Geweld online

Panorama (BBC) had gisteren een aflevering over geweldvideo’s op internet, en dan specifiek filmpjes van kinderen en tieners die bruut worden afgetuigd door leeftijdsgenoten.

Deze clips staan op YouTube, maar er zijn zelfs speciale websites voor. (Ik ga er niet naar linken, want ik gun ze de bezoekers niet.) Een van de oprichters van zo’n ‘gespecialiseerde’ site zei: ‘We tonen slechts wat er gebeurt’, maar de presentatie en de commentaren lijken meer op verheerlijking van dit geweld. Hij zei het gruwelijk te vinden, maar ondertussen verdient hij goed geld aan de advertenties van gerenommeerde bedrijven als British Telecom, Virgin en EasyJet. (Pas toen de BBC begon te bellen, trokken zij hun advertenties terug.)

Een leraar in de uitzending: ‘Kinderen zagen vroeger op school soms eens per jaar een vechtpartij in de pauze. Dat was dan bijzonder. Nu zien ze elke dag op internet en op hun mobieltjes gevechten van jongeren onderling, het wordt de normaalste zaak van de wereld. En als geweld gewoner wordt, dan wordt de drempel om zelf gewelddadig te worden natuurlijk ook steeds lager.’

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 31 juli 2007 :: 16.49 uur

120 Comments

120 reacties

 1. Kan hier niet wakker van liggen je ziet niets anders dan zelfverheerlijking van geweld elke avond op TV weer.
  Dit is maar een druppeltje.
  Laat die schoolmensen maar hun mond dicht houden als er geweld is op school probeert men op alle mogelijke manieren aangifte tegen te houden om de naam van de school niet in diskrediet te brengen.
  Behalve als een van de leerlingen een rolletje drop steelt uit de automaat dan sleept men hem voor het gerecht.
  Ziele poten.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 31 juli 2007 @ 17.12 uur

 2. Ik kan hier wel wakker van liggen,ik heb zeven kleinkinderen en wat moet hier van komen als geweld “gewoon” gaat worden?

  Reactie door Diny — dinsdag 31 juli 2007 @ 18.06 uur

 3. Diny,
  Hakker zit er niet veel naast,hoor en geweld is al gewoon geworden,jammer maar het is wereldwijd niet anders.

  Reactie door henk de bruin — dinsdag 31 juli 2007 @ 18.22 uur

 4. De Sp even daar gelaten, wordt dit wel een lastige. De overheid kan nu eenmaal niet de morele high ground kiezen en tegelijkertijd de oorlog in Irak ondersteunen. Ze kiest er zelfs voor geen verantwoording er over af te leggen.

  Vervagend normbesef. Voorbeeld doet volgen.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 31 juli 2007 @ 18.32 uur

 5. Zeker voor marokaantjes is de drempel laag om op school geweld te gebruiken en verkrachtingen te plegen in buurten. Kijk maar in de kranten of volg het nieuws! Het wordt weer gekopieerd door onze eigen jeugd, want dan horen ze er ook bij. Indruk maken hé, voor elkaar.

  Reactie door Helldriver — dinsdag 31 juli 2007 @ 18.33 uur

 6. Ik vind verheerlijking van geweld en de lust tot het laten zien daarvan beneden iedere moraal en maak me daar wel zorgen over.
  Met die leraar ben ik het niet eens.
  Vroeger waren knokpartijtjes tussen jongens voor en na school aan de orde van de dag. Het was wel een stuk ‘minder’ geweldadig (men had een grens denk ik en gebruikte geen wapens, maar blauwe ogen evengoed zo nu en dan)Vroeger werd er niet uit de supermarkt gestolen omdat die er niet was, maar uit de boomgaard evengoed en op de markt werd ook weleens een appeltje achterovergedrukt omdat het ook daar voor het pakken lag. Vroeger braken ook hier en daar wel eens brandjes uit door het spelen met lucifers maar werd dat niet zoals nu gecriminaliseerd, We moeten m.b.t. vroeger en nu wel ‘eerlijk’ blijven vind ik. We criminaliseren veel meer dan toen en pakken het grove geweld en het bijna ‘genieten’ daarvan, het geweld om het geweld zoals hierboven niet genoeg aan omdat er nauwelijks een agent op straat is in vele gevallen en geen volwassene meer die ingrijpt omdat het gewelds’niveau’ enorm is toegenomen.
  We hebben het altijd over het mooie van de nieuwe media maar niemand heeft zich echt bezigggehouden met de minder mooie kanten.
  Bovendien. Ik vind het belachelijk als ik leerkrachten hoor zeggen het niet normaal te vinden mobieltjes op school te verbieden, althans tijdens en tussen de lesuren. Daar is nl. helemaal niets mis mee.
  De pet kwam in de klas, de jas kewam in de klas het fotograferende mobieltje kwam in de klas en ga maar door. Ik moet zeggen dat ik dat niet begrijp.

  Reactie door Henny — dinsdag 31 juli 2007 @ 18.39 uur

 7. Programma’s als de Gouden Kooi helpen ook niet echt vroeg in de avond wordt zoiets al uitgezonden. Als of schelden en elkaar te lijf gaan normaal is, Jerry Springer was ook zo’n voorbeeld. Misschien dat de overheid toch maar eens moet ingrijpen, maar hoe?

  Reactie door Harry Sangers — dinsdag 31 juli 2007 @ 18.42 uur

 8. @6
  Je vergeet nog een paar dingen die in de klas kwamen en komen.
  Drugs,messen,pistolen.hoofddoekjes ,onbeschoftheid en een vreselijke grote bek.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 31 juli 2007 @ 19.11 uur

 9. Laten we beginnen met op alle scholen verplicht bij de ingang de mobieltjes in een kluisje te laten, en pas na schooltijd er weer uit.

  En als een site als YouTube zich niet verantwoord gaat gedragen, dan moeten we ze treffen waar ze het gevoeligst zijn: hun reputatie. Dan moeten we maar een publieksactie beginnen tegen de sites die miljarden geld aan de verheerlijking van geweld, en hun adverteerders op een zwarte lijst zetten.

  Reactie door D. van den Bergh — dinsdag 31 juli 2007 @ 19.18 uur

 10. het best voorbeeld is “Zinloos Geweld”…
  De rest van mijn gedacht, laat ik het aan de “maar ik rook niet” Syndrom…

  Reactie door gaf — dinsdag 31 juli 2007 @ 19.26 uur

 11. Vraag is waar we hier het accent op leggen. Op geweld of op vervagend normbesef.

  Het gaat hier volgens mij niet over geweld op school, maar om het verheerlijken en exploiteren van geweld. Geweld kan een heel eenvoudige oorzaak hebben, 1 op 1.
  Maar een vervagend normbesef werkt veel verder en dieper door. Dan is er in deze maatschappij iets heel erg fout.

  Wat zou daar nu de oorzaak van zijn?

  Wanneer in een liberaal kapitalistische maatschappij individuele vrijheid verheerlijk wordt, het eigen ik prefeleert. Daar is geen plaats voor solidariteit, gemeenschapzin. Een samenleving kan niet bestaan op de schouders van individueen.
  Zonder sociale cohesie valt een maatschappij uit elkaar.

  Blijkbaar is dit dus een van de talloze symptomen van een gemeenschap die langzaam maar zeker uit elkaar valt.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 31 juli 2007 @ 19.47 uur

 12. @ 11 Rob de Kuster,

  U raakt spijker op zijn kop met de volgende punten:

  1- “De overheid kan nu eenmaal niet de morele high ground kiezen en tegelijkertijd de oorlog in Irak ondersteunen. Ze kiest er zelfs voor geen verantwoording er over af te leggen” .

  2- “Vraag is waar we hier het accent op leggen. Op geweld of op vervagend normbesef”.

  3- “Wanneer in een liberaal kapitalistische maatschappij individuele vrijheid verheerlijk wordt, het eigen ik prefeleert. Daar is geen plaats voor solidariteit, gemeenschapzin. Een samenleving kan niet bestaan op de schouders van individueen.
  Zonder sociale cohesie valt een maatschappij uit elkaar”.

  Reactie door Khosrow — dinsdag 31 juli 2007 @ 20.16 uur

 13. on topic

  Ik snap de ophef.

  Maar de PC kun je gewoon ook zien als een soort TV. En wat wordt er al generaties lang vertoont op TV?

  Hetzelfde geweld. Als het niet gespeeld is door akteurs, dan zijn het wel reality’s, hooligans en de ellende en het geweld op de diverse journaals. En wat je op de muziekzenders ziet daar wordt je ook niet vrolijk van. Hoe schraler het muziekale talent; hoe meer bloot en gegeil om dit te verhullen.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 31 juli 2007 @ 20.19 uur

 14. @ 11 Rob de Kuster,

  Dat is zo ongeveer waar!

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 31 juli 2007 @ 20.22 uur

 15. SOAPSERIES ALS LEERMIDDEL
  Goed dat de SP aandacht heeft voor de invloed die media hebben op gedrag. Die invloed is heel groot. Dat is te zien aan bijvoorbeeld het nabootsen van kleding en taalgebruik van popidolen en filmsterren, vooral door tieners.

  Ontwikkelingsorganisaties hebben de media ontdekt als effectieve manier om sociale problemen te verminderen.

  In veel ontwikkelingslanden zijn de maatschappelijke problemen immens. Veel geweld tussen stammen, moorden, seksueel geweld, veel ziektes en stressklachten, talloze aidswezen, massale corruptie, zware georganiseerde misdaad, verslavingen, enorme luchtvervuiling, ondervoeding, analfabetisme, ziekmakende leefwijzen, gevaarlijke werkomstandigheden, enz…

  Stel, je gaat met een team ontwikkelingswerkers naar Nigeria. En jullie zijn daar het enige enige team in een gebied zo groot als Nederland met een klein budget. Wat zou je dan doen om daar het tij te keren?

  Ontwikkelingswerkers hebben nu dus een sterke remedie gevonden voor veel maatschappelijke problemen. Dat is onderwijs via soaps. Daarbij komen deze problemen aan de orde in soapseries. En de kijkers worden daarbij gestimuleerd om erover na te denken. Bijvoorbeeld laten die programma’s zien wat de gevolgen kunnen zijn van verschillende gedragsalternatieven.

  Bijvoorbeeld Mike betrapt zijn vriendin Lona in bed met een andere man. Hij krijgt de neiging om hem in elkaar te slaan. Wat kan hij doen? Wat kunnen daarbij de gevolgen zijn van geweld? En hoe had deze situatie voorkomen kunnen worden? En op welke manieren kunnen Lona en haar minnaar reageren?

  Educatieve soap is geen soap waar al het geweld en probleemgedrag uit is gehaald. Want die problemen maken het juist spannend, boeiend en herkenbaar. Maar geweld en andere negatieve gedragingen worden op zo’n manier getoond, dat de kijkers erover gaan nadenken. En dat het publiek leert welke voor- en tegenargumenten er zijn voor die gedragingen. En wat positieve gedragsalternatieven kunnen zijn.

  Bijvoorbeeld als je woedend bent, kun je lichamelijk geweld gebruiken, maar dat kan ernstige gevolgen hebben voor beide partijen. Je kunt als alternatief ook gaan hardlopen, en dan het probleem bespreken met iemand die wijze raad kan geven. En in een rijk land kun je via internet informatie zoeken over het probleem. En vervolgens kun je zoeken naar creatieve oplossingen voor het conflict.

  Een educatieve soap kan een beetje moraliserend zijn, maar dat hoeft niet. Het kan ook alleen verschillende gedragsalternatieven laten zien, of bespreken. Zodat de kijker zelf bewust een bepaalde manier van handelen kan kiezen.

  Het grote voordeel van soaps is dat er een massaal publiek mee wordt bereikt op een indringende manier. Het effect van een educatieve soap is daardoor veel groter dan van peperdure SIRE-spotjes waarvoor reclamezendtijd moet worden betaald.

  In principe hoeven er geen extra kosten te worden gemaakt bij educatieve soaps. Want de soaps worden toch al gemaakt. Bovendien gaat er van de huidige soaps nu vaak een negatieve invloed uit. De kijkers leren er nu vaak van dat je problemen met succces kunt oplossen met machtsmisbruik, chantage en geweld. De huidige SIRE-spotjes zijn daartegen dweilen met de dijk open.

  De educatieve soaps worden nu al gebruikt in verschillende ontwikkelingslanden. En ze kunnen na vertaling door veel landen worden gebruikt. Dat verlaagt de kosten aanzienlijk en kan er zelfs geld mee worden verdiend. Ook kunnen rijke landen hun educatieve soaps gratis ter beschikking stellen aan ontwikkelinglanden.

  In ontwikkelingslanden kunnen alle mensen van een dorp soms gebruik maken van één tv. En voor plaatsen waar alleen een radio is, worden deze educatieve soaps ook gemaakt in de vorm van radiohoorspelen.

  Ook van computerspelletjes kunnen mensen veel leren over gedrag. Educatieve games kunnen met dit doel worden gemaakt. Bijvoorbeeld simulatiegames over een mensenleven.

  1. http://seriousgames.startpagina.nl

  2. http://www.enter-educate.nl/21-6.pdf

  3. http://www.google.com.au/search?hl=nl&rls=RNWE%2CRNWE%3A2005-04%2CRNWE%3Aen&as_qdr=all&q=soaps+leren+%22entertainment+education%22+

  4. http://www.google.com.au/search?hl=nl&rls=RNWE%2CRNWE%3A2005-04%2CRNWE%3Aen&as_qdr=all&q=soap+leren+%22entertainment+education%22+

  5. http://www.google.com.au/search?hl=nl&rls=RNWE%2CRNWE%3A2005-04%2CRNWE%3Aen&as_qdr=all&q=onderzoek+leren+%22entertainment+education%22+

  6. http://www.rnw.nl/cgi/?app=rntc&page=index&id=81

  7. http://www.populationmedia.org/programs/sabido.html

  8. http://mediacommunity.org

  9. http://www.google.com.au/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=RNWE,RNWE:2005-04,RNWE:en&q=%22drama+for+development%22

  VIDEO
  http://www.populationmedia.org/linkz_plus/linkz_plus.html

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 31 juli 2007 @ 20.39 uur

 16. De happy slappers die een zwerver doodsloegen zijn onlangs gelukkig tot levenslang veroordeeld. Hopelijk wekt dit een beetje afschrikwekkend.

  Reactie door Willem — dinsdag 31 juli 2007 @ 20.53 uur

 17. Ik vind dat Marijnissen hier een goed punt heeft !

  Reactie door Anno Zijlstra — dinsdag 31 juli 2007 @ 21.04 uur

 18. Jan heeft altijd goede punten jammer dat ze geen regeringsverantwoordelijk durven te nemen om er iuts aan te doen i.p.v. wat van te zeggen.

