SP steunt stakers Unilever

Unilever

SP-Kamerleden Paul Ulenbelt en Sadet Karabulut bezochten vandaag de stakers bij de actiebijeenkomst van Unilever-personeel in Griessenburg. Unilever wil drie van de zes winstgevende (NB!) bedrijven in Nederland sluiten en de productie verplaatsen naar het buitenland.

Het betreft bedrijven waar onder andere producten van Knorr, Calvé en Conimex worden geproduceerd. Het gaat goed met deze bedrijven, ze maken stuk voor stuk winst, maar dat is blijkbaar nog niet genoeg voor de aandeelhouders. Daarom wordt de productie verplaatst, ondanks de grote gevolgen voor de honderden werknemers.

De actiebereidheid onder de ruim duizend aanwezige stakers is enorm. Paul Ulenbelt mocht hen toespreken: “De SP staat vierkant achter jullie actie, de belangen van werknemers en Nederland staat boven het korte termijn belang van de aandeelhouders.”

Uit gesprekken met werknemers blijkt dat iedereen trots is op hún bedrijf. “Ik werk bij Calvé, mijn vader werkt er en mijn opa heeft er gewerkt, en nu willen ze de boel sluiten,” zei een van hen.

Karabulut: “Het doet deze mensen pijn dat ze na jarenlang hard werken voor een zeer winstgevend bedrijf met diepe wortels in Nederland, aan de kant worden geschoven, alleen omdat de aandeelhouders nóg meer winst willen.”

Om sluiting tegen te houden zijn de werknemers zijn vandaag dus in staking gegaan en de SP zal hen blijven steunen.

(Nieuwsbericht SP)

Ik heb zelf bij Zwanenberg (ook Unilever) gewerkt. VVD-leider Rutte is ook een ex-Unilever man. Hij steunt de staking ook. In zijn woorden: Je kan toch niet de ziel, de wortels van Unilever, weg snijden, omdat je elders misschien een miljoentje meer kan verdienen”.

Zie ook
Begin 40-uurs staking Calvé :: SP-Delft
SP steunt aktievoerders Unilever :: SP-Oss
Unilever: Geen afbraak maar afspraak :: SP-Vlaardingen
Manifestatie bij poort Unilever :: SP-Vlaardingen

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 12 oktober 2007 :: 16.41 uur

111 Comments

111 reacties

 1. In zijn woorden: Je kan toch niet de ziel, de wortels van Unilever, weg snijden, omdat je elders misschien een miljoentje meer kan verdienen”.

  Zohoooo, en dat voor een VVD-ér!

  Reactie door Anja (B) — vrijdag 12 oktober 2007 @ 16.54 uur

 2. veel sterkte en solidariteit toegewenst. jullie werkers bepalen de hoogte van de winst, en die is hoog genoeg. door jullie keiharde inzet. en niet door de inzet van die vetnekken van aandeelhouders die overal feest vieren en het kapitalistsche beest uithangen.

  ga door!

  Reactie door wladimir iljitsj — vrijdag 12 oktober 2007 @ 16.55 uur

 3. Ter aanvulling: Ik steun deze staking voor 100%, het is toch van de gekke om deze bedrijven te verplaatsen, alléén omdat daar de arbeiders voor lagere lonen willen werken.
  Nederland wordt naar de KL*** geholpen op deze manier.
  Nederlandse arbeiders raken steeds meer afhankelijk van de landen waar de arbeid goedkoop wordt gedaan.
  Dus we flikkeren de Nederlanders er maar uit en gaan door met de slavernij, nu de Poolse, of is het de Nederlandse?
  Klopt voor geen meter!

  Reactie door Anja (B) — vrijdag 12 oktober 2007 @ 16.58 uur

 4. Beste mensen, dit is nu de opzet van de Europese éénwording. “EU” geeft vrij spel aan de grote multinatioals en banken. Je ziel en zaligheid wordt verhandeld.
  Ik hoor Marx brommen. Hij komt eraan.

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 12 oktober 2007 @ 17.35 uur

 5. Veel succes SP en ik hoop dat dit de aanzet is van een grotere en meerdere acties.

  Reactie door TT — vrijdag 12 oktober 2007 @ 17.45 uur

 6. mogen nederlandse politici en politieke partijen wel partij kiezen van mevrouw kroes. is dit niet ongewenste staatsinmenging.

  ik steun de sp van harte en hoop dat dit het begin van een hele grote sneeuwbal zal zijn.

  wat rutte betreft: nou heeft de vvd alles gedaan om dit soort acties van aandeelhouders in de hand te werken en nu zijn ze het er niet mee eens?

  Reactie door ipuntje — vrijdag 12 oktober 2007 @ 18.47 uur

 7. Sterkte,blijf niet te lang netjes met je acties.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 12 oktober 2007 @ 19.07 uur

 8. Unilever:
  4.745.000.000 euro netto winst in 2006.
  Vier miljard zevenhonderdvijfenveertig miljoen euro!
  En dan drie fabrieken sluiten.
  Zijn peanuts voor die gasten en hun aandeelhouders.
  Staken dus. En consuminderen op Unileverproducten, mocht dat door gaan.

  Reactie door Alex — vrijdag 12 oktober 2007 @ 19.12 uur

 9. De uitverkoop ofwel consolidatie en centralisatie van macht en het oprichten van een nieuw machtscentrum (Google: “New World Order”) voor een nieuwe eeuw voor de Elite onder het mom van globalisatie is al tijden in volle gang.

  De power-elite zijn niet gebonden aan een land of bedrijf. Dit zijn voor hun slechts “middelen” om hun doel te bereiken. En de gewone man is opofferbaar indien nodig. Het doel heiligt volgens hun de middelen en machiavelli is hun fylosoof. Het gewone volk is in hun ogen een minderwaardig mens en dus niet meer als een dier en soms een huisdier als het hun plezier geeft.

  Elke keer dat er een fusie is, betekent dit dat er consolidatie van macht plaatsvindt en een nog meer monopolistische macht bij de multinationals komt, welke de nieuwe koninkrijken/staten zijn zonder inspraak van buitenaf en zonder enig moraal en zonder grenzen.
  De natie-staat is reeds lang geleden gestorven en is een lege huls die voor deceptie doelen in stand wordt gehouden! IN d epraktijk doen ze er alles aan om de natie-staat en de cultuur ervan te vernietigen.

  Dat de “markteconomie” goed is voor de mensen is propaganda meer niet.

  Alleen politici die aan deze agenda loyaal meewerken krijgen wat pseudo macht zolang ze doen wat de power-elite achter de schermen zegt. Indien ze afwijken van de agenda worden zij net zo makkelijk weer opgeofferd op het altaar van hun “lightbringer” indien nodig.

  De strijd die op het moment geleverd wordt is een strijd die de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen en “humanity” als geheel zal bepalen.

  Het gaat uiteindelijk om meer dan alleen deze fysieke wereld.

  Reactie door zarathustra — vrijdag 12 oktober 2007 @ 19.16 uur

 10. Het is toch niet voor niets dat zoveel mensen hun ziel en zaligheid in deze bedrijven hebben gestoken. En dan kunnen we wat mij betreft niet toelaten dat een paar investeerders, gesteund door een vazal in de directie, in mum van tijd een einde aan hun bestaan maken. De grens is bereikt. Ik koop pas weer Unilever producten als Unilever aankondigt dat deze bedrijven open blijven. Dit gaat in tegen mijn gevoel van een stukje eigen identiteit, en ik ben zo eigenwijs daar naar te luisteren. En ik trek daar zo mijn conclusies uit. Overigens respecteer ik ook een ieder die betwist dat sprake is van een eigen (Nederlandse) identiteit en/of een ieder die geen geen verband in deze onderwerpen ziet. Dat mag allemaal in een (soort van) vrij land. Nog wel. Toch? ;-))

  Reactie door Geert — vrijdag 12 oktober 2007 @ 19.27 uur

 11. Unilever zou (wereldwijd) moeten worden geboycot.

  De beste plekken voor zijn directie en de aandeelhouders, zijn de bajes en het gekkenhuis.

  Kunnen mensen die bij Unilever werken de bedrijven niet binnenpikken?

  En zodoende voor zich zelf en hun streek deeconomische zaakjes in de bedrijven naar eigen inzicht regelen en hun bazen en de aandeelhouders op straat zetten?

  Dat zal wel niet gemakkelijk zijn, want rechters, die beslist ook wel aandelen zullen hebben bij voedselmaffia: Unilever, die staan aan de kant van de Grote Graaiers.

  De Rechtspraak en de Wet zijn hartstikke corrupt!

  Waarvoor hebben wij een normen en waarden prekende regeerders?

