‘De armen betalen de hoogste rekening’

“De hele mensheid wordt bedreigd, maar de armen, zij die part noch deel hebben aan de oorzaken van het probleem, betalen de hoogste rekening”, stelt UNDP-topman Kemal Dervis.

De boodschap van het UNDP over de gevolgen van klimaatverandering voor derde wereldlanden is niet mis te verstaan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 28 november 2007 :: 12.56 uur

61 Comments

61 reacties

 1. Zo was het, zo is het, en zo zal het altijd zijn…

  Reactie door Redstar — woensdag 28 november 2007 @ 16.04 uur

 2. de wereld veranders niet hoor door de co2 uitstoot. de wereld is maar een kleine bol in het heelal. een stormpje en de co2 is weggewaaid opgelost in de lucht dus dat kan helemaal niet.

  wat er wel kan is dat straling de aardbol doet veranderen , en de straling van het mobiel bellen.straling gaat namelijk niet alleen door de lucht ,maar ook door de grond.
  vandaar dat de ijskappen smelten , die smelten vanaf de bodem van de zee.
  ,,,,zo denk ik erover

  Reactie door anna 2 — woensdag 28 november 2007 @ 16.05 uur

 3. Vaak denk ik dat het beter is arm en tevreden te zijn, dan rijk en inhalig.Je zult degenen met al hun bezit maar de kost moeten geven…meer, meer en nog meer consumeren, inclusief altijd maar de schijn moeten ophouden, dán ben je pas arm!

  Reactie door UsA Citizen — woensdag 28 november 2007 @ 16.50 uur

 4. @anne 2
  Wat een fantastische en wetenschappelijk breed gedragen verklaring voor het broeikaseffect!
  Dus jij denkt dat als we allemaal stoppen met mobiel bellen en de TV de deur uit doen het hele probleem opgelost is?

  Groeten,
  Danny

  Reactie door Danny — woensdag 28 november 2007 @ 17.00 uur

 5. Toen Margaret Tatcher aan de macht was had zij te kampen met mijnstakingen die fel uit de hand liepen de Engelse regering stond machteloos tegen de wat zij noemde de fascistische socialistische oproerkraaiers. In diezelfde tijd hadden wij in Europa een zogenaamde last van zure regen en kwam het CO2 vraagstuk om de hoek kijken. Margaret greep met beide handen aan om in Europa een promotie te vertegenwoordigen om uitstoot met CO2 te verminderen of te stoppen wat ze er ook van maakte maar het ging er om de kolenmijnen te sluiten. Ze kreeg in Europa gehoor maar iedereen die berichten volgt van de wetenschappers die in een verbond toen achter dit forum stond blijkt dat ze moesten zeggen dat het slecht ging met de aarde. Diezelfde wetenschappers vele daarvan verklaren aan de pers dat er niets loos is met het klimaat. Maar men had geroken aan het fijt dat er met dit onderwerp geld te verdienen was zo ook nu nog in deze tijd. Er zal ongetwijfeld een kronkel zitten in de natuurhuishouding maar wie verklaard zo meteen aan mij dat alles maar een wolf was in schaapskleren onder het mom hier zit handel in. Ecotaks allerlei onbenullige heffingen gerelateerd aan energie beperkingen bij aanvraag voor projecten ter verbetering van verkeer noem maar op. Als we nu niet stoppen met deze onzin is er straks geen geld meer om te verbeteren want de verbeteringen moeten de burgers inderdaad zelf betalen CQ kunnen betalen.

  Reactie door Henk — woensdag 28 november 2007 @ 17.24 uur

 6. Jan,Class War?
  of zeijken midleclasser maar wat?

  Reactie door gaf — woensdag 28 november 2007 @ 17.30 uur

 7. de arme betalen pijn,de rijken hun verdriet,wie betaal de rest

  Reactie door gaf — woensdag 28 november 2007 @ 17.31 uur

 8. @Danny…Inderdaad, mooie oplossing..er dus niet veelk aan de hand als we geen tv kijken (is toch niks op). Maar hoe dan ook…het zal altijd zo blijven dat de armsten het meest geraakt worden..op welk niveau dan ook!
  Denk zelf echter dat er natuurlijk een groot beroep op de aarde gedaan wordt door de mens maar dat uiteindelijke opwarming er toch was gekomen, als een natuurlijk proces zeg maar. Maar de mensheid zal het best versneld hebben.

  Reactie door johankivits — woensdag 28 november 2007 @ 17.59 uur

 9. Ik denk niet dat je het aan de VN (overheid) moet overlaten, het wijzen op de arme landen is niet zo aan de politiek besteed, alsof het de politiek wat kan schelen dat mensen arm zijn. Regeringen kijken alleen naar hun eigen belang en dan pas naar dat van arme landen. Zo los je het niet op. Daarom vind ik Tutu’s statement nog het meest zinnige, als arme landen denken dat niemand wat voor ze doet (ja wat wil je als overheden je toch slechts de kruimels geven die van de tafel vallen) dan is het nog niet zo’n gek idee voor arme landen om aan hun eigen bewustwording te werken wat ze zelf zouden kunnen.