  Reactie door 10- mijoenste — dinsdag 31 juli 2007 @ 21.16 uur

 19. het meeste (verbale) geweld komt nog steeds van ouderen .jeugd die in volggebouwde steden wonen worden puur om het het feit dat ze jong zijn,een scooter hebben en elkaar ontmoeten gezien als hangjongeren en criminelen .de jeugd word overspoeld met (verbaal)geweld en normen en waarden vervagen
  1.een regering die ons een oorlog inliegd
  2.ministers die zichzelf een loonsverhoging bezorgen en na 100 dagen niet verder komen als het aanbevelen van spaarlampen.
  3.onbetaalbare huizen en makkelijkker ontslagen worden (met 16 ben je al te oud voor de zakkenvullers )dragen ook niet bij aan een toekomst perspectief voor de jeugd.
  4.jeugdwerk en jeugdhonken zijn wegbezuinigd.dus gaat de jeugd zelf zuipkotten bouwen wat logisch is .
  5.ouders die het hebben van ,spulletjes, belangrijker vinden dan tijd besteden aan opvoeding
  6.programmamakers en providers die schijt hebben aan normen en waarden en alles verkopen als het maar geld opbrengt.
  7.laffe politici die criminelen organisaties niet aan durft te pakken en zodoende de jeugd een platform geven om makkelijk crimineel veel geld verdienen .
  8 minister bert koenders die ff 750000 euro naar zijn partij vriendjes sluist!
  9.een belastingdienst die haar clienten de huur en zorgtoeslag niet betaald.
  10. scholen die geleid worden door zakkenvullende managers.
  11.kortom in dit godvegeten asociale ikke,ikke, ikke, land heb je het als jeugd verdomd moeilijk .en vind ik dat ze zich nog veel te netjes gedragen t.o.v. bestuurders en gezagdragers.en voor degene die beweren dat geweld wereldwijd normaal is raad ik aan bijv een keer naar scandinavie te gaan .daar denken ze er namelijk iets anders over .geweld is niet normaal .nederland kan en moet socialer en daar moeten we (misschien letterlijk )voor vechten .te beginnen met het ons niet de nieuwe eu grondwet door de strot te laten duwen .

  Reactie door h.verbeek — dinsdag 31 juli 2007 @ 21.21 uur

 20. ik sta versteld,
  wordt onze individuele intelligentie nu gekoppeld aan televisie of een computer. volgens mij is het code woord opvoeding mensen.
  maar ja die komt natuurlijk wel een beetje in het gedrang he met twee banen dus moet een ander jou kinderen opvoeden en dan is het natuurlijk een kwestie van ,wat niet weet wat niet deerd.

  het ging dus om verheerlijkingvan geweld.
  en daar doen we allemaal aan mee, ik noem een bosnie ,afghanistan,irak,israel ,libanon,palestina,half afrika, en de wapens worden al weer klaargelegd in het middenoosten ik meen voor een kleine 20 miljard dollar . en dan gaan we tegen onze kinderen zeggen geweld dat is niet goed……..
  dus eh meneer jaap veldkamp ik wil niet negatief overkomen maar helpt zo,n educatieve soap dan wel??
  ik weet het niet maar ik ben bang dat de media verantwoording moet nemen voor wat ze de mensen voorschotelen ook via internet .
  als onze kinderen niet slimmer zijn dan het gedrag van anderen kopieeren dan moeten we volgens mij daar dus iets aan doen .

  Reactie door vosseberg — dinsdag 31 juli 2007 @ 21.30 uur

 21. @ h verbeek ,
  weet je ook hoe hoog de zelfmoord cijferliggen in scandinavie.

  Reactie door vosseberg — dinsdag 31 juli 2007 @ 21.33 uur

 22. http://www.rtl.nl/videotext/rtl4/pag107/01

  Reactie door Helldriver — dinsdag 31 juli 2007 @ 21.46 uur

 23. goede(slechte) voorbeelden van op de tv verheerlijkte oorlogen en moordt partijen,van zogenaamde goede? eigen regeringen,en hun stemmende ouders daar op,
  doet goed? volgen.
  oftewel ze zien de voorbeelden dagenlijks.
  makkelijk om bv spelletjes en dergelijken de schuld te geven,
  terwijl de oorlog voerende landen/regeringen/ouders/de werkelijke schuldigen zijn.
  en de verheerlijkte beelden en berigten van 10-14 talliban gedood,,weer een aanslag in bagdat met 40 doden,met beelden en goedkeuringen.
  of de beelden van de bezetter/terror staat israel,met 30-40 miljard steun dat zijn de schuldige spelletjes,maar dan in het eggie.

  Reactie door ad — dinsdag 31 juli 2007 @ 21.52 uur

 24. @21
  Meer doden door zelfmoorden dan door geweld en oorlogen per jaar.
  http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=78112

  Reactie door DeHakker — dinsdag 31 juli 2007 @ 22.03 uur

 25. @ 19 h.verbeek,

  Bravo!!
  @ 4 en die zuipkotten mogen niet want dan verdienen die middenstanders er niets aan en ze moeten toch hun 4×4 of volvo betalen.
  Schijnheilig!
  In Nijmegen heb je de vierdaagse. De stad is al weken van te voren bezig alles mooi te maken. Kosten noch moeite worden gespaard. En dan staan overal zuiptenten en ze verdienen in een week tijd meer dan in een half jaar werken!
  Zij wel maar de jeugd mag niet voor weinig geld wat drinken.
  En die Patijn die de VRIJMARKT Koninginnedag in Amsterdam heeft gecastreerd ten behoeve van de middenstand. Tuig en pfennigfötsers.

  Laten we toch eens de mensen beoordelen die de voorwaarden scheppen waardoor geweld-online mogeloijk wordt gemaakt. Ik herinner me dat op de Duitse tv in de jaren 80 bijna aan de lopende band gewaarschuwd werd voor soortgelijke praktijken.
  In Nederland schijnen de politici zich er niet aan te storen. Vóór het journaal geweld op de commercials tijdens het journaal uiteraard ook (tegenwoordig vrijwel alleen slecht nieuws) en na het journaal weer commercials.
  Dan zakt je de broek toch af. Kijk je toch niet meer. Verkruimelt de SAMEN(:..) leving waar je bij staat.
  Wie heeft er nog moreel gezag om de jongeren te zeggen hoe het moet hoe het hoort als ze zelf toch werkelijk altijd het slechte voorbeeld geven?

  Jongeren kom in aktie!! Zelfs met ludieke middelen moet het toch mogelijk zijn Bakellende en zijn schijnheilige zichzelf verrijkende moreelruggengraatloze typetjes te kijk te zetten.

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 31 juli 2007 @ 22.18 uur

 26. #22

  Ach ja

  Ik begon er al aan gewend te raken….

  Reactie door ReneR — dinsdag 31 juli 2007 @ 22.24 uur

 27. Hallo beste medeNederlanders. Er gaan op dit moment +- 15000 duizend kinderen,uit Limburg en Brabant in Belgie,naar de ambachtschool,{de meeste jonge mensen weten niet eens wat dat inhoud],waar de normen en waarden wel worden gerespekteerd. Dit land gaat helemaal naar de sodemieter,door het gedogen van een veelvoud van tuig ,die onze maatschappij naar de donder helpen. De grote schuldigen zitten in DenHaag,die hun mond open trekken over normen en waarden, {Koenders b.v.]is maar een klein voorbeeldje. Irak,Afghanistan,gezondheidzorg,onderwijs,armoedebestrijding, ik zou nog een tiental voorbeelden kunnen noemen,maar ja nog even en we hebben de derde wereld oorlog,hij staat voor de deur,het wachten is wie deze deur opent.{Balkenende?] Ceasar heeft gezegd brood en spelen,en je houd het volk dom,onwetend,naief. Maar we hebbeb gelukkig het Oranje huis, Ajax, Feyenoord enz.enz. Slaap maar lekker door,zonder slechte dromen. Gerard.v.d.Voort.

  Reactie door gerard — dinsdag 31 juli 2007 @ 22.26 uur

 28. AMUSEMENT KAN HELPEN
  Congo heeft bijna vier miljoen doden begraven, in de afgelopen acht jaar. Slachtoffers van de burgeroorlog. Afgeslacht uit haat. Door ons systeem van commerciële tv weten veel Nederlanders daar weinig van. Want de kijkcijfers zijn heilig. Ook veel andere landen worden elke dag geteisterd door oorlog. De beelden van Libanon en Israël branden nog op ons netvlies.

  Oorlogen worden aangeslingerd door machthebbers. Vaak uit ongezonde motieven. Maar zij kunnen niets zonder de steun van hun leger en bevolking.

  Amusementsfilms blijken een grote invloed te kunnen hebben op het gedrag van individuen en groepen. Het is gebleken dat ze de kijkers aan het denken kunnen zetten, hen bewust kunnen maken van hun gevoelens en hun gedrag. Dat ze mensen kunnen inspireren om zich in de gevoelens van anderen te verplaaten. En om verantwoordelijkheid te nemen voor hun beslissingen. Om geweld en terrorisme te vervangen door verdraagzaamheid en dialoog.

  We hebben dus aan de ene kant een wereld met veel haat en geweld. En aan de andere kant kennen we een middel dat die problemen kan verminderen. Het lijkt me goed als elk land in de wereld dit soort amusementsfilms gaat maken. Mooie verhalen met iets meer. Verhalen waardoor mensen kunnen leren om oorlog te voorkomen. Die films kunnen dan worden vertaald en over de wereld worden verspreid.

  Mediamensen, creatieve geesten, financiers, politici, vredesactivisten, misschien lezen jullie dit bericht ooit. Elk land kan wel een aantal van zulke films maken. Zullen wij beginnen?
  …………………………..

  SOAPS HEBBEN INVLOED OP GEDRAG
  De amusementsprograma’s weten zelf allang dat ze effectief verborgen boodschappen kunnen verspreiden. En daar verdienen ze ook regelmatig veel geld mee. En dat geldt misschien ook voor het hoge alcoholgebruik in bepaalde tv-soaps. Daarvoor zou misschien betaald kunnen worden door een belangenvereniging van slijters of bierbrouwers. En programma’s zoals Big Brother kunnen voor de tabaksindustrie één van de weinige legale mogelijkheden zijn om sigaretten op tv te promoten.

  Daarom vind ik dat alcohol en tabaksproducten niet zouden mogen in (nieuwe) amusementsprogramma’s op tv. En die schadelijke boodschappen kun je beter vervangen door positieve boodschappen. Bijvoorbeeld een hoofdpersoon die regelmatig uitgaat met iemand in een rolstoel. Ik vond het onderstaande artikel:

  GTST aan de drank
  Het gebruik van alcohol speelt een opvallende rol in de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. Dat blijkt uit een onderzoek van de opleiding Toegepaste Communicatiewetenschap van de Universiteit Twente. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van STAP (Stichting Alcoholpreventie).

  Voor het onderzoek zijn 40 afleveringen bekeken, uitgezonden in maart en april 2004. De hoeveelheden gedronken alcohol per acteur, de drinksituaties, het tijdstip van consumptie en de soorten drank zijn geanalyseerd. Daarnaast is nagegaan hoe het zit met de zichtbaarheid van alcohol op de sets.

  Enkele uitkomsten. Per aflevering wordt gemiddeld 4,4 alcoholische eenheden geconsumeerd worden, wat neerkomt op elke 5 minuten een drankje. Er zijn dikwijls flessen drank en andere referenties (zoals reclame-uitingen) in beeld.

  In 3 van de 6 woonhuizen van de acteurs en op 3 van de 5 getoonde werkplekken is alcoholhoudende drank duidelijk zichtbaar aanwezig. In 44% van alle drinksituaties wordt alcohol gedronken voor de gezelligheid of als vorm van ontspanning. In 25% wordt alcohol gedronken om problemen ‘weg te drinken’.

  De vrouwen in GTST nemen 45% en de mannen 55% van de alcoholconsumptie voor hun rekening. In werkelijkheid drinken mannen ongeveer 2x zoveel als vrouwen. Barbara Alberts drinkt alle 40 afleveringen alcohol en neemt 17% van de totale consumptie voor haar rekening. Van de 20 acteurs die meespelen dronken er 2 geen alcohol, 1 op de 10. In werkelijkheid drinkt in Nederland bijna 1 op de 5. Wijn is het meest populair (58%), gevolgd door sterke drank (22%) en bier (15%). In werkelijkheid is de verhouding bier (75%) , wijn (18,6 %) en sterke drank (4,7%).

  STAP concludeert: Het onderzoek van de Universiteit van Twente levert aanwijzingen op voor de conclusie dat alcohol in GTST opvallend vaker aanwezig is dan in het normale dagelijkse leven. Ook bestaat de indruk dat er in de soap vaker dan in werkelijkheid wordt gedronken als reactie op problemen.

  Het gevolg is dat de kijker, wat de rol van alcohol betreft, een van de samenleving afwijkend en overtrokken beeld krijgt voorgeschoteld. Het is daarom niet uitgesloten dat het kijken naar GTST onverantwoord gebruik van alcohol, ook bij jonge kijkers, stimuleert.

  http://medialog.blogspot.com/2004/05/gtst-aan-de-drank.html

  Er is bij jonge kijkers een statistisch verband gevonden tussen het kijken naar de soap ‘Onderweg naar morgen’ en hun alcoholgebruik. Mogelijk is er ook een oorzakelijk verband.

  1. http://66.249.93.104/search?q=cache:JZlejtL59xAJ:www.sanoma-young.nl/Nieuws%2520-%2520press/2006/Drinkgedrag%2520in%2520soaps%2520van%2520invloed%2520op%2520jongeren.aspx+%22Onderweg+naar+morgen%22+invloed+drinken&hl=nl&gl=au&ct=clnk&cd=2

  2. http://www.google.com.au/search?hl=nl&rls=RNWE%2CRNWE%3A2005-04%2CRNWE%3Aen&q=%22Onderweg+naar+morgen%22+%22invloed+van+soaps%22&btnG=Zoeken

  3. http://www.google.com.au/search?q=%22Onderweg+naar+morgen%22+invloed+drinken+onderzoek+onderzocht+gedrag+normen+waarden+soaps&hl=nl&lr=&rls=RNWE,RNWE:2005-04,RNWE:en&start=0&sa=N

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 31 juli 2007 @ 23.45 uur

 29. JONGEREN VINDEN DAT OVERHEID MOET VOORLICHTEN
  Driekwart van de Nederlandse jongeren zegt dat ze niet gevoelig zijn voor voorlichtingscampagnes van de overheid. Toch vindt volgens onderzoek 80% van hen dat de overheid die voorlichting wél moet geven.

  Dit gegeven lijkt mij een argument voor educatieve soaps. Want die werken volgens mij veel effectiever dan de huidige voorlichtingscampagnes.

  http://www.nos.nl/nos/artikelen/2006/09/art000001C6D7D75016897C.html
  ………………

  SPEELFILMS MET EEN BOODSCHAP
  Ik denk dat ook speelfilms veel invloed zouden kunnen hebben op het denken van mensen. In ons land heeft bijvoorbeeld de film Turks Fruit invloed gehad op onze cultuur.

