De rampzalige staat van de thuiszorg

Zembla

De uitzending van Zembla ‘Meneer Harmsen wacht op hulp‘ gisteren geeft een beeld van de staat van de thuiszorg, één jaar na de invoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Vanwege de marktwerking zijn duizenden goed opgeleide en gemotiveerde mensen bij de zorgorganisaties vertrokken of ontslagen. Bij gebrek aan goedkope vervangers zijn wachtlijsten ontstaan en mede ter bestrijding daarvan wordt nu gekeken of langdurig werklozen en WSW’ers in de thuiszorg ingezet kunnen worden. Door deze ontwikkeling is de kwaliteit van de thuiszorg enorm achteruit gegaan. De resultaten van de Meldlijn van ‘Zorg geen Markt’ en de SP wezen ook uit dat er veel fout gaat bij de toekenning van zorg, de indicering door de gemeenten.

SP-Kamerlid Agnes Kant wil direct na het kerstreces in de Tweede Kamer opnieuw een debat over de gevolgen van de WMO en de marktwerking in de thuiszorg.

De SP heeft zich altijd verzet tegen de invoering van marktwerking in de thuiszorg. Zie ook deze audio-slideshow van het protest dat onlangs op het Plein werd gehouden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 24 december 2007 :: 12.19 uur

67 Comments

67 reacties

 1. Hebt de uitzending gezien.
  Je gelooft je ogen en oren niet, dat dit allemaal kan in Nederland.
  De analyse vooraf van de SP is treurig genoeg uitgekomen, met dankzij de pvda, die ingestemd heeft met de WMO-wet.
  In Heerlen is deze ramp voorkomen, dankzij het college, ondermeer door toedoen van Wethouder Peter van Zutphen [SP]
  Agnes, sla met de vuist op tafel!

  Reactie door Ben tarici — maandag 24 december 2007 @ 12.39 uur

 2. Het werd me kotsmisselijk toen ik de aflevering bekeek… De zoveelste aanval op de weinige zekerheden die we al hadden. Bezuinigingen zijn de prioriteit.

  @Ben Tarici:
  *Hoe* is dit in Heerlen voorkomen? Heeft men gewoon niet “geherindiceerd” en heeft men de oude (landelijke) norm aangehouden door de zorginstellingen zelf te laten beslissen?

  Reactie door Emil Jacobs — maandag 24 december 2007 @ 13.27 uur

 3. De vrees van de vakbonden voor honderden banen in de Thuiszorg, blijkt terecht te zijn.

  De vakbonden hadden het massa-onslag al voorspeld en krijgen nu definitief gelijk. Bij Thuiszorg Oosterlengte zijn 107 tijdelijke contracten niet verlengd en in Stadskanaal lijken ook circa 200 banen op de tocht te staan.

  Gemeenten zijn sinds kort zélf verantwoordelijk voor de uitvoering van het zorgstelsel en gaan daarom in zee met de goedkoopste aanbieders. De voorkeur van de gemeenten gaat uit naar de zogenaamde alfahulpen, waardoor Thuiszorg-medewerkers aan het kortste eind trekken.

  Volgens de vakbonden zijn er in de regio een drietal gemeenten waar het wel goed gaat.

  De gemeenten Veendam, Menterwolde en Pekela hebben inmiddels een goede regeling weten te treffen met Thuiszorg.
  De bonden willen de andere gemeenten nu opnieuw aanschrijven om ze bewust te maken van het probleem.

  Maar dit zal alleen maar vol te houden zijn, mits het rijk met voldoende financiën komt. En dan nog is de marktwerking in de zorg, een groot gedrocht.

  Reactie door Hennie Hemmes — maandag 24 december 2007 @ 13.30 uur

 4. Hoe is het ‘in Godsnaam’ mogelijk. Het blijkt dat dit kabinet geen enkele beschaving meer heeft. Men kan mij niet wijsmaken dat dit niet voorzien was. Dit is marktwerking over de ruggen van minderbedeelden. Schandalig.
  Beste Agnes, trek dat gajus figuurlijk aan de oren over hun bureau heen en klaag ze aan wegens sociale misdaden.

  Reactie door Joop — maandag 24 december 2007 @ 14.01 uur

 5. ik heb het programa van zembla helaas niet gezien,maar ik kan mij er wel iets bij voorstellen.
  marktwerking is het moderne woord voor sociale onderdrukking,zie postbodes,het gaat maar door.
  het zal mij benieuwen wat de z.g.n pvda hier voor weerwoord op heeft.
  er zullen wel aanpassingen komen,maar dan blijft er nog genoeg hangen, en hebben ze grotendeels hun doel bereikt,en gaan dan ook nog eens een keer met de eer strijken
  zo werkt dat in de politiek.
  wanneer is de aow aan de beurt,de pensioen
  diefstal staat er aan te komen.

  Reactie door hw.rademaker — maandag 24 december 2007 @ 14.39 uur

 6. Ja dat komt er van als Nederland het CDA en de PvdA de macht geeft. Al deze problemen zijn en zullen onze eigen schuld zijn, want ondanks dat sommige SP stemde op 22 November, toch stemde veel meer op het CDA en de PvdA. Het CDA kreeg haar zin, dus al deze problemen zijn alleen te danken aan de CDA stemmers en PvdA stemmers.

  Reactie door Jorein Versteege — maandag 24 december 2007 @ 14.42 uur

 7. Het is echt triest. In Weert zal ik blijven hameren op de menselijke maat.

  Reactie door Rudy Nordhausen — maandag 24 december 2007 @ 14.54 uur

 8. Iedereen wist dat dit ging gebeuren, daar hoefde je nu werkelijk geen raketgeleerde voor te wezen om dat te snappen. Men heeft dus willens en wetens, zich bewust van de ramp die zou volgen de schakelaar omgehaald.
  Dan is mijn conclusie dat deze resultaten óf regelrecht bedoeld waren, óf dat men in de bezuinigingswoede gedacht heeft: “Laat die profiteurs maar lekker barsten, je moet geen geld uitgeven aan mensen die niet hun eigen boontjes willen doppen”. Hoe dan ook worden dit soort dingen veroorzaakt door mensen die zich alleen nog maar happy voelen in de beperkte geldkelders van de Mammon.

  Reactie door pablito — maandag 24 december 2007 @ 15.15 uur

 9. @2 Emil, lees het weblog van Heerlen voor meer uitleg. Maar in het kort: SP-wethouder Peter van Zutphen heeft alle contracten met thuiszorgorganisaties gestopt en in januari beginnen nieuwe aanbestedingen waarbij alleen thuiszorgorganisaties die geen nieuwe alphahulpen meer aannemen mogen meedoen. Verder moeten de reeds in dienst zijnde alphahulpen normale vergoedingen volgens de CAO krijgen.

  Ook al verzint de PvdA nog zulke gemene regelingen, gelukkig kunnen we op lokaal niveau een beetje voorkomen.

  Je moet er toch niet aan denken dat je als client van de thuiszorg iemand in jouw huis moet laten werken, waarvan je weet dat die niet eerlijk wordt betaald?

  Reactie door Irma — maandag 24 december 2007 @ 15.27 uur

 10. Zo wordt er nu dus omgegaan om met de generatie die de schouders er onder hebben gezet om Nederland na de tweede wereldoorlog weer sterk te maken. Meestal met gezondheidsrisico’s, tegen schijtloontjes, met een pensioengat of zonder pensioen. Hier is een sterke SP lokaal en landelijk nodig om de schade te gaan herstellen!

  Reactie door Rob Huygens — maandag 24 december 2007 @ 15.31 uur

 11. Jorein Versteege — maandag 24 december 2007 @ 14.42 uur:

  Goedemiddag,

  “Iedereen” ziet de zeer verontrustende problemen in de zorgverlening, echter:
  Even aangenomen dat de verkiezingsuitslag precies overeenkwam met de werkelijke kiezersvoorkeur (er zijn hier in het recente verleden tal van discussies gevoerd over de eerlijkheid en problemen met het stemmen per computer!), ook deze feitelijkheden:
  1) Een groot deel van onze landgenoten is er -dank zij die vermaledijde “marktwerking”- qua zorgpremiebetaling behoorlijk op vooruit gegaan, zit dus in een comfortabele inkomensklasse en weet dat zij met een regering als deze “altijd goed zit”…
  2) Iedereen voelt dat we in een toenemend onzekere wereld leven en dat leidt mogelijk ook, juist bij de bovengenoemde groep, tot “consolidatie” van het stemgedrag”, zeker als men echt in het stemlokaal is.
  Juist materiele verworvenheden leiden dan tot het bekende “je weet wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt”…

  De weliswaar steeds groter wordende groep van mensen die echt “op hun donder krijgen” als gevolg van het weer toelaten van zo onbeteugeld mogelijk en keihard kapitalisme, is juist door zijn samenstelling (< 50%) en gebrek aan netwerkcontacten die effectief lobbyen zouden kunnen vergemakkelijken, niet in staat om dan de doorslag te kunnen geven.

