Ondertussen buiten beeld…

mogadshu1.jpg

‘Ze zijn weer gaan schieten en ik kan mijn familie niet verplaatsen,’ zegt Sahra Osman, een weduwe met vijf kinderen.

In Mogadishu wordt – voor de zoveelste keer – gevochten. ‘Je kunt momenteel beter meteen dood zijn, dan verwond. De gewonden sterven een pijnlijke dood,’ aldus Elmi Hussein. ‘De wegen naar het ziekenhuis zijn altijd geblokkeerd als de oorlog begint. De mensen sterven aan bloedverlies.”

Dit keer liggen de president en de premier van Somalië met elkaar overhoop. Waarover? Olie.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 29 oktober 2007 :: 0.19 uur

165 Comments

165 reacties

 1. Oorlogsellendes ruiken toch naar olie multinationals en hun ons kent ons ‘backers’(BUSH, BOS en BALKENENDE, BLIAR, BROWN). Ziekmakend is dat.

  Reactie door khosrow — maandag 29 oktober 2007 @ 0.27 uur

 2. Sommige landen zijn een Hel op aarde. Wat moet je er van zeggen; of tegen die mensen zeggen die in Somalië, Soedan, Irak, Birma of op Palestijns grondgebied wonen. Burgers zijn bijna of altijd de dupe. Het interesseert onze leiders geen flikker wat er met mensen gebeurd, energie, water, geld, geloof daar gaat het om en alles geconcentreerd in MACHT .

  Reactie door Harry Sangers — maandag 29 oktober 2007 @ 0.30 uur

 3. @1 en @2 Hoe je het wendt of keert, die mensen daar zullen het toch zelf moeten uitzoeken. Wat maakt het onze regering uit? Ik geloof niet in jullie zwargalligheid, dat het lijden van de bevolkingsgroepen onze volksvertegenwoordiging niets uitmaakt.

  Reactie door Johan — maandag 29 oktober 2007 @ 1.33 uur

 4. Beste Jan,

  Als ik me niet vergis, verschillen we wat van mening over cynisme…

  Het voordeel van wegkijken van problemen vind ik, dat je dan de andere problemen te zien krijgt, die anders “buiten beeld” blijven.

  Reactie door Wilbert — maandag 29 oktober 2007 @ 1.43 uur

 5. “Annuit Coeptis Novus Ordo Seclorum”
  Zo staat te lezen op ieder Dollarbiljet.

  “Onze onderneming, de Nieuwe Wereldorde, is een groot succes”.

  Orde uit Chaos, is het motto van de vrijmetselaarij naar wie de bijbehorende pyramide met het alziend oog verwijst.

  “Verdeel en Heers”.
  Zo werkt het in de wereld.

  Reactie door olav ten broek — maandag 29 oktober 2007 @ 1.43 uur

 6. Goeden morgen vrienden SP.

  Is er één volksvertegenwoordiger te noemen die HANDELT naar de meewarige woorden die hij uitspreekt over het lijden van een volk bij een oorlog?
  De SP kunnen we uitsluiten, die handelen in de geest van het woord.
  Anderen die vóór een oorlog zijn op verkeerde gronden (OLIE) zijn nooit te vertrouwen.
  Die laten burger slachtoffers aan hun lot over laten kluster bommen gooien op dicht bevolkte streken.
  Is dat zwartgalligheid?
  De feiten wijzen anders.

  Een zwartgallige……

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 29 oktober 2007 @ 8.53 uur

 7. bush geeft het goede voorbeeld. deze superchristen vecht over elk drupje olie, waar ook ter wereld. Ook hij gaat over lijken van burgers. (de armen in amerika, de amerikaanse soldaten, over de burgerslachtoffers in de landen die hij aanvalt zullen we maar niet eens spreken).

  Onze regering is niet anders, want lopen achter bush aan, als de jakhals die hoopt dat er nog wat te verdienen is als de bush klaar is.

  En andere braak-politici doen dit gedrag na, want ook zij willen nog meer als dat ze al hebben. geld, macht en dan pas …., hoe heten die dingen nou toch?

  Reactie door ipuntje — maandag 29 oktober 2007 @ 8.59 uur

 8. @1-7,

  Ga eerst eens kijken in deze landen voordat u een conclusie trekt.
  Stuurt het vrije westen legers om de problemen op te lossen voor deze burgers is het niet goed want dan bemoeien wij ons met binnenlandse aangelegenheden. (Irak/Afganistan)
  Sturen wij niets, dan hebben de vaste waarden het weer gedaan, Olie, Balkenende, Bush en de Christenen.
  Na 20 jaar inzet voor de SP en 6 maanden op dit weblog word ik een beetje ziek van onze achterban die elk beetje realiteitszin uit het oog heeft verloren.
  Ik kan deze mensen alleen het advies geven, ga er eens kijken en vorm dan uw eigen mening en ga niet af op wat een ander uw voorkauwd.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 10.11 uur

 9. (8)wat valt er te zien dan? afrika word al decennia lang uitgebuit door de westerse wereld die haar marionetten daar plaatst waar o.a olie en diamanten te vinden zijn .die zitten onder de grond daarom hoef ik er niet te gaan kijken om een mening te vormen .het komt allemaal neer op het feit dat het barst van de mensen op onze aardkloot die niet willen delen .ben ervan overtuigd dat de oliewinsten niet ten goede komen aan mensen zoals sahra.kortom het zijn de egoisten die de boel verkloten hier op aarde.

  Reactie door h.verbeek — maandag 29 oktober 2007 @ 10.34 uur

 10. Negen van de tien mensen maken zich zorgen over ellende in de wereld en oorlogen. Dat is niet voorbestemd alleen aan oppositie. Er zijn andere invalshoeken, maar iedereen die door die gebieden loopt wordt getroffen door de ellende. Je kunt ondersteunen, bijsturen, geld geven, interventietroepen zenden, maar oplossingen kunnen alleen van binnenuit komen. Het gaat niet aan om mensen hier te beschuldigen van het niet druk maken om… Die energie lost niets op.

  Reactie door ton sijm — maandag 29 oktober 2007 @ 11.03 uur

 11. Staatshoofden, regeerders, wapenfabrikanten, multinationale ondernemingen, geldmachten, aandeelhouders, en wie er (nog) niet in dit rijtje staan:

  Wie weet in de (hun) algemeenheid, voor hun betere benamingen, dan geboefte en tuig van de richel?

  Haras.

  Reactie door Haras — maandag 29 oktober 2007 @ 11.05 uur

 12. olie goldrush,wil je deze mensen helpen,
  met een leger,denken ze dat je voor de olie
  komt,het begrip humanitaire hulp, komt niet voor in hun alfabet.
  ga je ze helpen,wordt dat vanzelfsprekend,
  je mag er dan niet mee stoppen.
  de enigste taal die ze kennen,is de taal van de sterkste,een bezettingsleger,maar we kunnen een groot deel van de wereld
  toch niet bezetten,
  en beschermen,een cultuur
  van eeuwen roei je niet uit,in enige jaren
  ondertussen lijdt de bevolking,door het oorlogs geweld,wie het weet wat je hier aan moet doen,mag zijn vinger op steken

  Reactie door hw.rademaker — maandag 29 oktober 2007 @ 11.16 uur

 13. hoi ik ben de zoon van tt.

  en ben zelf militair en wij weten waarom wij onze handtekening zetten .
  en wij weten ook hoe het er daar echt aan toegaat.
  en als de journalastiek jullie andere dingen voorvogelt en jullie zijn dan ook nog zo dom om er zelf in te geloven.
  maar in iedere geval .
  je rijd bevoorbeeld een dorp in met medische goederen en een paar artsen en hospiks om humanitaire hulp te bieden.
  en 5 minuten later woordt je in de rug aan gevallen.
  of als je weg rijdt uit dat dorp dat er na je vertrek 10 minuten later taliban staat om de burgers te bedrijgen en te vermoorden .
  en dat is de reede dat we daar zijn
  om die burgers te beschermen en humanitaire hulp te verschaffen en niet zoals de meeste denken om de olie of wat dan ook denk na voor je iets zecht en hou anders je mond.

  tt-junior

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 11.17 uur

 14. wat is er is de waarheid iets te hard voor jullie.

  TT-junior

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 11.00 uur

 15. @8 TT

  het topic vewijst naar al jazeera. Deze site verwijst naar de ruzie tussen Abdullahi Yusuf, de Somalische president en Ali Mohamed Gedi, de minister president als reden voor de onrusten. deze ruzie gaat over de exploitatie van olie.

  Dat ik en anderen olie noemen lijkt mij dus niet vreemd. Verder heeft de recente geschiedenis ons geleerd dat bijvoorbeeld de verenigde staten wel gaat vechten in landen waar oliebelangen zijn (kuweit, irak, afghanisten) en heel lang toekijkt als olie er niet aan te pas komt (bosnië, kozovo).
  Om tot de conclusie te komen dat er veel machtsgeile lieden zijn die alles doen voor olie en het transport daarvan heb ik de SP niet nodig.

  Dat neemt niet weg dat het natuurlijk verschrikkelijk is voor de mensen die moeten lijden onder deze machtswellustelingen al dan niet gepaard met geweld.

  Over het nut van onze zogenaamde humanitaire hulp, wederopbouw en wederafbraak over de ruggen van de plaatselijke bevolkingen onder inzet van de levens van deze bevolking en soldaten die op deze manier hun patriottisme moeten bewijzen in een vreemd land, zullen wij wel van mening blijven verschillen.

  @tt junior: wil je nu aangeven dat de taliban niet de burgers had aangevallen als jullie niet 10 minuten eerder vertrokken waren of er niet geweest waren? dan krijg ik dus toch gelijk.

  beiden zou ik in dit geval aanraden naar al jazeera te schrijven dat het in mogadishu niet om olie gaat maar om, ja om wat? of dat ze er eerst zelf moeten gaan kijken.. o, dat hadden ze al gedaan.

  Reactie door ipuntje — maandag 29 oktober 2007 @ 11.51 uur

 16. Heel goed TT junior, dat jij je hier even laat zien en horen, velen hier hebben hun oordeel over dingen waar ze de ballen verstand niet van hebben.

  Er zou veel meer waardering voor de nederlandse militaire moeten zijn, van huis uit ben ik anti-militairistisch maar sommige dingen zijn nu eenmaal niet te vermijden, als men er een puinhoop van maakt in deze wereld, zullen er altijd weer mensen moeten zijn die die puinhoop ook weer opruimen, want dat doen die puinmakers niet.

  En zeker niet op menselijk gebied, ze laten de mensen gewoon verrotten en dan is het goed dat er mensen zijn zoals jij TTtje,die hulp kunnen bieden.

  Hou je goed en veel sterkte in je verdere loopbaan.

  Zoals Gloria altijd placht te zeggen : Hulde en applaus voor TT junior

  Reactie door Carla — maandag 29 oktober 2007 @ 11.52 uur

 17. @14 TT.

  Moi, zoon van TT.

  Het leger is mij bekend, ik ben drie jaar commando geweest vlak na de tweede wereldoorlog. Waar je in het buitenland ook bent je wordt gezien als vriend of als bezetter afhankelijk hoe dat land politiek functioneerd. Vol vertrouwen kan de dood zijn. De wereld zit vol problemen en huursoldaten is eeuwen terug in de tijd.
  Al die soldaten zetten een handtekening en in feite gaan zij accoord met hun dood.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 29 oktober 2007 @ 12.03 uur

 18. Ik denk dat er binnen de SP veel waardering is voor de militairen zelf. De reden voor uitzending (da’s een politieke keuze) wordt ter discussie gesteld.

  Zelf heb ik het idee dat Nederland zich (en zijn leger) laat gebruiken om puinhopen die door anderen zijn aangericht, ik denk hierbij vooral aan Amerika, op te lossen.

  Reactie door Geert — maandag 29 oktober 2007 @ 12.07 uur

 19. bedankt voor je steun carla.

  vriendelijke groet tt-junior

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 12.12 uur

 20. ik begrijp dat de mensen de reden van uitzending discusieren.
  en dat komt door onze fijne journalastiek.
  met hun propaganda tegen de krijgsmachten.
  bijv.:
  die marinier die toen is opgepakt vanwege dat zijn waarschuwings schot afketste .
  maar mag ik er op wijze dat het een oorlogs situatie is
  en de groep werd in gesloten door de plaatselijke bevolking.
  en daarbij wij maken nu zo een ophef over 1 irakees.
  maar in de 2de wereld
  oorlog werd het centrum van hengelo platgebombadeerd door de britten.
  en er vielen behoorlijk wat doden maar daar hoor je nooit wat over.
  en een jaar later werden ze gewoon onthaald als helden wand het is oolog en er vallen altijd slachtoffers aan bijde kanten.

  en oke ik zal eerlijk zijn er wordt veel gevochten maar dat komt omdat wij aangevallen worden en niet omdat wij de geene zijn die aanvallen .
  maar ja als jullie liever hebben dat onze jongens worden dood geschoten moeten jullie het zelf maar weten.

  tt-junior

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 12.23 uur

 21. Over een week of 7 staat het hele gristelijke zootje weer schijnheilig bij een kerstboom te zingen over: “Vrede op aarde” Maar dat willen ze helemaal niet want aan vrede valt niets te verdienen.

  Reactie door Dik Evertse — maandag 29 oktober 2007 @ 12.26 uur

 22. reactie op ipuntje.

  de taliban wacht op het moment tot wij wegrijden.
  en dan pas vallen zij binnen.
  en jij zegt dat wij met onze zogenaamde humanitaire hulp het alleen maar verpest voor het volk.
  maar ik vraag mij af waarom dan de plaatselijke bevolking kilometers aflegt naar kamp holland voor medische hulp.
  ?????

  tt-junior

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 12.29 uur

 23. Beste mensen , heeft Africa nog recht op een bestaan? Deze kreet is niet van mij, maar werd enige jaren geleden gezegd door figuren die het dachten het te weten. Wat in het midden oosten gebeurd en in Africa is het gevolg van eeuwenlang koloniale bezetting door de westerse landen waarin England voorop liep.
  Economische macht en nog eens economische macht. Jullie zullen ongetwijfeld herinneren dat een Amerikaaans hulplegertje naar Africa ging om orde te scheppen en wat gebeurde er?
  Een heli werd neergehaald de bemanning werd afgemaakt en juichend met een touw om hun been door de straat getrokken. De Amerikanen
  pakten hun boeltje in en weg waren zij, terug naar hun heimat. Mijn vraag is, waar ligt de schuldvraag? Dat is het verleden, die mensen vergeten iets niet zo snel.
  Wij moeten eens ophouden te doen of wij van die supermensen zijn.
  Stond op ons geld niet dat God met ons was, werden de wapens niet gezegend door de kerk.
  De grote wereldbrand moet nog losbarsten dan krijgt het vrije westen de rekening gepresenteerd. Ik kan mij niet voorstellen dat God tevreden zal toekijken, of heeft God de wereld verlaten zoals hij volgens Geert Mak, Jorwerd verlaten heeft. God Bush mag het weten.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 29 oktober 2007 @ 12.29 uur

 24. en nog even reageeren op dolle henk.

  kijk wij weten als militair zijnde dat we om kunnen komen in het buitenland maar dat wisten we al voor we onze handtekening zetten en we weten ook dat als we omkomen dat we het voor iets goeds hebben gedaan.

  en daarbij dat is het risico van het vak.

  tt-junior

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 12.31 uur

 25. Er is geen redden meer aan.Als de “leiders”van het westen niet veranderen in “leeuwen van wijsheid”dan zullen eerst die arme oorlogslanden het steeds verder bezuren; daarna zijn wij
  aan de beurt.
  De wereldbrand is dichterbij dan menigeen in zijn of haar zelfvoldaanheid denkt.

  Reactie door anne hilverda — maandag 29 oktober 2007 @ 12.42 uur

 26. @15 I-puntje,

  Dus jij bedoeld te zeggen als er olie was geweest in Kosovo en Bosnie dat wij eerder hadden ingegrepen?
  In Soedan zit wel olie en deze mensen zitten al sinds ik weet in een onmenselijke oorlog in Dafur sterven dagelijke 150 mensen door ondervoeding, ondanks de rijkdom van deze olie……..
  Het is altijd al een strijd geweest in dat land begonnen in de jaren 60 met de clan-oorlogen om de macht, daarna om het geld.
  En als het zou gaan om de olie, is het dan normaal dat twee stammen die in de regering zitten beurteling deze bevolking uitmoord.

  Nee dan is het wel heel makkelijk om te zeggen het komt door de olie.
  Zeker nadat wij in de jaren 90 blij waren dat Exon de oliebronnen gedwongen moesten terug geven aan de overheid van Soedan.
  De gevolgen zij nu te zien.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 12.54 uur

 27. @24 TT.

  Yougoslavië, is een ander verhaal, met in het vooruitzicht een verenigd Europa moest het laatste communistisch bolwerk opgeruimd worden ten kosten van duizenden omschuldige burgers. Zet Moslims maar tegen Christenen op
  en je krijgt het voorelkaar.
  De katholieke kerk speelde daar een grote rol, liep onze goddelijke Paus niet te gillen Kroatië moet vrij. De voormalige minister van Duitsland Gendser deed ook de nodige duiten in het kapitalistische zakje.
  De ellende daar is ook veroorzaakt door het vrije westen.
  Wat Tito opgebouwd had was zo weer van de aardbodem verdwenen. Letwel Yougoslavië was op vrijwillige basis ontstaan voor de tweede wereldoorlog.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Tito.jpg

  Reactie door d'olle Henk — maandag 29 oktober 2007 @ 13.28 uur

 28. @23 d’olle Henk,

  Natuurlijk heeft Afrika een recht op het bestaan, net als alles wat er leeft op deze wereld.
  Ook heeft een ieder het recht of plicht deze te waarborgen.
  Alleen moet het dan niet van één zijde komen.
  Net als toen de problemen met de blanke boeren in Afrika die werden verdreven, hadden wij ons ook de vraag moeten stellen.
  1. Hebben deze mensen het recht op deze boerderijen en plantages?
  2. Zijn de mensen die het recht opeisen capable om deze bedrijven te runnen?
  3. Wat kunnen de econimische gevolgen zijn van de streek waar deze boerderijen zijn gehuisvest?

  Vaak worden de vijf “W,s” vergeten, Wie, Wat, Waarom, Waar, Wanneer en de waarheid daar uitvoortvloeiend.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 13.46 uur

 29. @25 Anne Hilverda,

  Hoe zou het zijn als de leiders van de landen waar nu de brandhaarden zijn, eens zouden veranderen en zich zouden inzetten voor hun burgers, gaan samenwerken met de landen uit het rijke westen, zodat er eindelijk eens voedsel programma’s en hulp kan worden geboden aan deze bevolking?
  Het is O zo makkelijk om alle schuld in de schoenen te schuiven van de vrije westelijke wereld zonder de hand in eigen boesem te steken.
  Want als hulp organisatie kunnen wij deze mensen blijven voeden met eten en kennis, maar als deze teniet worden gedaan door de locale overheden houd de hulp een keer op.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 13.55 uur

 30. @27 TT.

  Ik veronderstel dat je dit bedoelde:
  Het verhaal wat achter deze bladzijde zit zal ik met de Kerstviering 2007 op deze website zetten. Weet je, wat is een mens zonder zijn geschiednis te kennen?
  http://members.home.nl/h.hiensch/Transv.jpg

  Reactie door d'olle Henk — maandag 29 oktober 2007 @ 14.08 uur

 31. @27
  Ik zou die zelfde vraag aan jou willen stellen voor Irak en Afghanistan.
  Dus ook de 5 W,s

  Reactie door De Hakker — maandag 29 oktober 2007 @ 14.08 uur

 32. TT. Ik denk dat er een enorme omslag in de mentaliteit van veel mensen zou komen als de leiders het voorbeeld gaven. Ook de slechterikken daar, zouden merken dat ieder zich van hen afkeert en uiteindelijk wordt die goedwillende menigte zo groot, dat ze zich wel gewonnen moeten geven.Denk maar eens aan de Phillipijnen,waar de mensen met bloemen de straat opgingen en de soldaten in de tanks weigerden om op eigen bevolking te schieten.

  En na ll september 2001 had de hele westerse wereld de andere wang moeten toekeren;geen vergelding maar dialoog en hulp.
  Geef het Voorbeeld!!!!

  en vooral diegenen die claimen (godbeterhet) dat ze “wedergeboren christenen”zijn.
  Zeg het met bommen en granaten, je moet maar durven.Wat een blasfemie.

  En soms moeten interne stammenkwesties ook aan de bevolking zelf worden overgelaten;voorkom dan dat ze wapens kunnen kopen. Doe ze een voorstel: als jullie de wapens inleveren komen wij met hulp.

  Reactie door anne hilverda — maandag 29 oktober 2007 @ 14.39 uur

 33. Er zijn veel goed bedoelende militairen die ook veel positiefs leveren. Maar elke ellende heeft een achtergrond- oorzaak. En die oorzaken zijn niet zomaar weg te vegen door de inzet van onze goed bedoelende militairen.

