Grenzen Oost-Europa niet verder open

donderdag 13 december 2007 :: 20.00 uur

Afgesloten woning

De Tweede Kamer wil dat de grens voor Oost-Europese werknemers voorlopig niet verder opengaat omdat eerst de problemen met de Poolse werknemers moeten worden opgelost. Een interview met SP-Kamerlid Paul Ulenbelt over de acties van de SP de afgelopen jaren, en wat er nog verder moet gebeuren.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

De SP heeft de afgelopen jaren actie gevoerd tegen de grote problemen die ontstaan zijn door het openzetten van de grenzen voor Poolse werknemers. Arbeiders in Nederland ondervonden oneerlijke concurrentie, en de Polen zelf worden uitgebuit. Slechte huisvesting, lage lonen, geen sociale bescherming.

Slapen in een trapgat
Paul Ulenbelt bezocht samen met medewerkers van Bouw- en Woningtoezicht verschillende ‘Poolse wijken’ in Den Haag. Lees meer over zijn ervaringen.

In febrauri 2006 kwam de SP met het rapport ‘Open Grenzen, Eerlijk Werk’, een onderzoek naar uitbuiting en oneerlijke concurrentie als gevolg van de toestroom van Poolse arbeidskrachten. Tevens deed de SP daar voorstellen tegen verstoring van de arbeidsmarkt door deze ontwikkeling. Na lang uitstel – de protesten van onder andere de SP en het FNV hielden het lang tegen – gingen de grenzen voor Poolse werknemers alsnog zonder restricties open.

Het huis op orde
Nu lijkt de Kamer het licht te zien. Na alle schrikbarende meldingen, durft het CDA ineens wel paal en perk te stellen aan de instroom. Maar dat lost de huidige problemen nog niet op, problemen die helaas voorkomen hadden kunnen worden, als we ‘het huis eerst op orde hadden gehad‘.

Het adagium blijft: We moeten voorkomen dat werknemers in Europa tegen elkaar worden uitgespeeld zodat alle sociale zekerheden die zijn opgebouwd niet teloorgaan in een onderlinge concurrentiestrijd. We moeten zorgen dat de landen in Oost-Europa naar ons welvaartsniveau worden getild, niet andersom.

In Polen is inmiddels een heuse terugkeercampagne op poten gezet omdat er een chronisch gebrek aan arbeiders is. Voor werknemers die terugkeren zijn er belastingvoordelen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

42 Comments

42 reacties

 1. - Aan een werkgever die in Nederland zaken doet, verplicht stellen, om iedere persoon in Nederland volgens Nederlandse waarden te betalen.
  (Dan is er ineens geen oneerlijke concurrentie meer en helpen we de Polen een stuk beter vooruit)

  - Eenheid binnen de EU v.w.b. werknemersrechten, voordat nieuwe lidstaten worden toegelaten
  (Dan worden burgers van de lidstaten niet meer tegen elkaar uitgespeeld)

  Goh, zo moeilijk is het dus allemaal niet.

  Maar … onze globaliserende rechtse EU-parlementariers zitten er natuurlijk niet voor de mensen, ze zitten er uitsluitend voor de bedrijven….

  Reactie door olav ten broek — vrijdag 14 december 2007 @ 1.31 uur

 2. Deze migratie deugt niet.
  Wie dat niet inziet heeft niets van de geschiedenis geleerd.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 14 december 2007 @ 1.40 uur

 3. Wijlen Pim Fortuyn riep al dat we eerst “thuis” de zaak op orde moesten brengen en dan pas kijken of er nog iets bij zou kunnen ! Ja politici zijn én niet slim én héél erg hardleers . De gemiddelde “man(vrouw) in de straat” ziet het eerder en scherper !

  Reactie door teun — vrijdag 14 december 2007 @ 8.53 uur

 4. Politici zouden eerst eens moeten nadenken voordat ze handelen. Ten tweede zouden ze bij een interne EU gelegenheid op dienen te komen voor het Nederlandse belang en niet voor het belang van andere EU-lidstaten.

  In Nederland is een chronisch gebrek aan betaalbare woningen voor starters, dat wordt er met de komst van duizenden immigranten niet beter op. Alleen al op die gronden zou de Nederlandse overheid de instroom moeten stoppen.

  Verder dient de Nederlandse overheid eerst de Nederlanders uit de WW te helpen, voordat men nieuwe mensen toelaat. Dat doet men door oudere werknemers voor hun eventuele terugval in inkomen te compenseren. Daarbij creeert men een win-win situatie: meer inkomen voor de werknemer en minder lasten voor de samenleving!

