Wij hebben ook een advies

Ziekenhuizen kunnen jaarlijks zeker 100 miljoen euro besparen als ze wat efficiënter zouden werken. Dat heeft het bedrijf Roland Berger Strategy Consultants becijferd. De winst zou dan 40% hoger uitvallen. De ziekenhuizen kunnen vooral besparen door een betere financiële administratie en medische planning. (RTL)

De markt maakt zorg duurder, het leidt tot aantasting van de kwaliteit, staat samenwerking in de weg en werkt tweedeling in de hand. En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten van de bureaucratie die marktwerking met zich mee brengt.

De concurrentie tussen zorgverzekeraars, de invoering van Diagnose Behandel Combinaties (DBC) en Regionale Indicatie Organen, de invoering van eigen bijdragen leiden tot veel papierwerk, dubbel werk, extra managers en onnodige vertragingen in het zorgproces. Op bureaucratie valt een miljard te besparen, zo rekende de SP enkele jaren geleden nog voor.

Onder dit kabinet is de martkwerking in de zorg helaas niet teruggedraaid, noch stilgezet. Enkel de snelheid van invoering is wat getemperd.

Zie ook: Standpunten zorg

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 29 maart 2007 :: 16.47 uur

94 Comments

94 reacties

 1. Als er al een reactie zal komen op het onderzoek van Berger is de uitkomst nu reeds bekend. De minsiter laat een onderzoek instellen naar de bevindingen .

  ;-(

  Reactie door Ben Koot — donderdag 29 maart 2007 @ 16.52 uur

 2. Men kan ook nog wel een en ander besparen in de zorg door meer structuur in de verwerking van clienten te brengen.
  Ik las in de krant dat de wachtlijsten weg zijn: mooi niet, althans niet in het streekziekenhuis in Goes. En als je dan op de dag van afspraak op tijd bent, moet je nog een twwe uur wachten.
  Wat managers de deur uit kan ook een flinke besparing opleveren volgens mij.

  Reactie door Redstar — donderdag 29 maart 2007 @ 17.50 uur

 3. Inderdaad, de DBC’s maken een en ander er niet efficienter op! Marktwerking en zorg is een combinatie die me doet gruwelen…

  Reactie door J3roen — donderdag 29 maart 2007 @ 17.53 uur

 4. Mooi , weer meer dan 10 miljoen bezuinigen ( een klein deel van de totale kosten van de zorg ) op niet meer verstrekken van voortbeweeg hulpmiddelen , ook nog bezuiningen op slaappillen : mooi is die marktwerking : je kan op die manier leuk bijverdienen en de vorm van BONUSSEN , naast het normale loon .Daar kan je dan zelf wel de juiste middelen voor kopen als bestuurder , zoals een mooie , dure wagen met chauffeur , om mee naar het werk te gaan .

  Reactie door Fred — donderdag 29 maart 2007 @ 18.05 uur

 5. @4, Fred,

  Inderdaad! Als je ziet hoe de plaatselijke apotheek hier zijn uiterste best doet en zich in de meest ongeloofelijke bochten wringt om je goedkopere medicijnen (met “dezelfde werkzame stof”) aan te smeren: ongekend.

  Ze liegen zelfs keihard dat ze je behandelend specialist hebben gesproken en dat die de goedkopere medicatie heeft goedgekeurd!

  Daar moet wel een hele stevige bonus aan hangen…

  Reactie door J3roen — donderdag 29 maart 2007 @ 18.20 uur

 6. Kostenbesparing, een landelijk centraal inkoop bureau op poten zetten, volledig geautomatiseerd dus weinig of geen managers.
  Alles,maar dan ook alles,centraal aanschaffen em zeker geen gestraalde politici aan de top.

  Reactie door Joop Fontein — donderdag 29 maart 2007 @ 19.07 uur

 7. Zie de nieuwe beleidsvoering van het CIZ, zie onder profecionails, om gek van te worden!
  % min voor dit 10 min voor dat .welke gekke dit verzinnen, maar ja deze moeten ook aan het werk gehouden worden.
  Al die protocollen om gek van te worden.wie heeft er iets aan?
  Het CIZ , moet al die min optellen ( waar ze niet goed inzijn, de zorgaanbieder moet vliegen van het ene naar het andere adres , de zorgvrager voeld zich een crimineel!
  Waar blijft het geld van de zorg
  een derde naar de graaiers
  een derde naar de bureaucratie
  een derde naar de zorg.
  weg met die marktwerking, het drijft mensen uit elkaar, het zet mensen tegen elkaar op , het maakt de zorg alleen maar duurder!