  Als ik moe wordt ga ik bepaalde discussies even vermijden. Maar ik vind dit site amper vermoeiend. Natuurlijk komen op dit site ook dingen aan bod die niet direct te maken met de onderwerpen, maar die zijn vaak ironisch bedoeld, om de context wat verhelden. Wat wij daarvan vinden doet uiteindelijk de zaak niets toe, maar ze dragen wel bij aan verhelderen van big picture(de context).

  Reactie door khosrow — maandag 29 oktober 2007 @ 14.44 uur

 34. Ook wij en meerdere landen hier in Europa hebben olie en gas en meerdere landen hier in de regio plukken daar de vruchten van in onze democratien. In de zandbakken in het M.O. en volgens de vele scribenten ook in de hoorn van Afrika zitten deze voorraden in grote mate. Maar door godsdiensttwisten en dictaturen in deze stenen tijdperkstaten komt daar van een menswaardig bestaan (in onze ogen) niets terecht. Om ons zelf daar de schuld van te geven is te kort door de bocht. De mensen in die landen hebben hun eigen verantwoordelijkheid en als het hier sommigen niet aanstaat, so what, het zijn hun eigen mensen. Laat ze dus maar orde op eigen zaken stellen. Ons ingrijpen heeft tot nu toe enkel geresulteerd in een ongebreidelde bevolkingsaanwas en wat daar de gevolgen van zijn kan iedereen wel nagaan. En het zijn geen christelijke landen, dus de mythe dat de Paus daarvoor verantwoordelijk is, is alleen al op grond van zijn leeftijd, niet aannemelijk

  @28 TT hulde. En je moet maar zo denken, dat het hier barst van de luchtfietsers en zwart-galligen. Zelfs onze pretjes als b.v. kerstmisviering worden ons niet gegund.
  En wat sommigen schrijven over de Taliban: weet dat dat land de oorlog is begonnen en zolang je ze de ruimte geeft en niet definitief gekooid hebt, zullen ze blijven klooien.
  Ik ben voor de optie van terugtrekken en zodra die koppen weer boven het maaiveld komen, afkappen. Daar zijn mogelijkheden zat voor.

  Reactie door Johan — maandag 29 oktober 2007 @ 14.47 uur

 35. Abdullah al-Mansouri

  Nederlandse mensenrechtenactivist Mansouri ter dood veroordeeld in Iran.

  Gedecoreerd door ‘onze’ koningin, uitgeleverd door Syrië en nu in de steek gelaten door het Nederlandse volk?

  Mensen, trek je mond nu eens open en kom in verzet. Google op afbeeldingen van Mansouri en heldhaftigheid krijgt een gezicht!!!

  Erik Sc

  Reactie door erik — maandag 29 oktober 2007 @ 14.53 uur

 36. De vraag is,Waaroom deze dwang om overall voor god en konnijn(lol) hulp te bieden voor de Zieligen volkeren in deze wereld?
  Er is een klasse strijd aan de gang,altijd geweest overall.
  het mensen wereld is als een mieren nest,classen politicus acteur kasten religies en racen(nooit gedacht ik zal het zeggen) zijn onze producten ,en dat is de problem,There is always a good excuse to make war or to legitimate an offense
  All the same in our differences.
  Respect!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door gaf — maandag 29 oktober 2007 @ 15.00 uur

 37. @ d’olle Henk,

  Was het communistische bolwerk in het voormalig Joegeslavie niet tegelijk met Tito gestorven, ik weet nog dat familie van mij direct na het overlijden van Tito in Sarajevo diverse jaren de “Pout” (kermis) organiseerden tot dat de strijd losbarste tussen de diverse groepen, omdat de leiding na Tito was weggevallen.
  En de bevolking tegen elkaar is opgezet en in hun ellende hun eigen land weer gingen opeisen.
  De jacht op de Moslims was slechts de jacht van een GEK die zijn land wilde zuiveren van de moslims.
  Maar het zelfde zie je nu ook in het “zalige” Europa gebeuren en wie zeg mij dat wij over 15-20 jaar niet het zelfde doen?
  Simpel weg de schuld schuiven op een bevolking omdat de heilstaat Europa niet werkt.
  We hebben dan ook weinig of niets geleerd van WO2 toen ook een volk werd vervolgd omdat sommigen dachten dat deze de oorzaak waren van de economische rampspoed.
  Ben trouwens nieuwsgierig naar jou Kerstboodschap voor 2007.
  Misschien dat we dan in 2008 eindelijk de echte kerstboodschap de wereld in kunnen zenden “Vrede op aarde en in den mensch een welbehagen” en wie de vrede dan brengt maakt weinig uit.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 15.16 uur

 38. @31 de Hakker,

  Dat doe ik al mijn hele leven, dus ook bij de vraagstukken zoals Irak, Iran en Afghanistan.
  Helaas delen de regeringsleiders niet de mening van de 5 w’s, terwijl dit eigelijk voor hun nog een belangrijker uitgangspunt zou moeten zijn dan voor zo’n onbelangrijk burgermannetje als ik.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 15.21 uur

 39. @32 Anne Hilverda,

  Inderdaad goed doen doet goed volgen.
  Soms zou je wensen dat de problemen in dewereld zo makelijk op te lossen zou zijn zoals wij ze hier in een paar woorden beschrijven.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 15.24 uur

 40. ttjunior— maandag 29 oktober 2007 @ 11.17:

  Goedemiddag,

  De politiek van de voldongen feiten:
  Eerst een imperialistisch land als de v.s. in zijn -de hele wereld begerende machtswellust- steunen en, als dat -uiteraard!- tot nog grotere en eigenlijk onafzienbare ellende voor de Afghaanse bevolking leidt, een blik medische hulpverleners, verbandtrommels etc. opentrekken.
  Dat die natuurlijk het vooral daardoor ontstane leed verzachten en soms zelfs uit de wereld helpen, mag nooit de aandacht afleiden van het feit dat zij daar zijn NA een proces van verfoeilijke en zelfs verderflijke politieke besluitnemening, dat met democratie niets te te maken had.

  En ttjunior, als militarisme goedgepraat en zelfs verdedigd moet worden met bovenstaande redenering van “er moeten toch brokken worden opgeruimd en de bevolking moet worden geholpen”, zou je eens moeten bedenken dat ALLEREERT moet worden voorkomen dat gewetenloze machthebbers en hun politieke handlangers VOORAL mmilitairen voor voldongen feiten plaatsen en dat het zaak is dat deze machthebbers daartoe niet de kans krijgen.
  Dan hoef jij ons hier ook niet te verwijten dat wij “het verkeerd zien”…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 29 oktober 2007 @ 15.29 uur

 41. @34 Johan,

  Jij spreekt over bevolkings aanwas?
  In Afrika loopt de bevolking momenteel met 1,7% per jaar terug, door ondervoeding en ziekten.
  De top word verwacht in 2010/2012 waarbij AIDS doodsoorzaak nummer 1 word en deze Afikaansebevolking met 10/15% per jaar verminderd.
  Dit door gebrek aan geld, hulp en motivatie.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 15.29 uur

 42. @36 Gaf,

  Misschien het schuld gevoel van de westense wereld voor alle ellende die wij deze mensen hebben aangedaan in het verre verleden.
  Misschien zien we het als plicht om deze mensen te helpen, zoals het ons jarenlang is geleerd.
  Misschien heb jij gelijk en verwachten wij te veel van deze mensen.
  Misschien heb jij ongelijk en verwachten de mensen van ons deze hulp.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 15.33 uur

 43. @35 Eric,

  Is dit al zeker, want gisteren was het nog niet bekend al waren ze er wel bang voor.
  Voor de anderen hier even een link van Amnesty,
  http://www.amnesty.nl/bibliotheek_vervolg/actie_gewetensgevangene

  Wens afd. Maastricht veel sterkte in deze strijd.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 15.42 uur

 44. @38 TT
  Een losse flodder mijnerzijds.
  Soms zou je wensen dat de problemen in de wereld zo makkelijk op te lossen zouden zijn,
  en geheel overeenkomstig, even los van het feit zoals hoe gemakkelijk ze hier en elders besproken worden.

  Reactie door Alex — maandag 29 oktober 2007 @ 15.48 uur

 45. Aan een daad is nog nooit door een woord iets toegevoegd.
  Meestal is het omgekeerd.

  Reactie door Alex — maandag 29 oktober 2007 @ 15.52 uur

 46. Na tweeenéenhalf jaar betrokken lezende en soms hier wat schrijvende, bedenk ik dat alles al minstens eenhonderdentwaalf keer gezegd is.
  De eerste voorwaarde om iets niet te veranderen is er vooral over te kunnen blijven spreken.
  Niets ´menselijker´ dan dat.
  Met woorden achter elkaars staart aanlopen.
  Het perpetum mobile bestaat!

  Reactie door Alex — maandag 29 oktober 2007 @ 16.00 uur

 47. @tt en tt

  voor mij is het zeker dat de wereld eerder had ingegrepen in oost europa als er olie had gezeten en de productie daarvan in gevaar was gekomen. “onze” leiders stuurden liever soldaten die alleen maar mochten toekijken hoe anderen afgeslacht werden door de mladic-en van deze wereld. diplomatie over lijken.

  Zolang de olieproductie van sudan in stand blijft zal niemand daar ingrijpen. Integendeel, china houdt bij voorkeur ingrijpen tegen zodat hun olietoevoer uit sudan niet zal stoppen. uiteindelijk gaat ook die burgeroorlog alleen maar om olie.

  http://www.clio-international.nl/cenb/content/view/143/33/

  Ik vind het verschrikkelijk voor al die mensen die moeten lijden onder dit soort leiders.

  Verder ben ik de laatste die de militairen uit wat voor land dan ook zal afvallen als ze uitgestuurd worden op een “vredesmissie”. Zij worden inderdaad gestuurd en proberen te doen wat anderen ze opdragen. Ik heb alleen heel grote vraagtekens bij de menslievendheid en verdere motieven van diegenen die deze soldaten uitsturen.

  Wat ik begrepen heb waren er behoorlijk wat militairen die niet gesolliciteerd hadden bij ons leger om zich in een wildvreemd land af te laten schieten. Het feit dat het steeds moeilijker wordt “patriotten” te vinden die het leger in willen spreekt hierbij naar mijn mening voor zich.

  Reactie door ipuntje — maandag 29 oktober 2007 @ 16.14 uur

 48. @43&44 Alex,

  De goede wil bij de mens is er wel, nu de regeringl(ei)(ij)ders nog.
  Want een vogel kan wel fladderen maar niet vliegen met één vleugel.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 16.36 uur

 49. Blut und Boden
  Voor koningin en vaderland
  Voor onze vrijheid

  Je zou denken dat, naarmate we wijzer worden, er wel wat progressie is in de redenen waarom wij onze soldaten de dood in sturen.
  Maar het wordt steeds duidelijker dat we nu (weer) de verkeerde kant uit gaan. Van zo’n relaas van TT junior word je toch triest. Ik twijfel geen moment aan zijn goede bedoelingen. Maar als hij schrijft (@24):
  “en we weten ook dat als we omkomen dat we het voor iets goeds hebben gedaan”
  dan springen je toch de tranen in de ogen. Hoezo iets goeds? Wie zegt dat? Hoe weten we dat?

  Hij denkt (@14) dat de media ons zand in de ogen strooien en dat wij geen benul hebben van wat er “daar” gaande is. Hij weet wel “hoe het er daar echt aan toegaat”. Ja ja. De ouderen en wijzeren op dit weblog weten wel beter. Wij, die ouderen en wijzeren hier in dit kikkerlandje, wij zijn ervoor verantwoordelijk wanneer, waar en waarom wij onze jongens (en meisjes) erop uit moeten sturen. En hier is een grove fout begaan, door politici die zich op sleeptouw hebben laten nemen voor USA belangen.

  En wat zien wij nu gebeuren in die internationale oorlogsvoering? De dienstplicht is afgeschaft. Wij sturen een beroepsleger erop af. Erger nog, voor de USA is het al zo ver dat de smerigste klusjes worden geoutsourcet, uitbesteed aan firma’s, die van het bloedgeld hun business hebben gemaakt en daarmee een veelvoud verdienen van de karige soldij waarmee de arme negers uit de sloppenwijken en achterlijke krochten van de USA geronseld worden. En onze soldaten zitten dan verschanst in hun inktvlek op een computerscherm te turen en schieten hun granaten af over een afstand van 30 km op “de Taliban”, want dat zijn geen mensen, neen, dat is de “vijand”. Zo word je vanzelf zelf een vijand.

  Zo zijn we op de verkeerde weg.

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 29 oktober 2007 @ 16.59 uur

 50. @47 I-puntje,

  Als jij het stukje van de link even had gelezen zag jij ook dat de olie eigelijk maar een klein deel is in een omvangrijke corruptie, die eigelijk is ontstaan in de eerste burgeroorlog van Sudan, toen werd het land namelijk opgedeeld in twee gedeelten, het rijke noordelijke deel met hun goud en zilvermijnen en enkele olie bronnen en het arme zuidelijke deel die werd gegund aan de bevolking die geen moslims waren.
  Toen daar in de jaren 70 olie werd gevonden werden deze inderdaad door de regering in het noorden onteigend van het zuiden.
  In het zuiden waar de burgers zich gingen neerlegen in landbouw en veeteelt werd alleen maar rijker en de burgers in het noorden armer wat in de jaren 80 de aanzet was voor de tweede burgeroorlog, ik hoor president Numeiry nog zegen dat hij voor iedere Christelijk hoofd 150 dollar zou betalen waar een normaal burger meer als 70 dagen voor moest werken.
  Nee, dan hou ik het meer op de onderdrukking van het volk en de foute voorlichting naar het volk toe dan op de olie!

  Maar dat is dan ook maar mijn mening.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 17.48 uur

 51. Abdullah al-Mansouri

  Nederlandse mensenrechtenactivist Mansouri ter dood veroordeeld in Iran.

  Gedecoreerd door ‘onze’ koningin, uitgeleverd door Syrië en nu in de steek gelaten door het Nederlandse volk?

  Mensen, trek je mond nu eens open en kom in verzet. Google op afbeeldingen van Mansouri en heldhaftigheid krijgt een gezicht!!!

  Erik Sc

  Reactie door erik — maandag 29 oktober 2007 @ 14.53

  Abdullah al-Mansouri is net zo min “Nederlander” als ik Pers zou zijn

  Reactie door Schalkwijk — maandag 29 oktober 2007 @ 17.51 uur

 52. @35

  Het behoeft geen uitleg dat ik ook vind dat deze doodstraf natuurlijk niet uitgevoerd dient te worden, en ook niet aan welke “kant” ik sta.

  Maar…. als ik Iran zou zijn, dan zou ik het wel heel vreemd vinden als allerlei landen (waaronder dus Nederland) een beetje moeilijk gaat doen over een “terrorist”. Waarom kunnen “wij” wel in Afghanistan beoordelen wie een terrorist is (en ze dan maar meteen standrechtelijk execureren met een Apache of F-16)? Waarom kan de VS het ook in heel de wereld en iedereen zonder Habeas Corpus opsluiten, martelen, en laten verdwijnen? Maar waarom zou Iran dat dan niet kunnen? En, SP (Harry van Bommel, lees ik net), waarom zou de koningin nu ingezet moeten worden? Omdat ie Europeaan is? Nederlander? Lastig hoor…. de koningin heeft ook nog geen verzoeken gedaan voor al die mensen in Gitmo, waar jullie met de kamer net nog zijn geweest. Lastig….lastig…

  Reactie door Martijn — maandag 29 oktober 2007 @ 17.52 uur

 53. Jij spreekt over bevolkings aanwas?
  In Afrika loopt de bevolking momenteel met 1,7% per jaar terug, door ondervoeding en ziekten.
  De top word verwacht in 2010/2012 waarbij AIDS doodsoorzaak nummer 1 word en deze Afikaansebevolking met 10/15% per jaar verminderd.
  Dit door gebrek aan geld, hulp en motivatie.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @

  geweldig! vooral zo doorgaan!, dit kontinent met hun onintelligente mensen waar Stanley en Livingstone by hun reizen nog geen wiel volden, geen geschreven taal vonden, hebben de ondekkingen van de Europeanen (antibiotika) alleen maar meer problemen veroorzaakt.geen cent er meer naartoe, laat het herkolonialiseren maar aan de chinezen over!

  Reactie door Schalkwijk — maandag 29 oktober 2007 @ 17.57 uur

 54. Nog het meest van allen zijn kinderen de slachtoffers…..

  Nog zo’n oude spreuk uit het Latijn: de ene mens is een wolf voor de andere.

  Het enige wat we kunnen doen is proberen de levensomstandigheden zo goed te maken en de politiek zo in te richten, dat de wolfkant van de mens minder kansen krijgt.

  (Bij wijze van spreken, natuurlijk. Want wolven zijn in het echt heel sociale dieren!).

  -.-.-.-.-.-

  Voor zover ik mij kan herinneren heeft praktisch nooit iemand hier de Nederlandse militairen zelf aangevallen. De kritiek is altijd gericht geweest op de politieke beslissers. En terecht.
  Het is overduidelijk dat Nederland -met de Balkenende-kabinetten als de braafste jongetjes en meisjes van de neo-conklas- betrokken is geraakt bij de oorlogvoering in Afghanistan vanwege de Amerikaanse economische en geo-politieke aspiraties. En daarom is Nederland niet actief waar deze niet spelen. De “opbouwmissie” is een doekje voor het bloeden. Een militaire oplossing zal niet lukken, zo lang buitenlandse troepen in Afghanistan zijn. (De Taliban worden steeds weer aangevuld vanuit het Paahtuni-gebied in noord-west-Pakistan). En daarom zal werkelijke, blijvende “opbouw” een illusie blijken, zo lang geen politieke oplossing komt. (Door de diverse groepen binnen Afghanistan, gesteund door internationale garanties).

  @ Erik Sc (35):

  Helemaal mee eens.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 29 oktober 2007 @ 18.44 uur

 55. Altijd leuk om Bush en consorten de schuld te geven.Hebben ze ook. Alleen we zien nu dat in Afrikaanse landen zoals Ghana, en Angola waar Europa en Amerika geen invloed hebben de Chinezen de moderne slavernij aan het uitvinden zijn en grondstoffen op grote scfhaal exploiteren voor eigen gebruik.Helaas wordt de lokale bevolking natuurlijk misbruikt, en wordt er aan veiligheid in en om de mijnen niet gedaan. kost alleen maar geld. Helaas hoor je de SP hier niet over, zou dat nou door die Maoistische achtergrond komen?

  Reactie door Jan (andere) — maandag 29 oktober 2007 @ 19.00 uur

 56. Beschamend zou je haast gaan denken dat kolonisatie zo slecht nog niet was.

  Vreemd eigenlijk dat de kolonisator van Somalië maar bijvoorbeeld ook Soedan eigenlijk niets voor haar voormalige koloniën heeft gedaan maar wel gigantische inspanningen heeft geleverd in de Irakoorlog. Vreemde prioriteiten.

  Reactie door ACE — maandag 29 oktober 2007 @ 20.01 uur

 57. @37 TT.

  Dat is altijd weer de drijfveer om volkeren tegen elkaar uit te spelen.
  De Balkan is altijd het kruitvat geweest. Tito hield de club bij elkaar. Maar door het samengaan van verschillende volkeren de afgelopen generatie’s ging het de goede kant op. Maarja toen werd de knuppel in het hoenderhok gegooid, de Serviers waren de kwade pieren en moesten terug naar hun herkomst.
  Als hier in het overbevolkt landje geen bestaan mogelijkheid meer is voor iedereen, dan breekt ook hier de pleuris uit, terug naar je land van herkomst.
  Dat wordt wat, laat de echte Nederlander opstaan. Snap je wat Maxima bedoelde, we gaan allemaal opzoek naar onze roots.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 29 oktober 2007 @ 20.48 uur

 58. @ 40 Harrie V.

  Denk dat u toch eens toe moet treden tot de werkelijke wereld en eens gaan openstaan voor de realiteit.
  Uw geloof in de media gaat u boven de mededeling van mensen die er zijn geweest en zaken anders verklaren dan u het wenst of liever gezegt wenst te zien.
  90% van ons optreden in Aghanistan is gebasseerd op hulp aan de bevolking en 10% voor de bescherming van de door de NL-militaire veiliggestelde zones.
  En heb opruimen van de brokstukken is 99% de schade die de Taliban heeft achtergelaten en 1% van de voormalige USSR.
  Maar het is makelijk om achter een computer de mening te geven over zaken waar u geen kaas van heb gegeten en vermoedelijk nooit de moeite te hebben genomen om uw zelf beschikbaar te stellen voor hulp aan uw medemens.
  Zegen te helpen is inderdaad makelijker dan de daad bij het woord voegen.
  Maar ik ben trots op mijn werk en het werk dat mijn collega’s daar doen voor de burgers die daar proberen het normale leven weer op te pakken.
  Iets dat je als burger in Nederland niet kunt bevatten. Helaas.

