Respectabele monumenten

‘Met het oog op morgen’ is een monument.
‘Radio Tour de France’ is een monument.

En Martin Ros (70) op de zaterdagochtend is een monument. Hij moet nu het veld ruimen, na ruim 20 jaar enthousiaste dienst. Hij zou te oud zijn en ‘de verkeerde boeken’ behandelen…

Martin moet blijven!

Ik vind dat heel jammer. Al ben ik het niet altijd met ‘m eens, ik luister altijd met graagte naar ‘m. De zaterdagochtend wordt leger zonder Martin.

Hieronder de column die ik uitsprak bij Radio Tour de France.

Het waren lange, hele lange, eenzame zomers halverwege de jaren zestig.
Op vakantie gingen we niet, mijn vrienden wel. Mijn zussen gingen altijd naar de Maas: bruin bakken en op zoek naar de jongens, neem ik aan. Mijn vader was overleden en mijn moeder had haar eigen besognes. Voor mij restte de verveling.

Dan pakte ik maar weer de fiets en verkende de hele omgeving. Er zijn weinig straatjes en steegjes in de wijde omgeving van Oss waar ik toen niet op z’n minst tien keer geweest ben.

Aan de overkant van de straat lag een tennisbaan. Ik hing daar vaak rond. Niet dat ik ooit op het gravel heb gestaan…ik had immers niet de goeie schoenen, en trouwens ook geen racket. Vele uren heb ik daar zitten kijken hoe anderen hun kunsten vertoonden op de baan.

Maar dan, eindelijk, werd het juli…
…dat betekende de start van de Tour en dus vanaf twee uur dagelijks Radio Tour de France. Toen had je nog alleen de radio, pas later kreeg je ook de finishreportages op tv en weer veel later zowat de hele etappe op tv. Nee, in die tijd was het alleen radio. Geweldig, die magie van de radio: Je ziet niks, je hoort alleen opgewonden stemmen verhalen vertellen, veel verhalen. Wielrennen is de sport van de verhalen. Geen andere sport heeft dat. Maar verhalen moeten verteld worden, en daarom hadden we ook vertellers: Theo Komen, Jean Nelissen, Leo Driessen, Jeroen Wiellaard, noem ze allemaal maar op. Martin Ross, Mart Smeets, Tony Eyk: ze zitten allemaal vol verhalen. Verhalen over de heroïek, verhalen over de teleurstellingen en de tromphen, verhalen over de vreugde en de pijn, verhalen over doping die niet verteld mogen worden, verhalen over het leven zelf.
En dat Theo Koomen in al z’n enthousiasme soms wel eens uit de bocht vloog, dat vond je niet erg. De waarheid kwam toch pas uren later aan het licht.

Alle dagen luisterde ik naar radio Tour de France. …NOS-Radio Tourflits…en dan leefde je mee met de verslagen vanaf de motor. En, natúúrlijk, het feit dat er altijd wel Nederlanders waren die meededen voor het klassement of de dagprijzen maakte het allemaal nog veel interessanter, maar bovenal was het toch de sfeer, de geur die je niet kon ruiken, de hitte die je niet kon voelen, de dorst en de uitputting die je niet kon ondergaan, de opwinding waar je geen deel aan had,…of juist wel.

Zo bracht ik – eenzaam maar niet alleen – mijn julimaanden door in de tuin achter het huis. En elke keer weer balen als er een rustdag was. Dan kreeg je geen drama, dan kreeg je interviewtjes met renners die niks konden of wilden zeggen.

Radio Tour de France is inmiddels een monument. Een geweldige aanpak, de goeie presentatoren, de goeie verslaggevers, het goede tempo, en de goeie muziek (vergeet ook dit jaar de Amazing Stroopwafels niet svp!).

