Wa-jongers verdienen aandacht én werk

Computer

Het WAO-drama lijkt zich te gaan herhalen, maar nu voor de jonge gehandicapten, de zogeheten Wa-jongers. Jarenlang is niet geïnvesteerd in hun mogelijkheden waardoor er velen met een uitkering langs de kant staan. Nu het aantal Wa-jongers stijgt, wil het kabinet dwang koppelen aan de hoogte van de uitkering, zonder daar ook maar iets noemenswaardig tegenover te stellen.

De SP hamert er al lang op dat de juiste manier om deze groep te helpen intensieve begeleiding op maat is. Hier gaan de kosten voor de baten uit, maar die investering
verdienen we wel dubbel en dwars terug. Bedrijven moeten over de streep worden getrokken en dat kan mede door als overheid het goede voorbeeld te geven. De SP stelt dan ook voor om binnen 10 jaar één procent van het overheidspersoneelsbestand uit jonggehandicapten te laten bestaan. Dat komt neer op 38.000 jongeren.

Een oproep die vandaag in Trouw wordt herhaald door Hans Kamps, voorzitter van de kabinetsadviescommissie die zich bezig hield met de Wa-jongers. “Investeer je in zo’n vent of vrouw dan heb je een werknemer waar je 15 jaar plezier van hebt, terwijl ‘een gewone’ het na twee jaar voor gezien houdt. We hoeven niet altijd naar Polen om mensen te krijgen.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 27 december 2007 :: 11.36 uur

23 Comments

23 reacties

 1. Vanochtend heb ik het artikel in Trouw gelezen. Als afgedankte WAO-er ken ik alle klappen van het WAO-drama.

  Ik ben het grotendeels eens met de stelling van Kamps, nl dat er meer moet worden geinvesteerd, geanticipeerd op de groep van wajongers en potentiele wajongers. Ook dat hij stelt dat de overheid HET voorbeeld moet geven door WAJONGERS aan te nemen onderstreep ik; als de overheid enerzijds bedrijven aanmaant bijna om arbeidsongeschikten aan te nemen maar anderzijds zelf dit goede voorbeeld niet zelf geeft, hoe geloofwaardig is deze overheid dan??

  Waar ik het niet mee eens ben is dat Kamps stelt dat UWV de hoofdrol zou moeten spelen in de intensieve begeleiding en het aan het werk stellen van jongeren.

  Juist het UWV heeft in de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat er vele WAJONGERS bij gekomen zijn. Mij zijn voorbeelden bekend van WAJONGERS die bij UWV aangaven wel gedeeltelijk a/h werk te gaan willen door bv het volgen van een opleiding. Doch UWV vertelde hen doodleuk “blijft u nu maar thuis, er zit geen potentie in u, wij steken geen geld in uw opleiding, doet u niet wat wij u zeggen, raakt u uw uitkering kwijt”. Gevolg: gemotiveerde jongeren die wel wilden bleven thuis zitten, zonder diploma zonder toekomstperspectief.

  Dus UWV-moraal: als Kamp wilt dat UWV dit gaat begeleiden, dient bij UWV wel eerst een mentaliteitsswitch plaats te vinden. Kloppen er gemotiveerde WAJONGERS aan, stimuleer dat dan en kap het niet meteen af.

  Kamp heeft gelijk: niemand zit erop te wachten om levenslang op 70% van het sociaal minimum te leven.

  Ook moet er geinvesteerd worden in alle arbeidsongeschikten, dus ook ex-WAO ers die nu zgn “gezond” zijn, maar never nooit a/d bak komen wegens het stigma dat ze dragen. Doe hier ook wat aan, of zijn wij met zijn honderdduizenden nu levenslang afgeschreven??

  Laten we het nieuwe jaar 2008 weer gebruiken om de gehele arbeidsongeschiktheidsproblematiek weer op de politieke agenda te krijgen. Paul Ulenbelt is de enige voorvechter voor een humane regelgeving, dus kom op mensen!

  Reactie door kalk — donderdag 27 december 2007 @ 12.18 uur

 2. Het zijn vaak de beste medewerkers die je kunt hebben ondanks hun handicap zijn ze vaak loyaler en trouwer dan de gemiddelde medewerker, helaas dat er een paar raddraaiers die het verpesten voor de rest. Ik ben zelf een wajonger’ en werk in een SW bedrijf, en weet zeker dat met de juiste begeleiding ik bij een ‘regulair’ bedrijf had kunnen werken.

