De kogel is door de kerk…

De verlenging van de Uruzgan-missie zal Afghanistan niet veel verder helpen. Het is vooral een steunbetuiging aan de NAVO om te voorkomen dat deze organisatie gezichtsverlies lijdt als de missie moet worden opgeheven. Dat stelt SP-woordvoerder Harry van Bommel in reactie op het kabinetsbesluit de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan te verlengen tot zeker 2010. “Deze beslissing betekent dat we wéér een miljard in een onmogelijke vechtmissie steken, terwijl we de Afghanen veel beter zouden helpen door te investeren in de opbouw van onderwijs, zorg en infrastructuur in de rustiger gebieden.”

Van Bommel: “De regering houdt een uitzichtloze situatie in stand, dit is pappen en nathouden in de ijdele hoop dat het uiteindelijk beter wordt. Alleen een staakt-het-vuren onder de strijdende Afghanen en een vredesproces kunnen de oorlog stoppen. Nederlandse deelname maakt de oorlog erger en biedt de Afghanen geen oplossing. Nederland moet pleiten voor uitbreiding van de hulpprogramma’s in die gebieden waar echt iets kan worden opgebouwd.”

In diverse rapporten van zowel onafhankelijke denktanks als van de Amerikaanse regering blijkt dat de veiligheidssituatie een dieptepunt heeft bereikt. Hooggeplaatste anonieme Amerikaanse regeringsfunctionarissen verklaren dat de invloedsfeer van de Taliban steeds groter wordt. Intussen betaalt de Afghaanse bevolking de prijs. In de gevechtszones vallen door toedoen van zowel ISAF als de Taliban steeds meer doden en gewonden onder de burgerbevolking. Het Rode Kruis verklaarde in juni van dit jaar dat de humanitaire situatie sinds 2001 niet meer zo slecht was geweest.

Van Bommel: “Onder deze omstandigheden doorgaan met de missie getuigt van een koppige blindheid voor de werkelijkheid. De SP wil dat de Kamer deze beslissing afwijst, de Afghaanse bevolking steunt met ontwikkelingshulp en niet met oorlogvoeren.”

Nieuwsbericht SP

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 30 november 2007 :: 20.06 uur

178 Comments

178 reacties

 1. En zo is het.

  Haras

  Reactie door Haras — vrijdag 30 november 2007 @ 20.12 uur

 2. Zo zou het inderdaad moeten. En wat ik nou zo dom vind, van tevoren hebben ze alweer geen flauw idee wie onze soldaten over 2 jaar komen vervangen. Een ezel stoot zich in het algemeen toch geen twee keer aan dezelfde steen? Hier hadden ze harde toezeggingen over moeten afdwingen. Volgens mij komen ze daar nooit meer weg zo.

  Reactie door J Vrolijk — vrijdag 30 november 2007 @ 20.16 uur

 3. Wij Nederlanders zullen dit varkentje wel eventjes wassen.
  Dit zag je Balkenende en consorten op het journaal denken.
  Wat de toenmalige Sovjet-Unie niet gelukt is,met 20 jaar strijdt,zal Nederland ook niet lukken.
  En dat met nog met nog meer Nederlandse meisjes en jongens als slachtoffer.
  Het zou maar een zoon of dochter van je zijn.

  Reactie door Jan — vrijdag 30 november 2007 @ 20.31 uur

 4. De kogel is door de kerk en straks gaat de kogel door de moskee.

  Reactie door Drob — vrijdag 30 november 2007 @ 20.37 uur

 5. Dat er Nederlandse militairen er zullen vallen, daar hebben zij voor getekend. Wel sta ik er bij stil bij die ouders, echtgenoten, kinderen. Die hun kind, man, vader verliezen.
  Eens kwam ik de volgende woorden tegen.
  “To be a Flower of a great Nation, rotting in strange soil”. Deze woorden werden ontleend tijdens de strijd in het middenoosten door de Engelsen. Hoe dom is het Nederlandse Volk, maar ja die niets van de geschiedenis leert zal de geschiedenis opnieuw moeten beleven. Wij zullen het maar niet hebben over die ruim miljard euro, die worden uit de zakken van het Volk gehaald.
  Zoals een aanval op de AOW, uitkeringen en zo voort. Lang leve de VOC mentaliteit.
  Hij die heeft zal gegeven worden, hij die niets heeft zal ontnomen worden ook dat weinige wat hij bezit.

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 30 november 2007 @ 20.44 uur

 6. Drob reactie 4

  Wat is vlgs jou de beste kogel ?

  Reactie door teun — vrijdag 30 november 2007 @ 20.59 uur

 7. De meerderheid van de Nederlandse bevolking is faliekant tegen deze geld en mensen verslindende operaties.
  Is dat nou luisteren naar de bevolking?
  Waar ze maanden lang voor door ons land getourd hebben?
  Nee dat is dictatuur!
  Is dat nou het soort demokratie waar ze daar reclame voor maken?
  Logies dat die arme mensen er daar ook geen bal van snappen toch?

  Reactie door fred — vrijdag 30 november 2007 @ 21.12 uur

 8. @ 2 J.Vrolijk
  Dat was ook mijn eerste gedachte. Als ik tot de Taliban behoorde zou ik denken: eerst drie jaar rustig aan, een beetje op krachten komen en wapens verzamelen. Als dan eind 2010 die Nederlanders weggaan hebben we die Afghaanse politietroepen binnen de kortste keren plat. Kat in’t bakkie. Het is toch ontzettend naief om nu al te zeggen dat je eind 2010 zeker weggaat ? Ik bedoel,als je dan wat wilt bereiken moet je zeggen: wij blijven er totdat de Taliban uitgeroeid is, ook al duurt het 25 jaar. Begrijp me goed, dat is niet mijn standpunt, maar geredeneerd vanuit de voorstanders van bemoeienis met Afghanistan. Je moet jezelf niet vastleggen op een termijn, de Taliban heeft alle tijd, die hebben veel meer geduld dan alle westerse troepen bij elkaar. Of zeggen dat je blijft zolang het nodig is met inzet van alle beschikbare middelen, óf meteen vertrekken. Maar niet zo stom zijn om je vertrek meteen al aan te kondigen.

  Reactie door simbro — vrijdag 30 november 2007 @ 21.12 uur

 9. Niet alleen de Nederlandse bevolking wil het niet, maar de huidige wereldsituatie stevent op een enorme oorlog af als de VS niet afzien van hun plannen Iran aan te vallen.

  Ik snap het niet… straks wordt Iran aangevallen en dan?

  Waarschijnlijk heeft het kabinet niet de Asia Times van 25 oktober gelezen waarin stond “Attack Iran and you attack Russia”.

  Maar er schijnen nu ook geheime afspraken tussen Iran en China te bestaan voor als Iran door de VS wordt aangevallen. En Nederland maar achter het beleid van de VS aanhobbelen?

  Dat kan straks nog leuk worden hier en in Uruzgan als de film van Wilders uitkomt op de dag dat de aanval op Iran begint.

  Politiek is vooruitzien.. maar schijnbaar heeft het kabinet daar geen idee van????

  Reactie door Ineke van der Maat — vrijdag 30 november 2007 @ 21.27 uur

 10. Harry en Jan…Complimenten !!! Zo is het!!

  Reactie door Eric — vrijdag 30 november 2007 @ 21.35 uur

 11. Nederland moet zonodig vooroplopen in Europa met de kwestie Uruzgan .Ik heb op het 8 uur journaal gezien het was volgens de premier een opbouwmissie maar zoals ik begrepen heb wordt er bijna dagelijks gevochten en groeit de activiteiten van de Taliban en ik vrees dat die zullen proberen om de Nederlandse militairen uit Afganistan te knuppelen. De premier zei ook de arme bevolking te willen helpen .Maar ik vind dat ze eerst hun eigen arme bevolking moeten helpen .Want die missie tot 2010 kost wat men zegt zo,n 750 milioen € o,s en niemand in de NAVO wil het van Nederland overnemen .Ik vrees dat we daar nog akelige tijden mee zullen beleven En het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking vindt dat onze militairen daar weg moeten gaan maar als ze dat overhaast doen ben ik bang dat de Taliban een slachting zullen aanrichten onder de bevolking omdat die de Nederlandse militairen geholpen hebben met de opbouwmissie Dan moet Bush maar een oplossing zoeken

  Reactie door Dirk Schuit — vrijdag 30 november 2007 @ 21.43 uur

 12. iedere besluitvorming z,n eigen methode,s nietwaar????de bevolking wordt d.m.v.een pr-campagne waarbij manipulatie niet wordt geschuwd voorbij getrokken aan het point of no return,dergelijke mediamanipulatie heeft tot doel om zelfs oorlogshandelingen acceptabel te maken inclusief opoffering van levens,investering van vele miljarden en de uitzichtsloosheid van de situatie.

  Reactie door visgert — vrijdag 30 november 2007 @ 21.44 uur

 13. Afghanistan is het vooruit schuiven van gezichtsverlies.Daarvoor moet de belastingbetaler meer dan een miljard ophoesten.Dat wordt o.m.weggehaald bij de zorg,krappe wegenaanleg,geen effectief milieubeleid met subsidies welke besparingen bewerkstelligen en bezuinigen op de AOW.Er wordt meer papaver verbouwd dan ooit.De bevolking wordt door de Taliban,volgens het Irak scenario geterroriseert,zodat de bevolking afzijdig blijft van de NAVO eenheden,welke ook als indringers gezien worden,aangezien van de opbouwmissie weinig terecht komt.Bovendien worden opbouwwerken,door de Taliban aangevallen en vernietigd.Het is afwachten hoe de situatie in Pakistan zich ontwikkeld.Een democratisch gekozen president krijgt het moeilijk,omdat Musaraf via het leger invloed houd.Iran blijft de Taliban steunen.Wanneer de Palastijnen tot wanhoop gedreven worden in de Gazastrook,dan komen er meer Taliban recruten.Het CDA/PvdA/VVD/C.U.bevorderen hier de onveiligheid en aanslagen.De hele missie kent alleen maar negatieve punten,er zijn alleen maar verliezers.”MENEER DE MINISTER PRESIDENT,SLAAP ZACHT”(Boudewijn de Groot)

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 30 november 2007 @ 21.55 uur

 14. Ik pieker me suf wat nou toch die dubbele agenda van deze regering is.
  Iemand?

  Reactie door @bacus — vrijdag 30 november 2007 @ 22.13 uur

 15. Ben het helemaal met Harry eens, als het inderdaad veilig genoeg zou zijn voor de hulpverlening om daar heen te gaan.
  Maar tot op heden worden daar nog steeds mensen ontvoerd en hulp transporten overvallen.

  Reactie door TT — vrijdag 30 november 2007 @ 22.15 uur

 16. Precies het goede standpunt van Harry ook volgens een gevluchte Afghaan die ik ken. De zeer orthodoxe en onderontwikkelde stammen op het dunbevolkte platteland van Afghanistan leveren de Taliban-strijders. De strijd is hier NOOIT te winnen. Help inderdaad de rest van Afghanistan vooruit, laat het platteland aan de Taliban, evacueer degenen die gevaar lopen en uiteindelijk zal de Taliban willen onderhandelen.

  Reactie door Toon — vrijdag 30 november 2007 @ 22.31 uur

 17. Een echte Afghaan fronst een wenkbrauw en krabt zich achter het hoofd om zoveel onnozelheid: Wat bezielt een stel diklippige Hollandse hansworsten om een stel huurlingen van het Amerikaanse imperialisme te sturen?

  Afghanen hebben er alleen maar last van omdat de papaver vertrapt wordt en hun huisdeuren ingetrapt (zoals de NOS onlangs liet zien) En zelf zouden Uruzganezen en Pashtun toch ook nooit naar Nederland gaan om de Friezen tegen de Hagenezen te beschermen? Er moet haast wel een dikke zak geld mee gemoeid zijn dat dat Hollandse volk zich weer met de Oost moet bemoeien en zich weer zo slachtofferig opstelt als het niet in een keer lukt en er een paar dooien vallen.
  Morgen ga ik maar eens met mijn kroost naar de Scheepsjongens van Bontekoe om te zien hoe dat ook al weer zat met die VOC.

  Reactie door Haq — vrijdag 30 november 2007 @ 22.34 uur

 18. @9 Ineke

  Als straks Iran wordt aangevallen, dan “is de veiligheidssituatie veranderd” en kunnen we nog weer een keertje verlengen…. want tja… daar konden we toch geen rekening mee houden….

  Ik heb het helemaal gehad met dit topic. Volgende week nog een hoorzitting, en dan was dat het wel weer. En vooral de troepen blijven steunen. Aaargh..!

  Reactie door Martijn — vrijdag 30 november 2007 @ 22.37 uur

 19. Op de eerste plaats had NL beter moeten nadenken voor ze er naar toe ging…maar nu is er helemaal niet meer nagedacht! Op het nieuws werd gesteld dat er “vanaf nu meer moest worden opgebouwd”…dat is niet zo moeilijk, er wordt – en is – niets opgebouwd. Je kan moeilijk een school beginnen als je tegelijkertijd aan het schieten bent. Ik ben het met sommigen hier eens…uitstel van gezichtsverlies…Over de hoofden van de soldaten en de ruggen van de NL bevolking!

  Reactie door johankivits — vrijdag 30 november 2007 @ 23.00 uur

 20. Zou het feit dat (de) Nederland(se regering) steeds zo braaf achter Amerika aanhobbelt iets te maken hebben met dat andere kleine feitje dan Nederland één van de grootste wapen-exporteurs/-doorvoerlanden is? Het zou me niet verbazen als, wanneer je wat verder ging kijken, een hoop CDA- en VVD-kopstukken of hun familie hier vet aan zouden blijken te verdienen. En het CDA is altijd al een totaal hypocriet achterbaks zooitje geweest, dus waarom hier niet?

  Reactie door Arno — vrijdag 30 november 2007 @ 23.08 uur

 21. Ik ben stomverbaasd.
  Niet over dit ‘besluit’. Wij hier op dit weblog weten dat al heel erg lang.

  Nee, dat we ineens Geert Wilders aan onze zijde vinden als tegenstander van deze missie. Dat lijkt onlogisch. Het is daar toch lekker moslimpjes neerknallen. Fijn voor Geert zou je denken. En we matsen daar de Bush administration en Israël tegelijk, de twee grote bondgenoten van Wilders.
  Wat kan hiervan de verklaring zijn?

  Ik kan maar één verklaring bedenken: Wilders is nog populistischer dan we al dachten. Het is een rasopportunist, die nu waarneemt dat zijn volgelingen op het standpunt staan: ‘laat die moslims maar elkaar uitmoorden, dan hebben wij er geen last meer van’. Het lijkt er dus op dat dit belangrijker voor hem is dan de steun van Bush en Olmert.
  Maar ik sta open voor andere verklaringen.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 30 november 2007 @ 23.27 uur

 22. @ 5 Henk H

  Die 1 miljard was tot nu toe, deze verlenging gaat de burger 3,2 miljard kosten, het repareren van de kapotte materieel komt nu ook uit de pot algemene middelen en niet uit de pot defensie, en dat er nu veel meer doden gaan vallen staat als een paal boven water, ze kunnen onze militairen aldaar beter een schepje, emmertje en een zeefje geven dan kunnen ze fijn in het zand spelen, is een stuk goedkoper, het reduceerd het aantal doden tot nul en als opbouw missie hebben ze de Afghanen geleerd zandkasteeltjes te bouwen.

  Henk doe de groetjes aan Dee

  Reactie door Pool — vrijdag 30 november 2007 @ 23.42 uur

 23. Jongens, laten we nou wel wezen. Het is een poppenkast. Nederland is een vazalstaatje van de VS. Wat Bush zegt gebeurt gewoon. Klaar uit.

  Reactie door Berend — vrijdag 30 november 2007 @ 23.50 uur

 24. Ik weet in ieder geval weer waarom ik de SP heb gekozen.

  Je zult maar PvdA’er zijn in deze!

  Reactie door Remco — vrijdag 30 november 2007 @ 23.51 uur

 25. En nu…Wat kan de SP nog doen? Zou ik wel even willen weten!

  Reactie door johankivits — zaterdag 1 december 2007 @ 0.05 uur

 26. @21 Hermie

  Precies. Ik was ook erg verbaasd, gegeven zijn achtergrond en standpunten. Ik kan ook enkel opportunisme bedenken als reden. De VVD is vrij voorspelbaar; die willen graag het defensiebudget omhoog, en dat spelen ze via deze missie. Gegeven de (te) kleine meerderheid zonder de VVD, krijgen ze misschien wel iets voor elkaar in die richting.

  Reactie door Martijn — zaterdag 1 december 2007 @ 0.14 uur

 27. @22 Pool,

  Als ze dan maar wel oppassen voor de landmijnen.

  Reactie door TT — zaterdag 1 december 2007 @ 0.16 uur

 28. Wat kunnen ons die Afghanen schelen. Voor 9/11 interesseerden ze ons ook niet. We kunnen alle ellende in de wereld ons zelf niet aanrekenen. En dat beetje geld wat het z.g. kost? De meeste kosten is m.i. soldij voor de huursoldaten, die we hier geronseld hebben en die kosten zijn we anders ook kwijt aan sociale utkeringen voor die gasten.Nee, dan ons nieuwe SP-speeltje, de Zuiderzeelijn, een nieuwe miljardenstrop in het vooruitzicht. Jan, het westen van het land ligt al op zijn kont, blijf van het noorden af. Wij hoeven hier geen rampzalige infrastructuur zoals in de randstad.

  Reactie door Johan — zaterdag 1 december 2007 @ 0.20 uur

 29. De meerderheid van het volk is tegen verlenging.
  Van de achterban van de PVDA is 65% tegen ?
  En toch duwen ze ook dit weer door onze strot ?
  En dan maar klagen dat de mensen geen vertrouwen in politici hebben.
  Vooral voor de PVDA achterban lijkt me dit zeer onverteerbaar.
  Maar ook dit zullen ze wel weer voor zoete koek slikken.
  En dan ook nog op de SP kankeren als zou die niet democratisch genoeg zijn ?
  Welke democratie bedoelen ZE toch eigenlijk ?
  Nee vertrouwen krijg je door dit beleid niet in de politiek.
  En als ik dan ook nog draaikont Koenders bij Nova de beslissing voor verlenging hoor verdedigen en dan ook nog in feite zijn eigen achterban belachelijk maakt zeg ik toch maar weer ben blij dat ik nooit lid ben geweest van deze PVDA.
  Maar mijn overleden vader zei het 30 jaar geleden al.
  Jongen de sociaal democraten zijn onbetrouwbaar.
  Ze heulen met de vijand als het moet.
  Zolang ze zelf maar goed zitten.
  En pa had geljk. Groot gelijk.
  Zelfs Guusje Ter Horst (PVDA)richt haar pijlen op de linkse SP.
  Ik hoop dat de echte leegloop bij de PVDA nu ook eens goed door zet.
  Echte oprecht linkse mensen zijn altijd welkom bij de SP.
  Draaikonten als Bos,Koenders of Ter Horst zijn niet welkom.
  Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !

  Reactie door Peter Grootheest — zaterdag 1 december 2007 @ 0.24 uur

 30. Gloria…heb wat dingen vernomen…ik wil graag dat u hier weer deel gaat nemen aan de discussie…op een voorwaarde van mijn kant…Ik geloof niet en wil daarom dat u mijn reacties niet veroordeelt vanuit geloofsoverweging…Mocht ik echter u bezeerd hebben…..sorry. Laat het Sp gevoel inderdaad dat omvatten dat ook gelovigen en ongelovigen (op een bepaalde manier…niet atheistisch, ….stoor ik me dan aan) bij elkaar kunnen horen! Maar laat iedereen dan ook weten dat ik geen enkel probleem heb met het UWV, enkel met personen die mij beoordelen zoals ik – ten onjuiste – Gloria heb gedaan.

  Reactie door johankivits — zaterdag 1 december 2007 @ 0.40 uur

 31. Welke invloed zal deze toekomstbepalende en geschiedenisoptekenende beslissing hebben op de toekomstige dikke van Dale?

  Er spelen een paar woorden door/in mijn hoofd….

  ‘balkenendisatie’
  1 negatie in weerwil van evidentie
  2
  3
  …..

  ‘balkenendiseren’
  1 liegen en bedriegen
  2
  3
  …..

