Een eerste stap…

Alle bewoners van een verpleeg- of een verzorgingshuis krijgen binnen drie jaar een eigen slaapkamer. Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) gaat daar werk van maken, blijkt uit een actieplan dat zij donderdag zal toelichten. (Nu.nl)

Tijdens de verkiezingen heeft de SP een groot punt gemaakt van onze zorg voor ouderen. Ik heb de manier waarop het er aan toegaat in verzorgingshuizen vergeleken met ‘intensieve menshouderij’, ondanks de inzet van de verpleegkundigen en verzorgenden. Volgens het ministerie delen op dit moment 16 duizend ouderen een kamer met drie of meer medebewoners. Hoeveel er op een tweepersoonskamer slapen, is onbekend.

Ouderen moeten het recht hebben op zelfstandige woonruimte en privacy, met op hen afgestemde zorg en voorzieningen in elke wijk. Laten we hopen dat we erin slagen binnen afzienbare tijd te kunnen spreken over kleinschalige, intieme en menselijke woonvormen waar onze ouderen zich thuis kunnen voelen en op een goede manier van hun oude dag kunnen genieten. Het is immers een beschaafd land onwaardig als wij onze ouderen wegstoppen en laten verpieteren, terwijl ze juist in deze fase van hun leven onze hulp en zorg hard nodig hebben. Helaas hoeft dit volgens het plan van Bussemaker niet perse kleinschalig en in de wijken te gebeuren. Ik vind dat juist wél van groot belang, onder andere om onze ouderen bij de samenleving te blijven betrekken.

Bussemaker wil ook 5000 extra verpleegkundigen aantrekken. Ook dat is een leuke eerste stap, maar volstrekt te weinig. Volgens de sector is het dubbele, minstens 10.000 nodig.

Het is mooi dat de regering nu eindelijk werk lijkt te maken van de SP-plannen, maar het is nog lang niet genoeg.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 31 mei 2007 :: 20.10 uur

25 Comments

25 reacties

 1. In ieder geval een bewijs dat de SP wel degelijk “aanwezig” was tijdens de kabinetsformatie, want dit onderwerp stond hoog op de agenda bij elk debat dat in de verkiezingstijd is gevoerd.
  Nu nog afwachten of dit kabinet in staat is om deze maatregelen te verwezenlijken m.a.w. wil men er werkelijk geld voor uittrekken.
  Ik hoorde de staatssecretaris vanmiddag op de radio al weer zeggen:
  “Laten we het nu eens niet over het geld hebben!”
  Dat vind ik altijd een veeg teken.

  Reactie door henk — donderdag 31 mei 2007 @ 20.26 uur

 2. Natuurlijk hebben we het niet over geld , want dat is zo concreet , dat je er van schrikt , bijvoorbeeld een leuke bonus van 200.000 euro ……..brbrbrbrbrb ENG he ?

  Reactie door Fred — donderdag 31 mei 2007 @ 20.37 uur

 3. Als je lege plaatsen in bestaande verpleegtehuizen (op termijn) niet meer invult, maar kleinschalige voorzieningen in de buurten toevoegd waar mogelijk, dan heb je toch een mooie ombouwoperatie! En de keuze tussen klein- en grootschalige voorzieningen!
  Die kleinschalige voorzieningen kunnen tevens een steunpunt zijn voor andere wijkgerichte steun aan b.v. mensen met een beperking of met opvoedingsproblemen. I have a dream!

  Reactie door Elsemie — donderdag 31 mei 2007 @ 21.08 uur

 4. Mooi dat de SP in het nieuws genoemd werd als eerdere aangever van deze problemen.
  goed voor nieuwe stemmen.

  Reactie door che — donderdag 31 mei 2007 @ 21.22 uur

 5. …Bussemaker wil ook 5000 extra verpleegkundigen aantrekken…

  ‘t Zal er wel op neerkomen dat er 1000 verpleegkundigen worden aangetrokken en 4000 managers om die 1000 verpleedkundigen efficient te laten functioneren.

  Volgens mijn idee lijkt het beter om 5000 mangers te onslaan want dan is het aantrekken van 10.000 verpleegkundigen geen enkel probleem.
  Kunnen ook de salarissen weer op niveau gebracht worden.

