Uruzgan: De hoorzittingen

woensdag 05 december 2007 :: 18.00 uur

UP-DATE: HIER ZIJN ALLE VERKLARINGEN OP DE HOORZITTING VAN VANDAAG TE BELUISTEREN.

Troepen Terug

SP en GroenLinks organiseren morgen, in samenwerking met het comité Troepen Terug uit Afghanistan, een hoorzitting over de verlenging van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Uruzgan. Deze hoorzitting wordt georganiseerd ter aanvulling op de grote officiële hoorzitting van de Vaste Kamercommissies voor Defensie en Buitenlandse Zaken, die voor 7 december 2007 is gepland. Daar komen geen critici van verlenging van de Nederlandse missie aan het woord.

Op de vooravond van deze hoorzitting spreek ik met Harry van Bommel over de situatie in Uruzgan en de beslissing van dit kabinet om twee jaar langer te blijven.

Wat doen we als Nederland in Afghanistan? Waarom is er geen land te vinden voor aflossing en in hoeverre speelt zich hier eenzelfde scenario af als destijds in Srebrenica?

Het gesprek is hieronder te beluisteren, of hier te downloaden.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

De hoorzitting zal integraal worden opgenomen en via de SP-site te beluisteren zijn. Mocht je erbij willen zijn, de zitting begint om 12.30 in de Tweede Kamer.

Lees ook de speciale uitgave ‘Troepen terug uit Afghanistan‘.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

251 Comments

251 reacties

 1. Wat verwachten we eigenlijk van een minister die het een zwaarwegend argument vind dat terugtrekking uit Uruzgan een ernstige vorm van kapitaalvernietiging zou zijn. De beste man heeft nog helemaal niet begrepen dat het een primair doel van het leger is om kapitaal te vernietigen. Zowel het eigen als dat van anderen.

  Reactie door De Reder — woensdag 5 december 2007 @ 18.32 uur

 2. Dat critici op 7 december niet aan het woord komen in een hoorzitting van de Vaste Kamercommissies is ondemocratisch en getuigd van (CDA/PvdA/C.U.)regenten politiek en minachting voor de oppositie.De leger predikant Wilko van Wakeren,welke ook regelmatig mee gaat op patroulle, heeft het ongecensureerd reeds gezegd,:VAN WEDEROPBOUW KOMT NIETS TERECHT.De soldaten en het thuisfront zijn het doelloos vechten moe.Er is al ongeveer 2 miljoen euro uitgegeven aan extra premie,omdat het leger leegloopt.De hervormde VOC regering heeft nog niet genoeg geleerd van onze strijd in (Nederlands)Indie,Bosnie en Irak.Gesneuvelde soldaten en de miljarden kostende oorlog zijn het wisselgeld voor het baantje van de CDA-er Jaap de Hoop-Scheffer en de zoete broodjes van Bush.Er is gewoon geen draagvlak meer voor deze oorlog!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 5 december 2007 @ 18.53 uur

 3. En nou maar hopen dat het kabinet het volk niet tegen Kerstdagen chanteert met oneigenlijke patrottische en pseudogristelijke sentimenten als de Missie in den Vreemde niet zo wil vlotten. Van die Telegraaf- en commerciële gratiskrantjesshit (propagandaspreekbuizen) bedoeld om kritisch volk met een schuldgevoel op te zadelen als `onze jongens en meisjes’ niet `de steun en het voordeel krijgen die ze verdienen.’

  Het Kabinet, en het Kabinet alleen is verantwoordelijk voor hun toestand, en ik voel me niet geroepen deel te nemen aan nationale emotie als het voor onze operationele eenheden fout uitpakt. Had het Kabinet eerst maar beter moeten nadenken alvorens er pelotons als sitting duck heen te sturen.

  Reactie door Haq — woensdag 5 december 2007 @ 19.29 uur

 4. Mooi dat er een alternative hoorzitting komt zodat ook andere geluiden gehoord kunnen worden. Goede zaak van zowel SP als groenlinks.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 5 december 2007 @ 19.40 uur

 5. Deze week en komende maanden zal er een grote delegatie Chilenen te gast zijn in woensdrecht voor de aankoop van f 16 straaljagers.
  Deze vliegtuigen hadden nog jaren gebruikt kunnen worden.
  Straks JSF straaljagers in afghanistan?
  Ook kapitaal venietiging.

  Reactie door che — woensdag 5 december 2007 @ 19.49 uur

 6. Ik heb zojuist geluisterd naar het gesprek tussen de heren Marijnissen en van Bommel over de hoorzittingen a.s vrijdag en maandag 17 december > Deze politici van CDA,PvdA en VVD leren het nooit Ze hebben niets geleerd van de kwestie Sebrenitsa en zullen het ook nooit leren . Ik heb zo het idee gevormd dat het ook onderkruiperij van Balkenende en vooral van de Hoop Scheffer bij Bush was om Amerika achter zich te krijgen voor dat mooie baantje van secretarisgeneraal van de NATO deze 2 heren hebben niet voor niets de naam de schoothondjes van Bush te zijn . Vorige week heb ik een uitzending gezien van de NPS ZEMBLA over Afganistan en daar waren veel militairen tegen ze kregen traumas , zelfs de militaire vakbond was tegen er waren te weinig mensen en materiaal aanwezig.Dus ik voorzie dat het net zo,n debacle als in het Sebrenitsa wordt.want de TALIBAN groeit met de dag er melden zich ook veel Pakistani aan bij de TALIBAN en ik voorzie dat dan eventueel de Amerikaanse luchtmacht de aftocht van de Nederlandse militairen zullen moeten begeleiden

  Reactie door Dirk Schuit — woensdag 5 december 2007 @ 20.11 uur

 7. we hadden sinds 2001 makkelijk de Afghaanse troepen kunnen opleiden..

  maar de NAVO wil gewoon militair aanwezig zijn om macht te hebben..

  Reactie door Daan — woensdag 5 december 2007 @ 20.11 uur

 8. Geduld is een schone zaak
  In een week los je geen wereldproblemen op.

  Dus;
  We hadden Saddam Hoessein moeten laten zitten, ondanks dat we wisten dat hij volkeren uitmoordde en niet schroomde “smerige” oorlogen te beginnen.
  En met “smerige” oorlogen bedoel ik geen verdedigingsoorlog, maar een oorlog waarin men niet de mensenrechten, dus democratie of vrijheid van meningsuitingen beschermt maar deze kapot maakt.
  Het terrorisme omarmt en niet bevecht.

  De VS hebben fouten gemaakt.
  Maar de grootste fout ligt bij de rest van het “vrije” Westen.
  Die in veel te geringe mate ondersteuning heeft gegeven aan het bevechten van de elementaire rechten van de mens.
  Het was volstrekt legitiem, maar liever als wereldgemeenschap, om een einde te maken aan het bewind van deze genoemde despoot.
  De onderschatting is de grootste fout die de VS hebben gemaakt. Er waren veel meer troepen nodig om het nieuwe Irak weer in balans te brengen. Niet zo gek na zoveel jaren onderdrukking van deze bevolking.

  Inmiddels durft niemand uit te spreken, en zeker niemand in de SP, dat het nu, na jaren, veel beter gaat in Irak.
  De mensen beginnen te leven. Echt te leven. En de aanslagen en slachtoffers, nooit door de VS veroorzaakt maar door terroristen, dalen.

  Het zelfde scenario ligt voor de hand in Afghanistan.
  Bloed, zweet en tranen, en dit nog voor zeker een jaar of vier en misschien zelfs wel langer.
  Geef dit volk een kans om letterlijk en figuurlijk “af te kicken” van alles wat zij decennia lang hebben meegemaakt.
  Zeker niet Nederland alleen.
  De rest moet ook echt serieus meedoen.

  De SP zie ik zeker niet als een zieke partij, ondanks het hedendaagse gebrek aan vernieuwing.
  Uitstekende ideeën die worden afgewisseld met achterhaalde dogmatiek.

  Geduld is een schone zaak
  Misschien het eerste wat een “vernieuwde” SP moet leren.

  Ook al lost dit niet direct alle wereldproblemen op…

  Reactie door Tim 76 — woensdag 5 december 2007 @ 21.24 uur

 9. nederlandse leger wordt weer voor een volgende (ongewisse)periode de oorlog ingerommeld.
  situatie is veroorzaakt door zeer ondeskundige en of falende diplomatieke onderhandelingen met andere nato staten,zelfs landen buiten dit bondgenootschap zijn benaderd om een bijdrage te leveren aan deze uitzichtsloze missie.
  resultaat is dan ook dat nederlandse politici c.q onderhandelaars een voor de hand liggende vervanger hebben gevonden namelijk nederland zelf.
  onduidelijk is nog steeds welk land wat doet en vooral personeel,matrieel en financieel is er nog steeds onvoldoende duidelijkheid over deze nieuwe periode.

  Reactie door visgert — woensdag 5 december 2007 @ 21.45 uur

 10. Triest dat er een alternatieve hoorzitting plaats moet vinden om de tegengeluiden hoorbaar te maken!
  Geeft des te meer aan dat Balkenende c.s. onder wie Bilderberg genodigde Verhagen in de bak thuis horen!

  Reactie door koen — woensdag 5 december 2007 @ 22.16 uur

 11. In de bak, achter de tralies met Balkenende 1 t/m 4!
  Balkenende c.s. horen niet thuis in de Nederlandse democratie! Er is geen enkel draagvlak voor deze regering!

  Reactie door koen — woensdag 5 december 2007 @ 22.19 uur

 12. De kapitaalvernietiging die hier eigenlijk bedoeld wordt betreft het contract van Shell lijkt mij.
  SP en GL rest mijns inziens maar één verstandig ding bij dit soort capitale foute beslissingen van een kabinet :
  Een motie van wantrouwen en afkeuring waarvoor gestemt dient te worden bij handopsteking.
  Ik wil dan heel graag geregistreerd zien welke handen niet omhoog gaan. Dan weet tenminste heel Nederland (inclusief het leger) wie er per persoon verantwoordelijk zijn.

  Reactie door Paul — woensdag 5 december 2007 @ 22.23 uur

 13. Geweldig idee! Zeker na al dat gedoe met de vorige keer. Mooie pro-actieve actie. Jammer van de andere fracties, dat ze niet mee willen doen. (en vreemd).

  Reactie door Martijn — woensdag 5 december 2007 @ 22.25 uur

 14. Hoofdelijke stemming , met handopsteking.

  Reactie door Paul — woensdag 5 december 2007 @ 22.31 uur

 15. Als ze zo bang zijn voor een tweede Srebrenisa, waarom dan niet meer gevechts eenheden sturen en waarom steeds aansturen om terugtrekking en de bevolking overlaten aan de beulen van de SS-Taliban?

  Reactie door TT — woensdag 5 december 2007 @ 23.00 uur

 16. Deze week nog weer eens gehoord.
  Bij oorlogen moet je vooral letten op de afloop en hoelang het duurt eer alle wonden gehheld zijn als dat überhaupt lukt (nee dus).
  Minstens enkele genraties.
  Bakellende is een gore idioot.

  Reactie door Lef — woensdag 5 december 2007 @ 23.19 uur

 17. Overdrijven.
  TT schrijft namelijk.
  bevolking overlaten aan de beulen van de SS-Taliban?
  …………..
  TT haalt hier een organisatie erbij die een volks moord van 10 tallen miljoen doden op zijn geweten hoeft.
  Uit de uitleg van TT kun je concluderen als je ziet hoeveel oorlogen er na de tweede wereld oorlog zijn geweest,hoeveel landen daar aan deelgenomen hebben en op wat verschrikkelijke manier velen miljoenen omgekomenen zijn dat de hele wereld uit de SS bestaat,de Taliban is daar dus geen uitzondering op.

  Reactie door De Hakker — woensdag 5 december 2007 @ 23.30 uur

 18. @ 17 De Hakker,

  Bij de aanduiding van SS ging het mij niet om het aantal doden, maar de werkwijze die de Taliban strijders uitvoeren in Afghanistan.
  Deze verschilt niets van de werkwijze van de SS tijdens de WO2.
  Ook toen werden burgers opgepakt en tegen de muur gezet omdat ze misschien hulden met de vijand, ook dit gebeurde in willekeur.
  En eigelijk waren de SS nog een beetje menselijk want die schoten je dood en hangde je niet op aan een boom.
  En blaasde zich ook niet op tussen onschuldige burgers.
  En inderdaad Hakker als je de oorlogen na de WO2 bekijkt hebben de “vijand” veel geleerd van de WO2 en met vijand bedoel ik dan de personen die mensonterende handelingen verrichten tegen andere mensen.

  Reactie door TT — woensdag 5 december 2007 @ 23.48 uur

 19. @15 TT

  u geeft het niet op hé?!

  er gebeurt hetzelfde als toen de Taliban heerste in Afghanistan,het westen legt nu de wil op en vertelt hoe het moet,en als je het daar niet mee eens bent hoor je bij de taliban…
  bij de taliban was je dan een afvallige,komt op hetzelfde neer.

  ook vallen er nog steeds heel veel doden,en ja ook burgerslachtoffers.
  de bomaanslagen nog meegekregen recentelijk?!
  kan taliban zo makkelijk de hoofdstad in en een zelfmoordaanslag plegen?
  denk hier even over na aub.

  en ook is er nog steeds geen normaal leven mogenlijk,dus wat zijn we er mee op geschoten? helemaal NIETS!
  o ja, de steun van de bevolking hier en in Afghanistan voor de gewapende democratiebrengers is ook met meer dan de helft gedaald daar,en hier zelfs nog meer.

  als de meerderheid hier,maar ook daar vind dat we moeten stoppen,wat bezielt die minderheid dan om het goed te blijven praten?

  Reactie door iew — woensdag 5 december 2007 @ 23.52 uur

 20. Ik hoorde zojuist op BNR dat veel soldaten uitrustingstukken kopen (laarzen, oa.) omdat het door het leger uitgereikte materiaal niet voldoet…
  Dat is toch te triest voor woorden!

  Reactie door @bacus — woensdag 5 december 2007 @ 23.59 uur

 21. Beste mensen laat hij/zij opstaan en uitleggen wat er in Iran en omstreken aan de hand is. Waarom zijn de Yanks er zo op gebrand om overal militaire basissen aan te leggen overal rondom het gebied wat door Rusland beheerd wordt. Het Bushisme zal vandaag of morgen laten zien waar zij voor staan Het imperiaalisme zal overheersen ter eer en glorie van de Yanks. Wij domme meelopertjes hopen hiervan te profiteren.
  Alles staat al beschreven in s’werelds ellende, s’Werelds ondergang.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 0.48 uur

 22. Ik zou zeggen probeer eens creatief te zijn.
  Er wonen zo ongeveer 1000 ex afghaanse militairen in nederland die niet terug kunnen vanwege niet bewezen oorlogsmisdaden.
  Bied deze mensen een vooruitzicht op permanente verblijfsvergunning na dec 2010 als ze met goed gevolg dienst bebben gedaan voor de Nederlandse overheid in Uruzgan.
  De schifting ontstaat vanzelf en degenen die weigeren alsnog uitzetten met medewerking van de Afghaanse regering.
  Het blijft voor mij een vreemd verschijnsel dat onze militairen daar zitten en hier 50000 Afghanen, aan het werk zou ik zeggen.

  Reactie door Cees — donderdag 6 december 2007 @ 0.48 uur

 23. Het zou me geen worst uitmaken of het nou Amerikanen, Afghanen of Russen of gelen of bruinen of groenen of blauwen of spaghettivretertjes zijn die rond Rusland een cordon sanitaire aanleggen, als het maar rechtvaardig is waar ze voor staan.
  En dat is juist het punt. Wereldheerschappij door de een of de ander is niet de kwestie, maar of die heerschappij rechtvaardig is.

  Reactie door W6969 — donderdag 6 december 2007 @ 1.10 uur

 24. Wat doen we in Afghanistan?

  Hoezo “WE”? Geen SP-er noch ikzelf wil er toch wat mee te maken hebben of hebben we hier te maken met een Nationalistisch wij-gevoel dat nog uit de 19e eeuw stamt?

  Wat “we” er doen is Afghaan. En daar komen nog 2 jaar bij door het wanbeleid dat de blinde de lamme denkt te moeten geleiden. Een godsdienstvolk denken te couilloneren terwijl hier zelf een BALKENENDE in het oog zit waar je een hele spoorrails van bielzen mee kunt voorzien. Met dat toestaan van gevloek en andere liederlijkheden omdat alles maar kan en mag, en dan voor allerlei onrecht maar naar andere landen wijzen.

  Geen bijbelfiguur heeft ooit onder die condities ook maar EEN oorlog kunnen winnen!
  En het staat er KLIP EN KLAAR, daar heb je echt geen theologie voor nodig. Wat Bush of Balkenende dan ook bezielt om te geloven dat het toch kan, in elk geval NIET de bijbel.

  Met hun vertrouwen (ontzag!) voor ijzeren wagens ipv God.

  Reactie door W6969 — donderdag 6 december 2007 @ 2.29 uur

 25. Er is geen weg naar vrede,
  vrede is de weg !

  Maar wil er eindelijk eens iemand
  opstaan, die daarmee begint !

  Reactie door Piet — donderdag 6 december 2007 @ 3.15 uur

 26. .

  Reactie door Piet — donderdag 6 december 2007 @ 3.20 uur

 27. De kluts kwijt
  TT schrijft namelijk
  En eigelijk waren de SS nog een beetje menselijk want die schoten je dood en hangde je niet op aan een boom
  ………
  Uit dit verhaal blijkt dat TT in de war is en niet meer bij de waarheid is.
  Om TT een beetje wakker te schudden zou ik hem willen verwijzen naar deze pagina en zo de valse humaniteit die hij de SS geeft willen ontkrachten maar zonder de wandaden van velen andere te willen ontkennen.
  http://www.verzet.org/

  Reactie door De Hakker — donderdag 6 december 2007 @ 8.23 uur

 28. De tijd, plaats en Excuusjes(de dekmantels) zijn anders, maar de misdaad tegen menselijkheid door de zichzelf bestempelde “ ‘bevrijders/opbouwwerkers’ ” blijven hetzelfde.

  Vrede en wederopbouw moet van mensen zelf komen. Die is er niet. In het verleden en heden hebben de buitenlandse troepen alleen maar meer ellende aan Afghanistan toegebracht. Wat de voormalige Sovjet-Unie deed is niks in vergelijking met de huidige missdaden die worden gepleegd door de zogenaamde bevrijders. Sommige troepen lopen daar rond als of ze de heersers waren, Vele Afghaanse burgers hebben geen brood om van te overleven maar de winkel straten daar zijn vol met goedkope Hollywood films/cultuur propaganda video’s over de westers consumptiebeschaving.

  Waarom moeten de Afghaanse bevolking dankbaar zijn voor het verdrijven van Talibans, wanner die talibans zelf waren de product van misdaden van buitenlandse machten en vooral CIA. Ze hebben talibaanse wandaders vervangen door andere wandaders in de nieuwe jasjes.

  Reactie door khosrow — donderdag 6 december 2007 @ 8.56 uur

 29. Hoe staat de SP tegenover het personeels tekort bij Defensie???

  Van mij mag het leger leger.Wat een waanzin allemaal.

  Reactie door QuestionMaster — donderdag 6 december 2007 @ 9.20 uur

 30. Nu moet jan soldaat ook nog zijn eigen outfit bij elkaar sprokkelen, omdat de KL alleen het goedkoopste van het goedkoopste voor het personeel aanschaft, belachelijk.

  Reactie door QuestionMaster — donderdag 6 december 2007 @ 9.22 uur

 31. Waarom praat er nooit eens iemand over de werkelijke reden dat we(nou ja, Zij) in Afghanistan zitten.Die reden is dat voor de NATO en de USA de gaspijpleiding in aanleg, (die via Pakistan naar een haven in de Indische oceaan moet komen)beveiligd moet worden en dat kan door de aanwezigheid van de NATO en evt. later door een Afghaans leger, mist er een vazalregering van de USA in Afghanistan zit.Iets voor de SP om daar eens over te beginnen?

  Reactie door Aad Sweep — donderdag 6 december 2007 @ 9.33 uur

 32. Sebenica is dagelijkse praktijd in Afghanistan en Irak.

  Reactie door khosrow — donderdag 6 december 2007 @ 10.16 uur

 33. Hier word ik toch zo moedeloos van zo langzamerhand. Je weet gewoon nu al dat er niks aan het besluit is te veranderen. De oppossitie krijgt weer geen poot aan de grond. Er horen toch op de hoorzitting van vrijdag gewoon voor- en tegenstanders aan het woord te komen. Je krijgt zo toch geen objectief beeld. Hoor en wederhoor toch? Kritiek gewoon de kop in drukken en tegenstanders de mond snoeren. En de SP is ondemocratisch?! Het volk wordt helemaal niet meer vertegenwoordigt in de Tweede Kamer. Alles wordt gewoon door je strot geduwd, hup even slikken en verder je kop houden. Ik heb geen greintje respect meer voor de regering. Je kunt het regeren nog beter aan kinderen overlaten, oke dan wordt het ook een chaos maar dan heb je tenminste een excuus.