  Mvg,

  Niels

  Reactie door Niels — vrijdag 14 december 2007 @ 9.03 uur

 5. De SP heeft altijd gewaarschuwd dat Nederland er niet op voorbereid was én het opgenomen voor de menselijkheid t.a.v. de Polen, de oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt, het door de SP voorziene grote probleem van de huisvesting.
  Ik hoorde Donner nog zeggen dat hij zich daar geen enkele zorg over maakte, hem geen enkel probleem ‘bekend’ was en het een probleem cq. verantwoordelijkheid was van en voor het bedrijfsleven. De SP had hier zoals altijd een zeer vooruitziende blik, maar ook hier blijft Donner t.a.v. de gemeenten ijskoud onder.Het is overigens ook een door de EU niet erkend probleem voor Polen zelf.

  Reactie door Henny — vrijdag 14 december 2007 @ 9.05 uur

 6. hebben jullie dan niet daar donner geluisterd?

  http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel/asp/artnr/183641/index.html

  we willen meer oost-europeanen, want we hebbben teveel werk. een commissie met de veelbetekenende naam COMMISSIE ONTSLAGRECHT , dat hier mee duidelijk niet van de baan is (rtlnieuws: TNT-topman Peter Bakker wordt vrijwel zeker voorzitter van de commissie ontslagrecht.), moet onderzoeken hoe 200000 werkelozen aan het werk kunnen.

  Je hebt geen wiskundige nodig om 1 + 1 bij mekaar te tellen. 200000 werkelozen – 200000 oost europeanen = 0.

  nee, niet over me heen vallen, ik weet dat deze berekening iets te simplistisch is, maar als de commissie goed haar best doet zal ze vast wel een paar baantjes vinden waar nu oost-europeanen werken terwijl er een nederlandse tegenhanger in de ww zit. te duur en / of te oud.

  vandaar commissie ontslagrecht en vandaar dat donner meer oost-europeanen naar nederland wil laten komen. Als de versoepeling van het ontslagrecht er in juni door is, kunnen we de nederlanders in de ww stoppen en er polen, roemenen en bulgaren voor in de plaats zetten, zoals in het vrachtverkeer al is gebeurd.

  wat het laatste betreft; neem een voorbeeld aan italië, daar luistert een regering ook nog wel eens naar het volk en zelfs zonder 100 dagen met oogkleppen door het land gegaan te zijn.

  Reactie door ipuntje — vrijdag 14 december 2007 @ 9.24 uur

 7. Werkgevers willen goedkope arbeidskrachten, laten ze dan ook voor die 50.000 extra woningen in Rotterdam en die 40.000 woningen in het zuiden van het land opdraaien.
  De belastingbetaler hoeft toch niet voor de kosten op te draaien voor het graaien van de werkgevers, we worden al genoeg geknecht en uitgebuit door deze ratten.
  En wat dacht je als straks de Roemenen en Bulgaren komen dan hebben we zeer zeker binnen enkele maanden nog eens 150.000 woningen tekort.

  Reactie door Pool — vrijdag 14 december 2007 @ 10.06 uur

 8. @Pool

  Die Roemenen en Bulgaren zijn er al. Dat is het gevolg van de grootheidswaanzin van de marktwerking en een groot Europa. Maar we zijn er nog niet,het wordt er alleen maar slechter op.Dat deze mensen hierheen komen snap ik wel.
  http://www.youtube.com/watch?v=VhfMm48vFYY

  Reactie door cor — vrijdag 14 december 2007 @ 12.13 uur

 9. @ 7 Pool Ken je soms iemand, die weet wat een Poolse werknemer hier verdient? Waar haal je anders die kreet “goedkope” arbeidskrachten vandaan? Doe wat. Stel voor dat we de graaiende nietsnutten, die niets bijdragen aan de economie en minimaal bijgedragen hebben, gewoon het land uitzetten.Huizen genoeg over voor werkers.

  Reactie door Johan — vrijdag 14 december 2007 @ 12.16 uur

 10. minister donner was er als de kippen bij, om op de “polentop”in rotterdam geen financiele en of juridische hulp te geven aan de 53 betreffende gemeenten.
  deze reactie was wel te verwachten want dit zou immers ook een erkenning of een bevestiging hebben betekent voor eerdere waarschuwingen van o.a.de sp aan het vorige kabinet m.b.t. het openstellen van de grenzen voor oost-europese arbeidsmigranten.
  maatregelen komen nu dus als mosterd na de maaltijd,zijn niet effectief en peperduur.
  op kosten van de samenleving moeten nu alsnog maatregelen worden genomen om de lusten en vooral de lasten aan te pakken.
  problemen die aantonen dat marktwerking en liberalisering wederom hebben gefaald.