  Een paar andere voorbeelden van bekende speelfilms zijn La dolce vita, Deep Throat, The Killing Fields en Fahrenheit 9/11. Veel speelfilms droegen geen duidelijke positieve morele boodschap uit, sommige wel. Maar wat ‘positief’ is, blijft natuurlijk min of meer subjectief.

  Moraal is de afgelopen vijfentwintig jaar lang min of meer taboe geweest in de vermaakbranche. Maar cultuur ontwikkelt zich vaak cyclisch. Ik denk dat er inmiddels weer een ‘markt’ bestaat voor amusementsprogramma’s en speelfilms met een bescheiden morele boodschap. Dat wordt volgens mij zelfs weer trendy, net als in de jaren zeventig. Engagement was helemaal nog niet zo gek.

  Het publiek is volgens mij inmiddels een beetje blasé van de overkill in de media aan chantage, verkrachting en moord. En het lijkt me voor producenten een uitdaging om succesvolle producties te maken waarin een positieve boodschap is verwerkt op een artistieke manier.

  Ik hoop dat de omroepen en mensen als John de Mol en Paul Verhoeven die visie met mij kunnen delen. Het lijkt me belangrijk dat velen hierover contact opnemen met mensen uit de mediawereld. Iedereen kan dat zelf doen.

  Goed en slecht. Die ideeën waren een beetje uit. En die woorden klinken nu nog een beetje onwennig. Maar moraal wordt een trend. Ethics are here to stay.

  http://film.startpagina.nl

  http://www.startpagina.nl/dochters/media

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ethics

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 31 juli 2007 @ 23.54 uur

 30. @10 Gaf,

  Bestaat er dan zinvol geweld?

  Reactie door Tukkersterror — woensdag 1 augustus 2007 @ 0.06 uur

 31. Ik heb aan deze reacties niets toe te voegen.

  Reactie door G. — woensdag 1 augustus 2007 @ 0.24 uur

 32. Beste mijnheer J.Veldkamp. U boodschap over drank misbruik,klinkt wel redelijk,maar drank misbruik heeft altijd al bestaan. Ik heb het over een maatschappij,die naar de sodemieter gaat,aan gebrek aan normen en waarden. Nederland staat op de derde plaats[met stip] als asosiaalste bevolkinggroep op deze wereld,wees er maar trots op. Groeten Gerard.v.d.Voort

  Reactie door gerard — woensdag 1 augustus 2007 @ 0.32 uur

 33. Ps.Beste Mijnheer J Veldkamp,waar haalt U de tijd vandaan ,om naar deze soaps[rotzooi,bagger]te kijken.Het is het slechtse wat de kijker,wordt voorgeschoteld.Maar de grote massa 80/90 is niet geintereseerd in Nova,Netwerk,Tegenlicht,Zembla.Het enige wat deze massa ongeintereseerde,is rotzooi!!! Een aanrader is NOVE CENTO van Bernardo Bertollucci en LA MEGLIO CIOVENTU, van Marcello Tullo Giordana,maar helaas,de bovenkamers van deze grote grijze massa,kunnen deze films niet op hun waarde beoordelen. Helaas. Groeten aan allen mensen die nog wel normaal kunnen denken,en leven. Gerard.

  Reactie door gerard — woensdag 1 augustus 2007 @ 0.55 uur

 34. @33.gerard
  Waarschijnlijk bedoeld u; La Meglio Gioventu.

  De bevoorrechtte jeugd.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 1 augustus 2007 @ 1.59 uur

 35. Beste Rob,helemaal gelijk,C of G wat maakt het uit. De bevoorrechtte jeugd,daar draait het allemaal om. Geen jeugd,geen toekomst, Welterusten, Gerard.

  Reactie door gerard — woensdag 1 augustus 2007 @ 2.09 uur

 36. 30 tukker,jawel,de schuldigen aan oorlog/martelen en de hulp daarbij(cda/vvd)
  voor eens en voor altijd het zwijgen opleggen.zeg maar een soort neurenberg snelrecht maar dan in het dorp den haag.
  dat is zinvol geweld.

  Reactie door ad — woensdag 1 augustus 2007 @ 5.42 uur

 37. en ga je er vanuit dat de jeugt voorbeelden kopieert,dan is dat een mooi voorbeeld dat je niet straffeloos kunt moorden/oorlogen beginnen/martelen en liegen.
  dan zien ze gelijk dat er nog steeds op bepaalde dingen levenslang of de doodstraf staat.

  Reactie door ad — woensdag 1 augustus 2007 @ 5.47 uur

 38. @33 Gerard

  “La Meglio Gioventú, magistrale film. Dit zou verplichte kost moeten zijn op alle middelbare scholen. Het is trouwens wel een zit van 6 uur.

  “Giordana bekijkt de moderne geschiedenis van zijn land met de frisheid van een buitenstaander en het verdriet van een volwassene.” (NRC).

  De beste film ooit waarin onderling geweld tussen groepen jeugd tot moord en doodslag leidt, maar uiteindelijk toch hoop op een betere wereld biedt is de West Side Story.

  Goede films kunnen wel degelijk een positieve invloed op de jeugd hebben, helaas is het niet altijd vet cool.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 1 augustus 2007 @ 6.55 uur

 39. Tenzij het mooi weer is, kijken mijn kinderen op zondagmiddag vaak naar zo’n Scandinavische jeugd/kinderfilm op NL3. Goede films die laten zien dat het ook anders kan en dat je niet hoeft rond te hangen op straat en vervelend hoeft te doen.

  De kinderen van tegenwoordig, in Nederland zeker, zijn het verleerd om zichzelf te vermaken. Ze moeten bezig worden gehouden, anders gaan ze rondhangen en dingen vernielen.

  En dat ligt niet zozeer aan de kinderen, maar vooral aan de ouders. Op veel campings in Frankrijk zijn hele dagprogramma’s opgesteld met activiteiten om kinderen bezig te houden. Dat is toch een teken aan de wand?

  Reactie door Riekus — woensdag 1 augustus 2007 @ 8.25 uur

 40. Hoe leren we de Nederlandse kinderen weer zichzelf te vermaken? Ik denk dat wij als ouders daar het voorbeeld moeten geven. Trek er bijvoorbeeld op uit met je kinderen, trek de natuur in, wandelingen maken, kanoen.

  Laat ze kennis maken met de vele mogelijkheden die er zijn om jezelf te vermaken. Want volgens mij ligt daar een van de oorzaken, we besteden te weinig tijd aan onze eigen kinderen, het bezighouden besteden we teveel uit.

  Reactie door Riekus — woensdag 1 augustus 2007 @ 8.32 uur

 41. Het is nu eenmaal steeds meer een ieder-voor-zich-wereld. Liberaal dus. Kinderen gaan in grote massa’s naar school. Niet genoeg leerkrachten om ze echt te kennen en aan te moedigen. Ouders die beide (moeten) werken en dus een opvoeding die erg anders is dan vroeger. Geen opvoeding door de hele buurt, zoals toen ik klein was, het is immers cool om je niks aan te trekken van andermans mening. Schaamte is iets wat ons is bijgebracht, jongeren kennen dat niet. Solidariteit en eerlijk delen lijken wel vieze woorden geworden, het is een dog-eat-dog-wereld. Mijn moeder zei altijd dat mensen eerst een oorlog nodig hebben om weer naar de kerk te gaan, maar misschien hebben we dat ook wel nodig om te leren dat we het alleen samen redden juist door solidair te zijn.

  Reactie door Irma — woensdag 1 augustus 2007 @ 8.58 uur

 42. @28 Jaap Veldkamp,
  Jaap, wat heb jij veel woorden nodig om niets te zeggen.
  Aardig verhaal maar het slaat echt nergens op.
  Groet.

  Reactie door henk de bruin — woensdag 1 augustus 2007 @ 9.00 uur

 43. Laten we een effectieve maatregel nemen: geen mobieltjes op school!

  Reactie door A.van Esveld — woensdag 1 augustus 2007 @ 9.09 uur

 44. (21)ja! heeft een andere reden heeft nl voor het overgrote deel te maken met het klimaat en grote van het land .eenzaamheid en lange donkere winters .te vergelijken met ,het vallen van de blaadjes, in nederland .

  Reactie door h.verbeek — woensdag 1 augustus 2007 @ 9.11 uur

 45. in de laatste Tribune verklaarde de hoofdredatrice hetzelfde bij het tonen van een rooms katholieke processie “wij tonen slechts wat er leeft”zie ze na kritiek vanuit de achterban. fascineert een processie net zoveel als geweld??

  Reactie door Voltaire — woensdag 1 augustus 2007 @ 9.20 uur

 46. GELEEN – De Geleense man die maandag door zijn kleinzoon is vermoord, werd volgens de buurt vaker door hem mishandeld. Hij blijkt niet de enige te zijn. Landelijk worden jaarlijks 160.000 ouderen psychisch of lichamelijk mishandeld. Ook verwaarlozing en financiële uitbuiting komen voor. In Limburg ziet het meldpunt ouderenmishandeling vooral een sterke stijging van het lichamelijke geweld.

  Dit zijn de uitwassen van een mislukte generatie. ( sorry voor het generaliseren)
  Nog even en dit soort excessen wordt de norm. De maatschappij is doodziek. Graag wil ik het positiever zien maar de realiteit maakt mij cynisch.

  Reactie door Gandalf — woensdag 1 augustus 2007 @ 9.30 uur

 47. 25. L’ecologiste

  Inderdaad wie heeft er nog moreel gezag om….
  De regering vertelt het volk en de jeugd dat geld het allerbelangrijkste is laat zien wat voor een macht dat geeft en hoe je met geld aanzien kunt verwerven, dat je er vaak niet eens voor hoeft te werken maar bovenal heel ‘slim’ moet zijn. Je kunt het aan de top gewoon eisen. Laat zien dat geld deuren opent ook naar justitie, dat geld je vrijwaard van de sociale privacy-schendende opsporingsbrigade van bijvoorbeeld AOW-ers etc… Praat geweld in Afghanistan goed ontkent burgerslachtoffers maar zegt vervolgens wel minder zware bommen te gooien zodat er minder burgerslachtoffers vallen. Hoe tegenstrijdig!! Het in het geheim vervoeren (ontvoeren) martelen en opsluiten van burgers toegelaten en verdedigbaar gevonden blijkbaar, de mensenrechten zeggen niet zoveel meer de roep om rechtdoen is hier ver te zoeken.Mij staat bij dat alleen al de manier waarop soldaten in Afghanistan met geweld huisdoorzoekingen deden het geweer in de aanslag hard schreeuwend en de kindertjes die in een hoekje gedoken op de grond zaten te kijken daarnaar. Er kwam geen bloed aan te pas maar het staat op mijn netvlies gegrifd wat een hufterigheid en machtsvertoon en dat voor het oog van kinderen. De good-guys………
  En inderdaad Nederland heeft zich niet voorbereid op de negatieve gevolgen van het nieuwe medium.
  Ze vinden het belangrijker iemand die in een gefrustreerde bui de politie iets verwenst voor het gerecht te slepen, of die een opmerking over de koningin maakt dan iemand die moedwillig geweld pleegt en propageert. Maar toch de school. Pesters waren nooit lievertjes maar dooordat het pesten nu verder gaat dan het klaslokaal groot is en controle en managen zoek raakt, de macht van de groep groter wordt, naar buiten toe uitgebreid via opnames en verspreiding daarvan denk ik toch wel dat het sterker wordt en meer escaleert meer onderdrukt en bedreigend voor het slachtoffer en de ernst daarvan op…. Ze groeien op met de meest geweldadige video-games als ze nog zeer jong zijn en het wordt steeds meer normaal bevonden.
  Daarnaast geef ik Verbeek gelijk. Alles waar we ‘last’ van menen te hebben moet verwijderd worden niet omdat ze iets doen maar omdat ze er zijn.
  In zuidelijke landen waar de temperatuur tot grote hoogte stijgt is het normaal dat mensen op straat samenkomen tot laat in de avond. Daar is het leven vaak werken of buitenshuis zijn. De bouw is vaak zo dat ze niet eens een balkonnetje hebben.
  Ook ouderen die zo contact zoeken met elkaar worden ‘verwijderd’ in Nederland.
  We hebben te weinig last van ‘gelegaliseerd’ geweld en teveel last van ons ego en wijzen allemaal altijd naar de ander. Maar omdat het ene niet juist is behoeven we het andere niet te ontkennen. Veel jeugd was nooit een fietsendief het zou niet in hen opkomen. Maar daar waar de politie alles maar toeliet en niet optrad, een fiets is immers in hun ogen minder waard dan een picasso hebben vele jongeren ook studenten zich er schuldig aan gemaakt na zelf de zoveelste ervaring…. opvoeding is meer dan dat wat je van thuis meekrijgt. Wie je wordt wordt bepaalt door alle ervaringen die je opdoet ook vanuit de omgeving. Zolang die zaken teveel terugverwezen worden naar alleen de ouders zal er niets veranderen aan de verdere oorzaken.

  Reactie door Henny — woensdag 1 augustus 2007 @ 9.45 uur

 48. @ 33 Gerard schreef; “de grote massa 80/90 is niet geintereseerd in Nova,Netwerk,Tegenlicht,Zembla.”

  Precies. En daarom vind ik het belangrijk dat die grote massa mensen iets positiefs kan leren van alle programma’s op radio en tv die ze wél leuk vinden. En die boodschap hoeft er niet dik bovenop te liggen als het in álle amusementsprogramma’s wordt verwerkt. Het hoeft ook niet per se heel uitdrukkelijk te zeggen wat goed en slecht is. Ik vind het al positief als het publiek door zo’n programma meer gaat nadenken over de nadelige gevolgen van bijvoorbeeld pesten of schelden. Maar dat element moet dan wel in die programma’s worden verwerkt.

  GEWELD TEGEN RUIM HONDDERDDUIZEND OUDEREN PER JAAR
  In ons land zijn elk jaar ruim hondderdduizend ouderen slachtoffer van geweld. De meeste geregistreerde slachtoffers zijn tussen de 80 en 89 jaar. Zij zitten daardoor vaak in een heel kwetsbare positie door lichamelijke en/of geestelijke gebreken en een sociaal isolement. De daders van ouderenmishandeling zijn de partner, de kinderen, kleinkinderen of neven/nichten. Of het zijn buren, kennissen of beroepskrachten.

  Het betreft lichamelijk en/of geestelijk geweld en afpersing. De overheid heeft veel te weinig aandacht voor dit bijzonder ernstige probleem. Mede vanwege het snel toenemende aantal ouderen vind ik dit probleem zeer belangrijk.

  Het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling schreef hierover in 2006 het volgende:

  ——————————————————————————————————

  “Ouderenmishandeling is een maatschappelijke misstand, die maar heel langzaam de weg naar de openbaarheid vindt. Ongeloof en ontkenning dragen daar zeker aan bij, maar evenzo belangrijk is dat het meeste geweld tegen ouderen onzichtbaar is. Het geweld vindt achter de voordeur plaats en wordt veelal gepleegd door mensen die heel nabij staan: partners, kinderen, buren, kennissen of hulpverleners. En zij doen hun mond niet open.