Programma’s hebben de tijd nodig om iets moois te worden. ‘Met het oog op morgen’, ook zo’n programma met een ijzeren formule dat gelukkig menig zogenaamd vernieuwende omroepbaas heeft overleefd.
Een volk kan niet zonder monumenten: niet in de architectuur, niet de wereld van de Kunsten, niet in de sport, en ook niet op de radio
.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 30 november 2007 :: 0.10 uur

45 Comments

45 reacties

 1. De zaterdagochtend zal nooit meer hetzelfde zijn, ik zal hem missen!

  Reactie door Marleen — vrijdag 30 november 2007 @ 1.19 uur

 2. Komt tijd van komen…komt tijd van gaan…Maar als het weer gaat om leeftijd slaat het nergens op! Zeer bevlogen “boekenpersoon”

  Reactie door johankivits — vrijdag 30 november 2007 @ 1.47 uur

 3. Martin Ros vaak gehoord op zaterdag ochtend vaak irritant. Maar apart zijn bevlogenheid over boeken deed je weer eens iets anders lezen. Te oud wat een onzin.

  Reactie door Harry Sangers — vrijdag 30 november 2007 @ 2.25 uur

 4. Ik niet, hulde dat hij eindelijk weg is.

  Reactie door Maurits — vrijdag 30 november 2007 @ 3.42 uur

 5. Eén van de weinige unieke figuren in ons land
  die reeds ná 3 woorden bij iedereen bekend is
  en waarvan men de naam onmiddellijk wéét, al
  zie je hem niet!
  Op meeslepende wijze probeert hij iemand in
  vervoering te brengen over wat beslist gele-
  zen moest worden en vooral niét vergeten.
  Zijn enthousiasme is zeer aanstekelijk!

  Tja, en voor de rest? Voor velen was de opvoe
  ding na de WO II, nog in de volstrekt magere
  jaren, een éénzijdige. Aan het wel of niet
  mee kunnen sporten, kon je het gezinsbudget
  aflezen. De ‘bijna gratis’-clubjes werden door vrijwilligers, pro deo, op touw gezet!
  Meer dan genoeg jongelui die met een ‘droom’
  rondliepen, …..want láter, láter, dan zou
  je dat gaan ínhalen….en evt. je eigen kin-
  deren, dat aan de zijlijn blijven staan, toch
  vooral niét aandoen. Ook nu staan er weer tal
  loze mensen aan de zijlijn, komen hun kinde-
  ren niet aan bod, kost sport te veel en zelfs
  ouders die medisch verplicht worden aan sport
  te doén, hebben het (er) na (ar) k ij k e n!
  Intussen zijn we 50 jaar verder en de histo-
  rie herhaalt zich wéér in de midden-en-daar-
  onder klásse, de nadruk ligt op het verwerven
  van kennis, hetgeen al in de basis ten koste
  gaat van een daarnaast gezond met sport en/of
  spel begeleid mensenléven! Al weer: láter!

  Reactie door Madelief — vrijdag 30 november 2007 @ 5.00 uur

 6. Ik vind het heel jammer. Hij bracht tenminste ‘leven’ in de tent, echte passie voor het boek.

  Reactie door Henny — vrijdag 30 november 2007 @ 7.58 uur

 7. Hopelijk wordt dit besluit door publieke druk teruggedraaid. Hij wordt door ongelovelijk veel mensen gewaardeerd, wie hem irritant vindt, kan terecht bij alle andere zenders. Ik zit er helemaal niet op te wachten dat hij wordt ingeruild door een jongere, hippere recencent. Krijgen we straks weer zo’n muts als Susan Smits die de laatste Heleen van Rooyen aanprijst? Nee, bedankt. Ros verdient een contract voor het leven. Ik heb in elk geval al geprotesteerd via nieuwsshow@tros.nl

  Reactie door Fred Perry — vrijdag 30 november 2007 @ 10.55 uur

 8. De wielrennerij, an sich een prachtsport, is door hebzucht en verboden middelen gebruik volkomen naar de kl*te geholpen (excuseer le mot)…en wij zeuren hier over radio tour de france, wie zal DAT nou missen? De in- en in burgerlijke en beroerde muziekkeuze was al een ramp, dus annyway.
  Van ouwe lui, voor ouwe lui-radio, nou gelukkig maar dat DAT verleden tijd is.Achter de geraniums ermee, ksjjj ksjjj!

  :-)

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 30 november 2007 @ 10.55 uur

 9. gisterenavond was hij bij Pauw en Witteman. ik ken hem niet, maar ik vond hem wel een uitslover. een drukke man, die alles in 1x wilde vertellen over zijn boeken.