  Reactie door Pool — donderdag 31 mei 2007 @ 21.39 uur

 6. “Een SP plan gaat waar het niet gaan kan” :D

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 31 mei 2007 @ 23.08 uur

 7. De PvdA maakt echt werk van de stemmen die ze gekregen hebben.
  Het is nog alrijd erg jammer dat de SP niet in het kabinet zit.

  Reactie door Bert — donderdag 31 mei 2007 @ 23.39 uur

 8. Verpleegkundigen extra erbij om de werkdruk te verkleinen…..dat is een illusie. Jarenlang wordt er al meer geldgepompt in die zorg en wat leverde het op? Of worden nederlanders steeds meer ziek? Nee toch?

  Wat of wie gaat dat dan weer betalen? Dat zijn wij via de zorgpremie. Het geld voor extra personeel moet eerst gegenereert worden door een hele hoop stropdassen achter een plat beeldscherm in die zorg eruit te knikkeren.

  Reactie door ReneR — donderdag 31 mei 2007 @ 23.55 uur

 9. Het is fantastisch dat de SP dit bereikt heeft. Eindelijk krijgen verzorgingshuisbewoners de ruimte waar ze al zo lang behoefte aan hebben.
  Jammer genoeg merk ik aan den lijven dat dit ook weer gevolgen heeft voor de woonruimte voor bewoners die in een aanleunwoning naast zo’n verzorgingshuis wonen. Want in de nieuw/her-bouwplannen wordt nu volop rekening gehouden met kleinschalig wonen en een eigen slaapkamer voor de bewoners van het verzorgingshuis, maar de bewoners van de aanleunwoning komen straks, als het aan de verhuurder en de woningbouwstichting ligt, allemaal in appartementen in flatgebouwen van 3 en 4 hoog. En dat terwijl we nu in gelijkvloerse mooie bungalows wonen. Maar ja, het verzorgingshuis heeft ruimte nodig op het perceel waar nu het verzorgingshuis staat met zo’n 100 aanleunwoningen en dus verdwijnen de bungalows en komen daar flats voor terug in de nieuwbouwplannen. In mijn stad zijn straks alleen nog maar woonunits in appartementsgebouwen van minimaal 3 hoog beschikbaar voor mensen die willen/moeten wonen in een aanleunwoning met verzorging en een woning onder de huurgrens moeten bewonen.

  Reactie door Carolien — vrijdag 1 juni 2007 @ 0.07 uur

 10. Ik ben bang dat ik wel weet waar Bussemaker die 5.000 nieuwe mensen vandaan wil halen: uit de thuiszorg. Nu mensen dankzij de Wmo steeds krapper bemeten worden bij hun hulp in de huishouding, dreigen er een hoop ontslagen in die sector. Als je een gedegen opleiding hebt, wil je een echte baan, niet een poetsbaantje voor tien euro per uur. Gelukkig heeft mevrouw Bussemaker nu een oplossing gevonden voor deze mensen: ze kunnen ingezet worden tegen de vergrijzing.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met die extra mensen in de ouderenzorg, maar als dat betekent dat je gaten met gaten gaat opvullen, dan noem ik dat niet echt een oplossing.

  Reactie door Anne-Marie Mineur — vrijdag 1 juni 2007 @ 1.05 uur

 11. Goeden morgen vrienden SP.

  Bij mij kwam ook direct het idee op om dan maar eerst het mes te zetten in overbodige managers in de zorg dan bereik je met de 5000 nieuw aan te stellen verpleegkundigen al een heel eind de vereiste 10000.
  Hoewel dat een cijfer is van de zorg zelf, de praktijk zal wel anders uitwijzen.

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 1 juni 2007 @ 7.51 uur

 12. Oke, maar wanneer komt er eens wat meer aandacht voor chronisc zieken / gehandicapten die nog zelfstandig wonen en jaren wachten op een wonning met zorg op oproep.
  verplaats je eens nooit meer naar een feestje want om 23uur staat men voor de zorg aan de deur, nooit in bed wanneer je wil maar ook nooit uit bed wanneer je wil want om half negen staat men aan de derur voor zorg.dit kost energie en komt de gezondheid niet ten goede , daarbij is het leven geleefd worden alles in de zorg gepland.Het staat het participeren ook in de weg , zeker als je s’middags dan ook nog moet rusten blijft er weinig tijd over om nog iets leuks te doen.
  er wordt te winig gebouwd voor gehandicapten , en is er dan dan een woning is het zo dat je altijd je vertrouwde omgeving uitmoet.
  ja, en zo zit je jaren te wachten en kan je wachten tot, je mischien wel niet goed genoeg meer bent en dan ???
  dus meer nieuwbouw in bestaande wijken voor mensen met eeen handicap, met zorg op oproep!

