Αρκετά!

dinsdag 03 april 2007 :: 19.27 uur

Tegenstemmen - Griekse cover

Dit weekend was ik in Griekenland aanwezig bij de presentatie van de Griekse vertaling van één van mijn eerste boeken, ‘Tegenstemmen – een rood antwoord op paars‘.

Het boek is een verhandeling over de keerzijde van het neoliberalisme. Met praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland heb ik aangetoond dat de neoliberale vechtmaatschappij goed is voor enkelen, maar slecht voor velen – en dus voor de samenleving als geheel.

Het boek is later ook vertaald in het Engels onder de titel: Enough, A socialist bites back. in 2006 zijn er in het Engels nog drie hoofdstukken aan toegevoegd, een samenvatting van boeken die ik later in het Nederlands uitbracht.

Er waren twee presentaties: één in Athene en één in Thessaloniki. Ze werden bijgewoond door honderden mensen. En de eerste reacties waren zeer goed. Daarnaast heb ik nog tien interviews met kranten gedaan, en met enkele tv-stations. Het was erg interessant meer te vernemen over de politieke situatie in Griekenland.

Gesprek met mensen van de uitgeverij Antilogos

Thessaloniki

Athene

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

89 Comments

89 reacties

 1. Zeker wel de Sitarki geleerd, en ook een flesje ouzo meegenomen voor moeders.

  Reactie door Pool — dinsdag 3 april 2007 @ 19.51 uur

 2. wat betekent Αρκετά? ook ‘tegenstemmen’?

  Reactie door Marijn — dinsdag 3 april 2007 @ 20.00 uur

 3. ‘uitzicht’?

  Reactie door Marijn — dinsdag 3 april 2007 @ 20.05 uur

 4. Kun je iets vertellen over de politieke situatie in Griekenland ? Is er een socialistische partij vergelijkbaar met de SP ? En een sociaal-democratische a la PvdA ?
  Hoe groot zijn die ? Wat voor een regering is er aan de macht ? wanneer zijn er verkiezingen en is dat spannend ?

  Reactie door simbro — dinsdag 3 april 2007 @ 20.06 uur

 5. overigens zit iedereen op die foto te slapen ;)

  Reactie door Marijn — dinsdag 3 april 2007 @ 20.06 uur

 6. ‘Genoeg!’, net als de Engelse titel.

  Reactie door Jan Marijnissen — dinsdag 3 april 2007 @ 20.08 uur

 7. Harstikke mooi Jan.
  Deze dame zit jouw boek al te lezen en vele zullen volgen, succes.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Athena.jpg

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 3 april 2007 @ 20.10 uur

 8. @Marijn.ha,ha,ha.lekker rustig,wat een contrast met dat opgefokte weekend hier.

  Reactie door rafstal — dinsdag 3 april 2007 @ 20.29 uur

 9. Het zou handig zijn dit boekje ook uit te brengen in ex-Oostbloklanden , waar men na de omwenteling bijzonder rechts is geworden en daardoor een goede prooi zijn voor West Europese werkgevers : Men is rechts geworden omdat zij meer dan 50 jaar hebben moeten leven onder een “FOUT ” communisme ( dictators , met een staatsterreur ) .
  deze mensen moeten weer opgevoed worden !

  Reactie door Fred — dinsdag 3 april 2007 @ 20.30 uur

 10. Kijk dat noemen ze nou de Internationale…

  Reactie door @bacus — dinsdag 3 april 2007 @ 20.41 uur

 11. Aan wie werd het boek gepresenteerd? Ik zie veel mensen maar lees nergens wie het zijn.

  Reactie door Piet van Dijk — dinsdag 3 april 2007 @ 21.20 uur

 12. : ENA TO
  : XELIDONI

  : (M.Theodwraki Poiisi:Od.Elyti,”To Aksion Esti”) Gr.Mpithikwtsis

  : Ena to xelidoni ki i anoiksi akribi
  : gia na gyrisei o ilios thelei doyleia polli
  : thelei nekroi xiliades na ‘nai stoys troxoys
  : thelei ki oi zwntanoi na dinoyn to aima toys

  : Thee moy prwto-mastora m’ extises mesa sta boyna
  : Thee moy prwto-mastora m’ ekleises mes ti thalassa

  : Parthiken ap’toys magoys to swma toy Magioy
  : to ‘xoyne thapsei s’ ena mnima toy pelagoy
  : s’ ena bathy pigadi, to ‘xoyne kleisto
  : myrise to skotadi, ki oli i abyssos

  : Thee moy prwto-mastora mesa stis pasxalies ki esy
  : Thee moy prwto-mastora myrises tin Anastasi

  Reactie door L'écologiste — dinsdag 3 april 2007 @ 21.22 uur

 13. Ah, Griekenland… mousaka, souflaki, ouzo en de Plaka, de oude uitgaanswijk van Athene. Om over alle historische bezienswaardigheden nog maar te zwijgen. Al weer heel wat jaren geleden dat ik er voor het laatst geweest ben. Je zult wel niet veel tijd voor sightseeing hebben gehad?

  Micha Jans

  Reactie door Micha Jans — dinsdag 3 april 2007 @ 21.28 uur

 14. GRIEKSE GOD?

  Jan,

  Ik vraag me af hoe jij je in hemelsnaam in Griekenland verstaanbaar hebt gemaakt. Heb je een tolk bij je? De Grieken zijn niet zo goed in Engels, dus dat kan het ook niet wezen. En je bent niet overdreven vaak in een Grieks restaurant in Oss gespot.

  Je bent levend teruggekomen, dus je hebt de taxichaffeur wel duidelijk kunnen maken dat hij zachter moest rijden! Verraad me je geheim hoe je de wereld linguistisch denkt te veroveren. De taal der liefde is niet APKETA!

  Schuilt er in jou misschien een Griekse god?

  Groet, Erik Sc

  Reactie door erik — dinsdag 3 april 2007 @ 21.32 uur

 15. Het is prachtig als socialisten de kwalijke nadelen van het liberalisme aan de orde stelt. Het is geen pesterij van een VVD-stemmer. Dat meen ik echt. In een samenleving waar kapitalisme of liberalisme in zijn meest fundamentalistische vorm wordt ingevoerd geldt de wet van de sterktste en zullen de zwakkeren en het milieu het onderspit delven. De discussie zou dan ook moeten gaan over; Willen we liberalisme corrigeren met socialisme, of socialisme met liberalisme. Beide systemen werken absoluut in zuivere vorm, dus het wordt echt een tussenoplossing.

  Reactie door C Harms — dinsdag 3 april 2007 @ 21.50 uur

 16. C Harms — dinsdag 3 april 2007 @ 21.50

  Correctie: beide systemen (liberalisme en socialisme) werken absoluut NIET in zuivere vorm, dus het wordt echt een tussenoplossing.