  DE VERZIEKING EN GEKTE IN DE ZORG!

  JE MOET WEL EREG ZIEK ZIJN OM DIT ALLEMAAL TE KUNNEN VERZINNEN!
  VOOR VELE GRAAIERS TIJD OM NAAR DE PSHYCOLOOG TE GAAN, MAAR HOUD ER REKENING MEE, U KRIJGT MAAR EEN PAAR SESSIES!

  Reactie door carla — donderdag 29 maart 2007 @ 19.19 uur

 8. Jan Marijnissen: “De markt maakt zorg duurder”

  Volgens mij is de markt niet schuldig hieraan als de overheid zelf al een paar jaar op zorg bezuinigt en dat de klant daar wat van merkt qua eigen bijdrage. De verandering is door een idee van de OVERHEID ontstaan. In de markt is het belangrijk dat een prijs/kwaliteitsverhouding wordt bepaald door de timing van de investering, die komt door vraag en aanbod. Hier is de overheid krap bij kas op allerlei andere gebieden dan het product waar het om gaat en dus is er weinig over voor de zorg zelf. Het is dus de overheid die dingen die niets met elkaar te maken hebben in zijn eigen verwarring door elkaar klutst. Wees dan ook zo eerlijk om hier de markt zelf niet de schuld van te geven. Al datgene waar de overheid zich verre van houd loopt immers als een tierelier zoals telefonie, brood bij de bakker enzovoorts. Dáárom dus. Dit probleem ligt bij de overheid omdat die eerst heel pretentieus beloofde met “recht op dit en recht op dat” dat er geen pech meer zou bestaan. Maar is de overheid nou een accurate voorspeller voor de tijd sinds de verzorgingsstaat? Daarom is de overheid ook stom bezig geweest door zoveel van die rechten als eeuwig te bestempelen en zo’n machine maar door te laten draven ongeacht de omstandigheden. Daarom zitten we nu met een staatsschuld van hier tot ginter en in de tussentijd wilde de overheid zich met zoveel bemoeien wat geld kost dat de zorg in het gedrang komt op prinsjesdag. En zo niet dan staatsschuld extra.

  Reactie door W6969 — donderdag 29 maart 2007 @ 19.38 uur

 9. @Carla
  Als het gaat om thuiszorg dan is het overgrote deel van de kosten salariskosten. Interims en andere dure figuren maken maar een paar procent uit van de totale uitgaven aan salarissen of interim tarieven. Afhankelijk van de verhouding tussen het aantal medewerkers en managers kun je er pas iets zinnigs over zeggen per instelling en niet in afstandelijke generaliserende termen.

  Ik vind wel dat bezuinigingen juist voortdurend op administraties hebben beknot, omdat subsidies afhankelijker zijn van de capaciteit of prestatie in de zorgactiviteiten zelf! Dát moest dus blijven draaien en op administratief gebied is dat kunst en vliegwerk. Door de ingewikkelder diensten (meer inspelen op deelvragen in de markt) wordt het nog ingewikkelder ook om bij te houden.

  Het onderzoek geeft alleen maar aan, als ook die pivo die dat onderzoek heeft verricht, in algemene termen voor alle ziekenhuizen kan spreken, dat het verre is van een diversiteit die de markt kan bieden en dat ziekenhuizen kennelijk dus heel eenheidsworsterig door de overheid zijn georganiseerd of zich aan hebben gepast aan slechts 1 overheidsmaat in het verleden en dat daar nog resten van zijn die zeer merkbaar zijn en ook drastisch het kostenbeeld beïnvloeden. Het geeft dan juist aan dat de markt weinig invloed heeft gehad op deze organisaties en dat het probleem bij de overheids manier van organiseren kan liggen.

