300.000

Op het nederlandstalige gedeelte van Wikipedia is vannacht het 300.000e lemma aangemaakt. Een mooi resultaat van samenwerken aan kennis. Alhoewel het nooit je enige bron kan zijn, is het een goede start voor alles wat je wilt weten.

In de loop der tijd is Wikipedia overigens uitgebreid met andere interessante projecten, zoals bijvoorbeeld Wikiversity (nog niet in het Nederlands). Hier kun je gratis leer- en studiemateriaal vinden over allerhande onderwerpen. Wat te denken van deze uitgebreide cursus filmmaken?

Enkel een diploma zit er nog niet in.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 29 mei 2007 :: 12.25 uur

9 Comments

9 reacties

 1. Enkel een diploma zit er nog niet in!

  Terecht! Als je bedenkt dat er wiskundeleraren op de ROC´s zijn die te bedonderd zijn om goed les te geven en daar van wikipedia hun opgaafjes af te halen en dan nog niet eens uitleg willen geven aan hoe of wat?
  Nee, logisch toch dat een diploma er niet inzit.

  Trouwens dat wikipedia kan door elke nono aangevuld worden, dus betrouwbaar is het niet!

  Reactie door Anja — dinsdag 29 mei 2007 @ 13.46 uur

 2. Duurt vast niet lang of we hebben ook Wikiploma: een site met een cursus diploma’s (na)maken.;0)

  Reactie door peterter — dinsdag 29 mei 2007 @ 14.44 uur

 3. Wikipedia is een mooi project. (Zelf heb ik wat gedaan aan James Baldwin). Het is handig voor een snelle oriëntatie. Maar je kan er uiteraard nooit blindelings op vertrouwen. Vooral is het belangrijk te beseffen, dat veel onderwerpen vanuit een bepaalde visie (van de auteur) zijn beschreven.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 29 mei 2007 @ 17.17 uur

 4. @Anja: in de praktijk blijkt dat erg mee te vallen :) Zie ook het onderzoek door Nature dat (de Engelse) Wikipedia net zo betrouwbaar is als de beroemde Britannica. Als iemand er iets geks op zet wordt dat er meestal wel binnen een paar minuten vanaf gehaald. Bovendien is een nieuw verschijnsel, wat je nog vooral op de Engelse ziet, dat bij bijna elke bewering een voetnoot met de bronvermelding wordt aangebracht, zodat je snel de feiten kunt controleren.

  Wat die docenten betreft, de meeste docenten willen dat helemaal niet maar dat heet volgens mij “het nieuwe leren”… Zogenaamd om leerlingen zelfstandig te maken.

  Reactie door Tijmen — dinsdag 29 mei 2007 @ 19.33 uur

 5. OVERHEID MOET MET SPOED DIGITALE INFRASTRUCTUUR ONTWIKKELEN
  Ik vind dat de overheid http://www.wikipedia.nl en http://www.startpagina.nl beide zou moeten opkopen. Deze websites zijn namelijk van heel groot belang.

  Vervolgens moet er zoveel in geïnvesteerd worden dat beide websites snel honderd keer zo uitgebreid zijn en een veel hogere kwaliteit krijgen. Ook moeten er veel voorlichtingsfilms aan worden gekoppeld.

  Ik vind het de taak van de overheid om snel te zorgen voor een veel betere digitale infrastructuur.

  Daaronder versta ik ook een gratis besturingssysteem voor iedereen, tekstverwerkingssoftware en beveiligingssoftware. Deze software moet veel beter en gebruiksvriendelijker zijn dan de huidige software. Dit alles liefst in Europees of mondiaal bestuurlijk verband.

  De kosten voor deze plannen kunnen ten laste komen van de huidige budgetten voor bibliotheken, onderwijs en economische stimulering.

  Reactie door j — dinsdag 29 mei 2007 @ 20.10 uur

 6. Ik vind de Engelstalige Wikipedia een stuk beter. Vooral de bronvermelding is daar veel verder doorgevoerd. Ook is de stijl veel uniformer: Nederlandstalige Wikipedia-artikelen lezen heel vaak als essays en middelbare-schoolwerkstukken.

  Reactie door Gerrit Holl — dinsdag 29 mei 2007 @ 21.49 uur

 7. Ik zie wikipedia, wikibooks en wikiversity als platformen waar onderwijzend personeel, professoren en ieder ander die lesmateriaal ontwikkeld verplicht aan mee zou moeten werken. Wat is er nu mooier, dan dat gezamenlijk via internet lesmateriaal van hoge kwaliteit wordt ontwikkeld door de deskundigen, de mensen uit de praktijk zelf. Verstrek iedere leerling een apparaat waarmee de teksten kunnen worden gedownload en gelezen en je bent ook van het dure boeken probleem af. Het is toch te zot, dat wij onderzoekers en leraren met overheidsgeld betalen, die vervolgens boeken schrijven en corrigeren voor grote uitgevers, waarna wij die boeken weer voor veel te veel geld moeten aanschaffen?
  De wiki is het uigelezen middel om hier wat aan te doen

  Reactie door Dirk Ruijne — dinsdag 29 mei 2007 @ 23.42 uur

 8. wat is meer dan internet,en informatie?
  Wat is meer dan vrijheid?
  Wat is vrijheid?
  Wat is bestan?
  Wie stel de vragen?

  Reactie door gaf — woensdag 30 mei 2007 @ 0.49 uur

 9. @5 j

  Ik vind dat je weer eens een geweldig idee hebt!
  Zo zou een overheid moeten functioneren. Het volk zoveel mogelijk informatie geven inclusief het systeem daartoe. Gewoon maandelijkse minikosten om te kunnen internetten voor iedereen. Zo ook met EEN ziekenfonds, EEN energiebedrijf en EEN vervoersbedrijf, (Incl, trein) EEN type excellent basisonderwijs en gunstige omstandigheden om te kunnen wonen.
  Dit alles tegen mensvriendelijke kosten.
  Primaire levenszaken mogen niet geprivatiseerd worden. Daarbuiten moet de markt haar werk maar doen.
  Ik droom van een overheid die het volk niet klein houdt, maar meer dan bereid is tot ECHTE samenwerking. Ook vwb Europa! Warmhartige samenwerking is iets anders dan het volk een Verdrag door de strot duwen om het tot eenheidsworst te dicteren ten behoeve van de sluwe zakkenvullers. Zienderogen worden we in de val gedwongen.
  Nee, geen uitbuitersoverheid die de markt loopt te spekken, maar het volk juist beschermt tegen deze woekeraars!
  Helaas j, zijn we WEER aan de’heidenen’ overgeleverd met dit kabinet.

  Reactie door Gloria — woensdag 30 mei 2007 @ 1.29 uur