MP-norm moet snel geregeld worden

De loonkosten van de topbestuurders in de (semi-)publieke sector blijven flink stijgen, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair. Overheidsmaatregelen om de stijgingen in te dammen, blijken nog niet te werken. Strengere wetgeving is in de maak. (Intermediar)

Opnieuw zijn de salarissen van bestuurders gestegen. Ondanks herhaaldelijke protesten en aangenomen moties van de SP is de ‘MP-norm’ nog steeds niet geregeld. Ik sluit me geheel aan bij ons Kamerlid Ronald van Raak die in het artikel zegt:

‘In de aanloop naar de nieuwe wet zie je dat op veel plekken de salarissen nog even worden opgeschroefd’, zegt hij bij het zien van de lijst. ‘Deze mensen zijn de schaamte voorbij. Een moreel appèl doen, zoals Wouter Bos in de Tweede Kamer heeft gedaan, is een gepasseerd station. De minister-president is de baas, zijn salaris is de norm. We moeten die wet heel snel in de Kamer behandelen.’

Wie wil weten hoeveel deze mensen dan verdienen, intermediar heeft een overzichtelijke lijst gepubliceerd (pdf).

Zie ook:
Premiernorm ook voor omroepland
Salarisnorm instellen voor energiesector
Salarisplafond in de zorg!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 31 mei 2007 :: 12.50 uur

50 Comments

50 reacties

 1. Zoals zo vaak heeft Ronald volledig gelijk. Regenten en geldwolven verzoeken om moreel fatsoen is nutteloos. Dat men zichzelf, ondanks de groeiende armoede in Nederland, van het belastinggeld dat juist die armen opbrengen, gewoon een nog groter portie toebedeeld, is totaal afschuwelijk en verwerpelijk.
  Ondertussen krijgt het volk weinig tot niets. Geen gratis schoolboeken, nog steeds fors stijgende vaste lasten, wel weer de pil en tandartsconsult (maar pas volgend jaar) en de prijzen blijven maar stijgen (dus de BTW-inkomsten van het Rijk ook).

  Premiernorm is trouwens inmiddels ook te hoog. De premier krijgt alles gratis, tot vakanties aan toe. Vertel me nou niet dat hij echt 20 x zoveel harder werkt dan een verpleegkundige, vuilnisman, postbode, etc.

  Reactie door Irma — donderdag 31 mei 2007 @ 13.19 uur

 2. Ik geef Jan geen gelijk. Laat ze lekker veel verdienen. Ik verdien ook niet veel, maar ik erger me er niet aan.

  Ik gun het die mensen gewoon! Ik wordt er niet armer van. Weg met de MP-norm.

  Leve de (super)hoge inkomens! Ik (en vele anderen) zouden er ook zo voor tekenen als we de kans kregen. Dus nu jaloers, hypocriet en gefrustreerd erover gaan zeuren is misplaatst.

  Reactie door USNL — donderdag 31 mei 2007 @ 13.47 uur

 3. Jan Marijnissen, wat vind je nu trouwens van Hugo Chavez??

  Daar heb ik je niet meer over gehoord!

  Reactie door USNL — donderdag 31 mei 2007 @ 13.48 uur

 4. Niet zo vlug…

  Bedrijven moeten ook met elkaar concureren om de beste bestuurders aan te kunnen trekken. Als je (relatief) te weinig betaald dan komen ze gewoon niet voor de publieke sector werken.

  Om te zeggen dat bestuurders hetzelfde als de premier moeten verdienen is ook niet correct. Met hem concureren ze toch niet voor een baan? Hun salaris moet met dat van bazen van de prive sector kunnen concureren.

  Ok, sommige van die lui verdienen veel, maar als je ze de meerderheid daarvan nou in aandelen in het bedrijf betaald? Als het op lange termijn met het bedrijf goed gaat dan worden ze goed betaald. Simpel.

  En Irma, in de Kapitalistische wereld van vandaag word een salaris niet bepaald hoe hard je werkt: het ligt eraan hoeveel anderen je werk kunnen doen, en hoeveel vraag er voor je werk is. Veel meer mensen kunnen postbode worden dan premier worden. Daarom maakt het niks uit of hij nou wel of niet 20 x zo hard werkt als de postbode.

