Steun Afghanistan: Stop de oorlog

Vanmiddag wordt in Noordwijk geprotesteerd tegen de dreigende verlenging van de Nederlandse deelname aan de oorlog in Afghanistan. In het Zuid-Hollandse kustplaatsje zijn de ministers van Defensie van 26 NAVO-landen bijeen. Op tal van plaatsen wordt vanavond een wake gehouden.

De SP samen met diverse andere organisaties demonstreert vanaf 12.00 uur op het Vuurtorenplein in Noordwijk tegen verlenging van de missie in Uruzgan. Ook zullen de vele slachtoffers van de oorlog worden herdacht. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut spreekt er namens de SP.

Vanavond wordt in 15 gemeenten een bijeenkomst gehouden tegen de Nederlandse deelname aan de oorlog in Afghanistan. Behalve in Noordwijk is dat in Rotterdam, Leeuwarden, Hengelo, Amsterdam, Groningen, Venray, Sittard-Geleen, Landgraaf, Almere, Nijmegen, Hoensbroek, Schiedam, Breda, , Den Helder, Den Haag en Amersfoort. Deze bijeenkomsten beginnen om 19.00 uur. In Boxmeer worden op vrijdagavond een bijeenkomst gehouden. Meer details lees op je op de voorpagina van SP.nl

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 25 oktober 2007 :: 12.19 uur

108 Comments

108 reacties

 1. Als je de kaartjes zo bekijkt, werkt de inktvlek-theorie.,

  maar niet voor de westerse troepen!

  middelkoop had het ook al over eventuele inktvlek (knudde dus )

  Reactie door Gerrit — donderdag 25 oktober 2007 @ 12.43 uur

 2. Wereldleger
  Onze Nederlandse soldaten zijn in eigen land heel hard nodig om onze arrestatieteams, ME, douane en boswachters te ondersteunen en om politici en kwetsbare terroristische doelen te bewaken. Om de duizenden gedwongen prostituees te bevrijden. En om de machtige en groeiende internationale georganiseerde misdaad in ons land te bestrijden.

  Crisisinterventie in oorlogsgebieden werkt volgens mij waarschijnlijk effectiever door het daar uitzenden van verzoenende en educatieve radioprogramma’s dan door daar te vechten via het huidige plan.

  Bijvoorbeeld door de mensen via de radio te leren om te communiceren zonder geweld en te zoeken naar creatieve oplossingen voor belangentegenstellingen en persoonlijke en praktische problemen op te lossen.

  Bovendien maken we daar dan minder vijanden dan door daar te gaan vechten. En dan is er minder kans dat we daardoor slachtoffer worden van terrorisme en zachtjes worden meegezogen in een wereldoorlog.

  Ik ben wel sterk voor massaal militair ingrijpen in oorlogsgebieden. Maar volgens mij werkt dat alleen positief via een heel sterk wereldleger, met een centraal commando, dat democaratisch wordt gecontroleerd door alle wereldburgers. Vergelijkbaar met het functioneren van een nationale politie dus.

  Daar moeten we heel hard naar streven. Daar moeten we heel veel geld in investeren. Want de wereldvrede staat op het spel.

  http://www.vrede.startpagina.nl

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 25 oktober 2007 @ 12.46 uur

 3. Natuurlijk gaan we vanavond de straat op!!!

  Maar of het veel zal helpen met deze regering?
  Laten we het hopen!!!

  Reactie door TT — donderdag 25 oktober 2007 @ 12.55 uur

 4. Ik denk dat de militairen in Afghanistan zo ziek worden van al die acties en negativiteit. Ze proberen daar met man en macht iets op te bouwen , wat zeer moeizaam lukt. Ook ik was tegen deelname aan de oorlog destijds en ben geneigd om tegen de missie te zijn toch kunnen we die mensen niet aan hun lot overlaten. Als de geallieerden in Normandie destijds ook gegaan waren leefden we wellicht nog in het derde rijk.

  Reactie door Jeroen — donderdag 25 oktober 2007 @ 12.55 uur

 5. (Novum) – De Nederlandse aanwezigheid in Uruzgan
  is een stuk duurder dan gedacht. De wederopbouw en
  de militaire inzet in de Afghaanse provincie
  kosten zeker 1,2 miljard euro. Bijna twee keer
  zoveel als de 580 miljoen euro waarover Defensie
  spreekt. Dat meldt de Volkskrant op basis van
  eigen berekeningen.ja ja vriendjes zijn met
  oorloghitser bush is duur.maar het stemvee in
  nederland bezuinigt wel.nederland de
  eenenvijfigste staat van amerika

  Reactie door bert — donderdag 25 oktober 2007 @ 12.55 uur

 6. ” stop de oorlog ” ??

  Volgens mij heet het “opbouwmissie” en het woord “oorlog” wordt dus door JM verzonnen !

  Reactie door Teun — donderdag 25 oktober 2007 @ 13.14 uur

 7. Ja, we stoppen maar met onze aanwezigheid, krijgt de taliban weer alle ruimte om de vrouwen in een burka te krijgen, krijgen we weer een hoop afghanen die hier naar toe willen komen etc… Ik denk dat we door moeten gaan, dat er wat moet gebeuren is wel duidelijk, ik denk dat de NAVO en de Amerikanen vervangen moeten worden door UN troepen, veelal afkomstig uit azie. Deze troepen moeten vechten waar nodig, maar zich vooral bezig gaan houden met de bevolking, zorgen voor een betere economie etc..
  Terugkijken is nu niet belangrijk, belangrijk is de toekomst, ik hoop echt dat we over 15 jaar afghanistan kunnen scharen in de landen zoals india. Waarom zou dat niet kunnen. Nu weg gaan is dodelijk voor de bevolking, als dat het uitgangspunt is van de SP.. Maarja misschien kunnen ze daar wel tomatensoep uit gaan delen, “met de handen open”, dat zou een goede slogan zijn voor de SP

  Reactie door Jack — donderdag 25 oktober 2007 @ 13.48 uur

 8. Succes allemaal voor wie vanavond kunnen
  gaan. Anderen zullen belangstellend de berichtgeving afwachten en ik ben benieuwd of
  dat SBS 6 weer als eerste zal zijn.

  Zeker i.v.m. familie en vrienden van de nu
  reeds nabestaanden, reken ik op buitengewoon
  wáárdige protesten, juist met respect naar de
  eerst betrokkenen toe.

  Verhoudingsgewijs levert Nederland veel men-
  sen en Jaap de Hoop Scheffer, zal toch wel
  weten te bewerkstelligen dat dat niet alleen
  door de Nederlandse Staat betaald gaat wor-
  den, noch dat Nederland in de toekomst gehou-
  den kan worden tot het onbeperkt bijdragen in
  man/vrouw/kracht en geld.

  De nabestaanden, in ons land dienen uiterst
  zorgvuldig begeleid en tegemoet gekomen te
  worden. Genoeg leed is er al gezien en meege-
  maakt, door diegenen die lévend terugkomen.

  Sterkte mensen, we wachten met spanning af!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — donderdag 25 oktober 2007 @ 13.53 uur

 9. Beste Jack.Zolang de Taliban mij niet komt verplichten in Volendamse kleding de straat op te gaan, gaan ze maar hun gang in hun eigen land en binnen hun eigen cultuur. Welke neo-kolonisten zijn wij om daar de ‘democratie’ te gaan brengen terwijl we er in eigen land een zootje van maken. Dream on. Dus laten we de soep niet zo heet eten zoals hij door PJ wordt opgediend.

  Reactie door Arie Smits — donderdag 25 oktober 2007 @ 14.06 uur

 10. Ook in Alkmaar is vanavond een avondwake. Deze wake duurt van 19.30-21.00 uur en wordt gehouden voor het stadhuis in de Langestraat.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 25 oktober 2007 @ 14.46 uur

 11. Het zou toch een opbouwmissie zijn?
  Men heeft de militairen ook nog misleid.

  Reactie door Ben Tarici — donderdag 25 oktober 2007 @ 14.57 uur

 12. (11)de term opbouwmissie was misleidend .is daarom ook omgevormd naar ,stabiliteits,?missie .o.a minister koenders (p.v.d.a)bezigd die term .stabiel is dus het toverwoord voor het verlengen van de missie.een open eind gelijk vietnam dus.ook onze militairen strijden voor het welzijn van bedrijven en aandeelhouders die straks het land opbouwen? met vette winsten over de ruggen van de arbeiders daar en hier.

  Reactie door h.verbeek — donderdag 25 oktober 2007 @ 15.31 uur

 13. @een aantal reacties.

  Voortdurend worden “we” door “de media” en “de politiek” e.d. een beetje in de war gebracht. We gaan het hebben over
  “nounou… wij betalen als Nederland zoveel”, en
  “Ja… is het nu een opbouwmissie of een vechtmissie?”
  en
  “Nee…. maar we zijn helemaal niet tegen de soldaten daar…. die moeten we steunen hoor”
  en
  “Nou… ik heb de oorlog meegemaakt, en wij vonden het maar wat fijn dat we geholpen werden, dus wij kunnen de Aghanen niet in de steek laten”
  (Trouwens, bij stand.nl was vanmiddag een vrouw die in het verzet had gezeten etc etc, en uiteindelijk moesten we dan in Afghanistan blijven…. maar ja… als je de situatie goed vertaald, dan is het huidige ‘verzet’ daar zeker niet de Navo…..)
  en….
  en….

  Waarom vragen we ons eigenlijk *NOOIT* af waarom we daar zitten? Met alle informatie over geo-strategie, belangen van landen, van het grote geld (multinationals en banken), Unocal-pijpleidingen, rare ‘realpolitiek’, loyaliteit tussen vriendjes en onze JP etc etc…..

  Het lijkt allemaal op een spontaan plan om bijvoorbeeld iemand zomaar te gaan vermoorden, en dan later alleen maar discussieren over of dat nu met een mes moet, of met een pistool, en dat iemand eerst iets anders had gezegd, en dat misschien het pistool toch weer niet goed is, maar dat zo’n mes ook duur is enz enz enz…… Maar de vraag is natuurlijk…. WAT gaan we ook alweer doen, en WAAROM??….