  Ruim honderd duizend ouderen in Nederland krijgt jaarlijks op de een of andere manier te maken met mishandeling. Ze worden onder druk gezet om hun testament te wijzigen, hun bankboekje wordt geplunderd, ze worden geknepen en geslagen, ze krijgen te weinig eten en drinken of te eenzijdig voedsel, ze mogen geen contact buitenshuis hebben, ze worden uitgescholden, bedreigd en beledigd en soms ook worden ze verkracht of op andere wijze seksueel misbruikt.”
  ——————————————————————————————————

  Ook voor ouderenmishandeling ligt de oplossing volgens mij vooral in voorlichting via amusementsprogramma’s op radio en tv. En in veel uitgebreidere voorlichting voor geïnteresseerden via films op internet over de achterliggende oorzaken van dit geweld. Bijvoorbeeld problemen bij de zorg voor ouderen. Daarnaast is actieve opsporing en bestraffing nodig van geweld tegen ouderen, volgens mij.

  Dit vaak voorkomende geweld tegen kwetsbare mensen van boven de tachtig vind ik een van de vele signalen dat er ernstige weeffouten zitten in onze ‘moderne’ cultuur. Ziek.

  1. http://www.kenniscentrum-ouderen.nl/KCO/docscontrol/FACTSHEET_OUDERENMISHANDELING.pdf#search=%22%22geweld%20tegen%20ouderen%22%20ouderenmishandeling%20onderzoek%22

  2. http://www.huiselijkgeweldbrabant.nl/client/3/?websiteid=3&contentid=473&hoofdid=471&pagetitle=Ouderen

  3. http://www.gezondbrabant.nl/client/1/?websiteid=1&contentid=155

  4. http://www.huiselijkgeweld.nl/doc/beleid/voortgangsbericht_%209-12-2004.doc

  5. http://www.google.com.au/search?hl=nl&rls=RNWE%2CRNWE%3A2005-04%2CRNWE%3Aen&q=%22ouderenmishandeling%22+%22geweld+tegen+ouderen%22&btnG=Zoeken

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 1 augustus 2007 @ 10.22 uur

 49. @4, Rob de Kuster slaat de spijker op zijn kop.

  Het is onmogelijk dat er dubbele standarden overal erop nagehouden worden en dat het zonder consequenties voor de maatschapij blijft.

  Reactie door walking bull — woensdag 1 augustus 2007 @ 10.23 uur

 50. @19, h. verbeek ook hier met je eens: goed verhaal over het stelselmatig vervaal van onze samenleving.

  Reactie door walking bull — woensdag 1 augustus 2007 @ 10.29 uur

 51. Een vorm van positief denken , wat dit kabinet ook voor ogen heeft : dan zouden ze dit soort filmpjes toch verbieden : maar ja alles mag ?

  Reactie door Fred — woensdag 1 augustus 2007 @ 10.40 uur

 52. ALLE HUMOR MOET KUNNEN, OF NIET?
  Humor moet kietelen, verrassen, bevrijden, verwarren, ideeën kantelen en vragen stellen. Maar wanneer gaat humor in de media te ver? En onder welke omstandigheden? En welke gevolgen kan zoiets hebben op het gedrag van tieners?

  Waar leg je de grens? Moet veel kunnen of moet alles kunnen? En accepteren we op dat gebied meer van getalenteerde artiesten die heel grappig kunnen zijn?

  VIDEO’S
  Jiskefet
  Johnny en Willy ‘Buren’ http://video.google.nl/videoplay?docid=1457620832608770772&q=jiskefet

  Hans Teeuwen
  ‘Tekening’ http://video.google.com/videoplay?docid=1786623169667005546&q=teeuwen

  ‘Pesten’ en ‘Jostiband’ (Als deze laatste twee video’s vastlopen, kun je ze stoppen via Ctrl-Alt-Del.) http://users.skynet.be/fa361649/Gilberke/Filmkens_ht.html

  COMMERCIËLE TV EN RADIO IS BRAINWASHING DOOR BEDRIJFSLEVEN
  Onze overheid legt weinig beperkingen op aan radio en tv. Dat klinkt vrij en verlicht. Maar vreemd genoeg heeft dat juist geleid tot een situatie van onvrijheid.

  Want de grote bedrijven gedragen zich nu als een soort schaduwoverheid. Het bedrijfsleven heeft namelijk grotendeels bezit genomen van de media. Bedrijven zijn intern georganiseerd als een dictatuur, zijn vaak bijna alleen gericht op eigenbelang en hebben via de media ongemerkt een grote invloed op onze gedachten en gevoelens. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van geavanceerde brainswashing-technieken. Via de reclame, videoclips en andere tv-programma’s.

  De impliciete boodschap is daarbij: “Doe mee met de wegwerpcultuur van hebzucht en statusconsumptie. Kicken. Niks mis met egoïsme en geweld. Politiek is onbelangrijk. Milieu, onrecht en derde wereld? Don’t worry. Be happy.”

  Vooral de zeer intensieve blootstelling aan deze programma’s op radio en tv heeft volgens mij geleid tot ingrijpende veranderingen in onze cultuur. En die veranderingen vind ik voor een deel erg schadelijk. Bijvoorbeeld op MTV en TMF wordt consequent de ‘gangsta-scene’ verheerlijkt. De verborgen boodschap is daarbij dat het leven draait om geweld, macht, goud, prostitutie, pooiers en gangsters. Niet vreemd dat veel jongeren die normen gedeeltelijk overnemen.

  Wat kunnen we eraan doen?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hersenspoelen

  http://en.wikipedia.org/wiki/Brainwashing
  ………………………………

  Het directe gevaar van de media zit niet in dwang maar in verleiding. En indirect heeft dat dwang tot gevolg. Want mensen die zich onttrekken aan de geplugde mediacultuur lopen een grotere kans om gepest te worden op school of op hun werk. Marketing is verlokking met verborgen weerhaken.

  Maar ook de overheid kan massamedia inzetten voor verkeerde doelen. Veel Hollywoodfilms bijvoorbeeld worden achter de schermen beïnvloed door de Amerikaanse regering. Want de war-machine moet blijven draaien. Het militair-industrieel complex verdedigt daarmee haar bestaansrecht.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mind_control

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 1 augustus 2007 @ 10.41 uur

 53. Het is een problematische zaak,als ouderen straks van de jonge generatie pensioen moeten ontvangen.Dit agressieve gedrag is een gefrustreerd afreageren van een opvoedingspatroon.De opvoeders zijn de hoofd schuldigen.Waar het kabinet niet moet betuttelen daar wordt betutteld.Deze ontwikkeling welke tot criminaliteit leid,kost de overheid geld en daarom laten zij dit op hun beloop.Het zijn weer de brave belastingbetalers die er straks voor moeten opdraaien.

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 1 augustus 2007 @ 10.45 uur

 54. MEDEMENSELIJKHEID
  Het belangrijkste probleem in ons land en daarbuiten is volgens mij het gebrek aan medemenselijkheid. Daaruit vloeien heel veel problemen voort:
  - oorlogen
  - honger
  - armoede
  - milieuvervuiling
  - criminaliteit en geweld
  - corruptie en fraude in allerlei organisaties
  - laks bestuur door ambtenaren
  - asociale rechtse politiek, zoals te weinig bouwen van sociale huurwoningen en te grote inkomensverschillen
  - te weinig politieke betrokkenheid bij burgers
  - misleidende reclame en oplichting door bedrijven
  - geweld in de media
  - verkeersongelukken
  - conflicten tussen gezinsleden, collega’s, bevolkingsgroepen enz…
  - enz…

  Daarom moeten we nu heel hard op zoek gaan naar manieren om de medemenselijkheid in het algemeen te vergroten, bij iedereen.

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 1 augustus 2007 @ 10.54 uur

 55. @ 36 Ad,

  Ik zie ook dit niet als “zinvol geweld” Ad, hoewel ik het gedeeltelijk met je eens bent.
  Maar dan krijg je de vraag hoe wil je deze misdadigers voor het gerecht krijgen?
  Voor de verantwoordelijken in NL zal dit niet zo moeilijk zijn, maar hoe wil je de misdadigers die in deze oorlogslanden zitten voor de rechtbank krijgen?
  Aan de andere kant” hoe wil je de wereld bevolking uitleggen als er een fout word gemaakt door het snel-gerecht” want fouten zullen er dan worden gemaakt.
  Laten we eerst onze eigen kast maar eens schoon vegen en personen zoals Boutersen voor het gerecht brengen.

  Reactie door Tukkersterror — woensdag 1 augustus 2007 @ 11.00 uur

 56. Regeren is toch vooruit zien? De vraag is of dit kabinet beschikt over een heldere voorruit om de verloedering van NL te zien en maatregelen te treffen.

  Deze ministers lopen doorgaans met een boog om die wijken heen waar het vaak hommeles is. Daar hebben ze geen enkele binding mee.
  Zelf wonen ze in de regel in royale woningen met openslaande tuindeuren in lommerrijke wijken waar het goed toeven is. En het is daar altijd mooi weer. En daar gebeurd noooit iets.Ik bedoel maar, de afstand tot de gewone burger is te groot. Daar helpt geen honderd dagen aan.

  Vraag de doorsnee minister maar eens wat zijn toekomstbeeld is van Nederland. Hij/zij zal positief zijn. Achteraf, als er stront aan de knikker is hebben ze het meestal niet geweten. Over geweten gesproken. Ik hoop na deze kabinetsperiode ( duurt al te lang) Rouwvoet te mogen afrekenen op zijn behaalde resultaten.

  Reactie door Gandalf — woensdag 1 augustus 2007 @ 11.09 uur

 57. Misschien een overbodige vraagstelling mijnerzijde.
  MAAR………………..

  Wie van u stopt er nog wel eens om een oud vrouwtje te laten oversteken.
  Wie van u staat er nog wel eens op in de bus voor een ander.
  Wie van u belt er de politie als ze iets verdachts zien of horen.
  Wie van u spreekt de jeugd aan op straat.
  etc. etc. etc.

  Dit zijn allemaal begin normen voor een goede en gezellige samenleving en dan spreek ik niet alleen over de burger maar ook over de overheid.

  Stel bij jezelf eens de vraag wanneer je voor het laatst heb gelogen in welke vorm dan ook.

  Het is niet alleen de jeugd die verloederd maar ook de oudere generatie waar het land nu op draaid die daar hard aan meewerkt.

  Immers hoe kun je een kind bestraffen voor iets waar de ouders en de overheid zelf deel aannemen.

  Ik kan trots zijn op mijn kinderen want daar zitten de normen en waarden goed in.

  Reactie door Tukkersterror — woensdag 1 augustus 2007 @ 11.12 uur

 58. Geweld gewoon vinden, moeten we niet accepteren. En verheerlijking van geweld, zoals wel gebeurt in videogames en rapbattles al helemaal niet.
  Verbieden is weliswaar het uiterste middel (en het helpt niet altijd), maar als we het niet op een andere manier onder controle krijgen, moeten we ook daar niet voor terugschrikken.

  Reactie door Jeroen G — woensdag 1 augustus 2007 @ 11.19 uur

 59. @ 58 Jeroen G. ,

  Ik heb mijn kinderen nooit videogames of wat dan ook verboden.
  Wel heb ik hun gewezen op de gevaren van deze games en hun naar aanleiding van diverse games de realiteit laten zien.
  Maar ik had daar dan ook de tijd voor en dat is wat de meeste ouders missen momenteel.
  De meeste ouders kennen hun eigen kinderen niet meer, weten niet wat er speelt in hun hoofden of wat voor een problemen ze tegen komen op de weg naar hun volwassenheid.

  Reactie door Tukkersterror — woensdag 1 augustus 2007 @ 12.02 uur

 60. (57)ik! en met mij gelukkig nog vele .heb vanmorgen geprobeerd een geval van kindermishandeling aan te geven .word vanwege de wachtlijst o.a kantoor helmond doorverwezen naar het ,failiete ,jeugdzorg in eindhoven .ook hier neemd de overheid haar verandwoordelijkheid niet !!dit land barst van de wegkijkers

  Reactie door h.verbeek — woensdag 1 augustus 2007 @ 12.17 uur

 61. @58
  We verbieden al een hoop geweld namelijk door middel van censuur .
  Ik denk hierbij aan o.a oorlogsbeelden en de werkelijk gevolgen van de oorlog.
  Waarom laten we niet iedere dag de afgerukte ledematen zien en de uit hangende darmen.
  Waarom niet de hele dag rechtstreeks met camera en keuze genoeg bv van een door honger stervend kind.
  Laat het gillen horen van de pijn door deze kinderen.
  Laat het zien het gehuil van hun moeders.
  Waarom laten we niet de uiteen gereten lichaampjes zie het gevolg van cluster bommen.
  Droom maar van de A-Team symbool van de TV cultuur geweld zonder slachtoffers.
  Gewoon het witten laken systeem onder het laken wordt er gesabbeld en geknabbeld aan alle verboden eikels, en als niemand het niet ziet dan gebeurt het ook niet.

  Reactie door De Hakker — woensdag 1 augustus 2007 @ 12.58 uur

 62. 57. Tukkersterror die zijn er nog velen.

  Wij!!!! en met ons vele anderen. Maar dan doet zich hetvolgende geval voor.
  Mijn dochter stond in de bus op voor een oudere mevrouw en kreeg meteen de wind van voren. Wie zij wel niet was dat zij dacht dat zij niet meer kon etc…. Geheel beduusd kwam ze thuis. Ik heb het mijn zoon ook zien doen toen ik toevallig in dezelfde bus zat en hij mij pas zag toen hij opstond voor…
  Als je iets meldt wordt er niets mee gedaan…. ook een ervaring.

  Leren we hier nu mijn dochter af te doen wat ze deed.
  In de bus is het schering en inslag dat scholieren lekker blijven zitten als er een mevrouw met kinderwagen geholpen moet worden, ze vertrekken geen spier en verroeren geen vin. Toch zo te zien net opgevoede jongens althans naar uiterlijke maatstaven VWO ook krijg ik mee uit gesprekjes,
  Ikzelf sta altijd meteen op maar de laatste tijd, ik word ook een beetje ouder, niet NA een van die jongens aangesproken te hebben op een vragende manier. Anders houd ook ik het in stand. verder is niet een kind in de pubertijd een lievertje en kan veel onstaan zijn door diezelfde maatschappij.
  Voor de rest ermee eens weten wat er speelt en erop ingaan door openheid te bieden is de belangrijkste opgave maar ook dan kan het zijn dat je er soms niet achterkomt of pas veel later.
  Geen kind in de pubertijd is volledig open en geen kind van die leeftijd is geheel en al een lievertje en geen ouder heeft ‘volledig’ de controle ( dat zou ook niet moeten denk ik)en geen ouder is zonder fouten ondanks alle goede bedoelingen.