  Reactie door C Harms — dinsdag 3 april 2007 @ 21.52 uur

 17. @ 15 @ 15 C Harms

  Je hebt de boodschap over die slavendrijvers van jou niet begrepen zie het item Congres vs Bush daar begon je ook over het recht van de sterkste oftewel jij blijft met je waanideeen dat een werkgever zijn personeel moet knechten, ik zal je nog eens helpen,.. joj schreef,……

  …. …… @ 322 C Harms

  Je loopt weer weg van de discussie, je wilt weer niet geconfronteerd worden met je eigen beweringen en tekortkomingen.

  ‘k zal even je geheugen opfrissen,….jij beweert in reactie @ 287 en verdere reacties……. Als je als een SLAAF behandelt wordt door je werkgever, dan zou je een andere werkgever moeten kunnen kiezen ………

  Het gaat hier niet om ontevreden zijn over je werk, neeeeeeeee, het gaat hier over die ratten van werkgevers die hun arbeiders als SLAAF behandelen

  Dan kom jij weer met de volgende reactie…..

  ….Wat bazel je nou over slavendrijvers man. Dit is niet Afrika of het Midden-Oosten of zo……..

  En als C harms het helenaal niet meer weet, dan begint hij de volgende onzin uit te kramen…

  ……Jij steunt een partij die vaak tegen oorlog is, terwijl ik het in sommige gevallen onvermijdelijk acht….

  Mensen je verwacht toch niet dat je hier met een normaal denkend mens van doen heb, je neemt zo’n mafkees toch niet serieus, dus stoppen met dit figuur en geef hem het advies zelf een weblog te beginnen kan hij daar zijn frustraties kwijt en niet hier.

  Weet u nog C Harms of moet ik nog duidelijker zijn………

  Dus wat lig je nou te l#llen met je dat het socialisme niet zou werken, je begint nu wel heel erg raar te reageren hier op deze weblog van de SP de enige sociale partij van dit land.

  Reactie door Pool — dinsdag 3 april 2007 @ 22.18 uur

 18. socialisme werkt niet. kijk naar die landen waar de mensen kapot gaan van de honger en uitbuiting. cuba, noord korea.

  Reactie door tom — dinsdag 3 april 2007 @ 23.06 uur

 19. Pool — dinsdag 3 april 2007 @ 22.18

  Wie vindt hier nou dat ie helemaal gelijk heeft? Dat er geen kritiek mag zijn op zijn eigen systeem? Terwijl ik hier sinds mijn aantreden op dit weblog verklaar dat er kwalijke nadelen aan het liberalisme, kapitalisme en vrije markt zitten loop jij steeds te verkondigen dat jouw eigen systeem perfects is, dat er helemaal NIETS, maar dan ook NIETS fout is aan het socialisme.

  Wie gedraagt zich hier nu als de partij die altijd gelijk moet hebben en op anderen intrapt?

  Reactie door C Harms — dinsdag 3 april 2007 @ 23.20 uur

 20. Pool — dinsdag 3 april 2007 @ 22.18

  Jij bent onverdraagzaam naar groepen mensen in de samenleving. Een soort Wilders, maar dan een linkse. Bovendien verdraai je mijn woorden over recht van de sterkte. Misschien hoop je dat mensen mij negeren en afgaan op jou teksten, zodat ik in een slechter plaatje kom. Val maar snel door de mand.

  Reactie door C Harms — dinsdag 3 april 2007 @ 23.27 uur

 21. Beste Jan Marijnissen,

  Even een korte reactie op jouw extra plus voor Albayrak en Abouthaleb. Een zeer terechte opmerking. Politici horen te luisteren naar het volk, anders heeft dat gejammer over de kloof met de kiezers een holle lading. De overgrote meerderheid zou graag zien dat om der wille van de schijn tegen, dat deze beide staatssecretarissen hun Turkse of Marokkaanse nationaliteit inleveren. Niets mis mee. Voor wat Abouthaleb betreft kan dat ook symbolisch. Als Telegraaf lezer heb ik het vraaggesprek gelezen. Prima, geen woord onvertogen, spaans of onjuist bij. Sta er voor en blijf er voor staan. Trap niet in de gespeelde verontwaardiging van de partij voor links intellectuele salonsocialisten en politiek correcte pamperaars van allochtonen (PvdA). Ook allochtonen willen niet als zielig worden gezien, maar als normale mensen waarmee over allerhande zaken kan worden gesproken en gediscussieerd. Velen in mijn familie hebben voor het eerst op de SP gestemd. Dit omdat jullie begrijpelijke taal en politiek presenteren. Zeggen zoals het is en de dingen bij de naam noemen. Daar kom je het verst mee! Ga zo door. Onze zegen heb je.

  Marije Postma.

  Reactie door marije postma — woensdag 4 april 2007 @ 0.38 uur

 22. C Harms, kijk een op het item.. ” 7500 klachten over nieuwe leren “, daar heb ik een reactie van jou geplaats hoe jij over de mensen denkt, o ja over op andere intrappen kom in jou bijdrage van dat andere weblog gooed tot uiting, daar kan je zelf lezen hoe jij op anderen intrap en heel veel mensen discrimineerd.
  Jij krijgt een beetje dictator neigingen.

  Dus,… 7500 klachten over nieuwe leren….
  mijn reactie @ 71 aan C Harms

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 0.44 uur

 23. @ 18 tom

  Van welke planeet kom jij Viva presidente Hugo Chavez en Viva Fidel.

  Ga je eerst eens verdiepen in die landen voor dat je jezelf hier voor je weet wel zet.

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 0.51 uur

 24. C Harms, hoor ik hier jou idool van Aartsen niet praten lees wat je weer geschreven heeft,…

  …..Het liefst zou ik een Verenigde Staten van Europa zien zoals Amerika met Nederland als provincie. En we kunnen best ernaar streven om een prachtige provincie te worden met onze cultuur en geschiedenis, die met verschillende aspecten voorop loopt. Ik weet dat zoiets voorlopig, met het Euro-wantrouwen, nog heel ver weg is en een onpopulair idee in heel Europa. Bovendien zijn de landen nog te divers. Dat neemt echter niet weg dat onze blik over de grens moet.

  Die luiken moeten dus echt open! We zijn geen eiland en in ons eentje in de ‘grote boze wereld’.

  Dus open die luiken! Wordt wereldburger en kosmopoliet.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kosmopolitisme
  En zorg dat Nederland open en midden in (en met) de wereld staat…..

