7500 klachten over nieuwe leren

De jongerenorganisaties LAKS en LSVB hebben vrijdagochtend 7500 klachten over ‘het nieuwe leren’ aan minister Plasterk en staatssecretaris Bijsterveldt van Onderwijs overhandigd. (NOS)

Het nieuwe leren ligt al lang onder vuur, klachten van docenten en studenten zijn niet van de lucht. Het is aan minister Plasterk om nu vaart te maken en het onderwijs weer terug te geven aan de leerkrachten in plaats van de ‘onderwijsvernieuwers’. We zullen hem daar flink mee helpen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 30 maart 2007 :: 19.57 uur

85 Comments

85 reacties

 1. Zojuist Balkenende hierover gehoord bij een vandaag.Was om te huilen hoe hij aanvankelijk overal omheen draaide en niet verder kwam dan dat de onderwijsmensen erg goed hun best doen.Toen hij wat later er niet meer onderuitkwam omdat hij met de uitkomsten van de een vandaag enquete om zijn oren werd geslagen ( ruim 70 % van onderwijsmensen vinden dat het onderwijs achteruitgeboerd is!), kwam Balkenende tot de conclusie : onderwijsmensen moeten hun eigen verantwoordelijheid nemen.
  Dat is in ieder geval weer een oplossing a la Balkenende die niets hoeft te kosten.
  Plasterk neem maatregelen, want alleen maar zeggen ” we zijn misschien een ietsje te ver doorgeschoten” is het understatement van het jaar wat onderwijs betreft.
  Positief van Balkenende was dat hij toegaf dat er te veel geld naar de managers is gegaan.
  Maar gebeurt hier iets mee?

  Reactie door henk — vrijdag 30 maart 2007 @ 20.42 uur

 2. Heb ik vandaag in mijn buurt al gedaan met puberale relschoppers van zowel het vmbo als gymnasium. In feite kwam het neer op een beetje jennen voor je plezier en vooral verveling.
  Een lang gesprek over alles, eisen, zin en en onzin over onderwijs, waren ze het er mee eens dat ze eigenlijk geen genoegen hadden met het onderwijs dat ze kregen.
  Het was naar zeggen het meeste verneukerij van de school om modules afgetekend getekend te krijgen zonder dat dit klopte met hun inzet of capaciteiten.
  Zowel gymnasium als VMBO dus!
  Het nieuwe leren!

  Reactie door maria — vrijdag 30 maart 2007 @ 20.54 uur

 3. Heb bijna 40 jaar in het onderwijs gewerkt, 10 jaar in het basis- de rest in het VMBO-onderwijs, met steeds minder plezier, wat zijn reden vond in de toenemende vergadercultuur en de drammerij van onderwijsvernieuwers, die zo gesteund werden door mn de PvdA (Netelenbos, bbrrr). Ben blij dat er nu een heftige reactie op lijkt te komen, waardoor er voor mijn huidige collega’s (en daardoor natuurlijk ook voor hun leerlingen) weer perspectief kan komen.

  Reactie door Ton — vrijdag 30 maart 2007 @ 21.15 uur

 4. Het glas is behalve half leeg ook half vol. Met name in het basisonderwijs gebeuren ook hele mooie dingen.
  Er komt een nieuwe lichting aan. Met gebreken, maar ook met goeie iniatieven. Laten we niet afbranden, maar vooral opbouwen en ondersteunen.

  Reactie door peterter — vrijdag 30 maart 2007 @ 21.26 uur

 5. Enigszins gechargeerd gesteld, zijn er de afgelopen 30 jaar oplossingen voor het onderwijs gezocht, terwijl er geen ander bijbehorend probleem was dan dat overijverige bewindslieden anders hun naam niet in geschiedenisboekjes zouden kunnen terugvinden. Intrinsieke onderwijsvernieuwing is slechts mondjesmaat nodig geweest en had beperkt kunnen blijven tot het benutten van technologische vooruitgang, zoals de komst van het internet, meer als aanpassing/bijsturing dan (wezenlijke) vernieuwing.

  Maar nee, er moest worden vernieuwd om de vernieuwing. Nieuw was synoniem met beter, zo werd ons in die – destijds tamelijk onmondige – samenleving aangepraat.
  (Ik zit – geloof ik – nog steeds wat te chargeren, hoor…)

  Zie nu. Nieuw blijkt niet synoniem te zijn met “beter”. Wat het Nieuwe Leren wordt genoemd, is niet meer dan een verbloeming van tekortkomingen om met goed fatsoen te kunnen terugvallen op Oude Zakken, die wísten/wéten wat lesgeven was. Die beseften, dat “Leren” per definitie over “Nieuw” gaat. (Alles, wat een kleuter van 4, bijvoorbeeld, leert, is immers nieuw voor die kleuter, toch?)

  Volgens mij moeten we dus aansturen op Oud Leren in Nieuwe Zakken… Alle lof voor dat Oude Leren, maar eveneens álle gebrek aan vertrouwen in onze Nieuwe Zakken.
  (Ik zit nog steeds wat te chargeren, hoor…)

  Reactie door Wilbert — vrijdag 30 maart 2007 @ 22.19 uur

 6. uit onderzoek komt naar voren dat kinderen in de pre- en puberteit meer filosofie willen.dat lijkt me ook stukken beter dan in die kwetsbare leeftijd al een profiel te moeten kiezen.
  hier wat losse quotes uit een beschouwing over individu/leren/denken:
  * Maria Montessori: ‘’help mij het zelf te doen’’.
  Kees Boeke : ‘’opvoeden is het kind helpen te worden wat & wie het al is”.(excistentie = ex sistere = come into being,).
  (efficiency=make a thing what it is).. De beta en de alfa kant synthetiseren . Er is een demarcatie van de wetenschap gaande .
  Omdat in alle onderwijs van vroeger t/m nu veel in het teken van klassikale algemene ontwikkeling stond wil ik de nadruk leggen op de individualiteit, waarbij ik niet wil ontkennen dat er wel degelijk een gemene deler is; we zijn allemaal mens. Onver’schil’ligheid remt dus ont-’wikkel’en. Dit geldt ook voor docenten; ik denk dat motiveren,instinct appeleren en excistatio-staat-geven de passie en de inzet bij de leerling genereren.
  (motivatie= beweegreden,motor=>move, instinct=natuurdrift,aansporing,ingeving,en stigare= aanvuren, excistatio=het wekken,beroep doen op).
  Ik denk dat ik niet denk- niet als actief constructivistisch proces.
  Ik krijg gedachten, ideeen, meestal in woorden,(dat komt omdat we een spraakcentrum hebben),ook in beelden, en ook in klanken.
  ( Dit ‘’krijgen’’ geeft overigens wel meetbare activiteit).
  Daaruit pik ik de voor mij momenteel contextueel relevantste en aantrekkelijkste. Niet als 1 enkele gedachte of oplossing; vaak ook als geheel. Dit kiezen is individu gebonden; maar net hoe jouw predispositie is, en wat jij relevant vindt. Intelligentie betekent letterlijk inter-legere; tussen regels/beelden ‘’lezen,uitkiezen’’. Legere is dus ook licht; zonder licht kun je niet zien. En aangezien er vele intelligenties en predisposities zijn is er geen kind of mens gelijk aan de ene kant. De ‘’persoonlijke’’ ontwikkelings processen die door diverse mensen in tijdslijnen beschreven worden laat ik hier buiten beschouwing- immers men is nooit te oud..om..,
  Colin Campbell schreef het boekje ‘’the shopping experience’’ . Jij kiest uit waar je jezelf in her-kent. Wat bij jou hoort.Zo is het ook met het kiezen van een lekker geurtje t/m een partner. Zo gaat het volgens mij ook met leren; adaptie/identificatie middels resonantie van wie jij al bent; ‘‘daar wil ik het mijne van hebben’’.
  Vandaar dat ik het heb over ver/her-inneren, ver/her-kennen, ge-weten.Leren is het spoor volgen.proces verloopt via:
  1-lezen/licht(legere),
  2-weten/kennen(co-noscere),
  3-voelen/geWAARworden(sentire),
  4-en als gewenste* 4-e :doen/maken/handelen(facere / agere).
  +
  individu welke harmonieert/accordeert/resoneert/reflecteert met x & y.
  nog 2 sequensen ;
  1- voordoen/nadoen/meedoen/zelf doen
  2- wat doet ‘’het’’ met mij/wat doe ik daarmee/word ik daarin bekrachtigd/wat doe ik daar dan weer mee
  Uitgaande van een individuele gestallt waarin al memes aanwezig zijn die tot een facticiteit kunnen komen door multi-associabele transitionele ver-herkenning/ver-herinnering via bovenstaand schema, waarbij automatisch optimale compressie op visueel/auditief/emotioneel/kinetisch/musisch/artistiek/intuitief gebied plaatsvindt.
  Ad pedagogisch klimaat: autonomen zijn los van ‘t zich veilig voelen,checken voortdurend de voorlopig contextueel momentele improvements en mogelijke extensies, zijn flexibel, en lijden vaak onder de dwang tot samenwerken wegens de compromissen. Zonder dat ze contactueel gestoord zijn maar daar wel voor uitgemaakt worden. Dit concept mixend met het recht op ongelijke behandeling en daaraan nog toevoegend:als kinderen leren in zichzelf zelfvertrouwen te genereren door o.m. de aandacht/toewijding/bereidheid van de docent, plus accepteren dat ze net als een jong hondje een inegaal groeiproces doormaken, en best even ergens lekker dom in mogen zijn;immers op andere vlakken hebben ze weer hun forts,+ als aanbod en wijze van aanbieden op het kind toegesneden zijn -( de een houdt van een voor hem ‘veilige’ langzaam stijgende lijn, en de ander van een zigzag:iets uitdagends; iets ,of zelfs veeel, te moeilijks,(leer’steil’) en dan weer ontspannend en bevestigend lekker makkelijk )- en de docent het hele ‘plaatje’ van het kind ( over)ziet, dan komt het wel goed. Juist door het individu te bekrachtigen zal de sociaal/empathische potentie zich evenwichtig ontwikkelen,met alle synergie en emergentie vandien.
  juist door het individu te supporten voorkom je een egocultuur. individualiteit als ondeelbare 2-eenheid kracht in resonance met zichzelf en de anderen en de world.
  wil iemand meer weten hierover?imdqdhotmail,
  heb zo’n 25 jaar (ook) lesgegeven.
  saillant detail; boeke was voor een sociocratie.