  Reactie door John — donderdag 31 mei 2007 @ 14.05 uur

 5. Die 30% erbij heeft niet geholpen om de loonkosten van bestuurders onder dat van de MP te brengen, er moet nog een paar honderd procent bij.
  De schaamte voorbij inderdaad, maar komt die ooit terug zonder geweld.

  Reactie door Kakel — donderdag 31 mei 2007 @ 14.07 uur

 6. dien een wet in waarin de % stijging van de salarissen van de mensen in dienst van de overheid en de uitkeringen gekoppeld worden aan de gemiddelde % stijging van de salarissen van de mensen genoemd in deze lijst.

  Ik meen dit bloedserieus, misschien dat er dan eindelijk eens echt nagedacht gaat worden over maatregelen om deze exorbitante stijgingen in de hand te houden.

  Reactie door ipuntje — donderdag 31 mei 2007 @ 14.14 uur

 7. @2 teun
  Wat een lariekoek !

  @3 ipuntje
  Precies! Dat roep ik al een tijdje. Een directeur een bonus van 20%, dan de werknemers ook 20% bonus. Van belastinggeld zou trouwens nooit een bonus mogen worden gegeven.

  Reactie door Irma — donderdag 31 mei 2007 @ 14.23 uur

 8. In twee woorden… Kleptocratie en plutocratie.

  Ananga

  Reactie door Ananga — donderdag 31 mei 2007 @ 14.31 uur

 9. Die overheidsmaatregelen zullen NOOIT werken! Hou op met die utopieën. 100-Duizenden leden van het “zakkenvullers-gilde” zullen zich niet laten beperken, daarbij gesteund door hen die hopen morgen tot hetzelfde gilde te kunnen toetreden. De brutaliteit waarmee “men” zich bedient, ook uit collectieve middelen, kent en kende geen grenzen. Ook fiscale maatregelen zullen de zelfverrijking niet kunnen stoppen, er zullen altijd ontsnappings-mogelijkheden ingebouwd worden. Dat ook in de zorg sprake is van zakken vullen is bitter, heel bitter. Mijn oude moeder heeft zich een magnetron aangeschaft om in haar verzorgingsinstelling nog “eetbare” (kant en klare) maaltijden te kunnen genieten. En het management….zij vulde verder. De schaamte voorbij, dat is het.

  Reactie door William — donderdag 31 mei 2007 @ 14.31 uur

 10. dus we laten de pvda en w bos dus maar…
  kiezersbedrog of niet…

  slap gedoe!

  Reactie door iew — donderdag 31 mei 2007 @ 14.42 uur

 11. Irma — donderdag 31 mei 2007 @ 13.19 schrijft:

  Premiernorm is trouwens inmiddels ook te hoog. De premier krijgt alles gratis, tot vakanties aan toe. Vertel me nou niet dat hij echt 20 x zoveel harder werkt dan een verpleegkundige, vuilnisman, postbode, etc.

  Verkijk je niet… Het is hard werken om het land naar de afgrond te leiden.

  Ananga

  Reactie door Ananga — donderdag 31 mei 2007 @ 14.46 uur

 12. John heeft gewoon gelijk, salarissen zijn onderhevig aan marktwerking:
  Wil de SP dat afschaffen?
  Don Quichote? Windmolens?

  Reactie door cugel — donderdag 31 mei 2007 @ 14.59 uur

 13. PS: ik heb ook maar een I/D baan, omdat ik geen directeur kan zijn, met een laag salaris en twee kinderen.

  Reactie door cugel — donderdag 31 mei 2007 @ 15.00 uur

 14. De grootste graaier is en blijft de Staat der Nederlanden zelf. Van de 2611 euro vakantiegeld die ik beurde verdampte spontaan 1170 euro waarvan 1065 euro in de vorm van loonheffing.
  Als socialist betaal ik uiteraard graag mee aan een rechtvaardige en sociale samenleving. Probleem daarbij is alleen dat we ondertussen alweer een (te) lange periode uitgeknepen worden door de firma ‘List & Bedrog’ die ook voor de komende periode weer weinig goeds voorheeft met haar klanten. Daarbij met graagte geholpen door onnozele zielen en lafhartige vakbonden.