  Harms waarom l#l je op alle andere weblogs weer anders dan hier bij de SP.
  Je ken toch het standpunt van alle Nederlanders min 1 dat NEE tegen de europese grondwet ook echt NEE is dus moet je niet verder gaan lopen zeiken NEE = NEE

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 1.17 uur

 25. Voor Simbro, die vraagt naar de politieke situatie in Griekenland… ‘k Zou vooral de laatste pagina’s van de NCPN-krant ‘Manifest’ van de afgelopen jaren es lezen, de artikelen van Anna Ioannatou. Elke veertien dagen levert ze een waardevolle bijdrage over Griekenland. Allemaal online te lezen.

  Reactie door Frans — woensdag 4 april 2007 @ 1.42 uur

 26. Gefeliciteerd met de Griekse vertaling !
  Zoals ik vaker heb geschreven: ‘Tegenstemmen’ is naar mijn mening verreweg je beste boek. Ik ben zelfs van overtuigd dat Pim het gebruikt heeft bij zijn puinhopen-boek… Zijn oplossingen waren andere, maar voor de rest…

  Eén advies: Geef voortaan aan de vooravond van een buitenlandse reis geen interview aan een rechtse krant.

  Reactie door Nachthenk — woensdag 4 april 2007 @ 4.02 uur

 27. @18 Socialisme werkt wel.

  Korea is geen socialistisch land. En Cuba lijdt sinds jaar en dag onder de blokkade van de US. Desondanks een uitstekende gezondheidszorg. Ik ben geen fan van Cuba, maar je moet geen onzin kletsen.

  Reactie door Gandalf — woensdag 4 april 2007 @ 6.50 uur

 28. als het boek maar niet als het boek van jp bij de slegte komt te liggen.

  Reactie door mcniel — woensdag 4 april 2007 @ 7.46 uur

 29. Er bestaat een verschil tussen communisme en socialistme ,
  Er zijn een aantal leiders in comministische landen , die helaas zijn uitgegroeid tot dictator . Maar is Bush , Blair , Balkenelende dan zo democratisch ?

  Reactie door Fred — woensdag 4 april 2007 @ 8.21 uur

 30. Goeden morgen vrienden SP.

  Het is mooi dat er in Griekenland een vertaling van jouw boek verschenen is.
  Ook daar is aan af te meten dat er rekening met onze partij gehouden moet worden.
  En dan zijn die overdreven reacties op die twee paspoorten door de PvdA een wasse neus.
  Laat die maar in hun sop gaarkoken.
  Dat is hun manier om je in een kwaad daglicht te brengen, terwijl ze zelf merken dat hun opstelling over de manier waarop we in een oorlog zijn gerommeld op z’n minst zeer dubieus is. Waarop ze geen antwoord weten, en daarom een onderzoek naar de oorzaak als een struisvogel reageren. Kop in het zand!

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 4 april 2007 @ 8.27 uur

 31. Goh, Jan, hopelijk heb je nu toch ingezien dat gymnasium meer wijsheid oplevert dan HBS.
  Het is duidelijk dat je interview in de telgraaf voor je vertrek naar het geboorteland van de democratie is gehouden.

  Willem

  Reactie door Willem — woensdag 4 april 2007 @ 9.07 uur

 32. jan, je hebt gelijk joh !
  de neo-liberale politiek in nederland is slecht voor velen..
  daarom hebben wij de slechtste sociale infrastructuur van de wereld, en ligt het gemiddelde inkomen per hoofd/bevolking op dat van Uganda !
  Dapper doorgaan joh !
  Oh.. ja… Jan, kun je me een voorbeeld geven van een ‘sosjalistiese’ regering die het beter doet met beter resultaat dan in nederland ?
  nee ? dan toch wat minder hoog van de toten blazen, joh…

  Reactie door marx — woensdag 4 april 2007 @ 9.26 uur

 33. @ 31

  Triest zoals je hier weer blijk geeft en toegeeft dat de PvdA einde verhaal is.
  Oke je mag nog een keer nazeiken en natrappen en dan vlug je hok weer in.

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 9.34 uur

 34. Gaat goed zo Jan, hopelijk heb je ook wat van het land kunnen genieten.

  Reactie door e.krul — woensdag 4 april 2007 @ 10.31 uur

 35. @marx.De toren is toch al 25 zetels hoog,en nog niet afgebouwd.u zult daar in de toekomst ook niet meer overheen kunnen kijken.

  Reactie door rafstal — woensdag 4 april 2007 @ 10.38 uur

 36. Wanneer ik eind mei in Kefalonia ga wandelen, zal ik dan mijn SP speldje dragen Jan?
  De SP implementeert zich in Griekenland, hahaha!!!

  Reactie door kinkel — woensdag 4 april 2007 @ 10.45 uur

 37. Pool — woensdag 4 april 2007 @ 1.17

  Ik ben VVD-stemmer en alles wat ik daar opschrijf, heb ik hier ook al eens opgeschreven. Ik stem NIET SP alhoewel DE intentie sympatiek is en ik onderdelen steun ben ik geen SP-er. En het kapitalisme werkt evenals het socialisme niet maar beide systemen moeten gecorrigeerd worden door elkaar. En alhoewel nog niet perfect, gebeurt dat nu. Zo duidelijk?

  Maar jij hoort liever jezelf.

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 11.16 uur

 38. hebben ze in griekeland ook a-team?

  Reactie door b.a. — woensdag 4 april 2007 @ 11.27 uur

 39. Even een reactie op Marije.
  Met een ‘overgrote meerderheid’ zwaaien is altijd een zwaktebod. Waarom zou een overgrote meerderheid altijd gelijk hebben? De Telegraaf is de grootste krant van Nederland, maar dat wil toch ook niet zeggen dat het de beste krant van Nederland is?
  Ik blijf de opmerking van Jan Marijnissen over die ‘dikke plus’ een politieke miskleun van de eerste orde vinden. En dat moet hij dan ook niet schouderophalend afdoen met ‘een slip of the tongue’. En ook niet met de uitvlucht aankomen dat het ligt aan een verwarring die door journalisten is gesticht. Dan voel ik me als kritisch mens niet serieus genomen.
  Het beste wat een politicus (en niet alléén een politicus!) kan doen als hij een stomme fout maakt, is die fout erkennen, of anders duidelijk maken dat hij wél in zijn maag zit met dubbele nationaliteiten. Als wereldburger (die ook veel van Griekenland houdt en daar regelmatig verblijft!) vind ik dat uitermate kleinburgerlijk, maar dat had ik eerder al gemeld.