  Reactie door W6969 — donderdag 29 maart 2007 @ 19.44 uur

 10. Wat ik ook essentieel vind in vraagstukken m.b.t. de zorg, is dat het type klant ook een groot deel kent dat geen cent te makken heeft, omdat je hoeveelheid geld niet afhankelijk hoeft te zijn van je medische hulpbehoevendheid. In de bejaarden/thuiszorg zie je dat veel, de welbekende karige AOW-tjes. Het is niet een bedrijf voor een product wat niet een essentiële levensbehoefte is maar je bent a.h.w. gedwongen als zorginstelling om geen nee te verkopen aan werkelijk elk type budget van een klant! Als iedereen er recht op heeft en de overheid zichzelf verantwoordelijk ervoor heeft gevoeld dat wat dat betreft pech niet mag bestaan, dan ligt het dus aan de belofte die de overheid maar ziet hoe die die waar maakt waar die zichzelf mee ingelaten heeft. Dit is noch de schuld van de markt noch van de belastingbetaler in feite. Het is dus afhankelijk van welke partij de kiezer kiest of die die last mede op zichzelf wil nemen.

  Reactie door W6969 — donderdag 29 maart 2007 @ 19.52 uur

 11. Zolandg de helft van Nederland veslaafd is GSM geleuter en zich geheel in hun wereldtje terugtrekt zal er NIETS gebeuren ; maar sociale ongeregelheden zouden erg op zijn plaats zijn : De Nederland BV gaat namelijk erg lijken in een Fuhrerstaat model ; waar nu niet de inwoners van het land betere mogelijkheden hebben , maar juist inwoners van andere EU-staten .

  Reactie door Fred — donderdag 29 maart 2007 @ 20.10 uur

 12. en zoals we weten hoe de BONUS-regelingen werken , zal dat leiden tot minimale garanties en toch flink premie betalen in stijgende lijn : begripelijk want de VVEertjes moeten ook een oude-dags voorziening hebbn ;Bekijk maar OPA Wiegel ;die barst van de bijbaantjes .

  Reactie door Fred — donderdag 29 maart 2007 @ 20.12 uur

 13. w 6969
  vorig jaar was er een zorgaanbieder die de mensen liet weten dat men een uur per week minder huishoudelijke zorg zou krijgen ( wat is terug gedraaid) i.v.m geld.de week daarop staat in de krant dat de directeur van diezelfde zorgaanbieder met een gouden handdruk van E170.000,- kan opstappen !

  dan nog zoiets:een huishoudelijke hulp die bij een client ook de persoonlijke verzorging mag doen , nadat deze geautoriseerd is ?.
  Deze huishoudelijke hulp moet op haar briefje invullen dat zij persoonlijke verzorging verricht en wordt betaald als huishoudelijke hulp terwijl de zorgaanbieder bij het zorgkantoor pesoonlijke verzorging declareerd!deze zorgaanbieder heeft er niets voor hoeven te doen!
  De autorisatie zou ingetrokken kunnen worden als de hulp terecht financieel gewaardeerd wil worden voor het werk dat zij doet nl de persoonlijke verzorging!

  Reactie door Erna — donderdag 29 maart 2007 @ 20.27 uur

 14. @8, 9, 10, W6969,

  Er is 1 woordje in je betoog, wat de ongeldigheid van je betoog in een keer bewijst: “KLANT”.

  Als ik de afgelopen jaren als ervaringsdeskundige iets heb geleerd, dan is het toch wel dat een patient toch vooral een MENS is en geen KLANT.

  Het woord “klant” staat synoniem aan het verdienen van geld, terwijl in de zorg toch echt het behandelen van een patient centraal dient te staan.

  Wellicht moet je eens een tijdje met wat mensen praten die veel van zorg afhankelijk zijn, dan zul je zien dat zij zichzelf niet als een klant zien…

  Reactie door J3roen — donderdag 29 maart 2007 @ 21.39 uur

 15. @8, 9, 10, W6969,

  Wat betreft die fijne marktwerking: lees mijn reactie @5 eens. Leg me maar eens uit wat daar zo goed aan is…

  En dan is dat nog maar een heel klein voorbeeldje: er gebeuren nog veel schokkendere zaken als gevolg van de marktwerking in de zorg!

  Reactie door J3roen — donderdag 29 maart 2007 @ 21.44 uur

 16. Als het om basisbehoeften gaat, zoals wonen, voeding, kleding, zorg en onderwijs kan er geen sprake van marktwerking zijn.

  Er is geen keuze, zoals al eerder is gezegd gaat het niet om kralen en spiegeltjes.

  Er is een noodzakelijke behoefte die mensen afhankelijk maakt van de grillen van de “markt’ Schandalig.