  Reactie door W6969 — woensdag 28 november 2007 @ 18.24 uur

 10. Beste Redstar,

  Zo was het, zo is het, en zo zal het altijd zijn…
  Daar kan je bij mij niet mee aankomen.
  De oude socialisten hebben gevochten met bloed zweet en tranen om het voor ons beter te krijgen. Hoe je het ook wend of keert,wij hebben het beter gekregen.Ik gun iedereen rijkdom maar
  de rijken hebben de macht die wij hun geven.
  Stop nu met dat gemakkelijke slachtoffer – spelletje en steek je handen uit de mouwen voor de volgende slag die nu gemaakt gaat worden.

  Reactie door Willem C. — woensdag 28 november 2007 @ 18.25 uur

 11. het is wel zo natuurlijk dat wij de rijken steeds rijker maken.

  ,,,wat zou er gebeuren als wij met heel nederland een jaar lang geen autoos meer kochten geen tv,s meer kochten .geen vliegreisjes meer boekten,enzovoort

  wat zou er dan gebeuren. juist dan zou alles weer goedkoper worden.
  en zouden in ieder geval de armsten in ons eigen land het weer wat beter krijgen.

  of zie ik dat verkeerd

  @Danny 17.00

  k denk zelf dat de tsunamies daar door komen, tenslotte komt dat van onder de zeebodem, en heeft niets met de uitstoot te maken.
  maar de aarde die in beweging komt door de straling

  Reactie door anna 2 — woensdag 28 november 2007 @ 18.56 uur

 12. Het opwarmen van de aarde is een uitvloeisel van de evolutie.Dat kan niemand tegenhouden,hoe verschrikkelijk het ook is.Het westerse groot-kapitaal en de politiek heeft uit eigenbelang massa consumptie gestimuleerd.Daarbij zijn ook door de politiek onredelijke beloningen via machtmisbruik/netwerkpolitiek/egoisme toegestaan en gestimuleerd,zodat een drie-deling ontstaan is.De macht van het kapitaal versterkt zich op het ogenblik in sneltreinvaart via opkopen en samenklontering van bedrijven tot conglomeratische multi-s met een steeds grotere macht.Thans wordt dit systeem,vooral door de Aziaten/Chgina gecopieerd.Deze nieuwe (miljarden)consumenten,willen ook de westerse levensstandaard.Dat is door moedertje aarde niet te behappen en zij straft dit ook af via steeds grotere rampen.Indirect krijgen wij via vluchtelingen en economische profiteurs toestroom,benevens steeds hogere grondstoffen en voedselprijzen in combinatie met steeds snellere geldontwaarding ons deel hiervan.Het is logisch dat de meest kwetsbaren,dus armen/ongeletterden/slecht opgeleide mensen de eerste klappen moeten opvangen,immers zij kunnen zich niet op een slimme wijze aan hun lot ontrekken.Alleen,als de middenklasse,welke de ruggegraat van de maatschappij is de straat opgaat,komen oplossingen dichterbij.
  Die oplossing is eenvoeding:GEBRUIK ZONNE-ENERGIE als energiedrager.De zonneenergie welke dagelijks binnen komt,is vele malen groter als wat de hele wereldbevolking aan energie nodig heeft.Moet er eerst een atoomoorlog in het Midden Oosten komen,voordat wij dat inzien? Jongeren en sociaal vooruitziende mensen zullen het roer moeten omgooien.Zolang ecotax em milieuheffingen voor onze Afghanistan oorlog gebruikt worden is onze (hervormde)regering schizofreen bezig.

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 28 november 2007 @ 19.09 uur

 13. En maar doorzeuren over wat wij – onbewezen – met het klimaat doen. Laat de SP nu eens niet meedoen aan die onnozele propaganda. Er zijn heel veel factoren die meespelen met klimaatverandering zoals het al miljoenenjaren is.

  Opwarming? Maak dat de vroege sneeuwval in de ski gebieden maar wijs.

  Zonne-invloed
  Maanstand
  De aarde die afwijkt van zijn normale as

  Daar moet men het over hebben

  Co2 is de bron van het leven.

  Mensen geld uit de zak kloppen voor activiteiten die klimaatverandering nooit tegen zullen gaan.

  Bescherm jezelf ertegen want weggaan doet het niet.

  Reactie door Jan Pruimboom — woensdag 28 november 2007 @ 19.18 uur

 14. @12 Maan

  Als regeren vooruit denken zou kunnen ZIJN, waarom is dan de subsidie op ZONNE-panelen afgeschaft?