  Er is mijns inziens opnieuw een zeer verontrustende en onrechtvaardige sociale werkelijkheid ontstaan, structureel wordend in zowat alle rijke westerse landen:
  de ene, beter bedeelde, groep houdt de andere, dan dus ongelukkiger, groep door dit stemgedrag in een haast ijzeren wurggreep.
  (Want de kosten voor belastingverlaging, alsmede verdere privileges voor de “gelukkigen”, moeten immers ergens vandaan komen…!)
  De huidige situatie, gemakkelijker ontslagen kunnen worden, “herdefiniering” van functies, “marktwerking” en het geen ruimte meer laten voor gevoel, barmhartigheid en “genade voor recht” (passen immers niet in het rekenblad!!), laten het ergste vrezen voor de toekomst…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 24 december 2007 @ 15.33 uur

 12. Zojuist de uitzending bekeken. Voor mij is het alleen maar een bevestiging dat het alfasysteem afgeschaft moet worden. Alle hulpen moeten een vast contract krijgen met een degelijke opleiding en begeleiding. De client moet centraal staan en niet het budget. En eerlijk gezegd heb ik steeds meer moeite om te zeggen dat ik alfahulp ben. Ik neem mijn werk zeer serieus, maar klaarblijkelijk ben ik niet meer dan een poetshulp (volgens sommigen).

  Reactie door Cilia — maandag 24 december 2007 @ 15.57 uur

 13. wanneer gaat die Jet Bussemaker eens inzien, dat ze verkeerd bezig is? ze is doelbewust de thuiszorg op zeep aan het helpen. dat moet eens afgelopen zijn. ze wilt wel, dat mensen aan de ene kant, langer zelfstandig blijven wonen, aan de andere kant pakt ze die zelfstandigheid van mensen weer net zo keihard af door de gezinshulp weg te halen bij die mensen. dan blijf ik me steeds afvragen: “Wat wil ze nou eigenlijk?” het is “buitengewoon schandalig”, hoe ze nu met de thuishulp omgaan. als ze nou eerst eens begint met het CAK af te schaffen, zodat er meer geld vrij komt om mensen te helpen van de wachtlijst te komen, want door die bureaucratische instantie slokt het voor niets een hoop geld op, terwijl dat beter besteed had kunnen worden. daar moet dit kabinet nog achter komen, want ze zitten nog steeds te slapen en zien geen praktijk. het wordt hoog tijd voor nieuwe verkiezingen.

  Reactie door maayke jong-doppen — maandag 24 december 2007 @ 16.00 uur

 14. Beste mensen, ik zal het kort houden. Al jaren sinds de jaren 80 wordt het sociale stelsel afgebouwd tot het niveau 0 , de Nederlandse burger dient zijn eigen verantwoordelijk te nemen, dus zijn eigen verzekeringen af te sluiten tegen al het onheil wat hem/ haar kan overkomen.
  De opzet van dit streven is dan kunnen de loonkosten drastisch omlaag, dan kan er pas goed geconquereerd worden met de lage lonen landen. Een terugtredende overheid betekent dit. Dit is begonnen met onze grote CDA’er Brinkman bij gestaan door vriend Kok, de vernietiger van de zekerheid van de arbeidersklasse. De CDA en PvdA zetten dit beleid sinds die tijd nog steeds door. Een zo klein mogelijke overheid en de onderkant van de maatschappij overlaten aan de maatschappelijke krachten. Wie zijn op dit moment de Volksvijanden? Ik stop er maar mee anders zijn mijn Kerstdagen ook nog verziekt. Mijn Grafrede is nog steeds actueel en te lezen op :
  http://members.home.nl/h.hiensch/Grafrede.doc

  Reactie door d'olle Henk — maandag 24 december 2007 @ 16.06 uur

 15. Ik heb die uitzending van ZEMBLA ook gezien
  Ik heb zaterdag 22 december voor de SP STOP uitverkoop THUISZORG gefolderd in ‘s-Hertogenbosch ,en heb er een paar honderd mee naar huis genomen om die in mijn wijk te gaan bezorgen . Wat een rampzalige toestand was dat met die mensen ,Zo kun je mensen die bij de gemeente werken toch niet laten oordelen over die demente mensen want zij hebben geen verstand van die zorg dat moet je overlaten aan goed opgeleide mensen die weten hoe dat ze met die mensen om moeten gaan en die gemeentewerknemers weten dat niet .Ik zou zo zeggen schoenmaker blijf bij je leest

  Reactie door Dirk Schuit — maandag 24 december 2007 @ 17.35 uur

 16. Misdadig dergelijke praktijken!
  Weer een typisch voorbeeld van bureaucratie…weer een typisch voorbeeld van het ontbreken van de menselijke maat. Vanachter een bureau voor betrokkenen verregaande beslissingen nemen zonder gezichten, ja, een pasfoto in een dossier. En een telefoontje plegen zonder alweer gezichten te zien! Bureaucratie ten top!
  Nee, vanuit de zogenaamde ‘expertise’ van wanstaltig dure adviesbureaus beleid bepalen zonder enige besef van de realiteit, zonder besef van de impact die de zogenaamde herindicering heeft op het leven en het welzijn van de betrokkenen. Alles draait maar om geld, om bezuinigen. Bezuinigen aan de onderkant terwijl de bovenlaag er een dikke boterham aan verdiend. Ontmenselijking: technocratie!
  Het functioneren van de overheid betekent slechts het zichzelf in stand houden. Het functioneren van de overheid betekent allang niet meer tússen de mensen staan, contact hebben met de mensen, functioneren in de zin van adequaat op de situatie toegesneden beleid uitstippelen en uitvoeren. De technocratie…een uitwas van het ontmenselijkende kapitalisme!
  Walgelijk!

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 24 december 2007 @ 17.37 uur

 17. Wat moet je hier nog op zeggen?

  Dit:

  Het allerergste is dat tegen verkiezingstijd de stemmenronselaars van het corrupte CDA de weg ineens uitstekend weten te vinden. Met zoetgevooisde praatjes krijgen ze het klaar om zelfs van deze grootste slachtoffers van dat CDA beleid de stemmen af te troggelen. Zo geven de mensen in de grootste ellende hun eigen beulen de bijl in handen.

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 24 december 2007 @ 17.38 uur

 18. Ik was diep geroerd over de menselijke aspecten, kwaad over het ronduit slechte optreden van de verantwoordelijke wethouder, en heb respect voor de kwaliteit van de makers van deze documentaire. Voor ons kwam deze uitzending op het juiste moment, op de juiste plaats.
  Onvoorstelbaar dat onze Helmondse raadsleden, met uitzondering van onze eigen SP fractie, dit jaar hebben zitten slapen over de ontwikkelingen in onze eigen stad. Keer op keer hebben we, en zullen we, aandacht gevraagd voor deze gang van zaken.
  De uitzending van Zembla is voor ons een bevestiging dat we door moeten gaan.

  Reactie door Frans — maandag 24 december 2007 @ 18.12 uur

 19. Ja, ik heb de uitzending ook gezien. Omdat van mijn familie al jaren lang werken in de Thuiszorg was dit voor mij bepaald geen verrassing.

  Er is op een bepaald moment heel veel geld de Thuiszorg ingeheveld, daar hebben de dames en heren managers dankbaar gebruik van gemaakt om al vergaderend zichzelf op salarisvlak gelukkig te maken terwijl ze aan de onderkant -waar het echte werk wordt gedaan- steeds meer in de uitverkoop gooien.

  Ik vraag me af hoe dit goed te maken is… hoe krijg je de mee-eters eruit en het organisatie zover dat het weer doet waar het voor bedoeld is.

