Blauwe kaart: neokoloniale jacht op grondstof van de kenniseconomie

De Europese Unie wil meer hoogopgeleide immigranten naar Europa lokken met een zogenaamde ‘blauwe kaart’. Dit is een werkvergunning naar Amerikaans model waarmee sneller kenniswerkers kunnen worden geïmporteerd. “Zeer onverstandig,” stelt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. “Het is voor iemand uit Ghana of Ecuador natuurlijk fantastisch als hij of zij de kans krijgt hier een beter bestaan op te bouwen. Maar de keerzijde is dat landen in ontwikkeling worden beroofd van hun intellectuele kapitaal. Dit is een neokoloniale jacht op de grondstof van de kenniseconomie.”

De VS loopt voorop als het gaat om de ‘import’ van kennismigranten, ze halen er tien keer zoveel binnen als Europa. Ook landen als Canada en Australië doen enthousiast mee aan deze wedloop. Nu zou dus ook de EU zich actiever in de strijd moeten mengen. Ulenbelt: “In ontwikkelingslanden kost het enorm veel moeite om de bevolking op te leiden, we willen allemaal dat daar in wordt geïnvesteerd, zodat die landen steeds beter hun eigen boontjes kunnen gaan doppen. Dan is het toch bizar dat we die landen vervolgens massaal gaan beroven van hun talenten?”

Ulenbelt denkt bovendien dat ook de Europese bevolking nadelen zal ondervinden van de import van kenniswerkers. “Het importeren van relatief hoogopgeleiden brengt werkgevers en de overheid ertoe om nog mindere te investeren in jongeren en ouderen.” Bovendien snapt Ulenbelt niet dat wordt gesproken over het binnen halen van medisch personeel uit Afrika en Azië, terwijl we hier een studentenstop voor de opleiding Medicijnen hebben.

(Nieuwsbericht SP.nl)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 24 oktober 2007 :: 16.33 uur

41 Comments

41 reacties

 1. Ik heb een poosje geleden bij een ander onderwerp op dit forum al eens geopperd dat ik er helemaal niet gek van zou opkijken wanneer over een aantal jaar iedereen met een lagere opleiding dan MBO, vanuit west-europa (al dan niet met wergever en al) gedwongen wordt te emigreren naar een lage lonen land. Leve de kennis economie!!

  Reactie door Jan Karst — woensdag 24 oktober 2007 @ 17.02 uur

 2. Het is hetzelfde als het binnenhalen van voetbaltalentjes uit Afrika door Europese (top-) clubs. Als ze het niet voldoen aan de hoge eisen, worden ze vervolgens weer gedumpt.

  Reactie door reint — woensdag 24 oktober 2007 @ 17.10 uur

 3. Mijn (nederlandse) hoog opgeleide zoon werd gedwongen naar het buitenland te verhuizen om met zijn universitair opgeleide (zuid-amerikaanse) vrouw samen te kunnen leven. gevolg van de immigratiewetgeving van Nederland.

  mijn andere twee (hoogopgeleide) kinderen willen zo snel mogelijk weg uit nederland en als ik zo om mij heen luister zijn zij niet de enigen.

  Misschien zou onze staat kunnen proberen het leef- en werkklimaat in Nederland zo te maken dat onze eigen kinderen hier ook willen leven en werken

  Reactie door ipuntje — woensdag 24 oktober 2007 @ 17.11 uur

 4. Wat heb je aan hoog opgeleidde ?
  Gisteren een uitslag van een onderzoek gehoord dat juist die groep eerder kans op dementie hebben.
  In het kader van de volksgezondheid zou de kennis economie verboden moeten worden.

  Reactie door sinne — woensdag 24 oktober 2007 @ 17.52 uur

 5. @4 Sinne
  Bedankt voor de lach
  PS: ik twijfel ,ik denk daat oog opgeleid is een better onzin.

  Reactie door gaf — woensdag 24 oktober 2007 @ 18.00 uur

 6. Als de overheid andermans geld uitdeelt dan heet dat ‘investeren’, en als een bedrijf een getalenteerd iemand een baan aanbiedt dan heet dat ‘beroven’.
  Dat SP-taalgebruik wordt steeds idioter.

  Reactie door BF — woensdag 24 oktober 2007 @ 18.16 uur

 7. Er zijn genoeg randfiguren in NL die met een rode kaart het land uitgeschopt dienen te worden worden om elders een bijdrage aan afbraak te leveren.
  Het epicentrum voor het veelvuldig vinden van een geconcentreerde populatie van deze lieden dient gezocht te worden in Den Haag op het binnenhof.

  Reactie door Siske — woensdag 24 oktober 2007 @ 18.24 uur

 8. nog meer van die opvreters erbij,even hier en even daar zo weer een vette bonis en een arm bedrijf.