  Reactie door J Vrolijk — donderdag 6 december 2007 @ 10.51 uur

 34. @31 Aad Sweep.

  Om te beginnen moeten wij eerst in kaart brengen hoeveel Amerikaanse basissen in de wereld zijn. En wat hun werkelijke betekenis daar is. Sadad Hoesein wilde de olie van Irak alleen tegen Euro’s verkopen, dat werd zijn dood. Ga nu niet vertellen dat hij een killer was. Tel alle militaire en burgelijke slachtoffers in Korea, Vietnam,Irak, Afghanistan en straks Iran bij elkaar op en voilà je hebt de grootste killer gevonden, de US God’s own country.
  Nog eventjes geduld dan wordt Europa daar bij ingedeeld dan zij wij allemaal blanken broeders en zusters van hen.
  De Taliban (Koran strijders) zij hebben ook rechten om voor hun land op te komen. Letwel, zij zijn zo’n 175 jaar onderdrukt geweest door Engeland, Rusland en nu Amerika (Nato). Dan heb je van die schijnheiligen die zeggen wij gaan dat land opbouwen. Straks een vrolijk kerstfeest en maar zingen vrede op aarde in de mensen een welbehagen. Met hun buiken volgegeten en gedronken kruipen zij in hun bed en denken geen moment aan al de ellende in de wereld waar zij al eeuwen verantwoordelijk voor zijn.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 11.15 uur

 35. Hoewel ik geen voorstander van geweld ben,is de enige oplossing voor de situatie in Afghanistan heel veel meer gespecialiseerde troepen.
  De ene groep is gespecialiseerd in wederop bouw van infrastructuur,sociale gebouwen en welvaart, de andere houdt zich bezig met elimineren van de zogenaamde taliban.
  Dat land onder controle houden met +/- 45000 ISAF troepen is een onbegonnen zaak.Dit komt neer op 1 militair per 15 vierkante kilometer

  Reactie door tom — donderdag 6 december 2007 @ 11.32 uur

 36. aanvulling , Die extra troepen moeten natuurlijk niet alleen maar uit nederland komen.

  Reactie door tom — donderdag 6 december 2007 @ 11.39 uur

 37. Waar steeds weer aan voorbij wordt gegaan is, de totaal andere cultuur in Afghanistan, het totaal andere besef van normen en waarden. Het dagelijks leven daar is onvergelijkbaar met wat wij zelf gewend zijn.
  Dat is niet goed of slecht, – het is anders, – en dient gerespecteerd te worden.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 6 december 2007 @ 11.42 uur

 38. @19 & 27 Iew de Hakker,

  Beste beide SPers, ten eerste dan kvoor uw complimenten, want inderdaad moet men een beetje waanzinnig zijn om door de bomen het Afghaanse bos nog te kunnen zien.

  Maar ter informatie van jullie beiden en de overige socalisten heeft het Nederlandse leger een belangrijke opbouw-slag binnengehaald.

  Vermoedelijk is het één of ander via google wel te vinden, maar ik zal een stukje dicteren uit mijn vergadering deze morgen in Amersfoort.

  Piet de Wit is Kapitein in dienst van het Nederlandse leger als burger met de rang Kapitein, zijn kennis is Landbouwspecialist en net terug van 2,5 maand kamp Holland in Tarin Kowt.
  Als tijdelijk kapitein is de 60 jarige Piet een functioneel specialist die de boeren adviseerden voor de wederopbouw van hun akker en weidebouw.
  100% van de boeren die zich voorheen bezig houden met papaverteelt hebben nu een contract met het Nederlandse leger getekend met de belofte geen papaver meer te telen op hun gronden.
  Afghan Development association en de centrale asian development group zal samen met de nederlandse troepen deze boeren financieel ondersteunen en beschermen tegen de eventuele Taliban strijders en overige criminelen.
  Samen met de Afghaanse Directeur Landbouwdienst is er een coöperatie opgezet waar deze boeren tegen een fairprice hun producten kunnen inleveren die zal worden gebruikt en worden verdeeld onder de hongerende bevolking.
  Tevens worden er landbouwwerktuigen ter beschikking gesteld voor deze boeren die zich hebben aangesloten bij deze organisatie.
  De opbrengst voor de boeren die papaver teelden was ongeveer 90 dollar per ha aan ruwe opium.
  De opbrengst van landbouw gewassen en veeteelt zou ongeveer 300 dollar per ha opleveren voor deze boeren door de prijs garantie en twee oogsten per jaar.

  Piet de Wit heeft zijn sporen verdiend in landen zoals Nigeria, Sahellanden, Mongolië, Kameroen en na Afghanistan gaat hij nu bezig in Brazilië en Peru.

  Na alle negatieve berichten over Afghanistan werd het eens tijd voor een positief bericht en wens Piet dan ook succes als hij volgende maand afreisd naar Zuid Amerika.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 12.44 uur

 39. Hoe zit het nou??? Gaan we met z’n allen accepteren dat wilders meer stemmen haalt dan jan???

  Gauw stemmen op ‘politicusvanhetjaar.nl’ …
  het kan nog steeds!

  PS Agnes Kant stemmen is ook goed

  Reactie door QuestionMaster — donderdag 6 december 2007 @ 12.52 uur

 40. @31 (Aad Sweep)

  Dat vind ik ook vreemd. Er zijn twee soorten parallel-universa. Eentje is de mainstream media en politiek, en daar praten we alleen vanuit het standpunt ‘we moeten Afghanen helpen’ en dan gaan we -daarbinnen- discussieren over allerlei varianten. Het tweede is de geopolitieke en historische werkelijkheid waarin het gaat over niet-neo-liberale (zelfs socialistische) elementen die aangepakt worden omdat het internationale bedrijfsleven (en landen zoals de VS) graag willen verdienen aan olie en afzetmarkten in dollars. De Suez-crisis is begonnen na een poging tot nationalisatie, Chavez wordt nu dwars gezeten omdat ie dingen wil nationaliseren, en bij Irak en Afghanistan gaat het inderdaad ook om die euro’s voor dollars, voor pijpleidingen en al dat soort dingen. Verder gaat het natuurlijk om ‘world domination’ (zelfs Ron Paul, de vreemde eend in de bijt bij de VS-verkiezingen, heeft het streven naar een New World Order onlangs op TV bevestigd.) Er zijn natuurlijk ook talloze vragen te stellen over ons koningshuis in relatie tot deze dingen. (Bilderberg is hier een onderdeel, maar ook de macht achter de schermen met formaties, en laten we verder Bernhard niet vergeten…)

  Ik vraag me inderdaad ook af wanneer van Bommel of JM gewoon eens een rijtje van dit soort vragen (en vooral dan ook of je daarom maar gewoon een oorlog mag voeren) stelt aan JP, of Verhagen. In de kamer, publiekelijk. Een klein deel van de verklaring ligt in het feit dat dit soort open vragen nog steeds ‘conspiracy theories’ heet (ik pleit dus ook voor de naam ‘open vraag’ daarvoor in de plaats). Voor het overige heb ik geen verklaring. Mijn hoop is dat die vragen nog wel een keer gesteld worden.

  Reactie door Martijn — donderdag 6 december 2007 @ 12.52 uur

 41. @34 d’olle Henk,

  Normaal ben ik het altijd met u eens, maar nu moet ik u toch enigsinds corrigeren in uw uitspraak over de Taliban-strijders waarin u stelt dat die ook recht hebben om voor hun land te strijden.
  Hierin maakt u één kleine fout, namelijk dat de taliban-strijders geen oorsprong hebben in Afghanistan en bestaat uit personen vanuit de hele wereld die zich hebben aangesloten bij deze geweldadige groep strijders.
  Meer dan de helft van deze strijders zijn statenloos, omdat zij hun burgerschap hebben verloren op het moment dat zij in dienst traden in den vreemden.
  Verder even over Sadam Hoessein, deze heeft enkele honderdduizenden moorden op zijn geweten die zijn gepleegt door hemzelf of in opdracht van hem.
  Denk alleen maar eens aan de twee dorpen ten noorden van Iraq die door gifgas werden uitgemoord omdat hij het effect wilde testen van dit gifgas.
  En praat anders eens met de vluchtelingen die Iraq zijn ontvlucht, omdat zij door uitlatingen op en over Sadam hun leven niet meer zeker waren.
  Ik weet nog dat de SP zwaar protesteerde toen Amerika nog bevriend was met Irak en wij regelmatig stukjes vonden over de toestanden in Irak bij onze SP-post.
  De ter dood brengen van Sadam was ik een vel tegenstander, maar kon hier helaas weinig aan doen of tegen inbrengen.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 12.59 uur

 42. Haha Koshrow,

  ik denk dat jij maar eens even moet gaan onderzoeken hoe de russen in Afghanistan te werk gingen. Als de russen satan waren,is de ISAF god, dat is ongeveer het contrast. Wat ik een beetje mis in de beredenering van de SP is de mening van de soldaten, zij zijn het onderwerp van discussie en toch is er geen wederhoor bij hen. Verder lijkt het wel of de taliban helden zijn als ik de heer van Bommel hoor. Misschien is dat ook een gevolg van het feit dat de mening (en voorbeelden) van de soldaten niet wordt meegenomen. Ik vind het een goede zaak dat een vergelijk gemaakt wordt met srebrenica, jammer dat de conclusie gemaakt wordt dat we dan maar weg moeten gaan. Er is een onderzoek geweest dat aantoonde dat het mandaat het probleem was in srebrenica, dat onze jongens daar bij wijze van spreke met waterpistolen stonden (er was maar 1, .50 mm kanon) tegen een overmacht waar je u tegen zegt. Natuurlijk neemt de steun van de bevolking af als je als ISAF alleen op momenten en op bepaalde plekken aanwezig kunt zijn. Wij brengen daar geen veiligheid. Het voorbeeld van Chora is heel treffend. Het nederlandse leger wist al weken dat er taliban daar naar toe aan het trekken waren maar dankzij onze politiek en het vn mandaat mochten zij niet reageren en toen het mis ging ja toen ging het goed mis (dankzij het mandaat en de politiek). Erg vreemd is het ook niet dat het leger een aanzuigende werking heeft op de taliban, waarom? Omdat wij een leger zijn dat te verslaan is door de taliban, ten eerste zitten de handen van de soldaten op de rug gebonden en ten tweede zijn er veel en veel te weinig, Afschrikkend zijn wij niet inderdaad. De helft van de bevolking steunt de missie niet, ook niet vreemd, wij zijn niet de sterkste partij! Overigens zegt ook een goeddeel van de bevolking WIJ WILLEN HELEMAAL GEEN WATERPUTTEN, wij willen VEILIGHEID. Ik vind de conspiracy theorien over Amerika niet terzake doende. Misschien over hoe we in afghanistan terecht zijn gekomen, maar we zitten er nu! Het nederlandse leger heeft een eigen mening en een eigen beleid, een beleid dat door de menselijkheid en het respect naar de mensen toe geroemd wordt door velen, daar hebben we het hier ook maar niet over voor het gemak. Overigens is inderdaad te weinig gezegd van te voren dat er flink gevochten zou gaan worden, maar het is niet zo zoals nu gestelt wordt dat dit helemaal niet is aangegeven. Ook voor de missie was bekend dat er gevochten moest worden, de stelling (terecht naar mijn mening) was dat er eerst veiligheid moest komen en dat er dan pas ontwikkeling kan zijn.

  Reactie door Frank — donderdag 6 december 2007 @ 13.00 uur

 43. 8]Beste Tim,
  Wie had Saddam in het zadel geholpen?
  Wie had hem gesteund met de oorlog tegen Iran?
  De barbaarse toestanden zijn beantwoord met nog barbaarse middelen.
  Wie heet het gifgas gemaakt en geleverd?
  Wie is verantwoordelijk voor de honderduizenden doden en gewonden en miljoenen vluchtelingen?
  Wat zit er onder de grond?
  Wie heeft raketten laten vallen op de ziekenhuizen van Bagdad,watercentrales en op electriciteitscentrales?
  Het vrije westen!
  Met vriendelijke groeten,een van de vele vrijwilligers, zonder eigenbelang, van sp- Heerlen.

  Reactie door Ben tarici — donderdag 6 december 2007 @ 13.02 uur

 44. @27 De Hakker,

  Wat staat er op deze pagina wat de Taliban niet gedaan heeft?
  http://www.verzet.org/

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 13.04 uur

 45. Is het toeval dat deze hoorzitting niet te volgen is via http://www.tweedekamer.nl?

  Reactie door kitje — donderdag 6 december 2007 @ 13.18 uur

 46. @43 Ben,

  Het gifgas is makelijk te maken uit huishoudelijke en landbouw middeltjes.
  Maar op jou stelling een wedervraag;
  Wie heeft er in Koeweit in een ziekenhuis diverse artsen vermoord die hun patienten wilden beschermen, wie heeft daar vrouwen opengesneden de foetus verwijderd en de vrouw gewurgd met de navelstreng.
  Wie heeft er daar babies uit de confeuses gehaald omdat deze confeusses goed konden dienen voor het maken van biologische wapens.
  En zo kan ik twee pagina’s volschrijven met getuigen verklaringen van collega’s die werkzaam waren en zijn en die nog steeds leven met trauma en angst.
  Ze hadden deze Sadam levenslang moeten opsluiten en niet moeten ophangen, gewoon opsluiten en iedere dag confronteren met het gegil van zijn slachtoffers.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 13.35 uur

 47. @42 Frank,

  Militairen, zal je hier niet tegenkomen.
  Mijn oudste zoon heeft ooit eens een poging gedaan om te vertellen hoe het er echt aan toeging in Afghanistan toen hij net terug kwam en werd door iedereen uitgemaakt als moordenaar en andere verschrikkelijkheden.
  Voor waarheid uit ooggetuigen verslagen is hier geen plaats, omdat dit misschien hun instelling die zij hebben, moeten laten vallen.
  Ik ben zelf ook tegen geweld en jarenlang werkzaam voor diverse hulporganisatie’s en mijn zonen wilden mij daarin opvolgen.
  Alleen het geweld wat mij en andere hulpverleners zijn overkomen tijdens onze laatste uitzending heeft hem doen besluiten een andere vorm van hulp en bescherming te kiezen.
  En vermoedelijk volgt mijn jongste zoon zijn voorbeeld, nadat hij met mij is meegeweest afgelopen zomer naar Afghanistan.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 13.43 uur

 48. Beste TT,
  Neem me niet kwalijk, met alle respect voor u zoon en andere goedwillige, vraag ik me af wie heeft wat beperkte beeld van oorloog(wederopbouw????) in Afghanistan?

  Een missie is nooit meer betrouwbaar als de oorspronkelijke reden voor de missie en zeker nooit meer betrouwbaar dan de opdrachtgevers.

  De militairen en de hulpverleners (dat geldt ook voor ik op andere terrein, ik hulp de vluchtelingen/ de echte slachtoffers van die oorlog en ook de andere oorlogen geholpen)zijn alleen maar de poppen. Gelukkig ben ik zelf achter gekomen over eigen rol. sommigen moeten nog wakker worden om de werkelijke eigen rol in de werkelijke ellende te ontdekken en te erkennen. Wie meedoet aan de waan in Afghanistan draagt niet bij aan democratie maar juist aan waan en dictaat van Bush. Laat ons stoppen met goed praten van ene waan boven de andere. Ik ken heel veel afgehangen en spreek hun taal ook. Ik weet hoe het zit daar.

  De missie is besmet van A tot en met Z.

  Reactie door khosrow — donderdag 6 december 2007 @ 14.09 uur

 49. Alleen het noorden steunen want heel afghanistan aanpakken gaat niet. Dat is nu juist het probleem, we pakken niet heel afghanistan aan, we pakken kleine delen aan, in het grootste deel van het land zijn we er niet of nauwelijks. Ik vind de oplossing aangedragen door de SP erg naief, enkele vragen: Weggaan uit het zuiden en alleen het noorden helpen en dan langzaam naar het zuiden toe. Vraag 1: Wat gebeurt er met de mensen in het zuiden die trouw aan de ISAF hebben gezworen en hen dus hebben gesteund, worden die verwelkomt door de taliban? Vraag 2: Verwacht de SP dat na de overwinning in het zuiden, de taliban het noorden met rust laat? vraag 3: verwacht de SP dat de taliban het zuiden met rust laat? Vraag 3: Verwacht de SP dat de overwinning van de taliban in het zuiden een afschrikwekkende of juist een aanzuigende werking heeft op potentiele nieuwe strijders. Vraag 4: waar is onze hulp het meeste nodig in het noorden waar de situatie onder controle is of in het zuiden waar nog heel veel hulp nodig is. De heer van Bommel zegt dat als de nood aan de man is dat er altijd een beroep op nederland kan worden gedaan. Vraag 5: Is dat een positieve eigenschap van ons land en een negatieve eigenschap van de landen die hun verantwoordelijkheid ontlopen, of is het een negatieve eigenschap van ons en is het ontlopen van je verantwoordelijkheid een positieve eigenschap?

  Reactie door Frank — donderdag 6 december 2007 @ 14.21 uur

 50. Slechtste president ooit in de USA; George W. Bush.
  Slechtste minister-president ooit; Jan Peter Balkenende.
  Toeval??????
  Harry van Laak.

  Reactie door harry van laak — donderdag 6 december 2007 @ 14.28 uur

 51. Beste Tim,
  Oorlog is altijd gruwelijk!
  Het middel is erger dan de kwaal.
  De bloedige bezetting was nog gruwelijker.
  Toen Irak Koeweit inviel, wisten de amerikanen het al van te voren, via de sateliet hadden zij hen zien aankomen, maar zij hebben gewacht tot de Irakezen in Koeweit waren.
  Niet vergeten: Olie!

  Reactie door Ben tarici — donderdag 6 december 2007 @ 14.33 uur

 52. @47 TT

  Respect voor jou mening, maar personen erbij halen die (hoogstwaarschijnlijk) in die gebieden zijn geweest om jouw mening kracht bij te zetten vind ik een beetje “overdone”

  Reactie door tom — donderdag 6 december 2007 @ 14.42 uur

 53. @41 TT

  Beste TT.

  Gelukkig hebben wij Wikipedia, daar moet je opzoeken Taliban.
  Gifgas is een duidelijker object. De Nederlander Frans van Anraat is veroordeeld met 17 jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden.
  Gifgas is een smerig iets net zoals Atoom.
  Je kunt iets lezen hierover:
  http://www.wereldoorlog1418.nl/stikgas.html

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 14.57 uur

 54. Khosrow,

  De oorspronkelijke reden was niet alleen maar opbouwen, ook toen werd al erkend dat er eerst veiligheid moest komen voordat er ontwikkeling plaats kan vinden. dat het accent veel te veel op het opbouwen werd gelegd ben ik het volledig met u eens. Het was echter niet zo dat het uitsluitend een opobouwmissie was anders hadden we natuurlijk het leger niet gestuurd. De militairen zijn niet alleen maar poppen, dat zo benoemen maakt jou eigenlijk hetzelfde als de mensen die jij beschuldigt. De militairen zijn mensen, dat zijn mensen die elke dag weer tegen de taliban maar vooral de misselijke politiek vechten, tegen balkie die net doet alsof de missie geweldig verloopt, tegen de publieke opinie die (op basis van een combinatie van onderbuikgevoelens, andere situaties, haat jegens amerika en fouten van onze politiek) van alles en nog wat roept en hen als marionetten (poppen noem jij ze) afschildert. Zij horen ook de achterlijke waanbeelden alsof bush met een grote puntmuts op de dagelijkse gang van zaken en zelfs de inhoud van onze missie bepaald, grote onzin en weer zo’n achterlijke conspiracy theorie. Ja Amerika heeft te veel invloed in de wereld en ik zou ook graag hebben dat de EU zijn eigen krachten leert zien zodat zij een halt toeroepen aan de containment politiek van de us, de rest van de wereld zal ons direct volgen en de heerschappij van Amerika zal eindigen. Helaas is dat niet zo maar om nu te gaan doen alsof ons legerapparaat geen eigen mening heeft en precies doet wat en hoe amerika het wil is overdreven, niet op de waarheid berust en een understatement voor het werk, de moeite en begaandheid van ons leger. Praat eens met zo’n pop (soldaat), hij zal u met praktische PRAKTIJK voorbeelden duidelijk kunnen maken dat het allemaal niet zo drastisch is zoals u wil doen voorkomen

  Reactie door Frank — donderdag 6 december 2007 @ 15.21 uur

 55. @ Frank o.a. in dit topic 42, 49.
  Frank, wie probeer je hier nou te overtuigen met je lange epistels? En waarvan?

  Dat Nederlandse defensie per Rechts op last van Pentagon onze militairen laat opdraven als voetknechten voor het Amerikaanse imperialisme, komt voor mij op hetzèlfde neer als Sovjet-manschappen die zich in `79 door hun Partij lieten sturen voor het Sovjet-imperialisme. Oude wijn, nieuwe zákken.
  Toch wel merkwaardig dat we van VVD/CDA/BVD 28 jaar geleden tégen agressie in Afghanenland moesten zijn en nu ineens vóór! Vind je ook niet?
  Alsof het voor de Afghanen wat uitmaakt of er van Kabul tot Uruzgan een stars & stripes waait, een sovjetvlag met hamer en sikkel of een Nederlandse driekleur met oranjewimpel.
  Legergroen is voor overrompelden altijd hetzelfde en belooft nooit veel goeds.