  Reactie door Roodkapje — woensdag 28 november 2007 @ 19.40 uur

 15. eeuu en wie zijn de schuldigen altijd,,juist jan met de pet die voor zijn werk 100+ rijden moet,eeuu ik heb het niet over die weg versperders van kantoren,die alleen in hun zo vervuilend mogelijke esjoevees,alleen moeten zitten,,neem een voorbeeld aan de bouwvakker.
  ga eens kijken wat bv het leger over de jaren heen en nu nog vervuilt,das pas goor.verarmdt dit,, testjes zus bv atoom proeven,,das zeker niet vervuilend?
  bv benzien/diezel dumpen,anders het jaar daarop minder.enz enz.
  maar er valt geld te verdienen met de leugens? van klimaats veranderingen,vandaar dat alles maar belast wordt,tja als je oorlogen/ook een grote vervuiler/gaat voeren, wat is er dan beter het dubbel bij de gewone man/vrouw weg te halen.voor die tijd en bij tekort uit een speciaal potje geld gaan halen,,of niet pvd$ 1 van de 4 grevos. bos!

  Reactie door ad — woensdag 28 november 2007 @ 20.42 uur

 16. Het is al gezegd, maar ik ben ook van mening, dat de, mogelijk nog vermeende, opwarming van de aarde een natuurlijk verschijnsel is.
  Dat komt en dat gaat.

  Daar zijn in het verleden al heel wat soorten door uirgestorven. Maar ook nieuwe soorten uit ontstaan.

  Het is heel goed mogelijk, dat het voor deze aarde en de kosmos een zegen zou zijn, wanneer nu op zijn beurt het mensdom zou uitsterven.

  Dat kan door ijstijden, door heveige, in principe natuurlijke opwarming gebeuren. Maar een stuk ruimtepuin dat kilometers groot is, dat kan daar ook aan bijdragen.

  Op voorhand mogen Wij, die er daarna niet meer zijn alvast uitropen: “HOERA!!! VOOR DE NATUUR.

  En dan begint na verloop van tijd, zonder ons, vredelievender en symbiotischer dan nu, alles weer van voren aan.

  Daar zijn geen mensen en geen Goden bij nodig.

  Ingeval de opwarming toch de schuld van mensen is. Waarom stopt die idiote soort dan niet met het kopen en bouwen van energieverslinde wegmonsters. met het werken in allerlei fabriekeh het verzamelen van allerlei goed met opzettelijk ingebouwde slijtage?

  Maar de stompzinnigste hufters onder ons, die blijven maar kopen, die laten voortdurend verleiden om van alles aan te schaffen Maken om de poeha schulden bij de vleet en om maar je kunnen hebben. En zij werken zich te pletter.

  Als wij niks zouden kopen, de autofabrieken en andere bedrijven lieten barsten en inplaats daarvan een feesteconomie zouden instellen, waarin liefde, vriendschap zorg, lol en neuken het belangrijste zijn, dan werd de aarde door Ons minder vlug opgewarmd.

  Komende rampen, die zijn aan iedereen gegund, die niet nadenken, die alles maar geloven en doen, die zich door handel regeerders, koningen en godsdiensten laten belazeren en na wie pas de Zondvloed komt.

  Groeten van Haras Mormolus.

  Slaap zacht.
  Droom mooi.
  Steun je bedriegers je uitbuiters en parasieten, aan wie je eer bewijst.
  Graaf voor je zelf maar alvast een heel mooi graf!

  Reactie door Haras — woensdag 28 november 2007 @ 20.54 uur

 17. Tegen die tijd ,is iedereen in die arme landen verhongerd.Er zal dus niemand verzuipen door het hoge water.

  Wat ook kan ,is investeren in bestaande energie opwekking zoals getijdeturbines,windmolens,zonne-energie,evt.kernenergie t.o.v. fossiele brandstof, enz,enz.
  Voor ons wagenpark ;
  - biobrandstoffen,verbod op auto’s die boven de maximum emissienorm uitstoten.
  Een goed aansluitend openbaar vervoer,electrotaxi in de grote steden,enz,enz.
  Er zijn meer dan voldoende alternatieven, echter slaapt de overheid nog.

  Reactie door tom — woensdag 28 november 2007 @ 20.59 uur

 18. Armen betalen altijd meer.zijn zocialisten idioten geworden?

  Reactie door gaf — woensdag 28 november 2007 @ 21.03 uur

 19. 12.00 mijn reset.

