BuurTV

In het Belgische Lommel loopt al een tijdje een zeer interessant project: GemeenschapsTV. Het kabelbedrijf Alcatel en de gemeente zijn een ‘piloot project’ begonnen onder de noemer LommelTV.

Via een digitale toepassing kunnen de inwoners van het stadje hun eigen TV-kanaal beginnen. Hierop kunnen ze zelfgemaakte foto’s en filmpjes plaatsen. Die zijn dan niet meteen, zoals via YouTube, voor de hele wereld te zien, want de makers moeten hun familie en vrienden uitnodigen op hun kanaal om deze foto’s en video’s te bekijken.

070728buurtv.jpg

Zoals mensen vroeger hun eigen buurtkrantje in elkaar knipten, plakten en stencilden, maakt men nu BuurTV.

Kijkers worden verslaggevers, acteurs, regisseurs en producers. En het is een behoorlijk succes. De plaatselijke harmonievereniging presenteert zich, een buurt met een slechte reputatie laat in een ‘reality soap’ haar mooie kanten zien, de toneelvereniging maakt korte filmpjes en jonge talenten nemen eigen muziekclips op. Het is inmiddels zo’n succes dat er zelfs Lommel TV Awards zijn uitgereikt op een heuse gala-avond.

Dat mensen hun eigen filmpjes en foto’s via moderne middelen aan anderen kunnen tonen is niets nieuws. Je kunt de halve wereld via internet laten meegenieten van je belevenissen, kunsten of capriolen. Maar het succes van GemeenschapsTV zit hem niet in de ambitie om de hele wereld te bereiken, het zit hem juist in de menselijke maat en de herkenbaarheid. Het is omarmd door het verenigingsleven en heeft de sociale samenhang in buurten versterkt, zo mochten de deelnemers deze week zelfs op de Britse televisie uitleggen.

Ik ben zeer benieuwd of dit uiteindelijk ook buiten Lommel aanslaat.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 28 juli 2007 :: 22.03 uur

18 Comments

18 reacties

 1. Na al die reality programma programma’s weten ze niet meer wat ze nog moeten brengen, dus laten ze de mensen zelf maar tv maken.

  Het is enorm triest gesteld met de tv programma’s vandaag de dag. Bijna allemaal van het zelfde. Kopen van een programma concept uit het buitenland en de uurtjes zijn weer gevuld.

  Kijk eigenlijk alleen maar na het nieuws en op history channel is soms nog wat interesants. Maar over het algemeen is het niet de moeite waar op maar de knop in te drukken, maar gelukkig zijn op internet nog wat leuke films te vinden, heeft de tv toch nog wat nut.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 28 juli 2007 @ 22.59 uur

 2. Laat dit maar niet hier naar toe overwaaien want dan krijg je alleen maar een slapende bevolking te zien, kijk hoe ze nu al op de politiek inspelen, ze worden bestolen en wat doen ze ……… alles wordt onder hun voeten weggevaagd en wat doen ze………
  Alle rechten zijn de bevolking bijna ontnomen en wat doen ze……SLAPEN

  Reactie door Pool — zaterdag 28 juli 2007 @ 23.51 uur

 3. ELKE WIJK HEEFT EIGEN WEBSITE NODIG
  Fijn dat dit onderwerp hier aan de orde komt. Het lijkt me belangrijk dat de SP dit project in de gaten houdt en de ervaringen verwerkt in haar beleid op het gebied van wijken, media en ICT.

  De SP heeft uitdrukkelijk gekozen voor versterking van kleinschaligheid op buurt- en wijkniveau. Het versterken van de sociale cohesie in de wijken om zo ‘van binnenuit’ allerlei maatschappelijke problemen aan te pakken.

  Ik sta daar vierkant achter en ik geloof vast dat ICT bij dat proces in de komende dertig jaar een gigantische rol gaat spelen.
  Want de technische mogelijkheden en toepassingen van internet staan nog maar in de kinderschoenen.

  Ik denk dat vooral films en video-conferencing via internet hierbij een geweldig belangrijke rol gaat spelen. Want veel mensen vinden filmpjes kijken veel leuker dan lezen.

  Een een aantal van die filmpjes kunnen (vervolgens) ook worden uitgezonden via lokale digitale tv-stations, want daarvan komen er een heel groot aantal beschikbaar.