  Reactie door Macros — donderdag 27 december 2007 @ 12.28 uur

 3. Onderzoek naar het gedrag van het UWV is gewenst. Onbekwame VA’s, AD’s en met een gekregen aureool van de kabinetten Balkenende.

  Onaantastbaar!

  Tijdens een keuring van mijn partner vertelde de AD dat zij ws ooit samen zouden moeten solliciteren op dezelfde functie (ivm inkrimpen UWV).
  Hoe dwaas kun je het krijgen?
  Achtergehouden rapporten, valse info.,….!!

  Dat WA-jongers en de thuiszorg aan de beurt zouden komen…daarvoor was het niet nodig om je in theebladeren kijken te verdiepen.

  Wat NU SP?

  Na alle kerstboodschappen heeft een groot deel van de bevolking een partij nodig die ballen laat zien.

  Ik blijf hopen maar vrees met grote vreze.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 27 december 2007 @ 13.14 uur

 4. Mediapreventie moet doelmatiger en intensiever
  De overheid moet véél meer aandacht besteden aan preventie. Preventie van ziekte, ongelukken, psychische, sociale, financiële, huishoudelijke en andere levensproblemen. (En ook preventie van geweld, haat, conflicten, vandalisme en crimineel gedrag.)

  Die preventie-investeringen zullen zich in veelvoud terugverdienen, o.a. op de gebieden zorg, begeleiding, uitkeringen, welvaart en welzijn.

  Voor die preventie moet de overheid een paar radio- en tv-kanalen opkopen. Daarop moeten 24 uur per dag veel (ondertitelde) programma’s met preventievoorlichting worden herhaald plus Nederlandse-taalonderwijs voor allochtonen.

  Ook moeten die voorlichtingsfilms deels worden opgenomen in het onderwijs. En ze moeten permanent te volgen zijn via internet. Dat laatste kost heel weinig geld!

  Er moet daarnaast een talkradio-station worden opgericht waar luisteraars via de telefoon permanent praten (met deskundigen) over dergelijke onderwerpen. Dat geeft ook veel steun aan eenzamen en zieken en is betrekkelijk goedkoop.

  Verder moet er in elk amusementsprogramma op radio en tv een heel klein beetje van dergelijke voorlichting worden verwerkt. Dat bereikt velen en kost weinig extra!

  Werkgevers kunnen via amusementsprogramma’s op tv worden geïnformeerd en gestimuleerd tot het begeleiden van arbeidsgehandicapten.

  De effecten van specifieke preventie-activiteiten moeten voortdurend wetenschappelijk worden geëvalueerd, desnoods met hulp van goedkope universiteitsstudenten.

  Ik schreef hierover eerder
  http://www.janmarijnissen.nl/2007/10/31/paul-lempens-over-de-wsw/#comment-398249

  Talkradio
  http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200701/nachtradio.shtml

  Bekijk preventie-video’s
  http://videocast.nih.gov/PastEvents.asp?c=14

  http://videocast.nih.gov/PastEvents.asp?c=55

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 27 december 2007 @ 15.30 uur

 5. Nee want zieke mensen kunnen we niet gebruiken in onze heilstaat jong of oud hier en daar wordt er iemand een uitkering toegekend en daarna mag hij zich iedere dag gaan verantwoorden hiervoor,en zijn uitkering verdedigen.Va’s en AD’s gaan met een willekeur te werk daar zakt je de broek van af zie ook http://www.waoplein.nl daar zie je de sores wat deze groep mensen dadelijk te wachten staat, veel mensen kunnen zeker nog nuttige dingen doen voor de maatschappij maar er is een groep die echt niet meer kan en daarom wordt het hoog tijd dat de SP feller van leer trekt dan tot nu toe zeker omdat andere partijen in stilzwijgen toestemmen in wat er gebeurd want: wir haben es nicht gewusst; komen ze niet meer weg.Dit is geen beleid maar diefstal!!!!Waar gaat dit over?