  Reactie door Martijn — donderdag 25 oktober 2007 @ 15.47 uur

 14. Hier weer zo’n luguber voorbeeld van misbruikte macht. EERST ZELF de puinhoop creeren om dan de wereld duidelijk te maken dat ‘we’ zo’n puinhoop niet kunnen verlaten.
  Wat een heuler die van Middelkoop van de CHRISTEN- UNIE. De zaken zijn alweer geregeld middels de vriendjespolitiek van Sarkozy. De wapenindustrie kan gerust zijn. Werk genoeg voor de toekomst en ons zo dierbare nageslacht!
  Leugen op leugen op leugen en de media in handen van de Nederlands Staat snoept gulzig mee aan de brokstukken van de waarheid die met de dag verder afgeknabbeld wordt.
  Staaltje van volksmisleiding op de oorlogsweg van the American Dream: Het Grote Wereldrijk in handen van Big Horrible Brother. Beest onder de beesten!
  Wee owee Amerika: Hoed je voor de Wachter!

  Reactie door Gloria — donderdag 25 oktober 2007 @ 15.59 uur

 15. Het praatje van defensie en vanuit het CDA was allemaal pure theorie en geslijm om de amerikanen te plezieren. Ze gaan gewoon verder met liegen en het pompen van miljoenen in een gebied wat niks op zal brengen wat ze willen. Ze zijn te snel Vietnam vergeten.

  Maar ik deel niet alle kritiek op de missie.

  Want het verleden heeft geleert; dat je een volk van een land wel aan de goede kant van de beschaving kunt krijgen na een periode van oorlog.

  Maar we hebben niet te maken met duitsers of japanners. We hebben te maken met een land vol met fanatieke moslims. Een geloof wat op zich al onbuigzaam is en is vastgebed in de cultuur; dat ram je er niet eventjes uit met wat soldaten en wat schoolgebouwtjes en bruggetjes. Daar zit de kern van het probleem. Voorlopig willen ze geen gezichtsverlies lijden Balkenende en zijn maatjes dus zullen we miljoenen blijven betalen aan die bodemloze corrupte put.

  Het is tijd voor de revoutie

  Reactie door ReneR — donderdag 25 oktober 2007 @ 16.01 uur

 16. Laat van elke SP-vestiging foto’s naar het
  Hoofdkantoor gemaild worden, zodat deze in
  het archief van de SP bewaard kunnen blijven
  als tastbare herinnering om deze aktie goed
  te kunnen herinneren.
  Vast bedankt, diegenen, die dat willen doen!

  Reactie door Madelief — donderdag 25 oktober 2007 @ 16.05 uur

 17. Demonstratie Noordwijk,
  ca. 60 m/v op het Vuurtorenplein is nauwelijks een demonstratie te noemen. feitelijk had half Nederland er moeten staan.
  J.H.Scheffer en consorten liggen in een stuip.
  Christof

  Reactie door Christof — donderdag 25 oktober 2007 @ 16.08 uur

 18. @Jeroen #4

  Zie mijn stukje hierboven.

  In de wereldoorlog had je te maken met gelijke culturen en en de japanners hadden al een mentaliteit, dat ze alles van het westen wilden absorberen en kopieren. Japanners waren heel slim ook. Maar deze mensen willen dom blijven omdat dat moet van Allah zogenaamd. Ik zou zeggen bouw er een heel hoge muur omheen met mijn en laat ze daar allemaal maar gaarkoken tot ze beseffen dat er echt verandering moet komen. Daar komen ze in Noord Korea ook achter. Veranderen dat moet je zelf doen en kan niet in alle gevallen opgelegd worden van buitenaf.

  We hebben nu een land daar met een middeleeuwse cultuur en een barbaarse rotreligie die het leven daar grotendeels bepaald en dat ook blijft bepalen in andere landen in Azie. Religie is de kanker van de geestelijke ontwikkeling.

  Reactie door ReneR — donderdag 25 oktober 2007 @ 16.12 uur

 19. Ik dacht gisteren een onderzoek gehoord te hebben op het nieuws onder militairen en de voorzetting in Afghanistan en dat een meerderheid NIET voor verlenging was.
  Ik kan het helaas niet op google nieuws terugvinden.
  Hoe gaat Bos overigens dat gat van ruim 600 mio dichten ????
  Zal wel over de hoofden van de burger uitgesmeerd worden en niet over de zakken van de aasgierzakkenvullers die er de meeste belangen aan hechten voor “wederopbouw”.
  Oh ja en Brussel heeft drugs nodig:
  http://www.nu.nl/news/1287982/34/%27Europa_moet_opium_kopen_in_Afghanistan%27.html

  Reactie door sinne — donderdag 25 oktober 2007 @ 16.43 uur

 20. Beste mensen, je kunt een langverhaal houden of een korte, het resultaat is het zelfde.
  “Wij (het westen) hebben daar niets te zoeken.” tenzij je bang bent uit de pul van de Amerikanen te vallen. Het is nog steeds een onderdeel van het Imperialisme van de Yanks sinds 1945. Grondstoffen en nog eens grondstoffen daar draait het om. Wat hadden wij in Korea te zoeken, wat in Vietnam en wat in in Irak. Indonesia zou de springplank van het communisme naar Australië kunnen zijn. De wereld is de laatste eeuwen belazerd door hen die op wereldmacht uit zijn. Zo zijn er idioten die denken met de vereenigde staten van Europa ook iets te zeggen zullen krijgen. En de kleine man of hij nu uit Europa, US of Azië komt, die kan verrekken en dienen voor kanonnenvoer.
  De ene dodenherdenking na de ander, todat wij er zelf doodziek van worden. Dat allemaal voor koningin en vaderland. Jaren hebben ze ons bang gemaakt voor het communisme. Wim Kan zij het zo prachtig, “Als
  ze komen, dan komen zij één voor één”. Daar krijgen wij nu zo langzamerhand mee te maken.
  Ook hier geldt “Vluchten kan niet meer.”
  http://members.home.nl/h.hiensch/Vonk-a.mht

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 25 oktober 2007 @ 16.45 uur

 21. SP e.a. tegen de oorlog. Wordt er ook gedemonstreerd tegen de baardmannen (Taliban)?

  Reactie door HARSAN — donderdag 25 oktober 2007 @ 17.02 uur

 22. Beste Arie, wij maken er hier helemaal geen zooitje van, tuurlijk kunnen zaken beter, maar er is erg veel wat goed is, zaken die jij niet meer ziet omdat je om een of andere manier beschadigd ben geraakt, dat is jammer maar gelijk ook weer gevaarlijk, de talibani zijn ook beschadigde mensen, beschadigd door lange oorlogen onderdrukking etc..
  Ik blijf erbij, meer dan soep uitdelen doet de SP niet, ze hadden het beleid mee kunnen bepalen op dit punt, maar ja dan moet je constructief gaan denken over oplossingen en zo partij is het niet.
  Ga je eens aub eens druk maken over zaken die er echt toe doen, het millieu, het verschil tussen arm en rijk en de walgelijke wapenwedloop. Enneh.. Arie dream on dat je met tomatensoep de wereld aankan

  Reactie door Jack — donderdag 25 oktober 2007 @ 17.17 uur

 23. Dat krijg je nú van: zero-tolerance beleid.

  Dat krijg je nú van: total war against terrorism.

  Hoogste tijd voor één mondiale vredesbeweging.

  Reactie door Lezer — donderdag 25 oktober 2007 @ 17.33 uur

 24. # 4

  Appels met peren vergelijken.

  Ik word niet goed van die voortdurende vergelijkingen met de tweede wereldoorlog.

  Natuurlijk waren de Europese volken in ’40-45 blij met de geallieerden die de nazi ‘s kwamen verjagen. De verdiensten van de geallieerde troepen staan in het geheel niet ter discussie.

  Onze bevrijders konden rekenen op brede steun van de bevolking ter plaatse.
  Maar ik heb toch echt de indruk dat de Afghaanse bevolking nu niet bepaald staat te juichen bij de intocht van vreemde troepen op hun grondgebied. Om nog maar te zwijgen over het feit dat regelmatig door diezelfde troepen op hen wordt geschoten – al dan niet met opzet.

  En ondanks het feit dat de mensen die daarheen worden gezonden er ongetwijfeld het beste van proberen te maken is het zo langzamerhand duidelijk dat er bedroevend weinig wordt opgebouwd in Afghanistan.
  Onderhandelen – praten MET de Afghanen i.p.v. OVER hen – zou m.i. een beter alternatief zijn.

  Zou het niet mooi zijn als ze net als in 1918 – nog een wereldoorlog verder terug… – een wapenstilstand zouden kunnen sluiten? Om in ieder geval een einde te maken aan de vijandelijkheden.

  Zodat ze aan de onderhandelingstafel kunnen bepalen hoe het verder moet in Afghanistan. En dan maar hopen dat er voor hen iets beters uitkomt als destijds het verdrag van Versailles…

  Reactie door Michael — donderdag 25 oktober 2007 @ 17.36 uur

 25. Er staat wat teveel tekst hieronder.
  Maar dat is misschien geen groot bezwaar

  Waarheid moet de leugen slopen.
  Daarvan doe ik een boekje open.
  Woordzwendelaars die staan voor paal,
  door het giftig wapen van mijn taal.

  Wat spreken zij netjes allemaal,
  Maar zij hebben wel een rare taal.
  Zij plukken mens en wereld kaal.
  En schone schijn is hun moraal.

  Nederland wil graag wapens maken,
  om oorlogsschurken te vermaken.
  Want de export wordt geschaad,
  als men hun niet moorden laat.

  Een kutregiem, dat wil betalen,
  mag in Nederland wapens halen.
  Balkenende, die de armen vrezen,
  verpatst ze graag aan rot Chinezen.

  “Onderdrukkers hebben rechten,
  om tegen mensenrecht te vechten.”
  Nederland mag niet achterblijven,
  om hen in hun kwaad te stijven!

  Voor poen, wil het wel voorbereiden,
  Dat heel veel mensen gruwelijk lijden.
  Als Nederland helpt ontbeschaven,
  kan de Regering zijn schatkist laven!

  Wie de oorlog niet wil leren,
  is volgens mensen die regeren,
  een schandvlek op het blazoen,
  van helden die dat wel graag doen.

  Die strijden voor hun Teitemajes.
  voor de Vlag en voor hun God.
  Maar meer om winst van oorlogsgajes.
  Wie weigert noemen zij een zot.

  Men stuurt hem naar een psychiater.
  Hij mag ook praten met een pater.
  Die zegt: “Het is om God te dienen!”
  Doch God, die staat er bij te grienen.
  Voor Moed, Beleid en Trouw,
  met blinkend blik geëerd.
  Mooi verguld: rood, wit en blauw,
  wordt hier de (dode) held gedecoreerd.

  Blik, in plaats van centen,
  of het hemelloon verventen,
  kost een Staat het minste geld,
  als de doden zijn geteld.

  Lang leve onze dode helden,
  gevallen op het Veld van Eer,
  Voor wie nog niet vielen wil ik melden:
  Die vallen wel een andere keer.