  TT junior

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 20.56 uur

 59. @ 49 Hermie Kreeft,

  Of wij daar iets goeds doen wat eventueel ons leven waard zou zijn hoeft u ook niet te weten, dat is een wetenschap van onze eenheden die daar zitten of worden uitgezonden naar andere streken.
  Verder blijkt uw militaire kennis heel weinig is en zeker van de NL-strijdkrachten.
  Wij mogen namelijk alleen vuren als er op ons geschoten word en er geen burger doelen aanwezig zijn.
  Dus in een dorp word er door onze eenheden heel behoedzaam opgetreden in de wetenschap dat één gedode burger onze opbouw van een jaar teniet kan worden gedaan.
  Het is dan ook de grootste onzin die u hier verteld dat wij lukraak zouden schieten met granaten of mortieren.
  Bij enige twijffel word er door ons niet geschoten en zeker al niet met granaten of mortieren.
  Als er word geschoten vanuit een gebouw of hut, word er met warmte detectie eerst gekeken hoeveel mensen er in dit gebouw of hut aanwezig zijn en hoeveel wapens er zijn gebruikt, komt de personen en de wapens overeen dan word er nog eerst een waarschuwings raket afgeschoten met de mogelijkheid om zich over te geven, daarna zal er inderdaad gericht worden geschoten.

  Verder zijn de arme negertjes die u bedoeld in de US-Army, vaak criminelen die in Amerika de keus hebben om enkele jaren achter de tralies te gaan of voor enkele jaren dienst te nemen in het leger.
  Vandaar dat dit leger ook minder normen en waarden heeft als onze eenheden, maar dat hoef ik u als specialist vast niet te vertellen.
  Het volgende zal ik even citeren
  ———————————————
  Wij, die ouderen en wijzeren hier in dit kikkerlandje, wij zijn ervoor verantwoordelijk wanneer, waar en waarom wij onze jongens (en meisjes) erop uit moeten sturen.
  ———————————————
  Ik dacht dat dit de regering deed in overleg met de UN en Navo/Nato, of u moet ook deelnemen in deze regering?

  Met vriendelijke groet,

  TT-Junior

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 21.22 uur

 60. @51
  Ik lees nu in de krant dat na aanleiding van deze man de SP een enorme waarde hecht aan uit gereikte lintjes in dit land.
  Natuurlijk is alles geoorloofd om deze man van de dood te redden.
  Toch wel een beetje wrang.

  Reactie door De Hakker — maandag 29 oktober 2007 @ 21.27 uur

 61. TT
  Je klets uit je nek er is geen ene schone oorlog.
  En je klets nog meer uit je nek als je praat over onze schone jongens,heb je nooit geschiedenis boekjes gelezen.

  Reactie door De Hakker — maandag 29 oktober 2007 @ 21.31 uur

 62. Jan (andere) — maandag 29 oktober 2007 @ 19.00:

  Goedenavond,

  Het is nog maar de vraag of vooral Amerika, dat zich -gevraagd of ongevraagd- met de hele wereld bemoeit, daar geen invloed zou hebben…
  En je herhaalde suggestie aan het adres van Jan Marijnissen is niet alleen kwalijk, maar slaat nergens op.

  Overigens, in het kapitalistische westen kan Mao Tse Tung (ja in de oude spelling!) natuurlijk niets goed gedaan hebben: ik zou echter op zijn graf gezet hebben: hij gaf een volk van honderden miljoenen mensen TE ETEN en onderwijs!

  Weet jij eigenlijk wel wat voor -pakweg de tweede wereldoorlog- het lot van het merendeel der arme Chinezen was?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 29 oktober 2007 @ 21.32 uur

 63. Dag TT junior.

  Het is jouw goed recht, om jouw Grote Bazen te verdedigen. En om te geloven dat jij een radertje bent in een Grote, Heilige Opdracht.

  Heb jij er wel eens over nagedacht, wie in werkelijkheid de broodheren zijn, die jou en andere soldaten, hun taal laten napapegaaien?

  Voor wie en waarom jij “Des Konings Wapenrok” mag dragen?

  En waarom ook jij, omhuld in valse symboliek in een ver land, mee in Naam van Onze Nederlandse Miljardentrut, het risico mag lopen de Pijp voorgoed aan Maarten te moeten geven?

  Wat naar jouw mening nou eenmaal het risico van jouw “vak” is omdat jij je deels vrijwillig, liet misbruiken, om het principieel valse spel van killer te gaan spelen voor vrede en democratie?

  Om te beginnen doe jij dat voor het grootste tuig op teze aarde: de wapenhandelaars.

  Zij verdienen miljarden aan oorlogvoeren.
  Oorlog, moord en verwoesting voorbereiden, en dat allemaal laten uitvoeren, is hun hoogste doel.

  Om overal hun oorlogen te kunnen voeren hebben zij graag mensen, die niet veel weten, aan wie zij dank zij degenen, die met hun samenwerken, van alles kunnen wijsmaken.

  En dan zijn er meer dan jij denkt en ik weet.

  Hun vriendjes waren o.a. altijd al de handel, geldmachten, tegeerders en godsdienstleiders. En nog wat ander, ongenoemd tuig.

  Onze Minister van defensie, jouw oversten en generaals, die die kruipen bij dat tuig in de kont.

  Nog niet zo heel lang geleden was hun leus:
  Voor God, Koning, Vaderland en vlag.

  Omdat de gasten die jou hebben verleid om het leger in te gaan, (misschien omdat jij, mee dank zij hun economisch bestel en politiek, anders toch geen toekomst hebt), aan jouw helemaal geen waarde hechten, huilen zij krokodillen tranen als jou iets overkomt.

  Maar ze zijn hardstikke blij als jij er niet meer bent. Zij zijn duurder uit wanneer jij het zou overleven.

  Dan maken zij zich zich als het kan, met een koopje ervan af. Je krijgt een mooi stuk verguld blik.

  Jij en jouw medesoldatan hebben zich door ondankbare, volgevreten gierigaards laten wijsmaken, dat dat stomme blik eremetaal is.

  Met een uitstraling van Heldendom en zo. Maar er straalt aanzienlijk meer stompzinnigheid van af!

  Want als je invalide naar huis komt, verval jij tot armoede. En misschien is er na het leger dan voor jou geen toekomst meer jou in de burgermaatschappij.

  En hoe lang zal de AWBZ daarna de eventuele kosten van langdurig verblijf in het gekkenhuis willen blijven betalen?

  Geloof mij: Jou en al die andere soldaten kunnen zij, wanneer alles, althans voor julie voorbij is, missen als kiespijn.

  Een deel van jullie is al op voorhand afgeschreven.

  Is de Minister van defensie met zijn ambtenaren al met jullie op pad gegaan?

  Zou die schijtlaars werkelijk zo stom en gek zijn?

  Heeft de koningin er al haar neus laten zien.

  Nog niet eens lafaards, die jullie wapens hebben gefabriceerd gingen met jullie op oorlogspad..

  Hooguit kijken zij uit de verte toe, hoe jij je inspant om hun valse belangen veilig te stellen.

  TT Junior: Jij en jouw medesoldaten, jullie worden enorm belazerd.

  Maar omdat julie te weinig weten over wat de waarheid is en wat ik niet bij naam noem, geloven jullie in de grootste leugens.

  Maar jullie willen dikwijls ook niet weten, wat julie horen te weten.

  Maar zo was het ook ooit bij:

  Haras Mormolus,, die jou meer verstand, inzicht, kennis wijsheid enook nog een lang leven gunt.

  Reactie door Haras — maandag 29 oktober 2007 @ 21.33 uur

 64. @52 Martijn,

  Omdat de wet in Afghanistan dit zo stelt Martijn.
  Na de aanstelling van de regering zijn er wetten aangenomen die eigelijk de Taliban-strijders buitenspel moeten zetten en deze wet zegt eigelijk dat iedere burger van Afghanistan die een wapen opneemt te de de beschermende macht van de Afghaanse bevolking word gezien als terrorist.

  TT-Junior

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 21.40 uur

 65. TT-junior — maandag 29 oktober 2007 @ 21.22:

  Goedenavond,

  Ik constateer dat je nog maar eens datgene opsomt waartegen nu juist mijn reactie was gericht en heb derhalve geen zin om, net als jij, in herhaling te vervallen.

  En, mensen die een standpunt niet delen meteen van wereldvreemdheid betichten slaat nergens op: al was het maar omdat je mij helemaal niet kent.

  Ik zou van jou met misschien meer recht kunnen zeggen dat je hier een wat al te opportunistische rechtvaardiging van militarisme in het algemeen en jouw eigen rol daarin in het bijzonder probeert te geven.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 29 oktober 2007 @ 21.41 uur

 66. Mensen kankeren dat de energie zo duur is, de overheid hier vult zijn zakken er mee.
  De bevolking van Mogadishu,Somalie betalen een veel hogere prijs die leven in een hel, zien niets terug van de rijkdommen die het land van hen bezit. De nederlandse bevolking incluis mijzelf en regering is net zo hypocriet wat dit betreft wij hebben het zij niets.

  Reactie door lapper — maandag 29 oktober 2007 @ 21.42 uur

 67. @53 Schalkwijk,

  Als je daarmee bezig wilt gaan moet je alle mensen die middelmatig presteren laten inslapen en ben je niet veel beter als menig hitlertje.
  Aan de andere kant ben je weinig op de hoogte van de medische wetenschap, zoek anders maar eens onder de naam Dr. Bernard.
  Zijn lef en kunde redden nu vele mensen van een wisse dood.
  Verder komen vele elementen die wij nu nog gebruiken in de medicijnen voort van de oeroude gebruiken van de mensen die leven in en met de natuur.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 21.48 uur

 68. TT junior — maandag 29 oktober 2007 @ 21.22:

  Ik zag dit nog over het hoofd:
  In je reactie had je het over “mijn geloof in de media”…
  Nou, ik heb bepaald geen geloof in de media, ik heb op dit weblog herhaaldelijk mijn wantrouwen daarin verwoord, desondanks moeten we het met deze media doen en een bewust mens heeft doorgaans wel in de gaten waar de manipulatie zit en hoever die gaat.

  Nee TT-junior, ik vorm gewoon mijn eigen mening, meer niet!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 29 oktober 2007 @ 21.48 uur

 69. @57 d’olle Henk,

  Dit is ook één van mijn grootste angsten, want hebben wij allemaal geen handje ervan om het te laten zien hoe goed en vreedzaam het vroeger wel niet was.
  Als ik zie hoe Nederland na 1980 is verhard rauw en kil is geworden, krijg ik wel eens kippevel en staan mij de haren overeind.

  En om eerlijk te wezen, denk ik wel eens dat die hele oorlogen en strijd in het zuid oosten niet meer en minder is dan een afleiding van de problemen in Europa en Nederland in het bijzonder.
  Eerst was Rusland (USSR) de afleiding en nu de “moslim”staten.
  Vele Nederlanders zullen hier ook met beide benen intrappen omdat zij deze landen en de mensen die daar wonen niet kennen en eigelijk in hun ontwetendheid meegaan in de massa.
  Vermoedelijk krijgt mijn vader toch nog gelijk toen hij vroeger altijd tegen mij zij “jongen je moet leren want kennis is macht en geeft jou de kans de dingen te onderscheiden” en ik denk dat hij daar gelijk in krijgt en soms zou ik willen dat ik deze kenis niet bezat, omdat het makelijker zou zijn in de keuzes die ik als mens maak of moet maken.
  Ik zie hem nog staan op het station Hengelo toen de eerste trein aankwam met de gastarbeiders die hij verwelkomde en ik als 7 jarig jongetje verplicht was om na schooltijd met hun kinderen te spelen.
  Nu ben ik hem daar dankbaar voor omdat ik veel heb geleerd van hun cultuur en gebruiken.
  En daar nu nog steeds een goede vriendschap voor het leven aan overgehouden hebt.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 22.06 uur

 70. @60

  Hmm… als dit de definitie van een terrorist moet zijn die ze daar hanteren, dan moeten enkel nog eventjes (bijna) alle zelfstandige naamwoorden in de definitie worden uitgelegd. Maken we een lijstje, en dan geven we arrestatiebevellen uit. Maakt het wel een stuk handiger….

  Ofwel…Het lastige is natuurlijk dat we dit soort definities al wel vaker hebben gezien, en meestal zijn ze nogal arbitrair. We hebben ze gezien voor heks, ketter, communist, en nu ook terrorist. Iran zal ook wel z’n eigen definitie hebben, en heeft dus lak aan die van andere landen (en omgekeerd). En “het Westen” heeft niet echt een reputatie opgebouwd dat zij nu net de enige zijn met de ‘goede’ definitie.

  Reactie door Martijn — maandag 29 oktober 2007 @ 22.10 uur

 71. Na een weekend mij inlezende zit ik mij nu toch echt te verbazen hoe TT en zijn TT-tje voortdurende pleidooien houden over ‘onze jongens’ die op vredesmissie gaan.
  Niemand is verplicht om een dergelijke missie aan te gaan. Niemand is verplicht om met een batterij aan wapenarsenaal de vredesmissie in te gaan.
  Niemand is verplicht te doden en iedereen die hiermee akkoord gaat is bereid te doden. Dit is toegeven aan de moordenaar in jezelf!
  Als moeder zou ik mij diep schamen als een van mijn kinderen voor hun beroep in het leger was gegaan. Dan zou ik mij afvragen hoe het zo verkeerd kon zijn gelopen…
  Iedere respecterende ouder zou zijn/haar kind(eren) dergelijke dirty beroepen moeten afraden. Kinderen hebben we niet geboren laten worden om ze met een geweer de wrede missies in te sturen. Oorlogen kunnen alleen gevoerd worden omdat er personeel voor te krijgen is… en ja, helaas is er steeds opnieuw jeugd te vinden die hier hun geld mee willen verdienen. Ik noem het bloedgeld.

  Reactie door Gloria — maandag 29 oktober 2007 @ 22.10 uur

 72. Eigenlijk is iedereen die werkzaam is in het leger lid van een legale criminele bende!
  Met enig geweten: een beroep om je dood voor te schamen.

  Reactie door Gloria — maandag 29 oktober 2007 @ 22.23 uur

 73. 57. dólle Henk.
  Ben ik even blij dat ik van Greate Pier afstam.als dat geen Fries was,ben ik, ja wat ben ik dan?Een vreemdeling in Jeruzalem zeker?

  Reactie door anne hilverda — maandag 29 oktober 2007 @ 22.35 uur

 74. Volgens mijn klets je uit je nek TT junior.
  ………………
  Australische troepen die met de Nederlanders in Uruzgan zitten, hebben in juni niet meegedaan aan de slag om Chora.
  Ze vonden dat Nederland te weinig deed om burgerslachtoffers te vermijden. Australische militairen uitten hun bezorgdheid daarover bij officieren.

  Reactie door De Hakker — maandag 29 oktober 2007 @ 22.41 uur

 75. Vrede op aarde met kerst? Nou, als we op de huidige manier verder gaan komt die er niet.
  Waar draait het tegenwoordig om? Vreten op aarde en als je daarvan wat bekomen bent met oud en nieuw aan de oliebollen en vervolgens voor miljoenen de lucht in knallen en als goede voornemen voor het nieuwe jaar om maar weer wat af te vallen.

  Als we nou dat allemaal zouden afschaffen en het geld wat we normaal hiervoor uitgeven aan hulporganisaties te geven zou vrede op aarde veel dichterbij zijn.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 29 oktober 2007 @ 23.31 uur

 76. @71&72 Gloria,

  Ben nog steeds blij dat ik je kan verbazen.
  Al begrijp ik je verbazing niet in zijn geheel?
  Inderdaad is niemand verplicht om te doden en dat is inderdaad ook niet direct de bedoeling van militairen of politie, beide groepen mogen niet eens zomaar het pistool of geweer schietklaar hebben en zullen bij dreigend gevaar in de eerste instantie proberen dit zonder geweld op te lossen.
  Helaas leven wij in een wereld waarbij soms de veiligheid voor meerdere personen moet gaan voor deze ene persoon die gewapend is en niet wens te luisteren naar feiten en dan nog zal een NL-militair of politie proberen hem met een gericht schot uit te schakelen.
  En inderdaad soms is er geen ander middel over dan deze persoon te doden, hoe erg de gene die het schot lost ook vind.

  En ik denk dat het schamen als ouder te maken heeft in de positie van wat je van de wereld heb gezien en of je deze ellende met je eigen ogen hebt gezien of dat je deze ellende alleen heb gehoord op tv of internet.

  Misschien dat ik mij daarom niet schaam en trots ben op onze jongens en in het bijzonder op mijn zoon.

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 0.01 uur

 77. @74 Hakker,

  Was deze actie niet nodig om de aanvoerweg van wapens voor de Taliban-strijders en om het gebied veilig te stellen niet nodig dan?
  En hoeveel mensen zijn er gevallen in deze actie en hoeveel waren daarvan burger?

  TT-Junior

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 0.05 uur

 78. Hoewel ik denk dat er goedbedoelende uitzonderingen zijn, sluit ik me toch aan Gloria.

  Want leger is per definitie geen onpartijdige orgaan noch een opbouwende orgaan. Ongeacht de te rooskleurige motto’s en dekmantels, zijn de legers toch oorlogsmachines.

  Er zijn heel veel plekken op aard waar men hulp kunnen gebruiken, maar niemand is er om hulp te bieden. Nederland bemoeit zich in Afghanistan omdat onze normen en waardeloze regering een poppetje is van George Bush.

  Reactie door khosrow — dinsdag 30 oktober 2007 @ 0.14 uur

 79. @75 Evert T.

  Helemaal met je eens maar hoe krijg je de hulp op de echte plaatsen waar het nodig is?

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 0.17 uur

 80. @78 Khosrow,

  Inderdaad Khosrow een leger behoord toe aan het land waar het leger onder valt.
  In het geval van Nederland binnen onze grenzen staan ze onder het gezag van de regering, maar buiten onze grenzen kunnen en mogen zij alleen optreden onder het gezag van de VN/UN of als een bevriende Navo lid word aangevallen.
  Er is één uitzondering hierop en dat is als een regering van een ander land bij Nederland een verzoek indiend voor hulp en dan kan het nog alleen als de humanitaire waarden van dit land in gevaar is of als er door een te verwachten vluchtelingen stroom deze waarden van een buurland in gevaar komt.
  En als ik de verhalen hoor van onze jongens daar heeft het gelukkig weinig te maken met Bush of Balkenende, maar meer met het helpen van de bevolking die daar rond het NL-camp leven en eindelijk weer toekomen aan een normaal leven en is er sprake van wederzijdse respect tussen beide partijen.
  Momenteel is het vertrouwen zeer groot en groeit er een liefde voor dit land en dan ben ik het niet met je woorden eens dat een leger bij definitie een moordmachine is.
  Zeker niet als ik foto’s zie van geadopteerde opa en oma’s.
  Ik denk dat we dan bij uitzondering toch de uitzending van ons Nederlands leger moeten bijstellen en hun voorlopig de voordeel moeten geven van de twijffel, voor hoelang dit ook mag duren.

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 0.40 uur

 81. @77 TT

  Dat is met jou iedere keer zo. Je bent het steeds met iedereen eens…
  Maar ondertussen kom je hier iedere keer je pleidooi voor de missie voeren. Je zet ook nog je ‘zoontje’ in. De familie TT hier op bezoek. Waarvoor? Waar komt het iedere keer op neer?
  Om hier oorlogsretoriek te verkondigen onder de ‘heilige’ vlag van apostelschap.
  Man, wat een gehersenspoelde toestand bij jullie thuis. Van Balen zal er trots op zijn en van Boekenstijn niet minder!
  Kortom: het hele kabinet zal blij met je zijn. Sorry TT, maar in mijn ogen ben je net zo’n Christusverlakker als de rest van die christenen in de regering. Van Jezus hebben zij niet geleerd. Van wapens en bloedgeld hebben zij meer verstand. Hoeveel lijken heeft dit kabinet, samen met het ‘apostolische’ oorlogspersoneel, al niet op HET geweten?
  En zo houd ‘de zaak’ zichzelf in stand: leger, oorlog, artsen, leger, oorlog, artsen etceteraenzoverder… hier kan alleen maar een einde aankomen door: TE WEIGEREN!
  Kortom: je bent een rund als je met bommen stunt!

  Reactie door Gloria — dinsdag 30 oktober 2007 @ 0.41 uur

 82. @75 Evert Tigchelaar jr

  Tja… konden we nou maar eens EEN keer met Kerst de Nationale Onthoudingsdag invoeren. Uit protest naar onze regering en hun oorlogszuchtigheid. Mensen volkomen in de kou en trauma’s vanwege het zichtbare leed, wonden, wonden en gemis aan naasten… daar is toch niet mee te leven!!
  We zijn toch echt barbaars om Kerst in vrede en pais te vieren en uit de ruif van de supermarkten te consumeren om het onder genot van ‘vrede op aarde’ te nuttigen na de opgeblazen vrome preken in de kerk?
  HET IS NOG STEEDS ZO!! Vorig jaar zelfde discussie hieromtrent!!
  SH*T

  Reactie door Gloria — dinsdag 30 oktober 2007 @ 0.56 uur

 83. @ TT n.a.v. de laatste reactie.

  hoe krijg je de hulp op de echte plaatsen waar het nodig is?