  Reactie door Anders — woensdag 4 april 2007 @ 12.06 uur

 40. @ 39 Anders

  Volgens mij slaat jou reactie niet op dit item,ik dacht dat het onderwerp “interview Telegraaf” al gesloten was.
  Ik vind het kleinburgelijk van je dat je er toch over door blijft zeiken, straks komt nog een groter probleem om een dubbele nationaliteit om de hoek kijken n.l……. het gval Maxima en hoe kleinburgelijk gaan we dit dan oplossen.

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 13.02 uur

 41. De volledige titel betekent:

  “Genoeg!
  -Het socialisme zet de tegenaanval in-”

  (Voor belangstellenden: de uitspraak is ongeveer (kan natuurlijk niet exact worden weergegeven):

  “Arketá!
  O sossialiezmós andepitíthettè”
  (-th- uitspreken als in het Engelse “tooth”, en accent op de tweede -i-)).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 4 april 2007 @ 13.21 uur

 42. Mooi, ook de vertaling in het (nieuw-)Grieks!
  Duidelijk is, dat men de vrijheid neemt wat betreft de vertaling van de titel..

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 4 april 2007 @ 13.25 uur

 43. Beste, brave Pool,
  kleinburgerlijk zijn die mensen die geen kritiek kunnen verdragen en die niet voor zichzelf kunnen denken. Ik reageerde overigens op een mailtje van Marije, dat nog wél over die bedenkelijke uitspraak van Marijnissen ging. Termen als ‘gezeik’ komen in mijn vocabulaire meestal niet voor, maar als ik even langs jouw mailtjes loop, dan heb je vandaag al weer heel wat ‘afgezeken’.

  Reactie door Anders — woensdag 4 april 2007 @ 13.51 uur

 44. Anders — woensdag 4 april 2007 @ 13.51

  Pool trapt liever op mensen in, dan de inhoud van argumenten te bekritiseren.

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 14.31 uur

 45. Beste Jan,

  Voor een bijzondere kijk op de hedendaagse neo-liberale politiek en waar deze “achterhaalde” ideeen vandaan komen, wijs ik je naar Adam Curtis, een Britse documentere maker
  Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Curtis

  Een aanrader is zijn laatste 3-delige documentary uit 2007
  The Trap – What Happened to our Dream of Freedom net vertooond op BBC 2

  Een echte oogopener. Je kan mij hier over benaderen…

  Reactie door bilogic — woensdag 4 april 2007 @ 14.39 uur

 46. Nou Anders , dan zijn er wel veel politici van dit en vorige kabinetten ; die kanjers van fouten hebben gemaakt : ze doen het af met sorry …..

  Vaak weten zij niet wat erop hun Ministerie gaande is , dat is toch wel echt kwalijk !

  Reactie door Fred — woensdag 4 april 2007 @ 20.55 uur

 47. Anders en Harms gaan trouwen ? of misschien een tweemans partij om samen recht te zetten wat recht is …..

  Reactie door Fred — woensdag 4 april 2007 @ 20.56 uur

 48. Zijn jullie tijdelijk en flexible ingehuurd door de tegenpartij ?

  Reactie door Fred — woensdag 4 april 2007 @ 21.23 uur

 49. @ 43 Anders

  Kleinburgelijk ????? nou ja , het zal wel, maar wat betreft het zeiken bedoel ik dat die paspoorten kwestie op elk item de kop op steekt, en dat vind ik gezeik, en ik vind van mezelf dat ik vandaag nog niet zoveel heb afgezeken er kan nog wel wat bij.

  @ 46 t/m @ 48 Fred

  Bedankt voor je support, uiteindelijk ben je ook uit het goede hout gesneden, trouwens hoeveel paspoorten heb jij ????? toevallig toch geen Argentijns over, ik wil wel ruilen tegen een Poolse.

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 21.48 uur

 50. De ‘gewone’ man bestaat wat mij betreft niet. Het is een etiket dat deze persoon zichzelf heeft opgeplakt. Hij heeft van jongs af aan, ook mede de schuld van onvolledig onderwijs, voor een beroep gekozen dat zeer laag betaalde, zeer zwaar werk is en hem het gevoel geeft dat hij de voetveeg van de grote macht is. Ik vermoed dat dat deels komt omdat zijn talent om te ondernemen/vechten niet of nauwelijks is ontwikkeld en dat hij daardoor ook niet in staat is een brug te slaan naar een beter leven. Ik vindt dat deze groep zichzelf te kort doet. Het is niet een kwestie van mindere of betere groepen mensen. Maar meer een kwestie van mindere of betere mentaliteit. Volgens mij heeft hij of zij genoeg in zich om zichzelf van een beter leven te voorzien. Een mentaliteit is van jongs af aan bij te brengen, maar ook op latere leeftijd. Als we deze groep mensen aan de onderkant echt willen helpen, moeten we investeren in (bij)scholing en kansen voor deze groep. Zij denken dat ze niet genoeg talent hebben en noemen zich gewoon, maar wat mij betreft is dat onzin. Domme mensen bestaan niet, behalve degenen die denken dat ze te oud zijn om te leren of genoeg bij geleerd hebben of denken dat ze geen talent hebben. Iedereen heeft talent ergens voor en kan dat ontwikkelen. Degenen die hun talent optimaal benutten zullen het meeste succes hebben. En dat is iets wat je kunt ontwikkelen lijkt mij. Of het nou talent met de handen is of talent met het hoofd. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat ‘gewone’.

  http://www.samenwerkenaannederland.nl/economie/discussie/algemeen/investeer-in-de-gewone-man?func=rate;rating=1#id-p3WSt3i8PnJjfshac4PZQ

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 21.49 uur

 51. @ 50 C Harms

  Het blijft tobben met jou…

  ……Natuurlijk kunnen de moeilijke maatregelen nu ook beter genomen worden. Maar om de tegenstanders daarvan niet tegen dit bericht te laten stemmen hoop ik dat de voorstanders daarvan hun mening daarover in de reacties laten doorschermeren.
  Waarom moet ik nu steeds voor webmaster of schoolmeester spelen? ….

  C Harms

  U bent een dwangneuroot en heeft een gespleten persoonlijkheid, u doet net of u GOD bent en iedereen hier uw hersenspinsels wil opdringen.
  Gelukkig zijn er nog normaal denkende mensen die hier niet in trappen.
  Ik heb al uw bijdrages hier gelezen, en ik constateer dat u discrimineer, mensen vernederd en generaliseer.
  Iemand met een minder opleiding duwt u in een hokje, u behandeld deze mensen als tweederangs burgers.
  Mensen kiezen niet om laag betaald te worden, nee mensen worden door die ratten van werkgevers laagbetaald, het liefst hebben deze ratten de arbeiders kado.
  Dan constateer ik ook dat u denkt alle wijsheid in pacht te hebben, helaas moet ik u er weer op wijzen dat dit soort persoonsverbeelding een verschijnsel is wat alleen bij shyzofrene mensen voorkomt, dus meneer C Harms … wie bent u.