  Reactie door ad — woensdag 24 oktober 2007 @ 18.55 uur

 9. Een reden om mensen uit het buitenland hier te slepen is denk ik vanwege lagere lonen om zo de kosten wat te drukken.

  Welkom in de nieuwe gouden eeuw met het cda als vervanger van de voc.

  @4 sinne,
  Er zijn ook wel dingen die meer voorkomen bij lager opgeleiden. Als we alles zouden verbieden waar een kans op is zou er niks overblijven.

  Zowel laagopgeleiden als hogeropgeleiden zijn onmisbaar.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 24 oktober 2007 @ 19.15 uur

 10. Zo heb je dus buitenlanders én buitenlanders.

  De ene buitenlander is wél welkom én de andere buitenlander moet simpelweg wegblijven.

  Een rijke en succesvolle buitenlander kan overal wél terecht, maar een arme en kansloze buitenlander moet simpelweg in een uitzichtloze situatie blijven zitten.

  Iemand een idee wat voor een mentaliteit hierachter schuil gaat ?

  Reactie door Lezer — woensdag 24 oktober 2007 @ 20.41 uur

 11. Ja, die Ulenbeld toch, waar denk je dat die Ghanees of Ecadoriaan hoog opgeleid is? Toch zeker niet in hun landen van afkomst. Landen waar we al decennia onze ontwikkelingsgelden, missionarissen en medische hulpgoederen aan verspild hebben. Het enige gevolg was een gigantische bevolkingsaanwas en geen enkele materiele vooruitgang. Landen waar het bestuur een lachertje is en de zelfverrijking een veelvoud is van wat een Amro-bestuurder zich toedeelt. Deze landen zullen eerst zelf orde op zaken moeten stellen voordat we er zelfs maar aan kunnen gaan denken Euri uit te geven, die we hier zelf, met de vergrijzing in zicht, hard nodig zullen hebben.

  Reactie door Johan — woensdag 24 oktober 2007 @ 20.45 uur

 12. @10
  VOC mentaliteit.

  Reactie door De Hakker — woensdag 24 oktober 2007 @ 21.03 uur

 13. Praktische oplossingen
  Dit probleem is een beetje vergelijkbaar met het importeren van goederen die in ontwikkelinglanden zijn gemaakt. Die spullen worden daar gemaakt tegen hongerloontjes en vaak onder erbarmelijke werkomstandigheden.

  De beste manier om dit soort problemen op te lossen lijkt me een democratische, linkse wereldregering die zorgt voor een wereldwijde eerlijke verdeling van kennis, macht en inkomen. Bovendien zijn dan ook de rijke landen waarschijnlijk veel minder geld kwijt aan oorlogen. Het is dan wel erg handig als iedereen dezelfde taal spreekt.

  Laten we het geneeskunde-onderwijs voor een groot deel aanbieden via films op internet. Het is heel simpel om video’s van bijvoorbeeld hoorcolleges en praktica op een gratis videowebite te zetten. Daarnaast kan er ook traditioneel ‘contactonderwijs’ worden gegeven, vooral snijpraktica.

  Via een dergelijke manier van opleiden wordt de opleiding tot arts veel goedkoper en efficiënter. Dan kunnen we snel veel meer goede artsen opleiden en bijscholen om te werken in eigen land en in de derde wereld.

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 24 oktober 2007 @ 21.30 uur

 14. @ 13 Jaap Veldkamp

  Komt een man bij de dokter, en zegt ik heb last van m’n ontlasting,….. de dokter antwoordt een ogenblik even de juiste video zoeken mischien zit daar de oplossing.

  Man man man ga toch fietsen met je onzinnige ideeën…. snijpractica, contactonderwijs, hoorcolleges en praktica op een gratis videowebsite.

  Leren doe je op school of universiteit niet via een dvd-tje of tv-tje, anders zou je elke nieuw geboren baby een tv en een stapel dvd’s moeten geven en zeggen …. “Jouw toekomst kan niet meer stuk”, rot toch op met zulke onzin.
  Ik weet niet van welke planeet jij komt, maar hier zijn we op aarde en hier zweven we niet.

