EU-burgers willen referendum

Een grote meerderheid van de burgers in de vijf grootste landen van de Europese Unie (EU) wil een referendum over het nieuwe Europese Verdrag. Dat blijkt uit een peiling van Financial Times onder ruim 5000 inwoners van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.
(…)
‘Als er geen referendum gehouden wordt dan versterkt dat het idee dat de EU beslissingen neemt over de rug van de burgers,’ waarschuwt Valéry Giscard d’ Estaing, voormalig Frans president (van 1974 tot 1981).(Elsevier)

Inderdaad, stel je voor dat de EU eens draagvlak verwerft….

* * Update: * *

Akkoord EU-verdrag, nu kiezen:
verder mét of zónder bevolking

“Nu er een definitieve tekst is van het nieuwe EU-verdrag, is de vraag of het Europese project verder gaat mét of zónder de bevolking,” zegt SP-woordvoerder Harry van Bommel. “Een forse meerderheid van de Europeanen wil een referendum. Als dat er niet komt, vervreemdt de EU zich verder van de mensen die men zegt te dienen. Dan blijft het een project van politici en ambtenaren en zal de euroscepsis fors toenemen.”
(Persbericht SP)

‘Het nieuwe EU-verdrag is goed voor Nederland’. Dat was vandaag de stelling bij Stand.nl.

Wil je een bijdrage leveren aan de strijd voor een referendum over het nieuwe EU-verdrag, dan kun je hier je steun betuigen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 18 oktober 2007 :: 15.29 uur

184 Comments

184 reacties

 1. Ik herinner me een stukje van Jan waar hij het burgemeesterreferendum afwijst…

  “Wij willen dat de gemeenteraad de burgemeester kiest. De gemeenteraad heeft het mandaat van de kiezers en is dus prima in staat om de burgemeester aan te wijzen.”

  ofwel

  “Wij willen dat de regering beslist of er wel of niet een Europese grondwet moet komen. De huidige regering heeft het mandaat van de kiezers en is dus prima in staat om de over (on)wenselijkheid van een EU grondwet te oordelen.”

  Reactie door Wim — donderdag 18 oktober 2007 @ 15.44 uur

 2. En Balkenende zit nu gezellig in Lissabon lak te hebben aan zijn onderdanen:
  http://www.nrc.nl/anp/thema/article790931.ece/Balkenende_vertrouwt_op_goede_afloop_top

  Reactie door Chaki — donderdag 18 oktober 2007 @ 15.50 uur

 3. @wim(1)

  Appel

  ofwel

  Peer. (?)

  Ik denk dat een lijstje met oppervlakkige en fundamentele verschillen niet zo moeilijk te bedenken zijn….

  Reactie door Martijn — donderdag 18 oktober 2007 @ 16.03 uur

 4. @Martijn,

  Leg me dan eventjes de verschillen uit tussen mandaat en mandaat.

  Reactie door Wim — donderdag 18 oktober 2007 @ 16.06 uur

 5. Eh… oei… een puzzel. Eh… bij die tweede staat er een punt achter? (Wat kan ik winnen trouwens?)

  Reactie door Martijn — donderdag 18 oktober 2007 @ 16.18 uur

 6. Het zou goed zijn wat de motivatie is van velen voor een referendum. Wat wel leuk zou zijn, indien een referendum gehouden wordt dat een ieder die een stem uitbrengt 5 punten moet kunnen noemen welke er in het Verdrag staan. Zo niet, wegwezen. Iedereen maar roepen dat de politiek moet informeren, maar er is altijd sprake van breng- en haalplicht. Wat dat aangaat weten we straks via de nieuwe beweging Trots op Nederland precies wat er allemaal speelt. Dat met een premier die jarenlang informatie geven aan de Kamer verloren tijd vond.

  Reactie door Ton Sijm — donderdag 18 oktober 2007 @ 16.43 uur

 7. @Martijn,

  Reageer inhoudelijk of reageer niet.

  Reactie door Wim — donderdag 18 oktober 2007 @ 16.45 uur

 8. Jan, Balkenende wil het NIET, dus stop dit kabinet nu het nog kan!
  Jij 30, Rita 30 en de rest is versnipperd gaan we nog op België lijken ook met formeer problemen, omdat gniepige JP aan één der twee is aangewezen!

  Reactie door Sinne — donderdag 18 oktober 2007 @ 17.01 uur

 9. Wim het grote verschil tussen een burgermeester en de EU is dat relatief een beurgermeester weinig te vertellen heeft en de EU heel veel te vertellen krijgt.

  Reactie door Iemand — donderdag 18 oktober 2007 @ 17.02 uur

 10. @Wim
  De opkomst was zo laag in Utrecht dat er niet zo’n behoefte aan een gekozen burgemeester was in Utrecht. Als een meerderheid wel een referendum wil voor de EU dan is dat een goeie reden om er een te houden.

  Ik zou tegen stemmen omdat het Europarlement nog steeds geen bevoegdheid heeft om Europese Commissie leden af te zetten, dus hoe krijg je ze afgezet als ze de verkeerde besluiten nemen, via een opstand of een burgeroorlog?

  Reactie door W6969 — donderdag 18 oktober 2007 @ 17.06 uur

 11. @7 De vraag krijgt het antwoord die het verdient. Iemand (9) heeft al een verschil genoemd, en iedereen die een beetje nadenkt, kan er nog honderd verzinnen. Als u echt inhoudelijk antwoord wilt, begin dan maar met uit te leggen waarom Jan zo inconsistent is en waarom de genoemde vergelijking een-op-een te maken is. Als ik zomaar schrijf dat appel=peer, dan krijg ik vast ook nietszeggende reacties.

  Reactie door Martijn — donderdag 18 oktober 2007 @ 17.27 uur

 12. Laten we zelf als burgers een BurgerReferendum over het EU-Verdrag organiseren!
  Lijkt me beter dan om te wachten op wie dan ook, om er een voor ons te organiseren.
  Wie doe er mee? Mail je reactie of aanmelding naar me!

  Groet van Elbert.

  Reactie door Elbert — donderdag 18 oktober 2007 @ 17.32 uur

 13. Jan Marijnissen en SP leden, Zie mijn vorige reacties. Ik wil eerst een ander geluid van de SP horen, nl. de inhoud en konsekwenties van dit verdrag als voorlichting voor de burger.
  Betaal van de partije kas een onahankelijke expertise om mee naar buiten te komen. Dat andere landen ook een ref willen, EU burgers gepasseerd worden snijdt onvoldoende hout, is geen nieuws over het wakker worden om het waarlijk te kunnen mobiliseren van Wel een ref.

  Reactie door Maria — donderdag 18 oktober 2007 @ 17.39 uur

 14. Beste ,mensen ik heb het niet allemaal gelezen maar het leek mij dat een EU ref een ander onderwerp dan burgemeesters ref. is.
  maar het overdragen van grondrechten aan de EU.
  Als het verdrag eenmaal geratificeerd is, is dit onomkeerbaar. Op de huidige schaal van 27 lidstaten die EU stem uitoefenen wordt dit strevend naar 30 of meer. De EU heeft al laten zien dat ze haar macht niet kan hanteren. Ze is overijld met de oude EU ideoligie aan het werk gegaan en slechts bestuurbaar door de niets ontziende neo lib markt.

  Reactie door Maria — donderdag 18 oktober 2007 @ 17.54 uur

 15. Maria (13,14).
  Met beide reacties ben ik het helemaal eens. Het lastige wordt echter om te bewaken dat het geen propagandastrijd wordt (van welke zijde dan ook). Aangezien ‘de burger’ in het algemeen geen zin/tijd/interesse heeft in dit soort grote onderwerpen (en ook misleid wordt door missende en foutieve informatie). Want eigenlijk is een referendum natuurlijk helemaal niet geschikt voor keuzes groter dan “moet het gemeentehuis blauw of wit worden?”.
  Hoe moet de burger straks kiezen als ie ook nog moet beoordelen wie de beste campagne voert… Maar ja… we hebben nu geen andere optie tegenover JP en kornuiten, en ik ben zeer tegen deze grondwet (ja… grondwet).

  Reactie door Martijn — donderdag 18 oktober 2007 @ 18.20 uur

 16. @ Wim

  De burgemeester is slechts een “neutrale” voorzitter van lokale bestuurders in het college van een gemeente.
  Lokale bestuurders die daadwerkelijk wonen en werken in de gemeente die ze besturen weten heus wel wie ze moeten kiezen. Daarnaast heeft een burgemeester echt niet zoveel werkelijke macht in het college.

  Het wordt wat anders als bestuurders beslissen dat een ander orgaan besluiten mag gaan nemen over de kiezers die zij hebben gekozen.

  Het gaat bij Europa daadwerkelijk over overdracht van bevoegdheden, overdracht van macht !!

  Reactie door Janneman — donderdag 18 oktober 2007 @ 19.06 uur

 17. @Reactie door Martijn — donderdag 18 oktober 2007
  Als de SP media een groot uitgemeten, een objectieve publicatie
  over de inhoude en gevolgen van het verdrag zou inkopen en publiceren,te betalen uit de partij kas en vergoeding aan onafhankelijke expertise, doet ze m.i. iets heel erg goeds. Nl. objectiviteit en betrouwbaarheid als voorlichting aan de burger weergeven.
  Geen partij die dit doet!

  Reactie door Maria — donderdag 18 oktober 2007 @ 19.16 uur

 18. Coalitie Problemen

  JPB zal op verzoek van Frankrijk morgen op de top van Lissabon akkoord gaan met een adviesrecht dat de ECOFIN gaat krijgen inzake het rentebesluit van de ECB.

  De onafhankelijkheid van de ECB wordt daarmee fors aangetast. Niet alleen zal het mandaat van de ECB in twijfel worden getrokken; wereldwijd zullen toekomstige rentebesluiten van de ECB als politieke besluitvorming gaan worden gezien.

  Saillant detail is dat een meerderheid in de tweede kamer, immers ook de Pvda is voor een onafhankelijk ECB, tegen dit compromis is.

  Pvda wordt echter voor het blok gezet bij de onomkeerbare totstandkoming van een
  EU-verdrag en zal het volk en zichzelf wederom verloochenen.

  Dat Sarkozy het voornemen had dit verzoek bij de EU-top in te dienen, is al vanaf half augustus bij alle regeringsleiders bekend.

  Manipulatie viert hoogtij. Het kan verkeren.

  Reactie door ACE — donderdag 18 oktober 2007 @ 19.18 uur

 19. nee.ik wil een publiek debat geen elitist oplos(s)ing,ik wil meer

  Reactie door gaf — donderdag 18 oktober 2007 @ 19.24 uur

 20. Teoveogin aan mijn optie over objectieve media voorlichting. Men zou daarna een daarbij een gedifferienteerde vraag aan de burger kunnen stellen over waar de burger wel of niet in mee kan gaan qua EU verdrag. Als er overwegend Ja, ik ga mee uit komt geen 2e ref. als er dominante verschillen zijn in wel of niet moet JPB weer weer gaan onderhandelen of is het EU af als het doorslaggevend Nee is.

  Reactie door Maria — donderdag 18 oktober 2007 @ 19.31 uur

 21. Beste mensen, bij de les blijven.
  Kort geleden hadden wij op deze site over, bij Almaar begint de victorie. Nu is aan de orde, bij Lissabon begint de victorie, in December a.s. wordt het verdrag ondertekend, die landen die het er niet mee eens zijn: jammer dan! Het Volk van Europa is hun ogen dom geboren en suf geluld. Dit is de moderne democratie. Ik denk dat ik maar een onbewoond eiland ga opzoeken in de stille zuidzee. Ik schaam mij een Europeaan te zijn.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 18 oktober 2007 @ 20.02 uur

 22. @maria 20
  Objectieve media voorlichting? De koppen van Wilders en Verdonk zijn niet van de TV weg te timmeren. Over de SP zijn ze een negatieve lastercampgne begonnen. Ik weet dus wel door wie de media beheerst worden.

  Reactie door Dik Evertse — donderdag 18 oktober 2007 @ 20.45 uur

 23. De nederlandse burger laat zich helaas leiden door sentimenten. Men maakt geen rationele keuze over de voor- en nadelen van de gepresenteerde europese grondwet. Bepaalde politieke partijen spelen daar handig op in door sentimenten aan te wakkeren.

  Kortom: we hebben onze stem in handen gegeven van onze volksverthgenwoordiging. Das maar goed ook. Referenda is een lamleggend schijndemocratisch middel. Gewoon de tweede kamer laten stemmen. Veel beter.

  Reactie door Arjan — donderdag 18 oktober 2007 @ 21.00 uur

 24. Al snap ik er veel te weinig van: Ik hou niet van de EU en de Euro.

  Maar, al snap en weet ik niet veel, ik heb toch wel heel sterk de indruk dat dit hele gedoe berust op land- en volksverraad.

  Er zijn nu meer mensen, door wie wij worden verkocht en verraden, dan in de veertiger jaren.

  Ik denk dat door en om de EU veel trammelant komt.

  Die Unie zal wel samen met de handel en het geld in elkaar storten. Want het fundament deugt niet.

  Ik ga slapen. Groeten van haras.

  Reactie door Haras — donderdag 18 oktober 2007 @ 22.10 uur

 25. EU-burgers willen een referendum?
  Duidelijk toch? Dan krijgen de EU-burgers een referendum!
  Niet goedschiks, dan kwaadschiks.
  Zo simpel is dat.

  Reactie door Gloria — donderdag 18 oktober 2007 @ 22.16 uur

 26. uit NRC Next

  “Hilversum, 17 okt. Europadag, 9 mei, wordt op verzoek van minister president Jan Peter Balkenende opgenomen in het vlagprotocol”

  Onze autistische playmobiel premier weet niet van ophouden. Ik beschouw dit besluit als een doelbewuste provocatie die niet onbeantwoord gelaten mag worden.

  Hoe meer ik te weten kom over de manier waarop besluitvorming in de EU te werk gaat des te meer mijn weerzin tegen dit ondemocratisch monster groeit. Ik heb ook de indruk dat die weerzin in brede lagen van de samenleving aanwezig is en ook groiende is. Onze politieke elite speelt met vuur door gewoom stug door te gaan op de ingeslagen weg.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 18 oktober 2007 @ 22.35 uur

 27. @ 23 Arjan

  “De nederlandse burger laat zich helaas leiden door sentimenten.”

  Sure. Zo’n volk zou je eigenlijk collectief het stemrecht moeten ontnemen. Want als ze al geen rationeel oordeel kunnen vellen over een enkel verdrag, dan mag ze zeker niet in staat achten een Tweede Kamer te kiezen. Die neemt immers besluiten over zoveel ingewikkelde dingen.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 18 oktober 2007 @ 22.42 uur

 28. @ 23 Arjan

  Trouwens, met dat handig inspelen op sentimenten bedoelde je toch niet dat licht dat uit zou gaan, de oorlog die zou uitbreken of dat Jutland van Europa?

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 18 oktober 2007 @ 22.44 uur

 29. Elke afweging die mensen maken op basis van welke feiten dan ook, is valide. De reactie “ze snappen het niet” zou een opdracht voor de beslissers moeten zijn om beter uit te leggen waarom we dit moeten willen. Kortom, als het volk in meerderheid zegt dat het een slecht verdrag is, is het een slecht verdrag. Een goed verdrag kan namelijk niet alleen door de culturele en politieke elite begrepen worden.

  Reactie door C. Bokhove — vrijdag 19 oktober 2007 @ 0.35 uur

 30. Ik denk dat er formeel sprake is van landverraad? Waar blijft het tribunaal dat Balkenende, Kok, Lubbers en al die andere verraders ter verantwoording roept? Waarom doen we niets? Waarom komen we niet in het verzet? Het verzet 40-45 was heldhaftig maar wij (inclusief ik) zijn dat blijkbaar niet.

  Wie zal de eerste verzetsdaad plegen en deze quislings laten weten hoe wij over landverraad denken?

  Reactie door Marcel — vrijdag 19 oktober 2007 @ 0.45 uur

 31. @ Wim (4): ons parlement heeft NOOIT EN TE NIMMER een mandaat gekregen haar wetgevende macht aan Brussel af te geven, ook niet stukje bij beetje af te geven.

