Ultimatum aan Unilever

dinsdag 30 oktober 2007 :: 13.13 uur

Ook de werknemers van Unilever in Oss hebben zondag het werk neergelegd. De productie lag al stil bij de vestigingen in Delft, Loosdrecht, Vlaardingen en Rotterdam. “Vandaag hebben de werknemers van vijf productievestigingen besloten dat de productie pas weer hervat zal worden als het bedrijf ingaat op de eisen van de vakbond”, aldus bestuurder Lucas Vermaat van FNV Bondgenoten zondag. (NU.nl)

De stakingen bij Unilever zijn een nieuwe ronde in gegaan. De bonden hebben de top een duidelijk en niet mis te verstaan ultimatum gesteld. De steun van de SP blijft! Van jou ook?

Zie ook:
Personeel Unilever staat op
Unilever is een anorexia-patient

Ik steun de stakers van Unilever
Bekijk Resultaten
Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

21 Comments

21 reacties

 1. Nogmaals…..bonden…waar blijven de akties om het banenbehoud van Cordis dat sluit in Roden met 2000 werknemers op straat? Ik weet het….zolang het gas gas hier maar uit de grond blijft stromen.

  Reactie door ReneR — dinsdag 30 oktober 2007 @ 14.22 uur

 2. Perfect mensen van Unilever, de aanhouder wint, in jullie geval zou ik de moed niet opgeven.
  De werkgevers denken dat ze maar alles met het personeel kunnen doen waar ze zin in hebben, helaas komen ze deze keer bedrogen uit.

  Jullie weten waar voor je staken, het gaat hier wel om jullie en jullie gezinnen.

  Blijf volhouden, desnoods zonder vakbonden, want die hoor ik nog niet luid en duidelijk in de media jullie actie ondersteunen.

  Reactie door Pool — dinsdag 30 oktober 2007 @ 14.33 uur

 3. Er tegen aam mensen vergeet de zachtzinnigheid en de feest mutsen,fluitjes,ballonnen,petjes en de T shirts traditie.
  En zoals Pool aangeeft, houd de vakbonden in de gaten die gaan voor een stukje eigen propaganda
  tot dat de messen echt geslepen moeten worden.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 30 oktober 2007 @ 17.39 uur

 4. Een bedrijf dat graag naar een ander land wil verkassen dient de prodiuctiemiddellen, de gebouwen en het geld, en wat er nodig is voor de oorspronkelijke bedrijfsvoering, over te dragen aan zijn oorspronkelijke werknemers.

  Dat zou bij wet moeten worden geregeld.
  Het doet afstand van al zijn eigendommen, die met een desbetreffend onderdeel van hun bedrijfsvoering hebben te maken.

  De arbeiders moeten het recht krijgen om om een dergelijk bedrijf voor zich zelf op te eisen en en te gaan gebruiken.

  Om zonder de voormalige “eigenaars” de productie naar eigen inzicht, voort te kunnen zetten.

  Die oude eigenaars, behoeven niet schadeloos te worden gesteld. Integendeel.

  En als dat geen recht is, gewoon de hele plaatselijke handel met toebehoren als bij Unilever, binnenpikken!

  En hun bazen en aandeelhouders, moeten zij op de keien zetten.

  Dit is een fantasie van:

  Haras.

  Reactie door Haras — dinsdag 30 oktober 2007 @ 20.28 uur

 5. @4 Haras

  En die fantasie kan werkelijkheid worden… als het volk maar eens doorpakt en ‘en bloc’ af gaat rekenen met de praktijken van de neo-liberalistische aasgieren.
  Maar laten we voor alles EERST beginnen met dit kabinet op de keien te zetten! Dan kunnen we eindelijk spreken van een heldhaftig volk!
  Want geef toe: de watjescultuur heeft nu wel lang genoeg geduurd.
  Dag Haras!

  Reactie door Gloria — woensdag 31 oktober 2007 @ 0.51 uur

 6. de bonden weten waar ze mee bezig zijn.
  stakers succes.
  een gepensioneerd vakbondslid.

  Reactie door hw. rademaker — woensdag 31 oktober 2007 @ 1.43 uur

 7. @5

  Inderdaad de bonden doen goed werk, de stakers eveneens, en vergeet niet ze doen dit ook voor alle anderen die met verlies van banen zullen worden geconfronteerd! Ze verdienen onze solidariteit.

  Reactie door joseph h. — woensdag 31 oktober 2007 @ 7.14 uur

 8. @4 Haras.

  Jouw fantasie was min of meer werkelijkheid in pak weg 1970. Bij de horloge fabriek LIP te Beçanson. De Zwitserse eigenaar, die de fabriek had over genomen, en daarna begon het goed lopende bedrijf uit te kleden, duidelijk om van een concurrent af te zijn en de eigen productie in Zwitserland te bevoordelen. De arbeiders pikten dat niet en bezetten het bedrijf. De directie werd er uit geknikkerd en ze zetten de productie gewoon voort alsof er niets aan de hand was.