  ‘gebalkenendiseert’
  1 middels leugens verkopen
  2
  3
  …..

  ‘balkenendesyndroom’
  1 verzamelnaam voor collectieve psychologische aberratie onderhevig aan een gijzelnemer waarbij de gijzelnemer wordt verheerlijkt
  2
  3
  …..

  ‘balkenendeprecedent’
  1 Leugen op leugen stapelen
  2
  3
  …..

  1‘balkenendewaan’ ongegeneerd menen macht te kunnen misbruiken
  2
  3
  …..
  Wie wil NU aan de toekomstige definitie van balkenende bijdragen, het bedoelde een andere definitie geven?
  2 / 3 en….. laat U de ruimte….

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 1 december 2007 @ 1.27 uur

 32. en nu deze voor de lol,de pupets
  “http://img.photobucket.com/albums/v246/gaffeur/rebel.jpg
  http://img.photobucket.com/albums/v246/gaffeur/scheick2.jpg
  http://img.photobucket.com/albums/v246/gaffeur/cia.jpg
  ik had nog better maar het is laat nu,snaveltjes toe ,de kogel is wild slaap leker

  Reactie door gaf — zaterdag 1 december 2007 @ 2.41 uur

 33. @ 14 Bacus

  - Nederland is drugsdoorvoerhaven, producent en handelaar voor Europa.
  - Een fiks deel van onze economie is daar van afhankelijk
  - Sinds de Taliban niet meer aan de macht is en de Noordelijke Aliantie (strijdheren) het weer voor het zeggen hebben, komt 95% van de opium / heroine weer uit Afghanistan.
  - Nederland heeft dus een enorm financieel belang. VOC mentaliteit. Laat je geen zand in de ogen strooien over saffraanteelt en dat soort onzin. Het grote geld wint.

  Reactie door olav ten broek — zaterdag 1 december 2007 @ 4.35 uur

 34. tezij het kabinet valt dan kan een nieuw kabinet anders besluiten

  Reactie door che — zaterdag 1 december 2007 @ 5.29 uur

 35. @5 d’Olle Henk ons rest nog de ideologie!
  Meer getalenteerden wensen we ons land toe
  en zouden met veel respect de besluitvorming
  moeten kunnen onderschrijven.
  Geluiden van boosheid en verdriet nemen toe
  en men hoort meer en meer ‘geween en tanden-
  geknars’. Het licht dat een schijnsel op een
  ieders pad zou moeten zijn wordt terzijde ge-
  schoven en men dwaalt af in diepe duisternis.
  Heft op dan uw hoofden, wetsdienaren, bewaak
  de poort van rechtschapenheid en hándel daar-
  naar.
  Er gingen in het verleden meerdere kogels door de kerk, en zie hoe het Evert Louis Sme-
  lik verging, en zijn ook alom overbekende met
  gezellen, in meer symbolische zin. Van zijn hand verschenen destijds danook opnieuw be-
  rijmde verzen zoals dat bijna 400 jaar oude
  gedicht van Georg Weissel, maar het zou me
  niet verbazen als ook die bundel in jouw be-
  zit zou zijn!
  Ruwe stormen mogen woeden, lijkt het hier nu
  in midden-Nederland, letterlijk, maar ik ver-
  wacht er meer in Den Haag, waar ze tot stil-
  stand dienen te worden gebracht met een wijs
  beleid ! Stijfkoppige dwarsliggers en onrust-
  veroorzakers zijn niét goed voor een land,
  ook voor het onze niet! Hartelijke groeten
  aan Dee ! Met vriendelijke groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 1 december 2007 @ 7.16 uur

 36. [...] De kogel is door de kerk… De verlenging van de Uruzgan-missie zal Afghanistan niet veel verder helpen. Het is vooral een steunbetuiging aan de NAVO om te voorkomen dat deze organisatie gezichtsverlies lijdt als de missie moet worden opgeheven. Dat stelt SP-woordvoerder Harry van Bommel in reactie op het kabinetsbesluit … [...]

  Pingback door Afghanistan » Blog Archives » De kogel is door de kerk… — zaterdag 1 december 2007 @ 8.00 uur

 37. [...] De kogel is door de kerk… De verlenging van de Uruzgan-missie zal Afghanistan niet veel verder helpen. Het is vooral een steunbetuiging aan de NAVO om te voorkomen dat deze organisatie gezichtsverlies lijdt als de missie moet worden opgeheven. Dat stelt SP-woordvoerder Harry van Bommel in reactie op het kabinetsbesluit … [...]

  Pingback door Afghanistan » Blog Archives » CNN - War Funding Compromise Shot Down — zaterdag 1 december 2007 @ 8.10 uur

 38. Onze alcoholist (jpb) is bang om gezichtsverlies te lijden bij de amerikanen.

  Reactie door mcniel — zaterdag 1 december 2007 @ 8.11 uur

 39. Als ik zie welke partijen absoluut voor deze oorlog zijn,dan moet de tekst zijn,de kogel uit de kerk.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 1 december 2007 @ 8.16 uur

 40. ‘een balkenende doen’
  1 liegen dat het gedrukt staat
  2 liegen tegen alles en iedereen
  3 liegen
  4 onwaarheden vertellen
  5 kiezersbedrog plegen
  6 oorlogsmisdaden goedkeuren

  Reactie door koen — zaterdag 1 december 2007 @ 8.42 uur

 41. nr 29 Peter Grootheest Ik ben het voor meer dan 100% met hem eens SPtje pesten en heulen met de vijand en een onbetrouwbare draaikomntengroep de PvdA dat hebben ze het laatste jaar al weer laten zien De SP moet maar op eigen kracht verder gaan dat hebben ze de afgelopen paar jaar wel bewezen dat ze dat kunnen

  Reactie door Dirk Schuit — zaterdag 1 december 2007 @ 8.44 uur

 42. 5. d’Olle Henk

  Het Nederlandse volk staat hier niet achter. 2/3 is tegen verlenging. Maar hebben ze bij de kilometerheffing m.b.t. het milieu zogenaamd draagvlak nodig(argument om het niet snel op te leggen) hier hebben ze geen boodschap aan draagvlak. Draagvlak staat gelijk aan bedrijfsleven. Wientjes gaat mee naar Afghanistan. Dit heeft alles te maken met macht en feteren van macht door met de machtigen mee te gaan in de hoop beloond te worden. Ik word hier zo misselijk van. De uitleg wil ik niet eens meer horen want die is er niet. Het is niet meer dan dat wat ik schreef.
  Ik word misselijk van heel de politiek van Wilders tot Balkenende en Bos cq. Koenders.En dat meen ik letterlijk.
  En daarom ga ik nu een maagzuurremmer nemen.
  Het is een en al leugen en bedrog met achterliggende doelen die niets te maken hebben met de mensen in Afghanistan helpen, met menselijkheid.
  Overigens staat in de brief van het kabinet dat ze na afloop de ‘leidende’ functie echt verlaten. Maar de open vraag is dan wat dat betekent. Een openlaten van… om ook dan door te kunnen gaan.
  Dat geld had naar onderwijs kunnen gaan. Maar extra uitgaven moesten binnen de begroting. Hier niet dus, hier mag veel van algemene middelen.
  Drempels opwerpen om studie voor iedereen mogelijk te houden door verhoging van gelden en gewoon voor veel geld mensen willen afslachten, burgers maar even meegenomen want dat ‘kan’ niet anders.
  We krijgen weer alle trekjes van een feodale staat.
  35. Koen, je hebt gelijk

  Reactie door Henny — zaterdag 1 december 2007 @ 9.10 uur

 43. 9 Ineke van der Maat,,eeuu boes is al bezig een permanente basis in irak voormekaar te krijgen..

  moveon.org

  President Bush is quietly negotiating an agreement with Iraqi Prime Minister Nouri al-Maliki to keep our troops there indefinitely–an agreement that could include permanent bases and a massive military presence for years!1 Bush is trying to tie the hands of the next administration to keep us in Iraq for the foreseeable future. etz..

  Reactie door ad — zaterdag 1 december 2007 @ 10.08 uur

 44. Niet te filmen deze lui !!
  Nog 2 jaar Uruzgan, nog 2 jaar heilloze missie, nog 2 jaar jonge mensen die hun leven nutteloos geven :(

  Hoeveel scholen hebben we daar in de afgelopen tijd nu kunnen bouwen ? Hoeveel kinderen krijgen nu onderwijs terwijl ze dat eerst niet kregen ?
  Hoeveel ziekenhuizen hebben we uit de grond kunnen stampen ?

  Misschien heb ik het gemist hoor, maar ik heb nog geen keiharde cijfers hierover gehoord.
  Ik heb het vermoeden dat die cijfers niet hoog zullen liggen, anders had de regering er wel over op lopen scheppen.

  Niks wat onze regering over deze missie zegt of heeft gezegd klopt.
  Het is een opbouwmissie en er zijn harde garanties dat onze NAVO-vrienden het na 2 jaar van ons overnemen.

  Nou, onze NAVO-vrienden laten ons stikken (op die paar landen na die 2 man en een halve paardekop sturen om te helpen) en van opbouw is niet of nauwelijks sprake.

  Nederland lijkt op een mishandelde hond: krijgt slaag van het baasje, maar blijft wel trouw en onderdanig naar hem kwispelen en doet wat hij zegt.

  Misschien is het tijd om dat punt over het verlaten van de NAVO terug op de agenda te plaatsen, of op z’n minst alá Janet Jackson te vragen: what have you done for me lately ??

  Met boze groet,

  Reactie door R.J. — zaterdag 1 december 2007 @ 10.53 uur

 45. De Afghaanse Overheid zou de Nederlandse in-
  breng zo op prijs stellen? Het was mede hun
  verzoek om toch vooral de Nederlandse delega-
  tie te doen blijven? Ben ik toch benieuwd hoe
  de beeldverslagen over het ‘werkterrein’ el-
  ders in de wereld werden ‘gecensureerd’ of
  juist niét! Maar we zeiden het al eind 2005,
  de Nederlandse burger wordt medeplichtig ge-
  maakt aan handelingen die de burger en kiezer
  niét als behorend aan een OPBOUWmissie meent
  te kunnen verplichten. De impact die het op
  onze ‘jongeren van soms amper 20 jaar’ heel
  lang zal krijgen, is niet een zaak die je kunt afdoen met: “daar zijn ze op voorbereid”
  of “dat valt allemaal wel mee en er is vol-
  doende názorg”. Het Middeleeuwse mens tegen
  mens vechten heeft opnieuw tot gevolg dat deze werkwijze niéts zal oplossen, maar tot
  nog meer haat én rancune zal aanzetten.
  Dichter bij huis wordt meer en meer openlijk
  bekend, hoe ‘christenen’ in Turkije het be-
  staansrecht wordt belemmerd.
  Dit Kabinet meende zo nodig deze zomer bij de
  bevolking poolshoogte te moeten gaan nemen,
  maar trok zich van meningen geen mallemoer
  aan. Een wijze les, was misschien geweest hen
  eens máár 30 dagen in Afghanistan, in Irak en
  in Polen te laten voélen, waar het ter plekke
  allemaal op draait, en ter afsluiting dan
  10 dagen in Noordwijk aan Zee, om ‘bij’ te
  komen.
  Van de schade, die nu uit naam van het Neder-
  landse volk wordt aangericht, zal meningeen
  nooit meer ‘bijkomen’. Dringen na tiental-
  len jaren bijzonder ingrijpende ervaringen op
  de achtergrond, wetend dat men er ‘politiek’
  fout zat, vanuit de verkeerde zienswijzen te
  hebben gehandeld. Zelf geestelijk de dupe
  werden van leed waarmee men, strikt persoon-
  lijk, nooit meer in het reine zou geraken.
  Hélpen kan vrede brengen, maar wat dan nog
  IS en structureel, voorzichtig dient te wor-
  den aangepakt, naar de verdommenis helpen is
  tonen, de landsaard niet te begrijpen, de
  historie voor ‘gezien’ te houden en op deze
  manier nog decennia lang medeverantwoordelijk
  blijven voor slécht gedáne zaken die er het
  tij op die manier nooit zullen kéren.
  Wat mij betreft mogen de opmerkingen van de
  heer Harry van Bommel op een paginagrote ach-
  terzijde van een dagblad, op Kerstavond ipv
  de te verwachten ‘zoete taferelen’ of al
  reeds de Nieuwjaarswensen.
  Dit bijna oude jaar is intussen grotendeels
  áfgemaakt en de Heilige van Myra zal schoenen
  te veel hebben die niét van ‘zoet’ voorzien
  kunnen worden. Tja, hadden we maar ooit een
  ‘zakenkabinet’ kunnen krijgen, dat van ‘wan-
  ten’ weet, als bevriezing alom toeslaat. Als-
  dan een stevige, er ánders over denkende én
  doende, kapitain aan het roer: een neutrale,
  van álle theosofische beschouwingen kennis
  genomen hebbende figuur zou er mogelijk het
  wonder van de vréde IN Nederland kunnen be-
  werkstelligen. Láát mij nog één droom houden!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 1 december 2007 @ 10.54 uur

 46. maar een motie van wantrouwen indienen moet je vooral niet te vaak doen hoor!
  dan word je namelijk ongeloofwaardig…

  nee alsof je nu geloofwaardig op de burger overkomt, door deze regering overal mee weg te laten komen!

  dit had nu een mooie aansluiting geweest voor de SP om een grote landelijke demonstratie te organiseren,maar goed dit zal allemaal wel een wens blijven.

  nee ik zie de berusting al weer aankomen.
  handjes in de lucht en roept u maar weer: “wij kunnen er niets aan doen” anders zijn we ongeloofwaardig en verliezen we misschien wel zetels…

  Reactie door iew — zaterdag 1 december 2007 @ 11.02 uur

 47. goedemorgen,

  is er niet een manier om als volk het kabinet om te laten vallen ofzoiet bijv een advokaat inschakelen?
  want ze luisteren niet word het niet eens tijd om iets van actie te ondernemen? want het volk zegt nee.

  Reactie door thuiszorgster — zaterdag 1 december 2007 @ 11.26 uur

 48. Laaiend, machteloos, verdrietig…

  Afknijpen, politiegeweld, armoe, oorlog…

  JP lijkt op de pop met de almaar doorgroeiende neus.
  Een houten Klaas
  Een man zonder bloed.
  Een los van ziel doormarcherende dwaas.

  Mijn vocabulaire schiet NU tekort.

  Reactie door Roodkapje — zaterdag 1 december 2007 @ 11.30 uur

 49. Laat het Afghanse volk maar in de steek, SP!

  Reactie door Jan — zaterdag 1 december 2007 @ 11.33 uur

 50. Na alle reactie’s te hebben gelezen over hoe het eigelijk niet moet, ben ik eigelijk benieuwd hoe jullie als deskundigen eigelijk de oplossing zien voor de volgende problemen;

  1. 20 miljoen mensen moeten direct van voedsel worden voorzien en kwaliteits drinkwater.
  2. 23/26 duizend mensen hebben direct medische hulp nodig (operatief en medicatief).
  3. 250/300 duizend mensen zijn verdreven en leven in kampen ten noorden van Afganistan in tenten bij temperaturen van -8 graden wat zal oplopen tot -15 in de nacht de komende maanden.
  4. Hoe beschermen wij transporten en personen tegen criminelen die in opdracht van of door de Taliban-strijders worden overvallen.
  5. Wie garandeerd en beschermd de aangelegde voorraden.
  6. Wie regelt het logistiek in Afghanistan.

  En zo kan ik uren doorgaan, maar ik neem aan dat u voor ons de oplossingen heeft, die ik dan met naam vermelding gaarne zal doorgeven aan de internationale organisatie’s en u voordragen voor de Nobelprijs voor de vrede die u dan gegarandeerd wint.

  Reactie door TT — zaterdag 1 december 2007 @ 11.47 uur

 51. Zeer veel Nederlanders leven op het minium, waaronder ik ook!
  Miljarden naar de oorlog in Afghanistan!
  Wat een tegenstellingen!

  Reactie door Ben tarici — zaterdag 1 december 2007 @ 11.52 uur

 52. TT 48, zoals al eerder vermeld heb je gelijk met die vraagstelling maar ons Kabinet heeft de bereidwilligheid van ons volk tot Afghanen helpen vertroebeld door op sneaky en leugenachtige wijze voor de troepen uit te marcheren! Er was geeneens een consensus!

  En dat is een heel andere discussie die eerst opgelost dient te worden in eigen parlement en onder eigen volk. Er leeft een brede eis tot openheid over militaire steun Irak en steeds duurder wordend Afghanistan. Eerst moet de propaganda ontzenuwd worden, moeten vragen beantwoord, dan wil zelfs ik wel meedenken of het zinnig is troepen te sturen voor een opbouwmissie, overigens krom vooral omdat Hoogenvorst met het schrappen van zijn 140 subsidies een paar jaar geleden kostbaar opbouwwerk in achterstandswijken om zeep heeft geholpen waardoor we daar nu met zich onbegrepen voelende allochtonen en Nederlandse burgers zitten.

  Reactie door Haq — zaterdag 1 december 2007 @ 12.04 uur

 53. @Teun (6)

  De beste kogel is geen kogel.

  Reactie door Drob — zaterdag 1 december 2007 @ 12.18 uur

 54. 48. Roodkapje

  Exact, er zijn geen woorden meer voor, een ‘letterlijk’ je misselijk voelen is wat overblijft.

  Reactie door Henny — zaterdag 1 december 2007 @ 12.40 uur

 55. gisteravond zei Koenders van de pvda in Pauw en Witteman, dat ze niet voor “gekke Henkie” wilde spelen. Wel dus, want ze hebben de missie toch verlengd, terwijl het niet gaat volgens de afspraak. als men in den haag niet voor “gekke henkie” willen spelen, dan hadden ze gelijk moeten terug trekken en de andere landen er naar toe moeten sturen. nederland kan dan wel gaan voor de wederopbouw, wat de afspraak was, maar als tegelijkertijd alles weer met de grond gelijk gemaakt wordt, wat heeft het dan voor zin om de missie voor 2 jaar te verlengen?nu moeten de militairen en vechten tegen de taliban en zorgen voor de wederopbouw, maar ook ervoor zorgen, dat de burgers daar veilig zijn. nu worden er een hoop onschuldige burgers dood geschoten.en nederland maar voor “gekke henkie” spelen, terwijl de andere landen van de VN nog niet in beeld zijn geweest. nu is het hun beurt.

  Reactie door maayke jong-doppen — zaterdag 1 december 2007 @ 12.44 uur

 56. Ik snap best dat Maxime Verhagen hier ook wel eens post, en dan natuurlijk onder een pseudoniem. Maar hij is toch Limburger? Waarom kiest ie dan zo’n Twents pseudoniem? (TT) Wel doorzichtig, hoor.

  Reactie door Martijn — zaterdag 1 december 2007 @ 12.44 uur

 57. Ze zullen wel denken, dat ze de islam net zo uit kunnen hollen als het christelijke geloof, en het dan kunnen gebruiken voor zelfverrijking, net zoals ze nu met het katholieke,hervormde en gereformeerde doen.

  Reactie door gerrit — zaterdag 1 december 2007 @ 12.55 uur

 58. @31. heb je al woorden met balkenende zelf verzonnen? wie weet, komen ze straks wel in de dikke Van Dale.

  Reactie door maayke jong-doppen — zaterdag 1 december 2007 @ 13.00 uur

 59. Iemand een idee of die 2 jaar extra incluis het afbouwen van de missie is. Of komt die periode er nog bovenop?

  Als ik even de advocaat van de duivel speel dan zou je kunnen zeggen dat er in twee jaar nog heel wat kan gebeuren.

  Maar een missie afbouwen kost ook enorm veel tijd. Als dit in de missie tijd al verwerkt zit, dan kan dit besluit weinig bijdragen aan de veiligheid en opbouw van de regio Uruzgan (de taliban overleeft twee jaar Nederlandse bezetting wel vermoed ik) denk ik.

  En wat gebeurd er na deze verlening van de missie. Krijgen we dan weer te horen dat er naar partners gezocht om het over te nemen (waarom zouden ze er over twee jaar wel bereid toe zijn en nu niet?). Of stopt men alle activiteiten in Uruzgan dan maar gewoon (dat zou betekenen dat we een miljard echt gaan weggooien)?