  Reactie door joepie — vrijdag 1 juni 2007 @ 9.16 uur

 13. 3; elsemie , ja een droom waar ik naaruit zie zodat ik voor mijn 60ste ook nog het gevoel kan gaan krijgen te mogen leven i.p.v. te overleven en geleeft worden

  Reactie door joepie — vrijdag 1 juni 2007 @ 9.20 uur

 14. Wat constateer ik tot mijn verwondering….
  Max van Wezel is om, in Vrij Nederland komt hij tot de conclusie, vanwege een gebroken heup van zijn moeder dat er meer geluistert moet worden naar Agnes.
  Daarvoor luisterde hij er nooit naar, maar zie, de praktijk wijst het uit, ze krijgt van hem gelijk, oei, oei, oei.
  Hardleers zijn is ook een kunst, maar ja beter laat geleerd dan nooit geleerd.
  Zouden er niet meer journalisten moeten zijn die dat in hun oren moeten knopen?

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 1 juni 2007 @ 9.45 uur

 15. 1. Henk

  En bij de PvdA NOG AANWEZIG IS. Ze moeten mensen terugwinnen.

  Reactie door Henny — vrijdag 1 juni 2007 @ 12.30 uur

 16. 14. Ouwe Dirk

  Het is dus toch een vorm van eigenbelang. Zogauw het jezelf of je familie niet raakt bestaat het niet en nu ineens.
  Het is tevens een bewijs dat mensen steeds meer vanuit henzelf zijn gaan denken en zich niet meer kunnen verplaatsen in de ander en/of bereid zijn zich te verplaatsen in een bepaalde situatie. Hierdoor tevens een gebrek aan emphatisch vermogen aan de dag leggen.

  Ik mag toch verlangen dat de politieke beleidsmakers een betere kijk op de werkelijkheid hebben. Maar ik twijfel daaraan, zeker gezien zij met alle egards omringd worden als ze een geinfecteerde voet hebben.Meteen geholpen, aparte grote kamer, heel de dag bezoek etc…etc…..
  Met hun salarissen kopen ze wat ze willen vandaar die 30% opslag.
  Mensen hebben geen overwogen alomvattende visie meer en journalisten lopen na te vertellen wat beleidsmakers zeggen i.p.v. zelf te controleren en/of te onderzoeken of het wel klopt. De kritische onderzoeksjournalist is ver te zoeken. Er zijn er nog enkelen mar ook dan zijn ze vaak te laat.
  Vanmorgen Argos gehoord m.b.t. fijnstof. Ik wist niet dat Van Geel bij de EU een verslechtering erdoorgejast had toen hij zijn normverandering niet door de strot kon duwen.Ze mogen het zeezoutgehalte eruithalen in de telling. Maar ze mapipuleren alles metingen, berekeningen etc. Heel het ambtenarenapparat doet dus mee aan de verlakkerij.
  Zo zie je de EU commissie geeft toch wat toe als het ene niet lukt om je te vriend te houden. Dat het ten koste van onze gezondheid gaat daar heeft Balkenende en Van Geel geen boodschap aan. Alleen als hij kan moraliseren over andere onderwerpen die geld op brengen of hem stemmen opleveren. De werkelijkheid is dus dat dit allemaal drogredenen zijn. Het CDA geeft geen sh*t om onze gezondheid.
  De neo-liberale politiek van het CDA is er enkel om ten koste van alles het bedrijfsleven te ondersteunen niet voor ons mar voor henzelf. Twee handen op een buik. Ze verkopen hun ziel allang aan de duivel en zijn niet van zins op te komen voor de gezondheid van de mensen in Nederland waarvoor ze wel hun salaris uitbetaald krijgen en dan maar zeuren over het feit dat BNN onethisch bezig is. Ik zou zeggen tegen van Geel; Man kijk in de spiegel.
  En maar zeuren over wat slecht is voor de gezondheid. Ze zijn zo hypocriet als de pest.
  Die mug die met de bamboe meekomt, daar doen ze ook zo laconiek over want dat betreft natuurlijk inkomsten voor hun LTO achterban.
  Als de bevolking zodadelijk met de verregaande consequenties te maken krijgt zijn zij allang verdwenen naar een land dat de import allang verboden heeft en dus geen last heeft van de gevolgen.