  Mogen, of durven slaafse die EU-hoeren zich niet bemoeien met het economisch reilen en zeilen in eigen land?
  Met de economische ordening?

  Er komt grote rotzooi door de geldhonger van economische parasieten bij Unilever.

  Slaap lekker, toegewenst door Haras.

  Oja, om die gasten te kunnen boycotten en de wind uit de zeilen te nemen, zou de naam van afzender Unilever verplicht op verpakkingen moeten staan.

  Reactie door Haras — vrijdag 12 oktober 2007 @ 20.29 uur

 12. Directie en aandeelhouders hebben schijt aan het personeel. Dit is niet alleen bij grote bedrijven, maar ook bij kleine bedrijfjes.

  Die werknemers zijn trots op hún bedrijf?

  Ha ha, moet je tegen de directie zeggen, ze lachen je in stilte vierkant uit!

  Ze willen maar 1 ding en dat is scoren en als je af en versleten bent, krijg je een trap na en is de volgende slachtoffer aan de beurt om de zakken van die gasten flink te vullen.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 12 oktober 2007 @ 20.42 uur

 13. Veertig jaar terug heb ik ook nog een paar weken bij Calvé gewerkt, als vakantiebaantje.We moesten o.a. vieze lege pindakaaspotten (nou ja, leeg, hele ecosystemen zaten er soms in zo’n potje)die terug kwamen van de kruidenier,uit doosjes op de lopende band zetten om de wasserij in te gaan.Met een beetje training acht potjes tegelijk, gewoon je vingers erin.
  Dit soort sluitingen is toch niets nieuws ? De textiel, de grote scheepsbouw, de strokarton, noem het maar op, alles gaat toch naar lage-lonen-landen ? Dat is toch inherent aan het kapitalisme, winstmaximalisering ? We moeten niet alleen maar bij elke sluiting actie voeren, het systeem deugt gewoon niet, een paar man die de macht hebben zo’n fabriek op te heffen. Dát moet bestreden worden, niet alleen maar symptoombestrijding maar de oorzaak wegnemen. En dan komen we toch weer uit bij een maatschappij waarbij de productiemiddelen geen particulier eigendom kunnen zijn. Leve het socialisme !

  Reactie door simbro — vrijdag 12 oktober 2007 @ 21.58 uur

 14. Ik verklaar me solidair met de stakers van Unilever. Ikzelf begin een consumentenboycot en zal zolang Unilever niet op haar beslissing terugkomt geen producten van dit bedrijf meer kopen.

  Reactie door José — vrijdag 12 oktober 2007 @ 22.15 uur

 15. Verlies wordt als argument gebruikt voor ontslag aanvraag van werknemers in nederland maar om nog meer winst te maken elders in de wereld ook, is dit wat donder bedoeld we moeten kunnen concureren met het buitenland en makkelijker kunnen ontslaan.
  Noemt het maar een dolksteek in de rug van de werknemer die dit treft.

  Reactie door lapper — vrijdag 12 oktober 2007 @ 22.25 uur

 16. knor??is dat ook niet werkzaam in italie?als bertoli,met oosteuropese diep weg verscholen in de bossen gevonden redelijke olga’s als makers van de nieuwe sauzen? of was dat met die metalen steenovens voor die knapperige bodem van karton??. aaa vandaar dat ze natuurlijk naar die oostblokkers willen verhuizen,nog meer milj en wat onder de tafel zwart geld,zodat er geen vakbond bij komt te kijken.

  Reactie door ad — vrijdag 12 oktober 2007 @ 23.32 uur

 17. het shoppen van bedrijven is begonnen,
  hier sluiten,en in andere landen,met goedkopere arbeidskrachten,de producten naar nl leveren,en gelijk de bestaande
  concurenten beconcureren met de goedkopere
  produkten.
  protectionisme,is het enigste antwoord,
  maar europa heeft het nu voor het zeggen,en nellie smit smoes zal het er wel niet mee eens zijn.
  ik hoop dat de stakers het vol houden,
  ze hebben trouwens niets te verliezen,
  de beuk er in zoals wij dat bij avebe deden.

  Reactie door hw.rademaker — zaterdag 13 oktober 2007 @ 0.01 uur

 18. eeuu zomaar wat gedachten??
  grenzen open,want wij zijn te duur?teveel belastingen op de lonen zou geloofwaardiger zijn/en wat raketjes van usa makelij kunnen plaatsen,voor de grote zeg maar klap
  daar in daz osten zijn geen werkers,
  dus knor enz verhuizen daar heen,,oplossing nemen we gevangenen vandaar,in dienst,,van alles daar.maar dat wisten al veel ostvaarders’/bedrijven op voorhand.
  das goedkoop een koper/airbag dief of een nederlander die zonder bewijs verplicht door de EU wordt uitgeleverd aan een martel land,
  maar eeuu je weet ze te wonen toch,die dikkoppen.

  Reactie door ad — zaterdag 13 oktober 2007 @ 0.03 uur

 19. Hallo werkers van Nederland van “Toen en Nu”
  Hebben we voor al die uitvindingen en al het werk, door de jaren en jaren heen, dit werkelijk verdiend dat veel gezinnen en veel ouderen de thermostaat reeds weer een graadje lager moeten zetten, en veel mensen bij huis komen zonder werk op weg naar het sociaal-minimum en/of voedselbank. En veel arbeiders moeten concureren tegen Poolse en andere buitenlandse arbeiders wiens loon, waarvan geen Nederlandse arbeider zelfs z’n vaste lasten kan betalen.
  Wakker worden mensen hoe goed draait de economie??? En hoe zal het verlopen als het slecht gaat met de economie??? En dan in het EU verband Gestuurd door Brussel???
  Moeten we de borst vast nat maken???,en de Tuintjes vast klaar maken om Drugsplanten te verbouwen, zodat we ons-zelf nog sneller vernietigen!!!Net als in de armste landen ter wereld.

  Reactie door Gonda — zaterdag 13 oktober 2007 @ 0.10 uur

 20. Is het toeval dat ik bij dit soort berichten weer wordt herinnerd aan een op dit weblog geciteerd artikel, waarin door terzake deskundingen werd vastgesteld dat heel veel topbestuurders en topmanagers van grote ondernemingen -gelegd langs een psychiatrische meetlat- in feite psychopaat zouden worden bevonden!

  Psychopaten ontbreekt het immers totaal aan inlevingsvermogen in hun slachtoffers….

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 13 oktober 2007 @ 0.42 uur

 21. ….Bovendien blijkt ook uit dit Unilevervoorbeeld weer eens dat we van dat meedogenloze aandeelhouderskapitalisme afmoeten, het vroeger hier gehanteerde z.g. “Rijnlandmodel”, hoewel bepaald niet volmaakt, had toch meer begrip voor werknemers en men zou onder heerschappij daarvan mogelijk niet zover gegaan zijn.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 13 oktober 2007 @ 0.51 uur

 22. ….en, “aandeelhouderskapitalisme”: een veel te mooi woordt voor graailustig, ongeremd hebzuchtig en egoistisch casinokapitalisme, dat de staat alleen maar nodig heeft om te garanderen dat het casino uitsluitend winstgevend is….
  (en dat tegelijkertijd onder het motto “geen of zo weinig mogelijk staatsinmenging in onze zaken”, consequent is anders…)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 13 oktober 2007 @ 0.57 uur

 23. Om te beginnen zou de dergelijke bedrijven
  alle subsidies en goedkope bouwgronden die ze ooit verkregen.
  Terug moeten geven aan de staat der nederlanden.
  (dat zijn wij dus met z,n allen ).

  Reactie door che — zaterdag 13 oktober 2007 @ 7.53 uur

 24. Ik maak zelf de laatste maanden mee, als monteur uitzendwerker, van een innovatief metaalbedrijf dat naar Ierland verkast. Honderd man moet sinds een half jaar wat anders zoeken, de helft heeft nog niks want het is hier provincie. En waarom machines bouwen in Ierland volgend jaar januari? Verdubbeling productiecapaciteit, modernere productiemethoden, bla, bla. Ja, ja, op onze kosten! Men krijgt in Ierland als bedrijf meer subsidie die Nederland uiteraard betaalt. Leuk voor de Ieren zou je denken, maar nee, 3 keer raden wie er in de nieuwe fabriek ook komen te werken: Ja, Polen natuurlijk. Het is duidelijk dat op mijn werkplek niemand het eurofiele gebral van Partij van de Arbeid Frans Timmermans nog serieus neemt. De PvdA heeft de arbeider voorgoed verraden en dat zal nooit meer goed komen.
  Met de uittocht van dit soort productie- bedrijven wordt Nederland straks een administratieland waar de boekhouding en de verzekeringen voor de rest van Europa worden de gedaan. Leve Europa, tovertuin voor ondernemers.