  Reactie door visgert — vrijdag 14 december 2007 @ 13.00 uur

 11. Het gaat te snel! Nog nauwelijks verlost van een dictatuur en nu al de weelde van de westerse wereld!

  Ik geef de ‘polen’ dan ook geen ongelijk! Als de salarissen in Spanje 4x zo hoog zou zijn, dan zou ook hier sprake zijn van een massale emigratie en hielden ook wij geen Nederlandse burgers meer over! In Polen kampen ze nu al met een tekort aan personeel in verzorgings- en ziekenhuizen, maar hiervoor worden op hun beurt de Oekrainers door Polen binnengehaald om dit p te vangen! Ondertussen staan de ‘pooiers’ ofwel de Nederlandse uitzendbureaus op marktpleinen in Polen met flyers om nog meer ‘polen’ te laten interesseren voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Wanneer mag zoiets ‘mensenhandel’ heten? Als er bijv. prostitutie in het geding is? In beide gevallen is er toch sprake van uitbuiting! Ik zie het verschil niet!

  Reactie door Jan uit Groningen — vrijdag 14 december 2007 @ 13.07 uur

 12. @9 johan

  ja die ken ik en als u het zelf ook wilt weten informeerd u maar eens bij het uitzendbureau “interpool” gevestigd in Breezand naar de lonen!

  dit is een uitzendbureau enkel en ALLEEN voor polen.
  ik als Nederlander kan mij daar niet eens inschrijven,en men houd daar dus banen vast voor buitenlanders,is dit dan geen discriminatie ?! vraag ik mij werkelijk af.
  ik ben ook te DUUR werd mij daar letterlijk verteld,ik heb namelijk geprobeert om mij daar in te laten schrijven.

  nu weet u gelijk wat ik te horen kreeg…

  Reactie door iew — vrijdag 14 december 2007 @ 13.19 uur

 13. Goedemiddag allemaal

  Wat mij vooral woedend maakt is die gretigheid van politici om juist in ons land -klein en overvol- geheel tegen de zin van een ruime meerderheid van de bevolking zulke grote problemen binnen te halen.

  Toen enkele jaren geleden voor die massale toestroom en de daarvan te verwachten problemen werd gewaarschuwd, kregen we te horen dat het met die toestroom “wel mee zou vallen”: let wet, wel een drogreden want gewoon nergens op gebaseerd.
  Terwijl mensen met gezond verstand heel goed begrepen dat het dus wel uit de hand zou lopen.

  Nu dat dus inderdaad het geval is, zeggen diezelfde ergernisgevers “dat ze een zo grote toestroom niet verwacht hadden”.

  Alleen al het zo gemakkelijk sjoemelen met feitelijkheden en te verwachten situaties zou fors bestraft dienen te worden en minstens met afnemen van de comfortabele posities.

  Maar, daar waar “gewone” mensen zomaar met lege handen op straat geschopt kunnen worden, komt dit soort profiteurs altijd goed weg…!
  (Ja echt, tegenwoordig is de truc “functiehernoeming”, opnieuw solliciteren en maar afwachten of jou “genade” betoond wordt!)

  En wat al die Oosteuropeanen betreft, ik heb er geen medelijden mee en erger me gruwelijk dat die hier meehelpen om de nog resterende rechten verder af te breken…gewoon onderkruipers, begerig gelokt door bazen en werkgevers wier moraal een zeer bedenkelijke is….

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 14 december 2007 @ 13.54 uur

 14. Is het niet te laat hier voor ondertussen, en daarnaast moeten ze eens werken dat bedrijven Nederland niet ontvluchten (op andere manieren dan het minium inkomen af te schaffen), ik werk in de SW, en ik merk duidelijk wat voor invloed dit heeft, veel bedrijven gaan naar het buitenland toe (wel goedkoper maar veel minder expertise), en daarnaast werkt SW behoorlijk veel met ja Polen, dat hoort toch eigenlijk niet SW bedrijf en Buitenlandse Uitzendkrachten… In dat geval slaat dat ‘Groepsdetacheringen’ waar ze mee bezig zijn ook nergens op eigenlijk;…

  Reactie door Macros — vrijdag 14 december 2007 @ 14.03 uur

 15. Lang leve de Europese Unie !

  Who’s next ? Macedonie, Albanie, Kroatie, Bosnie-Herzegovina, Kosovo, Moldavie, Servie, Montenegro, en last but not least, Turkije.

  Gelukkig zijn er nu genoeg Poolse bouwvakkers hier om nieuwe woningen te bouwen.