  Reactie door Pool — donderdag 5 april 2007 @ 10.22 uur

 52. Nee C. Harms, het moet eens afgelopen zijn dat het gewone niet mee als gewoon wordt gezien en meer beter best wel. Dat maakt een mens ongelukkig C. Harms. Je kunt nog zoveel willen en je daar 100% voor inzetten maar niks is zeker in het leven. Het leven is dat wat je niet gepland hebt en een enkeling heeft een leven met alles erin wat hij/zij wenst. Je hebt namelijk niet overal controle op en dus ook niet over je lichaam. Je kunt vandaag doodziek worden, sterven, gehandicapt worden…Mijn advies: waardeer het leven, wees eens dankbaar voor alles wat je hebt en wat je al hebt mogen meemaken. Ik ken mensen die zielsgelukkig zijn omdat ze hard werken en dat met hun handen. Deze mensen hoeven niet meer beter best maar wel een inkomen waar je van kan leven. De overwaardering voor in mijn ogen nutteloos papier werk at elke robot kan doen moet maar eens anders. Hoeveel mooier is het om echt iets te betekenen voor mens, dier en milieu? Ik denk veel mooier dan klompen met goud en materiaal waar mee gepronkt wordt. C. Harms, mijn advies is ook om mensen in hun waarde te laten en te erkennen dat niemand gelijk si en iq verschillen bestaan.

  Reactie door cynthia — donderdag 5 april 2007 @ 11.23 uur

 53. Wie ben jij om te oordelen?

  Reactie door cynthia — donderdag 5 april 2007 @ 11.24 uur

 54. C. Harms de SP is niet het socialisme, ik weet het het is lastig om te bevatten!!

  Reactie door cynthia — donderdag 5 april 2007 @ 11.24 uur

 55. De SP is sociaal en heeft als meetlat: gelijkwaardigheid ( in behandeling en qua kansen, rechtvaardigheid en solidariteit, omdat het leven niet altijd gaat zoals je het wilt hebben)

  Reactie door cynthia — donderdag 5 april 2007 @ 11.25 uur

 56. HARMS

  Nou heb je voor Tompoes(tompouce), Human Resource Management,etc.etc. op Wikipedia
  gesnuffeld je algemene ontwikkeling is dus behoorlijk laag.
  Zoek nou ook eens op die kennis-sites naar
  de betekenis van socialisme,democratie en
  intermenselijke communicatie want van al deze zaken heb je geen kaas gegeten(om te willen weten wat kaas is kan je http://www.recepten.nl raadplegen))
  Harms blijf nou geen nonsens op de SP site
  spuien, oke het is om te lachen maar daar hebben Andre van Duin,JPB en van Baalen al voor)
  Socialist als ik ben wens je ,echt gemeend, een uitermate plezierig paasfeest.

  Reactie door Joop Geel — donderdag 5 april 2007 @ 12.05 uur

 57. @ C. Harms (51):

  Je gooit het louter op individuele aspecten, b.v. “mentaliteit”. Het is beter dat je je eens meer verdiept in economische en sociologische aspecten, sociale groepen en processen, enz. Dan kom je niet meer met zo’n volstrekt eenzijdig verhaal aan.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 5 april 2007 @ 12.17 uur

 58. Olav Meijer /cynthia

  Ik heb daar toch ook al GENOEG over gezegd. Kijk eens in de archieven van dit weblog of op http://www.samenwerkenaannederland.nl/internationaal
  Veel VVD van mij, maar ook wel SP

  Julie zien alles van 1 kant en 1 partij

  Reactie door C Harms — donderdag 5 april 2007 @ 15.15 uur

 59. Misschien krijg ik nu veel kritiek op mijn onderwerp, maar de basis voor gebrek aan respect en begrip is de doorgeslagen vrijheid van onderwijs.

  Ik zou graag zien dat elke inwoner in Nederland tot zijn 20ste naar een school ging die onderwijs gaf in elke religie, elke cultuur, elke politieke stroming, elke geschiedenis. etc

  De basis voor respect voor elkaar en deze wereld begint natuurlijk in het gezin, maar ook op school. Rijk en arm, gelovig en niet gelovig, zwart en blank, politiek-links of rechts en-ga-zo-maar-door, zouden objectief en volgens richtlijnen, waar elke partij/stroming (met uitzondering van de extremen) zich in kan vinden, moeten worden onderwezen over alles wat men moet weten om wereldburger te worden en om respect/begrip te krijgen voor anderen. Iedere partij moet een kans krijgen een inbreng te doen, zodat school een afspiegeling wordt van de samenleving.

  Ben ik tegen de vrijheid van godsdienst en voor staatsonderwijs? Niet helemaal, want vanaf iemand zijn 20ste mag iedereen gewoon naar een school gaan naar vrije keuze met een vrije doelstelling als ik het mocht zeggen. Ik ben wel tegen het onstaan van groepen en een grote kloof tussen deze groepen. Ik ben ook tegen het ‘hersenspoelen’ van kinderen. Godsdienstlessen prima, maar dan wel met een bredere /objectieve kijk met ook die van de atheisten en humanisten. Mensen moeten van elkaar leren. En laat kinderen zelf dingen ontdekken en kiezen.

  Ben ik tegen bijzonder onderwijs? Als het om bijzonder talent gaat of juist om kinderen die extra begeleiding nodig hebben: Nee, daarvoor blijft ander onderwijs belangrijk!

  Ben ik links? Op dit punt wel een beetje. Of beter gezegd steun ik de SP een beetje. Op de meeste andere punten ben ik tegen hun gedachtengoed. Ik ben echter wel van mening dat de beter bedeelden een plicht hebben om elk kind dat geboren wordt een goede toekomst met kansen te bieden. Het kind mag niet de dupe worden van het inkomen of geschiedenis van ouders en moet alle kansen krijgen zich te ontwikkelen. Elke groep kan onmisbaar talent hebben, dat door geld-en groepkwesties verloren gaat. Wat iemand dan vervolgens met zijn/haar talent en kennis doet, is zijn of haar keuze.

  Het gaat erom dat de kloof tussen rijk en arm niet zozeer kleiner wordt door gelijk verdelen van geld en inkomen, maar wel door kennis en kansen voor iedereen toegankelijk te maken. Bovendien moeten we respect krijgen voor elk mens op aarde en uiteraard de aarde zelf en dat begint toch door kinderen met elkaar laten opgroeien en van elkaar te leren. Waar ze ook vandaan komen!

  http://www.samenwerkenaannederland.nl/veiligheid/discussie/algemeen/multiculturele-openbare-school#dl_pqb5MppjEOmG0gG6gTw

  Reactie door C Harms — donderdag 5 april 2007 @ 15.17 uur

 60. @ 59. Reactie door C Harms — donderdag 5 april 2007 @ 15.17

  Ok, C.Harms….Wanneer begin je?