  Gisteren Profiel gezien? Met die legerdominee van Wakeren? Een beste man overigens, met het hart op de juiste plek. De tv-beelden logen er niet om: hier en daar een loslopende kleuter maar een onzichtbare vijand. Hij zwaait elke dag onze troepen uit als die met zwaar geschut hun dagtaak gaan beginnen: de vijand omleggen. Het deed me zowaar denken aan die film van Paul Verhoeven uit `97 die zondag op tv was: `Starship troopers’: elke dag op pad om ongedierte uit te roeien, met patriottistisch propagandageweld op de tv’s in de huiskamers aan het thuisfront.

  Als democratisch opgevoede burger mag je toch tenminste verwachten dat het Kabinet de kiezer niet voorliégt over het soort missie, (vechtmissie dus) en de belastingbetaler tèkst & uitleg verschaft over waarom onze zuur verdiende centen worden verbrast aan het
  inzetten van tanks en gevechtshelicopters tegen tribale stammen met weinig meer dan wat Tokarev- en AK oud roest als handvuurwapen. Beetje ongelijke strijd nietwaar als je dat zo ziet? En zijn die stammen voor Nederland nou zò bedreigend? Dacht van niet! Ons leger is ter verdediging van de landsgrenzen. Of zie ik dat weer verkeerd Frank?
  Leg eens uit, misschien weet je wel een hele goede reden om SP-ers warm te maken voor je
  tromgeroffel.

  Reactie door Haq — donderdag 6 december 2007 @ 15.28 uur

 56. @38 TT (nog niet verder gelezen)

  Zo langzamerhand bekruipt mij een NAAR gevoel bij het lezen van Uw inzendingen.

  Want, wanneer basisartsten, zich kunnen uitgeven voor verzekeringsartsen.

  En verzekeringsartsen in de schoenen van van Medisch Specialisten gaan staan.

  Kunt U dan een arts zijn die BALKENENDEPROPAGANDA pleegt?

  ps Wattenstaafie
  ‘Balkenendepropaganda’ voor het woordenboek.
  Stel je voor 3x letter- en woordwaarde.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 15.33 uur

 57. @52 Tom,

  Hoe bedoel jij dit?

  Ik ben er zelf ook voor een maand geweest, zij het om andere redenen dan onze militairen.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 15.34 uur

 58. @44
  TT wat staat er op die pagina wat bijna alle landen na de tweede wereldoorlog of daarvoor niet gedaan hebben.

  Reactie door De Hakker — donderdag 6 december 2007 @ 15.36 uur

 59. @40 Martijn

  Nieuwste spotje over indoctrinatie. Gaat over politie.

  ‘Wanneer U vermoedt dat…..terroristische ideeen’.

  Wat is een terroristisch idee? Bezien vanuit wiens ogen?

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 15.38 uur

 60. @53 d’olle Henk,

  Weet ik en het is ook terecht dat ze hem hebben veroordeeld.
  Maar iemand die een klein beetje verstand heeft chemie kan betrekkelijk eenvoudig een gifgas produceren.
  Te bedenken aan een simpel middel die in ieder keukenkastje voorkomt zoals chloor.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 15.39 uur

 61. Nieuw in Nederland………….

  Terroristen maken een vuurwerkspotje om te waarschuwen tegen het gevaar van vuurwerk.

  Kijk dat is nu opbouw van veiligheid!!!

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 15.41 uur

 62. @45 Kitje

  Vast niet. Maar WEL om TOCH!!!

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 15.42 uur

 63. Question Master reactie 39

  Ja die (voorlopige) uitslag van die stemming is toch precies zoals het nederlandse volk het ziet ? Prima zo !

  Reactie door teun — donderdag 6 december 2007 @ 15.48 uur

 64. Frank

  Weet niet of er een ‘opslagplaats’ is voor topics Marijnissen. Zou je daar in kunnen komen dan heb je ‘geschiedenis’ in handen.

  Verwoordt door mensen uit alle lagen van de bevolking.

  Wat kan deze info betekenen voor de toekomst?

  Schiet mij lek, want de VRAAG dringt nog niet door in mijn bewustzijn.

  met groet,

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 15.50 uur

 65. TT

  Heet jouw zoon Frank?

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 15.52 uur

 66. @48 Kosrow,

  Dat is nu juist het probleem.

  Hij staat ver van de Amerikaanse gedachten en vervoeit het Amerikaanse en Engelse leger eenheden, die geen enkele waarde hecht aan de bevolking in Afghanistan.
  Daarin tegen heeft hij veel respect voor de Canadesen en de Australische militairen, die net als de NL-militairen behoedzaam omgaan met de burger bevolking.
  Maar dit hadden jullie van hemzelf kunnen horen indien jullie hem met respect hadden benaderd.
  Jullie hadden hem vragen kunnen stellen hoe hij als militair deze missie zag en wat zij verwachten van deze missie.

  En gezien wat de NL militairen daar samen met de Canadezen en Ausies in een korte tijd onder zware omstandigheden hebben klaar gespeeld, kun je alleen maar respect hebben voor de mannen en de vrouwen die daar zitten.

  Het is alleen jammer dat iedere possitief ding hier word afgedaan als propaganda en of leugens.
  Ik heb hier een stukje geplaats over het werk van Piet de Wit en wat hij in die twee maand voor elkaar heeft gekregen.
  Daar hoor je niemand over, nee men klaagt liever en gaan daarin zover dat ik soms denk dat iedereen hier rijp is voor een cursus positief denken.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 15.55 uur

 67. @55 Haq

  ‘ons’ matrieel is niet bestand tegen een woestijn. daar hoef je geen Einstein voor te zijn om te weten. verloren geld, verloren ‘missie’, verloren respect (want ik zou me te pletter kunnen schamen),verloren NEDERLAND, verloren eer, verloren zelfrespect, verloren droom.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 15.57 uur

 68. @60 TT

  Een familie lid heeft er ook iets geschreven over de wonderlijke vindingen van
  de mens.
  http://www.wereldoorlog1418.nl/gasoorlog/stikgas.html

  Dat was in 1924 maar het had ook gisteren kunnen zijn

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 16.06 uur

 69. @61 TT

  Een COMPLEET verkeerde spot.
  Wel neergezet door dit KABINET.
  Anders was deze wel WEGGEHAALD.
  Haat zaaien.
  Angst oogsten.

  Het weloverwogen kiezen.

  Leven volgens BOEKEN.

  Interpreteren zoals het uitkomt.

  Het kijken in eigen ‘ziel’ is verdomd lastig.

  Je eigen verantwoording nemen en daar naar leven.

  Daar heb ik geen boekje voor nodig.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 16.09 uur

 70. TT,

  Ik bedoel te zeggen,dat je om jouw mening te geven er geen andere personen hoeft bij te halen.
  Jouw mening is al goed verwoord,en behoeft geen ondersteuning door het vernoemen van derden of lotgenoten .

  Mijn opmerking gaat niet over het stukje over Dhr de Wit.

  Reactie door tom — donderdag 6 december 2007 @ 16.16 uur

 71. @68 D’olle Henk,

  Dank voor uw link en nu maar hopen dat er geen kinderen gaan experimenteren met deze stoffen.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 16.22 uur

 72. @66 TT

  de door U aangesprokene staat kaarsrecht.
  dus geen gezemel. nu gaat Uw jongste zoon ook een NUTTELOZE oorlog in.

  Vraag mij bijna af of U aandelen heeft bij…?

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 16.22 uur

 73. @55 Haq,

  Hadden ze maar oude en verroeste wapens.

  Deze strijders zijn vaak uitgerust met modernere en nieuwere wapens dan de NAVO eenheden.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 16.26 uur

 74. @73 TT

  U strijdt dus voor dit spelletje?

  Ooit gehoord van ptt?

  Nu gaat Uw jongste zoon ook?

  Hoop dan voor Uw gezin, incl. de nog Ongeborene, dat U voldoende bekwaam bent bij het begeleiden van Uw gezin.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 16.35 uur

 75. Haq,

  je ziet veel dingen inderdaad verkeerd! Ik zal je helpen. Het nederlandse leger alleen ter verdediging van de landsgrenzen? waarom denk je dat we bij de NAVO en de VN zitten HAQ? Veiligheid voor de wereld, dus inderdaad dat zie je behoorlijk verkeerd, lachwekkend eigenlijk! Oneerlijke strijd tegen tribale stammen met tanks, dank je voor deze opmerking. Nederland heeft 0 tanks in afghanistan dat is nu net mijn punt (halfslachtig te werk gaan). De tribale stammen zijn niet het probleem grote vriend, dat is de taliban. Het is zelfs zo dat de hulp van warlords wordt ingeroepen als het voor ons te moeilijk wordt en als er weer eens iemand lokals ingesloten zitten omdat wij nergens aanwezig kunnen zijn. Onzichtbare vijand? die waterputten en scholen worden door de lucht verwoest of wat? Starship troopers, ken jij ons mandaat? Wij mogen helemaal niet op pad gaan om te gaan doden, als we dit wel mochten was de slag om chora gestreden voordat er burgerslachtoffers gevallen zouden zijn. Nee die gaan op pad om voor een paar uur veiligheid te garanderen ergens waarna zij terug gaan en de taliban iedereen afstraft die in contact is geweest met de ISAF. Mijn stukken lang (net als dat van jou), ja de waarheid is genuanceerd. Als ik net als de tegenstanders te werk zou gaan zou ik inderdaad zo klaar zijn maar ik verkies argumentatie boven conspiracy theorien. Mijn punt is: we hadden daar misschien niet naar toe moeten gaan, maar als je iets doet moet je het goed doen, als je dat niet doet vererger je de situatie (kijk naar afghanistan vandaag). Dus of weg gaan, maar dat kan eigenlijk niet omdat dan het “tromgeroffel” van de taliban pas echt begint. Of je eist dat andere landen naar verhouding net zo veel troepen stuurt en we houden onze eigen troepen ook daar zodat we echt veiligheid kunnen bieden zodat de mensen (niet wij, maar zij zelf) de kans krijgen om ontwikkeling op gang te brengen.

  Reactie door Frank — donderdag 6 december 2007 @ 16.37 uur

 76. Beste TT,

  Uw oorlog is op deze site gestreden. Wat bij U alle ergernis opwekt?

  Kijk om U heen. Hart, ziel, darmen?

  Zorg voor Uw nazaten.

  SP’ers zullen de kinderen, waar zij even op mogen passen, niet graag in een WAANZINNIGE oorlog laten verzeilen of verzijlen (weet het even niet)

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 16.40 uur

 77. Velen van ons herinneren zich nog de schandelijke wijze waarop de vorige hoorzitting van de Tweede Kamer over Uruzgan in 2006 werd voorgezeten door Henk de Haan, van het corrupte CDA.

  Even ter herinnering een citaat uit betrouwbare bron, Boris Dittrich:

  Na generaal-majoor van Kappen die me vertelde dat hij 8 jaar geleden in Afghanistan was geweest en nooit Uruzgan had bezocht en zijn informatie van de NAVO had gekregen, kwam de oorlogsjournalist Arnold Karskens. Hij was begin januari 2006 nog in Uruzgan. En maakte klip en klaar duidelijk dat deze wederopbouwmissie geen kans van slagen heeft. “Maar als je er wil gaan vechten, dan zit je goed”.
  Het was een schokkend betoog na alle verhalen over hoe goed het is om “ja” tegen de missie te zeggen. Voorzitter Henk de Haan raakte van slag. “U bent hier niet om de Tweede Kamer de les te lezen”. Hij wilde niet discussieren over de vraag, waarom de Tweede Kamer op voorspraak van Defensie het werkbezoek van een aantal Kamerleden had afgeblazen, terwijl Karskens juist vond dat een bezoek mogelijk was. De Haan verweet Karskens dat hij zo negatief was. De oorlogsjournalist liet zich niet muilkorven. Hij antwoordde : “Ik ben niet negatief, ik beschrijf de feiten, nuchter zoals ze zijn.”
  Kijk, daar hebben we behoefte aan. Voorbij de goede bedoelingen zullen we een gewetensvolle afweging moeten maken.

  Einde citaat.

  Kunnen wij erop rekenen dat de SP nu zijn huiswerk gedaan heeft? Dat als er weer zo gemanipuleerd wordt om de voorstanders naar voren te halen en de tegenstanders weg te moffelen, dat de SP dit dan keihard aan de kaak zal stellen? Of blijft het weer bij een beetje stoom afblazen, waarna we weer overgaan tot de orde van de dag?

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 6 december 2007 @ 16.50 uur

 78. Dag mensen die voor Afganistan het beste wensen.(Daar kunnen we het toch mee eens zijn!!)
  Ik ken iemand die onder het Taliban-regime bij Artsen zonder Grenzen heeft gewerkt in dit gebied.
  Hem heb ik de vraag betreffende blijven of terugtrekken gesteld.

  Hij heeft me uitleg gegeven aangaande de complexiteit van Afganistan.
  Verder memoreerde hij dat het heel moeilijk is om als “vredesleger”(lees; opbouwleger) te funtioneren.

  Hij gaf aan dat Afganistan niet te vergelijken is met Irak (waar de Amerikanen geen vredes maar een bezettingsleger hebben).

  Uiteindelijk is hij het wel eens met de missies.

  Reactie door bert — donderdag 6 december 2007 @ 16.55 uur

 79. @75

  DAAR moet je over na hebben gedacht, maar ben je de zoon van TT?

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 17.06 uur

 80. @75 Frank

  Het invoegen van alinea’s zou Uw waarheid snel duidelijk maken.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 17.09 uur

 81. Hermie Kreeft

  Hoe kunnen wij dat met een hanjevol bewerkstelligen?

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 17.12 uur

 82. Beste mensen,

  Laten wij met de wederopbouw(strijd) tegen de Taliban, Allah niet vergeten.
  Ik ben op zoek gegaan en hem gevonden zoals de mens er ruim honderd jaar geleden er overdacht.

  http://members.home.nl/h.hiensch/Allah

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 17.15 uur

 83. Roodkapje,

  U vind de oorlog nutteloos, ik en anderen vinden dat niet. Als iemand het niet met jou eens is, betekent dat nietautomatischdat hij/zij een propagandamachine is van Balkenende. Sommigen geloven hem,sommigen niet, ik niet, maar ben toch voor de aanwezigheid van troepen in Afghanistan. Dat kan, begrijp je. Je kunt een menig ook op andere argumenten baseren dan de legitimatie om daar naar toe te gaan. Om daar op blijven te hameren heeft geen zin want die beslissing is jaren geleden al genomen en kan alleen een les voor de toekomst zijn. Sommigen zijn ervoor omweg te gaan om levens te sparen en sommigen denken dat te kunnen bereiken door juist te blijven. Sommige SPers zijn voor andere tegen, de strijd op deze site is in ieder geval niet gestreden!

  Reactie door Frank — donderdag 6 december 2007 @ 17.39 uur

 84. Roodkapje,

  Nee ik ben niet de zoon van TT, haha ik begrijp je vermoeden wel. En ja een keer een alinea invoegen is inderdaad geen overbodige luxe. thanks.
  Groeten

  Reactie door Frank — donderdag 6 december 2007 @ 17.42 uur

 85. @ 75 Frank, je hebt kennelijk kanonslopen in je ogen, dus nogmaals mijn vraag waarop jij geen antwoord geeft:

  Frank, wie probeer je hier nou te overtuigen met je lange epistels? En waarvan?
  Wie zijn `wij’? waarover je het steeds hebt? Ik voel me daarmee niet aangesproken en bijna niemand op dit log schat ik zo in. Ik hou ook niet zo van mensen die in `jullie’-`wij’ termen praten, dat vind ik meestal dom.
  Je bent hier op dit log een roepende in de woestijn Frank! Er is hier niemand die jouw enthousiasme deelt, behalve TT, is die soms je vader?

  Je bent bij de SP op het verkeerde adres omdat die de NAVO afwijst in haar statuten.
  Die éérst lezen Frank alvorens hier rechtse ouwejongens krentenkoek te debiteren.

  Ik vind ik het sowieso vrij em>respectloos van jou om hier geen rekening te houden met politiek andersdenkenden, wat je ook wéét, door alsmaar je rechtse propaganda door te drammen. Ik ga toch ook niet op een CDA website de gristenregenten het SP-Natostandpunt door hun strot rammen?
  Men zou m’n posting daar onverbiddelijk deleten. Dus, Frank, je mag wel in je handen knijpen dat je incoherente gebral hier nog niet verwíjderd is.

  Reactie door Haq — donderdag 6 december 2007 @ 18.01 uur

 86. Als Frank Karstens nul op het rekest krijgt, rest hem nog o.a. het internet. Het maakt niet uit HOE, als zoveel mogelijk mensen het maar zullen weten. Dan maar niet via de officiële kanalen. Die officiële kanalen worden toch door iedereen bekritiseerd dus wat zou je daar nou voor boodschap aan hebben?

  Reactie door W6969 — donderdag 6 december 2007 @ 18.10 uur

 87. @83 Frank,

  Haha, ik had deze vraag al eerder verwacht gezien u en mijn antwoorden.

  @76 Rood Kapje,

  Weinig sociaal Roodkapje om uw kinderen te willen beperken in de keuzes die hij of zij wil maken, is dit geen vorm van dictatuur van macht die wij socialisten juist uit de weg wensen te gaan, strijden wij juist niet voor gelijkheid voor een ieder?!?!

  En dan wilt u mij vertellen dat mijn strijd hier is gestreden omdat mijn zoon heeft gekozen voor defensie, omdat er op een normale manier geen hulp meer kan worden geboden.
  Kom word eens wakker en treed in de werkelijke wereld.
  En maak u niet druk over mijn nazaten, maar eerder over het sociaal gedrag hier op deze site en hoe de één hier met de anderen wenst om te gaan.
  Maar u twijfeld een hoop, misschien moet u eens standvastiger in het leven treden en niet twijfelen aan de opvoeding van een ander.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 18.22 uur

 88. @82 D’olle Henk,

  Ik hoop voor je dat jij geen consulaten in het buitenland hebt die ze kunnen platbranden.

  Maar al met al een leuk verhaal met een moraal!

  Dank je voor wederom de inzage in jou geheime kamer.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 18.28 uur

 89. @ 78 Bert,

  Dit is dan een tijdje geleden want sinds 02-06-2004 heeft artsen zonder grenzen (AZG) zich terug getrokken uit afghanistan, na de zoveelste overval waarbij een Belgische collega om het leven kwam door een spervuur van kogels.
  Of misschien heeft hij deel uitgemaakt van de groep die afgelopen zomer in Afghanistan voorbereidingen heeft getroffen?

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 18.40 uur

 90. @ TT,

  De aard van de missie was en is fout. Landen die meelopen/meehulpen, zijn even schuldig, want ook die bevorderen de macht van oorloogmisdadigers.

  Oorlogmisdaden zullen nooit gecompenseerd worden door sporadische noch grootschalige wederopbouw. Landen die oorlog brengen aan andere landen, planten de oorlogsvuur in het hart van het volk in die landen. Dat vuur blijft branden en gaat niet zomaar weg. Ongeacht hoe u het wendt of keert, aanwezigheid van de buitenlandse troepen in een land, wordt altijd gezien als bezetting.

  Ik vind het zeer goed dat de SP zich keihard verzet tegen deze missie en ook elke andere vergelijkbare missie. Bedankt Harry van Bommel en anderen voor hun inzet. Want wij de SP-ers zullen nooit steun betogen aan militaire wandaders onder welke dekmantel dan ook. Dit is geen disrespect aan goedwillige Nederlandse soldaten, maar slechts een manier om te zeggen hoe wij over hun missie voelen. Ze onze soldaten in onze straten, uitgaan plaatsen hier in dit land. Wij willen ze terug in dit land. Laat Balkenede en zijn achterban die onheilige oorlogen gaan vechten.

  Reactie door khosrow — donderdag 6 december 2007 @ 18.44 uur

 91. Al die vreeemde culturen die aanwezig zijn in Afganistan.Stel je eens voor , je hebt getekent en zit in Afganistan ( als millitair )je bent het typpetje dat alles niet zo nauw neemt , maar nu opeens moet je cordaat en hard optreden ( zelfs moorden )
  Dan krijg je toch probelem , later.
  Je bent wie je bent , en je maakt mij niet wijs dat je daar voor de lol komt .!!!

  Reactie door Leo tijssens — donderdag 6 december 2007 @ 19.02 uur

 92. Dag Dolle Henk,

  Ach ja 100 jaar geleden.

  Waarom niet 300 dan wel 700 jaar geleden?

  Waarom niet het nu?

  Ik blijf erbij dat in de maatschappij waarin we nu leven, een vrouw, een man en noem maar op als gelijke wordt gezien.

  Wat er 100 dan wel vele honderden jaren is voorgevallen doet niet ter zake.

  We (jij en ik en de rest) leven hier en nu.

  Als ik iemand spreek in mijn buurt (het is gebeurd) die een andere mening heeft dan voorgelegd door een “geloof van wat dan ook” en vervolgens gemolesteerd is door de aanhangigen van het “Geloof van wat dan ook”

  Deze man vroeg “mijn” mening over het geschiedde.

