Het huis is nog lang niet op orde

Als je gasten wil ontvangen, moet je huis op orde zijn. Met de enige echte nieuwe maatregel die is getroffen, bestuurlijke handhaving van het minimumloon, is het huis niet op orde. Er is veel meer voor nodig om buitenlandse arbeiders te ontvangen en te voorkomen dat ze worden onderbetaald, onder beroerde omstandigheden worden gehuisvest en oneerlijke concurrentie opleveren voor werknemers en kleine werkgevers.

Aldus Paul Ulenbelt in het debat met minister Donner vanmiddag. Donner wil de grenzen per 1 mei aanstaande volledig openen voor Oost-Europese werknemers. De Kamer twijfelt nog. En terecht.

Want als zelfs de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars – 30 bedrijven gespecialiseerd in het uitzenden van onder andere arbeiders uit Polen – zegt: “Het ongebreideld toelaten van arbeiders uit de nieuwe EU-landen, zoals het kabinet wil, zal een explosie van misstanden veroorzaken,” dan moet je je als minister toch echt achter de oren krabben.

De kwestie van de open grenzen speelt al langere tijd. De Kamer heeft mede onder druk van de SP en de bonden gelukkig besloten om de grenzen nog niet volledig open te gooien. Daarvoor is er sprake van te veel uitbuiting, en teveel ongelijke concurrentie met Nederlandse werknemers. Polen zelf kampt inmiddels met groot tekort aan werknemers, en moet nu mensen uit de Oekraïne halen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 19 april 2007 :: 20.35 uur

159 Comments

159 reacties

 1. Ik dacht dat het al open genoeg was. Een groot gedeelte van de Polen werkt voor spek en bonen in de bouw. Een kennis van me is zzp’r geworden en heeft zijn oude baas als klant. Deze baas heeft voor de rest Polen in dienst genomen. Die kennis werkt er vaak mee samen. Ten eerste kunnen ze elkaar niet verstaan en leveren die betreffende Polen regelmatig verkeerd of half werk af. In Polen zijn de standaards nog niet zo hoog als hier blijkbaar.

  Ach, maar ze zijn wel goedkoop toch?

  Reactie door Gaudoin — donderdag 19 april 2007 @ 20.50 uur

 2. Is het werkelijk waar dat Jan alléén zijn
  huis open houdt voor 30 + vrouwen?
  Telkenmale weet hij me te verrassen!
  Fijne avond allemaal!
  Strikt serieus reageren laat ik vanavond nu
  eens graag aan veel anderen over.
  ‘k Geloof dat ik al véél te véél serieus van
  mij zelf ben en de wereld om me heen toch al
  weinig meer doorspekt zie met humor!
  Met vriendelijke, hártelijke groet, Madelief!

  Reactie door Madelief — donderdag 19 april 2007 @ 20.56 uur

 3. Daar heb je de SP weer met de hetze tegen de Polen. Tjonge, jonge, de Polen zijn nu al 3 jaar lid van de EU. Het grappige is dat de SP mensen een van de weinige zijn die vind dat ze uitgebuit worden. De meeste Polen komen hier heen en weten met volle verstand waaraan ze beginnen.

  De SP probeert ook van twee walletjes te eten, dat kan gewoon niet. Het is of, Houdt de grenzen dicht, OK maar stop uitkeringen voor mensen die niet willen werken en de dingen doen die de Polen doen. Maar niet de grenzen dicht houden en nog eens de uitkeringen met 10% verhogen.

  Dit is echt een beleid van niks

  Reactie door martijn — donderdag 19 april 2007 @ 21.04 uur

 4. Jan,

  Nu laat je je echt misleiden door Internationale arbeidsbemiddelaars. Als je hun argument moet gebruiken dan ben je echt zoekende naar wat argumenten tegen die Polen.

  Die internationale arbeidbemiddelaars hebben natuurlijk juist baat met het systeem van vergunningen zoals dat nu is. Zij hebben een verkoopargument naar bedrijven. “Wij regelen papierromslom, vergunningen etc…”

  Tja, want als dat straks niet meer nodig is kan Wojtek Kowalski net zo makkelijk aan de slag als Frank Vermeer. Een stuk minder werk voor die zogenaamde bemiddelaars.

  Reactie door martijn — donderdag 19 april 2007 @ 21.10 uur

 5. Die Donner wordt qua IQ veels te hoog aan geslagen.,

  Laat hem eerst de achterlijkheden bij het UWV maar eens aanpakken.,

  Lijkt me dat hij aan 1 taak tegelijk wel genoeg heeft.!

  Reactie door Gerrit — donderdag 19 april 2007 @ 21.13 uur

 6. Dadelijk loopt de helft van Nederland te controleren of de Oostblokkers goed gehuisvest zijn en het minimum loon ontvangen : TERECHT , maar leidt wel tot enorme bureaucratie en belasting van rechters …..Kan Donner en andere voorstanders niet naar Polen overstappen ?
  Kunnen ze daar gaan manage en de infrastructuur op poten te zetten , dat zal de EEG subsidie pot minder belasten en daarmee de belasting van de Nederlandse burger : Kan ook Naam verandering tot stand brenegen : Nederland wordt Afvoerput .
  Deze maijnheer Donner is ASOCIAAL als minister van sociale zaken : Hier in Nederland lopen honderd duizende werkloze die graag wensen te werken en niet papierprikken”in de Kreet “Eerst werken en dan geld “

  Reactie door Fred — donderdag 19 april 2007 @ 21.13 uur

 7. Nou Fred,

  Die honderduizenden werkelozen lopen in iedergeval niet warm voor het werk wat de Polen doen…..

  Reactie door martijn — donderdag 19 april 2007 @ 21.18 uur

 8. Ik denk, dat het inmiddels gewoon een prestigekwestie is geworden. In niemands belang dan dat van enkele bestuurders. Meer specifiek is dat belang dan zoiets als “persoonlijke overwinning” en “leuk voor op je CV”.

  Donder toch op!

  Soms word ik wel eens boos :D

  Reactie door Wilbert — donderdag 19 april 2007 @ 21.27 uur

 9. Als Donner via de regeringspartijen zijn zin krijgt,dan dienen de regeringspartijen via (vakbonds)demonstraties steeds ter verantwoording geroepen te worden.50 Plussers mogen niet via de (OP)- Don(d)ner wet op straat gezet te worden voor jonge oostblokkers.Straks komen hier ook nog Oekraïners (zwart) werken, omdat zij via-via horen dat hier nog meer te verdienen is dan in Polen.Het groot-kapitaal en het CDA heeft er geen boodschap aan dat het hier een sociale chaos wordt, vooral nu de verkiezingen achter de rug zijn.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 19 april 2007 @ 21.32 uur

 10. Dit is een misdaad tegen over alle werkzoekende
  met name de ouderen en de gehandicapte werkzoekende.

  Reactie door De Hakker — donderdag 19 april 2007 @ 21.34 uur

 11. @4 Wilbert

  ik maak mij ook ontzettend boos over al dat nietszeggende vrome gelispel van die Donner.

  ik kan dat uitgestreken smoelwerk niet meer zien,deze man hoort trouwens helemaal niet in het kabinet te zitten,DAT is al een grove schande!

  en meer woorden maak ik er niet meer aan vuil…

  dat het straks fout gaat als men toch op deze manier de grenzen openzet,dat zullen ze dan vanzelf wel zien.
  maar dan niet na een tijd gaan zitten huilen in het kabinet als het land dan totaal op z’n kop staat en we hier ook Franse toestanden krijgen.[die krijgen we volgens mij zowiezo wel,het is wachten op...]

  dit kabinet is gewoon verder gegaan waar Balkenende 1 is begonnen.
  en dat is de afbraak van ons land.

  Reactie door iew — donderdag 19 april 2007 @ 21.39 uur

 12. Maar welke partijen gaan voorstemmen.
  Ik neem aan PVDA,CDA,VVD,CU.
  Je zult als socialistische partij maar in dit rijtje staan om je diep te schamen.
  En door voor dit besluit te stemmen de arbeider in Nederland voorgoed de nek om draaien.
  PVDA is dus gewoon PVDWG.
  O,jee wat dom van mij er staat helemaal geen socialistische partij in het rijtje,sorry ik zat even met mijn gedachte 25 a 30 jaar terug.

  Reactie door De Hakker — donderdag 19 april 2007 @ 21.48 uur

 13. @ Martijn

  die mantra ken ik onderhand wel. Maar het is ook zo dat die werkaanbieder liever een Pool pakt voor de halve prijs terwijl hij dan zegt dat er geen Nederlanders zijn (klinkt wat beter). Zelfs de sociale dienst krijgt de uitkeringsgerechtigde daar niet geplaatst.

  Reactie door Gaudoin — donderdag 19 april 2007 @ 21.48 uur

 14. @3 Fred
  Inderdaad was asociaal Donner in zijn vorige ministerie van Justitie en is asociaal in het ministerie Sociale zaken.
  Nu moet Polen de mensen uit de Oekraïne misbruiken en uitzuigen!

  Reactie door Els — donderdag 19 april 2007 @ 21.54 uur

 15. @7
  Het is andersom Martijn de werkgever hier heeft nu eenmaal liever een Pooltje je trapt hem weg wanneer hij ziek is,niet meer nodig is,minder als 12 uur per dag wil werken,voor meer wil werken als de helft van het minimum loon,volgens de ARBO wet wil werken en natuurlijk als hij of zij de bek open trek.

  Reactie door De Hakker — donderdag 19 april 2007 @ 22.06 uur

 16. En als er fatsoenlijk les word gegeven op het VMBO dan krijgen de leerlingen plezier in het leren van een leuk beroep en een diploma haslen. Veel jonge mensen houden echt van handwerk. Het VMBO moet aantrekelijk worden gemaakt door goede Leerkrachten, die niet onder het juk van de regering, door te veel formulieren moeten invulen. Het zijn DOCENTEN, daar hebben ze voor geleerd en niet om de administratie bij te houden, daar zijn goedopgeleide mensen voor!

  Reactie door Els — donderdag 19 april 2007 @ 22.30 uur

 17. @7 martijn,

  Als iemand jou een leven aanbied neem het dan aan….

  Tot 2 á 3 jaar geleden waren hier geen Polen te bekennen. Er is hier veel seizoenswerk in tuinderijen. De politie kan de overlast van de Polen niet meer aan in de gemeente Zundert (check omroep Brabant).Ze wonen massaal in patersven een locale camping. Voor deze trent werd dit werk gedaan door locale inwoners.

  Dus niet janken dat anders dit werk niet gedaan word. Dat werd het 2 á 3 jaar gelee ook gedaan. Als je als werkgever iemand 15 of 5 euro per uur moet betalen (noem maar een bedrag) wordt de keuze heel makkelijk.

  Reactie door Lisette — donderdag 19 april 2007 @ 23.00 uur

 18. Donner zoekt natuurlijk een goedkope tuinman, net zoals Bolkestein goedkope electriciens zocht.

  Een keet van 1 miljoen hypotheek.,
  zal best wel een grote tuin heben .niet dan !

  laten we blij zijn met zijn allen.,
  iedereen moet langer en harder werken.,
  die voc-metaliteit.,

  kies de grootste bullshit!

  Reactie door Gerrit — donderdag 19 april 2007 @ 23.19 uur

 19. Martijn:

  Drogredenen als die van jou hebben we al te vaak op dit weblog hehoord, maar het is met name de grove dogreden, leugen dus, over werklozen die bij mij volkomen in het verkeerde keelgat schiet. Ik ga dus aan jou niet te veel woorden vuilmaken.

  Misschien zou het goed voor je zijn als jij jouw werk (waarschijnlijk heb je dat) aan een, aan jou geen boodschap hebbende, Pool of Roemeen of weet ik wat voor Oosteuropeaan verliest. Dan merk je ook meteen wat er nog resteert aan sociale “zekerheid”
  Types als jij moeten helaas met schade en schande leren (als dat tenminste mogelijk is …)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 19 april 2007 @ 23.19 uur

 20. Iedereen die hier zo over de afbraak zit te zeuren van NL, is ook zo kortzichtig. De Polen zijn er al lang, waar het nu om gaat is of we ze en de bedrijven nog langer moeten opzadelen met papieren / administratieve rompslomp, speciaal nog een TWV aan moeten vragen.

  Reactie door martijn — donderdag 19 april 2007 @ 23.22 uur

 21. @iew — donderdag 19 april 2007, 21.39

  He, iew, what can I say?

  De “werkvloer” wéét, de top beslist en de middenlaag doet geen van beide. Daar worden ze trouwens ook voor betaald: Als niks meer of minder dan een buffer tussen de beslissers en de weters. Je hoeft er niks voor te kunnen en vaak zijn het ook vriendjes i.v.m. chantabel zijn of zo.

  Het gaat geheid fout. Dat ziet een kind. Maar niemand bovenin maalt erom, want achteraf verzinnen ze wel iemand, die er voor op mag draaien.

  Gelukkig ken ik ook zeer beslist wat koren onder het kaf. En die zoek ik op en blijk ik aan te trekken.

  Hopelijk blijf jij je strijd voor de rode potloden voortzetten.

  Dank voor je reactie, trouwens. Vonnik echt leuk.

  Reactie door Wilbert — donderdag 19 april 2007 @ 23.46 uur

 22. @ 3 martijn

  Jij bent zeker zo’n bollenboer uit het westland, die zeikt dat er geen Nederlanders te krijgen zijn en daarom maar Polen in dienst moeten nemen.
  Maar de werkelijkheid van die bollenmaffia is dat men verdomd om het minimumloon laat staan het c.a.o. loon te betalen en daarom Polen, Roemenen enz. enz. voor 5 euro p/u exlusief woonkosten in dienst neemt, men laat hun 12 tot 14 uur per dag werken het liefst 7 dagen per week, en hun huisvesting is vaak een oude rotte tochtige kleine caravan waar men 6 a 7 mensen in laat wonen voor een smak geld per week, ik zou m’n hond nog niet laten schijten in zo’n caravan zo smerig zijn ze.