  Reactie door franslj — donderdag 5 april 2007 @ 15.51 uur

 61. @59 Harms.

  Ja , sorry hoor beste man, je postings worden langer,je gaat meer woorden gebruiken om je gelijk trachten binnen te halen, ik gun het je hoor,maar je zit er zover naast,van je betoog deugt echt niets hoor.
  Lees nou eens rustig de commentaren op je
  eerdere postings,je zult merken ,dat de mensen die nog met je in debat gaan behoorljk weten waar zij het over hebben.
  En scherm nou niets steeds met wat Wikipedia
  schrijft, veel van wat daarin staat hebben
  wij van school meegekregen.

  Reactie door Joop Geel — donderdag 5 april 2007 @ 15.56 uur

 62. Hallo meneer Marijnissen,

  Ik weet dat je het ontzettend druk hebt…
  Maar toch kan ik de volgende vraag niet onderdrukken:
  Kun je niet wat vaker reageren op reacties in je eigen blog…?
  Ik ben me ervan bewust dat dit een publiek forum is waarvan (o.a.) jij de onderwerpen aanlevert, maar een klein beetje meer interactie zou ik érg op prijs stellen.
  Verder natuurlijk mijn complimenten voor je leiderschapskwaliteiten en je harde werk!
  (en ik ben er voor het gemak maar vanuit gegaan dat ik je mag tutoyeren)

  Met zeer vriendelijke groeten,

  Reactie door Jeroen Westrum — donderdag 5 april 2007 @ 19.27 uur

 63. Oww ja… en natuurlijk van harte met deze nieuwe vertaling.
  Hopelijk haalt ‘Tegenstemmen’ de Da Vinci Code, Harry Potter en zelfs de Bijbel nog eens in qua oplage! ;-)

  Reactie door Jeroen Westrum — donderdag 5 april 2007 @ 19.29 uur

 64. Beste Pool , wat kost een Pools paspoort ? Kunnen we er paar honderdduizend inkopen voor een zachtprijsje : dat kunne we daarmee de Nederlandse arbeider helpen aan werk .
  polen schijen geen CV ‘s nodig te hebben en bovendien geldt de leeftijddiscriminatie niet voor hen .

  Reactie door Fred — donderdag 5 april 2007 @ 19.44 uur

 65. Essent-Topman Michiel Boersma heeft een aandelenbonus van 1,3 miljoen euro afgewezen. Boersma zou de bonus krijgen als energiebedrijven Essent en Nuon succesvol fuseren

  Bestuursvoorzitter Boersma heeft het geldbedrag afgeslagen omdat hij, naar eigen zeggen, het belang van Essent vooropstelt en het overleg over de fusie niet wil belasten. Boersma hoopt met zijn gebaar ook een einde te maken aan de telkens oplaaiende discussie over hoge beloningen van bestuurders van energiebedrijven.

  Goede doelen
  De raad van commissarissen van Essent geeft het geld uit de aandelenbonus van Boersma aan goede doelen. In juni 2005 werd de helft van zijn bonus ook al een keer verdeeld onder goede doelen.

  De gulle gift van Boersma valt samen met de op handen zijnde splitsing van de vier energiereuzen. Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) wil dat de grote Nederlandse energiebedrijven Nuon, Essent, Delta en Eneco gaan splitsen.

  Opheldering
  Ze moeten dan wel hun netwerken afstaan en zich alleen richten op stroomopwekking en energieverkoop. De energiegiganten hebben Van der Hoeven om opheldering gevraagd.

  Begin februari gaven Boersma en Ludo van Halderen (Nuon) aan de energiebedrijven te willen samenvoegen. Op die manier denken ze zich beter staande te kunnen houden op de steeds verder liberaliserende Europese energiemarkt.

  Door Saïna van Breda

  Reactie door C Harms — donderdag 5 april 2007 @ 22.28 uur

 66. @ 58 C Harms

  Je weet ook niet van ophouden,…lees nou zelf eens wat je allemaal beweert….

  …….Je moet niet in weblogs en forums investeren, want dan krijg je de mening van de straat en de kroeg en die zijn ongenuanceerd, onbeschaafd en vol met spelfouten en zeggen dingen die nergens op slaan etc?.
  Het gevolg is types die lukraak een mening/berichtje plaatsen en meestal het debat verkwanselen…….

  En dan begint zijn hersenspinsels weer op te spelen

  …..Deze weblog moet het begin worden van directe, transparante en betrokken politiek. Het gaat er daarbij niet om dat de regering alles hoeft over te nemen wat men zegt ……

  C Harms, ik geef je nog een advies, neem eens een paar weken rust, geen weblogs meer bezoeken, je verre houden van politiek en economie want je begint door alle weblogs bij te houden wel heel erg raar te reageren.
  en zodoende de realiteit uit het oog te verliezen.
  Volgens mij ben je heel eenzaam, en je zal ook wel geen vrienden hebben waar je eens over normale dingen des levens zou kunnen praten, mee uitgaan enz. enz. een relatie met een vrouw/man zal je ook wel niet hebben, want als je in het dagelijks leven dit ook jou opstelling is dan wordt het een zware last om jou om je heen te hebben.
  Denk er eens na dit paasweekend waar jij staat in de maatschappij, en kijk eens lang in de spiegel en vraag af of jij dat wel ben die je daarin ziet.

  Reactie door Pool — vrijdag 6 april 2007 @ 0.45 uur

 67. Pool —

  Gooi je nu weer op een andere strategie? Meneer de adviseur weet het weer beter? Jij bent type socialist dat het liefst terug wil naar de vorige eeuw. En met zulke types valt zowiezo niet te discusseren.

  Reactie door C Harms — vrijdag 6 april 2007 @ 7.12 uur

 68. Pool verdraait. Dit wat ik zeg:
  Ben ik het dan eens met al die mensen die zeggen; Je moet niet in weblogs en forums investeren, want dan krijg je de mening van de straat en de kroeg en die zijn ongenuanceerd, onbeschaafd en vol met spelfouten en zeggen dingen niet nergens op slaan etc? Nee, ik ben het daarmee oneens en vindt deze directe communicatie juist een groot goed.