  Reactie door Henny — vrijdag 1 juni 2007 @ 12.49 uur

 17. Ooit heb ik op televisie een documentaire gezien over een vader, die een herenhuis (groot huis) opkocht, waarin hij zijn zoon samen met andere verstandelijk gehandicapten liet wonen onder begeleiding van een professionele ziekenverzorg(st)er. De verzorger woont men haar/zijn gezin eveneens in het huis en is in wezen een kleine ondernemer; een franchisenemer, want het concept sloeg aan en er werden dus allengs meer huizen gekocht die onder de paraplu van een overkoepelende stichting werden geplaatst. Ik zou het ideaal vinden als een dergelijk initiatief ook in de bejaardenzorg voet aan de grond kan vinden. Kleinschalig; huizen in het midden van de samenleving op loopafstand van winkels en andere voorzieningen en verplegend personeel dag en nacht binnen gehoorafstand. Niet of nauwelijks management meer. De ondernemers krijgen een vast bedrag per opgevangen oudere , waarbij onderscheid kan worden gemaakt naar verzorgingsbehoefte en zullen dus alleen kunnen concurreren op kwaliteit. Er komt een maximum aan het aantal zorgvragers per huis. Toch een mogelijkheid voor marktwerking in de zorg?

  Reactie door Dirk Ruijne — vrijdag 1 juni 2007 @ 13.11 uur

 18. @16 Henny

  stel…. dat we genoeg donoren in ons land zouden hebben/krijgen.

  hoeveel mislukte operaties krijgen we er dan bij op jaarbasis?[slachtoffers]

  en wie komen er dan via de marktwerking in de zorg, voor in aanmerking?
  zo’n transplantatie?

  alleen de extra extra extra aanvullend verzekerden?
  of komt iedereen die het nodig heeft er voor in aanmerking maar overleven alleen de extra extra extra aanvullend verzekerden een operatie omdat er dan genoeg geld voor is…

  Reactie door iew — vrijdag 1 juni 2007 @ 14.42 uur

 19. Een klinkende proteststem van de ouderen, die er niet meer bijhoren:

  http://www.youtube.com/watch?v=zqfFrCUrEbY

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 1 juni 2007 @ 15.04 uur

 20. 18. Ieuw

  Het tweede deel sloeg niet op Ouwe Dirk maar op diegene die ‘ineens’ het licht zag en anderen die nog in het ‘duister’ leven.
  Meestal schrijf ik eerst een reactie op het geschrevene van de persoon en dan een eigen ‘stukkie’ op het geheel om met jouw woorden te spreken.
  Dus ik ben het geheel met je eens. Wie een donorcodicil heeft prima wie hem om wat voor reden niet heeft ook prima.
  De mens moet in deze met respect behandeld worden en niemand dan de mens zelf beschikt over zijn eigen lichaam want niets heeft meer met integriteit te maken dan dat en ook een meer politiek oof anders standpunt mag ghieraan zeker ten gronde liggen in je keuze.
  Een moreel oordeel zul je mij nooit horen uitspreken. Indien mensen ervoor kiezen is het een gift een recht is het niet en evenmin een morele plicht al willen anderen ons dat doen geloven. Ik respecteer een ieders mening in deze alsmede de mens daarachter. Bij de overheid en de top van Nederland weten ze amper wat morele plicht is anders zou Nederland er heel anders uitzien.
  Ik geef ook niet meer aan de deur voor al die onderzoeken van de hart-nier en andere stichtingen om ze te helpen medicijnen te ontwikkelen en flinke salarissen te verdienen, medicijnen die ik zodadelijk niet zal krijgen dankzij de heer Blink het CDA en consorten. Bovendien is het volgens mij toch ook ingrijpen in leven en dood door God verboden volgens hen in vele andere situaties. Apparatuur mag je wel in leven houden tegen de natuur in maar mag niet afgesloten worden dan is het euthanasie.Een hond moet je een spuitje geven opdat hij niet teveel lijdt maar een mens mag ineens dan niet meer zelf beschikken.. Ik dacht toch niet dat God de apparatuur geschapen had die de mens onnodig in leven houdt, wel? Ik dwaal af dus.
  Ze halen dat geld voor de ontwikkeling en onderzoek maar bij de overheid en de zorgverzekeringsmaatschappijen want die hebben het bij mij al gehaald.
  Dat is dus wat het kabinet wil. Voor wat hoort wat zo niet dan krijg je niets meer. Ik zal me aan die mentaliteit in deze niet eenzijdig onttrekken denk ik dan. Ik neem wel tijd in beslag van de collectanten omdat ik het wel even wil uitleggen in de hoop dat de incasseur/stichting het ook meekrijgt. Dat heet politieke opvoeding denk ik dan maar.