  De soevereiniteit van een land hoort bij het volk, en is enkel in bruikleen bij een parlement. Als zij macht afgeven aan het buitenland is dat landverraad.

  Reactie door Marcel — vrijdag 19 oktober 2007 @ 0.50 uur

 32. Ik wil eigelijk op het slapen na maar 1 ding en dat is…………..
  Mijn meijer, geeltje, joet, knaak, piek, heitje, duppie, nikkel en cent terug!!!

  Daarom lieve mensen tukkertje gaat slapen, dus…..
  Oogjes dicht, snaveltje toe en weltrusten;)

  Reactie door TT — vrijdag 19 oktober 2007 @ 1.35 uur

 33. de kogel is door de kerk,zal balkie wel
  zeggen,en hij kan het zeggen,geen europees volkslied,geen vlag.
  een tijdje geleden,vlogen er aasgieren,uit spanje boven nederland,waren dat de eerste
  voorboden,van het europese keizerrijk.
  er wordt al gefluisterd over euro belasting
  keizers hebben een dure hofhouding.
  het europese piramide spel is gerafineerd
  opgezet.en heeft dictatuur trekjes.
  vooral als blijkt,dat het recht van referendum de burgers wordt ontzegd.
  de nieuwe euro regeerders,de reizende vagebonden,tussen 2 steden,zullen zich wel heel voorzichtig op moeten stellen,gaan heersen zonder het mandaat van het grootste deel van de euro bevolking

  Reactie door hw. rademaker — vrijdag 19 oktober 2007 @ 1.44 uur

 34. EU-leiders bereiken akkoord over EU verdrag. Bron: http://www.planet.nl

  Reactie door Guest — vrijdag 19 oktober 2007 @ 4.27 uur

 35. Het is feest in Europa. Alle minister presidenten hebben een akkoord bereikt.
  De alcoholistische ministers hebben de flessen champagne weer ontkurkt.
  Hoe kan je de jeugd duidelijk maken dat drank meer kapot maakt dan je lief is als bij elk willekeurige akkoord in Europa of Nederland de fles wordt geopend.

  Reactie door mcniel — vrijdag 19 oktober 2007 @ 7.56 uur

 36. @ 33 Rademaker,

  Hoezo geen Euro vlag, hoe wil je dat blauwe votje met die gele steren dan noemen? “Logo”?

  En als volkslied, weet ik samen met freek de jonge nog wel een goeie “is er leven na de dood”

  We worden met ons allen genaaid en aangifte wegens zeden misdrijf is niet mogelijk.
  Welkom in Europa.

  Goedemorgen trouwens beste medestrijders!

  Reactie door TT — vrijdag 19 oktober 2007 @ 9.40 uur

 37. Waarom dat gemekker om een nieuwe EU-grondwet ? De NL grondwet is gebaseerd op de oude Engelse grondwet !
  Het lijkt mij VEEL zinvoller te komen tot EEN TAAL . Ze beguinnen na het opengooiren van de deuren nu toch ook te denken aan inburgeren voor Oostblokkers : niet een beetje te laat ? : Zijn er wel genoeg docenten om dat inburgeren te begeleiden ? ( hahahahahah ) : een geweldig idee om de werkgevers daarvoor verantwoordelijk te stellen Niet ? Veiligheid en goede communicatie is toch heel belangrijk op de werkvloer : Vb een eenvoudige NL-elektromonteur moet in veel gevallen een VCA certificaat hebben , en goede kenis van de NEN3140 ( i.v.m. arbowetgeving ), kenneis van de NEN1010 ( wordt steeds meer een EU-standaard ) en de Pool kan hier maar lekker aanklooien , zonder daar kennis van te hebben ?

  Reactie door Fred — vrijdag 19 oktober 2007 @ 9.58 uur

 38. Terug naar l8l5. Het Congres danst…….

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 19 oktober 2007 @ 9.59 uur

 39. Krijgt steeds meer de indruk dat de Balkenelende vrijstaat onbestuurbaar gaat worden daar dat topgekloot van die CDA/PvdA/VVD boeren , die zo graag hun zinnetje wensen door te zetten , zonder maar enigzins rekening te houden met wat dit volk wenst .

  Reactie door Fred — vrijdag 19 oktober 2007 @ 10.05 uur

 40. Barroso heeft eerst zijn medewerking gegeven aan Bush, Aznar en Blair voor de conferentie op de Azoren om de oorlog te verklaren aan Irak. Daarvoor werd hij beloond en mocht hij voorzitter van de Europese Commissie worden om vervolgens de grondwet er door te jassen.
  Aardige stroman van Bush, Blair en de westerse kapitalistische elite.
  Europese onderdanen willen een referendum maar krijgen het niet. Wat gaan ze doen?
  Ik denk gewoon verder consumeren tv kijken etc. behalve een relatief kleine groep die wel tot actie bereid is.
  C’est comme ça hélas.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 19 oktober 2007 @ 10.11 uur

 41. Het programma Spuiten en slikken van BNN is vervangen door de overheid.
  Het kabinet spuit, het volk slikt, het land verkracht en er is niemand, maar dan ook echt niemand die de straat opgaat.

  Reactie door TT — vrijdag 19 oktober 2007 @ 10.26 uur

 42. DIEPTRIEST! Balkenende is tevreden met het behaalde resultaat op de EU-top ! Italie haalt op de valreep een extra zetel binnen, naar Polen wordt geluisterd, Nederland ??

  Zowel het nationaal parlement alsook het Europees Parlement, krijgen meer gewicht! Hoe verhoudt zich dit? Kan het Nationaal parlement, EU besluiten blokkeren?

  De burger heeft recht op een referendum! Ik heb niks tegen samenwerking in Europa, als het gaat om klimaat en/of criminaliteit, maar de bemoeizucht van de EU, gaat mij op vele terreinen veelste ver!

  Reactie door Jan uit Groningen — vrijdag 19 oktober 2007 @ 10.47 uur

 43. Oja het mandaat dat men geeft eens in de 4 jaar is geen reden om geen referendum te houden!

  Waar is de dualisme in de tweede kamer? Ik stem voor de volksvertegenwoordiging dat de belangen van een ieder behartigd en niet voor een regering dat zijn eigen koers erop nahoudt!

  Het is te gek voor woorden bijv. een PvdA in de regering, dit beleid vervolgens wordt verdedigd door een fractie in de 2de kamer en de regering zelf 2 dagen (beschouwingen) achterover hangt en na 2 dagen eindelijk zijn zegje mag doen!

  Ik heb het daarmee helemaal gehad!

  Reactie door Jan uit Groningen — vrijdag 19 oktober 2007 @ 10.57 uur

 44. Is dit wel rechtsgeldig? er was toch nee gezegt?, en we leven toch in een democratie? Men heeft zich toch te voegen naar de wensen van het volk?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Wie denkt aan een strafrechtelijk onderzoek naar Balkenende, betreft volksverraad!!!!!!!

  Reactie door Angela — vrijdag 19 oktober 2007 @ 11.01 uur

 45. @ 41 TT,

  Operatie EU geslaagd, patiënt overleden.
  Nederland R.I.P.
  Wat was het ook meer als een speeltje voor Willem van Oranje en zijn roofridders?

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 19 oktober 2007 @ 11.18 uur

 46. Ja , hoe gaat het verder met de positie vanm de Oranjes , als er over een tijdtje een president van de EU is : dan valt er niets meer te lobby-en ; worden ze dan opgesloten met de rest dan de adel en koningtjes van ander EU-landen ? In een soort Madurodam ?

  Reactie door Fred — vrijdag 19 oktober 2007 @ 11.35 uur

 47. Ach Ja, Precies zoals Maxima al zei, Nederlanders wie zijn dat?!!!!!!!!!

  Reactie door Angela — vrijdag 19 oktober 2007 @ 11.37 uur

 48. Ik weet dat de SP zich nog steeds inzet voor een referendum, maar ikzelf zie het niet meer gebeuren. De politici gaan gewoon door zonder ons. En, zo hebben we gezien in Amerika, wanneer politici hard genoeg willen, [i]zullen[/i] ze! En krijgen ze het gewoon gedaan ook.

  Op termijn gaat dit terugketsen. Maar deze mensen, deze politici die het hebben doorgedrukt, zullen waarschijnlijk nooit worden geconfronteerd met de resultaten. Ze krijgen de rekening niet gepresenteerd. Dat wordt een andere groep politici, waarschijnlijk zelfs een andere generatie. Ik twijfel namelijk of deze generatie (Europese) consumenten [i]burger[/i] genoeg zijn om collectief een vuist te maken.

  Reactie door Anja — vrijdag 19 oktober 2007 @ 11.37 uur

 49. Alle mensen die toen Nee!!!!!stemde, staan zeker nog in de computers ,die ook niet deugen, WE MOGEN WEL OPPASSEN MET EEN NEE,UITEINDELIJK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Angela — vrijdag 19 oktober 2007 @ 11.47 uur

 50. De kwetsbaarheid van de Europese Commissie en de lidstaten is dusdanig groot dat ze niet beseffen dat door de signalen te negeren Europa straks een infarct gaat krijgen. Zouden deze “geneesheren” daarin geïnteresserd zijn of ijskoud toch alleen maar in hun eigen kapitaal en roem?

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 19 oktober 2007 @ 11.51 uur

 51. @1 Wim

  “Wij willen dat de regering beslist of er wel of niet een Europese grondwet moet komen. De huidige regering heeft het mandaat van de kiezers en is dus prima in staat om de over (on)wenselijkheid van een EU grondwet te oordelen.”

  deze coalitie is op een smerige manier in elkaar gegoogeld,en heeft niet het mandaat van de kiezer.
  en dat is ook niet na te gaan vanwege de zeer fraude gevoelige en oncontroleerbare stemcomputers.

  neem daarbij alle stakingen van de laatste tijd en de stakingen die nog gepland staan.
  en volgens mij is er zelfs nog een grote meerderheid die de GULDEN terug wil!

  o ja, nog even dit: voor de 2e kamerverkiezingen zei de meerderheid GEEN Bak-ellende 4 meer te willen,en toch zitten we er mee opgescheept rarara hoe kan dat ?

  mandaat? NIET dus!

  Reactie door iew — vrijdag 19 oktober 2007 @ 12.15 uur

 52. @36 TT

  die euro vlag hebben ze al via een omweggetje TOCH ingevoerd hier in Nederland.
  was deze week zelfs nog op tv….

  Reactie door iew — vrijdag 19 oktober 2007 @ 12.23 uur

 53. Dat er geen referendum komt, is op zich niet zo’n probleem. Net als Wim in zijn reactie stelt @1, zou het zo moeten zijn dat de mensen die wij hebben gekozen deze beslissing nemen. Punt is echter dat ‘wij’ mensen kiezen die zo onbetrouwbaar blijken te zijn tijdens het regeren van ons eigen land, dat ik er geen enkel vertrouwen in heb dat zij goede beslissingen maken t.a.v. Europa.

  Er voltrekt zich heel langzaam maar zeker een ramp en wij staan er bij en kijken er naar!!!!!

  Reactie door Gerard Lettinck — vrijdag 19 oktober 2007 @ 12.26 uur

 54. Dit zegt genoeg volgens mij.

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/article471635.ece/Besluit_EU-verdrag_is_Europa_op_zn_slechtst

  Reactie door leen — vrijdag 19 oktober 2007 @ 12.34 uur

 55. STAND.NL

  Het nieuwe Verdrag is goed voor Nederland

  Eens 37%
  Oneens 63%

  Tot nu toe 1305 mensen gestemd

  Reactie door Gloria — vrijdag 19 oktober 2007 @ 13.09 uur

 56. Openbare Brief voor de regeringen,

  Weledele kabinet en bestuurders van Europa en Nederland in het bijzonder.

  U en de uwen gaan voorbij aan de wens van uw bevolking.
  U en de uwen lijden aan een meervoudige handicap, zoals doofheid, hardhorenheid en het manklopen als het op het besturen aankomt.
  Ook verstandelijk bent u zwaar gehandicapt en lijd u aan dwangstoornissen, immers uit verschillende stukken uit uw hand geschreven, geeft u aan links te willen en gaat u rechts, verder handeld u vanuit uw psychose te ver door dwangmatig iets te willen doen en gedaan te hebben terwijl u het eigelijk niet wilt, zoals het beruchte EU-verdrag.
  Jaren roept u en de uwen wij moeten dit niet maar onder uw dwangneurose voert u dwangmatig toch dit door.
  Al met al bent u en de uwen flink ziek, zodat een melding van u bij het UWV een passende oplossing zou betekenen voor uw gezondheid en zeker voor de gezondheid van Europa en Nederland in het bijzonder.
  Als deskundige kan ik u garanderen dat voor U en de Uwen een arbeidsonbekwaamheid inschating kan worden gemaakt van 80-100% wat neerkomt op een uitkering van 70%.
  Als u niet eens bent met onze bevindingen heeft u 6 weken de tijd om beroep aan te tekenen.
  Met vriendelijke groet,

  Tukkersterror.

  Reactie door TT — vrijdag 19 oktober 2007 @ 13.18 uur

 57. “De SP werkt inmiddels samen met referendacampagnes in onder meer Engeland, Denemarken, Frankrijk en Duitsland.”

  Waar kunnen we meer info hierover vinden?

  Reactie door Chaki — vrijdag 19 oktober 2007 @ 13.20 uur

 58. Nieuwspoll: het nieuwe verdrag is een overwinning voor europa. Bron: http://www.rtl.nl/actueel/rtlnieuws/home/

  Reactie door Guest — vrijdag 19 oktober 2007 @ 13.35 uur

 59. Het nieuwe EU-verdrag is een overwinning voor Europa.
  Eens: 29%

  Oneens: 71%

  aantal: 510

  Reactie door TT — vrijdag 19 oktober 2007 @ 13.47 uur

 60. @1 Wim

  “Wij willen dat de regering beslist of er wel of niet een Europese grondwet moet komen. De huidige regering heeft het mandaat van de kiezers en is dus prima in staat om de over (on)wenselijkheid van een EU grondwet te oordelen.”

  Het EU-Hervormingsverdrag betreft alle Nederlanders, niet alleen de partijen die nu toevallig in de regering zitten. Dat huidige regering heeft zeker geen meerderheid van de kiezers achter zich als het gaat over het niet houden van een referendum over het EU-verdrag. De SP (25 zetels), de PVV (9 zetels), GroenLinks (7 zetels) en de PvdD (2 zetels) zijn vóór een referendum. De PvdA (33 zetels) was ook voor het referendum (dus ook de stem van al die mensen die op de PvdA hebben gestemd telt niet mee bij de beslissing van de huidige regering). Als zoveel mensen hun stem hebben gegeven aan een partij die vóór het referendum is, dan mag de regering geen beslissing nemen over iets zo fundamenteels als ‘overdracht van macht aan de EU’ zonder het volk te raadplegen. Een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil een referendum over het verdrag. Als een meerderheid van het volk een referendum wil dan moet dat er komen en de uitslag daarvan moet bindend zijn.

  @25 Gloria

  “EU-burgers willen een referendum?
  Duidelijk toch? Dan krijgen de EU-burgers een referendum!
  Niet goedschiks, dan kwaadschiks.
  Zo simpel is dat.”

  Hoe zie jij dat? Is er nog een mogelijkheid dat de EU burgers die een referendum willen op dezelfde dag massaal de straat opgaan om hun protest te laten horen? Desnoods gevolgd door stakingen. Dat zou een signaal afgeven waar de regeringsleiders niet omheen kunnen. Doorgaan met stakingen tot de regeringsleiders de bevolking van hun landen serieus neemt.
  Werk van maken mensen, voor het te laat is. Niet goedschiks, dan kwaadschiks.

  Reactie door Anne — vrijdag 19 oktober 2007 @ 14.07 uur

 61. En een ieder houdt zich vandaag gewoon weer bezig met zijn of haar persoonlijke bezigheden, verplichtingen, beslommeringen.
  Dit, terwijl vannacht de vijfde colonne vannacht op een manier die tegen de grondwet of de politieke gebruiken van ons land ingaat de soevereiniteit van ons land heeft verkwanselt.