  Voor invaliden, die nog leven,
  heeft de Staat nog iets bedacht.
  Aan hun wil hij wel centen geven,
  om arm leven zonder pracht.

  Zeven geile, reine meiden,
  na een Moslimheldendood,
  daarmee neemt men al sinds tijden,
  Moslims zeer in oot en boot.

  Met wie mogen homoseksuelen
  en vrouwen dan de hemel delen
  voor hun hemelse geluk?
  Worden die daar onderdrukt?

  Van geld, dat mensen beter maakt,
  koopt nu de Nederlandse Staat,
  bij Bush, graag moordraketten,
  die ieders welzijn gaan beletten.

  Stop toch met roken allemaal.
  Daarvan worden uw hoofden kaal.
  Rokers sterven vlug en stinken.
  Die kunnen beter veel gaan drinken

  Bouw granaten en maak bommen,
  die veel minder schadelijk zijn.
  Laat vredesdemonstranten brommen.
  Oorlog is goed voor uw lijn.

  Bommen kunnen voor vrede zorgen.
  En voor olierijkdom, morgen.
  En de A-bom voor een humane dood,
  is van hasjpijpdromen, gans ontbloot!

  Met de hartelijke groeten van rijmelaar Don Haras

  Reactie door Haras — donderdag 25 oktober 2007 @ 17.40 uur

 26. Zucht…. teletekst p.112 (Operatie Spin Gahr). Wie hier nu weer garen bij spint…?

  Reactie door Martijn — donderdag 25 oktober 2007 @ 17.41 uur

 27. Beste Jeroen 4. Zucht, ik zal het nog maar een keer oplepelen: de Russen en de Canadezen plus de Italiaanse Communisten hebben Europa sinds `44 voornamelijk bevrijd.
  Amerika had in `40 al via Engeland op kunnen treden tegen de Nazi’s maar greep niet in omdat er nog te veel verdiend kon worden aan de oorlog, o.a kwamen de kogellagers voor zowel Messerschmits als Engelse Spitfires (enkele honderden per toestel) uit dezelfde fabrieken in de US en wolfram voor geavanceerde munitie voor iedereen die ervoor wou betalen kwam uit het Franco-Spanje omdat het daar gedolven werd met nog goedkope arbeidskrachten ook. Krupp-staal dat ook welkom was in Amerika kon goedkoop worden gefabriceerd door slavenarbeiders uit overrompelde landen. De Bush-dynastie olv. van opa Prescott was deelachtig aan dit gebeuren. Dus praat me niet van heroïek der Geallieerden, die zal er best geweest zijn, maar te laat en op verkeerde gronden.

  Reactie door Haq — donderdag 25 oktober 2007 @ 18.06 uur

 28. Ik ga zo, hier nog meer mensen uit Leeuwarden?

  @4 Jeroen, het gaat erom dat er binnenkort een beslissing valt of we blijven of weggaan. Door het kabinet. Dan is het goed als mensen hun mening erover uiten, juist VOORDAT de beslissing valt.

  Reactie door Ellen — donderdag 25 oktober 2007 @ 18.35 uur

 29. De vorige minister H.Kamp was stellig toen de vorige keer besloten werd om te gaan.
  We gaan voor 2 jaar en geen dag langer want daarna is het een probleem voor de Navo.
  Welnu gezien de druk die uitgeoefend wordt op van Middelkoop weet je dat elke einddatum geen enkele waarde heeft,bovendien wordt er nergens meer aandacht gevraagd voor een eventuele einddatum.
  De vraag rjist dan, aan welk besluit geven we een mandaat.
  Toen was er een tijdslimiet die we nu kunnen hanteren,als we dat nu niet doen hebben we nooit meer een tijdslimiet welke wij kunnen opeisen.
  Het komt dus hier op neer als je nu verlengd doe je dat voor altijd.
  Ook anderen willen alleen helpen als Nederland blijft, waardoor we nog een argument krijgen opgedrongen om te blijven.
  Kortom: Niemand wil zijn vingers branden terwijl wij volop met de brandbestrijding bezig zijn.

  Reactie door H.v.Schijndel — donderdag 25 oktober 2007 @ 18.49 uur

 30. 11 ben jaha en zoals gister te zien was op tv,hadden ze een hele muur laten maken,van wel 30 meter,waarom?waarvoor?het was in het progamma waar de ahum middenstand van zeg maar bouwen nu. even kwam ahum kijken met der her brinkman,een vraag?wacht even hij zegt wat belangrijks,tja als je met je bek vol tanden staat her brinkman,dan geef je geen andwoordt,
  ooo ja ze hadden ook wat scholen neer gezet,maar die stonden dus op gevaarlijke plekken en dat konden ze niet laten zien,anders kon je kop er wel eens afgeschoten worden,
  tja en daar stuur je als afgaan je kinderen heen?

  Reactie door ad — donderdag 25 oktober 2007 @ 19.37 uur

 31. Oorlog is goed voor werk gelegenheid in the nethelands(let op in anderen land is het niet better),hoeveel bedrijven werken or hebben megewerkt om een oorlog industrie te steunen.
  Arbeit mach frei,pas op ,kan SP Als protest Alle namen van bedrijven vrij geven die aan dit opbouw missie mee doen,terwijl hier word forse bezuinigd,inclusief nazorg voor veteraan),inclusief vuurwerk bedrijf?
  Hebben Ammos bedrijven een special CAO?
  Hoe is het regereld hier?
  Kan de SP iets doen…

  Reactie door gaf — donderdag 25 oktober 2007 @ 19.50 uur

 32. @Haq — donderdag 25 oktober 2007 @ 18.06

  Sorry, maar dit verhaaltje slaat nergens op, je haalt feiten uit hun oorspronkelijke context. Daar ik waarschijnlijk tegen een muur praat ga ik er verder geeneens op in.

  On-topic: De Amerikanen hebben de buit al verdeeld in Afghanistan, het lijkt mij dat ze dan ook de naweeen ervan mogen oplossen?

  Reactie door Ach ja — donderdag 25 oktober 2007 @ 20.02 uur

 33. Gloria reactie 14

  U betrekt er Sarkozy in maar die heeft er nu juist helemaal niets mee van doen ! U moet bij de Japie de Hoop Scheffer Uw beklag gaan doen ! Volgens mij heeft U een hekel aan Sarkozy ?

  Reactie door Teun — donderdag 25 oktober 2007 @ 20.20 uur

 34. Haq reactie 27

  U verdraait de feiten ! Misschien een beetje verblind door het “socialisme” ?

  Reactie door Teun — donderdag 25 oktober 2007 @ 20.23 uur

 35. Helaas mensen onze min. van defensie heeft het volk ook weer een wordt voor gehouden.
  Er komt zeker een verlenging van de moordcommando’s in Afghanistan.
  De kosten rijzen nu al de pan uit dus bereid u voor op een in financieel oogpunt gezien een tweede irak, waaraan de navo geen cent bijdraagt.
  Dank u wel kabinet, er kleeft weer bloed aan onze handen zonder dat ik het wil.
  Los eerst de problemen hier in ons eigen land eens op voordat je geld aan dood en verderf gaat besteden.
  Oja ik vergeet het weer, ons kabinet bestaat voornamelijk uit christenen, en dan kan je niets anders van verwachten.

  Reactie door Pool — donderdag 25 oktober 2007 @ 21.49 uur

 36. Nou, Rita Verdonk kreeg meer reacties dan een oorlog in Absurdistan.. dus plaats ik er maar een paar bij.

  (1)
  Als oude brandweerman weet ik dat je pas moet gaan blussen als je voldoende water hebt. Zoals het er nu voor staat, is er vanuit de hele NAVO onvoldoende mensen, materieel en middelen te halen om effectief iets te doen.
  Dus we kunnen nu weggaan of over twee jaar, of over honderd jaar, zolang er niet wezenlijk een beresterke economie en dito democratie is, en niet driekwart van de Afghanen tegen alle vreemde bezetters is, verander je helemaal niets.

  OK, de “Taliban” zit niet meer in de Afghaanse regering. Gelukkig.
  Wie zit er dan nu? Een marionettenregime wiens ENIGE doel het was, pijpleidingen aan te laten leggen zodat de V.S. de toevoer naar China en India voortaan kan gaan bepalen. Dat is alles. Het land en de mensen, daar gaat het helemaal niet om.

  Reactie door Olav ten Broek — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.07 uur

 37. @33 Teun

  Hallo Teun, wat ik op Sarkozy tegen heb is dat hij meewerkt om Europa te verrechtsen en vriendjes loopt te spelen met Bush. We zouden in Europa veel meer linkse leiders moeten hebben die een gezond tegenwicht vormen. Daar is geen sprake van omdat de stemcomputers hun slinkse werk doen in de Europese landen en we kost wat kost in het neoliberale spoor gedwongen worden. Democratie is inmiddels een lachertje gebleken.
  En? Ben jij daar blij mee?

  Reactie door Gloria — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.10 uur

 38. (2)

  Wat kost ons dat eigenlijk allemaal, die “opbouwmissie :-)”. Mogen wij dat weten?
  Waarom is er geen geld voor leraren of studenten? Waarom gaat de knip op slot v.w.b. eerlijk delen in de welvaart? Hoeveel zieken en bejaarden kunnen we helpen?

  Het klinkt hard, alsof ik “eigen volk eerst” zeg, maar dat bedoel ik niet. Wat ik bedoel is dat we met iedere euro twee dingen kunnen doen: nuttig besteden of in een bodemloze put gooien. En Afghanistan is de ergste bodemloze put die we momenteel hebben…

  Reactie door Olav ten Broek — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.10 uur

 39. Nou, hier is dan (3)

  Groot nieuws uit het besloten feestje in Huis ter Duin: de “opbouwmissie gaat zéker door! Want we kunnen nu geen “nee” meer zeggen want dan gaan we af!!” Dat was de strekking van het journaal vanavond.

  Zozozo, en maken die jongens van de MAVO, pardon, NAVO dat nu ineens uit in plaats van de volksvertegenwoordiging?

  Van wie is ons leger eigenlijk? Van v. Middelkoop en De Hoop Scheffer, of is iedere man, vrouw, truck, tank, F16 en Apache eigenlijk gewoon van ons en namens ons, de Nederlandse belastingbetalers en kiezers?

  Reactie door Olav ten Broek — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.17 uur

 40. Wij hebben het allemaal kunnen zien en horen, Nederland het braafste jongetje van de klas is met open ogen en oren in de NAVO-fuik gezwommen. Hoe dom is een natie, hoe dom zijn hun leiders en het Volk was hard aan het werk om het geld te verdienen voor die onzin. Hoe daarop te reageren?