  - Door per direct de onzinnige schuldenlast van de derde wereld kwijt te schelden
  - Door niet langer via de Wereldbank, het IMF, EU-importheffingen en EU-gesubsidieerde dumpingen een heel continent (Afrika) straatarm en dom en gewillig te houden
  - door te stoppen met het sprookje dat Afrika zichzelf niet kan voeden of onvoldoende rijkdommen heeft om voor zichzelf te kunnen zorgen (dat is namelijk alleen zo als onze diefstal zou stoppen)
  - Door geen religies en volkeren opzettelijk tegen elkaar uit te spelen
  - Door eerlijke prijzen te betalen aan de mensen die ook voor ons produceren, waar ook ter wereld
  - Door de internationale wapenhandel eindelijk eens serieus aan te willen pakken
  - Door eerlijke en goedwillende militairen zoals jij echt alleen maar in te zetten in het belang van gewone mensen, en niet voor het belang van een of andere machthebber met een heel andere agenda.

  Reactie door Olav ten Broek — dinsdag 30 oktober 2007 @ 1.09 uur

 84. @63 Haras,

  Ten eerste wil ik u danken dat u ondanks u zeer negatief kijkt op het leger, toch de kracht en de moed vind om mij een tot inzicht te brengen.
  Maar net als vele mensen streef ook ik mijn idealen na, net als ieder weldenkend mens denk ik.
  En ik begrijp ook dat ik misschien in vele ogen het verkeerde beroep heb gekozen en voer deze strijd ook regelmatig met mijn vader, die mijn standpunten wel begrijpt maar ook nog steeds vind dat er andere wegen te bewandelen zijn.
  Ik heb met mijn vader diverse keren landen bezocht waar ik mensen tegen kwam in pure armoede, mensen die stierven van honger of door ziekte, mensen die hun kind aanboden aan mijn ouders om het kind mee te nemen zodat deze veilig zou zijn.
  Vanuit dit standpunt heb ik eigelijk al op zeer jonge leeftijd besloten dat dit mijn kinderen en familie nooit zou overkomen, maar ik ook andere mensen op deze planeet zou willen helpen uit deze ellende te komen.
  Want mijn hond heeft het duizend keer beter dan deze mensen.
  De kans die ik nu heb om slechts enkele mensen te helpen als militair heb ik met beide handen aangegrepen en ja ik ben militair en ik heb het recht om een wapen te gebruiken en misschien zal ik deze ooit moeten gebruiken als ik weer terug ga, maar ik weet als ik hem of één van mijn team hem zal gebruiken is het omdat het niet anders kan.
  Ook ben ik er mij van overtuigt dat ik misschien het volgende slachtoffer zou kunnen zijn en dan kan ik alleen hopen dat deze niet zinloos is geweest.
  Maar zoals u het zich voorsteld dat wij luisteren moeten naar Bush of zijn andere vriendjes vind ik ver gezocht, want voordat je word uitgezonden krijg je een protocol waarvoor je daarheen gaat en die van de Nederlandse militairen is deze nog steeds het veilig stellen van de zones en hulp bieden waar het gevraagd word door burgers en/of locale overheden.
  Maar ik begrijp dat dit is moeilijk uit te leggen bij mijn vaders zijn club de SP.
  En aan de andere kant vind ik wel dat deze club van ome Jan ook mijn respect heeft verdiend, omdat nog niemand mij persoonlijk heeft aangevallen op mijn daden en dit zet mij meer tot denken …..

  Maar nogmaals mijn intenties zijn niet meer en niet minder dan een leefbare wereld voor iedereen en niet alleen voor ons.

  TT-Junior

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 1.39 uur

 85. @68 Harrie V.

  Als uw wijsheden niet uit de media komen waar haalt u ze dan vandaan en waarom bent u dan zo negatief over onze missie’s in afghanistan?
  Ergens moet u deze informatie toch vandaan hebben om een beeld te kunnen vormen?

  TT-Junior

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 1.44 uur

 86. Zat even op het internet te spiten naar meneer Haras :)

  Na dat hij mij op een corecte manier de les had gelezen wilde ik natuurlijk meer weten over deze persoon.
  Ik vond iets wat ik jullie niet wilde onthouden.
  Haras zie het als respect naar jou, want het was formidable geschreven.

  http://blog.seniorennet.be/mormolus73/archief.php?startdatum=1170630000&stopdatum=1171234800

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 2.01 uur

 87. En voor nu beste SPers welterusten (ik denk ook namens mijn vader die al lang slaapt en zijn computer deze avond moest delen) en wens u allen een behouden wacht op NL-bv.

  Groetjes TT-Junior

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 2.03 uur

 88. Als je daarmee bezig wilt gaan moet je alle mensen die middelmatig presteren laten inslapen en ben je niet veel beter als menig hitlertje.
  Aan de andere kant ben je weinig op de hoogte van de medische wetenschap, zoek anders maar eens onder de naam Dr. Bernard.
  Zijn lef en kunde redden nu vele mensen van een wisse dood.
  Verder komen vele elementen die wij nu nog gebruiken in de medicijnen voort van de oeroude gebruiken van de mensen die leven in en met de natuur.

  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007 @ 21.48

  Laat de zwaete afrikaantjes plantjes gaan zoeken in het oerwoud om aids te genezen,hoeven we hier in het westen niet voor hun antivirale geneesmiddelen te betalen, zolang ze hun sexuele driften niet kunnen bedwingen en een kapotje niet willen gebruiken en ze aids krijgen laat ze dood gaan.
  Als trotse zwarte ga je toch niet bedelen bij witte mensen, de zwarte mensen hebben immers de piramides gebouwd!! Ze zijn toch zulke geweldige boeren die enorme oogsten kunnen verbouwen in Rhodesia?
  Waar praat je over,! Bernard de Joods Kanadeese Abortionist MD die Katholiek werd of Barnard de Witte Afrikaan die de eerst transplantatie deed? War hebben die met zwart afrika te doen!
  De nieuwe kolonisten, de Chinezen zullen de Afrikanen wel een lesje in werken leren!
  Geen geneuzel over “Rechten” etc.

  Reactie door Schalkwijk — dinsdag 30 oktober 2007 @ 6.53 uur

 89. Eigenlijk is iedereen die werkzaam is in het leger lid van een legale criminele bende!
  Met enig geweten: een beroep om je dood voor te schamen.

  Reactie door Gloria — maandag 29 oktober 2007 @
  alleen een achterlijke vrouw als jij zou zo iets kunnen zeggen Gloria, dankzij de opofferingen van vele duizenden noord amerikaanse jongeren kan je deze zemeligen uitspraken in het nederlands bezigen, als deze NA jongeren niet te hulp gekomen zouden zijn had je nu in het duits of russische je zemelige klaag verhalen kunnen bezigen met je gewouwel over je rechten op meer bijdragen uit de staats ruif daar waar jezelf en je kinderen nooit geen stuiver aan hebben bijgedragen je bent niets anders dan een goed gebekte parasiet! die haar kennis niet op een positieve nuttige financieel produktieve manier will inzetten. Ga een s een keer op Margraten kijken en bekijk een voor een de grafstenen eens besteed vooral aandacht aan de leeftijd van deze bevrijders die nooit hun geboorte land meer terug zagen!

  Reactie door Schalkwijk — dinsdag 30 oktober 2007 @ 7.04 uur

 90. beste schalkwijk

  mijn ouders stemden pvda, dus stem ik ook pvda, dan hoef ik niet na te denken?
  De cda was vroeger goed voor ons, dus stem ik cda?
  De joden hebben veel ellende meegemaakt in die oorlog, inmiddels ruim 60 jaar terug, dus mag je geen kritiek hebben op israeli’s?
  We zijn ruim 60 jaar geleden bevrijd door amerikanen (vergeten we de polen, canadezen, engelsen en al die anderen voor het gemak maar even), dus zijn de amerikanen voor eeuwig onaantastbaar en kunnen hun presidenten nooti meer wat fout doen. Tjoh, dat zou nog eens een vrijbrief zijn om bush het “vierde rijk” te laten beginnen.

  Zoveel domheid zou eigenlijk verboden moeten worden!

  Reactie door ipuntje — dinsdag 30 oktober 2007 @ 7.54 uur

 91. p.s.
  als het voor een politieke partij of land al mogelijk is een krediet op te bouwen, dan moet dat krediet toch ook een keer op zijn. De amerikanen staan ondertussen al diep in het rood.

  Reactie door ipuntje — dinsdag 30 oktober 2007 @ 7.58 uur

 92. TT ik maak me ongerust over je.
  Natuurlijk heeft de burgerlijke bevolking hier gen last van
  DEN HAAG – Defensie moet diepgaand onderzoeken of militairen kanker hebben opgelopen tijdens hun uitzending naar Irak en Afghanistan.
  ……………….
  En accepteer je vak zo als het is, om te moorden en sluit goed de geschiedenis in je oren dit ging altijd ten koste van de burgers in elke oorlog.
  ………
  @89
  Schalkwijk dat moet je echt doen, veel gaan kijken op deze kerkhoven en dan moet je diep nadenken.
  Vragen kun je deze jongens niets die kwamen uit het oosten en uit het westen.
  Maar wat zouden ze je antwoorden.
  Kijk goed naar die leeftijden en denk er aan toen je zelf zo jong was.
  En vraag of ze trots zijn gevochten te hebben voor koningin en vaderland.
  Vraag ook aan ze of ze trots op dat waar zij voor vochten de koningin, die nu banden heeft met een gewezen regiem met de zelfde methodes als waar zij tegen vochten.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 30 oktober 2007 @ 8.42 uur

 93. Houzee, houzee, houzee!

  Schalkwijk,

  1) je verspreekt je met de uitspraak [...]deze NA jongeren[...]. Misschien ben jij wel een NA-jongere (nationale alliantie)?

  2) Al-Mansouri is geen Pers, maar een Ahwazi Arabier. Niet dat dat voor jou veel verschil maakt, maar het geeft precies aan waarom hij gevangen zit.

  3) ‘positief nuttig financieel produktief’, heerlijk Nederlands van je! Kan zo uit het boekje van Wilders komen, of was dat Mussert?

  4) Een paar bijdragen van je lezende doet mij beseffen dat je iets tegen Joden, katholieken, Afrikanen, HIV geïnfecteerden en vrouwen hebt. Is er nog wel iemand over om van te houden?

  5) Het woord ‘Rhodesia’ werd en wordt veel in kringen van het Oud Strijders Legioen gebruikt. Ben jij qua leeftijd al Margraten rijp?

  6) Een man die een vrouw voor parasiet uitmaakt verkeert in de geestelijk emotionele toestand van een planktondeeltje.

  Reactie door GuardianAngel IC — dinsdag 30 oktober 2007 @ 9.03 uur

 94. @41 De top word verwacht in 2010/2012 waarbij AIDS doodsoorzaak nummer 1 word en deze Afikaansebevolking met 10/15% per jaar verminderd.
  Dit door gebrek aan geld, hulp en motivatie.
  Reactie door TT — maandag 29 oktober 2007

  Deze voorstelling van zaken lijkt me eerder gefabriceerd door “goede doelen”, de professionele geld uit de zak kloppers. Afrikaans zijn ook Egypte, Marokko, Algerije, Tunesie, Lybië.

  Reactie door Johan — dinsdag 30 oktober 2007 @ 9.45 uur

 95. Trek het je niet aan Gloria, van die mijnheer Schalkwijk bedoel ik.
  Er zijn nu eenmaal mensen die geloven in het militair-industrieel-complex als oplossing van alle ellende.

  Nog even terugkomend op je reactie 81:. Einstein heeft al gezegd: de oorlog houdt pas op als de mensen weigeren er aan mee te doen.
  Tijdens de Indonesische “toestanden” toen de jongens voor hun dienstplicht daar naar toe moesten, was de legertop geschokt door het aantal wegblijvers,En de mensen die hen lieten onderduiken werden in de gevangenis gezet.
  Een van de gevangen rekruten verwoordde het als volgt: wat Koningin en Vaderland en Grond, ik heb niet meer grond dan de aarde in geraniumpotten in de vensterbank.
  Deze nuchtere man kwam natuurlijk uit het noorden. Maar dit even terzijde.

  Overigens, wie heeft de Amerikaanse journalist gehoord in Netwerk gisteravond, die journalist die al meer grote schandalen aan de kaak heeft gesteld (My Lai bv.)hoe krankzinnig de situatie is in Amerika. Bush kan in zijn eentje het startschot geven en dan is in l2 uur tijd de aanval op Iran begonnen.Ik had al eerder berichten in de Washington Post gelezen dat hoge generaals als de dood zijn omdat er atoomwapens zouden zijn opgesteld.

  Ooit hadden we Hitler en wat heeft deze tapijtvretende waanzinnige kunnen aanrichten; toch zal dat niet meer dan een kleuterknokpartijtje zijn vergeleken bij wat nu might happen.
  God sta ons allen bij.

  Reactie door anne hilverda — dinsdag 30 oktober 2007 @ 9.52 uur

 96. @81 Gloria,

  Neem eens een kijkje over jou beeldscherm heen.
  En neem geen woorden in uw mond die u niet kunt waarmaken en hoezo ben ik het hier met iedereen eens, zou dit zo zijn zou de discussie’s die ik hier voer zinloos zijn.
  Ik ben het dan ook niet met uw stelling eens alleen maken uw frustratie’s een normale discussie bijna onmogelijk.
  U steunt landen en regeringen die miljoenen levens op hun kerfstok hebben en gaat er in uw stelling ervan uit dat het westen dit wel gedaan zou hebben, zinloze uitspraken zonder motivatie of bewijs maar gewoon mee mekkeren met een groepje die dit ook vind en dan beschuldig u mij van weinig inzicht of hokjes politiek?
  Ergens geeft u aan dat u de media niet vertrouwd, dan kunt u uw informatie waarop u uw uitspraken basseerd alleen krijgen door deze landen te hebben bezocht en de situatie te plaatse in ogenschouw te hebben genomen, maar dit is ook niet mogelijk want dan waren uw conclussie’s anders geweest.
  Dus vermoedelijk heeft u uw informatie vergaard op een verjaardag feestje of ergens aan de bar in een cafe, want uw informatie is niet juist verre van dat en het is dan ook jammer dat u met uw foute informatie anderen probeerd te vergiftigen.
  Nou kan ik u voorstellen om eens het ministerie van defensie te bezoeken in Den Haag, maar dan zal u komen met het antwoord dat deze de informatie vervalst zouden hebben.
  In iedergeval ben ik van mening dat u niet openstaat voor informatie die uw waarheid teniet doet en dat is jammer, want hierdoor heeft u niet de mogelijkheid om uw horizon te verbreden en dat is zeker jammer, omdat u in diverse discussie’s overkomt als een inteligente vrouw waar ik graag mee in discussie ga.
  Alleen in deze slaan wij volgens elkaar de plank volledig mis en zijn door uw beschuldigingen aan mij en mijn gezin die maken dat een discussie niet mogelijk is.
  Ik wens u verder dan ook een fijne dag en misschien heeft u deze morgen even tijd om het journaal te kijken waar weer een stukje was over de voedsel transporten in Afghanistan.

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 9.53 uur

 97. @88 Schalkwijk,

  Ik bedoelde Christiaan Neethling Barnard geboren in Beaufort West (Zuid-Afrika), op 8 november 1922 en overleden in Coral Bay (Cyprus),op 2 september 2001 was een Zuid-Afrikaans hartchirurg, studeerde in Kaapstad was eerst huisarts maar is na een korte studie in Amerika terug gegaan naar Afrika als chirurg.

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 10.04 uur

 98. Beste Amerika(USA)haters,

  Even jullie geheugen opfrissen:
  Irak is de oorlog begonnen (Koeweit)
  Duitsland is de oorlog begonnen
  Afghanistan is de oorlog begonnen (Twin Towers)
  Japan is de oorlog begonnen.
  Noord Korea is de oorlog begonnen.
  Iran solliciteerde erna(Gijzeling ambassade)
  Een handvol oorlogjes, die de Amerikanen echt niet veroorzaakt hebben.

  Dst het de Amerikanen niet altijd voor de wind gaat, is bekend. (Zie Vietnam, waar ze zich met een interne oorlog bemoeiden) Maar ze hebben toch wel wat meer respect verdiend.

  Reactie door Johan — dinsdag 30 oktober 2007 @ 10.20 uur

 99. Schalkwijk bralt in 88:
  `zolang ze (`zwarte afrikaantjes’) hun sexuele driften niet kunnen bedwingen en een kapotje niet willen gebruiken en ze aids krijgen laat ze dood gaan’

  Dit behoeft toch enige nuancering:
  De Paus verbiedt namelijk condooms en zolang de Afrikaanse medemens grotendeels wordt gekerstend door missionarissen in dienst van het grootkapitaal, en zolang de Amerikaanse Republikeinen in naam van hun God hysterisch doen over voorbehoedmiddelen, zal Durex geen zaken doen in Afrika. Maar wellicht is dat ook de bedoeling en heeft de rubberindustrie, die haar grondstoffen betrekt uit Afrika, meer belang bij het leveren van gummiknuppels, rubberkogels en Hummers met grote rubberen wielen aan door haar gemanipuleerde zwarte dictators in de Afrikaanse wingewesten waar rijkdommen weg te grissen zijn. Daarom gebruik ik ook liever de spelling `Gristenen.’ (grissen, griste, gegrist: op inhalige wijze andermans
  bezit & waardigheid afdwingen)

  Reactie door Haq — dinsdag 30 oktober 2007 @ 10.37 uur

 100. @ 97
  “Barnard was een anti-semiet. De eerste harttransplantatie was op jood. We worden nog altijd voor experimenten gebruikt” Dit was dus een grapje met een knipoog door een joodse kennis van me.

  Reactie door Johan — dinsdag 30 oktober 2007 @ 10.37 uur

 101. Puntje van actie dan maar.

  We zijn het hier met z’n allen eens dat Amerika te ver gaat in haar honger naar macht over grondstoffen (niet alleen olie). Rumsfeld speelt daarin een cruciale rol, die nu aan de kaak gesteld kan worden. Check ddarvoor even deze link, http://keesdejong.blogspot.com/.

  De gemartelden danken u.

  Reactie door Kees — dinsdag 30 oktober 2007 @ 10.38 uur

 102. TT en TT-junior,

  Zoals al eerder hier door mij aangegeven op het log van JM, zal het bekend zijn dat ik tegen elke vorm van geweld ben.
  Mijn 2 jongens heb ik één ding echt verboden heb, dat is dat ze niet in het leger mogen.
  Ik heb ze met véél moeite op de wereld gezet, niet met de bedoeling om ze mensen te laten afschieten of dat ze zelf afgeschoten worden.

  Verder wil ik zeggen dat ik het WEL moedig vind van TT-junior om hier openlijk te vertellen over zijn bevindingen en ‘roeping’.
  Ook al is het niet mijn keuze, wie ben ik om deze jongen te veroordelen?
  Wie zijn ‘jullie’ om deze jongen te veroordelen?

  TT-junior doet in zijn ogen goed werk en ik denk zo, ondanks dat menigeen het er niet mee eens is, wij deze jongen niet voor alles wat mooi en lelijk is kunnen uitmaken en bestempelen als een ordinaire moordenaar.

  Ik vrees dat zolang er mensen op deze aarde rondlopen er altijd oorlog zal blijven.
  Ik heb gezegd.

  Fijne dag verder aan allen gewenst.

  Reactie door Anja (B) — dinsdag 30 oktober 2007 @ 10.52 uur

 103. TT en TT-junior,

  Zoals al eerder hier door mij aangegeven op het log van JM, zal het bekend zijn dat ik tegen elke vorm van geweld ben.
  Mijn 2 jongens heb ik één ding echt verboden heb, dat is dat ze niet in het leger mogen.
  Ik heb ze met véél moeite op de wereld gezet, niet met de bedoeling om ze mensen te laten afschieten of dat ze zelf afgeschoten worden.

  Verder wil ik zeggen dat ik het WEL moedig vind van TT-junior om hier openlijk te vertellen over zijn bevindingen en ‘roeping’.
  Ook al is het niet mijn keuze, wie ben ik om deze jongen te veroordelen?
  Wie zijn ‘jullie’ om deze jongen te veroordelen?

  TT-junior doet in zijn ogen goed werk en ik denk zo, ondanks dat menigeen het er niet mee eens is, wij deze jongen niet voor alles wat mooi en lelijk is kunnen uitmaken en bestempelen als een ordinaire moordenaar.

  Ik vrees dat zolang er mensen op deze aarde rondlopen er altijd oorlog zal blijven.
  Ik heb gezegd.

  Fijne dag verder aan allen gewenst.