  Reactie door Roodkapje — woensdag 28 november 2007 @ 21.44 uur

 20. Of het nu honger,oorlog of het klimaat is ik moet iedere keer weer met tranen in me ogen zien hoe mensen lijden.
  En wat doen we niks geld pompen dat is alles en dat komt voor het grootste deel bij de verkeerde partij terecht waardoor die mensen nog harder op hun flikker krijgen. (Sudan bijv.)
  Al dat geld heeft tot nu toe niets opgelost het heeft het vaak nog erger gemaakt omdat er geld mee was te verdienen Links beloond rechts in ontwikelingslanden voor de situatie waar het zich in bevind.
  Want het zijn niet de beste regime’s die daar de septer zwaaien.
  Nee we moeten eens echt wat doen kan er nou eens niet wat meer geld naar ons leger zodat wij die mensen daar kunnen beschermen en helpen en dan ook echt helpen.
  Maar ja je hebt het gezien met de Amerika wel knokken maar daarna niks meer nog meer troep.
  Nee het zou pas echt helpen als ontwikkelingshulp niet meer gezien wordt als een geld kwestie.
  Veiligheid en hulp daar is waar het om draaid.
  Als je geen veiligheid kan bieden dan heeft geld pompen ook niet veel zin.
  Echt we moeten die mensen helpen in sudan en in de rest van de wereld iedere dag worden er massa’s mensen vermoord en uitgehongerd en wij sturen geld.
  (O,ja voor de slime onder de lezers,artsen en andere organisatie’s kunnen ook niet veel doen als ze het zelf iedere keer weer op een lopen moeten zetten )

  Reactie door arob — woensdag 28 november 2007 @ 22.06 uur

 21. 14@Roodkapje

  Zonne-panelen nemen energie op welke kostenloos is,immers de zon is van niemand.Dat komt voor deze regering en het groot-kapitaal en de semi overheidsbedrijven niet goed uit,daarom willen ze het feitelijk niet en nemen er geen echte maatregelen voor.Dan kunnen ze geen milieu belastingen en BTW hierover benevens woekerwinsten meer maken op hun energie-leveranties.Ook de auto als melkkoe,wordt steeds meer gepakt,doch echte maatregelen komen er niet.Vooral ouderen met een klein pensioen,moeten straks hun auto weg doen.Ik verwacht wel dat deze hypocryte regering,vlak voor de kamer verkiezingen,weer subsidie gaat verstrekken op zonne-collectoren.Het domme volk is er zelf ook schuld aan,doordat zij maar steeds CDA en PvdA blijven stemmen.(Boontje komt om zijn loontje)

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 28 november 2007 @ 23.07 uur

 22. Leuk nieuws ik kan hedenavond niet meer op GeenStijl komen of ik heb een ban of ze zijn echt uit de lucht gehaald.
  Lache hoe dan ook.

  Reactie door arob — woensdag 28 november 2007 @ 23.20 uur

 23. Dat noemt men vrijen

  Reactie door johankivits — donderdag 29 november 2007 @ 1.38 uur

 24. Veel tenenkrommende reacties, het probleem is al langer bekend. Als Afrika verzuipt of Azie reageren we amper. Maar USA is ander koek dat krijgen we dagelijks te zien “denk aan Kartrina” Ook de informatie voorziening is gebasseerd op geld en macht. i.p.v die verekte oorlogen zouden we beter dijken kunnen bouwen. Maar waar het meest wordt verdiend krijgt de meeste aandacht. Als we doorgaan met het Ethanol programma komt er nog veel meer armoede goede landbouwgronden voor brandstof. Een tank voor een SUV daar kan een Nederlander een jaar van eten. Wat dat gaat beteken voor voedselprijzen en degene die toch al niets hebben is onvoorstelbaar.

  Reactie door Harry Sangers — donderdag 29 november 2007 @ 1.45 uur

 25. Ja, de armen moeten in ruil voor ontwikkelings
  en ”opbouw” hulp toestaan dat hun land platgebombardeerd wordt, en dat grote multinationals hun land vervuilen met afvalstoffen(raporten van Amnesty)die ze in eigen land niet meer kwijt kunnen.
  De hoogste prijs door onwetendheid.
  Zolang het nog duurt.

  Reactie door che — donderdag 29 november 2007 @ 6.26 uur

 26. …..en de rijken doen er wat aan? (Ironisch)
  Ik lees net dat onze bloedeigen prins Willem Alexander dit als speeltje heeft.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 29 november 2007 @ 6.45 uur

 27. Een spreekwoord uit het hindoeïsme zegt

  Men moet de armen niets geven,
  maar je moet alles me ze delen.

  Dit gaat alleen tot nu toe op voor het afval wat we produceren op deze aarde.