  Reactie door gli'occhi miei, che vedeste — vrijdag 30 maart 2007 @ 22.26 uur

 7. Verdomme Jan, aanstaande maandag gaan we staken (rijksambtenaren bel.dienst emmen) maar iedereen komt even tussen 8 en 9 langs om een stakingsformulier te tekenen en gaan dan naar huis!!! Dit komt wel even goed uit!! kun je nog even wat aan de tuin doen. Voel het verchil met de jongens van de metaal? Die gaan er tenminste voor!!! Dit is geen staken maar puur opportunisme! HOE SCHUD JE AMBTENAREN WAKKER?? DOOR ZE EEN WORTEL VOOR TE HOUDEN??? Maandag ben ik aanwezig op m”n werk Jan maar eigenlijk om actie te voeren. Ik zou graag willen dat ik de mogelijkheid hadom een groot voor iedereen duidelijk zichtbaar spandoek p ons gebouw te hangen met de tekst: DE SP IS ER WEL!!!

  Met vriendelijke groet en schreeuw om maandag as actie te voeren bij de bel.dienst in emmen (vooralgroot hang materiaal als dit mogelijk zou zijn laten we aanwezig zijn en actie voeren!Tonny Goeree H.Boomstraat 3 Emmen

  Reactie door Tonny Goeree — vrijdag 30 maart 2007 @ 22.47 uur

 8. even off topic mensen,heb zojuist nova politiek gezien over de crises in de pvda.
  buitengewoon interessant die zelf veroorzaakte geetaleerde hulpeloosheid.
  eigen schuld volgens marcel van dam,pvda heeft zich decennia lang van z,n kiezers vervreemd, nou dat belooft nog wat in de komende regeerperiode!!!!

  Reactie door visgert — vrijdag 30 maart 2007 @ 23.34 uur

 9. Het oude leren, hoe ging dat er nog eens aan toe? Aap Noot Mies sense scene.

  Reactie door Siske — vrijdag 30 maart 2007 @ 23.42 uur

 10. @6.gli’occhi miei, che vedeste

  Sociocratie, is dat hoe u tegen socialisme aan kijkt?
  Als er iets mis is met dat nieuwe leren dan vat u het hier in een woord samen. Had u al die andere woorden achterwege kunnen laten.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 31 maart 2007 @ 2.10 uur

 11. Dag Gloria :-)
  Dat wou ik even zeggen…

  Reactie door Wilbert — zaterdag 31 maart 2007 @ 5.24 uur

 12. @siske
  Wat dacht je van van de ergonomische schoolbanken,en de inktpotjes.
  Na een dag kon je niet meer rechtstaan en zat je helemaal onder de inkt na het verwisselen van de zoveelste kroontjespen.
  M.b.t het nieuwe leren het waren broodprofeten die dit in het leven geroepen hebben,mooie presentaties blabla,een hoog salaris,daarna een hoop rotzooi en weer belastinggeld verspilt.

  Reactie door che — zaterdag 31 maart 2007 @ 8.25 uur

 13. @12 che,
  De houten schoolbanken, 2 aan 2, met een doormiddel van een zinken schuif af te sluiten inktpot, later van bakeliet. Hoewel niet ergonomisch verantwoord was het zitten erop als kind geen probleem. Als ik er nu een aantal uren op zou moeten zitten, ben ik bang dat ik er niet meer uit kom. De latere tafeltjes die verschilde in hoogte was een hele vooruitgang.

  Door toedoen van inspecties van deskundigen is met rapporten in de hand het een en ander op het hierboven genoemd terrein grondig gerenoveerd.

  Ik ben van mening dat een nogal Spartaanse leeromgeving te verkiezen is boven een flitsend schoollokaal met elektrisch aangedreven zonnewering en “wij zijn jong posters” aan de wand, met een uitgebluste leerkracht voor de klas die niet toekomt aan enig aanschouwelijk onderwijs omdat het management verlangt dat de “cijfers”kloppen en daardoor zijn of haar verslaggeving m.b.t. het schoolresultaat boven het belang van degene waar het eigenlijk om gaat uitstijgt, namelijk de leerlingen.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 31 maart 2007 @ 10.45 uur

 14. Ik ben zwaar teleurgesteld over uw uitspraken in de Telegraaf van zaterdag 31 maart betreffende de dubbele paspoorten van bewindslieden.
  Ik stel dan ook voor dat u zich eveneens hard maakt over het dubbele paspoort van Maxima. Terwijl u drommels goed weet dat juist zij, en Aboutaleb deze niet kan inleveren.
  Uw uitlatingen in de Telegraaf voor mij een reden uw partij met onmiddellijke ingang de rug toe te keren.
  Bij deze dan.

  Reactie door Hans — zaterdag 31 maart 2007 @ 11.17 uur

 15. Off topic. Jan er is weer een hoop gedoe over je interviuw in de telegraag terwijl ik het intervieuw zelf niet te zien krijg. Het gaat om de dubbele paspoorten en volgens mij wordt het weer uit de context gehaald.
  Graag een item hierover met het intervieuw in het geheel graag.
  Laat je toch niet in met de Telgraaf de prive onder de dagbladen. Ik begrijp het niet denk ik.

  Reactie door Henny — zaterdag 31 maart 2007 @ 11.29 uur

 16. intervieuw, Telegraaf sorry

  Reactie door Henny — zaterdag 31 maart 2007 @ 11.30 uur

 17. @8

  Even verder off-topic: dat was legendarische televisie ja, hoe Depla, Duijvestein en Noten gezamenlijk een mes in de rug van Bos drukten.

  Marcel van Dam was weer op dreef als onvoorstelbaar hypocriete, zelfingenomen en wereldvreemde hufter. ‘de PvdA heeft zich van de achterban vervreemd’, zegt de man die met gemeenschapsgeld een miljoenenvilla plus veel grond aanschafte in Hulshorst.