  Reactie door Anja (B) — dinsdag 30 oktober 2007 @ 10.52 uur

 104. @ 35 Erik: `Nederlandse mensenrechtenactivist Mansouri ter dood veroordeeld in Iran.’
  Inderdaad tragisch, maar ik zou graag zien dat ons kabinet ook aandacht besteed aan de zevenduizend doodvonnissen per jaar in China, het hoogste officiële aantal ter wereld. Op 70 feiten staat daar de doodstraf, oa. óók voor het opkomen voor mensenrechten, zo verklaart een recent rapport van Amnesty International. Maar zolang ondernemend Nederland dik zaken doet met de communistische Volksrepubliek China, maar wel hier hypocriet schelden op links Nederland, zal het wel geen interessant verhaal zijn. (uiteraard mogen er op last van Bush geen zaken gedaan worden met Iran, dat had die Mansouri misschien kunnen redden)

  Reactie door Haq — dinsdag 30 oktober 2007 @ 11.00 uur

 105. @97 TT

  Dr Christian Barnard was en pionier op het gebied van harttransplantatie. Zijn eerste transplantatie deed hij in 1967 in het Grote Schuurziekenhuis, de patient heette Louis Washkansky, hij overleed na 18 dagen. De tweede patient leefde nog ruim een jaar. Het gtote probleem was het afstoten van een vreemd lichaam in een mens. In die tijd werkte ik in mijn vrije uren in het Ac. ziekenhuis Leiden aan een reg. systeem om zinvolle gegevens te krijgen uit duizenden bloedtesten met zwangere vrouwen, zij hadden een vreemd lichaam in zich. Dr. Banard heeft gewerkt met gevens die door Leiden aan hem verstrekt zijn. Ik moet er bij zeggen dat al deze onderzoeken mogelijk waren met verstrekt geld door Amerika.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 30 oktober 2007 @ 11.19 uur

 106. @73 Anne Hilverda.

  Ja die Grote Pier dat was mij er een. Kwam hij niet uit Saksen?

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 30 oktober 2007 @ 11.28 uur

 107. @69 TT.

  Jouw vader is een man om trots op te zijn.
  Kennis is macht, waaraan ik toevoegde, een kennis is meer macht. Laten wij het maar op het eerste houden, daar je in kennissen lelijk kunt vergissen.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 30 oktober 2007 @ 11.39 uur

 108. Geluk schijnt mensen in Nederland niet gelukkiger te maken.Hoe moeten WIJ dit met z’n allen verantwoorden aan landen waar mensen sterven als vliegen???

  Er zit niks anders op…gewoon doorgaan met ademhalen.Fort Europa sluit z’n deuren en het enige wat WIJ doen is wijzen hoe slecht ZIJ het wel niet hebben…pure waanzin!!!

  Reactie door QuestionMaster — dinsdag 30 oktober 2007 @ 11.59 uur

 109. Dank je wel TT. voor de belangstelling.

  Die verwaarloosde blog, dat stiefding, waar ik al een hele poos niets meer aan heb gedaan, heb ik altijd stil gehouden.

  Misschien zet ik er binnenkort weer iets op.

  Om te beginnen zal wat geslachte oude koeien weer tot leven wekken en terug in de uitgemeste stal van mijn blog stoppen.

  Een toch wel mooie koe was het gewiste, alternatieve Kerstverhaal met als inhoud:

  Maria was een familielid, een bekende, of een liefje van Koning Herodes.

  Jezus was Herodes zijn onwettige zoon, die een bedreiging vormde, voor de troonopvolging van Archeleus, dat was een andere, doch wettige zoon van Koning Herodes.

  Groeten van Haras.

  En op voorhand: alvast maar prettige Kerstdagen. En een behouden thuiskomst voor TT junior

  Groeten van Haras.

  Het ga jullie goed!.

  Reactie door Haras — dinsdag 30 oktober 2007 @ 12.06 uur

 110. @92 de Hakker,

  Natuurlijk heeft het een impact op de burgelijke bevolking en wel aan beide zijden.
  Kijk alleen al eens naar de onrusten in ons eigen land, de angsten die er leven onder de bevolking van Nederland is groot, want hoe kunnen anders personen als een Wilders of een Verdonk serieus worden genomen.
  Wij strijden hier tegen personen als een Wilders en een Verdonk om bepaalde bevolkings groepen te beschermen tegen deze uitwas, wij doen dit op een “nette” en beschaafde manier ook al vallen er wel eens harde woorden over en weer.
  Aan de andere kant kun je stellen hoe Nederland reageerde naar de moord op Fortuyn en van Gogh, het land was lam geslagen en wij gingen met zijn allen de straat op, wat hier kon, kan en mag.
  Kom je in landen zoals Rusland, dan zie je nu nog de naweeen van de dictatuur waar de mensen onder hebben geleden, nog steeds praat men daar niet in het openbaar over politiek en zelfs in familie kring word er maar mondjesmaat over gesproken.
  Dit zijn allemaal reactie’s op een actie mijn beste Hakker.
  Maar als je dan kijkt naar landen zoals Irak en het voormalig Joegoslavie waar door een machts vacuum de mensen elkaar in de haren vliegen om hun gelijk te halen, terwijl deze bevolkings groepen jaren vreedzaam naast elkaar hebben gewoont is er meer aan de hand dan alleen een geloofscrises, maar deze bevolkingen kunnen nog opkomen voor hun rechten.
  Kijk je naar landen zoals Sudan en Afghanistan deze mensen zijn murm geslagen en kunnen hun eigen leven eigelijk niet meer oppakken en nu ga ik me even beperken tot Afghanistan omdat ik de situatie in Sudan niet precies kent.
  Zoals jij weet heb ik afgelopen zomer Afghanistan mogen bezoeken en zal proberen je een beeld te schetsen hoe deze mensen daar leven.
  In het noorden heb ik plaatsen bezocht zoals Kondoz, Taloqan, Baghlan en Warsadj, plaatsen die tussen de 25.000 en 100.000 inwoners hadden, deze gebieden worden “beschermd” door Amerikaanse eenheden.
  De mensen die ik daar heb gesproken, behandelde mij met een groot wantrouwen en de burgers op straat lopen met een grote boog om de witte man heen en proberen elk contact te vermijden, zelfs op uitnodiging van de locale overheden wensen de locale hulpverleners geen gehoor aan te geven, op één persoon na, die mij vertelde dat hij was gezonden om met mij te praten, omdat hij verder geen familie meer had en niets te verliezen had.
  Hij vertelde mij een verhaal dat mij de haren overeind deden staan.
  Het komt er in kort op neer dat zij eigelijk tussen twee vuren zitten en de kans hadden te worden opgepakt door de US-army wegens spionage of te worden gedood door de Taliban wegens verdacht te zijn.
  Maar hun grootste angst was nog wel dat zij bang waren dat hun oude vijand uit het noorden weer terug zou komen.
  Na een week ben ik van het noorden via Hérat door gevlogen naar Kandahar en heb daar de plaatsen Khakrez, Ma rouf, Kandahar en het Taliban bolwerk Chorabak bezocht.
  Waar ik heb gesproken met diverse mensen en locale overheden.
  Wat mij het meest opviel was het vertrouwen van deze mensen die openlijk met mij spraken en mij uitnodigde bij hen thuis.
  Verder viel het mij op dat er water aanwezig was en medische hulp geboden werd.
  Dus er was wel duidelijk hulp geboden en gegeven door de diverse organisatie’s waaronder het nederlands en australisch leger.
  Ook het optreden van deze eenheden is totaal verschillend ten opzichte van de Amerikanen en de Britten, de laatsten lopen met hun wapens in aanslag terwijl de NL en de Ausies lopen met hun wapen op hun rug naar beneden gericht.
  Ook werken de Nederlanders en de Australiers met locale tolken en niet zoals de Amerikanen en Britten met opgeleide tolken uit eigen gelederen.
  Het zijn kleine verschillen in de aanpak, maar deze kleine verschillen maken het wel voor de bevolking stukken makelijker in omgang en wekt vertrouwen tussen beide partijen.
  Daarom blijf ik ook bij mijn standpunt en zeg laat Nederland daar hun werk afmaken ten gunste van deze bevolking die veel vertrouwen hebben in de aanpak van deze Nederlandse en Ausies.
  Graag had ik ook nog de heilige plaats Dialalabad in de provincie Nangarhar bezocht met hun Archeologische opgravingen, maar helaas was dit verboden gebied.
  Verder wat de olieproductie betreft deze is minimaal en word alleen uitgevoerd in de provincie Djozdjan in het uiterste Noorden van Afghanistan.
  Ik hoop alleen voor de bevolking dat ik binnenkort dit land weer kan bezoeken maar dan als toerist om de diverse archeoligische plaatsen te kunnen bezoeken.

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 12.33 uur

 111. @98 Johan,
  Citaat;
  Beste Amerika(USA)haters,

  Even jullie geheugen opfrissen:
  Irak is de oorlog begonnen (Koeweit)
  Duitsland is de oorlog begonnen
  Afghanistan is de oorlog begonnen (Twin Towers)
  Japan is de oorlog begonnen.
  Noord Korea is de oorlog begonnen.
  Iran solliciteerde erna(Gijzeling ambassade)
  Een handvol oorlogjes, die de Amerikanen echt niet veroorzaakt hebben.
  ———————————————
  Irak was voor Koeweit al in oorlog met Iran, toen werden zij gesteund door Amerika en Europa.
  Duitsland is inderdaad meerdere keren een oorlog begonnen waaronder twee keer een WO.
  Afghanistan is zover ik weet nog nooit een oorlog begonnen, het vermoeden was dat Bin Laden zich zou schuil houden in dit land en de oude regering de Taliban steunde.
  Alleen word er gemakshalve vergeten dat er twee soorten Talibanezen zijn, 1. De koran geleerden en 2. de Taliban-strijders.
  De laatste mag bestreden worden, maar de eerste nooit.
  Verder gooi jij twee soorten oorlogen door elkaar, een oorlog tussen twee staten en een oorlog tussen meerdere staten en een handvol terroristen die onderdak krijgen in deze landen.
  Wat als er volgende week blijkt dat deze leiders zich bevinden in Rusland, gewoon Rusland binnen vallen?
  Dan is misschien het laatste wat wij zien een flits en that’s all folks.

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 12.48 uur

 112. Olle henk wat maak je me nou? Wil je de aanstichter zijn van de Groningse en Friese Twisten.
  Handen af van us Pier ût Kimswerd.

  Reactie door anne hilverda — dinsdag 30 oktober 2007 @ 13.06 uur

 113. @ 102 & 103 Anja B.

  Ook ik was er op tegen dat mijn kinderen dienst zouden nemen, maar soms volgen je kinderen een idiologie die haaks staat op de idiologie van de ouders.
  Maar zijn uitleg hoe hij het ziet en hoe hij de problemen denkt te kunnen oplossen in de wereld, heeft voor mij zijn keuze wel acceptable gemaakt.
  En na de gespreken met zijn team genoten en zijn leiding gevende, ben ik er achtergekomen dat hun inzet voor een betere wereld en de strijd tegen het onrecht de boventonen voeren.
  Zij hebben een missie en die willen ze afmaken binnen hun gestelde normen en waarden.
  Dat zij gewapend soms moeten beslissen over een mensenleven stuit mij ook tegen de borst.
  Maar dat doet voor mij niets af voor het respect voor mijn zoon en zijn eenheid, mits zij zich kunnen houden aan de normen en waarden die zij zichzelf hebben gesteld.
  En ben er van overtuigd dat als alle militairen deze instelling hebben de ellende in de wereld snel zo zijn opgelost met een minimum aan slachtoffers.
  Maar helaas zijn er ook nog steeds legers die zonder geweten de mens bevecht en een strijd aangaan met hun zelf.
  Als je deze eenheid vraagt waarom zij een wapen hebben is hun antwoord “om de burgers in uiterste geval te verdedigen” terwijl ik verwachte een antwoord te krijgen “om ons te verdedigen”.

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 13.09 uur

 114. @106 D’olle Henk,

  Inderdaad, maar kennissen en vrienden kun je accepteren tot ze je vertrouwen misbruiken.
  Wat dan weer meer kennis opleverd.
  Ben trouwens benieuwd wanneer jou kerstverhaal 2007 te lezen is op deze site.
  Ik kan me nog een kerst verhaal herinderen van toen ik klein was en werd verteld op het CJV wat een onderdeel was van YMCA.
  “Als kerstklokken luiden/Steroogje” beide verhalen kwamen uit een groen boekje zover ik mij herinder.

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 13.17 uur

 115. @109 Haras,

  Het zou wel een eenvoudige verklaring zijn waarom hij moest worden gekruizigd en sterven aan het kruis.
  Wat dan ook direct aangeeft welke zonden er werden bedoeld, namelijk het overspel!
  Misschien als je het verhaal terug vind deze hier kan plaatsen als link of misschien mij het even mailt tukkersterror@rambler.ru .
  Of misschien nog beter dat onze Jan een weblog opend waar wij onze kerstverhaal kwijt kunnen, deze uit te brengen in boekvorm en de winst omzetten in kerstpakketten voor de zwervers hier in Nederland.
  Als we deze pakketten dan vullen met eerlijke producten uit de derde wereld landen, slaan we drie vliegen in één klap.
  Dan wel graag de eerste druk overhandigen aan Bush.
  ****KerStwensen****
  *******Pakketten***
  *******Voor********
  ******aRmsten******
  ****OndEr**********
  *******De**********
  ******nEderlanders*

  Het zou een leuk streven zijn;)

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 13.35 uur

 116. Het lijkt wel of deze site gegijzeld wordt door het ministerie van defensie om goodwill te kweken bij de achterban van de SP, onder leiding van de TT-family en nog wat bevriende ‘schalkwijk’ geesten.
  Lees de pleidooien eens na. We hebben het hier over een militair en diens vader die zich van werk voorziet vanwege de daden van zijn zoon. Tenslotte moet er eerst geweld gebruikt worden om gewonden te verbinden. Zo eet de familie TT van oorlog en gewonden. Sorry, maar ik kan hier geen respect voor opbrengen. Juist deze type mensen die bereid zijn mij een kijkje te laten nemen in het ministerie van defensie zijn gladjakkers in hun verdediging naar oorlogen en vredesmissies. Zij zijn getraind om ons van dit soort replieken te bedienen en ik herken ze uit duizenden. Heb te vaak in mijn leven met militairen gedicussieerd om over hun afgezanten maar niet te spreken! Hun breinen zijn gevuld met vijandsdenken en laten zich met regelmaat bijtanken door de misleidende films- en gegevens over de ‘vijand’.
  In mijn ogen heeft iedere opvoeder gefaald in zijn/haar opvoeding als diens kind kiest voor het leger. Het met vlag en grenzen bepaalde denken is een tekort aan inlevingsvermogen. Een heel benauwd wereldbeeld om eigen land als centrum van het heelal te beschouwen! De mensheid is een grote familie hier en nu. En iedereen ongeacht WIE die bereid is een van onze familieleden op Aarde te vermoorden zie ik als een ongewenst familielid.
  Wat ik bedoel TT met: met iedereen eens zijn is je gepaai hier op allerlei items. Maar owee bij dit soort onderwerpen komt de aap uit de mouw. Het plaatje is compleet: het gedrag van de doorsnee infiltrant! Mensen zien te winnen voor de louche zaak van defensie. Wat nou defensie? Wat nou verdediging? Sinds wanneer zijn wij aangevallen? Houd toch op met die onzin familie TT c.s.
  Samen met Bush en zijn bereidwillig personeel wordt de wereld bezet om de zonodige verplichte democratie in te voeren die inmiddels op een felle dictatuur is uitgelopen. Zie hoe men niet schroomt om over talloze lijken te gaan en hoe de wereld schoongewassen wordt van ‘de’ vermeende vijand. Wie zich voor deze kar laat spannen is medeschuldig aan de lugubere plannen van een waanzinnige wereldheerser die via de hele Arabische wereld volkeren aan het uitroeien is. Wat een ziekelijke kuddegeest!

  Reactie door Gloria — dinsdag 30 oktober 2007 @ 13.58 uur

 117. @112 Anne Hiverda

  Sorry, het is ook zolang geleden. Gezien ik een geboren Geldelander ben, had Hertog Karel van Gelre iets met Grote Pier.
  Deze wetenswaardigheid vond ik op internet:.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Grote Pier.mht

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 30 oktober 2007 @ 14.11 uur

 118. Sorry, deze link heeft moeite met een space.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Grote.mht

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 30 oktober 2007 @ 14.17 uur

 119. @98 Johan
  en deels ook @ 111 TT
  Er wordt hier wel heel erg eenvoudig geredeneerd over welk land, of welke partij een oorlog is begonnen. Door zomaar een lijstje met daders te publiceren maakt u in het oog van de geschiedenis een uitglijder. Wanneer je zoiets doet moet je sowieso weten wat er echt is gebeurd, en moet je aangeven wat je bedoeld ‘is begonnen’. ‘Is begonnen’ is niet zo eenvoudig. Wat houdt namelijk het begin van een oorlog in? Het eerste die een schot afvuurt? De eerste die zijn soldaten op ander grondgebied laat treden? En wat wanneer we weten dat de beginner dat eerste schot gaat afvuren, is degene die dan preventief als eerste schiet de schuldige?
  Vanuit die korte vraagjes het volgende als antwoord op wie er is begonnen:
  : Irak is de oorlog begonnen (Koeweit)
  Wanneer we het principe hanteren dat degene die de dader uitlokt en ruimte geeft tot het plegen van een misdaad dan is Amerika hier de beginner. Let wel, Iraq heeft toestemming gekregen voor het beginnen van die oorlog. Het bewijs daartoe zal ik nog terug moeten vinden. Dus deze moet even in goed vertrouwen worden geplaatst.
  : Duitsland is de oorlog begonnen
  WW1 – Nee, deze oorlog is een gevolg van de onderlinge verhoudingen en verdragen tussen de verschillende Europese landen. Op 28 juni 1914 wordt in Sarajevo de Oostenrijkse troonopvolger, aartshertog Franz Ferdinand, door een Servische nationalist vermoord. Na een Oostenrijks ultimatum deze man uit te leveren besluit Rusland over te gaan tot mobilisatie van haar legers. Die daad is de eerste aanzet tot oorlogshandeling van WW1. Berlijn eist stopzetting van die mobilisatie. Rusland weigerde de mobilisering te stoppen, daarop heeft Duitsland de oorlog verklaard aan Rusland. Er is nog veel meer gebeurd, maar da’s voor een andere keer. Zoals de Franse haat tegen de Duitsers vanwege de vernedering die ze hebben geleden in 1870.
  WW2: Het begin van deze oorlog ligt, net als eigenlijk, bij de eerste in het verloren machtsevenwicht na 1870. Sinds die tijd is europa op zoek naar een ‘balance of power’ die noodzakelijk is voor een evenwichtig en vredig europa. Hitler is de oorlog begonnen, Ja. Maar het verdrag van Versailles (overgave na WW1) heeft de Duitse bevolking zo tekort gedaan dat de daaruit voorkomende onvrede de bodem was waarop de DAP en later NSDAP groeide. Dit is door alle overwinnaars van WW2 onderkend, met de hulp tot wederopbouw (en niet nóg een Versailles) als gevolg.

  Dit nuanceren kun je met iedere door 98 genoemde oorlog doen. Maar dat is er veel tekst, hier houdt ik op.
  P.S., wat zou de reden voor een komende Iran – Amerika oorlog zijn? Weer atoomwapens? Of hebben we daar een genuanceerder idee over?

  Reactie door Kees — dinsdag 30 oktober 2007 @ 14.35 uur

 120. @111
  Er was geen twijfel omtrent de betrokkenheid van Afghaanse regering en de kliek om een zekere Bin Laden. Dit land was gewoon de thuishaven van BL en was m.i. de feitelijke leider van Afghanisten. Dat deze uit S.Arab. komt, doet niet terzake, Hitler was ook een Oostenrijker. Ja en als je vanuit Afghanistan aanslagen beraamt tegen een NATO-partner en alvast in New York begint, noem ik dat oorlog voeren. En dat gezegde van “Wat als er volgende week blijkt dat deze leiders zich bevinden in Rusland, gewoon Rusland binnen vallen?” doet niets af van de daden van BL en zijn vazallen. Dus haal ik geen oorlogen door elkaar.

  Reactie door Johan — dinsdag 30 oktober 2007 @ 14.54 uur

 121. Hoi olle Henk,

  Wat geef jij toch altijd leuke links door.
  Deze is ook wer de moeite waard.

  van de serie Floris kan ik me deze reus nog voor de geest halen.

  Reactie door Carla — dinsdag 30 oktober 2007 @ 15.07 uur

 122. @ TT-junior (59):

  Citaat: “Dus in een dorp word er door onze eenheden heel behoedzaam opgetreden in de wetenschap dat één gedode burger onze opbouw van een jaar teniet kan worden gedaan.”
  Het spijt me, maar dat valt niet te rijmen met de kritiek die de Australiërs hebben op het onvoorzichtige optreden van de Nederlanders bij Chora wat betreft de burgerbevolking!
  (Zoals De Hakker ook zegt in nr. 74).

  @ 77:

  Gemeld is dat zeker zo’n zestig burgerslachtoffers zijn gevallen bij de slag om Chora.

