Paul Lempens over de WSW

woensdag 31 oktober 2007 :: 16.56 uur

Paul Lempens

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de toekomst van de sociale werkplaats. SP-Tweede Kamerlid Paul Lempens hield er zijn maidenspeech. Hij was goed voorbereid, dankzij de informatie die door veel SP-afdelingen middels meldpunten en enquêtes in gemeenten door het hele land was verzameld.

Vandaag vroeg ik hem hoe het ging, maar belangrijker nog, hoe gaat het met de sociale werkplaatsen in Nederland, en waarom is een goede WSW nodig?

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Zie ook: WSW-plein

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

23 Comments

23 reacties

 1. Nederland kan nog heel wat leren van WEGMANS in de VS.Daar werken mensen met een beperking gewoon in een supermarkt.Het is een schande hoe nederland met deze mensen omgaat, de sociale werkplaats is slechts een schaamlap om eigen falen te maskeren.

  Laat mensen VOLWAARDIG in deze maatschappij mee participeren ipv 18e eeuws weg te stoppen!!!

  Reactie door QuestionMaster — woensdag 31 oktober 2007 @ 17.05 uur

 2. De dsw-ers worden ook buiten geplaatst.
  Groenvoorziening en lichte werkzaamheden in gemeentelijke zwembaden en sporthallen etc.
  Zij doen vaak met heel veel plezier hun werk maar de gemeenten buiten deze mensen weer uit!
  10 dsw-ers kost de gemeente maar 1 salaris…
  En hierdoor moeten de dsw-ers vaak verantwoordelijk werk doen.
  Maar ja dsw-ers zeuren niet om arbeidsomstandigheden en kruipen voor hun meerderen…

  Met alle waardering en respect,

  Jerome huijbregsen.

  Reactie door Jerome Huijbregsen — woensdag 31 oktober 2007 @ 18.22 uur

 3. [...] Weblog Jan Marijnissen : Paul Lempens over de WSW [...]

  Pingback door Weblog Paul Lempens » Te gast in studio Jan Marijnissen — woensdag 31 oktober 2007 @ 19.41 uur

 4. Je kan mensen in een sociale werkplaats, ook inzetten bij de wapenfabricage.

  Er kan voor worden gezorgd dat zij niet te weten komen wat zij doen.

  Zij moeten wat zij ook doen een goed loon ver boven bijstandsniveau krijgen.

  Haras.

  Reactie door Haras — woensdag 31 oktober 2007 @ 20.28 uur

 5. Het verbaast me helemaal niets waarom mensen met een handicap bijna niet aan het werk komen. Het Kapitalisme wil gewoon geen dure mensen in dienst hebben. Mensen met een handicap kosten meer ( tijd en geld ).

  Maar al deze problemen zijn toch onze eigen schuld. Meer dan 50 procent van Nederland steunt pro kapitalistische partijen ( VVD, CDA, PvdA ). Kapitalisme kun je geen Sociaal gezicht geven. Bij het Kapitaal gaat het slechts om meer en meer geld.

  Reactie door Jorein Versteege — woensdag 31 oktober 2007 @ 21.43 uur

 6. Ik ken Paul een beetje en die kan zich redelijk boos maken over onrecht! Dus dit dossier ligt volgen mij wel bij de juiste vent. Vastbijten Paul!! Sterkte!

  Reactie door Ton — woensdag 31 oktober 2007 @ 23.22 uur

 7. Paul, heel goed gedaan! Jij bent er voor de mensen, ze kunnen altijd op je rekenen!

  Reactie door Rudy Nordhausen — donderdag 1 november 2007 @ 7.55 uur

 8. Voor alle duidelijkheid: de WSW is niet alleen voor mensen met een verstandelijke handicap. Ik merk uit de reacties dat veel mensen wel dat idee hebben. In de WSW werken mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of psychische handicap. In de WSW zul je nooit een fatsoenlijk salaris krijgen als je geen leidinggevende functie hebt, welke doorgaans door ambtenaren worden vervuld. Het hoogste netto salaris bij de meeste WSW-bedrijven ligt rond de 1200 euro, maar dan heb je wel al minstens 10 jaar daar gewerkt. Als je begint, heb je het absolute minimum. Maar ook WSW’ers werken hard. Alleen al de CAO moet dus worden verbeterd.