  Reactie door willemzwijgtnietmeer — vrijdag 14 december 2007 @ 14.31 uur

 16. Bevolkingsonderzoek, leert enerzijds dat
  gezinnen zijn ingekrompen, maar afhankelijk
  van het soort religie tot en met toenemen.
  Ook voor immigranten moet het duidelijk zijn voordat zij economisch fortuin komen
  zoeken in ons land, dat een te verwachten
  Kinderbijslag na kind ‘x’ niet meer te ver-
  wachten zal zijn en dáád en gevolg, voor
  eigen verantwoordelijkheid én rekening zal
  gezien worden. Uiteraard kan er in zeer
  bijzondere gevallen een dwingende reden
  zijn om daar een uitzonderin op te maken.
  Niet alleen vloeien er bijzondere resulta-
  ten voort uit ondoordachte regelingen, im-
  mers tegelijkertijd komen ‘besmettelijke
  ziektes’ ook het land binnen, van allerhan-
  de soort, doordat men toestaat ‘inentingen’
  niet noodzakelijk te bevinden. Religie of
  levensbeschouwing mag daar feitelijk geen
  belemmering meer in vormen, als we spreken
  van ‘volksgezondheid’ zoals Nederland die
  hier tracht op te bouwen.
  Wat passanten, op doortocht of hier met
  vakantie, meebrengen kan al desastreus ge-
  noeg zijn en zich mogelijk sneller uitbrei-
  den dan een olievlek.
  Beveiligen van mensen en voorwaarden kunnen
  niet meer afzonderlijk worden bezien.
  Al eerder werd op dit log gepleit voor veel
  en veel meer coördinatie. Er dient daarmee
  haast gemaakt te worden en zo goed mogelijk
  afgetimmerd, en mogelijk dat een volgend
  Kabinet daar dan haast mee gaat maken, want
  de tijd dringt, met de dag meer…..

  Reactie door Madelief — vrijdag 14 december 2007 @ 14.36 uur

 17. Goedkope arbeidskrachten over de rug van de burgers en stijgend winsten voor de werkgevers.
  Leg daar die kosten die ervan profiteren en niet bij de burger die voor deze kortzichtigheid weer op kan draaien. En over een tijdje weer worden opgescheept met de sociale naweeën.
  Verder gedragen deze Oost-Europeanen zich als beesten hier.
  Of moeten we deze cultuur ook maar weer op vangen

  Reactie door De Hakker — vrijdag 14 december 2007 @ 14.42 uur

 18. @5 Henny,

  Helemaal mee eens henny, de SP heeft steeds gezegd eerst huisvesting in orde en gelijke beloning zoals geldt voor de Nederlanders.
  Iets waar ik volledig achter sta.

  Maar: Donner=CDA heb ik nog niet zolang geleden uit Balkenende’s mond gehoord.
  Geen problemen en maken zich geen zorgen.

  Kortom het zal ze een “ROTZORG” zijn.

  Goed weekend gewenst allen,
  Anja

  Reactie door Anja (B) — vrijdag 14 december 2007 @ 16.06 uur

 19. De kapitalisten lakei Donner zit nu met een probleem,welk niet zo maar opgelost kan worden.Er is al een woning probleem en er worden te weinig woningen gebouwd.De polen in containers duwen is geen echte oplossing.Ook de gezinshereniging en de schoolgaande jeugd zorgt voor de nodige organisatie.De enigste oplossing is een werk-contingentering in stellen voor buitenlandse werknemers van de E.U.Voorts moeten de lonen van onaantrekkelijk werk omhoog,zodat ook landgenoten er weer zin in krijgen.Wij willen wel minder leuk werk doen als het maar betaald en dat is nu niet het geval.Wel de graaiers hun gemakkelijke streepjespakken baantjes laten,doch voor Jan Boezeroen is vuil werk met een schamel loontje goed genoeg.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 14 december 2007 @ 18.17 uur

 20. Dat die Polen hier werk komen doen wat wij zelf niet willen vind ik niet zo erg. Het is wel belangrijk om concurrentievervalsing tegen te gaan. Denk aan de Poolse chauffeurs. Ook de huisvesting loopt uit de hand. Ik kom vaak in Wijk aan Zee. Een klein dorp wat overbevolkt is door Polen. De huizenmelkers uit de regio zijn er als de kippen bij om elk pand te kopen en vol Polen te trappen.Deze hebben in het weekend niets te doen en gaan zuipen. Zelfs overdag zie je veel groepjes op staat zitten met halve liters in hun handen.Dit is een onwenselijke situatie.

  Reactie door robert rb — vrijdag 14 december 2007 @ 19.05 uur

 21. In lVandaag kwamen mensen uit onderwijs aan het woord. Die krijgen van de ene dag op de andere kinderen op school die geen woord nederlands kennen. En er is schoolplicht,dus….
  Geld voor aantrekken leerkrachten die als tolk kunnen dienen is er niet,maar Donner heeft al gezegd,dat er geen financiele steun komt.
  Hij doet maar, de burgers moeten het maar uitzoeken……

  Ga maar lekker op Kerstreces,Scrooge!