  Bah..

  Reactie door Cees — donderdag 31 mei 2007 @ 15.01 uur

 15. Vroegah stemde ik PSP (die mooie poster met de vrouw en de koe; idealisme, jaren ’60) daarna PvdA, mijn hele leven.
  Na de moord op Theo van Gogh ben ik langzaam naar rechts geschoven. En nu heel Amsterdam vergeven is van de haat hoofddoekjes stem ik Wilders.

  Eerst schaamde ik me daar nog een beetje voor. En het is inderdaad in sommige opzichten een sukkel, maar dat ben ik ook.

  En de moslims vertellen ons niet alleen dat ze in oorlog zijn met het Westen, maar ze doen er ook wat aan. Het kost Nederland handenvol geld om de vrouwen in Afghanistan (waar ik in 1974 nog eens geweest ben) te beschermen tegen de Taliban.

  Reactie door cugel — donderdag 31 mei 2007 @ 15.13 uur

 16. Op de NPS is nu een mooi hoorspel van Bommel: het Boze Oog.
  http://omroep.nl/nps/bommel/
  Over zwarte schapen die zwart gemaakt zijn. Over het boze oog, dat echt bestaat maar alleen voor diegenen die erin geloven.

  Zo kun je ook zeggen dat moslims de nieuwe zondebokken zijn. De militairen, Bush die hebben een wapenindustrie nodig en olie en hebben toen de moslims aangewezen als de kwaaie Piet die door iedereen bestreden moet worden.

  Reactie door cugel — donderdag 31 mei 2007 @ 15.22 uur

 17. Oke, we laten de naam van de grootste schurk volgens de orthodoxie er verder buiten, we noemen hem niet meer bij naam.

  Reactie door cugel — donderdag 31 mei 2007 @ 15.28 uur

 18. @4 John

  zelfs als je geen gezond verstand hebt ,kun je premier worden., maar geen postbode!

  Reactie door Gerrit — donderdag 31 mei 2007 @ 15.34 uur

 19. De oplossing? Tonplus geen pensioen, geen kinderbijslag en bovenmodaal hypotheekrente zelf betalen, dúbbele wegenbelasting voor tweede auto en ordinaire grote bakken, en afschaffing Macropas voor `ondernemers’, weg met ambtenarenvoordeeltjes zoals gratis kaartjes voor theater en museum, ik moet verdomme tachtig gulden betalen wil ik een voorstelling zien.

  Reactie door Haq — donderdag 31 mei 2007 @ 15.43 uur

 20. @15 Gerrit

  Inderdaad.. jammer genoeg stelt verstand niet zo veel voor als je in de politiek zit.. anders had Geert Wilders nooit zoveel stemmen gewonnen.

  @13 cugel ps ik ben ook geen directeur hoor, eigenlijk een student (die niks verdient), en zeker niet het zakelijk inzicht heeft om ooit zoveel te kunnen verdienen.

  @3 USNL, hopelijk begint Jan nu een beetje door te krijgen dat Chavez niet zo’n held is. Alleen omdat iemand zegt dat hij links is betekent niet sowieso dat hij het het beste met de mensen voor heeft.

  Reactie door John — donderdag 31 mei 2007 @ 15.54 uur

 21. @16 haq

  tsja en kiezersbedrog laten we ongemoeid hier in Nederland,en omdat men het zo niet durft te noemen,laten we de PVDA er maar mee wegkomen…

  Reactie door iew — donderdag 31 mei 2007 @ 15.57 uur

 22. oei typefoutje ! de 2e “reactie” in reactie nr.17 moet “redactie” zijn !

  Reactie door teun — donderdag 31 mei 2007 @ 16.02 uur

 23. @Gerrit @15.34
  Probeer maar eens op te klimmen in de maatschappij! Dat vereist een heleboel! Misschien niet allemaal even mooie eigenschappen: de goedhartige sukkels, zoals ik, blijven vaak aan de onderkant hangen. (en worden dan ranquneuse kleinburgers, dus uiteindelijk rechtse Wilders stemmers!)
  Om op te klimmen in de maatschappij heb je veel nodig. Postbodes hebben gezond verstand nodig, maar een premier heeft nog veel meer nodig dan gezond verstand, dus niet zo minachtend over onze eigen Harry Snotter!