  Reactie door Chantal P — donderdag 1 november 2007 @ 9.33 uur

 9. Die sociale werkplaatsen zijn hier in Amsterdam helemaal niet vol, maar ze worden gebruikt door het DWI voor zogenaamde “sanctioneringstrajecten” wat in de boeken genoteerd wordt als een traject waar men duurzaam naar arbeid zou uitstromen, waarbij ze klauwen met geld ontvangen

  Bovendien voldoen 80% van deze werkplaatsen niet aan arbo regels, dus als Donner eens naar zijn eigen trajecten zou willen kijken als hij zo bezorgd is om die kappers…
  mvg

  Reactie door zzzaai — donderdag 1 november 2007 @ 10.43 uur

 10. in social werk plaats(Arbeits macht waarden) doet men hetzelfde dan in de gevangenisen .werken met een miserable loon,let wel ,kleren ophangers,en lampen die bij de blokker en hema zeer goedkoop kan koppen,komen niet alleen uit China,en als het Uvw zeg”u kan toch dozen inpakken?”
  Dan weet jij wat zij bedoelen met waarden..

  Reactie door gaf — donderdag 1 november 2007 @ 13.21 uur

 11. Maak gewone bedrijven gezonder
  Er is vanochtend in de kamer constructief over de WSW gepraat door specialisten op dit gebied. Ik heb een paar stukjes kunnen volgen van dit debat. Het ging veel over geld. Maar ik wil hier aandacht vragen voor de achtergronden van de problemen rond de WSW.

  De sociale werkplaatsen zijn volgens mij nu hard nodig. Onder andere omdat er nu in veel gewone bedrijven een klimaat is dat mensovriendelijk is, zeker voor werknemers met een functiebeperking of bovengemiddelde geestelijke kwetsbaarheid.

  Er zijn vaak slechte arbeidsomstandigheden door een slechte naleving van arboregels, een te hoge werkdruk en een harde sfeer, waarbij pesten en cymisme niet zelden de norm zijn.

  De arboregels worden vooral in kleine bedrijven zéér slecht nageleefd. Dat komt deels door onwetendheid bij de directies en werknemers. Maar ook doordat de veel te lage boetes op overtreding door bedrijven niet als straf worden ervaren, maar al zijn ingecalculeerd in de bedrijfsvoering.

  Gevolg: veel werknemers krijgen lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen door hun werk. Of ze raken zelfs blijvend gehandicapt door een bedrijfsongeval. Vervolgens zijn dan vaak zeer hoge zorgkosten het gevolg en is soms een dure beschutte werkomgeving nodig, zoals via de WSW.

  Oplossing
  Er is een goede oplossing voor deze problemen. Maak de werkomstandigheden in bedrijven véél beter. Leefbaarder, prettiger, menselijker, veiliger en gezonder. Dat kan worden bereikt door daarover honderden voorlichtingsfilms op internet te zetten. Desnoods gewoon op video genomen lezingen daarover. En door over werkomstandigheden bescheiden voorlichting te verwerken in alle amusementsprogramma’s op radio en tv en in computergames.

  Ook moeten leidinggevenden en werknemers specifiek en concreet leren hoe ze het beste kunnen omgaan met gedeeltelijk arbeidsgehandicapten. Geduld en verdraagzamheid moeten daarbij centraal staan, aangevuld met praktische, technische, organisatorische en verbale technieken op het gebied van reïntegratie van arbeidsgehandicapten.

  Bijvoorbeeld leren hoe je vakkundig en steunend een coachingsgesprek voert. Of het rolstoelvriendelijk maken van een kantoor door een helling naast een hoge stoep, of het invoeren van een antipest-protocol, enz… Diezelfde vaardigheden zijn vaak ook in privé-situaties nuttig.

  Via die manier zullen er veel minder werknemers uitvalllen door ziekte en dan kunnen er meer gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan de slag in normale bedrijven.

  Er zullen altijd sociale werkplaatsen nodig blijven voor een beperkte groep werknemers met een beperking. Maar als gewone bedrijven daar veel beter op worden voorbereid, kunnen zij zelf een deel van de huidige WSW-werknemers een arbeidsplaats bieden. En dat kan wederzijdse voldoening geven en veel overheidsgeld besparen. Dat overheidsgeld kan beter worden uitgegeven aan preventie via de media.

  Wees zuinig op werknemers. Want in de nabije toekomst komt er een groot tekort aan arbeidskrachten. En voorkomen is beter dan genezen. Op de gezondheid van onze werknemers. Ze zijn het waard.

  http://pesten.startpagina.nl

  http://arbo.startpagina.nl

  http://coaching-counselling.startpagina.nl

  …………………………
  Ik stem SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 1 november 2007 @ 14.26 uur

 12. Het meest bizaare aan de Sociale werkplaatsen vind ik dat er met medeweten van de overheid met TWEE boekhoudingen gewerkt wordt.

  Hoe moet ik dit als buitenstaander zien,…..

  1 boekhouding voor de gehele werkplaats en
  1 schaduwboekhouding ter verrijking van eigen zak

  of

  1 boekhouding voor werkzaamheden die vallen onder de noemer sociale werkvoorziening
  1 boekhouding voor het verrichten van werk van toeleveringsbedrijven enz.