  En in Limburg is het ook al niet veel beter met de teelt van de champignon ook daar heeft de champignonmaffia de touwtjes stevig in handen.

  En let op de trend begint zich ook al af te tekenen in de asperge teelt, ook hier is het ronselen van bijna gratis oostblokkers volop aan de gang

  Heeft Donner wel ONDERZOEK gedaan naar dit soort praktijken of wordt de druk van de werkgevers hem te zwaar en gooit hij de grens maar open om aan de wens van de werkgevers te voldoen, of heeft hij ergens een deal gesloten,…. het blijft gissen, ik bedoel als 11 doden je niets intresseert en gewoon weer minister wordt, dan zal hij zeer zeker niet wakker liggen van oostblokkers die hier graag willen werken zwart of niet zwart, ‘t zal wel een mentaliteitskwestie zijn bij de goede man.

  Reactie door Pool — vrijdag 20 april 2007 @ 0.26 uur

 23. @martijn — donderdag 19 april 2007, 23.22

  Dank voor je inzicht. Nu komt het vast allemaal goed.

  Reactie door Wilbert — vrijdag 20 april 2007 @ 0.31 uur

 24. Hoe is het toch mogelijk dat deze heer minister van Sociale Zaken is geworden en de PvdA doet WEER NIETS…..de stijve Donner, geen gevoel, geen compassie, een lopend wetboek zonder naastenliefde.

  Reactie door Harry — vrijdag 20 april 2007 @ 7.21 uur

 25. @Harrieke, Tja de werkelozen en de SP mensen zitten in een hoek waar ze zogenaamd zien dat werkelozen niet aan de bak komen, als je in het bedrijfsleven zit en wat ondernemers uit het mkb kent dan vraag je je toch af waar al die werkwillende werkelozen zijn.

  We zoeken op ons werk al een tijdje naar secretaresses en medewerkers voor het call center, na het CWI, diverse uitzendburo’s is het nog steeds zoeken hoor….

  @lisette, 2 tot 3 jaar geleden waren er zeker Polen en roemenen hier, alleen waren ze nergens geregistreerd en vaak illegaal aan het werk (wat natuurlijk slecht is). Nu ze makkelijker een werkvegunning is hun aantal natuurlijk toegenomen.

  Maar voordat de Polen 3 jaar geleden lid werden van de EU zijn talloze projecten om werkelozen in de tuinbouw te krijgen gruwlijk mislukt.

  Reactie door martijn — vrijdag 20 april 2007 @ 7.36 uur

 26. @22 Pool, en hier noem je de uitwassen die natuurlijk slecht zijn, terwijl het merendeel van de Polen gewoon werkt en zich rustig houdt.

  Maar dat is nou zo leuk van de tegenstanders, ze weten zo leuk te roepen van uitbuiting bij bollemaffia en andere cowboys. En gebruiken dat als argument om de grenzen dicht te houden.

  Maar geef het dan aan! Er zijn kliklijnen, er zijn meer opsporingsbeambten, de boetes zijn fors verhoogt voor dit soort misstanden.

  Ik kan me de PVV nog voorstellen, die is gewoon tegen elke buitenlander die hier komt. Maar de SP houdt gerbuikt drogredenen om ook dat standpunt te verdedigen.

  Reactie door martijn — vrijdag 20 april 2007 @ 7.42 uur

 27. De sfeer was niet goed dus ook daarovewr zijn we belazerd…

  Reactie door Ben — vrijdag 20 april 2007 @ 9.26 uur

 28. Goeden morgen vrienden SP.

  Nu kan je hier lezen hoe zwaar het leven is van een maffia werkgever, die geen personeel wil aannemen die volgens de wet betaald wil worden, maar moord en brand schreeuwt omdat hij geen goedkope krachten kan krijgen.
  Het is al lang bewezen dat de maffia reeds in de bovengrond is doorgedrongen, dat was vroeger een voorbeeld met de koppelbazen.
  Die zijn ondertussen gelegaliseerd in de uitzendbureau’s, en die handel drijven in drugs, of in de vrouwenhandel.
  Zo zijn wij ondertussen afgegleden in een maatschappij waar de corruptie welig tierd, zie de bouwwereld.
  En straks gaat dat verder in de zorg, want er moet marktwerking komen, waardoor de kwaliteit verder afneemt, en alleen gedacht moet worden aan winst maken, het ziet er niet florisant uit wat de toekomst betrefd.
  Binnenkort verkiezingen op Curacao waar de corruptie nog groter is dan hier, zouden die rechtse werkgevers zich daar eens druk om maken?
  Wel nee, de uitzonderlijke grote bonussen die de top krijgt moet gaan via goedkope werkkrachten, corruptie?
  Natuurlijk niet, ze wassen zich hun handen in onschuld.
  Maar wij weten beter!

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 20 april 2007 @ 9.55 uur

 29. 21. Wilbert en Ieuw

  Precies het democratisch lichaam sterft langzaam af. Gangreen is het gevolg van het feit dat het bloed niet ieder haarvat meer kan bereiken ieder deel niet meer voedt. Het hart zal uiteindelijk stoppen.
  Donner zou niet in het kabinet mogen zitten maar dat is het CDA een zorg.Die vinden juist dat hij zo goed gehandeld heeft dat hij terug moest keren wat maakt het uit een paar asielzoekers meer of minder. Even naar ‘de dienst’ en je geweten wordt weer recht gedaan. PvdA die maakt er ineens geen enkel punt meer van.
  Overal worden CDA-ers benoemd in gemeenten en provincies sinds het aantreden van het CDA die houden vooral elkaar in stand op ieder gebied.

  Zodadelijk zal er wel ergens een hiervoor vernoemde camping afbranden maar ach ook dat overleeft Donner wel het is tenslotte Donner he alles voor de centjes van de gevestigde orde en even wat jurische termen ertegenaan en iedereen die het niet kan volgen vindt toch wel dat hij dat goed doet; afhouden van verantwoordelijkheid.
  Donnerwetter…….
  Ik kan me wel enigszins in Madelief inleven als je steeds serieus op de problematiek ingaat trek je het zo langzamerhand niet meer.
  De anglesaksische EU economie waar het CDA geheel achter staat kan niet anders dan dit tot gevolg hebben. Zoals gisteren in de kamer is gebleken is het CDA rechtser dan de VVD enkel het christendom scheidt hen. Ik heb dat altijd gezegd maar helaas er zijn steeds meer goedgelovigen.
  Eigen verantwoordelijkheid bij het CDA “Ieder voor zich en God voor ons allen.”
  Vergeet niet het boek waarop Balkenende zijn CDA filosofie heeft gebaseerd puur Amerikaanse retoriek.
  Balkenende is naar Blair geweest en heeft gezegd dat de EU grondwet een verdrag is geworden of zal worden en Blair derhalve niet gehouden is aan zijn belofte aan zijn kiezers een referendum te houden en Blair vond dit prima want ook in de UK is er veel onrust.

  Reactie door Henny — vrijdag 20 april 2007 @ 9.58 uur

 30. politiek van cda/vvd/pvda
  is meestal vern**ken met voorbedachte rade.,

  ze denken alleen dat het niet opvalt.,
  het werkschuwe geteisem!

  neem nu de wao.,

  eerst gezonde ouderen erin duwen,
  (ze weten dat die gaan klussen)
  dan na alle volksverontwaardiging, de regels veel strenger maken.,en
  daarna iedereen afschepen met de minst mogelijke uitkering.,
  daarna de wet zo aanpassen dat alle kleine uitkeringen geschrapt worden.,
  (die mankeren immers niet zoveel, denken de gezonde naieve mensen zonder gak/uwv ervaring)
  en daarvoor de media gebruiken om te dramatiseren.,
  terwijl ze zich ondertussen op alle fronten zelfverrijken.,

  een complot van 30 jaar mensen!!

  regie en plan in handen van de partij van de naastenliefde.

  Reactie door Gerrit — vrijdag 20 april 2007 @ 10.01 uur

 31. Hmm, er zitten meerdere kanten aan de zaak.

  Als bouwondernemingen een kartel vormen (om met name massaontslagen tegen te gaan en in slechte tijden met verlies te kunnen werken)schreeuwt iedereen moord en brand dat wij burgers teveel betalen, maar als iemand tegen of zelfs onder het minimumloon wil werken dan is dat weer oneerlijke concurrentie.

  Het grote probleem is de snelheid van toelating van Oost Europese werknemers op onze markt. Het is naief om te denken dat ze hier niet mogen komen, maar het is ook naief om te vinden dat hun komst geen problemen opleveren. Met name de huisvesting is een groot probleem.

  Wat zegt het als mensen voor minder willen werken dan de Nederlander: volgens mij dat de welvaart hier op zo’n niveau ligt dat zelfs de armste in onze samenleving nog bij de rijkste 10% van de wereldbevolking hoort, ja ook iemand die naar de voedselbank gaat.

  Volgens mij moet er een balans zijn tussen protectionisme en liberalisme. Dat lijkt aardig op het door de SP voorgestelde socialisme denk ik dan….

  Reactie door Karel — vrijdag 20 april 2007 @ 10.16 uur

 32. (26)die polen houden zich rustig omdat ze niet georganiseerd zijn .ook de vakbonden laten die mensen kapot vallen ,en gebruiken deze mensen als ,hoeren, om de arbeidsrechten van werknemers uit te kleden ,en zelf buiten schot te blijven .ik heb ze tenminste nooit gehoord ,jongerius,de waal,terpstra,ook het bla bla verhaal dat nederlanders dat werk niet willen ken ik nog van 25 jaar geleden toen we massaal de turken naar nederland haalden ,was ook de schuld van ,DIE LUIE HOLLANDER, toch?
  wat de socialistische partij betreft .deze is tegen uitbuiting van arbeiders waar ook ter wereld.

  Reactie door h.verbeek — vrijdag 20 april 2007 @ 10.26 uur

 33. Die Polen hebben wel een relatief grote bek ; pas bij de EU en nu al in Brussel een grote bek hebben : hoe zat het met bezittingen van de Duitsers in voormalige deelstaten van Duitland ? Hebben de burgers die er toe woonden in eigendom teruggekregen ?

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 10.45 uur

 34. De Poeln zijn zo vriendelijke en bovendien HARDE WERKERS , die het werk willen doen die een Nederlander niet wil doen ?
  Was er ook niet zo’n gedachtengang als in de jaren 60/70 , toen Turken en Morokanen werden geronseld in de dorpen ?
  Mooi toch een laag loon en onmondig ?
  Maar voor hoelang ?

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 10.51 uur

 35. Waarom lopen de uitzendbureau’s nu te janken , dat zoveel vacatures zijn die niet opgevuld worden en lopen te janken tegen de overheid ?
  Yes , creeren van schaarste , om woekerwinsten te kunnen maken : wat gebruiken zijn : cd CV- en leeftijd- barriere om werklozen in Nederland af te houden om te werken : wat is de toekomst van werkloze Nederlanders , die noodgedwongen gebruikmaken van de bijstand en WW ? YES reintegratie bedrijven , die “bemiddelen “met ….
  Yes uitzendbureau ‘s , die …. Yes geen werloze Nederlnders in dienst wensen te nemen omdat dan de winstmarge te klein is ….dus zegt de gemeente-ambtenaar ……
  ga maar papierprikken want er moet eerst gewerkt worden voor je een uitkering krijgt …..Helaas wij als gemeenten krijgen minder subsidie van de staat dus ….ja we zijn gedwongen een BV te zijn ……
  Dus een hoogopgeleide Nederlander kan gaan papierprikken ; de uitzendbureau kan zijn Winstmarge halen ,zonder CV-barriere t.a.v. Oosstblookers …. en Donner heeft namens het CDA zijn kiezers ( meest landbouwers en tuinders ) in hun verlangen bevredigd : en zo is het cirkeltje rond ……

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 11.07 uur

 36. Karel, volgens mij zegt dat dat de mensen uit andere landen met het geld dat zij hier verdienen prima kunnen leven terwijl de mens hier met een uitkering ieder dubbeltje om moet draaien en als hij/zij aan het werk gaat vaak nog moet inleveren ook. Dus wel werken en minder verdienen. Reiskosten? langs uitzendbureau`s gaan? werken met behoud van een uitkering?Al het werk aanpakken en dan nog geen zekerheid hebben en stom werk doen terwijl je braaf naar school bent geweest en je zo jaren vergooit.
  Raar land zijn we geworden

  Reactie door cynthia — vrijdag 20 april 2007 @ 11.08 uur

 37. Er zijn ook zat mensen die het vertikken om schoonmaakwerk te doen of in een fabriek te staan, maar als je dit je hele leven moet doen word je toch ook dood ongelukkig? Als je dit tijdelijk moet doen met het perspectief op werk waar je blij van wordt zullen meer mensen dit tijdelijke werk gaan doen. En waarom wordt er niet iets gedaan aan het imago van werk? Ik doe schoonmaakwerk en dat is echt niet zeer vervelend, zwaar is het wel. En de arbeidsvoorwaarden zij ok.Er zijn ook mensen die geen keuze hebben omdat ze geen diploma`s hebben maar zij zullen denk ik ook niet klagen. En waarom is er geen instantie die bijhoudt waar tekorten in zijn zodat mensen dit kunnen zien en dat werk kunnen gaan doen? Nu wordt het opgevuld door mensen uit de Oostblok-landen en vroeger inderdaad door Turken en Marokkanen. Mensen ik heb sterk het idee dat het opzet is want wie wil nou leven van heel weinig geld? Ik geef de mensen uit de OOstblok-landen gelijk dat ze hier komen. Iets is altijd beter dan niets, maar onze overheid laat haar eigen inwoners stikken en schrijft ze af zonder ze een kans te geven. Help mensen en schrijf ze neit af want het is vaak geen onwil maar ONMACHT

  Reactie door cynthia — vrijdag 20 april 2007 @ 11.14 uur

 38. Fred, op mijn werk heb ik regelmatig de puntmus op :)( weet je nog dat mensen ingezet werden om vuil van de straat te zetten en dat zij een puntmuts op moesten hebben? Ik heb een paar dagen mezelf in de arm moeten knijpen om te kijken of ik het niet gedroomd had want het is toch regelrecht een schande en dat is dan weer :(

  Reactie door cynthia — vrijdag 20 april 2007 @ 11.17 uur

 39. @35,

  het heeft niets met die cowboys van uitzendjongens te maken. Ook als je geen uitzendburo inschakeld om werknemers te zoeken loop je al snel tegen het feit dat je moeite hebt om personeel te vinden.