  Reactie door Henny — vrijdag 1 juni 2007 @ 17.05 uur

 21. Dit is zeer zeker een belangrijke verbetering. Vraag is wel of het ook waar gemaakt gaat worden.

  Daar ligt de taak voor de SP in deze. Er op toe zien en controleren dat er door Bussemaker geen parij politiek sprookje wordt voorgeschoteld. NU inventariseren dus en Bussemaker elk jaar keihard afrekenen.

  Wat betreft het personeelsaanpassing zie je weer het ouderwetse PVDA denken. Dom en ongenuanceerd :

  Er moeten 50.000 uitvreters uit, 30.000 uitvoerenden erbij, het salaris van de overgebleven uitvreters bevroren en het uitvoerende personeel een salarisverhoging van 5 tot 10 %.

  Reactie door ACE — vrijdag 1 juni 2007 @ 17.49 uur

 22. @20 Henny

  mijn reageren op uw bijdrage aan Ouwe Dirk,had geen verband met Ouwe Dirk.
  [althans niet bedoeld]

  ik reageerde omdat ik er ook iets over wilde zeggen,en mij dit ook werkelijk afvraag.

  voel u niet aangevallen of bestreden,dat was niet mijn intentie. [bedoeling] ;)

  Reactie door iew — vrijdag 1 juni 2007 @ 18.56 uur

 23. Wat is nou helemaal 5000 op zo veel verzorgings en verpleegtehuizen?

  Reactie door e.krul — vrijdag 1 juni 2007 @ 21.24 uur

 24. 22. Ieuw

  Heb ik de indruk gewekt dat ik me aangevallen voel. Dat is geenszins zo hoor. Ook ik grijp aan op stukjes omdat ik wat kwijt wil net als jij.

  Ik deed dat eerst bijna nooit of het moest zeer expleciet zijn en wilde ik zeer graag een antwoord op mijn vraag cq. mening. Ik las meestal alle stukken en ging daar in het algemeen op in.

  Weet je wat er dan gebeurt. Je krijgt zelden of nooit een reactie en weet niet eens of men wel de moeite genomen heeft je schrijfsels te lezen.
  De discussie ontspint zich dan alleen tussen mensen die contenue op elkaar reageren waardoor het inderdaad al snel op een onderonsje tussen bepaalde groepjes gaat lijken met alle gevolgen van dien.

  Maar ja als je zelden een reactie krijgt dan is het meedoen ook minder aantrekkelijk. Dan denk je weleens waarvoor doe ik het eigenlijk?

  Heb meer dan eens iets aangekaart waar geen hond op reageerde. Vervolgens maakt JM er een speciaal topic van en barst de hel los.
  Begrijp je dat ik dat soms niet begrijp en me soms afvraag wat ik hier eigenlijk doe.

  Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Blijkbaar vind ik mijn eigen mening en die van anderen belangrijk genoeg om toch te blijven.

  Heel veel groetjes. En Ieuw ik voel me niet zo snel aangevallen en respecteer je bijdragen ik heb het dan ook helemaal niet zo ervaren.

  Reactie door Henny — zondag 3 juni 2007 @ 9.39 uur

 25. Laat dat bloed maar lekker kruipen, vandaag
  of morgen blijkt dat menigeen dat tegenkwam
  als een geschréven bloedtransfusie, maar weet
  je zelf nog niet dat je zelf de goede geef-
  ster was. Jou léren ontdekken én begrijpen is
  voor sommigen af en toe zelfs te hóóg gegre-
  pen, maar het gros heeft nu eenmaal hoog-kwa-
  litatief bloed van node! Doé het dan dáárvoor
  Henny en bedánkt! Zonnige dag gewenst!
  Groetjes, Madelief!

  Reactie door Madelief — dinsdag 5 juni 2007 @ 10.15 uur