  Reactie door GJH — zaterdag 31 maart 2007 @ 11.35 uur

 18. Jan toch !

  volgens dit artikel http://www.nu.nl/news/1026882/11/Marijnissen_wil_enkele_nationaliteit_bij_bewindslieden.html

  is er nu ineens een loop in de Kamer gekomen tussen links en uiterst rechts.

  Ik ben *zeer* teleurgesteld in je standpunt over de dubbele nationaliteit, alsof het ook maar iets uitmaakt wat voor papier iemand op zak heeft.

  Je nationaliteit is deel van je identiteit, en je kunt niet van iemand verlangen dat hij of zij een deel van zijn identiteit opgeeft.

  Wel kun je iemand op zijn merites beoordelen, en of hij/zij nou een of twee (of voor mijn part drie) paspoorten heeft dat hoort toch echt niet ter zake te doen.

  Ik ben een van die nieuwe SP stemmers, heb me speciaal ingeschreven om te kunnen stemmen (remigrant, lang verhaal) en ik ben hier echt ontzettend van geschrokken.

  Dat je met die eikel van een Wilders op een lijn gaat zitten over zo’n belangrijk sociaal punt schiet me toch echt in het verkeerde keelgat.

  Totaal off-topic maar ik moest het even kwijt.

  Jacques Mattheij

  Reactie door Jacques mattheij — zaterdag 31 maart 2007 @ 12.23 uur

 19. Kan het niet laten: linkje met foto van huis van de man die zich zo’n zorgen maakt dat de PvdA zich van haar kiezers vervreemd heeft:

  http://www.fotoleovogelzang.nl/preview.php?start=12&id=155989&zoektype=1&search=linkse%20nederlanders

  Reactie door GJH — zaterdag 31 maart 2007 @ 12.36 uur

 20. offtopic:

  Ook ik ben niet te spreken over dat interview in de Telegraaf. :(

  Reactie door Angela — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.12 uur

 21. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je helelmaal geen NL paspoort nodig hebt om in het kabinet te kunnen komen (1ste/2de kamer wel).

  Kunnen we misschien wel G.W. Bush als opvolger van JeePee vragen.

  Reactie door Ronald — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.21 uur

 22. Hoe kan een Nederlander met een dubbel paspoort zijn tweede paspoort inleveren als het land van herkomst dat niet toelaat?!

  Reactie door Tim Voogt — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.22 uur

 23. Er schijnen dus Duitse wethouders in limburg te zijn.

  Mensen die dus GEEN nederlandse nationaliteit bezitten, enige voorwaarde is dat men uit een europees land moet komen.

  Geweldig toch, strakse een Poolse minister die beslist of de grenzen voor zijn landgenoten opengaan of niet.

  Een Franse minister van Landbouw, een itialiaanse minister van Justitie, geweldig toch allemaal en het kan en mag ook nog eens.

  Reactie door Ronald — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.24 uur

 24. @17, Jacques mattheij,

  Jan heeft vanaf het begin van de discussie omtrent dit onderwerp duidelijk gezegd dat wat hem betreft de keus aan de bewindspersoon zelf is, maar dat enkel een Nederlands paspoort de bewindspersoon in kwestie zou sieren: dit is dus niets nieuws, noch een verandering van standpunt.

  Reactie door J3roen — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.26 uur

 25. Jacques Mattheij: heb je ook het interview zelf gelezen, met alle nuances? Of alleen een afgeleid bericht met een botte samenvatting van wat hij heeft gezegd? Want als je het origineel leest, zie ik geen reden tot bezorgdheid:

  Vraag Telegraaf: De problemen die Wilders aankaart zijn anders ook de zorgen van een deel van de SP-achterban.

  ‘Ja natuurlijk. Als mensen hier binnenkomen zullen we ook zeggen: wij hebben een voorkeur dat u gewoon Nederlander wordt, zich aanpast, de taal leert en dat u zoveel mogelijk probeert te participeren.’

  Dus u bent het eens met VVD-leider Rutte dat het Albayrak zou sieren als ze haar Turkse nationaliteit opgeeft.

  ‘Daar was ik het niet mee eens omdat hij het op dat moment om opportunistische redenen zei. Woorden hebben een betekenis, maar de timing is ook van belang. Kijk, die dubbele nationaliteit is begonnen omdat bijvoorbeeld heel veel Turken die naar Nederland kwamen, Turks bleven. Op een gegeven moment is gezegd: kunnen we die mensen niet ook de Nederlandse nationaliteit geven, dan betrek je ze bij Nederland, krijgen ze stemrecht en zo. Dus uit het oogpunt van integratie hebben ze die dubbele nationaliteit ingevoerd. Ik heb toen grote aarzelingen gehad, want je moet toch kiezen voor een land. Ik heb me destijds laten overtuigen. Als u me nou vraagt, wat heeft uw voorkeur, dan zeg ik: ik vind het beter dat mensen kiezen. Maar het is vrijblijvend. Mensen mogen zelf bepalen. De loyaliteitsdiscussie staat hier los van.’

  Wat is dan het voordeel van kiezen?

  ‘Dat je kinderen meteen de Nederlandse nationaliteit hebben. Dat je dan stemrecht hebt, dat je kiest voor dit land, zeg maar.’

  Kortom, het zou Albayrak wel sieren als ze Turkse nationaliteit opgeeft?

  ‘Wordt dit een kritisch interview? Ik zou dat over Albayrak op dit moment zo niet meer zeggen, omdat ik niet in het kamp van Wilders en de VVD wil zitten.’

  Maar bij uw redenering past het wel dat Albayrak dat opgeeft.

  ‘Ja. Dat geldt ook voor Aboutaleb (die naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit heeft, red.). Ik wil ze geenszins in verlegenheid brengen, maar het zou een dikke extra plus zijn als mensen die zo?n belangrijk taak in Nederland vervullen dat zouden doen. Om de beeldvorming. Een bewindspersoon heeft een voorbeeldfunctie.’

  PS Het is dus ook niet zo dat Jan dit agendeert, hij wordt er door de Telegraaf naar gevraagd en geeft dan eerlijk antwoord. Ik ben juist blij dat hij zich rond dat debat anti-opportunistisch heeft opgesteld. Als hij wél opportunistisch was, dan had hij meegehuild met de wolven in het bos: Rutte en Wilders. Die verkondigden immers het standpunt dat door 70% van de bevolking werd gedeeld. Maar omdat het debat op de man werd gespeeld, hield de SP zich daar verre van en dat is lovenswaardig.)

  Reactie door Carlos — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.29 uur

 26. Hij heeft ook gezegd dat het een onzin discussie was, dus waarom hem weer aanwakkeren.?

  Niet echt verstandig in ieder geval.

  Reactie door Angela — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.31 uur

 27. Jan, ik heb je opmerkingen over het paspoort gezeur gelezen en mijn opzegging als lid gaat vandaag nog de deur uit. Waanzin gewoon dit standpunt.

  Reactie door Pieter — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.38 uur

 28. Angela, hij heeft geen dicussie aangewakkerd, hij heeft een vraag eerlijk beantwoord. Wat moest hij dan doen? Weigeren antwoord te geven? Of oneerlijk antwoord geven? Dat sommige media er weer een hypje van proberen te maken, is niet Jan aan te rekenen.

  Reactie door Carlos — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.39 uur

 29. Helemaal eens met Carlos, Marijnissen geeft desgevraagd zijn mening over een kwestie. Voor Telegraaf-begrippen wordt er nog genuanceerd over bericht.

  Overigens schat ik in dat minstens de helft van de SP-stemmers op dit punt op de lijn van Wilders zit.

  Reactie door GJH — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.45 uur

 30. 17. Jacques ben het voor een groot deel met je eens. Ook ik vind het slecht daar nu weer over te beginnen maar het zal wel zo zijn dat de Telegraaf daaropuit geweest is en de verwarring bewust gezaaid heeft.