  Reactie door pierewiet — vrijdag 20 april 2007 @ 11.18 uur

 40. @34 Wat hebben de turken en marokanen er nou mee te maken? Zoveel mogelijk er bij halen om maar tegen te zijn?

  Reactie door pierewiet — vrijdag 20 april 2007 @ 11.21 uur

 41. Nederland is ziek. Als mensen met een uitkering niet gaan werken, omdat ze dan minder geld krijgen is er iets falikant mis met het systeem. Als de SP uitkeringen met 10% wil verhogen, en tegelijkertijd geen Polen wil binnenlaten die wel willen werken, wordt de patient er niet beter van.

  Reactie door Gerrit (die andere) — vrijdag 20 april 2007 @ 11.34 uur

 42. Pierwiet heb jij werk ?

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 11.38 uur

 43. Turken en Marokanen werden ook gebruikt , zoals de Oostblokkers NU ; de meeste Marokanen en Turken raken nu hun baan kwijt en lopen net als de Nederlandse werkloze papier te prikken , bovendien zijn zij nu VERPLICHT een NT2 cursus te volgen : INEENS , waarom de Oostblokkers NU niet bij tewerkstelling …..

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 11.42 uur

 44. @41, ik heb niks te doen. Maar dat is wat anders…..

  Reactie door pierewiet — vrijdag 20 april 2007 @ 11.45 uur

 45. @42

  Ik vind het nog steeds appels en peren vergelijken. De Polen hoeven niet een taal cursus te volgen omdat ze lid zijn van de EU. EU burgers hebben recht om te wonen waar ze willen in de EU.

  Reactie door pierewiet — vrijdag 20 april 2007 @ 11.47 uur

 46. Dan moet je de andere intrekkers in Nederland ook niet VERPLICHTEN .
  met gebaren kan je overigens in bedrijven niet zo goed COMMUNICEREN ; Zou mooi zijn dat er een UNIVERSELE taal wordt bedacht in een EU ; kost klauwen vol geld en bevordert discriminatie .

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 11.51 uur

 47. Wil je duitsers en fransosen ook verplichten?Met verplicht inburgeren en de taal leren moet je ergens grenzen stellen, men heeft dat voor eu gedaan wat opzich logisch is.

  De Polen doen dus werk waar geen communicatie voor nodig is…. Maar ook dat is geen probleem in bulgarijen zijn Nedrlandse call centers met bulgaren die in 3 maanden nederlands leren…

  Reactie door pierewiet — vrijdag 20 april 2007 @ 11.57 uur

 48. Krijgen de OOstblookers ook de “vermaarde “inburger cursus VERPLICHT toegediend ; of gaan “we “dat over 10 jaar verplicht stellen aan achtergebleven Oosblokkes .

  Mooie optie voor het CDA : invoeren van Mexicanen zijn ook spotgoedkoop en zijn voornamelijk Katholiek …….?
  Zou Busch van zijn “probleem “af kunnen helpen .

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 11.57 uur

 49. pierwiet , wat meer de kranten lezen : in de bouwwereld is dat een groot probleem : zo groot zelfs , dat het CNV daarmee bezig is in Polen !

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 12.00 uur

 50. grenzen zijn er niet meer in EU , maar de taal is wel een probleem : instellen van een EU-taal ; leidt namelijk tot bijzonder hoge kosten : bekijk maar al het vertaalwerk in Brussel , nog niet beschouwd bij bedrijven met hun producten .

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 12.03 uur

 51. De Amerikanen hebben uiteindelijk ook een taal aangenomen : Hoelang duurt dat in de EU

  Miljarden euro’s gaan verloren in taalbarrieres en de daarbij behorende problemen : BRUSSEL slaapt gij ?

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 12.09 uur

 52. Mensen die hier willen vestigen moeten zowiezo een taalcursus nemen, ongeacht waar je vandaan komt. Dat ben ik in iedergeval met je eens.

  Wat de bouwwereld betreft: communicatie is belangrijk, maar echte kennis van de nederlandse taal is niet nodig. Overal ter wereld worden grote bouwprojecten opgeleverd met bouwvakkers van verschillende nationaliteiten.

  Reactie door pierewiet — vrijdag 20 april 2007 @ 12.09 uur

 53. Wel snel een EU-wet erdoordrijven tewijl talen nog wel nationaal ingesteld blijven : uiterst merkwaardig :
  Wel/Niet inburgercursus ook voor Fransen en Duitsers ?

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 12.14 uur

 54. Informatie aan de nieuwkomer met betrekking tot het reilen-en-zijlen in Nederland lijkt mij zinvol .

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 12.31 uur

 55. Een ding staat wel vast. Die Polen en andere Oostblokkers willen zeer graag hier naar toe. Desnoods onderbetaald, in caravans slapend weg van huis en haard. En dat terwijl ze toch uit een land komen waar jaren lang het socialisme de wet en de leefwijze bepaalde. Kennelijk was dat dus toch niet zo’n paradijs als hier op het forum nog al eens wordt voorgesteld. Vanaf het moment dat de grensen open zijn is de stroom ‘vluchtelingen’ niet te stuiten. Terwijl het aantal socialisten dat vanuit het westen naar de socialistische heilstaten trekken gering is. Toch gek als je bedenkt dat socialisme volgens veel mensen binnen de SP toch de grootste waarborg geeft voor een goed leven.

  Reactie door Elwin — vrijdag 20 april 2007 @ 13.33 uur

 56. @Fred

  Eu-taal hebben we al in onze portomonnee!

  Reactie door Gerrit — vrijdag 20 april 2007 @ 13.40 uur

 57. Elwin,

  Opzich is het socialisme een moois systeem, Het probleem is dat de mens van nature slecht is. Dus het heeft nooit echt gewerkt, het werkt nu niet, en het zal nooit werken.

  Binnen de kortse keren krijg je het wij zijn iets gelijker dan jij effect…

  Reactie door martijn — vrijdag 20 april 2007 @ 13.41 uur

 58. @51, Fred

  De Verenigde Staten als geheel hebben nooit een officiele taal aangenomen. Er zijn wel enkele staten die op eigen houtje Engels hebben aangenomen, maar er bestaat niet zoiets als de officiele taal van de USA.

  Reactie door Jan-Willem — vrijdag 20 april 2007 @ 13.56 uur

 59. Bedank Jan-Willem !

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 14.06 uur

 60. Bij veel Poelen zit de angst erin , dat het hek weer dicht gaat ; In de eeuwen zijn zij al meerdere malen overheerst , vooral door hun ligging .Het land ligt ook niet op de economische route .
  Veel menen ook te denken dat de heilstaat van Jan-Blalk de idealen is , vooral door de overvolle winkels .

  Reactie door Fred — vrijdag 20 april 2007 @ 14.09 uur

 61. het probleem is nu al groter dan mensen in de gaten hebben,de polen die hier namelijk al jaren seizoenswerk doen in de bollenteelt,raken nu al hun baan kwijt omdat er nóg goedkopere oost europese werknemers worden aangenomen/ingehuurd zoals roemenen bv.

  ik heb deze informatie van polen die hier ieder jaar werken,en van een zelfstandige die in deze sector werkt.
  ik woon in een grote bollenstreek.
  het openzetten van de grenzen zal ontaarden in een ramp voorspel ik u.

  Reactie door iew — vrijdag 20 april 2007 @ 14.56 uur

 62. @ 26 martijn

  Dit zijn echt geen uitwassen dit is realiteit als je eens wist hoeveel Polen in deze bizarre omstandigheden moeten wonen en werken, dan schaam jij de ogen uit de kop, hier op deze weblog is al eerder een item over de huisvesting van oostblokkers geweest, en sindsdien is er geen klap veranderd, die wekgevers blijven de oostblokkers uitbuiten en als slaaf behandelen voor 5 euro p/u.

  Volgens mijn bronnen komen eind van het jaar ook nog Wit Russen en Oekrainers via Polen met valse papieren naar ons land om het geluk te zoeken, en geloof me die werken gerust voor 2 a 2,50 euro p/u.
  Ik zie de werkgevers al gniffelen,… KASSA.

  Reactie door Pool — vrijdag 20 april 2007 @ 15.35 uur

 63. O ja, een hele grote ramp…..

  Dit kan ten eerste niet eens je roept maar wat. Want werkgevers zijn verplicht minimumloon te betalen. En als jij zo fijn weet waar dat niet gebeurt bel je anoniem de kliklijn en geef je ze aan. 8000 euro per persoon overteding, dan zullen ze het snel leren die bolleboeren.

  Ten tweede, Ook al zou de boer liever roemenen hebben dan Polen, wat voor ramp is dat dan voor nederland, leg eens uit.

  Reactie door martijn — vrijdag 20 april 2007 @ 15.38 uur

 64. Je kunt Martijn niets kwalijk nemen er zijn altijd mensen die het goedkeuren dat er slaven arbeid wordt verricht.
  Dat is een gegeven en maakt een discussie met hem zinloos.
  Ze zoeken altijd wel excuus om deze slaven arbeid te laten verrichten,Zwart,uitbuiting van een land waar armoe heerst en natuurlijk de moderne versie sociaal en economisch nood zakelijk.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 20 april 2007 @ 18.04 uur

 65. @63 martijn

  Volgens mij ben jij degene die maar wat roept
  Neem hier eens een kijkje:

  http://www.janmarijnissen.nl/2006/01/30/aannemers-in-de-knel/#more-2133

  Of hier:

  http://www.fnvbondgenoten.nl/media/downloads/brochures/Jij,_Jerzy_(Poolse_werkneme1.pdf?view=Standard

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 20 april 2007 @ 18.14 uur

 66. @62 Pool
  het heeft geen zin om met Martijn in discussie te gaan.

  gezien zijn laatste opmerking aan mij heeft hij behoorlijk veel moeite met begrijpend lezen.

  en Martijn,ik roep niet zomaar wat ik heb mij informatie uit eerste hand.

  Reactie door iew — vrijdag 20 april 2007 @ 18.20 uur

 67. Aan vulling 65

  http://www.fnvbondgenoten.nl/media/downloads/brochures/Jij,_Jerzy_(Poolse_werkneme1.pdf?view=Standard

  Als de link weer niet werkt ga dan naar
  http://www.fnvbondgenoten.nl/uitgebreid_zoeken

  en ga zoeken op Zoekterm ‘Grievencahier’
  Publicatieperiode ‘Alles’ en lees dan ‘Jij,Jerzie’ verteld over uitbuiting van Polen

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 20 april 2007 @ 18.25 uur

 68. @ 66 iew

  Ik heb het geprobeerd, maar ik hoop dat hij een eenling is voor wat betreft zijn visie op dit soort situaties, anders ziet het er slecht uit in dit land.

  In ieder geval ik stop met hem, en jij bedankt en een prettige avond verder.

  Reactie door Pool — vrijdag 20 april 2007 @ 20.09 uur

 69. @Pool,

  Een eenling op deze Sp site natuurlijk, maar gelukkig niet in “het land”. Genoeg mensen die gelukkig nog wel verstand hebben.

  Links naar aannemers in de knel, nou erg boeiend. De SP komt op voor de aannemrs die hun dure prijzen onderuit gehaald zien.

  Wie komt op voor de consument, moet de SP de prijzen kunstmatig omhooghouden. Het zijn een stelletje … bij de bouw en aannemers. Jaren lang de markt verdelen, zwart er bij werken, consumenten hoge facturen sturen die nog eens weken of maanden moesten wachten voordat er uberhaubt begonnen kon worden aan de klus. En nou zitten ze te janken om die Polen. Nou eigenschuld!

  Reactie door martijn — vrijdag 20 april 2007 @ 21.05 uur

 70. @62, Pool NOGMAALS, als jij zo je bronnen hebt, en zoveel voorbeelden kent: Geef ze aan!!!

  Dit is je burgelijke plicht en je kans om die vreselijke onderdrukking aan te pakken. Alleen maar brullen en roepen dat de grens dicht moet blijven, en ondertussen weten dat de Polen toch via schijnconstructies komen is gewoon je kop in het zand steken –> SP politiek!

  Reactie door martijn — vrijdag 20 april 2007 @ 21.09 uur

 71. @69/ 70 martijn

  Je leest de bronnen toch niet martijn. Er zijn er al diverse aangedragen o.a. door mij, maar je neemt blijkbaar niet de moeite.
  Brullen gaat je goed af, je verdiepen in de materie blijkbaar niet.
  Je beroepen op het feit dat mensen die jou mening delen gelukkig wel verstand zouden hebben vind ik niet erg overtuigend, eerder een zwaktebod.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 20 april 2007 @ 21.37 uur

 72. Martijn, ik denk dat je even naar de PVDA site moet gaan om ze van alles kwalijk te nemen…de Sp heeft nog nooit in de regering gezeten namelijk! De SP is al wel jaren bezig met het naar voren brengen en bestrijden van misstanden

  Reactie door cynthia — vrijdag 20 april 2007 @ 22.09 uur

 73. @ 70 martijn

  Mijn allerlaatse reactie aan jou,…

  jij schreef,…

  ….NOGMAALS, als jij zo je bronnen hebt, en zoveel voorbeelden kent: Geef ze aan!!!

