Op bezoek bij de Kingmaschool

maandag 19 november 2007 :: 20.12 uur

img_2971.jpg

Vandaag bracht ik een bezoek aan de Kingmaschool in Amsterdam, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Hier zitten leerlingen die moeite hebben met leren. Het kan zijn dat je de school kent van de indrukwekkende documentaire ‘een klasse apart’ van de RVU.

In dit prachtige schoolgebouw van directeur Wim van Oosten (gebouwd in de jaren dertig) zitten ongeveer 150 kinderen. Zij krijgen daar praktijkgerichte lessen en ze lopen stage in de nabijgelegen supermarkt, de wijkkapper of soms verderweg zoals op Schiphol. Gaandeweg leren ze elementaire sociale vaardigheden en discipline als op tijd komen. De leraren kennen de thuissituatie van deze jongeren en hebben regelmatig contact met de ouders of opvoeders. Een mooi voorbeeld van een wijkgebonden kleinschalige school dus, waar de SP al lang voor pleit.

Omdat de verstandelijke beperking van deze kinderen vaak niet direct zichtbaar is, belanden veel van hen op gewone vmbo’s of mbo’s. Daar krijgen ze vaak niet de begeleiding die ze nodig hebben. Daar kunnen ze door onbegrip van de omgeving en eigen onmacht gedragsstoornissen oplopen, wat hun leven er nog moeilijker op maakt.

Op initiatief van de school worden leerlingen na de schoolperiode nog vijf jaar intensief gevolgd in een zogenaamd ‘job-coaching’ programma. Die betrokkenheid van de leraren voel je in de school. Het wordt tijd dat het kabinet dit soort kleinschalige scholen beter gaat helpen. Dat kan allereerst door ze goed te financieren. Belangrijk is ook dat men stopt met het maken van plannen op de tekentafel voor deze leerlingen. Tenslotte zal de kwaliteit van de lerarenopleidingen moeten worden verbeterd zodat we meer van dit soort goede leraren krijgen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

33 Comments

33 reacties

 1. Serie gezien bij de RVU. Wat nmoet je er eigenlijk van zeggen, het is een schoolvoorbeeld hoe het moet. Dit onderwijs zal misschien duurder zijn. Maar het is de moeite waard. Er vallen tegenwoordig te veel kinderen uit.En goede leraren krijg je nioet alleen maar met betere opleidingen. Vevlogen leraren die zijn nodig. die doorgaan waar anderen stoppen.

  Reactie door Harry Sangers — maandag 19 november 2007 @ 20.21 uur

 2. Tijdens de Ramadan kunnen kinderen onder lunchtijd bij elkaar zijn in een apart lokaal op de Kingmaschool!

  Waarom nou weer in een apart lokaal vraag ik mij af? Gaan we ons weer aanpassen aan het geloof van die mensen?

  Nee, waardeloos vind ik het.

  Reactie door ACCEPT — maandag 19 november 2007 @ 20.47 uur

 3. @2
  Ik vraag me af waarom je jezelf ACCEPT noemt

  Reactie door engine 54 — maandag 19 november 2007 @ 20.59 uur

 4. lijkt me geweldig voorbeeld voor meer scholen. Het is geweldig voor kinderen om in de eigen wijk, met de kinderen uit de eigen buurt te leren. Dan zit je ook gewoon met surinaamse en marrokkaanse kinderen, en zo hoort het ook. En dan ook nog extra begeleiding. Waarom wordt dit niet op grote schaal ingevoerd, vraag je je af.

  Reactie door guido — maandag 19 november 2007 @ 21.13 uur

 5. Beste Jan M. te ?

  Kan de eerste de beste SP’er NU eens duidelijk horen waar zijn/haar stem op is uitgebracht.

  Moeten WAO-ers naar bv R’dam? Bij een flitsontslag zijn zij als eerste aan de beurt.