  Ik had inderdaad het antwoord kunnen geven;
  “ach honderd jaar geleden enz. enz.”.

  Reactie door bert — donderdag 6 december 2007 @ 19.08 uur

 93. Van weinig tot geen mensen heb ik gehoord dat ook Afghanistan geheel geprivatiseerd is dus open voor het westen om flink geld te verdienen. Wie heeft er baat bij de privatisering,de arme bevolking?
  De pijpleidingen heb ik zelf een paar keer aangehaald zo ook het bedrijf Tenaris waar Roland Balkenende werkt. Die kunnen oa voor Shell( contract via JP, Jaap de Hoop en Ben Bot in Kazachstan)de leidingen aanleggen. Kazachstan is nou niet echt een democratie te noemen en juist het CDA heeft via Verhagen de strijd voor de mensenrechten hoog op de agenda staan. Gelden deze dan niet als de koopman zijn werk doet ?De strategische ligging is heel belangrijk wat betreft de macht in Centraal Azie en een buffer voor de opkomende wereldmachten. Wie Centraal Azie heeft,heeft de macht. Een van de taken van de Navo is de energievoorziening veilig te stellen dus in een periode van schaarste wordt het een gevecht om de grondstoffen. Helaas over de ruggen van de arme bevolking.
  Terug naar de wederopbouw of noem het opbouw in de gebieden waar nooit iets is geweest en in de andere gebieden het ruimen van puin ,aangericht door oa de VS. Wie gaat er verdienen aan de wederopbouw en wat wordt er opgebouwd? Kijk op de site van de economische voorlichtingsdienst.www.evd.nl en je leest er van alles. Banken openen filialen ,restaurants ,winkelcentra’s voor wie voor wat?
  Grote afzetmarkt voor westerse producten en goedkope arbeid . Ik maak mij zo boos om de zogenaamde “westerse beschaving”en zou willen dat wij massaal de straat op zouden gaan om de emotionele en morele chantage van de propaganda door te prikken.

  Reactie door jose — donderdag 6 december 2007 @ 19.26 uur

 94. TT — donderdag 6 december 2007 @ 16.26

  Hadden ze maar oude en verroeste wapens.
  Deze strijders zijn vaak uitgerust met modernere en nieuwere wapens dan de NAVO eenheden.

  Je moet je natuurlijk afvragen hoe ze aan die wapens komen. Erg belangrijk voor een juist begrip. Ik weet het antwoord wel maar doe er nu liever even het zwijgen toe.

  Maar ik neem aan dat jij dit hier haarfijn uit de doeken kunt doen?

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 6 december 2007 @ 19.36 uur

 95. Er is nog één man die het in Uruzgan ziet zitten maar dan op een kameel.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Sint.jpg

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 19.44 uur

 96. TT, je hebt gelijk, en….

  Reactie door bert — donderdag 6 december 2007 @ 19.51 uur

 97. @92 Bert.

  Beste Bert, wat is een mens zonder geschiedenis. Toen mijn grootvader nog leefde kon hij uren vertellen over vroeger, Radio en TV bestonden nog niet. Als jongetje luisterde je met open mond, een goed verstaander kan daar wat mee.
  Helaas is het nog steeds, dat als je niets van de geschiedenis leert, je de geschiedenis opnieuw moet beleven.
  Daarom heeft de SP voor 200% achter een historisch museum gestaan. Ik ben geen alweter en soms vind ik mij vergeetachtig worden, maar dat is de leeftijd. Daarom ben blij dat ik nog alles kan terugvinden dat wat onze grootvaders hebben opgeschreven.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 19.56 uur

 98. @95 d’olle Henk

  Je wordt veelst te oud voor dit werk.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/Sint.jpg

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 20.16 uur

 99. Haq,

  Ik wil best reageren maar je hebt geen inhoudelijk argument gegeven waar ik op kan reageren. Dit is een forum, Op een forum wordt geduscussierd, wij hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Ik heb SP gestemd en dat maakt mij tja.. SPer! Ik begrijp niet wat je bedoeld met respect voor omgangsvormen. Ik heb een andere mening en ben dik in de minderheid, wil je daarmee zeggen dat ik geen recht van spreken heb? Hmm is dat niet het bestaansrecht van de SP, als kleine partij toch je stem roeren! Het lijkt me dan ook onzin dat mijn “incoherente” gebral van de site wordt gehaald. Jij reageert toch op een stukje van mij, logisch dat ik dan ook reageer toch? Jij kunt daar dan ook weer op reageren, maar het enige wat je zegt is dat ik eigenlijk niets mag zeggen, dat ik rechts ben, SP onwaardig en dat de SP het met je eens is. Geen inhoud dus laten we gewoon niet meer op elkaar reageren, bedankt!

  Reactie door Frank — donderdag 6 december 2007 @ 20.26 uur

 100. Dag 93, Inderdaad,wij hebben baat.
  Morele chantage bestaat ter aller tijde.

  Maar even iets “simpels, waar komt jou drinkwater, elektra, telecom enz. vandaan??
  Heb je enig idee hoe jouw drol afgevoerd wordt en vervolgens geheel gezuiverd geloost wordt op een rivier?
  Het is toch een veries??,

  Reactie door bert — donderdag 6 december 2007 @ 20.28 uur

 101. Het NOS-journaal deed gewoon alsof de hoorzittingen van vandaag erbij hoorden, in de zin dat ‘de tweede kamer’ in z’n geheel meedeed. Geen melding van het feit dat sommige fracties niet meededen, zoals ik eerder las. Kwalijk; als inderdaad sommige fracties niet meededen, dan lijkt het nu voor het Nederlandse volk wel also de tweede kamer in z’n geheel alle voors en tegens heeft gehoord (en dus een ‘afgewogen’ besluit heeft kunnen nemen).

  En @59, Roodkapje; ik heb ze enkel op de radio gehoord. Zeer kwalijk. Een soort van “welkom bij de Stasi”…

  Reactie door Martijn — donderdag 6 december 2007 @ 20.32 uur

 102. Beste mensen dit is de laatste,

  http://members.home.nl/h.hiensch/Allah-2

  Deze komen uit het boek van Vertellingen voor het Volk van F.Domela Nieuwenhuis.

  Ik heb dit geplaatst omdat Domela een socialist was van de bovenste plank, daarom die haatzaaiers van nu, moeten eens terug kijken in de geschiedenis en hun leugenachtige managekleppen leren te beheersen.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 20.38 uur

 103. Ik draag geen wapen! Het dragen van een wapen werkt geweld in de hand.

  Reactie door patrick — donderdag 6 december 2007 @ 20.41 uur

 104. Dag Dolle,
  De mensheid is nog altijd zoals “Celine” omschreven heeft, jammer!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door bert — donderdag 6 december 2007 @ 20.49 uur

 105. @101 bert.

  Ik kan heel goed tegen grappen er moet meer en meer gegrapt worden maar “Dolle” wordt een beetje afgezaagd. D’olle is Gronings en het tekend de oude.
  Dus een beetje meer eerbied voor mijn grijze haren. Ik had mij ook kunnen noemen d’olle Grize, maar die staat al eeuwen in de stad Groningen.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 21.03 uur

 106. @98 Frank, in 98 beweer je de SP aan te hangen! Dan hoor je ook te wéten dat deze een inhoudelijk doorwrocht beargumenteerd anti-Navo standpunt in haar partij programma heeft opgenomen. Moet ik die hier nog citeren met copy/paste? Je wordt geacht dat dan ook te respectéren als je hier mee wilt lullen. Ga dan niet brallen zoals in 75: Haq, je ziet veel dingen inderdaad verkeerd! Ik zal je helpen. Het nederlandse leger alleen ter verdediging van de landsgrenzen? waarom denk je dat we bij de NAVO en de VN zitten HAQ? Veiligheid voor de wereld, dus inderdaad dat zie je behoorlijk verkeerd, lachwekkend eigenlijk!

  Ja, inderdaad, lachwekkend eigenlijk, jouw infantiele dadendrang, je stemt op de verkeerde partij maat! Wie beweert SP te stemmen en zulke dingen optypt komt op mij over als Trol en/of Aivd-Mol en dan zie ik weinig behoefte om inhoudelijk op je te reageren, wat jij verlangt. Wellicht vind je bij VVD/CDA spreekbuizen meer genoegdoening.
  Sorry hoor, bij andere partijen is het met standpunten en meningen die niet stroken met de partijlijn niet anders! Maar wat let je?
  En wat verwacht je nou eigenlijk? Dat de SP
  en haar leden hier concessies gaan doen aan haar partijbeginsel plus standpunt omtrent de NL-agressie in Afghanistan omdat het van jou moet? Ga toch een partijtje boksballen in je garage zeg! Ik ben wel klaar met types als jij.

  Reactie door Haq — donderdag 6 december 2007 @ 21.41 uur

 107. @104 bert

  Was Celine niet die Franse schrijver met antisemitische gevoelens. Ik ken zijn werk niet en zal nooit zijn werk willen kennen.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 22.15 uur

 108. Mijn dank zover voor het organiseren van deze hoorzitting én de adequate registratie hiervan.

  Reactie door Paul — donderdag 6 december 2007 @ 22.24 uur

 109. Bij Nova lieten ze wel netjes zien hoe het zat met de verschillende hoorzittingen. Grappig: van Balen had een vondst: SToorzitting…. haha… barf.

  Reactie door Martijn — donderdag 6 december 2007 @ 22.49 uur

 110. Haq,

  Ik respecteer het standpunt van de SP, maar ben het er niet mee eens. Een forum is niet een clubje waar je allemaal zegt hoe eens je het met elkaar bent, op een forum wordt gediscussierd en daar moet jij respect voor hebben, democratie heet dat! Kweenie hoor maar jij bepaald niet voor mij hoe SPwaardig ik ben of bij welke partij ik dan zou moeten. In bericht 75 antwoord ik letterlijk op jou vragen. Jou sarcastische vraagstelling in combinatie met je misvatting nodigde inderdaad uit tot een koekje van eigen deeg. It hurts dat begrijp ik, maar ga het nu niet persoonlijk spelen. Reken me af op wat ik zeg maar waardeoordelen van jou over hoe ik ben heb ik van jou niet nodig en dat doe ik ook niet bij jou, dat is respect!
  groeten

  Reactie door Frank — donderdag 6 december 2007 @ 23.04 uur

 111. @ 107 Beste Oude Henk. Céline is literair gezien niet mijn schrijver, heb hem gelezen in het Frans, maar helaas is Céline het voorwerp geworden van misinterpretatie door de Israëlische lobbie om hem af te schilderen als antisemitist `pur sang’ om zijn kritiek op het zionisme. Propaganda en opportunistisch misbruik van kunstuitingen kan artistieke oordeelsvorming helaas politiseren in een richting die een objectief ingestelde kunstconsument niet ambieert en dwingen tot een zwijgen die de artiest geen recht doet. Hetzelfde geldt overigens helaas voor Wagner en Nietzsche. Kwestie van politieke correctheid die de waan van de dag of het tijdvak regeert.
  Gisteren zag ik `Das Leben der Anderen’ over dissidenten in de DDR `84 en dat maakte me
  me bewuster maar niet vrolijker, zoals Jasperina de Jong al zong: of de knoet links of rechtsom slaat, per schrikbewind is het effect hetzelfde.

  Reactie door Haq — donderdag 6 december 2007 @ 23.05 uur

 112. Tja onderstaande noemt TT ‘opbouwen’
  Het bericht was overigens zoals viel te verwachten al weer heel snel uit de ether en al helemaal niet te lezen op staatspropaganda zender NOS
  Ik had het op tijd ‘gesaved’

  Pagina 119 RTL 4 – di 4 dec. 07

  Afghanen steunen NAVO steeds minder.
  Steeds minder Afghanen steunen de aanwezigheid van NAVO- troepen in hun land. In het zuidwesten van Afghanistan is het aantal mensen dat blij is met de troepen bijna gehalveerd.

  Uit een enquête in opdracht van drie westerse zenders (ABC, BBS en ARD) blijkt dat de afkeer vooral voortkomt uit woede over burgerslachtoffers.

  Steeds meer Afghanen vinden aanvallen op buitenlandse militairen dan ook gerechtvaardigd. Volgens het onderzoek zijn bewoners in het zuiden ook veel pessimistischer over de toekomst dan in het veel rustiger noorden.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 6 december 2007 @ 23.08 uur

 113. helaas!!! heeft Haq gelijk

  Reactie door gaf — donderdag 6 december 2007 @ 23.14 uur

 114. @TT…mocht je zoon ook gaan…..sterkte!!!!

  Reactie door johankivits — donderdag 6 december 2007 @ 23.28 uur

 115. @111 Haq.

  Beste Haq, Nietzsche heeft mij veel gezegd.
  O.a. Zijn Jeugd, de jaren in Basel 1869-1879, en Periode van de vrije filosofie. Erkenning/ het tragische levenseinde 1900.
  Richard Wagner, der Ring des Nibelungen is niet te evenaarden. Het zionisme daar heb ik de grootste moeite mee, zie en lees:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/Zion.doc

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 december 2007 @ 23.43 uur

 116. @83 Frank

  Bij de les blijven Frank. Mijn ‘BALKENENDERPROPAGANDA’ is enkel en alleen een nieuw woord. Wellicht bruikbaar bij het nieuwe exemplaar van de Van Dale.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 23.46 uur

 117. @115

  ‘BALKENENDEPROPAGANDA’

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 23.47 uur

 118. @90 Khosrow,
  Dat de aard van deze missie fout is/was heeft zijn oorsprong van de inval en de start van de oorlog door Engeland en Amerika.
  Deze staat los van de missie die nu wordt gevoerd en is zeker niet te verhalen op de NAVO (ISAF) eenheden die daar nu zitten.
  De eerste stap is terug te voeren op de aanslagen in Amerika, waar de hele wereld van gruwelde en vonden dat deze daders moesten worden gestraft en deze mens onterende terroristische groepering moest worden vervolgd.
  Zelfs Rusland heeft hiervoor een overeenkomst getekend in 2001 met zijn directe vijand de Amerikanen en NAVO.
  En net als jij ben ik ook tegen geweld, maar ook realistisch genoeg om te zeggen dat vrede moet komen van twee kanten.
  Net zoals ik weet dat hulp aan deze mensen zeer gewenst is!!!

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 23.48 uur

 119. @84 Kleinzoon?

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 23.49 uur

 120. @ 94 Hermie Kreeft,

  Inderdaad, Hermie…..

  Deze komen uit de handel van de verdovende middelen.
  En het is bijna onmogelijk (laat bijna maar weg) om de gehele grens te controleren waardoor smokkel van wapens zeer eenvoudig is.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 23.51 uur

 121. @96 Bert,

  Nee gewoon, ben alleen nieuwsgierig of wij elkaar kennen?

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 23.53 uur

 122. @87 TT

  Verwacht U van mij op Uw schrijven een zinnig antwoord?

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 23.55 uur

 123. @106 Haq,

  Als wat jij hier verkondigd inderdaad het standpunt is van de SP, heeft de SP en het socialistme voor mij afgedaan.
  Maar vreemd dat op locale vergaderingen heel andere geluiden naar voren komen dan jij hier uitdraagt.
  Haq, jij plaats jezelf hiermee op de stoel van het partij bestuur met deze verklaring aan Frank.
  Denk over deze woorden maar eens na!

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 23.57 uur

 124. @112 Wattenstaafie,

  Is dit jou antwoord wat ik schreef op het stukje over Piet die in twee maanden tijd het landbouw programma weer op de rails heeft gekregen?

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 23.59 uur

 125. @115 TT

  Een uitgestoken hand…met daarin een geweer!

  En neen TT! De eerste stap is niet terug te voeren op de aanslagen in Amerika.
  De eerste stap is terug te verhalen vanuit Het Project For the New American Century! Dat de aard van deze missie fout is/was heeft zijn oorsprong…(…) zeg je.
  Klopt als een bus! En deze staat NIET los van de missie die nu wordt gevoerd en is zeker WEL te verhalen op bovenstaande door mij gegeven.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 7 december 2007 @ 0.03 uur

 126. @114 Johan Kivits,

  Dank je, ik zal het nodig hebben en hoop dat hij over twee weken ook weer veilig thuis is.
  Wat mijn jongste zoon aangaat die is net 15 en heeft nog enkele jaren voor zich om een keuze te maken.

  Maar net zoals ik vroeger mijn idealen nastreefde, heeft ook de jeugd zijn idealen.
  Hoe zwaar die soms ook zijn voor de ouders.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 0.05 uur

 127. @119 TT

  Nee dit is mijn antwoord op jouw grenzeloze naïviteit. Jijzelf vind je stukje misschien wel erg overtuigend klinken, maar helaas, echt helaas, mij overtuig je niet met dergelijke propaganda. Ik zou willen dat je gelijk had…

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 7 december 2007 @ 0.08 uur

 128. @120 Wattenstaafie,

  Hoeveel onzin wil jij nu nog bij elkaar schrapen om jou verhaal te verkopen?

  80% van de NL militairen lopen daar ongewapend rond en zijn bezig met het leggen van contacten onder de bevolking of bezig met onderhoud en logistiek zoals bevoorrading van het kamp en dorpen met voedsel en medicijnen.
  20% is echt een gevechts eenheid, waarvan ook nog eens de helft bezig is met het beschermen van personen die in opdracht van diverse instantie’s onderzoek moeten doen voor de opbouw van Afghanistan.
  En als jij zegt dat de eerste aanval niets met 911 vandoen heeft, kom jij dom over op mij.
  In 2001 direct nadat Rusland het verdrag heeft ondertekend is er binnen gevallen in Afghanistan en dit had alles te maken met de terroristische aanslagen en niet met zoals jij ons wilt doen geloven “Het Project For the New American Century”.
  Hou het spel en de discussie wel eerlijk en oprecht aub.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 0.14 uur

 129. @120 is 125 geworden

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 0.15 uur

 130. @127 Wattenstaafie,

  Ik hoef nog jou nog iemand anders te overtuigen, ik zou het niet eens willen.
  Het enigste waar ik voor sta is de mensen in Afghanistan en onze eigen militairen die daar hun werk doen naar behoren.
  En zolang ik daar zelf van overtuig ben maak mij het weinig uit wat ze hier denken, zolang ik maar overtuigend overkom bij de mensen en instanties die van mij afhankelijk zijn.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 0.19 uur

 131. Aanvulling 120

  Piet de wit is trouwens Piet Wit:
  Volgens de defensiekrant ‘Een ongedurig baasje in militair pak’

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 7 december 2007 @ 0.19 uur

 132. @ 131 Wattenstaafie,

  hij heet inderdaad Piet Wit.

  Goed opgemerkt…….

  1-0 voor u.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 0.24 uur

 133. TT — donderdag 6 december 2007 @ 23.51

  Deze [wapens] komen uit de handel van de verdovende middelen.

  Sorry, TT, dit antwoord kan ik niet goedkeuren. Dit gaat op voor sommige warlords, niet voor de belangrijkste talibanstrijders.

  Je mag nog twee keer raden.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 7 december 2007 @ 0.27 uur

 134. @122 Roodkapje,

  Jazeker verwacht ik dit van u.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 0.27 uur

 135. @129 TT

  Waar maakt U zich dan zo druk om.

  Meningen liggen soms niet op dezelfde lijn.

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 7 december 2007 @ 0.31 uur

 136. @122 TT

  Uw strijd aangaande BALKENENDEPROPAGANDA is gestreden. Wanneer U NU weer overgaat tot bijdragen, waarbij U tot het uiterste gaat om de lezers te overtuigen, ben ik bang dat U aan het kortste eind trekt.

  Misschien is het U ontgaan, maar het merendeel van de Nederlandse bevolking steunt het kabinet niet inzake deze kwestie.

  Verder ben ik met U van mening dat een kind eigen keuzes mag en kan maken. Hoop dat U het mij niet kwalijk neemt dat ik van mijn kind geen WarChild wil maken.

  Wens U verder een fijne nacht toe.

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 7 december 2007 @ 0.47 uur

 137. “Net zoals ik weet dat hulp aan deze mensen zeer gewenst is!!!”
  kuifje in congo

  Reactie door gaf — vrijdag 7 december 2007 @ 1.05 uur

 138. Ook ik steun de oorlog niet…wel onze jongens en meiden…ik weet dat het voor hen onmogelijk is om dat wat ze – zo goed mogelijk – proberen te doen op te geven. Ook al stat men niet achter welke oorlog dan ook…steun wel hen die proberen te doen waar onnze regering te koop mee loopt!

  Reactie door johankivits — vrijdag 7 december 2007 @ 1.12 uur

 139. @Roodkapje…waarom TT beschuldigen van het feit dat hij voor Balkenende op zou komen? Een simpele vraag…Ooit zulke situaties meegemaakt? Zelf? Je kinderen? Oordeel niet over het leger…want als de nacht hier ooit donker wordt…zijn zij jouw licht! En nog iets…ik wordt een beetje ziek van mensen die meehoppen met de grootste groep…..jammer dat men hier geen afwijkende mening mag hebben zonder persoonlijk te worden aangevallen!