  In onze samenleving zijn grote problemen ontstaan, mede door het wegvallen van de sociale samenhang en de verzwakking van de moraal. Bijvoorbeeld eenzaamheid, dakloosheid, criminaliteit en vandalisme.

  Dergelijke problemen kunnen volgens mij sterk worden verminderd door een deskundige inzet van wijkwebsites. Dat is een goedkoop middel dat volgens mij een enorm positieve invloed kan hebben op de problemen op wijkniveau. Ik vind daarom dat dit met voorrang zou moeten worden georganiseerd door de rijksoverheid.

  Ik vind dat elk dorp en elke stadswijk een eigen website moet hebben met een webforum dat op een logische manier is ingedeeld in veel subforums.

  Een stadswijk telt ongeveer vijf à tienduizend bewoners. Wijkwebsites kunnen de comunicatie tussen alle partijen in een wijk sterk verbeteren. Ik denk daarbij onder andere aan de bewoners, het gemeentebestuur, de lokale politieke partijen, de politie, de buurthuizen, scholen, kerken, hobbyclubs, bewonersverenigingen en bedrijven.

  De overheid zou elke wijk en elk dorp een website moeten geven als die er nog niet is. Dat kan eenvoudig en goedkoop met standaard software, die heel gebruiksvriendelijk is. Die software moet voorzien zijn van uitgebreide helpfuncties en ondersteund worden door een landelijke helpdesk.

  Ook kan die software in principe worden voorzien van standaard instellingen, zodat de wijkwebsites snel van start kunnen gaan. Dat systeem is véél goedkoper en sneller dan wanneer elke wijk zelf het wiel moet uitvinden op dat gebied.

  Nu moet elk plaatselijk gemeentebstuur en buurthuis zich het hoofd breken over allerlei vragen op dit gebied: Willen we een webforum? En zoja hoe moet dat dan? En hoe liggen dan de verantwoordelijkheden, enz… Dat kost onnodig veel vergadertijd en menskracht.

  Wijkwebsites zijn een onderdeel van de essentiële digitale infrastructuur waarvoor de rijksoverheid in mijn ogen verantwoordelijk is. Ook zou de rijksoverheid daarbij uitgebreide cursussen moeten ontwikkelen voor de beheerders van die websites op het gebied van websitebeheer, forum-moderatie, sociale activering en motivering van deelnemers, structureren, taalbeheersing, vormgeving, enz…

  De eindverantwoordelijkheid over het beheer van die wijkwebsites kan volgens mij het best bij het gemeentebestuur komen. Die moet daarbij zoveel mogelijk gebruik maken van vrijwilligers. Het beheren van een website is daarvoor heel geschikt omdat het door vrijwilligers vanuit hun eigen huis en op hun eigen tijden kan gebeuren.

  Een webforum is een essentieel onderdeel van een wijkwebsite. Dat kan worden verdeeld in verschillende subforums, onder andere één voor elke buurt in de wijk.

  Daarnaast kan elke wijk ook zelf een website opzetten naar eigen inzicht. Ook de lokale kranten en omroepen kunnen meewerken aan die wijkwebsites. En er ontstaan natuurlijk geleidelijk steeds meer websites/weblogs van partikulieren en van allerlei organisaties in de wijk. Al die websites kunnen per wijk naar elkaar linken.

  Aan een wijkwebsite kan ook een soort datingsite zijn verbonden, waarop elke wijkbewoner een profiel kan maken, eventueel anoniem. Daarop kan hij schrijven welke interesses hij heeft en welke kennis en vaardigheden. Eventueel met een foto van zichzelf. Als iemand in de wijk dan een bepaald probleem heeft, kan hij contact opnemen met die persoon. Het staat die persoon vervolgens vrij om daar al dan niet op in te gaan en aan te geven of hij betaling vraagt voor zijn diensten.

  Daardoor gaat een wijk meer functioneren als een soort dorpje. En zo worden allerlei problemen van bewoners sneller opgelost. Zo kunnen er in elke straat allerlei bewoners een informele functie krijgen. Bijvoorbeeld iemand met een EHBO-diploma, iemand die kan bemiddelen bij conflicten, iemand die kan adviseren bij levensproblemen, iemand die durft in te grijpen bij overlastgevende jeugd, iemand die kan oppassen op de kinderen (bijvoorbeeld een oudere), iemand die tieners kan opvangen die problemen hebben met hun ouders, iemand die iets weet over automankementen, enz, enz…

  De overheid kan dit proces op allerlei manieren ondersteunen en stimuleren. En op den duur zal dat heel veel problemen voorkomen op allerlei gebieden.