  Ik heb de vragen. Waar zijn de antwoorden?`

  Reactie door Roodkapje — maandag 19 november 2007 @ 21.45 uur

 6. ‘de betrokkenheid van leraren’…daar zegt u zowat. Mijn zoon zat een jaar lang op een dorpsschooltje, zijn leraar was gewoon een slap figuur, de rest van het schoolteam niet veel beter.In plaats van een schoolreisje (geen geld) werd er een sport-spel middag georganiseerd.Omdat mijn zoon syndroom van asperger heeft, werd er meteen maar van uit gegaan dat dat niks voor hem was, het advies van iedereen van school was ‘hou hem maar thuis’, en dat terwijl wij als ouders hadden toegezegd ons kind die dag te zullen begeleiden! Om het zaakje nog smeriger te maken werd de ochtend erna klassikaal die sport- en spelmiddag nog eens gezellig nagelopen en mocht ieder kind op een briefje schrijven wat hij ervan vond.Mijn kind kwam die middag aangeslagen thuis, ik heb ‘m maar thuis gehouden (daarop kwam geen enkele reactie van de school).
  Nou vraag ik u, een kind is toch niet van hout??? Hadden ze niet een heel klein beetje rekening met hem kunnen houden of is dit je dank als je niet ‘van het dorp’ bent???(verborgen racisme)

  Nadat door de bewuste school duidelijk was gemaakt dat er na de vakantie ‘geen plek meer zou zijn’ (zo kwam uit het zure bekkie van een of andere vrouw, hoezo geen plek bij openbaar onderwijs?) hebben we vaart achter de dingen gezet, en nu zit onze zoon op speciaal onderwijs.Omdat niks kon, en alles moest, is een jaar volkomen verprutst door ‘de Woordhof’, en hun suffe inspiratieloze team.Van hun mislukking niet met autistische kinderen te kunnen omgaan is onze zoon de dupe geworden…hoe veel zullen er nog volgen? En hoe veel zullen er mogen ‘genieten’ van hun pestprotocol dat slechts met de mond beleden word, maar verder niks?
  Als je als autistisch kind op een verkeerde basisschool in handen van een slecht gemotiveerd team valt, ben je nog niet jarig.En diezelfde rot ervaringen deden we ook op bij kdv ‘de papagaai’ , ook zo een lekkere ruftende bedoening met inmiddels een dependance…maar alleen opgezet om het geld.

  HET NEDERLANDSE ONDERWIJS IS OM JE DOOD TE SCHAMEN, ZEKER NAAR AUTISTEN TOE.

  Met minimale middelen was ons kind al geholpen maar er is nergens geen geld voor en daarom, en alleen om die armzalige reden zit hij op speciaal onderwijs.TE ZOT VOOR WOORDEN.

  Reactie door ...@t Home — maandag 19 november 2007 @ 22.22 uur

 7. Wordt het niet eens tijd dat er eindelijk eens geld vrijkomt voor kinderen die wel wat kunnen zodat zij niet hoeven opgehouden worden door de “zwakke” leerlingen.
  Die zwakke schoolgangers worden aan alle kanten gesteund en de resultaten zijn om te huilen.
  Het lijkt wel of het tegenwoordig een schande als een kind hoogbegaafd is.
  Wij zullen het uiteindelijk toch moeten hebben van kennis en wetenschap.

  Reactie door Marian — maandag 19 november 2007 @ 22.27 uur

 8. Marian…wie zal zeggen dat Autisme geen vorm van hoogbegaafdheid is???
  Wanneer houden we op kinderen in hokjes in te delen, de een beter te vinden dan de ander?
  Oke, er zullen altijd wel superieure moeders over blijven met hun überkroost…zo zij het.IEMAND moet toch die belachelijke J/M onderzoeken invullen en zich top opvoeder wanen…compleet met overassertief bekkie?

  Reactie door ...@t Home — maandag 19 november 2007 @ 22.40 uur

 9. “Verstandelijke beperking” Meneer Marijnissen.
  Waar praten we over? Binnen deze wereld bepaald door grenzen van het bovenaf opgelegde ‘Waarde en Normen team’?.

  Binnen andersdenkenden kan zo’n kind ook Hoog Sensitief zijn. Op welk gebied dan ook.

  Reactie door Roodkapje — maandag 19 november 2007 @ 23.57 uur

 10. …en een zeer waardevolle aanvulling voor de buitenwereld.

  Reactie door Roodkapje — maandag 19 november 2007 @ 23.58 uur

 11. @ ACE…inderdaad..een voorbeeld volgens de SP…Waarom niet allemaals samen alles doen? Door dingen te scheiden worden afstanden vergroot! En @ Marian…ook gelijk…de scholing van de gemiddelde jeugd loopt ook compleet vast!