  Reactie door Jolly jumper — donderdag 27 december 2007 @ 15.52 uur

 6. Helaas kan ik maar een beperkt deel van deze groep aan het werk helpen, ambtenaren en kantoormedewerkers kunnen vaak in aangepast huis telewerken, maar die minder opgeleid zijn en met de handen moeten werken is lastiger!
  De subsidie aanvragen duren erg lang en een vergoeding voor aanpassingen ook.
  Verder moet een aangepaste werkplek ook tijdens vakantie nog door normale mensen gebruikt kunnen worden, dus juist de groep handwerkers zitten in de problemen, niet iedereen kan met zijn hoofd werken helaas!

  Een werkgever die al erg veel heeft, dus meer als 38% maar ik weiger natuurlijk die 37% die ik nu teveel heb te dumpen!
  Ja, ook werkgevers kiezen wel eens iets anders dan VVD zoals vele denken!

  Reactie door Gozik — donderdag 27 december 2007 @ 16.31 uur

 7. Ministerie van Emancipatie absoluut noodzakelijk

  Er moet vandaag nog een ministerie voor emancipatie komen met onder andere als taken :

  emancipatie van de vrouw,
  emancipatie van de allochtoon,
  emancipatie van de gehandicapte.

  Dat de Wa-jongeren geholpen moeten worden volledig gelijke kansen in de maatschappij te krijgen is een absolute must voor een evenwichtige samenleving.

  Ruim dan een excuus-ministerie als Wonen, Wijken en Integratie maar op. “Integratie” is sowieso een verschrikkelijk bekrompen beschouwing.

  Geef excuus-truus Vogelaar maar een gouden handdruk mee, maakt niet uit hoe hoog die is; het is altijd goedkoper.

  Reactie door ACE — vrijdag 28 december 2007 @ 13.32 uur

 8. Er is geen regeringsbeleid en bovendien geen bedrijfsbeleid voor vele groepen in de samenleving , die aan de kant staan , maar wel maandelijks onder druk staan om te solliciteren bij werkgevers die er geen zin in hebben : De strijdkreet van dit kabinet en bedrijfsleven : ” Werken en Samenleven ” wordt niet geimplementeerd tot werkzame procedures , waarmee de langdurige werkloze aan het werk komt : Dus maal maar lekker door : ik heb geen eleke vertrouwen meer in de kitserige sameneleving .

  Reactie door Fred — vrijdag 28 december 2007 @ 16.32 uur

 9. ACE je vergeet nog een aantal :
  Ex-Wao-ers .
  leeftijdgroep 45 jaar en ouder .
  Ex- gastarbeiders en hun jongeren .

  Reactie door Fred — vrijdag 28 december 2007 @ 16.45 uur

 10. WA-jongeren .. ik ben 45, met WAJONG.
  RE-integratie .. ik heb nooit gewerkt.
  Re-waarnaartoe?

  Waar vind ik de hulp om het leven tenminste wat draaglijker maken? Thuiszorg en Gezondheidszorg bieden dat niet.
  Laat men eerst de mensen op de been helpen, werk komt dan later wel. Is niet m’n eerste zorg.

  Reactie door springintveld — vrijdag 28 december 2007 @ 22.46 uur

 11. Na heel lang wachten en jarenlang een WAJONG uitkering gehad te hebben, heeft mijn nichtje eindelijk werk op een sociale werkplaats. Ze heeft het er enorm mee naar haar zin. Wat moet je ook anders als 25-jarige die door de verdere werkgevers (inclusief de overheid) niet gewenst wordt?
  Haar WAJONG-uitkering is ze nu kwijt, want met werken verdient ze meer dan haar uitkering was. Wel heeft ze vijf jaar lang het recht (mocht ze het toch niet redden of haar toestand verslechteren) tot 100 % terug te vallen op die uitkering. Pure mazzel dat ze in deze behoorlijk behandeld wordt? Of zou het te maken kunnen hebben met het feit dat haar moeder werkt bij de overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars, en dus het klappen van de zweep kent? Vrees het laatste!