  Reactie door Pool — woensdag 24 oktober 2007 @ 23.10 uur

 15. @13 Jaap Veldkamp

  Een democratische, linkse wereld kun je vergeten omdat democratie juist het recht van de sterkste in de hand werkt.
  Altijd zullen geestelijk onderontwikkelde mensen blijven en juist zij leggen het stempel op ons wereldbeeld. Dat beeld is de werkelijkheid die de illusie in de materie heeft ‘gebrand’. Dagelijks verkrachten deze gestoorde breinen de materie voor hun ongebreidelde hang naar MEER en nemen asociaal veel plaats in binnen het recht van de mens op Aarde.
  Wie heeft gezegd dat we onze materie mogen misbruiken voor kernwapens? Voor chemische formules die ten doel hebben de ‘vijand’ uit te roeien? Hoe gestoord is de ‘mensheid’ al niet geworden? Wie protesteert nog fel tegen deze gruwelijke misbuiging van de materie?
  Kennis die in dienst staat van Het Kapitalisme en diens kapitalisten is weggegooid geld! Het is geld dat niet toegevoegd wordt aan het GOUD dat de mens in zich draagt. GEWETEN! En ieder voor zich is verantwoordelijk voor het collectief geweten waarop de wereld draait en essentieel is voor de toekomst.
  Het is dan ook gewetenloos om de mens weg te trekken uit diens samenleving en in te zetten aan de kant van de sterkste! Puur voor ‘onze’ economie!! Puur eigenbelang!!
  In grote lijnen zien we dus dat de zwaksten op Aarde het nakijken hebben omdat zij de macht en het geld niet hebben mensen met gerichte kennis te behouden. Terwijl juist deze mensen broodnodig zijn binnen hun eigen samenleving. Laten we vanuit de ontwikkelingsgelden deze mensen betalen in EIGEN land, zodat zij meehelpen hun samenleving ‘bij de tijd’ te houden.
  IEDER mens die geboren is op Aarde blijkt de sterkste te zijn! Anders hadden we het niet gehaald… NIEMAND mag tot de zwakste gemaakt worden door de begerige aasgieren die als paracieten landen en hun volkeren leegzuigen om ze vervolgens in bloedarmoede achter te laten.
  Kracht, IJZERsterke kracht moeten we bijzetten om het zelfzuchtige kapitalisme te bestrijden, maar ZEKER niet door de mens uitsluitend digitaal te onderwijzen en hen de weg van het autisme in te jubelen. Onbegrijpelijk dat jij met al je zgn precisie de gevolgen hiervan niet kan overzien. Juist door internet lijkt de mens overal dichtbij te zijn, maar raakt het steeds verder weg uit de samenleving die inmiddels geen mens meer op de been brengt om EEN met ons allen de gezonde lucht en discrete geur op te snuiven van SOCIALE revolutie.
  Kijk om je heen… het is ieder voor zich en God voor ons allen? Maar ZO werkt het niet!
  No way!!

  Reactie door Gloria — donderdag 25 oktober 2007 @ 1.18 uur

 16. Zo moeten niet geschoolde alochtonen een verplichte inburgerings cursus volgen om kennis te maken met de nederlandse cultuur en gebruiken .
  En de hoog opgeleide allochtoon niet(b.v directeuren van grote bedrijven).
  Is dit discriminatie of is het dat ze toch alles aan hun laars lappen.

  Reactie door che — donderdag 25 oktober 2007 @ 3.39 uur

 17. @che

  de inburgeringscursus en taalcursus is sowieso een discriminerend gebeuren. voorbeeld: een spanjaard, die in nederland wil komen wonen is welkom, ook al spreekt hij geen woord nederlands en is zijn kennis van onze geschiedenis vast een beetje gekleurd (80-jarige oorlog), een venezolaan, spreekt ook spaans, mag wel zonder visum ons land in maar mag niet blijven, een colombiaan, ook spaanstalig, moet eerst een visum aanvragen en mag natuurlijk ook niet blijven.

  voorbeelen zijn er genoeg. Waarom mag een amerikaan wel in nederland wonen en een mexicaan niet?

  En dat allemaal omdat we de immigratie uit turkije (tot ze bij de eu zijn), marokko enz willen tegenhouden. selectieve discriminatie is onze overheden niet vreemd!

  Een Nederlandse jongen mag wel verliefd worden op een roemeense en haar zo meenemen naar nederland, maar niet op een boliviaanse, want dan gelden andere regels. Dat dit alles tegen de grondwet is interesseert geen enkele politieke partij. Groen links zou er iets mee doen, maar zwijgt ook al meer als een jaar in alle talen. Ook bij de SP is dit een non-issue, niet interessant genoeg denk ik.

  Reactie door ipuntje — donderdag 25 oktober 2007 @ 6.54 uur

 18. in de eerste zin is=zijn

  Reactie door ipuntje — donderdag 25 oktober 2007 @ 6.56 uur

 19. EU commissaris Frattini wil de komende jaren miljoenen (kennis-) migranten toelaten in de EU. Hij gebruikt daarvoor het kul-argument, dat Europa anders “vergrijst” en er daardoor een gebrek aan arbeidskrachten ontstaat. Terwijl de realiteit is dat er nu in Nederland een miljoen mensen werkeloos zijn, waarvan een deel graag willen en kunnen werken. Maar die zijn bij de werkgever niet in trek , omdat ze te oud, te allochtoon of te gehandicapt zouden zijn of omdat er iets anders is wat de werkgever niet bevalt. Neen de werkgever kijkt verlekkerd naar de buitenlandse (kennis-) migrant. Het lijkt er dan ook op, dat EU commissaris Frattini vooral heeft geluisterd naar de lobby van het bedrijfsleven. Maar hij is te hypocriet om dat toe te geven. Daaruit blijkt maar weer, dat de EU allerlei beslissingen kan nemen, die nadelig zijn voor de lidstaten. Want het bedrijfsleven mag dan blij zijn met de (kennis-) migrant; voor Nederland als land heeft het allerlei nadelige gevolgen zoals een toenemende werkloosheid onder de eigen bevolking, meer woningnood, meer verkeersdrukte en meer spanningen in de multiculturele samenleving.