  Maar geheel onterecht vind ik de discussie ook weer niet. Indien Turkse jongeren gedwongen worden door hun dubbele nationaliteit in het Turkse leger te gaan danwel door afbetaling ( afkopen lange militaire dienst) een verkorte Turkse militaire opleiding MOETEN volgen en daarbij trouw MOETEN zweren altijd hun land militrair te dienen dan is er toch een probleem of tenminste kan een probleem ontstaan. Ook is het een probleem voor die jongeren zelf die een volledige dienstPLICHT MOETEN afkopen om een verkorte te moeten volgen en oproepbaar te blijven ingeval van oorlog. Niets in zwart-wit in deze en Jan heeft m.i. nooit enige twijfel laten bestaan over zijn loyaliteit naar Albayrak etc. toe en/of tot veralgemenisering over te gaan.
  Ik ben het ook met jou eens over identiteit etc.. maar met een dergelijk verschil van landen die trouw en militaire loyaliteit EISEN kan het ooit een probleem geven.
  M.b.t. andere landen speelt dit punt niet dacht ik. Alleen Israel kent zoiets nog dacht ik. Bovendien kan ik me voorstellen dat een echtgenoot/te van buitenlandse afkomst ingeval van bijvoorbeeld scheiding graag terug wil naar het eigen land en/of familie dus ook daar is het heel begrijpelijk dat dubbele paspoort.

  Maar nogmaals ik heb het intervieuw zelf niet gelezen en kan daarom niet echt inhoudelijk reageren.

  Reactie door Henny — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.46 uur

 31. Wat een hysterische reacties af en toe. Marijnissen vráágt niemand zijn paspoort in te leveren, laat staan dat hij het eíst. Hij zegt alleen dat hij het een mooi symbolisch gebaar zou vinden, een extra dikke plus, als mensen hun keuze voor een leven in Nederland bevestigen door hun andere paspoort op te geven. Is niets mis mee. Heb ik ook gedaan. En als mensen goede redenen hebben het niet te doen, dan respecteert hij dat. Ik zie dus het probleem niet.

  Reactie door M.Hussaini — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.47 uur

 32. Terwijl ik dit aan het typen was heeft Carlos het intervieuw eropgezet daarvoor dank. Geeft mijn gelijk m.b.t. de context weer.

  Reactie door Henny — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.49 uur

 33. Heb je de kans je eens goed te profileren tegenover de (bijna) fascist Wilders en de meehuilers met de wolven in het bos, ga je dit soort suffe uitspraken doen over de ‘voorbeeldfunctie’ van bewindspersonen.
  Jammer Jan, heel jammer.

  Reactie door Peter — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.57 uur

 34. @31, M.Hussaini,

  Inderdaad, zo is het! Helemaal met je eens!

  @27, Pieter,

  Dat vind ik verrekte jammer! Waarom heb je precies deze beslissing genomen? Wat vind je zo schokkend aan dit standpunt? Wat is je oorspronkelijke motivatie geweest lid te worden van de SP?

  Reactie door J3roen — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.07 uur

 35. @33, Pieter,

  Ik had je reactie @33 even over het hoofd gezien en begrijp nu je motivatie iets beter. Jan heeft van begin af aan gesteld dat deze discussie niet van primair belang is en verplicht niemand iets te veranderen aan zijn of haar dubbele nationaliteit. Is dit niet nogal mager allemaal om er je lidmaatschap voor op te zeggen?

  Reactie door J3roen — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.11 uur

 36. Nu zegt Marijnissen wel dat ie het eens is met de VVD. Was dan ook niet zo laf geweest en had dat dan 3 weken geleden ook gedaan. De SP heeft hetzelfde standpunt als Wilders, maar net als de VVD vond de SP de aanval op personen ongepast. De VVD is dan nog eerlijker geweest en is er vóór de verkiezingen mee gekomen. Marijnissen duikte zoals gewoonlijk weer eens en probeerde zo mee te liften op de verontwaardiging tegen Wilders en op de verontwaardiging tegen
  Albayrak en Arib.
  Sp’ers hadden de afgelopen jaren zoveel kritiek op Bos omdat hij niet durfde te kiezen. Voor mij is Jan Marijnissen de nieuwe Wouter Bos.

  En over de vraagstelling van de Telegraaf. Marijnissen had toch ook gewoon nee kunnen zeggen. Het is laf om je nu achter de Telegraaf te verschuilen

  Reactie door Jet — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.12 uur

 37. bij 34, 35,

  Ik haal de Peter en de Pieter door elkaar! Mijn excuses! :)

  Reactie door J3roen — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.13 uur

 38. Geheugensteuntje: het is morgen 1 April.

  Reactie door SP — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.14 uur

 39. 27. Pieter heb je eerst de moeite genomen het werkelijke intervieuw te lezen want de uit de context gehaalde versie n.b. vanuit de Telegraaf zou je toch aan het denken moeten hebben gezet. Ik had als ik Jan was op de steeds indringender vraag niet eens meer geantwoord. Een beetje politicus voelt dan wel aan wat de ontervieuwer wil en waarop hij uit is, zeker de Telegraaf betreffend. M.b.t. jou is dat dus heel goed gelukt.

  Reactie door Henny — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.14 uur

 40. 37.SP.
  Dat is dan wel een zeer gevaarlijke datum. Ik dacht al gaan we op de PvdA lijken.
  Mag het toch niet hopen. Het is wel een goeie.

  Reactie door Henny — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.19 uur

 41. 36. Jet de achternam is toch niet toevallig Bussemaker?

  Reactie door Henny — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.20 uur

 42. Het is weer de waan van de dag die de politieke discussie bepaalt!

  Tip: de telegraaf heeft ook een weblog en zelfs het kabinet heeft sinds kort een website waar iedereen kan posten! Speciaal voor Waan’zinnige
  reactie’s

  Reactie door Elsemie — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.29 uur

 43. Ik heb het interview niet gelezen. Ik ga dan vooralsnog niet op Marijnissen woorden in. Maar ik zet er hier slechts een kanttekening bij.

  Loyaliteit en nationaliteit is niet hetzelfde en zou men ook niet mogen verwarren. Men kan loyaliteit waarborgen middels een afleggen van een eed. Meerdere nationaliteiten hoeven elkaar niet te bijten, meerdere loyaliteiten doen dat WEL.
  Ook Nederlanders (1 nationaliteit) kunnen zich vergrijpen aan meerdere loyaliteiten.

  Voor militairen die een eed afleggen wordt een dubbele nationaliteit alleen een probleem wanneer juist deze twee landen met elkaar in oorlog gaan. Daar had men ooit de wet op gewetensbezwaren voor.

  Ik zie niet graag dat we loyaliteit met nationaliteit gaan vermengen. Loyaliteit wordt op veel meer vlakken gevraagd.
  Family, werk, huwelijk of relatie.
  Daar vraagt men een vaak bevestiging middels een contract of akte.

  Trap er als SP niet in.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.36 uur

 44. Wordt het dan toch een nationaal-socialisme, zoals het in een stelling in Buitenhof aan Jan marijnissen werd voorgehouden?
  Voor mij is socialisme iets tussen mensen en niet tussen landen. Al heeft iemand honderd paspoorten, als je een socialist bent maakt dat niets uit! Solidair en loyaal ben je met je medemens waar ook ter wereld! ik begrijp dan ook de voorkeur van Jan niet voor één nationaliteit, wat is dat voor populistische onzin? Jan leg uit!!!

  Reactie door Herman — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.37 uur

 45. Off topic
  Nu Even Genieten Allemaal:

  Openingslied camagne openheid over Irak
  (van de website Openheid over Irak.)

  http://www.openheidoverirak.nu/indemedia/Die%20lieve%20Jan%20Peter.html

  Groet en geniet!

  Reactie door maria — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.38 uur

 46. als dit een ‘een april grap’ is dan is hij wel heel erg misplaatst.

  Laten we wel zijn, ‘landen’ en ‘vlaggen’ alsmede nationaliteiten zijn illusies. We kunnen er nog zo lang over praten als mensen hun hart sneller voelen kloppen omdat ze een nederlands (of Amerikaans of zo) paspoort hebben dan heb ik daar echt helemaal niets mee op.

  Ik heb in heel wat landen geleefd, was dus erg vaak ‘de buitenlander’, maar voor de normale bevolking maakte dat over het algemeen helemaal niets uit. Ik werd wel afgerekend over mijn daden, en dat beviel me prima.

  Als een Turk, Marokkaan of voor mijn part een Chinees met twee paspoorten in onze kamer zit dan ‘siert’ het hen helemaal niet als ze omwille van de politieke goodwill dat tweede paspoort zouden inleveren.