  Ze bewezen dus ook in één klap dat zogenaamd management kennelijk niet nodig is om een bedrijf te runnen en een winstgevende omzet te halen.

  Want de productie liep prima en er werd ook prima winst gemaakt. Die situatie heeft ongeveer een half jaar geduurd. Rechters hadden de bezetting al verboden, maar de arbeiders lieten zich zelfs niet door de rechter ringeloren. Toen kwamen de gendarmes en daar was niet tegen op te boksen.

  Over deze bezetting is veel meer te vertellen, maar in een notendop, jouw geachte “utopie” was toen en daar even werkelijkheid.

  Roelf

  Reactie door R van Bergen — woensdag 31 oktober 2007 @ 13.23 uur

 9. Ik steun de stakers van Unilever, zeker.

  Maar de werknemers van Cordis willen ook aandacht en steun!!

  Een goedlopend bedrijf in medische apparatuur wordt volgend jaar gesloten! De produktie (en daarmee de know how) verdwijnt naar de VS of Mexico!!

  Nederland moet belangrijke bedrijven of hele sectoren die met hoogstaande know how werken in bescherming nemen, zoals Frankrijk ook doet: die verklaart gewoon hele sectoren als zó belangrijk voor het land dat ze niet gekocht mogen worden door buitenlanders.

  SP, steun ook Cordis!!

  Reactie door Ellen — woensdag 31 oktober 2007 @ 14.25 uur

 10. @ 9 Ellen

  De SP steunt ook Cordis, alleen bekendheid hieraan zal toch van de lokale SP moeten komen, ik neem aan dat dat ook gebeurd, alleen de landelijke media pikt het niet op, die zien niets in nieuws uit mooi Grunnen.

  Reactie door Pool — woensdag 31 oktober 2007 @ 23.30 uur

 11. Gewoon geen produkten meer kopen van bedrijven die verhuizen naar het Oostblok : zorgt overigens voor meer milieu-vervuiling , door meer transport naar het “rijke ” westen .

  Reactie door Fred — donderdag 1 november 2007 @ 10.20 uur

 12. @10 Pool,

  Je hebt gelijk, het zou via SP Drenthe moeten gaan. Ik zal contact met ze opnemen, want ik zie niets op hun site erover.

  Reactie door Ellen — donderdag 1 november 2007 @ 19.12 uur

 13. Unilever chanteerd alleen de omroepen, door te drijgen dat ze geen reclames meer bij hun uit laten zenden, als ze er veel media aandacht aangeven.
  hebben met acties ( lokaal ) veel oproepen gezien, maar niet de beelden op tv.

  Zo is unilever ook

  Reactie door Crazy-Inside — donderdag 1 november 2007 @ 19.47 uur

 14. Wat mij altijd weer verbaast is de situatie rondom stakingen. Zo ook weer deze bij Unilever. Helaas wordt hier weer een ping-pong spelletje gespeeld tussen de bonden en de werkgever en de gewone man is de tafel. Informatie komt maar half door van beide partijen en iedereen wordt uitgespeeld. Pietje zegt dit en jantje zegt dat en allemaal onder het mom van “Dit is een keuze van onze leden” Waarbij het overgrootte deel niet eens weet waar het over gaat. Diegene met de grootste mond maakt de dienst uit. Nu na 2-3 weken staken is de lol er wel af en gaat het gebrek aan inkomsten zijn tol eisen. Je moet als bond eens het lef hebben om ieder persoon zijn salaris door te betalen zodat zij zonder zenuwen kunnen staken. De kas is groot genoeg gezien alle gebouwen waar het bedrijf vakbond in is gevestigd en de inkomsten die ze ontvangen van voor de niet georganiseerde medewerkers van bedrijven. Maarja dat gaan we natuurlijk niet doen want we zijn “Sociale” instelling en de vakbondsleiders moeten natuurlijk ook eten. Wel iedereen mobiliseren maar zorgen dat de mensen zonder spanningen kunnen demonsteren is er niet bij.

  Raadslid

  Reactie door Raadslid — donderdag 1 november 2007 @ 20.51 uur

 15. Wat ik nu altijd zo raar vindt is dat we wekenlang ervoor zorgen dat alle voorraden op het hoogste peil komen en dat we dan een staking uitroepen. Gek toch dat niemand dat in de gaten heeft terwijl de geruchten over het sluiten van bedrijven toch al wat langer bekend waren. Deze staking van 2-3 weken is in eerste instantie alleen vervelend voor de stakers. Toch wel raar dat de bonden dit iedere keer weer op deze manier doen. Als je toch snel resultaat wilt dan doe je dit op het moment dat een bedrijf het meest kwetsbaar is. En dat is voordat men de voorraden op een hoger peil heeft. Dus deze hele staking mag waarschijnlijk het bedrijf geen schade toebrengen op lange termijn maar moet wel doen geloven dat we ze onder druk zetten. Laten we voor een ieder hopen dat het snel over is want voorlopig wordt hier niemand beter van.