  Reactie door johan kivits — dinsdag 20 november 2007 @ 0.01 uur

 12. Een voorstel…een discussie zonder het geloof..dat zal een mooie discussie worden!

  Reactie door johan kivits — dinsdag 20 november 2007 @ 1.03 uur

 13. @ @thome
  Je klaagt alleen maar over anderen hun onvermogen of gebrek aan ervaring met mensen die een speciale behandeling vergen. Ik vind dat nogal veeleisend. Verwacht je nou echt dat mensen die én met autisten, én met allochtonen, én met weet ik wie van allerlei pluimage altijd goed kunnen omgaan, dat die het type zijn dat niet beter kan krijgen dan een slecht betaalde onderwijs baan? Forget it.

  Reactie door W6969 — dinsdag 20 november 2007 @ 1.49 uur

 14. Deze maatschappij heeft alleen begrip als een verbandje om zit. Mensen zijn bijzonder lomp als het ‘psychisch’ is. Mijn angststoornis is bv reden tot royement bij een vereniging. Men erkent namelijk geen psychische klachten (‘aanstellerij’) als ziekte..

  Reactie door Cees — dinsdag 20 november 2007 @ 8.55 uur

 15. W6969; ik PROTESTEER tegen de manier waarop m’n kind behandeld is, omdat hij autist is.Was dat op andere school nooit geen probleem (asperger is de lichtste vorm), nu kon niks en was alles nee, njet, no…
  Dan gaat het nog niet zozeer over MEZELF (meeste ouders praten alleen over zichzelf) maar mijn simpele vraag is; Hoeveel autisten moeten nog volgen??? Hondser dan honds behandeld met goedkeuring van een heel schoolteam??? Dan práát je niet meer over slechtbetaald…nee, dit is discrimminatie, verregaande domheid…

  Wat ik dus niet snap, de meeste scholen STIMULEREN juist participatie van ouders…deze niet.Hun enige ‘oplossing’ was het naar huis sturen van een kind.Hoe armzalig is dat???
  Ik ben absoluut niet veeleisend, integendeel bijna, maar als een school JA zegt tegen een kind (met welke beperking dan ook), dan moeten ze ook weten waar ze aan beginnen, en niet als ze het allemaal een beetje te veel en te moeilijk is meteen voor de makkelijkste weg kiezen.
  Wat is er mis mee een kind een leuke dag te bezorgen? Dit schoolteam dacht enkel en alleen aan zichzelf.
  Maar ze hoeven niet bang te zijn, er komt een zwarte lijst, van plekken waar kinderen met autisme N I E T moeten zijn.Omdat ze daar incompetent en als oud vuil behandeld worden (en dan druk ik me nog zachtjes uit), en ik vind, misschien tegen de dorpse verdrukking in, dat een kind met autisme ook gewoon een leuke schooltijd mag hebben.

  Reactie door ...@t Home — dinsdag 20 november 2007 @ 9.13 uur

 16. @t Home
  Twintig- tot dertigduizend kinderen stromen jaarlijks op een te laag niveau binnen in het voortgezet onderwijs.
  Een deel van hen krijgt een te laag advies; een ander deel, de laatbloeiers, wordt onderschat.
  Zo’n vijfduizend kinderen komen elk jaar terecht op het vmbo, terwijl ze aanleg hebben om te slagen op de havo of zelfs op het vwo. Dit zijn voorzichtige schattingen, gebaseerd op onderzoeken van onder meer de Onderwijsraad en de Inspectie van het Onderwijs. Kinderen van laagopgeleide ouders zijn oververtegenwoordigd binnen de groep die op een te laag niveau instroomt.

  Tweedeling

  Woensdag begint de parlementaire onderzoekscommissie naar de onderwijsvernieuwingen van de laatste jaren met haar openbare verhoren. Die vernieuwingen hebben volgens onderwijssocioloog Jaap Donkers geleid tot een tweedeling. “Als het gaat om onderwijskansen is Nederland een van de meest ongelijke landen van Europa”, wordt hij door de krant geciteerd.

  Eerder dit jaar stelde de Onderwijsraad vast dat zeker tien procent van de kinderen op de basisschool onder hun kunnen presteert.