  Reactie door Haq — zaterdag 13 oktober 2007 @ 8.10 uur

 25. Onzin, men heeft overcapaciteit bij unilever, dat houd simpelweg in dat men gewoon teveel fabrieken heeft voor de hoeveelheid produkten die men verkoopt.

  Men heeft blijk tot 40% overcapaciteit, dat is je reinste kapitaal vernietiging (en milieu verontreineging), en als je dan fabrieken dicht gaat doen dan ga je uiteraard je oudste en minst rendabele fabrieken sluiten en niet je modernste en rendabelste fabrieken.

  Er gaan trouwens wereldwijd 60 unilever fabrieken dicht, er verdwijnen 20.000 banen bij Unilever en dan komt nederland met 500 banen er nog verdomd goed vanaf.

  Dus mensen hou op te zeuren en accepteer gewoon dat Unilever een te grote broek aan had kwa fabriekscapaciteit en dat daar nu wat aan gedaan gaat worden.

  Reactie door Ronald — zaterdag 13 oktober 2007 @ 9.09 uur

 26. Hebben die kerels aan de poorten van de Unileverfabrieken al iets mogen vernemen van de z.g. partij van de ARBEID of die het eens
  of oneens zijn met de slachtoffers van de
  die moneymakers????
  En of er mogenlijk maatregelen genomen zouden
  kunnen worden om de verhuizingen te voorkomen?
  Het spul dat zich “onze” regering probeert te
  noemen moet toch wel ergens enig drang kunnen uitoefenen, zij pretenderen toch overal een oplossing voor te hebben, de mafkezen!

  Reactie door Henk de Bruin — zaterdag 13 oktober 2007 @ 9.09 uur

 27. De overproductie van Unilever in Nederland, kan met gemak in Nederland worden verkocht.

  Unilever import uit China en Timboetoe, is dan niet (meer) nodig.

  Eigenlijk vind in Calve pindkaas maar rotzooi, de beste en de echtste ooit, was die van Mc Millans.
  Maar die al jaren geleden uit de markt gedrukt, door Unilever.

  Echte caramelpasta vervaardigd uit gecondenseerde melk, is ook nergens meer te krijgen. Die werd ingeruild voor het smerige, op chemische troep lijkende Bebogeen van de Ruyter.

  Smakelijk eten wordt ons door vervalsingen, toevoegingen en onntrekkingen niet meer gegund.

  Misschien stopt Unilever namens Big Brother wat in ons vreten waardoor de mensen tam en goedgelovig zijn geworden enzodoende alles maar pikken van criminele regeerders en hun verwanten.

  Weg met Unilever. Die mag als zijnde een echte, akelige heks worden verbrand.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — zaterdag 13 oktober 2007 @ 11.48 uur

 28. Ronald — zaterdag 13 oktober 2007 @ 9.09:

  Goedemorgen,

  Dus, hoe bont (slechts denkend aan aandeelhoudersbelang) ondernemingen het ook maken, bij Ronald wordt altijd begrip gevonden want bij hem doen werknemersbelangen er niet toe: die worden zonodig tot gezeur verklaard als die de aandeelhoudersbelangen in de weg staan…?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 13 oktober 2007 @ 11.58 uur

 29. Ronald,

  Het gaat hier om het overhevelen van fabrieken naar landen waar de productiekosten dus met name de lonen lager liggen en mogenlijk subsidies en andere
  faciliteiten aan de newcomers gegeven gaat worden.Het resultaat van die truc is natuurlijk het sluiten van fabrieken in ons land.
  Oude fabrieken hoeven niet onrendabel te zijn, die “oude” fabrieken worden straks voor enorme bedragen verkocht.
  Unilever zal in m.n. Polen toch ook eventueel nieuwe fabrieken moeten gaan bouwen OF zij moeten OUDERE fabrieken kopen
  en deze opknappen.
  Beste man de enige oplossing tegen die trucjes is om in de hele EU dezelfde lonen te betalen en dezelfde belastingen te gaan heffen,volgens JPB moeten de mensen toch dezelfde rechten en plichten hebben?
  Ronald vroeger werkte er advocaat in vaste dienst bij de Unilever die heette Bijl
  Nachenius,een aardige gozer dat wel maar nou moet je zijn naam eens omdraaien!!
  Ik vind het verrot vervelend voor de mensen
  die straks op straat komen te staan en voor hun gezinnetjes.

  Ik haat ineens pindakaas!!!!!!!!!!!!

  Een prettig week-end zullen we maar even voor ons uit schuiven!
  Groet en tot lees.

  Reactie door Henk de Bruin — zaterdag 13 oktober 2007 @ 12.05 uur

 30. Henk de bruin, unilever heeft die fabrieken in andere landen al, men heeft 40% overcapaciteit, da’s heel wat anders dan fabrieken overhevelen, een deel van het werk gaat zelfs naar engeland, niet bepaald een lage-lonen land he.

  Reactie door Ronald — zaterdag 13 oktober 2007 @ 12.26 uur

 31. Ronald — zaterdag 13 oktober 2007 @ 12.26:

  Heb het verdomme eens over het lot van al die getroffen werknemers….
  Temeer daar Unilever slechts 1 in een grote rij dreigt te gaan worden.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 13 oktober 2007 @ 12.32 uur

 32. Goeden middag vrienden SP.

  Wat was de reden dat het ontslagrecht versoepeld moest worden?
  Heb ik niet met grote l;etters gelezen dat het zo moeilijk was om werknemers te ontslaan?
  Hoe zit het dan met deze wantoestand?
  Honderden mensen de laan uit zonder pardon.
  Hoe is het met de jaarlijkse bonus voor de top?
  Die zal wel omhoog gaan met 30%.
  Welke minister van financiën ging daar VOOR de verkiezingen wat aan doen?
  Heette die BOS?
  Wat heeft Verhagen gezegd over Bos?
  “Daar ben je mee de klos.”
  Heeft hij waarzeggende eigenschappen?
  Voor deze mensen bij Unilever doet hij ook niets. Ook daarvoor is geen geld.

  Solidariteit met de getroffenen.

  Een verontwaardige…..

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 13 oktober 2007 @ 12.58 uur

 33. Rutte die het met de SP eens is???
  Wonderen bestaan nog…..(??)

  Reactie door Wybe — zaterdag 13 oktober 2007 @ 13.18 uur

 34. Ronald @30

  Leg eens uit welke fabrieken hebben zij in andere landen staan en wat produceren die fabrieken dan??
  Groet.

  Reactie door Henk de Bruin — zaterdag 13 oktober 2007 @ 13.20 uur

 35. @Harrieke,

  Tis heel sneu voor die werknemers, maar als jij een bedrijf hebt en je maakt een product, en als jij dat product kan maken mbv van 5 werknemers dan ga jij er ook geen 10 inhuren he.

  @Henk de bruin
  blijkbaar hebben ze meer van dat soort fabriek als de fabrieken die nu dicht gaan.

  En blijkbaar hebben die fabrieken genoeg capaciteit om die producten die nu in de getroffen fabrieken gemaakt worden er gewoon bij te maken.

  Dat is inherent aan het concept over-capaciteit, als je maar bijv 10 fabrieken nodig het om jou marktaandeel te voorzien van produkten dan ga je geen 20 fabrieken openhouden, kwestie van 1+1=2 he.

  Sterker nog dat is alleen maar toe te juichen omdat je dan milieu verontreineging tegen gaat, 2 fabrieken die ieders op 50% capaciteit draaien veroorzaken nu eenmaal meer verontreineging als 1 fabriek die op 100% draait.

  En een bedrijf dat teveel over capaciteit heeft loopt het risico om in economisch slechte tijden ten onder te gaan omdat dat oneerbiedig gezegd “een blok aan het been is”.

  Reactie door Ronald — zaterdag 13 oktober 2007 @ 13.51 uur

 36. Iemand er wel eens bij stilgestaan dat overcapaciteit gewoon gecreeerd kan worden? Zodat er vanzelf een argument ontstaat om met de hiervoor bedoelde subsidies etc. ergens andere verder te gaan? Er is niets natuurlijks aan de motor van de economie. Daar zitten gewoon knoppen aan en die worden niet door ons beheerd. Laten we de zaak gewoon weer zelf in handen nemen en ons niet laten misleiden door argumenten die bij het doel worden gezocht.