  Ik snap vooral de PvdA in deze niet. Een groot deel van hun achterban is tegen. Ze hebben een onderzoek naar de oorlogsellende waar we in verzeild zijn geraakt laten varen. We hebben dus geen lessen kunnen trekken, wie garandeert ons dat we niet weer de mist ingaan. Vreemd, vreemd , vreemd.

  Is er al actie materiaal in de maak? Ik spelt me maar weer een gebroken geweertje en de button van de actie tegen de bombardementen in Irak op.

  Reactie door Remco — zaterdag 1 december 2007 @ 13.30 uur

 60. En alvorens een bumpersticker te plakken om `onze jongens en meisjes’ te steunen, bedenk dat als het het Kabinet zo uitkomt, het niet zal schromen om het leger in te zetten tegen eigen volk hier als dat aan het muiten slaat.

  Reactie door Haq — zaterdag 1 december 2007 @ 13.53 uur

 61. @59 Remco

  NRC:
  „Nederland zal hoe dan ook zijn leidende militaire verantwoordelijkheid in Uruzgan per 1 augustus 2010 beëindigen.”

  http://www.nrc.nl/binnenland/article841613.ece/Dubbelzinnige_boodschap_voor_Uruzgan

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 1 december 2007 @ 14.07 uur

 62. @61 Wattenstaafie

  Bedankt voor de link. Als ik het stuk goed doorlees verliest Nederland in 2010 alleen “zijn leidende militaire verantwoordelijkheid”.

  Het nieuwe voornemen van dit kabinet is dus geen garantie dat onze “jongens en meisjes” in 2010 ook daadwerkelijk weg zijn?

  Geloof dat ons (maar ik denk vooral de goedwillende Afghaanse bevolking) weer een rad voor ogen gedraaid wordt!

  Reactie door Remco — zaterdag 1 december 2007 @ 15.02 uur

 63. 61@ leidende militaire verantwoordelijkheid ”
  beteken niet dat,zij daar niet zal blijven,om scholen en Agis ziekenhuis te bouwen,,,
  Maar ja ,what a wonderful world,en TT,onder het moto “help de armen” help de undermensch, elke keer probeer hij zijn templaar mars te verdedigen,dit topic over oorlog voeren is een farce,het is oorlog ,niet een leger des heils achter een 1000 et une nuit illusie geworden,waken worden!!!

  Reactie door gaf — zaterdag 1 december 2007 @ 15.02 uur

 64. Het is nodig .dat erzosnel mogelijk
  een mobilisatie plaats vind , waar bij duidelijk gesteld wordt . De Troepen
  terug. Ontwikkelingshulp aan Afghanistan
  alleeen wanneer Kazai en zijn kornuiten
  verdwenen zijn Gerar v.d Ridder

  Reactie door G.J.v.d Ridder — zaterdag 1 december 2007 @ 15.04 uur

 65. Haq — zaterdag 1 december 2007 @ 13.53
  … niet zal schromen om het leger in te zetten tegen eigen volk hier als dat aan het muiten slaat.

  Precies! Vergeet niet dat onze ‘jongens’ in grote meerderheid VVD-stemmers of erger zijn. Ze hebben dat zelf hier op het weblog verklapt, al kan ik het niet meer terugvinden. Zal wel op verzoek van AIVD verwijderd zijn.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 1 december 2007 @ 15.35 uur

 66. l4. @bacus.
  Er zullen wel meerdere dubbele agenda’s tegelijk spelen, bacus.
  Nederland is altijd al “gekke henkie”geweest als het om amerika gaat, dus vooral Horig blijven aan deze “supermacht”.
  De wapenhandel en doorvoerhandel speelt ongetwijfeld een rol.
  Balkenende heeft vooral zijn ijzerenheinenhoutenklazen gezicht mee,waar middelbare gristelijke dames verrukt van zijn en hem als ideale schoonzoon zien,een mannelijke versie van een maartjevanwegen.
  Dan is het altijd heel voordelig om nu witte voetjes te halen bij Europa; dat belooft hoge posten later,moeiteloos.
  En dan speelt er nog iets van groot landsbelang: de troonswisseling. Die in alle gristelijke rust moet verlopen.Alleen daarom voelt “ons balkje zich oppermachtig:sterkt gesteund door Raad van State en vorstenhuis.Want hij is de ideale persoon om dat karwei te verklaren voor verdere schandalen de kop op steken.
  En Donner dan Tjeenk Willink (de huidige onderkoning) in de Raad van State kan opvolgen.
  Bea regeert tot over het graf.De bestendiging van de monarchie gaat boven alles.En dan heb je wel een onderdanig schepsel als Balkenende nodig,die bovendien nog doodsbenauwd is voor de mayo.

  Intussen kan het Volk waarvan een groot deel al op een houtje bijt, de kosten ophoesten voor uruzgan, opknappen paleis op de Dam, koningshuis inclusief de jacht en het jacht, en verdere braspartijen van deze regering.Want waar blijft AL DAT GELD wat ze de laatste jaren uit ons hebben geknepen.
  En hoe komt het dat een deel van de bevolking zich in de decembermaand maar moedeloos opsluit in eigen huis met NIETS om te vieren en dat er nog nooit zoveel besteed is aan Sinterklaasinkopen door kennelijk een ander deel van het volk.

  De SP zou groot lawaai moeten maken en een manier moeten vinden om dat GLASHELDER aan de hele bevolking duidelijk te maken.

  Oorzaak en gevolg.En de bittere konsekwenties.

  Reactie door anne hilverda — zaterdag 1 december 2007 @ 15.38 uur

 67. *Zucht*….. Waarom zou je eigenlijk nog gaan stemmen, vraag ik me wel eens af….

  Verdrietig is.

  Reactie door Chantal P — zaterdag 1 december 2007 @ 15.39 uur

 68. @ TT — zaterdag 1 december 2007 @ 11.47

  Je bent een grapjurk.
  Het is niet zo moeilijk om een verstandiger strategie te bedenken en te presenteren. Maar uitvoeren is een ander verhaal want het gaat hier vooral om macht, en die hebben wij hier niet.

  Overweldigend duidelijk lijkt mij toch wel dat de USA de hand hebben in de huidige wantoestanden in Afghanistan. Zij hebben dat niet op touw gezet uit menslievendheid, wat jouw vragen een beetje suggereren. Het gaat hen om geostrategische belangen. Pech voor de Afghanen.

  Helemaal volstrekt krankzinnig is de gedachte dat Nederland het nu over een andere boeg gaat gooien door de Afghanen te gaan opleiden om weer zelf het heft in handen te nemen. Dat hadden ze al voordat ‘het Westen’, lees USA en de grootkapitalisten, zich ermee ging bemoeien.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 1 december 2007 @ 15.44 uur

 69. Die Nobelprijs zou ik trouwens weigeren.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 1 december 2007 @ 15.46 uur

 70. Nederland speelt in Den Haag nog steeds graag
  voor het zicht met ‘houten hammen’ en ‘houten
  kazen’, want naar buiten moet het ‘ogen’, zij
  het dan dat er een grote categorie die ‘nep’
  wel aan de niet gefortuneerde burger ‘toont’
  en zelf ‘uit eten gaat’ voor een ‘prijs, die je absoluut niet wilt weten’. Je krijgt dan
  ook geen ‘waar’ voor je geld, maar een exclu-
  sief culinair diner van x gangen in je maag
  gesplitst. Echter de minima en nét daarbóven,
  die voor de Rijksbelastingen zo gemakkelijk
  te controleren is, draagt niet gering bij voor de div. kook-scholen en -academies.
  Nee in verhouding schrokken ze geen grote
  brokken, zien er dus ook niet uit als
  een hollebollegijs met 3 onderkinnen of ka-
  ken die direct in een halslijn overgaan, maar
  moeten na het afstaan van offeranden, groot in getal, aan de Rijksoverheid genoegen nemen
  met wat hen nog zou toekomen vwb voedsel,
  kleding en schoeisel.Immers gemakkelijk is het om burgers, – die ook recht hebben om de standaardkosten, die voor iedereen in de basis gelijk zijn, te kunnen betalen van een inkomen – altijd te vergelijken met mensen, in het buitenland die het nog minder hebben dan z ij.
  Den Haag past de eigen salarissen aan op wat
  men standaard opgehoogd heeft in andere lan-
  den van Europa, want daarin moet men ongeveer
  gelijk zijn, meent men naar Brusselse maatsta
  ven te kunnen verdedigen. Echter als je dat afzet tegen de km2′s, die Nederland groot (=lees ‘klein’) is, heeft dat niets met wat men als ‘overeenkomstig’ zou kunnen bezien. Dan zou gelijkheid betekenen, alle inkomens
  en uitkeringen tot de laagsten aan toe in die
  lijn door te trekken, of heeft Brussel daar géén richtlijnen voor uitgezet?
  Maar als dit Kabinet denkt te kunnen volstaan
  met het geveltourisme in Brussel, het aanzien
  van Nederland daar in aanzien te vergroten, dan kijkt binnenkort héél Europa wel door de facade heen die Den Haag coûte que coûte denkt overeind te houden. Zulke zaken komen
  ook uit en halen de internationale pers:
  de Haagse bluf, als ‘politiek’ recept, geen
  ‘toet’ waarmee men ‘sterren’ kan vergaren.
  De minima, Madame Blanche et Monsieur Blanc
  kunnen slechts ijskoud geworden, toekijken!
  Bon appétit! Essen Sie schmeckhaft!
  “Maaltijd”, in de volksmond! Hoezo mááltijd !
  De SP doneerde het Leger des Heils, en wat
  doen de ándere partijen? Tja die moeten dat
  het Nederlandse volk feitelijk netjes vragen
  als ze geen partijfonds bijzondere noden heb-
  ben, immers regeren is vooruit zién!!

  Reactie door Madelief — zaterdag 1 december 2007 @ 15.58 uur

 71. Een hoop reacties zijn inderdaad veel geschreeuw, weinig wol. Van Bommel stelt dat de veiligheid op een dieptpunt is en tegelijkertijd moet men het geld in opbouwende projecten stoppen. Er is genoeg zand, dus een ieder kan net als Van Bommel de kop in het zand steken.
  Partnership met andere landen om voor de Afghanen meer veiligheid te garanderen is de eerste stap naar geen kogel en opbouw. Vertrekken wanneer de veiligheid op haar dieptepunt is, betekent de bevolking opgeven en de vrede. Zet druk op de landen die er niet willen zijn, maar laten we vooral 100% achter de moedige mannen en vrouwen gaan staan, die daar daar ‘vechten’ voor vrede, democratie en vooruitgang. Ook de SP, meneer Van Bommel. Ik buig diep voor deze mensen.

  Reactie door Ton Sijm — zaterdag 1 december 2007 @ 16.48 uur

 72. Het is misschien nog veel erger.

  LET OP, wordt er binnenkort niet weer een Nederlander op een hoge VN post benoemd.

  Was dat ook niet bij de Hoop Scheffer, toen regering besloot naar afganistan te gaan.

  Kost een paar mensenlevens maar dan heb je ook wat te vertellen in de VN.

  Of zou ik het mis hebben, laten we maar hopen dat dat zo is.

  Reactie door Bert — zaterdag 1 december 2007 @ 17.06 uur

 73. @ 50 TT.
  Ik zou een prijs, die ook is uitgedeeld aan Al Gore nooit accepteren. Ik zou toekenning nl beledigend vinden.

  Reactie door Dik Evertse — zaterdag 1 december 2007 @ 17.07 uur

 74. @52 Haq,

  Waarom leugenachtig, zijn wij Nederlanders dan zo dom, dat als we weten dat daar talibanstrijders zitten die zich door de Jihad nooit zullen overgeven en wij daar een leger heen sturen die goed bewapend is dus strijd verwacht dat zij deze niet zouden gebruiken?
  Nee Haq, dan hadden we Genie troepen gestuurd die de mijnen opruimde, brugen herstelden en wegen aanlegden.
  Maar als je de luchtmobile brigade, aangevuld met mariniers/commando’s en het 41/43 panserinfanterie weet je dat de eerste doelstelling is het veiligstellen van een gebied en lokaal de bevolking te helpen.
  En als je dan al een discussie wilt voeren onder het volk en de overheid, moeten alle acspecten overwegen en wat wij willen.
  De belangrijkste vragen zijn dan wel of wij deze mensen kunnen en willen helpen en de terroristen, willen wij deze hun gang laten gaan zodat zij zich als een olievlek kunnen uitbreiden, oefenkampen en trainingskampen kunnen opzetten in deze landen, zich kunnen uitbreiden en nog meer landen onder druk kunnen zetten en nog meer burgers kunnen vermoorden om hun woord kracht bij te kunnen zetten.
  En dan zeg ik nee, een groepering met criminele ideeën en die terroristme ten grondslag heeft mag je nooit hun gang laten gaan, niet in Nederland, niet in Europa en zeker niet in landen die zelf geen mogelijkheden hebben om zich te verdedigen tegen deze ongelijke strijd.
  Het laatste nieuws dat ik vandaag hoorde was dat er gemiddeld 150 tot 200 nieuwe talibanstrijders de grens van Afghanistan/Pakistan en de grens van Tjetjenië/Afghanistan, dus onze mannen en vrouwen kunnen hun borst nat maken de komende weken cq maanden en niet alleen deze mannen en vrouwen, maar ook de burgers die zitten te wachten op hulp met de koude winter voor de deur.

  Reactie door TT — zaterdag 1 december 2007 @ 17.10 uur

 75. @73 Dik,

  Je kwam ook niet met een oplossing, dus maak je niet druk.

  Reactie door TT — zaterdag 1 december 2007 @ 17.12 uur

 76. Goeden middag vrienden SP.

  Voor de zoveelste keer:

  Uruzgan is de Taliban, de bevolking is Taliban, de voorlichting van de minister van oorlog is onjuist, hij geeft bewust verkeerde informatie.

  Wanneer onze troepen naar het aangrenzende gebergte worden gestuurd en daar volgens D. Berlijn zegevierend van terug komen, is er niets verandert.
  De Taliban is niet verdreven of verovert, ze zijn daar en zullen daar altijd blijven, wat er ook beweert wordt.
  De hoogste door Amerika in het zadel geholpen gezagsdragers, zijn drugshandelaars, de door de Amerkanen opgeleide politie is zo corrupt als maffia kan zijn.
  De hulptroepen waarmee geschermd wordt is een wassen neus, de Fransen zullen de politie opleiden, die de bevolking zullen terroriseren (wat ze van de Taliban beweren).

  Het gevolg is dat er nooit opgebouwd zal worden en Balkenende zal moeten bekennen dat het de verkeerde beslissing was om in Afganistan te gaan vechten, en dat zal eerder zijn dan na de twee jaar.

  De bevolking ziet ook de Nederlanders als een bezettingsmacht, hoor je daar M. Verhagen over?
  Nee, die moet de Navo tot vriend houden, en daardoor sterven er weer kinderen door bombardementen, en Nederlanders bij gevechten.
  Een hopeloos vooruitzicht…..

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 1 december 2007 @ 17.14 uur

 77. @75 Ouwe Dirk,

  Ik ben het volledig met je eens en heb er dus ook geen woord meer aan toe te voegen.

  Fijn weekend Ouwe Dirk en denk om je rikketik, ben blij dat je weer nog) onder ons bent.
  Voor mij ben je een èchte socialist met het hart op de juiste plaats!

  Met groet, Anja

  Reactie door Anja (B) — zaterdag 1 december 2007 @ 17.34 uur

 78. @73 Dik,

  Je kwam ook niet met een oplossing, dus maak je niet druk.
  TT
  Reactie door TT — zaterdag 1 december 2007 @ 17.12
  denk jij echt dat oorlog voeren is DE$ oplossing?
  hebben de taliban oorlog tegen de koningin aangekondert?
  wat bull jij nu?>

  Reactie door gaf — zaterdag 1 december 2007 @ 17.50 uur

 79. TT,jij bent een troll(back to basic),en geloof allen wat jij wil geloven .Verder is oorlog ok,en kinderen moeten produceren ,(go go go)…

  Reactie door gaf — zaterdag 1 december 2007 @ 17.59 uur

 80. @76 Ouwe Dirk,

  Dus er zitten niet naar schatting 23 duizend maar 30 miljoen strijders in Afghanistan.
  Dan zijn waarschijnlijk de 2-3 miljoen vluchtelingen Christenen wat dan ook wwer het gedrag van het CDA verklaard.

  Reactie door TT — zaterdag 1 december 2007 @ 18.02 uur

 81. @78 TT,

  Lees onze Ouwe Dirk nou eens goed svp.

  Je kunt toch op je vingers van één hand natellen dat (nog zo goed bedoeld van sommige Nederlanders om er een andere cultuur te scheppen) er geen éne poot aan de grond krijgen om de taliban daar te verdrijven.

  Het is een vEchtmissie en géén opbouwmissie, zoals sommigen nog steeds geloven.

  Doet niets af aan de goede bedoelingen van diegenen die er naartoe zijn gegaan met de juiste intentie, maar hélaas, het zal niet baten, het kost alléén nog meer levens en vooral levens van onze jeugd.

  Daar word ik in en in triest van!

  Reactie door Anja (B) — zaterdag 1 december 2007 @ 18.42 uur

 82. @ 19 johan kivits

  Precies zoals jij het schrijft, je kan geen school gaan beginnen als je aan het achieten bent, en per slot van rekening is het ook niet onze oorlog.
  Trouwens je reactie @ 30 heb je perfect neergepent, ik denk dat Gloria het je wel zal vergeven als ze het leest.

  Fijne avond verder.

  Reactie door Pool — zaterdag 1 december 2007 @ 20.42 uur

 83. @ 75 Ouwe Dirk

  Ik sluit me helemaal bij Anja(B)@ 77 aan.
  Doe het rustig aan, en nogmaals denk aan je rikketik.

  Reactie door Pool — zaterdag 1 december 2007 @ 20.44 uur

 84. EXIT-Strategie

  Wederom zijn we verplichtingen aangegaan zonder dat er geregeld is wie ons over 2 jaar gaat opvolgen.

  JPB is waarschijnlijk de uitvinder van de politieke cliffhanger in een oneindige soap ; hij vergeet daarbij maar even dat het ook over de levens van voornamelijk jonge nederlandse mensen gaat.

  Reactie door ACE — zaterdag 1 december 2007 @ 20.50 uur

 85. 81
  Wat een raar stuk.
  nog zo goed bedoeld van sommige Nederlanders om er een andere cultuur te scheppen.
  Wat voor cultuur?
  …………..
  Nog vreemder.
  Doet niets af aan de goede bedoelingen van diegenen die er naartoe zijn gegaan met de juiste intentie,
  Welke intentie?

  Reactie door De Hakker — zaterdag 1 december 2007 @ 22.21 uur

 86. Dik Evertse — zaterdag 1 december 2007 @ 17.07
  Ik zou een prijs, die ook is uitgedeeld aan Al Gore nooit accepteren. Ik zou toekenning nl beledigend vinden.

  Al Gore? Ach, dat gaat nog wel, ahum, enigszins.
  Wat dacht je van:
  1994 Shimon Peres, oorlogsmisdadiger
  1993 F.W. de Klerk, racist
  1978 Menachem Begin, oorlogsmisdadiger
  1973 Henry Kissinger, oorlogsmisdadiger

  Geef mijn portie maar aan fikkie.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 1 december 2007 @ 23.43 uur

 87. @Pool hoop dat het goed zal gaan…wil niemand storen maar dan moet het wel eerlijk worden gespeeld!

  Reactie door johankivits — zondag 2 december 2007 @ 0.06 uur

 88. @ 68 & 69 Hermie Kreeft,

  Ok Hermie welke strategie, welke oplossing?

  @78 & 79 Gaf,

  Inderdaad het is makelijk roepen dat iemand een troll is als je geen antwoord meer weet op enkele zo simpele vragen die ik hier stelde.
  Dan kun je beter gaan kankeren en zeuren op mensen die het goed bedoelden, zo is Gaf wel.