  Dit heet dan representatieve democratie! Ammehoela!
  Ter herinnering uit de respectievelijke verkiezingsprogramma’s:

  PvdA: * ‘Europa is er voor de burgers. De uitslag van het referendum over de grondwet was glashelder. DE PVDA ZAL NIET ACCEPTEREN DAT ER VIA EEN OMWEG TOCH AAN GEMORRELD WORDT. VOOR EEN NIEUW ( GRONDWETTELIJK) VERDRAG IS EEN REFERENDUM NODIG.’

  ChristenUnie: *’De ChristenUnie heeft altijd gesteld dat de samenwerking
  binnen en de uitbreiding van de EU niet eindeloos kunnen
  doorgaan. Het Nederlandse ‘nee’ tijdens het referendum over de zogenoemde Europese Grondwet op 1 juni 2005 heeft dat bevestigd: de Nederlandse burgers ervaren de Europese samenwerking en uitbreiding als een voortdenderende trein die niet te stoppen is. DE EUROPESE SANENWERKING MOET EEN ZAAK VAN LEIDERS ÉN BURGERS ZIJN; er moeten grenzen worden gesteld aan zowel de samenwerking als de uitbreiding.

  Dit heet dan ‘representatieve democratie’, gewoon je verkiezingsstandpunten inwisselen voor het pluche. Gewoon, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, de aan de kiezer gedane beloften niet gestand doen.
  En dan het laten vallen van deze standpunten ‘onvermijdelijke compromissen noemen’ én ook nog durven zeggen: ‘in tegenstelling tot de SP zijn wij bereid wél verantwoordelijkheid te dragen’. Nou neem mij niet kwalijk, maar dit zijn én geen compromissen én is geen verantwoordelijkheid dragen meer. Dit is ten aanzien van dit onderwerp en nog vele andere welke ik hier niet hoef te herhalen, (de lijst is schier eindeloos) gewoon je gehele achterban belázeren. Puur kiezersbedrog en volksverlakkerij!
  Je zal door zulke partijen als argeloze kiezer maar medeplichtig zijn gemaakt aan het verraad van het Nederlandse volk. Dit wil je toch niet op je geweten hebben!
  Ben ik blij (als schrale troost) dat ik bij de goeie club zit!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 19 oktober 2007 @ 14.41 uur

 62. En wat als wij burgers nu eens verder gaan denken als dat zooitje in Den Haag???

  “Wij wensen geen één Europa, maar een wereld zonder grenzen, zonder armoede”

  Zou wel een goeie stunt zijn en helaas ook wel bij een stunt blijven.

  Reactie door TT — vrijdag 19 oktober 2007 @ 14.53 uur

 63. Wattenstaafie — vrijdag 19 oktober 2007 @ 14.41:

  Goedemiddag,

  Jouw opsomming verwoordt precies waarom ik hier in het recente verleden al een aantal malen heb gezegd dat waarheid slechts een hol woord, zonder verplichtende betekenis is geworden.

  Gehersenspoeld door heel vaak verkeerd gebruik van redeneringen met veelvuldige “enerzijds en anderzijds”-referenties en deze ook toepassend op normen en waarden die daarvan eigenlijk zouden moeten worden buitengesloten, hebben tal van mensen en vooral hun leidende elites de weg gebaand voor het gruwelijke verschijnsel dat “ieder zijn waarheid” heet.
  (De prijs voor “wetenschappelijk verantwoord” denken?)

  Ik ervoer dat ook pas nog hier, ik noemde de zeer onrechtvaardige gevolgen van hebzuchtig aandeelhouderskapitalisme asociaal en -precies volgens de “regels van het spel”- is het antwoord dan “dat mag JIJ zo noemen…”: alsof alleen ik dat vind en er dus eigenlijk helemaal geen sprake is van een algemeen en eigenlijk dus OBJECTIEF ervaren waarheid die onrechtvaardigheid heet….

  Zolang we waarden en daarvan afgeleide normen laten afhangen van het heersende economische model (dat nu dus keihard kapitalisme is) kunnen “woordbehendige” lieden pragmatische en opportunistische “waarheden op maat” naar believen uit hun mouw schudden.
  En reken maar dat egoisme een creatieve drijfveer is!

  Het is verbazingwekkend dat ook leidende politici van de oppositie dit toch gemakkelijk te ontmaskeren en maatschappij- en samenlevingontwrichtende- en vernielende denksysteem niet aan de kaak stellen.

  Je hebt basiswaarden en normen en onderwerpt daaraan alle de samenleving regelerende systemen en processen of, je hebt ze niet en bedrijft een pragmatische en opportunistische politiek waarin zuiver denken en redeneren tot een wezensvreemd en eigenlijk maatschappijvijandig verschijnsel worden bestempeld dat alleen hobby mag zijn voor “dwazen” die “daarom” maar beter buiten spel kunnen worden gehouden…(de huidige wereldsituatie dus)

  Ik put (naast mijn christelijk geloof) altijd zeer veel troost uit het overweldigende gevoel en de daaruit resulterende verontwaardiging dat juist dat pragmatische en opportunistische denken DAAROM bol staat van kromme redeneringen en leugens.
  Als je lang genoeg leeft weet je ook dat die geweldige verontwaardiging wortelt in een puur, onbedorven, EERLIjK en TEN DIEPSTE aanwezige “kern”besef dat eigenlijk voortdurend je menszijn wordt AANGERAND.
  Immers de mens is vooral geest, intelligentie, moreel wezen, gevoel…?
  Ik beweer dus met zoveel woorden dat moraliteit/gewetensbesef is verankerd in de geest/gevoel van de mens,, ONGEACHT de cultuur waarin hij wordt geboren…

  Overigens, als dat niet zo was, zouden de grote en grootse geestelijke en culturele prestaties waarvan de menselijke geschiedenis OOK getuigt, niet eens mogelijk zijn, evenmin briljante verhandelingen en bespiegelingen over HOE je te gedragen enz. Want, die werden wel degelijk gedragen en UITgedragen door een algemeen besef van de objectiviteit ervan!!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 19 oktober 2007 @ 16.01 uur

 64. @63 Harrieke
  Daarom noem ik taal een georganiseerde vorm van stotteren.
  Woorden zijn ontdaan van de kern en die kern is zoekgeraakt.
  Het uitdragen van de kern geschiedt overigens
  het best via een adequate bijbehorende handeling en niet via een loze vloed van woorden waar we inmiddels allemaal zonder het te weten (?) al in verdronken zijn.
  We zijn er aan gewent geraakt in ons hoofd te leven.
  Maar het echte leven speelt zich elders af.
  En niet in Lissabon op die top, alwaar o.a. zogenaamd ‘vertegenwoordigd’ door onze ‘eigen’ verdwaalde Willie Wortel J.B.P.
  Ze hebben (hij) de mond vol van democratie en normen en waarden maar in hun daden
  klemt men ons in een dictatoriale wurggreep.
  Ca. 70% van de inwoners van NL, en vertaald naar de situatie van inwoners in andere E.U. landen, weten dit.
  Nog met stomheid geslagen.

  Reactie door Alex — vrijdag 19 oktober 2007 @ 17.13 uur

 65. Ein reich ein volk, zijn aardig op weg een rijk zonder instemming van het volk te worden.

  Reactie door lapper — vrijdag 19 oktober 2007 @ 17.40 uur

 66. eeuu een eu vlag op je kenteken plaat,,even een uitleg,kentenplaat is dat gele ding(oke bij velen al wittekentekenplaten al dan niet gestolen) op de voorkant en achterkant van een auto.eeeuu 1 ster heb ik zwart gemaakt,oke klein,maar wie het kleine niet,etz.
  en als er wel een vlag komt?dan koop ik er 1,,wel met exstra tekens,zeg maar het teken,wat voor indiers? een goed teken is?
  en hangen zal i.op de kop,en besmeurt met bloed,want oorlog hebben we gekregen,oke wel op andermans grondgebied,maar daar hebben ze zelf wel voor gezorgt dat het uitkomt.jip nu nog wachten dat het licht uitgaat,trouwens hoe bedoelde die bleep dat,het licht uitgaan?
  eeuu door de prijzen exstreem te laten stijgen?of staat er ook een cdaveradertje ertje bij de schakelaar,8 uur licht uit.
  en overdag de lantarenpalen aan,,hee dan kan de gemeente belasting weer de lucht in,het moet ergens vandaan komen om oorlog te voeren,

  Reactie door ad — vrijdag 19 oktober 2007 @ 17.54 uur

 67. In aanvulling op @64.
  Zie je Woutertje Bos nog op die felrode zeepkist staan?
  Genoeglijk en vilein rode rozen uitdelend?
  Kijk dat maakt het verschil tussen waan en werkelijkheid’
  Zo heel verstolen draagt hij alvast weer zo NU en dan een das….
  De P.v.d.A namens o.a. Wouter Bos en Tichelaar zijn het schijnbaar (nog?) onbewust ultieme voorbeeld van deze gang van zaken.
  Ze draaien met de wind naar gelang de door paniek veroorzaakte, op een dwaalspoor gebrachte verdwaalde gedachten.
  (niet te verwisselen met het teloorgegane gedachtengoed.)

  Reactie door Alex — vrijdag 19 oktober 2007 @ 19.04 uur

 68. Alex — vrijdag 19 oktober 2007 @ 19.04:

  Goedenavond,

  Misschien moeten we voor dit soort ontwikkelingen maar een nieuw woord introduceren: “gedachteKWAAD” tegenover het aloude “gedachtegoed…?

  Overigens, ik vind dat je wel een beetje luchthartig met dit toch ernstig te nemen verschijnsel omgaat…of, vergis ik me?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 19 oktober 2007 @ 19.17 uur

 69. @Harrieke
  De werkelijkheid te nemen zoals die is, kan een mens er toe brengen, deze te willen vertegenwoordigen op een schijnbaar luchthartige wijze, op een welgekozen wijze, zonder dat de ernst daar van verloren gaat.

  Reactie door Alex — vrijdag 19 oktober 2007 @ 19.23 uur

 70. @ 68 Harrieke,

  “War is peace, freedom is slavery, ignorance is strenght.”

  Je woede en verontwaardiging over de leugens en het bedrog van ons establishment komen op mij in ieder geval heel begrijpelijk over.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 19 oktober 2007 @ 19.40 uur

 71. Alles loopt volgens plan…
  (Alleen niet volgens het mijne.)

  Eén Evropa!

  Reactie door Wilbert — vrijdag 19 oktober 2007 @ 19.48 uur

 72. Taal ;
  Niet het wel of niet een referendum houden zou de eerste vraag moeten zijn.
  Mijnsinzien begint het al bij de taal.
  Hoeveel burgers zijn in staat om de voorstellen te lezen en te begrijpen?
  Daarbij kan je, je afvragen of nou de taal wel of niet moet worden aangepast zodat het merendeel van de bevolking weet waar het over gaat. Om een referendum te houden is het een minimale vereiste dat men zijn/haar inbreng kan geven aan de hand van begrijpen wat er staat en dan de tijd heeft om daar een mening over te vormen. Men zou kunnen beweren dat daar de volksvertegenwoordiging voor is .
  Volksvertegenwoordigers ;
  Ik heb een slecht geheugen maar hoeveel procent van de bevolking vertegenwoordigd meneer Balkenende ook alweer? Dit alleen al lijkt mij een gegronde rede om een referendum te organiseren met vooraf een “leesbare” stijl. Uh moet ik meneer Bos meerekenen in dit verhaal ? Uh nou ja , vanuit mijn zienswijze niet. Gezien mijn twijfel zeer groot is of deze de belangen van zijn kiezers behartigd. Lijkt me meer een patij op dit moment met verworven stemmen , gedoofde stemmen denk ik zo het mijne ervan. Buiten beschouwing gelaten hoe dit zo toch gekomen is.
  Democratie ;
  Hoe zit dat nou met democratie ? Heb ooit gedacht het te begrijpen , maar moet toegeven dat ik spoor bijster ben. Mijn idee over democratie ging ongeveer als volgt (vereenvoudigd gezegd) de stem van het volk spreekt door keuzes te maken naar een patij die plannen op tafel legt die deze gaat uitvoeren. Afgaande op de meerderheid en rekening houden met de minderheid. Persoonlijk vind ik het al vreemd dat het systeem in omgekeerde richting werkt. Van boven naar beneden. Van beneden naar boven lijkt mij logischer. Wat bedoel ik daar nu mee ?;
  Als men een groep mensen wil vertegenwoordigen zou men minimaal moeten weten wat deze mensen wensen. Nu worden er mooie woorden gesproken, voorzien van geen commentaar als basis uitleg. Hoeveel van de partjes van gedachtes (ook wel partijprogramma genoemd) worden bij het volk , zij die stemmen om vertegenwoordigd te worden, neergelegd. Hoeveel referendum , zeg maar, word er hier gehouden ? Hoeveel lef en moed heeft zo’n vertegenwoordiger eigenlijk om in begrijpbare taal, zonder visie gelegen in het geromantiseerde stijl, aan te bieden? En hoeveel lef heeft deze dan om daadwerkelijk uit te voeren, waar men dan voor meent gekozen te hebben ?
  Verder verbaasd het me ook zeer dat men zijn hele mening , van zeer belangrijke uiteenlopende onderwerpen, aan één richting te moeten verpanden. Hoe het dan wel zou moeten weet ik niet, maar heb wel een idee dat al meer in de richting komt van wat ik beschouw als democratie. ;
  Gedachtespinsel over democratie ;
  Men zou per hoofd onderwerp een partij moeten kunnen kiezen. Speelt er een belangrijk onderwerp tussendoor , zou minimaal een referendum over gehouden moeten worden. Losstaand van een partij.
  Verder zou er een mogelijkheid moeten zijn om het volk het recht te geven, middels misschien weer een referendum , om een regering terug te fluiten bij besluiten die geen grote draagvlak hebben bij de bevolking. Men zou kunnen zeggen dat dit door kamers gebeurd , jaja zeg me maar ff de welke dat ook alweer was?:-) maar zie daar toch niet veel functioneels tot stand komen wat de gemoederen , in ieder geval in mijn omgeving, doet rusten.
  Lage opkomst stemmen;
  Niet mopperen , zorg voor volksvertegenwoordigers wedden dat er meer mensen zullen stemmen !!!! Het is geen desinteresse, men voelt zich chronisch uitgemolken en een oor aangenaaid. Dus voor men de burger vermaand zal men beter eerst ff kijken naar eigen inbreng in de desinteresse !!!!
  Terug naar het idee van het referendum ;
  Als Balkenende een volksvertegenwoordiger is , hoef hij helemaal niet bang te zijn voor een referendum, dan heeft ie toch het volk achter zich staan…………… :-))))))

  Reactie door Mary — vrijdag 19 oktober 2007 @ 19.50 uur

 73. Balkenende,Zalm,de Geus,Donner,

  zijn de boel aan het plunderen!

  list en bedrog,gap en steel.

  Reactie door Gerrit — vrijdag 19 oktober 2007 @ 19.56 uur

 74. @ Wattenstaafie, Alex, Harrie V.

  “Verraad”, “Aangerand”, “Met stomheid geslagen”…
  Wat nu? Over 2 maanden is het zover…
  Wat is jullie visie? Gaan we ons als brave burgers knuffelend en mokkend overgeven aan het Verdrag of verwachten jullie nog zoiets als een Nationaal Protest?
  Enig idee hoe de SP hier tegenover staat nu 80% van de Nederlandse bevolking zich buitengesloten voelt?
  De vraag is hoe wij ons zullen voelen als we zonder tegenstand en een hoop inhoudelijke discussie aan de verkeerde kant zijn komen te staan? Niet bepaald heldhaftig, toch?

  Reactie door Gloria — vrijdag 19 oktober 2007 @ 20.26 uur

 75. @ 67 Alex

  Je zal toch als student naast die zeepkist hebben gestaan en zo’n vileine rode roos hebben aangenomen.

  Dan wordt je straks toch mooi € 1100,00 basisbeurs afgepakt.

  De rozen worden duur betaald.

  Reactie door ACE — vrijdag 19 oktober 2007 @ 20.31 uur

 76. @Gloria — vrijdag 19 oktober 2007, 20.26

  Ter overweging, Gloria: Bijtende honden blaffen niet.