  Reactie door maayke jong-doppen — vrijdag 30 november 2007 @ 12.03 uur

 10. Martin Ros wil nog wel eens een beetje rechts uit de hoek komen, maar het bijzondere is dat hij dan meestal gelijk heeft. Tja, dat kan wel eens.

  Inderdaad, een monument, ooit zal het verdwijnen, zoals alles. Maar waarom dat forceren?

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 30 november 2007 @ 12.32 uur

 11. Maak me meer zorgen dat er weer een boekenrubriek bij de publieke omroep gaat verdwijnen.

  Martin Ros zal natuurlijk gemist worden vanwege zijn unieke manier van boeken bespreken. Ik heb (had?) wel het idee dat hij nogal veel aandacht bestede aan boeken die zijn eigen interesses raakte. Des al niet te min had hij, als ik het voor het zeggen had, mogen blijven.

  Reactie door Remco — vrijdag 30 november 2007 @ 13.12 uur

 12. @9 Maayke

  Juist die eigenschappen maken hem zo geweldig. Zonde als ie weg moet. Vast onderdeel van mijn zaterdagochtend. Er zijn maar weinig mensen die zoveel lezen en zo bombastisch over honderd boeken per minuut kunnen spreken, en zinnig ook. Boudewijn Buch is er al niet meer; en nou zouden we het ook nog zonder Ros moeten stellen. Zucht…

  Reactie door Martijn — vrijdag 30 november 2007 @ 14.12 uur

 13. De grootste familie van Nederland……..maar boven de 70 ben je niet meer nodig.
  Alles moet altijd sneller, jonger en frisser. Binnenkort wordt de Tros nieuwsshow samengesteld met artikeltjes uit de spits zodat de jeugd er ook iets van snapt.
  Jammer, jammer, jammer, diepgang lijkt een zonde te worden.

  -tom-

  Reactie door tom — vrijdag 30 november 2007 @ 14.21 uur

 14. Hij zat niet voor niks bij de Tros.
  Een doorgedraaide adrenalinemachine die kickte op zichzelf en zijn boeken daarvoor als hulpmiddel uit de rechtse kast trok.

  Reactie door Atheist — vrijdag 30 november 2007 @ 14.56 uur

 15. Ik hoop dat Martin zijn inkomen goed verzekerd heeft bij Interpolis (Martin is de stem van de commercials) . Haha. Het is jammer dat hij zó eruit gebonjourd wordt. Hij is een erg karakteristiek man en dito stem. Hij kan door niemand vervangen worden. Ze willen zo nodig verjongen, maar dat is niet altijd goed.

  Reactie door Erik — vrijdag 30 november 2007 @ 15.23 uur

 16. @10, 14

  Volgens mij heb ik toch iets gemist. Ik ben zo links als mijn linkerschoen, maar ik heb me nog nooit gestoord aan de (blijkbaar) rechtse inborst van Ros. M.a.w. … huh?

  Reactie door Martijn — vrijdag 30 november 2007 @ 15.26 uur

 17. …en dan al die rotzooi op die foto…nou heeft Ros EIN DE LIJK tijd om op te ruimen!

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 30 november 2007 @ 17.46 uur

 18. 10. Hermie

  Precies het is de manier waarop het gegaan is en die was niet fraai na zo’n lange staat van dienst, hoe je dat laatste ook wil uitleggen. Ik meende overigens in het programma zelf al gewaar te worden dan men hem kwijt wilde en zat er blijkbaar niet ver naast.

  Reactie door Henny — vrijdag 30 november 2007 @ 17.49 uur

 19. QuestionMaster — vrijdag 30 november 2007 @ 10.55:

  Goedenavond,

  Terwijl daarvan al een dominante overvloed is: nog meer hijgerige schreeuw- en stamp”muziek” van voornamelijk amerikaanse herkomst dan….?
  En vooral daarbij nog meer leeghoofdige en met irritant stemgeluid blatende en vaak staccato-pratende, zogeheten diskjockey’s….?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 30 november 2007 @ 19.00 uur

 20. @5 Madelief.