  Dit is je burgelijke plicht en je kans om die vreselijke onderdrukking aan te pakken. Alleen maar brullen en roepen dat de grens dicht moet blijven, en ondertussen weten dat de Polen toch via schijnconstructies komen is gewoon je kop in het zand steken…..

  Ten eerste,..zit je uit je nek te lullen, wie zegt dat de grens dicht moet blijven, de SP niet die zegt … zolang er wettlijk niet alles goed geregeld is, hou die grens nog even gesloten voor werknemers uit de nieuwe EU landen.
  Dat is heel wat anders dan jij hier loopt te zeiken.

  Lul me niet van burgerplicht en een verraders mentaliteit vind je alleen bij de PvdA.
  In 40-45 is er al genoeg verraden ik wil daar niet aan mee werken.

  Als de oostblokkers te duur zijn kunnen de uitzendbureau’s en werkgevers nog altijd Afrikaanse bootvluchtelingen in dienst nemen, die werken voor een bordje rijst met soep en een emmer water per dag, en huisvesting is al helemaal geen probleem, ze zijn gewend om onder een stuk plastic te slapen.
  Dus Donner/Wientjes grijp je kans en bezorg de bedrijven nog meer winst, Donner zal je wel steunen en Woutertje Bos kijkt op dat moment net even de ander kant op en de rest van het kabinet is nog bezig met het 100 dagen rondreisje door Nederland, maar je zal ze niet zien bij de maffia werkgevers, ze kijken wel uit want anders worden die boos en zullen ze Donner opnieuw onder druk zetten.

  Hier heb je een link en doe je best met het aangeven,.. verrader.

  http://www.zibb.nl/humanresources/nieuwsbericht/asp/artnr/1336766/index.html

  Reactie door Pool — vrijdag 20 april 2007 @ 22.14 uur

 74. en nu hoor je dat neli smit kroes geval niet,wel met bier enz,,wat in g naam heeft dat mens tegen nederland,aaa natuurlijk het kleine landje heeft tegen gestemt,we zullen ze een lesje leren.
  maar niet als mensen tegen elkaar uitgespeeld worden precies zoals het vierde rijg het wil!
  eeuu ik bedoel de,E,niet voor,U,werkvolk.
  grenzen dicht of de eigen rechter spelen begint,oftewel,grote rottigheid.

  Reactie door ad — vrijdag 20 april 2007 @ 22.59 uur

 75. Onze “vrienden” van het UWV hebben ook zitten rekene, en voor het gemak 50 % van het probleem buiten beschouwing gelaten, maar komen zels dan to een schokkende conclusie… 500.000 mensen duurzaam aan de zijlijn Hier de feiten…

  Reactie door Ben — vrijdag 20 april 2007 @ 23.14 uur

 76. oops, ” rekenen” en ” tot” had het moeten zijn, toch jammer dat we geen edit knop hebben.

  Reactie door Ben — vrijdag 20 april 2007 @ 23.19 uur

 77. @75
  Was wel duidelijk hoor Ben! Een schrijffoutje hier weegt niet zo zwaar als de onbeschrijfelijke fouten door het kabinet gemaakt.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 20 april 2007 @ 23.24 uur

 78. @47 Pierewiet, 11.57 uur:

  Ik citeer je: “in bulgarijen zijn Nedrlandse call centers met bulgaren die in 3 maanden nederlands leren…”

  Oh ja,? waar, hoeveel en hoe weet je dat?
  Overigens, mocht dat kloppen, eens te meer blijkt dan weer dat gewone mensen helemaal geen controle meer hebben over hun werk en leven, maar ze worden wel overal toe gedwongen als ze werkloos worden.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 20 april 2007 @ 23.30 uur

 79. @57 13.41 uur, Martijn:

  1) De mens is van nature niet slecht, hij is behept met slechte eigenschappen, onvolmaakt als hij is. Dat is dus heel wat anders. Het probleem hiermee is dat de zovaak geprezen vrijheid rekening moet houden met deze slechte eigenschappen, anders krijg je inderdaad voor veel mensen een hel op aarde.

  Overigens, wel merkwaardig dat kennelijk slechte eigenschappen bij jou alleen gevaarlijk lijken in combinatie met een socialistisch systeem (of wat daarvoor moest doorgaan, in veel gevallen in het verleden)

  Heb je echt goed om je heen gekeken in deze door het KAPITALISME overheerste wereld, of sluit je dan even je ogen …?
  Indien ja, wat zie je dan …???

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 20 april 2007 @ 23.41 uur

 80. @57 harrieke aanvulling:

  Beste Martijn:

  Het wonderbaarlijk aan mensen is dat zij IN VRIJHEID kunnen besluiten om uit te groeien tot haast stralende, lichtende wezens die een voorbeeld zijn voor hun medemensen (vol mensenliefde, mededogen en begrip) maar dat zij in dezelfde vrijheid kunnen uitgroeien tot waarlijke monsters (oorlog makend, angst zaaiend, verdeeldheid brengend)
  Dit zijn de twee uitersten waarnaar een mens kan uitgroeien, uiteraard zitten de meeste mensen hier tussenin.
  En, dit uitgroeien staat los van een eventueel vooraf gemaakte politieke keuze.
  Het verloop van de menselijke geschiedenis geeft mij hierin helaas gelijk.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 21 april 2007 @ 0.01 uur

 81. … Al moet ik toegeven dat bepaalde keuzes het goede in de mens bevorderen. En dan denk ik aan ECHT socialisme dat mij aanspreekt, (ik probeer als goed christen te leven, niet altijd gemakkelijk!!!) omdat dat tegenwoordig – met allerlei NEPchristenen – welhaast de natuurlijke erfgenaam lijkt van het Europese, christelijke erfgoed. Eigenlijk treurig en vreemd, dat het christendom het zover moest laten komen …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 21 april 2007 @ 0.14 uur

 82. @81 Harrie V

  Er zit een heleboel kaf onder het koren van de christelijke velden, Harrie.
  Met de OOGST zal dit zorgvuldig gescheiden worden. Laat dat maar aan God over!
  Groet en welterusten!

  Reactie door Gloria — zaterdag 21 april 2007 @ 2.08 uur

 83. @81
  Een goed christen om dat je dat zo specifiek noemt is in jouw beeld nog niet direct een goed mens.
  Of is een goed mens wat anders in de ogen van een christen dan een goed christen.
  Volgens mij gaat het om de daad van de mens.
  Dus is een goed christen nu een goed mens of een goed mens een goed christen.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 21 april 2007 @ 8.01 uur

 84. En Pool, blijft weer steken inhet vinden van misstanden om iets te verbieden. Of althans nog voorlopig blijven verbieden.

  Die misstanden worden aangepakt.

  Reactie door martijn — zaterdag 21 april 2007 @ 9.47 uur

 85. @74

  ad, je tekst staat er belabberd.

  Echter moet ik je wel gelijk geven, zie het werkelijk ontstaan van de rottigheid in voormalig Joegoslavie….. Economische malaise ,ophitserij en afgunst.

  Reactie door tom — zaterdag 21 april 2007 @ 9.50 uur

 86. @79 Harieke,

  De slechtheid komt ook naar boven in het kapitalisme. Dat zie ik ook wel, en daar sluit ik mijn ogen ook niet voor.

  Maar ik vind gewoon dat de overheid zich niet te veel met dingen moet bemoeien.

  Reactie door martijn — zaterdag 21 april 2007 @ 10.45 uur

 87. @84
  Je heb gelijk Martijn als de uitbuiting wordt afgeschaft en de Pool verdient net zoveel als de Nederlander hier dan is hij niet meer aantrekkelijk.
  Maar denk niet dat dit het doel is van de werkgevers en zeker niet van Donner want die vindt dat dit wel goed gaat komen.
  Dat is fout Martijn eerst de situatie zo maken dat de Polen niet uitgebuit kunnen worden en dan pas toelaten.
  Of wel voor je van de wip het zwembad in duik zou er eerst water in moeten.
  Want van een gebroken nek heb je nog lang de naweeën van of wel je wordt nooit meer beter.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 21 april 2007 @ 12.18 uur

 88. @87 Dus de goede moeten onder de kleine groep slechte lijden. Want er werken wel degelijk grote groepen polen bij bedrijven onder “normale omstandigheden”.

  Of wel in jouw zwembad metafoor. Moeten we eerst wachten totdat elke zwembad zoveel maatregelen genomen heeft dat niemand meer kan verdrinken voordat we de deuren open doen voor het publiek?

  Reactie door martijn — zaterdag 21 april 2007 @ 13.11 uur

 89. Reactie door De Hakker — zaterdag 21 april 2007 @ 12.18

  Hakker: dit is “all off the game”

  en misshien ook eens eerst stil te staan, voor ontwikkelings hulp Polen “dan eens te denken aan grenzen voor arbeiders open”

  Reactie door Gonda — zaterdag 21 april 2007 @ 13.16 uur

 90. @89

  Dit is ontwikkelingshulp voor de Polen. Ze kunnen voor hun geld werken. Dat is veel beter dan wat geld die kant op sturen…

  Reactie door martijn — zaterdag 21 april 2007 @ 13.33 uur

 91. @83 8.01 zaterdag 21/4, de Hakker:

  Een goed mens is natuurlijk geen VOLMAAKT mens, men is nogal geneigd om te denken dat dan ineens alles perfect moet zijn, dat kan natuurlijk niet.
  Ik denk dat je een heel eind op weg bent als je je voortdurend de altijd aanwezige egoistische en egocentrische neigingen bewust bent en deze niet tot leidraad van je handelingen maakt.
  Als je dan tegelijkertijd hebt gekozen voor het christendom, dan weet je je geleid door een liefdevolle en onvoorstelbaar intelligente Raadgever, die wel degelijk onze zwaktes kent en ons daarom niet voor elke “misstap” meteen zal veroordelen. (want dan wordt de beste mens nog moedeloos!!)

  Hoe werkt dat: (Gloria heeft dit al meerdere malen goed beschreven, met ook de centrale rol van Jezus hierin) Het begint eigenlijk altijd er mee dat je eerlijk en onbevangen naar Hem vraagt en Hem uitnodigt je te antwoorden. Je leven tot nu toe vind je dan eigenlijk niet bevredigend, iedereen heeft uiteraard daarvoor zijn eigen redenen.

  Door je open te stellen voor, ja je over te geven aan God met RUITERLIJKE erkenning van je onvolmaaktheid en zwaktes gaat Hij een sturende invloed op je leven uitoefenen.
  Echter niet op dwingende wijze, het is meer een zachtaardig fluisteren. Je bemerkt, en bent je daarvan dan, soms achteraf, bewust dat je gedachtegang meer naar het goede wordt getrokken. En omdat dat dan JOUW gedachtegang is, want zo wordt deze dan ervaren, wordt dienovereenkomstig handelen gemakkelijk.
  Tegelijkertijd impliceert dit alles echter dat je dan nooit een ander zomaar vanwege diens levensovertuiging mag veroordelen, want kun jij hem/haar doorgronden en weet jij wat God voornemens is met die persoon?

  Uiteraard staat dit los van gewone normale discussies, waarin mensen van allerlei overtuiging gewoon argumenten wisselen op basis van geldigheid en overtuigingskracht, en die mogen best soms fel en pittig wezen.
  Maar ook hier zal God hun die Hem aanvaarden, indien nodig, inzicht verschaffen.
  Ik denk dat nu ook wel duidelijk is dat een christen wel zal oppassen om zichzelf een goed mens te noemen: juist God als NIET DWINGEND raadgever laat mensen VRIJ om Hem af te vallen en desnoods nog een baarlijke duivel te worden.
  Mensen met een VRIJE WIL en egoistische neigingen moeten altijd, LEVENSLANG!, zich hun onvolmaaktheid bewust zijn en daarop hun handelen afstemmen.
  Als IEDEREEN dat zou doen …

  Zo kunnen eigenlijk best wel veel mensen er “aardig mee door” (God is echt geen muggenzifter!) maar als mensen vergeten – en dit WILLENS en WETENS!! – dat egoisme en hoogmoed de twee gevaarlijkste valkuilen zijn voor hen, gaat het gegarandeerd mis.
  Hoogmoed definieert een christen dan als de levensinstelling dat de mens zichzelf tot norm en maat maakt, met afwijzing van een liefdevolle en intelligente God.
  Want, als mensen zelf gaan over fundamentele NORMEN en WAARDEN is er geen ABSOLUTE maatstaf meer om naar te verwijzen, de discussies die de dan heersende RELATIVITEIT gaat oproepen, zullen niet zelden eindigen in letterlijk MOORD en DOODSLAG. Enfin, kijk naar de geschiedenis, zou ik zeggen …

  Daarom ook is een christen zich bewust van zijn BESCHEIDEN rol en weet dat een ander van zijn “gelijk” overtuigen, desnoods gewelddadig, lang niet altijd mogelijk is.
  Dat zou trouwens ook strijdig zijn met het voornaamste gebod van het christendom, n.l. dat mensen elkaar lief moeten hebben. (dat discussieert ook veel gemakkelijker) Wel mogen mensen elkaar, indien dat nodig wordt gevonden, VERMANEN en dat kan soms al als hard worden ervaren, tenslotte keur je daarmee eigenlijk iemands handelwijze of gedachtegang af.

  Ik merk dat het nog een hele “preek”is geworden en voel me daarom wat verlegen op dit weblog met mensen van allerlei levensovertuiging.
  Maar als vragen rijzen over “goed”en “kwaad” dan zijn die niet in een regel te beantwoorden.
  Excuses aan hen die mogelijk aanstoot nemen aan mijn betoog.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 21 april 2007 @ 15.02 uur

 92. Reactie door martijn — zaterdag 21 april 2007 @ 13.33

  Beste Martijn

  Was ik het die het had over geld opsturen???
  Volgens mij had ik er toch staan ontwikelingshulp!!!
  Wie zijn toch die mensen die bij deze woorden altijd over geld denken & praten en/of schrijven.
  Martijn : dit is geen verdienste nochthans om me op de borst te kloppen, maar ik zou wel een boek kunnen schrijven dikker dan de statenbijbel, maar ik doe dit niet! En heb er ook helemaal geen zin in, daar jij eerst nog moet worden ontwikkeld “en wens ik je daarbij veel succes.”