  Raadslid

  Reactie door Raadslid — donderdag 1 november 2007 @ 21.27 uur

 16. Mooie complottheorie. Wat Raadslid wellicht vergeet is dat stakingen zich niet laten plannen. Voorraden worden door Unilever nauwelijks gehouden. Uiteraard zal een bedrijf bij een mogelijk arbeidsconflict wat proberen op te bouwen, vooruitlopend op mogelijke acties. Dat zal op ieder ander moment ook gebeuren. Opvallend is dat Raadslid veel moeite doet de schuld bij de bonden te leggen. Altijd fijn iemand de schuld te kunnen geven natuurlijk. Maar meestal is dit geen teken van kracht. Denken in andermans intenties meestal ook niet. Zo de waard is… Wel kracht bij de vakbonden en hun leden hier. Zeker omdat het mensen geld kost. Eindelijk weer eens mensen die opstaan voor het recht om mens te kunnen zijn. Ook al kost dat een paar centen. Geweldig werk stakers!!

  Reactie door On Strike — vrijdag 2 november 2007 @ 1.10 uur

 17. @ 16

  Namens de stakers onze dank

  Een staker uit Oss

  Reactie door Crazy-Inside — vrijdag 2 november 2007 @ 1.33 uur

 18. Voor ik het vergeet:

  Voor duidelijkheid wat de stakers drijft, en waarom ze staken.

  Kijk eens op ons forum:

  http://www.geenafbraakmaarafspraak.nl/hetforum

  Maakt een hoop duidelijk voor de geen die niet weten wat er echt speelt

  Een trotse unox medewerker die helaas voor zijn cao moet staken

  Reactie door Crazy-Inside — vrijdag 2 november 2007 @ 1.36 uur

 19. @ 16 On Strike

  Ik sluit mij geheel bij je woorden aan, staken doe je niet voor de fun, zeker niet zoals bij Unilever sie nog meer winst wil hebben en dat over de ruggen van alle mensen die jaren in dienst zijn.
  Men maakt op dit moment goede winsten waarvoor dan verhuizen, moet de top nog meer kunnen graaien of hoe zit dat, ik zie geen andere reden dan dat de top zich nog meer wil verrijken.
  Ons Raadslid blijkt een Dorpsgek te zijn.

  Mensen bij Unilever en Cordis… HOU VOL en laat niet met je sollen, jullie zijn het voorbeeld voor velen die ook wel willen staken maar nog niet durven.

  Reactie door Pool — vrijdag 2 november 2007 @ 20.04 uur

 20. Unilever heeft het afgelopen kwartaal 30% meer winst gemaakt,zodat deze uitgekomen is op meer dan een miljard euro.Oorzakelijk verband is de grondstoffenhonger van China,India en andere Aziaten.Zij hebben grote opkopen gedaan in Afrika en Zuid-Amerika,uiteraard betaald met de drukpers $,welke zij zo snel mogelijk willen lozen,voordat deze nog verder in elkaar klapt.Intussen sijn hierdoor de Afrikanen en Zuid Amerikanen aan het consumeren geslagen en daar heeft Unilever in die staten van geprofiteerd.Welliswaar kunnen wij hier wel gaan staken,hetgeen ik ook rechtvaardig vindt,doch met hetzelfde gemak heeft Unilever straks een motief om hier fabrieken(wegens arbeidsonrust) te sluiten,om deze vervolgens op te zetten in Afrika en Midden/Zuid Amerika,waar nog tegen een slavenloon gewerkt wordt.De onverzadigbare aandeelhouders willen het komende jaar weer een forse winstverhoging!Marktwerking!Bedrijfsstrategie!Het groot-kapitaal maakt de dienst uit en niet de vakbond!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 2 november 2007 @ 20.31 uur

 21. 4 Ik ben het volledig met je eens ,ik wil nog verder gaan want er moet ook gekeken worden van welke belasting voordelen deze bedrijven gebruikt hebben gemaakt want dat is geld dat hoofdzakelijk door het arbeiders volk is opgebracht.Leegzuigen en dan mogen ze van mijn part naar Timboektoe verkassen want waarlijk dit zijn geen trotse Nederlanders en die kunnen we missen als kiespijn.

  Reactie door Jolly jumper — zaterdag 3 november 2007 @ 16.51 uur