  Reactie door reint — donderdag 25 oktober 2007 @ 7.15 uur

 20. ontwikkelingslanden,wat is de betekenis,
  landen,waar geld van de europese landen
  naar toe gaat,voor opbouw,en verbetering
  van het leefklimaat van de bevolking.
  het lokken,van de beter opgeleiden,
  selectief,doet mij een beetje denken,
  aan de slaventijd,moderne stijl,
  toen werden de gezonde bruikbare mannen en
  vrouwen,als vee getransporteerd.
  zo is het nu dan niet meer,maar de gevolgen zijn overeenkomstig,de ontwikkeling,en vooruitgang,wordt tegen gehouden.
  een antie ontwikkelings beleid.

  Reactie door hw.rademaker — donderdag 25 oktober 2007 @ 9.02 uur

 21. Je kan natuurlijk ook het onderwijs toegangelijker maken , zoadat alle Nederlnders onderwijs kunnen volgen ; zie de omringende landen , zoals Blegie , Duitsland , waar studeren toch wel heel veel goedkoper is , voornamelijk Duisland heeft de hoge polulatie Dr ‘s ; hoe kom dat ? Wel een ieder kan daar goedkoop studeren en voor promoveren is het dat ook veel gunstiger , dan in NL BV.

  Er lopen in HL BV. genoeg mensen met een hoog IQ , EQ , die graag willen studeren , maar door omstandigheden niet aan studie komen ( geld )

  Reactie door Fred — donderdag 25 oktober 2007 @ 10.27 uur

 22. Blegie = Belgie

  Reactie door Fred — donderdag 25 oktober 2007 @ 10.27 uur

 23. De Open universiteit is in de laaste jaren praktisch onbetaalbaar geworden en bovendien in het niveau gekelderd tot even boven hbo ( oude opleiding HTS ) .

  Reactie door Fred — donderdag 25 oktober 2007 @ 10.29 uur

 24. Zet onderwijsvideo’s op internet voor arme landen

  @ 13 Jaap Veldkamp schreef: “Laten we het geneeskunde-onderwijs voor een groot deel aanbieden via films op internet.”

  Op de Technische Universiteit Eindhoven werken onderwijsfilms geweldig! Op zijn minst reden om de effecten van video-onderwijs via internet wetenschappelijk te onderzoeken.

  Laten we al het onderwijs (ook) op video aanbieden via internet in de Nederlandse taal met een Engelse ondertiteling. Of in het Engels met een Nederlandse ondertiteling voor onze eigen leerlingen en studenten.

  Op die manier kunnen er in arme landen gratis honderdduizenden mensen worden opgeleid, voor zover ze toegang hebben tot internet. Want in alle ontwikkelingslanden zijn er volgens mij totaal een paar honderdduizend mensen die wel min of meer toegang hebben tot internet. Via een eigen aansluiting of via een internetcafé of aansluiting in hun school of werkorganisatie.

  En als je betrekkelijk arme landen als Polen en Bulgarije meerekent, kunnen er honderden miljoenen mensen profiteren van die onderwijsvideo’s op internet. Bovendien maken we met dat plan wereldwijd veel vrienden en versterken we onze reputatie bij onze handelspartners. En via die onderwijsfilms kunnen we mogelijk de boosheid verzachten van hen die ons land als vijandig zien.

  En via dat systeem kunnen veel meer mensen in ons land gratis een goede opleiding afronden en gebruik maken van gratis na- en bijscholing en voorliching op allerlei gebieden. Bijvoorbeld veilige werkomstandigheden, verkeersregels, ondernemersvaardigheden en deëscalerende gesprekstechnieken.

  Via dat onderwijssysteem wordt het veel minder nodig om bollebozen uit arme landen te laten immigreren on ons land.

  Ook in ons land zouden veel mensen veel beter kunnen worden opgeleid. Onder andere in argumentatietheorie. Want er zijn veel hoogopgeleide Nederlanders die niet logisch kunnen argumenteren. En dat is zelfs een bedreiging van een gezonde democratie.

  De ondertiteling van die onderwijsfilms kunnen leerlingen en studenten toevoegen en kan door hen met elkaar worden verbeterd via een soort Wiki-systeem. Ook kunnen leerlingen zelf hun lessen opnemen en op internet zetten, als de overheid dat coördineert en daarover instrueert via een website.