  Wie schreef deze woorden.

  We zijn er nog! Maak van je leven
  wat je kunt. (…) ‘Er zijn’is
  gelegenheid krijgen. Als straks het
  doek valt, zou het zonde zijn als
  mensen alleen maar konden
  zeggen: jammer dat hij er was.

  groeten Henk en Dee.

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 30 november 2007 @ 20.04 uur

 21. Hoe zo oud.
  Joop Landre tros/telegraaf coryfee had het progamma de duvel is oud van af zijn pensioen 1974 tot 10 maart 1997 gepresenteerd kort er na is die overleden.

  Reactie door lapper — vrijdag 30 november 2007 @ 20.55 uur

 22. De tros maakt een grote fout.
  Hoezo verjongen? er komen steeds meer 50 plussers in ons land, de groep die steeds belangrijker wordt, op alle gebied.

  Omroep MAX scoort hoge kijkcijfers.

  De tijd dat de oudjes er niet meer bijhoren is allang achter ons, tros loopt wat dat betreft behoorlijk achter.

  Hartsikke stom om deze man nu al van de radio te halen en af te schrijven.

  Zal wel over een tijdje bij MAX werken, en met succes.

  Reactie door Carla — vrijdag 30 november 2007 @ 21.23 uur

 23. Nee, Harrieke, nog meer bejaarden blije muzak…want daar worden we in supermarkten ed nog niet genoeg mee gegeseld!!!

  Wat is er mis met gewoon MOOIE muziek?? De rest van je stomme opmerkingen zijn voor jou rekening.

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 30 november 2007 @ 23.29 uur

 24. @20 Goede morgen d’olle Henk, het antwoord op
  jouw vraag is wellicht Zelf geschreven verzen
  door bijv. Ingrid van Dael (Google), maar jij
  bent écht heel bijzonder belezen, dus ik waag
  de een gokje, maar misschien dat Martin dat
  dan wel weten zou? Heerlijk trouwens die boe-
  kenkast van hem, ook vroeger bij mij thuis en
  nu nog ten dele, was het net zo en ik ken veel mensen die precies weten wáár wát ligt,
  al zou je denken van niet!
  Ja, d’olle Henk, het juiste antwoord toch ge-
  vonden. Wat jij bedoelde en zocht is van:
  Harry M. Kuitert; liet in maart dit jaar weer
  opnieuw van zich horen met een boek dat heet:
  De dood de baas…en het voorgaande werk van
  2004 Hetzelfde anders zien….kreeg ik kort-
  geleden, naast het boek van Klaas Hendrikse
  Geloven in een God die niet bestaat. Morgen
  op Ned.I, heeft Wim Brands om 11.30 daar een
  gesprek over met hem.Ik kijk dus uit naar dat
  vraaggesprek, al zullen velen zich enorm moe-
  ten inspannen om zich in een andere denkwijze
  te verplaatsen, maar die verplaatsing is juist zo ‘ruimte schéppend’ en dat gun je een
  ieder van hárte! Voor mij en vele anderen
  worden het absoluut buitengewoon ‘respecta-
  bele monumenten’ deze ‘doordenkers binnen de
  theologie waarin stromen en bronnen van geest
  kracht’ een andere invalshoek krijgen en die
  verruiming brengt evenwicht en rust!
  Tja en de verhaaltechniek van vriend Mattheus
  loopt overal dwars doorheen als in een nooit
  te eindigen of te volbrengen zoektocht, maar
  we blijven toch op de been! Groeten aan Dee.
  Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 1 december 2007 @ 8.18 uur