  Reactie door De Hakker — donderdag 29 november 2007 @ 9.20 uur

 28. milieu verhaal,we zullen de ijstijd wel weer tegemoet zien,hoe snel dit gaat weet niemand,en waarom is ook niet bekend.
  dat daar aan vooraf gaande het klimaat gaat veranderen,lijkt mij logisch.
  als door de politiek in nl het woord milieu
  klinkt,hoor ik gelijk de kassa rinkelen.
  prefentie bij de bron lees ik nu in de krant,
  lijkt mij een goed idee,maar het probleem zou wel eens kunnen zijn,dat als de lucht in het westen
  schoon is de industrie ook vertrokken is,bovendien worden de nl bedrijven momenteel opgekocht,met de bedoeling,om te verhuizen naar landen met goedkope arbeidskrachten.
  wie is er niet voor een schoner milieu,
  maar als we de zaak hier schoon hebben,
  moet er wel een stolp over het land.
  de grootste milieu ramp die er ooit is geweest,was in de tijd van het uitsterven
  van de saurius,na een inslag van een
  meteoriet is er zoveel stof in de lucht
  ontstaan,dat de planteneters uitstierven
  door het uitblijven van het zonlicht was er
  geen planten groei meer,de vleeseters
  volgden uiteraard.
  het bewijs voor dit verhaal is de planetaire
  stof iridium,die over de hele aarde gevonden wordt.
  trouwens als de westerse wereld door rampen getroffen wordt,zullen er heel wat mensen het lootje leggen,de winkels zijn zo leeg,
  uitval van energie,we zitten als ratten in de val.
  de materiaal arme mensen in ontwikkelingslanden,houden het langer vol
  zijn wel wat gewend en beter in staat om zich in leven te houden.
  trouwens wat is arm,ik zie die indianen nog
  zitten aan de rio paraqua,met een vissnoer
  te dommelen,als ze beet hadden schrokken ze wakker,en trokken er een joekel van een meerval uit,deze mensen zijn tevreden,en
  willen zeker niet werken,wij noemen ze arm,
  maar probeer ze maar eens uit te leggen wat dat is.

  Reactie door hw. rademaker — donderdag 29 november 2007 @ 10.48 uur

 29. Omdat een stel idioten ter eigen verrijking de olieprijs zitten op te jagen, zitten wij nu met deze hoge prijzen. Hierdoor komen de armen straks letterlijk in de kou te zitten (gas en olieverwarmingen)doordat zij het niet meer kunnen betalen. Een regering die voor het volk dient te zijn krijgt door deze verhogingen steeds meer geld binnen voor de uitvoering van hun idiote plannen. Als zij het belastingpercentage zouden verlagen krijgen zij het zelfde binnen als voor de verhogingen en is de olieprijs voor ons lager.
  Maar in ons ego en materialistisch land schraapt de regering het meer binnen met begerige ogen en laten de bevolking barsten.

  Reactie door r.d.brugman — donderdag 29 november 2007 @ 11.26 uur

 30. r.d brugman — donderdag 29 november 2007 @ 11.2:

  Goedemiddag,

  Inderdaad, men mag eindelijk de bevolking wel eens tegemoet komen.
  Dat kan overigens ook door de oliemaatschappijen eens onder druk te zetten om eens van hun gigawinsten af te staan om de prijs te verlagen, maar, zeker in ons land ligt daarop blijkbaar een angstvallig taboe, schrik als men kennelijk heeft van de grootaandeelhoudende koninklijke familie (Shell!)…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 29 november 2007 @ 13.04 uur

 31. goedemiddag,

  er zijn hier harde ware dingen gezegd, waar ik het roerend mee eens ben, jammer dat dat hierbij blijft.

  gegroet.

  Reactie door thuiszorgster — donderdag 29 november 2007 @ 13.23 uur

 32. De Burgers krijgen weer de schuld, wie had er veel eerder moeten in grijpen! toen schepen maar loosden, De burger die al veel eerder op aardgas en bio olie, wilden gaan rijden wie hield dat tegen. Wie deed in de jaren 60 de ene kernproef na de anderen.
  Wat heeft de atoombom op Japan veroorzaakt? wereldweid, En de kerncentrales in Rusland die ontplofte. En het kappen van bossen. + dat de natuur altijd al het verschuiven is al miljoenen jaren, Het is 30 jaar geleden al voorspeld maar dan wort er niet geluisterd.