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.18 uur

 41. @36 Olav ten Broek

  Hoi Olav! Wat leuk je hier weer terug te zien en ik ben het helemaal eens met je reactie! Dit kabinet doet aan grove geldverspilling en draagt geen zorg voor onze noden. Het is ook allemaal niet zo belangrijk meer in hun ogen. Tenslotte zijn we straks gewoon een boerenprovincie en is De Europese Eenheid samen met de Amerikaanse Eenheid bezig alle moslims op Aarde te vermoorden die niet in hun straatje te pas komen. Van de Jodenvervolging hebben we niets geleerd. We zitten inmiddels in Moslimvervolging olv een nieuw opgestane leider. Deze keer zonder snor, maar delen samen wel hun liefde voor hun hondjes.

  Reactie door Gloria — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.19 uur

 42. @27 Haq
  Geen onzin vertellen, Haq !
  In het oosten: de Russen
  In het zuiden en westen: de Amerikanen, de Engelsen, de Canadezen.
  In alle bezette landen hebben de partizanen (waaronder veel communisten) een handje geholpen met meer of minder succes.
  De Russen hebben het meeste bijgedragen aan de overwinning op de Duitsers.

  Reactie door simbro — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.24 uur

 43. OK, laatste. (4)

  Wat in Irak kan, kan Afghanenland niet. Wat niet?

  In Irak betaalt de Nederlandse staat (dat zijn wij dus) behoorlijke geldsommen aan allerlei plaatselijke overheden om de boel rustig te houden. Geen tientjes, maar tonnen. Daar kijkt u van op, hè? Deed ik ook.
  Het ís een manier, natuurlijk. Maar zeg het dan gewoon eerlijk.

  In Afghanistan kan dat niet, want zowat iedereen is tegen de “bezetters” en om de plaatselijke boef dan geld te geven kan zich weleens tegen je keren. Mmm, dat zegt Middelkoop niet…

  Ook stoor ik me eraan, dat steeds vaker wordt gesuggereerd dat de Taliban achter de opiumteelt zit en de “coalitie” daar wat aan zou willen doen. Nou, toen de Taliban er nog zat, kwam er geen gram Heroïne meer uit Afghanistan, en sinds de Amerikanen er zitten weer 70-90% van de wereldconsumptie.
  De Talibanregering waren schoften, maar ze waren geen drugsdealers.
  De “warlords” wel, en daar werkt de coalitie mee samen om de boel nog een beetje te kunnen controleren.

  Dus: van onze centen wordt een systeem in stand gehouden waarin voor de schone schijn van een succesvolle missie de grootste boeven hun gang kunnen gaan, de troep de wereld over kan, en Dick Cheney’s Halliburton een pijplijn mag aanleggen ter uitvoering van, jawel, het Project for a New American Century (PNAC).

  (waaraan wordt meegewerkt door American Enterprise Institute waarin dan weer onze eigen Hirsi Ali zit, maar dat is een ander verhaal).

  Reactie door Olav ten Broek — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.27 uur

 44. Hebben ze het in Noordwijk niet over de Nederlandse steun in Iran gehad, in 2008? Lijkt me ook zo’n nuttige vredemissie.

  Er zal vast wel een reden voor te vinden zijn. Een kerncentrale of zo. Net zo eentje als in Zeeland. Of iemand met een baard, maar dan niet op 5 december.

  Reactie door Olav ten Broek — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.36 uur

 45. @ 38 & 39, Ja, we waren al de gek van Europa door zo ongeveer de meeste contributie te betalen aan de EU, nu moet de knip worden getrokken voor een heuse vechtmissie:`Spin Gahr’, vandaag gestart, met Ghurka’s, en US- hulptroepen, waar geen enkele Afgaan garen bij spint en waar nauwelijks een Natoland warm voor te krijgen is. En Middelkoop denkt deze opbouwshow alvast voort te kunnen zetten voor de Kamerstemming uit. Slechts Sarcozy zou wat Légionairs sturen maar die heeft mooi praten want Frankrijk doet niet mee aan de Nato, al noemen ze het trots `Otan’. Ik vind het sneu voor de Nederlandse soldaat, die blijkt ook maar slecht voorgelicht over de missie.

  Reactie door Haq — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.38 uur

 46. Even een kort verslag vanuit Hengelo.

  Natuurlijk waren wij aanwezig voor de Hema voor onze protest tegen de oorlog in Afghanistan.
  In de angst dat er niemand zou opdagen stonden wij daar alsnog met 20 man.
  Misschien niet veel, maar…….. als je één moeder tegenkomt met een kind van 6-7 jaar die vraagt wat wij daar doen en de moeder legt het kind heel nauwkeurig uit dat wij daar staan voor de jongens, vaak nog kinderen die worden uitgezonden en dat wij daar tegen protesteren gaf ons een goed gevoel.
  Net als de rechtse jongen (ben de naam even vergeten) die met ons in discusie ging, dan weet je waarvoor je daar staat.
  Natuurlijk mogen we even niet Borne vergeten de nieuwe afdeling van de SP die net een dag bestaat en geweldig met ons mee deed!!!

  Al met al een geweldige avond en zeker voor herhaling vatbaar!!!

  Met dank aan de afd. Hengelo en speciale dank aan Rouwen die met zijn vaste team maar weer alles had geregeld!!!

  Hengelo/SP onze dank is groot!

  Reactie door TT — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.46 uur

 47. @25 Haras,

  Je bent gestoort, maar wel pretig ;-))

  Reactie door TT — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.50 uur

 48. 17,Cristof ik was een van de zestig,het waren er misschien 160. Maar dit is de mentaliteit van Nederlanders,daarom schaam ik mijn eigen dat ik Nederlander ben,helaas.
  Vanavond ook aanwezig geweest,op het Kruisplein,voor een wake.
  Als in de nabije toekomst,en dat duurt niet zolang meer, de {pleures] uitbreekt,ben ik benieuwd naar de reacties,op deze web-side.
  Hadden we maar meer acties moeten ondernemen.
  Slaap maar lekker door,dromers. Groeten Gerard.v.d.Voort

  Reactie door gerard — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.59 uur

 49. @ Gerard,

  Alleen kalmte kan ons redden!

  Reactie door TT — donderdag 25 oktober 2007 @ 23.03 uur

 50. Voor de zwart-wit denkers onder ons:

  Een Amerikaanse soldaat die in 1944-1945 voor onze vrijheid vocht, heeft helemaal niets te maken met de oorlogen die nu worden uitgevoerd en uitgedacht.

  Irak en Afghanistan in 2001 waren niet te vergelijken met, en hadden geen snode plannen zoals, nazi-Duitsland, fascistisch Italië en banzaï-Japan in de jaren ’30.

  Maar:
  Eerlijk gezegd lijkt het er steeds meer op, dat de V.S. de methoden van laatstgenoemde regimes wel heeft overgenomen. Het Derde Rijk leeft aldus voort, zij het dan onder een andere naam en met andere leugens. Lebensraum werd War on Terror, de Rijksdagbrand werd 11 september, de Endlösung werd het tegen elkaar ophitsen van religies. Konzentrationslager heten nu Guantánamo en Abu Graib. “Die Fahne hoch, die Reihen fest geschlossen” is nu een bumpersticker “We support our troops”. Het uiterlijk is anders, maar de methodes zijn dezelfde. En alleen al in Irak 120.000 burgerdoden, bovenop die 1.000.000 t.g.v. sancties. Fantastisch resultaat, zeg. “Liberators”.

  Maar laat die soldaat die stierf op Omaha Beach in Normandië er buiten, die heeft er niets mee te maken.

  Reactie door Olav ten Broek — donderdag 25 oktober 2007 @ 23.10 uur

 51. @ Teun (6):

  Tuurlijk Teun, JM verzint maar raak. Vandaag zijn de Nederlandse militairen met anderen (Australiërs, Ghurka’s e.d.) begonnen aan een echte opbouwmissie in de Afghaanse Balichi-vallei, niet?

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 26 oktober 2007 @ 0.58 uur

 52. Moet zijn: Baluchi-vallei.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 26 oktober 2007 @ 0.59 uur

 53. @49 TT

  ‘Alleen kalmte kan ons redden! ‘

  Kalmte wordt onze ondergang!
  Heel opvallend dat gebeuren daar in Noordwijk. Eigenlijk weinig informatie vooraf omtrent deze top.
  Nu, na al die moeilijke afwegingen daar komt er dan toch mondjesmaat wat vage berichtgeving naar buiten. “we krijgen steun van diverse kanten, dus we blijven waarschijnlijk” Alsof dit niet vooraf al vaststond!
  Weer een spel voor de bühne… En de Nederlander slaapt en slaat verder.
  Vanavond in Alkmaar een avondwake: niemand buiten de organisatie en mijzelf was met het onderwerp bezig of ontvankelijk hiervoor. Het was koopavond!
  Ik ging het huilen nader dan het lachen staande naar huis. Help! Nederland gaat aan eigen ignorance verloren!
  Evenzo de Irak doofpot en het gehele EU-verhaal: wie is behoudens ons hier op dit weblog zich bewust van de enorme loer die ons gedraaid wordt?
  Ik denk wel eens: doe ook maar net of je gek bent en laat het allemaal maar overwaaien, jezelf overkomen. Helaas voor diegenen die daar de hand in hebben en erop speculeren ‘picture Me buying it! No Way!
  Welterusten kooplustigen! U krijgt de rekening nog wel gepresenteerd!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 26 oktober 2007 @ 0.59 uur

 54. @ Olav ten Broek (36 e.v.):

  Long time no see…

  Jouw reacties zijn weer als vanouds.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 26 oktober 2007 @ 1.16 uur

 55. Gloria en naamgenoot, bedankt voor jullie reactie!

  Reactie door olav ten broek — vrijdag 26 oktober 2007 @ 1.27 uur

 56. @ 32 Ach ja.
  Beet je goedkoop om te reageren met `Daar ik waarschijnlijk tegen een muur praat ga ik er verder geeneens op in.’
  Wat een boude vooronderstelling, hoe weet jij dat je tegen een muur praat? Moet ik je kennen? En die muur bestaat waarschijnlijk slechts in je hoofd.