 25. @22 Absoluut een domme zet om deze commenta-
  tor uit de schijnwerpers te doen verdwijnen.
  Ook zijn leeftijd brengt mee de vorige eeuw
  praktisch geheel bewúst te hebben meegemaakt
  en in zijn jeugd nog uit ‘directe overleve-
  ring’ zich info wist te verschaffen. Nog fit
  genoeg om deze nieuwe eeuw in te gaan, maar
  bij alles waarin hij sober is, vraag ik me af
  of hij wel zo eigentijds werd zich een compu-
  ter aan te schaffen en zoveel mogelijk ‘bij’
  te blijven. Als geen ander weet hij dat er en
  hoé ómtrekkende bewegingen gemaakt worden.
  Tja en wat is 70 nu tegenwoordig? Hoewel veel
  al de spiegel anders aangeeft is en blijft ‘n
  mens zo jong als die zich voelt, en daaraan
  kan de mens, zich niet isolerend maar blij-
  vend interesse tonen, zélf álles aan doen.
  Pas als de mens zijn blik niet meer richt op
  de wéreld om hem heen, raakt die achter en
  dat kan dus ook zo lang mogelijk worden uit-
  gesteld en/of vermeden. Toekomst is er altijd
  zolang je je ernaar richten wil.
  Martin Ros zal ongetwijfeld zichzelf een
  nieuw doel stellen en dat voor ogen houden!

  Reactie door Madelief — zaterdag 1 december 2007 @ 8.39 uur

 26. @12. Nou Martijn, als je op zo’n manier wakker moet worden. hij zal mischien best veel weten over de boeken, waar hij over vertelt. maar om nou op zo’n manier wakker moet worden. nee, liever iets rustigers. ik werd er al moe van zijn gekwebbel en bewegingen en dan w3as het nog maar de eerste keer, dat ik hem zag. kun je nagaan.

  Reactie door maayke jong-doppen — zaterdag 1 december 2007 @ 12.29 uur

 27. Zo’n ontslagrecht zouden wij toch niet willen!!!!

  Reactie door Henny — zaterdag 1 december 2007 @ 13.06 uur

 28. Vreselijk dat gekrijs van die man op zaterdagmorgen.
  Wat maakt de SP zich druk over een man van 70 jaar er gaan talloze ouderen van 55 + de straat op.
  Maar mischien moet de SP daar maar eens meer naar luisteren en niet alleen naar het gekrijs van dit persoon.
  Of bepalen onze persoonlijke voorkeuren of een oudere wel of niet terecht er uit geschopt is.
  Dus SP sta op en gooi het er nog eens een keer erin de zinloze sollicitatie plicht van 57 + en de afbraak van de uitkeringen van deze ouderen voor de z.g. werk prikkel.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 1 december 2007 @ 14.29 uur

 29. @26, Maaike

  Tja… je moet het ook iets zien als iets dat je moet ‘doorstaan’, of nog beter; ‘ondergaan’. Net als bij de looping in de achtbaan, dat lastige stukje na een tijdje hardlopen als je spieren gaan verzuren, het moment vlak voor je orgasme… Het is prachtig dat het af en toe tergend is, maar tegelijkertijd kun je toch niet stoppen met luisteren. Vooral die waterval met echte liefde voor boeken, zelfs al onanfhankelijk van de inhoud, als ie het heeft over de omvang, de vorm enzovoorts. Heerlijk…!
  En, de Hakker (28), u doet uw naam eer aan.

  Reactie door Martijn — zaterdag 1 december 2007 @ 14.53 uur

 30. @24 Madelief.

  Allereerst jouw kaarten ontvangen waarvoor onze dank.
  Ik weet dat Harry Kuitert jou niet onbekend
  is, maar wat hij schreef op de front-page van zijn laatste boek vond ik typerend.
  Jij had er aleens iets over hem geschreven ruim twee jaar geleden op de topic Anoniem op 29 September 2005 daar presenteerde zich ook Lucida. Ik weet niet of het werkt maar daar stond het:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Diversen/Lucida
  Groeten Henk

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 1 december 2007 @ 19.34 uur