  Ik denk dat een heel groot probleem bij het aan het werk helpen(en ik denk daarbij aan een zinvolle dagbesteding die de mensen zelf willen)is dat de sociale werkplaatsen hun functie van origine ontzegd geworden is. In plaats van een plek waar mensen die in de ‘gewone’ maatschappij niet mee konden komen een voor hen zinvolle dagbesteding konden vinden? Zijn ook de sociale werkplaatsen verworden tot bedrijven waar winst gemaakt moet worden. Alleen al om ze in stand te houden, want de overheid heeft elke subsidie daarvoor teruggetrokken. En dat dat zo zou gaan hoorde ik vijftien jaar geleden al van directeuren van sociale werkplaatsen. En toen bestond UWV nog niet eens! Sterker nog; we kunnen er niet eens Balkendende en consorten de schuld van geven. De echte narigheid begon onder Paars 1, en de ergste die we ooit voor de ‘Zorg’ in de breedste zin van het woord meemaakten? Was Hedy ‘d Ancona. Jawel, PvdA. Minister of staatssecretaris? 1 van de 2! En alle regeringen daarna borduren er lekker op duur.

  Tegen springintveld zou ik willen zeggen: ‘Heb je zelf idee van wat er nodig is om je op de been te helpen?’Als je dat weet en wegen zoekt om wat je wilt te realiseren? Wil ik je met alle plezier helpen waar ik kan. Weet je dat (nog) niet denk daar dan eens over na. Want simpelweg ‘pamperen’, anderen die je op de rit moeten krijgen, gaat nooit werken! Sterkte,

  Reactie door katrien — zaterdag 29 december 2007 @ 4.52 uur

 12. Onderzoek: ‘Begeleiding via ICT effectiever dan in-real-live’
  De SP ‘hamert op’ intensieve begeleiding ‘op maat’ bij arbeidsreïntegratie. Ik vind dat bij arbeidsreïntegratie vooral gebruik moet worden gemaakt van voorlichting en begeleiding via ICT.

  Ik bedoel daarmee een individueel op maat gesneden pakket van hoogwaardige en aantrekkelijke MP3′s (+ PDA), educatieve games, webforums, weblogs, expertsystemen, webportalen, wiki’s, meerkeuze-vragenlijsten, persoonlijke testen, videoconferencing en (ondertitelde) video’s op internet.

  Hierbij moet veel aandacht zijn voor de emotionele beleving en problemen, en de wensen en behoeften van de cliënt.

  Uit onderzoek(*1) blijkt dat dergelijke interventies via ICT goedkoper en effectiever zijn dan begeleiding en kennisoverdracht ‘in real live’ (IRL). Bovendien kunnen deze producten internationaal ontwikkeld worden. Daarom verwacht ik bij gelijkblijvend budget bij gebruik van ICT betere resultaten dan bij de traditionele vormen van begeleiding en opleiding.

  Nieuwe proefprojecten hiermee moeten systematisch en kritisch worden onderzocht. Reïntegratie-kandidaten moeten ook leren om elkaar eenvoudig te ‘counselen’ en emotioneel te steunen.

  Veel commerciële reïntegratiebureaus hebben de afgelopen acht jaar vaak aantoonbaar zeer slechte prestaties geleverd met traditionele begeleiding. Dit komt door ondeskundigheid en/of gebrek aan inzet. Ook dat pleit voor de inzet van meer ICT bij arbeidsreïntegratie.

  Als de cliënt onvoldoende belastbaar is, kan gedwongen reïntegratie de gezondheidsschade ernstig en langdurig vergroten, evenals de eventuele problemen van het gezin. Zie ook mijn bericht 4 hierboven.

  (*1)Onderzoek over begeleiding en onderwijs via ICT

  http://scholar.google.com/scholar?hl=nl&lr=&client=firefox-a&q=effects+%22internet+counseling%22+study&btnG=Zoeken

  http://scholar.google.com/scholar?hl=nl&lr=&client=firefox-a&q=effects+%22self+help+therapy%22+study&btnG=Zoeken

  http://www.google.nl/search?hl=nl&client=firefox-a&q=%22internet+education%22+++e-learning+effects+study+research+university&btnG=Zoeken&meta=

  Bekijk films over video-onderwijs
  http://youtube.com/results?search_query=%22video+education%22&search=Search

  Ik stem op de SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — zaterdag 29 december 2007 @ 7.10 uur

 13. Hoe komt het dan dat het aantal WA jongeren stijgt terwijl de vergrijzing toe slaat.
  Zijn de jongere meer zwak en misselijk of heeft men teveel genoten van de jeugdzonden.(denk aan drugs,alcohol).
  Of zijn de ouders al ondergaan aan inhaligheid,drank,roken en gevlogen droom prinsen.
  Als je kijkt hoe de medische wetenschap voor uit gegeaan is dan moet de gevolgen van geboortes met een handicap juist afgenomen zijn.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 29 december 2007 @ 9.26 uur