  Welkom in je wijk.

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 29 juli 2007 @ 2.48 uur

 4. Dit lijkt me echt heel leuk! Een heel mooie manier om moderne technologie te benutten voor de sociale gemeenschap. Veel liever dit, dan rotzooi als de Gouden Kooi etc. Televisie voor de mensen, n plaats van voor de adverteerder, dat zou fijn zijn!

  Reactie door Sam — zondag 29 juli 2007 @ 2.55 uur

 5. De top wordt zeker gehaald door Gluren bij de Buren.

  Reactie door walking bull — zondag 29 juli 2007 @ 10.17 uur

 6. GEEF VOORLICHTING OVER COMMUNICATIE VIA REAL-LIVE-TV
  @ 4 Sam

  Het Big Brother/Gouden Kooi concept kan volgens mij juist heel positief uitwerken. Dat kan als er regelmatig een deskundige in het huis is die met de deelnemers praat over sociale problemen en lichamelijk of verbaal geweld. De bewoners en kijkers kunnen daardoor leren om geweld, pesten en escalaties te voorkomen. De kijker kan ervan leren om na te denken over de gevolgen en morele aspecten van zulk gedrag. En kan ervan leren wat effectieve en leefbare gedragsalternatieven zijn.

  ICT KAN BURGERS EN OVERHEID BIJ ELKAAR BRENGEN
  De betrokkenheid van burgers met hun wijk en gemeente kan worden vergroot door veel vergaderingen op internet te zetten via streaming video. Bijvoorbeeld alle vergaderingen van de gemeenteraad en belangrijke vergaderingen van gemeentelijke commissies.

  Ook lijkt het me belangrijk dat de gemeentebesturen een heel uitgebreide gemeentewebsite hebben, waarin heel veel duidelijke informatie te vinden is over de gemeente, de ambtenaren en het gevoerde beleid. Die gemeentelijke websites zijn er al, maar die moeten volgens mij minstens minstens twintig keer zo uitgebreid worden. En daarbij moeten de ambtenaren ook via filmpjes op internet vertellen wie ze zijn en wat ze doen en wat hun plannen zijn. En dat geldt ook voor de andere gemeentelijke organisaties, zoals politie, brandweer en buurthuizen.

  Hierbij is het belangrijk dat die ambtelijke websites technisch heel goed functioneren. En dat het heel makkelijk is om bepaalde informatie te vinden.

  Ook moet het meeste taalgebruik te begrijpen zijn door mensen die weinig opleiding hebben. Ook in de gemeentelijke vergaderingen zou daarnaar moeten worden gestreefd. De voorzitter van een vergadering kan daarop toezien. En bij de werving van ambtenaren moet er volgens mij sterk op worden gelet of de kandidaat begrijpelijk en eenvoudig kan spreken.

  Via de wijkwebforums kan er in elke wijk ook een wijkraad worden georganiseerd. Daarmee bedoel ik een groep wijkbewoners die tegen onkostenvergoeding met elkaar praten over de wijkproblemen. Zij kunnen daarbij ook intermediair zijn tussen de bewoners en de belangrijke organisaties in de wijk en de gemeente.

  Daarbij lijkt het me wel belangrijk dat die wijkraadsleden uitgebreid ondersteund worden door cursusfilms op internet over bestuurlijke vaardigheden en over technieken op het gebied van wijkopbouwwerk en bemiddeling.

  Ik denk dat wijkwebforums heel belangrijk kunnen zijn bij het versterken van de sociale samenhang binnen de wijken, ook tussen verschillende etniciteiten. En op die manier kunnen ze ook belangrijk zijn in het verminderen van etnische spanningen. En daardoor kunnen wijkwebsites volgens mij zelfs de kans op terrorisme en etnische rellen sterk verkleinen. Want een sterkere sociale samenhang leidt waarschijnlijk tot meer onderling begrip en het sneller opmerken van mensen die radikaliseren.