  Zelf ben ik overigens geen pricipiële pacifist en zie ik het belang van militairen in bij noodzakelijke VERDEDIGINGS-, VERZETS- EN VREDESACTIES. Daarom heb ik bv. het verzet tegen de Amerikaanse oorlogvoering in zuid-oost-Azië en de Griekse junta gesteund. Maar ik heb wel eerder al duidelijk gemaakt dat ik het militaire optreden in Afghanistan hieronder niet kan scharen.

  @ Anne Hilverda (95):

  Dat was de beroemde Amerikaanse journalist Seymour Hersch, die o.a. de slachting in My Lai (Vietnam, eind jaren zestig) en de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad heeft onthuld. Hij zei dat hij nooit zo bevreesd was als nu met president G.W. Bush. Diens haar hoeft maak verkeerd te zitten, en hij kan besluiten Iran aan te vallen, aldus Hersch. Dat kan binnen 12 uur, omdat alles al tot in de puntjes is voorbereid.
  Waarvan akte!

  @ Johan (98):

  Wat een flagrante onzin.
  De strijd om Koeweit was in 2003 al 12 jaar geleden.
  De Amerikaanse inval in Irak had als voorwendsel de aanslag op de WTC-torens, weet je nog? Daarmee had Irak niets van doen.
  Afghanistan als zodanig heeft niets met de WTC-torens te maken. Bin Laden was geen “leider” van dat land.
  Noord-Korea is geen oorlog begonnen, maar het resulaat van de Korea-oorlog.
  Iran heeft al eeuwenlang niet een ander land aangevallen; nu zoekt Bush naar een smoes.
  Enz., enz.
  Klets toch niet zo!
  (Zie ook TT (111) en Kees (119)).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 30 oktober 2007 @ 20.28 uur

 123. Bedankt olle Henk, het is een prachtig verhaal. En waar gebeurd. Ïs het waar gebeurd? Ja het is waar gebeurd”.Wat had je vroeger toch leuke tv programma’s vergeleken met de huidige ongein.Dat was meen ik in l973 ,de eerste oliecrisis en de gordijnen die dicht moesten.
  Dat brengt mij trouwens op het volgende.Ik heb met verbazing mijn energie-afrekening bestudeerd.Alhoewel ik met zuinigheid en vlijt 220 euro bespaard,waarvan ik trouwens maar 80 terugkrijg,omdat ze alvast zich indekken voor de komende maand, zie ik dat het voorschot met 44% is verhoogd.Daarbij reken ik dan niet eens het weer terug te betalen bedrag,want dan kom ik denk ik wel op meer dan 50%.
  Ik zag net dat er iets over voedselbanken is gepubliceerd, nou daar moeten dan duizenden bijkomen. Ik ken veel mensen die echt op de rand van de afgrond wankelen en elke maand wel een rekening moeten laten liggen in de hoop dat er nog eens een extraatje komt om het tekort op te lossen.
  Wat is het hier voor dievenbende geworden? en als de werkgelegenheid nu eens toenam,maar nee,met duizenden gaan ze de laan uit.

  l22. Seymour Hersch.Ja ik had de naam weer gevonden Olav Meijer.Hij had de De Leeuw lezing gehouden in Groningen.
  Vandaag,nog geen l2 uur later, hoorde ik toevallig een beleggingsgoeroe uitleggen hoe het er in werkelijkheid uitziet fin.economisch in de VS. Dus als de bubble barst,wat is dan het antwoord? De beuk er in, dan kan de wapenindustrie (motor van de am. economie) tenminste weer draaien.
  Het is misschien nog maar tien seconden voor l2.
  Ik vraag me af, zijn er nu mensen die konsekwenties gaan trekken, maatregelen nemen, er over na denken,wat in crisis te doen b.v.
  Of halen ze hun schouders op en boeken ze hun kerstvakantie, na ons de Zondvloed!

  Reactie door anne hilverda — dinsdag 30 oktober 2007 @ 23.24 uur

 124. @116 Gloria,

  Ik vind uw uitspraken ten opzichte van mij en mijn familie onbeschoft en buiten proporties met de aantijdingen en beschuldigingen die u uit ten aanzien van mijn vak en vakgebied.
  Als u uw gal wilt spuwen doet u dit maar in uw eigen kring of neem anders een maag tablet.
  Ik vind dit ongehoord en onbeschoft, U kunt dan wel afgeven tegen de militairen die zich bevinden in deze oorlogs/ramp gebieden, maar deze tonen meer respect dan U ooit zou kunnen opbrengen voor uw medemens.
  Ik heb mij tot opheden ingehouden tegen over u, ondanks de eerdere spontane uitbarstingen van u tegenover mij en mijn gezin, waarbij u probeerd met onzin verhalen uw gelijk te behalen, vandaar dat ik nu in verweer ga en ten opzichte van u ook maar eens direct op de man (vrouw) speelt.
  Ten eerste sluit u uw ogen voor de waarheid in de wereld en is in uw ogen een leven van een burger in deze gebieden niets waard, dat in deze gebieden dagelijks mensen sterven van honger of simpel weg worden vermoord maakt u niets uit, want dit gebeurd in een land ver weg van uw bed u kent deze mensen niet en wilt niet de moeite nemen om deze mensen te kennen.
  Ten tweede wens u uw oren te sluiten voor informatie uit directe bronnen van personen die daar zijn geweest en u objectieve informatie kan geven zoals Amnestie, Unicef, Rode kruis, etc.etc.
  Ten derde zegt u een socialist te zijn in hart en nieren, terwijl uw antwoorden ver van de sociale beginselen afliggen.

  Ik kan u slecht één goede raad geven, ga uw horizon eens verbreden, ga eens op zoek naar informatie op site’s van organisatie’s die neutraal wensen te blijven, voordat u iemand veroordeeld of beschuldigd van iets waar u in uw ontwetenheid niet van op de hoogte bent.
  Want hierdoor bent u ver van de sociale gedachten.

  Reactie door TT — dinsdag 30 oktober 2007 @ 23.26 uur

 125. TT-junior:

  Wat jij voortdurend probeert duidelijk te maken is, dat je (vanuit een gezichtspunt van meedogendheid en desnoods mensenliefde) heel veel goeds kunt doen in een, op verkeerde gronden (want met veel minder, of mogelijk zelfs in het geheel niet menslievende motieven) gecreerde, situatie, die dan vervolgens haast krampachtig ACHTERAF (!!!) zijn rechtvaardiging vindt in jullie goede daden.
  Mij lijkt dan de enig juiste weg om -als de beweegredenen bijv. niet deugen en deze derhalve zo niet aan de bevolking “verkocht” kunnen worden- dan niet te gaan.
  Volgens mij handel je dan ook nog eens overeenkomstig het oorlogsrecht dat op zijn zachtst gezegd heel veel moeite zal hebben met de hele oorlogssituatie in Afghanistan en de vele buitenlandse militairen aldaar….

  Je vroeg mij waar ik mijn “wijsheid” vandaan haal om tegen de regeringsbeslissing van troepenstationering in Afghanistan te zijn:
  Dat is niet mijn wijsheid, dat is de wijsheid, vervat in de z.g. “spelregels” die het oorlogsrecht regelen.

  Voor zover ik weet, (en ik ben daar vrijwel zeker van) staat dat geen oorlogshandelingen toe uit motieven, gegrondvest op “hulpverlening” die zonder die oorlogshandelingen niet verleend kan worden.

  Ook Amerika’s oorlogvoering in Afghanistan is in strijd met het gangbare oorlogsrecht: Afghanistan is als ver en eigenlijk achterlijk, nog in stammenverband levend land geen bedreiging voor Amerika te noemen (dat te beweren zou echt een gotspe zijn !!).
  Ook het feit als zouden zich daar voor Amerika gevaarlijke “terroristen” schuilhouden is geen rechtvaardiging.

  Het is daarom des te meer schande dat Nederland eigenlijk kritiekloos (zoals al tientallen jaren overigens!) achter Amerika aanholt en zijn eigen bevolking medeschuldig maakt (zeker in de ogen van de talloze slachtoffers) van de gruwelen die oorlog met zich meebrengt:
  Je zou met goede argumenten de stelling kunnen verdedigen dat aldus de regering het gevaar voor daden van terrorisme, gericht tegen Nederland, sterk vergroot.

  En TT-junior, waarom moet een regering zo geheimzinnig en eigenlijk achterbaks doen als het gaat om een uitleg van en toelichting op de beslissingen die tot de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Irak hebben geleid?
  Dan kun je -met die nog altijd bestaande geheimzinnigheid- toch nauwelijks nog vertrouwen hebben in de motieven die tot de beslissing hebben geleid om “onze jongens” naar Afghanistan te sturen, temeer daar er wel degelijk overeenkomsten zichtbaar zijn, al was het maar de ook daar weer overheersende slaafse dienstbaarheid aan Amerika!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 30 oktober 2007 @ 23.26 uur

 126. @ 74 & 122 de Hakker en Olav.

  Sorry maar het duurde even voordat ik de informatie had.
  De slag om Chora(bak) zijn “burgerslachtoffers” gevallen totaal 68 stuks.
  Zes waren vrouwen die zijn onthoofd, de overigen waren mannen die gevonden zijn zonder wapens.
  Van deze 68 zijn er 8 gevonden in de plaats Chora(bak) zelf waaronder deze 6 vrouwen.
  De grootst aantal “burgerslachtoffers” zijn gevonden in de vallei/bergen waar >1500 talibanstrijders zaten.
  Onze vraag of deze slachtoffers inderdaad burgers waren zal een open vraag blijven, gezien de possitie waar deze mensen zaten op het moment van de strijd.
  Het lijkt onlogisch om als burger te gaan zitten op een berg bij +40 graden voor je lol.
  Maar wij zien dit als burgerslachtoffers tot het moment dat het tegendeel is bewezen.
  Wel kan ik er u op wijzen dat er onderzoek is gedaan door justitie en ons geen verwijten waren te maken.
  Wel was deze pas zeer belangrijk om deze veilig te stellen en wel op twee vlakken.
  1. Illegale wapen tranport vanuit Pakistan tegen te gaan.
  2. Om transporten van voedsel en hulpgoederen een veillige doorgang te verschaffen van/naar Chora.
  Hierdoor zijn de strijders die in Helmand zitten afgesloten van levering zoals wapens, mortieren, raketten en grondstoffen om bommen te maken.
  Verder kan ik weinig in detail treden, maar deze tacktische zet zal deze winter de taliban strijders dwingen hun strijd op te geven en deze bergen te verlaten.
  Inzage in de stukken omtrend de onderzoeken die gedaan zijn heb ik niet kunnen krijgen, maar dat lijkt mij voor de SP-top geen probleem.
  Ik hoop in iedergeval dat ik ondanks mijn beperkingen in de informatie u toch nog een volledig antwoord te hebben kunnen geven.
  En dat er slachtoffers vallen maakt het voor mij niet uit of het Taliban of burger is, omdat het in mijn ogen beiden mensen zijn met een recht op leven.
  Gelukkig komt het dan ook niet vaak voor dat we gericht moeten schieten.
  Vaak als wij een doel tegenkomen van waaruit wij worden beschoten,schieten wij eerst traangas granaten naar binnen of word er hulp ingeroepen van luchtsteun die 1 of 2 geleide raketten afvuren vlak naast het doel, waar na deze mensen zich overgeven.
  Het grootste aantal slachtoffers vallen dan ook door ongelukken of afzwaaiers.

  Dit is ook het laatste stukje dat ik hier schrijft, omdat ik begrepen heb dat de meeste mensen op dit blog liever niet hebben dat militairen hun mening geven op de strijd die word geleverd door de NL-militairen.
  Dus laat het verdere schrijven op dit blog dan ook over aan senior die zich beter in woorden kan uitdrukken dan ik.
  Dus mevr. Gloria maakt u niet druk van mij zult u geen last meer hebben en wat mijn vader betreft, ach die overleeft uw woorden wel en heeft uw respect niet nodig, die leeft van een glimlach van een kind die hij heeft kunnen redden.
  Het is alleen jammer dat u een oordeel velt over iemand die u niet kent en vermoedelijk nooit zal leren kennen.

  TT-Junior

  Reactie door TT — woensdag 31 oktober 2007 @ 0.42 uur

 127. @125 Harrie,

  Dit word echt mijn allerlaatste bijdrage.

  Inderdaad moeten wij ons houden aan de krijgstucht die vallen binnen de Nederlandse wetgeving.
  Ook hebben wij te maken met diverse internationale wetten vast gelegd in internationale verdragen zoals de bekenste wel zijn van de VN en onze eigen NAVO.

  De situatie in Afghanistan, daar zijn wij op uitnodiging van de regering en met toestemming van de Afghaanse regering, Nederlandse regering, de verenigde naties en onze NAVO bondgenoten.
  Om heel eerlijk te zijn heb ik nooit gekeken hoe dit wetelijk in elkaar zit en voor ons is dit ook een situatie waarin wij eigelijk nooit in verkeren en vermoedelijk ook nooit meer komen.
  Een land nodig je uit om hen te helpen in een strijd die zij zelf niet kunnen uitvoeren.
  Ik kan je nu een antwoord geven maar dan zou ik onzorgvuldig handelen.
  Ik zal het morgen proberen uit te zoeken hoe dit eigelijk precies in elkaar steekt.

  Reactie door TT — woensdag 31 oktober 2007 @ 1.02 uur

 128. @124 TT

  Draai de zaken niet om TT. Zoals gezegd: ik ken dit soort ‘masserende’ bewegingen!
  Waar jij het over hebt is het EFFECT van die rancuneuse inval van Bush en zijn gewillig personeel. En ja, nu zit dit land op de puinhoop van de ruine die Bush met zijn militair gevolg heeft aangericht!
  En dan nu de apostel spelen en zo begaan zijn met het Afghaanse volk… TT laat mij niet lachen om die militaire prietpraat!
  Maar eerlijk gezegd: ik vind het om te huilen!
  De leugen wordt groter en groter en straks weet niemand meer waar de oorzaak lag: bij Bush en de Twin Towers waarvan NIEMAND exact weet door wie en waarom deze pretentieuse torens ten val zijn gebracht. Daar zijn nog heel wat theorieen over en de waarheid zal ooit aan het licht worden gebracht.
  En zie: Bin Laden kan niet aan de tand gevoeld worden en op hypothetische gronden is dit land inclusief de bevolking op gruwelijke wijze gepakt! Idem dito in Irak, waar Saddam de strop kreeg en NIETS met de Twin Towers te maken had en GEEN chemische wapens bezat! En ook hier duurt deze illegale oorlog voort en voort en wordt ook dit volk systematisch uitgedund.
  Jazeker TT kan ik mij een socialist noemen die zich geen militaire lapjes laat voorhouden. Dat jij je hebt laten inpakken is jouw zaak, maar ik hoef niet mijn horizon te verbreden om sympathie voor deze hele MISTAKE op te brengen. Dat is gewoon een kwestie van logisch denken en oorzaak en gevolg goed in de gaten houden!
  Het is de welbekende scene van de huidige wereldheerser en zijn Europese vrienden:
  Eerst de puinhoop creeren om daarna ‘helpertje’ te lopen spelen.
  Ik kan nog maar EEN ding hopen:
  Dat Mansouri NIET ter dood veroordeelt wordt in Iran! Want het zal jou niet verbazen dat ik mijn vooruitziende blik hier inzet om aan te nemen dat dit NOG meer de Amerikanen inclusief de Nederlandse regering versterkt om maar weer eens een nieuwe puinhoop te creeren en het vervolg ken je: werk aan de winkel voor de apostelen! Tja… die zielige mensen kunnen we toch niet in de steek laten!! Snappie?
  Ik ga er van uit dat Mahmoud Ahmadinejad dit zelf ook kan bedenken! Ik reken op zijn intelligentie.
  Of het allemaal helpen zal? Tenslotte moeten we de oorlogsindustrie draaiende houden en de ‘opbouw’ levert ook aardig wat op in menig ‘pocket’. Tja… dat heb je met die neoliberalistische ‘apostelen’.

  Reactie door Gloria — woensdag 31 oktober 2007 @ 2.01 uur

 129. @127 tt

  ik kan normaal gesproken respect hebben voor jouw standpunten, ook al zijn die totaal omgekeerd aan de mijne.

  Je geeft mensen altijd de goede raad om zich goed te informeren en eventueel zelf te gaan kijken.

  in dit verband vind ik je opmerking: “De situatie in Afghanistan, daar zijn wij op uitnodiging van de regering en met toestemming van de Afghaanse regering”, diep droevig en een gotspe. Maar goed dat we ons zelf moeten informeren, hoewel ik deze manipulatie wel vanuit mijn eigen geschiedeniskennis kan doorzien.

  De (onmenselijke) regering van afghanistan bestond, voordat amerika bin laden ging “zoeken” (die ze m.i. niet eens WILLEN vinden, zo blijft de legitimatie voor de volgende slag) uit de taliban en die hebben gegarandeerd niet gevraagd om nederlandse soldaten.

  Het is wel erg makkelijk eerst zonder uitnodiging een regering omver te stoten, er dan een nieuwe neer te zetten en dan te zegggen dat je uitgenodigd bent.

  Reactie door ipuntje — woensdag 31 oktober 2007 @ 7.51 uur

 130. @124
  TT junior.
  Jou beroep is geen vak het is een roeping en met als doel, doden,dit kan ik niet als een vakmanschap zien.
  Dit is namelijk een enorme belediging voor de echte ambachtelijke vakmensen.
  Wat ik me afvraag je komt uit een gelovig gezin waar werd bij jou in je jeugd over gepraat thuis om dat je dit als roeping heb mee heb gekregen.
  Zou dan toch het geloof het kwade naar boven halen bij de schijn gelovige.

  Reactie door De Hakker — woensdag 31 oktober 2007 @ 8.15 uur

 131. Kunnen we nu s.v.p ophouden met mensen te demoniseren en te bestempelen tot crimineel .

  tt Junior vond het even nodig om al die negatieve reacties op het leger te nuanceren en ook zijn kant van het verhaal, hij is immers iemand uit het veld.

  Ik snap best dat op een SP site veel mensen zitten die tegen elke vorm van militairisme zijn, het is hun goed recht.
  Wat ik niet begrijp zijn de vuile en smerige reacties op iemand die zich geroepen voelt om dienst te nemen in het leger en risico’s neemt als het gaat over vredesmissies, ook hij verdient respect van ons allemaal, deze jongens vinden het niet leuk om te doden en zijn ook niet in het leger gegaan om te doden.

  Wat mij ook irriteert is dat men hier veilig achter de PC wel even deze mensen uitmaakt voor moordenaar, crimineel en kind van foute ouders, lekker makkelijk hoor.

  Hou nu op met oordelen en laat iedereen in zijn of haar waarde, TT heeft zich hier op dit web atijd correct gedragen, terwijl hij toch ook vaak wat over hem heenkreeg, een normale discussie is hier vaak niet mogelijk met andersdenkenden, mensen als b.v. ‘d olle Henk en ouwe Dirk zijn voor mij de echte democratische socialisten, zij geven hun mening luid en duidelijk en laten een andersdenkende wel in hun waarde.

  Reactie door Carla — woensdag 31 oktober 2007 @ 10.24 uur

 132. 115 @ TT,

  Ik heb het Kerstverhaal, samen met een verhaal oner een lief fragmentatiebommetje, naar jou toegezonden.

  Dat mooie, lieve bommetje speelt in een bommenfabriek voor kunstzinnig kerstkindje,
  Maar het otploft als het met wijwater wordt gezegend.

  De hele fabriek naar zijn mallemoer.
  Ook het stadje en de kerk. Veel doden en leed.

  Doch helaas: Alleen de mensen, die er niet wilden werken, en niet in de kerk kwamen gingen naar de hemel.

  Hopenlijk komt er weer gauw oorlog. Dan zal de regering wel zorgen voor een nieuwe bommenfabriek. (En een nieuwe Kerk)
  =======================================
  Een berichtje voor Kees.

  Op jouw blog slaat mijn computer op tilt.
  Ik heb geen email adressen van vrienden.
  Ik snap er niet veel van.
  Ik ken geen Engels en geen Frans.
  Het meeste geld in de jeugdzorg gaat naar de overvette salarissen van volgvreten bobo’s.
  Het tuig heeft de vetste beurs. En het krijgt steun van op corruptie toegesneden wetten.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — woensdag 31 oktober 2007 @ 10.39 uur

 133. @131 Carla,

  Bovenstaande vind ik een zinnige reactie van je, één van de weinige tot nu toe. Maar realiseer je wel, dat je nu het nodige over je heen gaat krijgen van @116.
  Je bent het deze keer nl. niet met haar eens.
  Ik hoop dat je wat incasseringsvermogen in huis hebt want dat zul je wel kunnen gebruiken denk ik zo.
  Sterkte!