  Die grillen bestaan uit een volkomen uit de hand gelopen bureaucratie, waar je voor iedere minuut en voor iedere handeling ‘even’ een formuliertje moet invullen voor een indicatie.

  Als je dan de verkeerde indicatie hebt moet je naar de rechter.
  Als zich wijzigingen in je situatie voordoen heb je al snel verschillende procedure’s door elkaar lopen en hoe je dat dan weer aan elkaar moet breien…………Oh ja…..
  Daar heb je dan weer bureautjes voor en casemanagers die tegen vergoeding dat klusje voor je klaren!!!
  Waar zijn wij mee bezig!

  Bovendien is het zelfs voor deskundigen vaak al moeilijk in te schatten welke behandeling het gewenste resultaat zal hebben, dus voor de ‘klant’ een onmogelijke opgave om verantwoord ‘inkopen’ te doen.

  Reactie door Elsemie — donderdag 29 maart 2007 @ 21.59 uur

 17. In Nederland belanden ieder jaar 19.000 personen in het ziekenhuis voor mogelijk vermijdbare problemen door geneesmiddelgebruik
  De onderzoekers schatten de directe schade (de kosten van ziekenhuisbehandeling) op 85 miljoen euro.(Trouw)
  Het is een schande dat steeds meer artsen mensen medicijnen voorschrijven die ze niet nodig hebben.
  Door de marktwerking en mijn persoonlijke ervaringen ben ik mijn vertrouwen in de artsen aan het verliezen.
  Slik niet alles!

  Reactie door Willem — donderdag 29 maart 2007 @ 22.04 uur

 18. Slik vooral geen oxazepam!!!

  Reactie door Elsemie — donderdag 29 maart 2007 @ 22.16 uur

 19. Ik heb SP gestemd en begin spijt te krijgen. Reden: machtsmisbruik door grote zorginstelling gaat onverdroten voort. Ook de SP sluit hiervoor de ogen. Kom op SP, wakker worden, de barricaden op….het aanpakken van zelfverrijkng en machtsmisbruik dient jullie prioriteit te zijn.

  Reactie door klokkenluider — donderdag 29 maart 2007 @ 22.20 uur

 20. @17, Elsemie,

  Kun je me daar wat meer over vertellen? Ik ken iemand die dat slikt, zijn daar gevaren aan verbonden?

  Reactie door J3roen — donderdag 29 maart 2007 @ 22.42 uur

 21. Marktwerking is voor sommigen net liefde,….

  Liefde is als schijten in je broek
  Iedereen ziet het
  Maar jij alleen hebt het warme gevoel.

  En zo gaat het ook in de zorg, velen zien wat er mis gaat, slechts enkelen hebben hier profijt van.

  Reactie door Pool — donderdag 29 maart 2007 @ 22.58 uur

 22. @ 20 j3roen
  Het is erg verslavend, zoals veel medicijnen ook wel ‘drugs’ genoemd.
  Wat moet ik er meer van zeggen zonder een aanklacht van de farmaceutische industrie te riskeren?

  Reactie door Elsemie — donderdag 29 maart 2007 @ 23.47 uur

 23. @20 Jeroen
  In het algemeen is het beter om ziekte en onbalans te voorkomen en slechts spaarzaam van medicijnen gebruik te maken. Als het moet dan moet het, maar je hoeft niet alles te geloven en je altijd goed laten informeren.
  Goed onderzoek is belangrijker.

  Reactie door Elsemie — vrijdag 30 maart 2007 @ 0.02 uur

 24. De overheid heeft niets te zoeken in de gezondheidszorg. De problemen in de gezondheidszorg ontstaan door een gebrék aan marktwerking, niet door een teveel. Het is volslagen waanzin dat de overheid de zorgmarkt met geweld monopoliseert en op die manier de prijs te hoog en de kwaliteit te laag houdt. Zij verstoort vraag en aanbod en dat resulteert altijd en overal en zonder uitzondering in wachtlijsten, wachtlijsten, wachtlijsten.

  Privatisering in de gezondheidszorg, NU!
  Iedere dag dat we ermee wachten kost onnodig mensenlevens.