 31. De Theo Koomen van de boeken, weg met die man!

  Reactie door Michael — zaterdag 1 december 2007 @ 20.56 uur

 32. @31 Niets slechts over Theo Koomen graag…

  Reactie door johankivits — zondag 2 december 2007 @ 0.11 uur

 33. @30 Henk,

  met permissie de link werkte niet, deze hopelijk wel:

  http://www.janmarijnissen.nl/2005/09/29/anoniem/#comment-121670

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 2 december 2007 @ 3.53 uur

 34. @33 d’olle Henk en Wattenstaafie bedankt voor
  de hulp, en intussen had ik het topic gevon-
  den en herlezen op de ‘zwarte aanwijzingen’
  van d’olle Henk, maar Wattenstaafie, bedankt
  voor jouw aandeel en ja, ik zag nog geen kans
  de kortgeleden gekregen boekwerken in één adem uit te lezen, maar zoek er wel een goede
  mogelijkheid toe. De verrassingen zullen er
  ongetwijfeld zijn.
  Een gesprek van H.K & K.H. (Harry Kuitert en
  Klaas Hendrikse), waarbij gisteren weer op-
  nieuw bleek dat Klaas niemand zou willen
  dwingen van zijn eigen dénkbéélden af te wil-
  len helpen, lijkt mij, indien tijdig aange=-
  gekondigd in de media, een enorme December tractatie. Zoals ook Harry eerder betoogde dat niet aan, ook oudere generaties dat niet
  te willen opdringen.
  Intussen geeft hij wel de mogelijkheid aan inmiddels twee nieuwe ‘generaties’, deze van
  ‘éigen beleving in ruimte en tijd’ te voor-
  zien en Klaas noemt het ervaringen, daar waar
  anderen het ‘projectie’(binnen een complex ge
  heel van mens-geworden zijn) benoemt.
  Het moet ons ouderen heel véél zeggen, als
  jongere generaties na zulke intervieuws, let-
  terlijk OPGELUCHT ADEM halen en te kunnen af-
  rekenen met alle bedáchte dogma’s die hen
  deels hun ‘wérkelijkheidszin’ hebben ontnomen
  en TEN ONRECHTE gestigmatiseerd werden met de
  ‘veroordeling als ONgelovig’ te boek te staan
  Déze twee boegbeelden, die ik eveneens zeer
  ‘respectabele monumenten’ zou willen noemen,
  hebben absoluut reeds tientallen jaren voor
  de nodige verlichting (van door theologie
  veroorzaakte verwarring) gezorgd en wie hén
  verliet leek nog lang niet ‘rijp’ voor meer
  GELOOFwaardige argumenten.
  Verplaats ‘oude bomen niet’ en ‘ontneem deze
  zeker hún wortels niet’, want de ‘boom’ is
  inmiddels geënt op dergelijke wortels en ten
  dode opgeschreven indien zij daarvan zouden
  worden losgerukt. De ontreddering van het in-
  dividu is dan groter dan de ‘ruimte’ die men
  trachtte te bréngen. Leef en laat leven op
  welke basis danook is dan de meest ménslieven
  de en veroorzaakt geen brainstorming die me-
  nig mens niét aan kan om verschillende redenen. Een mens bevoogden in vrijheid van
  denken heeft echter op lange termijn zeer kwa
  lijke gevolgen en ook dáárvoor is aandacht be
  slist nodig!

  Reactie door Madelief — maandag 3 december 2007 @ 12.00 uur

 35. Prompt gaat in heel het land hét ALARM af,
  zou ik daar nu bijgelovig van worden?
  Voor mij is het echter blijvend gekoppeld aan
  DE Schipholbrand, dat een ONvoltooid einde
  kreeg toebedeeld, met vele frases en franjes!
  Zo verteerbaar als vuur is, zo onverteerbaar
  de gekózen afloop ervan! Dit Alarm dus voor
  mij nog steeds een ‘blijvertje’ om léren heel
  wáákzaam te blijven!
  Fijne dag gewenst, héren! Bedankt voor jullie
  inbreng en dat zeg ik vast namens vele mede-
  lezers én -lezeressen natuurlijk! Hoop ik
  toch voor die allemaal dat jullie ook tot die
  ‘blijvers’ te boek zullen staan, al dan niet
  met af en toe een vacantie tussendoor, van-
  zelfsprekend! Bedankt voor jullie er ‘zijn’!

  Reactie door Madelief — maandag 3 december 2007 @ 12.11 uur

 36. 35. Madelief.

  Kom er nu achter heb het niet gehoord dat alarm bedoel ik.