  Geen braindrain maar braintrain.

  1. http://www.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang49/cursor21/achtergrond/special3.html

  2. http://www.accountingweb.nl/cgi-bin/item.cgi?id=59683&d=101&h=0&f=0&dateformat=%o%20%B%20%Y

  3. http://www.e-learning.startkabel.nl

  Video’s
  1. http://www.youtube.com/watch?v=GX94ws03o3o

  2. http://video.google.nl/videoplay?docid=1828216043910369672&q=e-learning+duration%3Along&total=68&start=10&num=10&so=0&type=search&plindex=4

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 25 oktober 2007 @ 10.46 uur

 25. Sociale en veelzijdige e-learning

  @ 15 Gloria schreef:
  “ZEKER niet door de mens uitsluitend digitaal te onderwijzen en hen de weg van het autisme in te jubelen.”

  Bij onderwijs via ICT wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van sociale software. Bijvoorbeeld om te chatten met een webcam en geluid (videoconferentie of camchat). Ook kan e-learning heel goed worden gecombineerd met allerlei vormen van ‘fysieke’ contacten, zoals discussiegroepjes bij leerlingen thuis, persoonlijke begeleidingsgesprekken op school en traditioneel klassikaal onderwijs.

  Onderwijsvideo’s kunnen zelfs worden bekeken op een mini-computer (PDA) tijdens een groepsexcursie of leeropdracht in het bos of in de stad. En onderwijs kan ook goed worden gegeven via heel aantrekkelijke digitale onderwijsgames. Leerlingen die voor de lol gaan leren, wat willen we nog meer?

  Het lijkt me minimaal belangrijk om de effecten van die mogelijkheden uitgebreid te onderzoeken en om het onderwijs daarop te baseren en niet op de traditionele inzichten uit het tijdperk dat video via internet nog niet bestond.

  Je kunt via de onderstaande weblink honderden films bekijken over e-learning. Je kunt dan zien dat ik zeker niet de enige ben die vindt dat e-learning grootschalig moet worden toegepast omdat het meer kosteneffectief is dan trditionele onderwijsvormen. Internationaal vinden duizenden onderwijsdeskundigen dat ook.

  Ik stem trouwens SP en ben voor democratisch en gematigd communisme met prestatiebeloning. En daarbij is intensieve controle nodig op de overheid door de burgers. Ook dat kan tegenwoordig via internet.

  http://video.google.nl/videosearch?q=e-learning

  http://seriousgames.startpagina.nl

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 25 oktober 2007 @ 11.16 uur

 26. gaan we daar weer over huilen. straks wordt er over 10000 jaar nog de slachtofferrol aangemeten

  Reactie door sjef de vries — donderdag 25 oktober 2007 @ 12.15 uur

 27. Geef ontwikkelingshulp via radio-onderwijs

  @ 13, 24 en 25

  Onze ontwikkelingshulp moeten we voornamelijk geven in de vorm van educatieve radiouitzendingen op een groot aantal radiokanalen tegelijk. Die radioprogramma’s moeten daarbij regelmatig worden herhaald.

  Dat is volgens mij de meest kosteneffectieve besteding van ontwikkelingsgelden.

  Zonodig kunnen we daarvoor extra zendinstallaties bouwen in arme landen. En in sommige ontwikkelingslanden kunnen we die zendinstallaties zonodig militair beschermen.

  Verder kunnen we stevige radiootjes en kleine bijbehorende zonnepaneeltjes, oplaadbare batterijen en opladers uitdelen aan de bevolking.

  De verspreiding daarvan kan via vliegtuigen. Die producten kunnen per set van één radio plus randapparatuur heel stevig worden verpakt. Dan kunnen die pakjes worden verspreid aan een gele mini-parachute waarop een gebruiksanwijzing staat gedrukt.

  We moeten geen kennis weghalen uit arme landen, maar we moeten het brengen, liefst op de meest doeltreffende manier.

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 25 oktober 2007 @ 12.25 uur

 28. Het is al heelwat jaartjes geleden dat Annie M.G. Schmidt een voortreffelijk lied schreef.
  Als je die woorden nog eens wilt lezen, hier staan ze. De muziek is overbekend.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Vluchten.mht

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 25 oktober 2007 @ 13.28 uur

 29. @28 Bedankt d’olle Henk voor het opzoeken van
  juist dit lied, dat altijd weer doet ont-
  roeren en niets aan waarde lijkt in te boeten
  en tijdloos is geworden, naar mijn gevoel!
  Bedankt, Madelief.

  Reactie door Madelief — donderdag 25 oktober 2007 @ 14.05 uur

 30. @28 dólle Henk,

  Da’s mooi Henk, één van de weinige nederlands talige nummers waar ik vroeger kippenvel van kreeg, alleen nooit geweten van wie die tekst was.
  Dank je!