  @81 Anja B.,
  Ik heb heb stukje van Ouwe Dirk goed gelezen en gezien jou reactie weet jij ook weinig van de bevolking van Afghanistan, om hen allen Taliban te noemen.
  En welke cultuur zouden wij daar moeten veranderen?
  Tot 1968 was Afghanistan een welvarend land met prachtige traditie’s en een perfect cultuur.
  Allen de bemoeizucht van diverse landen zoals de USSR, Engeland, Amerika en nu de Taliban-strijders, is het land al 40 jaar verscheurd.
  En wederom word deze bevolking betrokken in een strijd terwijl zij schreeuwen om rust, om een gewoon normaal leven.

  @86 Hermie Kreeft,

  En zijn de anderen ook allemaal oorlogsmisdadigers of zoek je bewust overal het negatieve op?

  Reactie door TT — zondag 2 december 2007 @ 0.10 uur

 89. @71 Ton Sijm bralt!: Een hoop reacties zijn veel geschreeuw, weinig wol. Maar laten we vooral 100% achter de moedige mannen en vrouwen gaan staan, die daar daar vechten voor vrede, democratie en vooruitgang.

  Beste Ton Sijm, wat een oubollige ouwejongenskrentenkoek! Als het nou nog dienstplichtigen waren, zoals die bv. naar Indië moésten in `46, (waaronder mijn vader indertijd) zou ik zeggen, ja Ton je hebt gelijk, hoewel dezulken nog hadden kunnen weigeren op straffe van detentie.

  En ik ben geen zeiker dus wil niet betwijfelen of deze mannen en vrouwen, door jou geroemd, die beroepshalve de keus maken voor betaalde defensieparaatheid, niet moedig zouden zijn.
  Maar onder degene die ík ken/heb gekend als geilend op de defensielandmacht/marine monsterrol speelt de hoge wedde primair een rol. Die willen allemaal trouwen mits koophuis met garage, twee auto’s en een motorfiets voor hun 24e!

  Ik zie geen reden om uit patriotistische optiek beroepsmilitairen op te hemelen die zich naar Verweggistan laten sturen op een missie die zoals vandaag uit polls bleek (NOS-journaal 2 december) door slechts 25% van ónze bevolking wordt gesteund, (dus niet de Afghaanse) Evenveel of weinig steun dus als Bush in zijn verziekte land vanuit de populatie krijgt.
  En zoals ik in posting 60 aangaf, deze zoals jij noemt, `moedige mannen en vrouwen’ acht ik in staat om zonder nadenken op eigen landgenoten te schieten als het Kabinet in naam van God, Vorstin & Vaderland, (wat zulks dan ook moge voorstellen) onze operationele Strijdkrachten daartoe zou bevelen….!

  Reactie door Haq — zondag 2 december 2007 @ 1.04 uur

 90. TT — zondag 2 december 2007 @ 0.10

  Natuurlijk zoek ik het negatieve op. Dat doe jij toch ook? Soms? Ik twijfel overigens geen moment aan jouw goede bedoelingen en dat je ervaringsdeskundige bent. Ik heb daar groot respect voor.

  Waar het mij even om ging @86 is dat ik vind dat een fatsoenlijk mens de Nobelprijs voor de vrede niet meer zou moeten aanvaarden, na alle miskleunen uit het recente verleden (waarvoor voor zover mij bekend nooit excuses zijn aangeboden).
  Hij is te veel besmet.
  De Augiasstal moet eerst worden uitgemest.

  Nu die strategie en oplossing.

  In de Nederlandse context zouden wij ons moeten opstellen zoals de SP bepleit. Hier en daar kan over de details nog worden gediscussieerd maar de richting is helder en het is voor mij aan geen enkele twijfel onderhevig dat zo’n strategie zeer veel beter is dan het huidige kabinetsbesluit.

  In een globale context is daar veel meer over te zeggen. Ik beperk mij even tot enkele hoofdpunten:

  1. Het Westen moet afkicken van zijn neoliberale, neoconservatieve, neokapitalistische, neokolonialistische en neoimperialistische verslaving. Zolang dat niet gebeurt hebben al diegenen die in opstand komen volkomen gelijk. Zelfs de Taliban hebben wat dat betreft mijn sympathie, al veroordeel ik hun methoden. Maar wat wil je. Het zijn verzetsstrijders.

  2. Je kunt een volk niet naar de moderniteit bombarderen. Moet ik dat nou echt uitleggen? Bestudeer de geschiedenis en zie dat het nog maar een halve eeuw geleden is dat wij zelf ideeën aanhingen die nu als barbaars gelden. Ontwikkeling kost tijd, zweet en tranen.

  3. Je moet een exotische cultuur die in onze ogen barbaarse trekjes heeft in zijn eigen waarde laten.
  Het is een basiseigenschap van de mens dat hij gastvrij is. Elke cultuur zal je dan ook verwelkomen, als je met vriendschappelijke bedoelingen aanklopt. Dat is het moment om met hen in contact te komen en hun iets te leren van onze kennis en inzicht en – dat is belangrijk – iets te leren van hen. Want mensen die de islamitische cultuur bestempelen als ‘achterlijk’ zijn niet goed bij hun hoofd.

  4. Het is mij heel goed bekend dat alle ontwikkelingshulp van de afgelopen 10-tallen jaren vooral gefrustreerd wordt door corruptie, vooral ook aan de ontvangende kant. Dat heeft echter ook alles te maken met onze eigen (westerse) benadering. Een elite in een onderontwikkeld land kan zich zo gemakkelijk verrijken door de kapitalistische structuren die door het Westen in stand worden gehouden. Zie het maar zo: het zwarte geld staat allemaal op ‘onze’ Zwitserse banken.

  5. De ‘inktvlekstrategie’ is niet verkeerd. Je moet je aandacht eerst focusseren op gebieden waar het zaad op vruchtbare grond valt. Olievlekwerking is ook een mooie metafoor.
  Hoewel de olie de oorzaak is van heel veel ellende…

  6. Het Westen moet veel meer investeren in een energietransitie. Dat mes snijdt aan twee kanten:
  - we saneren onze afhankelijkheid van die demonische olie;
  - met die technologie helpen we de onderontwikkelde landen om ook op ons niveau te komen.
  We moeten wel oppassen.
  Die zonnecentrales verrijzen o.a. in datzelfde Midden-Oosten, waardoor we sterke economische banden kunnen opbouwen zonder dat daar de grootkapitalisten tussen zitten; tenzij we zo stom zouden zijn om dat ook weer te gaan privatiseren.

  Zo. En nu aan de slag om deze ideeën in praktijk te brengen. Dat hangt toch vooral op een politieke omslag. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Praat vervolgens in op je buren. Mijn rol is dat ik hier af en toe een steentje probeer bij te dragen.

  Reactie door Hermie Kreeft — zondag 2 december 2007 @ 1.39 uur

 91. @74 TT

  ‘De belangrijkste vragen zijn dan wel of wij deze mensen kunnen en willen helpen en de terroristen, willen wij deze hun gang laten gaan zodat zij zich als een olievlek kunnen uitbreiden, oefenkampen en trainingskampen kunnen opzetten in deze landen, zich kunnen uitbreiden en nog meer landen onder druk kunnen zetten en nog meer burgers kunnen vermoorden om hun woord kracht bij te kunnen zetten.’

  -Hoe goed beschrijf jij in deze paar woorden het Westers imperialisme! Treffende omschrijving!

  ‘En dan zeg ik nee, een groepering met criminele ideeën en die terrorisme ten grondslag heeft mag je nooit hun gang laten gaan, niet in Nederland, niet in Europa en zeker niet in landen die zelf geen mogelijkheden hebben om zich te verdedigen tegen deze ongelijke strijd.’

  -Je hebt het omgekeerd aan je bedoeling goed geformuleerd TT! Je bent onbedoeld, -wellicht Freudiaans (!)- een pleitbezorger voor het ‘nieuwe’ denken!
  ‘Nieuw’ voor jou, en voor diegenen die de werkelijkheid omgekeerd op het netvlies hebben.

  Olievlek? In dit verband is de woordkeuze ook weer zo veelzeggend, net zo veelzeggend als inktvlek. Deze door defensie zo bejubelde ‘inktvlekstrategie’ slaat volgens mij meer op het via de media bespelen van het volk.
  Ze is inderdaad heel effectief gebleken getuige jouw onverdroten pogingen de feiten te negeren. Toch nog een succesje!
  Inktvlekstrategie! Eens had Arthur Schopenhauer het al over gewetenloze inktvermorsers!

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 2 december 2007 @ 1.41 uur

 92. Funny vids
  Mijn mening over Afghanistan en de Amerikaanse Wild West avonturen heb ik eerder gegeven op dit weblog. Je ziet hier grappige filmpjes over de Amerikaanse politiek, ook militair.

  http://www.jibjab.com/originals

  —————————————-
  Ik stem SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 2 december 2007 @ 1.59 uur

 93. TT, aanvulling op @ 1.39:
  Lees ook verzet van Remco Campert.

  Reactie door Hermie Kreeft — zondag 2 december 2007 @ 2.12 uur

 94. @71 Ton Sijm

  Waarom zet jij in je reactie @71-16.48 uur ‘vechten’ tussen aanhalingstekens? Het is evident geen vredesmissie. Waarom in dit verband niet vrede, democratie en vooruitgang tussen aanhalingstekens?

  Jij mag dan wel diep buigen voor de mensen die daar vechten voor ‘vrede, democratie en vooruitgang’, maar ik hoop dat je na die diepe buiging van jouw overeindkomend en omhoogkijkend niet de SP en de door jou eveneens aangehaalde meneer Van Bommel in de ogen kijkt.
  De kop in het zand steken verwijt je hen. Zand in de ogen gestrooid reken ik jou aan.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 2 december 2007 @ 3.01 uur

 95. Dit is waar ongelimiteerde oorlog uiteindelijk op uitdraait..

  http://www.youtube.com/watch?v=8XGjkyZU2oY

  Reactie door olav ten broek — zondag 2 december 2007 @ 4.19 uur

 96. De OPLOSSING voor alle wereld ellende is :
  HET ZELF PRODUCEREN VAN BIOBRANDSTOFFEN,EN HET GEBRUIK MAKEN VAN ALTERNATIEVE ENERGIEVORMEN.(incl kernenergie)

  Het is opvallend dat alle crisislanden olie bevatten,dat er nieuwe olieleidingen aangelegd moeten worden,de bevolking een andere mening of geloofsovertuiging heeft dan de westerse, …. en dat er stelselmatig de zelfde bedrijfsnamen aan gerelateerd zijn.

  Daarom wil ik ,”de kogel door de kerk” veranderen in ” de bezem door het heilig huisje”

  Reactie door tom — zondag 2 december 2007 @ 9.03 uur

 97. Ik heb nog een andere naam bedacht voor de Partij van de Arbeid .
  n.l de PARTIJ VAN DE AFBRAAK van de goede voorzieningen die Nederland had !!!

  Reactie door Dirk Schuit — zondag 2 december 2007 @ 9.11 uur

 98. @91 Zeer indrukwekkende film Olav, en nog
  lees ik in het NRC dat het Kabinet een verkla
  ring uitgeeft aan de pers dat onze inbreng er
  één is van n ‘stabilisatie- en opbouwmissie’.
  Dat moet de plausibele verklaring zijn om de
  burgers ervan te overtuigen dat ‘hulp’ nood-
  zakelijk is. Overigens meent men in Den Haag
  dat toestemming van het parlement voor dit
  soort ákties niét vereist is….en dan denkt
  men er nu in Duitsland toch echt anders over.
  Daar gaat een dergelijke beslissing niét bui-
  ten het parlement om en was dus destijds het
  buitengewoon belangrijk voor het Kabinet om
  ons interveniëren in Afghanistan althans een
  ‘naam’-geving te bezorgen waarmee men aan de
  slág ging en de Tweede Kamer diende die formu
  lering maar te slikken.
  Met, wat onze hulp aan andere mogendheden be-
  treft en érvaring opgedaan daarin gedurende de afgelopen 60 jaar, HAD er dus al lang een
  WET moeten komen, die ‘beslissingen’ als deze
  -zonder Parlement- onmogelijk zou hebben ge-
  maakt. Misschien opnieuw een mogelijkheid in
  de Kamer om dit – met spoed – te herzien.
  Uit allerlei ‘potten’ wordt het feitelijk ont
  brekende geld nu onttrokken….en wrang wordt
  het als de minima over twee jaar dan wellicht
  eindelijk aan de beurt te zijn om hun inkomen
  een ietsepietsie op te trekken, ZIJ het ge-
  voel zullen hebben, deze ‘missies’ met inle-
  vering van éigen rechtmatig inkomen te hebben
  betááld! Stabilisatie én Opbouw en zié de re-
  sultaten. Misplaatst machtsvertoon en hoé dan
  -zonder toestemming van het volk benodigde -
  Nederland NU op de káárt gezet wordt als mede
  werkers in des werelds wijngaard, is voor
  rekening van diegenen die hierbij hun rangen,
  standen en knópen oppoetsen, maar bovenal hun
  verdwaalde ego’s, een buitengewoon armoedig
  vervolg van een aantal figuren die dachten
  Stratego ‘in het groot’ te kunnen spelen !
  Edoch duidelijker dan ooit is dus nu, dat dit
  Kabinet de eerst aansprakelijke is en formeel
  zich erop beroept ”met de Kamer, volgens de
  als zodanig genoémde ‘missie’ geen rekening
  behoeft, maar ook wénst te houden”. Duide-
  lijker kan het niet en onze Oosterburen lijken dus uit hún geschiedenis intussen meer
  lessen te hebben getrokken, door het ‘volk’
  niet meer ‘buiten te kúnnen sluiten’,dan wij!
  De berústing van een C.D.A.minister-president
  ten top: Gods water over Gods akker laten
  lopen. In godsdienstige kringen wil men dit
  nogal eens Leiding met de grote L noemen en
  en wil men vooral áfwachtend evt. leiding ge-
  ven, onder het mom, ‘dienaar van het volk’te
  zijn, daar waar zich een hechte groep geeste-
  lijke ‘waterdrágers’ had moeten tonen. Nee,
  hét KIESvolk wil het nooit meer horen van Ka-
  binetszijde, dat uiteindelijk de Tweede Kamer
  ‘vóór’ zou zijn geweest en er van dááruit werd ‘gehándeld’. De aan de dag gelegde zgh
  adviesreferenda, als zou men ‘nederig het oor
  buigen’ is dus óók het FARCE van déze eeuw gebleken! Goéde áándacht gewenst! Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 2 december 2007 @ 10.05 uur

 99. SP, Jan Marijnissen
  U gaat mij toch niet vertellen dat de kogel nu pas door de kerk zou zijn?
  Een dergelijke minachting voor de burger die wel beter weet, leggen Den Haag en media ook aan de dag.

  Reactie door Maria — zondag 2 december 2007 @ 11.12 uur

 100. Word lid van een vredesclub
  Iedereen kan zich inzetten voor een goed doel. Ook al is het maar één dag per jaar. Bijvoorbeeld voor het voorkomen van oorlogen.

  Dat kan indirect door actief te worden binnen de SP. Of meer direct door lid te worden van een vredesclub. Dat kan ook heel gezellig en leerzaam zijn. En het kan een fijn en tevreden gevoel geven. Die vredesverenigingen vind je hier:

  http://vrede.startpagina.nl

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 2 december 2007 @ 13.11 uur

 101. Er zijn onderzoeken die aantonen dat de situatie verergert, er zijn ook onderzoeken dat de situatie verbetert en er is ook een onderzoek waaruit blijkt dat de troepenmacht moet verdubbelen voordat er iets bereikt kan worden. Dat het op deze manier niet werkt ben ik met de heer van Bommel eens. Dat wij weg zouden moeten gaan, dat er een wapenstilstand moet komen met de taliban, dat we ontwikkelingshulp moeten geven, is een onjuiste conclusie. Als je aan de mensen in afganistan vraagt wat zij willen zeggen zei: Wij willen helemaal geen waterput of scholen, wij willen veiligheid. Nu is het zo dat de Nederlandse troepen ergens komen, de taliban wegjagen en zelf weer terug naar kamp holland gaan. De 6 dagen daarna heeft de taliban weer alle ruimte om huizen in beslag te nemen, mensen te vermoorden, verkrachten enz. De vele burgerslachtoffers vallen niet door de ISAF, nee die vallen door de politiek en het mandaat wat het leger heeft. Schieten als op je geschoten wordt klinkt heel mooi en nobel, maar is een ontkenning van wat je aan het doen bent, het is immers oorlog. De gevolgen van deze ontkenning zijn groot. Het Nl leger ziet vaak al wekenlang strijders een bepaald gebied in trekken, als zij direct konden reageren en daar ook de mensen en het materiaal voor zouden hebben, dan zouden zij die strijders direct aan kunnen pakken. Nu is het zo dat de taliban rustig de tijd heeft om te settelen en tegen de tijd dat het misgaat heeft het leger niet de kracht om dit op een goede manier op te lossen, het gevolg is een bommennet van de amerikanen waarbij vele burgerslachtoffers vallen. Het probleem reikt veel verder dan de taliban. Van 80% van de financiele steun weet men niet waar het blijft (wat als het leger er niet meer is) De regering van Afgh. is misschien wel het grootste probleem, de gigantische corruptie is het allergrootste probleem. Het feit dat de broer van de afghaanse president de grootste drugslord is helpt ook niet echt mee (wat een democratie). Verder is het onzinnig om te denken dat de taliban verdwijnt als er ontwikkeling komt, dat is namelijk de omgekeerde wereld. De taliban geniet zijn bestaansrecht dankzij het gebrek aan ontwikkeling, zij zullen dat dan ook blijven nastreven. Weggaan is zinloos, waterputten bouwen is nog zinlozer en eigenlijk zelfs een belediging voor het afghaanse volk, voor water hebben zij ons echt niet nodig (in ieder geval in de gehele geschiedenis van het land niet). Nee de Taliban en de corruptie moeten weg en dan is de weg vrij voor ontwikkeling. Wat is de oplossing? Bij alle NAVO landen eisen dat zij naar verhouding evenveel troepen leveren. Verder moeten we niet meer ontkennen waar we mee bezig zijn en dus erkennen dat waar hout gezaagd wordt spaanders vallen. Dus als je de taliban actief bestrijd, dan zullen er slachtoffers vallen. Nu vallen die slachtoffers ook, juist door onze tactiek van: we gaan voetballen maar mogen niet moe worden, of we we gaan rijden maar mogen geen benzine verbruiken. Nu is er geen veiligheid en veel te weinig armslag om overal aanwezig te zijn (een vereiste om veiligheid te garanderen). Meer soldaten en nog meer oorlog zorgt voor burgerslachtoffers lijkt een logische conclusie, maar het is juist het gebrek aan kracht en mandaat waardoor er zoveel burgerslachtoffers vallen en waardoor al onze moeite tevergeefs is. Geld en waterputten zijn totaal zinloos als de mensen aan de taliban moeten vragen of ze van die put gebruik mogen maken. Nederland wordt wakker en als we iets doen moeten we het goed doen. De stijd tussen de taliban en het leger gaat gelijk op. Helaas is dit zo omdat de handen van onze soldaten zijn vastgebonden door onze regering, een nobel streven maar de oorzaak van de huidige impasse! Van gemeenten tot regering, tot politie overal viert corruptie hoogtij, geld voor ontwikkeling zoals vele voorstellen dient alleen de broekzakken van de corrupte mensen (omdat hun salaris niet toereikend is) Is er dan niets goed? Jawel van bevolking tot de NAVO landen, iedereen roemt het afghaanse leger. Steun hen en laat hen dus van binnenuit de corruptie aanpakken. Als het afghaanse leger kracht genoeg heeft kan het voorwaarden stellen aan bijvoorbeeld de politiemacht. Regel je zaakjes anders doen wij het. Onmogelijk en gevaarlijk? Nee kijk naar Turkije, elke dag waakt het Turkse leger ervoor dat politiek en religie gescheiden blijft, Turkije zoals het vandaag is, is dat dankzij het leger. In ieder geval is het leger in Afghanistan de enige strohalm die we hebben. Een waterput brengt geen einde aan de verschrikkingen die de afghaanse mensen al meer dan 30 jaar meemaken, dat zou wel heel erg makkelijk zijn!