  1. http://www.google.com.au/search?hl=nl&rls=RNWE%2CRNWE%3A2005-04%2CRNWE%3Aen&q=wijkwebsite+forum&btnG=Zoeken

  2. http://www.google.com.au/search?hl=nl&rls=RNWE%2CRNWE%3A2005-04%2CRNWE%3Aen&q=wijkwebsites+forum&btnG=Zoeken

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 29 juli 2007 @ 13.41 uur

 7. STEUNCLUB IN DE BUURT
  Een wijk bestaat uit meerdere buurten. Binnen elke buurt kan er een organisatie worden opgericht voor onderlinge hulp. Ik noem ze steunclubs. De leden daarvan kunnen worden geworven via de publiek toegankelijke wijkwebsite waar de buurt onder valt. Elke buurtbewoner mag in principe lid worden, maar hoeft dat niet.

  Ook elke steunclub zou een eigen webforum moeten krijgen. Maar dat webforum zou alleen toegankelijk moeten zijn via een wachtwoord plus een automatische controle op IP-adres. Iedereen kan zich daarbij registreren met een paar IP-adressen, vanwaar hij het forum wil kunnen benaderen.

  Binnen die steunclubs kunnen de leden elkaar helpen op allerlei manieren. Hulp moet in principe alleen worden aangeboden op verzoek van de betrokkene, tenzij de omstandigheden heel dringend zijn.

  Ik geef hier een paar voorbeelden van problemen, waarvoor mensen hulp kunnen vragen via de steunclub.
  - Wie gaat wanneer op vakantie? In die periode kunnen de andere clubleden het verlaten huis extra in de gaten houden als ze er langs komen.
  - Wie ligt er in het ziekenhuis? Die persoon kan opvang nodig hebben bij thuiskomst.
  - Wie heeft er persoonlijke problemen? Bijvoorbeeld vanwege een scheiding, overlijden, financiële schulden of opvoedingsproblemen.

  Ook hierbij is het volgens mij belangrijk dat de overheid zeer uitgebreide voorlichting geeft via internet hoe de leden elkaar kunnen steunen bij verschillende situaties. Niet als verplichting, maar als handreiking voor mensen die daaraan behoefte hebben. Bijvoorbeeld
  - Hoe kun je hulp aanbieden?
  - Welke valkuilen bestaan daarbij?
  - Hoe kun je andere clubleden mobiliseren om iemand te helpen?
  - Hoe kun je iemand het beste steunen wiens huis is afgebrand? Of als iemand wordt gestalkt, enz…
  - Wanneer moeten er instanties of andere deskundigen worden ingeschakeld en welke?
  Enz…

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 29 juli 2007 @ 14.11 uur

 8. @ 6 en 7

  COPY / PASTE …uit het VVD programma buurtvernieuwing.

  Reactie door Pool — zondag 29 juli 2007 @ 15.56 uur

 9. @ 8 Pool

  Nee, ik schrijf al m’n teksten zelf en ik stem SP. En als ik iemand citeer, vermeld ik de bron. Zoals hieronder.

  BUURTBEMIDDELING WERKT
  Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid schrijft: “Ruzies tussen buren komen veel voor en kunnen diep in het leven van mensen ingrijpen. Geluidsoverlast, pesten en lastig vallen en overlast van kinderen zijn de belangrijkste achtergronden van burenruzies. Buurtbemiddeling is een methode om -weer- met buren in gesprek te raken.

  Buurtbemiddeling is het bemiddelen in conflicten tussen buren of personen uit een buurt of wijk, onder leiding van twee onpartijdige bemiddelaars. De bemiddelaars zijn getrainde lokale vrijwilligers.

  Buurtbemiddeling is een methode om ruziënde buren weer met elkaar in gesprek te laten komen. Dit gebeurt onder leiding van vrijwilligers uit dezelfde wijk of stad die daar speciaal voor zijn getraind. Deze bemiddelaars leiden het gesprek volgens een bepaalde methode”

  Uit onderzoek blijkt het volgende: “Meer dan 90% van de lokale betrokkenen zijn tevreden tot zeer tevreden over buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling leidt tot een vermindering van de werklast van in het bijzonder de politie en woningcorporaties. Buurtbemiddeling draagt ook bij aan sociale cohesie, veiligheid en leefbaarheid van wijken.”