  Reactie door cugel — donderdag 31 mei 2007 @ 16.20 uur

 24. Als zelfstandig ondernemer ben ik wel voor marktwerking. Maar ja, zoals alles, er zijn grenzen, alleen hoe stel je die ?
  Soms werkt aggressiviteit, vaak herkennen mensen zichzelf dan, maar soms werkt sympathie ook beter.
  Wat is nu het standpunt ?
  Ik zie niet echt een probleem op dit punt, en denk dat we ons beter bezig kunnen houden met “echte” problemen….

  Reactie door Martin — donderdag 31 mei 2007 @ 16.34 uur

 25. GEMATIGD EN DEMOCRATISCH WERELDCOMMUNISME VERHELPT ONRECHT
  Er zijn veel te grote inkomensverschillen. De oplossing daarvan ligt volgens mij in een democratische gematigde vorm van communisme, met prestatiebeloning. Dit liefst in Europees verband en nog beter mondiaal, met een federale wereldregering, in de vorm van een statenbond, zoals in de VS.

  De voertaal kan dan het beste Esperanto zijn en anders Engels. Daarbij kan een dictatuur worden voorkomen door het overheidsoverleg zoveel mogelijk publiek toegankelijk te maken via tv-uitzendingen en webforums op internet.

  En de burgers moeten daarbij vaak geraadpleegd worden door referenda via internet en via telefoon met een persoonlijke identificatiecode.

  In een communistisch systeem gaat er ook veel minder geld verloren aan het ontwikkelen van talloze concurrerende producten en diensten en aan marketing.

  Bovendien is dan voor de consumentent duidelijk dat alle producten en diensten in principe deugdelijk zijn. Dat bespaart de consument veel narigheid en zoektijd.

  Ook is dit systeem als enige in staat om honger, oorlog en milieuvervuiling wereldwijd op te lossen.

  Dankzij internet is democratisch communisme nu een reële optie geworden.

  Voor de goede orde: Deze mening staat uiteraard los van de mening van de SP, hoewel ik wel SP stem.

  Reactie door j — donderdag 31 mei 2007 @ 16.35 uur

 26. @ Cugel (15):

  Citaat: “Vroegah stemde ik PSP (…..) daarna PvdA, mijn hele leven.
  Na de moord op Theo van Gogh ben ik langzaam naar rechts geschoven. En nu heel Amsterdam vergeven is van de haat hoofddoekjes stem ik Wilders.”

  ‘t Is maar wat je “langzaam opschuiven” noemt!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 31 mei 2007 @ 16.52 uur

 27. Hoge salarissen zijn niet zo een ramp, maar waarom slecht functionerende bestuurders een riante ontslagvergoeding meekrijgen is een raadsel. Ook die pensioen betalingen om het pensioen net zo hoog te laten zijn als het huidige salaris zijn onzinnig.

  Reactie door Gerrit (die andere) — donderdag 31 mei 2007 @ 17.39 uur

 28. Het probleem zit hem niet in de hoge salarissen van de bestuurders van dit land, maar in die figuren er net onder die rustig een projectgroep samenstellen voor de aanschaf van een papiervernietiger (de burocratie dus).

  Reactie door Ronald — donderdag 31 mei 2007 @ 18.12 uur

 29. Leuk om het weer eens over de zelfverrijking te hebben,maar ondertussen aan de onderkant is het onduidenlijkheid troef omtrent de wao.niemand weet meer waar hij aan toe is en wat er gaat gebeuren.zijn wij het wisselgeld voor het generaal pardon? ondertussen gaat het uwv gewoon door met haar onfrisse praktijken.

  Reactie door rafstal — donderdag 31 mei 2007 @ 18.21 uur

 30. Stop de zakkenvullers:

  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M7&s=T63&l=NL

  Reactie door Willem — donderdag 31 mei 2007 @ 18.29 uur

 31. @23 cugel

  je vegeet ,dat je ook naar boven kunt vallen., zoals sommigen !