  Reactie door Anja — maandag 24 december 2007 @ 19.25 uur

 20. heb de uitzending van zembla gezien en vind dat de programmamakers op een deskundige en objectieve manier hun verslag hebben gemaakt.
  verbijsterend dat de betreffende wethouder zich probeerde te verschuilen achter een muur van bureaucratie en geen enkel respect of empathisch gevoel opbracht voor de mensen die slachtoffer waren of zijn van deze wet.
  ook de analyse van han noten(eerste kamerlid van de pvda) mistte doel,namelijk de oplossing!!!!
  overigens worden er veel te weinig van dit soort analyserende en kritische programma,s gemaakt en uitgezonden,fantastisch dat enkele gedupeerden van deze rectale bureaucratie alsnog hun hulp terugkregen na zeer kritische vragen van programmamakers,daarom is het noodzakelijk om een keihard debat aan te gaan met de verantwoordelijke beleidsmakers om op te houden met vernederen van mensen die in een zeer zwakke en of hulpeloze positie verkeren.
  als positief voorbeeld zou de gemeente boxmeer kunnen dienen,waar onlangs de gemeenteraad unaniem heeft besloten om de wmo op een zo sociaal mogelijke manier,door dezelfde mensen aan hulpbehoevenden wordt gegeven.

  Reactie door visgert — maandag 24 december 2007 @ 23.22 uur

 21. CHRISTELIJK cda en SOCIAAL pvda? Hoezo normen en waarden?

  Reactie door Johan Leimsner — dinsdag 25 december 2007 @ 0.35 uur

 22. Wij hier hebben Zembla of andere programma’s niet nodig om te weten hoe verrot verziekt de verzorging van de mensen die het nodig hebben tot in het onbeschofte is afgebouwd, beste mensen wij
  wonen in een buurt waar een aantal grote opslagpanden voor afgedankte ouwetjes staan.T R E U R I G !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wij proberen een klein beetje vrijwilligerswerk te doen, ondanks de goede
  hulp die de verplegers trachten te geven dikwijls tegen de regels van de “manager”
  in blijft het diep en diep treurig. Mensen
  je weet niet wat je meemaakt,je gelooft gewoon niet wat je ziet. Het is eerste kerstdag dus proberen we met zijn allen “in
  vrede” te leven,wij hebben slechts een kerstwens…
  wij hopen dat het spul dat zich onze regering noemt, de vriendenkliek JPB dus
  met Bos en Rouvoet (de christelijke tegenvallers)inclusief, OUD,HEEL OUD mogen worden en ook GEBRUIK MOGEN MAKEN van de
  verzorging in opgemelde pakhuizen.Wij hopen dat ze niet dement zullen worden maar tot aan hun dood goed bij de tijd zullen blijven,zodat zij van de hele vunzige behandeling gebruik mogen maken en ervan zullen genieten.
  Het rottige is ons KudM clupje sterft ook langzaam uit,of we zijn tachtig of we lopen er zachtjes aan naartoe en volgens
  de dokters in die pakhuizen willen de gedachten van mensen van die leeftijd kalm
  aan gaan verdwalen…….je moet er niet aan denken….dus in feite is er maar een
  weg ,nietwaar.???
  Voor “önze” christelijke regering is een dooie ouwe nederlander goedkoper dan een levende,het schept ruimte en is goed voor de schatkist.
  Wij wensen IEDEREEN,dus ook de boeven in vak K een uitermate goed kerstfeest en voor
  2008 een lekkere salarisverhoging en beste ministers en aanhang maak het jaar niet al te moeilijk,blijf lekker reizen en copieus
  vreten maar denk als je zwaar getafeld hebt niet aan de NEDERLANDSE (want daar ga je van boeren) ouderen,zieken,invaliden etc.
  Zal JPB/Bos/Rouvoet/Klink, ook een moeder hebben??????????????????????????????????

  Reactie door Henk de Bruin c.s. — dinsdag 25 december 2007 @ 10.10 uur

 23. Het is erger dan ik dacht. Hoe bestaat het dat men op deze manier communiceert en omgaat met clienten en verzorgenden? Ik vind het ronduit schandalig hoe in dit rijke land met mensen wordt omgegaan. Eerst waren de wao-ers het slachtoffer, nu iedereen die hulp behoeft. Triest voor de mensen die dit land hebben opgebouwd en niet in staat zijn om hier weerwoord tegen te geven. Laten wij dat voor ze doen!

  Reactie door stef van der steen — dinsdag 25 december 2007 @ 10.27 uur

 24. Dank aan de makers van de documentaires van Zembla!

  WAO, Afghanistan, Thuiszorg, ondermaats topmanagement,…

  Blijf aub op deze onderwerpen hameren en hameren. Wat mij betreft met de botte bijl. Er moet toch eens een moment komen dat de realiteit tot de slapende massa doordringt?

  Bij deze wil ik graag de medewebloggers een rustige kerst toewensen. Mede door hun reacties is mijn ‘grijze massa’ aan het werk gezet en gehouden.

  met vriendelijke groet,

  Reactie door Roodkapje — dinsdag 25 december 2007 @ 11.03 uur

 25. Ook hier blijk gewoon weer dat het principe is….Zo zijn de regels nu een maal”En deze doet het ook altijd wel…
  “het betreft me zelf toch niet?”
  Het is triest om te zien dat WIJ zo omgaan met onze medemensen…
  Het is raar dat we binnen 6 dagen 5 miljoen bij elkaar hebben om andere mensen in verre oorden te helpen aan drinkwater,terwijl we duizenden hier in Nederland vergeten.Let wel! die actie van 3 fm was prachtig hoor! Maar het zegt iets over de macht van de media..
  Als je er maar veel over praat,in de krant,op de radio,op de tv…als je maar zorgt dat je vaak en veel de publiciteit haalt dan “scoor”je…
  Dus hoop dat deze uitzending van Zembla heel veel mensen gaat bereiken! En dat de SP met al haar macht,echt gaat proberen deze schandvlek breed uit te meten in de media…dag in dag uit! ik betaal er graag extra ledengeld voor!
  Agnes..SP…SCHUD NEDERLAND WAKKER AJB!!!
  GOOI ONS DE DEKSEL OP ONZE NEUS EN VOORAL DIE MENSEN DIE CDA EN PVDA STEMMEN!
  Laat Balkenende opdraven en Bos!
  EIS uitleg!!!!
  Steek een stok in de gladde praatjes van sociaal beleid van deze regering!!!
  Wel prat gaan op “hulp”sturen naar Afghanistan,maar je eigen volk laten stikken……..in en in tries…
  KOM OP SP!!

  Reactie door roland kremer — dinsdag 25 december 2007 @ 12.58 uur

 26. Inderdaad heb je daar zembla niet voor nodig. Je ziet het om je heen reeds lang gebeuren én je kunt ook logisch denken door alles heen.
  De mooie verhalen over marktwerking, de wederom ‘geklopte’ cijfers (het lijkt wel sport) van het aantal pinbetalingen met kerst, niet uitgegeven tijd en geld aan menselijke zorg omdat het er niet zou zijn????….De bijdrage die het levert aan vervuiling van het klimaat en het minder beschikbaar worden van schoon drinkwater in de wereld door overconsumptie en facricage van ‘hebbedingetjes’ daar waar we zojuist daarvoor nog even gedoneerd hebben,onze goede wil hebben laten zien, gedonneerd aan het glazen huis en vervolgens zich gevrijwaard en gelegitimeerd voelen…. Dan hoeven we in ieder geval niet vérder na te denken,n al helemaal er niets voor te laten en niet om te zien.
  We denken al shoppende even niet meer aan de oorzaken, droogte etc…. Birma, Bangladesh Afghanistan en Irak,Afrika, China etc…etc…
  20 doden in Irak zijn ‘relatief’ geworden in de media, maar een dode uit eigen land de westerse wereld van uitermate hoog mediagehalte.
  Gaza, we talen er niet naar met kerst. We zenden liever Betlehem uit, dat roept tenminste nog enigszins mooie kerstgedachten op. De stille nacht is nog nooit zo schreeuwend en luidruchtig geweest voor hen die de oren en ogen open hebben. Natuurlijk is ieder gedood mens er een van waarde, maar…. 20 gedode Iraakse levens zijn ‘relatief’ dus positief aanvaardbaar.
  Mensen zoals Roodkapje ze benoemd, zijn ‘relatief’ geworden in veler gedachten, cijfertjes in rapporten die er het liefst kostenneutraal ui weggeradeerd moeten worden.
  Slechts één cijfer is niet relatief maar dominant en dat is de 2,1-2,2 of 2,3 % of zelfs 4% economische groei en daarvanafgeleid de blijde verwachting voor Kerst de.. nog meer…. pinbetalingen dan vorig jaar,de miljoenen….. niets ‘relatief’ hier maar groot welkom nieuws voor het blijheidsgehalte van de kerstgedachte.
  Daar waar de mensen zich ten koste van anderen exorbitant verrijken zijn de daarop betrekking hebbende cijfertjes weer ineens zeer ‘relatief’ genoemd door Top Nederland en bestuurders.
  De mens is niet relatief.
  Maar liever niet denken aan de relativiteit van je gemakkelijke leventje op dit moment, de schijnveiligheid aanzien voor veiligheid omdat men wil denken dat ‘hun’ leven en ‘het’ leven ‘maakbaar’is.
  Het beste uit jezelf en anderen halen heeft wel een heel nare betekenis gekregen in de huidige wereld.
  Vandaaruit sluit ik me aan bij Roodkapje en de boodschap van Huub Oosterhuis die me uit het hart gegrepen is.
  Blijf ook zien wat je wel hebt en doe daar je voordeel mee het kan je jezelf zoveel rijker doen voelen.