  Met ons land komt het goed.

  1. http://www.hetccv.nl/dossiers/Samenleven_en_wonen/Veilige_wijk/Buurtbemiddeling/index.html?more

  2. http://www.hetccv.nl/dossiers/Samenleven_en_wonen/Veilige_wijk/Buurtbemiddeling/Landelijk_x_Beter_een_goede_buur.html

  3. http://www.hetccv.nl/dossiers/Samenleven_en_wonen/Veilige_wijk/Buurtbemiddeling/Landelijk_x_Goede_burenx_betere_buurten.html

  4. http://www.hetccv.nl/dossiers/Samenleven_en_wonen/Veilige_wijk/Buurtbemiddeling/Landelijk—10-jaar-Buurtbemiddeling.html

  5. http://www.vrom.nl/burenlawaai_online

  Stichting De Bakkerij zet zich in voor sociale activering in achterstandswijken. Ze lijken succes te hebben:

  6. http://www.debakkerij.org/home.htm

  7. http://www.debakkerij.org/nieuwsvaart.htm

  8. http://www.debakkerij.org/vaartfase3a.htm

  9. http://www.debakkerij.org/teksten/visie/20060130KIWI.pdf

  10. http://www.debakkerij.org/projecten.htm

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 29 juli 2007 @ 17.33 uur

 10. Jaap Veldkamp, weet je wat zo raar is? Dit gegeven, buurtbemiddeling, is al een tijd lang bekent maar omdat het geld kost is het lang niet overal terwijl het een Gemeente een hoop ellende kan besparen. kennlijk is uithuisplaatsing en het vergoeden van schades goedkoper? Oh nee, ze laten het liever door een vrijwilliger doen natuurlijk! Het liefste door iemand met een uitkering en anders kan diegene toch in een fietsenstalling terecht om daar op fietsen van stadsbezoekers te letten? OProep aan vrijwilligers: Wat je ook doet, doe geen vrijwilligerswerk want je maakt de maatschappij kapot en daarmee jezelf!

  Reactie door cynthia — maandag 30 juli 2007 @ 8.38 uur

 11. Doe dan iets waar een particulier je voor wil betalen….De grote heren interessert het ook geen bal dat hier regels en wetten zijn en het volk zou mak en braaf moeten zijn? Ik zou bijna zeggen, creer een maatschappij buiten de overheid/ongehoorzaamheid dus!

  Reactie door cynthia — maandag 30 juli 2007 @ 8.40 uur

 12. Ik ben benieuwd of ik al in de gaten wordt gehouden door Big Brother

  Reactie door cynthia — maandag 30 juli 2007 @ 8.40 uur

 13. @ 10 Cynthia schreef: “buurtbemiddeling, is al een tijd lang bekent maar omdat het geld kost is het lang niet overal terwijl het een Gemeente een hoop ellende kan besparen.”

  Buurtbemiddeling kost juist bijna geen geld. Mits je daarover eerst veel voorlichting verwerkt in het reguliere onderwijs en in alle amusementsprogramma’s op tv. En dat kost niet veel meer geld dan er nu al aan wordt besteed. Er wordt dan in het onderwijs wel wat minder andere vakken gegeven, zoals Frans, Grieks en Latijn, tekenen en literatuurgeschiedenis, maar dat vind ik geen probleem omdat ik die vakken veel minder belangrijk vind dan bemiddelingstechnieken en andere kennis op het gebied van praktische, lichamelijk, emotionele en sociale problemen.

  De overheid moet ook veel films op internet zetten met informatie over bemiddelingsvaardigheden. Ook dat kost bijna geen geld, want die kunnen we uitwisselen met buitenlandse voorlichtingsfilms. Maar de overheid is helaas behoudend en maakt nog bijna geen gebruik van deze nieuwe technologie. Dat vind ik doodzonde.

  Als de burgers eenmaal merken dat bemiddeling werkt, zullen er volgens mij veel mensen zijn die dat onbetaald graag willen doen, vooral in hun directe sociale omgeving. De proefprojecten zijn namelijk heel succesvol. Bovendien zal bemiddeling dan uiteindelijk minder nodig zijn volgens mij, doordat mensen die principes van bemiddeling en verzoening gaan toepassen in hun eigen leven.