  Marian

  Reactie door Marian — dinsdag 20 november 2007 @ 9.20 uur

 17. Stilzwijgende discrimminatie van kinderen is NOOIT goed, beste W6969…maar ja, soms weegt onvermogen van een heel schoolteam kennelijk zwaarder dan het vermogen een kind met een beperking te helpen…
  We weten niet half wat er allemaal op scholen plaatsvind, het mooie van speciaal onderwijs is dat het ook als rioolputje kan dienen voor als kinderen buiten de bandbreedde vallen, waar reguliere scholen dus geen raad mee weten. Hup, naar speciaal onderwijs ermee…dat is nederland, want in nederland moet iedereen hetzelfde zijn.

  Reactie door QuestionMaster — dinsdag 20 november 2007 @ 9.28 uur

 18. Mijn dochter zit in Zwolle op een speciale school. Maar die heeft veel minder geluk.
  Ze moest met een aantal klassen aan het begin van dit jaar naar een ander gebouw omdat voorgaand gebouw te klein werd voor SO en VSO samen. Nu zit ze in een oude school met een leeg schoolplein (geen schommels, geen zandbak, geen klimrek; alleen maar drie boogjes waarover je kunt koppeltjeduikelen)Deze kinderen, zoals mijn dochter (ook autistische kinderen) hebben veel tijd nodig om aan iets nieuws te wennen. Mijn dochter begint nu net wat te wennen en heeft net door dat dit haar nieuwe school is.
  Nu kreeg ik het volgende bericht: per 1 augustus 2008 moeten de kinderen WEER uit dit gebouw. Bestemming: ONBEKEND.
  En wie zegt dat het volgende gebouw niet WEER tijdelijk is? Als er al op tijd een nieuw gebouw beschikbaar is.
  Ik ben benieuwd over hoe anderen hierover denken.

  Reactie door Hagar Scholten — dinsdag 20 november 2007 @ 11.00 uur

 19. En dit ligt aan de gemeente, NIET aan de school. Over deze school heb ik niets dan goede woorden over.
  Maar de gemeente……

  Reactie door Hagar Scholten — dinsdag 20 november 2007 @ 11.03 uur

 20. @Hagar Scholten; het kan altijd krankzinniger.In ons dorp staan twee noodlokalen op elkaar gestapeld…waren die dingen niet OOIT als TIJDELIJK bedoeld? Nou, hier niet hoor…omdat de bouw van een school belachelijk word tegen gewerkt door malloten zitten kinderen jaar in- jaar uit in noodlokalen (dit jaar al 4 jaar, goh, bijna jubileum)…goed, ze zijn iets beter af dan bij u, ik geef het toe, maar ik vind het vreemd dat ouders hun kinderen als makke schapen er heen brengen en niemand tegen deze waanzin protesteert! Je wil immers niet weten wat er gebeurt als er in die lokalen de brand uitbreekt??? (daar kon niemand me adequaat op antwoorden…)
  Nou ja, zo gaat men in nederland met kinderen om…net vee.

  Reactie door M@m@ — dinsdag 20 november 2007 @ 14.30 uur

 21. Ondertussen haken vooral mannen af om leraar te worden.

  Lang leven de Kingmaschool!

  Meer zeg ik niet, anders is het weer een woord te veel. hahahahahahaha.

  Overtuig ons eens met een goed – vanuit je sokken – verhaal Jan !

  Reactie door Maurice — dinsdag 20 november 2007 @ 18.46 uur

 22. Marian — dinsdag 20 november 2007 @ 9.20:

  Goedenavond,

  En van de ouders uit de z.g “betere” milieus’s zullen velen waarschijnlijk last hebben van het bekende “elk meent zijn uil een valk te zijn”…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 20 november 2007 @ 20.41 uur

 23. We hoeven in ieder geval niet bang te zijn dat JIJ uit een beter milieu komt, Harrie V…daar heb je het geld niet voor.

  Maar ja, je kunt Marijnissen altijd nog om geld vragen voor je bijdragen alhier…dan kun je lekker doen alsof.