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 14 december 2007 @ 19.40 uur

 22. 9 johan nog 1 ,,level 1 te tollebeek,rijdent in suzuki wrakken,,ook spot slechtkoop, of op het goois matras,je weet wel waar de grootste opvreters van nl wonen
  die landelijk,schilders enz vanaf,11 euro aanbied,al in dus he,, iets in de trand van polski nog wat punt nl

  Reactie door ad — vrijdag 14 december 2007 @ 19.58 uur

 23. Kennelijk hebben we niets geleerd uit het verleden ,toen werden er duizenden gastarbeiders naar nederland gehaald om hier het zelfde te doen als deze Polen.
  De gastarbeiders van toen maakten precies hetzelfde mee en de bedrijven die dit regelden hadden goedkope arbeidskrachten ,nu mag de samenleving verder voor opdraaien.
  Onvoledige AOW en aanvullende bijstand is wat ze rest, terwijl toenmalige bedrijven er niets maar dan ook niets meer voor doen.
  Ook deze polen claimen straks een AOW uitkering naar ratio zelfs als ze weer terug gaan naar polen.
  De economie bloeit op maar met welk geld.
  Hadden we het over vergrijzing neemt toe of uitkeringen die straks naar het buitenland moeten.
  Het huis had allang op orde moeten zijn.

  Reactie door che — vrijdag 14 december 2007 @ 21.03 uur

 24. Het op orde houden van het eigen huis zal nog wel eventjes op zich laten wachten.
  Het is inderdaad pure nonsens om zonder enige opvang die Polen hiernaartoe te halen met hun kinderen en al, en dan domweg te zeggen dat er leerplicht is, basta, daarmee is de kous af, leraren zie maar hoe je het oplost, dat vergt natuurlijk enorme vindingrijkheid en intelligentie, áls het al lukt, alleen is het salaris er niet naar. Dat gaat natuurlijk naar de toplaag.

  Reactie door W6969 — vrijdag 14 december 2007 @ 21.25 uur

 25. OP een enkele uitzondering na leven sommige politici niet in de werkelijkheid.
  Heel veel beslissingen moeten herzien worden wat uit eindelijk meer kosten meebrengt dan wat opgeleverd heeft.
  Onderwijs, leraren, tandarts opleidingen, en jeugd zorg zijn afgebroken, regeren is voor uit zien maar van af de tachtiger jaren lijkt het of ze achterom gekeken hebben i.p.v. voor uit.

  Reactie door lapper — vrijdag 14 december 2007 @ 23.17 uur

 26. Recht van uitkering OPHEFFEN en dan zul je zien dat de niet zo begeerde banen weer door Nederlanders worden opgevuld.
  Dat werken alleen maar gezond is is de laatste jaren een herontdekking.

  Reactie door Lo gisch — vrijdag 14 december 2007 @ 23.28 uur

 27. @(ON)Logisch…Polen worden eerder aangenomen omdat ze voor minder geldwillen werken…Dat gelul dat NL-ders niet willen werken gaat nergens over…als dat echt zo zou zijn dan waren de voedselbanken wel NOG drukker bezocht…Men doet net alsof NL-ders liever arm, berooid en verdrietig zijn dan dat ze willen werken…Als men nu ook weer de arme afrikaan binnenhaalt voor 2 euro per uur…ligt het zeker weer aan de NL-ders? Kom nou…de grote groep NL-ders wie wil werken krijgt te maken met een grote groep van “oneerlijke” concurrentie! Maar dat ligt niet aan het volk hier…maar aan die betweters in Den Haag!

  Reactie door johankivits — zaterdag 15 december 2007 @ 1.01 uur

 28. @ 22 Ad Tollebeek:
  Probeer eens bij dat bedrijf een schilder te vragen, wedden dat het net zogaat als bij de goedkope aanbiedingen bij Mediamarkt? Sorry, uitverkocht, maar we hebben nog wel …… Ik denk dat je de rest zelf wel kunt invullen. En wild-westverhalen zul je altijd houden.

  Reactie door Johan — zaterdag 15 december 2007 @ 2.01 uur

 29. De laatste 2 alinea’s vind ik eigenlijk het belangrijkste bericht:
  Dat Polen een heuse terugkeercampagne op poten heeft gezet, middels belastingvoordeel, omdat er een chronisch gebrek aan arbeiders is.
  Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat er nog zoveel inkomen-onderscheid is binnen de Europese landen. Dat is het eerste wat geregeld moet worden, zodat mensen gewoon dichtbij huis kunnen blijven werken waardoor andere landen niet belast worden met arme ‘goud’zoekers en hun verlaten families.

  Kan die armoede nou eindelijk eens Europa uit?