  Liever heb ik dat iedereen, dus ook die rood-doorbloede nederlanders op hun kunnen en daden beoordeeld worden. Dit was een uitgelezen kans voor de SP om een heel hard standpunt tegen het neo-fascisme in te nemen, in plaats daarvan word er een beetje omheen gekletst.

  En om het nu als grapje af te doen, dat vind ik wel een hele zwakke uitweg.

  De ‘inburgerings cursus’ is een mooi voorbeeld van het soort uitwassen dat hieruit ontstaat, inburgeren doe je niet met een cursus. Dat doe je door deel uit te maken van de maatschappij, je welkom te voelen en er uit te halen wat er voor jou in zit.

  De beide niet-nederlandse tweede kamerleden zijn BIJ UITSTEK voorbeelden van fantastisch ingeburgerde mensen. En laten we wel wezen, hoeveel nederlanders kennen nou echt het wilhelmus en hoeveel van ons zijn er nog bereid voor het rood-wit-blauw te sterven ? Als je daar echt nog voor gaat heb je toch iets gemist, nationalisme in al zijn vormen is een dood spoor. We zijn allemaal ‘wereldburger’ en we moeten met zijn allen proberen tolerant te zijn en op de een of andere manier proberen om de echte vraagstukken in deze wereld op te lossen.

  Dubbele paspoorten da’s echt niet de moeite van de verspilde adem waard.

  En ja, ik heb het interview ook gelezen, het ‘dat zou ze sieren’ is me toch echt in het verkeerde keelgat geschoten, en het siert Jan zeer zeker niet.

  Weg integriteits imago.

  Jammer hoor, had weer even hoop…

  Jacques Mattheij

  Reactie door Jacques mattheij — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.44 uur

 47. Ik zie dat men van buiten met opzet de link tussen socialisme en nationalisme wil leggen in de SP. Wees daar voorzichtig mee. Ga daar niet in mee.

  We kunnen als SP ook uitleggen wat het verschil is tussen socialisme en nationaal socialisme.
  Nationaal socialisme is een geconditioneerde bijtreflex van het fascisme (liberaal kapitalisme). Fascisme is een elite die nu juist democratie EN socialisme verwerpt.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.45 uur

 48. 45) Rob, hoezo van buiten ik ben SP lid.
  Maar als de Jan Marijnissen de voorkeur uitspreekt voor één nationaliteit, dan schrik ik daar van en word daar kwaad over, want voor mij telt nationaliteit niet. Weg met grensen en rascisme, wees solidair en loyaal met je medemens daar gaat het om.

  Reactie door Herman — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.00 uur

 49. @46 Rob deKuster en anderen

  Een beetje vervelend vind ik dit laatste bericht wel.Daarbij komt bv ook dat het helemaal niet uitmaakt als je je Turks paspoort inlevert. Dan krijg je een roze soort pas, waar je precies dezelfde rechten mee zou behouden.
  Ik vind dat de ook SP erg op haar tellen moet passen zelf de schijn niet te wekken dat ze zich aan Wilders, nationaal socialisme zou lieeren.

  Reactie door maria — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.01 uur

 50. Ik hoop dat Jan er een media intervieuw over krijgt.

  Nu.nl
  Laatste stukje nieuws

  Een woordvoerder van Marijnissen benadrukt dat de SP-leider de PvdA-bewindsvrouw “helemaal niet oproept” en dat het gaat om een eigen keuze van een persoon

  Reactie door maria — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.04 uur

 51. De Telegraaf, beter gezegd de rechtste krant van nederland die er alles aan doet en geen middel ongschuwd laat om alles wat links is in een kwaad daglicht te stellen. Verdiep je er maar eens in hoeveel rechtse reacties je altijd leest op hun site waarin je niets ander leest hoe slecht links is, wat voor sinterklaasen het zijn, hoe dom ze zijn etc en zoek dan maar eens de linkse reactie. De Telegraaf drukt hun berichtgeving en de daarop volgende reactie altijd de zelfde kant op, anti links dus, pure manipulatie en op de gegeven linkse reacties pure censuur. Ik ben het totaal niet eens met de mensen die hier nu aangegeven gelijk hun lidmaatschap op te zeggen. Vraagje aan die mensen, jullie zijn het klaarblijkelijk het niet eens met deze standpunt, dat is tot nu toe één standpunt van Jan, de Sp wordt dus door deze mensen ingeruild voor een partij waarbij ze het met meerdere standpunten niet eens zijn, geen goed ruil lijkt mij, wat krijg je er voor terug?, een betere andere partij?, die het wel voor de volle honderd procent naar jullie zin zal maken?. Met de keuze uit alle politieke partijen blijft het voor mij de SP, waarom?, omdat ik bij al die andere partijen meer minpunten zijn.

  Reactie door The Mystery Guest — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.14 uur

 52. @44.Jacques Mattheij

  Als inburgercursus betekent dat men verlangt dat iemand de taal en gebruiken leert van de maatschappij waar men aan deel neemt juich ik dat toe. Het mag echter niet betekenen dat men zijn of haar afkomst of identiteit moet verloochen.
  Beiden kunnen wel degelijk samen gaan. Ik beschouw het zelfs als een verrijking van een samenleving.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.15 uur

 53. “dubbel extra plus”
  “Om de beeldvorming”
  nee hé, bespaar me deze beeldvorming.
  Ik maak me meer zorgen om dubbele agenda’s en dubbele moraal.

  Reactie door Kakel — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.15 uur

 54. @rob de kuster

  Jan Marijnissen is nou niet bepaald ‘van buiten’ Rob, hij legt dat verband zelf. Nationaliteit hoort totaal geen issue te zijn en als de *leider* van een partij uitspraken begint te doen die zonder meer uit te leggen zijn als het blind verheerlijken van het nederlanderschap (bewust met een kleine ‘n’) dan klopt er toch iets niet.

  Je nationaliteit is toeval, niemand heeft er controle over waar zijn wiegje staat. En als je van Marrokaanse, Turkse of andere afkomst bent en je zo inzet voor de maatschappij (en ik neem aan niet voor ‘het land’) dan verdien je een pluim, en geen mes in je rug van de leider van de meest socialistische partij die we hebben.

  Sociaal en Socialistisch hebben hopelijk nog wel iets met elkaar te maken.

  Wat je als individu zegt is een ding maar als partijleider – en helemaal als partij die zo welvaart bij het image van haar partijleider – heeft een hele hoop meer gewicht.

  Dat ik nu ineens op ‘wilders in vermomming’ gestemd heb is iets waar ik graag wat eerder achter gekomen was.

  Het is aan de SP en speciaal aan haar leiderschap om zich te distantieren van de hele ‘dubbele nationaliteits kwestie’ omdat Wilders door hier uberhaupt zendtijd aan te geven heel erg veel garen spint bij de kwestie.

  Dat de SP en dan n.b. de partijleiding zich verkapt inlaat met deze nonsense is uit den boze, en zal heel veel mensen die bij de laatste verkiezingen op de SP gestemd hebben doen opgeven. Jan heeft/had de kans te laten zien integriteit en realiteit weer eens een kans te geven in de politiek en heeft vermoedelijk heel veel mensen die volkomen gedesillusioneerd waren door de politiek in de afgelopen decennia weer te doen stemmen.

  Dat is een groot goed en het kan met maar weinig onachtzaamheid weer verspeeld worden.

  Dat een SP regering mij persoonlijk qua belastingdruk vermoedelijk geld zou kosten daar heb ik totaal geen probleem mee, maar dit soort onzin daar hoef je bij mij toch echt niet mee aan te komen.

  Waar zijn we bang voor vraag ik me wel eens af, de ‘echte nederlanders’ zijn die nou werkelijk zo veel beter dan de ‘rest’ ?

  Kijk eens wat over de grens rond hoe men elders met dit soort zaken omgaat, een heel groot deel van de Canadezen loopt met twee paspoorten op zak, ik heb daar nog nooit argumenten gehoord over ‘wat nou als we in oorlog raken’, het slaat echt nergens meer op. Twee paspoorten heeft niets met loyaliteit te maken, maar alles met identiteit. Een Turkse of Marrokaanse nederlander hoeft wat mij betreft niet te kiezen, het feit dat hij of zij hier is is toch al keuze genoeg ?