  Reactie door johankivits — vrijdag 7 december 2007 @ 1.24 uur

 140. Gisteren aanwezig geweest bij de hoorzitting,in de tweede kamer.
  Als je de echte deskundege,o.a.journalist Hr Karstens goed beluisterd
  is de strijd [oorlog]in Afghanistan,dat het een kansloze missie is.
  Vandaag, straks een hoorzitting,met de MANNEN die opgeleid zijn,om onze soldaatjes orders te geven ,om anderen mensen dood te schieten,in een land waar wij niets te zoeken hebben.
  Als je iets voor de mensheid wil betekenen
  ga dan ,naar b.v. Soedan-Ethiopie,en nog een aantal brand haarden.
  Maar met deze regering,slaafs achter de Usa
  aanhuppelen.
  Alle oorlogen,van Korea tot Afghanistan,is gebaseerd op leugens.
  Als Iran binnen kort wordt aangevallen,hebben wij een totale wereld oorlog.
  Een advies,kijk naar de serie IN-EUROPA,
  dan kan je zien,
  dat er nog niets is veranderd,sinds de mensheid bestaat.
  Brood en spelen,de mensheid zo dom mogelijk
  houden.
  Slaap maar lekker,en veel dromen.
  Gerard.v.d.Voort.

  Reactie door gerard — vrijdag 7 december 2007 @ 1.25 uur

 141. @ Haq (3):

  Dat doet me denken aan de nieuwjaarskaart die ik maakte voor oud & nieuw 1972/1973. Dat was ten tijde van de z.g.”Kerstbombardementen” op Noord-Vietnam.

  Ik citeerde eenvoudigweg letterlijk een zin uit het dagblad Trouw (toen met een veel kritischer instelling dan nu), die de absurditeit genadeloos blootlegde. De zin weet ik niet meer letterlijk, maar kwam ongeveer op het volgende neer:
  “Terwijl een groot aantal Amerikaanse bommenwerpers een bommentapijt neerlegde op steden in Noord-Vietnam, beklaagde president Nixon zich erover dat Amerikaanse krijgsgevangenen niet tijdig hun Kerstpakketten konden ontvangen.”

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 7 december 2007 @ 2.22 uur

 142. Het is eigenlijk heel simpel.

  -In Afghanistan is een definitieve militaire overwinning op de Taliban-guerrilleros onmogelijk.

  -Werkelijke blijvende opbouw is in (Zuid-)Afghanistan onmogelijk zo lang daar (voornamelijk) oorlog wordt gevoerd.

  -Alleen via overleg en onderhandelingen is een duurzame verbetering van de huidige situatie mogelijk. De enige werkelijke oplossing is een politieke.

  Volgens bla-bla-blaag Van Baalen is de hoorzitting van de oppositie een “stoorzitting”. Het is voor hem natuurlijk vervelend dat het mooie plaatje van de stoere Amerikanen en Hollanders (waartoe hij wát graag zou behoren), die het wel even zullen klaren wordt verstoord. Is wel even Baalen, natuurlijk. In januiari 2005 verklaarde hij op radio 1, dat het “zonde van de investeringen” was als Nederland zich volgens de afspraak uit Irak ging terugtrekken (maart 2005). Zoiets zal hij nu ook wel vinden. Alleen jammer dat de huidige “investeringen” mensenlevens kosten en in woestijnzand teloor gaan.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 7 december 2007 @ 2.43 uur

 143. @ Frank (75):

  Citaat: “…maar als je iets doet moet je het goed doen…..”

  Ooit gehoord van de uitdrukking: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald?

  @ d’olle Henk (105):

  Je maakt het nu wel ál te d’ol door Gert Timmermans er ook nog met de haren bij te slepen! :)

  @ 115:

  Begin jaren tachtig was de gehele Ring des Nibelungen van Wagner op een Duitse TV-zender achtereen te horen en te zien (vier avonden). Dat was inderdaad een hele belevenis!

  @ TT (128):

  Heb je het TV-programma “Profiel” op 5 december jl. niet gezien? (Dat was een kijktip van mij).
  Legerpredikant Van Wakeren legde haarfijn uit dat de politiek de missie in Uruzgan ten onrechte verkoopt al “opbouwmissie”. Dat in werkelijkheid praktisch alleen maar wordt gevochten. Dat de jongens (en meisjes)eigenlijk worden misbruikt. Dat veel mensen zich gefrusteerrd en bedonderd kunnen voelen. Dat de bezoekende Nederlandse politici geen juist beeld hebben van de situatie, omdat ze geen stap buiten Kamp Holland konden zetten, en verder veel te weinig met de jongens (en meisjes) op de werkvloer hebben gepraat. Enz., enz.
  Hij is een man met het hart op de juiste plaats en een directe (oog)getuige.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 7 december 2007 @ 3.29 uur

 144. @ TT

  En nu onze regering loopt net zoals een slaaf in de jasje van Navo achter Amerika. 11 september 2001 was misdaad tegen menselijkheid dat zijn we met elkaar eens. Maar als ik kijk naar de Amerikaanse voortraject en ook zeker hun traject daarna, moet ik me afvragen of dit allemaal niet gepland was door de duistere handen in Amerika zelf. Maar hoe u de waarheid wend of keert ene misdaad, rechtvaardigt te andere misdaad NIET.

  Wij moeten stoppen ons als slaaf achter Amerika aanschuiven. Anders zijn we niet beter dan alle andere oorloogmisdadigers. Slaaf zijn levert geen trots op noch voor onze troepen(slaven van Amerika) noch voor onze slaven(de zogenaamde “hulpbehoevende” volken in de Afghaanse dorpen). Over de slaven van slaven gesproken.

  Reactie door khosrow — vrijdag 7 december 2007 @ 9.13 uur

 145. @136 Roodkapje,

  Je maakt enkele fouten in jou redenering, ook ik steun het kabinet niet in deze beslissing, maar ben wel van mening dat er iets moest gebeuren in Afghanistan, net als in Soedan (Dafur) waar nu miljoenen mensen creperen.
  En als de gewone hulp organisaties hun werk niet meer kunnen doen en gevaar lopen door criminele bendes te worden vermoord en dit ook zodanig gebeurd dat de hulp organisaties zich moeten terug trekken zoals is gebeurd in Afghanistan en in Soedan dat er dan nog maar één mogelijkheid open blijft en dat is het sturen van gewapende troepen om deze mensen te beschermen tegen dit geweld, zodat de hulp organisaties op korte termijn terug kunnen om hulp te bieden daar waar het nodig is.
  Ik vind het onacceptable dat criminele organisaties waar ook ter wereld zoveel macht hebben en krijgen dat zij de orde in die mate verstoren dat het levens kost van onschuldige mensen.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 10.25 uur

 146. @137 Gaf,

  Dus u vind dat deze mensen geen hulp nodig hebben?
  Lees lekker verder in uw stripboeken en laat de wereld problemen over aan de mensen die er zich echt voorin willen zetten.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 10.27 uur

 147. @143 Olav Meijer,

  Ik heb het helaas niet gezien, maar ik weet en ken de standpunten van Wilco en sta daar ook volledig achter.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 10.32 uur

 148. @144 Khosrow,

  Helemaal met jou standpunt over Amerika eens, maar het slaven gedrag komt dit niet voort uit het gegeven dat een groep mensen cq landen het met elkaar eens zijn?

  En heeft het slaven gedrag zoals het nu naar buiten komt niet te maken met de overtuiging dat terreur en aanslagen op onschuldige burgers niet thuis horen op deze wereld?

  Een ieder kan zijn vingertje wijzen naar een ander, maar mijn mening is dat deze mensen die aanslagen plegen een grote hang hebben naar geweld, anders pleeg je deze aanslagen wel doelgericht op doelen die het jou moeilijk maken, zoals militairen, zoals legerbasissen en eventueel op Consulaten, maar niet op je eigen burgers.
  Dit heeft niets te maken met een Amerika of Europa maar puur de zucht naar geweld om het geweld.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 10.39 uur

 149. @145 TT

  Je lijkt welhaast 2 personen te zijn. In het ene comment naar mij toe zeg je het met mij oneens te zijn, mag, maar dan kun je niet enkele comments verder zeggen volledig achter de standpunten van van Wakeren te staan. Dat staat namelijk haaks op elkaar.
  Ik raad je aan onderstaande links eens te volgen:

  http://oruzgan.web-log.nl/uruzgan_weblog/2007/12/tvtip_legerpred.html

  Uitzending Profiel:
  http://player.omroep.nl/?aflID=6010607&md5=adc4f92c0879727c53e5b87f7353b54c

  Verder heb ik niet de illusie dat… maar wees dan consequent!
  Je kunt geen 2 tegenovergestelde standpunten erop na houden.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 7 december 2007 @ 11.06 uur

 150. @123 TT In antwoord op jou stuk waarin je schrijft”: Als wat jij hier verkondigd inderdaad het standpunt is van de SP, heeft de SP en het socialistme voor mij afgedaan.
  Maar vreemd dat op locale vergaderingen heel andere geluiden naar voren komen dan jij hier uitdraagt. Haq, jij plaats jezelf hiermee op de stoel van het partij bestuur met deze verklaring aan Frank. Denk over deze woorden maar eens na!

  Beste TT, en Frank ook, ik heb het voor jullie opgezocht, jullie stemmen echt op de verkeerde partij: http://www.sp.nl/standpunten/cd_40/standpunt_over_navo.htm
  SP :: Standpunten
  Standpunt NAVO. De SP is tegen de NAVO-politiek en wenst een indringend openbaar debat over de taken en toekomst van de NAVO.

  Reactie door Haq — vrijdag 7 december 2007 @ 11.17 uur

 151. Naschrift 150, bedoeld voor TT, ook uit standpunten: Standpunt: Oorlog in Afghanistan. SP was en is tegen uitzending van Nederlandse militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Deze operatie is voorgesteld als een vredesoperatie in het kader van ISAF (International Security Assistance Force). De SP heeft altijd bestreden dat dit een vredesoperatie kán zijn omdat deze ISAF-operaties niet te scheiden zijn van de tegelijkertijd ondernomen oorlogsacties in het kader van operatie Enduring Freedom. De actuele ontwikkelingen in het zuiden van Afghanistan zetten dit argument kracht bij.

  Reactie door Haq — vrijdag 7 december 2007 @ 11.34 uur

 152. @ 150 & 151 Haq,

  Ik heb jou stukje even gekopieerd
  “De SP is tegen de NAVO-politiek en wenst een indringend openbaar debat over de taken en toekomst van de NAVO. De NAVO zal zich in de komende jaren waarschijnlijk omvormen van Noord-Atlantische organisatie tot wereldwijde organisatie van voornamelijk westers georiënteerde, industriële landen. De interne debatten in de NAVO moeten voor een groot publiek toegankelijk worden gemaakt. Formeel gaat het bij de verandering van de NAVO om terrorismebestrijding. Van groot belang is echter de concurrentie met grote opkomende machten, zoals China, om grondstoffen en invloedssfeer. Ook de oude vijand Rusland wordt op deze wijze benaderd.”

  Ik kan hieruit niet opmaken dat de SP tegen de NAVO is, alleen vind de SP dat bepaalde partijen anders moet worden benaderd, zoals zij zelf als voorbeeld aanhalen “de oude vijand Rusland”, ik vraag me dan ook af wanneer deze standpunt is ingenomen want Rusland is sinds 2001 een volwaardig partner van de NAVO in de strijd tegen de terroristme.
  Vermoedelijk is deze standpunt ingenomen direct na de verklaring van Bush omtrent de oproep om te strijden tegen terroristme en deze de worden gebruikte “wie niet voor ons is die zijn tegen ons”.
  Verder kom je met het stukje dat de SP tegen het militair ingrijpen is in Afghanistan en dat is ieder weldenkend mens.
  En daarin verschillen de denkwijze van de SP en die van mij niet zoveel.
  Alleen de SP is tegen iedere vorm van militair ingrijpen en ik kan in sommige situaties de noodzaak zien van militair ingrijpen.
  Zo word militair ingrijpen in Soedan (Dafur) gezien als de enige mogelijkheid en dan vraag ik mij af wat het verschil is tussen Afghanistan en Soedan?
  Beide landen worden burgers vermoord (100-150 Duizend)door criminelen en zijn miljoenen mensen op de vlucht voor deze gruweldaden, dus leg mij nu eens uit waarom het in Afrika wel mag en in Afghanistan niet?
  Beste Haq ieder mens is gelijk ieder burger op de wereld heeft gelijke gedachten hierin zit geen verschil of je nu komt uit Nederland of ergens uit de woestijn in Afrika of waardan ook ter wereld.
  Een ieder word geboren in onschuld uit de schoot van een vrouw.
  Alleen zijn er idioten die vinden en denken andere mensen hun wil te kunnen opleggen, of deze nu een minister heet of een terrorist is, zijn dit in mijn ogen zaken die we niet kunnen en mogen toloreren.
  Een mens moet leven in vrijheid en zijn/haar eigen weg kunnen gaan zonder druk of gevaar van een ander.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 12.11 uur

 153. @149 Wattenstaafie,

  Soms voel ik me ook als twee personen, omdat je aan de ene kant altijd iedere vorm van geweld hebt afgewezen en eigelijk naar je eigen normen en waarden dit nog steeds wilt doen, omdat dit in mijn opvoeding er is ingehamerd dat je iets wat leeft niet kapot maakt, zo kon ik als ik een tak van een boom haalde al straf krijgen omdat een boom ook leeft.
  Maar nu in een strijd zit, omdat ik heb gezien en contacten heb gehad met collega’s dat het militair ingrijpen in Afghanistan een zekere positieve uitwerking heeft.
  Ik heb het stukje van Wilco op de link die jij mij gaf even gelezen en daar staat eigelijk weinig wat ik nog niet wist.
  Het is alleen jammer dat uitspraken van hem niet serieus worden genomen door de politiek en niet of weinig worden gehoord door de burgers hier.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 12.29 uur

 154. Haq,

  als jij de SP was zou ik zeker op een andere partij stemmen. Gelukkig ben jij maar een persoon met een mening. Niet over mijn inhoud of over mijn reactie op jou gepikeerde paternalistische bericht 55. Nee je begint een zielige haatcampagne. Roodkapje is het niet met mijn mening over afghanistan eens, toch is haar reactie in bericht 79 heel anders dan die van jou. Waarom begin je een haatcampagne tegen mij om mij op een andere partij te laten stemmen. Twijfel je soms aan je eigen argumenten, jeetje zeg 90% van de mensen op dit discussieforum is het niet met mij eens, waar ben je bang voor? Laat mij alstublieft met rust! Ik heb het recht op een eigen mening dus let it go!

  Dit heb jij geschreven:

  ongelijke strijd nietwaar als je dat zo ziet? En zijn die stammen voor Nederland nou zò bedreigend? Dacht van niet! Ons leger is ter verdediging van de landsgrenzen. Of zie ik dat weer verkeerd Frank?
  Leg eens uit, misschien weet je wel een hele goede reden om SP-ers warm te maken voor je
  tromgeroffel.

  Je wordt geacht dat dan ook te respectéren als je hier mee wilt lullen. Ga dan niet brallen zoals in 75: Wie beweert SP te stemmen en zulke dingen optypt komt op mij over als Trol en/of Aivd-Mol en dan zie ik weinig behoefte om inhoudelijk op je te reageren, Wellicht vind je bij VVD/CDA spreekbuizen meer genoegdoening. Ga toch een partijtje boksballen in je garage zeg! Ik ben wel klaar met types als jij.

  Je maakt me voor alles en nog wat uit en waarom omdat ik voor ben en jij tegen. Natuurlijk vind jij mijn argumenten onzin anders was jij ook voor.

  Mijn argumenten zijn voor mij niet minder dan die voor jou voor jou. Jezus man wat zeg ik nu eigenlijk.

  We zijn op verkeerde gronden in die oorlog verzeild geraakt, maar we zitten er nu. Jij vind dat we weg moeten en hebt dus schijt aan die mensen wiens keel doorgesneden gaat worden net als in srebrenica en je hebt er geen problemen mee dat er dan naast het leger en de politie nog een ander gezag: de taliban is. Ik denk dat dat geen oplossing is. Ik zeg dat we er nu zitten en dat we niet weg kunnen gaan.

  Ook zeg ik dat het op deze manier geen zin heeft. Net als arnold karskens dat deed in zijn pleidooi. Ook hij gaf aan dat door de beperkte troepenmacht kansen zijn blijven liggen om echt iets te bereiken en dat daardoor het vertrouwen van de bevolking is gedaald. De ideale situatie is een talibanloos afghanistan, pas dan is er vrijheid.

  Arnold karskens geeft aan dat de taliban de tijd heeft om overal in gebouwen te trekken en dat dat funest is, waarom? Veel te weinig mankracht en een slecht mandaat. Het werkt zo niet, dat komt vooral door het feit dat andere landen hun verantwoordelijkheid ontlopen. Er zijn naar mijn mening 2 keuzes, of je gaat weg en iedereen die sympathie heeft getoond naar de ISAF wordt vermoord en Afghanistan is geen vrij land omdat de taliban regeert. Meer mankracht is een andere optie, in eerste instantie niet om te vechten, maar om overal aanwezig te zijn want dat is ook volgens Karskens het probleem.

  In het begin had de bevolking vertrouwen in de ISAF want die gingen de taliban aanpakken(karskens), Het falen van de missie is dus de oorzaak van het afnemende vertrouwen. Als we blijven zou er dus alleen succes kunnen zijn als de missie slaagt. Dat kan alleen door het vergroten van de troepenmacht. Jij noemt dat tromgeroffel maar jou keuze om tegen te zijn heeft ook consequenties en veroorzaakt ook slachtoffers en dan net de weinigen die het goed voor hebben met afghanistan.

  Je bent het niet met mij eens en zult daar vast argumenten voor hebben. Geef die argumenten, dat is de manier om mijn mening te ontkrachten. Jij geeft alleen waardeoordelen over mij dat zijn geen argumenten, slechts een teken van onmacht!

  Peace!

  Reactie door Frank — vrijdag 7 december 2007 @ 13.31 uur

 155. @ TT,

  Dat is nog erger dan ik oorspronkelijk had gedacht. Als ze met elkaar eens zijn over de achterliggende maar tot nu toe geheim doel en gewelddadige middel, dan zijn ze(die landen) mede wandaders ten top.

  In Afghanistan en Irak wordt het op dagelijkse basis misdaad tegen menselijkheid gepleegd en laat maar eerlijk wezen onze troepen deden/ doen ook mee aan de open eindige oorloogwaan. Er zit geen trots daarin. Ik zou mijn zoon nooit laten om in dat soort oorlogen te gaan vechten. Laat Balkenende en zijn bende gaan vechten en daarna elkaar in de zon zetten en over de lichamen van onschuldige burgers beer drinken. Maar niet mijn zoon. Ik weet niet hoe u dat kunt opbrengen om dit missie te steunen en erger nog aan de anderen proberen te verkopen.

  Reactie door khosrow — vrijdag 7 december 2007 @ 14.04 uur

 156. Ene treurdaad rechtvaardigt de andere doorlopende terreurdaden NIET. Ene mag niet als excuus gebruikt worden om meer missdaad tegen menselijkheid te plegen.

  Weg met oorloog collegiale houding. Sommige militairen plegen moord op massa schaal en dan verwijzen ze naar 11 september en collegiale betrekkingen tussen landen en militairen(NAVO/ VN show and tell organisaties).

  Wil je mensen hulpen dan stop met opleiden van terroristen, stop met wapenexpert, stop met onachtzaam omgaan met locale culturen, stop landen binnenvallen.

  Reactie door khosrow — vrijdag 7 december 2007 @ 14.14 uur

 157. bert — donderdag 6 december 2007 @ 19.08:

  Goedemiddag,

  Geschiedenisonderwijs, (wat daarvan nog over is) dan maar afschaffen….?
  In ieder geval lijkt me dat jij daarvan niet al teveel hebt meegekregen.

  Juist het bestuderen en (hopelijk!) begrijpen van de motieven, de sociaal economische omstandigheden en bepaalde culturele “eigenaardigheden” van de mensen en hun samenlevingen die (ver) voor ons leefden, kan ons behoeden om in FATALE herhaling te vervallen.

  Zo vraag ik mij nu bijv. herhaaldelijk af of de jongere generatie wel voldoende DOORGRONDEND beseft dat de zo verheerlijkte en luid aangeprezen marktwerking eigenlijk niets anders is dan keihard opererend kapitalisme, waarvan al in de 19 eeuw(!!) onweerlegbaar werd vastgesteld dat het een onrechtvaardig en zeer verkeerd economisch en daarvan afgeleid maatschappelijk systeem voedt en in stand houdt.

  Maar….daarvoor moet je dus wel je geschiedenis begrijpend kennen…!!
  Die laat je dan ook, door het gaandeweg ontdekken van de “grote lijnen”, begrijpen waarom bijv. ook dat kapitalisme en de DARRDOOR ontstane tegenbewegingen socialisme en communisme, zo’n gretige voedingsbodem vonden en (deels) vinden.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 7 december 2007 @ 14.18 uur

 158. Harrieke — vrijdag 7 december 2007 @ 14.18, aanvulling:

  …En vergeet vooral niet dat bij alle menselijk handelen en dus ook “geschiedenis maken” de onvolmaaktheid van de mens doorslaggevend is:
  Niets ergers dan vrij baan krijgend en dus ONBETEUGELD en niet ingetoomd egoisme, dat is letterlijk de grondslag van zowat alle menselijke ellende en onrecht.