  Reactie door C Harms — vrijdag 6 april 2007 @ 7.17 uur

 69. http://www.samenwerkenaannederland.nl/samenleving/discussie/algemeen/school-de-vervuilende-bezoekers-van-deze-site

  Reactie door C Harms — vrijdag 6 april 2007 @ 7.19 uur

 70. 67 en 68

  Harms, ik weet niet hoe oud je bent, (voor de goede orde ik ben 77 jaar (1929)maar
  stop nou met die flauwekul.
  Als je om 07.12 uur al bezig bent om je antwoorden aan de diverse posters te formuleren dan ben je toch stressy bezig,of vergis ik me nou?
  Rond zeven uur is het toch tijd om het ont-
  bijtje voor je partner,je moet natuurlijk wel
  een partner man/vrouw,never mind, hebben, te maken en de krant uit de bus te halen,etc.
  Morgestond heeft toch goud in de mond….toch?
  Je verwijt Pool naar de vorige eeuw terug te
  willen, heeft die een mazzel, vandaag 2000 jaar geleden werd er iemand aan het kruis genageld, heeft Pool dus nog geluk dat je hem niet verwijt 2000 terug te willen.
  Ik persoonlijk vind je postings best leuk
  maar alleen leuk zijn op de SP logs is
  natuurlijk niet de bedoeling, trek je plan
  en knock it off.
  Het beste en prettig of goede pasen.

  Reactie door Joop Fontein — vrijdag 6 april 2007 @ 10.24 uur

 71. @69 C Harms,

  Djiezzz, je verwijst daar echt naar geenstijl.Is de URL van die site geen veeg teken….

  Reactie door Lisette — vrijdag 6 april 2007 @ 12.48 uur

 72. Ehmmm..C Harms dit is het weblog van de SP en dus hier komen ook mensen die achter de standpunten van de SP staan en mensen die deze punte en visie verdedigen en dat lijkt mij logisch..jou niet dus?
  Wat is jouw doel?

  Reactie door cynthia — vrijdag 6 april 2007 @ 15.58 uur

 73. Lisette — vrijdag 6 april 2007 @ 12.48

  Tuurlijk……….GeenStijl. Kom ik naast die link de boven staat ook langs.

  Reactie door C Harms — vrijdag 6 april 2007 @ 18.17 uur

 74. cynthia — vrijdag 6 april 2007 @ 15.58

  Jullie vallen in de herhaling. Jullie verdiepen je niet in andere meningen. Jullie denken zwart/ wit.

  Reactie door C Harms — vrijdag 6 april 2007 @ 18.20 uur

 75. @C Harms,

  C Harms
  2 april | 10:05

  U heeft mijn betoog niet goed gelezen. Ik heb het niet over mening die wegehaald moeten worden. Ik heb het over de presentatie en de manier waarop. Ik heb het over types als 1 april-grapje en die een titel plaatsen, maar vervolgens geen verhaal hebben en die iemand een zak noemen en verder niet uitleggen waarom en waar ze mee zitten. Iedereen die de regering afkraakt zoals de oppositie in de tweede kamer, dat is welkom. Geen ordinaire nutteloze scheldpartijen, maar argumenten voor of tegen en alternatieven. Als U goed deze site checkt, dan kunt dat met uw opleiding dat begrijpen. Maar ja, uw reactie zegt veel over U en hoe U die opleiding heeft begrepen. Hopelijk ziet U wat ik bedoel niet meer, want dan heeft men geluisterd. Ik bezoek meer weblogs/forums en ik weet wat rotzooi is. Bezoek eens GeenStijl. Goede site en veel is geen rotzooi mits het niet op de wat serieuzere sites zoals dit wordt geplaatst.

  Dit is wat je zelf hebt gepost of niet?

  Reactie door Lisette — vrijdag 6 april 2007 @ 19.20 uur

 76. OOOOH, bedoelde je dat….

  Zoals ik steeds zeg; ik haal mijn opvatting uit elke pokitieke stroming. Op sommige punten denk ik links, maar vaker rechts. Ik ben ook niet voor niets VVD-stemmer. Alleen ben ik meer geintereseerd in jullie motivaties en opvattingen, dan de meeste VVD-luitjes die hier binnen komen stormen en dan net als jullie vertellen hoe belachelijk en hoe onzinnig en hoe idioot de opvattingen zijn van degenen aan de andere kant van het politieke spectrum. Ik hou liever van een leuke en beleefde discussie, ook al hopen we dat onze eigen partij de grootste wordt. Ik wil niet alleen maar 1 kant van het verhaal zien, anders dan jullie misschien.

  De GeenStijl bezoekers neem ik heel vaak met een korreltje zout, anders dan jullie. En dat (wat jullie berichten)vindt ik soms heel verontrustend………
  Dat laatste heeft helemaal NIETS te maken met hetgeen waar jullie voor en tegen opkomen/strijden.

  Reactie door C Harms — vrijdag 6 april 2007 @ 19.48 uur

 77. @76 C Harms,

  Nee hoor andere meningen zijn goed voor mij en af en toe denk ik ‘ok die (hij/zij) heeft een punt’. Ik ben het op de meeste punten eens met de SP.

  En als ik het bij nader inzien fout heb ben ik ook niet te belabberd om het toe te geven.

  Ik ga ook niet in discussie op punten waar ik weinig van af weet, ik lees ze wel maar post er niet.

  Ik heb vaak het idee dat u vooral de theorie aanhangt terwijl het in de praktijk wel eens anders uitpakt. Misschien zou u eens van u olympisch af kunnen dalen? Gewoon een suggestie en niet lullig bedoeld!

  Reactie door Lisette — vrijdag 6 april 2007 @ 22.27 uur

 78. @76 Harms

  Beste man hoe meer ik je onnozele postings lees hoemeer medelijden ik met je krijg..
  Man wat ben jij een onnozel figuur.
  Je enorme onvermogend denkvermogen is eigenlijk levensgevaarlijk.
  Als ik jou was zou ik toch eens contact opnemen met e.o.a.psychiater.
  Ongelooflijk wat een enorme domme doordrammer u bent.
  Is er nou niemand in je omgeving die jou tegen jezelf beschermt.
  Ik tref je soms op logs op een anderse site
  maar je bent steeds schizofreen bezig en
  bevuilt eigenlijk de logs.
  Weet je eigenlijk zelf wel waar je mee bezig bent?????????????????

  Reactie door Joop Fontein — vrijdag 6 april 2007 @ 23.15 uur

 79. @78 Joop Fontein

  Ik ben het met je eens, Joop!
  Alleen ik kan onmogelijk op C Harms reageren. Ik verveel me als ik zijn reacties lees. Ze zijn saai en missen in alles het hart. Hij zal nog wel een tijdje doorgaan met het zgn ‘tegenwichtje’ te spelen. (geeuw)

  Reactie door Gloria — zaterdag 7 april 2007 @ 1.32 uur

 80. 76 Harms.