  Reactie door QuestionMaster — dinsdag 20 november 2007 @ 22.17 uur

 24. lichaamstaal liegt er niet om op die foto. auw.

  wim van oosten wens ik alle succes, compliment!

  onderpresteren(defaitism) is vaak ‘n gevolg van niet gehonoreerd/gezien overpresteren, met álle konsekwenties van dien, voorzover het karakter/individu nog? niet autonoom genoeg is/ondersteund wordt..
  als meer mannen dan vrouwen afhaken docent te zijn!=>”worden”..hebben mannen dan geen moeder/medemens/geef gevoel? film être et avoir van (st!)nicholas philibert mag dan ‘n eye opener zijn?
  armoedig holland regeltjesland, ook op onder-(bovenbeter-onwijs)-wijs!!

  Reactie door la clemenza di tito..ma tu ben mio.. — dinsdag 20 november 2007 @ 22.27 uur

 25. Harrie,
  juist mijn ezel moet een vos worden.

  Reactie door Marian — dinsdag 20 november 2007 @ 23.54 uur

 26. question master…
  als in de betere? milieus de quasten gehonoreerd werden naar het soortlijk gewicht van hun hart ( goud..of uncatchable mercuur (geld mot rollê)..)dan zou heel nederland er niet alleen financieel harmonieuzer op staan.
  verbaal sadisme is geen klomp goud, maar ‘n ordinaire te zware steen.
  q. master, u is toch niet toon tellegens vuurpad? van het pad van het vuur geweken?

  Reactie door la clemenza di tito..ma tu ben mio.. — woensdag 21 november 2007 @ 10.23 uur

 27. De staat moet voor alles zorgen, het individu is nergens verantwoordelijk voor.
  Hij is slachtoffer van zijn eigen gezeur.
  Dat heb ik meer gehoord, de staat werd uiteindelijk een dictatuur.

  Reactie door HarmJan — woensdag 21 november 2007 @ 13.38 uur

 28. Marian — dinsdag 20 november 2007 @ 23.54:

  Goedenavond,

  Als dat biologisch al een volslagen onmogelijkheid is, waarom zou jij “jouw natuur” dan zo willen dwingen…?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 21 november 2007 @ 19.46 uur

 29. Het is onbegrijpelijk dat de voorzitter van de onderzoeks-commissie,welke de miskleunen in het onderwijs moeten onderzoeken,oud minister (van onderwijs)(middenschool) v.Kemmenade (PvdA) is.Dit hele onderzoek wordt geindoctorineerd door de PvdA.De uitslag van dit corrupte onderzoek staat al feitelijk vast.

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 21 november 2007 @ 22.51 uur

 30. 29. Maan Arkenbosch

  En de cirkel is weer rond. The old-boys network. Hoeveel zou hij eraan verdienen?

  Reactie door Henny — woensdag 21 november 2007 @ 23.55 uur

 31. Ik heb zelf op een school gezeten voor kinderen met spraak en taal problemen. En het was voor mij perfect. Omdat het speciaal onderwijs was, kon ik het goed volgen. Aangezien ik PDD-NOS heb lukt het me niet om mee te komen op een standaard school.

  Die school waar ik vijf jaar opgezeten heeft verdient alle eer die een school kan krijgen. Die leerkrachten deden goed hun werk, ze stopte al hun geduld en tijd in de leerlingen, en van die jeugd problemen hadden we geen last. Er waren bij ons geen jongeren met wapens of jongeren met drugs. Nee mijn school was hoe eigenlijk alle scholen in Nederland zouden zijn. maar ja kleine scholen kosten geld, en geld is vaak de muur die verantwoordelijk is voor veel problemen in de wereld.

  Reactie door Jorein Versteege — vrijdag 23 november 2007 @ 1.16 uur

 32. Op de meeste scholen in de achterstandswijken van de grote steden heerst een manier van leidinggeven die zich het beste laat vergelijken met de manier waarop leiding wordt gegeven in de film “‘Muiterij op de Bounty “.

  Reactie door J. C. Romijn — vrijdag 23 november 2007 @ 21.59 uur

 33. Vandag hebben scholieren in het heele land spontane acties gehouden tegen de onderwijsplannen van minister Plasterk. Sommige schooldirecties hadden handen vol te doen om ze eenigszins te temmen.

  Er lijkt onder scholieren toch een bepaalte woede te heersen over de situatie in het onderwijs.

  Ik zou de heer Marijnissen graag willen aanmoedigen, om op deze gebeurtenis te reageeren.

  Reactie door ARV — vrijdag 23 november 2007 @ 22.14 uur


 • Het land in

 • Foto