  Of moeten we hier nou ook al ‘allegiance to the flag’ gaan pledgen ? En ritueel alle documenten van andere staten verbranden ?

  Jacques Mattheij

  Reactie door Jacques mattheij — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.19 uur

 55. Jan moet het allemaal maar even heel goed en duidelijk uitleggen!1
  Vergeet niet dat Rutte, de VVD zich achter Wilders en de paspoorten kwestie schaarde.
  Het zal allemaal nog wel even duren, prominente Marokkanen hebben nu ook kritiek op Areb en haar nevenfuncties.

  Je zou bijna niet meer genieten van het campagne lied door al deze ……..(woord zelf invullen)!

  Reactie door maria — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.23 uur

 56. nogmaals @rob,

  Heb je die inburgerings kursus wel eens bekeken ?

  Zo nee dan moet je dat dan maar eens doen. De inburgeringskursus en de ‘taaltoets’ slaan helemaal nergens op, hebben *niets* te maken met het dagelijks leven in Nederland.

  Dat spul is uitsluitend neergezet als drempel om nederland ‘in te komen’ om de doelstellingen van de verminderde immigratie te kunnen halen.

  Nederlands leer je in Nederland, niet in het buitenland. En over Nederland leer je ook in Nederland en niet in het buitenland.

  E 380 voor een taaltest en E 800 voor een MVV, daar is het om te doen, en om mensen buiten de deur te houden.

  Nog even en Verdonk gaat SP stemmen.

  Wat een coup…

  Ik dacht al iets vreemds te zien doorschemeren een paar weken geleden met de discussie over ‘de polen’, langzaam maar zeker komt de aap uit de mouw.

  Als er in NL nog partijen zijn waarvan de leiders zich luid en duidelijk willen uitspreken over realistisch beleid inzake niet-nederlanders dan houd ik mijn oren gespitst.

  j.

  Reactie door Jacques mattheij — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.26 uur

 57. Beste Rob, je wordt op je wenken bedient.
  Ik ben slechts (nog) een verontrust SP lid. Nogmaals de voorkeur van Jan voor één nationaliteit gaat mij te ver. Jan heeft een voorbeeldfunctie. Alleen het woord voorkeur al.

  Reactie door Herman — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.29 uur

 58. Mensen er staat een vers interview op het weblog, misschien handig om daar over de telegraaf te discussiere?

  Reactie door Brekel — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.33 uur

 59. Ik zou zeggen, leest u het interview eerst eens. Ik heb dat zojuist gedaan.

  @54/58.Jacques Mattheij
  Het ziet er naar uit dat u degene bent die hier uit de mouw te voorschijn komt.
  U probeert publieke opinie te sturen. Een verband te leggen. Dat is onterecht.
  Jan praat op basis van vrijwilligheid voor diegene in een voorbeeldfunctie. Het zou als voorbeeld van integratie een pluspunt zijn, doch nogmaals geheel vrijwillig.
  Ook houd Jan het paspoort en loyaliteit gescheiden.

  Wie zegt ook al weer dat Jan Marijnissen geen tegenspraak duld?

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 31 maart 2007 @ 16.54 uur

 60. mensen even tussen door http://www.samenwerkenaannederland.nl, een site van de overheid. Laat ons als Sp’rs hier goed onze mening door laten schemeren.

  Reactie door b — zaterdag 31 maart 2007 @ 19.12 uur

 61. http://www.samenwerkenaannederland.nl

  Reactie door b — zaterdag 31 maart 2007 @ 19.13 uur

 62. @61, b,

  Ga er nu gelijk eens een kijkje nemen!

  Reactie door J3roen — zaterdag 31 maart 2007 @ 20.16 uur

 63. In Engeland en Amerika is men alweer terug gekomen op het Nieuwe Leren, het competentiegericht leren voor de doelgroep VMBO, het werkt totaal niet!(verslagen staan op het internet) Wij proberen het wiel weer opnieuw uit te vinden. De VMBO doelgroep is vooral practisch ingesteld, hebben een grote behoefte aan duidelijkheid, begeleiding en een gestructureerde werkomgveing. Ze willen leren met hun handen, een vak, en daar is helemaal niks mis mee. De technische branche en de bouwwereld zit te springen om goede loodgieters, timmerlieden en metselaars en die worden erg schaars.

  Competentiegericht leren vraagt een grote mate van zelfstandigheid die een leerling of student moet kunnen opbrengen. De betrokkenheid kan zeker groter zijn doordat de student zijn eigen doel en leerlijn deels kan uitzetten. Voor een deel van de studenten (HBO en WO) die toch willen studeren en onderzoeken kan dat juist erg boeiend zijn. Voor de meeste pubers in het voortgezet onderwijs en MBO tot een jaar of 20 is de hele wereld toch al zo chaotisch. Structuur in veel opzichten is dan juist wenselijk. Het Nieuwe Leren biedt ze veel en veel te weinig structuur.

  Ik pleit voor een mix en match van klassikaal onderwijs afgewisseld met af en toe een project. Kennisoverdracht blijft zo goed gehandhaafd en de betrokkenheid van leerlingen is veel groter want projecten zijn nu eenmaal aanschouwelijker en leuk om aan te werken. En vergeet niet, door doen en handelen leren we het meest. Je kunt studenten en leerlingen wel degelijk aanspreken op hun individuele bijdrage aan projecten als je dit didactisch goed aanpakt. Cooperatieve werkvormen zijn hier heel geschikt voor. Werken in tweetallen of in tafelgroepen van vier leerlingen. Niet moeilijk te organisren werkvormen en het is een leuke vorm van leren, minder “saai” dan klassikaal, maar wel heel overzichtelijk, gestructureerd en goed te begeleiden.
  De onderwijsvernieuwers moeten gewoon een half jaar aktief meedraaien in het onderwijs dan weten ze pas hoe het werkt in de praktijk. Met het Nieuwe Leren zijn we volledig doorgeschoten. Net als met de hele vergadercultuur binnen het onderwijs. Je mag er als leerkracht wel een vaste secretaresse naast hebben die de hele dag administratieve zaken voor je regelt.

  Reactie door Gerrit — zondag 1 april 2007 @ 0.06 uur

 64. @11 Wilbert

  Dag Wilbert. Sorry voor mijn late wedergroet. Ik zag het nu pas. Geloof mij s.v.p.
  Gaat het goed met je?

  Reactie door Gloria — zondag 1 april 2007 @ 2.50 uur

 65. Wat een ongelooflijke nonsens dat mensen direct hun lidmaatschap opzeggen. Is wel erg kort door de bocht. Lachwekkend is het. Misschien een andere partij op het oog? Beetje pluche?
  Sommige trappen ook overal in. Zelfs in de Telegraaf.

  Reactie door Gandalf — zondag 1 april 2007 @ 7.41 uur

 66. Zomaar een vraagje: was huidig Pvda minister Ella Vogelaar toendertijd de initatiefnemer van “het nieuwe leren”?

  Reactie door PMPMeese — zondag 1 april 2007 @ 18.10 uur

 67. Basisschool , vmbo school , MBO school , HBO school als voorzetting van de kleuterschool ?

  Reactie door fred — maandag 2 april 2007 @ 10.16 uur

 68. nieuwe leren : zoek het zelf maar uit .

  minder docenten met lagerer startloon en meer management in de scholen : Nederland moet maar eens omzich heen kijken : Onderwijs in Belgie en Duitsland : VEEL BETER .

  Reactie door fred — maandag 2 april 2007 @ 10.18 uur

 69. (Novum) – Werknemers en werkzoekenden moeten leren en werken meer gaan combineren. Daartoe stelt het kabinet dit jaar vijftien miljoen euro beschikbaar. Ook is maandag de campagne ‘Ontwikkelen werkt’ gelanceerd door minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) en minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA).

  Als werknemers hun kennis op peil houden, vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. Ook betekent dit voor werkgevers dat ze over beter geschoold personeel beschikken, waardoor ze de concurrentie beter aankunnen, stellen de ministers.