  Reactie door Anja (B) — donderdag 25 oktober 2007 @ 16.39 uur

 31. @30 Anja (B).

  Als ik mij niet vergis heeft Annie M.G. Schmidt de Text in 1977 geschreven dus 30 jaar geleden. Ik heb nog geprobeerd de muziek bij de text te zetten maar dat lukte mij niet. In ieder geval verheug het mij dat mensen de text van Annie waarderen. Zoals ook Madelief, wat mensen zeggen is zo vergeten maar muziek is blijvend.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 25 oktober 2007 @ 19.51 uur

 32. @ 27 Jaap Veldkamp

  jij schrijft,….

  ….Dat is volgens mij de meest kosteneffectieve besteding van ontwikkelingsgelden.

  Verder kunnen we stevige radiootjes en kleine bijbehorende zonnepaneeltjes, oplaadbare batterijen en opladers uitdelen aan de bevolking.

  De verspreiding daarvan kan via vliegtuigen. Die producten kunnen per set van één radio plus randapparatuur heel stevig worden verpakt. Dan kunnen die pakjes worden verspreid aan een gele mini-parachute waarop een gebruiksanwijzing staat gedrukt…

  De zwarte handel in deze landen krijgen het weer druk met dit soort onuitvoerbare waanideeën.

  Wat verwacht jij van zo’n springende koekhapper dat hij na drie radiouitzendingen ontvangen te hebben van zijn duur betaalde radiootje van een zwarthandelaar dat hij leraar zal zijn ???

  Vergeet niet de lessen in het zweeds of het achterhoeks te geven, anders verstaat men het niet in afrika.

  Reactie door Pool — donderdag 25 oktober 2007 @ 22.17 uur

 33. @ 31 Henk H

  Hoi Henk, ik zal je wel helpen om de muziek bij de tekst te krijgen, je hoort nog van mij.

  Groetjes aan Dee

  Reactie door Pool — vrijdag 26 oktober 2007 @ 0.01 uur

 34. @ 27 Jaap Veldkamp

  Jaap,.. je moet het mij maar niet kwalijk nemen dat ik je afzeik, het is niet persoonlijk bedoeld, maar jouw idee om de wereldbevolking te helpen en het onderwijs te veraangenamen is in mijn optiek niet haalbaar,.. althans niet binnen de eerste 20 jaar.
  Wij zijn als mensen gewend aan structuren en wat jij voorstelt is wel zo verrekte revolutionair dat het mensen eerder zal afschrikken en aanzetten tot lachen als dat het zal aanzetten tot nadenken en serieus gaan bekijken over de haalbaarheid ervan.

  Tuurlijk geef ik toe dat visualisatie heel veel kan bijdragen aan ontwikkelingshulp en aan het onderwijs, het spreekwoord zegt het al,… 1 foto zegt meer dan 1000 woorden, … maar of de mensheid al aan jou ideeën toe is, dat betwijfel ik ten zeerste.
  Ik zit hier thuis ook met een batterij aan computers en sommige vrienden en kennissen verklaren mij ook voor gek dat ik zoveel computers waaronder een server dag en nacht laat draaien. Alles heeft voor mij toch wel belangrijke functies, en dat is nieuwsgaring, dus wat dat aangaat kan ik mij jouw idee helemaal voorstellen.

  Nogmaals Jaap mijn reacties aan jou zijn niet persoonlijk bedoeld.

  Prettige nacht verder.

  Reactie door Pool — vrijdag 26 oktober 2007 @ 1.01 uur

 35. @15 Gloria.
  Je opmerking over geweten is juist. Helaas wordt de huidige samenleving beheerst door gewetenloze plunderaars. Dat was trouwens ook de instelling van de VOC. Dus dat is wat het kabinet bedoelt.

  Reactie door Dik Evertse — vrijdag 26 oktober 2007 @ 12.16 uur

 36. Plunderaars zijn er dus nu in alle opzichten
  en de p.c. maakt dus digitaal plunderen moge-
  lijk in meer dan één opzicht….niet alleen
  financiëel, maar het aan 2 kanten voor de web
  cam gaan zitten en eens uitvoerig babbelen op
  een door niemand te controleren manier.
  Wat er via communicatie al niet door mensen
  wordt uitgebuit en ogenschijnlijk niemand
  kwaad zou doen, echter de één zijn portemon-
  nee kan er mee gevuld/geleegd worden en de
  ander kan er gewétenloos bij toekijken wat
  het nivo van het spekken van die portemonnee
  dan feitelijk inhield. De communicatie ver-
  overt terrein, daar waar men geen recht op
  pacht heeft, en is ook volstrekt af te wij-
  zen. Er zal hoe langer hoe meer intensief
  moeten worden opgevoed op allerlei gebied!
  Sterkte allemaal! Madelief. Gelijk heeft Dik!