  Reactie door Gonda — zaterdag 21 april 2007 @ 15.17 uur

 93. @88
  Dat is een onjuiste bewering want welke maatstaven versta jij onder normale omstandigheden.
  De aanwijzingen zijn duidelijk dat deze groepen op grote schaal uitgebuit worden.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 21 april 2007 @ 16.29 uur

 94. @Henny — vrijdag 20 april 2007, 9.58

  Gangreen is het gevolg van het feit dat het bloed niet ieder haarvat meer kan bereiken ieder deel niet meer voedt. Het hart zal uiteindelijk stoppen.

  Mooie metafoor, Henny. Ik heb er niets aan toe te voegen.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 21 april 2007 @ 16.37 uur

 95. @93

  Normale maatstaven, bedoel ik fatsoenlijke huisvesting en betaling van minimaal minimumloon.

  De aanwijzingen zijn er NIET dat deze groepen op grote schaal worden uitgebuit!

  Reactie door martijn — zaterdag 21 april 2007 @ 17.10 uur

 96. @93

  De SP lieden willen ook zo graag deze Polen een stempel op plakken als uitgebuite groep. Terwijl ze nog nooit een Pool gezien hebben.

  Ik ken diverse Polen en weet wat voor soort achtergronden deze mensen hebben, het variert heel sterk. Een groot deel zijn ook jonge studenten of afgestudeerde, die juist in de vakantie periodes hier wat willen bijverdienen. Dit zijn niet ongeletterde domme mensen die met de mes op de keel hierheen worden gedwongen om voor 2 euro/uur te werken.

  Zij kennen hun rechten, zij voelen zich helemaal niet uitgebuit, dit is een stempel die links nederland ze heeft opgeplakt.

  Reactie door martijn — zaterdag 21 april 2007 @ 17.20 uur

 97. @90
  Kijk Martijn, dit is wat ik bedoel met de nieuwe benaming voor slavenarbeid.
  Ze zijn er beter af met die paar centen hier dan met bijna niks daar dus dan geven we ze hier een paar centen want we hebben ze nodig voor onze economie.
  En dan nog er achteraan dat is sociaal.
  En dat bedoelt onze de op dit moment rijdende minister-president nu met de VOC mentaliteit.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 21 april 2007 @ 18.45 uur

 98. 7 martijn die hondert duizend van jouw stelen geen banen waar nederlanders op solisiteren,schilders bouw metaal etz,
  voorbeeld jij met je diploma van weet ik wat,schrijft je in bij een uitzend bureau,nooit zul jij een baan vinden of je moet gaan werken op armoe niveau,zeg 5-7 euro,zie je maar te redden met dat loon,en twee kinderen,en een vrouw.en ps een minieum loon is geen cao,daar zit doorgaans een dikke 50 eurie verschil in,dus zoals het landveraders kabinet+bea wil is de nederlander terrug naar de jaren 60.
  dan liever oorlog..

  85 en tom,ja he ;-) maar laat ze alsjeblieft niet in mijn/ons werk komen,wandt dan gaat deze jongen/jongens wel eigen rechter spelen,
  het begint met lekke banden,ik/wij beschermen mijn/onze baan wel,als het kabinet? landveraders het niet doen.
  door $%#^oosblokkers hier voledig toe te laten.

  Reactie door ad — zaterdag 21 april 2007 @ 18.51 uur

 99. Martijn, dat jij die aanwijzingen niet kent wil toch niet zeggen dat ze er niet zijn? Haal a.u.b. niet links erbij als je daarmee de PVDA over 1 kam scheert met de SP. Alleen de SP is nog links en heeft al lang vantevoren de misstanden op de woningmarkt en het openstellen van grezen zonder goede voorwaarden en genoeg huisvesting aangekaart. Het is rechts die koste wat kost door wil met als doel zoveel mogelijk geld vergaren. Wat heeft het eigenlijk ook voor zin om te ontkennen als duidelijk is dat er grote problemen zijn en nog komen op deze manier? De waarheid komt altijd boven

  Reactie door cynthia — zaterdag 21 april 2007 @ 20.47 uur

 100. @ martijn

  ‘De aanwijzingen zijn er NIET dat deze groepen op grote schaal worden uitgebuit!’

  Aanwijzingen zijn er wel dégelijk! Praktijkvoorbeelden te over! Feiten! Onweerlegbaar!
  Alleen weiger jij -zoals ik al eerder heb gezegd-, je te verdiepen in de materie.
  Je brult liever, en blijft liever ongenuanceerd in je groef hangen, dan dat je ook maar enige informatie tot je neemt die jouw axioma’s ontkrachten.
  Betoon jezelf eens een serieuze gesprekspartner en honoreer eens al de tegenwerpingen aan jouw adres: verdiep je eens éérst, voordat je de door jezelf te berde gebrachte onzin overschreeuwt met nog meer onzin.

  De door jou beantwoorde metafoor aangedragen door de Hakker spreekt voor zich:
  ‘Moeten we eerst wachten totdat elke zwembad zoveel maatregelen genomen heeft dat niemand meer kan verdrinken voordat we de deuren open doen voor het publiek?’

  Ik kan deze metafoor heel eenvoudig beantwoorden/ontkrachten middels een andere metafoor:
  ‘Moeten we eerst iedereen van een kogelwerend vest voorzien voordat we ons in de vuurlinie durven begeven?
  Je bagatelliseert en ridiculiseert een reëel probleem. Ontkent het probleem zelfs; erkent het bestaan niet.
  Helaas, door de discussie af te leiden van het algemene naar het bijzondere -of omgekeerd-, neutraliseer je het probleem niet in het minst. Metaforen schieten in deze te kort. Realiteit spreekt voor zich! Je moet deze eerst wel tot je nemen. In jou geval wellicht zélf ervaren, wellicht zal dan je brullen afzwakken tot een verstommend inzicht.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 21 april 2007 @ 22.37 uur

 101. @martijn — zaterdag 21 april 2007, 17.20

  Even heel simpel, Martijn: Wat doet jou denken, dat SP-lieden nog nooit een Pool zouden hebben gezien?

  Ikzelf ben in elk geval SP-er en zie er genoeg, hoor. Steeds meer, ook, trouwens.

  En dat is gewoon een feitelijke observatie. Geen waardeoordeel, voor het geval je mij of een andere SP’er één of andere uitspraak zou willen ontlokken.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 21 april 2007 @ 23.45 uur

 102. Ze ‘ de Polen’ krijgen het minimumloon maar wat ze niet krijgen is een aanstelling een contract dat tweemaal een jaar verlengd kan worden alvorens ‘ ze’ de Polen in dienst hoeven te worden genomen. Ze mogen allemaal op ‘stukloon’ werken en kortdurende contracten.

  De lonen, bijvoorbeeld in de bouw, zullen voor de nederlanders derhalve zakken tot aan het minimumloon. Logisch toch het drukt nl. de lonen van de anderen die bij CAO vanalles geregeld hadden aan arbeidsvoorwaarden en loonschalen, het meer verdienen dan het minimumloon. Het minimumloon is wettelijk de rest aan verworven rechten voor nederlandse werknemers zijn niet wettelijk. Je ziet dat bij TNT post het voorbeeld van waar de werkgevers en in het verlengde daarvan het CDA naartoewillen in alle andere sectoren en dat kan alleen als er genoeg ‘ bijklussers’ zijn die genoegen nemen met het minimum en tijdelijk werk desnoods ‘stukloon’. CAO onderhandelingen verliezen hun bestaansrecht. Werkgevers hebben alle macht in handen omdat er werknemers zijn die geen rechten vragen enkel het minimumloon dat in hun land ver boven het minimum uitstijgt. De vakbonden zijn even schuldig zijn lange tijd overal in meegegaan, zijn kapitalistische beleggers geworden en bestuurders die hun poten niet meer in de klei hebben staan maar staan te popelen voor een baantje in politiek, bestuur danwel bedrijfsleven.
  Ik geloof ook niet dat de PvdA zo achter het item staat als ze wilden doen geloven tijdens het Tweede Kamerdebat m.b.t. TNT. Zij zijn hier helemaal voor, het was en is de ‘drive’ van Europa, en wisten als geen ander dat het CDA het toch zou torpederen. Alles voor de buhne om hun eigen imago wat op te vijzelen. Zij zijn als geen ander voor de marktwerking in deze en wisten precies waar ze mee bezig waren na alle geheime onderhandelingen voor het regeerakkoord of dachten wij nu werkelijk dat dit niet ter sprake is gekomen.
  We zijn toch niet achterlijk. De EU heeft Roemenie niet voor niets toegelaten zonder dat ze in de verste verte maar voldeden aan de voorwaarden. Het bedrijfsleven wilde ze en de economie wordt er beter van en de mensen die van die betere economie het meest profiteren die zitten in Den Haag ,Bilderberg en Europa om te lobbyen.

  Reactie door Henny — zondag 22 april 2007 @ 7.36 uur

 103. Harrie V…. is er….?….er dan iets op te-
  gen om ‘het huis dat nog lang niet op orde
  is’ te voorzien van een ruimte waarin men
  even ‘stil’ kan worden om de diverse gedach-
  ten béter te nuanceren?

  Hárdop dénken zal zéker niet altijd ervaren
  worden als een belérende préék van bovenaf,
  maar mogelijk zelfs verdieping kunnen betekenen t.a.v. de eigen gevolgde redeneer-
  trant. Pas als dwingend opgelegd wordt zaken
  uitsluitend op bepaalde manieren te moéten
  zien, voorwaarden aan stelt en conclusies
  aan verbindt is de vrijblijvendheid van me-
  ningsuiting en meningsvorming in het geding!

  Het bij div. onderwerpen benaderen uit andere
  zienswijzen, en dat kunnen er meerdere zijn,
  uit méér verschillende tijden, is er sprake
  van verruiming en zelfs vernieuwing door het
  tot dan toe bepaalde veel oudere denkbeeld,
  dat op zich dáárdoor niét verwerpelijk behoeft te zijn, maar eeuwigheidswaarde kan
  bezitten!

  Ik neem totaal ‘geen aanstoot aan je betoog’,
  maar kan me hooguit afvragen welke ‘voorstel-
  ling’ je hebt bij je uitdrukken in woorden
  als: “God…Hij…”! Een personificatie?

  Jezus, een gewone timmermanszoon, begenadigd
  met bijzondere gaven als intellect, dat hij
  in de ‘school’ mocht laten bijsturen, mogelijk ook helderziend en van nature hánden
  die genézing konden brengen, een in alle op-
  zichten en gradaties emotionele verschijning
  met een bovennormale krachtige uitstraling!
  De ‘zoon’ uit het ‘goede’ óns in het midden
  van de samenleving geschonken en hángen moest
  voor o.m. zijn politieke denkbeelden!

  Zijn leven in dienst van de samenleving, de
  mensheid en de waarheid, délend met ons allen
  en niet op ‘waarde’ ingeschat tevens.

  Zijn dood verhuld in mystiek en vele aanvul-
  lende info ontbreekt aan de Bijbel of werd
  niet toegevoegd, dat alles in tékens van de
  tijden van toen! De voorbeeldfunktie op zich
  zou voldoende moeten zijn, ….zoals dat ook
  het geval was met meer ‘opgevallen’ ménsen en
  de ‘minder opvallende’ méns, dié glorie kreeg
  toegemeten, die het mogelijk óók verdiende!

  In het ons gegéven universum, de evolutie er-
  van in álle toonaarden, staat de gedachte
  voor te maken te hebben met een IMménse bron
  van kracht, waar m.i. “God…Hij….” niet in
  past, maar wij te maken hebben met een buiten
  ons om bestaande en te beredeneren ‘kracht’
  die o.m. aangeduid kan worden met ‘Almacht’,
  een álles beheersend gevoél dat ons over-
  spoelt met goedheid. Goedheid waarvoor wij
  kunnen kiezen en respect opbrengen voor elk
  levend schepsel, uniek in verschijning!

  Tja, nú voel ik me wat verlégen!
  Fijne dag gewenst en stérkte tevens!Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 22 april 2007 @ 9.05 uur

 104. @103 zondag 22 april 2007, Madelief:

  Beste Madelief, goedemiddag (ook alle anderen):

  Ik merk dat we fundamenteel van mening verschillen, daar waar het gaat om het duiden van de oerbron van alles (voor mij een PERSOONLIJKE God).
  Maar, uit mijn betoog @91 zal wel duidelijk zijn dat dat geen beletsel hoeft te zijn om je bijdragen serieus te nemen en als zeer waardevol te ervaren.
  Ik hoop dat ik dit ook tegen ander mensen niet al te vaak hoef te zeggen, is eigenlijk VANZELFSPREKEND!

  Dan, voor wat betreft God als “Hij”:
  God als persoon is voor gewone stervelingen eigenlijk al zo ONVOORSTELBAAR, daar waar het gaat om het bevatten van Zijn TOTALE WEZEN, dat taal eigenlijk altijd tekort schiet om Hem, al omschrijvend, zelfs maar te benaderen.
  Je zult het dus altijd met zo’n onvolmaakte, benaderende omschrijving moeten doen.
  Taal is, als cultuuruiting, zelf door opvattingen, GESCHREVEN TRADITIE en geschiedenis gevormd: Het “Hij” begrip is bijbels en door ons overgenomen en inderdaad was de heersende cultuur gedomineerd door het mannelijke.
  Maar, Madelief, De christelijke Godsopvatting impliceert eigenlijk al dat God feitelijk als geslachtloos is te duiden in de menselijke opvatting van geslachtloos: Hij heeft immers o.a. MAN EN VROUW geschapen.