 14. @katrien: Ja, en vraag daar al vele jaren om. Goed kontakt met één betrouwbare en welwillende hulpverlener, die er ook niet in slaagt geregeld te krijgen wat ik nodig heb. Ook de huisarts staat machteloos (krijgt geen informatie of medewerking ondanks herhaalde verzoeken en aanmeldingen). De moeilijkheid lijkt “hogerop” te zitten. Vandaar mijn reaktie hier – ik denk dat het een politieke kwestie is – of tenminste eentje, waar de politiek iets aan zou kunnen doen.
  Van “pamperen” is geen sprake: ik ben mijn zelfredzaamheid bijna helemaal kwijt. Noodkreet teneinde deze te herwinnen nu dat nog mogelijk lijkt.
  (Specifieke personalia plaats ik hier liever niet.)

  Dank voor je reaktie – al jullie reakties trouwens.

  Reactie door springintveld — zaterdag 29 december 2007 @ 12.54 uur

 15. Hakker 13, wat insinueer je daarmee in je stukje? Dat de gehandicapten moeten bewijzen dat het niet aan henzelf ligt of aan hun ouders? Moet jij nu echt óveral negatief op inbijten?

  Reactie door Haq — zaterdag 29 december 2007 @ 14.32 uur

 16. men staat niet te wachten op mensen die in de w.a.o zetten en daar hebben zij liever mensen die niet in de w.a.ozetten.
  en mensen die ze aan nemen die komen enkeld
  aan werk met het geld wat de overheid betaald en als dat op houdt dan zet men de mensen op straat.
  en daar moet is wat aan gedaan worden.
  in de telegraaf enkele jaren heb ik gelezen
  wie meer dan 3jaar in de w.a.o zit komt niet meer aan de slaag en zeker die geen diploma hebben.
  zeker ouderen boven de 50 jaar.
  nog niet zolang is er een uitzeding op nova
  uit gezonden op t.v. 2007 wat ik hier nu meld.

  Reactie door a.de.bruijn — zaterdag 29 december 2007 @ 14.42 uur

 17. Vergeet ook niet op te komen voor diegene die een handicap of ziekte hebben,die niet in de WIA,WA-jong,maar in de bijstand zitten of afhankelijk zijn van het schamele inkomen van een echtgenoot.
  Voor deze mensen is namelijk GEEN KLOOT geregeld,vallen buiten alle sociale erkenning.
  En nu je het UWV even onderhanden neemt ,neem ook het CWI even mee.In mijn ogen zijn deze twee instanties weggegooit geld,en kun je er beter een goed werkend apparaat van maken.

  Reactie door tom — zaterdag 29 december 2007 @ 19.16 uur

 18. Ik vind dat deze mensen moeten kunnen werken als ze dat willen én daartoe in staat zijn. Maar laten we er wel voor waken dat beiden ook goed beoordeeld worden. Wie de achterliggende gedachten en bedoelingen en de WAO-beoordelingen kent van het kabinet zou enigszins op zijn hoede moeten zijn. Velen die hulp en zorg nodig hebben krijgen dát nog niet eens.
  Ze hebben alle rechten om dat te doen wat ze kunnen en willen en werkgevers moeten daar op een goede manier mee omgaan en niet discrimineren maar ik ben oh zo bang dat de bedoeling is ze tot alles te verplichten wat ze niét kunnen en derhalve niet willen puur om te bezuinigen op uitkeringen. Opkomen voor iedere WAOnger die graag zijn/haar capaciteiten wil benutten is hard nodig maar ik houd de drijfveren van het kabinet hierbij wél in de gaten zodat niet gebeurt wat bij de WAO-keuringen is gebeurd en het omslaat in dwang op straffe van….van dat wat mensen niet kunnen.

  Reactie door Henny — zondag 30 december 2007 @ 9.21 uur

 19. @ 15 Haq:
  Zonder ook maar iets te willen insinueren, ben ik ook benieuwd naar de oorzaak van de stijging van het aantal WA-jongeren. Dit in het kader van preventie, waar Jaap Veldkamp in 4 ook naar verwijst. Zijn hierover meer gegevens beschikbaar? Uiteindelijk geldt misschien ook hier: “voorkomen is beter dan genezen”.