  Ik heb de indruk, juist door de -vooral christelijke!- ontkerkelijking, dat dit hoogstbelangrijke feit nogal eens onvoldoende erkend en zelfs genegeerd wordt:
  In de sociale wetenschappen probeert men wel met allerlei “deel”definities aspecten van deze menseljke eigenschap “te vangen”, maar door de feitelijke onmogelijkheid om deze in een moreel kader te plaatsen, (want dat is immers “niet de taak van wetenschap”) ontgaat het juist atheisten en zich zo noemenden vaak, (of beseffen ze onvoldoende) de immense draagwijdte daarvan…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 7 december 2007 @ 14.33 uur

 159. @145 TT

  Gaan we dan dadelijk onze ‘grote overzeese broer’ ook volgen als Iran wordt aangevallen?

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 7 december 2007 @ 15.39 uur

 160. @159 Roodkapje.

  Je bedoelt deze man.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/Next.jpg

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 7 december 2007 @ 15.51 uur

 161. De Nederlandse soldaten zijn op schandalige manier misleid:jongeren in uniform!
  Er werd gezegd dat het een opbouwmissie zou zijn.Nu moeten zij vechten voor hun leven.
  Er komen duizenden ‘Talibanstrijders’ vanuit Pakistan aanzetten, deze zijn zeer georganiseerd. Men heeft deze zwaar onderschat.In Afghanistan heeft men ook te maken met talloze stammen, die ieder hun eigen regels hebben.
  Wat ook opmerkelijk is,men heeft het altijd over de ”Taliban”.Na de beschietingen en bombardementen, hoor je steenvast van de media:’Weer zoveel Talibanstrijders gedood.’
  Wat blijk, het zijn vaak burgers die sneuvelen, zoals kinderen en andere burgers.
  Nederland doet gewoon mee omdat het een politiek gebaar is naar de Amerikaanse regering. Ook om economische redenen, Nederland krijgt dan meer opdrachten voor het bedrijfsleven, Nederland is een van de grootste buitenlandse investeerders in Amerika.Het Amerikaansbedrijfsleven bepaalt de oorlog.

  Reactie door Ben tarici — vrijdag 7 december 2007 @ 16.14 uur

 162. @155 Khosrow,

  Je antwoord niet op mijn stelling en komt alleen wederom met een ander verhaal om jou gelijk/ongelijk te kunnen onderbouwen?

  Ten tweede zeg jij dat je zo goed op de hoogte was met Afghanistan, dan is het een vreemd antwoord als je zegt “Het is nog erger dan ik dach”, het toonbeeld van onkunde en onwetenheid.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 16.44 uur

 163. @159 Roodkapje,

  Ik denk dat je deze vraag beter kunt stellen aan onze regering dan aan mij?

  Als ik nee zeg, kan het toch nog gebeuren.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 16.46 uur

 164. Beste mensen.

  Je kunt beter iets te veel weten dan te weinig. Het gaat hoelanger hoe meer lijken op de oorlog in Korea, daar moest zonodig ingegrepen worden zonder dat men de gevolgen kon overzien. Ook toen waren er de Ver. Naties, die bijsprongen, en wat is men ermee opgeschoten.
  Terug naar de Taliban, er is een mooie website eventjes gaan kijken:
  http://politiek.wordpress.com/2007/06/19/

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 7 december 2007 @ 16.56 uur

 165. @148 Harrie V

  Is het mogelijk het geloof buiten je argumentaties te houden? Wezenlijk trap je (on)bewust andersdenkenden op hun ziel. Of dacht je dat een ziel enkel is voorbehouden aan wezens die in een god geloven?

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 7 december 2007 @ 16.58 uur

 166. mz @158 Harrie V.

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 7 december 2007 @ 16.59 uur

 167. @160 d’olle Henk

  Had deze man maar ballen!

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 7 december 2007 @ 17.00 uur

 168. Beste Frank 154. Je was toch al blijkens 99
  van mening dat we beter niet op elkaar kunnen reageren? 154 is een beetje mosterd na de maaltijd. In 75 begin je met: `je ziet veel dingen inderdaad verkeerd! Ik zal je helpen.’ Ik heb je hulp niet nodig.
  En wat ik volgens jou verkeerd zie komt nogal moralistisch en ook ietwat lachwekkend over. Denk je dat zulks uitnodigt tot een dialóóg alvorens je me verwijt op de man spelen?
  In 110 zeg je: `Jou sarcastische vraagstelling in combinatie met je misvatting nodigde inderdaad uit tot een koekje van eigen deeg. Wat is er mis om de vraag te stellen wat je beweegt om vurig vóór de Missie te pleiten, best, maar tevens beweert SP-stemmer te zijn en dus bekend met het anti-Missiestandpunt van de SP zoals in 151 geciteerd uit het partijstandpunt. Ik snap dat niet. Mag dat? En een haatcampagne tegen je beginnen? Kom nou zeg. Ik wou je niet kwetsen, gewoon een prikkel tot nadenken. Kort lontje?
  Maar in ieder geval ook peace, dat zullen we nodig hebben in 2008.

  Reactie door Haq — vrijdag 7 december 2007 @ 17.01 uur

 169. @163 TT

  ..en als we dan weer in een waanzinnige oorlog worden gebracht, gaan we (U) dan achteraf weer stellen dat het jammer is dat we er niets c.q. weinig tot stand kunnen brengen maar dat het blijven, om toch, beter is dan te vertrekken?

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 7 december 2007 @ 17.06 uur

 170. Dag mensen,
  Een tweetal reacties, te weten 107 en 140.
  De rest is helaas niet uit de ballenbak gekomen.
  107, even jou reactie copie;
  Was Celine niet die Franse schrijver met antisemitische gevoelens. Ik ken zijn werk niet en zal nooit zijn werk willen kennen.

  Reactie door d’olle Henk — donderdag 6 dec

  Dag Dolle idioot, Natuurlijk heb je zoals gewoonlijk gelijk, de dolle mensen hebben altijd gelijk.(In onze maatschapij houden we rekening met dolende mensen)
  Even serieus,

  Wat, niet willen lezen aangaande Celine?
  Een oordeel vellen zonder te lezen.
  Als je “Reis naar het einde van de Nacht” leest, weet je wat er speelt in oorlossituatie.

  Reactie door bert — vrijdag 7 december 2007 @ 17.20 uur

 171. Dag 140,
  Ik heb een beter sugestie, ga een dagje uitrusten”.

  Reactie door bert — vrijdag 7 december 2007 @ 17.27 uur

 172. @163 TT

  laat ik die vraag dan direct aan u stellen: moeten wij als de VS Iran aanvalt mee of niet,wat is daarover uw mening/antwoord.

  een direct antwoord krijgt roodkapje dus niet,u ontwijkt daar de vraag weer erg handig.

  en als u nee zegt en het gebeurt toch,wat vind u daar dan van?

  Reactie door iew — vrijdag 7 december 2007 @ 17.29 uur

 173. 166, geen vraag aan mijn lullige persoontje gericht, toch een antwoord;

  Nee en het gebeurt niet.
  De Amerikanen zijn het moe.
  Dus het anwoord is nee.

  Nu moet je zelf een alternatief vinden!!!!!

  We hadden een land om tegen aan te trappen, gaarne een vervanger!!

  Reactie door bert — vrijdag 7 december 2007 @ 17.45 uur

 174. @167, iew

  Daar gaan wij niet over. Verhagen heeft al rond de kwestie in Irak expliciet de mogelijkheid open gelaten om mee te doen in het kader van Iran. Hij wilde in het debat toen geen duidelijk ‘nee’ zeggen. Net als met Uruzgan; er kunnen goede argumenten zijn, (st/h)oorzittingen of wat dan ook, at the end of the day… zitten we nog steeds met een kabinet dat dit gewoon doet.

  Let wel: ondanks al die propaganda voor de oorlog (en de gekleurde informatie) is nog steeds een zeer groot deel van de bevolking tegen dit alles. Moet je nagaan als de informatie evenwichtig zou zijn….

  Reactie door Martijn — vrijdag 7 december 2007 @ 17.50 uur

 175. @166 Iew,

  Als je mijn antwoord had gelezen, had je gezien dat ik nee zei, maar ook gelijk aangaf dat het antwoord van een eenvoudig burger bij de overheid niet uitmaakt.
  Sterker nog, ik krijg steeds meer het gevoel als ik nee zegt de overheid JA zegt en ik denk dat momenteel veel burgers dit gevoel hebben.
  Nee dus, niet nog een oorlog, niet nog meer leed in de wereld.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 18.00 uur

 176. TT,”Dus u vind dat deze mensen geen hulp nodig hebben?
  Lees lekker verder in uw stripboeken en laat de wereld problemen over aan de mensen die er zich echt voorin willen zetten.”
  als ik zeg dat ik in de gehandicapten zorg werk,GELOOF JE MIJ.?

  Reactie door gaf — vrijdag 7 december 2007 @ 18.08 uur

 177. Dag mensen,
  Als je niet leest en vervolgens een grote bek hebt aangaande diversen, blijf bij het gemak der onbenullen.

  Reactie door bert — vrijdag 7 december 2007 @ 18.11 uur

 178. @175 TT

  dat van de overheid daar heeft u in ieder geval gelijk in.

  kijk: http://www.vrijspreker.nl/vs/item/2007/12/regering-laat-volk-maar-kletsen-en-doet-wat-ze-zelf-wil

  http://www.vrijspreker.nl/vs/item/2007/12/democratie-een-kwaadaardige-staatsvorm

  Reactie door iew — vrijdag 7 december 2007 @ 18.51 uur

 179. @ TT,
  Mijn gelijk of ongelijk is het minst belangrijk. Dat geldt ook voor ego. Ik heb al lang geleden weggedaan met mijn ego. Nee ik weet niet alles, maar wat ik weet ruikt naar lijken(slachtoffers van NAVO/ oorloogmisdadigers als Balkenende en zijn echte baas Bush)

  Waar het om gaat is dat wij worden misleid door de oorloogmisdadiger Bush en zijn medeplichtige schothonden die over ons regeren. Daar gaat het om.

  Het gaat niet om de gewone burger in dit land noch over de gewone burgers in Afghanistan. Het gaat om het feit dat wij worden als poppen gezien en behandeld en dat SOMMIGEN onder ons hebben het nog niet door. De waan regeert. En zo lang als wij dat toelaten zijn wij medeplichtig. Gelukkig zijn er op dit forum en in de samenleving ook veel mensen die zich verzetten tegen de waan.

  Onze normen en waardeloze regering dient verantwoordelijkheid afleggen.

  De kern van de CDA en PvdA zijn bij hart fascisten, racisten en kapitalisten.

  Normaal gesproken bemoei ik me niet met de privé leven van anderen. Maar er zit heel veel privé vuile onder de glossy politieke CV van duister figuren als Jaap Hoop, Balkenende, Bos, Kamp. Die verborgen vuil zijn zeer belangrijk geweest voor de politieke besluiten die ze hebben genomen. Dit land wordt geregeerd door een duistere uitverkochte bende. In een land als deze is niemand, ik bedoel niemand veilig. Want onze regering is corrupt ten top, is slechte voorbeeld en doet mee aan misdaad tegen menselijkheid. Dat is niet zo trots maken.

  Reactie door khosrow — vrijdag 7 december 2007 @ 18.59 uur

 180. Roodkapje — vrijdag 7 december 2007 @ 16.58:

  Goedenavond,

  Ik heb geleerd nauwkeurig te formuleren en heb slechts gezegd dat atheisten “vaak” de DRAAGWIJDTE (!) van de menselijke onvolmaaktheid ontgaat of dat ze die mogelijk “onvoldoende beseffen”: ik houd dus wel degelijk rekening met het feit dat beide constateringen NIET juist hoeven te zijn.
  Ik vind dan ook dat ik van mijn woorden niets hoef terug te nemen:
  1) Omdat ik, na 60 jaar leven en informatie tot mij nemen, geen andere conclusie kan trekken en
  2) jij deze conclusie -kennelijk onnauwkeurig lezend- verabsoluteert tot de GEHELE groep van nietgelovigen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 7 december 2007 @ 19.36 uur

 181. @174 Martijn

  Hee Martijn, je bent er nog.

  groet,

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 7 december 2007 @ 20.10 uur

 182. Harrieke – vrij 07.12.07. @ 19.36

  U bent vanavond al beantwoord (topic Ophokplicht).

  Ik wil maar zeggen…

  Wens U een perfecte vrijdag toe.

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 7 december 2007 @ 20.19 uur

 183. Harrieke – vrij 07.12.07 @ 19.36

  2) Lijkt mij niet slim als U het gaat hebben over mijn visuele vermogens.

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 7 december 2007 @ 20.34 uur

 184. Het kabinet voert op dit moment een stevige lobby bij de oppositie om meer steun te krijgen voor de verlenging van de missie in Uruzgan. De coalitiepartijen maken zich grote zorgen omdat tot nu toe alleen de SGP achter het besluit staat.
  …………
  Is dat nou toeval dat alle gelovige partijen zo voor zijn ,zelfs Wilders is nog tegen.
  Dan mag je toch wel spreken bij de gelovige partijen van tuig.
  Krijg toch steeds meer de indruk dat er een god bestaat maar dan wel een hele slechte.(zou ook kunnen natuurlijk want dat hij goed is heeft men ook nooit bewezen)

  Reactie door De Hakker — vrijdag 7 december 2007 @ 20.55 uur

 185. Asjeblieft geloof toch niet dat de SGP God zelf is, als je denkt dat de SGP God vertegenwoordigt bid dan tot de SGP, zo niet, bid dan tot God zelf.
  Het door varkensvleesetende en vloekende westerlingen laten afslachten van Taliban IS NIET CHRISTELIJK, NOCH JOODS.

  OK?

  Reactie door W6969 — vrijdag 7 december 2007 @ 21.28 uur

 186. @181
  Ehm… ja… ik ben er nog. Ik weet echter niet of u deze Martijn bedoelt, of een ander :)

  Reactie door Martijn — vrijdag 7 december 2007 @ 21.55 uur

 187. @185
  Ik bid helemaal niet.
  Je kunt me zo langzamerhand de pot met is niet Christelijk alle christelijke partijen staan te trappelden om daar verder te gaan.
  Het is wel christelijk maar een enkel christen doen niet mee.
  Deze partijen handelen uit een ideologie en als deze vreedzaam is dan waren deze massa christen nooit zo ver gekomen.
  Ik neem aan dat de massa christen in dit land toch niet zo dom zijn om achter een paar extremistische oorlogszuchtige christen aan te lopen als dat tegen hun wil is.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 7 december 2007 @ 23.11 uur

 188. @185 W6969.

  Is niet Christelijk noch Joods, wat is het dan? Islamitisch? Letwel: Het geloof in de diepere zin komt uit het middenoosten maar wij begrijpen onze tien geboden niet.
  Daarom heb ik andere tien geboden opgezocht
  maar er zullen velen zijn die dat ook niet begrijpen.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/Geb.jpg

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 7 december 2007 @ 23.58 uur

 189. Een herhaling van Srebrenica?

  Misschien wel, hoorde gisteren op BNR radio dat de Amerikanen de helikopters uit Uruzgan verplaatsen, en gebruikt gaan worden voor de missie Enduring freedom. Kan wellicht tot gevolg hebben, dat als onze militairen in gevaar komen, dat er geen luchtsteun meer verleend kan worden.
  Hoop niet dat de geschiedenis zich herhaald.

  Reactie door Criticaster — zaterdag 8 december 2007 @ 0.51 uur

 190. @176 Gaf,

  Waarom zou ik u niet geloven als u mij dit verteld?
  Ik ga in de eerste instantie ervan uit dat mensen in een discussie altijd de waarheid vertellen, althans de mensen waar ik mij mee omringt heeft er weinig aan om leugens te vertellen, omdat dit alleen maar extra tijd kost.
  Als jij mij verteld dat jij werkzaam bent in de gehandicaptenzorg, neem ik aan dat u daarmee de waarheid verteld, want waarom zou u liegen over uw werk?
  Maar u vergeleek mij en mijn werk met kuifje, vandaar mijn antwoord naar u toe.

  Nu ik u werkzaamheden ken neem ik aan dat u met de zelfde gemengde gevoelens denk over Afghanistan.
  Enerzijds sterven er daar enkele duizende mensen aan ondervoeding en gebrek aan medische hulp, aan de andere kant komen de gewonden op uw bord terecht.

  Reactie door TT — zaterdag 8 december 2007 @ 16.47 uur

 191. @179 Khosrow,

  Ik ben gedeeltelijk met uw stelling eens en vind ook dat de overheid openheid van zaken moet geven en als er fouten zijn gemaakt daar de conclusies uit moet trekken en proberen deze te herstellen.
  Maar op uw stelling hoe de lijken ruiken die door de ISAF militairen zijn gedood, moet ik u enigsinds tegenspreken, het aantal doden dus mensen die sterven door het uitblijven van voedsel en medische hulp is veel groter dan de mensen die momenteel sterven door het geweld van de ISAF militairen of door de Taliban strijders.
  Als je een ranglijst zou samenstellen, zou op de eerste plaats de burgersslachtoffers staan die gestorven zijn door ondervoeding en gebrek aan directe hulp, gevolgd door de Taliban-strijders op de tweede plaats en de derde plaats de Isaf militairen die burger slachtoffers maken.
  Waarbij je dan de opmerking kunt plaatsen dat veel burgerslachtoffers vallen doordat deze taliban werk en aanvallen pleegt vanuit huizen en boerderijen waar burgers wonen, waardoor zij zich redelijk veilig wanen, omdat de ISAF-militairen zeer voorzichtig te werk dienen te gaan.
  Verder vallen er veel slachtoffers onder de burgers door het gebruik van bermbommen die ook afgaan als een gezin met paard en wagen naar de markt gaan om hun waren te verkopen.
  Helaas lezen wij alleen in de kranten en horen wij alleen in de media als er militairen zijn betrokken door een aanslag met een bermbom en niet over de spelende kinderen of burgers die op de vlucht zijn en perongelijk een bermbom activeren wat altijd de dood tot gevolg heeft omdat een snelle afvoer naar een ziekenhuis ontbreekt.
  En hoe hard dit ook klinkt, is dit misschien voor de burger die dit overkomt ook het beste, omdat een leven met een handicapt onmogelijk is in Afghanistan.

  Reactie door TT — zaterdag 8 december 2007 @ 17.04 uur

 192. @178 Iew,

  Hier zijn we het dan duidelijk over eens, nu nog de overige 15.999.998 burgers overtuigen.

  Reactie door TT — zaterdag 8 december 2007 @ 17.07 uur

 193. Ik heb van de week toevallig iets gelezen op de site van CU. Dat ging over zaken waar ze nog vragen over wilden stellen. De vraag was of de Nederlandse militairen na verlenging wel voldoende ruimte kregen om te vechten en dat dan de VN de wederopbouw moest oppakken. Ik kan het niet meer terug vinden maar toch: dan wordt toch de komende twee jaar een vechtmissie voor Nederland en mag dit zomaar?

  Reactie door J Vrolijk — zaterdag 8 december 2007 @ 18.16 uur

 194. @ TT,

  1- Dood door honger en gebrek aan medicijnen komt door het feit dat de landen inverteren meer in oorloog dan hulp en preventieve opbouw. De wapen en oorlogsindustrie zitten niet in Arme landen maar juist in rijke landen. Die zien oorlogsmachines als een soort werkgelegenheid voor eigenachterban.

  2- Indien nog steeds mensen in Afghanistan mensen sterven door gebrek aan medicijnen dan is er spraak van onophoudelijke oorloog en het pompen van geld in oorloogmachines i.p.v wederopbouw.

  Sowieso zijn de wandaders NAVO, VS en onze normen en waardeloze uitverkochte regering verantwoordelijk voor alle die doden.

  Ik hoef de door de rechts clan besmette kranten niet te lezen om te ruiken hoe het allemaal is. De gehele operatie ruikt naar dood. Dood die veroorzaakt is door oorlogwandaders. Ethiekloze mensen.

  Reactie door khosrow — zaterdag 8 december 2007 @ 18.45 uur

 195. Vergelijk de hoeveelheid geld die gepompt wordt in de oorloog met de hulp die werd aangeboden aan Afghanistan jaren geleden tijdens de langdurige droogte en gebrek aan voedsel. Vergelijk de investeringen in de welzijn van mensen met de kosten van een dag oorloogoperatie.