  Reactie door HenriOsewoudt — vrijdag 30 maart 2007 @ 0.15 uur

 25. Iedere gek heeft zijn gebrek!

  Reactie door Elsemie — vrijdag 30 maart 2007 @ 0.31 uur

 26. Veel Nederlanders willen het toch zo, ze stemmen even VROLIJK weer op het CDA of de VVD. Zorg gaat nog veel en veel duurder worden met dank aan het CDA-VVD en veel Nederlandse kiezers, dus niet zeuren. Hoogervorst is weg, heeft een mooie nieuwe baan en heeft even zijn oud VVD-ers geholpen. (VVD mensen zitten voor 95% in TOP zorg) over slim gesproken…. B. de Vries ook naar zorg …….. en lekker zakken vullen.

  Reactie door Harry — vrijdag 30 maart 2007 @ 1.05 uur

 27. Marktwerking op alle basisbehoeften van de mens eruit!! BASTA!
  Overheid NU een keer aan de slag, efficienter, adequater en vooral GOEDKOPER.
  Europese Grondwet ophoepelen! Idem BASTA!
  Geen gesjoemel meer met de burger en weer zorg gaan dragen voor dit land.

  STOP de privatisering in de gezondheidszorg, NU! Iedere dag dat we daarmee wachten kost onnodig mensenlevens.
  Aanpakken die marktjongens en terugdrijven die (mis)handel!
  Terug en vooruit naar de Nutsbedrijven en het ziekenfonds!

  Reactie door Gloria — vrijdag 30 maart 2007 @ 1.42 uur

 28. @24 Is je winterslaap voorbij?

  Misschien ben je vergeten dat we een van de beste medische verzorging ter wereld hadden toen het nog niet aan marktwerking onderhevig was. Moet je nu eens kijken. Er moet een halt toegeroepen worden aan het onttrekken van miljoenen – door idiote salarissen van top figuren en hun bonussen – uit het totaalbedrag.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 30 maart 2007 @ 6.47 uur

 29. 10. Als dat allemaal ”waar” is wat je schrijft waarom in godsnaam ben jij dan voorstander geweest althans daar ga ik vanuit dat het ”oude” stelsel van de ziektekostenverzekering veranderd is. Daar was de marktwerking dat zodra je meer verdiende je jezelf particulier moest verzekeren en dan kon je ” waar” kiezen” voor je geld alnaargelang je dat bezat. Dat was dan toch een prima privaat gebeuren dacht ik. Daar bestond de markt, op de basis na, allang.
  Bovendien hoor ik over ”winst” van het ziekenhuis en niet ”kostenwinst” voor de ziektekostenverzekeringen danwel uiteindelijk de patient. Hoe komt dan gegenereerde winst op kostenbesparing in hemelsnaam terecht bij winst voor de patient en dus de gezondheidszorg.
  Kostenbesparing eerst (en die heeft niets te maken met de ”eigenaar”) kwam ten goede aan de patient, kostenbesparing nu komt ten goede aan A. Aandeelhouders ziekenhuizen, aandeelhouders ziektekostenverzekeringen en de patient betaalt gewoon hetzelfde of meer alnaargelang het de markt uitkomt.
  Als er zodadelijk meer vraag is naar face-lifts dan naar cardiologen gaan we als ziekenhuis ons dan richten op de face-lifts en laten we de rest verslonsen als sluitpost van de zorg? Als nu veel verbeterd kan worden kon dat in het oude stelsel ook, daar is geen verschil in. De controle ontbrak misschien en het eindeloos feteren van specialisten die nergens zoveel verdienen als in Nederland. Dat was ,.i. het probleem.
  Orthodontie werd voor iedereen ontzettend duur nadat niet het probleemgebit het medisch noodzakelijke behandeld werd maar er een hype ontstond voor ieder cosmetisch spleetje tussen de tanden de orthodontist in te schakelen. En zo gaat dat in de marktwerking nog veel sterker werken. De mensen die het medisch nodig hadden betaalden mede de rekening voor de look-a good maatschappij.

  Reactie door Henny — vrijdag 30 maart 2007 @ 8.56 uur

 30. Het feit dat er zoveel controle nodig is, bewijst wel dat er geen sprake kan zijn van marktwerking. Ik heb het idee dat hier is gekozen het slechtste van twee werelden namelijk de bureaucratie van de overheidsector en de inhaligheid van de marktsector. Dit maakt de gezondheidzorg er niet beter op, lijkt mij.