  Reactie door Henny — dinsdag 25 december 2007 @ 13.23 uur

 27. En ook hier komt in 2008 een strijd om de subsidie.Het zoveel mogelijk weg kunnen vreten van het persoonlijk zorgbudget.
  Op een ander vlak ,namelijk de bos-regeling,zien we nu ook de effecten van het gegraai.Voorheen organiseerde de wijkvereniging allelei activiteiten voor de jeugd.Met invoering van de bos-regeling kwam er inmengen van een semi-commerciele organisatie,welke grote delen van de subsidiepot wegkaapten en allelei activiteiten naast de wijkvereniging ging organiseren.De wijkvereniging kreeg minder toeloop en een aantal vond het de moeitte niet om met zo’n kleine toeloop verder te gaan.Nu komt er een einde aan de bos-regeling,wat denk je….. einde subsidie,einde activiteiten.

  Zo zal het ook in de zorg vergaan.

  Reactie door tom — dinsdag 25 december 2007 @ 13.25 uur

 28. ik heb naar Zembla zitten kijken en luisteren op internet. het is schandalig, hoe ze met de mensen omgaan. ambtenaren, die geen kaas hebben gegeten van thuiszorg en hulp bieden aan……. daar laat je de gemeente dan toch niet op los. dat moet gewoon geld kosten. hoe vaak moet het nog fout gaan in de gemeentes????voordat er fouten worden hersteld. de gemeente hoort geen zorg te bieden op dat gebied en zeker niet, als ze er geen verstand van hebben. als ze de mensen alleen maar telefonisch willen indiceren zonder de situatie van de mensen te willen zien. dan zijn ze al hartstikke fout bezig. dan had die bussemaker de situatie moeten behouden, die er al was: de indicatie via de RIO en niet via de gemeentes. het is buitengewoon schandalig, hoe gemeentes met de mensen, waar het om gaat,om gaat. hopelijk wordt het allemaal heel snel teruggedraaid. de regering had het beter zo kunnen laten, zoals het was. dat zou goedkoper zijn geweest. nu wordt er een hoop geld over de balk gesmeten door al die fouten, die er volop worden gemaakt, wat niet had gehoeven, als ze de situatie in tact hadden gehouden, zoals het was. de mensen, waar het om gaat zijn weer de duipe van dit misselijkmakend beleid. er wordt nog steeds niet naar de mensen geluisterd, ja…pas als het fout is gegaan. dan worden ze pas wakker.

  @14. mensen moeten meer hun verantwoordelijkheden nemen. dan ga ik me afvragen: “Welke?” als zij niet om hun handicap/ziekte hebben gevraagd. wat die Balkenende nu al die tijd heeft gedaan met zijn 4 kabinetten is zijn verantwoordelijkheid aan de kant zetten en afgeschoven op de burgers. dat is het beleid van nu. “Zoek het effe lekker zelf uit” is de slogan van alle kabinetten Balkenende. dan kun je nagaan hoe Corrupt, Duivels en A-sociaal de partij van Balkenende is. nee, de kabinetten Balkenende willen de praktijk niet onder ogen zien. dat is heel het eiereten.

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 25 december 2007 @ 13.29 uur

 29. Beeldtelefoon
  Elke arme kwetsbare bejaarde en gehandicapte moet een beeldtelefoon krijgen, waarmee hij dag en nacht gratis contact kan onderhouden met lotgenoten, hulperleners en anderen via een glasvezelkabel of via de kabel van de cantrale tv-antenne. Er kan ook een datasignaal via het 230 V lichtnet worden overgebracht via modulatie. Dit syteem moet heel gebruiksvriendelijk zijn.

  Ik ben tegen bezuinigingen in de thuiszorg, maar ik vind dat ook dit systeem van beeldtelefoons beslist moet worden ngevoerd, desnoods in mindering op het budget voor de thuiszorg. De voordelen voor de gebruikers zijn namelijk immens op het gebied van sociale contacten, veiligheid, informatie, ontspanning en voorlichting.

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 25 december 2007 @ 18.46 uur

 30. HERE WE GO AGAIN!

  Wij zitten met zijn allen op een eiland en wel een eiland waar wij klaarblijkelijk niet van af kunnen komen.
  A. De woningcorporaties.
  B. Het zorgstelsel.
  C. Wet maatschappelijke ondersteuning.
  http://www.invoeringwmo.nl
  In dit achterlijk landje is alles mogelijk zolang de grote bazen er maar flink wijzer van worden en de kleine burger moet zijn verantwoordelijk nemen.
  Je kunt deze web van Jan helemaal vol schrijven met de gevolgen van deze wet maar daar schiet je niets mee op.
  OORZAAK EN GEVOLGEN. Juist de oorzaak dat moet je beetpakken.

  DE WORTEL VAN HET MAATSCHAPPELIJKE KWAAD.

  Van ijzer is de brandkast.
  Haar slot van ‘t best metaal.
  Van ijzer is de man ook.
  Zijn hart van ‘t hardste staal.
  Ziedaar het beeld der geldzucht,
  Het beeld van elken staat;
  Dat is alleen de wortel
  Van al ‘t maatschappelijk kwaad.

  Uit het boek: Een vijf-en-twintigjarige Veldtocht tegen het Kapitalisme.
  van F. Domela Nieuwenhuis.
  De grondlegger van het Socialisme in Nederland. Zie ook “SPANNING” uitgave van het wetenschappelijke bureau van de SP.
  125 jaar socialisme.
  Vreugde en strijd.

  Ook toen had je ambtenaren met de instelling: wiens brood men eet diens woord men spreekt. Zie hier het “Voorberigt” uit het boekje “PAUPERISME en CHRISTENDOM”,
  de noodzakelijkeid van christelijk onderwijs voor de kinderen der armen.
  Door A. van Gestel, S.J. uitgegeven in 1868.

  http://members.home.nl/h.hiensch/PenC

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 25 december 2007 @ 19.51 uur

 31. Schiet me een verhaal te binnen over Communistisch China: De staat publiceerde cijfers over de rijstbouw per vierkante meter en de hoeveelheid staal die geproduceerd werd. (Heeft helemaal niets met socialisme te maken, alleen met vergaande domheid) toen puntje bij paaltje kwam werd er zoveel rijst op een vierkante meter gepropt dat de plantjes verrotten en het staal was van dusdanige slechte kwaliteit dat het verbrokkelde. De marktwerking, wat dat dan ook wezen moet, is praktisch van hetzelfde gehalte: Al die mooie cijfertjes en verhalen (De “klant” heeft meer keuzevrijheid, of “anders wordt het product te duur”)verhullen een steeds verder gaande verslechtering in kwaliteit en ik ben bang dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, dit is nu even de marktwerking in de thuiszorg, maar er is ook de marktwerking bij de nutsbedrijven, de marktwerking bij het vervoer, de marktwerking bij de zorgverzekeraars.De marktwerking bij de….Wie volgt?
  Probate middelen om de “winst” op te krikken zijn onder andere het personeel eruit werken of investeringen en onderhoud uitstellen. Ook al in de zorg. De aandeelhouders tevreden en zolang er geen ongelukken lijken te gebeuren (want er gebeurt stiekum heel wat) vinden degenen die hier belang bij hebben het maar best.

  Reactie door Gerben — dinsdag 25 december 2007 @ 21.34 uur

 32. @30 Jaap Veldkamp “Beeldtelefoon”. De mensen die huishoudelijke zorg nodig hebben zitten niet te wachten op een duur middel als een beeldtelefoon. Die willen handen aan het werk in huis.
  Er is nu te weinig geld door het rijk aan de gemeente gegeven om nog fatsoenlijk zorg te kunnen verlenen. Meer inleveren van dat budget is rampzalig ! Maar dat is wel wat er in 2008 gaat gebeuren…
  De schuld van dit alles ligt bij het kabinet die een wet vol gaten hebben geproduceerd, de gemeenten die niet kijken naar de kwaliteit en die voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en de thuiszorgorganisaties die willens en wetens veel te laag hebben aanbesteed en de keuze maken om de kwaliteit ondergeschikt te maken aan de produktie. Maar het eindresultaat is wel dat de clienten van de thuiszorg de dupe zijn en in de rotzooi zitten !