  Reactie door Gerrit — donderdag 31 mei 2007 @ 18.36 uur

 32. @Gerrit 32
  Probeer zelf eens naar boven te vallen: moeilijk hoor! :)

  Reactie door cugel — donderdag 31 mei 2007 @ 18.55 uur

 33. laten we de belastingen eens verminderen voor allemaal.
  altijd dezelfde die al centen zat hebben en nog meer moeten hebben.
  En dan geven we minder aan defensie en de burocratie.
  Zo moeilijk is dat ook weer niet.

  Reactie door sander — donderdag 31 mei 2007 @ 18.59 uur

 34. Nederland heeft toch een beetje een rare democratie. Een groot deel van het volk keurt al jaren lang de exhibitionistische zelfverrijking af. Maar het enige wat de regering doet is het samenstellen van een suffe commissie Dijkstal. Die moet dan onderzoeken of dat wat het volk wil wel wenselijk is.
  En Wim Kok keurde destijds ook de exhibitionistische zelfverrijking af. Maar hij liet het bij deze afkeurende woorden. Geen toonbeeld van daadkracht. Inmiddels is hij gepaaid met een paar commissariaten.

  Reactie door reint — donderdag 31 mei 2007 @ 19.07 uur

 35. Een moreel appel doen op mensen zonder moraal is luchtfietsen. Of het is heel slim als je er eigenlijk voor bent.

  Reactie door Henny — donderdag 31 mei 2007 @ 19.47 uur

 36. @2 USNL — donderdag 31 mei 2007 @ 13.47,

  Je wordt er niet armer van? Kijk eens op je energie rekening enzo, die absurt hoge salarisen moeten toch ergens betaald van worden.

  En dit heeft niks met jaloers zijn te maken.
  Maar met scheve verhoudingen van salarisen.
  Van het onderste deel van de bevolking wordt verwacht dat ze matigen met de salarisen en de top krijgt het geld toe gegooid.

  En die pvda club moet stoppen om de boel in de maling te nemen. Plasterk die het niet vind kunnen dat anderen hun salaris flink omhoog gaan terwijl hij er zelf 30% op vooruit gaat.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 31 mei 2007 @ 20.17 uur

 37. waar woont die blom van essent??,,
  mooi doelwit voor een afpersinkje of een ontvoerinkje of 6 per jaar.
  oeps of maak ik nu slapende honden wakker.
  je zou de onderwereld? haast gaan liefhebben als ze zulke robinhood dingen gingen plannen.
  ja daar komt i weer. sorry

  Reactie door ad — donderdag 31 mei 2007 @ 20.39 uur

 38. Er zijn in dit land geen normen , maar slechts regeltjes bestemd om de arbeiders te ringoren .

  Reactie door Fred — donderdag 31 mei 2007 @ 20.39 uur

 39. Bisschop Muskens zei: `Wie geen brood heeft neemt er een en eet.’ Gezien het beestachtige graaien daar waar al geld zat is zie ik zie geen reden om me slechter te voelen als ik iets pak wat me toekomt.
  Normen en waarden werken pas als ze van bovenaf ook worden nageleefd. Niet eerst moraal en dan eten, nee, het is andersom!

  Reactie door Haq — donderdag 31 mei 2007 @ 21.02 uur

 40. op de een of andere manier is er een pijnlijke zenuw aangeboord ??!!

  Reactie door teun — donderdag 31 mei 2007 @ 21.18 uur

 41. @John 20:
  sorry, ik had je reactie even gemist :)

  Reactie door cugel — donderdag 31 mei 2007 @ 22.39 uur

 42. Dat de graaiers legaal stelen, is genoegzaam bekend. We kunnen hen missen als kiespijn, maar ze blijven maar stelen. Als een bijstandstrekker er een Euro zwart bijklust, wordt hij/zij behandeld als een zware crimineel. Echter, de “”legale criminelen”" boeken hun 8ste vakantie, wellicht nog een grotere motorjacht en/of kopen hun zoveelste buitenhuis in de mooie oorden elders, waar de lucht azuurblauw is, de parties eindeloos zijn etc. etc. En maar lullen over Normen en Waarden. Ik ben er strontziek van. Bah !!!!