  Reactie door reint — vrijdag 30 maart 2007 @ 9.03 uur

 31. @16

  “Als het om basisbehoeften gaat, zoals wonen, voeding, kleding, zorg en onderwijs kan er geen sprake van marktwerking zijn”

  Als het bovenstaande allemaal gesocialiseerd wordt dan wonen we allemaal in kazerneblokken, krijgen eenheidsworst voorgeschoteld, dragen kaki of legergroen, krijgen dezelfde middelmatige zorg, en worden we allemaal geindoctrineerd. Geen prettig vooruitzicht!

  Reactie door Gerrit (die andere) — vrijdag 30 maart 2007 @ 9.14 uur

 32. Goeden morgen vreinden SP.

  Zorgelijk in de zorg.
  Door marktwerking, weet iedereen is het alleen maar duurder geworden, er zijn heel weinig voorbeelden waarin de marktwerking tot prijsverlagingen of kwaliteits verbetering leidt.
  Dus zeker niet in de zorg, of openbaar vervoer.

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 30 maart 2007 @ 9.28 uur

 33. @31 Gerrit (die andere)

  Wat een logica zeg! Alsof door het afschaffing van marktwerking ineens alle inkomensverschillen wegvallen? Heeft u dan voordat de marktwerking werd losgelaten over Nederland ook in zo´n pakje gelopen en in een kazerneblok gewoont?

  Grote onzin natuurlijk!
  De SP heeft niets tegen rijkdom, wel tegen armoede!

  Reactie door Irma — vrijdag 30 maart 2007 @ 9.59 uur

 34. @27 “Goede morgen, overigens, Gandalf”, je mag dit niet meer vergeten hoor, ‘we’ zijn er inmiddels een tikje aan ‘verslaafd’.

  Elsemie, J3roen, zojuist even in Google gelezen wat er allemaal op het gebied van oxazepam te lezen valt, heel wat.

  Als dit familie is van ‘diazepam’, áls, dan is die in verschillende ‘sterkte’ te krijgen en menigeen zegt mij dáár baat bij te hebben, echter, niét lachen, het middels zou aanzetten tot ‘koopziekte’. Door de grote mate van óntspánnenheid?

  Overigens schijnt menig middel waar iets van ‘benz…’ in verwerkt zit, regelmatig de in de bijsluiter vermelde contra-indicaties uitlokken.
  “Vraag het uw huisarts in geval van twijfel”,
  lees je vaak, dát dan maar doén.

  Wie zou er trouwens feestvieren van de dik
  800 euromunten die ik voor Plavix voor fami-
  lie op tafel moest leggen en door de zorgver-
  zekeraar niet vergoed werden? De patiént zou
  niet overgevoelig zijn voor paracetamol en
  om dié reden werd het niet vergoed. De figuur
  in kwestie heeft intussen wel op enkele pun-
  ten ontstekingen in de maag. Teveel zorgen
  over de financiën misschien die ‘letterlijk’
  op de maag een negatieve uitwerking kregen?

  Dit is maar één voorbeeld, maar er moeten er
  talloze in het land zijn en vooral bij mensen
  die er ‘psychisch’ niet meer tegen kunnen om
  voor het eigen récht op te komen, ziék als ze
  al zijn en er nog meer door zijn geworden !

  De zorgverzekeraars, kennelijk geen enkele
  corrigerend management boven zich, zelfs de
  inspectie voor de Volksgezondheid die geen
  invloed heeft of weet uit te oefenen, gaan gewoon hun gang….en niémand die ingrijpt…
  en het stelen van de (keurig verzekerde)
  cliënt, gaat gewoon dóór!

  Met twee maten meten, de ‘gezonde burgers’ krijgen geld terug en en de ‘zieke burgers’
  toch altijd al meer onkosten hebbend door
  ziekte/gebrek, krijgen hun medicatie niét
  keurig vergoed!

  Gisteren een ‘keurige brief met rekening’
  ontvangen, waarop te lezen was dat ikzelf
  ook niets terug zou krijgen!

  Gefeliciteerd, gezónde medeburgers, jullie
  waren niet ziek, of konden het af met wat
  spulletjes van de drogist…..en vandaag
  weten jullie dus, dat je niet alleen gezónd
  bent, maar ook nog iets leuks kunt doen met
  mijn spaarcenten, die bedoeld waren voor m’n
  ouwe dag maar nu aan medicijnen moest uitge-ven……
  Wie wil er nu nog graag uit van mijn spaar-
  centen?…..Je zou het niet moeten willen!!!