  Zou je nu opeens, o.a. door in feite flauw gechargeer van bepaalde feministische – en New Age stromingen (want daar voelen die zich bijzonder thuis), opeens over Zij gaan praten, dan doorbreek je een al duizenden jaren bestaande traditie die immens veel bespiegelingen, studies, diepzinnige gedachten etc. heeft opgeleverd. Bovendien toon je dan geen respect voor de LETTERLIJKE tekst van de bijbel, en dat is ernstig te nemen. Bovendien: dan krijg je toch opnieuw deze discussie …?!
  Vooal nieuwe zoekers naar God zouden daardoor in verwarring kunnen worden gebracht.

  Overigens, waarschijnlijk weet jij wel dat het orthodoxe Jodendom God OMSCHRIJFT als de “Onnoembare”, dat begrijpt ook wel het in het voorafgaande omschreven probleem.
  En, ik zou – juist met betrekking tot Gods onbenaderbare, immense GROOTHEID – een heel betoog kunnen houden over de o.a. DAAROM CRUCIALE rol van Jesus, maar dat laat ik maar achterwege, ik voel me nu alweer wat verlegen … en Gloria kan dat veel beter dan ik.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 22 april 2007 @ 13.36 uur

 105. @104 Harrieke aanvulling:

  Hoe kon ik dit over het hoofd zien:

  Het verschil tussen “Hij” en “Zij” in het feminisme, daar waar het gaat om de duiding van God als persoon, is niet alleen een WOORDKWESTIE want, om de verwarring totaal te maken: de God van NEW AGe en bepaalde aanhangers van feministische ideeen is NIET DE BIJBELSE GOD, die door joden en christenen wordt beleden.
  Eigenlijk zouden ze dus, in lijn met hun verwarring scheppende woordspelletjes, het woord GOD niet eens kunnen gebruiken, want dat was al duizenden jaren gereserveerd!!

  Er is dus helemaal geen sprake van een simpele “geslachtswisseling” omdat het om FUNDAMENTEEL TOTAAL VERSCHILLENDE GODSOPVATTINGEN gaat.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 22 april 2007 @ 14.00 uur

 106. … en dat blijkt zeer duidelijk uit het feit dat in het new age-huis een waar pantheon van allerlei goden welkom is …zodat daar eigenlijk iedereen wel wat van zijn gading kan vinden, mocht hem bijv. een van de monotheistische godsdiensten niet bevallen, om welke reden dan ook …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 22 april 2007 @ 14.09 uur

 107. Harrie, niet nu, maar ik kom hier nog op te-
  rug, want het Jodendom beschreef nog meer en
  oude godsdiensten ook en bedenk altijd dat de
  Bijbel een samengesteld aantal boeken is,
  véél later opgetekend dan soms de ‘tijd’ wil
  doen geloven en dan ook nog door ménsenmonden
  die trachtten e.e.a. zorgvuldig op te tekenen
  en de div. vertalingen deden niet altijd goéd
  aan het beschrevene of het ervarene.
  Dan nog de tijden, veel langer geleden, dat
  er niet een God HIJ aanbeden werd, binnen ‘s
  mensen voorstellingsvermogen, maar ook regel-
  matig Godi n ZIJ werd omschreven.
  Het juist niét ‘letterlijk’ nemen van veel
  punten in de Bijbel houdt mensen nog bij een
  volstrekt serieus oergevoel en houdt men de
  rode/gouden draad zo goed mogelijk vast,
  daar waar het juist de intenties betreft.
  Daar waar mensen verstoorde relaties kregen
  met de fguur ‘man’ is het voor hen moeilijk
  een God met Hij te moeten bestempelen en daar
  is al ontzettend veel over geschreven en ge-
  filosofeerd in heel brede kring.
  Juist het ‘onbenoemelijke’, zoals ook een
  orthodoxe Jood nooit de náám God zal noemen,
  het allesomvattende beeld van een ‘bron van
  kracht’ te boven gaat is slechts onder dié
  voorwaarde het Christendom, overigens afge-
  leid van het Jodendom, nog voor velen aan-
  vaardbaar.
  De daar vanaf gesplitste gelederen zijn ook
  niet alle zálig makend te noemen, integendeel
  i.p.v. een verbondenheid op gang te brengen
  vonden hoe langer hoe meer afscheidingen
  plaats die met n.b. nú nog steeds ‘het eigen
  lijf’ bevochten worden: géén aanbeveling om
  op die manier ‘gelóvig’ te worden betiteld
  en de ‘liefde’ tussen mensen op dié manier
  te verdedigen! Sterkte Harry, er zijn heel
  veel kanten aan zaken die met ‘geloven’ te
  maken hebben en ook het Christendom op zich
  met de Bijbel in de hand is niet zálig makend
  te noemen op velerlei gronden.
  De spreuken die er beschreven staan zijn niet
  zelden over genomen van nog veel oudere gods-
  dienstige groeperingen door de eeuwen heen!
  Evengoed is nádenken over de totale materie
  een streven naar waarheidsvinding in een
  streven naar een zo harmonieus mogelijk leven! Fijne zondag verder, hopend dat ook
  andere invloeden geen afbreuk zullen doen aan
  jouw eigen opstelling in dit, ons aller leven! Groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 22 april 2007 @ 15.34 uur

 108. Harrieke/harrie V, ik bedoel dit goed…toch vertrouw ik mensen die menen de waarheid in pacht te hebben niet en ik zal me nooit achter iemand scharen die de zogenaamde waarheid verkondigt…..
  Ik vind het mooi dat jij troost hebt en wellicht een leidraad hebt gevonden in het geloof. Ik hoop alleen dat je andere geloven/levenswijzen ook in hun waarde wilt laten…

  Reactie door cynthia — zondag 22 april 2007 @ 16.14 uur

 109. Madelief en Cynthia en mogelijk nog anderen:

  Ik HEB de WAARHEID niet in pacht, wel geloof ik rotsvast in mijn christelijke levensovertuiging.
  Zou ik die, LET WEL!! in mijn DENKEN, wat dus een zeer persoonlijke, zich binnen mijn eigen geest afspelend proces is, sterk gaan relativeren dan zou de EXCLUSIEVE waarde van mijn geloof verloren gaan en zouden heel veel levensovertuigingen mogelijk plaatsvervangend kunnen zijn. Maar het kenmerk van “ergens in geloven” is nu juist deze exclusiviteit (letterlijk betekent dit woord immers “met uitsluiting van”)
  Daarbij bevind ik me ook nog eens in goed gezelschap, want hetzelfde zie je bij de keus van een politieke partij (volg hier maar eens de soms heftige discussies tussen “andersgelovigen”!!) en zelfs bij zoiets triviaals als de keuze voor een voetbalclub …

  Iets heel anders is hoe met deze rotsvaste overtuiging anderen tegemoet te treden: christelijke vereisten zijn hier VERDRAAGZAAMHEID, GEDULD, LANKMOEDIGHEID EN LIEFDE omdat deze een waarborg zijn voor het zozeer vereiste respect en gevoel van tolerantie voor andermans mening. Dat hoeft – met dit als leidraad – een stevige discussie niet uit te sluiten.
  Trouwens, ik dacht dat de kern hiervan al impliciet verwerkt is in sommige van mijn tamelijk uirvoerige reacties. Ik was me tijdens het uittypen heel erg bewust van mogelijke verwijten van intolerantie, ik hoop deze nu te hebben weerlegd.
  En misschien ten overvloede, ik beleid geen KERKS, INSTITUTIONEEL, PARTIJGEBONDEN christendom, heb dus geen enkele behoefte om partijen die met Jesus Christus “aan de haal gaan” te verdedigen, integendeel zelfs, die wekken mijn ergernis op.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 22 april 2007 @ 20.38 uur

 110. En inderdaad, als – wat op dit weblog nogal eens gebeurt – mensen reageren met de overduidelijke bedoeling de zwakkeren in de samenleving zoal niet de grond in te trappen dan toch wel met totale onverschilligheid te bejegenen, dan vind ik het niet altijd verkeerd om eens stevig naar de “zondaar” uit te halen.
  Al was het maar omdat je geen paarlen voor de zwijnen wilt gooien. (zo luidt nu eenmaal deze uitdrukking, ik vind hem erg beeldend)

  Ook kan ik me in zulke situaties, (niet altijd even netjes, toegegeven!) als onvolmaakt mens in een hectische, rommelige en onrechtvaardige wereld, niet altijd even goed beheersen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 22 april 2007 @ 20.59 uur

 111. Voor de geinteresseerden:
  Ik had geen christelijke overtuiging.
  Christus heeft mij overtuigd!

  Hoe?
  Door niet te schromen vragen aan de Onnoembare te stellen. En vooral niet te vergeten naar het antwoord te luisteren!
  Wonderbaarlijker wijze laat de Onnoembare Zich kennen… heel PERSOONLIJK. En dat doet God door de Persoon Jezus Christus.
  In Hem deelt God Zich onverminderd uit. Als die ENE zon die we ieder persoonlijk op onze huid voelen branden.
  Die Afstraling, Licht uit Licht, God uit God kan iedereen heel persoonlijk vanbinnen voelen ‘branden’. Hij is de Onraakbare Aanraking, de Geluidloze Stem, de Onnoembare Benoemde, God die Mens is geworden.
  Nee, geen mens die God is geworden, geen politieke heldhaftige man wiens ‘kop’ het heeft gekost. Het was De Missie aller tijden: een Goddelijke Missie.
  Rechtstreeks op het Kruis af. Om de DOOD te ontdoden… en daar moest voor gestorven worden! Hoe anders kan je de angel uit de dood halen? ‘Wij’ kunnen het niet! Het moest van ‘buitenaf’ gebeuren. Geen mens kan zichzelf redden van de dood die ‘ons’ van God gescheiden hield/houdt.
  Door de dood heen zullen ‘we’ leven. Waarom? Omdat we ‘ons’ kunnen aansluiten op Het Leven van het Leven. Hiermee wordt afgerekend met het Leven van de dood… want dat Leven leidt een eigen leven en aan Leven komt geen einde. Eenmaal gegeven blijft gegeven!
  Het Leven van de dood is geestdodend, het Leven van het Leven is geestverkwikkend.
  Het Leven van de dood heeft geen enkele kans om overeind te blijven, zodra het Leven van het Leven aansluiting heeft gevonden op iedere levende ziel.
  Hier is Jezus voor gestorven: om IN de dood ZELF ‘las’ te zijn van de breuk van het Leven: het Leven van de dood en het Leven van het Leven.
  Het was zaak voor God om de Hemel te verlaten en Zich binnen onbekend terrein te begeven, want in God is geen dood aanwezig! Alleen via de mens kon Hij de dood bereiken, door MENS te worden.
  En zo geschiedde… het Kind werd geboren.
  Een Lijdensweg voor God! Verlaten van Zichzelf daar aan het Kruis…God uit God… Licht uit Licht. Verder steeds verder… het Kind van God verlaten.
  Dood = verlaten zijn van God!
  En daar stond Hij: oog in oog met de Dood.
  De Leeuw van het Leven de Leeuw van de Dood hebben gestreden op Leven en Dood.
  En het Licht scheen in de duisternis en duisternis heeft het niet in zijn macht kunnen krijgen. Dood waar is uw angel? Als de dood was de Dood voor het Leven!
  Dit alles heeft zich in de 3 dagen achter het gordijn van de dood afgespeeld en de Overwinning is op Naam van Jezus Christus.
  Jezus betekent in het Hebreeuws: Jahwe is redding. Het werd Pasen!
  En daar stond Hij in Levende Lijve die 3e dag… in de kleren van de tuinman. Want wat moest Hij? De Zijne waren verdobbeld!

  God dobbelt niet! Vrije wil is gegeven en blijft gegeven. Geloof het of niet…
  Verstand zal het niet redden tegen het geloof, want juist door geloof komt er Leven in verstand. En in deze volgorde kan iedereen te weten komen Wie God Is door Jezus Christus. De Onnoembare is Benoembaar geworden.

  PS
  De ‘Hij’ in God heeft te maken met de verhouding tussen God (Bruidegom) en de mensheid (Bruid).
  God zoekt geen plicht, geen dwang, geen onvrije wil. God zoekt LIEFDE. Uit vrije wil!
  Zoals ‘de mens’ Hem uit vrije wil heeft verlaten, zo kan de mens uit vrije wil Hem weer ontmoeten. Door Jezus Christus.

  Reactie door Gloria — maandag 23 april 2007 @ 4.16 uur

 112. 31. Karel
  Hoe komt het dan toch dat er zo’n groot prijsverschil is a. binnen de EU en b. vooral buiten de EU. Omdat nl. m.b.t. het bedrijfsleven er juist een en al protectionisme wordt gevoerd met subsidies, invoerheffingen, vernielde overschotten, handelsembargo’s e.d. grenzen juist ‘aangelegd’ en in stand gehouden worden.
  Bij producten doen ze dus precies omgekeerd van dat wat ze bij werknemers doen. Voor het een sluiten ze de grenzen voor het ander gooien ze ze geheel open, beiden t.b.v. het bedrijfsleven en beidebn ten koste van hardwerkende mensen. De marktwerking is geen marktwerking in die zin dat is een totaal fake-begrip, het is een totaal gecontroleerde markt ter bescherming van de grootkapitalisten. De caceauboeren en bananenboeren krijgen nog steeds geen cent meer voor hun werk en producten en toch betalen wij ons hier scheel daar is het bedrijfsleven verantwoordelijk voor en de westerse overheden en niet de consument die anders kiest maar zich moet neerleggen bij de zogenaamd democratisch gekozen….. Protectionisme is er zeker maar enkel van het bedrijfsleven.
  Zelfs binnen Europa zijn de prijzen al zo uiteenlopend en daarmee de kosten van levensonderhoud dat er niet het geringste begin is van eerlijke concurrentie ook niet op de arbeidsmarkt. Daar maakt echter niemand in dit kloteland zich druk om als het om globalisering gaat. Niet om die boeren in verweggistan. Verweggistan is er alleen maar om uit te buiten vooral als ze er ook nog olie hebben en die hier door speculatie duur te verkopen terwijl je daar weinig betaald voor die dure grondstoffen en de bevolking negeert, in armoe achterlaat.Goud zilver olie en andere grondstoffen mineralen etc.. alles hebben we daar weggesleept Als je dan inkomsten gaat vergelijken dan zou ik zeggen spreek ook daar het westerse bedrijfsleven op aan want ook daar zijn zij schuldig aan en leg niet de rekening eenzijdig bij de minimumloner hier door hem te vergelijken met……

  Reactie door Henny — maandag 23 april 2007 @ 5.54 uur

 113. weinig betaalttttttt… natuurlijk.