  Wat is het toch in Godsnaam met al die regeerders om in de eeuwen der eeuwen mensen af te knijpen en over ze te heersen in onbescheiden weelde! Zullen ze dan NOOIT begrijpen dat een volk een tevreden en blij volk is als inkomens niet al te absurd van elkaar verschillen en iedereen met een goed gevoel aan het werk is in de wetenschap dat iedereen het goed heeft!
  Hoe kan iemand toch gelukkig zijn in zo’n ordinaire bak op wielen en zijn stratenlange villa wetende dat mensen aan het kreperen zijn? Omdat ie daar zo hard voor gewerkt heeft?
  Luxe toch in vergelijking met arbeiders die het zwaarste en rottigste werk moeten opknappen! Je zal maar dagenlang aan de vuilniswagen moeten hangen, of al die plantsoenen op orde houden of stenen lopen sjouwen dag in dag uit voor meneer de opdrachtgever.

  Ik vind het een blamage om in een neoliberaal land te leven! Wat hebben ‘we’ onze Nederlandse normen en waarden toch hopeloos laten verkwanselen.
  Oke, we zijn dan een volk… maar de sociale spirit is eruit. Waardeloos!

  Reactie door Gloria — zaterdag 15 december 2007 @ 2.14 uur

 30. Zojuist in Tros Kamerbreed weer een ‘brede’ politieke discussie m.b.t. Europa waar weer eens de SP op tafel kwam via Femke Halsema, hoe kan het ook anders, aanwezig als de ‘zogenaamde’ oppositie. Verder natuurlijk Frans Timmermans, iedere dag weer ‘ feest’ voor hem en Pieter van Geel. Een onderdeel was Europa en de open grenzen m.n. de toestroom van Poolse werknemers en de problemen. Er werd door mevrouw Halsema weer eens een karikatuur gemaakt van het SP standpunt in deze, alsof de SP tegen Polen is omdat het buitenlanders zijn, alsof dat uit dié koker kwam, niets genuanceerd denken over.
  Diezelfde Femke zegt dat de partijen die dit kabinet vormen oppositie voeren in de media, iets zeggen over de sfeer vanwege het electoraat, en de verkiezingscampagne doorgaat. Dan zou ik graag mevrouw Halsema erop willen wijzen dat zij nu al tig maal haar gevraagde mening over een onderwerp doorkneedt met electorale praatjes, niet op eigen kracht maar door een andere niet aanwezige partij m.n. de SP erbij te halen, een karakituur te maken van diens politieke standpunt om zelf winst te genereren.
  Lekker gemakkelijk he Femke als de echte oppositie in deze die je aanvalt niet mede aan tafel zit en je alleen medestanders hebt. Hoe electoraal is dat en hoe zuiver?

  Reactie door Henny — zaterdag 15 december 2007 @ 12.40 uur

 31. ik wacht op de dag ,dat balkenende zal toegeven, dat hij eigenlijk niet weet hoe het moet, en maar wat uitprobeerd, zonder de consequenties te kunnen overzien,
  (oftewel toegeeft, dat hij een onbenul is, die ons probeerd zoet te houden)

  Reactie door Gerrit — zaterdag 15 december 2007 @ 13.55 uur

 32. Zijn er dan problemen MET poolse werknemers???
  Volgens mij zijn er de problemen VAN poolse werknemers.

  Reactie door tom — zaterdag 15 december 2007 @ 14.35 uur

 33. Er zijn in wezen 3 oorzaken voor ongelijkheid in de wereld:
  1. Uitbuiting;
  2. Opleiding;
  3. Potentie van het gebied.

  Alleen het laatste mag als structurele reden voor migratie erkend worden. Als een stuk land een woestijn wordt of onder water loopt (wat binnenkort op grote schaal staat te gebeuren) dan moet daarvoor een oplossing gevonden worden.

  Het onderwijs in Polen is voortreffelijk. Daar kan het dus niet aan liggen.

  Wat we hier zien is dus simpelweg uitbuiting. En wel op twee manieren.

  Hier in Nederland halen de werkgevers graag de goedkoopste werkers/slaven, waar ze die maar vinden kunnen. Dit is hierboven al genoeg uitgelegd. Het liefst zouden ze weer de zwartjes uit Afrika halen. Gelukkig mag dat niet.

  Maar belangrijker misschien nog is de uitbuiting op globale schaal. Je moet je afvragen waarom de lonen in Polen lager liggen dan hier. Dat is niet of hoogstens indirect een erfenis van het communisme. Het is een verschil in economische ontwikkeling, samenhangend met grootschalige uitbuiting bij ons, die aan Polen voorbij is gegaan. Daar moet hoognodig wat aan gebeuren.