  Reactie door Wilbert — vrijdag 19 oktober 2007 @ 20.58 uur

 77. Elsevier: VVD fractieleider Jules Maaten: VVD baalt van idiote compromissen EU verdrag.
  Italie: extra zetel. Polen: een groep kleine landen mogen een EU besluit vertragen. Britten: doen niet mee met justitiebesluiten en grondrechten. EU-hof kan voorlopig niet meebeslissen over privacyregels. En Balkenende laat Nederland maar in de kou staan? Ik wil dit niet en ik kan me niet voorstellen dat er Nederlanders bestaan die dit wel willen, Dan ben je toch doof, stom en blind. Hij gooit dit land de vernieling in. Hij is daar gewoon bang om zijn mond open te doen en in de tweede kamer hangt hij de zelfverzekerde premier uit. Ik weet ook nog wel een goeie actie: de Nederlandse vlag overal halfstok totdat hij wakker wordt en deze regering.

  Reactie door J Vrolijk — vrijdag 19 oktober 2007 @ 21.03 uur

 78. Gloria — vrijdag 19 oktober 2007 @ 20.26:

  Beste Gloria,

  Goedenavond, ik ben het met je eens.

  Voor wat mezelf betreft, ik steek aardig wat tijd in het verwoorden en vertolken van gedachten en gevoelens waarvan ik zeker weet dat ze door velen gedeeld worden:
  Ik troost me met de gedachte dat -voor zover die al niet gedeeld worden door de politici van bijv. de S.P.- ze uiteindelijk, niet mis te verstaan, kans maken te zullen doorklinken in de tweede kamer.
  Onze roep van vooral de laatste tijd mag daarom zeker niet door de S.P. genegeerd worden.
  Een intelligente en door rechtvaardigheidsgevoelens gedreven mens is altijd in staat om overduidelijke en pertinente leugens bloot te leggen: als dan de onvermijdelijk getoonde hartstocht in het vuur van het daartoe dienende betoog “afgestraft” dreigt te worden door diegenen die met dezelfde en beproefde leugentrucs weer menen een politieke discussie naar hun kant te trekken: NEGEREN en keihard en onverdroten die onrechtvaardige, discussievervuilende en wezenlijk DOMME trucs aan de kaak stellen en opmerken dat die een schande zijn voor een waardige discussie.
  Maar misschien is zulks van een aantal te diep gezonken lieden al teveel gevraagd, die kunnen eigenlijk niet eens goed op inhoud discussieren en dreigen dan plotseling -net als de spreekwoordelijke keizer- niet in hun hemd, maar erger nog, in hun poedelnaakte en weerzinwekkende blootje te staan…

  Vergeet ook niet dat juist zo’n forum als dit in zijn unieke nieuwheid juist daarom heel krachtig kan bijdragen.
  Bovendien: als bepaalde hier geuite gedachten het waard zijn, zullen ze zeker spreken tot het geweten van die invloedrijke mensen, waaronder politici, die ook, net als wij, eigenlijk heel goed weten en a.h.w. “voelen” dat we in een interessante tijd leven waarin ze er “met goedkope en leugenachtige smoesjes niet meer van afkomen”
  Tamelijk revolutionaire zaken waarom wij bijna harstochtelijk schreeuwen kunnen helaas meestal niet in een vloek en een zucht worden bewerkstelligd.
  Waaraan ik meteen toevoeg dat bovenstaande dan zeker geen smoes moet zijn om maar “op je gat te blijven zitten”.

  En, Gloria, wie schrijft, die blijft…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 19 oktober 2007 @ 21.12 uur

 79. @74 Gloria

  Ach Gloria, een Nationaal Protest?
  Ik ben om eerlijk te zijn hieromtrent niet hoopvol gestemd. Politiek bewustzijn is niet zo weid verbreidt. De meerderheid van de bevolking gaat gewoon door met zijn of haar persoonlijke bezigheden, verplichtingen en beslommeringen. Ik heb het hier al zo vaak geschreven, zelfs ook aan jou gericht:
  http://www.janmarijnissen.nl/2007/10/03/stop-uitverkoop-thuiszorg-4/#comment-392383

  Ik zie een Nationaal Protest niet komen. Nederland wordt bevolkt door slaapwandelaars.
  (Wellicht teveel fluoride in het drinkwater…)

  @77 J Vrolijk

  Inderdaad dat zou een goeie actie zijn: de Nederlandse vlag overal halfstok.
  Als dat geen duidelijk signaal is…

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 19 oktober 2007 @ 21.34 uur

 80. @74 Gloria
  Een visie is op zijn best niet meer dan een imaginair uitzicht op een zich nog te voltrekken werkelijkheid.
  Je gaat dus te snel ;)
  Maar de barometer daalt. Er is storm op tilt.
  Maar niet dit weekend dus.
  Wie schrijft die blijft.
  De Dalai Lama zal het daarmee niet eens zijn overigens.
  Die lacht en maakt grapjes.
  Zelf Bush was ‘vertederd’.

  Reactie door Alex — vrijdag 19 oktober 2007 @ 21.36 uur

 81. Er wordt door de media meer aandacht besteed aan de dood van Jan Wolkers dan aan de dood van onze democratie…Het is ‘De schuimspaan van de(ze) tijd’
  Niet te filmen…!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 19 oktober 2007 @ 21.41 uur

 82. Goh de Nederlander bestaat niet!

  Reactie door J Vrolijk — vrijdag 19 oktober 2007 @ 21.48 uur

 83. Vanavond in Pauw en Witteman: Henk Kamp vertelt alles over zijn kapotte knie.

  Vanavond in Netwerk een reportage over kindsterretjes die in de jaren 60 in een Poolse jeugdfilm speelden.

  Vanavond in Nova: Over de spanningen in de wijk Slotervaart.

  Niets, maar dan ook niets en nergens iets over de verkwanselde democratie.
  Nederland…Welterusten!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 19 oktober 2007 @ 21.54 uur

 84. In dit land heeft de opinie een grotere status dan de feiten.

  Reactie door jk — vrijdag 19 oktober 2007 @ 21.57 uur

 85. jk — vrijdag 19 oktober 2007 @ 21.57:

  Goedenavond,

  Ik ben van mening dat opinies -zeker UITEINDELIJK- feiten beinvloeden, anders zijn het geen opinies maar vrijblijvende prietpraat…
  Dus…?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 19 oktober 2007 @ 22.47 uur

 86. Oproep aan iedereen die dit leest: morgen de Nederlandse vlag halfstok. Laat eens wat actie zien als je durft er komen vanzelf meer. Ik denk dat de oppositiepartijen zitten te wachten op een signaal van het volk zelf. Dit is een signaal of niet.

  Reactie door J Vrolijk — vrijdag 19 oktober 2007 @ 23.01 uur

 87. @Wattenstaafie

  NIET TE GELOVEN!
  Vannacht zijn we verkocht en verraden en de media hebben hun aandacht op andere zaken gericht. MISLEIDING!!
  We zitten in een afschuwelijke tang en het volk slaapt door.
  Het is niet meer leuk om wakker te zijn…

  Alex en Harrie V.
  Bedankt voor jullie antwoord. Zo te zien zal er niet veel veranderen … leve het Verdrag en het Kapitaal! En het recht van de sterkste. Maar goed, wie schrijft… tja die blijft. Al was het maar om te zien wat de SP de komende weken nog in petto heeft?
  Ik geef de hoop nog niet op…

  Reactie door Gloria — vrijdag 19 oktober 2007 @ 23.07 uur

 88. Net als het middeleeuwse Rome acteert de politiek of ze het middelpunt van het heelal is.
  Arrogantie en/of autisme alom.

  Reactie door jk — zaterdag 20 oktober 2007 @ 0.17 uur

 89. Gloria — vrijdag 19 oktober 2007 @ 23.07:

  Beste Gloria,

  Het zou mij verbazen als JIJ de hoop zou opgeven!

  Dit niet alleen ter bemoediging, maar ook gewoon een spontane gedachte, ingegeven door een beetje -hier opgedane- kennis van jouw gedrevenheid en persoonlijkheid!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 20 oktober 2007 @ 0.20 uur

 90. Ik heb mijn oproep als vermeld in nr 86 op diverse sites van de grotere politieke partijen geplaatst. Wie weet gebeurt er nog eens wat. Ik wil in ieder geval niet het gevoel hebben dat ik er niet alles aan heb gedaan.

  Reactie door J Vrolijk — zaterdag 20 oktober 2007 @ 0.27 uur

 91. Slechts 90 reacties boven mij, (waarvan enkele van mijzelf.) Slechts 90 reacties! Dit terwijl Nederland zoals het was, na gisteren niet meer bestaat.
  Nederland is na gisteren uitgeleverd aan de natte droom van stoïcijn Balkenende. Uitgeleverd aan de Bureaucratische moloch Europa. Uitgeleverd aan het kapitaal!
  Welke zichzelf respecterend Christen durft nu nog de Nederlander en de Medelander recht in de ogen kijken? Durft nog te beweren dat déze man, déze door hen zo bejubelde Balkenende, deze door hen zo gefêteerde uitdrager van het door hun zo hoog geacht gedachtegoed samen met zijn door de huidige politieke constellatie, zeg maar voor de gelegenheid, opgedrongen ‘kompaan’ Wouter Bos naar eer en geweten heeft gehandeld?
  De agenda die Balkenende en Bos gezamenlijk onbewust volgen en invullen is wél overeenkomstig de bijbel, althans overeenkomstig het evangelie van Johannes Wat dat betreft liggen we precies op schema en valt ze derhalve niets te verwijten.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 20 oktober 2007 @ 1.09 uur

 92. @90 J Vrolijk

  Ik word helemaal vrolijk van je. Echt! Waar het mij nu nog aan ontbeert is hoop! Hoop dat het massaal opgepakt wordt.

  Dat jouw prachtige en symbolisch gezien uiterst krachtig protest weerklank en navolging moge krijgen.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 20 oktober 2007 @ 1.17 uur

 93. Vaarwel Nederland…hallo Gau Holland; de melkkoe van het Oostblok.

  Reactie door ReneR — zaterdag 20 oktober 2007 @ 1.39 uur

 94. Kunnen wij als achterban (en mogen wij dit zonder de partij te schaden) niet een demonstratie/actie organiseren.
  Iets in de trant van landelijk en lokaal te gelijk.
  Gewoon op 6 december (Sint zijn verjaardag) met zijn allen naar den Haag waar we om 16.00 uur de tweede kamer proberen te bezetten en voor de mensen die niet meekunnen in verband met werk om de zelfde tijd de stad-/gemeentehuizen te bezetten tot 1 minute voor 12.
  Als we er genoeg aandacht aan besteden is dit haalbaar, omdat de media dit direct zal oppikken (als je de kanalen weet) en het vermoedelijk zal uitvloeien als een olievlek in Europa.

  Ik ben er klaar voor U ook?

  Reactie door TT — zaterdag 20 oktober 2007 @ 1.39 uur

 95. Aanvulling op @91,

  Want als we met zijn allen blijven typen hier komen we er niet.

  Gewoon een sociale actie zonder geweld.

  Reactie door TT — zaterdag 20 oktober 2007 @ 1.41 uur

 96. @89 Harrie V.

  Wat goed dat ‘dat item’ na jouw reactie gesloten is. Dat maakte heel veel goed! Idd vreemd die TT, langzaamaan valt e.e.a. door de mand. Het leek wel of Wilders hier z’n beklag deed op ‘n paar ‘goedmakertjes’ na. Mogelijk toch een infiltrant?
  (Hoe ga je je hier nou weer uitpraten TT?)

  Harrie, dat was niet best. Zoiets kan traumatisch op een mens inwerken. En zo zie je maar… hoe verdrongen aversie jazelfs haat kan uitwerken bij mensen. Heel wijs van je dat je met zulk een achtergrond rekening houdt en je de andere wang hebt toegekeerd. Tenslotte geeft dit meer kans op vrede en jazelfs kans op vriendschap?
  Dat had met anderen weleens heel anders uit kunnen werken… hoe erg ook: maar goed dat ze bij jou zijn uitgekomen. Hiermee is redding gegeven aan een hele buurt. Bedankt Harrie!

  Zo kan ik mij dus ook ergeren aan mensen die het domweg over relschoppers hebben. Vooral niet verder kijken dan je neus lang is! Alsof relschoppers geen boodschap hebben? Zo ook met ouders die zich verbaasd afvragen waarom hun kind zo druk en dwars ligt? Daar hebben ‘we’ zoiets als ADHD voor bedacht. Inclusief de nodige medicijnen en een kudde jeugdzorgwerkers om vooral NIET bij de ouders te beginnen! Stel je voor dat je het probleem bij de wortel aanpakt… en hiermee mogelijk je carriere ontwortelt? De plannen van de regering ontwortelt? Jeugdkampen!!
  De wereld barst van frustratie, van liefdeloosheid en van sancties! De mens steeds verder in het nauw gedreven. Vanaf de geboorte bestuurd, bestraft, geprezen, punten, strafpunten, vernederd, verheven, boete, beloning… naar PRESTATIE. Thuis, school, sport, carriere… alles naar het model van een gevestigde orde die de gemeenschaptouwtjes in handen heeft. De mens en diens kudde… zo gewend om te volgen. Of te vaak moe gestreden?? WALLS!!

  Over de hoop:
  Die is er niet om op te geven. Ik ga niet geloven dat wij als onmondige plantageslaven dat VOC-Verdrag binnengesleept worden. Hiermee zou democratie zichzelf bewezen hebben dat het opgedoekt kan worden. Dan heeft ook zij dictatuur niet kunnen overstijgen. Het bloed kruipt dan eenmaal TOCH waar het niet gaan kan!
  Vandaar dat het Verdrag beslist niet ondertekend mag worden ZONDER het fiat van het volk. Als een volk haar democratie verkwanselt door toe te geven aan de dictatorcultuur van de macht dan heeft zij zichzelf vernederd tot in de diepste vezels van haar democratische ziel. Hiermee geeft zij direct en rechtstreeks haar vrijheid uit handen!
  Ik geef toe dat het niet de gemakkelijkste weg is om tegen de (kudde)stroom in te gaan, maar als de rede niet kan overtuigen, de algemene opinie niet gehoord wordt, zuivere argumenten chronisch genegeerd worden en pure feiten gemanipuleerd worden… dan staan we dus voor een WALL!
  Daar is maar EEN weg voor: er doorheen breken! Doen we dat niet dan zijn we geen knip voor de sociale neus waard.
  Samen met de SP en vele anderen zullen we iets ‘Davids-slims’ moeten bedenken om die REUS voorgoed te vellen.
  Het is kort dag… OP naar onze bevrijding!Voor nu welterusten.

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 3.58 uur

 97. De Britse bevolking wil in grote meerderheid een referendum over het Europese Verdrag. (De eerste keer was het niet meer nodig na Frankrijk en Nederland). Onder meer uit een recent Engels onderzoek is immers gebleken dat het nieuwe Europese Verdrag niet wezenlijk afwijkt van de oorspronkelijke Europese “Grondwet”. Ik heb er nog enige hoop op gevestigd, dat de Britten een referendum bij de regering-Brown weten af te dwingen. En dan het Verdrag alsnog afwijzen.
  Ook in Nederland geldt het Verdrag niet eerder dan wanneer het door de volksvertegenwoordiging is geratificeerd. Dus nog steeds is niet alles verloren, al wordt de kans natuurlijk steeds kleiner dat een refrendum in Nederland alsnog kan plaatsvinden.
  Is het niet toch een goed idee om een grote demonstratie te organiseren (naast het wetsontwerp refrendum -dat naar verwachting zal worden afgewezen- en de petitie)?

  @ Ed Sorrento (26):

  Daarover had ik een tijdje geleden ook al iets gehoord via de radio. Langs een omweg worden dus de symbolen, die uit het Verdrag zijn gehaald, op deze manier toch dwingend opgelegd!

  @ Wattenstaafie (61):

  Goed gezegd!