  In dit laatste geval moet men de werknemers ook een normaal CAO loon moeten betalen en niet het minimumloon of minder.

  Reactie door Pool — donderdag 1 november 2007 @ 15.26 uur

 13. @ 12 Correctie

  Ik schreef… In dit laatste geval moet men de werknemers ook een normaal CAO loon moeten betalen en niet het minimumloon of minder

  Maar dit moet zijn…

  In dit laatste geval moet men de werknemers ook een normaal CAO loon betalen en niet het minimumloon of minder.

  Reactie door Pool — donderdag 1 november 2007 @ 15.30 uur

 14. op de sociale werkplaats worden tegenwoordig uitkeringsgerechtigden verplicht te werk gesteld.

  ik zelf heb gesolliciteerd naar de functie concierge op de school van mijn kind,want de concierge vertrok daar.

  tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat de school gebonden is aan een contract met…
  jawel! de sociale werkplaats en mensen die daar zouden moeten/kunnen werken nemen nu die banen in,dat is namelijk goedkoper…

  ze wilden mij graag als concierge maar het kon dus niet.
  dus ben ik nog steeds aangewezen op de WAO…
  een andere baan daar wil men mij vaak niet hebben met die WAO stempel op mijn voorhoofd.

  ik vind dit idioot,dat in principe mensen met een uitkering niet aan zo’n baan kunnen komen.
  de wereld op z’n kop!

  als ik met deze baan uit de WAO had kunnen komen had de school namelijk ook gecompenseerd geworden als men mij aan zou nemen.

  ik heb dit hier al eens eerder geschreven maar daar was geen aandacht voor,nu is het inneens actueel.

  nee ik moet nu eigenlijk eerst gaan werken op een sociale werkplaats en van daaruit kan ik aan een baan komen als bv concierge…
  want men sluit nu snel een contract af en er komt niemand meer tussen.

  alsof als je in de WAO zit inneens geen arbeidsgehandicapte zou zijn!

  Reactie door iew — donderdag 1 november 2007 @ 18.39 uur

 15. @6 & 7, Paul Lempens is inderdaad een sympathieke man en een goede politicus. Hij was een tijdje terug op bezoek op onze afdeling in Friesland en het was super! Heel leerzame avond, over de SP, en allerlei dingen die spelen. Was supergaaf.

  Reactie door Ellen — donderdag 1 november 2007 @ 19.21 uur

 16. De SP kan beter,samen met andere partijen in de 2e kamer een grens stellen aan de import van giftige Chinesche rommel.Dan bloeien de sociale werkplaatsen vanzelf weer op en krijgen de werknemers,welke daar werken een fatsoenlijk en geen “Chinees”loon.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 1 november 2007 @ 21.15 uur

 17. Paul, je was groots!

  Ga zo door!

  Reactie door johan scholte — vrijdag 2 november 2007 @ 9.05 uur

 18. @ Iew 14. Het item `sociale werkplaats’ is inderdaad een achterhaalde zaak omdat gemeentelijke zg. `Work First’ werkvloeren voor nieuw ingestroomde uitkeringstrekkers per commerciële reïntegratiebureaus de nieuwe `sociale’ werkplaatsen zijn. Hier worden mensen, ongeacht opleiding of motivatie voor de arbeidsmarkt, gedwongen kutklusjes te doen in ruil voor een bijstandsuitkering.
  Ik noem het maar zo omdat de sociale dienst iedereen aanraadt tijdens het reïntegratie- instroomtraject niet beneden zijn niveau te solliciteren maar wel dumpt in een geestdodende productie-arbeidsplan in een oude fabriekshal als een baan niet is gegund. Dat geldt dan ook voor hoogbegaafden, kerngezonden en supergemotiveerden. Een gehandicapte in een èchte sociale werkplaats is beter af omdat die volgens CAO betaald krijgt in een beschermde werkomgeving.

  Verbijsterend vind ik ronduit dat de meeste gemeentelijke Sociale Dienst in `Work First’ projecten beróepswerklozen met rust laat: de hardcore die echt niet wìl werken, de hooligans en de semi-crimi’s. Het is voor ambtenaren en wethouders natuurlijk makkelijk werken en scoren met makke schapen van nieuwe instroom dat de pech heeft ontslagen te zijn, door het UWV te zijn doorgeschoven of leeftijdshalve bij elke sollicitatie wordt geweerd van de arbeidsmarkt.