  De campagne bestaat onder meer uit radiospotjes waarbij het belang van leren en werken wordt onderstreept. Ook zijn een website en een gratis telefoonnummer gelanceerd, waar mensen terecht kunnen met vragen over werken en leren.

  Met de vijftien miljoen euro subsidie moeten er vijftienduizend extra duale trajecten komen, waarbij opleiding en werk worden gecombineerd. Ook worden met het geld twintigduizend extra EVC-trajecten worden gecreërd. Bij deze trajecten kunnen werknemers door hun ervaring sneller een diploma krijgen. Voor de duale en EVC-trajecten komen werknemers boven de 18 en werkzoekenden boven de 23 in aanmerking.

  http://binnenland.nieuws.nl/456466/Ministers_lanceren_campagne_voor_leren_en_werken

  Reactie door C Harms — maandag 2 april 2007 @ 20.33 uur

 70. @68 Fred,

  Hoe is het onderwijs in Duitsland en Belgie dan georganiseerd, ik ben daar wel benieuwd naar, misschien kunnen we ons voordeel er mee doen.

  Reactie door Gerrit — maandag 2 april 2007 @ 22.58 uur

 71. @ 69 C Harms

  Ik las elders nog een reactie van je…..

  C Harms
  2 april | 08:23

  Ik vermoed dat er nu heel veel anoniemen, onserieuze lolbroeken en anti-regeringstypes op deze site afkomen om te schelden en te protesteren tegen het regeringsbeleid of geintjes uit te halen. Nu staat het iedereen vrij om zijn mening te verkondigen en zich tegen de regering te keren. Maar dan wel op een zodanige manier dat we wat kunnen met de mening. Er moeten ideeen, alternatieven en/of argumenten komen. Het staat iedereen vrij om uit linkse stromingen als uit rechtse stromingen zijn mening en inhoud te halen en iets te leveren wat er toe doet, ook al is men het er niet mee eens. Verwijder de rest zou ik zeggen. We hebben nu een webmaster die alles plaatst, maar er zouden duidelijke spelregels moeten komen om zo de discussie zuiver en constructief te houden.

  Het feit dat dit soort ‘vervuilers’ hier zijn en niet zo beschaafd kunnen zijn als hun vertegenwoordigers in de tweede kamer, van SP tot PVV en alles daar tussen in, komt door de teloorgang van het onderwijs……

  Man man man je wilt dat alle burgers van Nederland vertegenwoordiger in de tweede wordt, hoe dom kun je zijn.
  En wat helemaal precies weergeeft hoe je in elkaar zit is het volgende…..

  ….We hebben nu een webmaster die alles plaatst, maar er zouden duidelijke spelregels moeten komen om zo de discussie zuiver en constructief te houden…..

  Waarom zeg je niet gewoon dat mensen met een mindere opleiding geweerd moeten worden om aan een discussie deel te nemen, je bent wel heel erg aan het discrimineren Harms.

  Reactie door Pool — woensdag 4 april 2007 @ 0.32 uur

 72. Pool — woensdag 4 april 2007 @ 0.32

  Nee slimmerik, ik had het over types als jou die op mensen als mij intrappen. Want ik wil helemaal niet op een persoon intrappen. Wel op een mentaliteit.

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 11.20 uur

 73. En overigens hekel ik ook het etiket van ‘gewone’ man die van mij wel bij mag scholen. Citeer het hele stuk.
  http://www.samenwerkenaannederland.nl/internationaal

  Misschien krijg ik nu veel kritiek op mijn onderwerp, maar de basis voor gebrek aan respect en begrip is de doorgeslagen vrijheid van onderwijs.

  Ik zou graag zien dat elke inwoner in Nederland tot zijn 20ste naar een school ging die onderwijs gaf in elke religie, elke cultuur, elke politieke stroming, elke geschiedenis. etc

  De basis voor respect voor elkaar en deze wereld begint natuurlijk in het gezin, maar ook op school. Rijk en arm, gelovig en niet gelovig, zwart en blank, politiek-links of rechts en-ga-zo-maar-door, zouden objectief en volgens richtlijnen, waar elke partij/stroming (met uitzondering van de extremen) zich in kan vinden, moeten worden onderwezen over alles wat men moet weten om wereldburger te worden en om respect/begrip te krijgen voor anderen. Iedere partij moet een kans krijgen een inbreng te doen, zodat school een afspiegeling wordt van de samenleving.

  Ben ik tegen de vrijheid van godsdienst en voor staatsonderwijs? Niet helemaal, want vanaf iemand zijn 20ste mag iedereen gewoon naar een school gaan naar vrije keuze met een vrije doelstelling als ik het mocht zeggen. Ik ben wel tegen het onstaan van groepen en een grote kloof tussen deze groepen. Ik ben ook tegen het ‘hersenspoelen’ van kinderen. Godsdienstlessen prima, maar dan wel met een bredere /objectieve kijk met ook die van de atheisten en humanisten. Mensen moeten van elkaar leren. En laat kinderen zelf dingen ontdekken en kiezen.

  Ben ik tegen bijzonder onderwijs? Als het om bijzonder talent gaat of juist om kinderen die extra begeleiding nodig hebben: Nee, daarvoor blijft ander onderwijs belangrijk!

  Ben ik links? Op dit punt wel een beetje. Of beter gezegd steun ik de SP een beetje. Op de meeste andere punten ben ik tegen hun gedachtengoed. Ik ben echter wel van mening dat de beter bedeelden een plicht hebben om elk kind dat geboren wordt een goede toekomst met kansen te bieden. Het kind mag niet de dupe worden van het inkomen of geschiedenis van ouders en moet alle kansen krijgen zich te ontwikkelen. Elke groep kan onmisbaar talent hebben, dat door geld-en groepkwesties verloren gaat. Wat iemand dan vervolgens met zijn/haar talent en kennis doet, is zijn of haar keuze.

  Het gaat erom dat de kloof tussen rijk en arm niet zozeer kleiner wordt door gelijk verdelen van geld en inkomen, maar wel door kennis en kansen voor iedereen toegankelijk te maken. Bovendien moeten we respect krijgen voor elk mens op aarde en uiteraard de aarde zelf en dat begint toch door kinderen met elkaar laten opgroeien en van elkaar te leren. Waar ze ook vandaan komen

  Ik vermoed dat er nu heel veel anoniemen, onserieuze lolbroeken en anti-regeringstypes op deze site afkomen om te schelden en te protesteren tegen het regeringsbeleid of geintjes uit te halen. Nu staat het iedereen vrij om zijn mening te verkondigen en zich tegen de regering te keren. Maar dan wel op een zodanige manier dat we wat kunnen met de mening. Er moeten ideeen, alternatieven en/of argumenten komen. Het staat iedereen vrij om uit linkse stromingen als uit rechtse stromingen zijn mening en inhoud te halen en iets te leveren wat er toe doet, ook al is men het er niet mee eens. Verwijder de rest zou ik zeggen. We hebben nu een webmaster die alles plaatst, maar er zouden duidelijke spelregels moeten komen om zo de discussie zuiver en constructief te houden.

  Het feit dat dit soort ‘vervuilers’ hier zijn en niet zo beschaafd kunnen zijn als hun vertegenwoordigers in de tweede kamer, van SP tot PVV en alles daar tussen in, komt door de teloorgang van het onderwijs. Mensen krijgen geen of onvoldoende geschiedenis, maatschappijleer en goed nederlands, maar ook geen vreemde talen. Mensen leren niet of onvoldoende over het socialisme, kapitalisme, economie, ethiek, milieu, armoede, politiek en zo kan ik nog wel even door gaan. Ik weet zeker dat de fractieleiders van alle politieke partijen de regering en hun beleid op een veel betere en beschaafde manier af kunnen kraken dan veel bezoekers dat hier kunnen.

  Ben ik het dan eens met al die mensen die zeggen; Je moet niet in weblogs en forums investeren, want dan krijg je de mening van de straat en de kroeg en die zijn ongenuanceerd, onbeschaafd en vol met spelfouten en zeggen dingen niet nergens op slaan etc? Nee, ik ben het daarmee oneens en vindt deze directe communicatie juist een groot goed.