  Reactie door Hans Stoop — donderdag 31 mei 2007 @ 23.56 uur

 43. @23 Cugel
  Mensen die het ver schoppen in de maatschappij, bereiken dat ook door opportunisme of puur geluk of het hebben van de juiste vrienden. De vraag blijft of de hoge salarissen in de top gerechtvaardigd zijn. Deze worden bepaald door degenen die het voor het zeggen hebben en niet door de zogenaamde marktwerking. Dat de inkomens te hoog gevonden worden, is geen kwestie van rancune. Mensen, die echt iets goeds doen voor de maatschappij gunt men wel een hoge beloning. Maar blijkbaar ziet het volk de meerwaarde van deze hotemetoten niet. In een democratie dient men rekening te houden met de mening van het volk. Dus minder hoge salarissen voor de top.

  Reactie door reint — vrijdag 1 juni 2007 @ 8.41 uur

 44. Marktwerking = Bonus-jacht = Wergelegenheidsloop .

  Reactie door Fred — vrijdag 1 juni 2007 @ 14.23 uur

 45. maar dan lopen alle managers weg uit Nederland ! Nou dat is dan mooi opgeruimd ;weer terug naar normale bedrijfsvoering met chefs en bazen .

  Reactie door Fred — vrijdag 1 juni 2007 @ 15.39 uur

 46. 45. Dat is een smoesje heb ik gehoord op TV van mensen in het vak die het kunnen weten.
  Ze presteren vaak ook nog zo slecht dat ze in het Buitenland niet naar hen talen.
  Zelfs in de UK beginnen ze nu te mekkeren. Het zijn net schapen.
  Nederland pakt ze alleen maar als ze in het buitenland al afgedankt zijn.En in het buitenland zoeken ze binnen hun eigen groepje bekenden, die hebben nederlanders echt niet nodig.
  In ieder land zeggen ze nl. hetzelfde Wij doen dat omdat anders Nederland de goede managers hier komt halen enz..enz…enz…
  En zo houdt netwerk netwerk in stand en stand zichzelf.

  Reactie door Henny — vrijdag 1 juni 2007 @ 15.51 uur

 47. Nederland is nu eenmaal een land van schapen die alles pikken. Het minst tot actie te krijgen volk van Europa zo’n beetje. In dit land is je kunnen uiten met grote woorden op internet al genoeg voor de mensen, daarna gaan ze weer vrolijk verder met zich hard inzetten voor de bonusontvangers in hun slaafse gehoorzaamheid en angst om minder te gaan verdienen. In Frankrijk gaan mensen de straat op, België idem dito als het nodig is, Duitsers staan ook zo klaar, maar hier… Wij zijn er al trots op als er één keer 300.000 man op het Museumplein zit. Er zijn hier geen Ennslins die tot nadenken dwingen.

  Reactie door Hans Langbroek — vrijdag 1 juni 2007 @ 16.15 uur

 48. Ach,….. het valt toch wel mee?
  http://www.intermediair.nl/static/pdf/TopinkomensPublSector.pdf

  Reactie door Rob — zondag 3 juni 2007 @ 22.51 uur

 49. @Reint, ik ben het niet met je eens, maar je verwoordt het goed.

  Reactie door cugel — dinsdag 5 juni 2007 @ 14.38 uur

 50. Wouter en Guusje fulmineren : De MP-norm wet is “helaas” nog niet van kracht. Wij beschikken op dit moment niet over het benodigde wettelijk kader te kunnen handelen.

  Ronald repliceert : De Mp-norm wet is vigerend en de integriteit van dit kabinet staat ter discussie.

  Zoete lieve Gerdi gebruikelijk haaiig : De kamer gehoord de beraadslagingen gaat over tot de orde van de dag.

  Voormalig Pvda’er Hans herhaalt nu in slow motion virtueel het kokhalsgebaar, nu zowel naar Wouter als het gehele volk en laat nu de excuses achterwegen.

  Niet enkel soap’s op TV kennen zo’n sinister scenario. Echter niet de scenarioschrijver maar de hoofdrolspeler krijgt over 4 jaar de hoofdprijs :

  Een riant wachtgeld tot zijn 65ste.

  Ons kent ons.

  Reactie door ACE — woensdag 13 juni 2007 @ 13.12 uur