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 20 oktober 2007 @ 4.05 uur

 98. @60 Anne

  Die mogelijkheid zie ik zeker!
  Vergeet niet dat ‘onze’ generatie(s) niet gewend is/zijn om met hart en ziel te strijden voor vrijheid.
  Daar weet de oudste generatie alles van!! Zij, die inmiddels moe gestreden zijn… hebben zich met man en macht verzet tegen de duivelse invloed van de man van het Ene Grote Rijk. De dwaas van WOII!
  Nu is het onze beurt om de dwaasheid van het Ene Grote Rijk te bestrijden alvorens het te laat is! NU kan het nog, STRAKS niet meer. In dat geval overtreden we de EU-WET. En je weet: daar valt niet aan te tornen! Dan heten we terroristen!!
  NU is het nog tijd voor vrijheidslievende verzetstrijders. NU en nog enkele weken…

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 4.51 uur

 99. Overstegen we bijna onszelf in idealen, wer-
  den van al bijna wereldburger weer terug ge-
  worpen in de PROVINCIE, met zijn állen hier.
  Ons eigen Land is niet meer, slechts onder-
  deel van….(land) Europa!

  Waarde Landgenoten, klonk altijd heel respect
  vol, maar het zal in de nieuwe constructie wel even wennen zijn: Waarde PROVINCIALEN !

  Vandaag hebt U het voor het zeggen:
  voelt u zichzelf gefeliciteerd hiermee?

  We leveren veel meer in dan de gulden en de
  vlag!

  Hetgeen gesuggereerd werd dat geheel Europa
  dan ook op vele fronten gelijkmatiger in
  kosten zou bijdragen is al niet waar per
  hoofd van de bevolking gerekend, en de uit
  Brussel te ontvangen subsidies niet onder-
  schat dienden te worden geeft ook geen even-
  wichtige verdeling te zien en intussen gaan
  de tarieven op ALlerlei gebied voor de bur-
  ger ONEVENREDIG OMHOOG !

  De basiskosten voor de minima overstijgen hun
  inkomen en zeer binnenkort kunnen ze dan ook
  praktisch geen geld meer lenen als zich cala-
  miteiten voordoen, die door Zorgverezekerings
  bedrijven, niét worden vergoed of voorgescho-
  ten en nota’s voor noodzakelijk, onverwacht
  onderhoud/reparatie natuurlijk niét op de lat
  van de ondernemer kunnen worden geschoven.

  De kiezer is inmiddels totaal ingesnoerd,
  ondergesneeuwd, aangevreten, uitgemolken, in-
  geperkt, afgeknepen, platgewalst, uitgedroogd
  en verzópen in de huidige regelgeving:

  werving en selectie van dit team, alsmede hun
  3 maanden praktijkstage op de échte werkvloer
  is,

  op extra lasten van de burgerij die daar-
  toe zich dan niet had willen beperken om
  slechts de coalitiepartijen daarvan te doen
  profiteren,

  MISLUKT !

  Ik heb t wijfels om een herkansing hierna
  alsnog te zien slagen. Finish !

  Reactie door Madelief — zaterdag 20 oktober 2007 @ 10.00 uur

 100. Wat hoor ik net op het nieuws ?
  Woutertje toch:
  “Het hart van onze parlementaire democratie is op compromisbereidheid gestoeld. Ik zie dat dat in het ongerede aan het raken is. Zorgelijk, vind ik dat. Als je een compromis sluit, wordt dat niet meer als teken van politieke beschaving gezien maar als slapheid, als draaien. Als dát beeld gaat beklijven, dat elke keer als je niet waarmaakt wat er in je verkiezingsprogramma staat gelijk is aan het breken van een belofte aan de kiezer, dan steek je echt het mes in het hart van de parlementaire democratie.””

  http://www.nrc.nl/binnenland/article791910.ece/Compromis_is_het_hart_van_de_democratie

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 20 oktober 2007 @ 10.11 uur

 101. Aanvullend op 10.11
  Woutertje samen met de SP had je aanzienlijk minder hoeven te draaien uh compromissen hoeven sluiten

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 20 oktober 2007 @ 10.13 uur

 102. @97 Olav Meijer

  “Is het niet toch een goed idee om een grote demonstratie te organiseren (naast het wetsontwerp referendum -dat naar verwachting zal worden afgewezen- en de petitie)?”

  Ik hoop dat de SP en andere partijen die vóór een referendum zijn daar ook zo over denken. Juist omdat de media er dan niet meer omheen kunnen. Een protestdemonstratie zou waarschijnlijk een veel krachtiger signaal afgeven en een grotere kans van slagen hebben als er op dezelfde dag in meerdere Europese landen een protestdemonstratie zou worden georganiseerd. Maar of zoiets te realiseren is op korte termijn?

  @ 98 Gloria

  “Vergeet niet dat ‘onze’ generatie(s) niet gewend is/zijn om met hart en ziel te strijden voor vrijheid.”

  Dat is zeker waar maar ik ben er van overtuigd dat er een veel luider protest te horen zou zijn als het Nederlandse volk naar behoren zou zijn voorgelicht over het EU-verdrag.
  Na het “Nee” van de Nederlandse bevolking beloofde de politiek dat er een publiek debat met het Nederlandse volk zou worden gehouden maar zoals bekend is dat niet gebeurd. Omdat het onderwerp ook door de media niet veel onder de aandacht is gebracht (zelfs angstvallig lijkt te zijn gemeden) leeft het bij veel mensen ook niet al te zeer (dat is althans mijn indruk). Veel Nederlanders hebben misschien toch een beetje de “het zal allemaal wel zo’n vaart wel niet lopen” mentaliteit.
  Maar als mensen bijv. horen dat de oorlog Nederland elke dag 800.000 euro kost is iedereen verbijsterd. En onze zieken, gehandicapten en ouderen dan, en het onderwijs dan?

  Een goed en informatief krantje trouwens “Troepen terug uit Afghanistan”.

  Reactie door Anne — zaterdag 20 oktober 2007 @ 10.25 uur

 103. gisteren in het nieuws zag ik dat alles al beklonken is,het feestje gevierd en alle burgers kunnen verrekken!

  ik heb er geen vertrouwen meer in dat de oppositie of de SP er nog iets aan gaat/of kan doen.
  men heeft veel te lang constructief politiek correct laf meegedaan.
  ik ben mijn vertrouwen in de GEHELE politiek kwijt,en ik stop er dan ook mee.

  ik zal mijn medemens persoonlijk bij blijven staan,maar ik zeg mijn lidmaatschap en bestuursfunctie op.
  ik doe niet meer mee met die poppenkast!

  het gaat jullie goed.

  Reactie door iew — zaterdag 20 oktober 2007 @ 10.37 uur

 104. aanvulling op @ 100

  Maar dat hoef ik jou natuurlijk allemaal niet te vertellen Gloria.

  Reactie door Anne — zaterdag 20 oktober 2007 @ 10.46 uur

 105. @89 Harrieke.

  Onze Gloria de moed opgeven? Dan ken je haar niet. Boven haar bed hangt deze poster.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Mar-tot.doc

  France et PaysBas gaan straks onder aanvoering van Gloria ten Strijden tegen het Super kapitalisme. Haal de bezem uit de kast Europa dient schoon geveegd te worden.

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 20 oktober 2007 @ 11.06 uur

 106. @101 iew, dat je nu even in shock bent, net zo goed als veel mede webloggende bezoekers
  hier, kan ik me volledig indenken, terecht
  na álle teleurstellingen, ik voel met je mee!
  Maar is het niet aan te bevelen dan je al
  vast van je ‘dollars’(??) te ontdoen?
  Wat voor bestuursfunktie bedoel je? Binnen de SP? Neem even een flinke adempauze, want
  heus, we zijn er hier met velen doodmoe van
  ergens hoop te koesteren, en verwachtingsvol
  naar zaken uit te kijken die ons beloofd wer-
  den. De poll’s moet je ook niet allemaal even
  serieus nemen, maar even wachten tot iedereen
  weer opnieuw gekozen heeft met ‘jouw rode
  potlood’ en er althans ook een waterdicht
  stemmentelmechanisme zijn werk heeft gedaan.
  Daar ga jij toch bij zijn iew, want hoe en
  waar zouden we je moeten terugroepen?
  Boos en verontwaardigd zijn er velen met ons,
  maar ook zo langzamerhand de aanhangers van
  de coalitiepartijen, die druk bezig zijn hun
  bakens te verzetten.
  Bekijk het zo; de optie van d’olle Henk, op
  het gesloten topic, op nr 172, om de VVD-aan-
  hangers bij ons te doen aansluiten is zo gek
  nog niet. Al bij de vorige Verkiezingen opper
  de ik dat voor hun vertegenwoordiging dan ook
  Jules Maaten aan het werk zou willen zien.
  Die kan ook jarenlang de denkwijze van JPB
  hebben meegemaakt en hem derhalve goed in-
  schatten. Jules zelf komt uit een goed VVD-
  nest en ként absoluut het klappen van de zweep door en door. Het zou de moeite waard
  zijn om hem naar plek 1 bij de VVD te helpen.
  In het RV-topic hier zag ( 92)TT, bijgevallen
  door ene Carla, een samenwerking desnoods
  zitten met Wilders en Verdonk,maar danlijken
  die twee even de weg kwijt te zijn, of komen
  op die uitspraak terug en misschien dat Drob
  en Wattenstaafie daar alsnog opnieuw extra
  aandacht aan kunnen besteden. Een aantal man-
  nen hier kunnen dat niet als zij bijna alleen
  achterblijven en is jouw critische blik en ondersteuning gewoon nodig om de mensen ‘bij
  de les’ te houden. Word je anderszins in be-
  slag genomen door andere zaken, heb ik het
  natuurlijk volledig begrepen, maar laat je dus niet ontmoedigen door wat schommelingen
  in de barometerpeilingen, want opnieuw voor-
  spel ik je zetelwinst, doordat mensen nu met
  een klap wakker worden. Ik stel me voor dat
  je toch gewoon van nabij de nieuwe zetelwinst
  blijft delen. Doe gewoon een aantal andere
  dingen, lees desnoods alleen maar mee, en kom na enige tijd weer als iew terug!
  N.a.v. wat ik van je las: doe het even kalm
  aan, ontspan je en bepaal rustig de tijd van
  terugkomst. Me al vast nu heel hartelijk dank voor je telkenmale meeleven, meedenken,
  meedoen en dan weer tot kijk, t.z.t. hier ook
  weer terug: ik reken op je, Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 20 oktober 2007 @ 11.13 uur

 107. @96 Gloria,

  Moet ik iets goedpraten als ik het gevoel weergeef zoals velen het in Nederland voelt?
  En is het ook niet zo dan dat de waarheid ligt op het gebied van criminaliteit, onrust en een lakse regering die bedriegd en liegt alsof het hun lieve lust is.
  Van mij mogen ze aan de referendum koppelen de vraag of de regering moet aanblijven of moet oprotten.
  En het klonk ook Wilders achtig, omdat het de woorden waren van Wilders.

  Reactie door TT — zaterdag 20 oktober 2007 @ 11.38 uur

 108. @100 Iew,

  Misschien is dit juist waar de overheid op zit te wachten.
  Dat de laatste strijdbare mannen en vrouwen zich terug trekken uit de bestuurlijke functie’s.

  Ik zou je haast willen smeken om nog eenmaal je schouders er onder te zetten en samen met ons te willen strijden tegen de onrecht.

  Reactie door TT — zaterdag 20 oktober 2007 @ 11.47 uur

 109. Weblog beheerder als je een deel weghaalt,
  betreffende jankende Bos in het NRC, dan ook de aanvulling.
  Zo maak je er wel een zooitje van!

  Reactie door Sinne — zaterdag 20 oktober 2007 @ 11.48 uur

 110. En nu staat het bewuste stuk er in eens wel tussen
  je kunt 11.48 en deze uiteraard weglaten

  Reactie door Sinne — zaterdag 20 oktober 2007 @ 11.52 uur

 111. @ 97 Olav Meijer

  GEDIENSTIG

  Uitgesproken een persoon die zonder scrupules zich een loonsverhoging laat uitbetalen, gefinancieerd door het afpakken de basisbeurs van de student, ontkent dat een ambtenaar de kosten van de maatschappij zijn.

  Uitgesproken een persoon die expliciet al in februari werd gewaarschuwd; dat het met het EU-verdrag zou verlopen zoals het is verlopen, dat JPB persoonlijk en eigenhandig ( jawel, één persoon die dit heeft bepaald ) bekonkeld had het verdrag door de achterdeur vooropgezet te regelen.

  Uitgesproken die persoon houdt onze medebloggers hier weer voor het lapje door vals voor te spiegelen alsof er nog een kans op een formele democratische oplossing mogelijk is. Juist aan dit soort personen en hun houding is te danken dat een referendum er niet is gekomen.

  Dat iemand in sprookjes gelooft is erg, dat iemand in sprookjes blijft geloven nadat hem de harde ware werkelijkheid is verteld ook , dat hij anderen zijn sprookjes voorhoudt die daardoor niet actief voor zichzelf opkomen is zo’n persoon zeer te verwijten. Dat het EU-verdrag er door de achterdeurtjes doorheen is gejast terwijl iedereen een sprookje werd voorgehouden is de doodsteek van het volk.

  Wat bezielt zo iemand. Is de misleiding van zo iemand ernstiger dan de misleiding van JPB. Uiteindelijk ben ik met de klassificatie van die persoon deze reactie maar begonnen.

  Voor mij staat op het lijstje schuldigen aan het EU-verdrag voortaan JPB op twee.

  Reactie door ACE — zaterdag 20 oktober 2007 @ 11.59 uur

 112. @Olav Meijer — zaterdag 20 oktober 2007 @ 4.05

  Aan 49,9% van de bevolking wordt altijd alles dwingend opgelegd. Dat noemen we democratie.

  @iew — zaterdag 20 oktober 2007 @ 10.37
  Heel goed iew. De politiek is een narcistisch, zelfbevlekkend, autonoom instituut. Met de burgers heeft die niets van doen. En zelfbevlekking veroorzaakt blind- en doofheid (de ouderwetse opvoeders hadden gelijk).

  Reactie door jk — zaterdag 20 oktober 2007 @ 12.07 uur

 113. De politieke elite die over de hoofden van de burgers heen regeert en alle lidstaten de Europese federatie insluist is decadent.

  Decadentie was ook het begin van het einde van het ooit zo machtige Romeinse rijk. Ik hoop dat de geschiedenis zich herhaalt.

  Reactie door Willem — zaterdag 20 oktober 2007 @ 13.36 uur

 114. dat bedoelde die koningklukke legkip dus,
  nederlanders die bestaan niet,jip weer eens voorkennis.
  en overal klinkt het zelfde riedeltje,zoals die von der cda houpt,man?het is geen bla bla,maar een verdrag,dus een reverendum is niet nodig,gek dat die verkeerde engelsen,en die foute duitsers en die moordpartijen cda/pvda allemaal het zelfde fersje opzeggen,
  ps eu leiders,goed om je heen blijven kijken,zomaar een tip van een bezorgde ex nederlander,ahum ik maak me zorgen om jullie gezondheid en gevaarlijke levensstijl,ahum goed bedoelt hoor.

  Reactie door ad — zaterdag 20 oktober 2007 @ 13.55 uur

 115. kijk en ze weten het,dat er wat staat te gebeuren
  In verband met incidenten bij Europese instellingen hebben wij speciale instructies gekregen rondom de veiligheid van personen en het gebouw van de Europese Commissie alhier. Dientengevolge zijn wij genoodzaakt u geldige legitimatie te vragen bij het bezoeken van dit gebouw. Ook zal uw bagage gecontroleerd worden. Wij danken u bij voorbaat voor uw begrip en medewerking.

  Directie Europese Commissie Vertegenwoordiging in Nederland.

  Reactie door ad — zaterdag 20 oktober 2007 @ 14.01 uur

 116. @106 Madelief,

  Dat Carla mij bijval gaf op het stukje dat ik het wel zag zitten dat SP eventueel met iemand als Wilders of Verdonk een kabinet zouden kunnen vormen en zou kunnen regeren, komt meer door de onmacht dan door de noodzaak.
  Want als jij nu bekijkt, met welke partijen zou jij de SP de tweede kamer durven insturen?
  PvdA, die al hun linkse kracht en socialistme kwijt is?
  CDA, die door liegen en bedriegen elke geloofwaardigheid is verloren?
  VVD, D66, groenlinks die een dwalend schip zijn zonder stuurman?