  Reactie door herman — donderdag 29 november 2007 @ 13.48 uur

 33. Het milieu, wat betekend dat? Uit wat voor een milieu kom jij? Wij komen een goed/ slecht milieu. Zullen de mensen eraan toe bijdragen dat moedertje aarde het niet meer aan kan? Neem van mij aan moedertje aarde is de laatste die lacht of huilt. Ijstijden, tropischetijden wisselen elkaar af, zich ontdoen van plantaardige en dierlijke bewoners. Wie zijn daar verantwoordelijk voor? Niet de mens daar is hij/zij veelst te nietig voor. Zelfs de evolutieleer is voor hem/ haar niet duidelijk. Heeft iemand weleens gedacht aan de zomers kunnen warm zijn en de winters kunnen koud zijn, afhankelijk van de zonnestand. De zonnestand wordt weer bepaald door de stand van de aardas ten opzichte van den de zon. Daar hebben wij als nietig mensje geen invloed op. Het enigste wat wij kunnen doen is zomers onder een zonnescherm gaan zitten en in de winter hout gaan hakken voor de kachel. Ik denk dat ik eventjes hout ga hakken anders heb ik het koud.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 29 november 2007 @ 14.46 uur

 34. @14 Roodkapje
  Lees Maan Arkenbosch @12 & @21 vooral goed.
  Hij doorbreekt intelligent een heersend denkpatroon en de oorzakelijkheid er van.
  Hij doorziet de schizofrenie in de heersende
  denkpatronen.

  Reactie door Alex — donderdag 29 november 2007 @ 14.47 uur

 35. en wat doet onze mp jpb hij brengt een dronk namens het kabinet uitbrengt op de aanwezigen, om hen te danken ‘voor uw inzet voor ónze Europese Unie.’
  Hij is toch geen alcoholist geworden of moet ik mij ernstige zorgen maken.

  Reactie door mcniel — donderdag 29 november 2007 @ 14.57 uur

 36. Tja, de rijken die houden het wel lekker droog en warm. Sinds VVD beleid met dank aan PvdA en CDA, is dat alleen maar erger geworden.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 29 november 2007 @ 15.32 uur

 37. @34 Alex

  Klopt.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 29 november 2007 @ 15.53 uur

 38. @ anna 2 (2):

  Daar klopt wetenschappelijk echt helemaal niets van. CO2 “lost niet op in de lucht na een stormpje”. Het is en blijft een broekasgas. En ijskappen smelten niet “vanaf de bodem van de zee”.
  Het lijkt me beter je mening op gefundeerde kennis te baseren.

  @ Henk (5):

  Terwijl de overgrote meerderheid van betrokken wetenschappers alarm slaat, moeten we zeker een andere kant opkijken. Om later vervolgens te constateren: jammer, niets meer aan te doen…..

  @ Jan Pruimboom (13):

  Inderdaad is de zon ook van belang bij klimaatschommelingen. De maanstand en “afwijking van de aardas van de normale stand” (?) weer niet. Tenzij je met dit laatste bedoelt: ijstijden en interglacialen hebben te maken met de precessie van de aardas, d.w.z. de normale, regelmatige tolbeweging daarvan. (Een “rondje” gedurende tienduizenden jaren).
  De exponentieel enorm toegenomen uitstoot van o.a. CO2 als broeikasgas is wel degelijk mede een oorzaak van de over all toegenomen opwarming van de aarde. En allerlei natuurrampen kunnen daarvan het gevolg zijn.

  Het inslaan van een reusachtige meteoriet is een heel ander verhaal. Door iets dergelijks is al meerdere keren in de geschiedenis van de aarde het grootste deel van het toenmalig bestaande leven weggevaagd. Sterker nog, de mensheid had nooit de kans gehad zich te ontwikkelingen als de sauriërs niet in één klap naar hun grootjes waren gegaan. (Daardoor kregen de zoogdieren hun kans).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 29 november 2007 @ 16.55 uur

 39. Goh , dat is toch heel logisch : het aantal armoede-lijders is VEEL groter , dan het aantal rijken , dus waar richt de overheid zich op ? YES …. bovendien zijn de armoe-lijders in het algemeen laag geschoold en kunnen zijn het niet veroorloven betaald advies te krijgen , hoe zij terug kunnen vangen van de belastingen ……en inderdaad , dat zal altijd zo blijven !
  Maar SP hoe zit het met de statistieken over de werkgelegenheid voor ex-WAOers en mensen met een hogere leeftijd dan 45 jaar : VINDEN deze nog wel een functie ( betaald ) in deze samenleving … dat lijkt mijn een veel belangrijker item : om de redenatie van de overheid te TESTEN !

  Reactie door fred — donderdag 29 november 2007 @ 17.37 uur

 40. r.d brugman
  Juist ja en waarom mag ik niet op slaolie rijden 0,59 cent de liter bij de Aldie?
  Wat je wel kunt doen als je diesel rijdt koop gewoon stookolie die is ong. 70 cent de liter of laat ze helemaal kapot vallen en pak de fiets!

  Reactie door Marian — donderdag 29 november 2007 @ 18.09 uur

 41. @21
  Maan, dit is idd. de zuivere waarheid en de realiteit. Pluimpje!!

  Reactie door een lezer — donderdag 29 november 2007 @ 18.15 uur

 42. @21
  Maan, dit is idd. de zuivere waarheid en de realiteit. Pluimpje!!