  Als dánk daarvoor, gezonde medeburgers, zou-
  den jullie althans een petitie kunnen tekenen
  t.b.v. de niét-bedeelden, zodra er landelijk
  weer een aktie wordt opgestart: dankjewel!
  Pluk me niét helemaal káál! Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 30 maart 2007 @ 10.05 uur

 35. het klopt dat marktwerking in de zorg duurder is, en de zorg verschraalt. Maar er wordt vergeten dat degene die vet verdienen aan de zorg het in nederland voor het zeggen hebben. Denk werkelijk iemand dat dit vanzelf stopt, od dat managers tot de conclusie komen dat ze overbodig zijn…..
  Als wij er niets aan doen gebeurt er niets. Het is gewoon een graaifeest voor degene die dicht bij het vuur zitten.

  Reactie door alexander — vrijdag 30 maart 2007 @ 10.27 uur

 36. Reactie door HenriOsewoudt

  hahaha, wat een geleuter. De zorg is geen markt. Alle experimenten zijn misluk mbt tot marktwerking in de zorg, zelf met de beste bedoelingen. Kijk maar naar de VS. daar zijn miljoenen onverzekerd.
  Een ander mislukt truuckje was de patentering van de genen. Als bedrijven dit konden doen dan konden ze meer geld verdienen doordat ze hun produkten konden beschermen. Dus, was de redenatie, dat ze meer gingen investeren in onderzoek. Het tegendeel is waar. Onderzoek vermindert omdat patenthouders belachelijke bedragen vragen om met hun gen verder te experimenteren. Dus moeten onderzoekers andere terugvallen o andere kennis. Dit is ook de reden waarom ze zo gretig de menselijke genen will catalogiseren. Er kan een gen bijzitten wat een cruciale rol gaat spelen in een medicijn. Alj je dan je naam achter dit gen hebt staan, loop je als bedrijf binnen.

  Reactie door alexander — vrijdag 30 maart 2007 @ 10.43 uur

 37. De publieke sector heeft meer dan 9,7 miljard in kas. Dit geld zit voor het grootste gedeelte in de kas van de woningcorporaties dus ook u geld!

  En dat kan allemaal in Nederland!

  Reactie door e.krul — vrijdag 30 maart 2007 @ 10.46 uur

 38. Gloria
  als je chronisc ziek bent en gehandicapt wordt je door al die veranderingen de laatste twee jaar alleen maar zieker.
  wie zijn er goed af met die veranderingen , niet wij.wij zijn alleen maar bezig met de bureaucratie en het vulln van andermans zakken.
  wij kunnen voorddurend uit de broek, waar anderen hun geld mee verdienen .en dan maar zeggen dat wij duur zijn .Nu ik ben er wel achter dat de zorg heel wat goedkoper kan .
  zie alleen maar eens de nieuwe beeidsvoering van het CIZ, 5 min voor dit vijf min voor dat voorbelld 15 minuten voor het naar het toilet gaan en reinigen dus poepen op comando!
  Stel je hebt veel zorg huishoudelijk verzorging verpleging en je hebt een PGB nu je handen vol aan de bureaucratie, nog amper tijd over om te participeren .
  en dan heb je het alleen nog maar over de verzorging, je wil niet weten hoeveel een gehandicapten tegen komt .je hebt er een dagtaak aan om te zorg om ervoor te zorgen dat er gezorgt wordt en dat de anderen aan het werk blijven!

  Reactie door carla — vrijdag 30 maart 2007 @ 10.46 uur

 39. Als ik hier nu eens naam en toenaam noem van een frauderende instelling in de zorg inclusief adres, jaarrekeningen en betrokken partijbonzen van het CDA…..gaat er dan eindelijk iemand wakker worden?????????????????????????????????????