  Reactie door khosrow — zaterdag 8 december 2007 @ 18.50 uur

 196. Daar sla je de spijker op zijn kop.

  Reactie door W6969 — zaterdag 8 december 2007 @ 19.33 uur

 197. @194 Khosrow,

  Dus de hele armoede en honger in Afghanistan en Soedan is te wijten aan de NAVO militairen en oorlogen???
  Kom Khosrow ik had u iets meer wereld wijsheid toegedacht dan wat u hier verkondigd.
  Deze ellende was er al voordat er nog maar één wapen op de wereld was.
  De enige dat verantwoordelijk is voor iedere vorm van geweld is de mens zelf, de mens die denkt beter te zijn dan de andere mens.
  Dit gebeurde al in de prehistorie toen de ene mens de andere met een knuppel het leven uitsloeg.
  Zolang er op deze wereld mensen zijn die het grote geld verkiezen boven het leed van de mens, zullen er steeds weer oorlogen en strijd ontstaan.
  En kunnen wij alleen keuzes maken uit het minst kwade en kiezen voor de partij die het minst schade brengt aan de mensheid.

  Reactie door TT — zaterdag 8 december 2007 @ 19.58 uur

 198. @195 Khosrow,

  Als je nu de legers zou terug trekken en 1 miljard zou pompen in Afghanistan om de mensen daar te helpen, kom je de hulpgoederen binnen de kortste keren tegen op een één of andere illegale markt.
  En worden alleen de rijken en de machthebbers daar gevoed met geld die ze verdienen door de verkoop van de hulpgoederen.

  Reactie door TT — zaterdag 8 december 2007 @ 20.01 uur

 199. @ 198 TT

  Eerst even een reactie van jou @ 197 waari jij het volgende schrijft,…

  Zolang er op deze wereld mensen zijn die het grote geld verkiezen boven het leed van de mens, zullen er steeds weer oorlogen en strijd ontstaan

  Kijk daar heb je een punt …. maar dan vlieg je helemaal uit de bocht met je volgende reactie @ 198,… Inderdaad zullen alle hulpgoederen naar de zwarte markt verdwijnen, (dat gebeurt nu ook al jaren in Afrika waar niets aan gedaan wordt)maar het zijn niet alleen de hulpgoederen die de zakken van machthebbers en regeringsfunctionarissen vullen in Afghanistan, ‘k zal voor alle duidelijkheid hier nogmaals de link plaatsen om te laten zien waar de economie opdraait en waar miljarden en miljarden dollars verdiend wordt.

  http://www.cmo.nl/cc/cc-5/cc-54.html

  Lees het artikel nog eens aandachtig door en zie dat Afghanistan schatrijk is door de handel van opium en heroine, ze noemen het niet voor niets hun nationale trots.

  Reactie door Pool — zaterdag 8 december 2007 @ 20.42 uur

 200. De Afghanistan en Irak ellende waren voorbreid in Washington. Onze slaafsregering deed/doet mee aan de uitvoer daarvan. Nu moet het nog erger voor dat het beter wordt. Het bodem is nog niet bereikt. Afghanistan was veel beter af onder sovjet unie. Maar dat wilde Afrika niks van hebben. Daarom hadden ze mujahedeen en Binladen bedacht.

  The Afghanistan and Iraq are the kind of holes, America can’t get out of easily. They are beginning of the end for American dominance. The war that America started is not going to end easily, neither soon nor without a much higher price.

  Reactie door khosrow — zaterdag 8 december 2007 @ 20.43 uur

 201. @200 Pool,

  Ok maar wie zijn er dan schatrijk geworden aan deze handel, de boeren, de burgers?
  Natuurlijk heb jij gelijk dat verschillende rijk zijn geworden aan deze handel in opium.
  Maar als ik zie dat sommige van deze terroristen de nieuwste Kalashnikov’s hebben en ik in het zuiden van Rusland aan de grens van wit rusland de grootste villa’s zie staan.
  Geeft me dit te denken, zeker als je ziet dat de warlords van afghanistan nog steeds wonen in iets wat wij een hutje op de heide noemen.
  Er is inderdaad miljarden verdiend en nog steeds aan deze rotzooi, maar wel bij de verkeerde mensen terecht gekomen.

  Reactie door TT — zaterdag 8 december 2007 @ 21.23 uur

 202. De heldendood sterven voor Volk en Vaderland.
  Eventjes stil staan bij de realiteit.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/Br.jpg

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 8 december 2007 @ 21.42 uur

 203. @ 200 Henk H

  Ontroerend Henk, dit heeft niets met het volk of vaderland te maken dit zijn de menselijke waarden die hier de overhand hebben.

  Respect voor een ieder zonder aanziens des persoon.

  Reactie door Pool — zaterdag 8 december 2007 @ 23.10 uur

 204. @201 d’olle Henk,

  Dat is een oude prent, ik ken me nog herinderen dat we op de lagere school op 4 mei naar het gedenk teken moest van de gevallen soldaten en burgers en wij als dank een boekje kregen met dit gedicht erin.
  Ik denk dat het is geweest in 1965 0f 1970.

  Reactie door TT — zaterdag 8 december 2007 @ 23.26 uur

 205. Correctie van mijn reactie 200.

  Niet Afrika, maar Amerika wilde niks van hebben. Afrika heeft echter niks over te zeggen jammer genoeg.

  Goh wat miss ik de ouderwetse pen en papier. De handschrift was niet mooi maar ik kom mee leven en tevens de fouten waren niet zo dramatisch als de fouten in de tekstverwerking programma.

  Ik ben zeker dat ik Amerika had ingetikt maar Amerika werd omgezet in Afrika door de tekstverwerker. Of is dat een teken dat Amerika wordt ooit even zo (in de economische en politieke zin) arm en machteloos als Afrika nu.

  What goes around comes around.

  Reactie door khosrow — zondag 9 december 2007 @ 1.13 uur

 206. Klasse Khosrow.
  Wie durft dat nog te beweren,dat hij een foutje heeft begaan.
  Hitler,Musolinie,Fraco,de Kerk,Bush,Blair,de HoopScheffer,Balkenende,v Balen,en zo kan ik er nog duizende noemen.
  Welterusten. Gerard

  Reactie door gerard — zondag 9 december 2007 @ 2.45 uur

 207. Horen we in Nederland dan ook nog eens binnen
  kort, wáárom de heer Jaap de Hoop Scheffer
  zich geen vragen wil laten stellen in de
  Tweede Kamer a.s. dinsdag? Hij kan er heel
  snel zijn met een taxi of heli! Wat is de re-
  den dat hij geen ‘heil’ ziet in het betreden
  van het hol van de Nederlandse Leeuw? Brengt
  hem dat in een soortgelijk parket en is het nu verblijven op neutraal terrein, in het be-lang van het áánzien internationaal van ons
  land? Het wordt menigeen koud om het hart als
  je ziet wat voor sneeuwbaleffect dit gaat sor
  teren! Intussen rijst de ene vraag na de an-
  dere in dit land over wié dan wiéns ‘woorden’
  in dit land weet te ‘beschermen’ en JPB als
  hofleverancier heeft m.i., zo te zien, zelfs
  al met een kwalificatie van ‘dienaar met
  (slechts één) ster’ de boot gemist! Nee, ook
  niet wenselijk dat Beatrix zou aftreden, in-
  tegendeel, laat zij dit karwei maar afmaken
  en steun hebben van diegenen die zij in 25
  jaar ‘diensttijd’ béter heeft leren kennen en zich op verlaten, goeddeels getuige van al
  waarvan zij misschien kon weten dat het eens
  aan de orde zou kunnen komen. Dat deze drink
  beker aan haar zoon Willem Alexander voorbij
  moge gaan zal de wens zijn van vele Nederlan-
  ders vanuit welke kring en hoedanigheid dan
  ook! Het wordt net wat te gecompliceerd om je
  Koningsambt te moeten aanvangen met wat nodig
  is in eerste instantie, nl. het áftráppen van
  dit Kabinet. Verhoed moet worden dat hij in
  een figuur als JPB zijn ‘politieke mentor’ zou moeten accepteren. ‘t Wordt intussen knap
  lastig als zou blijken dat generaties politi-
  ci bij elkaar door de achterdeur te gast zijn
  en elkaar door een persoonlijke familie-dynas
  tie voor de voeten zijn gaan lopen, om ook deze vorstin van hun eigen denkbeelden te heb
  ben willen overtuigen. Alle aspecten in aan-
  merking nemend krijgt dit muisje vermoedelijk
  nog een heel bijzonder staartje!

  Reactie door Madelief — zondag 9 december 2007 @ 4.03 uur

 208. @ 201 TT

  Jij schrijft,…

  …Er is inderdaad miljarden verdiend en nog steeds aan deze rotzooi, maar wel bij de verkeerde mensen terecht gekomen…

  Weet je wat nu het bedonderde is dat ons kabinet en de NAVO juist met deze verkeerde mensen de deals sluit over terugdringen van de Taliban en terugwinning van de papavervelden om zo de economie in Afghanistan op peil te houden.

  Dan blijft bij mij nog de vraag, waarom er zoveel buitenlands geld in Afghanistan gepompt wordt terwijl ze zichzelf prima zouden kunnen bedruipen.

  Reactie door Pool — zondag 9 december 2007 @ 8.33 uur

 209. @200 Khosrow,

  Je maakt hier toch wel een blunder van de grootste order door te stellen dat Afghanistan beter af was onder de juk van Rusland.
  Google even om te zien hoeveel ellende dit heeft veroorzaakt voor de mensen in Afghanistan, het heeft dit land van een welvarende staat gebracht naar een hongerleidende bevolking.

  @205 Khosrow,

  Zoals jij weet is microsoft amerikaans en ik vermoed dat ze bewust bij jou een programma hebben geschreven zodat jou amerika veranderd in afrika, dit kan geen toeval zijn.
  Dus Bill Gates zal waarschijnlijk werken voor de CIA, omdat internet ook eigelijk bedoeld was als een militair net werk.

  Reactie door TT — zondag 9 december 2007 @ 10.30 uur

 210. Laatste nieuws: het is niet zeker dat Australie tot 2010 in Uruzgan blijft. De Nederlandse regering heeft dit wel aan het parlement verteld. De Australische [nieuwe] regering heeft nog niet besloten. Zij helpen de Nederlandse militairen daar met 900 man. Meteen na aanstelling nieuwe regering maakte Kevin Rudd al bekend dat ze ook een deel van hun troepen uit Irak terugtrekken.

  Reactie door J Vrolijk — zondag 9 december 2007 @ 11.16 uur

 211. Let ondertussen op Iran. Solana van de EU heeft op 30 november al een voorzet gegeven aan Bush over zijn ‘teleurstelling’ over Iran’s opstelling bij uraniumverrijking. Voormalig defensievoorlichter Jack de Vries is afgelopen week aangetreden als staatssecretaris van Defensie. De PvdA zit nog te slapen terwijl een volgende geopolitieke fase in voorbereiding is.

  Reactie door Arjan — zondag 9 december 2007 @ 11.17 uur

 212. @204 TT

  Inderdaad oud, het komt uit “Das Proletarische Schicksal” De vertaling heet
  “Arbeiders-noodlot” Het is vertaald door Martien Beversluis, een man die zegt van zichzelf, alle isme’s te hebben beleefd.
  Hij is vrij gelaten te Vught in 1947, waar hij vast zat omdat hij lid was geweest van de NSB. Dat boek was van ver voor die tijd hij was toen socialist/ communist. Dat boek is nog te bestellen via internet het is niet duur (8 Euro). Ik kan het je aanraden.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 9 december 2007 @ 12.11 uur

 213. TT : kuijfje was een allegorie een manier om te vertellen dat ik zie jij meer als een zendeling/reporter /doctor hero die de wereld zal reden van alle kwaad,hopelijk zal jij een ook de picaros ontmoeten.
  En ja de toekomst is florissant in the zorg sector,druk druk druk.

  Reactie door gaf — zondag 9 december 2007 @ 14.30 uur

 214. @209 TT,
  Kennelijk hebt u het nog niet door, weet u wat het verschil tussen letterlijk en figuurlijk is? En waaruit kunt u afleiden dat ik iets over Bill Gate heb gezegd? Er zijn heel veel softwares en computers die het af en toe raar doen.

  Maar Amerika en onze slaaf regering maken vaker fouten. Maar die worden met “mes op de keel” ontkent. Die zijn corrupt door en door en u blijft hun misdaden bloemlezen.

  Werkgelegenheid over de lijken van onschuldige mensen?

  Reactie door khosrow — zondag 9 december 2007 @ 14.37 uur

 215. @204 TT

  Wat is oud? De waarheid is nooit oud en misschien toch goed om het volgende weer eens nieuw in je op te nemen:

  “was hij een vijand? …ach, vraag dit uw hart…
  Wij zijn slechts kindren in dezelfde smart!

  En elke doode, die ter aarde ligt.
  die heeft uw eigen broeders aangezicht!”

  @202
  Bedankt voor de link d’olle Henk!

  Reactie door Gloria — zondag 9 december 2007 @ 15.06 uur

 216. @214 Khosrow,

  De “bloemlezingen” zoals u die omschrijft is niet het goedpraten van Bush en aanhang, maar de verdediging van een bevolking die zichzelf niet kunnen verdedigen.
  Aan de ene kant worden zij aangevallen door criminelen die samenwerken met de talibanstrijders en aan de anderekant was er een regering die zo corrupt was door de steekpenningen dat deze de andere kant opkeken toen de taliban de eigelijke macht overnam in afghanistan.
  Dit heeft niets te maken met het feit dat er een bush of een balkenende rondloopt op deze wereld.
  Dat eerst Engeland belangen had en wapens leverden aan de mudjaheddin en later Amerika doet niets af aan het probleem dat nu wereldwijd mensen in de problemen zitten en dan heb ik het niet alleen over Afghanistan, maar ook over landen zoals Irak, Soedan, Cuba, Tjetjenie, etc. etc. waar nu nog steeds de sporen van de koude oorlog voelbaar en zichtbaar zijn.
  Als ik kijk naar landen zoals Rusland, Irak, Soedan en noem ze maar op, zijn alleen de mensen die hun zakken hebben gevuld, die daar een redelijk bestaan hebben en alle mogelijke manieren uitvinden om deze macht en de lijn naar het grote geld te blijven behouden.
  Als je kijkt naar Rusland met hun “Nieuw Russen” zijn dit mensen die uit de top van de voormalige KGB komen en door corruptie ook door konden gaan met hun criminele aktiviteiten.
  En als jij dan praat over de lijken van de onschuldige mensen, kijk dan eens hoeveel mensen gestorven zijn en nog steeds sterven door deze criminele bendes, die zich voornamelijk bezig houden met wapenhandel in ruil voor drugs, diamanten, goud.
  Deze bendes hebben weinig te maken met Amerika en of Europa, maar meer door het openvallen van landsgrenzen door het wegvallen van onderanderen de Sovjet staten.
  Misschien kun je de termen uit de jaren 80 nog herinneren “de Joegoslavische Maffia” en “de Russische maffia” en trek hierin maar eens paralellen naar het midden oosten.

  Reactie door TT — zondag 9 december 2007 @ 15.15 uur

 217. TT”Misschien kun je de termen uit de jaren 80 nog herinneren “de Joegoslavische Maffia” en “de Russische maffia” en trek hierin maar eens paralellen naar het midden oosten.”
  in de jaren 80 was het spraak van maffia,ik kan mij herineren dat ex yougoslavie kwam tussen de bevolking hier,meest haden beter herinering van tito dan van Koushner,koushner woon,nu gaat hij de drum of war tegen Iran spellen
  U ben toch AZG doc geweest?
  What heeft dat geleveert?

  Reactie door gaf — zondag 9 december 2007 @ 17.14 uur

 218. @ TT

  Alle die onderdrukkers waren in de jaren 80 door Amerika opgeleid, gesubsidieerd en bewapend. Dat geldt ook voor Binladen. Achter zijn baard staat CIA stempel op. Het leest “Made in America”.

  Ik ben nooit een aanhanger van communisme geweest, maar de misdaden die worden nu gepleegd door Amerika en zijn slaafs bondgenoten hebben de misdaden van KGB en de anderen in onze geheugen weggeveegd. Abubgarib en platbombarden van dorpen is nog steeds aan de gang. En laat maar eerlijk zeggen als mijn zoon in zulke leger zat, mag hij nooit bij mij terug komen. Meedoen aan een wandaad onder welke dekmantel dan ook kan niet goed gepraat worden.

  Indien mensen willen behulpzaam en wederopbouwend bezig zijn, dan kan ik u een lange lijst van plekken op dit planeet verzinnen die opbouwhulp dringend kunnen gebruiken.

  Waarom moeten Nederlanders de morele en financiële kosten, de labels en de stigma van medeplichtigheid in oorloogmisdaden gaan dragen?????

  Alleen voor de leugens over door hun gefabriceerde terroristen/ opgeleide terroristen? Hoe lang moeten wij alle die leugens kopen en doorverkopen???????

  Ene misdaad rechtvaardigt de andere missdaad niet. Ik kan toch niet zeggen dat ik doe een missdaad omdat de anderen het ook deden. Dat is wat Amerika nu doet. En begrijp me niet verkeerd ik ben geen anti-Amerikaans. Want de gewone Amerikaanse burgers zijn ook tegen dit soort wandaden.

  Reactie door khosrow — zondag 9 december 2007 @ 21.51 uur

 219. @218 Khosrow

  Voor de helft dan! Wat je laatste zin over het Amerikaanse volk betreft.
  Inmiddels ben ik goed anti-Amerikaans geworden. Een volk dat een leider heeft die de wereld naar zijn hand wil zetten via drogredenen en geen middel heeft weten te vinden om deze schurk in zijn nekvel te grijpen, is geen volk om trots op te zijn.
  Netzomin als ik trots ben op het Nederlandse volk!
  We staan het nog steeds toe, Khosrow!

  Reactie door Gloria — maandag 10 december 2007 @ 2.01 uur

 220. @217 Gaf,

  Is het niet zo wie eerst onze vijanden waren zijn nu onze “vrienden” en omgekeerd?

  En ik werk wel eens voor AZG in combinatie met bijvoorbeeld Unicef of War Child, maar ben niet als arts direct betrokken bij AZG, ondanks mijn hand and span diensten.
  Maar vermoedelijk bedoelde jij mijn link naar de pagina die hier enkele weken onder TT heeft gestaan.
  Deze was bedoeld om mensen te werven voor deze stichting

  Reactie door TT — maandag 10 december 2007 @ 8.58 uur

 221. @218 Khosrow,

  Ik weet dat Amerika en Engeland jarenlang wapens en geld hebben gepompt in Afghanistan met het doel de russische troepen te verslaan.
  Maar heeft er toen ooit iemand geprotesteerd tegen deze waanzin?
  Nee natuurlijk niet, het kwam ons (europa) goed uit dat toen het vizier van de russische troepen kwam te liggen in het oosten en de druk hier iets van de ketel haalde.
  Maar aan de andere kant ben ik ook van mening dat deze strijders die er toen zaten niets te maken heeft met de strijders die er nu zitten.
  De strijders van toen stonden onder het bevel van de Afghaanse overheid en pleegden geen misdaden tegen de bevolking.
  Nu is het slechts een bandenloze groep die in naam van het geloof misdaden pleegt overal ter wereld en tegen hun eigen bevolking door deze te onthouden van de eerste levens behoeften en willekeurig burgers doden in het belang van hun zaak.

  Ik weet verder niet of u kinderen heeft, maar de uitdrukking van
  “En laat maar eerlijk zeggen als mijn zoon in zulke leger zat, mag hij nooit bij mij terug komen.”
  is een uitdrukking die u niet kunt verantwoorden, immers u weet niet wat de achtergronden zijn van een kind die kiest voor de nederlandse defensie.
  Zijn motivatie was dat er iets moest worden gedaan voor de mensen in Afghanistan, maar ook in Afrika.
  Vermoedelijk zijn de verhalen die hij in zijn leven gehoord heeft van mij en mijn collega’s en de onmacht van ons om deze mensen te kunnen helpen de oorzaak geweest van zijn keuze.
  Aan de andere kant zou ik geen van mijn kinderen de deur wijzen, ondanks wat zij doen of gedaan hebben.
  Wel zou ik hun wijzen op de daden en hen beroepen op de verantwoordelijkheid van de daden die ze gedaan hebben.
  Tot op heden heeft hij nog niemand hoeven te doden en ik denk ook niet dat dit zal gebeuren door hem of zijn peleton die zich hoofdzakelijk bezig houden met de onderzoeken en het in kaart brengen van de problemen en waar burgers wonen.

  Reactie door TT — maandag 10 december 2007 @ 10.13 uur

 222. @208 Pool,

  Beste Pool, in het vakblad Armex op pagina 13 van nummer 6 jaargang 2007, staat toch duidelijk vermeld;
  “Het bestrijden van de narcotica-industrie is het belangrijkste voor de stabiliteit van Afghanistan” dus niet het instand houden hiervan.

  Ik denk dat je hier wel een nummer kan bestellen;
  Abonnementenadministratie
  Frans Lisztlaan 4
  2253 HL Voorschoten
  Telefoon/fax 071-5615948

  Reactie door TT — maandag 10 december 2007 @ 18.21 uur

 223. @ TT,

  Bijgebrachte wandaadcultuur kan niet zo maar ongedaan gemaakt worden. Zeker als er heel veel achterliggende duistere doeleinden van de zogenaamde “geciviliseerde” wereld achter zitten.

  Reactie door khosrow — maandag 10 december 2007 @ 21.17 uur

 224. Dag mensen,

  We zijn ook maar mensen!!!

