Engeland – Zuid-Afrika

Habana

Gisteravond was de apotheose van het Wereldkampioenschap Rugby. Engeland en Zuid-Afrika stonden in het ‘Stade de France’ in de finale. Zuid-Afrika won.

Nederland is geen groot rugbyland, maar veel sportliefhebbers hebben de afgelopen weken genoten van het toernooi. Vooral de sportiviteit onder de rivalen viel op. Zeker voor wie het voetbal gewend is, waar het steeds normaler is om een geniepige elleboog uit te delen of elkaar met duikelingen een gele of rode kaart aan te smeren.

Maar ook het publiek was vaak fantastisch. Alle fans zaten dwars door elkaar heen. Ze zijn vaak fanatiek, maar respectvol naar de tegenstander. De rugbyers hebben goede reclame gemaakt voor hun sport.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 21 oktober 2007 :: 0.10 uur

10 Comments

10 reacties

 1. gek he de vergelijking voetbal en rugby,
  als de overbetaalde voetballer een tikkie krijgt, wat een tikkie er gebeurt meestal ook nog niets, ,
  gaat het serpent met een mooie duik een minuut of twee liggen te kermen of dat ie getroffen is door een dum dum kogel.
  en ach ze staan ook zo weer op,voetbal is een parden mij frens,een bleep en geen sport,
  gaan ze plat bij rugby,huppa een vinger uit de kom,plijster er om en verder maar,wordt ter plekke even gezet,en geven met die hand de tegenstander een helpend handje bij een overtreding.god wat zal rugby een eitjes sport worden als nederlands voetballerland er aan mee zouden doen,ze liggen een uurtje op het veld te janken met hun handtasjes met rode/groene kruis er op,om niets,
  ja dan heb je als suporter? niets anders te doen om je 40 eeuwen oude overbodige oer instinkt boven te halen.
  blij dat een nederlander niet bestaat?

  Reactie door ad — zondag 21 oktober 2007 @ 10.27 uur

 2. Rugby is een sport voor echte kerels die deze sport beoefenen voor hun lol en voetbal is voor de jagers op het grote geld,dat is het verschil volgens mij.Dat is een verschil van mentaliteit en daarom zijn ook de supporters zó verschillend.

  Reactie door diny — zondag 21 oktober 2007 @ 11.34 uur

 3. Bedankt NOS dat we wel twee wedstrijden hebben kunnen zien. De rest van het belastinggeld was natuurlijk bestemd voor voetbal. We moeten immers blijven weten dat voetballer x in land y vorige week zijn grote teen gestoten heeft en daardoor op toernooi z over vier jaar (compleet uitgezonden door de NOS) mogelijk de linker resevebank bezet in plaats van de rechter.

  Reactie door Mathijs — zondag 21 oktober 2007 @ 13.04 uur

 4. doet me denken aan vorig jaar. toen gingen we met onze school naar Dublin, Ierland. Croke park bezocht toen. Het op 1 na grootste stadion van europa! alles gebouwd door supporters en mensen die ook echt van Gaelic football, hurling en rugby houden! alles ook gebruikt voor amateursporten! wanneer was de laatste keer dat jij een amateurvoetballer in de arena zag voetballen?
  voetbal is geen sport meer. de voetballers worden overbetaald en doen weinig. sommige hebben volgens mij niet eens de passie die men vroeger had (weliswaar voor ik werd geboren maar toch) mensen als ronaldo en zidane zijn gestopt en mensen als babyface christiano ronaldo die zijn eigen medespeler verraad in het spel en huilt wanneer hij wint zijn nu het meest bekend. waar agat het heen met de wereld? :(

  Reactie door Karraar — zondag 21 oktober 2007 @ 13.23 uur

 5. Ik ben opgegroeid in Zuid Afrika waar rugby met de paplepel ingegoten wordt. Dus heb ik gisteravond smakelijk genoten van het wedstrijd op Nederland 3, waar ik tot mijn verbazing regelmatig hoorde dat de Zuid Afrikaanse team Australië was, en bij tijden ook Frankrijk!!!
  Dat viel me een beetje tegen, eerlijk gezegd. Maar tja, Nederlanders hebben niet zoveel met rugby. Ook de teevee sport verslaggevers niet, dat blijkt…

  Reactie door Anja — zondag 21 oktober 2007 @ 14.29 uur

 6. Het verschil met voetbal is markant. Bij rugby (genoemd naar een stadje in Warwickshire, waar het spel in een “public school” begin negentiende eeuw is ontwikkeld) gedragen spelers en publiek zich heel respectvol ten op zichte van elkaar en de scheidsrechter. Onverhoopt toch voorkomend onheus gedrag jegens de scheidsrechter wordt streng bestraft. Hieraan kan de voetbalwereld een voorbeeld nemen!

  Zuid-Afrika heeft het wereldkampioenschap (voor de tweede keer) volkomen verdiend!

  Reactie door Olav Meijer — zondag 21 oktober 2007 @ 17.10 uur

 7. Rugby is een geweldige sport!
  Kon helaas zaterdag de finale niet zien.
  Misschien kunnen we iets minder aandacht besteden aan het voetbal?
  Hooligans hebben ze bij het voetbal, aldus een engelse supporter in Frankrijk, wij gaan bij vrienden op bezoek,en komen allemaal voor de sport.

  Reactie door Bert — maandag 22 oktober 2007 @ 9.22 uur

 8. Vreemd een topic over top-sport, terwijl ze andere topic’s zonder redenen sluiten.

  Reactie door TT — maandag 22 oktober 2007 @ 11.17 uur

 9. Rugby Union in Engeland is geen spel voor de arbeidersklass, een feite die bewijst wordt als je merkt dat alleen 5 van de Engelse 22 gingen naar gewone scholen die geen geld vroeg en geen selectiviteit oefenden. Bovendien, maar twee van de ZA 22 waren als “kleurlingen” geclassificeerd onder apartheid en absoluut geen als “zwart” . Laat deze barbarische spel aan de elites die het spelen – long live football, the people’s game!
  (Met excuses voor mijn minder-dan-perfect Nederlands)

  Reactie door Steve McGiffen — maandag 22 oktober 2007 @ 16.23 uur

 10. Rugby is geweldig! Voetbal ook, maar dat is aan alle commercie en belangen ten onder gegaan.
  Laten we rugby en de apartheid even scheiden aub. Natuurlijk moeten er meer ‘kleurlingen’ bij de sprinboks, maar sinds nelson mandela in ’95 de springboks aanmoedigde is het pas een sport geworden die ‘zwarten’ zijn gaan spelen. Geef ze nog 10 jaar en dan spelen ze met een zwart team met een zwart team.

  Reactie door Arthur — maandag 22 oktober 2007 @ 18.52 uur