  Die principes van conflicten oplossen hebben te maken met bepaalde gesprektechnieken, luisteren naar elkaar, tact,verdraagzaamheid, bescheidenheid, onderhandelen, zoeken naar inventieve compromissen en goed analyseren wat je als partij in een conflict precies wilt en waarom je dat wilt of nodig hebt.

  WRR-RAPPORT
  ‘Vertrouwen in de buurt’. Dat is de naam van het rapport dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid publiceerde in 2005. Daarin staat hun onderzoek beschreven naar de bijdrage van burgers aan de leefbaarheid van hun buurt. Ook worden hierin concrete aanbevelingen gedaan. Op pagina 11 tm 14 staat de samenvatting van dit boek.

  http://www.wrr.nl/content.jsp?objectid=2798

  KINDEREN EN TIENERS KUNNEN NUTTIG WERK DOEN IN HUN BUURT
  Kinderarbeid is nu volgens mij verboden onder de 15 jaar of zoiets. Maar ik vind dat ook kinderen vanaf tien jaar al betaald werk moeten kunnen doen. Mits ze dat beslist zelf willen, mits ze daar zelf de inkomsten van krijgen en mits het niet ten koste gaat van hun gezondheid en schoolprestaties.

  Ik stel voor dat een kind van tien tot twaalf jaar vier dagdelen in de week mag werken, plus dertig uur per week in de schoolvakanties. En een kind van 13 tot en met 15 jaar vijf dagdelen per week, plus veertig uur per week in de schoolvakanties.

  Het lijkt me verder heel belangrijk dat kinderen en tieners klusjes doen die betrekking hebben op hun eigen straat en buurt. Bijvoorbeeld het schoonhouden van hun eigen trottoir, graffiti verwijderen, boodschappen doen voor zieke mensen in hun straat, wandelen met mensen in een rolstoel en meehelpen met het organiseren van een straatfeest en het plantoen in de eigen buurt onderhouden, straatmeubilair schoonhouden en schilderen, klaaroverwerk doen, oppassen op kleinere kinderen die buiten spelen, enz…

  En boven de 16 jaar kunnen tieners meedoen aan veiligheidsteams die patrouilleren in de eigen woonwijk. Dit volgens het systeem van de ‘Guardian Angels’ in de VS en elders.

  Dit werk kan door de gemeente worden betaald, en daarnaast kan ook worden gekozen voor een systeem waarbij de kinderen verplicht worden om zulk werk te doen als een sociale stage. Daarvoor lijken slechts twee dagdelen per week me geschikt.

  De overheid kan wel stimuleren dat kinderen en tieners onbetaald meer van dit soort werk doen, Bijvoorbeeld door dat werk te organiseren in heel gezellige clubjes waarbij ze telkens met andere kinderen samenwerken, eventueel onder het samen zingen van bepaalde liedjes. Door zo’n rouleersysteem kunnen ze veel andere kinderen leren kennen. Ook kunnen er leuke trendy uniformen worden gedragen door die buurtteams.

  Bij die buurtclubs horen ook veel superleuke feesten en uitjes. Bijvoorbeeld naar het strand. Ook bij de organisatie daarvan kunnen de kinderen meehelpen, maar de overheid moet daarbij begeleiden, informeren en inspireren op een leuke manier, vooral via radio, tv en internet. Liefst met bekende artiesten. Deze buurtverenigingen voor kinderen kunnen eventueel worden georganiseerd binnen het verband van Scouting.

  Als kinderen en tieners zich regelmatig inzetten voor hun buurt, zullen ze zich daar waarschijnlijk meer betrokken bij voelen. En hun ouders leren elkaar dan ook meer kennen. En dan zijn die kinderen en tieners waarschijnlijk minder geneigd tot vandalisme en ander asociaal gedrag. Ook is het werken vaak goed voor hun gezondheid en lichaamsgewicht.

  De buurt wordt de ‘hoeksteen’ van de samenleving.

  Reactie door Jaap Veldkamp — maandag 30 juli 2007 @ 10.35 uur

 14. MAROKKANEN CORRIGEREN PROBLEEMJONGEREN MET SUCCES VIA ACTIVITEITENCLUB
  Het onderstaande artikel stond in Trouw.

  - Marokkanen bestrijden criminaliteit
  In Maassluis hebben Marokkaanse jongeren de handen ineengeslagen om de overlast van de ‘eigen’ probleemjongeren te bestrijden. De opgerichte stichting Ummah Wahidah zorgden de afgelopen jaren voor een drastische afname van het criminele gedrag onder delinquente jongeren. De stichting presenteerde met het centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling Stimulans een boekje met aanwijzingen hoe de aanpak ook in andere wijken kan worden toegepast.