  Dus je bent een eenvoudige meeloper,pakken wat je pakken kunt.
  Mag ik dat onbetrouwbaar noemen of beter gezegd meehuilen met de wolven in het bos
  maar zelf uit het bos blijven,een beetje klef
  of beter gezegd een beetje ERG klef.

  Reactie door Joop Geel — zaterdag 7 april 2007 @ 13.32 uur

 81. Ja C Harms, jij weet alles beter en dus heb je gelijk dat ik alles zwart/wit zie! Heb je nog meer inzicht voor mij?

  Reactie door cynthia — zaterdag 7 april 2007 @ 18.10 uur

 82. Als ik alles beter wist, dan was ik hier niet. Volgens zijn jullie meelopers en allesweters, want jullie blijven hier hangen en alles bestrijden wat anderen zeggen. Verdiepen jullie je ook niet eens in de sites van andere partijen? Of is het alleen maar SP?

  Reactie door C Harms — zaterdag 7 april 2007 @ 18.46 uur

 83. @82 C Harms,

  Zie eerder bericht, dus ja ik verdiep me in andere politieke programma’s en heb er weinig symphatie voor.

  Waarom probeert u SP aanhangers te ‘bekeren’ heeft u het nog niet door dat dat verspilde moeite is? Voor mij is het alleen ergernis en als ik andere reacties lees niet alleen voor mij.

  Hou u zelf eens een spiegel voor dan zal u zien dat diegene die niet na wil denken C Harms is…

  Reactie door Lisette — zaterdag 7 april 2007 @ 22.24 uur

 84. C. Harms, nu ga je weer niet in op bijdragen zonder de bal terug te ketsen. C.harms wat is je doel op deze site? En net als Lisette en ik denk nog veel meer sp leden kijk ik ook naar programma`s en standpunten van andere partijen maar de glossy woorden stuiten mij tegen de borst. Het gaat mij om inhoud en dat kan ik bij de SP vinden. Ook de mogelijkheid om je mening te geven in informatie met elkaar te wisselen vind ik iets wat normaal zou moeten zijn in een zogenaamde democratie. C. Harms, ik denk dat jij de enige bent die niet verder wil kijken en het is ongepast om dit op anderen te projecteren als je niet zeker weet of mensen wel of niet zich informeren.

  Reactie door cynthia — dinsdag 10 april 2007 @ 23.04 uur

 85. C. Harms, ik denk ook dat je vergeet dat er aardig wat mensen zijn die op deze site hun ervaringen delen! Kortom: alle ellende in dit land wordt beleefd/meegemaakt en daarmee gezien en gevoeld. Dat ontkennen geeft slechts aan dat diegene die dat niet ziet niet goed ziet en het niet meemaakt of meegemaakt heeft en ook niet de interese heeft zich te verdiepen. Je kunt wegkijken maar daarmee los je geen problemen op en met name de VVD slaat hiermee de plank volledig mis als je het mij vraagt. Het niet kunnen/willen zien dat het heilige kapitalisme/liberalisme schaduwkanten heeft en deze schaduwkanten afdoen als niet van belang is naief. De criminaliteit zal stijgen en dat is zeer zeker ook nadelig voor mensen met een volle beurs!!Verder ben ik tegen geloof en politiek, dat zou los van elkaar moeten staan aangezien wij allemaal anders zijn en er zeer veel geloven zijn…
  De PVDA vind ik erg goed in het bedenken van nepoplossingen met het gevolg: veel te veel bureaucratie en Groen-links is volgens mij de weg kwijt vanaf het moment dat zij de grondwet een goed plan vonden en sociaal oudbollig gingen vinden.

  Reactie door cynthia — dinsdag 10 april 2007 @ 23.11 uur

 86. Aanvulling: de PVDA is ook niet meer sociaal en ik denk dat dit komt doordat geld hebberig maakt. Geld maakt meer kapot dan mij lief is

  Reactie door cynthia — dinsdag 10 april 2007 @ 23.12 uur

 87. gelukkig is er in Griekenland de KKE, kommunistou kommatos helladis.
  Was je daar op hun uitnodiging, Jan?

  Reactie door een belg — donderdag 12 april 2007 @ 19.09 uur

 88. Voor de liefhebbers hier de vertaling van de voorkant en de rechterflap van het boek van Jan. De tekst op de achterflap is van Tony Benn. Ik kan hem helaas niet goed ontcijferen omdat de lettertjes te klein zijn en bij vergroting alleen maar blokkeriger worden. Komt ie…

  Voorkant, Grieks (de 8 staat voor theta):

  Arketa!
  O Sosialismos antepiti8etai
  Antilogos

  Nederlands:

  Genoeg!
  Het socialisme in de tegenaanval

  Uitgeverij: Weerwoord

  [noot: epiti8emai is een werkwoord met een hele oude vervoeging die nog op het oudgrieks teruggaat. Het is een passief/medium vorm met een actieve betekenis: aanvallen.
  Met anti- ervoor krijg je: tegenaanval]

  Rechterflap, Grieks (h is de eta):

  O Gian Marenisin einai o hgeths tou Sosialistikou Kommatos
  ths Ollandias. Me bash ta apotelesmata twn eklogwn tou 2006
  to SK einai to trito se isxu politiko komma ths xwras.

  Nederlands:

  Jan Marijnissen is de leider van de Socialistische Partij van Nederland. Op basis van de resultaten (uitslagen) van de verkiezingen van 2006 is de SP de derde politieke partij in sterkte van het land.

  —-

  Ik werk nog aan de linkerflap, maar eigenlijk hoop ik het boek ergens te kunnen aanschaffen, zodat ik niet m’n ogen hoef te verpesten…

  KKE staat voor Kommounistiko Komma Elladas, dwz Communistische Partij van Griekenland. Voor de liefhebbers: http://www.kke.gr. Beetje oud-communistisch.

  Ernesto

  Reactie door Ernst Raedecker — maandag 16 april 2007 @ 15.48 uur

 89. c harms
  het lijkt wel of je uit g.t.s.t. komt
  wat een onzin.
  ik ben er trots op dat ik een gewone man ben.
  en geen zakkenvuller over de rug van andere mensen, en ik heb mijn eigen mening. die ik uit mag spreken , want dat is democratie,
  ook proberen we hier om de democratie weer terug te krijgen.
  dat een kok niet voor alle monden kan koken
  dat is begrijpelijk. maar nu vinden we het geen een van allen lekker,
  daarom hebben we geen zin in onsamenhangend geleuter, van iemand die met alle winden meewaait.

  Reactie door h van de panne — donderdag 19 april 2007 @ 3.34 uur


 • Het land in

 • Foto