  Reactie door Frank — zondag 2 december 2007 @ 13.52 uur

 102. TT sorry hoor!!!!
  Maar wie ziet in afghanistan te trollen?,
  Ik niet,en jij mag beste de armen nederlanders in oorlogen gebieden kost wat kost helpen,het neem niet af ,dat dit “missie”is geen opbouw of een zondag naar de kerk missie,maar wel een oorlog missie.
  Jij als Arts ,zull dat moeten zien,steun de troepen ,get them back.
  Het is erg makelijk een land te aanvalen,dan zeggen dat zondig “begeleinding” zal het chaos veroorzaken.
  LOL wie betaal de price van chaos nu.Alle troll die daar zijn met wapen het democratie te verspreiden.
  What heb jij het over eigelijk,?
  Altruism?
  Dan ben jij niets minder dan een zendeling van 80 jaar geleden.Niets meer niets minder.
  PS: jouw steun voor het colonialisme irriteert mij,maar ik weet beter van u,laat maar zien dat jij ook enigen compassie heeft,misschien is een keihard demonstratie, samen ,tegen de oorlog voor nodig,
  Prettige daag verder.

  Reactie door gaf — zondag 2 december 2007 @ 13.58 uur

 103. Tip: in Meeting Point, een behoorlijk inhoudelijk discussieprogramma bij de NMO, een discussie over wel of niet blijven, met vooral Afghaanse jongeren in Nederland aan het woord.

  Zometeen (14.25) op N2.
  http://www.nmo.nl/67-Afghanistan_stay_or_go.html?aflevering=3066

  Reactie door Ellen — zondag 2 december 2007 @ 14.20 uur

 104. @ Hermie Kreeft en andere vredestichters,

  Wat weten jullie nu hoe het voelt, om als ouder te leven in een land vol oorlog, waar jij je kinderen ieder avond zonder eten en met honger naar bed stuurt als zij nog een bed hebben, hoe zouden jullie je voelen als je kinderen, je ouders sterven van ondervoeding of door gebrek van een simpel medicijn zoals Imodium.
  Hoe voel jij je als je kind een paar minuten te laat thuis is en even daarvoor een explosie hebt gehoord.
  Hoe zouden jullie je voelen als er ieder moment iemand bij jullie aan de deur zouden komen en je vrouw en/of kinderen meeneemt om de man onderdruk te zetten om mee te werken.
  Hoe zouden jullie kinderen zich voelen als zij hun vriendje in een boom zien hangen of kapot geschoten op een plein zien te liggen.
  Hoe zou het voelen om iedere dag, dag in, dag uit, in angst te leven dat jij of één van jou dierbaren s’avonds niet meer thuis kan komen.

  Dan kunnen jullie in een veilig nederland, met volle koelkasten, een warme kamer achter je computer makelijk discuseren over vrede, over veiligheid en je druk maken over een regering die niet capabel is.
  Dan kunnen jullie roepen schreeuwen dat jullie socialisten zijn met een sociaal hart voor iedereen en vechtend voor gelijkheid van iedereen.
  Maar als ik hier jullie klaag gezang leest is er weinig socialistisch aan jullie en kijken jullie alleen naar boven naar de top, naar de regering en alle andere eikels die het in jullie ogen fout doen en jullie socialistme verklungeld.
  Maar kijk ook een naar beneden, naar de mensen die niets hebben, geen eten, geen kleding, geen geld en vooral geen toekomst.
  Of bestaat jullie socialistme alleen tot de grenzen van Nederland?
  Voor mij niet ik ben een wereldburger en eist vrede, veiligheid, voeding en zorg voor ieder mens, want ik ben socialist in hart en nieren en draag dit met mij mee, waar ik ook ben en naar waar ik ook ga!!!

  Reactie door TT — zondag 2 december 2007 @ 14.26 uur

 105. Dat zei ik al,jij geloof alleen wat jij wil,jij hebt een girafe hart,maar geloof dat hier geen hyena zijn,nog maals waaroom dit steun aan een oorlog die nog geen naam heeft?

  Reactie door gaf — zondag 2 december 2007 @ 14.36 uur

 106. @102 Gaf,

  Beste Gaf, vrede is alleen mogelijk als een ieder gelijk is en even sterk.
  Heeft het ene land alles en een ander land niets dan ontstaat er wrijving.
  Het zelfde geld voor mensen in één land, heeft de één wapens dan zal altijd de andere zonder wapens onder geschikt zijn aan de persoon met wapen.
  Zolang deze persoon met wapen de persoon zonder wapen beschermd tegen het gevaar van buiten is er niets aan de hand.
  Maar………op het moment als deze persoon het wapen gebruikt als macht en daarmee een andere onderdrukt zal de onderdrukte zich willen ontrekken aan deze dwang en zal de persoon met het wapen meer dwang gaan gebruiken. enz. enz. enz.

  Het zelfde zag en zie je hier in Nederland.
  Hier hebben wij de politie die wij met zijn allen accepteren een wapen te gedragen en deze te gebruiken indien nodig om ons te beschermen.
  Alleen afgelopen week liep dit uit de hand toen enkelen dachten het wapen te moeten gebruiken om hun woord en eis kracht bij te zetten.
  Hier word dit niet geaccepteerd en word er onderzoek ingesteld tegen dit vergrijp.
  Maar als er nu geen onafhankelijk recht is en de mensen in Nederland geen vertrouwen heeft in deze rechtsgang, wat zou er hier dan zijn gebeurd?

  En democratie en westense normen hoeven wij de bevolking in Afghanistan niet bij te brengen.
  Tot 1968 verschilde Afghanistan niet veel van de westense landen en was er daar net zoveel welvaart als hier in Europa.
  Dat zij daarnaast vast hielden aan eeuwen oude traditie’s en cultuur zegt veel over de mentaliteit van deze bevolking die trots was op hun land en hun afkomst.
  Dat traditie’s en cultuur goed samen gaan in welvaart zie je ook in landen zoals China en Japan, zelfs onze cultuur verweven met al oude traditie’s is en was ook goed mogelijk zoals we hebben kunnen zien in Hongkong en Tailand.
  Alles is mogelijk zolang je mensen maar vrij laat in hun keuze en ze niet wenst te onderdrukken, zoals we hebben kunnen zien in mijn moederland Rusland.

  En als je mij daarom een troll vind omdat ik mensen wenst te helpen en te laten opgroeien in vrijheid vind ik dit best!!!

  Reactie door TT — zondag 2 december 2007 @ 14.57 uur

 107. @101 Frank,

  Dit kan alleen met een mandaad van de VN of met toestemming van de Afghaanse regering.

  Reactie door TT — zondag 2 december 2007 @ 15.01 uur

 108. Nog even een stukje dan uit de VK van Bert Wagendorp, omdat ie zo treffend is:

  “We gaan dus een gecombineerde afbouw-,opbouw- en vechtmissie verzorgen, een uniek
  civiel-militair expiriment dat wereldwijd de aandacht zal trekken. En ik maak me sterk
  dat er de komende jaren nog een missievorm of twee zal worden bijbedacht.
  We zijn een volk van het woord;
  Als we er met het ene woord niet meer uitkomen, bedenken we gewoon een ander dat de werkelijkheid een stuk dragelijker maakt.
  ‘Hopeloze situatie met de opbouwmissie’
  ‘Opbouwmissie? Het is nu een consolidatiemissie.’
  Een wat?
  ‘Een-houden-wat-we-hebbenmissie.Verloopt héél goed.”

  Reactie door Alex — zondag 2 december 2007 @ 16.08 uur

 109. @TT 74: Je blijft n.a.v. mijn vraag waarom het NL leger zonodig moet vechten in Afghanistan herhalen dat `deze Afghaanse mensen’ geholpen moeten.

  Ja natuurlijk, heb ik al gezegd. Welke Nederlander zou hen hulp misgunnen? Zoals ik eerder al zei was een nationale collecte zinniger geweest dan troepen sturen. En nogmaals: het gaat mij erom dat dit Kabinet eerst in éigen land, Néderland de democratie moet laten spreken, alvorens Bush dociel te gehoorzamen door democratie te exporteren met een NL-troepenmacht.
  Dus troepen sturen? Okee maar dan met concensus, en zonder geheimzinnig gedoe zoals in Irak, en zonder censuur en achterbaxe idoterie met embedded journaille, en misplaatste propaganda per Nos. Valt er van kabinetswege wat te verbergen soms?

  Niemand is ermee gediend, ook gewone Nederlanders niet als er zo stiekum wordt gedaan door CDA/VVD over de missie. Dat doet voor velen afbreuk aan de oud Hollandse traditie van `recht door zee’ Als de SP aan de macht zou zijn en `onze jongens’ naar bv. een noodgebied in Sudan zou sturen, zou rechts ook de onderste steen boven willen hebben als er wat onder de pét werd gehouden terwijl er gesneuveld werd!!! En terecht! Dus eerst uitleg en parlementair democratische besluitvorming, dán pas een Missie, anders is die voor mij althans geen knip voor de neus waard, hoezeer ik Afghanen ook hulp toewens. En heb je je al eens afgevraagd waarom andere EU- Natolanden zoals bv, België, Duitsland, Spanje en Frankrijk, ja zelfs Polen, ook niet
  als een kip zonder kop de hakken tegen elkaar klakken op last van Pentagon om terstond de ransels in te pakken voor Afgahnistan?

  Reactie door Haq — zondag 2 december 2007 @ 16.11 uur

 110. TT”En als je mij daarom een troll vind omdat ik mensen wenst te helpen en te laten opgroeien in vrijheid vind ik dit best!!!”
  jij bent welkom,lieve troll,maar zelf zeg jij dat het hier NL,ook spraak is van illusie,weden dat de kerstman nooit met een AK 47 rond loop.

  Reactie door gaf — zondag 2 december 2007 @ 16.19 uur

 111. 107 tt
  Inderdaad is de VN daar voor nodig, net als we ook niet weg kunnen zonder de NAVO. Een keuze zal altijd consequenties met zich meebrengen. Ik wil alleen maar aangeven dat de halfslachtige keuze die nu is gemaakt (wel gaan met een te kleine troepenmacht die mag pas schieten als op hen geschoten is)juist het grote probleem is. Het mooie aan mijn theorie (ontleend aan de situatie in Turkije), is dat je dat juist onafhankelijk van de corrupte zichzelfverrijkende afghaanse regering kunt doen. Dat is belangrijk omdat bijna alle bestuurlijke instanties zo corrupt als de pest zijn. Als je het mandaat (pas schieten als er op je geschoten wordt) heel zwartwit neerzet zijn onze soldaten primair schietschijf en pas daarna soldaat. Zo kunnen zij toch niet werken! Denk je eens in dat tijdens WO2 de invasie van de gealieerden met hetzelfde mandaat gebeurd zou zijn. Dan zouden we nu niet Europa maar het Dritte Reich heten!

  Reactie door Frank — zondag 2 december 2007 @ 18.01 uur

 112. @105 Gaf,

  Als je mij bedoelde, denk ik dat jij in de bovengaande stukjes kunt zien waarom ik deze missie steunt, het is van alle kwaad het minst erger op dit moment!

  Reactie door TT — zondag 2 december 2007 @ 18.08 uur

 113. @104 TT.

  Alles is betrekkelijk, het is maar aan welke kant je staat. Wie treurt om de doden die door oorlogsgeweld gevallen zijn. Het zijn geen duizenden maar miljoenen. Als ik terug kijk naar de tweede wereld oorlog, Ned. Oost Indië, Korea en Vietnam waar goede soldaten gebleven zijn in de strijd tegen, ja waar tegen eigenlijk. Was het niet Bob Dylon die zong where are we fighting for. Wij waren jong en wij waren dom en dachten dat het zo hoorde. Ik zelf heb drie jaar in het leger gezeten waarvan anderhalf jaar vrijwillig naar het Oosten. Ik had zo’n groene baret verdiend wegens boven menselijke inspanning, dat was voor mij de uitdaging niet om mensen te doden.
  Na mijn diensttijd ben ik heel veel dingen
  anders gaan bekijken en socialist geworden eerst buiten een partij, zoals een Christen buitenkerkelijk, één ding kan ik zeggen zolangsamerhand worden wij een derde wereld oorlog ingerommeld of je nu voor of tegen het socialisme bent. Ik heb een kerstverhaal voor je, dat kan je vandaag of overmorgen lezen.
  Wat wij horen of zien over het middenoosten heeft nog geen diepgang, dat kom wel.
  De leugen gaat nog zo snel, de waarheid achter haalt hem wel.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 2 december 2007 @ 19.59 uur

 114. VVD wil garantie van NAVO omtrent opvolging in 2010. Als voormalig VVD minister van defensie Dhr.H.Kamp deze garantie toen ook had afgedwongen, was heel de discussie over deze verlenging overbodig geweest.
  Hoezo boter op je hoofd ?!!!!
  Nederland stopt in 2010 als leading nation. Deze stelling roept weer nieuwe vragen op!
  Verlaten we dan inderdaad Afghanistan in December, en dan?
  Blijven we dan steun verlenen in andere vorm?
  Bijv. steun in fiancieel opzicht?
  Financiele steun uit de pot ontwikkelingshulp?
  Waarom steken de ministers hun open haard niet aan met onze euros, hebben ze tenminste nog enig nut gehad!!!!!

  Reactie door Criticaster — zondag 2 december 2007 @ 20.44 uur

 115. TT,

  Ik heb bewondering voor je breede kennis van zaken. Dit wil ik graag even zeggen.
  Maar wat oplossing betreft, is misschien oplossing van Jan Marijnissen de beste:
  Red wat te redden valt! nl Noord Afghanistan.

  Ik zou wat groffer uit leggen:
  Maak er twee landen van, Noord en zuid afghanistan. en bouw in noorden en laat zuiden aan Mosharraf of wie dan ook in Pakistan! De bespaarde kosten kunnen ook aan Pakistan overgedragen worden.
  Let op: met kosten van een westerse soldaat kan Mosharraf 20 of meer soldaten neer zetten.
  En hun begrijpen elkaar beter en wekken geen of veel minder taliban aanhangers!!!
  Ik vindt het ook jammer, maar dat is een maal zo!

  Reactie door Borzu — zondag 2 december 2007 @ 21.07 uur

 116. TT, het lijkt dat je de mening verdedigt dat democratie via bezetting op te leggen zou zijn?

  Niets is minder waar.

  Toch heb je het recht om de “missie”, noem maar het zoals het hoort zonder euphemisme oorlog, te steunen. Het is jou keuze.

  Dan speciaal voor je het volgende:

  ” There never was a good war or a bad peace.”

  Benjamin Franklin

  Reactie door walking bull — zondag 2 december 2007 @ 21.08 uur

 117. its afraid.

  Reactie door gaf — zondag 2 december 2007 @ 22.44 uur

 118. @109 Haq,

  Wat jij daar zegt ben ik het helemaal met eens, maar er zitten 150 mensen in de kamer waarvan een stel dwazen en ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om mensen te laten stikken voor een stel dwazen die ons proberen een verkeerd beeld te scheppen of hier leugens vertellen.
  De mensen die onze hulp echt nodig hebben kunnen hier niets aan doen en hebben geen schuld aan onze 150 man in de tweede kamer.

  Reactie door TT — zondag 2 december 2007 @ 22.46 uur

 119. @110 Gaf,
  Klopt helemaal Gaf, maar ook de 30 miljoen mensen lopen daar niet rond met een wapen.

  @111 Frank,
  Ons leger verschilt niet zoveel van het turkse leger, Alleen kan ons leger nooit worden ingezet tegen eigen burgers, althans wettelijk.

  113 D’olle Henk,
  Soms kun je ook als buitenstaander treuren om de doden die zinloos zijn gestorven omdat ze gewoon wilden leven.
  Ik hoop dat uw kerstverhaal een stuk positiever is dan wat er nu op de wereld gebeurd en dat de mensen in de wereld daar een stuk rust in kunnen vinden.
  En inderdaad het nummer is ooit nog eens herhaald door Bruce Springsteen-war, where is it good for….
  Soms heb ik het gevoel dat wij te oud worden en de jongeren niet meer begrijpen.

  @115 Borzu,
  Misschien heb jij gelijk, maar aan de andere kant wat hebben wij als westense wereld niet geprotesteerd tegen de scheiding van Duitsland en ons gewenst dat Duitsland, althans de family ooit weer werden samen gevoegd.

  @116 Walking Bull,

  Waar heb ik ooit gezegd dat wij Afghanistan onze Democratie moeten opdringen?
  Als jij mijn topics die ik hier heb geplaatst even terug leest zal je zien dat ik altijd heb gezegt dat van onze democratie in Afghanistan nooit sprake kan zijn, omdat zij simpelweg een eigen cultuur hebben die niet veel verschilt van het westen.

  @117 Gaf,

  Yes your right, I’m afraid for the future and thing what will come for the people in this world?
  Peace or maybe the 3th world war, who knows?

  Reactie door TT — zondag 2 december 2007 @ 23.10 uur

 120. @119 TT

  Stop nu eens een keer met iets te verdedigen wat niet te verdedigen valt. Prachtig vind ik je inzet en ook heel nobel jouw streven, dit meen ik oprecht. Maar zie je de realiteit nu nog niet? Je blijft hier ons maar de situatie zoals die is daar anders voorstellen.
  Eerder, ander topic, had ik het al eens over cognitieve dissonantie.
  Je hebt overigens toen anderen (welke mijn hint hadden begrepen en gelijk de link met jou bijdragen legden), verder niet meer inhoudelijk naar mij toe hierop betrekking hebbende gereageerd.
  Ik doe net als jij mijn best en probeer op mijn bescheiden manier ook mijn steentje bij te dragen, vandaar deze reactie aan jou gericht. Nogmaals: stop nu eens met iets te verdedigen wat niet te verdedigen valt.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 3 december 2007 @ 1.06 uur

 121. Goedemorgen

  Gisteren nog een documentaire gezien op ARTE over de aanval van Japan op China in 1937 en de achtergronden indoctrinatie van (heel) jonge mensen die als soldaat gestuurd werden een heilige oorlog werd het genoemd door Hirohito. Duizenden vrouwen verkracht, kinderen vermoord in Nanking, het heeft alles te maken met macht en drogredenen.
  Hoe ‘het’gewerkt heeft en nog werkt is wel duidelijk. Hoe jonge mensen klaargestoomd wordem. Daarna In Europa Ieper etc… Hoe naief blijven we met z’n allen.

  Reactie door Henny — maandag 3 december 2007 @ 7.08 uur

 122. Maar de kindersterfte is gedaald. Zijn er daar nog kinderen over dan?

  Reactie door J Vrolijk — maandag 3 december 2007 @ 9.01 uur

 123. @120 Wattenstaafie,

  Wat valt er niet te verdedigen en welke realiteit wil ik niet onder ogen zien?

  De realiteit zoals jij en velen hier op dit weblog hem zien, zoiets van Amerika (Bush) en onze regering is erbij betrokken dus het moet wel fout zijn geweest want alles in onze ogen is fout wat de overheid doet en ik wens alleen de negative dingen te zien?

  of

  De realiteit zoals ik die afgelopen zomer tegen kwam in Afghanistan, de realiteitsbeeld die ik kon vormen door mijn gespreken met mensen daar te plaatse.
  De realiteit die ik in een uitgebreid rapport heb uitgebracht naar een instantie die mij daarom vroeg.

  Zoals jij het nu stelt mijn beste Wattenstaafie, zou ik mijn eigen ondervindingen niet meer mogen vertrouwen en zou ik twijfels moeten hebben aan mijn eigen qualiteiten en wat jullie hier stellen vanuit nederland moeten slikken als zoete koek.
  Waar stel jij dan vertrouwen in?
  In de media die komt met propaganda matriaal die word bezorgd door beide partijen.
  In een overheid die liegt en verplicht is om informatie achter te houden?
  Nee Wattenstaafie, dan vertrouw ik liever op mijzelf en de informatie die ik krijg van de organisatie’s ter plekke of van bevriende college’s die daar wonen en werken.
  En daarvan uitgaande kan ik mijn mening die ik hier verkondig herhalen en er volledig achter gaan staan ondanks deze soms sterk tegen mijn eigen normen en waarden ingaan.

  Reactie door TT — maandag 3 december 2007 @ 9.09 uur

 124. @123 TT

  dat moeten wij dan maar geloven,dat u daar bent geweest.
  ik betwijfel het eerlijk gezegd.

  ik spreek veel Afghaanse mensen hier in Nederland die daar vandaan gevlucht zijn,en die onderschrijven uw stellingen niet,integendeel.

  en ja ik heb het ook over mensen die recent gevlucht zijn uit Afghanistan en nog steeds contact hebben met Afghanen/famillie/vrienden etc in Afghanistan.

  u doet hier voornamelijk aan staatspropaganda en schept een verkeerd beeld van de werkelijkheid.
  waarom is mij een raadsel,alhoewel….