  Reactie door Haq — vrijdag 2 november 2007 @ 9.54 uur

 19. @18 Haq

  tsja men geeft het een ander naampie,verzint er wat regeltjes bij,vervolgens kunnen ze je dan dwingen met wat dan ook,en als het helemaal verkeerd uitpakt krijg je het adres van maatschappelijk werk en het adres van de voedselbank erbij!

  ik wilde die baan dolgraag,zij wilden mij ook dolgraag maar zijn gehouden aan het contract met de sociale werkplaats,slimme zet hé, scholen gelijk op die manier aan een contract binden ?!

  en uitkeringsgerechtigden die graag aan het werk willen,krijgen nu een soort van verbasterde dwangarbeid opgelegd,welliswaar met een vergoeding maar goed….

  de slaven handel teelt weer wierig…
  leve de VOC.

  Reactie door iew — vrijdag 2 november 2007 @ 11.17 uur

 20. Beste heer Paul Lempens,

  Met alle respect voor u goede bedoelingen, wij moeten af van gelegaliseerde slavenhandel. Ik vind het schandalig dat wij de slavenhandel met de naam sociaal versieren. Ik hoop dat dit NIET de SP definitie van werkgelegenheid en arbeidsparticipatie voor gehandicapten blijft. Indien iemand kan een taak verrichten, dan is het gewoon werk en het moet gewone loon betaald worden. In principe de werkgevers moeten arbeid toegankelijk maken, door het weg verwerken van onnodige drempels.

  Ik sluit mij volledig aan reactie (19) door Iew.

  Reactie door khosrow — vrijdag 2 november 2007 @ 21.34 uur

 21. Met inkomen uit sociale werkplaats kunnen de postmoderne slaven voor geen kilo tomaat betalen.

  Reactie door khosrow — vrijdag 2 november 2007 @ 23.50 uur

 22. Beste Paul,

  Grootse inzet, we hebben samen de WSW actie in Cuijk voorbereid en de IBN en gemeente op hun verplichtingen gewezen. Veel geholpen heeft het allemaal niet is mijn indruk. Dit verbaast me dan ook niets. Het gaat namelijk in deze maatschappij alleen om geld en zelfverrijking. Dit is recentelijk maar weer eens bevestigd in mijn privesfeer: ik heb reuma en ben daarom met een proeftijd van maar lieft 4 maanden via het UWV aan het werk gegaan bij een autobedrijf als aftersales manager. In deze tijd heb ik bewezen dat iemand met een arbeidshandicap super gemotiveerd kan zijn. Na zes jaar ellende en een neerwaartse spiraal voor het bedrijf, staat er nu onder mijn leiding een super gemotveerde ploeg, floreert het bedrijf en wordt er weer winst gemaakt. Als beloning krijg ik een contract van een half jaar als aftersalesmanager/adjunt directeur met een heel lage beloning (ik kan waarschijnlijk toch nergens anders terecht). De reden hiervan is, en nou komt het, GELD! De werkgever wil niet het acrbeidsgehandicaptenrisico lopen bij een vaste aanstelling. Dat kost gewoon te veel premie achteraf. Juist in deze wordt een werkgever onvoldoende financieel gemotiveerd ook mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. De doelstelling van een onderneming is immers het maken van winst! Daarom lukt ook de reintegratie in het normale bedrijfsleven niet. Knok er voor werkgevers te vrijwaren voor alle financiele risico’s als ze (dreigend) arbeidsgehandicapten en WSW-ers in dienst nemen. Je zal zien dat bv de wachtlijsten verdwijnen als sneeuw voor de zon, zeker in deze tijd met de gespannen arbeidsmarkt. Voor mij zal het wel afgelopen zijn na de mogelijkheden die de flexwet biedt. Hoezo? Dan moet ik weer bij regel 1 beginnen van dit betoog. Overigens snak ik niet dat die liberalen in de 2e kamer het voorstel om extra geld in de WSW te stoppen niet steunen. Immers kunnen ze dit geld dan toch inzetten om de werkgevers voldoende financieel te ondersteunen en de extra risco’s weg te nemen?

  Reactie door Rob Moltmaker — zaterdag 3 november 2007 @ 7.44 uur

 23. @chantal idd klopt helemaal, het loon is een lachertje. waar ik ook aandacht wil aan besteden is het volgende. er worden steeds meer mensen aangenomen met een verstandelijk handicap en waarom? omdat sommige niet weerbaar zijn en niet voor zichzelf durven op te komen.het gevolg is dat de leidinggevende hier misbruik van (kunnen) maken. ik heb hier genoeg ervaring mee. heb 27 jaar in de wsw gewerkt en intimidatie was daar normaal.trouwens de wsw is helaas niet meer wat het zou moeten zijn. vroeger werden alleen mensen aangenomen met een lichamelijke of geestelijke beperking, maar nu komen er steeds meer mensen die of langdurig werkeloos zijn of een crimineel verleden hebben SCHANDE!!!! nee er moet nog veel veranderd worden

  Reactie door wil — zaterdag 3 november 2007 @ 14.41 uur