  Reactie door een lezer — donderdag 29 november 2007 @ 18.15 uur

 43. @hakker 27
  Wat dacht je van deze :
  Je kan iemand wel een vis geven als hij honger heeft.
  Maar morgen heeft hij weer honger.
  Daarom kun je hem beter leren vissen.

  Reactie door che — donderdag 29 november 2007 @ 18.37 uur

 44. Met de armen bedoelt deze meneer niet de Nederlanders! Wat is armoede? De basis om te leven heeft elke Nederlander. Ga je vergelijken, dan komt pas het probleem. Iederéén wil altijd meer, terwijl consuminderen in Nederland wel op zijn plaats zou zijn. Ben je arm, vergelijk je dan met een arm land. Dan ben je plotseling weer rijk.Zo makkelijk ligt het natuurlijk niet, maar we mogen er wel eens over nadenken.

  Reactie door robert rb — donderdag 29 november 2007 @ 18.50 uur

 45. @ Olav

  Onze positie t.o.v. de maan, zon en andere planeten heeft ten alle tijde invloed op ons klimaat.

  De menselijke uitstoot van co2 is nietig bij de rest van uitstoot van dit gas door de rest van de aarde.

  Zo belangrijk zijn we ook weer niet.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 29 november 2007 @ 20.02 uur

 46. @ robert rb

  Ik mag aannemen dat jezelf niet hoeft te consuminderen.

  Armoede in Nederland kun je niet vergelijken met armoede in derde wereld landen, ook omdat we hier aan minimale (vaak onbetaalbare) standaarden moeten voldoen.

  Geen appels met peren vergelijken a.u.b.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 29 november 2007 @ 21.06 uur

 47. “Zo makkelijk ligt het natuurlijk niet, maar we mogen er wel eens over nadenken.”
  lol, deze lullers stoppen nooit,het lijk wel een school yard,in nedelands zijn geen scholen allen yards.
  “Zo makkelijk ligt het natuurlijk niet, maar we mogen er wel eens over nadenken.”
  Ja gelukig is de kerstman here,denk over na
  BTW, ik ben de beer,jij de zalm ok?

  Reactie door gaf — donderdag 29 november 2007 @ 21.11 uur

 48. @ 44

  mee eens.
  het gaat inderdaad niet over nederland maar waar de echte armoede in de wereld heerst.
  en de armen onder ons kunnen ook vergelijken en dat doe ik ook en dan voel ik mij ook rijk. wij hebben een kaart van jan gehad, met “nu is de tijd” ik heb de kaart gelezen en sta volledig achter de tekst en ga alles op alles zetten om iemand om te krijgen en mensen duidelijk te maken dat we nu, juist nu, onze stem, de stem van het volk moeten laten horen.

  mensen succes!

  Reactie door thuiszorgster — donderdag 29 november 2007 @ 21.47 uur

 49. Ik vrees dat we hier ook in sociaal opzicht te maken hebben met een Natuurwet. Onderdeel van de evolutie, zoals Maan @12 al opmerkte.

  Jammer dat hier ook weer de bekende onwetenschappelijke nonsens verkondigd wordt. Misschien is ook dat onderdeel van Gods plannen, of voor de atheïsten onder ons een Natuurwet.

  Intussen is het wel grappig dat die stomme rijken met hun SUV’s in de file staan.
  Gelukkiger word je daar niet van.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 29 november 2007 @ 22.00 uur

 50. ik vindt er te veel mensen de dupen van zijn wat de regering doet .
  ze kijken niet naar de mensen met een minder inkomen maar naar hun eigen .
  als ik zie wat balkenende verdiendt ongeveer 171.000 euro per jaar.
  en waarom de mensen met een topinkomen niet inleveren .
  nee, je kunt beter de mensen aan pakker die hard moeten werken voor hun geld.zodat ze hun maand lasten kunnen betalen.
  en willen ze ook nog de mensen die hun ziekenfonds niet iedere maand betalen ook nog gaan straffen.
  dat ze maar eens gaan kijken hoeveel mensen dat zijn die zo in de problemen zitten.
  maar de rijken worden rijker en de armen worden maar armer het is niet eerlijk.is het dan de bedoeling dat we 40 jaar terug gaan in de tijd.de ouderen genaratie die hard gewerkt hebben en betaald hebben zijn nu de dupen en moeten nog meer inleveren is dat dan de bedoeling dan.
  en waarom moeten wij altijd betalen

  Reactie door anita — donderdag 29 november 2007 @ 22.27 uur

 51. @44 robert rb

  ‘Ga je vergelijken, dan komt pas het probleem.’