  Reactie door Madelief — vrijdag 26 oktober 2007 @ 13.29 uur

 37. Immigranten uit arme landen die iets kunnen maakt het echt niet uit hoor als we onze grenzen dichtgooien voor ze. Ze gaan gewoon naar landen waar ze wel welkom zijn, bijvoorbeeld Amerika of Australie. Sterker nog: ze gaan toch al liever naar die landen omdat ze daar veel minder belasting betalen dan in Europa. De SP is een beetje wereldvreemd met dit standpunt, alsof Europa er beter van wordt om kennis migranten te weren. Of maakt de SP dit niet uit?

  Reactie door Ketelbinkie — vrijdag 26 oktober 2007 @ 16.19 uur

 38. De selectiecriteria zijn heel streng en dus gaat het over de krenten in de pap. De top zeg maar, onzinnige benaming, van landen wordt weggeroofd en de rest? Die hebben pech gehad. Een nieuwe wereldorde?

  Reactie door Cynthia — zaterdag 27 oktober 2007 @ 13.44 uur

 39. Bovenmens – middenmens – ondermens – onmenselijk. Volgens mij heb ik hier eerder van gehoord. Volgt nu de orde van wereld intellectuelen en toekomstige wereldleiders?

  Nou woon ik al een tijd niet meer in Nederland maar een ding valt mij op, het “zakelijk intellect” in Nederland gaat het verliezen van de op nimmer aflatende inhaligheid en nadert zo langzamerhand een gevaarlijk dieptepunt. De welvaart slaat om in rijke armoede (ik heb auto, een huis en een bank die mijn leven bepaalt). Ik zal proberen uit te leggen wat ik daar mee bedoel. Het technisch- en zakelijk intellect met haar bedrijven, decennia volbloed Nederlands, worden langzaam? maar zeker, al dan niet vijandelijk, door buitenlandse bedrijven of erger nog, Hedge Funds, al dan niet met verkapte betrokkenheid van buitenlandse overheden overgenomen. Nederlandse bedrijven overnemen en daarmee economische macht in ons land verwerven. Kijk bijvoorbeeld naar Centaurus en haar pogingen om Stork in te lijven om uiteindelijk de belangen in Airbus te dienen. De Fransen zijn meesters in deze tactiek. Je hebt nu eenmaal werkers en profiteurs. Het een is een volbloed Nederlands woord het ander Frans.

  Ik woon zelf (overigens tot volle tevredenheid) in Frankrijk, en wordt regelmatig via radio, TV, kranten en magazines geconfronteerd met de vraag; “waarom presteert de Franse economie onder de maat”? Dat alles, terwijl er toch zoveel grote Franse Internationaal opererende bedrijven zijn waarvan het geen geheim is dat zij tot de top 100 van Europa behoren. Het antwoord is, dat de administratieve en daarmee kostenverslindende rompslomp èn sociale infrastructuur hieraan grotendeels schuldig zijn. Frankrijk zal zonder ingrijpende maatregelen haar begrotingstekorten nooit op orde krijgen. Dat weet men in Frankrijk dan ook drommels goed en op zoek naar wegen om zonder “verkiezingsrisico’s” en al te veel stakingen, toch een fikse graan mee te pikken van de inspanning die door anderen zijn gepleegd. Maak een stukje economisch Frankrijk in andere landen door overnames en meerderheidsbelangen en bestuur het mee. Geld en macht daar draait het om.

  De problemen in Frankrijk worden mede veroorzaakt door bureaucratie. Bijna 6 miljoen ambtenaren op 60 miljoen mensen die allemaal hun eigen koninkrijkje bestieren. Dit veroorzaakt echter wel een nieuwe economische stroming èn inkomsten bron. Ik duid dit maar even als de “probleemeconomie” Hoe werkt dat dan? Wel, je gaat met een vraag- of een probleem naar een overheidsinstantie (Préfecture, DDE, CPAM om er maar eens paar te noemen), en buiten het feit dat je daarvoor minimaal een dag vakantie moet nemen en het stresslevel meestal naar tien stijgt, moet je er terdege rekening mee houden dat je na consultatie met 7 nieuwe problemen thuis komt. Het oplossen daarvan kost meestal 7 keer geld en zo financiert dit systeem zich grotendeels zelf.

  Niet alleen bij de overheid werkt dit zo maar inmiddels doet “goed voorbeeld goed volgen”want ook de Franse Nutsbedrijven (EDF/GDF, FranceTelecom) kunnen er wat van, en omdat zij allemaal het “goede” voorbeeld hebben gegeven volgen de particuliere “ratten” als Internetproviders etc…, om burger en bedrijven het laatste restje frustratie niet te onthouden om deze, uiteraard tegen forse betaling, op een hen welgevallig momnet op te lossen.