  Als je de racistische karakte van een Wilders of Verdonk even opzij zet komen zij toch het dichts in de buurt van de standpunten van onze SP.
  Zeker als je de stemmingen live hebt gevolgd in de tweede kamer.
  Hier waren de partijen het roerend met elkaar eens en waren hun stemmingen slechts twee keer anders.
  Dus zoveel schelen partijen dus niet van elkaar inhoudelijk gezien alleen het predikaat dat de één sociaal is en de andere asociaal.

  Reactie door TT — zaterdag 20 oktober 2007 @ 14.06 uur

 117. @113/Willem
  Yup,niet aan te voegen,het is the never einding (hi)story

  Reactie door gaf — zaterdag 20 oktober 2007 @ 14.13 uur

 118. @Harrieke — vrijdag 19 oktober 2007 @ 22.47
  «Ik ben van mening dat opinies -zeker UITEINDELIJK- feiten beinvloeden, anders zijn het geen opinies maar vrijblijvende prietpraat…»

  Op een spaarzame uitzondering na zijn dat het toch ook – daar zijn het ‘opinies’ voor …

  Reactie door jk — zaterdag 20 oktober 2007 @ 14.23 uur

 119. Zoals ik in een gesloten item reeds eerder schreef, de SP kan zich beter concentreren op HOE de burger op inhoud te overtuigen. Hoe gaat zij haar boodschap overbrengen.

  Ik ben zeer VOOR een ludieke actie waarbij de SP bewust gebruik maakt van de mogelijkheid om de burger omtrent het EU-bedrog wakker te schudden.

  Maar mijn hoop is dus op MEER dan slechts een protestactie, een tegenstem gevestigd. Mijn daarbij gevoegde videoclip “free hugs” was slechts een voorbeeld over hoe aandacht te vragen op een positieve (NIET negatieve) manier om niet alleen de EU-bedrog onder de aandacht te brengen, maar ook om vooral er een alternatief er tegenover te zetten. Om mensen op een positieve manier in een sociaal ideaal met elkaar te verbinden.

  SP, zet er een alternatief tegenover en draag dat vervolgens ook uit. Overtuig op inhoud. Niet alleen NEE roepen, maar laat ook zien hoe het WEL kan.

  Protesteren is slechts een zeer beperkte invulling van demonstreren, het kan zoveel meer zijn. Niet alleen protesteren, maar laat gelijk een alternatief zien. Leg uit waar de SP nu werkelijk staat. Ook op dit weblog blijk telkens weer dat veel mensen niet echt weten waar socialisme nu werkelijk voor staat, welke belofte en hoop dit in zich draagt.

  Hoe gaat de SP haar boodschap naar het brede publiek uitdragen? Op inhoud overtuigen is veel sterker dan enkel protesteren.

  Gloria, ik ben niet tegen actie. Maar wees creatief. Verlies niet uit het oog waar het om gaat, waar we het voor doen. Dus niet polariseren, maar in een ideaal mensen met elkaar verbinden. Juist daar staat de SP sterker dan de gevestigde partijen.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 14.26 uur

 120. Leg uit en draag uit waar socialisme in haar kern, zowel politiek als economisch, voor staat. Welke belofte en hoop dit in zich draagt.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 14.32 uur

 121. Men krijgt welhaast dagelijks een negatieve stortvloed van nieuwsberichten over zich heen. Hoewel veel burger kwaad zijn, bespeur je een toenemende onverschilligheid.

  Mensen geloven er niet meer in, weten niet hoe dan wel. Men heeft geen ideaal of hoop op beters.

  Polariseren zoals Wilders en wellicht ook Rita dat voor ogen hebben zal uiteindelijk ook op die partijen terug slaan.

  Niet polariseren, maar mensen in een ideaal met elkaar verbinden. Geef mensen hoop, Gloria.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 14.38 uur

 122. @103.iew
  Het spijt me dat te horen, iew. Ik hoop dat uw dip van tijdelijke aard is. Ik heb in ieder geval de hoop nog lang niet verloren.
  De SP kan het wel degelijk. Daar ben ik van overtuigt.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 14.53 uur

 123. Vergelijk het met de film “Zeitgeist” waar ook scherp en analytisch met een aantal zaken wordt afgerekent, maar waar op het eind men ook laat zien wat er tegenover staat. Wat eigenlijk van een veel grotere schoonheid getuigt en een grotere belofte in zich draagt.

  Through space and time, infinity.
  We are all……. one!

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 15.02 uur

 124. Ik zal morgen eens contact opnemen met Rouwert van onze SP in Hengelo en eens kijken hoe groot de actie gevoeligheid ligt bij onze SP bestuur.
  Desnoods moeten wij dan maar met de locale besturen Den Haag wakker schudden, want de tijd begint nu toch wel echt te dringen.
  Zeker voor de SP en de achterban als wij onze geloofwaardigheid niet willen verliezen.

  Reactie door TT — zaterdag 20 oktober 2007 @ 15.28 uur

 125. TT
  Vanwaar u belang en haast om coalities te vormen met Rita Verdonk en haar TON beweging?

  U lijkt niet te beseffen waar de SP werkelijk toe in staat is. Vanwaar uw haast om de SP aan TON te binden?

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 15.33 uur

 126. Natuurlijk om de SP om zeep te helpen en Rita MP tonneke te maken! Zouden we niet moeten willen.

  Reactie door joseph h. — zaterdag 20 oktober 2007 @ 15.54 uur

 127. @121 Rob de Kuster

  Die hoop kan in praktijk gebracht worden door de SP! Haar programma is menswaardig en geeft de samenleving gevoel voor saamhorigheid. Van de SP mogen wij verwachten dat zij opkomt voor de burgers die nu als vee in de trein zijn gedropt op weg naar het grote concentratiekamp de EU.
  Er is nog GEEN sein tot vertrek gegeven…

  WAAR WACHTEN WIJ NOG OP?
  Trap open die deuren en spring eruit!
  NU OF NOOIT!!

  Huggen is tof, Rob. Laten we vooral lief zijn voor elkaar en huggend en dansend van bijdschap PROTESTEREN!
  We gaan dit niet nemen! Want besef toch wat het voor de SP en talloze burgers betekent als we in de klem van het Verdrag zijn aangeland.
  Hoe kan de SP, zelfs met grote nieuwe winst, door de wetten van de EU heenbreken?
  Als het verteksein in december is gegeven zijn we gebonden aan EU-regels!!
  En die druisen dwars tegen het programma van de SP in.
  Wat is er te verliezen als we PROTESTEREN?
  NIETS!!
  Wat voor ouderwets idee heb jij bij protesteren, Rob? Mijn optie van de Nationale Onthoudingsdag doet geen vlieg kwaad dan alleen de arrogantie van dit kabinet en haar economische wanbelang. Vlaggen halfstok kunnen uitgehangen worden en op die dag kan de bevolking elkaar lachend en kussend begroeten! LOVE IS IN THE AIR!!!

  Hier piekt IEW te vroeg! Blijf erbij IEW, want we hebben nog enig tijd. Die MOET benut worden. Niet eerder het schip verlaten voordat het gezonken is. Laten we redden wat er te redden valt! Repareren dat grote gat waardoor we naar de diepte van de EU-oceaan worden gezogen.
  Kom op IEW, blijf erbij. Wat het ook gaat worden…PROTESTEREN MOET! Alvorens die volksvertegenwoordiging het volk wederom VERLAKT. Zij vertegenwoordigen het volk niet, maar de EU. Daarvoor zijn ze ingezet! Een formatie met voorbedachte rade.
  Laten we ons gijzelen? NEVER!

  Rob, wees niet bang. De hoop zit in het LIEFDEVOLLE protest. Tijd benut! De toekomst omarmd door af te rekenen met de lafheid van het volk, arm in arm optrekkende trots en fier in de warme gloed van het NEE.
  En DAT NEE betekent JA! En dat JA staat voor een volk dat durft OP TE STAAN tegen de verstikkende greep van begerige dictatuur die hongert naar MEER en onze vrijheid ernstig zal schaden… MEER en MEER!!

  Denk goed! Denk NU! Want op NU komt alles aan! STRAKS is het te laat!!

  En IEW? Dan zullen we lachen en blij zijn en trots zijn op onze SP. Samen met ons allen socialisme in praktijk gebracht. Met hart en ziel EN lichaam ons verzet tegen de onheilspellende macht. Uit Liefde, uit landsbelang, uit menselijke waardigheid.

  Zeg nou zelf IEW, wat daar de uitslag ook van moge zijn… zo’n SP laat je dan toch nooit meer in de steek!

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 16.12 uur

 128. Rob:
  http://www.youtube.com/watch?v=muKx2v39DpQ&mode=related&search=

  Reactie door gaf — zaterdag 20 oktober 2007 @ 16.15 uur

 129. @126.josepg.h
  Ik zie de SP nog niet flirten met Rita of Wilders, joseph. De SP heeft potentieel veel meer in huis dan alle andere partijen bij elkaar. Die andere partijen lijken dat ook te beseffen, nu alleen de SP zelf nog.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 16.23 uur

 130. We are….
  in need…..
  we want…..
  a place for everyone!

  http://www.youtube.com/watch?v=SD31YDQU7Z8

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 16.25 uur

 131. @125 Rob,

  Ik heb geen haast om de SP een coalitie te laten vormen met Rita Verdonk of Blondy Wilders, maar wel haast dat de SP eens gaat regeren.

  En zoals ik al eerder aangaf als je de racistische motieven weghaalt scheelt het niet veel met de SP.
  Wij willen dat alle burgers het goed hebben en zij alleen de Nederlanders.
  En als ik dan artikel 1 van de grondwet erbij haalt, zit er weinig verschil tussen alle Nederlanders of alle burgers.

  Maar ook ik zie Jan nog niet met Wilders of Rita samen in bed voor de wereld vrede.

  En anders kom jij eens met een goed alternatief!

  Reactie door TT — zaterdag 20 oktober 2007 @ 16.36 uur

 132. De SP staat voor meer. Een rechtvaardige inkomsten verdeling, voor een economie bestuurt vanuit de overheid waarbij de overheid een werkelijke democratie vertegenwoordigt. En dat is een andere overheid dan die het liberaal kapitalisme in gedachten heeft. Socialisme is in solidariteit met elkaar verbonden zijn.

  De SP is tegen liberaal kapitalisme. Liberaal kapitalisme of vrije markt staat voor vrij van democratie en vrij van elementaire burgerrechten. Liberaal kapitalisme staat voor een bedrijfsleven die de taken die toebehoren aan een overheid gaat invullen zonder daarbij democratisch gekozen te zijn of dat de burger daar nog enig invloed op heeft. Liberaal kapitalisme streeft naar eigen belang, zelfs als het om oorlog gaat. Misschien wel juist als het om oorlog gaat.

  Gloria. Voor alle helderheid. Ik durf alles. Ik ben nergens en voor niemand bang.
  Het is inderdaad tijd voor de SP om de oren bij elkaar te luisteren te leggen en met een helder actieplan de straat op te gaan.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 16.48 uur

 133. @124 TT

  Dat heeft geen enkele zin!
  Het wachten is op het grote sein…
  Stop met lokale akties die leiden tot een club mensen met wat spandoeken en verloren opgaan in de zee van nonchalance.
  Grotesk en landelijk is de enige manier om onze toekomst te wenden.
  Het is NU alles of niets.

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 16.54 uur

 134. @131.TT
  Dat alternatief staat hierboven, TT. Ik geloof in de kracht van de SP. Ik denk dat de SP op inhoud veel meer mensen aan zich kan binden. Veel, veel meer.

  Maar het dan wel belangrijk om niet te polariseren, wellicht essentieël, om juist mensen in solidariteit met elkaar te verbinden. Mensen verliezen anders hoop, zien niet het alternatief.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 16.56 uur

 135. @133 Rob de Kuster

  Je legt je geloof in verkeerde handen, Rob.
  De SP gelooft evengoed in ons. Dus laten we ieder voor zich in onszelf geloven en samen met elkaar de SP brengen waar ons geloof ons heenleidt… een saamhorige menswaardige samenleving.
  Leg je geloof niet buiten jezelf, Rob.
  Het zit IN jezelf. Wijzelf zijn de hoop van de toekomst. WIJ zijn het die deze gestalte geeft. De toekomst is NU.

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 17.08 uur

 136. Beste mensen, om de SP eventueel meer Body te geven voor een eventuele deelname aan een regeringscoalitie zal een maatje gezocht moeten worden met een sociaal verleden.
  Gezien de politieke instabiliteit hier in het land is dat niet makkelijk. Een verbintenis met de PvdA of CDA is de doodsteek voor de SP.
  Een verbintenis met de Club van Wilders of Rita of met hun beide (is de rechter vleugel van de VVD) doet mij denken aan een eventuele verbintenis van de SDAP met de NSB van voor de oorlog, aan mij nooit niet.
  Wat ik geoppert heb is de SP met de linker vleugel van de VVD. Als je terug gaat in de politieke geschiedenis 1815, waren de Liberalen de meest sociale politici. De socialisten waren er nog niet. Daar kom ik een andere keer op terug. Dat is nu niet aan de orde.
  Het CDA is een club die uit pure noodzaak samen gegaan is voor het behoud van de kerkelijke macht. Sociaal zijn ligt bij hen voor in de mond maar uitvoeren is nooit aan de orde geweest behalve toen Nederland dreigde tot een compleet communisten landje te geraken (Hollanditus),
  De PvdA is geworden tot een regentenclub eerst al je soris op tafel (girogluren) dan beslissen de regenten, en wat voor een naam zij nog meer hebben. Wat er voor die arme drommeltjes (klootjesvolk) gedaan moet worden. Let wel, nog erger dan de kerk, het Volk dient kort gehouden te worden, wij zijn de baas (waar heb ik dat meer gelezen).
  Zo richt je een maatschappij niet in, als wij toch naar de kloten moeten dan met zijn allen, dat is pas solidariteit!

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 20 oktober 2007 @ 17.29 uur

 137. als er WEL een referendum komt stem ik zeker Tegen.
  Balkenende denkt blijkbaar dat als we geen Europese vlag en volkslied krijgen (en de naam veranderd is naar verdrag), we het op eens wel eens zijn met het EU-verdrag.
  Nou mooi niet dus!
  kom maar op met dat referendum SP!

  Reactie door Tim van Gorkum — zaterdag 20 oktober 2007 @ 17.49 uur

 138. @135.Gloria
  U weet in enkele zinnen scherp weer te geven waar socialisme in ieder geval NIET voor staat. U weet wel, die ieder voor zich mentaliteit met de gedachten dat dat nu liberaal is.

  Zonder een onderlinge solidariteit, een gezamelijk streven. Is dat uw voorstel, Gloria? Is dat de hoop die u uitspreekt? Moeten we daar voor vechten? Praktische oplossingen zonder idealen. Waar heb ik dat ook al weer meer gehoord?

  Ik geloof wel in de kracht van het socialisme, Gloria. En op het moment dat ik dat NIET meer doe, haak ik onmiddelijk af.
  Dan is het namelijk niet meer de moeite waard.

  Dat geloven is overigens niet hetzelfde als religie. Wat u hier overigens wel probeert te suggereren. Terwijl u weet dat ik atheist ben.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 18.07 uur

 139. Religie is geloven vanuit een behoefte, Gloria.

  Mijn geloof in de idealen van het socialisme komen niet vanuit een behoefte. Ik heb er persoonlijk geen belang bij. Mogelijk is eerder het tegendeel van toepassing en zal ik er nadeel van ondervinden. Voor mij persoonlijk is socialisme kracht, niet een behoefte.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 18.23 uur

 140. @132 Rob.