  Reactie door Henny — woensdag 1 augustus 2007 @ 13.23 uur

 63. Nog hetvolgende. Ik heb mijn kinderen voorgehouden afspraken na te komen, beloftes te houden. Vanaf de basisschool en dat is nu al zo’n 12-18 jaar geleden heb ik ervaren dat ‘men’ de ouders het daarmee niet zo precies namen. Wat leren mijn kinderen?
  Sinterklaasfeesten. Sint praat tegen het kind en/of de kinderen en de aanwezige ouders kletsen maar raak door alles heen, geen enkel respect voor Sint en het kind, het is hun feest, maar even stil zijn en aandacht kunnen ze niet opbrengen.
  Wat leren de kinderen.
  Opvoeden doen we allemaal…… verantwoording hebben we ook allemaal te beginnen bij onszelf…….inderdaad en niet alleen t.o.v. je eigen kinderen.

  Reactie door Henny — woensdag 1 augustus 2007 @ 13.33 uur

 64. “Kinderen zagen vroeger op school soms eens per jaar een vechtpartij in de pauze”
  Ik herinner mij, ik zal zo’n 12 jaar geweest zijn, dat ik bij een vechtpartij betrokken was op het schoolplein met een oudere jongen.
  Daar ik die knaap eronder kreeg, kwam de hoofdonderwijzer na afloop naar mij toe, om mij te feliciteren. Ik heb nooit meer bonje gehad met die knaap. Dat was op een dorpsschool.
  Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst maar heeft de jeugd nog een toekomst?
  Ontspoorde jeugd vindt zijn roots vaak in de massa (gangs), de verstedelijking is naar mijn gevoel één van de oorzaken.
  Op dorpen heb je vaak die ellende niet, daar de sociale controle er nog steeds is.
  Brengt de jeugd hobby’s bij en niet van die armzalige computerspelletjes waarmee zij in een onwezelijke wereld gaan leven.
  Ook voor de jeugd geldt: Ledigheid is des duivels oorkussen. Als ik mij verveelde en tegen mijn ouders zei, ik heb niets te doen, dan was steenvast het antwoord, dan ga je, je oren maar opeten!

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 1 augustus 2007 @ 13.34 uur

 65. We zullen – hoe dan ook – moeten beginnen bij de ouders,zij zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen.Als daar geen tijd voor is ivm dubbele banen is het vragen om problemen.Ouders moeten hun kinderen sociaal gedrag aanleren en niet de kinderoppas of onderwijzer.Zij zijn het die uitmaken waar en waneer kinderen op de tv of internet naar kijken.
  Een mooie uitspraak van wijlen majoor Boshard: “Als je wat wilt bereiken zul je zelf het voortouw moeten nemen”.
  Dat geldt zeker voor ouders.

  Reactie door Diny — woensdag 1 augustus 2007 @ 14.24 uur

 66. ben nog steeds bezig om aangifte te doen van kindermishandeling .kom net van het politie bureau af weigeren aangifte op te nemen sturen door naar jeugdzorg!! verwaarlozeing o.a geen voeding ,geen persoonlijke hygiene bijv 4 weken geen douche gezien ,constand je kinderen afsnauwen .is volgens de politie niet strafbaar .lik me reet maar met deze overheid .laat me niet kisten ga door maar het klote in dit land .en maar zeiken over de jeugd die rouvoet met zijn grote bek .

  Reactie door h.verbeek — woensdag 1 augustus 2007 @ 15.42 uur

 67. @66 h, verbeek

  Wat goed van jou! Ga door met die wantoestand aan te kaarten. Juist moeten verwaarloosde kinderen het hebben van sociale controle. Er moet iemand naartoe om die boel aan te kaarten. Of is het weer wachten tot het (kinder)kalf verdronken is?

  Wanneer is de politie eens strafbaar? Kinderen geen voeding geven is niet strafbaar? Je zou ze toch!
  Geef niet op h.verbeek. Je bent bezig een kind te redden. Applaus!

  Reactie door Gloria — woensdag 1 augustus 2007 @ 16.04 uur

 68. @57 Tukkersterror,
  Ik
  Ik
  Ik.

  Ik beantwoordt aan al je vragen.
  Mogelijk dat gezien je laatste vraag, wie spreekt de jeugd op straat nog aan, ik ondanks mijn vriendelijke voorkomen een flink pak op m’n donder kan krijgen. Maar ik blijf het doen. Hardleers als ik ben.

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 1 augustus 2007 @ 16.06 uur

 69. Bij de aanbesteding van de organisatie van de Kindertop op 6 juni zijn de Europese aanbestedingsregels ook niet in acht genomen. Volgens een woordvoerder van minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin was er niet genoeg tijd voor een aanbestedingsprocedure.
  Hij bevestigde woensdag een bericht van die strekking in het AD. Het evenement dat Rouvoet samen met staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) liet organiseren kostte 280.000 euro, terwijl opdrachten boven de 137.000 euro openbaar aanbesteed moeten worden.
  Eerder kwam minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in opspraak nadat hij de aanbestedingsregels had genegeerd bij de organisatie van het evenement Het akkoord van Schokland.

  Zo gaat dat tegenwoordig. Dit is weer een goed voorbeeld van jullie wel en wij niet. Dan moet je niet raar opkijken als het gewone volk ook overal fecaliën aan heeft.

  Reactie door Gandalf — woensdag 1 augustus 2007 @ 16.14 uur

 70. @68 Gandalf

  Van dat ‘soort’ ben ik ook.
  Loop rechtstreeks op mensen af die hun kinderen afbekken en rotslaan op straat.
  Kostte mij bijna m’n leven maar dat moet dan maar.
  Mijn God je zal maar kind zijn bij zulke gewelddadige ouders. Geloof maar dat veel kinderen het niet gemakkelijk hebben en dat wreekt zich altijd later.
  De niet-gewelddadige ouders plegen evenzo geweld door hun nalatigheid en afwezigheid.
  Ouderbegeleiding zou in geinvesteerd moeten worden ipv peperdure symptoombestrijding in de Rouvoet-kampjes.

  Reactie door Gloria — woensdag 1 augustus 2007 @ 16.53 uur

 71. We kunnen alles wel ‘achterlijk’ noemen wat uit het Midden Oosten komt. Maar het goede eruit halen zou verstandiger zijn.
  In de westerse samenleving gaat ieder voor zich. De familiebanden in ons land stellen niets meer voor. De huisjes zijn gebouwd op ik-gerichte mensen en hun gezinnetjes. Sociale controle van de familie is ongehoord en waar bemoeien zij zich mee!
  In die landen bemoeit de hele familie zich met elkaar en voor kinderen is er altijd iemand in de buurt. Vaak wonen hele gezinnen nog bij de ouders in de daarvoor gebouwde huizen met aparte prive/gezinsruimten.
  Hier krijgen kinderen een mobieltje in de hand gedrukt om pa of ma ergens achter hun bureau’s te bellen en moeten zich ondertussen zoethouden achter de pc. Zo hebben zij hun contacten online opgebouwd en die zijn afhankelijk van hun gevoel van verlatenheid. Dat zou weleens geweld kunnen opleveren. Niet zo vreemd toch?

  Reactie door Gloria — woensdag 1 augustus 2007 @ 17.06 uur

 72. @ 68 Gandalf, @ 62/63 Henny, @ 60/66 H. Verbeek.

  Gelukkig zijn er dan toch nog mensen die blijven vasthouden aan onze oude normen en waarden, waarom? omdat deze misschien gewoon goed waren.
  En inderdaad moeten we er met zijn allen voor zorgen dat het klimaat leefbaar blijft, immers de politie kan niet overal te gelijk aanwezig zijn.
  Maar als ik dan heb verhaal leest van H. Verbeek, staan mij de haren recht overeind.
  Ik verzoek hem dan ook terug te gaan naar het bureau, en te vragen naar de inspecteur van dienst, want de politie is verplicht om aangifte op te nemen, immers alleen de officier van justitie kan beslissen of hij hier werk van maakt of dat hij het naast zich neer legt.
  Dus ga AUB terug naar het bureau, vraag nogmaals om aangifte te kunnen doen en vraag om de registratienummers van de agenten wanneer zij diet weigeren.
  Vermeld er dan ook bij dat je indien ze weigeren je een openbare brief zult sturen naar de burgermeester en wethouders zal sturen.
  Vaak zijn zij hier heel gevollig voor en zullen ze alsnog overgaan tot het opnemen van procesverbaal, maar laat daarin vermelden dat je op de hoogte wil blijven van de gang van zaken, zodat het niet in de bureaulade verdwijnt op het moment dat jij het bureau verlaat.
  Verder ben ik het met je eens dat de bureau’s jeugdzorg in Nederland een totaal verkeerde insteek heeft en een zeer kostbaar instrument is die niet werkt.
  Ik wens je veel sterkte en hoop nog te horen van je hoe het is afgelopen.

  En Gandalf petje af, want hoevelen trekken na dreigementen niet hun achterbroek aan.

  Wens jullie en ons dan ook geluk met de ongelijke strijd die we momenteel voeren.

  Reactie door Tukkersterror — woensdag 1 augustus 2007 @ 18.04 uur

 73. (72)heb inmiddels sp 2e kamerlid henk.v.gerven ingelicht .ga morgen naar het meldpunt kindermishandeling(amk) in helmond aangifte doen indien ze niet willen pleur ik mijn auto voor de deur en gaat er geen mens in en uit voordat mijn aangifte gedaan heb .(71)ben het met je eens .wrang is dan ook dat het in mijn geval om een broer en schoonzus gaat .en een van de 2(het gaat hier om een tweeling)ook nog zowel geestelijk en lichamelijk gehandicapt is .de speciale school waar hij op zit weet hiervan maar onderneemd niks .wel zal straks jeugdzorg met hen contact opnemen .waarbij de school hun straatje wel zal schoonvegen .rouvoet kan mij een gepeperde brief verwachten die hij van zijn leven niet meer vergeet !

  Reactie door h.verbeek — woensdag 1 augustus 2007 @ 20.06 uur

 74. Jaap Veldkamp — woensdag 1 augustus 2007 @ 10.54:

  Goedenavond,

  Jaap, deze keer ben ik het helemaal met je eens.

  Ik vrees echter dat de door egoisme ingegeven, liefdeloosheid, gemakzucht, hebberigheid, landerigheid, luiheid, onwil om te veranderen, enfin zowat alles wat negatief is, zodanig wortel hebben geschoten dat er bijna “geen beginnen meer aan is”:

  Ouders weten maar al te goed welke schade een slechte of eigenlijk helemaal geen opvoeding kan aanrichten, evenzo zijn generaties van ons stelselmatig verkeerd opgevoed en verkeerd door hun leiders voorgegaan.
  Vooral vind ik het vreselijk dat een in zich zeer goede levensbeschouwing -en geloof!- als het christendom (diverse als goed beschouwde waarden en normen heeft het grootste deel van Europa daar eens aan ontleend) naar de verdommenis wordt geholpen door gewetenloze en opportunistische politici en anderen, daarmee een nog vruchtbaarder voedingsbodem creerend voor al het bovenstaande.
  Zij immers hebben in wezen lak aan de toe te passen essentie van dit geloof, n.l.: “wees goed voor je medemensen, betoon hun ware mensenliefde, en doe hun zeker niet aan wat je voor jezelf niet wenst”.

  Omdat velen in het z.g. “westen” wel degelijk dit gewetenloze gemarchandeer met, een op zich zelf goed, geloof door hebben, ontstaat zo een cynische en verbitterde sfeer, vooal onder diegenen die van zo’n “beleid” de hardste klappen krijgen.
  Want, het christendom en ongeremd liberaal kapitalisme sluiten elkaar wederzijds uit, verdragen elkaar niet, al beweren de cda’s, cdu’s csu’s, enfin alle Europese “christelijk” partijen (op misschien een enkele, dan KLEINE, uitzondering na) nog zo het tegendeel, en noemen zij dit kapitalisme momenteel “marktwerking”!

  En, kijk eens diep in jezelf: onvolmaaktheid zit vol “verlokkingen”, zeker als je zowat de enige bent die deze goede waarden en normen consequent wilt toepassen zul je je vaak een eenling voelen en dat is soms niet zo leuk.

  Overigens ben ik er van overtuigd dat als iedereen volgens deze normen en waarden zou leven, we snel zullen ontdekken welke mogelijkheden mensen eigenlijk hebben die nu braak blijven liggen en ook zal blijken dat we dan veel vaker echt blij kunnen zijn en genieten, vooral van het “er zijn voor elkaar”: ook stress zal dan tot het verleden behoren.

  Maar ja, het gezin, het eigen huis, de “baan”, de auto, alle “speeltjes” en….VOORAL de voortdurende indoctrinatie met de gedachte dat dit alles zaligmakend is…
  En dit zelfs maar ter discussie stellen en relativeren eigenlijk de “ondergang” van de maatschappij zal worden.

  De SP en andere, nadenkende en bewuste mensen zijn meer dan ooit HARD NODIG!
  En voor mij en vele christenen geldt dat wij een rotsvast vertrouwen hebben in God en Zijn begripvolle lankmoedigheid, genadebetoon en liefde voor een wereld die niet zonder Hem kan.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 1 augustus 2007 @ 21.55 uur

 75. Hallo lieve mensen,kleine reactie op de mails. Deze[onze]maatschappij ,is ziek of tewel kuis verrot aan het worden,helaas.Ik Gerard.v.d.Voort,ben dag en nacht bezig om deze maatschappij,leefbaar te houden.Menig maal ben ik in de media geweest,om mijn boodschap te verkondigen.Ik spreek de jeugd aan,op hun gedrag,maar ook veel volwassene en ouderen.Het grote probleem is desinterresse,het zal wel,hullie en zullie,maar hou een spiegel voor ,en realiseer je dan,ben ik perfect.Gedag zeggen kost niets,beleefdheid idem.Respecteer elkaar.Ik heb mijn Jan toegezegd,als jullie gaan regeren in de toekomst[zeker weten] ga ik naar CUBA,en maak een eind aan mijn leven,ik word 9/8-,69 jaar ,en ik heb het wel gezien,het naar de klo.. gaan van deze maatschappij. Liefs voor alle lieve mensen.Gerard

  Reactie door gerard — woensdag 1 augustus 2007 @ 22.03 uur

 76. @ 71 Gloria,

  Ik voorspel dat over 5-10 jaat thuiszorg vooral een familieaangelegenheid wordt gemaakt door CDA cs.
  Familie is inderdaad belangrijk. Helaas viel dat in mijn geval niet zo gelukkig, maar dat neemt niet weg dat familie als basis sterk kan zijn. Het gezin als hoeksteen van de samenleving… weet je nog wel.
  Niet het gezin maar veeleer de familie.
  In Amerika telt where you come from and how much money you make.
  In Zuid-Europa is familie nog steeds een bron van frustratie maar ook waar je op kunt terugvallen. Dynastie als basis…
  Maar wanneer je anders bent heb je wel een groot probleem.