  Reactie door Henny — maandag 23 april 2007 @ 5.56 uur

 114. Henny,

  Je hebt er weinig verstand van zo te zien na je (lange) verhaal. Maar wel moord en brand schreeuwen.

  Ten eerste, er zal altijd prijsverschil bestaan, binnen de EU, buiten de EU, en zelfs binnen Nederland zijn er (behoorlijke) prijsverschillen. Als je niet snapt waarom dat is –> terug naar school economie les volgen.

  Ten tweede de EU, maar ook de VS zijn al vaker op hun vingers getikt vanwege hun protectionisme door de WHO.

  Wil je dat de armoede en rijkdommen eerlijker bij elkaar komen, dan werkt socialisme helmaal niet. Je krijgt opgelegde gelijkheid zoals het oude sovject unie, de DDR, of noordkorea.

  Je moet de markt haar werk laten doen! Maar dat snappen de sp lieden niet!

  Reactie door martijn — maandag 23 april 2007 @ 9.01 uur

 115. Hoe gek zijn ze in Nederland ? : Eigen mensen in de bijstand worden tegewoordig verplicht papier te gaan prikken : zo’n “mooi ” oranje pak ;( zo lek als een mandje ) ; en de Polen rijden in een Mercedes , langs de weg ,terwijl mensen lopen te prikken ; wat denken de Polen dan : Untermensch ?

  honderd duizenden werkloze Nederlanders ; die via gemeenten/UWV in een reintergratie project worden gestopt en dan “voorgeleidt” worden voor een uitzendbureau ; einde resultaat : onbemiddelbaar : ga maar papier prikken !

  Reactie door Fred — maandag 23 april 2007 @ 9.26 uur

 116. Fred,

  Ben je bang dat je nu papier moet gaan prikken? Degene die zich untermensch kunnen voelen zijn de Polen. En dat stempel plakt de SP op ze: Je mag hier niet werken en je bent niet welkom hier want je pikt onze banen in!!

  Je hebt 1 pool in een mercedes gezien die 10 jaar oud is en opgeknapt, je ziet niet de andere Polen, want die komen eigenlijk allemaal met de BUS.

  Reactie door martijn — maandag 23 april 2007 @ 9.52 uur

 117. En Fred, ook al zou de SP een muur om Nederland kunnen bouwen zodat geen enkele Pool hier meer zou werken. Dan zegt het UWV niet ga maar papier prikken, maar ga maar in die vleesfabriek werken, ga maar op het land werken, ga maar tomaten plukken, ga maar inpak werk achter die lopende band doen.

  Dat is natuurlijk stukken beter dan papier prikken….. ? Dan komen die werkelozen wel massaal uit hun bed ?

  Reactie door martijn — maandag 23 april 2007 @ 9.55 uur

 118. @111
  Om eerlijk te zijn ik begrijp er geen donder van.

  Reactie door De Hakker — maandag 23 april 2007 @ 10.11 uur

 119. @118 De Hakker! Er werd gepoogd een aantal
  aspecten nader toe te lichten. Echter naar
  mijn mening en die van vele anderen zitten er
  diverse aspecten aan de benadering van de di-
  verse uitgangspunten, zeer verschillend zelfs
  zodat zelfs één interpretatie niet de enig
  juiste is/kan zijn en andere zienswijzen te-
  niet doen, noch historisch, noch evangelisch
  gezien !
  Voor alle zienswijzen zou recht overeind moe-
  ten staan de niét-zelfzuchtige liefde voor
  ogen te hebben en in de praktijk er het posi-
  tieve vóórbeeld aan te toetsen, als uiting
  van die belangeloze liefde!
  Overigens is het dan nú tijd voor Huub Oosterhuis die ongetwijfeld zijn heldere
  licht hierover kan laten schijnen, of zou hij
  mogelijk aanbevelen eerst ‘even dimmen’ erop
  na te slaan? Fijne dag intussen! Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 23 april 2007 @ 11.09 uur

 120. Dat zou aardig zijn !
  Eindelijk weer werk voor de lokale arbeider ; maar ja uitzendbureau’s en werkgevers zijn erg bang voor mensen met een “grote “CV met veel ervaring en kennis op een veel hoger niveau ;Was het maar zodat je ongeacht een ïnteligente “CV of CV met hiaten onbeperkt aan de slag kon :Tuinbouw en landbouw zijn tegewoordig wat moderner geworden Martijn , maar waar wel rekening mee moet worden gehouden , dat een lager loon leidt tot een lager pensioen ( ondanks zo’n dertig jaar ) een hoger loon te hebben ontvangen ….pensioen wordt namelijk bepaalt naar laatst genoten loon …..dus maar papier prikken .

  Reactie door Fred — maandag 23 april 2007 @ 11.59 uur

 121. Tja fred, grote CV? Hoe verklaar je dan dat afgestudeerde Polen hier in de land en tuinbouw komen? Te intelligent? Je roept maar wat. Als je in de landbouw wilt werken als werkeloze dan kan je daar ook werken, zie hier de vele Polen met hun academische titel, of andere overkwalificaties.

  Het is eerder een kwestie van geen trek!! Pensioenen hebben hier niets mee te maken.!

  Reactie door martijn — maandag 23 april 2007 @ 12.05 uur

 122. Op de markt is uw euro een gulden waard.

  Reactie door Pool — maandag 23 april 2007 @ 13.57 uur

 123. @ 114, 116 117 121

  ……. zucht …….

  Reactie door Pool — maandag 23 april 2007 @ 13.58 uur

 124. Nog diepere zucht……

  Reactie door martijn — maandag 23 april 2007 @ 14.59 uur

 125. @martijn..

  Je zou je ook kunnen afvragen waarom zoveel allochtonen van de uitkering mogen leven terwijl Polen hier wél allerlei werk verrichten !

  ze mogen hier niet eens werken terwijl de Polen, ook beste mensen overigens, vrijuit het arbeidsklimaat verder kunnen verzieken.

  Een asielzoeker is toch ook iemand die voor zijn gezin een betere toekomst probeert te vinden ? Dat is toch hun goed recht. U zou voor uw gezin toch niet anders doen ? Hoop ik.

  Vind u het wel kwalijk dat die 26.000 asylzoekers ook economische vluchtelingen zijn en die Polen dan ?
  Dat zijn op de letter toch ook gelukszoekers.

  verder een prettige avond Martijn, en ik hoop maar dat u echt naar school blijft gaan!

  Reactie door iew — maandag 23 april 2007 @ 17.44 uur

 126. @ 125 iew

  Gezien de tijden dat onze onbenul hier steeds op de weblog aanwezig is zou je kunnen concluderen dat hij de hele dag werkloos thuis zit, en dat geen enkele werkgever hem in dienst wil nemen, en nu verplicht wordt, om in parken en plantsoenen papiertjes te prikken, dan heeft hij werk op niveau en krijg tie tenminste ook nog een pet op, ook al is die in de vorm van een slaapmuts, wel toepasselijk voor hem.

  Jammer dat zulke mensen zoveel onzin kunnen uitkramen, en wat nog erger is,… ze geloven het zelf ook nog.

  Scholing heeft voor dit ras geen zin, ze kunnen beter een medelander op die plek zetten, die zijn nog gemotiveerd, die willen wel leren ook al was het maar om dit soort figuren te laten zien dat ze wat van hun leven willen maken.
  Als je alles goed leest blijkt dat zijn IQ ook niet boven dat van een klaphek uitkomt.

  Reactie door Pool — maandag 23 april 2007 @ 19.48 uur

 127. @Pool

  ik denk dat hij gewoon nog erg jong is,misschien wat meer lezen?

  Reactie door iew — maandag 23 april 2007 @ 20.13 uur

 128. @iew en Pool,

  Jullie halen er ook alles bij om een goed argument te maken.

  Ten eerste Asielzoekers en mensen uit de EU zijn appels met peren vergelijken. We hebben nou eenmaal afgesproken dat we mensen uit de EU, belgen, fransen duitsers, maar ook Polen en de tjechie bijvoorbeeld vrij toegang verschaffen tot ons grond gebied.

  Voor de oude EU landen ook vrij werkgelegenheid, maar voor de nieuwe (nog) niet. En dat is een beetje waar de schoen wringt, als je puur over een EU praat.

  Ten tweede, de uitbuiting en onderdrukking die er nu ook is wordt eerder in stand gehouden dan opgelost door het grijze beleid wat er nu is in stand te houden, wat de SP zo graag wil.

  Duistere uitzendburo’s weten nu achter een rookgordijn van ‘lastige’ vergunningen en constructies toch Polen hierheen te halen. Omdat de regels nu eigenlijk tegenstrdijdig zijn. Niet vrij werken, maar wel weer als je ZZP’-er bent…

  Als SP lieden dit niet inzien…. tja Jullie argumenten zijn misschien goed bedoelt voor de Nederlanders, maar dat zou alleen helpen, als er nu echt een muur stond bij hengelo en de beslissing nu was of we die muur omver halen.

  Reactie door martijn — dinsdag 24 april 2007 @ 8.39 uur

 129. Martijn, daarom had het huis eerst op orde moeten zijn en de mazen weggehaald maar daar heeft de zittende kliek geen boodschap aan. Ga tegen die kliek aanschoppen en niet tegen de SP die al jaren waarschuwt en die niet tegen open grenzen is maar wel tegen situaties zoals door jouw geschetst. Je draait de boel om Martijn, vast omdat je hier baat bij hebt?

  Reactie door cynthia — dinsdag 24 april 2007 @ 14.40 uur

 130. @ 128

  Stom, dat ik weer reageer op zo’n politiek onbenul met z’n ongenuanceerde idiote VVD talk.

  Jij schrijft……

  ……. Voor de oude EU landen ook vrij werkgelegenheid, maar voor de nieuwe (nog) niet. En dat is een beetje waar de schoen wringt, als je puur over een EU praat.

  Ten tweede, de uitbuiting en onderdrukking die er nu ook is wordt eerder in stand gehouden dan opgelost door het grijze beleid wat er nu is in stand te houden, wat de SP zo graag wil…..

  DE SP WIL DAT MENSEN UIT DE NIEUWE LIDSTATEN DIE NU NAAR NEDERLAND KOMEN OM TE WERKEN EEN CAO LOON KRIJGEN EN OOK FATSOENLIJKE HUISVESTING, DUS IS HET NU DE BEURT AAN HET KABINET OM DAAR VOOR TE ZORGEN EN WEL VOOR 1 MEI.

  Lukt dat niet, hou dan de grens even dicht voor mensen die hier willen werken totdat alles goed geregeld is.

  Als je dit niet begrijpt, dan ben je wel een echt onbenul.

  Reactie door Pool — dinsdag 24 april 2007 @ 14.46 uur

 131. En wat jij niet ziet Pool, is dat een grote meerderheid van de Polen wel volgens atsoenlijk loon betaald wordt en wel goede huisvesting hebben!!!

  Reactie door martijn — dinsdag 24 april 2007 @ 18.20 uur

 132. @130

  Nou Pool… als deze uitleg niet helpt dan vrees ik dat NIETS helpt!
  Je hebt nu eenmaal mensen die wel willen luisteren, maar niet willen horen.
  Zij hebben hun oor laten hangen naar de leugen- en bedrogtechniek van de rechtse flank waarmee ze het politieke paard voor hun eigen karretje willen spannen.

  Reactie door Gloria — dinsdag 24 april 2007 @ 18.20 uur

 133. Maar ja, natuurlijk wil niet iedereen zich aan de wet houden, was het maar waar…

  En om nou die miststanden aan te grijpen om de grenzen nog dicht te houden voor de wel willende Polen en werjgevers is iets wat de SP zo mooi kan dramatiseren!!

  Reactie door martijn — dinsdag 24 april 2007 @ 18.22 uur

 134. Zou het voor de Polen niet slimmer zijn hun landbouw en tuiderijen eens te gaan benutten en hun producten op de EU-markt te pletteren ?
  Klaarblijkelijk zijn de Polen en de rest van de ex-Oostblokkers niet thuis , om hun eigenland op te bouwen en dan als een volwaardig “partner ” in de EU te functioneren : Dus het topmanagement moet in Polen maar eens creatief gaan worden , dat valt natuurlijk niet mee , met de EU-bureacratie die erg op IK-IK is afgestemd .
  De productie markt in de EU moet maar eens gaan wijzigen : Dat hebben ze met de oud-eu landen toch ook gedaan op het gebied van de Visserij , landbouw , veeteelt ……
  Dus Pooltjes flink te keer gaan in Brussel en Uw deel opeisen en niet hier in Nederland de arbeidmarkt ontwrichten ; De oudere gastarbeiders met een lage opleiding verliezen hun banen in de landbouw , tuinbouw ,… en lopen NU al papier te prikken : en dit zijn ook NEDERLANDERS !