  Reactie door Geert — zaterdag 13 oktober 2007 @ 14.33 uur

 37. Lang lever Rutte en de VVD!
  ;)

  Reactie door Daan — zaterdag 13 oktober 2007 @ 14.42 uur

 38. Unilever is natuurlijk al heel snel begonnen met de marktwerking : mooi toch ? eerst technology opkopen en daarna verhuizen naar de Oostbloklanden ? Wat gebeurd er met de kwaliteit van de produkten : die waren tot heden prima en ook de prijs was redelijk ; maar ja de Topmangers zijn verslaaft geraakt aan hun Bonussen : d.w.z. meer winst maken door bezuinigen op de kosten van arbeiders , en wie die arbeiders ook mogen zijn ,maakt niets uit ;enige wat belangrijk is dat zij goedkoop zijn , Maar is dat wel eerlijk tegenover de duurdere arbeider ? Neen , wat deze leeft in een situatie , waar de overheden de kosten van levensonderhoud elk jaar weer opnieuw laten stijgen : gevolg dat zij daarmee de werkgelegenheid en de kennis in Nederland BV ten gronde dragen .
  jammer :ik zou knokken voor het zelfstandig gaan runnen van de fabrieken , buiten het Unilever-concern !Als echte concurent voor topmanagers .Mensen sterkten en laat u niet afkopen met een sociaalplan van niets inhoudende waarde .

  Reactie door Fred — zaterdag 13 oktober 2007 @ 14.48 uur

 39. Ronald — zaterdag 13 oktober 2007 @ 13.51:

  Goedemiddag,

  Ik stel vast dat je “blijkbaar” Freds vraag in het geheel niet beantwoord hebt, want betwijfelbare algemeenheden spuien kan ik niet als een antwoord beschouwen.

  Voorts, ik citeer:

  “Tis heel sneu voor die werknemers, maar als jij een bedrijf hebt en je maakt een product, en als jij dat product kan maken mbv van 5 werknemers dan ga jij er ook geen 10 inhuren he.”

  Tja, een zodanige opmerking noemen psychologen “projectie”: blindelings van de verondertelling uitgaan dat eigen (mis)/opvattingen ook precies zo van toepassing zijn op medemensen.

  Nee, Ronald, zo zou ik in de verste verte niet met werknemers om willen gaan, dan maar geen bedrijf…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 13 oktober 2007 @ 15.00 uur

 40. Het moge toch duidelijk zijn dat de ‘heren’ van het zakenleven, samen met het meeheulkabinet inclusief de koninklijke zijspraak van Maxima het niet meer hebben over DE Nederlander.
  Die bestaat niet meer!! Die is allang met de voorbereiding op het grondwettelijk Verdrag vermoord.
  Dit vooropgezette plan diende zich aan met de euro. DAAR hadden we ons al moeten VERZETTEN. Van de euro naar het Europa Verdrag is een MUST. We moeten alles wat EU-ruimer zien. HET Nederlandse bedrijf bestaat niet meer.
  Hoe kunnen we zo egoistisch zijn? Tenslotte dient alles toch een groter belang: Het Ene Grote Rijk.
  Van Nederland centraal naar Europa centraal.
  Laten we ons voorbereiden op wat tuinonderhoud in provincie Nederland en wat molens ter onderhoud.
  De regering wordt natuurlijk een farce! Die kunnen we vergelijken met een gemeente met als landshoofd een burgemeester. Die mogen we dan zelf kiezen.
  Hier en daar wat stakers zal niet baten… dat is allemaal allang ingecalculeerd.
  2 referenda werden onverbiddelijk verboden. Die van de euro en die van het Verdrag.
  Zie waartoe we gedwongen worden!

  Het is vallen OF opstaan! Gaan we ons land terugveroveren of niet?
  Geloof het maar! Prop het tussen je oren:
  Het is 5 voor 12. Hoog, hoog tijd voor REVOLUTIE.

  Reactie door Gloria — zaterdag 13 oktober 2007 @ 15.20 uur

 41. @39 PS

  Ofwel: DE NATIONALE STAKINGSDAG!

  Reactie door Gloria — zaterdag 13 oktober 2007 @ 15.22 uur

 42. Lijken wel Angelsaksische toestanden, in de VS en GB, bouwen ze ook om de haverklap de industrie verder af, om vervolgens de boel ergens anders, veelal, tegen lagere kosten (geen arbeids- en milieuwetgeving) voort te zetten, ze hebben altijd wel “argumenten” om dit te rechtvaardigen.

  Het geheel moet zeer bitter zijn voor de mensen bij Unilever, Arie van der Zwan, zei nog onlangs in Het Gesprek, dat dit type bedrijven loonmatiging wilden, hebben ze 30 jaar de lonen gematigd en dan verdwijnt de werkgelegenheid toch nog!

  De SP zou met plannen moeten komen om dit te voorkomen, dit geldt trouwens ook voor anderen!

  Reactie door joseph h. — zaterdag 13 oktober 2007 @ 15.33 uur

 43. Het wordt zachtjes aan tijd voor arbeiderszelfbestuur : ziet wat er gebeurd : een paar klo-os zorgen voor de afbraak van de werkgelegenheid in NL. BV. en Oostbloklanden worden een soort Industriepark van de EU t.b.v. de EU-consumptie : in Nederland wordt het op deze manier wel veel schoner ; want nog even , dan loopt de gehele bevolking papier-te-prikken .

  Reactie door Fred — zaterdag 13 oktober 2007 @ 15.37 uur

 44. Fred,

  Het verplaatsen van industrie kennen we in Nederland al langer, denk aan de textiel- en schoenenindustrie, er komt in de meeste gevallen, geen industrie voor terug.

  Als antwoord op Ronald, kunnen we de boel ook omdraaien, 30 jaar loonmatiging, niet alleen in Nederland, moet wel overcapaciteit scheppen! Misschien wordt het eens tijd, de lonen, Europees of wereldwijd te verhogen!

  Reactie door joseph h. — zaterdag 13 oktober 2007 @ 15.45 uur

 45. als ik al de postst van de heer ronald op een rij zet wil hij zo snel als mogelijk iedereen in de ww/wwv/soos hebben zodat de honden aan de top je kunnen dwingen om voor 5 eurie je de schompes te werken bv van groningen in een wimpi uit amsterdam,,alla vvd usa praktijken.zeker de glazen deur bij de appiehein niet gezien,jip moet je maar gaan winkelen waar de deur wel door werkers gebruikt wordt,dus met vlekjes,en wekelijkse aanbiedingen,

  Reactie door ad — zaterdag 13 oktober 2007 @ 15.53 uur

 46. Lonen matigen is men al een tijd mee bezig , maar als de kosten voor levensonderhoud constant stijgen , omdat dientsverlenende instituten , zoals de zorg , energieleveringsbedrijven , gemeentes , … de kosten constant laten stijgen , zal dit leiden tot een hoger loon-eis t.o.v. de Oostblokanden en zal er meer werkgelegenheid daar naar verdwijnen ; vooral de bonsuregelineg spelen daar een belangrijke rol in , want meer winst betekent een bonus .

  Dat de Oostbloklanden de lonen niet snel zullen stijgen is het feit , dat deze daar ook laag wordt gehouden en dat kan nog jaren duren , dus een verarming van NL. BV. zal nog een aantal tientallen jaren zo doorgaan .

  NL. BV. betaalt ook de meeste btw’s t.a.v. oostblokanden , op primaire levensmiddelen .

  Reactie door Fred — zaterdag 13 oktober 2007 @ 16.05 uur

 47. Hallo,

  Allereerst bedankt voor de steunbetuigingen allemaal. Dat doet ons als werknemers van Unilever goed. Ook de steun van de SP bij de poorten van een aantal fabrieken (en die van Rutte in Delft ;-) ).
  En meneer Ronald, als je stelling neemt moet je wel weten waar je het over hebt. In mijn fabriek (Delft) is een utilisatie van tegen de 100 %. In onze divisie is een utilisatie van tegen de 90 %. Dus totaal geen overcapaciteit. Als je wat roept moet het wel kloppen he.
  En in die divisies waar wel teveel fabrieken staan is dit een bewuste keuze van het management. Een paar jaar geleden zijn nieuwe fabrieken in OostEuropa gebouwd. He, we hebben overcapacitiet, vreemd…… En dan u onze fabrieken sluiten. Ze hadden die honderden miljoenen ook hier kunnen investeren.

  Groeten van één van de stakers in Delft.

  Reactie door staker — zaterdag 13 oktober 2007 @ 16.17 uur

 48. Die werknemers verdienen alle steun.De media moet hier onnoemelijk veel aandacht aan schenken,want het zal niet de eerste en de laatste bedrijfsverhuizing zijn.

  Als een werkgever zijn werknemers beoordeelt naar zijn/haar loyaliteit,inzet,kennis, mag een werknemer van zijn werkgever hetzelfde verwachten.
  Wat unilever nu flikt is verraad.