  Reactie door L'écologiste — woensdag 1 augustus 2007 @ 23.05 uur

 77. Geweld onder de jeugd wordt door een aantal dingen veroorzaakt. Ten eerste ouders die zo nodig beiden moeten werken en s;avonds moe en geen zin in hun kinders hebben (gaan dus de straat maar op), ten tweede door gezinnen welke om wat voor reden dan ook in armoede zijn gevallen en als laatste, belangrijkste argument: er wordtr gesproken over normen en waarden, maar dat is enkel gebakken lucht, 100 dagen in het land en nog niet zien wat er mis is (WMO). Verder blijft Nederland bezig met pappen en nathouden van onaangepaste jeugd uit andere culturen! Gedraag je niet volgens onze regels…weg ermee. Als ik een gast heb die zixh asociaal, aggressief etc. gedraagt flikker ik hem ook mijn huis uit. Er moeten veel meer verboden komen voor bepaalde stites. Internet is er voor normaal contact en het zoeken van info. Niet voor gedrag wat tegen alles ingaat!

  Reactie door Johan — woensdag 1 augustus 2007 @ 23.26 uur

 78. Geweld, of het nu verbaal of fysiek is, hoeft niet!
  Geweld mag wat mij betreft helemaal niet eens. Het heeft namelijk geen toevoegende waarde. Alles is op een fatsoendelijke manier te vertellen.

  Dat geweld op internet steeds vaker te zien is, is en blijft een slechte zaak.
  Of het nu internet of TV een film of een serie is, er is wel degelijk iets tegen te doen. kijkwijzer, oplettende ouders, voorlichting op school, ect.

  Normen en waarden draag je zelf over op je kinderen.

  Reactie door Mark — donderdag 2 augustus 2007 @ 0.20 uur

 79. @ 74 Harrieke

  Met alle respect, … maar, over welke normen en waarden heb jij het dan ??? ik krijg sterk de indruk dat heel veel mensen daar zelf een punt aan zuigen.
  Mijn normen en waarden zullen waarschijnlijk niet de jouwe zijn, daarvoor verschillen we als mens, en ook omdat ieder mens uniek is.
  Religie heeft ook niets bijgedragen aan normen en waarden,.. ja vroeger wel dacht men van wel, maar sinds het een must is wordt er een rotzooitje van gemaakt en zeer zeker door gezagsdragers, geloofsfanaten en politici.
  Nog zo’n kreet….”Fatsoen moet je doen” komt ook van die jojo van het CDA, men wordt door dit soort figuren als achterlijk beschouwd.. of ik en anderen niet weten wat fatsoen is, echt het is bewezen zodra een christen iets maar dan ook iets macht begint te krijgen plaatst hij zichzelf boven god en de mensen en wil dan alles overheersen.
  Daar zouden we eens naar moeten kijken, daar zouden fatsoenregels op los gelaten moeten worden, zij moeten zich zowiezo al niet met politiek ophouden maar dienstbaar zijn aan hun medemens i.p.v. uit te buiten en te knechten.

  Ik dank mijn ouders eeuwig dat wij atheisten zijn, want religie maakt meer kapot dan je lief is.

  Deze ikke ikke en volgens sommigen losgeslagen maatschappij zonder normen en waarden en zonder fatsoen is te danken aan de jarenlange christelijke politiek omdat zij zich boven de mensen plaatsen.

  Ga eens in de geschiedenis duiken vanaf dat vroeger de CHU aan regeren begon… sinds die tijd is het altijd bergafwaarts gegaan en was naasteliefde een vies woord, en liet men toen ook al de zwakkeren in de kou staan.
  Nu anno 2007 is het nog veel beroerder geworden nu spelen echt voor de almachtige…. het is om je te bescheuren, hebben ze zelf niet door dat ze voor joker gezet worden, en het ergste van alles is, dat ze al die onzin nog zelf geloven.

  Reactie door Pool — donderdag 2 augustus 2007 @ 0.57 uur

 80. @ 74 Harrieke

  Nog even dit,… een beleidend christen staat ver van de realiteit en dat maakt dat we in een achterlijke situatie zijn beland die totaal niet met het mens zijn strookt.

  Zodra er vanaf de kansel al hel en verdoemenis gesproken gaat worden dan ken je er donder op zeggen dat het nog slechter zal worden als dat het al is.
  Mischien ken je de uitdrukking….. de toorn van god….. nou daar begint de indoctrinatie al, en zeer zeker als je er gevoelig voor bent, dan zal je onbewust alles wat niet in god gelooft gaan bestrijden.
  Zo zijn vroeger ook de kruistochten begonnen, later de slavernij samen met de VOC, en dat waren geen socialisten of atheisten of vrijdenkers, nee dat waren de gelovigen die overal verdriet en verderf zaaide.

  Reactie door Pool — donderdag 2 augustus 2007 @ 1.10 uur

 81. @ 74 Harrieke

  Ik wil nog even kwijt dat het niet mijn bedoeling/opzet is om jou persoonlijk aan te vallen, integedeel, ik heb respect voor je en lees graag je bijdragen.

  Groeten
  Pool

  Reactie door Pool — donderdag 2 augustus 2007 @ 1.23 uur

 82. @79 Pool

  Ik begrijp je heel goed hoor!
  Misschien moesten christenen zich idd niet branden aan politiek. Van politieke partijen met de C voor hun naam zou je mogen verwachten dat ze dienstbaar zijn aan het volk en sociaal zijn een must is.
  Maar om die C voor je politieke kar te spannen en daarmee een vrijbrief te nemen op knechting, uitbuiting en oorlogvoeren is om je dood te schamen.
  Daarom is de SP zo belangrijk! Zonder de C staat ze voor dienstbaarheid aan het volk middels een sociaal beleid! Een menslievend beleid!!
  En Pool, daar gaat het toch tenslotte om. Zonder zich erop voor te staan doet de SP de C meer eer aan dan al die C-partijen bij elkaar! Eindelijk gaat dit een beetje doordringen bij het bedrogen C volk.
  Want het gaat er niet om wat je zegt, maar wat je doet! En daar blinkt de SP in uit.

  Reactie door Gloria — donderdag 2 augustus 2007 @ 2.38 uur

 83. Wat een geweldige ouders allemaal hier?

  Reactie door De Hakker — donderdag 2 augustus 2007 @ 10.35 uur

 84. @79, Pool, “Ik dank mijn ouders eeuwig dat wij atheisten zijn, want religie maakt meer kapot dan je lief is.”

  Atheist zijn is je eigen keuze, moet zelf weten.
  Wel heb ik een aanvulling op je stelling en dat is – dat de GEWESTIGDE MONOPOLIE op religie maakt meer kapot dan je lief is en laat de mensen geen eigen keuzes maken. Lijkt meer op hersenspoeling.

  Iedereen is namelijk zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij in het leven maakt.
  Geen verdoemenis, geen hel daarboven – eigen verantwoordelijkheid voor de hel op Aarde!

  Reactie door walking bull — donderdag 2 augustus 2007 @ 12.51 uur

 85. @ 82 Gloria

  Ik sluit me helemaal bij je aan, je ben niet voor niets Assepoester.

  Ik weet hoe jij begaan bent met het lot van je medemens en dat je daardoor weleens doorschiet in je beantwoordingen of reacties is menselijk en het zij je ook vergeven, vooral omdat jij ook totaal niet tegen onrecht kan, en dan ook nog de machteloosheid als je moet toezien hoe de maatschappij door de C-partijen naar de filisteinen wordt geholpen.

  Goedemiddag trouwens.

  Reactie door Pool — donderdag 2 augustus 2007 @ 12.59 uur

 86. @ 82 Gloria

  filisteinen moet dus filistijnen zijn.

  Reactie door Pool — donderdag 2 augustus 2007 @ 13.02 uur

 87. @Harry Sangers — dinsdag 31 juli 2007, 18.42

  Je voorbeeld van Jerry Springer is voor mij precies raak. Hoewel je je met censuur op glad ijs begeeft, hadden zijn shows m.i. verboden moeten worden. Het ging me echt te ver. Het leek onschuldig genoeg. En misschien was het ook onschuldig genoeg, in de zin van dat er geen juridische mogelijkheden waren om het te verbieden. (Ik weet dat niet.)
  Maar persoonlijk vreesde ik, dat zijn shows een hersenspoelende werking zou hebben op diegenen, die er met de onderbuik naar keken i.p.v. met een kritische blik. Dat zou het begin van het einde zijn.

  Anderen zullen de grens misschien eerder of juist later leggen, maar het moet toch mogelijk zijn om met z’n allen érgens een grens overeen te komen. Zie dit maar als (mijn) antwoord op je vraag: “Misschien dat de overheid toch maar eens moet ingrijpen, maar hoe?“.

  Overigens vond ik het bijzonder aangenaam om op een gegeven moment te vernemen, dat de Jerry Springer Show in Frankrijk op een gegeven moment wél werd verboden. Frankrijk – toch niet bekend staand als een “apenland” – legde de grens bij hetzelfde programma als ik.

  Reactie door Wilbert — donderdag 2 augustus 2007 @ 13.50 uur

 88. @ 87 Wilbert

  Er zit ook een knop op de tv om hem uit te zetten of je kan zappen, om gelijk alle programma’s te verbieden vind ik nogal zwaar overdreven, van uit mijn leefwijze zou je dan ook de EO, NCRV en de KRO van de buis moeten halen, en geen journaal en actualiteiten meer moet uitzenden.
  Je bent hier wel sterk aan het overdrijven, er is een aanbod op de buis en jij bepaald zelf naar wat je gaat kijken niet de overheid.
  Zoveel zielen zoveel gedachtes zoveel voorkeuren.
  We worden al beperkt voor wat betreft het doorgeven van nieuws en actualiteiten en nu zou jij dit ook naar andere programma’s willen doorvoeren.
  Amusement beleeft ieder op zijn manier.

  Weet je wat je kan doen, probeer een normen en waarden programma op te zetten met in de hoofdrol Bakellende en dat iedereen zonder censuur vooraf mag reageren op de miskleunen van ministers die deel uitmaken van dit kabinet.
  Ik denk dat Jerry Springer dan een zedig programma is vergeleken wat je dan te zien en te horen krijgt.

  Reactie door Pool — donderdag 2 augustus 2007 @ 15.04 uur

 89. @Pool — donderdag 2 augustus 2007, 15.04

  (…) om gelijk alle programma’s te verbieden vind ik nogal zwaar overdreven, (…)
  Kan zijn, dat je dat vindt. (Zelf vind ik dat trouwens ook.) Naar aanleiding waarvan vond je het nodig dit op te merken?

  … van uit mijn leefwijze zou je (…)
  Wat ik al zei: “Anderen zullen de grens misschien eerder of juist later leggen, maar het moet toch mogelijk zijn om met z’n allen érgens een grens overeen te komen.”

  Ik ben niks aan het overdrijven geweest en ik heb ook niks bepááld. Ik heb alleen mijn mening gegeven.

  En de rest van je bijdrage is ófwel een herhaling van wat je al zei ófwel iets, dat ik niet begrijp.

  Reactie door Wilbert — donderdag 2 augustus 2007 @ 16.05 uur

 90. @ 89 Wilbert

  Ik denk dat je mij niet goed begrepen heb, want jij schrijft,…

  …Ik ben niks aan het overdrijven geweest en ik heb ook niks bepááld. Ik heb alleen mijn mening gegeven…

  Wat ik bedoel is dat jij voor jezelf be[paal naar welk programma jij wil kijken

  Reactie door Pool — donderdag 2 augustus 2007 @ 17.24 uur

 91. Pool — donderdag 2 augustus 2007 @ 1.23:

  Goedemiddag,

  Dat had ik ook wel begrepen:

  Bovendien, als je jezelf als christen bekent loop je zulke risico’s, geassocieerd als je dan wordt met het TERECHT verfoeide “naam”christendom.

  Ik kan ook begrijpen dat, zelfs al maak je dat voorbehoud, er dan mensen zijn die wantrouwend blijven;
  Immers, de geschiedenis leert (te) vaak dat goede bedoelingen verwateren en uiteindelijk stranden.

  Ik kan slechts ter verdediging van mijzelf en andere goedwillende christenen aanvoeren dat JUIST DAAROM welhaast deemoedige nederigheid en Hem (God, Jezus) er bij betrekken, gewoon ALTIJD NOODZAKELJK zijn.
  Als mensen, met welke levensovertuiging maar ook, ZELF “op de loop gaan “, loopt het uiteindelijk ALTIJD spaak, daarvoor zit er te veel in de doorsnee mens dat verstorend kan (en zal!) werken.

  Niettemin, elk oprecht “werelds” streven naar rechtvaardiger maatschappelijke verhoudingen is daarmee helemaal niet uitgesloten, reden waarom ik me als Christen POLITIEK thuis voel bij de SP.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 2 augustus 2007 @ 17.46 uur

 92. @Pool — donderdag 2 augustus 2007, 17.24

  Ik snap nog steeds niet, wat je nou wil zeggen.

  Jij zegt: “Wat ik bedoel is dat jij voor jezelf be[paal naar welk programma jij wil kijken

  Dat klopt. Dat bepaal ik inderdaad voor mezelf. Ik kan gaan zappen en als niks mij bevalt, kan ik dat ding uit zetten. En een ander kan dat – geheel naar eigen inzicht – óók doen.

  Maar wat is nu het punt, waarop je het niet met me eens bent?

  Want eerlijk gezegd begin ik genoeg te krijgen van je geleuter (op dit topic, en t.o. mij). Als je een probleem met me hebt, geef dan DUIDELIJK aan, hoe ik ertoe kan bijdragen daarin iets voor je te betekenen. En als je dat niet kunt, dan is dit vogeltje gebekt genoeg om je te zeggen, dat het voor mij dan zinloos is om verder op je te reageren.

  Reactie door Wilbert — donderdag 2 augustus 2007 @ 18.54 uur

 93. Er wordt maar vanzelfsprekend over gedaan dat de TV allerlei zondige bagger uitzendt en dat je zelf de last bij jezelf legt om de knop aan of uit te zetten alsof jij degene bent die te reageren hebt op een door anderen gecreëerde situatie. Die ander mag maar alles wat God verboden heeft en jij moet maar al je aandacht besteden aan het opwerpen van een muur tegen deze onreinheden. Dat kost jezelf nogal wat energie. En het probleem wordt er echt niet mee opgelost. We zijn hier niet alleen op de wereld, een ander mag ook wel eens wat doen, daarom vind ik dat de overheid ons hierin niet in de steek hoort te laten en dat kerk en staat weer verenigd horen te worden, de SP heeft een mening die die de overheid wil laten verkondigen, dan ook wij christenen, daar hebben we dan het recht ook toe.