  Als wij in het rijke Westen stoppen met al die uitbuiterij en (onszelf en) Polen helpen met de opbouw van een moderne (ecologisch gezonde) economie, dan lost de ongelijkheid vanzelf op.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 15 december 2007 @ 15.20 uur

 34. @30 Henny.
  Moet de SP op eigen kracht vertrouwen? Zelf ben ik geneigd om daar waar mogelijk is misbruik en foutieve info betreffende de SP adequaat te pareren. Is ook niet zo moeilijk. Ik denk dat de SP op haar hoede moet zijn. Zo ook vandaag in de Telegraaf – who else – lof voor de open grenzen en duidelijk de schimmige werkgeverskant kiezen. Daarnaast nog even de column van Smalhout die zegt dat het de eigen schuld van de Palastijnen is en eigenlijk de Israëliërs niets verweten kan worden. Verder een artikel over hoe goed wij de Afgaanse soldaten opleiden. Ik heb de indruk dat over de hele linie in medialand kritiek op het huidige regeringsbeleid onder het vloerkleed wordt geveegd. En als klap op de vuurpijl is Wilders uitgeroepen tot beste politicus van 2007. Ik wordt er niet vrolijk van.
  Het zal je land maar wezen.

  Reactie door Bert — zaterdag 15 december 2007 @ 15.48 uur

 35. @26
  Je kunt zien dat zulke mensen die zoiets schrijven maar verdomd weinig weten over de samenleving.
  30 jaar in de kolenmijnen: longkanker
  20 jaar werken met benzeen: Leukemie
  enz,enz…

  Reactie door cor — zaterdag 15 december 2007 @ 16.24 uur

 36. De afgelopen jaren zijn de Nederlanders behoorlijk genaaid door loodgieters,schilders en bouwbedrijven.
  Door het tekort aan vaklui gingen ze ineens met de vork rekeningen schrijven.
  Ondertussen s ávonds en in het weekend zwart bijklussen. Ik vind het een goede zaak dat Poolse vaklui hier komen werken.
  Het is een schande dat de vrijheid van werken binnen de EU aan banden wordt gelegd door de 2e kamer. Altijd maar roepen dat de vrije markt voor Nederland belangrijk is en dan opeens protectionistische maatregelen invoeren.
  Bah!

  Reactie door D Europa — zaterdag 15 december 2007 @ 19.00 uur

 37. maar eigenlijk kan donner echt wel veel he?
  eerst iets in de jus,dan soos,en hoe verkoop ik nl zo goedkoop mogelijk,
  ik kan allen maar timmeren,metselen,stukadoren,tegelen,beginend loodgieter zeg maar stekker aansluiten of kraanleertje vernieuwen,
  schilderen,behangen,glas zetten,kitten,en dat alles kan donner niet,,maar ik kan wel wat hij? doet,slap ouwehoeren als er een clubje buitenlanders verbrand,kinderen in gevangenissen plaatsen,omdat ik/hij de zaken niet op orde heeft,,en nl zo goedkoop mogenlijk verkopen is een makkie,pleur(pardon my frens) de grenzen open voor dat oostblok volk.
  en mislukt het dan of loopt in het honderdt,dan schuif ik het gewoon af als ze hebben mij verkeert geinvormeert,dus ik heb de kamer niet voorgelogen,,zeg maar alla die ex van de vvd verdonk.
  of tja de EU he die dwingen ons ??ik meen 2011??? en niet goedgekeurt is door het klootjes volk.dus niet rechtgeldig,en dus goed voor een opstand,maar gelukkig ik ben,zie voorgaande,alles dan he.
  oo ja ik zou de kroketten enz ook met 35+% verhogen,maar dan voor iedereen,kunnen we straks in iedergeval ook iran aanvallen,en ONZE cda/c democratie brengen!ppppffff.

  Reactie door ad — zaterdag 15 december 2007 @ 22.18 uur

 38. Ach,zakkenvullend Nederland praat al over verwende agenten met een inkomen van 1500 euro in de maand.
  Een man die zelf een salaris heeft van 10 keer modaal.
  En hij hoopt dat deze agenten die hun leven wagen voor dolgedraaid tuig er geen stuiver bij krijgen omdat ze staken voor wat beters.
  Omdat zijn onderdanen die miljoenen verdienen niet tegen een balletje kunnen trappen en over verwent gesproken
  Deze uitspraken van een voorzitter van een sport van het volk stonden voor mijn symbool zoals het zakkenvullend tuig denkt over Jan modaal en daaronder.
  Verwent dus.

  Reactie door De Hakker — zondag 16 december 2007 @ 0.36 uur

 39. Het is en het wordt nog een steeds groter bende in Nederland!En maar praten en wijzen naar elkaar,veel woorden en maar weinig daden!Maar de armoede en de elende blijft maar doorgaan.Escalatie’s met heel vervelende aflopen wordt alleen maar meer.Dit heeft voor 80% met geld te maken en dat is onder de consument in heel europa een propleem.De gulden/euro is een doodsklap voor de samenleving.Sta op en ga dit maar eens aanpakken.De woeker prijzen van huizen,energie,premie ziektekosten enz.enz.Breng al die graaiers weer terug in het gareel.Het is gewoon bizar wat hier ook nog onder grote aanmoediging van het inmiddels weggezwommen ZALM is gebeurd.!!!