  Twee mensen…de één heeft niets,…de ander heeft alles…waar zit het probleem en waar zit de armoede?
  ———————————————
  Armoede is relatief als de ene arme zich gaat vergelijken met iemand die nóg minder heeft, dat klopt! Maar vergelijken verandert aan beide situaties niets.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 29 november 2007 @ 23.30 uur

 52. Olav Meijer lees dit maar eens.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/2646011/Wonen_op_Venus_kan_niet_meer.html?p=29,1

  Reactie door anna 2 — vrijdag 30 november 2007 @ 0.41 uur

 53. @46 Ik hoef inderdaad zelf niet te consuminderen. Dit doe ik namenlijk al.

  Reactie door robert rb — vrijdag 30 november 2007 @ 17.10 uur

 54. Paus: alleen gelovige kent de hoop
  VATICAANSTAD –

  De mens heeft God nodig, want anders heeft hij geen hoop. De grote, echte hoop van de mens die ondanks alle teleurstellingen standhoudt, kan slechts in God gelegen zijn.

  …………..
  Dus niet zeuren die armen dus,blijven hopen.
  Al denk ik dat de meeste armen in de wereld hoop hebben op een lekkere boterham met pinda kaas en een glaasje schoon koel water.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 30 november 2007 @ 19.01 uur

 55. Ook eens iets waarin Nederland NIET VOOROP loopt Balkenende.
  Voor de rest sluit ik me geheel en al aan bij Maan Arkenbosch. Nederlanders zijn nl. binnen Europa het minst bereid iets op te geven voor het milieu. Dat is natuurlijk de aanhang van CDA, PvdA en CU, grote mond maar alles moet vooral van de ander komen, iets anders dan….of….. Onverschilligheid overheerst.

  Reactie door Henny — vrijdag 30 november 2007 @ 19.35 uur

 56. De Hakker — vrijdag 30 november 2007 @ 19.01:

  Goedenavond,

  Nou, het een sluit echt het ander niet uit hoor…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 30 november 2007 @ 19.50 uur

 57. Misschien moeten wij ons eens gaan afvragen waarom deze mensen dicht bij het water leven?
  Dat deze mensen ondanks dat zij bekend zijn met het gevaar het risico nemen om in deze rivier delta’s te leven inplaats van een 2-3 kilometer verder landinwaards.
  Het bouwen van dijken heeft geen nut meer daar is het nu te laat voor en zou ook onhaalbaar zijn.
  Wij mensen in Nederland zijn nog zo dom om te geloven dat de dijken ons over 10-20 jaar zullen beschermen tegen het hogere waterpeil.
  Wat een illusie!!!

  Reactie door TT — zaterdag 1 december 2007 @ 0.27 uur

 58. @54 Hakker,

  AUB, geen pindakaas naar gebieden zoals Afrika, komt ruzie van zoals ik enkele jaren terug hebt ondervonden.

  Reactie door TT — zaterdag 1 december 2007 @ 0.29 uur

 59. @56
  Nou,ik sluit het verhaal van het Vaticaan uit.
  Je zult maar met twee creperende kindertjes in je armen zitten en er komt een man vertellen met een rok aan dat je moet blijven geloven in een nooit bewezen sprookje.
  Ik denk dat die mensen toch meer blijven geloven dat een schep rijst hun redding is,althans dat hebben ze al een keer in de handen gehad.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 1 december 2007 @ 10.15 uur

 60. 57. TT

  Dat is toch al bekend. Die mensen hebben nergens anders een bestaansmogelijkheid en leven vooral van de visserij, daarmee kunnen ze net in hun directe levensonderhoud voorzien.

  Reactie door Henny — maandag 3 december 2007 @ 17.57 uur

 61. @ Jan Pruimboom (45):

  Citaat: “Onze positie t.o.v. de maan, zon en andere planeten heeft ten alle tijde invloed op ons klimaat.”

  Dat is en blijft onjuist.
  De maan draait in ruim 27 dagen rond de aarde. Elk jaar verwijdert de maan zich enkele centimeters van de aarde. Het enige relevante wat gezegd kan worden is, dat de zwaartekracht van de maan merkbaar is wat betreft de getijden (eb en vloed). En het door de “volle” maan weerkaatste zonlicht heeft enig effect op plantaardig en dierlijk leven.
  De aarde draait in een jaar rond de zon. Alleen doordat de aardas “schommelt” (een “rondje” in tienduizenden jaren) zijn er klimaatwisselingen op aarde door de werking van de zon. Relatief korte zonnecycli zijn niet zo relevant daarvoor.
  De zwaatekrachtwerking van de planeten ten opzichte van de aarde is verwaarloosbaar.

  @ anna 2 (52):

  Dat heeft echt niets te maken met mijn reactie in nr. 38.
  Overigens bevat dit Telegraaf-artikel voor mij niets nieuws.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 3 december 2007 @ 19.34 uur