  Reactie door Grueber — zondag 30 december 2007 @ 9.30 uur

 20. Belang van gezondheidsvoorlichting via radio, tv en internet

  @ 18 Henny De arbeidsongeschiktheidskeuringen zijn inderdaad vaak onredelijk streng, onzorgvuldig en landelijk niet genoeg gestandaardiseerd.

  Via zeer intensieve preventieve mediavoorlichting over ziekten, ongelukken en geestelijke problemen, zullen er veel minder mensen een beroep hoeven doen op sociale voorzieningen. Daardoor zal de overheid jaarlijks per saldo miljarden! overhouden, terwijl de arbeidsongeschiktheids-keuringen veel soepeler kunnen worden.

  Bovendien zullen daardoor ook allerlei indirecte gevolgen van lichamelijke en geestelijke aandoeningen verminderen. Bijvoorbeeld relatieproblemen, ontslagen, faillissementen, dakloosheid, verslaving, enz…

  De kennis van zorgwerkers zal sterk toenemen, als op internet duizenden vertaalde onderwijsfilms komen over lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg. Die films moeten overzichtelijk worden gerangschikt in een speciaal webportaal. Bij- en nascholing op die gebieden wordt dan voor iedereen dag en nacht gratis toegankelijk vanaf ieder adres met internet. Daardoor zal de zorg veel doelmatiger worden tegen zeer lage kosten. Ook niet-professionals moeten die films gratis kunnen bekijken.

  Lichamelijke en geestelijke ongezondheid vormen een voedingsbodem voor onvrede, ontreddering en allerlei maatschappelijke problemen.

  (Zie ook bericht 12 en 4 hierboven.)

  http://e-learning.startpagina.nl

  Ik vind de SP ok.

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 30 december 2007 @ 12.12 uur

 21. voor spring in t’ veld: ik zet ook niet mijn persoonlijke gegevens op deze weblog, maar zou je desondanks graag willen helpen als en waar ik kan. Misschien kan de webmaster uitkomst bieden? Die kent ons beider gegevens en kan ons misschien wel met elkaar in contact brengen. Kwestie van proberen en mailtje sturen; om te beginnen jij dus. Ik wacht even af of je dat lukt!
  Voor ‘de hakker’ (13): Het aantal WAjongers neemt niet meer toe dan met het kleine beetje dat het al jaren per jaar doet. Alleen het PERCENTAGE WAjongers neemt toe. Wat weer niet zo moeilijk te verklaren valt als je daarbij meeneemt dat het de overheid (middels haar instrument UWV) prima gelukt is om velen die op oudere leeftijd in de WAO raakten via de herbeoordelingen weer veel meer arbeidsgeschikt te verklaren. Dat lukt bij WAjongers niet. Daar zitten veel mensen bij die met een ernstig handicap geboren zijn, danwel dat op jonge leeftijd kregen. En die krijg je dus, ondanks aangescherpte keuringseisen, echt niet arbeidsgeschikt verklaard. En om verder nog even iets op te helderen? De WAjong is er niet voor jongeren. Het is niet zo dat je als niet arbeidsgeschikte op je 18e een WAJONG uitkering krijgt en (bijvoorbeeld) op de 23e een volwassenen WAO-uitkering. Dat lijkt logisch, en zouden we allemaal snappen, maar zo werkt het dus niet. Ik ken mensen van dik in de vijftig die een WAjong-uitkering hebben, omdat ze voor hun 18e, lang, lang geleden, al volledig arbeidsongeschikt waren. En die zitten dus nog steeds in de Wajong! Ik zou de ‘sprookjes’ van Donner ook geloven; als ik niet zelf al jaren lid ben van een UWV-clientenraad en dus alle informatie krijg. Dus laat je niet gek maken, denk zelf na, en vraag informatie op voor je conclusies trekt. Er zit veel fout binnen onze overheid, maar op een andere manier dan je dacht!

  Webmaster: Ik heb je email aan springintveld doorgegeven

  Reactie door katrien — maandag 31 december 2007 @ 2.01 uur

 22. Ik ben zo’n WAjong-er die graag zo’n overheidsbaan, of welke andere baan dan ook zou willen hebben. Ik ben 33, autist en hoogbegaafd c.q. hoogintelligent. Begrijp me goed, ik ben maar wat blij met mijn uitkering maar op termijn kun je er nauwelijks van bestaan.