  MEER SOLIDARITEIT

  Reactie door tom — zaterdag 13 oktober 2007 @ 16.32 uur

 49. Geen PvdA-ers ,geen CDA-ers , maar wel eentje van de VVD ?

  Reactie door Fred — zaterdag 13 oktober 2007 @ 16.51 uur

 50. Laat weten dat je de stakers van Unilever steunt (b.v. door even te stoppen met consumeren)op het forum van hun website:

  http://www.geenafbraakmaarafspraak.nl

  (Mooi gekozen naam trouwens, kunnen we geen algemene landelijke acties beginnen onder die naam, in samenwerking tussen SP en vakbonden?? We zitten volgens mij allemaal in datzelfde zinkende schuitje.)

  Reactie door Femke — zaterdag 13 oktober 2007 @ 16.58 uur

 51. Dag mensen, ik zou graag een paar punten bijdragen aan deze discussie.

  1. Ik denk niet dat een boycott van Unilever de werknemers zou helpen. Minder vraag voor hun producten betekent ook minder vraag voor hun arbeid, dus kunnen er zo nog wel meer mensen een baan verliezen.

  2. Men (zoals Paul Ulenbelt) zegt vaak dat aandeelhouders alleen maar op korte termijn denken. Terwijl sommige dat duidelijk wel doen denk ik dat de meeste op langere termijn denken, omdat dat uiteindelijk rendabeler is.

  3. Verder vind ik dat jullie solidariteit redelijk selectief is. Sommige banen zullen inderdaad vervallen, maar andere worden er weer bij gecreerd. Pindakaas zal in de toekomst in Rotterdam worden gemaakt, dus krijgen mensen daar meer werk. En mischien komen er wel banen bij in Polen, maar wat maakt dat uit? Waarom hebben die mensen minder recht op werk? Wat dat betreft lijkt het hier soms net Vlaams Blok.

  Reactie door John — zaterdag 13 oktober 2007 @ 17.13 uur

 52. Geen PvdA-ers ,geen CDA-ers , maar wel eentje van de VVD, als troost voor de MKB!

  Reactie door Gonda — zaterdag 13 oktober 2007 @ 17.33 uur

 53. Naar aanleiding van de reactie van John:
  Er komen inderdaad banen bij: een stuk of 8. Tegen een verlies van 170 niet echt aantrekkelijk. En aandeelhouders die op lange termijn denken? Get real, de meesten hebben ook niks te zeggen. Kijk eens wat de VEB zegt over Unilever. En banen erbij in Polen? Zou mooi zijn, alleen ze hebben nu al een werknemerstekort. Lees je eerst even in en anders: koop aandelen Unilever! Je bent in goed gezelschap.

  Reactie door On Strike — zaterdag 13 oktober 2007 @ 18.04 uur

 54. STAKER, Pluim!!!!!!!!!!
  Doen jij en je maten ook mee bij acties:
  ONTSLAGRECHT
  ONDERZOEK IRAK
  HERBO’S
  AFGHANISTAN
  STOP AFBREUK THUISZORG
  REFERENDUM EU?

  Reactie door Roodkapje — zaterdag 13 oktober 2007 @ 18.07 uur

 55. ONTBREKEND BELEID

  Het ontbreekt dit kabinet aan een visie op onze economie, of specifieker een industrieel beleid.

  Ten einde onafhankelijkheid te garanderen, is een goede verdeling tussen primaire, secundaire, tertiare en quartiere sector noodzakelijk.

  De primaire en secundaire sector sprint ons land uit en er blijft van die sectoren niets meer over.

  Hierdoor worden steeds meer afhankelijk van het buitenland en dat geeft grote risico’s.

  Als Rusland onenigheid krijgt met de Oekraïne of nog erger met ons; dan draaien ze de geld kraan dicht en zitten de Nederlanders in de kou.

  Dat geldt feitelijk ook voor alle gebruiksgoederen.

  Bovendien is het niet hebben van een basis primaire en secundaire sector zeer slecht voor onze betalingsbalans en erger nog de import van goederen uit het buitenland zorgen voor onnodig veel transport en dat transport is zeer milieuvervuilend.

  De primaire en secudaire sector zijn de innovatiedragers en aanjagers voor ons onderwijs en interactieve scholing. Ook ons onderwijs gaat kapot als deze sectoren verdwijnen.

  Het kabinet dient een beleid ontwikkelen zodat deze scheefgroei wordt tegengegaan.

  500 mensen op straat is heel erg maar het probleem is veel groter.

  Als het kabinet niets doet, zoals gewoonlijk, dan moeten wij het zelf maar doen :

  Een boycot van alle Unilever producten totdat wordt besloten dat alle huidige productiefaciliteiten onverkort hier in Nederland blijven, is dan ook zeker een hoognodige en legitieme aktie ten behoeve van ons aller algemeen belang.

  BOYCOT UNILEVER !!!.

  Reactie door ACE — zaterdag 13 oktober 2007 @ 18.27 uur

 56. Leuk, dan conimex straks echt uit het oosten.

  Reactie door ACE — zaterdag 13 oktober 2007 @ 18.31 uur

 57. On Strike,

  Werknemerstekort in Polen? Met 12% werkloosheid, waarschijnlijk wel veel hoger?

  Natuurlijk is het niet aantrekkelijk dat 170 banen verdwijnen. Maar als ze nergens anders erbij komen (of maar weinig) betekent dat de productie eficienter kan, wat uiteindelijk beter voor ‘t land is en de consument.

  En aandeelhouders denken echt wel op lange termijn, voornamelijk omdat het (meestal) meer geld verdient.

  Time to get real yourself perhaps?

  Reactie door John — zaterdag 13 oktober 2007 @ 18.48 uur

 58. waar is de PvdA…toch de Partij van de …-ARBEID- nota bene.. !?!?!?! ..

  Reactie door Daan — zaterdag 13 oktober 2007 @ 18.58 uur

 59. Dit is een voorbeeld van een groot-kapitaal uitzuig strategie.Op een kruideniers-achtige wijze wordt ieder miljoentje omgedraaid.De CEO-s worden betaald in bonussen,in verhouding tot de stijgende beurskoersen/winsten.Unilever genereerd jaarlijks miljardenwinsten.Doch moet nog meer winsten maken,omdat anders de jakhals-hedgefunds al hijgend,bedrijven opeten en in stukken rijten,om die stukken vervolgens duurder te verkopen aan concurrenten.Het zijn de regerings-lakijen van het groot kapitaal,zoals Wouter Bos en Maria van der Hoeven,welke geen maatregelen willen nemen tegen die jakhalzen.Het behoord tot de marktwerking.Dat is in essentie het fundament welke uiteindelijk tot sluitingen en ontslag rondes zal leiden.Deze hebzucht bevorderde de opkomst in de 19e eeuw van Karl Marx (Das Kapital)en Friedrich Engels (Communistisch Manifest).Gaat de geschiedenis zich herhalen?

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 13 oktober 2007 @ 19.17 uur

 60. Goedenavond allemaal:

  Dit heeft hier zeker mee te maken:

  Hoorde op Radio 1 dat de overname van de AMRObank de top enkele HONDERDEN MILJOENEN euro gaat opleveren, de “heer” Rijpman Groenink alleen zal daarvan zo’n 26 miljoen krijgen.
  Dit alles uiteraard BOVEN op de toch al riante salarissen/vergoedingen….
  Hiermee staat dus voor 100 % vast dat dit soort lieden altijd voor overname “zal gaan”, als die hun zakken zo spekt: dat het bedrijfs- en werknemersbelang er dan nog toe doen is of een mooi smoesje, of wordt slechts geloofd door mensen die bovengenoemde feiten niet kennen….

  Ik snap niet dat mensen van het type Ronald dit niet op zijn minst inhalig en onrechtvaardig vinden, of eigenlijk, ik snap dat natuurlijk wel: het ontbreekt hun simpelweg aan rechtvaardigheidsgevoel.

  Totdat ze ZELF de klappen krijgen….

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 13 oktober 2007 @ 19.36 uur

 61. …En wat ook bijna hemeltergend woedeopwekkend en ergernisgevend is:

  Het hele aandeelhouders/kapitalistenzootje heeft al zo veelvuldig grof onbeschoft -en moreel beschouwd- crimineel toegeslagen en dan zouden wij in discussies, terwijl de gerechtvaardigde woede bruisend naar een uitweg zoekt, netjes en salonfahig moeten discussieren: ik heb zin om een potje te vloeken, doe dit echter maar niet….

  O ja, een der kabinetsleden was over de gigabeloningen aan o.a. Rijpman Groening “verbaasd”: als dat de enige emotie is, dan staat hiermee gelijk het moreel gehalte -als dat niet allang duidelijk mocht zijn- van die persoon vast…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 13 oktober 2007 @ 19.50 uur

 62. @57
  Hoi Jan.