  Reactie door iew — maandag 3 december 2007 @ 9.19 uur

 125. @124 Iew,

  U hoeft van mij niets te geloven en dat verwacht ik ook niet van u.
  U mag zelfs twijfelen of ik daar ben geweest.

  Maar als u van uw mensen die recent zijn gevlucht uit Afghanistan en als die zeggen dat mijn inzicht niet klopt, vraag ik mij af waarom zij zijn gevlucht uit afghanistan en wat voor een reden zij hebben opgegeven bij het meldpunt van het Rode Kruis?

  U kunt aan mijn kant van het verhaal twijfelen, maar ik heb dan grote twijfel bij de verklaringen die deze mensen u hebben verteld en de bedoeling achter deze verklaringen.
  Immers door uw werkzaamheden weet u ook dat u een land alleen kunt ontvluchten als zij daar het geld voor hebben of dat het Rode Kruis een advies afgeeft en zorg draagt hiervoor.
  Zouden zij onder de eerste noemer vallen vraag ik mij af hoe zij aan het geld komen voor de reis en aan een geldig reis document?
  Vallen zij onder de goedkeuring van het Rode Kruis is het onmogelijk dat zij een andere verklaring geven van de omstandigheden en zouden die verklaringen van geweld en wat zij hebben meegemaakt erger moeten zijn dan ik hier de tere zieltjes verteld.
  En dat weet u ook Iew, althans dit moet U bekend zijn als u zoals u eerder aangaf werkt in een AZC waar ik u eerder voor complimenteerde.

  Reactie door TT — maandag 3 december 2007 @ 10.10 uur

 126. tt 119,

  Je begrijpt niet wat ik bedoel, ik heb het niet over ons leger en al helemaal niet over ons leger inzetten tegen burgers. Ik heb het over het afghaanse leger inzetten tegen alle corrupte bestuurlijke instanties die er zijn in afghanistan. Ik begrijp niet hoe je op komt dat ik zeg dat we ons leger tegen de burgers in moeten zetten, dat valt in ieder geval nergens te lezen in mijn stukjes je hebt dus de hele strekking van mijn verhaal niet gelezen of niet begrepen. Discussieren om te discussieren heeft geen zin! Overigens verschilt onze cultuur gigantisch van de cultuur in Afghanistan, het is ook onjuist om te stellen dat afghanistan 30 jaar geleden vergelijkbaar was met Europa, dat is een onjuiste verheerlijking van het verleden van Afghanistan.

  Reactie door Frank — maandag 3 december 2007 @ 11.53 uur

 127. De kogel is door de kerk, beter de kogel is door de mens.

  Een rare vergelijking maar er is niets veranderd met de mening van hen, die de flinke manen/meiden naar het front jagen.

  Zondagavond keek ik naar Europa van Geert Mak. Daar zag je hoe een soldaat met Shellshock gefusilleerd werd wegens lafheid.

  Direct na die uitzending was er Zembla:
  afl: Terug uit kamp Holland. Een militair met psychische problemen. Hij moest hier
  in Nederland voor de rechter verschijnen wegens dienstweigering, de rechter sprak hem vrij, maar het leger gaat in hogerberoep. Als men hier al jaren geleden de doodstraf niet had afgeschaft ging hij alsnog tegen de muur, wegens het niet opvolgen van een dienstbevel. En het bevel luidde, gij zult opbouwen en doden daar waar geschoten wordt. De bevelgever is de Navo, het hulpje van de Yanks en die komen uit God’s own country. Jezus Mina wat een wereld!

  Reactie door d'olle Henk — maandag 3 december 2007 @ 14.00 uur

 128. @TT
  er zijn meer wegen die naar Rome leiden…
  zo ook in het geval van vluchtelingen.
  geld en het rode kruis is niet het enige middel om te kunnen vluchten,dit in eerste plaats.

  waar deze mensen wel eensluidend in zijn is dat de manier waarop wij daar nu in die oorlog zijn gerommeld,er van werkelijke opbouw geen sprake is en op deze manier geen zin heeft.

  wat vandaag gebouwd word is morgen al weer kapot,is namelijk ook wat deze mensen zeggen.
  daarbij heb ik het niet alleen gehad over mensen die hier als vluchteling zijn gekomen,maar ook over mensen die inmiddels wel een verblijfsvergunning hebben,maar nog veel contact met famillie hebben die daar nog wel in Afghanistan zijn.
  en die zitten dus met Nederlandse troepen die niet kunnen doen waar zij er voor zijn,omdat er GEVOCHTEN word,en dat is iets anders dan opbouw.

  dat het u totaal ontgaat dat de meerderheid hier en in Nederland uw stellingen en Kabinetspropaganda [noem ik het maar even] niet deelt of onderschrijft,geeft voor mij aan dat u de werkelijkheid niet wilt zien,of… u gelooft liever in de fabels van dit leugenachtige kabinet dat niet eens een onderzoek naar die oorlogen Irak/Afghanistan aan durft,terwijl zij dat eigenlijk verplicht zijn.

  helaas gaat er bij u geen belletje rinkelen,maar blijven de oog en oorkleppen zitten.

  maar gaat u gerust door met uw betogen voor dit kabinet en oorlog,de meerderheid is TEGEN.

  Reactie door iew — maandag 3 december 2007 @ 14.39 uur

 129. 127. D’Olle Henk.

  Inderdaad dat is dat ‘met onze soldaten zijn’. Gadver. Zoals ik schreef heb ik vooraf aan In Europa naar een BBC documentaire gekeken m.b.t. de inval van Japan in China in 1937 en dit zou dezelfde vaststelling moeten opleveren en NOG willen mensen niet weten en laten zich volkomen manipuleren.
  Van Middelkoop vanmorgen gehoord. Op concrete vragen geen antwoord spelen op emotie en feteren van jaap de wanhoop scheffer. Bovendien los of dat er toe doet m.b.t. de menselijke kant, geeft artikel 5 van de Navo-overeenkomst GEEEN MANDAAD aan wat ze nu doen en WAAR ze het doen. Het is buiten de vastgelegde doelstellingen volgens Maarten van Rossum. Ook daar hoor je niemand over.

  Reactie door Henny — maandag 3 december 2007 @ 15.01 uur

 130. Ik heb het al eens vaker gezegd: Het binnenvallen van een soeverein land, om welke reden dan ook, heet agressieoorlog. Dat is wat o.m. Nederland onder leiding van de VS aan het doen is.
  Ik schaam mij diep tot een volk te horen dat oorlogsmisdaden pleegt.
  Er worden hier veel argumenten naar voren gebracht wat het plegen van dergelijke misdaden vergoeilijkt. Dat doet niets af aan het feit dat er nu een agressieoorlog gevoerd wordt.
  Dus eerst: terugtrekken van de legers. Organisaties die verstand hebben van puinruimen moreel en financieel steunen. Blijven overleggen met de Afgaanse regering.
  En er zullen vast legio andere mogelijkheden zijn. Maar dus eerst: stoppen met agressie!

  Reactie door margriet — maandag 3 december 2007 @ 15.01 uur

 131. Margriet,
  Soeverein betekent van geen hoger gezag afhankelijk. Afghanistan was afhankelijk van de taliban en dus niet soeverein. De taliban is de agressor niet ISAF. Welke andere mogelijkheden? Geld misschien? Natuurlijk niet want dat gaat direct naar de warlords, corrupte regering en de taliban. Lief aankijken dan? weinig kans. De afghaanse regering zelf het probleem laten oplossen? Ja zij zullen vast zichzelf oplossen! Misschien maar gewoon afwachten tot er ontwikkeling komt? De Taliban zal er voor zorgen dat die ontwikkeling nooit komt. Een vreedzame oplossing zou het beste zijn net als vrede op aarde, helaas werkt de wereld zo niet. Het westen en dan vooral Amerika hebben de taliban in het zadel geholpen en zijn ook de enige die hen dr weer uit kunnnen schoppen. Inderdaad moet de agressie eerst stoppen maar daarvoor moet de agressor gestopt worden en dat is de taliban.

  Reactie door Frank — maandag 3 december 2007 @ 15.29 uur

 132. Henny,
  Een vergelijking van japan met de ISAF gaat niet op. ten eerste was die invasie bedoeld om grondgebied te veroveren. Ten tweede was de manipulatie toen 1000 keer erger dan u. Ten derde hadden de mensen toen geen mogelijkheid om de manipulaties van de japanse regering te controleren, wij kunnen niet alles controleren maar veel wel. Ten vierde was het mandaat van de japanners dood en verderf, ons mandaat is juist om dat te voorkomen zo erg zelfs dat er eerst op onze soldaten geschoten moet worden voordat zij terug mogen schieten, ten vijfde was die oorlog de tweede werledoorlog en beperkt deze oorlog zich tot afghanistan, ten zesde steunt een goed deel van de bevolking de ISAF in tegenstelling tot China dat de japanners niet steunde. Ten 7e zijn onze soldaten absoluut niet geindoctrineerd, wij hebben geen dienstplicht, het leger is dus een vrije keuze en verder hebben zij op de classified information na alle ruimte om hun mening te verkondigen. Ten achtste verkrachten onze soldaten geen vrouwen, moorden zij niet zonder reden (op misschien 1 uitzondering na). Ten negende is de taliban de agressor niet de ISAF. Ik zou voorzichtig zijn met het vergelijken van onze soldaten met de toenmalige collega’s van de Nazi’s, de japanners.

  Reactie door Frank — maandag 3 december 2007 @ 15.47 uur

 133. Daar gaan we weer: ene Frank lult er weer een punt aan. Als hij een kerel was zat hij hier niet te chatten maar vocht hij daar. Ik mag ze niet, die borreltafelstrategen. Als jochie van zeven was ik erbij, toen Geuriger op Texel in opstand kwamen. Het bloed vloeide rijkelijk, ook al omdat er geen krijgsgevangenen werden gemaakt. De NAVO maakt die ook niet, want vermeende terroristen worden bestookt met massavernietigingswapens en daar doe wij aan mee. Ik was als zeeman getuige van een degelijk incident in Algerije. Eerst werd er met napalm, made in Zeeuws- Vlaanderen, gebombardeerd en toen de ‘terroristen’ zich overgaven werden ze afgemaakt met een nekschot. De Franse Legionairs hadden schijt aan Nederlandse ooggetuigen, want dat is oorlog. En daar zitten figuren als Frank, onder het genot van een hapje en drankje, over te ouwehoeren. Dat is toch de SP onwaardig.

  Reactie door Harry Scheltema — maandag 3 december 2007 @ 16.43 uur

 134. Georgiers is door de spellingcontrole vertaald in Geuriger. Het spijt mij, dat had niet mogen gebeuren.

  Reactie door Harry Scheltema — maandag 3 december 2007 @ 16.46 uur

 135. @132 Frank.

  Ten tiende, al hebben wij allen, het zelfde NAVO pakje aan. Wij hebben daar geen flikker te maken. Zij, en wie zijn zij, de bewoners van dat land zien ons als ordinaire bezetters. De Amerikaanse politiek is het zelfde als in Korea, Vietnam en nu Iran (Afghanistan) zij oefent macht uit door het onwelvallige bewind te vernietigen en een welvallig bewind neer te zetten die naar de pijpen van de Yank danst.
  Tijdens de Duitse bezetting hier had je een hele club (NSB) die het wel zagen zitten met de bezetter, er waren zelfs van die gekken, die vrijwillig naar het Oostfront gingen om daar de heldendood te sterven.
  To be the flower of a great Nation, rotting in a strange soil. What is the difference.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 3 december 2007 @ 16.54 uur

 136. Frank je mist de essentie van wat ik zeg en aangezien ik denk dat ik het niet duidelijker kan zeggen doe ik er verder het zwijgen maar toe. Verovering van macht misschien, veiligstellen van handel?
  Ecconomische gebied veroveren? Goodwill kweken bij handelsrelaties.

  Reactie door Henny — maandag 3 december 2007 @ 17.51 uur

 137. De kogel door de kerk? Neen, die is al lang geleden afgeschoten door een verstandelijk beperkte, verslavingevoelige (wat betreft alcohol resp. rechts-Christelijke ideologie), autistische cowboy. Bij gebrek aan Indianen mikt hij op islamieten. Zijn “missie”? Verovering van land en hulpbronnen.

  TT (104):

  Snap je nog steeds niet dat al die ellende juist wordt bevorderd door de militaire operaties van de Amerikaanse neo-cons en hun vazallen? Democratie en mensenrechten zullen hun een worst zijn -zo heeft ook de geschiedenis al lang en breed aangetoond-, en ze blijven gericht op een strategische machtspositie, grondstoffen en winst voor grote concerns.
  Natuurlijk kunnen ook Afghanen aanspraak maken op steun voor de ontwikkeling van hun land. Maar jij haalt de ellendige positie waarin het land nu verkeert volledig uit de context. Zinvolle hulp voor opbouw kan slechtys plaatsvinden als er geen miliaire strind (meer) is.

  Minister Koenders zei in het TV-programma Pauw & Witteman op 30 november jl. letterlijk: “Het begin van de opbouw begint.”(Sic!). Hiermee erkende hij feiotelijk dat er nog geen sprake is van enige werkelijke opbouw! Misschien bedoelde hij wat anders te zeggen, maar deze uitspraak is hoe dan ook veelzeggend. Er is nog niets werkelijk blijvend opgebouwd.
  Behalve de eigen kampementen, zoals ik al bijna drie jaar heb geschreven.

  @ Hermie Kreeft (21):

  Eng-nationalistische opvattingen lijken mij ook een (deel van de) verklaring.

  @ iew (46):

  Een motie van wantrouwen zou inderdaad zinloos zijn geweest. Die zou zonder meer verworpen worden. Zo werkt het parlemenataire “spel” nu eenmaal. (Ik haat dit woord eigenlijk; het heeft een ondertoon van niet ernstig nemen).
  Als je niet realistisch en tactisch opereert, schiet je in je eigen voet.

  Maar een demonstratie o.i.d. lijkt me wel heel zinvol. Te meer omdat die, naar ik verwacht, een zeer brede steun onder de bevolking zal krijgen.

  @ Remco (59 en 62):

  De missie zou volop door moeten gaan tot 1 augustus 2010, waarna terugtrekking in fasen plaatsvindt, en vóór 1 december 2010 moet de laatste militair terug zijn in Nederland.

  @ Madelief (98):

  Citaat: “…HAD er dus al lang een
  WET moeten komen, die ‘beslissingen’ als deze -zonder Parlement- onmogelijk zou hebben gemaakt.”
  Dit moet een misverstand zijn. De regering heeft wel degelijk nog parlementaire goedkeuring nodig. Maar die zal wel komen. Als de VVD -wat ik niet verwacht- tegen verlenging zal stemmen, is die meerderheid echter wel bijzonder klein.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 3 december 2007 @ 18.34 uur

 138. Oef? Typwerk vergeten te checken. De bedoeling van de fout getypte woorden zal toch wel duidelijk zijn, hoop ik.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 3 december 2007 @ 18.38 uur

 139. @ 131
  Frank,
  Heel goed die omschrijving van soevereiniteit! “van geen hoger gezag afhankelijk”. Talibanstrijders zijn Afghanen, of jij of ik of voor mijn part het hele Westen dat nou welgevallig is of niet.
  Hoe weet jij trouwens zo exact te vertellen wat een talibanstrijder denkt, voelt, weet, is? Uit de embedded media misschien? Uit de informatie die de agressors verstrekken?
  Ik heb er verder geen oordeel over, Ik zie alleen treurigheid. van Russen in de jaren 80 tot Amerikanen en alles wat meeheult nu: agressie tegenover een, jawel soevereine staat. Met als resultaat: een marionettenregering die niet weet wat ze moeten doen, een kapot gebombardeerd land, kinderen die moeten opgroeien (als ze zover al komen) in een onmenselijke omgeving, geen kans voor Afghanen om op hun manier hun land in te richten, een steeds fanatieker wordend verzetsleger die op onze zoons en dochters schieten. Met scherp!
  Wegwezen daar en als ze dan nog hulp willen van ons: vreedzaam!

  Reactie door margriet — maandag 3 december 2007 @ 18.41 uur

 140. Maar ze zullen doorgaan , tot een gaatje is bereikt .

  Reactie door Fred — maandag 3 december 2007 @ 18.48 uur

 141. Kogel door de moskee ?

  Reactie door Fred — maandag 3 december 2007 @ 19.25 uur

 142. @126 Frank,

  Lees even je eigen stukje terug waar ik op antwoorde.
  Je had het over het turkse leger en ik antwoorde dat het NL Leger niet zoveel verschilt van het Turkse leger.

  Reactie door TT — maandag 3 december 2007 @ 19.54 uur

 143. @ 128 Iew,

  Inderdaad wat er nu word opgebouwd is morgen weer kapot of simpelweg gestolen.
  Ik weet ook bliksemgoed dat het daar niet loopt en gaat naar behoren, maar er word nu te minste actie ondernomen al had ik het ook graag anders gezien.
  Wat het betreft voor de vluchtelingen;
  Alleen het Rode Kruis word nog voorzien van de benodigde papieren door de consulaten en is ook één van de weinige organisatie’s die daar het vertrouwen geniet van de bevolking.

  Alleen wat ik niet begrijpt van deze vluchtelingen dat zij op vakantie gaan naar Afghanistan, althans dan begrijp ik niet waarvoor zij zijn gevlucht.

  Reactie door TT — maandag 3 december 2007 @ 20.07 uur

 144. @139 Magriet,

  Hoe komt u invredesnaam erbij dat Talibanstrijders Afghanen zijn?

  Reactie door TT — maandag 3 december 2007 @ 20.09 uur

 145. Hoi hoi
  hulpverlening idd. waarom zo moeilijk als het beter kan en waarom deze zinloze oorlog door amerika en geldelijk profijt bepaald
  hoop ik dat we inzien dat we dat geld (door de wc gespoeld)beter constructief kunnen besteden scholing aow wao zorg enz enz. makkelijk praten dat weet ik wel we hebben wel problemen om de echte problemen op te lossen. opbouwen ok maar daar is al lang geen sprake meer van. gezichtsverlies en waanzin. het populisme en schaamte, zo doorzichtig,onzinnig ,vol haat die ze over zichzelf afroepen, we hopen maar op sociale betere tijden

  Reactie door Jurgen — maandag 3 december 2007 @ 21.08 uur

 146. en dit is zeker de volgende plek waar we democratie gaan brengen.
  http://www.mcclatchydc.com/227/story/18834.html
  http://www.moveon.org/r?r=3097&id=&t=4&id=11740-8639100-.gP2go&t=5
  gaan we daar ook heen om optebouwen meneer de balkenbrij?nadietijd?

  Reactie door ad — maandag 3 december 2007 @ 21.23 uur

 147. @ 146 Ad,

  Ja, of Rusland. Vreemde hetze, dat “de verkiezingen vermoedelijk niet helemaal eerlijk zijn verlopen”. Daar zal wel iets van waar zijn, hoor, zeker.

  Vreemd dat we deze berichten niet hoorden toen George Bush in 2001 president werd.

  Vreemd dat we deze berichten ook niet horen als onze eigen stemmachines niet betrouwbaar blijken te zijn.

  Vreemd dat we nooit zoiets horen over het Europarlement, waar alle verkiezingen door lobby’s worden bepaald.

  Vreemd, of niet zo vreemd?

  Gek genoeg is Iran wel degelijk een democratie. Alleen kiezen de Iraniers niet de leiders die de V.S. en de E.U. graag zouden zien. Daar wringt hem de schoen.

  Nog even Rusland. Rusland komt sowieso altijd negatief in het nieuws, want eigenlijk is het Westen nogal bang voor de man aan de gaskraan van Europa.
  Op China hoor je echter weinig kritiek, want die maken onze goedkope spullen.

  Op het punt Afghanistan mis ik hier sterk het gegeven dat de oorlog geen enkele rechtvaardiging had, net zomin als in Irak. Wel waren er een hoop leugens.