  Reactie door Haq — vrijdag 26 oktober 2007 @ 8.41 uur

 57. Goeden morgen vrienden SP.

  Een GROOT offensief is ingezet tegen de Talib in de Baluchivallei!
  Met als resultaat?
  Meer burger slachtoffers!
  En strategies resultaat van NUL KOMMA NUL 0,0.
  De Taliban versla je niet, dat is de bevolking.
  Er wordt weer als missie verlengd.
  Kosten?????.. .. . …..Gigantisch.
  Wie betaald dat?
  Het slokt alle gelden op die voor andere opbouw nodig zijn.
  Wat komt daar van terecht?
  Niets , Naadaa, Nothing.
  Onze manschappen zijn daar niet voor ons, niet voor de Afganen en niet voor de opbouw, maar voor het groot Kapitaal.
  En de leugen regeert.
  Jaap de H. Sch. is de meester fantast.
  “Wij zijn aan de winnende hand”.
  Over veertig jaar zegt hij dat nog.
  Je wint daar nooit.
  Alleen bij opbouw alleen kom je verder, maar je wint het nooit.

  Een realistische…..

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 26 oktober 2007 @ 9.04 uur

 58. Gloria reactie 37

  Gloria zou jij willen beweren dat onder “linkse” leiders de democratie beter is gewaarborgt ? Moet je de geschiedenis eens gaan bestuderen !

  Reactie door Teun — vrijdag 26 oktober 2007 @ 9.10 uur

 59. @53, Wattenstaafje,

  Hier in Hengelo kregen we van het publiek juist wel veel reactie’s.
  Jammer dat jij er zo’n naar gevoel erbij heb over gehouden, maar je kunt in iedergeval zeggen dat je nog wat gedaan hebt voor de vrede en dat zijn er maar weinig!

  goedemorgen trouwens allen.

  Reactie door TT — vrijdag 26 oktober 2007 @ 9.31 uur

 60. Wat ik nooit goed begrepen heb is de opvatting, dat de maatschappij niet ‘maakbaar’ zou zijn. Als dat werkelijk zo is kun je de politiek toch gelijk afschaffen ? Het gekke is, dat degenen die vinden dat de samenleving niet maakbaar is (meestal te vinden in rechtse kringen) juist voorstander zijn van het sturen van troepen naar andere landen om daar de democratie even te vestigen. Zelfs als het gaat om landen , die zoals Afghanistan, nog ongeveer in het stenen tijdperk leven.
  Dit lijkt me toch een behoorlijke tegenstrijdigheid.

  Reactie door simbro — vrijdag 26 oktober 2007 @ 10.08 uur

 61. Correctie.
  Demonstratie Noordwijk,
  Ben even gaan kijken naar de demonstratie tegen de verlenging van de oorlog in Afghanistan.
  ca. 60 tot 160 m/v op het Vuurtorenplein te Noordwijk is nauwelijks een demonstratie te noemen. feitelijk had half Nederland er moeten staan.
  J.H.Scheffer en consorten liggen in een stuip, krijgen zo een vrijbrief en het gelijk aan hun kant dat de tegenstand voor verlenging van de oorlog in Afghanistan niet veel voor te stellen heeft. Tja herfstvakantie dus veel Nederlanders hadden wel wat beters te doen. De kans om een krachtig protest te laten horen is hiermee wel verkeken. Het sallonsocialisme tiert welig ook bij de SP. De hele politiek is een grote emmer snot waar ze niets anders doen dan compromissen te sluiten. Impressie: Even aanwezig zijn met een handjevol m/v, fototje schieten voor de pers en wegwezen. Met het grootste respect voor de mensen die er dan toch waren.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — vrijdag 26 oktober 2007 @ 11.31 uur

 62. @24 onderhandelen met lieden als de Taliban lijkt mij een onmogelijke opgave. Dat had vooraf moeten gebeuren.

  Nu teruggaan is toch de mensen aan hun lot overlaten. Eerst de boel verrot schieten en vervolgens de bevolking lekker laten zwemmen. Deze mensen zijn een dictatuur gewend en om hen ” democratie” te brengen was toch achteraf gezien een irrieele gedachte.

  Wat nu geopperd wordt ‘het trainen van het Afghaanse leger/politie’ lijkt mij dan nog de beste oplossing in de hoop dat het dan beter wordt en ze zelf kunnen optreden tegen de Taliban.

  Reactie door Jeroen — vrijdag 26 oktober 2007 @ 12.45 uur

 63. @56 Haq

  Nee, jij kent me niet…denk ik? ;-)
  Ik vond het buitengewoon kwetsend om de 600k + Amerikaanse doden tbv ONZE vrijheid af te doen als ‘zakelijke belangen’, de situatie toen kan je gewoonweg niet afdoen als ‘geldelijk gewin’, dat is een rechtsreekse belediging aan het adres van de nabestaanden. Verder wens ik je zeker een goed weekend!

  Reactie door Ach ja — vrijdag 26 oktober 2007 @ 14.46 uur

 64. @61,62
  Veel mensen denken zoals Jeroen omschrijft: je kunt die mensen niet zomaar in de steek laten. Tegelijkertijd vinden ze, dat we daar nooit heen hadden moeten gaan en eigenlijk niets te zoeken hebben. Met zo’n ambivalente houding ga je niet gauw demonstreren maar krijg je eerder de behoefte weg te kijken. Omdat je geen goede oplossing weet.

  Reactie door simbro — vrijdag 26 oktober 2007 @ 15.53 uur

 65. @63 ik denk dat niemand een goede oplossing heeft.

  Reactie door Jeroen — vrijdag 26 oktober 2007 @ 17.05 uur

 66. Guantanamo Bay

  Geert Wilders (PVV): ‘Het zal een mooie dag zijn, als we in Nederland ook zo’n detentiecentrum hebben’. Wilders is een ziek man.

  In Guantanamo zitten nog 355 vijandelijke strijders vast. Tegen 1/5 van hen loopt geen aanklacht meer. In principe mogen ze weg maar ze lopen het risico in het land van herkomst gemarteld te worden. VVD’er Hans van Baalen wil hen wel in Nederland opvangen, de SP niet. De partij wil niet meehelpen deze illegale detentie in stand te houden of bevorderen dat de VS er mee doorgaan. de Amerikanen hebben de problemen aan zich zelf te wijten. Dit is tevens het standpunt van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bron: Elsevier.

  Ontheemd, ontvoerd, (waarschijnlijk)mishandeld, geen plek om naar toe te gaan en door de hele wereld in de steek gelaten. SP heb erbarmen!

  Erik Sc

  Reactie door erik — vrijdag 26 oktober 2007 @ 18.04 uur

 67. Een GROOT offensief is ingezet tegen de Talib in de Baluchivallei!
  Las ik van onze ouwe Dirk.

  Misschien is dit nog niet zo gek gezien de najaars offensieven die de Taliban de voorgaande jaren uitvoerden.
  Het heeft een voordeel dat de plaatsen waar de burgers zich nu veilig kunnen bewegen gevrijwaard kunnen blijven van nieuwe aanvallen van de Taliban.
  Aan de andere kant zit er een nadeel, want je gaat hun benaderen op hun eigen terrein.
  Ben alleen nieuwsgierig hoeveel doden het deze keer opleverd.
  Vorig jaar waren het 680 taliban “strijders” die sneuvelden in deze oorlog.
  Ik hou mijn hart weer vast voor de ellende die deze gezinnen weer tegemoed gaan.

  Reactie door TT — vrijdag 26 oktober 2007 @ 18.46 uur

 68. @62 Jeroen,

  Waarom zou er niet met de Taliban kunnen worden onderhandeld?
  Dit gebeurd namelijk wel en bijna iedere dag.

  Reactie door TT — vrijdag 26 oktober 2007 @ 18.50 uur

 69. Beste mensen, voor de zoveelste keer wij hebben daar in het midden oosten niets te zoeken.
  Laten wij eerst orde op zaken stellen in ons eigen land en in die landen die er trots op zijn, tot de westerse cultuur te behoren. Daar is men al 20 eeuwen mee bezig de beschaving in te voeren en men vliegt elkaar nog steeds naar de strot.

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 26 oktober 2007 @ 19.41 uur

 70. @52 Wattenstaafie

  Waarheid is een land zonder paden.
  ‘krishnamurti’.

  Huil ws vaak met je mee.

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 26 oktober 2007 @ 20.08 uur

 71. weet je wie de werkelijke doorzetters zijn,zeg maar wie de verlenging weer laten gebeuren,buiten de gristen cda beweging om,
  moet je binnen kort masaal allemaal weer naar de oorlogs monsters gaan kijken,,die laten zien kijk nederlanders,we hebben een opleiding gehad in moorden,zie ons uit een wentelteefje springen,je zus wees een vend en gebruik een schietstoel.
  als je nu je eens niet aanmelt en een baan gaat zoeken,bv tank/vrachtwagen chaufeurs,worden ook in de burger maatschap gevraagt hoor,
  of is het stoerder om met dat leger groen te voor schud te lopen op maandag ochtend 7 uur,en stoer in de bus te zitten,,wandt die ducatie kun je voorlopug wel vergeten,
  slaap lekker gewetenloze niet zelfstandigdenkende soldaat die zich laat gebruiken door het kapitaal.

  Reactie door ad — vrijdag 26 oktober 2007 @ 20.57 uur

 72. 69.D’olle henk,
  Deze ouwe rukker heeft het gelijk geheel aan zijn kant. Laten we eerst zelf voor een fatsoenlijke beschaving met de bijbehorende democratie zorgen. Momenteel is dat erg ver te zoeken met de machtsgeile kliek die nu aan de macht is. Aan de linkse krachten binnen de SP zou ik willen vragen, zorg er in vredesnaam voor dat de SP niet in dezelfde kuil trapt als de PvdA.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — vrijdag 26 oktober 2007 @ 21.14 uur

 73. Ad,

  Tja, er zijn altijd al genoeg soldaten te vinden geweest. Voor de kick, omdat ze het stoer vinden, maar vooral “om erbij te horen”, om “iemand te zijn”.

  Tegen een beroepsmilitair zeggen dat ze maar eens op moeten houden heeft weinig effect.

  Maar: gelukkig hebben de soldaten het hier niet voor het zeggen. Het parlement beslist.

  Helaas hebben ze dat in Noordwijk niet door. Daar worden achter gesloten deuren dealtjes gemaakt, namens alle Europeanen, van ons geld, met onze zonen en dochters, en ten koste van vele levens.

  Ik vermoed trouwens dat al die terugschietende “Talibanstrijders” weleens hetzelfde zouden zijn als onze “verzetshelden” die nu met ridderorden rondlopen…tenslotte zijn wij het die met militair geweld hun land bezet houden.