  Reactie door Roodkapje — zaterdag 13 oktober 2007 @ 19.50 uur

 63. Mensen worden weer nummers!!!!!! Tellen echt niet meer mee………..

  Reactie door peter — zaterdag 13 oktober 2007 @ 20.23 uur

 64. Off Topic:
  Die halucinerende mushrooms in Den Haag hebben besloten de verkoop van paddo’s in
  Smart Shops te gaan verbieden.
  Enigszins off topic dus hier, ware het niet, dat ze al hallucinerend en zonder in het bijzonder gebruik te maken van die buitengewone middelen als psilocybine, half NL in de as aan het leggen zijn.
  De verbeelding volstaat dus blijkbaar.
  Geen kruid tegen gewassen.

  Reactie door Siske — zaterdag 13 oktober 2007 @ 20.48 uur

 65. 51 john eeuu banen er bij in polen??polen hoort niet bij nederland,polen hoort nergens bij,,dat is een land waar de gevangen worden ingezet voor werk,omdat die banen jatters heel europa verneuken,,zo vlaams blok genoeg?
  wees vooral blij met dat soort ahum landen,,waar de teletummies homos zijn,en vooral mijn held spons bob,,waar weer heerlijk onder zogenaamde christen gemarteld mag worden,net als bij daz cda,en nieuws voor jouw polen en dat andere gehucht zijn alleen maar bij de eu omdat ze gunstig liggen voor een raket schildje ter bescherming van de oberstormbaan furher her boes en steuners.en de russen lekker jennen,en waar kun je dat het best aan overlaten juist hun doods vijand polski enz. en leuke bijkomstigheid de nieuwe geld bruiden zorgen er voor dat jan met de pet te duur is,,te duur is de loonbelasting/en,
  niet de werkers lonen,je moet voor de gein eens hier kijken smorgens,hoeveel er al stevig met een kegel rondlopen.vandaar dat de uitzendbureau’s gaan kontroleren op drank,niet op uitwerpselen op de parkeerplaatsen,langs de weg/rijstijlen/verstaanbaarheid/ahum inburgering/regels die hun niet hoeven te volgen,waar geen kontrole op is of nauwelijks,
  ach ja de schatkist wordt goed gevult.en de werker gedwongen om net nog rond te komen van het loon die net 2-300 euro hoger is als het minima,en volgend jaar gaat alles weer de lucht in.lang leve de koningin,echt niet.
  is dat vlaams blok of niet?in nl dan.

  Reactie door ad — zaterdag 13 oktober 2007 @ 20.55 uur

 66. Grappig verschil eigenlijk tussen de SP en de PvdA: hun website en weblogs gaan echt alleen maar over zichzelf. Typical.

  Reactie door Geert — zaterdag 13 oktober 2007 @ 22.24 uur

 67. @ 58 Daan

  De PvdA heeft de arbeiders de rug toegekeerd, ze willen er niets meer mee te maken hebben.
  Het zijn nu volgelingen von Herr Bakellende.

  @ 66 Geert

  En die van de PVV zaait alleen maar haat en verderf.

  Reactie door Pool — zaterdag 13 oktober 2007 @ 23.19 uur

 68. de top van uni-lever is vergeten hoe en door wie het groot is geworden. de top-criminelen zullen wel net als bij ABN met een miljoenen bonus naar huis gaan.

  Jaarlijks worden er miljarden gestolen uit bedrijfskapitaal en maar klagen.
  De regering maakt zich zorgen. Ik roep de regering op eindelijk eens met daden te komen en niet zo te zeuren.

  Reactie door mcniel — zaterdag 13 oktober 2007 @ 23.33 uur

 69. ‘steunt stakingen Unilever’…aha!!! Zo kun je folderen aan de fabriekspoort óók noemen!!!
  Dat was voor mij dé reden mijn actieve lidmaatschap van de SP op te zeggen, ik was als een gekke jehova alleen maar aan het folderen, en tribunes aan het bezorgen.Dat was niet helemaal wat ik voorstond toen ik lid werd, maar daar werd niet naar gevraagd.Zo worden enthousiasme en spiritualiteit om zeep gebracht…helaas.Maar deze kritiek zijn jullie waarschijnlijk wel gewend.Omdat de SP nou eenmaal uit een bovenlaag en een onderlaag bestaat…idd, nét de PVDA !

  Reactie door DIVANO — zaterdag 13 oktober 2007 @ 23.41 uur

 70. @60/61 Harrie V.

  Ja, ik heb dit hele verhaal vanmorgen op radio 1 gehoord! Niet te geloven dat dit allemaal kan en dat niemand ingrijpt. Alleen maar een mens die zich verbaast… that’s it.
  Op naar de volgende gotspe. Wat een land!

  Reactie door Gloria — zondag 14 oktober 2007 @ 0.34 uur

 71. @ DIVANO 23.41 uur

  En waar ligt nu, na al je teleurstellingen je engagement? Hoe geef je deze nu vorm?
  Vertel! Heb je voor jezelf ‘n alternatief kunnen vinden? Ben benieuwd of je een partij weet te noemen welke beter datgene wat je zegt te hebben voorgestaan vertegenwoordigd.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 14 oktober 2007 @ 0.43 uur

 72. @ Harrieke/Gloria

  Teveel aan dopamine>schizofrenie>ontbreken empathie?

  Harrieke: “Is het toeval dat ik bij dit soort berichten weer wordt herinnerd aan een op dit weblog geciteerd artikel, waarin door terzake deskundingen werd vastgesteld dat heel veel topbestuurders en topmanagers van grote ondernemingen -gelegd langs een psychiatrische meetlat- in feite psychopaat zouden worden bevonden!

  Psychopaten ontbreekt het immers totaal aan inlevingsvermogen in hun slachtoffers….”

  Ik vermoed steeds meer verband Harrieke!

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 14 oktober 2007 @ 2.52 uur

 73. @69 Divano i divani.

  Mag men als Jehova getuige wel lid zijn van een politieke partij of andere partij of instelling ????????????
  Bij de Jehova’s mag men niet eens de verjaardag van je eigen kind vieren,etc.etc
  Je noemt jezelf een gekke Jehova stond jij
  dan ook op zondagmorgen in alle vroegte bij
  de mensen te bellen??
  Ik hoef geen antwoord hoor, Ga met God dan hebt je een goede leidsman,(he,die heb ik niet van mijzelf hoor Di)

  Reactie door Henk de Bruin — zondag 14 oktober 2007 @ 10.03 uur

 74. Divano,
  Het postjë met zender “henk de bruin” is
  niet van Henk de Bruin himself.

  Even een postje aan POOL; Toon c.s. de
  ouwe zeeman is niet meer ,dus deze en gene
  zullen geen commentjes meer van hem lezen,hij is gaan hemelen via de grote barbeque.

  Reactie door Joop 1 c.s. — zondag 14 oktober 2007 @ 10.23 uur

 75. 66 geert (je) wilde,,even wat zeggen??
  eeuu is dat geen overeenkomst dan???
  en als ik een website zou hebben over mijn hobby bv,zeg eeuu denk denk,wikkie de viking manier,denk,
  ja ik heb het model treinen,en mijn vrouw en film,dan zet ik mijn vrouw vastgebonden op het HO spoor op film net als er een marklin trein aankomt.toet toet,tjoeke tjoeke,gil gil.
  dan ga ik het niet hebben over de ruimtevaart op mijn weblog.
  mijn vrouw vastgebonden op de neus kegel van een 1 op 100 schaal raket,dan krijg je echt een heel ander weblog/film.
  films die bv niet door mijn twee bloedjes van kinderen gezien mogen worden.
  snappie?

  Reactie door ad — zondag 14 oktober 2007 @ 10.46 uur

 76. @ 74 Joop 1 c.s.

  Dit vind ik erg om te horen, mijn gedachte gaan nu dan ook naar de familie en nabestaanden en vrienden van Toon c.s.

  Ik wens hen allen veel sterkte met het dragen en verwerken van dit grote verlies.

  Toon is aan z’n laatste reis begonnen, ik wens hem een behouden vaart.

  Reactie door Pool — zondag 14 oktober 2007 @ 11.21 uur

 77. @74 Joop 1 c.s. en alle klauwen uit de mouwen

  Ik wens jou/jullie sterkte met Toon die ook onze Toon is.
  Wat onverwacht! Onze actieve Toon… hier op het weblog. Ik zal hem missen.

  Met meelevende groet!

  Kom op mannen!!!!

  Reactie door Gloria — zondag 14 oktober 2007 @ 12.15 uur

 78. @72
  Psychopaten ontbreekt het immers totaal aan inlevingsvermogen in hun slachtoffers….”
  ………..
  Dan heb je nog grote groepen ik denk aan politiek,rechters,verzekeringen en een groot deel van de mensen ook hierbij ontbreekt het immers totaal aan inlevingsvermogen in DE slachtoffers.