  Reactie door Fred — dinsdag 24 april 2007 @ 19.19 uur

 135. Het is van de zotten , dat hier een huis te kort ontstaan t.g.v. werkgevers ,die huizen enz. gaan opkopen /onderverhuren terwijl er tienduizende Nederlanders dakloos zijn en dus ook de huurprijzen gaan opdrijven ; want waar schaarste is , is de waarde hoog .

  Reactie door Fred — dinsdag 24 april 2007 @ 19.23 uur

 136. En Martijn , de landbouw en tuinbouw is niet waar de Polen nu voor komen , maar voor elke sector !
  Veel eenmans zaakjes gaan ten gronde door rondrijdende Polen , die overal hun werk pikken ; ja nu zijn zij goedkoop , maar over een tijdtje zijn ze even duur omdat als zijn hier vestigen zullen ondervinden dat de verhouding loon/kosten levensonderhoud hier wel erg ongunstig is , te vergelijken met Polen , waar levensonderhoud goedkoper is .

  Reactie door Fred — dinsdag 24 april 2007 @ 19.29 uur

 137. Fred,

  Klopt dat de Polen zich ook buiten de landbouw en tuinbouw begeven. Wat is daar mis mee, zolang ze of hun werkgevers zich aan de regels houden is daar niks mis mee.

  De Nederlandse consument wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, zit te klagen als prijzen te duur zijn. Nou heb je Polen die goedkoper hun diensten kunnen aanbieden dan moet je daar ook niet om zeuren. Zolang iemand hier volgens de regels komt werken noem ik het geen banen pikken. Dan zou je iedereen die werk doet een banenpikker kunnen noemen!!

  En wat betret Polen die hun eigen landbouw moeten opbouwen, dat doen ze zeker al ten dele goed, de Poolse champigon en aardbei weet goed te concureren met de westerse, alleen als de westerse landbouw 4 keer zoveel subsidie van de eu krijgt is het wel lastig opboksen. Maar ja daar waren ze zelf mee akkoord gegaan toe nze bij de EU toetraden.

  Reactie door martijn — dinsdag 24 april 2007 @ 19.59 uur

 138. @135 Je blijft ook maar wat roepen, en haalt ineens het huizentekort aan wat er niets mee te maken heet. De meeste Polen wonen op campings en vakantie huisjes, zij zitten helemaal niet nederlanders uit reguliere huizen te duwen. Je weet het weer leuk te brengen maar kent de feiten nauwelijks.

  Waar natuurlijk wel hard tegen opgetreden moet worden zijn de huisjesmelkers en koppelbaasjes.

  Reactie door martijn — dinsdag 24 april 2007 @ 20.04 uur

 139. @ 131

  Bedoel jij die grote meerderheid die elke ochtend om 5 uur bij bosjes op de hoeken van de straten staan in de steden of bij campings om door werkgevers te worden opgehaald in busjes, om over het algemeen werk te verrichten wat niet door de beugel kan en ook nog eens zwaar onderbetaald wordt, en waar veiligheidsmaatregelen aan de laars worden gelapt en het milieu met de voeten betreden wordt, enz. enz. dat is de meerderheid.

  Kijk hier heb je weer een aanwijzing om de kliklijn te bellen.

  Reactie door Pool — dinsdag 24 april 2007 @ 20.46 uur

 140. Waar jij last van hebt Pool, is beeldvorming op TV, je hoort natuurlijk alleen de incidenten op TV en media en denkt dat het dan algemeen zo is.

  Maar jij ik weet dat je zo kortzichtig bent daar kan jij zel ook niks aan doen.

  Nooit bij stil gestaan dat mensen die om 5 uur op moeten en opgehaald worden met een busje niet persee uitgebuit hoeven te worden….. Of mag je niet in een oud busje rijden, voldoet niet volgense de SP regels…?

  Reactie door martijn — dinsdag 24 april 2007 @ 21.36 uur

 141. @ 140

  Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat je hier alleen bent om te zieken en trachten de SP in een kwaad daglicht te zetten.
  Helaas is dit niet de weblog van de PvdA of de VVD, want de SP heeft al duidelijk meer zetels als de PvdA en VVD en we zijn hard opweg om de grootste partij van Nederland te worden, mede door ons sociale gezicht naar buiten te laten zien, en figuren zoals jij van repliek te dienen en daardoor worden de kiezers aangetrokken om ook op de SP te stemmen.
  En dat allemaal omdat jou pogingen om de SP te vernederen alleen gebaseerd zijn op gissingen, natte vinger werk, leugens.
  Gelukkig hebben de mensen dit aleens vaker gehoord en nemen daarom hun maatregelen en gaan massaal op de SP stemmen.

  Conclusie….

  De enigste reactie op jou is geen reactie, want je zieke geest kan geen normaal denken in je botte hersenen teweeg brengen.

  Ik roep dus iedereen op om jou te negeren want een discussie met jou aangaan is het zelfde als schijten in een tredmolen.

  Reactie door Pool — dinsdag 24 april 2007 @ 22.51 uur

 142. @Martijn.Ik vind jou stelling dubieus.Werkgevers willen polen omdat ze niet zeuren,lange dagen maken en evt onder de prijs willen werken.Voorstanders van turkye bij de eu,zien hier ook een onuitputenlijke stroom goedkope arbeids krachten en een altenatief voor lage lonen landen.Wat maakt het dat jij er van overtuigd bent dat dit gebeurt uit oogpunt van eerlijke concurentie tav de nederlandse werknemer.ik neem aan dat de schandalen niet on opgemerkt aan je voorbij zijn gegaan.mijn vraag aan jou is deze.zou het niet beter zijn dat wij eerst groepen in onze samenleving die kansloos zijn vanwege hun afkomst een kans te geven op een beter en volwaardig bestaan in nederland.nu polen en evt nog andere oosteuropese werknemers binnen halen is een herhaling van zetten en zijn de kansloze van de toekomst.het korte termijn denken lijdt al tot onoverkomenlijke problemen.de beurs bepaalt het dagenlijkse leven,doch deze zeepbel zal een keer ploffen en zal dan ook de dikte van jou beleg op je boterham bepalen.niemand zal de dans ontspringen.ook hoogopgeleiden niet.

  Reactie door rafstal — dinsdag 24 april 2007 @ 23.37 uur

 143. Pool,
  Ten eerste ben ik er niet om de boel te verzieken, maar ben het niet eens met dit SP standpunt, en aangezien dit een open forum is kan je hier dus tegen in gaan.

  Andere standpunten van de SP vind ik wel goed, zoals het eerlijker asielbeleid. Maar de SP is ook een partij die een tegenstem moet laten horen, op zich is dat heel goed, mits wel met de juiste argumenten.

  Rafstal,

  Schandalen zijn mij niet onopgemerkt voorbij gegaan. Maar dat is niet het algemene beeld, net zo als je alleen maar de ongelukken op de radio hoort zou je denken dat het erg onveilig is op de nederlandse wegen.

  Wat bedoel je met de groep kanslozen? De naam zegt het al kansloos, en voor die groep maakt het niet uit of je de grens wel of niet open doet. En vergeet niet de grens is al 3 jaar dicht sinds de toetreding van de Polen. En de economie is al uit een dal gekomen, als je het nu niet redt zal het moeilijk wat worden.

  Waar de SP een punt heeft, is het streng toezien op regels ivm loon en huisvesting

  Reactie door martijn — woensdag 25 april 2007 @ 8.54 uur

 144. Martijn, de SP is geen tegenpartij..dat maak jij er zelf van omdat je blijkbaar niet genoeg weet van de SP

  Reactie door cynthia — woensdag 25 april 2007 @ 10.27 uur

 145. Rafstal, er wordt gekozen voor kwantiteit en niet voor kwaliteit en dat is een domme zet!
  Dit zal uiteindelijk alleen maar meer kosten

  Reactie door cynthia — woensdag 25 april 2007 @ 10.29 uur

 146. @144 jaren lang was toch de slogan: stem tegen stem SP!

  Reactie door martijn — woensdag 25 april 2007 @ 11.42 uur

 147. @ 143

  Ik zie dat je mijn reactie aardig begin te begrijpen, maar nu dit nog even,… jij schrijft,…..

  …Maar de SP is ook een partij die een tegenstem moet laten horen, op zich is dat heel goed, mits wel met de juiste argumenten….

  Geef jij mij nou eens aan welke juiste argumenten jij dan bedoel m.b.t. de SP, schreeuwen vanaf de zijlijn is makkelijk, maar onderbouw het ook eens,… dus welke juiste argumenten bedoel jij dan.

  Reactie door Pool — woensdag 25 april 2007 @ 12.13 uur

 148. Pool,

  De argumenten die de SP hier (of SP aanhangers) gebruikt zijn bv 1) verdringing en 2) uitbuiting. Dit zal zeker voorkomen, maar of het echt zo op grote schaal gebeurt als men hier suggereert is dus nog maar de vraag. Tja en dan wordt het een welles-nietes spelletje.. tussen voor en tegenstanders.

  Reactie door martijn — woensdag 25 april 2007 @ 13.11 uur

 149. @martijn.Met kansloze bedoel ik een goed opgeleide alochtoon,die na 120 solicitaties nog geen werk heeft.en ziet dat met een knip van de vingers de oosteuropiaan wel een baantje heeft.

  Reactie door rafstal — woensdag 25 april 2007 @ 17.31 uur

 150. @149

  Onzin, als die echt zo goed is opgeleid zou die geen moeite moeten hebben. Ik ken diverse nieuwe nederlanders met hbo opleiding die binnen no-time aan een baan zijn gekomen.

  En je lult ook maar wat raak, want tot nu toe zijn de Polen eigenlijk voor het over grote deel laag opgeleide banen aan het vervullen. Dus je vergelijking loopt mank.

  Reactie door martijn — donderdag 26 april 2007 @ 8.15 uur

 151. @martijn.Ik vraag mij af,wie hier maar wat in de ruimte lult.goed opgeleid betekend niet gelijk hbo.het zijn geen nieuwe nederlanders,maar derde generatie nederlanders.polen in de bouw,onzin.polen in onze fabrieken,onzin.potentieel zat in onze eigen land grenzen.verder lijkt het me zinnig,dat je zelf is wat verder kijkt dan je neus lang is.discriminatie opheffen en er zijn geen polen nodig.

  Reactie door rafstal — donderdag 26 april 2007 @ 8.25 uur

 152. @Rafstal

  Uitkering alleen geven aan mensen die niet KUNNEN werken, en niet aan mensen geven die niet WILLEN werken. Nou dan heb je binnen de kortste keren geen Polen nodig.

  Reactie door martijn — donderdag 26 april 2007 @ 10.08 uur

 153. @martijn.Zie je wel.we groeien al naar elkaar toe.maar dit betekend een investering. ook in jezelf,en de welwillendheid van werkgevers.en mensen een uitkering geven die niet willen is uit den boze.en dit lijkt mij een betere oplossing,dan jan en alleman binnen te halen die straks bij een verslechterende economie ook een uitkering moeten hebben.

  Reactie door rafstal — donderdag 26 april 2007 @ 10.36 uur

 154. Maar ja Rafstal, elke poging van wie dan ook om de uitkeringen minder aantrekkelijker te maken, of minder vrijblijvend stuit op een gigantische weerstand van links nederland. De SP wil er nog zelfs 10% bovenop, tja dan stimuleer je niemand meer om te gaan werken.

  En jan en alleman binnehalen die dan straks een uitkering kunnen krijgen, is ook zwaar overdreven. Zowiezo moet je nederlandse nationaliteit hebben, om die te krijgen moet een pool zich eerst hier minimaal 5 jaar vestigen, en nog aan een aantal voorwaarden voldoen.

  Reactie door martijn — donderdag 26 april 2007 @ 11.11 uur

 155. @ Martijn,

  Vergeet je niet dat de SP ook inzet om de armoedeval weg te nemen, en dus werken veel meer te belonen?

  De bijstand, waar je het over hebt (sociaal minimum, niet alle uitkeringen) nu zijn gewoonweg niet toereikend om te leven.

  Werken moet wel lonen, daarom is er bij de SP ook een arbeidsbonus zodat voorkomen wordt dat mensen die gaan werken ineens minder verdienen dan dat wanneer ze een uitkering trekken…

  Reactie door Bert — donderdag 26 april 2007 @ 11.29 uur

 156. @martijn.deze beeld vorming klopt niet.de SP is minder vrijblijvend dan je zou denken.volg de zaken maar eens op regionaal nivea.wat betreft de uitkeringen voor polen.daar ben ik niet zo goed van op de hoogte.maar het lijkt mij,dat als je premies betaald daar ook rechten aan ontleend.verder las ik toevallig op teletext:opvallend weinig alochtonen in de bouw.dus ik zou zeggen,overheid grijp je kans.

  Reactie door rafstal — donderdag 26 april 2007 @ 12.00 uur

 157. @rafstal,

  De bouw is een ruime sector, aan de ene kant zitten ze echt te springen om vakmensen, zoals lassers, metaalarbeiders, iets wat het vmbo en mbo hier in nederland niet meer aflevert. Dat gedeelte van de bouw is wel degelijk voor open grenzen

  Maar ja, aan de andere kant willen de kleine bouwaannemers die nu aardig nog wat in de avonduurtjes bijklussen dat niet verliezen aan de goedkopere polen….

  Reactie door martijn — donderdag 26 april 2007 @ 14.04 uur

 158. Martijn, als die werkgevers hun verantwoordelijkheid zouden nemen waren er nu weer vakmensen geweest.

  Reactie door cynthia — dinsdag 8 mei 2007 @ 16.12 uur

 159. Trouwens zeer zeker niet alleen de verantwoordelijkheid van werkgevers, zeker ook van de overheid. Maar goed die faalt al een aantal jaren in mijn ogen gigantisch. Loslaten en dus minde doen en toch hetzelfde verdienen, zouden wij eens moeten doen! Toch blijven ze goed verdienen…

  Reactie door cynthia — dinsdag 8 mei 2007 @ 16.14 uur