  - Problemen in de wijk
  Het plan voor de begeleiding van Marokkaanse probleemjongeren ontstond door de problemen die zij enkele jaren geleden veroorzaakten in de Burgemeesterwijk in Maassluis, waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. Volgens A. Salhi van Stimulans werd er veel gestolen en veroorzaakten jongeren overlast. Een aantal Marokkaanse jongeren richtte met de gemeente en de woningcorporaties de Stichting Ummah Wahidah op. De stichting organiseert activiteiten voor de jongeren en probeert hen op het rechte pad te houden. Daarover worden duidelijke afspraken met de jongeren gemaakt”, aldus Salhi.

  - Autoriteit wordt geaccepteerd
  Volgens Saldi wordt de autoriteit van de stichting geaccepteerd, onder meer omdat het bestuur door de jongeren zelf wordt gekozen. In het methodiekboekje staan vijftien punten waaraan moet worden voldaan voor een succesvolle aanpak voor de problemen in de buurt.

  Een van die punten is ‘Men spreekt nooit over individuen maar altijd over gedrag in het algemeen’. ‘Wanneer Marokkaanse jongeren zich in hun eer aangetast voelen (juist omdat zij aangesproken zijn in de aanwezigheid van anderen) is de kans groot, dat zij zich fysiek of verbaal gaan verzetten, agressie gaan ventileren en niet meer te bereiken zijn voor hulpverleners. Een beledigde jongen is ontzettend moeilijk te begeleiden, aldus het boekje.

  Een andere regel is dat de voorzitter geen verlengstuk van politie en justitie mag zijn. „Op geen enkele wijze moet het vermoeden rijzen dat bestuursleden informatie doorspelen naar politie en justitie”.

  1. http://cmo-stimulans.kpnis.nl/web/show/id=47940

  2. http://www.cmo-stimulans.nl/web/show/search?id=45729&prefix=webid%3A44214%5E0+AND+NOT+%28loginrequired%3Atrue%29+&from=&to=&webid=44214&searchid=45609&keyword=Ummah

  3. http://www.google.com.au/search?as_q=&num=10&hl=nl&rls=RNWE%2CRNWE%3A2005-04%2CRNWE%3Aen&btnG=Google+zoeken&as_epq=Ummah+Wahidah&as_oq=&as_eq=&lr=lang_nl&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=&as_rights=&safe=images

  Reactie door Jaap Veldkamp — maandag 30 juli 2007 @ 10.40 uur

 15. «- Hoe kun je iemand het beste steunen wiens huis is afgebrand? »

  Door thuis even in een boekje te kijken …
  of op internet … ja-ah …

  Reactie door jk — maandag 30 juli 2007 @ 12.33 uur

 16. … stel, het huis van je buren brand af (gebeurt regelmatig hier), en je gaat op internet kijken wat je moet doen (gesteld dat je ADSL nog intact is). Terwijl je achter je pc zit krijg je een mailtje van een kennis binnen dat zijn huis in brand staat – kan gebeuren. Zoek je vervolgens op internet wie je het eerst moet helpen …

  Reactie door jk — maandag 30 juli 2007 @ 13.00 uur

 17. @15 en 16 jk

  Om maatschappelijke problemen op te lossen lijkt het me het meest belangrijk dat mensen vaker genuanceerd discussiëren, creatief brainstormen over oplossingen en leren om drogredenen te voorkomen.

  http://www.ondernemen.in/INFO_Drogreden

  Reactie door Jaap Veldkamp — maandag 30 juli 2007 @ 15.53 uur

 18. Buurtvernieuwing , buurthuizen, buurt tv , buurt zorg?????
  aan de slag om de zorg om elkaar weer op orde te krijgen .
  dat wat door Den Haag kapot is gemaakt!Dat wat mede door Den Haag alleeen maar duurder is gemaakt!

  Reactie door joepie — donderdag 2 augustus 2007 @ 17.23 uur