  Voor alle duidelijkheid ik heb het over liberalen uit het verleden. Niet over het neo-liberalisme, dat geldt voor de PvdA en de VVD van heden.
  Een socialistische overheid is een utopie, de doelstelling van jou is zuiver, helaas niet uitvoerbaar, misschien na een derde wereldoorlog op de puinhopen van een maatschappij, die ten gronde gebracht is door graaiers, aandeelhouders en mensen die ter eigen eer en glorie carriere gemaakt hebben via de politiek. De doelstelling van de SP is naar mijn gevoel eerlijk en actief en zo groot mogelijk worden voor een maatschappij waarin een ieder zich thuisvoelt. Daar moet hard aan gewerkt worden. Köln en Aken is ook niet in één dag gebouwd en toen hadden de bouwvakkers niet eens vacantie.

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 20 oktober 2007 @ 18.35 uur

 141. @133 Gloria,

  Ik weet wat je bedoeld, maar Rouwert kan wel even bij Jan binnenstappen om eens te overleggen.
  Aan de andere kant denk ik dat we naast een landelijke actie in Den Haag/Amsterdam wij ook moeten kijken of er op het gelijke tijdstip locaal acties mogelijk zijn, omdat er altijd mensen zijn die door werk of andere omstandigheden niet mee kunnen of willen naar Den Haag Amsterdam.
  En ik denk dat de opkomst wel eens zo groot zou kunnen zijn dat Amsterdam of Den Haag te klein is, het zal dan wel haast een en/en combinatie worden.
  Maar groot moet het worden!!!
  Weet trouwens iemand of onze partij nog een werkgroep heeft die acties voorberijden?

  Reactie door TT — zaterdag 20 oktober 2007 @ 19.00 uur

 142. @136 D’olle henk

  Links VVD, wat moet ik daarbij voorstellen, mensen binnen de VVD die linkse of sociale gedachten hebben?

  Dan heb ik twee vragen, hoe zetten wij de rechterkant van de VVD buitenspel en hoe herkennen wij de mensen die links/Sociaal zijn maar toch lid worden van een VVD.

  Kun je deze mensen dan wel vertrouwen……

  Reactie door TT — zaterdag 20 oktober 2007 @ 19.04 uur

 143. @135.Gloria
  Weet u, als u in een eerdere posting van mij goed naar deze tekst geluistert had wist u nu ook dat ik socialisme niet verdedig uit een behoefte, maar uit kracht.

  http://www.youtube.com/watch?v=Uf4P6rGMxWs

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 19.05 uur

 144. @138 Rob de Kuster

  Waar raak je in hemelsnaam nou toch door verstoord??
  Met als gevolg een volkome onzuivere uitleg van mijn hier gemelde intenties.
  Waar is dat nodig voor? Alleen maar om te kwetsen?

  Nee Rob, die kant gaan wij niet op. Wat jij hier beweert is een teken dat je leesblind bent voor ALLES wat ik hier heb achtergelaten.
  Wat ik bedoel met je geloof uit handen geven is de grote verwachting naar een leider die het voor ons wel even maakt. Dat kunnen wij onze leider niet aandoen!!
  Het is juist die onderlinge solidariteit die een partij grootmaakt. Het (socialistische) geloof zit in onszelf… ons hart!
  Samen met al die afzonderlijke harten kunnen we dat Ene Grote Socialistische Hart vormen.
  Roep ik hier op tot de Grote Actie, vanuit mijn socialistisch hart. WIJZELF, ieder afzonderlijk, dragen verantwoordelijkheid naar onze samenleving. Ik maak mij hier niet voor niets druk. Ik geloof namelijk dat onze inbreng ertoe doet. De wereld verandert bij JEZELF. En als ik het heb over “ieder voor zich”, dan bedoel ik daar niet die liberale egotrip mee, maar het vuur van ieder afzonderlijk hart brandende te houden voor dat Grote Vuur dat ons ieder voor zich GEZAMENLIJK in beweging brengt.

  Overigens werkt dit precies zo met Het Geloof. Geloof is ingeschapen. Velen verwachten het buiten zichzelf. Maar de Schat ligt verborgen IN jezelf. Alleen DAAR is aansluiting te vinden om zo van binnenuit naar buiten toe de weg te gaan.
  Ik verwacht ECHT alles van mijn Grote Leider (Jezus Christus) in de wetenschap dat Hij vol verwachting is van mij. En van een ieder! Zo komen gezamenlijk ‘zaken’ tot stand.

  En nee Rob, ik doelde niet op ‘mijn’ geloof. Ik weet dat je atheist bent.
  Ik doelde op jouw socialistische geloof, dat vanuit ‘mijn’ geloof ons op dezelfde politieke weg heeft gebracht. Jij op jouw manier, ik op de mijne.
  Dag Rob.

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 19.08 uur

 145. @ 139 Rob de Kuster

  Zegt de term Eurabia jou iets?

  http://gatesofvienna.blogspot.com/2006/10/eurabia-code_19.html

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 20 oktober 2007 @ 19.13 uur

 146. @141.TT
  Wellicht is het daarom verstandiger, TT voordat de SP coalities gaat smeden, met welke partij dan ook, éérst eens kijkt of de SP op eigen kracht en op inhoud mensen aan de SP weet te binden. Dat geloof ik namelijk wel. Sterker nog, daar ben ik van overtuigt.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 19.14 uur

 147. @134 Rob,

  Natuurlijk geloof ik ook in de kracht van de SP, het socialistme en de mensheid.
  Alleen borrelt bij mij de vraag op met wie de SP dan zou moeten regeren?
  D’olle Henk gaf al aan met links VVD?
  Ik gaf al aan met Wilders of Verdonk en velen gaven al aan dat het eigelijk met het CDA of PvdA onmogelijk is.
  Dus wat blijft er dan over?

  Een klein rekensommetje leert ons dat er eigelijk weinig mogelijk is als we uitgaan van;
  SP/30, PvdA/17, CDA/23, VVD/13, Rita/26, Wilders/11 is totaal 120 van de 150 zetels.

  Reactie door TT — zaterdag 20 oktober 2007 @ 19.16 uur

 148. @ 138 Rob de Kuster

  Je bent een waarachtig vreemd gelovig iemand;

  je gelooft dat er geen god bestaat en

  je gelooft dat socialisme bereikbaar is zonder revolutie.

  Twee elementaire kwesties die vanuit de historie als praktisch onmogelijk worden beoordeeld.

  Gloria is dan wel geen agnost maar haar standpunt inzake socialisme is toch duizend keer realistischer dan het jouwe.

  De vraag welke strategie de SP zou moeten volgen is legitiem echter ambivalent verlies is zowieso niet goed. De SP is altijd tegen verdere machtsoverdracht aan de EU geweest dus van populisme kan nooit geen sprake zijn.

  Reactie door ACE — zaterdag 20 oktober 2007 @ 19.18 uur

 149. @139 TT

  Ik vind alles best als het maar GROOT is.
  Zelf dacht ik aan een hele andere vorm dan OP naar Den Haag. We kunnen ook thuis protesteren, door gewoonweg thuis te blijven. Geen files en onnodige verspilling van gelden.
  Vandaar de Nationale Onthoudingsdag. Een dag van geen werk, auto’s, bussen, consumeren in welke vorm dan ook. Zodat ons ‘zwijgen’ werkelijk stem krijgt door deze anti-economiedag.
  Indien geen gehoor: REPEAT!

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 19.21 uur

 150. @140.d’olle Henk
  Uw stelling was mij van het begin af aan duidelijk, Henk. Ik zag het verschil waarnaar u wees wel, daar over geen zorg.

  Maar mijn redenering is nu dat er voor deze leden binnen de VVD of andere partijen er geen enkele belemmering is om over te stappen naar de SP.

  Ik sluit coalities ook niet uit, maar het is wel verstandig om dat deze keer niet op voorhand te doen. Gezien het verleden.
  Eerst verkiezingen, dan pas coalities smeden.

  Het lijkt er vooralsnog op dat de andere partijen meer geloven in de kracht van de SP dan de SP zelf. Waarom is dat? Inhoudelijk staat de SP ijzersterk.

  @144.Gloria
  Ik raak niet verstoort, Gloria, noch ben ik er op uit om te kwetsen. Maar ik wil wel het verschil duidelijk aangeven.
  Laten we niet de zelfde fout maken als de PVDA. Praktische oplossingen zoeken is echt niet voldoende.
  Geloven in de kracht van het socialisme is van wezenlijk belang en heeft niets met individueën, zoals Jan Marijnissen, te maken.
  Het gaat niet, om het maar wat oneerbiedig te zeggen, om de poppetjes maar om de inhoud.
  Daar geloof ik in. Daar ligt ook de kracht.

  Gloria, het is nimmer mijn intensie om te kwetsen. Ik wil slechts zo duidelijk mogelijk zijn.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 19.44 uur

 151. @148.ACE
  Tja, noem het maar orgineel. Ik denk inderdaad dat de SP zonder revolutie haar doelen kan verwezelijken.

  Atheisme is niet geloven dat God niet bestaat, atheisme weet. Daar is een verschil.
  Wanneer men weet is het geen geloven meer.
  Ik denk dat ik daar de aflopen maanden al het één en ander over heb toegelicht. Of dat terecht is is uiteraard een discussie op zich. Ik geloof niet in de gevestigde religie. Maar dat is niet helemaal hetzelfde.

  Ik zeg ook niet dat de SP populistisch is of ooit was, maar dat dit slechts beweerd wordt. Een constatering zoals u wilt. Eén waar ik het uiteraard niet mee eens ben.

  Blijft waarachtig vreemd over, ik kan u daar in bevestigen.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 20.00 uur

 152. @ 151 Rob de Kuster

  Je hebt dus bewijzen van het feit dat god niet bestaat. Zou je die met ons willen delen, eentje is voldoende. Of claim je omgekeerde bewijslast ten einde een of andere kromme stelling te onderbouwen.

  Voor de laatste theoreticus die beweerde dat socialisme bereikbaar was middels evolutie moet je meer dan honderd jaar terug maar pragmatici die dat beweren bestaan helemaal niet, of kun je daar een voorbeeld van noemen.

  Toegegeven er is een discussie over mogelijk maar je kunt toch de pragmatische inslag van Gloria haar hierin niet euvel duiden. That is calling the kettle black.

  Reactie door ACE — zaterdag 20 oktober 2007 @ 20.14 uur

 153. @147.TT
  Ik begrijp uw probleem wel, maar zonder verkiezingsuitslag laat het veld zich moeilijk verdelen. Het zal afhangen van hoe de verhoudingen komen te liggen. Wie gaat het beleid bepalen. Welk beleid gaat het uberhaupt worden.

  Ik begrijp goed dat men dit op voorhand wil regelen. Maar dan moeten juist deze zaken geregeld worden. Want daar gaat het om. Kan de SP haar beleid verwezenlijken. Of mag de SP aan het lijntje meelopen.

  Overigens zit er in uw berekening nog een marge van 30 zetels. Daarvan zou een groot deel nog wel eens naar de SP kunnen gaan.

  In principe kan in een democratie elke coalitie, maar belangrijk is wat de SP kan binnen halen. Wie gaat het beleid uitzetten?

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 20.26 uur

 154. @116 TT, Je vraagt wat IK er van denk?
  1. dat de SP zich hoe langer hoe meer, en hoe
  langer hoe meer genuanceerder profileert en
  wie daar aan wil tornen stelselmatig van re-
  pliek wordt gediend en argumenten worden weerlegd, met verwijzing waar evt. al stelling werd genomen in topics, de 2e Kamer
  of op partijvergaderingen.
  2. de vrij geworden leden, door het uiteen
  vallen van hun partij die zij met groot leed
  wezen verlaten, doet hen nog genuanceerder
  kiezen voor een partij die koerst op sociaal
  gedrag en het respectvol bejegenen van de bur
  ger, dan kiezen zij dus ook bij voorkeur voor
  de SP en zeker niet voor Wilders of Verdonk
  en dat zelfs misschien al in eerste instantie
  om hun uitdrukkingsvaardigheid, waarbij dus
  ook de bejegening in het ‘openbaar’ veel te
  wensen overlaat, en weet de serieuze kiezer
  van pvda en vvd exact in wélke sfeer ze zich
  thuisvoelen en is juist de SP dan één van de
  gegadigden.
  4. Als Groen Links en D-66 kans zien de ver-
  schillen met de SP tot een aanvaardbare oplos
  sing te brengen zie ik daar zeker ook een Ka-
  binet mee gevuld worden.
  5. d’olle Henk zegt niet voor niets dat het
  gedeelte van de VVD dat ons weet te vinden op
  oorspronkelijk ideologische gronden en ik voeg eraan toe, dat Jules Maaten dan maar weer hierheen moet komen om de VVD aan te stu
  ren, met de ervaring van vader op zoon om ook
  JPB te kunnen pareren in de Tweede Kamer, im-
  mers beiden moeten elkaar kennen van de tijd
  die ze allebei in dezelfde gemeenteraad za-
  ten en dan weet Jules JanP.B. wel te pareren,
  om hem eindelijk te overtuigen van de show
  waar hij nu mee bezig is en die niét tot re-
  sultaten leidt.
  TT voor dat jouw idee aan de orde is, zal de
  SP tot op de laatste man weglopen als de par
  tij met GW en RV zouden moeten samenwerken en
  zij hebben werkelijk niets met elkaar gemeen,
  alleen dat zij betaald worden van de belas-
  ting die de kiezers samen opbrengen.
  Bovendien gaat JanM en zijn team geen nood-
  sprongen maken, maar gaat weloverwogen zijn
  gang in de boezem van de Partij, in alle rust
  en bewogenheid tevens.
  TT ik vind wel dat een aantal VVD-ers buiten
  beeld moet blijven en zo ook m.b.t. het CDA,
  als dat onverhoopt toch de 3e of 4e partij
  zou moeten zijn.
  Mocht Jan Marijnissen zijn coalitiepartners
  buiten het torentje moeten leren kennen dan
  vind ik het Rode Koper-hotel bij Staverden
  zeer geschikt om de onderhandelingen op te
  starten. Bij zonsondergang kunnen zij dan
  ook zelf eens de zwijnen van nabij bekijken.
  Nee, TT, de tijd is niet rijp om V. en W.
  aan de macht te zien, wetende hoé zij doen en
  dénken! De overige bijdragen heb ik nog niet
  gelezen en reageer daarop evt. later en lees
  dan Rob de Kuster goed en begrijp hem goed!
  Fijne avond allemaal. Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 20 oktober 2007 @ 20.43 uur

 155. @145.Ed Sorrento
  Nee, niets. Waarom vraagt u?

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 20.47 uur

 156. @ 145

  Eurabia is de aanduiding van één van de vele complottheorieen die op het internet circuleren en gaat terug op een boek van de Israelische onderzoekster Bath Ye’or.

  Rode draad van deze theorie is de deal die Europese leiders eind 1973 gemaakt zouden hebben met leiders van landen uit het Midden-Oosten om in ruil voor een ongestoorde toevoer van olie massale immigratie van moslims toe te staan en culturele acceptatie van de islam onder de Europese bevolking te promoten cq. af te dwingen.

  Ik stel die vraag aan jou omdat ik in de veronderstelling verkeerde dat je op de hoogte was van deze plot en daar een doordacht oordeel over kon geven.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 20 oktober 2007 @ 21.02 uur

 157. @151.ACE
  Aanvullend; ik denk dat niemand kan bewijzen of God wel of niet bestaat. Dat op zich is een discussie zonder end. Het is een persoonlijke keuze.

  Maar zoals gezegt, atheisme geeft voor mij aan dat ik niet in de gevestigde religie geloof.

  Zoals ik reeds eerder aangaf, als tijd een axioma is en snelheden voorbij het licht wel mogelijk zijn. Dan betekent infinity dat het gehele universum, met alles daarin, in ruimte en tijd….. één is. Als u dat God wil noemen is dat een persoonlijke keus.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 21.03 uur

 158. Speciaal voor Gloria (en andere geïnteresseerden):

  http://www.guerrillafunk.com/audio/paris/Sonic_Jihad/what_would_you_do_radio_safe.mp3

  Lyrics:
  http://www.guerrillafunk.com/paris/sonic_jihad/whatwouldyoudo.html

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 20 oktober 2007 @ 21.25 uur

 159. Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 21.03,

  Goedenavond,

  Ik citeer: “atheisme geeft voor mij aan dat ik niet in de gevestigde religie geloof.”