  Reactie door olav ten broek — vrijdag 26 oktober 2007 @ 22.15 uur

 74. Het is weer bijna Sinterklaas. Misschien een aardig idee voor de SP om het kabinet het oorlogsspel Risk cadeau te doen. Met daarbij b.v. de woorden : ” Jongens als jullie zo graag oorlog willen, speel het dan a.u.b. inplaats van het te voeren. Want het brengt echt meer leed met zich mee dan u denkt “.

  Reactie door Peter Mink — vrijdag 26 oktober 2007 @ 22.35 uur

 75. @69 Dólle Henk,

  I heb geliek moar doar kunt wie niks an doan me jong das leb,m

  Reactie door TT — vrijdag 26 oktober 2007 @ 23.06 uur

 76. Terugtrekken uit Afghanistan,

  Het is een leuk idee maar mijn inziens helemaal verkeerd. De beelden van Srebrenica komen gelijk in mij naar boven, een Karremans die heult met de vijand en een feestvierende troepenmacht waarbij op hetzelfde ogenblik 3000 moslims worden afgeslacht.
  Willen wij dit nog een keer? Dan moet onze regering echh besluiten terug te trekken, er zal een massamoord komen die zijn weerga niet kent.
  En dan kunnen we achteraf trots zeggen, tja we hebben ons best gedaan.

  Reactie door Eelco — vrijdag 26 oktober 2007 @ 23.33 uur

 77. olav 73 ik ben zo bie zo tegen inmenging en zo bie zo antie militair,maar das wel duidelijk dacht ik.ik was een heel slechte in ieder geval,maar toen was het nog ahum verplicht.wat nauw te schreeuwen door het water en hou je wapen droog,,spring er zelf in gek,en 100 meter verder een brug,echt niet.;-)
  eelco 77 de werkelijke schuldigen.de wapen industrie,moet eens stoppen/aangepakt worden eerst wapens leveren aan de des betreffende landen.en dan als het bv de usa niet aanstaat naar dat zelfde land gaan en de mensen waaraan ze eerst wapens hebben gegeven,maar gaan aanvallen,bv irak iran oorlog en erna, de doorgaans vriendelijke buren van israel
  afganistan, toen de russen etz er zaten.
  ze slachten zoveel gewone burgers af dat die terregt op wraak zinnen.
  de wapenindustrie bazen moeten hun ak,tjes en blaffertjes tegen hun eigen slapen zetten,dan haal ik de trekker wel over,waarom?? dat zijn met hulp van regeringen/nl/polen/duistland/usa/israel/eu etz de werkelijke terroristen en terroristen makers.zodat het cirkeltje weer rond wordt.
  en zo zal het eeuwig door gaan,het mode woordt voor de overgrote gristen?regeringen,noemen aanvallen van soldaten/terroristen leiders,hardcore/slachtoffers van westerse invallen,
  van buitenlandse afkomst terroristen,
  hoe zouden de meeste olie/gas landen waar bv de blanke in eeuu redelijke weelde leeft en de zeg maar indiaan? op straat in mekaar gerost wordt?
  landen als de eu/israel/us etz dan noemen,even van de westerse wereld uitgaand,eeuu soldaat?geen terrorist!
  hoe onstaat meestal dat verzet,en waarom heet het terror,is het niet onstaan door eeuwen van onderdrukking/moordt en armoe terwijl de westerling/amerikaan het land leeg zuigt.en ja daar speelt de echte doorgeslagen exstreme terrorist,dankbaar op in,
  voorbeeld als mijn kind/vrouw opgeblazen zou worden door de zogenaamde bevrijders bom/kogel,dan hebben ze een van de ergste terroristen die ze maar kennen,gemaakt toch.en zo is het circeltje weer rond.zomaar wat gedachten hoor?

  Reactie door ad — zaterdag 27 oktober 2007 @ 0.43 uur

 78. @76 Eelco

  Ik ben het helemaal met je eens! Wat nu gaat gebeuren wordt een grote afslachting. Zoiets als het uitroeien van de Taliban.
  Dat zal niet lukken, maar het leed hiervan is niet te overzien!
  Vergeet niet dat door het stemgedrag van het volk dit kabinet aan de macht is geholpen.
  Dit maakt ons direct of indirect SCHULDIG!
  Zolang we niet massaal en eensgezind in opstand komen om dit kabinet huiswaarts te wijzen.

  Reactie door Gloria — zaterdag 27 oktober 2007 @ 1.54 uur

 79. Goeden morgen vrienden SP.

  Ik kom terug op dit onderwerp, omdat het een “heet” onderwerp is.

  Die 1500 militairen die nu in de Baluchi vallei zijn ingezet, waarvan zeker 800 Nederlanders, wat komt daar van terecht?

  De politici die vóór uitzending waren, hebben een groot risico genomen, waar de meesten geen rekening mee hielden, en zij die dat wel deden zijn medeplichtig aan de trauma’s die ze daar op lopen.
  En jaren nadien de nadelen ondervinden met een verwoest leven. Behandeld moeten worden door allerlei Psychiaters is hun deel.
  Nou kan je zeggen, dan hadden ze geen militair moeten worden, dat is echter te kort door de bocht.
  Op jonge leeftijd kan je dat niet allemaal overzien en neem je verkeerde c.q. onbezonnen beslissingen.
  De schuld ligt bij politici die op een oorlog hebben aan gestuurd, die ze om het volk te balazeren aankondigden als “Opbouw” missie.
  De kosten voor de verpleging nemen zij niet voor hun rekening, ook daar kunnen wij voor opdraaien.
  Het kost nu al MILJARDEN €€€€€€€.
  En de nazorg????

  Hopeloos…..

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 27 oktober 2007 @ 10.29 uur

 80. Volgens Mient Jan Faber (waar ik nooit een hoge dunk over gehad heb) voer je een oorlog om te winnen.
  Wat de consequenties daarvan zijn behoef je volgens hem niet na te denken.
  Je moet blijven volharden.
  Hoeveel slachtoffers dat kost is hem om het even.
  Die tellen niet, je bent begonnen dus volharden, is zijn credo.
  Weggaan met de staart tussen de benen is vernederend is zijn mening.
  Hoe primitief….. in gedachtengang.

  In militair opzicht is er misschien, misschien misschien een overwinning te halen, maar ten koste van wat?

  Elke oorlog hoe en waar dan ook gevoerd is altijd, immer, always, bij voorbaat een nederlaag.
  Voor de militair en voor de bevolking!
  En deze oorlog is door het grootKapitaal opgezet om hun belangen veilig te stellen.

  Niet om de bevolking te helpen, wat ook door M.J.Faber wordt beweert, en welke zielige gevallen hij ook noemt.
  Het is en blijft volksverlakkerij om het anders voor te stellen.

  Daar draait het om, de feiten bewijzen het!

  Een overtuigde…..

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 27 oktober 2007 @ 11.40 uur

 81. @ 79 Ouwe Dirk

  Nederland telt tussen de 150 en 180 duizend veteranen. Daarvan lijdden er ongeveer 7000 veteranen aan de vervelende oorlogsziekte PTSS. Velen van hen, waaronder b.v. de Libanon gangers Martin Smit en Peter Reef zijn door die ziekte mentaal, fysiek en financieel genekt.

  Het klinkt triest, maar het verbaasd mij helemaal niets dat die veteranen met PTSS door politiek Den Haag in de steek zijn gelaten. Maar wat ik wel heel erg vind is dat zij tot nu toe ook in de steek gelaten worden door die gezonde veteranen. Want ik heb echt al zoveel geprobeerd om het veteranen korps wakker te schudden dat zij nooit hun dienstmaatjes in de steek mogen laten. Wat het veteranenkorps op z’n minst kan doen is een klein financieel gebaar maken naar die veteranen die de pech hebben gehad het Post Traumatisch Stress Syndroom opgelopen te hebben tijdens hun ” Vredesmissie “.

  Ik raad iedere veteraan en toekomstige veteraan aan vooral gezond te blijven want echt op wat schijn medeleven na sta je er echt helemaal alleen voor.

  Zie eventueel op de website van EenVandaag 17 mrt 2007, extra lange uitzending via internet, een voorbeeld van het wakker schudden. Ik was de allerlaatste spreker uit de zaal.

  Reactie door Peter Mink — zaterdag 27 oktober 2007 @ 12.14 uur

 82. Peter Mink, dan moet je eigenlijk zeggen; ik raad een ieder aan die in het leger wil dit niet te doen. Omdat het je lichamelijk kapot kan maken en geestelijk je in in ieder geval ziek wordt. Dit is namelijk onvermijdelijk. Geeft ook haarfijn aan dat wij niet gemaakt zijn om mensen uit te moorden, dat het iets onnatuurlijks is en dat de mens zich van nature afwend van geweld.

  Reactie door Cynthia — zaterdag 27 oktober 2007 @ 13.17 uur

 83. Gloria, heb je er bij stilgestaan dat de uitslag heel goed niet juist kan zijn? Dat er dus gefraudeerd is? Ook het meerderheidsbeginsel moet aan banden gelegd worden en ik denk dat de SP het voortouw hiervoor moet nemen. Het volk betaalt en dus het veolk bepaalt..inmiddels verandert in multinationals ( met opzet kleine letter) betalen en multinationals betalen) waar zijn de goede journalisten die dit haarfijn aankaarten?????! Ook al helemaal in handen van multinationals? Kom op free-lancers

  Reactie door Cynthia — zaterdag 27 oktober 2007 @ 13.21 uur

 84. Ja Peter Mink@81.

  Wanneer je die ziekte eenmaal hebt opgelopen zijn er niet veel om zich daar druk over te maken.
  Je leven is vernietigd, en je bent de dupe van onbesuisd optreden van dubieuze politici.

  Elke keer wanneer ik dat ervaar besluipt mij een gevoel van onbehagen over dit gedrag.

  Ik wordt er kwaad van, maar dat is niet goed voor een oud persoon……

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 27 oktober 2007 @ 13.32 uur

 85. De russen en de amerikanen hebben er echt een bende van gemaakt.
  http://nl.youtube.com/watch?v=ObKRVQDKMwU

  Reactie door cor — zaterdag 27 oktober 2007 @ 14.17 uur

 86. @73 Olav ten Broek,

  Inderdaad daar heb jij gelijk in, ons verzet liep ook kinderen op te hangen aan de boom.
  Ons verzet liep ook het Nederlandse volk te onderdrukken, zodat zij omkwamen van de honger en uitdroging.
  Ons verzet valt te vergelijken met de taliban strijders in afghanistan, daar heb jij volledig gelijk in, Zot.