  Reactie door Carolien — dinsdag 25 december 2007 @ 22.42 uur

 33. @30
  Hallo Jaap.
  Ik vind je voorstel een beetje wazig en te halfslachtig,kun je deze mensen niet beter direct in een vol geautomatiseerde rolstoel zetten waar alles op en aan zit computer,webcam.telefoon.spelletjes.klein koffie automaatje. enz.
  Je ziet dat wel eens bij zeer zwaar gehandicapte mensen die hier toch alles mee kunnen en overal mee na toe kunnen rijden
  Ook voor de oudjes die toch de hele dag zitten moet dit een uitkomst zijn.
  Ik denk namelijk dat je in zo stoel heel veel voorzieningen aan kan
  brengen(massage,plas melder,poep melder en zelfs een elektronische hand die ze af en toe over de kop aait of een automatische ruggen krabber en medicijn verzorger)
  Je kunt zelfs die stoel op afstand besturen dus als het oudje wat wil laat hem automatisch naar een meld plek rijden.
  In deze meldkamer is dit oudje de hele dag te volgen en te zien en bestuurbaar.
  Maar je zou ook kunnen denken aan een stroomstoot als ze lastig worden
  Alleen die verbinding met 220 Volt maakt me ongerust je weet het nooit met die oudjes.
  Ik denk dat zo stoel wel duur is maar het personeel kun je op een paar man na de deur uit knikkeren.
  Dus hopen dat de hightech snel ze intrede doet in de verzorging van de oudjes.
  Dat is goed voor de sociale contacten hun veiligheid en betaalbaarheid.
  En zijn ze er niet mee eens dan gewoon een stroom stoot.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 25 december 2007 @ 22.45 uur

 34. 34 Hakker, ik vind je stukjes steeds lulliger! Wat denigrerend van je om het in de context van deze topic over thuiszorg zo laagdunkend over `oudjes’ te hebben!! Ik schat je in als een onbezonnen jonge vlegel die meent het goed met zichzelf getroffen te hebben en graag de Geenstijl-oubolligheid imiteert om `hip ‘over te komen op zijn `kennissen’.
  Je maakt hier kennelijk niet graag vrienden, zo te lezen al een tijd lang? Maak je dan ook weg hier! Heb je niet gehoord wat de Koningin vandaag gezegd heeft in haar kerstboodschap? Dat we met een boog om jouw slag heen moeten lopen dunkt me. Wees blij dat je hier ruimte wordt gegund voor je gal, of dacht je soms ook nog dat je satirisch bent? Je bent een mislukt ironicus en een verliezende sarkast, een domme houte kast die sart, als het ware, ik hoop dat je nog veel tegengas krijgt hier.

  Reactie door Haq — woensdag 26 december 2007 @ 0.08 uur

 35. @ 23 Henk de Bruin cs

  Inderdaad het is precies zoals u het hier weergeeft, eens moeten deze kabinets ratten toch gestopt kunnen worden.

  In ieder geval wens ik u en de rest van het KudM team en de mensen waar voor jullie de klauwen uit de mouwen halen,.. hele fijne feestdagen en een goed en gezond 2008

  Verder wens ik,… het SP-webteam, Gloria. Wattenstaafie, iew, d ‘olle Henk, De Hakker, Gandalf, Roodkapje, TT, ad, en iedereen hier op de weblog vertegenwoordigd ook hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2008

  Reactie door Pool — woensdag 26 december 2007 @ 0.24 uur

 36. Het is inderdaad een feit dat de mensen die nu in de thuiszorg werken enkel onderbetaald worden! Mijn vrouw doet dit – naast haar gewone baan – ook en als je dan ziet dat zij 12,20 per uur heeft, waar alles inzit, waar ook nog achteraf belasting over moet worden betaald…Belachelijk! Het is hoe dan ook belachelijk wat mensen in de zorg (thuishulp, verpleging etc.) betaald krijgen! Doe daar iets aan SP, dan wordt het wellicht makkelijker om mensen te vinden…Aan de andere kant is en blijft het gestoord dat mensen met jaren ervaring worden “weggegooid”. Wie heeft er voor hen werk?

  Reactie door Johan Kivits — woensdag 26 december 2007 @ 1.56 uur

 37. @34 De Hakker

  Tja Hakker, als het aan Jaap Veldkamp ligt heeft niemand meer last van elkaar en mag iedereen in z’n eigen computersopje gaarkoken.
  Lekker zo’n SP-stemmer! En je zult zien de linken voor drogredenen worden weer uitgezet… maar niet beseffende dat bijna al zijn ideeen drogredenen op zich zijn en tegen de menselijkheid indruisen!

  Zulke proeven hebben ze al eens met aapjes gedaan… de moeder vervangen door namaakmateriaal. Geen levende warme aanrakingen meer… het aapje gedijde niet.
  Zat schuw en verlaten in een hoekje af te sterven.
  Hakker, die stroomstoot is niet eens meer nodig dan!
  Enfin laat ik het zo zeggen:
  Jaap Veldkamp voor een ‘opgeruimde’ samenleving.

  Reactie door Gloria — woensdag 26 december 2007 @ 2.57 uur

 38. Zorg indiceer je niet per telefoon of van achter een bureau. Dat doe je ter plekke, de situatie kennende. Het gaat goed als indicateurs afgaan op de huisarts of thuiszorgers en dat doen ze vaak ook wel. Waar dit veel te vaak niet gebeurt lopen mensen een grote kans om niet de zorg te krijgen die ze nodig hebben.

  Het personeelsbeleid bij de thuiszorgorganisaties dreigt dezelfde kant op te gaan als die bij de postbedrijven. ‘Zelfstandig ondernemerschap’ tegen een uurtarief of stukloon waarvan je misschien net niet de hongerdood sterft maar dat natuurlijk lang niet genoeg is om van te leven, laat staan je van te verzekeren voor je oude dag etc. Als je die mensen niet meer nodig hebt hoef je ze niet te ontslaan omdat ze niet in loondienst werken. (ideetje voor Donner?) Ik dacht dat de thuiszorg jaren geleden al kapot gemaakt was met de stopwatchmethode maar het kan dus nog veel erger.

  Niets ten nadele van de mensen die in de thuiszorg werken. Dat zijn hardwekende, gemotiveerde mensen en vaak goed opgeleide professionals. Ik kan me heel goed voorstellen dat ze het verrekken om hetzelfde werk te doen tegen veel slechtere arbeidsvoorwaarden. Maar dat moet pijn doen als je zoveel van je werk houdt en van de mensen die afhankelijk van jouw inspanningen zijn.

  Agnes, laat ze alle hoeken van de kamer zien!

  Reactie door Kees van Iwaarden — woensdag 26 december 2007 @ 9.56 uur

 39. Bussemaker is verantwoordelijk voor het nieuwe systeem, niet voor de zorg. waar slaat dit op? de gemeentes en de werkgevers moeten er maar voor opdraaien. weer zo’n staatsecretaris, die haar verantwoordelijkheid afschuift. hoe gek moet het nog gaan worden? ik ga me steeds meer afvragen, waarvoor dit kabinet er nog zit???? verantwoordelijkheden afschuiven naar de ander, terwijl die verantwoordelijkheden BIJ HEN horen te liggen. als deze regering al hun verantwoordelijkheden blijven afschuiven, dan kunnen ze beter oprotten en hun jaarsalarissen inleveren. Weg met deze regering, als ze geen verantwoordelijkheidsgevoel meer willen tonen voor de burgers.

  Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 26 december 2007 @ 12.34 uur

 40. Wat de regering JPB IV zich volgens mij ongeschreven ten doel stelt is, om iedereen die in Nederland beneden Modaal bungelt, te laten stoppen met ademhalen.
  Meneer Balkenende en overige bendeleden, sorry dat we bestaan!

  Reactie door kinkel — woensdag 26 december 2007 @ 13.55 uur

 41. Vreselijk natuurlijk dat het zo achteruitgaat met de thuiszorg. Maar vroeger was het te betalen: veel ‘jongeren’ weinig ouderen. Nu met de vergrijzing draait het zich om. We kunnen de kleinere groep niet voor de grote groep laten opdraaien. Dat wordt onbetaalbaar voor deze generaties.
  Ik wens iedereen de beste zorg toe, maar het moet wel reeel en mogelijk zijn.