  En ik hoop dat we liever gisteren dan vandaag onze mond zullen roeren voor een ander uit naam van iets anders met allerlei praktische rechtvaardigheid aan de haal gaat zonder God er even bij te vermelden. Dat er wel eens verdwaalde christenen bij de SP zitten is omdat het christendom zelf genoegen neemt met een paria-positie buiten de staatsmacht en zich door allerlei socialisten en wildersen laat de les lezen. Kom op, een beetje eigenwaarde of visitekaartje van God, bij Wie autoriteit in feite hoort.

  Reactie door W6969 — donderdag 2 augustus 2007 @ 19.15 uur

 94. 83. Hakker.

  Wat een onzin. Iedere ouder maakt fouten en vaak zelfs met de beste bedoelingen doen ze soms precies de verkeerde dingen.
  Er bestaan m.i. geen Engelen niet bij de ouders, niet bij de kinderen en niet bij ons de omgeving. Zelfs leerkrachten konden een meer dan averechtse werking hebben op een kind, althans vroeger. En geestelijken, denk aan al die brave kinderzieltjes in God opgevoed met waarde en norm als misdinaar dienend door de heren bezoedeld
  Niets is zwart-wit en opvoeding gebeurt door eenieder waarmee het kind in aanraking komt.
  er is geen allesomvattende controle.
  Ooit naar de rijdende rechter gekeken die volwassen kinderen.
  Ouders hebben veel in te brengen maar veel minder ‘macht’ dan ze zich toeeigenen en de overheid en anderen ze toedichten want dat is de andere kant van dezelfde medaille.
  De goede gereedschappen meegeven wil niet zeggen dat ze automatisch goed gebruikt worden of mede door anderen niet uit handen geslagen worden.

  Reactie door Henny — donderdag 2 augustus 2007 @ 20.07 uur

 95. Waarden en Normen daar ontbreekt het nogal aan ja, maar wat zou het toch geweldig zijn als deze regering het goede voorbeeld liet zien en het niet alleen bij woorden liet.

  Er is een groot moreel verval te constateren, oorzaak het verlokkende geld en het verlokkende bezit, de ego die steeds meer wil. Ouders zijn steeds meer met zich zelf bezig dan met hun kinderen of zitten zelf nogal gefrustreerd in elkaar. Ze voeden niet op maar maken zich er van af.
  Geen kerk meer die in het gareel houdt.
  Kinder zoeken hun vertier op straat.
  Pa en ma voor de TV, onderuit gezakt met een boreel in de hand kijkend naar een nutteloos voorbij trekkende programma`s die verstooiing bieden, hoef je zelf niet meer na te denken, houdt je lekker zoet en te vree.
  De methode: hoe leg ik een volk lam…geef ze schijn, dat voelt fijn…kan het landje rustig zijn!

  Onder tussen breken de kinderen buiten de boel af, zien in elkaar slaan als een spel, omdat dat ze niet meer weten hoe je je zelf bezig moet houden, niet meer weten hoe je met elkaar om moet gaan, omdat ze niet meer weten wat sociaalgedrag is. wat ze wel weten is hoe je moet zuipen, blowen en pesten, vernielen en hun onvrede uitleven op andermans spullen.

  Gelukkig waren er in de Middeleeuwen ook nog mensen die een van nature innerlijk beschaving hadden, dat geldt ook voor deze tijd.

  Er is dus nog hoop.

  Reactie door e.krul — donderdag 2 augustus 2007 @ 20.43 uur

 96. e.krul, goed betoog.

  Vorige week was is ergens op bezoek in een buurtje waar van die 60ger jaren benedenwoninkjes staan, en warempel, ik zag daar op een stoepje een stuk of 6 kinderen zitten met poppen,autootjes en kleedjes, ze waren aan het SPELEN, echt waar. het was een beeld wat ik al jaren niet meer had gezien en ik ben erbij gaan staan en heb er naar gekeken, de kinderen speelden vader en moedertje (nee niet wat iedereen gelijk denkt) maar echt zoals wij dat ook vroeger deden, vader ging naar zn. werk en moeder zorgde voor de kinderen(poppen), ik zag ook dat dit kinderen waren van allochtone komaf , ze waren zo schattig bezig en dacht aan mijn eigen jeugd toen dat nog kon op straat, een soort van heimwee overviel me toen ik dit zag.

  Zo, dit moest ik even kwijt.

  Reactie door Carla — donderdag 2 augustus 2007 @ 22.45 uur

 97. 57 @ Tukkerstorrer
  Ik,ik en nogmaals ik.
  Help kinderen bij insect, als ze van huis weglopen, geen ouder hebben die ze naar de dokter brengt.
  Help buren als haar maag leeggepompt mot worden, als ze pillen ingenomen heeft.
  Geweld begint thuis met schreeuwen van ouders, geen respect voor elkaar hebben.
  Helaas hebben veel ouders geen tijd voor de kinderen, ze praten weinig of helemaal niet met elkaar, velen hebben het druk met winkelen,vrienden,cafe’s of moskee bezoeken.
  we laten de kinderen rommelen, er is veel geweld op tv, computer en buiten op straat.
  Krante staan er bol van, onze kinderen groeien op met geweld,respect voor de leraar is er niet meer, respect voor ouderen ook niet.
  Ouderen worden mishandeld,vaak worden vrouwen mishandeld en kinderen zien dit allemaal gebeuren.
  Niet vreemd als de grens van toelaatbare bij deze kinderen verlegd wordt.
  Kinderen en gezinnen groeien in armoede op, vaak is er geen geld voor leuke dingen zoals een boek.
  linderen hebben tegenwoordig veel msn contact i.p.v echt contact.
  Het probleem is complex, veelal met armoede te maken, opleiding te maken.
  Als ouder zijn wij een voorbeeld voor onze kinderen, wij moeten dit nooit vergeten en onze kinderen respect leren voor mens,dier en plant.
  Een oplossing is niet makkelijk maar begin bij jezelf.

  Reactie door Sibel — donderdag 2 augustus 2007 @ 23.13 uur

 98. @97
  Je haalt een paar punten aan armoe,opleiding die inderdaad door onderzoek bevestigd worden.
  Je laatste zin is een te gemakkelijke oplossing en ook een zinloos advies aan deze mensen.
  Het probleem lig veel dieper om met zo eenvoudige oplossing te komen.
  http://www.jeugdengezin.nl/kamerstukken/2007/aard-en-omvang-van-kindermishandeling-in-nederland.asp

  Reactie door De Hakker — donderdag 2 augustus 2007 @ 23.56 uur

 99. @94
  Dat is geen onzin ik lees hier alleen maar over geweldige ouders.
  Dat een kind buiten de schuld van de ouders op een verkeerd spoor kan komen is mij ook duidelijk.
  Maar daarom blijf je wel geweldige ouders.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 3 augustus 2007 @ 0.13 uur

 100. @96
  Waar woon jij dan want ik zie dat nog regelmatig.
  ……………………………..
  Ik zag ook dat dit kinderen waren van allochtone komaf
  …………
  Wat bedoel je nu eigenlijk met die opmerking of wat wil je er mee bevestigen.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 3 augustus 2007 @ 0.19 uur

 101. @96 Carla

  Goed dat je dit even kwijt moest.
  Mooi verteld en ja wat lief! Ook die rollenpatroontjes van de kindjes. Zie ik toch liever dan de tijd dat de jongens op school breiles kregen! De meisjes moesten verplicht aan de hijskraan. De ‘broek aan’ was er niet meer bij voor de mannen, zij werden vernederd tot op het schort.
  Weer zo’n wanstaltig idee van de hondsdolle mina’s.
  Het ontroert mij ook als meisjes zo zorgzaam de popjes verzorgen en aankleden en in bad doen. Het belooft iets goeds voor later.
  Hopelijk herinneren de allochtone vrouwen ons land weer aan de betekenis van de rechten van het kind: een ouder die voor je zorgt!

  Reactie door Gloria — vrijdag 3 augustus 2007 @ 1.32 uur

 102. PS. Gloria ik ben trots op jou,iemand die zijn [sociale hart] op de goede plaats heeft zitten. Ik word volgende week 69,dus geen 6969,zoals een van de mailers. Liefs aan alle sociale mensen. Gerard.

  Reactie door gerard — vrijdag 3 augustus 2007 @ 4.00 uur

 103. Gerard, Geweld(ig) online, nu deze maand weer
  een aantal 65plussers tegen te komen, die de
  Leeuw niet in zijn hempje wil laten staan.
  Al vast een fijne dag toegewenst Gerard, ga
  zo v o o r t! Met vriendelijke groet,
  Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 augustus 2007 @ 8.33 uur

 104. @100 Hakker.

  Ik woon in Rotterdam en die buurt waar ik was heet Tuindorp Vreewijk, een gezellig buurtje met kleine eengezinswoningen en erg veel groen.

  Er wonen nog veel Autochtone nederlanders maar ook Allochtonen, je weet dat ik hier ook vaak mn. mening heb geplaatst over sommige marokkaanse jongens die niet willen deugen,die worden opgevoed als prinsjes die zich alles kunnen veroorloven.

  Maar in deze buurt gaat het dus wel goed en leeft iedereen goed met elkaar, waarschijnlijk omdat het een gemengde wijk is

  Waar ikzelf woon is ommoord, een relatief witte wijk en ik moet zeggen dat ik hier de kinderen niet meer op deze manier op straat zie spelen.

  Reactie door Carla — vrijdag 3 augustus 2007 @ 11.50 uur

 105. @ 97 Sibel,

  Helemaal met je eens.

  En zeker dat armoede één van de grote struikel blokken is waar deze kinderen mee te maken krijgen.
  Maar waarom dan de miljarden die word gepompt in een instelling (jeugdzorg) die niet werkt, niet gewoon stoppen in de armoede in Nederland.
  Geef deze ouders extra mogelijkheden om geld uit te geven ten goede van het kind, door bijvoorbeeld op verjaardagen en vakantie’s een extra uitkering tegeven, eventueel in waardebonnen om zo zeker te zijn dat het geld echt bij deze kinderen terecht komt.

  Reactie door Tukkersterror — vrijdag 3 augustus 2007 @ 12.19 uur

 106. @ 105 Tukkersterror

  Ik denk niet dat het een goed idee is om de geldkraan voor de jeugdzorg dicht te draaien, niet alle jeugdzorginstellingen zijn verrot.

  Over het punt dat je de ouder(s) extra mogelijkheden moet geven om geld uit te geven t.b.v. het kind(eren) dat zou inderdaad zeer wenselijk zijn.
  Sedert jaren wordt de kinderbijslag en vakantiegeld gebruikt om de achterstand in hun rekeningen weg te werken.
  Daarom dat diverse kabinetten het niet nodig acht om elke uitkering te verhogen.

  Reactie door Pool — vrijdag 3 augustus 2007 @ 13.54 uur

 107. @ 106 Pool,

  Klopt, ik ken een gezin waar de vader door een ongeval in de WAO terecht kwam.
  Vader werkte 60 uur in de week en had een inkomen van over de 2000 euro.
  Nu in de WAO zijn ze door alle regeltjes aangewezen op amper 1100 euro, terwijl hun uitgaven door ziekte drastisch is verhoogd.
  Gelukkig hebben deze mensen een goede vrienden kring om hun heen die hen opvangen en hun in de zomer een caravan of zomerhuis beschikbaar stellen zodat zij met de kinderen op vakantie kunnen gaan.
  Maar wie heeft dit, misschien 1 op de 100.000.
  Voor de rest is er armoede pure armoede onder deze gezinnen.

  Verder noem mij eens één jeugdzorg instelling die wel functioneert naar behoren?
  Beroepsmatig ben ik regelmatig in aanraking geweest met diverse jeugdzorg instellingen in Nederland en op één na krijgen zij van mij een dikke onvoldoende.

  Reactie door Tukkersterror — vrijdag 3 augustus 2007 @ 14.22 uur

 108. @ 107 Tukkersterror

  Ik weet er een, let wel ik heb helemaal geen ervaring met jeugdzorg of een andere instelling, dus zal mijn voorbeeld wel opzichzelf staan.

  Het betreft …

  Stichting Bureaus Jeugdzorg Gelderland

  Een goede vriendin van ons heeft jaren geleden plotsklaps haar man verloren, hun zoontje toen 12 jaar verviel in het meest extreme en criminele gedrag wat je maar kon voorstellen omdat hij het verlies van z’n vader niet kon verwerken en plaatsen.
  Jeugdzorg Arnhem kwam in beeld en heeft deze jongen geweldig begeleid en geholpen nu studeerd hij aan de VU te A,dam en is niet anders dan andere knapen van zijn leeftijd.
  Gelukkig heeft hij het verlies van zijn vader verwerkt, maar ondanks alles blijft hij het oneerlijk vinden waarom juist zijn vader zo vroeg moest sterven.