  Reactie door TT — zaterdag 27 oktober 2007 @ 14.24 uur

 87. @ 83 Cynthia

  Zolang er b.v. geen generaal in het leger opstaat die even de militairen wakker schudt met de boodschap : ” mannen niet alleen op het slagveld maar overal en altijd moet je elkaar steunen, eventueel ook financieel “. Raad ik het inderdaad iedereen af het leger in te gaan. En dat zeker wanneer er zo een misdadig kabinet als nu aan het bewind is. Want ze sturen maar en sturen maar als een kip zonder kop hele moedige mannen & vrouwen naar brandhaarden in de wereld die in geen duizend jaar te blussen zijn. Ja misschien, heel misschien voor een tijdje als je geluk hebt.

  Jaren geleden al stond het in de kranten te lezen dat we een getraumatiseerde krijgsmacht krijgen door die vele vredesmissie’s waaraan Nederland mee doet. In plaatst van een pas op de plaatst te maken doet het kabinet juist precies het tegenover gestelde : ” Kom op mannen, we gaan naar Afghanistan en weet je wat, omdat het er zo gezellig is, laten we nog even een paar jaar bijboeken “.

  Even voor de goede orde, ook ik vind het allemaal ontzettend triest en wordt er ook net als Ouwe Dirk er zelfs kwaad over, dat de wereld niet mooier is dan die is. Maar het is nu eenmaal niet anders. Het soms verwaande Westen kan ” anders denken ” nu eenmaal niet hun democratische wil ( voor wat het waard is ) opdringen. Dat lukt je never nooit met oorlogs geweld.

  Reactie door Peter Mink — zaterdag 27 oktober 2007 @ 15.26 uur

 88. 9/11 is in scene gezet door deze boeven, ik heb net de video gezien via vuze. Ik zou zeggen verspreiden die handel, dit maakt het voor mij wel duidelijk.
  Vuze is een bittorent programma waarmee je direct video kunt kijken(http://www.vuze.com/app).
  Pak het videootje op het dashboard genaamd World trade centre…. van blade en alles wordt je duidelijk. Zou het hier ook niet zo gaan!!!!!!

  Reactie door Pierre — zaterdag 27 oktober 2007 @ 15.41 uur

 89. Reactie door olav ten broek — zondag 28 oktober 2007 @ 4.01 uur

 90. Sorry, link doorsturen gaat niet.
  Kijk in Google Video naar:

  “The ultimate con”

  Reactie door olav ten broek — zondag 28 oktober 2007 @ 4.02 uur

 91. ik ben benieuwd waar Harry mee thuis komt, en hoe de Amerikanen tegen het getalibaniseerde grensgebied aan kijken, maar zolang dat autonome gebied niet onder controle is van de Pakistanen wordt de Taliban een steeds grotere bedrijging voor onze troepen in Uruzgan.
  Hier nog wat berichten uit de pers:
  26 okt.Heavy fighting broke out in the scenic Swat valley in North West Frontier Province, the base of radical religious leader Maulana Fazlullah, who has been driving a fierce campaign to introduce pro-Taliban laws.
  SWAT, Oct 26: Militants on Friday publicly executed four law-enforcement personnel in a village, 16km west of Mingora, the district headquarters, and exchanged heavy gunfire with security forces in a nearby sub-district.
  The Shamshatu camp, just south of Peshawar, is the personal fiefdom of the notorious Afghan warlord Gulbuddin Hekmatyar. His guerrillas, the Hizb-i-Islami (“Party of Islam”), operate mainly in Afghanistan’s Kunar province,
  Dargai, 23 Oct. (AKI/DAWN) – The attendance girls’christian schools in a town in Pakistan’s North West Frontier Province dropped drastically on Monday after a deadline set by local militants ended on Sunday. They had made it ‘mandatory’ for girls to wear the burqa or full veil to school.
  Taliban extremists are calling for the firing of all Christians at a public high school in Sangota and demanded their replacement with Muslims. Suicide bombings are threatened.
  Peshawar 21-10-07 The militants had been trying to plant a bomb at the Khawando Kor (Sisters’ Home) in Karak town, about 100 kilometres (60 miles) south of provincial capital Peshawar late Sunday, local police officer Hajit Khan said.
  En hier mijn visie op Uruzgan :
  De realiteit in Afghanistan is dat een groot deel van de bevolking met argwaan kijkt naar onze bedoelingen, en vwb. de fundamentalisten(taliban) moeten we gewoon vertrekken, zij dulden geen infidels in hun gebied. De gematigde Taliban, bestaat die wel?, is dat niet een Nederlands uitvinding? omdat wij dat graag zo zien. Volgens Erdogan bestaat het woord “gematigd “in Islam niet.
  Mede gezien de problematiek in het grensgebied, wat in grote mate autonoom is, de geringe invloed van de Pakistaanse regering en verspreiding van talibanisme wordt de militaire klus in Afghanistan steeds zwaarder.
  Er gaan ongetwijveld meer doden vallen en het aantal aanslagen zal alleen maar toenemen.
  Niet alleen woensdag gehaktdag maar de hele week, maand, jaar.
  Als de VS en Pakistan de handen niet ineen slaan mbt. het onder controle brengen van het grensgebied, dan wordt het ook voor Nederland een uitzichtloze zaak.
  Confession van een mislukte zelfmoordenaar: It is Allah’s satisfaction that is important to me no matter where I live. But as we live in this part of the world, the way to reach Allah for me is through fighting the enemy. It is the jihad, the sacrificing that is important.
  En daarom moet de komende 2 jaar De Nederlandse inzet geleidelijk veranderen van Opbouw/vechten naar opbouw en het snel versterken van de Afghaanse politie, maw een majeure omslag naar het trainen en materieel ondersteunen van Afghaanse politie en leger.
  Het zal een zware klus worden, maar de troepen nu terugtrekken is geen optie.

  Reactie door Jonge Dirk — zondag 28 oktober 2007 @ 14.07 uur

 92. @80 Ouwe Dirk

  Amice,
  het militaire apparaat zoals men dat zo treffend(!) noemt, is gelijk een machine. Het ís en gaat ook te werk als een machine, Een oorlogsmachine! Verdedigend dan wel aanvallend ingezet, hoe dan ook, eenmaal ingeschakeld, blijkt het moeilijk de stekker eruit te trekken. Niét vóórdat de éne machine de andere heeft uitgeschakeld, dán pas hanteert men de switch off knop. Winnen gaat altijd gepaard met verlies. Wat het uiteindelijk heeft gekost valt buiten het begrip valuta.
  Het ‘winnen’ krijgt pas dan betekenis wanneer het opweegt tegen het verliezen -of het verméénde te verliezen- Burgerslachtoffers zijn altijd de tussenliggende onderliggende verliezende factor. De overlevenden bepalen achteraf wie wat heeft ‘gewonnen.’ Interpretatie, geschiedschrijving is dan ook vaak gekleurd. Net zoals het ‘waarom-daarom’ van een oorlog gekleurd is. Wélke kleur maakt niet uit, het wordt altijd met rood bloed betaald.
  Weggaan zonder overwinning; zo is de militaire machine niet geprogrammeerd.
  Mient Jan Faber heeft U het over. Hij geeft er met dergelijke uitspraken blijk van ook burgerslachtoffer te zijn. Laten we het maar collaterale damage noemen.

  Een eveneens overtuigde…

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 28 oktober 2007 @ 15.16 uur

 93. @ Ouwe Dirk (80):

  Zelfs in louter militair opzicht is een overwinning niet mogelijk. De Taliban worden immers steeds weer aangevuld vanuit het Pashtuni-gebied in noord-west-Pakistan. Het is ondenkbaar dat zij hu strijd zullen opgeven.

  84:

  Kwaad worden blijft toch wel gezond, want dat is een teken van (mee)leven.

  @ Per Mink (87):

  Het zijn allemaal bureauplakkers en boekendeskundigen die de jonge jongens en meisjes naar het front sturen. (Gewoonlijk overigens niet eigen kinderen).

  De enige mogelijke oplossing is een politieke. Maar die is helaas nog ver weg, zo lang we met de Bushes, Balkenendes, allerhande andere B’s en consorten zitten.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 28 oktober 2007 @ 19.42 uur

 94. Terwijl Amerika heult met Saoedie Arabie en Pakistan gaan wij uit eerbetoon aan de Amerikanen de Taliban( iedere Taliban is geen strijder) die door Amerika in het zadel zijn geholpen uitroeien. Ik zeg het maar plat maar zo is het wel. En met al die burgerslachtoffers hebben we niets te maken of wel. Eerst mocht je nog niet reageren als je beschoten werd met een enkel schot terug, nu is iedere beschieting een Tomahawk raketaanval waard. Je bombardeert zo een heel dorp plat voor een verdwaald schot, roeit iedere vermeende Taliban uit zonder te weten of hij strijders was danwel is.
  Ik zie ze nog oefenen hier in de straten, het was immers een man op man gevecht en geen oorlog. Als ik er aan terugdenk vind ik dat propagandastuntje op de TV wel lachwekkend worden.
  En dat, die Tomahawks (weet niet of ik het goed schrijf, doen we allemaal inclusief de vele burgerslachtoffers, voor de Afghaanse bevolking. Hoe hypocriet kun je zijn.
  Nederland doet het puur voor zichzelf en hun Amerikaanse vriendjes want dat brengt geld in het laadje en een nieuwe wereldwijde VOC uitstraling voor Balkenende. Hij ziet er al uit alsof hij zich Maarten Tromp zelf waant, zo ook van Middelkoop. Flinke jongens daar in Den Haag.
  Goh 50 opleiders erbij uit Frankrijk en nog een paar Hongaren en ja hoor. Het is geen echte hulp want vechten willen ze niet maar het zijn wel politieke bondgenoten geworden en we doen dus alsof dat alle verschil maakt, daar kun je mee thuiskomen. Dan kun je ook de verantwoordelijkheid delen als het misgaat en kan Nederland zijn drogredenen voor voortzetting van deze oorlog, want dat is het, politiek motiveren. Ook hier weer pure manipulatie en politiek spel, op de mouw spelden van……voor de nederlandse burger.
  En dan zeg ik het voorzichtig anders maken erudiete mensen mij weer onzichtbaar, onbenullig en onbelangrijk door mij populisme te verwijten. Het volk mag niet meer dan ben je een populist. Het CDA wordt nooit populisme verweten terwijl ze de hypotheekrenteaftrek toch puur uit electorale populistische motieven niet heeft willen aanpakken.
  Doctors van Leeuwen was weer aardig op dreef in Buitenhof, hij kon het niet laten. Was hij geinstrueerd om in het rijtje Verdonk en Wilders ook de SP maar weer even mee te nemen? Ik vind de zogenaamd goede informatieve programma’s wel zeer populistisch bezig. Dit moest me even van het hart.