  Helaas wonen wij niet in een droomland waar het allemaal mogelijk is. Ik denk dat mensen maar wat meer voor zichzelf moeten zorgen dan altijd alleen maar aan de staat vragen. Wees zo onafhankelijk als je kunt! Ik ga alvast sparen voor mijn zorg later, misschien is dat beter dan afwachten wat de staat voor ons doet.

  Sebas

  Reactie door Sebas — woensdag 26 december 2007 @ 15.05 uur

 42. @39 maayke jong-doppen
  Ook de gemeenten en de thuiszorgorganisaties schuiven verantwoordelijkheden af… richting client.
  De gemeenten zien de bewaking van de kwaliteit ook totaal niet als hun verantwoordelijkheid. Die schuiven ze af naar de thuiszorgorganisatie en client (stap maar over naar een andere organisatie). En zoals gezegd schuiven de thuiszorgorganisaties het af naar de client vanwege de werkgeversrol bij de alphazorg. Als client moet je heel stevig in je schoenen staan om een slecht werkende medewerker daar op te wijzen zonder de relatie te verslechteren (veel mensen kunnen moeilijk met kritiek omgaan). Gevolg is dat de klachten zich opstapelen over de alphazorg, maar de clienten durven er amper mee naar buiten te komen. Bang om zonder zorg te komen te zitten… of nog slechter af te zijn met een volgende hulp.

  Reactie door Carolien — woensdag 26 december 2007 @ 15.12 uur

 43. ik heb vroeger bij thuiszorg gewerkt,de clienten heeft daar noit centra gestaan echter de winst en productiviteit ,beter 5 minute poepen dan 10 mn coffie drinken…
  Stel jij voor,moet jij aan de client een coffie aanbieden terwijl die op de ple is…
  Het social kant van de zorg(en niet alleen) is almost zoek,terwijl de mens een productief varkens geworden is,alles onder het Kapital.Punt
  Oink oink

  Reactie door gaf — woensdag 26 december 2007 @ 15.57 uur

 44. “” De uitzending van Zembla ‘Meneer Harmsen wacht op hulp‘ gisteren geeft een beeld van de staat van de thuiszorg”

  geeft WÉÉR HÉT BEELD van de staat van de thuiszorg…

  en NÓG gaat dit gewoon door!
  het is nu al meer dan genoeg “BENOEMD”
  DOE er eens wat aan!

  iedere strohalm moet worden aangeklampt om dit kabinet te tackelen,anders regeerd straks BRUSSEL en hebben verkiezingen hier geen zin meer.

  politiek correct is de regering allang niet meer tegenover de oppositie.[liegen bedriegen en draaierij]
  of laat iedereen zich liever nog even voor liegen tot het te laat is…

  Reactie door iew — woensdag 26 december 2007 @ 15.59 uur

 45. @34
  Haq
  Eerst even jij ook prettige Kerstdagen en een goed jaar uit einde.
  Je analyse is er van zeer slechte vorm maar als je in jou ogen denk gelijk te hebben bedank ik je toch voor al die complimenten.
  Verder en dat mag duidelijk in zijn ben ik ben geen hond dus die vorm van wegwezen die toon van jou versta ik niet als mens.
  Om je bewering nog een beetje kracht bij te zetten ga jij je verschuilen achter de monarchie en om eerlijk te zijn dan vat ik jou argumentatie alzo als nutteloos op.
  Ten eerste om dat juist deze monarchie en ook hun connecties met de Bilderberg groep verantwoordelijk zijn voor de privatisering en de gevolgen hiervan in dit geval de oudjes.
  Dus mijn idee is dat ik ieder geval dat ik langs zulke mensen die uitspraken van deze monarchie als religie meenemen daar langs loop.
  Een ding heb jij wel gelijk ik ziet hier niet om vrienden te praten.
  Waarschijnlijk zie jij in vrienden alleen mensen die je naar de mond praten.
  Dus ik zeg wat ik denk waarschijnlijk in je reactie te lezen wil jij zulke mensen de deur uit jagen.
  Je laatste zin hoop ik ook dat deze uitkomt want juist door elkaar tegen gas te geven voor je mening uit komen kom je het verst.
  Dus niet mee heulen altijd met de menigte je
  weet wat er dan kan gebeuren(geschiedenis) je noemt zelf het woord gas al.
  Nee,inderdaad ik heb niet gehoord wat jou koningin gezegd heeft als jij die preken als serieus opvat zeg dat meer over jou dan over mijn.
  Groetjes de Hakker

  Reactie door De Hakker — woensdag 26 december 2007 @ 16.47 uur

 46. Sebas@
  Ik denk dat mensen maar wat meer voor zichzelf moeten zorgen dan altijd alleen maar aan de staat vragen. Wees zo onafhankelijk als je kunt! Ik ga alvast sparen voor mijn zorg later, misschien is dat beter dan afwachten wat de staat voor ons doet.”
  Arg als jij volkomen onafankelijk ben,heb jij keus tussen gouden handruk en leuk pensioen,maar als jij te zwaak ben afhankelijk ,dan dikke shuld dikke buld,
  Sebas ,ik hoop dat alles wat jij raak in goud word verandert..
  Ik hoop ok dat jij nooit ziek zal worden,en daarmee nog de prioriteit krijg.
  Ben jij een liberal?

  Reactie door gaf — woensdag 26 december 2007 @ 18.21 uur

 47. @29 Veldkamp ben je wel goed wijs?
  @34 Haq wat zeikt je nou Hakker heeft gewoon gelijk.
  @23 Pool, beste Pool er zijn er weer een paar uitgestapt,een dag voor Kerstmis is
  ARP gaan hemelen.
  Webmaster!!! Mijn vorige vraag aan Jan Marijnissen heeft U ,gezien het tijdslimiet ,geweigerd,ik ga hem weer stellen;
  Beste Jan,enige tijd geleden heeft onze Harry de Winter je gevraagd,citaat”,Jan wanneer gaan we de PvdA eens aanvallen?
  ëinde citaat.Mijn vraag Jan wanneer gaan we beginnen,de tijd dringt echt hoor beste man.
  Groet aan alle goedwillende scribenten op dit log.

  Reactie door Henk de Bruin c.s. — woensdag 26 december 2007 @ 18.28 uur

 48. Onderzoek vernieuwende oplossingen
  @ 32 Carolien
  @ 33 De Hakker

  Een beeldtelefoon is juist relatief goedkoop en geeft mensen 24 uur per dag de mogelijkheid tot videochat, ook met meerdere mensen tegelijk.
  Ik vind dat de overheid véél meer geld moet uitgeven aan thuiszorg per cliënt dan nu en dat privatisering slecht is.

  Maar ik vind ook dat er (internationaal) wetenschappelijk geëxperimenteerd moet worden met alle vormen van technologie, innovatie en efficiency. Dit om die zorg zo doelmatig, veilig en prettig mogelijk te maken voor de cliënt.

  Ook de gedeeltelijke inzet van ongeschoolde schoonmakers en vrijwilligers moet systematisch worden onderzocht. Dat geldt ook voor huisdieren, snoezelen, internet met makkelijke software voor senioren en gratis helpdesk, web-tv, webradio, videochat, computergames, beeldtelefoon, robots, onderhoudsarme inrichting, domotica, talkradio enz…

  Dergelijke middelen kunnen worden ingezet voor onder andere zorgmanagement, logistiek, evaluatie, communicatie, voorlichting, huishoudelijke zorg, therapie, coaching, monitoring, ontspanning en amusement.

  Bij dat onderzoek moeten alle relevante effecten systematisch ‘gemeten’ worden. O.a. via meerkeuze-vragenlijsten bij een representatieve steekproef uit de doelgroep-populatie. Hierbij moet veel aandacht zijn voor de financiële, lichamelijke, sociale en emotionele aspecten. Dit in relatie tot specifieke kenmerken van de cliënt, zijn woonomgeving en ‘zorg-setting’.

  Daarnaast moet de cliënten daarbij uitgebreid worden gevraagd via ‘open interviews’ naar hun voorkeuren, ervaringen en wensen.

  Mogelijk blijkt dat ze een deel van de vernieuwingen juist wél fijn vinden. Dat weet je pas na wetenschappelijk onderzoek!

  Er moeten natuurlijk af en toe wel deskundige professionals langskomen bij de cliënt voor diagostiek en zorgindicering en voor evaluatie in overleg met alle betrokkenen.

  Het is onverstandig om vergaande politieke beslissingen te baseren op drogredenen, dogmatiek en ongefundeerde vooroordelen over vernieuwingen. Helaas gebeurt dat nog heel vaak.