  Reactie door bert — maandag 10 december 2007 @ 21.53 uur

 225. @223 Khosrow,

  Ben ik met je eens, maar dan moet je niet alleen naar het westen kijken maar ook naar de problemen in het oosten onderling door cultuur verschillen.

  Reactie door TT — maandag 10 december 2007 @ 22.48 uur

 226. @ TT

  De problemen in het oosten waren mij al sinds de peutertijd bekend. Daar ben ik gedeeltelijk mee opgegroeid. Maar er zijn ook veel onderbelichte prachtige kanten aan die culturen die ik zal altijd blijven herinneren. Ik denk “het West”is toch gemakzuchtig of misschien strategisch een vervuilde container begrip geworden. Want NL is geen Frankrijk, Roemenië is geen Spanje,,,, Het zelfde geldt voor oost.

  Als u alle door de bezetters aangebrachte Fysiek en Psychologische schade aan Afghanistan en Irak meeweegt, dan zult kunnen zien dat hun gedrag zegt meer over ons. Ik de westerese wandeden en onze slaafsregering misselijk makend om het eerlijk te zeggen.
  De wandaden van Binladen onder de dekmantel van religie, is geen legitieme excuus om in de naam van democratie meer wandaden te gaan plegen.
  Balkenende en Bos staan achter die wandaden. Ze zijn mede oorlogsmisdadigers.

  Reactie door khosrow — maandag 10 december 2007 @ 23.34 uur

 227. @226 Khosrow,

  Ben ik helemaal met je eens wat jij hier stelt en ik zou het ook graag willen veranderen als er een goede oplossing kan komen voor de burgers in Irak, Afghanistan en Soedan.
  Dat daar iets moest gebeuren voor deze burgers daar waren we het allemaal overeens.
  Maar in alle drie landen zie je groeperingen vechten tegen de burgers, in Irak zijn het twee stromingen binnen de islam die elkaar het leven zuur maken, in Soedan zijn het de rebellen die de burgers uitmoorden op hun strooptochten en in Afghanistan zijn het de Taliban-strijders die het de burger het leven onmogelijk maken.
  Dit koste per jaar 25.000 directe slachtoffers die werden vermoord en meer dan 50.000 mensen die stierven van de honger en gebrek aan hulp.
  In deze landen moet je ervan uit gaan dat door ondervoeding en gebrek aan weerstand een griep dodelijk is.
  Deze doden aantal zijn geregistreerde doden toen AZG en het Rode Kruis nog wel hun werk konden doen in deze landen.
  Het vermoedelijke aantal slachtoffers zal 3 tot 5 keer zo groot zijn geweest, omdat maar 15-20% van de bevolking bereikt kon worden.
  Dus hoe je het ook wend of keert er moet wat gedaan worden in deze landen en wel op een zeer kort termijn, wil het niet uitdraaien op een ramp zoals in Biavra eind jaren 60.
  Maar hoe? Ik zou het je niet kunnen zeggen?

  Reactie door TT — dinsdag 11 december 2007 @ 2.07 uur

 228. @227 TukkerTerror

  Je bent het prototype van een gehersenspoelde slaaf van de Amerikaanse demon-crazy. Al je antwoorden komen op hetzelfde neer… propaganda voor de verderfelijke oorlogsmachine van Bush c.s.
  En altijd beginnende met een zgn ‘meegaande’ openingszin… om daarna weer de boel naar jouw kant te draaien.

  Als je het lef hebt ga je even het filmpje zien die Cilia doorgaf in het item “Weet u waar Afghanistan ligt”.

  Echt TT, ik begrijp gewoon niet dat OOK jij als christen bij die VOCCERS wil horen.
  Dacht je echt hiermee Christus te dienen?
  Dan zit je op dezelfde misleidende toer van Bush, Balkenende, Blair en die hele gelovige bende die de wereld aan het stukmaken is. Een schijnheilige roversbende!!

  Keer je toch om TT! En zie het gelaat van Christus en de pijn die Hij moet verdragen vanwege zijn ‘beminde gelovigen’…

  OPBOUWEN DOE JE NIET MET BOMMEN!
  OPBOUWEN DOE JE MET BLOTE HANDEN EN EEN HART VOL OVERGAVE.

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 december 2007 @ 3.39 uur

 229. @228 Gloria,

  Mens stop toch eens met je standaard worden zoals Slaaf, VOC, verdervelijke oorlogsmachines, Bush, etc. etc. etc.
  Want het is iedere keer de zelfde fustratie die je eruit gooit in een poging om gelijk te krijgen bij de mensen die de oorlog anders zien dan u.
  Mijn woorden zijn niet de woorden van een Bush of een Balkenende, maar woorden van een persoon die in opdracht van Unicef onderzoek heeft vericht in Afghanistan.
  1. Voor de veiligheid, omdat wij onze levens en die van onze college niet meer wensen te wagen.
  2. Om te zien waar de nood het hoogst is en direct hulp is gewenst.
  3. Om te bepalen waar de drie care-units kunnen en moeten staan.
  Ik heb meer als een maand onder de burger bevolking geleefd, ik heb het leed van de mensen daar onder vonden en gevoeld, ik heb verhalen aangehoord van ouders die hun zoon zijn verloren aan deze groep TERRORISTEN omdat papa niet wenste mee te werken, ik heb mensen gesproken die verdreven zijn door deze zelfde TALIBAN-IDIOTEN.
  Ik heb met meisjes gesproken die verbannen zijn door hun familie omdat zij door verkrachting onteerd zijn.
  Ik heb lijken gezien, mensen zien hangen aan bomen, ik heb spookdorpen gezien waar normaal 5000 mensen leven en wonen maar nu verlaten zijn op de vlucht door de verdomde TALIBAN.
  Ik heb zelfs twee levensredende spoed operatie’s gedaan op een keukentafel, omdat deze mensen op sterven lagen door een blindedarm die op springen stond en ze de enigste collega in een straal van 500km hadden vermoord en zijn woon/ziekenhuis hadden platgebrand.
  Ik zit door dit verblijf in Afghanistan nu al 5 maanden te wachten op mijn verblijfs visum voor Rusland en nu misschien volgende week opnieuw mijn visa krijgt na alle documenten zijn getest en gecontroleerd zodat het consulaat met zekerheid weet dat ik geen Terrorist ben.
  En dan noem jij mijn woorden de woorden van Bush en of Balkenende.

  Ik zal het anders stellen;

  Een ieder die tegen deze oorlog voor vrede is moeten ze gewoon een jaar sturen naar Afghanistan voor de opbouw van dat land.
  Misschien, heel misschien als je het dan overleefd dat dan de gedachten iets anders worden en je net als mij zegt, het is niet de beste oplossing, maar wel eentje die veel mensen levens en ellende bespaard.
  En als er burgerslachtoffers vallen valt dit in zijn totaliteit te wijten aan deze Taliban-strijders, omdat het NAVO leger opdracht heeft alleen het vuur te openen als zij worden beschoten dit in belang van de onschuldige burgers waar de laffe moordende en verkrachtende Taliban zich verstopt.
  Dit zijn jullie HELDEN, droom lekker verder en nodig die uit tijdens de kerstdagen bij jou thuis, dan hebben de burgers daar twee dagen rust en vrede.
  Want opbouwen met blote handen en open hart gaat niet als je wordt doodgeschoten want dan is er na een week niemand meer over om iets op te bouwen!!!

  Reactie door TT — dinsdag 11 december 2007 @ 9.08 uur

 230. @ 229 TT

  Jij schrijft ,…..

  …Een ieder die tegen deze oorlog voor vrede is moeten ze gewoon een jaar sturen naar Afghanistan voor de opbouw van dat land…

  Een oorlog voor vrede is deze beslist niet, het is voor mij nog steeds een oorlog om olie en opium.
  En waarvoor mensen daar heen sturen als er inmiddels al 2 jaar meer dan duizend zitten, dat is het zelfde water naar de zee dragen.

  Reactie door Pool — dinsdag 11 december 2007 @ 12.19 uur

 231. @230 Pool,

  Kom kom Pool, het is wel heel makelijk om te stellen dat het zou/zal gaan om de opium en de olie productie.
  Ik heb jou één link en in één adres gegeven waarin staat hoe de NAVO eenheden omgaan met de papaverteelt, aangetroffen velden worden gewoon vernietigd en boeren worden grote bedragen geboden om over te gaan op andere gewassen, maar aangezien er ongeveer 1 man per km2 beschikbaar is, is het onmogelijk om alles te controleren, zeker niet de gebieden die nog steeds in handen zijn van deze Taliban.
  De olievelden in het Noorden die zijn allang veilig gesteld en de productie van Afghanistan met maximaal 50.000 vaten per dag is nou niet direct aantrekkelijk om daar een oorlog voor te voeren met deze omvang, risico en kosten die het met zich meebrengt.
  Dit tegenover gezet tegen de hulp die nu word geboden en de hulp die door diverse organisatie’s weer worden opgestart, nadat ze in 2001 zijn gevlucht uit Afghanistan, slaat de balans toch echt door naar een opbouwmissie.
  Diverse facatures voor deze landen kun je vinden op de bekende overheidsite’s waar je de facatures kunt vinden voor het buitenland.
  En nu de stad Musa Qala in Helmand weer vrij is kunnen de convoien met hulp goederen eindelijk vertrekken, wat vanmorgen om 4 uur nederlandse tijd ook is gebeurd.
  Waarbij ik eerlijkheids halve dient te vermelden dat de taliban zich vrijwillig heeft terug getrokken om burgerslachtoffers te voorkomen.

  Reactie door TT — dinsdag 11 december 2007 @ 14.39 uur

 232. TT stop, paak a pen een schrijf,:
  I love everybody and afghan people and my governement.
  Do i trust god?

  Reactie door gaf — dinsdag 11 december 2007 @ 14.39 uur

 233. Nee TT. U argumenten zijn standaard bloemlezen. Ik heb ook genoeg van die glossy foldertaal.

  UNCF zou niet nodig zijn als alle die kapitalisten daadwerkelijk geloofden dat ook die hongerigekinderen recht hebben om te bestaan. Maar ja, ze willen ons doen geloven dat ze met een goede daad bezig zijn. Dat ze ruimhartig zijn. Het is allemaal leugens. De SP-ers weten heel goed dat die beleid/oorlog missietaal allemaal leugens zijn.

  En waarom moeten we hun wandaden niet bij de naam noemen. Volgens mij worden we geregeerd door oorloogmisdadigers ongeveer tiende generatie VOC. Of is democratie ook zoals wij dat vermoeden uitgehold? Gereserveerd voor wandaders.

  Reactie door khosrow — dinsdag 11 december 2007 @ 14.45 uur

 234. Noteer dit woord ergens. Een daad die van meet af gebaseerd is op leugens en achterliggende bedoelingen zal nooit lukken ongeacht welke macht, middel en dekmantel dan ook.

  Wij zijn niet degene die voor de Afghaanse burgers moeten bepalen wat ze wel of niet met hun eigen land moeten gaan doen. Goed of slecht moeten ze zelf dat uitmaken en niet de dictaat van buitenaf.

  Afghanistan en Irak zijn voor de bezetters een verloren zaak. Het is al lang verloren. Wist u dat ieder keer dat iemand naar supermarkt kassa gaat ook betaalt aan die illegitieme oorloog. Het kan ook niet anders. De waan mag nooit definitief bestaan. De kaders gaan omdraaien, de hoog wordt laag en laag wordt hoog. Dat is de wet van natuur en geldt ook voor machtsverhoudingen.

  Reactie door khosrow — dinsdag 11 december 2007 @ 14.58 uur

 235. Prachtig Gloria, Wat ben ik blij dat u op dit aard bent.

  “OPBOUWEN DOE JE NIET MET BOMMEN!
  OPBOUWEN DOE JE MET BLOTE HANDEN EN EEN HART VOL OVERGAVE.”

  Reactie door khosrow — dinsdag 11 december 2007 @ 15.01 uur

 236. Maar dan moet je wel opbouwen en weten wat je opbouwt. Je kunt ook met blote handen en een hart vol overgaven afbreken.

  Reactie door Henny — dinsdag 11 december 2007 @ 16.04 uur

 237. Hart zit er niet bij de NAVO(VS) missie. Wel heel veel wandaders die dorpen platbombarderen, lokale volk mishandelen, zich als baas gedragen, denken dat ze wat zijn, ze zetten arme mensen aan tot prostitutie en nog heel veel meer van dergelijke zaken. En dan durven ze om over vrede/opbouwmissie te parten.

  Schandalig dat sommige mensen willen leugens kopen en doorverkopen.

  Nu eigenlijk durf ik te zeggen dat in Nederland glossy leugens worden meer gewaardeerd.

  Sorry wij leven in een banaan republiek die gestuurd wordt door een corrupte bende.

  Reactie door khosrow — dinsdag 11 december 2007 @ 16.20 uur

 238. ik ben een anarchist,zo jou uitsprak is be zeggende>
  Is het niet zo wie eerst onze vijanden waren zijn
  nu onze “vrienden” en omgekeerd?
  jij hebt een kader nodig(nationalism of alles between),zondig basic then ,krijg jij emancipatie of leugeuns,Wat is chaos?waaroom?

  Reactie door gaf — dinsdag 11 december 2007 @ 16.44 uur

 239. 235. Khosrow

  Het zijn inderdaad mooie woorden maar voor mij zijn ze helemaal dood.

  Reactie door Henny — dinsdag 11 december 2007 @ 18.03 uur

 240. @230 Pool

  ‘Ik zal het anders stellen; een ieder die tegen deze oorlog voor vrede is MOETEN ze’

  Zoals in: ik wil (ICH…)?

  Mijn antwoord leek op jouw reactie.

  groet,

  Reactie door Roodkapje — dinsdag 11 december 2007 @ 18.46 uur

 241. @ Gaf,

  Ik bemoei me niet met wel of geen ‘geloof in god’door wie dan ook. Zelf geloof ik in God(hogere (natuur) macht). Ik ben geen anarchist in de letterlijke zin. Maar ik vind dat u inbrengen, discussieopwarmend zijn. Of u wel of geen lid bent van de SP doet de zaak niets toe. U bent in iedere geval zeer welkom bij ons.

  Reactie door khosrow — dinsdag 11 december 2007 @ 20.48 uur

 242. @231 Gloria en TT.

  Ik weet dat jullie het goed menen, alleen
  ‘s Werelds Ellende ‘s Werelds Ondergang
  spelen te veel in jullie gedachten rond.

  Ik heb TT beloofd het verhaal achter die prent op de web te zetten met dien gedachten, hoe ging men toen een 100 jaar geleden om met oorlog en Kerstviering.
  Daarom laten die mensen in het midden oosten zelf hun problemen oplossen.
  Ook wij hebben onze Hoekse en Kabeljauwse twisten gekend. De ellende die zich in het midden-oosten afspeeld, daar zijn de westerlingen voor verantwoordelijk, zie de geschiedenis.

  http://members.home.nl/h.hiensch/Kerst-2007

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 11 december 2007 @ 21.08 uur

 243. @242

  Bij s’werelds ellende, ‘s werelds ondergang
  hoort deze prent uit 1926.

  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/Wer.jpg

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 11 december 2007 @ 21.56 uur

 244. Niets is in het leven zoals het lijkt.

  We hebben hooguit nog tien jaar om onze zieke naiviteit in te wisselen voor realisme.
  Het realisme, vooral voor de SP, dat we uiteindelijk niet bereid zijn om alles waarvoor we hebben gevochten in te wisselen voor laf, en uiteindelijk zinloos, zelfbehoud.

  Dit betekent ook dat we niet meer bereid zijn te willen vechten voor dat waar we voor staan;
  Vrijheid van meningsuiting
  Gelijke rechten voor man en vrouw
  Gelijke rechten voor alle geloofsovertuigingen

  Er zijn politieke partijen die uit kiesgunstbelang met deze rechten spelen.
  De SP hoort hier bij.

  Als zij met de elementaire rechten van de mens spelen moeten zij worden verboden.

  Reactie door Realist — dinsdag 11 december 2007 @ 23.36 uur

 245. @243 d’olle Henk,

  Ik kreeg even kippevel bij deze historische prenten van u.
  Hoe dicht zouden die bij de waarheid kunnen liggen?
  Wist je trouwens dat dit een prent is die toen is gemaakt uit protest van de oprukkende Turken richting Afrika en Europa?
  Eigelijk als je de eeuwen bekijkt is er weinig veranderd en heeft de mens in zijn/haar hebzucht nog niets geleerd.
  Hoe doeltreffend ook de hand van God het punt aangaf waarin een oorlog in Europa weer was begonnen het voormalig Joegoslavie.
  Ik krijg het er even koud van.

  Reactie door TT — woensdag 12 december 2007 @ 0.11 uur

 246. @238 Gaf,

  Inderdaad Gaf, maar moet je ook niet eerst lawaai maken om stilte te kunnen realiseren.
  Is het niet zo dat alles wat een mens doet, denk of zegt voortkomt uit een chemische reactie in zijn hersenen.
  Dus ook vriendschap ook al is die maar beperkt.
  Ooit is er eens in 1978 op de universiteit in Heidelberg een onderzoek gedaan bij de studenten, hoe snel je een hechte groep kunt omvormen naar een groep vol haat en van een groep die elkaar haten een hechte groep te maken, door slechts het woordje “trouw” te gebruiken in combinatie met één nieuw persoon toe te voegen aan deze groep.
  Haat en liefde liggen in onze begrippen heel dicht bij elkaar.
  Zoals ik de laatste weken heb afgegeven op de Taliban-strijders, zo kon ik afgelopen week de leider van de groep die het stadje vrijwillig heeft verlaten, om geen burgerslachtoffers te maken wel kussen en zou ik graag met deze leider in gesprek komen, want dit zijn de leiders die ons kunnen LEIDEN naar de vrede die we met zijn allen wensen in Afghanistan.
  Dan kunnen wij hun de gruwelen vergeven, maar vergeten doen we deze nooit!

  Reactie door TT — woensdag 12 december 2007 @ 0.26 uur

 247. @237 Khosrow,

  Jij zegt hier dat NAVO/ISAF troepen burgers mishandelen en aanzetten tot prositutie.
  Heeft u hiervan voor mij een serieuse link waar ik dit kan vinden, want dit zou voor mij iets nieuws zijn, zeker het aanzetten tot prositutie in een land waar dit verboden is

  Reactie door TT — woensdag 12 december 2007 @ 0.32 uur

 248. Als het kan voor 15 januari, i.v.m. een vergadering in Brussel.
  Want waar rook is is vuur Khosrow.

  Reactie door TT — woensdag 12 december 2007 @ 0.38 uur

 249. @242/243 d’olle Henk

  Echt zeer bedankt, Henk!

  @236/239 Henny

  Zit toch niet zo te trollen als het over mij gaat. Je bent lekker zinnig bezig zeg!
  En ja, met blote handen en een hart vol overgave… moeilijk he Henny? Je kunt hier niet alles in eigen handjes houden en achter mensen hunten met een hart vol rancune.
  Verhef jezelf en blijf niet zo hangen in oude levenspatronen.
  Dat mijn aanwezigheid hier jou dwarszit is duidelijk, maar waarom is mij een raadsel. Jij bent degene die NOTA BENE voortdurend zwartkijkend en niet integer met mijn reacties bent omgegaan. Toen ik je daar ooit op wees, was de Hennyhel los. Schaam je!

  Probeer het eens met wat HARTelijkheid. Dat is een kant die ik nog niet ken van je. Wie weet. Ik laat me graag verrassen.
  Mijn hart blijft open voor je hoor Henny. Maar ik wijk geen millimeter meer als je reacties alleen nog maar doorzeefd zijn van frustratie en nijd.
  Dat heb ik niet verdiend! En als je echt in je hart durft te kijken weet jij dat net zo goed als ik!

  Reactie door Gloria — woensdag 12 december 2007 @ 3.08 uur

 250. Beste Gloria,

  Er zijn accentuele verschillen tussen de wijze van communicatie van u en Henny. Maar volgens mij beide betogen zijn vol met hart en fatsoen. Laat jullie niks aan eigen communicatie veranderen want juist die accentuele verschillen zorgen voor de evenwicht in de discussie. Henny niet onze tegenstander. Ze is onze bondgenoot. Sla de accentuele verschillen over en dan ziet u vanzelf dat hart zit ter grondslag van haar inbreng.

  Veel groet
  Khosrow

  Reactie door khosrow — woensdag 12 december 2007 @ 8.48 uur

 251. @ TT,

  Dat klopt; “waar het rook is, is het vuur”. Het antwoord op u eerdere vraag is dat 1- ik ken aantal, Afghaanse burgers, hoewel die zijn lang geen representatieve cijfer voor het gehele land, zijn er technieken om subjectiviteit uit te filteren, om ze breed te laten gelden. 2- ook zijn er methoden om verborgen werkelijkheid te ontcijferen. Die kan ik hier niet explicieteren. Maar die zijn er wel. Als de onderzoeksjournalisten hun vak beter beoefenen, kunnen ze dat snel signaleren. Maar ja die zijn omgekocht net zoals alle die waardeloze schijn instituties.

  Reactie door khosrow — woensdag 12 december 2007 @ 9.05 uur