  Reactie door Anja (B) — woensdag 31 oktober 2007 @ 11.33 uur

 134. @ 128
  Ik weet zeker dat je vreselijk naief bent en haatdragend, als je met droge ogen durft te beweren dat er geen daders aan te wijzen zijn voor de aanval op New York. Een oorlogsdaad van jewelste. Ook de inval van Irak in Koeweit was een oorlogsdaad.
  De landen waar dit alles beraamd is moeten op hun blaren zitten, want dit laat niemand over zich heen gaan. Dat de Amerikanen in een wespennest verzeild zijn, is wel duidelijk. Maar of we daar zo vrolijk over moeten zijn is nogal dubieus. De godsdienstfanatici hebben daar gouden tijden.
  Verder zou ik Mansouri niet te veel volgen, want mensenrechten gelden alleen voor hun groep, maar het bekt hier goed enne… Wilders zag ik ook staan op een foto op deze site.

  Reactie door Johan — woensdag 31 oktober 2007 @ 11.40 uur

 135. Anja (B) — woensdag 31 oktober 2007 @ 11.33:

  Beste Anja, goedemiddag,
  ….Af!! (alsjeblieft)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 31 oktober 2007 @ 13.21 uur

 136. Anja (B) Ik heb nergens namen of nummers genoemd.

  Reactie door Carla — woensdag 31 oktober 2007 @ 14.11 uur

 137. @135 Harrie,

  Koest!

  Reactie door Anja (B) — woensdag 31 oktober 2007 @ 14.27 uur

 138. @128 Gloria,

  Ik draai de zaken zeker niet om, althans daar ben ik niet van bewust.
  Bij ons thuis werd/word er altijd gestreden voor de vrede en actief in diverse organisatie’s die onafhankelijk hulp verlenen.
  Maar ook ik heb een eigen mening en handel naar mijn normen en waarden die ik weer heb meegekregen van mijn ouders aangevuld met de ondervindingen die ik in de loop der jaren heb meegekregen.
  Dus ik hoef nergens om heen te draaien en kan gewoon mijn mening geven over problemen in deze wereld en omdat het mijn mening is hoef er natuurlijk niemand met mij eens te zijn, maar geeft daarin tegen een ander niet het recht om mij of mijn gezin aan te vallen en te beledigen.
  Aan de andere kant valt er iets te zeggen op jou objectiviteit en zoals jij het zelf al aangaf “Dat is gewoon een kwestie van logisch denken en oorzaak en gevolg goed in de gaten houden!”.
  Namelijk ieder mens die logisch denkt bekijkt de zaak van meerdere kanten en staat open voor meningen en feiten van anderen.
  Jij daarintegen bekijkt het van jou eigen standpunt en doet iedereen die hiervan afwijkt af dat de informatie vals zou zijn en komt met valse beschuldigingen naar deze anderen toe die u niet kunt hard maken of waarvoor u ook maar enig bewijs in handen heeft en zelfs de wil ontbreekt in de angst uw ongelijk te moeten bekennen.
  Na Afghanistan zal Nederland vermoedelijk deelnemen in de missie naar Soedan of zegt u hiervan ook niet doen, wij moeten alleen de hulpverleners daarheen sturen?
  Want dan zou u de goedkeuring geven aan het feit dat wij als hulpverlener wel mogen worden gedood, gemarteld, verkracht en misbruikt door de rebelen en zou eigelijk ons leven in uw ogen minder waard zijn dan het leven van een terrorist of rebel.
  Zoals ik u al zo vaak heb proberen uit te leggen is eigelijke hulp zonder bescherming in deze landen niet meer mogelijk en moeten wij de keuze maken volgens u tussen de 100.000 burgers die nu direct hulp nodig hebben of anders sterven en tussen de 10.000 strijders die dood en verderf zaaien.
  Verder in uw betoog kwam u even terug op Iraq en de kwestie Bush dat zij nu op de puinhopen leven en dat Amerika zoveel doden op hun geweten hebben in Iraq.
  Heeft U ooit de moeite genomen om zich eens te verdiepen in de geschiedenis van Iraq en zijn Hoesein, hoeveel mensen hij heeft vermoord in de jaren dat hij en zijn familie aan de macht is geweest, is het misschien ooit bij u opgekomen dat de strijd die er nu heerst tussen de beide stromingen binnen de Islam, misschien het gevolg zou kunnen zijn van jaren lange onderdrukking van één van deze stromingen.
  Heeft u zich wel eens ooit afgevraagd waar de voorraden chemische-wapens zijn gebleven?
  U stelt van ze hebben niets gevonden dus is er ook nooit iets geweest, terwijl de VN/UN en diverse andere instellingen de overtuiging hebben dat Iraq deze wapens gehad heeft en hiervoor ook overduidelijk bewijs materiaal hebben aangedragen, er is zelfs nog een Nederlander veroordeeld in zijn aandeel hierin, maar vermoedelijk heeft u dit niet gelezen of afgedaan als leugen propaganda.
  Daarom Gloria, veroordeel niet iemand maar bestrijd hem met feiten, toon hem/haar zijn ongelijk aan, maar plaats een mens niet bij voorbaat in een hokje.

  Reactie door TT — woensdag 31 oktober 2007 @ 14.55 uur

 139. Harrie V

  Doe geen moeite Harrie, het effect zal averechts blijken te zijn!

  Gloria slaat volgens mij de spijker op zijn kop. Mij valt ook op dat er op dit log geesten rondspoken die hier normaliter niet vertoeven. Intriganten worden bewust door derden aan het wek gesteld. Anja (B) is of naïef of ze doet haar werk gewoon goed. het resultaat is hetzelfde.

  En mensen pas op. Men kan van alles beweren te zijn maar ik kan verzekeren dat de eed van Hippocrates, [...] Nooit zal ik, om iemand te gerieven, een dodelijk middel voorschrijven of een raad geven, die, als hij wordt gevolgd, de dood tot gevolg heeft[..], en smerige oorlogen niet samengaan.

  Erik Sc

  Reactie door GuardianAngel IC — woensdag 31 oktober 2007 @ 15.07 uur

 140. @130 Hakker,

  Ik denk dat jij het huidige moderne leger verkeerd ziet.
  Ons leger bestaat al lang niet meer uit zandhazen die je met een geweertje op de vijand zend in de hoop zoveel mogelijk slachtoffers te maken.
  Want met de moderne bewapening heb je eigelijk al geen mensen meer nodig in het veld en kun je op afstand doelen uitschakelen.
  Aan de andere kant zou het wel eens zo kunnen zijn dat je de vakmensen die werken voor defensie beledigd indien je hun vergelijk met vakmensen in de burgermaatschappij, vakmensen die bruggen bouwen, wegen aanleggen, noodhospitals opzetten, waterputten boren, electriciteits voorzieningen aanleggen, etc. etc. etc.
  Maar ook de mensen van de afd. logistic die binnen 3 dagen een compleet voedsel en medicijnen lijn opzetten en verdelen over een land die enkele keren groter is als Nederland.
  Zijn dit geen vakmensen of personen die vakbekwaam zijn, omdat zij buiten deze kennis ook kunnen omgaan met een wapen?

  Reactie door TT — woensdag 31 oktober 2007 @ 15.14 uur

 141. @131 Carla

  citaat: tt Junior vond het even nodig om al die negatieve reacties op het leger te nuanceren en ook zijn kant van het verhaal, hij is immers iemand uit het veld.
  ========
  Citaat uit @116: tt Junior vond het even nodig om al die negatieve reacties op het leger te nuanceren en ook zijn kant van het verhaal, hij is immers iemand uit het veld.
  =========
  En lees dan voor de duidelijkheid nog maar eens mijn bijdrage @102.
  ============

  Geen idee hoe paranoïa jullie zijn, maar bij de naam Anja is het altijd raak.
  Er zijn er hier genoeg die kritiek leveren op onze sociale menslievende onbaatzuchtige weldoennerige Gloria, maar één algemene opmerking van mij over EINDELIJK eens een POSITIEVE bijdrage van Carla en ik ben weer de gebeten hond.

  =====
  Voor Harrie V. uit @135
  citaat: ….Af!!

  Kijk Harrie, je kan er goedemiddag en beste Anja boven zetten, maar dat doet aan jouw BEVEL niets af.

  Wie denk jij dat je voor je hebt Harrie?
  Een hond? Forget it darling.
  Vandaar mijn koest, hopenlijk komt het bij je over.

  Ik bepaal zelf wat ik hier in breng en zolang dat binnen de grenzen van het log is en netjes gebracht zal de webmaster het plaatsen, of jij dat nu leuk vindt of niet.
  Jammer dan.

  Schijnbaar zijn jullie weer op een escalatie uit, zou zo zeggen gaan jullie maar lekker je gang, de goede lezer prikt er wel door heen!

  Fijne dag nog gewenst samen.

  Reactie door Anja (B) — woensdag 31 oktober 2007 @ 15.19 uur

 142. @138
  Het doel van een leger is duidelijk de rest is bij geen werk bijzaak.
  Waarom ga je eigenlijk bij het leger je kunt beter bij een hulpverleningsorganisatie gaan.
  Of is het geweertje spelen toch een uitdaging.
  Verder zie ik in mij omgeving mensen het leger in gaan die nu niet erg kansrijk zijn met het vinden van een baan in het bedrijfs leven.
  Mag jij raden waarom.

  Reactie door De Hakker — woensdag 31 oktober 2007 @ 15.23 uur

 143. Nogmaals;
  Hier het citaat uit @116:

  onder leiding van de TT-family en nog wat bevriende ’schalkwijk’ geesten.
  Lees de pleidooien eens na. We hebben het hier over een militair en diens vader die zich van werk voorziet vanwege de daden van zijn zoon. Tenslotte moet er eerst geweld gebruikt worden om gewonden te verbinden. Zo eet de familie TT van oorlog en gewonden.
  ——–Ik had het even fout over genomen, met welgemeende excuses hiervoor.——-

  Reactie door Anja (B) — woensdag 31 oktober 2007 @ 15.24 uur

 144. @125 Harrie,

  Mijn zoon heeft het even nagevraagd.

  De Nederlandse eenheden in Afghanistan vallen niet onder het “oorlogsrecht”.

  Zij dienen zich te houden aan de wetgeving en de verdragen van de staat der Nederlanden en aan de wetgeving van Afghanistan.

  Voor de openheid van onze regering in Irak weet hij ook geen antwoord, of het zou moeten zijn dat er nog NL-Militairen aanwezig zijn in Iraq en de overheid zich gebonden voelt aan de zwijgplicht?

  Reactie door TT — woensdag 31 oktober 2007 @ 15.29 uur

 145. So black water zal oorlog voegen ter name van corporaties,makelijker dan nazies ,heh?
  De zelzden idioten,junior is ok ,jij niet.
  Arme jongen,kiezen vaal niet mee,laat maar ruimte om die keuzen te maken.,..
  wie heeft ons bevrijden?

  Reactie door gaf — woensdag 31 oktober 2007 @ 16.40 uur

 146. TT — woensdag 31 oktober 2007 @ 15.29:

  Goedemiddag,

  Voor de duidelijkheid:

  Als een regering (in dit geval de Nederlandse) dus zegt dat handelingen, onder oologsomstandigheden gepleegd door soldaten en mogelijk burgers in Afghanistan, niet onder het oorlogsrecht vallen dan geldt dat internationale recht en oorlogsrecht maar “even” niet…?

  Bush zegt ook voortdurend dat hij ZELF wel bepaalt onder welk recht Amerikaanse activiteiten, waar ter wereld dan ook, behoren te vallen: zo heeft hij bijv. ook lak aan het internationale strafhof in Den Haag…terwijl, als tal van oorlogshandelingen in het verleden gepleegd en mogelijk nog volgende, door Amerika te plegen oorlogshandelingen, aan dat hof ter beoordeling zouden worden gegeven………?!

  Gewone burgers zouden wensen -mochten zij voor de rechter staan, of liever gezegd DAARVOOR AL!- een rechtbank niet te erkennen en als gevolg daarvan vrijuit te gaan: dat laat onverlet de bevoegdheden en onderzoeksresultaten van zo’n rechtbank!

  Daarom is er nu ook een zeer gevaarlijke wereldsituatie ontstaan: als machtige landen overal lak aan hebben en ooit afgesproken regels (hoe onvolmaakt ook) aan hun laars lappen.
  Vergeet niet dat dat oorlogsrecht een min of meer geslaagde poging is om de gruwelen die door oorlogen worden veroorzaakt in de daarna volgende oorlogen nog enigszins -en voor zover mogelijk- te reguleren, in te tomen en zonodig streng te bestraffen:
  Alle landen die deze regels aan hun laars lappen hebben eigenlijk geen moreel recht om dan op hun beurt -vaak vanwege opportunistische motieven!- anderen de les te lezen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 31 oktober 2007 @ 17.38 uur

 147. Ericsc@139

  citaat:
  Doe geen moeite Harrie, het effect zal averechts blijken te zijn!

  Gloria slaat volgens mij de spijker op zijn kop.
  Mij valt ook op dat er op dit log geesten rondspoken die hier normaliter niet vertoeven.============

  Intriganten worden bewust door derden aan het wek gesteld. Anja (B) is of naïef of ze doet haar werk gewoon goed.====== Einde….

  Nou neem maar van mij aan Eric sc. dat ik beslist niet naïef ben maar de zaakjes van jullie hier héél goed door heb en menig andere lezer wordt het ook steeds duidelijker.
  Volgens velen is de grootste geest hier op dit log trouwens onze eigen Gloria, althans wat ik er tot nu toe lees.
  Die is echt niet van deze wereld, maar goed dat is mijn mening, val een ander daar niet op aan wil je?

  Trouwens is het geen wek maar werk, normaal heb ik het niet over een taalfoutje (moet kunnen) maar als jij spijkers op laag water zoekt, kan ik het ook!

  Ik doe mijn werk inderdaad goed en kan nu wel met zekerheid zeggen dat jij niet diegene bent waar je je in het begin voor hebt uitgegeven.

  Hoe gaat het trouwens met je kindjes? Lukt het al een beetje op de fiets?????

  citaat:===
  En mensen pas op. Men kan van alles beweren te zijn maar ik kan verzekeren dat de eed van Hippocrates, […] Nooit zal ik, om iemand te gerieven, een dodelijk middel voorschrijven of een raad geven, die, als hij wordt gevolgd, de dood tot gevolg heeft[..], en smerige oorlogen niet samengaan. einde………===

  Néé hoor Eric sc., dat zul jij nooit doen, maar intussen hier wel de boel belazeren met een zielig verhaal en dat samen met die sociale, menslievende, onbaatzuchtige en zgn. socialistische Gloria van je.

  Sorry schatteke van me, hier trap ik niet in.
  Mijn gevoel heeft me vanaf het begin dat jij hier verscheen, trouwens jij niet alleen hoor, al gewaarschuwd en ben er nog nooit door in de steek gelaten en nu dus ook niet, jij e.a. spelen hier een spelletje wat niet deugt.
  Blijkt ook wel uit andere bijdrage’s van je en jouw vriendjes en vriendinnetjes, waar jullie de SP alléén maar de zwarte piet toespelen en dat niet alléén, maar wel op een manier waar jullie ware karakter werkelijk naar boven komt.

  Wie zijn hier nu een intrigant(en) Eric sc.
  Alias:GUARDIAN ANGEL IC.
  Nog meer naampjes die bij je in gebruik zijn Eric?

  Het spijt me hier verder niet op in te kunnen gaan, als iemand het fijne ervan wil weten lezen ze zelf maar het één en ander terug, die moeite neem ik ook, dus vraag me niet weer namen te noemen, het lijkt me nu wel duidelijk welk clubje hier bezig is het log van JM te verzieken.
  =================================

  Alléén is het zo jammer dat dit trouwe weblog-bezoekers weghoudt en nieuwe tegenhoudt om hier nog te reageren, dus hierbij ook metéén een oproep aan Jan Marijnissen, houdt de reageerders van jouw weblog eens goed in de smiezen a.u.b., zodat het hier niet telke male op persoonlijke rancunes uitloopt.

  Het is jouw partij Jan, jouw weblog, jouw stemmers.
  Sommigen hier verpesten het voor de partij. En ik sta open voor een ieders mening, maar wel respectvol en laten we dan wel eerlijk zijn en wel zo dat die steken onder water (persoonlijk gericht) de kop in worden gedrukt.

  Verder wens ik jullie allen een fijne en hopelijk vredige avond toe.
  Met groet,

  Reactie — woensdag 31 oktober 2007 @ 15.07

  Reactie door Anja (B) — woensdag 31 oktober 2007 @ 17.53 uur

 148. @139 Eric,

  Eed van Hippocrates

  Ik zweer bij Apollo, de Genezer, bij Asclepius, Hygieia et Panaceia, en bij alle goden en godinnen, die ik tot getuigen roep, dat ik deze eed en deze verklaring, naar beste weten en vermogen, zal nakomen.
  Ik zal hem, die deze kunst aan mij heeft onderwezen, beschouwen als een vader, hem laten delen in mijn levensonderhoud, en, als hij in schulden of nood zou geraken, hem op zijn verzoek steun verlenen. Zijn zonen zal ik gelijk stellen met mijn eigen broers; ik zal hun, als zij de wens daartoe te kennen geven, deze kunst leren zonder vergoeding en zonder schuldbewijs; tot mijn voorschriften, voordrachten en heel mijn verdere onderricht zal ik toegang geven aan mijn zonen, aan die van mijn leermeester en aan die leerlingen die zich bij mij hebben ingeschreven en gehouden zijn aan de medische wet; maar aan niemand anders.
  Ik zal diëetregels naar beste weten en vermogen aanwenden tot heil der zieken, nooit tot hun verderf of schade.
  Ik zal niemand een dodelijk geneesmiddel toedienen, ook niet aan iemand die dit van mij vraagt; zelfs een aanwijzing in die richting zal ik niet verstrekken.
  Ik zal nooit aan een vrouw een middel toedienen ter vernietiging van ontkiemend leven.
  Ik zal mijn leven en mijn kunst steeds zuiver en rein bewaren.
  Ik zal geen operaties uitvoeren, zelfs niet bij lijders aan blaasstenen, maar ik zal dat werk aan deskundigen overlaten.
  In welk huis ik ook binnentreed, ik zal er alleen binnengaan om de zieken te helpen; nooit zal ik er willens en wetens enig onrecht doen, in het bijzonder mij nooit schuldig maken aan sexuele omgang met man of vrouw, vrije of slaaf.
  Ik zal, wat ik bij de uitoefening van mijn beroep ook zal horen of zien, of ook daarbuiten over het leven van mensen te weten kom aan dingen, die nooit bekend mogen worden, in stilzwijgen bewaren, en het beginsel hooghouden, dat dingen die mij zó bekend worden vallen onder de plicht van geheimhouding.
  Als ik deze eed trouw in acht neem en niet ontwijd, moge ik dan in mijn leven en in mijn kunst gezegend worden, en aanzien genieten bij alle mensen, te allen tijde, – maar als ik hem schend en meinedig word, dan wil ik het tegendeel ondergaan.

  Of bedoel je de eed van 1994 verklaring van Geneve;

  Op het ogenblik dat ik opgenomen word onder de beoefenaars van het medisch beroep, verbind ik mij plechtig mijn leven te wijden aan de dienst van de mens.
  Ik zal mijn leraars en meesters de achting en dankbaarheid betonen, die hun verschuldigd zijn.
  Ik zal mijn beroep nauwgezet en waardig uitoefenen.
  Ik zal de gezondheid van mijn patient als mijn voornaamste bekommernis beschouwen.
  Ik zal het geheim eerbiedigen van al wie zich aan mijn zorgen toevertrouwt, ook na zijn dood.
  Ik zal tot het uiterste de eer en de edele tradities van het medisch beroep hooghouden.
  Ik zal mijn collega’s als mijn broeders beschouwen.
  Ik zal niet gedogen dat mijn houding tegenover mijn patiënt beinvloed wordt door beschouwingen van godsdienst, nationaliteit, ras, partij of sociale stand.
  Ik zal het menselijk leven van in den beginne eerbiedigen.
  Zelfs onder bedreiging, zal ik mijn medische kennis niet aanwenden in strijd met de wetten der menselijkheid.
  Dit verklaar ik plechtig, vrijwillig en op mijn woord van eer.

  Helaas Eric kom ik in de beide niet tegen wat jij schrijft;
  “Nooit zal ik, om iemand te gerieven, een dodelijk middel voorschrijven of een raad geven, die, als hij wordt gevolgd, de dood tot gevolg heeft”
  Kom zeg de eed gaat alleen zuiver om de medische ethiek en niet zoals jij wilt doen geloven ook voor aardse oorlogen!
  Wat is jou volgende zet, dat niet de regeringleiders, terroristen, criminelen de oorzaak zijn maar artsen?

  Reactie door TT — woensdag 31 oktober 2007 @ 19.07 uur

 149. Lief schatteke van me (Anja B),

  GuardianAngel IC is inderdaad het alias dat ik gebruikte bij mijn reactie (@93) op Schalkwijk’s onvriendelijke schrijven aan het adres van Gloria.