  Reactie door De Hakker — zondag 14 oktober 2007 @ 12.18 uur

 79. Geert, waar moet het dan over gaan? Donald Duck? nee toch?

  Reactie door cynthia — zondag 14 oktober 2007 @ 13.19 uur

 80. @74

  Een, twee, drie, in Godsnaam.

  En volgens goed gebruik, dan een flinke slok en en vette paling.

  Wens jullie veel sterkte met het verlies van een kameraad.

  Reactie door Roodkapje — zondag 14 oktober 2007 @ 15.56 uur

 81. Unilever, zit allang in landen zoals Polen, Rusland, ten eerste omdat daar de lonen stukken lager zijn (gemiddeld 350 dollar).
  Maar ook omdat de regels en wetten in Nederland niet meer haalbaar zijn voor sommige bedrijven.
  Zo heeft de arbo-wet voorschriften dat bijvoorbeeld een werknemer niet meer dan 10kg mag tillen per keer, zich niet vaker mag bukken dan 1500x per dag wat ook geld voor reiken naar iets boven het hoofd of boven schouderhoogte.
  Ondernemers worden dood gegooit met regeltjes en plichtjes

  Reactie door TT — zondag 14 oktober 2007 @ 16.08 uur

 82. @76 en 77,

  Hier kan ik me alleen maar bij aansluiten.

  Vaarwel Toon en een goede reis.

  Reactie door TT — zondag 14 oktober 2007 @ 16.15 uur

 83. Joop c.s. vandaar dat we niet veel meer van jullie hoorden, ik wens je veel sterkte Joop, en blijf schrijven hier, we hadden jullie al gemist.

  Reactie door Carla — zondag 14 oktober 2007 @ 17.48 uur

 84. Heerlijke man die Toon, recht voor de raap geen moeilijk gezwam.
  Als er iets is boven, dan zeker voor zo geweldige kerel.

  Reactie door De Hakker — zondag 14 oktober 2007 @ 18.02 uur

 85. @81
  De arbo regels zijn prima haalbaar maar men heeft er geen zin in,de werknemer is voor de werkgever geen mens maar een werktuig.
  Is die tien kilo geen 25 kilo trouwens.

  Reactie door De Hakker — zondag 14 oktober 2007 @ 18.08 uur

 86. hakker,is klaar,de arbo regels en 25kg ook,wat een wonderful world,ik hoop allen dat niet is het gevold van de 25 kg honden stront die voor jouw deur is/ over gaat

  Reactie door gaf — zondag 14 oktober 2007 @ 19.42 uur

 87. @85

  23 kg precies!

  Reactie door ACCEPT — zondag 14 oktober 2007 @ 20.02 uur

 88. En 17 kg voor vrouwen!

  Reactie door ACCEPT — zondag 14 oktober 2007 @ 20.02 uur

 89. Ik heb begrepen dat een ouwe zee tijger heen gegaan is en dat nog wel tijdens de grote barbegue met zeer waarschijnlijk de sauzen van calve op de tafels.

  Waarschijnlijk was dit de laatste reactie van Toon, mag ik even uw aandacht daarvoor.

  ANJA B.
  Je bent zo nieuwsgierig dat we zeker weten dat je dit postje leest,het doet ons een vreselijk genoegen dat je klaar met ons bent,
  wij hebben geen enkele notie dat wij iets met elkaar hadden.
  Het Klauwen uit de mouwen team bestaat uit acht mannen,nooit werkeloos geweest, van rond de tachtig jaar.
  Je krijgt hier de curriculum vitae van Toon,alleen van Toon dus.
  1929,in de armoe geboren,1935 naar de lagere school ,vier jaar ambachtschool,in de hongerwinter bij enorme lieve boerenmensen,nu agrariers,voor mijn kost op het land gewerkt,niks verkeerds mee,hoor.
  2 jaar zeevaart school,eerste zeereis gemaakt bij de batavierlijn,daarna zeevaartschool en cursussen van de maatschappij,sociale vaardigeheden,engels,
  management,bij de maatschappij als lid van de bond van zeevarenden kaderlid in de personeelsvertegenwoordiging,later voorzitter centrale ondernemingraad,etc.etc.
  50 jaar lid geweest van de PvdA en de NVV?FNV.Door de man die in dit land zijn leven lang al in strijd is tegen de millieu en andere vervuiling Remy Poppe bij de SP gekomen.
  Gewerkt aan boord van buitenlandse öcean going vessels.
  Even over de Klauwen uit de mouwen team
  wij doen heel eenvoudig vrijwillegerswerk
  in de zorg,mogen onkosten schrijven maar doen dat niet,ons werk is niets bijzonders hoor,er werken hier wel meer mensen gratis in de opslagplaatsen voor slaachtoffers van het oudervworden.
  Wij hopen dat opgemeld postje kan verwerken.
  Wij sluiten Anja B en Madelief af.

  Reactie door Toon c.s. — donderdag 27 september 2007 @ 15.30

  Toon c.s. bedankt !

  Reactie door Peter Mink — zondag 14 oktober 2007 @ 20.19 uur

 90. @86
  25 kg blijft 25 kg Gaf of het nu honden stront is of een uitdraai van jouw.
  Groet hakker.

  Reactie door De Hakker — zondag 14 oktober 2007 @ 20.33 uur

 91. @ Peter Mink (89):

  R.I.P. Toon.
  ——————

  Mark Rutte? Bien étonné de se trouver ensemble! O, maar dat komt alleen maar doordat hij zélf bij Calvé heeft gewerkt. Een zeer beperkte, zeer speciale solidariteit dus.

  En…aha… Mark Rutte steunt NIET, consequent als hij is, de staking als zodanig!

  @ Haras (27):

  Ik ben het met je eens. MacMillan’s was superieur!

  @ Henk de Bruin (29):

  Citaat: “Ik haat ineens pindakaas!!!!!!!!!!!!”

  Helaas, pindakaas…..

  @ Ouwe Dirk (32):

  Reorganisatie is altijd al een geldige reden voor ontslag geweest. Daar helpt geen lievemoederen aan.
  “Modernisering/versoepeling” van het ontslagrecht heeft hiermee dus niets te maken.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 14 oktober 2007 @ 20.51 uur

 92. ok, zo is het!!!!
  ,iederen zíjn eigen stront.Smakelik eten .Zezdronia

  Reactie door gaf — zondag 14 oktober 2007 @ 22.28 uur

 93. De meeste reacties hier vind ik vooral emotioneel en niet altijd even realistisch..De reacties op ene Ronald hier getuigen daarvan..Hij klinkt realistisch en zijn mening verdient meer dan de manier waarop hij hier bejegend wordt!
  In economisch opzicht (op langere termijn) heeft hij gelijk..De essentie is alleen dat het bij de SP niet altijd op de eerste plaats om economisch gewin gaat! Solidariteit staat voor ons heel hoog in het vaandel, ook al zou dat op de korte termijn van Unilever (en de aandeelhouders) ook een bijdrage vereisen! Ik sta achter die werknemers, niet omdat het goed voor de economie zou zijn, niet omdat het goed is voor (de concurrentiepositie van) Unilever! Dat is een andere discussie..Ik kies vanuit een gevoel van medemenselijkheid voor die medewerkers, die volkomen terecht de strijd om hun eigen voortbestaan aangaan! Welke (soms ongefundeerde) argumenten daarbij over de toonbank vliegen, dat vind ik niet belangrijk. De meningen zijn volgens mij van beide kanten ongefundeerd en vooral gericht op eigenbelang!
  Maar gezien de machtsverhoudingen lijkt het mij in dit geval een meer dan juiste beslissing van de SP, om het op te nemen voor diegenen die elke vorm van steun keihard nodig hebben! Ik wens deze medewerkers heel veel succes in hun strijd om het bestaan voor henzelf en hun gezin!! En SP, blijf hen steunen! Niet alleen nu ff “aan de poort” voor de ogen van de pers, maar ook straks wanneer de media haar aandacht alweer op andere zaken gericht heeft..! Noblesse Oblige..!

  Reactie door ToN — maandag 15 oktober 2007 @ 1.03 uur

 94. waarschijnlijk krijgt Unilever voor de verkassing van hun productie ook nog EU-subsidie : het land van aankomt gaat bij Brussel , subsidie aanvragen om de infrastructuur te verbeteren ten behoeve van nieuwe te vestigen industrie ?