  Reactie door Pool — vrijdag 3 augustus 2007 @ 16.36 uur

 109. @Tukkersterror

  Sind 2 jaar begleid ik een eenouder gezin bij jegdzorg, veel problemen, een tweede ex met losse handjes, vreselijk.
  2 kinderen onder voogdij van jeugdzorg, zo kwam ik erachter dat de middelbare school na 3 jaar nog steeds niet wist dat deze kinderen een voogd hadden, ik moest het vertellen.
  Een moeder dochter relatie wat niet liep door zelfmoord broer, ik heb 6 maanden lang wekelijks moord en brand geroepen pas na 6 maanden pappieren invullen hadden ze werkelijk tijd, toen was het te laat, meisje van 16 liep van huis weg.
  Ik zie veelal hele mooie rapporten, ik denk persoonlijk dat er te veel bureaucratie is, medewerkers zijn vele uren bezig om alles netjes en goed op papier te zetten terwijl mijn voorkeur naar echte hulp ging, gelijk bij mijn eerste belletje, ik moest moeder en dochter uitelkaar halen, bij me laten slapen.
  Ik neem de medewerkers niets kwalijk op en enkel na.
  Regeltjes en papieren, daar moet meer aan gedaan worden.
  Overigens ben ik verbaasd als een kind van 17 in Rotterdam mag wonen en in Haarlem naar school gaat, als moeder en ik aangeven dat dit niet goed is, school met ons eens is, ben ik verbaasd dat de jeugdzorg medewerker er totaal geen problemen mee heeft.
  Als migrant ben ik erg voor cadeau i.p.v. geld, dit gaat meestal op aan andere zaken, gedwongen schulden wegwerken om de eidjes aan elkaar te knopen, een dure bruiloft, gokschulden van pa, schenkingen aan moskee etc.
  Dit is ook nodig maar helaas zie ik bij ons migranten dat ouders andere zaken belangrijk vinden, zo mogen kinderen niet met schoolreis , wordt er geen ouderbijdrage betaald waardoor kind geen Sinterklaas cadeau krijgt, vreselijk.
  Te vaak gebeurt er dat andere kinderen spullen van mijn dochter komen lenen, kleding,krultang,riem , noem maar op.
  In gezinnen met weinig geld, als je steeds geldzorgen hebt komt het vaak voor dat ouders depressief worden, dit heeft veel invloed op de kinderen, verbaal geweld naar elkaar.
  Er moet geld naar Jeugdzorg blijven gaan, ondanks grote problemen blijft deze instelling ontzettend belangrijk.
  Daarnaast moet er ook geld blijven naar mensen onder de armoedegrens zodat de kinderen een toekomstperspectief krijgen.
  Zakgeld kunnen krijgen net als andere vrienden, vaak krijg ik de vraag van Turkse en Marrokaanse kinderen op de basisschool waarom Sinterklaas wel bij ons thuis cadeaus brengt en al jaren niet bij ze geweest is.
  Mijn dochter is toch ook migrant, probeer een kind van 7 dit maar eens uit te leggen, mijn hart breekt, sommige ouders kunnen echt geen cadeau kopen maar er zijn er ook zat die het gewoon niet belangrijk vinden.
  Als er thuis iets mis is gaat een kind vanzelf de verkeerde kant op, ik ken veel een ouder gezinnen waar de kinderen op vrij jonge leeftijd met justitie in aanraking komt, dit zijn vaak Turkse kinderen in mijn geval, ik help ze probeer ze te sturen maar het lukt niet altijd, mijn ervaring is dat ouders geen grenzen kunnen stellen, opvoedproblemen hebben.
  Kinderen voelen zich noch Turks noch Nederlander, zitten tussen twee culturen, weten weinig van eigen cultuur en nog minder van de Nederlandse cultuur.
  Daarom vind ik het erg belangrijk dat kinderen veel van eigen cultuur weten, zodat ze de Nederlandse cultuur ook goed kunnen leren en een eigen keuze kunnen maken.
  We hebben het over Marrokaanse jongens, Marrokaanse gemeenschap heeft geen vrenigings leven in Nederland, ze hebben enkel moskee, jongens gaan hier niet een naar toe.
  En ja helaas is in ons ( moslim ) cultuur jongen koning in huis maar ook dit is een proces wat langzaam aan veranderd.
  Ik wil niets goed praten maar Marrokaanse gezinnen hebben veel kinderen, ouders zijn ongeschoold , ziek, in de bijstand of ww.
  Inkomen is vrij laag, kinderen groeien op met weinig, willen net als de Nederlandse vrienden ook van alles maar helaas.
  Wij Turken hebben vrenigingsleven, dit houdt de kinderen van straat, als dit er niet is heb je meer kans dat deze kinderen ontsporen.

  Reactie door Sibel — vrijdag 3 augustus 2007 @ 17.50 uur

 110. Geweld online dient gewoon aangepakt te wor-
  den net zoals figuren die een weblog houden
  en bijv. Olav en Madelieven beschrijven als
  ‘holmaten van Jan Marijnissen’. We zouden
  van die ‘drollen’ zijn….kijk….wat water in de wijn doen is best mogelijk maar klink-
  klare onzin verkondigen en iemand zó ‘neer-
  zetten’ vraagt dus om ‘bannen’ of een schrif-
  telijke schrobbering. Waarom diverse ‘reak-
  tie’s ‘ wel de toets van de toelaatbaarheid
  door de ‘master’ doorstaan is er één om nog
  te leren ontdekken.
  Dát een weblog zich zonder bezwaren van de SP
  wél ‘SP-transparant’ mag héten is dan ook wel
  zeer verbazingwekkend te noemen. De eigena-
  resse heet Sonja, of de eigenaar ervan noemt
  zich Sonja, who knows?
  “Drôle” zou ik best wel eens kunnen zijn,
  maar mij gewoon als ‘drol’ te laten kwalifi-
  ceren in één zin met ‘holmaat’ vind ik dus
  stinken van onbeschaafdheid die daarmee ten
  top ‘gevoerd’ wordt! Dát vind IK dus óók ge-
  weld! Waarom ik dit commentaar dáár op die
  site niet geleverd heb? Dacht U dan dat dát
  geplaatst zou zijn, met als leus daar de
  ‘vrije meningsuiting’ in het vaandel? Welnee!

  Reactie door Madelief — zaterdag 4 augustus 2007 @ 13.20 uur

 111. @ 108 Pool,

  Ben blij te horen dat bureau JZ ook eens goed werk leverd.
  Maar mijn mening is dat zij te veel werken met regeltjes en dat stoort mij en vele met mij mateloos.
  Immers niet ieder kind niet iedere situatie is gelijk, zodat je maar zinloos kunt houden aan de regeltjes.
  Verder word er teveel gekeken naar één kant.
  Als een moeder of vader aangeeft dat de wederhelft slecht is voor het kind, word dit klakkeloos aangenomen en er al snel een standaard procesverbaal uit de kast gehaald om deze vader of moeder tijdelijk het kind te ontnemen.
  Natuurlijk zijn er gevallen waar een crisis uithuisplaatsing op zijn plaats is, maar in 99% van de gevallen is dit niet zo, wat veel weerstand opwekt bij de persoon wat verdere hulp dan eigelijk in de weg staat.
  Het onzorgvuldig handelen van Jeugdzorg maakt vaak dat zij zelf onhandelbaar zijn.
  Ik kan, ga en wil hier geen namen noemen, maar ik heb wel eens te maken gehad met deze mensen dat ik dach van O, mijn God waar zijn ze in vredesnaam mee bezig, dat het uitdraaide op een poging tot zelfdoding van het kind.
  Er word geen rekening gehouden met het feit dat ouders (vooral na een scheiding) leugens of halve waarheden vertellen om zo hun gelijk te halen.
  Zelfs worden bewust door het jeugdzorg medische raporten verzwegen voor een rechtbank om zo hun gelijk te krijgen.
  De wildste verhalen worden door ouders opgehangen, de raarste psychologische onderzoeken worden op het kind los gelaten om hun krom recht te breien.
  Een klein praktijk voorbeeld;

  Één van de ouders gaat weer trouwen met een nieuwe echtgenoot, het kind word in overleg uitgenodigd als bruidsjonker op deze bruilof.
  Enkele dagen voor het feest krijgen de exen een meningsverschil waardoor de exvrouw het kind verbied om op de bruilof te verschijnen.
  Dit kind draaid op de dag van de bruilof zover door dat het niet meer te handhaven is in het gezin van de moeder en er een crisis uithuisplaatsing tot gevolg heeft.
  Wie is er dan fout?
  A. de vader, B. de Moeder, C. het kind?
  En zo kan ik uren doorgaan met voorbeelden waarbij een kind tegen zijn wil bij de vader of moeder word weggehaald, zonder dat daar wettelijke aanwijsbare gronden voor zijn.
  Dat bij mij de vraag wel eens rijst of de inkomsten die een kind opleverd bij een uithuisplaatsing belangrijker is dan de gezondheid van het kind.

  Reactie door Tukkersterror — zaterdag 4 augustus 2007 @ 17.26 uur

 112. @ 109 Sibel,

  Met grote belangstelling heb ik jou stukje gelezen.
  Je bent de zoveelste die bij een jeugszorg instelling werkt en tegen deze problemen aanloopt.
  Vandaar ook mijn bezwaar tegen het zinloos pompen van geld in een bureaucratische machine die ieder moment dreigt vast te lopen in hun eigen problemen.
  Hoe kan een instelling helpen bij problemen als zij hun eigen problemen niet de baas kunnen.
  Voor mijn gevoel zijn deze instellingen te groot geworden en kunnen zij zelf het niet meer overzien.
  Terwijl de oplossing toch zo simpel kan zijn.
  Krijg een gezinsvoogd een melding, geef haar/hem dan de verantwoordelijkheid om in eerste instantie haar eigen beslissing te nemen in deze zaak en niet zoals het nu gebeurd dat er eerst met diverse teamleiders moet worden overlegd wat de beste oplossing is.
  Uit jou verhaal begrijp ik dat jij net als 99% van de medewerkers het ook graag anders zou willen zien en dat jij zelfs kinderen bij jezelf thuis opvangt wat opzich een nobele zaak is maar toch eigelijk niet zou moeten zijn maar vaak uit onmacht het geval is.
  Het enigste wat ik je kan adviseren (wat ik de anderen ook heb gedaan) is zet alles op papier en stuur dit naar je provinciale zaken, deze zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg in jou provincie en deze kunnen de klachten daadwerkelijk aanpakken.
  In sommige provincie’s is de aanpak al anders en werkt de jeugdzorg werkelijk stukken beter.
  Wens jou in iedergeval veel succes met het moeilijk en goede werk dat je doet.

  Reactie door Tukkersterror — zaterdag 4 augustus 2007 @ 17.41 uur

 113. Beste Mark[78].Als de ouders geen notie hebben,van normen en waarden ,zich asociaal misgedragen in deze kl…maatschappij,hoe kan je dan verwachten,dat deze stumpertjes een normale opvoeding krijgen. Dus Mark,een klein beetje relativeren met je mail. Groeten Gerard.v.d.Voort

  Reactie door gerard — maandag 6 augustus 2007 @ 0.29 uur

 114. PS,groeten aan Madelief en,Gloria. Dames met een normale naam !!! Turkenburg,6969,en meer van die rare afkortingen,ik kan daar niets mee.Normen en waarden aub, publiceer je normale naam,uitzondering voor personen, die een beete verlegen zijn. Groeten Gerard.v.d.Voort

  Reactie door gerard — maandag 6 augustus 2007 @ 0.38 uur

 115. Tenzij het mooi weer is, kijken mijn kinderen op zondagmiddag vaak naar zo’n Scandinavische jeugd/kinderfilm op NL3. Goede films die laten zien dat het ook anders kan en dat je niet hoeft rond te hangen op straat en vervelend hoeft te doen.

  De kinderen van tegenwoordig, in Nederland zeker, zijn het verleerd om zichzelf te vermaken. Ze moeten bezig worden gehouden, anders gaan ze rondhangen en dingen vernielen.

  Reactie door Johan — maandag 6 augustus 2007 @ 2.22 uur

 116. @ Madelief (110):

  Citaat: “Geweld online dient gewoon aangepakt te worden net zoals figuren die een weblog houden en bijv. Olav en Madelieven beschrijven als
  ‘holmaten van Jan Marijnissen’. We zouden
  van die ‘drollen’ zijn.”

  Madelief, dit soort uitlatingen kenmerkt degenen die ze doen. Gewoon laag bij de grond, totaal niet-inhoudelijk en zelfs verachtelijk. Daarvoor haal ik mijn schouders op.
  Het is immers duidelijk, dat ik het nooit bij voorbaat met iemand eens ben, wie dat ook is. Als ik het bijna steeds wel met iemand eens ben, ligt dat uitsluitenbd aan de inhoud, en nergens anders aan. En dat weten die mensen eigenlijk heel goed. Dat zal ook voor jou gelden.
  Dus dit soort figuren “aanpakken”? Wel nee, dat is te veel eer. Alsof het meer is dan gebakken lucht en gatenkaas.

  “Sonja” heet overigens in werkelijkheid anders.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 6 augustus 2007 @ 19.28 uur

 117. @116 Verschillend als we zijn in soort zal de reactie van jou en mij dus blijven ver-
  schillen. Dat ene “Sonja”, vroeger die grie-zelplaat van die ‘meesteres’onder haar ‘rode’
  alias ‘plakte’ of ‘bezat’ is natuurlijk maar
  gissen. Maar zeker ook ik denk te moeten con-
  cluderen dat zij slim genoeg is om haar iden-
  titeit zo veilig mogelijk te stellen. Echter
  ook afkomst verloochent zich nooit of wel heel zelden. De manier van indeling beveiligt
  allereerst de eigen veiligheid en wordt daar
  meer ‘geselecteerd’ dan dat men over Jan Ma-
  rijnissen durft te beweren. Als er geen stok
  is om hem mee te slaan, wordt er desnoods een
  boom omgehakt. Van alles wat er groeit en in
  deze wereld bloeit, schijn ‘jalouzie’ wel de
  grootste te zijn!
  Maar gelijk heb je wel: ‘gebakken lucht en
  een gatenkaas van het formát van een column
  waar de ‘mot’ in zit en ikzelf vind het dan
  misleidend, of zeggen we dan super geraffi-
  neerd? Duidelijk is dat de webeigenaresse
  zelf hoogst transparant is daardoor en zich
  conform zal moeten blijven gedragen! Uitno-
  digend kan ik het ook niet vinden, eerst een
  aantal ‘poortjes’ te moeten passeren en dus
  tevoren te weten, dat je objectief de ingang
  niet hoeft binnen te komen, of al ras wordt
  je de uitgang gewezen! Het taalgebruik is dat
  van een sexueel gefrustreerd type, dat al-
  leen maar op die manier zich, ook elders, weet te verwoorden in allerlei kwalificaties
  van ónder de taille of de gordel! Derhalve
  blijft het steken in een vorm van PPP-periode
  en lijkt ook ‘zindelijk denken’ een te grote
  inspanning. Iemand trouwens die alleen met
  zichzelf overweg kan als er maar ergens wat te ‘dealen’ valt in de persoonlijke “onder-
  zône”,komt dus aan de ‘geestelijke bóvenzône’
  niet aan dát gerief toe. Triest om dus zo te
  kunnen observeren en weten dat vooruitgang er
  nooit of nimmer in te bespeuren valt!
  Straks voor iedereen die mórgen wat van zijn
  dag probeert te maken,….wélterusten! Iedere
  dag heeft genoeg aan zijn eigen piekeransjes
  dus maak van/voor mij maar vast een kransje!
  Geweld online, who likes the choice? It is
  not mine! Laat ie fine zain Olav? Groet!

  Reactie door Madelief — maandag 6 augustus 2007 @ 23.21 uur

 118. Het is vaak de ‘onverstoorbaarheid’ die anderen tot wanhoop drijft.
  Gelukkig stroop ik niet heel het internet af. Ik wil het nl. niet allemaal weten, dan word je hartstikke gek.

  Reactie door Henny — dinsdag 7 augustus 2007 @ 10.17 uur

 119. @ Madelief (117):

  Aanvulling, na het e.e.a. gecheckt te hebben: de door jou vermelde uitlatingen zijn niet door de webloghouder(s) zélf gedaan, maar door een reageerder.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 7 augustus 2007 @ 18.28 uur

 120. @120 Olav, ik zie mijn reaktie nog niet
  staan, waarin ik je uitlegde, dat m.b.t.
  ‘geweld aandoen’ e.e.a. door de webloghoud-
  ster, die daar het recht toe heeft als eige-
  naar, gewoon heeft laten staan, en de in-
  zender, anagram Lars Fast, nr 37, heeft dan
  kennelijk het ‘voorrecht’ zijn inzending ge-
  plaatst te zien, maar eindverantwoordelijke
  is de webloghouder/ster, die gastheer/-vrouw
  is en ‘gasten’ mag weigeren, maar wel zelf
  de ‘toon’ aangeeft! Ik had dus nog veel en
  veel duidelijker kunnen zijn! Sorry! Groet,

  Reactie door Madelief — woensdag 8 augustus 2007 @ 21.19 uur