  De cliënten verdienen de oplossingen die zij zélf het fijnst vinden. Maar dan moeten ze het wel eerst kunnen uitproberen en evalueren. Ze verdienen van de politiek beter dan de natte vinger in de lucht.

  Talkradio is hard nodig
  http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200701/nachtradio.shtml

  ……….
  Ik stem SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 26 december 2007 @ 19.03 uur

 49. Beste mensen, nog enkele uren en het Kerstgebeuren is weer achter de rug. Vroeger toen ik nog een ukkie was vond ik dat prachtig, ik mocht helpen de kaarsjes (orginele) aan te steken en met mijn broers de cadeautjes in ontvangst nemen. Dat was begin jaren 30, er werd gezongen enz.
  Maar hoe was het buitenhuis geregeld.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Kerk.jpg
  http://members.home.nl/h.hiensch/Oud.jpg

  Hoe gaat het nu in deze tijd, pracht en praal, de kerken zijn feestelijk verlicht en de meest prachtige liederen worden gebracht.
  Moeten wij zo gelukkig en vrolijk zijn omdat de eerste socialist niet op die datum geboren maar in Januari. Ik denk dat de Christenheid een behoefte had aan iets feestelijks. De armen werden eventjes vergeten, laat ik zeggen iets meer dan eventjes.
  De kerk heeft wel andere dingen aan het hoofd, nu de buitenkerkelijke christenen in aantal blijven vermenigvuldigen.
  Het is mijn enige hoop dat het sociale gebeuren hierdoor ook zal vermenigvuldigen, anders zitten wij binnen de kortst mogelijke tijd op het niveau van de jaren 30. Mantelzorg door de kinderen en bejaarden bijstand door de kerk en misschien later een noodwet Drees.
  Letwel er zijn heel wat mensen die dit zullen toejuichen met de kreet ben ik mijn broeders hoeder. Zo zit de mens in elkaar.
  Daarom steun het socialisme, NU.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 26 december 2007 @ 20.33 uur

 50. 41. Sebas

  Als al die ouderen niet solidair waren geweest met jou was jij waarschijnlijk niet waar je nu bent.

  Voor het overige sluit ik me aan bij d’Olle Henk. Het is allemaal het gevolg van een en hetzelfde mechanisme. Niets staat op zich hier. Enkel is de groep die het goed heeft en het nog beter wil hebben zonder om te zien veel groter geworden. Vandaar ook dat het volk niet meer ‘het’volk is en datzelfde volk deze regering heeft gekozen.
  Ik hoorde Gerard Joling zeggen bij P&W. dat hij géén verstand van politiek had maar op de VVD stemde omdat hij nog ‘iets’ van zijn zuurverdiende centjes wilde overhouden. Hij had overigens in zijn ruime huis waar hij alleen woonde 6 kerstbomen staan. Door wie maar vooral HOE, met welke teksten, heeft hij al die zuurverdiende centjes verdiend?

  Reactie door Henny — woensdag 26 december 2007 @ 21.20 uur

 51. @48 Jaap Veldkamp
  Zo’n beeldtelefoon maakt mijn huis niet schoon ! Met andere praten maakt mijn huis ook niet schoner. De mensen zijn veel meer gebaat bij goede en voldoende zorg dan alle extra fratsen die erg veel geld kosten en weinig opleveren. En zeker ouderen vinden dat soort technische snufjes helemaal niets. Ze weten vaak maar amper hoe hun eigen telefoon en televisie werkt. Een beeldtelefoon is wel het laatste op hun verlanglijstje.
  Nee, ze hebben liever een vakbekwame medewerker van de thuiszorg die in huis goede zorg verleend. Want een opgeruimd huis is heel veel waard en geeft een hoop rust en tevredenheid.

  Reactie door Carolien — donderdag 27 december 2007 @ 0.25 uur

 52. Voor één keertje dan nog op bezoek bij Jan en vooral ZIJN weblog (als ik de webmaster goed heb begrepen)!…Ik vind de titel van dit bericht slecht gekozen! Daar waar er sprake is van hulp via de thuiszorg, daar is nog steeds niet zoveel mis mee..Het probleem zit hem in die nieuwe wet WMO welke gemeentes dwingt om (op de markt) ANDERE “thuiszorg” te rirselen en wel zo goedkoop mogelijk! Mensen, werkzaam in de thuiszorg, worden gedwongen om als alphahulp aan het werk te gaan met alle nadelen vandien! DAT is het echte probleem! Een overheid die niet meer bereid is om essentiele zaken vanuit de belastingmiddelen te betalen, maar steeds meer aan particuliere bedrijven/organisaties uitbesteedt vanuit de illusie dat het dan wel goedkoper zal kunnen..Het werkt niet en het heeft nooit gewerkt!! De SP zal ongetwijfeld weer vragen stellen, helaas is de meerderheid in zowel Kabinet als Kamer het blijkbaar eens, ik wens Agnes veel succes, ze zal het nodig hebben!!

  Reactie door ToN — donderdag 27 december 2007 @ 0.50 uur

 53. Ook mijn vrouw en ik maken dagelijks mee wat er in de thuiszorg allemaal mis gaat,sterker nog we helpen zelf een vrouwtje van 76 jaar om dat de weg naar fatsoenlijke thuiszorg zoiets een martelgang is geworden, daarom roep ik jullie op als u iemand in de buurt heeft wonen die het waarschijnlijk moeilijk heeft en het waarschijnlijk volgens de reportage niet toegeeft,steek hem of haar dan een hart onder de riem want deze groep verdiend het het meest kleinigheidjes een praatje,iets van boodschappen meenemen van de supermarkt of een stukje wandelen deze mensen hebben veel aandacht nodig zeker nu we door ijskoude berekeningen geregeerd worden nog zalig kerstfeest allemaal en een gelukkig nieuwjaarxxx

  Reactie door Jolly jumper — donderdag 27 december 2007 @ 10.02 uur

 54. @45 Beste Hakker, jij bent toch niet de enige die het recht heeft op sarcasme en ironie, dus Hare Majesteits’s uitzendtijd neem ik ook met een korrel zout, als je zelf graag iemand op de kast jaagt moet je tegen een stootje kunnen toch? Naar rechterzijde is al genoeg om wormstekig over te doen dus waarom in eigen gelederen? Een goed 2008 gewenst.

  Reactie door Haq — donderdag 27 december 2007 @ 10.18 uur

 55. Ja in dit land zijn de zieken, ouderen en zwakkeren in de samenleving een groep dit wordt gedoogd, gedoogd zeg ik omdat men ze nu eenmaal niet zichtbaar kan wegwerken.

  Daarom doet men het op slinkse wijze, zo min mogelijk aandacht aan besteden, ontkennen dat er b.v. armen zijn en de zorg aan een streng regime onderwerpen.

  Als het even kan de zorg stoppen en dat kan al heel snel even.

  Vervolgens de bestaande krachten die meer kosten, eenvoudig weg dumpen en goedkope krachten zonder enig arbeidsrecht inzetten en nog veel liever de nog zwakkeren in de samenleving, de werklozen.

  Voor een appel en een ei, moet men werken, samen en blij!

  Het gaat nu eenmaal om de besparing van het geld, het geld dat bij de minderbedeelden vandaan geplukt wordt, de bevolking die het goed tot zeer goed heeft
  kan zich geen voorstelling maken hoe het er in dit land werkelijk aan toe gaat.

  Tweedeling compleet.

  Reactie door e.krul — donderdag 27 december 2007 @ 10.37 uur

 56. Teveel mangers en directeuren in de zorg leidt tot Bonus-hunting , d..w.z. veel winst maken en daar een aantal procenten , als bonus ontvangen : uiteraard ten kosten van het werkvolk in de zorg en de “klant”

  Reactie door fred — donderdag 27 december 2007 @ 10.38 uur

 57. @53

  Zeer juist!!
  Beste Jolly,nou moeten wij even kwijt dat je naam in dit verband niet echt lekker gekozen is…mmmmaaarrr door blijven Jumpen hoor je kunt uiteraard niet alle sores van de wereld op je nek nemen maar
  je oproep is klip en klaar !
  Groet en tot lees.