  Reactie door olav ten broek — maandag 3 december 2007 @ 22.34 uur

 148. Ook zo lollig en off-topic:

  Dat de regering “bezorgd” is dat Turkije zijn seculiere staatsbestel verliest…. en dat uitgesproken door een fundamenteel Christelijke minister-President….

  Reactie door olav ten broek — maandag 3 december 2007 @ 22.37 uur

 149. @147 Goed stuk, Olav ten Broek. helemaal mijn idee!

  En ik zou eraan toe willen voegen: Hulde aan Hugo Chavez met zijn sportieve erkenning van nipt verlies in spontaan gedurfd referendum.
  Want zo’n Bush die hem weg wou hebben had in zo’n `close to call’ op hoge toon de overwinning geëist per hertelling en partijdige hoge rechters.

  Wraakzuchtige & kleingeestige Amerikaanse Republikeinen hebben nu geen stok meer om Chavez te slaan en geen gezicht meer dat ze nog kunnen verliezen, alleen schande bedekt hun krakend kakement en holle schedeldak, slechts Balkenende gunt hen nog de eer van oppermacht en een lullige basis op Curaçao
  om in de gunst te blijven van het imperialisme van de lijders van Washington.

  Reactie door Haq — dinsdag 4 december 2007 @ 0.25 uur

 150. @ TT (144):

  Taliban-strijders zijn voornamelijk Pashtuni, en die leven zowel in Afghanistan als in Noord-West-Pakistan.
  Dus Margriet had niet helemaal ongelijk.

  @ Olav ten Broek (147):

  Nou, die verkiezingen in Rusland zijn wel degelijk een farce, hoor. Al denk ik wel dat hij misschien door een meerderheid van de bevolking wordt gesteund of gedoogd.
  Het is de niet-pro-Poetin-partijen tijdens de campagne bijzonder moeilijk gemaakt. Alle staatsmedia stonden ten dienste van Poetin. (Op het Rode Plein was een reusachtig spandoek te zien: “Moskou stemt op Poetin!”). Gary Kásparof werd bv. zo maar vijf dagen vlak vóór de verkiezingen in de cel gegooid, omdat hij aan een anti-Poetin-demonstratie had deelgenomen.
  Tijdens de verkiezingen is inderdaad dwang, manipulatie e.d. toegepast. (Zo moesten werknemers voor hun werkgever een bewijs van hun stem meenemen, politieagenten werden in de stemlokalen geposteerd, foto’s van ingevulde stembiljetten werden gemaakt, e.d.)
  En die Poetin-jeugdbeweging (Jong Rusland)is gewoon fascistoïde. Een hele generatie jongeren wordt gehersenspoeld.
  Sinds Poetin aan de macht is zijn al meer dan 200 journalisten vermoord. Allen kritisch ten opzichte van de regeringspolitiek. In slechts ongeveer 5 of 6 gevallen is een serieus onderzoek ingesteld. Een van de bekendste was Anna Politkófskaja, die op 7 oktober 2006 (Poetins verjaardag: een cadeautje?) is vermoord.
  Poetin zegt “het morele recht” te hebben ook na het einde van zijn ambtstermijn als president de leider van Rusland te zijn, zo nodig middels aanpassing van de Grondwet. (Hoewel de tijd daarvoor nu te kort lijkt te zijn).
  Aan de andere kant heeft Poetin inderdaad orde in Rusland gebracht en de economie verbeterd. Maar dat presteerde die enge Duitser vroeger ook, weet je nog?
  Het staat er slecht voor in Rusland.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 4 december 2007 @ 3.55 uur

 151. @138 Goedemorgen allemaal en vast een fijne
  dag gewenst.
  Olav, ik baseerde mijn uitlating op een digi-
  taal aangeleverd stukje NRC, maar heb dat niet bewaard. De hoofdredakteur heeft dat ar-
  tikel voor zijn krant kennelijk goedgekeurd.
  Het kan dus de editie van za. 1 december zijn
  geweest, maar menigeen zal het ook hebben ge-
  lezen. Jij denkt vast ook dat IK het toch
  niet béter zou weten dan het NRC, wél? Maar
  wel de moeite zeker waard om hiér nogmaals
  dan ‘geheel geciteerd’ te zién staan, m.i.!
  Men kan zich dus nu afvragen, wáárom dié WET
  er dan nog niet is en voor wélke meerderhe-
  den de diverse kabinetten grote vrees hadden/
  hebben en op éigen gezag het heft in handen houden! Opereren dus vanuit de zienswijze, dat als het parlement INspraak krijgt de ‘we-
  ging’h.i. de verkéérde kant zou kunnen uit-
  slaan! Echt iets voor jou overigens om eens
  even heel grondig in VAKkringen na te gaan of
  je te richten tot Jan de Wit, die hier onge-
  twijfeld goed over geïnformeerd zou kunnen
  zijn. De ‘rechten’ van de buurtjes even be-
  studeren kan al überhaupt geen kwaad! Succes!

  Reactie door Madelief — dinsdag 4 december 2007 @ 6.57 uur

 152. Sorry harry dat ik er niet bij was op texel het eiland waar afghanistan bij verbleekt, jongejonge wat een dramaqueen ben jij. heb jij het alleenrecht op de waarheid omdat je een paar stoere en waarschijnlijk schroomlijk overdreven verhaaltjes vertelt. Onder het genot van een drankje en borreltje SP onwaardig, wie ben jij God? Mogen alleen mensen die tegen de VREDESmissie zijn op dit forum reageren. Harry Scheldemaar je doet je naam wel eer aan. Probeer eens een inhoudelijke reactie te geven en dan zonder haat. Jij denkt dat we daar weg moeten ik denk dat we daar niet meer weg kunnen zonder nog veel meer doden te veroorzaken. Jou heldenverhalen maken jou niet meer overtuigend en nee ik heb mijn berichten niet van de emnbedded media zoals al jullie overdreven conspiracy theoriefreaks beweren. Mijn informatie komt van 3 verschillende soldaten die daar geweest zijn. Nee ik heb daar niet het alleenrecht op (voordat ik daar weer een opportunistisch antwoord op krijg), ook jullie zullen vast wel een soldaat kennen die daar heeft gevochten, praat daar eens mee, of zouden die ook gebrainwashed zijn door satan Amerika haha. Jullie moeten niet net doen alsof de ISAF door iedereen als bezetter wordt gezien want dat is simpelweg niet zo. Dan kun je de ISAF vergelijken met de japanners of met een opstand op texel (hahahahaha) maar dat is van hetzelfde niveau als de SP vergelijken met mao of het communisme, niet inhoudelijk dus. Nee ik weet niet wat de taliban denkt net als jullie niet weten hoe de afghaanse bevolking denkt, toch is het zo dat extreme groeperingen varen bij een gebrek aan ontwikkeling. Waarom zou de Taliban anders de waterputten en scholen weer net zo senl vernietigen als dt ze gebouwd worden. Ik ben SP onwaardig maar jullie mogen rustig onze soldaten vergelijken met de japanners, doe toch normaal zeg! Nee afghanistan was en is geen soevereine staat dank je Margriet, ik hoop dat ook jij nu de definitie kent.

  Reactie door Frank — dinsdag 4 december 2007 @ 7.55 uur

 153. En Merkel is zoveel duidelijker dan onze Verhagen. Maar ja Nederland heeft pas handelscontracten afgesloten althans…..
  Zo zie je wat er in een VOC mentaliteit het zwaarst weegt. De benoeming van zorgen opmtrent… van Balkenende neem ik dan ook maar met een korreltje zout, had er al geen vertrouwen in……

  Reactie door Henny — dinsdag 4 december 2007 @ 8.35 uur

 154. Er word met gemak gesproken over miljarden voor verlenging van deze missie maar als het gaat over scholing ,goede zorg,huisvesting,beschaving cultuur,dan is dat ten alle tijden te duur want de vergrijzing komt eraan en ga zomaar door met als dat slappe priet praat.
  Wij westerlingen moeten eens ophouden om het democratie virus over de hele wereld te willen verspreiden
  Hypocriet,in onze eigen landen is nog werk genoeg om het te onderhouden,
  In Nederland word je niet opgepakt door de staat als je het niet met ze eens bent(nou ja?),maar de zelfde staat maakt de mensen wel monddood,en verlamd ze met allerlei wetjes en regeltjes ,ik vraag mij dan erg af is dit het dan
  Fijne beschaving…….!!!!!!!!

  Reactie door ton de haas — dinsdag 4 december 2007 @ 10.17 uur

 155. Beste mensen.

  Gisterenavond bekeek ik nog eens een oude videoband uit 1984 over Afghanistan een uitzending van de WDR over de inval van de Russen daar.
  Hoe weinig mensen zullen er zijn die de geschiedenis van dat land kennen.
  Een land dat altijd klem heeft gezeten tussen de grootmachten Engeland en Rusland
  van af de eerste helft van de 19e eeuw, zelfs in 1959 wilde de president van Amerika Eisenhower daar een militaire basis.
  Duitsland is een van de weinige landen die daar wat aan opbouw gedaan heeft, de rest pleegde roofbouw. De Nederlanders waren niet van die geziene gasten vanwege hun koloniale beleid in Ned. Oost Indië.
  Ik herinner mij nog op weg naar Ned. Nieuw Guinea in 1951 in een KLM Connie met een 50 tal militairen in het burger-cloffie, tijdens een tussenlanding in Karachi, een douane beambte tegen ons zei, jullie zijn miliitairen, jullie gaan vechten tegen Indonesia. Die haat, dat de man in zijn stem had zal ik nooit meer vergeten.
  Daarom verwissel nooit vrijheidsstrijders met terroristen, wij westerlingen dragen heel veel schuld met ons mee.
  Blah, Blah, Blah, wij komen voor de opbouw
  ondertussen heeft men alleen oog voor de winsten.
  Ik zag gisteren een klein artikel in de krant wat mij boeide, voila.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/Bos.jpg

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 4 december 2007 @ 10.27 uur

 156. @150 Olav Meijer,

  Sorry Olav dat ik je moet tegenspreken.

  Het ligt er maar aan welk woord je verbind aan de student van een koran-school.
  Scholen die wij overigens ook in Nederland hebben.
  Studenten van deze school krijgen een soort ere titel mee genoemd naar de neef en zwager van Mohamed en betekend het woord niet meer dan in de leer van of volgeling van deze neef.

  Toch Taliban-strijders komen overal vandaan om overal in de wereld te strijden voor deze leer en is niet gebonden aan land of plaats.
  Wel is het zo dat landen als Pakistan, Afghanistan, Tjetjenië, Libië, Iraq en Iran toelieten dat deze geweldadige groepering met terroristische motieven oefende en voor bereidingen troffen voor aanslagen vanuit deze landen.
  Alleen Libie heeft deze strijders enkele jaren terug het land uitgezet.

  @155 d’olle Henk,

  Hierin heeft u weer gelijk en ik vind het dan ook een schande dat sommigen het lef in hun lijf hebben om de taliban-strijders te vergelijken met verzetstrijders of onze militairen met de Duitsers en Japanners in de WO2.
  Hebben deze personen dan zo weinig kennis van de geschiedenis dat zij deze vergelijking durven en wensen te maken.

  Reactie door TT — dinsdag 4 december 2007 @ 11.28 uur

 157. @133 Harry,

  Ik denk dat Frank daar ook is geweest of ik moet mij sterk vergissen.

  Reactie door TT — dinsdag 4 december 2007 @ 11.35 uur

 158. Margriet,
  Ik wil toch nog even reageren op enkele stellingen die jij neemt. Taliban afghanen? Een aanzienlijk deel van de Taliban bestaat niet uit afghanen en zijn simpelweg vechttoeristen uit andere landen als pakistan enz. De regering die niet weet hoe ze het aan moeten pakken? Dat zou veronderstellen dat de 80% financiele steun per ongeluk verdwijnt. De regering is zelf een deel van het probleem, daarnaast heb je nog de warlords en de politiemacht, op enkele uitzonderingen na (die het echt goed met het land voor hebben) vullen zij alleen hun eigen zakken. Dat is maar voor een deel de schuld van die mensen want de andere kant van het verhaal is dat zij niet rond kunnen komen van hun loon en dus wel zo moeten werken. Het hele land is dus op corruptie gebaseerd, anarchie as a way of life. Ik wil niet de discussie voeren van hoe en met welke motieven we daar gekomen zijn, Amerika heeft daar een rol in gespeeld en dat moet een les voor de toekomst zijn. Ik ben het daar mee eens. het probleem is dat we er nu eenmaal zitten en dat we al mensen en geld hebben opgeofferd zonder een noemenswaardig resultaat. We kunnen wel weg gaan zoals velen bepleiten maar dan zal de totale anarchie weer regeren. Sommigen hebben het over een soevereine staat maar daarvan is geen sprake, de Taliban heeft gezag over de regering, de warlords hebben gezag over de regering en de corruptie heeft gezag over de regering. Nu is de situatie reddeloos maar zonder de ISAF is de situatie hopeloos. Mensen hebben het over steun als waterleiding en scholen, maar dat is niet waar het om gaat. de afghanen hebben ons niet nodig voor water of scholen, zoals velen ook aangeven was afghanistan vroeger redelijk welvarend. In ieder geval is het zo dat 80% van de steun die onder het gezag van het leger wordt gegeven verdwijnt, wat zou er gebeuren als we weggaan? Inderdaad neemt het verzet steeds toe en inderdaad is de missie een vechtmissie, al het andere is eigenlijk ook een ontkenning van waar een leger voor is. Velen zeggen dat de ISAF niet gewenst is door de afghanen, voor een deel is dit ook zo, maar om andere redenen. De ISAF is er wel en probeert veiligheid te bieden maar heeft veel te weinig mankracht en kan daardoor maar sporadisch ergens aanwezig zijn om die veiligheid te garanderen. Initiatieven van de bevolking richting de ISAF worden keihard afgestraft door de taliban op het moment dat het leger weer terug gaat naar kanmp holland. De bevolking kiest voor de sterkste partij (dit zegt niet alleen het leger, ook hulporganisaties, de bevolking zelf en de regering), door een gebrek aan mankracht en mandaat zijn wij niet de sterkste partij. Hier wordt de taliban als verzetsleger afgebeeld maar het is gewoon een terroristische organisatie die huizen in beslag neemt, mensen verkracht, afperst, vermoord, ontwikkelingen teniet doet enz enz, zij zijn de kwaden niet de ISAF. Zij vechten nu tegen de ISAF, maar vechten primair tegen ontwikkeling, als er ontwikkeling komt hebben zij geen bestaansrecht meer. Verder zijn er nog andere risico’s als we vertrekken. Door onze aanwezigheid en gebrek aan mankracht is de taliban ontwikkelt, als wij weggaan is dat ten eerste een vette overwinning die smaakt naar meer, maar ook andere landen zien dat signaal. Ook wordt vaak het beeld opgeroepen dat amerika alles bepaald en dat wij marionetten van het amerikaanse leger zijn. Ik wil de invloed van amerika niet uitvlakken en wij zijn nog steeds veel te onderdanig, daar gaat het niet om. Maar ons leger heeft gewoon een eigen inlichtingendienst in afghanistan en beoordelen hun zaken zelf, het is zelfs zo dat het nederlandse leger invloed op amerika probeert uit te oefenen. Onze eigen inlichtingendienst weet heel goed wat er gaande is en zelfs waar het probleem ligt, hoeveel mensen dat probleem veroorzaken en hoe die mensen aangepakt kunnen worden. Helaas mogen zij niet doen waar ze goed in zijn en dat is actief reageren in plaats van passief zoals het nu gebeurt. Mij wordt verweten dat ik een borreltafelstrateeg ben. Vraag het aan elke soldaat die daar is geweest en die zal dit aangeven als oplossing, dat is namelijk waar zij voor opgeleid zijn. Het is juist het gebrek aan daadkracht oftewel het borreltafel oorlogvoeren waardoor er zoveel burgerslachtoffers vallen en waardoor er na zoveel jaar eigenlijk niets is bereikt. Mij wordt verweten dat ik makkelijk ben, maar we hebben het over oorlog, we kunnen het wel over ontwikkeling hebben maar dat land is in oorlog en was dat al voordat de ISAF er was. Waar hout gezaagd wordt vallen spaanders maar als je hout gaat zagen zonder spaanders zaag je geen hout! Dat is de situatie zoals hij nu is. We zeggen A maar geen B, nogmaals de Talibanm is door het westen in het zadel geholpen om verzet te bieden tegen rusland (de bezetter) De taliban kon niet met die macht omgaan waardoor zij de bezetter zijn geworden. Een bezetter gaat niet vrijwillig weg en het bestuurlijke apparaat is corrupt dus daar hoef je ook niets van te verwachten. Wij gingen daar als ISAF naart toe maar moeten te werk gaan als het rode kruis, dat heeft geen zin. Dit is niet onder het genot van een borrel maar keiharde realiteit. Beter zou het zijn dat we niet hoefden te vechten en misschien waren onze beweegredenen onjuist maar we zitten er nu. Gaan we weg gaat het mis, blijven we op deze manier, gaat het ook mis. Maar goed we blijven dus (helaas voor sommigen maar het is wel zo) Het is dus een gegeven dat we (misschien met onjuiste motieven) proberen dat land te bevrijden van de bezetter, zoals de gealieerden dat ook deden op 6 juni 1944. Het gaat dus niet om de vraag of we het doen maar hoe we het doen. Mijn stelling daarin is dat je het moet doen met alle middelen die we hebben (nederland heeft niet eens 1 tank daar, dat is toch raar!)Als alle navolanden naar verhouding net zoveel troepen zouden sturen als wij zouden we een grote troepenmacht hebben die overal aanwezig is en kan blijven. ten eerste hebben we dan mankracht om de taliban echt uit te schakelen, ten tweede geven we de taliban een signaal af dat we blijven en dat we hun gaan uitschakelen (contrast met nu, want ook zij volgen onze media en zien dat zij succes hebben met hun missie en dus verdeeldheid creeren), het belangrijkste punt is dat de afghaanse bevolking zien dat wij dan vet de sterkste zijn en dat zij rustig met ons in zee kunnen gaan zonder de dag erna opgehangen te worden aan de hoogste boom, de afghaanse bevolking zal dan voor ons kiezen. ook kunnen we dan de grenzen sluiten waardoor er geen vechttoeristen meer binnen kunnen komen. Dit is een oplossing die mensen, geld en materieel kost maar het is wel een oplossing. Blijven met deze sterkte lost niets op kost ons geld en mensenlevens, weggaan kost nog meer levens en maakt onze missie tot nu toe nutteloos!

  Reactie door Frank — dinsdag 4 december 2007 @ 12.38 uur

 159. @158 Frank,

  Wie ben jij dat je zoveel weet over terreur en Afghanistan in het bijzonder?
  Ik het na mijn bezoek aan afghanistan hier veel moeite gedaan om verkeerde inzichten over de Afghanen en de Taliban-strijders uit te leggen.
  De mensen zien de Afghaanse bevolking als dom en achtergesteld, alsof deze zouden leven in de middeleeuwen, terwijl Afghanistan tot de inval van het voormalige USSR leger een welvarend land was zonder noemenswaardige problemen.
  Ook het geloof hier dat Talibanstrijders behoord tot de officiele bevolking en het verzet van afghanistan word gezien op deze site is iets wat ik er bij deze mensen niet uit krijgt.
  Tot voor de inval van NAVO troepen in afghanistan was de Mudjaheddin met hun krijgsheren de genen die jarenlang verzet hebben gevoerd tegen de Engelsen en de Ussr troepen.
  Mannen die nog nooit een stap buiten afghanistan hebben gezet en toch worden deze trotse groep strijders ineens gebrandmerkt als terroristen en krijgen zij het “merk” Taliban opgeplakt?

  En inderdaad krijgt de echte Taliban-strijders door de slappe houding het idee dat ze nog even moeten volhouden en zij dan hun eigen vrijstaat hebben met meer dan 30 miljoen slaven, goedgekeurd door de slappe houding van het vrije westen die geen cent wenst te steken in het welzijn van andere mensen en door hun VOC mentaliteit eigelijk de slaven handel nooit hebben afgeschaft.