  Schalkswijk’s woorden geven een m.i. fascistoïde en rascistische kijk op de wereld weer waar ik werkelijk van huiver. Onlangs had de gemeente waar ik woon toestemming gegeven voor een demonstratie van de Nationale Alliantie. Ik heb er echt geen zin in die gasten door mijn voortuin te zien ‘wandelen’. Vandaar waarschijnlijk het gebruik van het alias. Dit is
  overigens het enige feit waar je me van kunt ‘beschuldigen’ darling.

  By the way, met de kindjes gaat het goed. De oudste wordt over twee weken acht! Hij kan zelf fietsen. De jongste gaat op de fiets mee. Binnenkort krijg ik gelukkig een fietskar achter de scootmobiel. Dan kan én de kleine er in én de boodschappen!

  Maar weet je Anja, tegen de tijd dat ik twee heupprotheses heb, heb ik de scootmobiel mischien niet meer nodig. Je kunt hem dan voor een habbekrats overnemen.

  Onlangs waarschuwde iemand voor het nationaal socialistische karakter van de SP. Ik dacht wat een gezeur, maar de meest recente reacties lezende, denk ik dat er inderdaad en latent gevaar toe bestaat.

  Wil je mijn schrijven op spellingsfouten checken, dearest?

  Erik Sc

  Reactie door erik — woensdag 31 oktober 2007 @ 19.37 uur

 150. @146 Harrie,

  Oorlogsrecht, humanitair oorlogsrecht, internationaal recht en mensenrechten, zijn alle vier een onderdeel van het verdrag van Geneve en ondertekend door alle landen van de VN/UN.
  Het oorlogsrecht is slechts een gedeelte waarin handelingen staan omtrend 3 hoofdpunten.

  1.Het recht dat tussen staten en/of tussen naties geldt met betrekking tot oorlog.

  2.Het recht dat betrokken individuen bescherming moet bieden tegen de oorlogvoerende partijen.

  3.Het internationaal strafrecht dat de ergste schendingen van humanitaire normen kan aanpakken middels vervolging door nationale rechtbanken, door ad-hoc straftribunalen en –als sluitsteen– door een internationaal strafhof.

  Dus het oorlogs-recht valt direct onder het internationaal strafrecht.

  En inderdaad Amerika heeft gezegd het internationaal hof niet te herkennen, maar ben eigelijk wel benieuwd of zij ook inderdaad het lef hebben om Nederland binnen te vallen als er ooit een Amerikaanse militair in den Haag word voorgeleid.

  Reactie door TT — woensdag 31 oktober 2007 @ 19.39 uur

 151. @ 148 TT

  Mijn lichaam voor de spiegel aanschouwende, vraag ik mij inderdaad wel eens af of die Ramirez plastiek mijn heil diende of bedoeld was om de kundigheid van de arts te etaleren. Niemand heeft mij gevraagd of ik verminkt en met contusio cerebri verder wilde leven.

  Op Wikipedia staat mijn citaat vermeld als derde regel van de Nederlandse vertaling van de eed van Hippocrates. Jij gebruikt waarschijnlijk die van de orde der geneesheren van België, of je zit met een oud-Griekse vertaling te klungelen. Maar ja, errare humanum est, zullen we maar zeggen.

  Erik Sc

  Reactie door erik — woensdag 31 oktober 2007 @ 20.53 uur

 152. @149 Eric sc.

  Je leest niet goed darling, Schalkwijk vat de koe tenminste bij de horens en noemt man en paard.
  Schalkwijk geeft tenminste zijn ongezouten mening hoe hij/zij over bepaalde mensen werkelijk denkt, (dat willen jullie toch zo graag, een pittige discussie?) iets wat velen hier niet durven, lullen maar met de grootste bral(st)ler hier mee.
  Over paaien en draaien gesproken, hou op zeg, haal die kleppen voor je ogen vandaan en word eens wakker.
  De pot verwijt de ketel dat hij/zij zwart ziet.
  Dit topic is voor mij afgesloten, jullie drijven het weer op de spits.

  Fijne avond verder gewenst met z’n allen.

  Reactie door Anja (B) — woensdag 31 oktober 2007 @ 21.08 uur

 153. @Carla

  Och Carla… ongewild ben je in de gunst van het roddelcircuit terechtgekomen. Voor mij stopt het hier nu, zo je kunt begrijpen.
  Zodra ‘zusje’ (haha!!) Anja (B) tevoorschijn komt kunnen we de redelijkheid schudden. Je kent het, site gesloten! Dit figuur leeft van intriges en allerlei ziekelijke paranoia hier naar mensen. Probeert zelfs Jan Marijnissen te dicteren en heeft maar een blind doelwit: Gloria. Toedeloe Anja! Je bent bij velen allang door de mand gevallen!
  Ik laat het hier verder over aan de oorlogszuchtige geesten en ja, ik ben het met Erik Sc volkomen eens: ik had meer tegenstand verwacht op al die indoctrinatie van de TT-family, maar zo gaat dat als zo iemand op ieder item probeert met allerlei paaierij te infiltreren. Dan is er al gauw sprake van vriendjespolitiek! En daar glijden mensen…
  Zijn ineens hun principes vergeten en verhullen zich in zwijgen. En zie hoe deze site beheerst wordt door de TT’s en hun oorlogspleidooi.
  Enfin Carla, ik heb hier mijn best gedaan en that’s it! Soldaten zie ik niet als apostelen, maar als vrijwillige moordenaars.
  Ik gruwel van hun werktuig… waar zij zich zorgvuldig mee laten opleiden en niet schromen er wel levendig gebruik van te maken. Je hebt veel meer van mij gelezen om te weten hoe ik hierover denk. Voordat TT zich hier meldde was ik hier ook duidelijk over. Al had er weet ik wat voor naam onder die reacties gestaan, was er niets aan mijn commentaar veranderd. Ik reageer heel ontvankelijk en ben wars van allerlei samenspanning.
  Gelukkig doe jij hier ook niet aan mee en dat waardeer ik van je!
  Jammer dat o.a. mijn reacties deze keer niet in goede aarde vielen bij je. Wie weet volgende keer beter!
  Dag Carla!

  PS en last but not least!
  Ben het over d’olle Henk en ouwe Dirk met je eens! Want juist d’olle Henk is zeer genuanceerd gaan denken over legers en diens praktijken! Dat is nou juist de wijsheid van Henk. Ik geef toe dat ik behoorlijk fel wordt als het om het militarisme gaat. Maar vergeet niet dat zij rechtstreeks en legaal mensen de dood in mogen helpen en hoeveel schade dit achterlaat!!!
  Nogmaals dag en see you bij de andere onderwerpen.

  Jammer dat je mijn reacties naar TT niet kunt waarderen, want ik hoor bij diegenen die fel op hem in is gegaan. Eerlijk gezegd schaam ik mij boor deze sit

  Reactie door Gloria — woensdag 31 oktober 2007 @ 21.55 uur

 154. @153 PS

  Sorry Carla, maar die laatste zinnen waren eerst mijn beginzinnetjes. Vergeten weg te doen dus laat die maar voor wat ze zijn. Dag,dag.

  Reactie door Gloria — woensdag 31 oktober 2007 @ 22.05 uur

 155. Gloria, wij zijn in het verleden ook weleens gebotst, ik denk anders over dit onderwerp en ik blijf daar ook bij, net als jij bij het jouwe, ik denk ook dat we het hierbij moeten laten.

  Madelief zei eens op dit web dat men tegen een stootje moet kunnen, ben ik het helemaal mee eens.

  Voor nu een goede nacht en morgen gezond weer op.

  (mot mn. hondje nog doen.)

  Reactie door Carla — woensdag 31 oktober 2007 @ 22.24 uur

 156. @151 Erik,

  Vermoedelijk heeft u een zwaar ongeluk gehad of een operatie in dit gebied achter de rug die deze kneuzing geven.
  Maar plastische ingrepen worden in het algemeen gedaan om het leven van de patient te verbeterenen en dat niemand jou heeft gevraagd of jij wilde leven met deze beperkingen is niet aan de arts, deze zal zich altijd inzetten om het leven.
  En aangezien jij kinderen hebt lijkt mij dit een goede beslissing.
  Misschien is deze latijnse spreuk dan ook wel van jou op toepassing “E fructu arbor cognoscitur”.

  Reactie door TT — woensdag 31 oktober 2007 @ 22.26 uur

 157. @153 Gloria,

  Ik denk dat het Anja niet ging om de reactie’s naar mij, maar op de manier zoals jij ze bracht op deze site.
  Ik heb je daar al eens eerder op aangesproken toen het ging over Balkenende en Bush toen jij in een stukje hen en alle Christenen over één kam scheerde.
  Ik vind het ook niet erg dat jij mij aanvalt op mijn mening, maar wel dat je dan gelijk mijn beroepseer en mijn kwaliteiten en die van mijn familie meeneemt in jou pleidooi.
  En mijn mening is verre van indoctrinatie, maar gebasseerd op feiten die ik zelf heb gezien of heb gelezen op de mails die ik krijg van college.
  Mijn mening is niet gebasseerd op verhalen in de media, politiek of defensie en zeker niet op stories van mijn zoon, omdat mijn zoon en ik regelmatig een tegenstellige mening hebben in het oplossen van de problemen, maar dat neemt niet weg dat ik niet voor 100% achter hem sta, omdat ook zijn mening te verdedigen is en ik aanneem dat hij keuzes maakt die overeenkomen met zijn verstand en zich laat leiden door zijn hart.
  Verder zijn mijn uitspraken verre van paaien of infiltreren.
  Wel zijn er personen die ik in die korte tijd dat ik hier zit beter heb leren kennen en door hun schrijven mijn waardering genieten ook al ben ik het soms niet met hen eens en dien hun dan ook van rebliek.
  Ik ben ook niet kwaad of haatdragend naar iemand ook niet naar jou toe, ook al haal je me zo nu en dan het bloed onder mijn nagels vandaan, maar dat hoort erbij.

  Reactie door TT — woensdag 31 oktober 2007 @ 22.59 uur

 158. @132 Haras,

  Ik heb geprobeerd om je terug te mailen, maar vermoedelijk klopt je mailadres niet of je provider ligt eruit.
  Vandaar dat ik het hier even plaatst al is het in aangepaste vorm voor de persoon gegevens.

  Goedemiddag GHaras,

  Ik heb met veel belangstelling jou beide kerstverhalen gelezen.
  En vond ze buitengewoon goed, zeker dat stukje over de ster en dat ze een paar stapjes naar links moesten doen om deze beter te kunnen zien.
  Soms vraag ik me wel eens af hoe mensen erop komen, ik heb zelf ook wel eens geprobeerd om iets te schrijven, maar verder als een stukje op internet of iets in het vakblad ben ik nooit gekomen.
  Ik zag dat je ze hebt aangeboden voor plaatsing in een dagblad, ik hoop dat ze worden geplaatst al zal het commotie geven in Nederland.
  Maar ik zie hier verder geen kwaad in (als Christenen;)al zal er mensen zijn die er weer wat achter zoeken.

  Met vriendelijke groet,

  TT

  Reactie door TT — woensdag 31 oktober 2007 @ 23.03 uur

 159. Ongekende nonsens lees ik hier van mensen die volgens mij nimmer het geluid van een vijandelijk schot heben gehoord. Zelf weet ik hoe een vredesmissie eruit ziet en hoe het voelt onder vuur te liggen. Laat ik julie 1 ding zeggen War is HELL! Het zijn de politici die door hun daden met militaire middelen de politiek voortzetten. Maar zowel Irak als Afghanistan zijn oorlogen die minimaal twijfelachtig zijn. En Nederland doet mee als de eerste de beste schoothond van de VS. En praat me niet over de twin towers. Laat daar eerst eens goed onderzoek naar alle ins en outs gedaan worden! Ik heb regelmatig in de eerste klasse van het wereld toneel mogen verblijven, maar ik heb alleen nog geloof in de MENS en heel de mens!
  Niet in het bla bla van wankelende regeringsleidertjes, die eigenlijk hun leiderschap zouden hebben moeten opgeven na de welpen! Zoals Bakellende!

  Reactie door Ton — woensdag 31 oktober 2007 @ 23.43 uur

 160. @157 TT,

  Ik denk dat jij één van de weinigen bent die leest wat er werkelijk staat, zie mijn bijdrage @102.

  Voordien zijn er genoeg aanvallen geweest op jouw zoon en jou persoon door anderen.

  Maar het schijnt hier nu éénmaal het geval te zijn om de naam Anja te associeren met Meulenbelt, een volslagen gestoorde gedachte van sommigen reageerders hier.

  Wat ik Carla toedicht in @133, voor datgene wat ze heeft geschreven in @131 was gemeend van mij.
  Maar och die twee schijnen nogal dik met elkaar te zijn (lijkt wel een opgezet spelletje) en weten wéér de boel zo om te draaien dat ik de KWAAIE PIER ben.

  Zoals Gloria aangeeft dat ik Jan Marijnissen probeer te dicteren; GEEN SPRAKE VAN Gloor, ik probeer het hier zuiver en eerlijk te houden, iets wat jij probeert te ondermijnen.
  ==Verder commentaar op jouw reactie in deze lijkt me totaal overbodig, een goed lezer weet genoeg en een lezer die terug leest weet nog véél meer!==

  citaat van Gloria:==

  Och Carla… ongewild ben je in de gunst van het roddelcircuit terechtgekomen.==== Toedeloe GLORIA! Je bent bij velen allang door de mand gevallen! (ik heb de naam maar even veranderd in jouw naam Gloria. Leek mij wel zo gepast)
  Ik laat het hier verder over aan de oorlogszuchtige en onverdraagzame zgn. christelijken geesten.
  Dan is er al gauw sprake van vriendjespolitiek!
  En daar glijden mensen…
  Zijn ineens hun principes vergeten. En zie hoe deze site beheerst wordt door de Gloria’s, Harrie’s en Carla’s en hun oorlogspleidooi.
  Lang leve JC. Of was het Julias Cesar????

  Tipje:
  Pak eens een schildersezel, zet er een doek op pak een bak verf en kwasten, ga eens iets schilderen van wat je aan mooie dingen der schepping ontdekt, ipv. de héle godganse dag achter zo’n duffe PC te hangen.
  Of hebben ze in de havenstad van Nederland geen tuintjes in jullie buurt?

  Trouwens de groeten van mijn zusje Madelief, ze is aan de beterende hand, maar alles heeft wel nog tijd nodig!
  Nog bedankt voor al jullie belangstelling vwb. haar gezondheid.
  Echt sociaal, kan ik echt waarderen.

  Met groet en welterusten, Anja

  Reactie door Anja (B) — donderdag 1 november 2007 @ 0.13 uur

 161. Ik kwam even ‘voorzichtig’ terug, had dit item nog niet bezocht maar heb nu mijn ‘buik’ alweer vol.

  De best verdedigdbare mening is hier die van de niet-aanwezigen of de afvalligen zal ik maar zeggen. Misschien moeten we daar eens een club voor oprichten.
  Mensen tegen ‘geweld’? Als je ze in een gebouw zou zetten zouden ze zonder dat er een militair aan te pas kwam elkaar uitroeien.

  Tot ziens maar weer.

  Reactie door Henny — donderdag 1 november 2007 @ 9.28 uur

 162. @160 Anja,

  Ik denk niet dat Jan zich de wetten laat voorschrijven door ons of zich laat dicteren.
  Wel staat hij open voor discussie en goede raad en als deze goed onderbouwd is zal hij daar zeker leer uittrekken.

  Zover ik Jan ken en ik heb hem slechts een paar keer in levendelijve mogen ontmoeten, is hij wel vatbaar voor zaken die zijn achterban aan het hart ligt en laat hij zich informeren over de zaken die op dit weblog afspelen.

  Misschien is dat een redenen dat ik probeer om altijd te antwoorden in nette bewoording, want ik heb ook Jan nog nooit verbaal zien gaan tegen personen zoals Pim Fortuyn, Wilders en Verdonk, al kun je zien dat hij kwaad is.
  Nee dat is misschien één van de zaken die ik van hem heb geleerd en dat is niet op de man te spelen maar op de feiten.
  Maar waarin hij een meester is ben ik slechts een matige leerling als ik de stukjes bekijkt die ik gisteravond/nacht heb geschreven.
  Maar aan de andere kant begrijp ik ook wel dat je soms in het vuur van de strijd dingen zegt of schrijft die spontaan in je opkomt.
  Daarom probeer ik ook vaak mensen in te schatten op hun doen en niet op hun denken.
  En als ik zie dat Gloria werkt op het AZC denk ik vaak als ze over mij heen rolt, ach ze heeft het al zwaar genoeg, want wat je te horen krijgt op een AZC gaat een mens niet in de koudekleren zitten.
  En zit je dicht op de ellende in de wereld.

  Reactie door TT — donderdag 1 november 2007 @ 14.07 uur

 163. @162 TT,

  Jij schrijft:

  Ik denk niet dat Jan zich de wetten laat voorschrijven door ons of zich laat dicteren.
  Wel staat hij open voor discussie en goede raad en als deze goed onderbouwd is zal hij daar zeker leer uittrekken.======

  Ik hoop het van harte want het doet het SP-log beslist geen goed hoe sommigen hier van leer trekken. Maar soms énige notitie nemen en zich op de hoogte stellen van wat er hier zich allemaal afspeelt, zou volgens mijn bescheiden mening beslist geen kwaad kunnen.

  Jij schrijft:
  Maar aan de andere kant begrijp ik ook wel dat je soms in het vuur van de strijd dingen zegt of schrijft die spontaan in je opkomt.====

  Kun jij me aangeven waar ik iets verkeerd heb gezegd of grof tegen iemand ben uitgevallen?
  Bij mijn weten nergens, ik houd er nl. niet van om mensen voor rotte vis uit te maken, zoals ze met mij wel continu doen.
  Door mij worden de topics gesloten, ik ben de maffia en weet ik wat nog meer, maar het is niet mis wat ik voor m’n hoofd geslingerd krijg.
  En dat ben ik dus spuugzat.
  Dat is dus het énige waar ik tegen in ga.

  Elke keer, het maakt niet uit hoe/waar of wat ik schrijf, ze zien de naam Anja staan en hatsiekadéé, daar komt de hele hap weer over me heen.
  Persoonlijke aanvallen uit het niets en dan durven ze het hier nog te hebben over paaien en draaien, laat me niet lachen TT.

  Trouwens wie zit er niet met zijn neus op de ellende in de wereld?
  Een èchte weldoener hoor je trouwens niet of nauwelijks over het goede werk wat hij/zij verricht, die zijn net wat bescheidener als wat ik hier tentoongesteld voorbij zie komen.

  Da’s nog altijd geen excuus voor agressief gedrag tegenover anders denkenden.
  TT, ik heb het hier behoorlijk netjes en beschaafd gehouden, maar ik laat me niet afblaffen en behandelen als een hond door personen die denken dat ze JC in eigen persoon zijn.

  Laat ze maar eens denken over de spreuk, oordeel niet, opdat u niet veroordeelt zult worden.
  Lijkt mij voor sommige reageerders hier een zinnige overdenking.

  Verder hoop ik voor jou, dat als het zover is en je zoon weer wordt uitgezonden dat hij weer veilig thuis komt.

  Je kent mijn stelling tegen geweld, maar ik geloof dat die knul van jouw het ècht als een roeping ziet en hélaas, ook al zou je het anders hebben willen zien wat zijn toekomst betreft, dan hou je zo’n knul niet tegen.
  Ik hoop alléén dat het mij wel zal blijven lukken met die 2 knapen van me.

  Met groet en een fijne avond verder gewenst.

  Reactie door Anja (B) — donderdag 1 november 2007 @ 17.05 uur

 164. @163 Anja,

  Ik weet niet hoe jij reageert naar anderen toe, maar ik heb tot op heden nog geen directe aanvaring met jou gehad om mij daar een echte mening over te kunnen vormen.
  En heb eigelijk nooit de moeite genomen om stukjes te lezen waar anderen met elkaar in de clins lagen.
  Maar als ik even terug kijkt kan ik weinig vinden waarin je over de schreef ga.

  Reactie door TT — donderdag 1 november 2007 @ 21.46 uur

 165. @49 schreef ik:
  ‘… En onze soldaten zitten dan verschanst in hun inktvlek op een computerscherm te turen en schieten hun granaten af over een afstand van 30 km op “de Taliban”, …’

  @59 antwoordde TT junior:
  ‘Verder blijkt uw militaire kennis heel weinig is en zeker van de NL-strijdkrachten.
  Wij mogen namelijk alleen vuren als er op ons geschoten word en er geen burger doelen aanwezig zijn.’

  Ik roep niet zomaar wat. De bron van mijn constatering was een bericht in Trouw van 17 oktober 2007.
  Ik heb begrepen dat Harry van Bommel hierover kamervragen heeft gesteld.

  Zie ook Leger schiet te snel in de PZC van 29 oktober.

  Overigens twijfel ik niet aan TT juniors goede bedoelingen. Ik vrees dat het voeren van oorlog nou eenmaal met zich meebrengt dat het af en toe op schanddaden uitdraait, ondanks ieders ‘goede bedoelingen’.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 2 november 2007 @ 19.16 uur