  Reactie door Rinus c.s.. — donderdag 27 december 2007 @ 10.43 uur

 58. Dit gedrog was km vooruit te voorzien, de zorgbehoefte laten bepalen door ambtenaren in de vorm van WMO,ambtenaren zijn een ramp voor de mensheid, de goede daar gelaten deze handvol zetten we even apart

  Reactie door kebe — donderdag 27 december 2007 @ 11.28 uur

 59. @42. dan kun je toch nagaan, wat voor schade dit kabinet, maar ook de voorgaande kabinet Balkenende, aanricht. het moet allemaal goedkoper, maar door al die misselijkmakende veranderingen vliegen de prijzen omhoog. van verantwoordelijkheden wil dit kabinet niets weten. leg dat maar ergens anders neer. dat klopt toch niet. de mensen worden op die manier van het kastje naar de muur gestuurd en weten niet meer, wie er echt verantwoordelijk is voor bepaalde gang van zaken, terwijl die verantwoordelijkheden bij de regering kunnen liggen.het is nogal gemakkelijk om je verantwoordelijkheid af te schuiven, maakt niet uit naar wie, maar de client is altijd de dupe hiervan. vindt jij het gek, dat de gezondheidszorg/thuiszorg zo duur wordt??? ik niet. allemaal te danken aan de 4 kabinetten Balkenende. zij hebben geen praktijk gezien en willen die ook niet zien. ik zal de laatste zijn, die op het cda gaat stemmen. zij zitten gewoon te slapen. het is gemakkelijk om slapend rijk te worden. dat gebeurt nu bij het cda en pvda.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 27 december 2007 @ 12.33 uur

 60. @59 Een groot gedeelte van de extra kosten van de thuiszorg zit in de overheadkosten. Er wordt vaak vergeten dat er kantoorpersoneel nodig is om te zorgen dat de hulpverleners op de juiste plaats op het juiste moment er is. Die mensen moeten ook betaald worden en moeten ook een kantoor en computers hebben om hun werk te kunnen doen. Er wordt altijd wel direct gewezen naar de duur betaalde managers, en natuurlijk zijn die er ook te veel. Maar er komt gewoon veel meer kijken dan die ene medewerker die bij de client thuis komt schoonmaken. Het wordt tijd dat de regering dat gaat beseffen en bereid is voor die ondersteuning van de client en de medewerker ook te betalen.

  Reactie door Carolien — donderdag 27 december 2007 @ 21.29 uur

 61. ieder voor zich en god voor ons allen,is de VOC balkenende kreet!

  maar zo MAG u het niet zien! u MOET het zien zoals hij het uitlegt….

  en anders ben je dom?!

  raar dat zij dan wel zo slim zijn om overal mee weg te komen,de oppositie zegt immers iedere keer “dat is politiek” “daar kunnen we niets aan doen”

  en zo gaat niet alleen de thuiszorg maar de rest ook naar de knoppen…

  Reactie door iew — donderdag 27 december 2007 @ 23.38 uur

 62. Hieronder een wetenswaardigheidje dat een vals lichtje schijnt op ‘het uitkleden van de thuiszorg’. Het lijkt erop dat thuiszorg qua kosten nog best een stukje meer in de richting van alpha-hulp kan worden uitgekleed, maar dan aan de bovenkant.

  Van Quotenet:

  ‘Graaien uit publieke gelden’

  2006 was top, zeker wat betreft het inkomen van werknemers in de (semi-) publieke sector.(…)

  Rest natuurlijk de vraag: wie zijn de Grootste Graaiers?

  De top 3:

  1. directeur Stichting Thuiszorg Diensten Centrale: €885.156
  2. directeur Delta Psychiatrisch Centrum: €598.435
  3. bestuurder Stichting Zorggroep Florence: €424.254′

  Reactie door Krijn — vrijdag 28 december 2007 @ 9.22 uur

 63. Iew en zoals Balkenende blijft verkondigen “Daar lopen WIJ niet voor weg”.

  Waar loopt hij dan wel voor weg? De drie Musketiers, bestorming van het torentje, is ie bang voor spinnen?

  Nederland heeft een partij met ballen en eierstokken nodig.

  Een ‘beweging’ die vooruit denkt, reageert, en handelt. Een partij voor mijn part. Een club mensen dat zich niet laat leiden door handelingen, moeten denken, aanpassen aan…voor de zoveelste keer!

  Die evolutie niet verwarren met vasthouden aan SPROOKJEStheorieen. Die ook volgend jaar groeien en groeien. En …. zich niet laten SNOEIEN EN SNOEIEN.

  Iew…RESPECT.

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 28 december 2007 @ 15.55 uur

 64. Ook ik heb de uitzending zitten bekijken, het is toch een tranendal als het over de thuiszorg gaat. Ik heb er zelf ook gewerkt en het was toen al diepe ellende voor en over de zorg, aan en bij mensen, nu zo,n 10 jaar geleden.Nederland moet zich schamen dat ze zo met hun eigen bevolking omgaan. in Den Haag weten ze en willen ook niet weten wat het is als je moet leven met de nodige zorg.Op zich nog redelijk dragelijk als je dan ook de zorg maar krijgt waar je recht op hebt.Ikzelf ben bereid hiervoor tot het uiterste te gaan,ik hoop alle mensen,wacht niet tot je het zelf een keer nodig hebt maar laat je horen,nu!!!!

  Reactie door Marian de Meyer — vrijdag 28 december 2007 @ 22.52 uur

 65. @62 Krijn

  Ik stel voor om de schandpaal weer van stal te halen en dit soort asociale poenbeluste zakkenvullers ten toon te stellen aan het volk.
  Politiek in dit land is volkomen pervers geworden. Het zou niet mogen bestaan dat directeuren van verzorgingshuizen e.d. zich zo ernstig te buiten gaan. De overheid zou deze mensen moeten laten vervolgen. Helaas zitten we met een overheid die zichzelf schuldig maakt aan oplichterij via het volk.
  Het neoliberale beleid is een product van de duivel himself.
  We worden geregeerd door schijnchristenen.

  Reactie door Gloria — vrijdag 28 december 2007 @ 23.48 uur

 66. triest,ik kan het niet anders noemen,bijna nieuwjaar,ik loop door mijn dorp,zie en spreek weer veel ex-collegas en vroegere clienten in de thuiszorg
  schandalig hoe er met medewerkers en hulpbehoevenden word omgegaan als je weet dat tot eind 2005 de thuiszorg hier liep als een trein
  net als vele anderen ben ook ik weggegaan
  2008 is de gemeente verantwoordelijk de verschillen worden zichtbaar
  waar blijft de wet op een gelijke behandeling

  Reactie door henny — zaterdag 29 december 2007 @ 17.52 uur

 67. 12. Celia

  Ik heb je wel gehoord hoor en begrijp volkomen je reactie. Niet terugtrekken en gewoon zeggen wat jij beleeft en allemaal doet, waarvoor je amper salaris krijgt noch andere arbeidsrechten. Je lijkt een beetje verworden tot de tegen stuksprijs rondbrengende postbode waar wél verzet tegen is. Kom op meid je doet perfect werk. Er zijn zeer vele goede alphawerkenden, die zich uit de naad werken, die zeker wel zaken zien ( en doorgeven) en zonder rechten uitgebuit worden door deze regering.Ik heb het al vaak voor je opgenomen maar blijkbaar vindt iedereen het maar heel gewoon en gaan ze als vanzelf mee in de ( in dit filmpje slecht functionerende alpahwerkende wat zo langzamerhand tot een karikatuur wordt gemaakt) Maar ook de marktwerking doet hier helaas nog eens aan mee door ook hier zelfs kwaliteit met slechte voorwaarden niet meer te waarderen maar er zoveel mogelijk mensen in te proppen die ze ‘anders’ niet kwijt kunnen, geschikt of niet, vanuit het work-first idee. Alphahulpen zouden als zodanig niet moeten bestaan alleen werkernemers met een CAO en rechten. In ieder geval laat mij je dan bedanken namens velen die je zware werk wél waarderen, je meer gunnen dan rechteloosheid, want die mensen zijn er ook al zijn het vaak roependen in de woestijn.

  Heeft iemand ‘winteravonden’van de VPRO gezien. Intervieuw met Naomi Klein schrijfster van het boek “The Shock Doctrine”, de opkomst van het rampenkapitalisme.
  Ik had het gevoel dat de intervieuwer Luyendijk de ‘essentie’zo nu en dan volkomen miste en meer bezig was met zijn eigen leeftijdsgebonden(?) gedachten over, het kwam op mij over als een ietwat verwend studentje die vandaaruit de voeling verloor met de door haar beschreven werkelijkheid. Alsof je vanuit enkel een tijdelijke ervaring met een studentenbaantje…..nu ja…de overgang daar waar diepgang dreigde naar een ander onderwerp was zeer storend.
  Maar toch, ondanks!!!
  Zie daar de denkwijze van het kapitaal en bedoeling van overheden. Het lijkt Nederland wel. Herhaling 5 januari.

  Reactie door Henny — zondag 30 december 2007 @ 9.04 uur