  Reactie door Fred — maandag 15 oktober 2007 @ 11.45 uur

 95. Of met de verkassing , het milieu mee gediend is ondergeschikt : Het transport zal alleen maar toenemen uit de armere landen , naar de rijker landen : wie betaalt de kosten ?
  Dit zie je ook met de landen , zoals China , de vervoerders verdienen daat kapitalen aan , om de rotzooi uit China naar de Westerse wereld te transporteren ; en dat blijft zolang de kosten per arbeider laag blijft , en dat zo wel blijven , naar aanleiding van uitspraken van hoge orde Chinese , dat zij niet het Westerse politieke model wensen in te voeren !

  Reactie door Fred — maandag 15 oktober 2007 @ 11.49 uur

 96. en wat denkt de ELITE in Den Haag hier van?!
  NIETS!

  ook dit waait wel weer over of gaat weer voorbij,maar men gaat gewoon door op de VOC koers…

  zo makkelijk komt JPB overal mee weg.
  hoeveel procent krijgen ze er volgende termijn weer bij?

  Reactie door iew — maandag 15 oktober 2007 @ 14.58 uur

 97. Lijken wel Angelsaksische toestanden, in de VS en GB, bouwen ze ook om de haverklap de industrie verder af, om vervolgens de boel ergens anders, veelal, tegen lagere kosten (geen arbeids- en milieuwetgeving) voort te zetten, ze hebben altijd wel “argumenten” om dit te rechtvaardigen.

  Reactie door Onno — dinsdag 16 oktober 2007 @ 0.03 uur

 98. Rutte was saneerder bij CALVE ; zit je dan wel op zijn support te wachten ?

  Reactie door Fred — dinsdag 16 oktober 2007 @ 13.08 uur

 99. Bonusje hier , bonusje daar : lang leve de Globale Bonus-hunters im Welt

  Reactie door Fred — dinsdag 16 oktober 2007 @ 13.12 uur

 100. Het postjë met zender “henk de bruin” is
  niet van Henk de Bruin himself.

  JOPIE c.s Ik zie deze post nu al, ook @89.
  Vraag mij werkelijk af wat dit met de dood van Toon te maken heeft, als het al waar is.
  Ga een ander belazeren, aan een nieuw aliasje toe?
  Zoals Olav al zegt: Helaas PINDAKAAS!
  Wie er in wil trappen trapt er maar in, maar ik niet, ga maar één of andere rotterdamse idioot voor de gek houden, maar bij mij zal dat niet lukken.
  R.I.P. Lang leve de eerlijkheid en het socialisme. Laat dat maar eens even tot je door dringen JOPIE!
  Bij mij ben je aan het verkeerde adres.
  Goede nachtrust gewenst. Eigenlijk heb ik maar één woord voor jou en dat begint met een V…..!!!!!!!!!!!!!
  Dag Joop, mazzel, tot aan de hemelpoort!

  Reactie door Anja (B) — dinsdag 16 oktober 2007 @ 17.57 uur

 101. iew — maandag 15 oktober 2007 @ 14.58:

  Goedenavond,

  Beste iew, de onthutsende en treurigstemmende politieke werkelijkheid is hoogstwaarschijnlijk dat ongeveer de helft van de bevolking behoorlijk medeplichtig is en is gemaakt aan wanbeleid (en voornamelijk daarvan voordeel heeft, de klappen zijn voor de andere helft).
  En als de zittende, regerende elite mocht twijfelen aan de “loyaliteit” van die vooral opportunisten, deze altijd nog de hersenspoelende en misleidende massamedia en -mocht ook daaraan getwijfeld worden- misschien nog knoeien met verkiezingen als mogelijkheid achter de hand houdt… (in feite is knoeien ook het bij herhaling suggeren van mogelijk stemgedrag dat dan gewaarborgd zou zijn door “betrouwbare” onderzoeksbureau’s (we weten verdomme nog niet eens OF ze ueberhaupt alles wel zo hebben onderzocht als ze beweren, en -mocht dit wel zo zijn- alle relevante gegevens over steekproefgrootte, betrouwbaarheid etc. ontbreken meestal!!).
  Kennelijk dienen die bureaus vooral ter sturing van de kiezer, niet zozeer ter onderzoek van zijn politieke voorkeur…

  De “muurvastheid” van de heersende politiek die zo is ontstaan, doet je dan soms afvragen, “waar doe ik het voor”, maar doet je dan ook terdege beseffen dat strijden tegen onrechtvaardigheid altijd moet gebeuren, ongeacht de politieke “opbrengst”.

  En, ik voeg daar als christen aan toe, ik weet dat deze tijd -waarin de grootegoisten onverslaanbaar LIJKEN…-zo is voorspeld en dus verbaast e.e.a. mij niet echt:
  Uit mijn christenzijn put ik mijn werkelijke hoop… en zie verder geen echte tegenstrijdigheid met mijn sympathie voor de S.P.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 16 oktober 2007 @ 19.09 uur

 102. Calve , kan toch ook Unilever eruit gooien ?

  Reactie door Fred — woensdag 17 oktober 2007 @ 19.55 uur

 103. @102 fred,

  Calvé is van Unilever fred.
  Gaat er al een lichtje (c.q. TL-BALK) bij je branden?

  Reactie door Anja (B) — woensdag 17 oktober 2007 @ 20.12 uur

 104. Ronald, Unilever heeft niet te maken met overcapaciteit. Unilever heeft te lijden onder wanbeleid en inhalige aandeelhouders. Dát is het probleem, en daar zijn hardwerkende mensen die Unilever hebben gemaakt tot wat het nu is, de dupe van. De te hoge loonkosten is ook een bullverhaal, maar over de ruim 1200 managers die er rondlopen hoor je ze niet. Laten ze dáár maar eens wat aan doen! Straks zullen ze in de zgn lageloonlanden precies hetzelfde gaan flikken, want de heren aandeelhouders zullen nooit tevreden zijn met wat ze hebben. Bijna 5 miljard winst, en nóg is het niet genoeg! Moet het personeel de dupe worden van hun inhaligheid en leugens? Jarenlang bezuinigen, jarenlang hard werken met steeds minder personeel, en als dank sluiten ze de tent en geven als reden enkel leugens leugens en nog eens leugens.

  Reactie door Echtgenote van een Unilevermedewerker — vrijdag 19 oktober 2007 @ 15.21 uur

 105. Eerst van alles en nog wat overhevelen naar andere landen, en dan hard van de daken schreeuwen dat er overcapaciteit is, en het personeel eruit knikkeren. Het is schandalig! We hoorden al jarenlang geruchten dat ze fabrieken zouden sluiten maar altijd werd het ontkent. Het was al langer bij de aandeelhouders bekend dat dit stond te gebeuren, en let maar op, de resterende drie fabrieken zullen ook gaan sluiten.

  Reactie door Lisa — vrijdag 19 oktober 2007 @ 16.49 uur

 106. Ik vind het al helemaal onzin mijn vader werkt daar en ik wil echt niet dat hij ontslagen word terwijl als ze gaan verhuizen misschien evenveel geld verdienen als hier!!

  Reactie door Chantal — vrijdag 19 oktober 2007 @ 21.13 uur

 107. Calve is van de werknemers en niet van Unilever. Want wie is Unilever dan wel? Ik heb ze in ieder geval nog nooit bij Calve gezien. Of het moeten die lui zijn die af en toe een paar jaar in een kantoortje zitten, en dan hun kunstje weer ergens anders gaan doen. Niemand weet waar die precies vandaan komen, maar meestal zijn we blij als ze weer vertrekken.

  Reactie door On Strike — zaterdag 20 oktober 2007 @ 2.15 uur

 108. Ben niet zo deom Anja : Calve kan zich toch uit unilever kopen : d.w.z. zelfstandig weer opnieuw beginnen .

  Reactie door Fred — maandag 22 oktober 2007 @ 18.24 uur

 109. Kijk , als unilever nu in een Oostblokland subsidie krijgt om daar een fabriek op te zetten en daarbij ook het voordeel heeft om goedkoop personeel te ronselen ; dan is deze stap logisch , maar niet echt sociaal : wel aan het laatste hebben managers maling .

  Reactie door Fred — maandag 22 oktober 2007 @ 18.26 uur

 110. Beste Jan, ik ben absoluut voor een consumentenboycot op Unilever producten. Dat ze ook hun hoofdkantoor willen verplaatsen van Rotterdam naar London vind ik totaal ongepast. Misschien kan er een lijst komen van alternatieve producten (van Nederlandse bodem) die we beter kunnen kopen!

  Reactie door Emile Chappin — zaterdag 27 oktober 2007 @ 15.44 uur

 111. Emile Chappin, That`s the Spirit! Openlijk verzet door inwoners/burgers! Zij pakken de gewone mens? Dan pakt de gewone mens geld terug door niet meer uit te geven aan bedrijven die zich het lot van arbeiders niet aantrekken en ze gebruiken als werktuig

  Reactie door cynthia — maandag 29 oktober 2007 @ 9.37 uur