  Reactie door Henny — maandag 3 december 2007 @ 15.05 uur

 37. Heel jammer.

  Reactie door Lef — maandag 3 december 2007 @ 15.54 uur

 38. 37. Lef

  Dat komt waarschijnlijk omdat er de hele dag door als ik naar het nieuws kijk of luister er talloze alarmbellen gaan rinkelen.

  Reactie door Henny — maandag 3 december 2007 @ 18.26 uur

 39. Tja, Martin Ros heb ik ook altijd enthousiasmerend en boeiend gevonden in zijn boekbesprekingen (of -betogen) op zaterdagmorgen.
  Maar ik was het zelfs vrij vaak NIET met hem eens. En soms zei hij gewoon dingen die feitelijk-historisch niet klopten, maar dan blufte hij gewoonweg. Ook als de presentatoren zo nu en dan terechte tegenwerpingen maakten.
  (En ik herinner mij bv. ook nog een “vertaling” vanuit nieuw-Grieks, lang geleden in De Gids, waarvan weinig klopte, maar dat is een ander verhaal).
  Maar goed, missen zal ik hem zeker wel…..

  Reactie door Olav Meijer — maandag 3 december 2007 @ 19.02 uur

 40. Quote “Dat vindt JIJ toch ook, Mieke?”

  “De zendermanager van Radio 1 heet Laurens Borst en hij is geboren in 1954.
  De zendermanager van Radio 1 is veel te jong voor zo’n belangrijke functie.”
  Wim de Bie.

  Reactie door bas — maandag 3 december 2007 @ 19.20 uur

 41. @39
  Een leugenaar dus,misschien nog plaats voor hem in een politieke partij.
  Vreemd dat er mensen zijn die genieten van verdraaingen en leugens.

  Reactie door De Hakker — maandag 3 december 2007 @ 22.32 uur

 42. @36. Vorige maand, ik ook niet Henny, maar
  was toen nog áfgeleid door een aantal dagen
  ‘mantelzorg’ van 24 uur per dag, die er ‘van-
  zelfsprekend’ van mij verwacht kon worden in
  een crisissituatie.
  Weet je nog wáár je mee bezig was Henny en be
  denk of je er verstandig aan doet dan even
  wat gas terug te nemen, en/of maatregelen te
  treffen.
  Soms is een mens toe aan een nieuwe stofzui-
  ger, en die van mij een H.E. doet het ná dik
  30 jaar nog prima, maar niét zónder véél ge-
  luid (voor éénhoog heb ik dan zo’n rood ke-
  vertje ‘lichtgewicht’). Zo simpel kan dus de
  verklaring er ook voor zijn, kies maar!
  Aan de slag, ik begin vast, ‘morgenstond heeft goud in de mond’ gaat nog steeds op!

  Reactie door Madelief — dinsdag 4 december 2007 @ 7.17 uur

 43. Volgens mij is het grootste probleem in de Nederlandse samenleving dat mensen niet bevlogen, fanatiek, enthousiast zijn over en met wat ze doen. Als er ergens eens iemand wel iets vol overtuiging en passie dat doet waar hij goed in is, is er altijd wel een of andere idioot die het niet goed of overdreven vind en dan zo’n geweldig iemand zijn functie ontneemt.

  Waar gaat dit heen?

  Reactie door Kwant — donderdag 6 december 2007 @ 15.20 uur

 44. We zullen hem missen, deze man die zo bevlogen kan vertellen. Zeker wanneer hij aan het woord is over zijn en mijn geliefde wielersport. Om nog maar te zwijgen over over Fausto Coppi. Ross kan heerlijk vertellen. Zijn vertrek is zonder meer jammer!

  Reactie door Harrie — zaterdag 8 december 2007 @ 17.01 uur

 45. Het is reuzejammer dat er op radio en TV niet veel en veel meer aandacht is voor boeken en hun schrjvers. Wim Brands doet dat voortreffelijk op zondagochtend op de NOS.
  Ross deed het leuk en hij had zijn rechtzaak tegen de Tros door moeten zetten. Waarom zwichtte hij zo snel voor € 15.000,-?

  Willem van Hoorn

  Oegstgeest

  Reactie door Willem van Hoorn — zondag 9 december 2007 @ 15.20 uur