  Reactie door Henny — zondag 28 oktober 2007 @ 20.12 uur

 95. Ik heb een vraag:

  Mogen wij wapenfabrikanten vermoorden en hun personeel treiteren?

  En mag dat ook bij Balkenende en zijn vriendjes?

  Kan men dat normen en waarden noemen?
  Of is dat daaraan tegengesteld?

  Groet van Haras.

  Reactie door Haras — zondag 28 oktober 2007 @ 23.21 uur

 96. @ TT

  Wat ik bedoelde te zeggen, is dat het woord Taliban wel erg gemakkelijk wordt gebruikt voor iedereen die in Afghanistan een geweer vasthoudt. Kennelijk hebben we hier behoefte aan een infantiele versimpeling. Ik zou er niet blij mee zijn als Afghanen Nederland bezet hielden, dus andersom zal het ook wel niet zo zijn..

  In Afghanistan gebeurden afschuwelijke dingen zoals je beschrijft, maar zijn die nu eeneens gestopt omdat er hier en daar een paar militairen zitten denk je?

  Zoals eerder gezegd, het ging in het PNAC om pijpleidingen, en het gaat om grote hoeveelheden drugs. Daar wordt dik aan verdiend. Dat alles onder het excuus dat Bin Laden vanuit Afghanistan zou opereren. Maar daar hoor je natuurlijk niets meer over, want de leidingen en de drugs zijn veiliggesteld.

  OK, maar doe dan niet schijnheilig met praten over vrede, schooltjes, ziekenhuisjes en emancipatie. Als de wereld dat echt had gewild, dan had het gekund.

  Reactie door olav ten broek — maandag 29 oktober 2007 @ 1.36 uur

 97. er bleek overal actie te zijn in de nederlandse steden om de soldaten uit afghanistan te houden. ook in Breda op de grote markt in Breda. ik ben er naar toe geweest, maar er was niets te doen op die grote markt. toevallig was het ook kermis in Breda en daar zijn we daarna naar toe geweest. ik vroeg me al af: “Zouden ze misschien niet naar de kermis zijn geweest?” ik ben na de kermis nog even terug geweest naar de grote markt. toen was er nog niets te doen, om 20.30. ik had de bijeenkomst best bij willen wonen, maar als er niets te doen is op dat moment, dan ben ik snel weer weg.

  Reactie door maayke jong-doppen — maandag 29 oktober 2007 @ 13.58 uur

 98. Henny — zondag 28 oktober 2007 @ 20.12:

  Goedemiddag,

  Ik heb sterk de indruk dat het momenteel zo graag gehanteerde verwijt van “populisme” vooral dient om te voorkomen dat “gewoon” de waarheid wordt onthuld, immers:
  Politiek lijkt (vooral de laatste tijd) een systeem om met vaag, ontwijkend en verkeerd taalgebruik de eigen “waarheid” (van de machthebbers en hun politieke handlangers dus) te laten zegevieren.
  De taal dus misbruikt om voortdurend rookgordijnen te leggen.
  Tja, en als dan gewoon de feiten of vermoedelijke feiten worden genoemd, speel je het “spel” niet mee en wordt je populisme verweten: je taal is kennelijk te duidelijk voor het volk.

  Er is overigens een bedenkelijke ontwikkeling bespeurbaar bij het hanteren van dat begrip “populisme”: werd het nog niet zo lang geleden vooral gehanteerd als er overduidelijk sprake was van gemakkelijk te weerleggen kretologie van uiterst rechts (het bekende inhoudsloze gebral over voornamelijk allochtonen dat -zonder oplossingen biedend- slechts onlustgevoelens van velen losweekte), nu wordt dit misbruikt om ongevallige waarheden uit de politiek te weren.

  Ik hoop dat het toenemende misbruik van dit begrip eens krachtig wordt aangepakt en bestreden en dat Balkenende met zijn club aldus in het voor hen schrille licht van de waarheid worden gezet.

  Tenslotte, door toe te laten dat onwelgevallige waarheden -door vooral linkse mensen terecht geuit- met dit verwijt van populisme worden geetiketteerd, laat men toe dat de vunzige strategie van de huidige politiek om links op dezelfde hoop te krijgen als bijv. Wilders en Verdonk c.s. succesvol dreigt te worden.

  En de journalistiek: had die deze conclusie niet allang moeten trekken…?

  Harrie V.

  P.S.
  Henny, eruditie heeft niets te maken met integriteit: mensen die het bovenomschreven spelletje spelen zijn een “klasse” op zich, de klasse van de gewetensrekkelijke opportunisten.

  Reactie door Harrieke — maandag 29 oktober 2007 @ 14.25 uur

 99. …correctie @98: ongevallige ==> onWELgevallige.

  (ik vraag me soms af of dit soort verschrijvingen of “vertypingen” altijd toeval zijn…!)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 29 oktober 2007 @ 15.40 uur

 100. Goedemiddag allemaal,

  Wat denken jullie, zou verlenging van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan niet VOORAL het gevaar kunnen inhouden van wederom slaafse en NIET WEZENLIJK bekritiseerde steun van Balkenende en zijn club aan de v.s. in mogelijk alweer een misdadadige oorlog…?

  Hier een tot nadenken stemmende link:

  http://www.deepjournal.com/p/7/a/en/1064.html

  Reactie door Harrieke — maandag 29 oktober 2007 @ 16.30 uur

 101. Maak eens een praatje met vrouwen en kinderen uit Afganistan die weer naar school kunnen, en weer naar een radio mogen luisteren. Of bevalt ons dat wel om de mensen dom te houden?

  Reactie door Jan (andere) — maandag 29 oktober 2007 @ 19.13 uur

 102. Ondertussen staat Bush te popelen om Iran te bombarderen. Dat zulks wellicht spoedig zou kunnen gebeuren kan ik horen aan afwijkende vliegbewegingen op de vliegbasis in mijn regio. Als F-zestiens onaangekondigd `s avonds frequent irritant laag vliegen, zoals ik nu aan het lawaai kan horen, is er meestal een Nato oefenprotocol gaande voor een US-missile targettheater op een veronderstelde `sitting duck’ ergens, wat overigens niet noodzakelijkerwijs hoeft te betekenen dat Nederland ook meedoet, het zijn instructiemanoeuvres voor Geallieerde paraatheid. Maar goed, dit ongebruikelijk soort straaljagergebulder was er ook voor de eerste Golfoorlog, de Kosovo-oorlog met de bombardementen op Belgrado, en de inval in Irak. Gerust ben ik er niet op.

  Reactie door Haq — maandag 29 oktober 2007 @ 21.54 uur

 103. Jan (andere) — maandag 29 oktober 2007 @ 19.13:

  Goedenavond,

  Omdat mogelijke, incidentele goede resultaten van een overigens op verkeerde gronden besliste aanwezigheid van Nederland daar geconstateerd zouden kunnen worden, moeten we daar dan maar blijven?: het is toch hemeltergend ergerniswekkend dat ons land aan de andere kant van de wereld, louter en alleen terwille van Amerika’s politiek en mogelijk bepaalde economische belangen, een vreemd land binnenvalt?

  En, ik heb jouw “argument” nog nergens echt feitelijk onderbouwd gezien: we zien heel af en toe enkele fragmentarische, zwaar gecensureerde plaatjes van “onze jongens”, die daar kennelijk nog bewogener en menslievender bezig zijn dan menig missionaris in het verleden “in den vreemde” was…

  Die Nederlandse militairen hebben daar gewoonweg niets te maken: als “hulp bieden” de nieuwe rechtvaardiging (naast “terrorisme bestrijden”) gaat worden voor militaire aanwezigheid waar dan ook, kunnen we het hele internationale recht wel op de schroothoop gooien…
  In feite ligt het daar al, als de machtigste natie ter wereld ongestraft zijn gang kan gang.
  (Want zijn burgers en militairen zijn boven alle, mogelijk door het internationale gerechtshof in den haag aangespannen, rechtszaken verheven!)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 29 oktober 2007 @ 22.10 uur

 104. Het zijn nog steeds vooral de jongens die naar school gaan. Karskens niet gezien en zijn reportage?

  De Australiers hebben niet meegedaan aan de aanval van Nederland in die vallei waarbij 60 burgerslachtoffers zijn gevallen. De redenen cq. aanleding en de strategie werden door Australie niet legitiem en aanvaardbaar danwel duidelijk gevonden. En wij maar zeggen dat Nederland zo goed bezig is. Het NOS zal dit niet vermelden gelukkig is er nog zoiets als het RTL nieuws dat in deze en zoals ik vaker heb bemerkt meer onafhankelijk reageert.

  Reactie door Henny — dinsdag 30 oktober 2007 @ 9.00 uur

 105. Kijk eens op

  http://www.tegendeoorlog.nl

  en bestel stickers tegen de oorlog in Afghanistan voor op je auto of voordeur. Laat je mening horen!

  Reactie door Victor — dinsdag 30 oktober 2007 @ 14.34 uur

 106. Een vraag omdat het knaagt. Waarom waren er geen SP-kamerleden bij het bezoek aan Guantanomobay? Mochten ze er niet in? Want nu worden we ongevraagd vergast op gebral van Viking-big van Balen en Edelgermaan Wilders dat zulke kampementen in Nederland ook wenselijk zouden zijn, wat dus betekent dat een tip van een aivd-infiltrant genoeg is om iemand op te pakken en rechteloos te maken.

  Reactie door Haq — woensdag 31 oktober 2007 @ 19.01 uur

 107. Nou, wil je je echt groen en geel ergeren, kijk dan eens rustig hiernaar:

  http://www.archive.org/details/Political_videos-GeorgeWBush20040316_2_265

  Het is 16 maart 2004 en we zien onze eigen (uiterst gespannen) JPB met GWB de grootste onzin uitbraken op een persconferentie met zo te horen uitsluitend achterlijke journalisten.

  JPB belooft gehoorzaam “samenwerking” met GWB, die zoals gewoonlijk weer eens liegt over Al-Quaeda in Irak (was er niet), vrijheid voor de mensen (is er niet) en 11 september (wie zat daar eigenlijk achter?).

  En de Pers stelt natuurlijk geen enkele kritische vraag.

  Bloedirritant, als je het mij vraagt. Bederft de nachtrust.

  Reactie door olav ten broek — zondag 4 november 2007 @ 22.15 uur

 108. Dit was te verwachten…:

  http://www.deepjournal.com/p/2/a/nl/1084.html

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 5 november 2007 @ 22.46 uur