  Reactie door TT — dinsdag 4 december 2007 @ 14.55 uur

 160. TT en eigenlijk iedereen,

  Bedankt voor uw compliment! Logisch nadenken en zoveel mogelijk oordelen met behulp van concrete zaken. En inderdaad last but not least alle mensen voor vol aanzien. Ik heb het geluk drie mensen te kennen die daar als soldaat gevochten en of gewerkt hebben, daardoor hoor je uit eerste hand hoe de situatie daar is. Verder vind ik Afghanistan een fascinerend land en heb ik zeer te doen met de ellende die de bevolking al meer dan 30 jaar meemaakt. Ik vind het verschrikkelijk hoe de taliban door sommigen als verzet wordt aangemerkt en hoe het nederlandse leger met de japanners wordt vergeleken, waarom? omdat ze 2 gelijkenissen kunnen vinden met die oorlog en de overige 399 verschillen uit opportunisme maar even vergeten want het klinkt zo lekker om je punt op deze manier te maken. Het is ongelooflijk beledigend voor de soldaten die echt goede bedoelingen hebben, alsof het leger geen eigen mening heeft en alleen maar naar amerika luistert. We zitten nu al lang in Afghanistan en er zijn dus al veel nederlandse soldaten geweest, ik denk dat iedereen op dit forum wel iemand kent uit het leger of iemand kent die iemand kent uit het leger. Vraag deze mensen eens om hun mening, het is vrijblijvend, je kunt daarna nog steeds je eigen mening hebben maar ik denk dat er dan heel veel misverstanden over en beschuldigen naar het leger zullen verdwijnen. Als je een nederlandse soldaat spreekt en ziet en dan hoe veel zij begaan zijn met het afghaanse volk, dan haal je het wel uit je hoofd om deze met de japanners te vergelijken. Typ eens taliban in en kijk eens wat die jongens klaar hebben gemaakt en nog elke dag doen, dan haal je het wel uit je botte hoofd om deze terroristen als verzet aan te merken. Breng de problemen van afghanistan voor de oorlogen eens in kaart (+30 jaar geleden), water en scholing horen daar niet bij. typ eens corruptie, afghanistan, regering enzovoort enzovoort. Mensen spreken op dit forum over manipulatie en trekken daarmee de vergelijiking met vroeger, zoek dan eens uit hoe dat vroeger in zijn werk ging, wat er zou gebeuren met jou en je familie als je je in Japan uit zou spreken tegen de oorlog in china. We leven in een heel andere tijd en in een heel andere situatie. Dat wil niet zeggen dat het westen en met name amerika informatie op een juiste wijze weergeven en dat hun bedoelingen oprecht zijn. Ik denk ook dat er veel moet veranderen op dat gebied en ik denk ook dat er smerige spelletjes gespeeld worden. Maar dat is niet op elke situatie toepasbaar en zeker in het geval van afghanistan ligt de waarheid genuanceerd en vooral gecompliceerd. Iedereen die interesse heeft in het land raad ik aan het boek: de vliegenier van Khaled Hosseini te lezen. het beschrijft het leven in afghanistan, ik had al te doen met het volk maar als je dit leest dan kun je pas echt een indruk krijgen van de ellende die de bevolking heeft meegemaakt en meemaakt.

  Reactie door Frank — dinsdag 4 december 2007 @ 16.12 uur

 161. Citaat uit @88 van TT,

  Ik heb heb stukje van Ouwe Dirk goed gelezen en gezien jou reactie weet jij ook weinig van de bevolking van Afghanistan, om hen allen Taliban te noemen.
  En welke cultuur zouden wij daar moeten veranderen? Einde citaat.
  ======

  Klopt TT, ik weet inderdaad niets van de leefomstandigheden daar, maar wat ik wel weet is dat de mensen daar door de Taliban worden onderdrukt, daar geen normaal leven hebben en wat ik ook weet is dat dit een smerige oorlog is.

  En wat cultuur betreft had ik waarschijnlijk beter kunnen zeggen democratie, (had duidelijker geweest) maar zoals je zelf ook wel weet kun je een democratie niet opdringen.
  Hoe dat land in 1968 is veranderd is mij bekend.
  (woonde nl. aangetrouwde familie van me welke enkele jaren nadien zijn gevlucht) omdat een ‘normaal’ leven daar niet meer mogelijk was.

  Begrijp me goed TT, @81 was niet bedoeld om jou onderuit te halen of iets af te doen aan jouw goede werk daar, maar ik ben van mening dat die hele missie, hoe je deze ook wilt noemen helemaal niets uithaalt.
  Het is gewoon zoals ik al zei, een smerige oorlog waarin Nederland zich, onder valse voorwendselen, mee heeft ingelaten.

  met groet, Anja

  Reactie door Anja (B) — dinsdag 4 december 2007 @ 16.25 uur

 162. Ik heb al meer vernomen , dat erkende asielzoekers na een tijdtje gewoon naar het land van herkomst op vacantie gaan ,naar familie-leden : Hoe kan dat ?

  Reactie door fred — dinsdag 4 december 2007 @ 17.59 uur

 163. @161 Anja B.

  Wat ik je eigelijk wilde duidelijk maken is dat niet de Taliban de bevolking onderdrukt, maar de Taliban-terroristen/strijders die de bevolking onderdrukken.
  Ik en ook het opperbevel van het Nederlandse leger hebben goede gesprekken gehad met leiders van deze Taliban-scholen.
  Het zijn niet meer en niet minder extremisten die doorschieten en wel zover dat zij hun leven willen geven door wat er hun is ingegeven.

  Reactie door TT — dinsdag 4 december 2007 @ 18.51 uur

 164. @161 Frank,

  Bedankt voor uw uitleg en inderdaad wordt er te vaak vergeten in wat voor een omstandigheden deze bevolking nu overleeft en lijdt onder de druk van eerst de kolonisatie, USSR en nu weer de Taliban-strijders.
  Ik denk dat wij in Nederland niet anders zouden reageren, ook wij zouden murw geslagen zijn als ons dit zou zijn overkomen.
  De overmacht is te groot voor deze mensen!

  Reactie door TT — dinsdag 4 december 2007 @ 18.59 uur

 165. Nou, de propaganda voor de agressieoorlog van het Westen tegen Afghanistan draait hier op volle toeren. Frank zegt enkele soldaten te kennen die in Afghanistan gediend hebben en belangrijker nog, hij heeft de Vliegeraar gelezen. Als we blijven, zien de Afghanen dat wij “vet de sterkste zijn”. en “De Afghaanse bevolking zal dan voor ons kiezen”.
  Kennelijk is gezichtsverlies voor hem het meest belangrijke motief om in Afghanistan te blijven.
  Het gaat hier niet om het leger af te katten. Al die soldaten gaan omdat zij gezworen hebben dat te zullen doen als het volk = de politiek hen dat vraagt. En het is de politiek, die met oneigenlijke argumenten en valse voorlichting onze kinderen een agressieoorlog instuurt. Waar het merendeel, als ze al levend terugkomen, voorgoed een trauma aan over houdt. Want ze dachten allemaal een zinvolle bijdrage aan de wereldvrede te zullen leveren en kwamen terecht in een ronduit smerige oorlog.
  Ik daag iedereen uit om met inhoudelijke argumenten te komen die mij kunnen overtuigen dat het hier niet om machtsuitbreiding gaat, niet om oliebelangen en niet om de papaverteelt in handen te krijgen.
  Wanneer wordt de Nederlandse bevolking eens wakker!

  Reactie door margriet — dinsdag 4 december 2007 @ 19.55 uur

 166. @165 Magriet,

  Deze uitdaging neem ik graag aan!

  Ten eerste liggen de paar olievelden die Afghanistan in gebruik hebben in het Noorden van Afghanistan deze hebben een produktie capiciteit van maximaal 51.000 vaten ruwe olie per dag alleen door overleg met de OPEC is deze productie gedaald naar slechts 30.000 vaten per dag dit om de olieprijs kunstmatig hoog te houden.
  In bijzondere gevallen mogen landen met toestemming van de zelfde OPEC 20% overproduceren.
  Maar uitgaande van het maximale produceerd Afghanistan 18.615.000 vaten olie per jaar.
  Met het maximum aan het aantal jaren dat er nog kan worden geproduceerd zou dit duiden op 372.300.000 vaten olie en dan is het op of niet meer rendabel om het uit de grond te halen.
  Dat zou betekenen dat alle olie wat er nu nog rendabel kan worden gewonnen in Afghanistan de kosten van deze strijd nu al niet meer dekkend is.
  Immers Amerika heeft al veel meer dan deze 37 miljard uitgegeven dat de olie zou kunnen opbrengen.
  Ten tweede,
  De papaverteelt in Afghanistan is illegaal en geen één overheid zou deze graag legaal verklaren, ook niet voor medische doeleinden.
  Dit zou veel goedkoper in Nederland gecontroleerd in de glastuinbouw kunnen wat op kleine schaal al gebeurd.
  Ten derde,
  Macht uitbreiding, welke macht en waarvoor?
  Strategie’s gezien is Afghanistan interessant met een eventuele oorlog met landen zoals Rusland, Pakistan, etc.
  Maar aangezien de koude oorlog voorbij is, de NAVO en NATO legers gebruik kunnen maken van landen zoals Turkije en zelfs Rusland momenteel vliegtuigen en schepen toelaten in hun luchtruim en wateren kun je dit ook vergeten.
  Nee Magriet, de actie in Afghanistan heeft twee redenen;
  1. De taliban-strijders een gevoelige slag toebrengen en op deze manier zorgen dat aanslagen zoals Newyork, maar ook zoals Moscow, London en Spanje tot het verleden horen.
  2. Inderdaad hulp bieden aan de bevolking van Afghanistan, daar de bevolking en haar overheid niet is opgewassen tegen dit soort terroristen.

  Reactie door TT — dinsdag 4 december 2007 @ 21.41 uur

 167. Frank, wie probeer je hier nou te overtuigen met je lange epistels? En waarvan?
  Dat Nederlandse defensie op last van Pentagon zich laat gebruiken als voetknechten van het Amerikaanse imperialisme, komt voor mij op hetzèlfde neer als Sovjet-manschappen die zich in `79 lieten sturen voor het Sovjet-imperialisme. Oude wijn, nieuwe zákken. Toch wel merkwaardig dat we van VVD/CDA/BVD 28 jaar geleden tégen agressie in Afghanenland moesten zijn en nu ineens vóór!
  Alsof het voor de Afghanen wat uitmaakt of er in Kabul een stars & stripes waait, een sovjetvlag met hamer en sikkel of een Nederlandse driekleur met oranjewimpel. En wie weet, misschien deden de Sovjets ook wel opbouwmissies?

  Ik heb zelf overigens ook `De Vliegeraar’ van Khaled Hoeseini net uit, mooi boek over oa. oud-Kabul maar ik begrijp er des te beter uit dat Afghanistan al eeuwenlang prooi is geweest van westerse agressie bedoeld om buitenlandse investeerders en koloniale strategen te spekken.
  Hetzelfde verhaal gaat op voor Perzië/Iran(Shah), moet ik straks ook enthousiast applaudisseren voor NL-troepen in Teheran als Bush, in naam van God, dat van Middelkoop vraagt?

  Reactie door Haq — woensdag 5 december 2007 @ 14.02 uur

 168. @ Madelief (151):

  Het artikel van de NRC waarop jij doelt, ken ik niet. Waarschijnlijk gaat het om iets anders of heb je het een en ander onjuist geïnterpreteerd. Want het is HOE DAN OOK EEN FEIT, dat het kabinet parlementaire goedkeuring nodig heeft voor militaire avonturen.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 5 december 2007 @ 16.35 uur

 169. @ Frank (152) e.a.:

  Kijktip: Profiel, Nederland 2, vanavond om 22.50 uur.

  Dit gaat over geestelijk verzorger Van Wakeren, paraat in Uruzgan, die zich al eerder (programma Reporter) erover heeft uitgelaten, dat het schandelijk is dat de regering het nog over een “opbouwmissie” heeft.

  Een niet opportunistisch reagerende en niet gebrainwashte

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 5 december 2007 @ 17.12 uur

 170. @ TT (156):

  De benaming “Taliban” (leerlingen van koranscholen) is historisch gegroeid, maar dekt al lang niet meer de lading. Het gaat om guerrillero’s.
  Het gaat in Afghanistan wel degelijk oorspronkelijk en voornamelijk om Pashtuni’s, die zowel in Afghanistan als Pakistan leven. De grenzen lopen hier, net als in Afrika, dwars door volkeren en culturen heen: die zijn koloniale producten.
  Zeker is het waar dat versterking is gekomen uit andere delen van de wereld. Dat bestrijd ik niet.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 5 december 2007 @ 17.30 uur

 171. @170 Olav Meijer,

  Hier ben ik het gedeeltelijk met je eens, alleen vind ik het moeilijk om een taliban-student direct te koppelen aan een taliban-strijder, misschien daarom alleen al spreek ik over taliban en taliban-strijder omdat de één vredelievend is en de andere haatdragend.
  Aan de andere kant wil ik onze moslim broeders en zusters ontzien en zouden wij eigelijk gewoon de term taliban moeten laten vallen, omdat het niets te maken heeft met het geloof.
  Ik vind immers dat wij de gelovigen niet kunnen belasten met wat een paar gekken in hun kop hebben.

  Reactie door TT — woensdag 5 december 2007 @ 20.00 uur

 172. @ 165 magriet

  Je heb gelijk het is precies zoals je het hier omschrijft.
  Het gaat wel degelijk om olie en papaver, want wat hebben we daar anders te zoeken, het is onze oorlog niet en is het ook niet verwondelijk dat alle militairen terugkomen met een trauma, ze hebben gewoon voor de kat z’n k#t gevochten, ze hebben niet ons land en hun dierbare verdedigd, nee ze werden de vreemde ingestuurd met maar 1 opdracht,… schieten op alles wat op een Taliban lijkt.

  @ 166 TT

  Jij schrijft,….

  …De papaverteelt in Afghanistan is illegaal en geen één overheid zou deze graag legaal verklaren, ook niet voor medische doeleinden

  Dat willen ze ons doen laten geloven, de economie van Afghanistan draait voor 60% op verkoop van jou illegale papaver en voor 30% op de verkoop van olie.
  Weet jij hoeveel miljarden dollars jaarlijks verdient wordt door de legale papaverteelt, ja ja soms wordter een papaverveld afgenbrand, maar dat komt doordat deze papaverboer geld in eigen zak heeft gestoken en niet alles aan de regering heeft willen afstaan.
  Afghanistan heeft verders geen export producten als alleen opium en olie.

  Reactie door Pool — woensdag 5 december 2007 @ 21.45 uur

 173. @172 Pool,

  Mijn papaver?
  Gadver moet er niet aan denken!
  Maar je kunt ook vragen wie deze rotzooi transporteert en met infrarood de grensovergangen bewaken.
  Een andere optie is de cocaine verdelen onder de taliban-strijders met het iedee van het hippie tijdperk in de begin 70 jaren en misschien een nieuwe peace beweging opzetten in Afghanistan.
  Verder kan deze drugs worden gebruikt om alle verslaafden in de wereld te verzamelen en deze naar Afghanistan te sturen voor het bouwen van huizen en verdere opbouw voor een gratis shot.
  Wat betreft export van afghanistan is meer dan alleen olie en drugs.
  Zo hebben zij een zeer grote leder industrie die voor enkele honderden miljoenen aan schoenen, jassen, tassen en riemen exporteren.
  En word er op kleine schaal edelmetalen en edelstenen gevonden.
  Vergeet niet Pool dat Afghanistan altijd een welvarend land is geweest dat eerst interessant was voor Engeland en dat later de USSR het er graag bij wilde hebben als provincie.
  Vermoedelijk zit er ook uranium in afghanistan, omdat er fosfor en lood word gevonden, dus mogelijkheden genoeg om daar een oorlog voor over te hebben dan die 200 miljard die de olie nog zou opbrengen die daar nu nog in de grond zit.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 0.08 uur

 174. Tjongejonge zeg!

  NOG 2 jaar Afghaan in Afghanistan.
  Met “ons” hele zepie, de modernste legers zijn er al verzwolgen.

  Leve de Taliban! God is duidelijk met hen, of tégen het westen. Ik kan er moeilijk nog wat anders van maken. Het staat immers klip en klaar in de bijbel (zie profeten) dat als Israël zich strikt houdt aan de Wet, dat er dan ook voorspoed en veiligheid zullen volgen, o.a. in militair opzicht.

  Als dat Nederland én Amerika bij elkaar niet lukt (beide grote supermachten) dan spreekt dat boekdelen over hoe wij eigenlijk vertrouwen op onze ijzeren wagens en daar zélf juist een veel te groot ontzag voor hebben!!

  Waar is Gideon? Die het overgrote deel van zijn leger van de hand doet vanuit VERTROUWEN dat God de strijd voor hem strijdt? Daarbij hoort wel als voorwaarde dat degene die die strijd wint rechtvaardig en gelovig genoeg is, in theorie en praktijk, en niet een heerser is die zijn volk maar laat aan vloeken en zondigen.

  Daarom zullen we nóg 2 jaar Afghaan. En nog erger dan voorheen. Tot dat lesje misschien gaat dagen, mochten we daar nog de tijd voor gegund zijn uit genade.

  Reactie door W6969 — donderdag 6 december 2007 @ 2.22 uur

 175. @ 173 TT

  Wat schoenen, jassen tassen en riemen, ach jij hebt het over de vroegere toeristen die deze prularia kochten.
  Lees onderstaand artikel maar eens aandachtig.

  http://www.cmo.nl/cc/cc-5/cc-54.html

  Trouwens mij is niets bekend van uranium, lood of fosfor, waarschijnlijk zijn dat de overblijfselen van munitie van vorige bezetters.

  En overtuigd ??????

  Reactie door Pool — donderdag 6 december 2007 @ 21.01 uur

 176. @175 Pool,

  Ik zeg ook niet dat de Papaverteelt niet gebeurde in Afghanistan.
  Maar er is meer dan alleen deze papaver teelt.
  En voor de gewone burger valt er weinig te verdienen in deze teelt en werken vaak voor een schijntje in de fabrieken rondom de grote steden.
  Eigelijk verschilt Afghanistan niet veel qua opbouw met landen zoals Rusland waar je om de grote plaatsen ook bedrijvigheid ziet en verder eigelijk nergens of heel weinig.
  En ook daar zie je twee soorten mensen rijk en arm een middenweg is er niet.
  En wie kent niet de lederen snoertjes met een steen daaraan, die met miljoenen tegelijk vanuit afghanistan worden geexporteerd.
  Zelf onze grootste lederfabrikant in Italie haalt en maakt zijn producten uit Afghanistan.
  En sportfabrikant Nike heeft enkele jaren terug zijn productie van ballen gestopt onder de druk van de media i.v.m. de kinderarbeid.
  Van de papaver ben ik overtuigd en voor jou overtuiging moet je even op google “lederwaren uit Afghanistan” intoetsen.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 10.57 uur

 177. @ 176 TT

  Ik blijf bij mijn reactie @ 175,… Afghanistan’s enigste exportproducten zijn opium en olie en verders alleen wat kleine onbenulligheden die niet echt bijdragen aan de economie van dat land.
  Afghanistan blijft ‘s werelds grootste leverancier van heroine en dat is teven hun Nationale trots.

  En verders exporteren niets, niente, nada, nothing.

  Een Nederlandse commisie heeft onlangs verslag uitgebracht van hun (economisch) bezoek in Afghanistan, ik zal even wat aanhalen wat zij vertelden,….

  …Om hen weer zelfredzaam te maken, moeten we eerst in de agrarische sector investeren. Tachtig procent van de bevolking leeft van landbouw, industrie is nog nauwelijks ontwikkeld in Afghanistan.

  Het hele artikel is hier onder te vinden.

  http://www.depers.nl/economie/113515/Ook-in-gevaarlijk-land-is-het-goed-zakendoen.html

  Trouwens Afghanistan heeft nooit leer ge-exporteerd , laat staan dat dit een grote bedrijfstak aldaar zou zijn.
  Je moet wel beter je les leren TT.

  Reactie door Pool — vrijdag 7 december 2007 @ 14.56 uur

 178. @ Pool,

  Hier even een link van de handelskamer Nederland-Afghanistan.
  http://www.internationaalondernemen.nl/info/zoeken/ShowBouwsteen.asp?bstnum=75666&location=&highlight=
  Let daarbij vooral op de industriele ontwikkeling van de laatste 2 jaar.

  Reactie door TT — zondag 9 december 2007 @ 11.32 uur