  De Franse cultuur is er bij uitstek een van “naar boven likken en naar beneden trappen”
  Hierbij wordt het goede voorbeeld gegeven door de politiek. Het gaat er niet om wie je bent en hoe je doet maar wie je kent en hoe je je voordoet.

  Deze Franse politieke en bedrijfscultuur is op het overname pad. Door namelijk strategisch over te nemen bewerkstellig je een aantal zaken. De belangrijkste? Economische macht, door te profiteren van het werk dat door anderen gedaan is te gebruiken als melkkoe en strategisch wapen ter beïnvloeding van politieke processen in andere landen. Gechargeerd, “als jullie niet onze kant uitwillen dan zou dat wel eens ten koste kunnen gaan van bedrijven waar wij bij berokken zijn”, dit scenario is niet ondenkbaar. Een nieuwe vorm van machtsbeïnvloeding door economische manipulatie.

  Wat heeft dit alles te maken met dit topic?

  Niets en een heleboel. Net als dat ik van mening ben dat Nederlandse bedrijven niet verkwanseld moeten worden aan buitenlandse partijen- of management, zal Nederland zijn stinkende best moeten doen om talent in eigen land te motiveren, stimuleren en heel belangrijk activeren. De west- Europanen zijn het slachtoffer van hun eigen zogenaamde welvaart geworden. De prikkel is er niet meer voldoende, het ging allemaal te gemakkelijk. Dat laatste is natuurlijk helemaal niet zo, maar dat neemt niet weg dat verantwoordelijkheid nemen en afleggen verworden is tot iets dat alleen voor die ander geldt. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling en een reuze zware taak voor de politiek, overheidsinstanties en vooral ouders met behulp van het onderwijs. Discipline en morele verandering, dat moet het speerpunt zijn. Nederland heeft voldoende talent en dat moet zij ontwikkelen. Het buitenlandse talent moet wat mij betreft haar talenten dan ook ten dienste stellen van het land van herkomst. Tegen het opleiden van buitenlandse studenten heb ik geen bezwaar.

  Reactie door jan karst — zondag 28 oktober 2007 @ 15.16 uur

 40. Jan Karst, dit is ook al zichtbaar in Nederland. Ik noem het de naar benedentrappencultuur. Waarom zou je investeren in hoogopgeleide mensen met iets extra`s als je die ook uit andere landen kunt halen? Dat moet de grote vraag zijn geweest in het EU parlement. Of eigenlijk hoe kunnen we zoveel mogelijk geld besparen en graaien. Welke land is het aantrekkelijkste voor de zogenaamde crème de la crème … ik weet zeker dat Nederland dit niet is omdat Nederland in de uitverkoop staat en niet echt koploper is m.b.t. niuewe technologieen. Het land met de meeste zogenaamde elite wordt de nieuwe wereldmacht en ik gok dat dit China of Japan zal worden. Of zijn het toch de sjeiks … Maar hoe dan ook, wat wil de SP nu nog binnen de politiek ( geen) gaan bereiken, als dorpsgek? Waarom meedoen aan corruptie? Als je meedoet aan een spel maar niet vat hebt en geen zeggenschap hebt op de spelregels word je altijd buiten spel gezet. Wordt het niet eens tijd voor een nieuw spel? Buiten de politiek en deze veroordelend zoals het zou moeten? Niks niet democratie als inwoners niets te zeggen hebben. De nieuwe wereldorde heeft de touwen in handen. Waarom niet openlijk verzet? Moet je politiek hier nog iets te zeggen hebben? Ik zou me kapot schamen als ik in de Tweede kamer rond zou lopen. De bende die er nu zit is niet gekozen maar maakt ingrijpende beslissingen. Ik ben toch niet de enige die in haar arm moet knijpen? Wat is er gebeurd? Geven wij zo snel op? Zijn wij zo mak dat we onszelf laten beroven, discrimineren en ophutsen door mensen die alleen met zichzelf bezig zijn? Door mensen met een kast van een huis, kinderen in Belgie naar school gaand en een salarisverhoging van 10 %? Als er nu niets gebeurd is de nieuwe wereldorde een feit. Ein Volk, ein fuhrer en dit is niet bedoelt om mensen te kwetsen. De Elite ( en dat voor mensen die ook poepen en piesen) heeft het voor het zeggen en het uitschot daaronder kun je prima misbruiken … terug in de tijd dus.

  Reactie door cynthia — maandag 29 oktober 2007 @ 9.12 uur

 41. Oh luxe warme droom
  fijn gevuld
  verdoofde doem
  zie het water komen
  eind al uwer dromen
  natte voeten zijn u niet genoeg
  economie is toch net een kroeg
  het feestje sterft
  een ander die de rotzooi erft
  maar ach
  dit lokaal wordt toch gesloten
  we bouwen wel een nieuwe ,

  maar dan op poten

  Groets Ab

  Reactie door ab aukema — maandag 5 november 2007 @ 13.32 uur