  Reactie door henk.d — zondag 16 december 2007 @ 13.19 uur

 40. Feitelijk hebben Pool en Hakker gelijk als ze zeggen dat de werkgever volop de revenuen opstrijkt maar 0,0 betaalt aan de sociale kosten die deze (tijdelijke) migratie met zich meebrengt.

  SP heeft gelijk dat je ook die polen niet aan hun lot over kan laten echter financieel mag dat nooit uit de algemene middelen betaald worden.

  Je zult de werkgever die polen ( metafoor voor werkmigranten )in dienst heeft, per pool per uur een kostentoeslag moeten doorrekenen waarmee de sociale gevolgen kunnen worden opgelost. Dit is geenszins tegen de Europese grondwet.

  Bij elk financiële berekening is het belangrijk dat je exact de kosten in beeld hebt en dat je de kosten laat waar ze thuis horen anders kun je een onderneming (algemene benaming) niet effectief sturen. Je moet uitkijken dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dat je nog draagkracht hebt bij de mensen voor je belastingklimaat.

  Dit is echter slechts minuscuul gedetailleerd besturen ; het is allemaal veel banaler, veel basaler, veel meer ordinair dan die hier uitgediepte details :

  Het polen-probleem is echter slechts een symptoom van een slechte “leider”.

  Je moet een leider willen met visie, die grote plannen heeft, vierkant achter zijn volk staat maar vooral aan de ethisch goede kant van het leven staat.

  Reactie door ACE — zondag 16 december 2007 @ 14.40 uur

 41. 34. Bert

  Natuurlijk moet foute info gepareerd worden. In deze was er voor Femke geen enkele aanleiding de SP erbij te slepen (gezien het verloop van het gesprek was het heel vreemd) met een niet-kloppende one-liner die er gemakkelijk inschuift.
  Voor de rest wat bespreekbaarheid betreft binnen de SP en de struisvogelpolitiek van de andere politieke elite zou ik graag verwijzen naar het item antisalonsocialisme een intervieuw met Jan dat mij ook hier toepasbaar lijkt.

  Ik las in de NRC van zaterdag nog een nieuwtje voor mezelf, nl. dat afgezien van het feit dat het geen CAO-loon behelst (of juist hierdoor misschien) dat in de praktijk ook het minimumloon niet eens een minimumuurloon inhoudt. Dit omdat de inspectie het minimumloon controleert los van het aantal gewerkte uren.De werkgever niet aansprakelijk kan worden gesteld hiervoor. Zo kan het zijn dat wanneer iemand 80 uur per week moet werken en/of werkt bij een werkgever en het minimumweekloon verdient bij het uitzendbureau, deze volgens de inspectie DUS voldoende verdient.
  Dat komt neer op een uurloon van ruim 3,50 euro per uur.Over uitbuiting, oneerlijke arbeidsconcurrentie en gewenste interpretatie van de overheid gesproken. Een onderzoek zou uitwijzen dat van de honderd banen door polen vervuld dit tot verdringing leidt van 25 nederlanders op de arbeidsmarkt. Donner weet dit.
  Ook Ace-Pool en de Hakker hebben m.i. gelijk dat wij allen de behaalde winsten van het bedrijfsleven subsidieren door de kosten te dragen. Bovendien ook al zorgen werkgevers voor woonruimte door flats op te kopen (indien dit grootschaliger wordt) wordt dit evenzogoed onttrokken aan de beschikbare woonruimte en zullen de huizenprijzen en het gebrek aan vooral starterswoningen, huur en koop, nog meer gaan stijgen denk ik. Het verschil in verdiensten tussen Polen en Nederland. Ze verdienen 4x zoveel als in Polen met een nederlands minimumloon en hetzelfde werk. Zoekende naar de balans kan ik hem moeilijk vinden in deze, wat is wijsheid.

  Reactie door Henny — zondag 16 december 2007 @ 16.51 uur

 42. Vreemd dat op de arbeidsmarkt het veel geprezen mechanisme van marktwerking, plotseling niet meer schijnt te werken.
  Als wij hier in Nederland te weinig arbeidskrachten hebben voor bepaalde banen, zou de marktwerking er toch voor zorgen dat die banen beter betaald worden en daardoor aantrekkelijker worden om te worden vervuld.
  Nee, marktwerking mag er zijn bij privatisering van overheidsdiensten etc..dan valt er namelijk iets te graaien .
  Gewoon meer loon betalen voor onplezierig werk is er niet bij.Dan maar goedkope erknemers uit het buitenland.
  Marktwerking als het uitkomt;anders niet.

  Reactie door jan — dinsdag 18 december 2007 @ 9.40 uur