  Maar…Rob, dat doe ik ook niet, je bedoelt -letterlijk de vertaling van atheisme volgend- niet in een boven en buiten de schepping staande God geloven…?
  Als je dat met volle overtuiging kunt (en dat is niet niks!) DAN ben je atheist.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 20 oktober 2007 @ 21.26 uur

 160. … en Rob, om voor de hand liggend misverstand te voorkomen:
  BUITEN de schepping betekent zo ongeveer hetzelfde als, een vrouw heeft een kind gebaard, het is dan vervolgens een los van haar wezen staande “schepping”, maar met haar door bloedbanden en ouderliefde VERBONDEN, zo verbonden dat verlies van je kind ervaren wordt als een stuk van jezelf verliezen…

  God is in de christelijke visie een met onbevattelijk grote intelligentie en liefde begiftigde persoon, die alles heeft geschapen en dat ALLES zo dus buiten Hem ervaart. (natuurlijk: hoe kan een schepper in zijn schepping zitten…!)
  Maar de -gebrekkige en beperkende!- analogie van de vrouw met haar kind is van toepassing!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 20 oktober 2007 @ 21.37 uur

 161. Een referendum waarover dan? Er moest een verdrag komen en de inhoud is weinig anders dan het verdrag wat er nu ligt. De regering heeft conclusies getrokken uit de uitslag. Dan kun je er wel weer een referendum over houden maar wat doe je dan met de uitslag, als die negatief is dan zeker de grondwet weer ondertekenen!! want daar komt het dan op neer…

  Reactie door hulst — zaterdag 20 oktober 2007 @ 21.45 uur

 162. @154.Ed Sorrento
  Helaas, Ed. Is nieuw voor mij. 1973? Rusland heeft olie zat en in 1973 kon de USA ook nog vooruit. Aan wie hadden de Arabische landen het anders moeten verkopen? China was toen nog geen industrieëlen grootmacht.

  Sorry Ed. Deze is nieuw voor mij.

  @156.Wattenstaafie
  Ik zie de tekst, maar de MP3 link werkt bij mij niet. Ligt het aan mijn PC of werkt de link niet?

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 21.54 uur

 163. @156 Rob de Kuster

  Het lijkt mij dat atheïsme een gevestigde religie is. Het heeft immers alle kenmerken daarvan.

  Waarom noem je jezelf niet gewoon een agnost.

  Reactie door ACE — zaterdag 20 oktober 2007 @ 22.10 uur

 164. Ik heb de mp3 link handmatig in mijn mediaplayer gekopieert, dan werkt deze wel.
  Sterk nummer.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 20 oktober 2007 @ 22.14 uur

 165. @156 Rob de Kuster

  Oh, ja over de door mij geschetste paradoxale overeenkomst. Waarom geloof jij dat socialisme middels evolutie kan worden bereikt. Het is nog nooit voorgekomen en de ontwikkelingen in de hele wereld tonen ook het tegenovergestelde aan.

  Nogmaals, Gloria is op zijn minst meer pragmatisch en realistisch dan jij.

  Reactie door ACE — zaterdag 20 oktober 2007 @ 22.23 uur

 166. @151 Rob de Kuster

  Oke Rob, als je het zo stelt dan ben ik geen gelovige maar een weter, in de zin van: ik weet. Ja, God bestaat!
  En dan? Dan, juist DAN komt geloof om de hoek kijken. Zoals ik al zei: geloof is ingeschapen. Dat is heel redelijk van de Schepper die WEET dat wij niet kunnen weten hoe exact de Goddelijke Zaken werken en verlopen.
  Vooralsnog kunnen wij dit niet bevatten omdat we nog niet zijn waar we moeten zijn. Te vergelijken met een afgekeken proefwerk die ons wel een voldoende zou opleveren, maar niet de kennis. En wat kan er allemaal niet verziekt worden met een illegale voldoende zonder kennis?
  Kennis opdoen is het ongekende te kennen. In die zin laat God zich niet kennen, ZODAT wij God zullen leren kennen. Het is dan ook volkomen tegennatuurlijk om God niet te willen kennen. Dat kan alleen bij de mens die geen aansluiting vindt met diens innerlijk, maar zich alleen en uitsluitend verkijkt op de buitenkant. De ander, de wereld. Een wereld die in het stadium is van ons (gemiddeld) kennen. Zo bouwen wij ons ‘kunstwerk’ de wereld. Even afgezien van het feit of dit goed of slecht is. Het is wat het is, als het anders was zou het anders zijn!
  Zoals iedere leerling een leraar heeft, zo heeft de mens de Leraar God’s toegewezen gekregen. Om een goede Leraar te zijn is het nodig geweest een goede Leerling te zijn. Aldus geschiedde…
  In Jezus deelt God Zich onverminderd uit. Voor ieder persoonlijk: Jezus.
  Dat is voor mij geen geloof, maar weten.
  En ik weet omdat ik ken. Maar alles wat ik nog niet ken binnen Het Weten is geloof.
  En dan kom ik weer bij mijzelf als: gelovige.
  Kortom: een gelovige weter. Want weten zonder geloof zou ons niet naar die kennis doen neigen die nodig is om God geheel en al te leren kennen.
  Laat dit dan het verschil zijn tussen jou als atheist en mij als gelovige in God. Jij weet en ik weet EN geloof.

  Wij weten dat de SP bestaat. Maar wij kunnen niet weten wat precies de SP NU gaat doen. Wat speelt er binnen de SP om het referendum boven water te krijgen? Ik weet het NOG niet, ondanks dat ik weet dat de SP zich niet in de steek zal laten, geloof ik dat er een geweldig plan op komst is. Dit plan kan uit vele opinies getrokken zijn en ons meevoeren naar het doel van de SP. Een socialistisch Nederland. Maar dat Nederland is er NOG niet. Dat ‘kunstwerk’ bouwen wij met ons allen. Afhankelijk van het feit in hoeverre wij met hart en ziel SP zijn. In hoeverre wij mensen hiertoe kunnen bewegen.
  In die zin WETEN wij dat een socialistische wereld de mensheid goed zal doen en GELOVEN we dat dit vooralsnog toekomstmuziek is.
  Ik neem aan, Rob, dat jij jezelf vwb de SP niet a-SP-istisch noemt, maar een SP-er die gelooft.
  En je ziet: niets mis met een gelovige. Zonder weten kan een mens niet geloven en vice versa. Juist Het WETEN drijft de mens verder dmv geloof naar weten en weten en weten etc.
  Kies zelf nu maar of je nog een atheist wilt blijven. Dat is het bijzondere van de vrije wil. Kies je alleen voor “ik weet” dan wil dat nog niet zeggen dat ‘Theo’ zich in jou persoonlijk heeft laten kennen. Juist Hij… die niets liever wil dan gekend worden in ieder persoonlijk.
  En juist daar is persoonlijk geloof voor nodig.

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 22.38 uur

 167. @155 Rob de Kuster

  Hiermee onderschat je God.
  Hij is niet alleen DEEL van de Schepping, Hij staat daar ook GEHEEL buiten.
  Hoe anders kan je Schepper zijn? Vandaar dat alles NIET God is, maar God WEL alles is.

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 22.50 uur

 168. Stelling van vrijdag 19 oktober 2007

  Het nieuwe EU-verdrag is goed voor Nederland

  Eens 32%
  Oneens 68%

  Er is door 4310 mensen gestemd

  Reactie door Gerrit — zaterdag 20 oktober 2007 @ 22.51 uur

 169. @Rob de Kuster

  QuickTime-plugin is benodigd voor direct afspelen.
  Maar je hebt middels een creatieve omweg toch kunnen beluisteren.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 20 oktober 2007 @ 23.07 uur

 170. PS @160

  Ofwel:
  Het schilderij is het werk van de schilder. Zegt veel van de schilder… maar IS de schilder niet.
  Door zijn werk zit hij erin, maar ook geheel niet.
  Zo ook met God. Naar Zijn Zelfportret is de mens geboetseerd: lees: geatomiseerd.

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 23.10 uur

 171. @156 Wattenstaafie

  Yeah wright!!!
  Bedankt Wattenstaafie!

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 23.14 uur

 172. rob de kuster http;/www.videolan.org en dat bleept echt alles,alle soorten music/films etz etz.
  en eeuu als echte hollander,gratis.zonder reclame softwaere.

  Reactie door ad — zaterdag 20 oktober 2007 @ 23.20 uur

 173. @149 Gloria,

  Jou idee spreek me ook zeker aan, maar dan wel aan de grenzen van NL mensen die het vrachtverkeer stremmen, zodat de economie inderdaad stil ligt echt stil !

  We hebben deze actie’s al eerder gezien in Frankrijk waar het zeer goed heeft gelopen.
  En zelf al ooit in 1990 zo’n actie op touw gezet in Rotterdam, toen Peper geld had verduisterd.
  Maar dan moet er eigelijk ook wel de mogelijkheid krijgen om dit meerdere dagen vol te houden, omdat deze regering zeker met 1 dag niet overstag gaat.

  Word vervolgd ……..

  Reactie door TT — zondag 21 oktober 2007 @ 0.19 uur

 174. @152 Rob,

  Inderdaad zit er een marge van 30 zetels in, maar de kleine partijen staan dan ook niet vermeld.
  En zoals altijd als er niets shockens gebeurd blijft de peilingen aardig op peil.

  Reactie door TT — zondag 21 oktober 2007 @ 0.22 uur

 175. @153 Madelief,

  Grrrrr, waarom heb jij toch altijd gelijk of bijna gelijk.

  Natuurlijk zou het heel wenselijk zijn een combinatie van Groen links, D66 en SP.
  En als ik eerlijk ben lijkt deze ook mogelijk en wat mij betreft mogen zij daar nu ook al aan gaan werken en elkaar naar de media toe de liefde verklaren.
  Ik neem aan dat de SP weinig of geen stemmers meer verliest in deze combinatie.
  En ik denk dat veel mensen die zijn weggelopen bij D66 en Gr.Links terug zullen komen op het oude nest of dan misschien alsnog ook voor de SP kiezen.
  In iedergeval, zou het vertrouwen geven aan de kiezers.
  Verder zei je ” Mocht Jan Marijnissen zijn coalitiepartners buiten het torentje moeten leren kennen dan vind ik het Rode Koper-hotel bij Staverden zeer geschikt om de onderhandelingen op te starten.”
  Dan zie ik hun toch liever gaan naar de rivier 250km van St. Petersburg, waar 2007 jaar geleden de drie wijzen elkaar voor het eerst ontmoeten en wij wederom kunnen zeggen de drie wijzen komen uit het oosten.

  Reactie door TT — zondag 21 oktober 2007 @ 0.39 uur

 176. @161.ACE
  Wel, Ace, daarmee is het wat mij betreft officieel. Ik ben een idealist.

  @163.Wattenstaafie
  Ik heb een Quicktime-plugin, maar blijkbaar opent die niet automatisch. Maar geen nood. Ik heb het nummer inmiddels gedownload en op de schijf staan.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 21 oktober 2007 @ 0.40 uur

 177. @164.TT
  Van de kleine partijen, daar was ik mij bewust van. Ook dat de SP zich nu nog op de achtergrond houd. Dat kan veranderen.

  Vandaar hamer ik er ook steeds op, de SP staat inhoudelijk het sterkst. Het heeft niet alleen een vlijmscherpe analyse van de huidige situatie, maar kan daar ook een goed alternatief tegenover zetten.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 21 oktober 2007 @ 0.47 uur

 178. @153.Madelief
  Dat is inderdaad een prachtige lokatie.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 21 oktober 2007 @ 0.57 uur

 179. @172.ad
  Bedankt, maar het probleem is reeds verholpen.

  Gloria, Harrieke en Ace.
  Deze discussie is reeds uitgebreid gevoerd. Relativiteitstheorie versus quantumtheorie. Ik ben reeds vele tientallen jaren atheist en ik ben daarbij niet over 1 nacht ijs gegaan.

  Mocht u het nog steeds niet begrijpen. Bekijk de film “Zeitgeist” nog eens. Weeg de woorden daarbij op de letter. Met name het éérste deel van de film en de laatste 8 minuten behandelen dit onderwerp.

  http://zeitgeistmovie.com/

  Laat ik de woorden van Einstein hier herhalen;
  Religie is een niet getest geloof als een onverzettelijke waarheid presenteren door haar instituten en het passeren van tijd.

  Besef dan dat tijd een axioma is.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 21 oktober 2007 @ 2.09 uur

 180. @ 177 Rob,

  Dan blijkt dat onze gedachten toch niet zover uit elkaar staan en eigelijk alleen door ons tweeen anders word uitgedrukt/uitgelegd.
  Ach zolang onze gedachten maar Sociaal blijven en de wil er is om ons in te zetten voor onze medemensen, kunnen wij rustig slapen.
  Misschien is nederland nog wel socialer dan wij denken.

  Daarom beste mensen het is weer 2:04 dus, slaap zacht, oogjes dicht, snaveltje toe en welterusten.

  Reactie door TT — zondag 21 oktober 2007 @ 2.09 uur

 181. Rob,

  Schrok nog even wakker, God bestaat er voor ieder mens, al is het soms in diverse vormen.
  God is een levensovertuiging, waarvan de bewijsen tot eeuwen terug gaan en waarvan wij iederedag nog wonderen zien.
  Een van de grootste wonderen is dan ook dat liefde zorgt voor nageslacht en een groter wonder dan de geboorte van je eigen kind kan ik me niet voorstellen.

  En nu ga ik echt plat……Zzzzzzzzzzz.

  Reactie door TT — zondag 21 oktober 2007 @ 2.17 uur

 182. @ 176 Rob de Kuster

  Thin line between a idealist en een fantast.

  Reactie door ACE — zondag 21 oktober 2007 @ 2.22 uur

 183. @160 Harrie V.

  Je verschijnt nu pas op mijn scherm en ook anderen trouwens. Ik zie dat ook de nummering van mijn laatste reacties niet meer klopt. Helaas.
  Harrie nog even dit. Je zegt:
  “Hoe kan een schepper in zijn schepping zitten…!”
  Dus: Hoe kan de Schepper Schepsel worden.
  Bij God is niets onmogelijk, zoals je weet.
  Licht uit Licht, God uit God en ja de Schepper werd schepsel! Mens onder de mensen.
  Het is toch onbegrijpelijk: mensen willen God zijn, maar God wilde Mens zijn.
  Hoe Groot ben je dan om zo Klein te willen zijn!
  Het tegenovergestelde van de mens…
  En zie wat zelfs mensen met God gedaan hebben: zij verklaren God dood.
  Dit betekent niets meer dan jezelf geen leven in je eigen leven toewensen. Want wij zijn het Leven zelf niet. Zonder dat Levenslicht blijft de ware essentie van God’s Missie verstoken in de donkere gangen van het brein. Daar is veel weten zonder te weten.
  Ook dit is geen kwestie van evolutie. Het is een kwestie van klein durven zijn. Pas dan kan God de mens groot maken, zoals Hij het bedoeld heeft.

  @Rob de Kuster
  Wat is dat dan een idealist? Is dat de mens die de werkelijkheid altijd voor zich uitschuift? Dromen van iets wat zou kunnen zijn? De SP hoeft geen partij van de hoop te blijven wat mij betreft. We leven hier en nu en met die kracht zijn we in staat een nijpende zaak drastisch te keren. Idealen oke, maar sommige vragen om ‘verzilverd’ te worden. Omdat de tijd er rijp voor is. Zodat het niet de partij van de wanhoop wordt.
  In onbereikbare idealen geloof ik niet. Dat wordt mij te zweverig. En daar lijkt politiek mij niet geschikt voor. Het is NU tijd voor de SP.

  Reactie door Gloria — zondag 21 oktober 2007 @ 3.23 uur

 184. @182.Ace
  Helaas heb ik heel weinig fantasie, Ace. Toneel spelen heeft mij ook nooit goed gelegen. Ik kan me nu eenmaal niet in een typetje inleven. Emotie ligt mij niet zo goed. Beschouw het als een onbegrijpelijk concept. Er zit ook geen logica in.
  Zal wel iets met autisme te maken hebben.

  Dus vraagt u van mij geen empathie, aub.

  Truste, Ace.

  Reactie door Rob de Kuster — zondag 21 oktober 2007 @ 3.33 uur