  Ik heb wel een vraag, zomaar, in het algemeen.

  Wie zou mij -duurzaam- in dienst willen hebben? Ik vraag het me af of diegenen die dergelijke plannen maken niet ofwel volslagen wereldvreemd zij ofwel werkelijke idealisten? Ik vrees het eerste en hoop op het laatste.

  Na jaren en jaren van sukkelen, waarvan 5 jaar zonder enig inkomen, 2 mislukte studies aan HBO instellingen waar ik keer op keer stukliep op de omgang met andere mensen, 67 (!) pogingen tot een baantje via uitzendbureau’s en 1403 solicitatiebrieven heb ik sinds ruim een jaar een wajong uitkering en studeer ik via de Open Universiteit. Duur, dat wel, maar nu gaat alles wel goed. Ik hoop op deze manier over ca. 1,5 jaar een Bsc diploma te bezitten.

  Ik denk dat ik dan, mijn situatie in overweging nemende, alles heb gedaan dat mogelijkerwijs van mij verwacht kan worden om mijzelf en mijn capaciteiten zo nuttig mogelijk op de arbeidsmarkt aan te bieden.

  Het is alleen zo verdraaid jammer dat ik door dat alles niet van mijn handicap afkom en nog steeds zal verdwalen in de supermarkt, nauwelijks in staat ben me een weg te banen door het dagelijks verkeer en zo voorts.

  Maar als een werkgever dat alles kan wegstrepen en meent mijn capaciteiten wel zinnig te kunnen gebruiken?

  Graag. (ik meen dat de webmaster toegang heeft tot mijn email, wellicht wil hij/zij zo vriendelijk zijn als “doorgeefluik” te fungeren?)

  Ik vrees echter dat mijn mailbox erg leeg zal blijven, zelfs al is er zo’n enorm tekort aan natuurwetenschappers…

  Al deze berichten rondom de wajong – een beetje zekerheid in mijn leven – doen mij, en naar ik aanneem al degenen gelijk mij, geen goed. Ik zal de eerste zijn die de stap naar betaald werk (en dat hoeft echt niet geen topbaan te zijn) wil zetten, maar ik vraag me echt af hoe realistisch deze gedachtegang is.
  Daarom zou ik al deze bewindspersonen, politici en andere stemmingmakers vriendelijk doch met klem willen verzoeken eerst te denken alvorens te roepen.

  Reactie door Erik — maandag 31 december 2007 @ 2.33 uur

 23. Hakker; Ik ben een WA-jongere en werk bij een SW-werkplaats, ik heb nog nooit in mijn leven een vlug kwaad gedaan (en als ik nou terug kijk was ik altijd braafste jongentje van de klas), ja ik drink alcohol maar niet meer dan gemiddelde Nederlander, en eigenlijk heel veel jaren zonder of met weinig Alcohol gedaan. Ik heb enorm pech gehad in mijn leven kom achter en niet de juiste begeleiding gehad die ik nodig had, en de verkeerde opleidingen genomen. Na mijn Adminstratieve opleiding (ja ik heb zelfs nog MBO parpieren) lukte me niet om aan werk te komen, ik was te langszaam, via een lange weg pyschologische rapporten krijg ik eindelijk recht op een Wajong uitkering en ineens kon ik ook instromen bij het lokale SW bedrijf. Nou heb ik een jaar bij een groot DC gewerkt, waar ik complimenten kreeg dat ik zo snel werkte, ik stond frappant sinds ik 20 ben geworden werd keer op keer gezegt dat ik te langszaam was, en ineens werkte ik snel…

  Effin nou eindelijk na jaren van getouwtrek zit ik eindelijk goed, in het Magazijn van de vestiging in de plaats nabij waar ik woon, mijn magazijnchef is uitermaat tevreden met mij en weet wat ik wil, en ik hoop nog eens iets in de Aministratie te kunnen doen.

  Maar ik lui, Alcholist of Drugsverslaafde, ik in iedergeval niet, en mijn ouders zijn de beste mensen die je kunt voorstellen (helaas dat mijn vader te jong is overleden)…

  Macros;

  Reactie door Macros — dinsdag 1 januari 2008 @ 16.21 uur