  Ik ben het wel eens met iedereen die zegt; onderwijs is uitgehold, mensen leren niks meer, leerkrachten mogen niet meer met passie over hun vak en over hun materie vertellen en de scholen leveren kinderen die met onvoldoende baggage en respect en onbegrip voor hun medemens en de wereld die ‘grote boze’ wereld instappen en overal lopen te schelden. Het gevolg is types die lukraak een mening/berichtje plaatsen en meestal het debat verkwanselen.

  Ik geef eerlijk toe; ik overdrijf ook wel, want het zal in veel gevallen ook goed gaan. Maar laten we vooral kijken naar die gevallen die niet goed gaan en iedereen die op deze aarde terecht komt een breed pakket op school aanbieden. Rijk/arm, zwart/blank, Sociaal/Liberaal. Breng ze zoveel mogelijk bijelkaar en maak hen wereldburgers en geef hun kennis en ontwikkel hun talent en kunde.

  Oh ja, voor ik het vergeet; breng het gezag terug. Op school, op straat en….op deze site. Een goede samenleving of gemeenschap valt of staat bij duidelijke wetten en regels en handhaving daarvan. Een beter milieu/wereld begint altijd bij mensen zelf, maar dan moeten ze die mentaliteit wel van jongs af aan bij gebracht worden. Volgens mij raakt dat elk onderwerp/beleidsterrein/topic van deze site en van de regering.

  We denken misschien niet allemaal hetzelfde over politiek, maatschappij, economie etc maar als we dat op een beschaafde manier en op de inhoud (en niet op de persoon) duidelijk kunnen maken, dan zou dat een verrijking zijn voor elk debat/discussie.

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 11.30 uur

 74. http://www.samenwerkenaannederland.nl/internationaal/discussie/algemeen-internationaal/onderzoek-nederlandse-politieke-steun-aan-oorlog-in-irak#seB53bgxI0FRC8WrHeOo-Q

  Prima verwoord. Zo bedoelde ik het met beschaafde discussie, terwijl ik het oneens ben met een Irak-onderzoek. Hoezo ik wil censuur?

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 11.33 uur

 75. Ik heb steeds gezegd; redelijke SP-ers verdiepen zich ook in de motiven van het liberalisme. Zo leest Jan Marijnissen Elsevier en Telegraaf. Ook al opgeschreven;

  Je weet niet eens wat ik heb gezegd over kapitatisme over socialisme en je denkt nog steeds in oude plaatjes; ‘Werkgevers, oh dat zijn toch mensen die hun werknemers willen uitknijpen tot op het bot?’ Je weet niet eens de rol die ik heb beschreven van het socialisme voor het kapitalisme zoals het nu is. Ooit gehoord van de derde weg? Of dat ik zei dat mijn partij niet heilig is en dat iedere partij wel positive punten heeft. Je hoort of ziet alleen maar je SP vrienden, terwijl ik de zaak van beide kanten zie.

  Wie is hier nu eenzijdig? Jan Marijnissen leest tenminste nog naast zijn Volkskrant en Vrij Nederland de Elsevier en de Telegraaf.Die laatste tot zaterdag dan misschien………..
  Vindt je dat je ook niet een betere kijk op de wereld hebt als je je verdiept in beide stromingen? In de motiven van de vrije markt en die van het socialisme?
  Verklaar je jou stroming heilig en alles is perfect, werkt perfect en iedereen die daarin gelooft is perfect.
  Als ik echt overal in gelijk wilde hebben Pool en Irma dan was ik hier niet geweest. Die enigen die gelijk willen hebben zijn jullie. En wie het niet met jullie eens is die is rijp voor het gesticht. Tja……..

  Reactie door C Harms — dinsdag 3 april 2007 @ 13.23

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 11.43 uur

 76. C. harms, dan zou je goed zitten bij de SP als ik je vorige reacties lees..

  Reactie door cynthia — woensdag 4 april 2007 @ 12.44 uur

 77. Behalve dan dat je mensen wegzet, dat doet de SP niet! Ieder mens is in mijn ogen en die van de SP ook, waardevol juist omdat hij is zoals hij is en ziet wat hij ziet!

  Reactie door cynthia — woensdag 4 april 2007 @ 12.45 uur

 78. Er kan geen sprake zijn van goed, beter en best. Want wie bepaalt dat?

  Reactie door cynthia — woensdag 4 april 2007 @ 12.46 uur

 79. Ik zet geen mensen weg, behalve als ze met’modder’ gooien. Er zijn toch wel andere manieren om te discusseren dan elkaar uitschelden?

  Reactie door C Harms — woensdag 4 april 2007 @ 14.34 uur

 80. @69 C. Harms

  Het geplaatste artikel(?) geeft duidelijk aan hoe belangrijk het onderwijs daadwerkelijk is voor die lui. Ik citeer er even uit:

  “Met de vijftien miljoen euro subsidie moeten er vijftienduizend extra duale trajecten komen…”

  15000000 / 15000= 1000 Euro per traject?

  Vindt U dat een goed ding?

  Reactie door Maurice — donderdag 5 april 2007 @ 17.51 uur

 81. addendum @80 C. Harms

  Ik zie dat ik me vergist heb, en het aantal trajecten méér dan het dubbele bedraagt (35000).

  Als we voor het gemak (naar beneden) afronden op 30000, betekent dat per nieuw op te zetten traject dus een subsidie van 500 Euro. Ik vraag me dan dus af of dat genoeg zou moeten zijn, of dat het de bedoeling is dat ze dat geld van iemand anders dan de overheid krijgen?

  En nog steeds de vraag of U dat een goede zaak vindt, of niet? (Ik hoop dat U een idee heeft van het aantal uren dat daarin gaat zitten in het opzetten van een nieuw leertraject.)

  Reactie door Maurice — donderdag 5 april 2007 @ 20.49 uur

 82. C. Harms, discusseren is niet alleen willen lezen wat je zelf wilt lezen en daarmee je gelijk proberen te halen. Wie gelijk heeft doet er niet toe, er zitten namelijk altijd meerdere kanten aan een verhaal en de kunst is meerdere kanten te zien. In plaats van elkaar aan te vallen zou er ook gekozen kunnen worden voor het elkaar vragen stellen. Als daar vervolgens geen antwoorden op komen aan de kant van een persoon is er al geen sprake van een discussie.

  Reactie door cynthia — dinsdag 10 april 2007 @ 12.18 uur

 83. Het nieuwe leren is op zich wel een goed iets. Als er ook op kennis getoetst zou worden. Het enigste waar het nu om gaat is dat je de competenties b.v. (samenwerken, communiceren enz) beheerst en kunt bewijzen, en daarbij is kennis niet zo belangrijk meer, dit hoef je toch nergens te bewijzen.

  Het zou een beter idee zijn als je deze twee dingen kan combineren. Je krijgt een college en vervolgens een werkles waarin je dan een project maakt, deze wordt dan beoordeelt op de competenties en de kennis die je hebt opgedaan en dit kun je dan in je portefolio stoppen. Dan moet het resultaat van de opgedane kennis wel meetellen en dat mis ik nu nog.

  Somige studenten worden bovendien teveel los gelaten en zijn daardoor niet gemotiveerd. Ze komen ook niet meer opdagen omdat het toch niet verplicht is. Dit zorgt weer voor problemen in het groepsprcess en voor de eigen voortgang van de student die wel wil.

  Dus er zijn nog flink wat kinderziektes, als het niet meer is.

  Reactie door Dave — dinsdag 10 april 2007 @ 19.10 uur

 84. Vernieuwingen in het onderwijs is niet altijd verkeerd !
  Het zou wel heel mooi zijn als op dat punt wel naar de jeugd wordt geluisterd als zij aangeven dat dit niet zo werkt en dat zij niets leren!
  Zij geven zelf al aan dat ze thuis ook de hele dag achter hun pc kunnen zitten om een spelletje te doen of te chatten dat is wat ze op school doen.

  Reactie door Nicole Melissen — vrijdag 13 april 2007 @ 19.51 uur

 85. Dave, ik kan daar over meepraten…
  Je bent gewoon proefkonijn en onderwijskundigen verzinnen het ene na het andere idee maar jij als student en toekomstig werknemer bent de dupe

  Reactie door cynthia — woensdag 18 april 2007 @ 15.00 uur