  Reactie door klokkenluider — vrijdag 30 maart 2007 @ 11.01 uur

 40. @14 J3roen

  in één ding heeft hij wel gelijk,we worden inderdaad alleen nog als klant gezien en niet meer als patient…

  Reactie door iew — vrijdag 30 maart 2007 @ 11.12 uur

 41. @26 Harry

  “Veel Nederlanders willen het toch zo, ze stemmen even VROLIJK weer op het CDA of de VVD.”

  is dat wel zo? dat is namelijk niet meer te controleren…

  Reactie door iew — vrijdag 30 maart 2007 @ 11.17 uur

 42. Als klant zoek je zelf de beste gezondheidszorg uit. Als patient laat je alles over je heen komen. We hebben meer mondige klanten nodig in Nederland en minder willoze patienten. Een basiszorg voor iedereen is een goede zaak, maar geef mensen de kans om te kiezen als ze meer willen. Meer privatisering dus, maar dan wel echte privatisering en geen halfslachtige compromissen.

  Reactie door Gerrit (die andere) — vrijdag 30 maart 2007 @ 11.21 uur

 43. Heeee, nog een carla op dit weblog.

  Reactie door Carla — vrijdag 30 maart 2007 @ 11.44 uur

 44. Dit bericht is helaas verkeerd geplaatst op de site van RTL en daarna hiervan overgenomen (RTL heeft het inmiddels aangepast). De 100 miljoen moet niet per vestiging zijn, maar in totaal voor geheel Nederland. Dit komt dus neer op ongeveer 1 miljoen per gemiddeld ziekenhuis.

  Robin Alma, Roland Berger Strategy Consultants (auteur van het onderzoek)

  Reactie door Robin Alma — vrijdag 30 maart 2007 @ 11.58 uur

 45. Wie de begrippen markt en zorg werkelijk tot zich door laat dringen begrijpt dat die twee nooit bij elkaar gebracht moeten worden.
  Zelfs ver van elkaar gehouden moeten worden.
  De halvegaremanagers, de tussendewalenhetschipklungels, die de roeping en beroepseer van verplegend personeel niet kunnen doorgronden, die patienten met een zuurstofmasker op geforceerd geïnteresseerd vragen of ze als klant goed behandeld worden en natuurlijk geen antwoord kunnen krijgen (werkelijk gezien), die zieke en ellendige mensen zien als produkteenheden ondergeschikt aan ‘targets’, die papieren invullen en verschuiven, en vergaderen hoe ze zichzelf aan het werk kunnen houden, de middelmatige egotrippers van tweejarige deeltijdopleidingen, die in magazijnen en aan de lopende band thuishoren, die dus, zijn de enige, die beter worden van de absurde ideeën van de om en voor zich herstructurerende CDA, VVD en PvdA klieken.

  Eén centraal inkooppunt voor alle medische hulpmiddelen en medicijnen lijkt me een heel goed idee.
  Een enorm en dynamisch marktgericht magazijn vol met heftrucks en halvegaremanagers, die dan daadwerkelijk onmiddellijk op de cijfers kunnen worden afgerekend.
  Dat immers begrijpen ze wel.

  @ 37 klokkenluider

  Natuurlijk willen we dat graag weten.
  En wakker ben ik wel al jaren.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 30 maart 2007 @ 12.04 uur

 46. Het wordt toch eens tijd dat er echt een keuze gemaakt wordt voor marktwerking. Nu is er slechts sprake van halve marktwerking, door allerlei onzinnige regelgeving probeert de politiek nog steeds om invloed op de zorg te houden. Gevolg is dat vraag en aanbod van de zorg onvoldoende op elkaar aan kunnen sluiten. Daarnaast belemmert het zorg instellingen om hun processen effectief en efficient in te richten.

  Nu ontbreekt eenvoudigweg een systeem dat de organisaties in de gezondheidssector afrekend op hun prestaties. Het moet zodanig worden ingericht dat slecht presterende organisaties ten onder gaan. Slechte zorg leidt er dan toe dat de patienten hun zorg bij een ander gaan halen. Of bij de goedkoopste, het is maar net waar men voor kiest.

  De organisaties die hun aanbod niet op de vraag aanpassen verliezen hun bestaansrecht en gaan failliet. Daar is helemaal niets mis mee. Gaat in het bedrijfsleven ook zo. Het is een prima stimulans om te presteren. Daarbij moet dan wel sprake zijn van de patient die weg kan lopen en niet via allerlei pseudo marktwerking als concessie verlening etc.

  Reactie door Chris — vrijdag 30 maart 2007 @ 12.55 uur

 47. Wil men deze gang van zaken blokkeren , dan dient men zijn premie-afdracht te staken : Maar ja men houdt zich liever bezig met hun GSM -wereldje

  Reactie door Fred — vrijdag 30 maart 2007 @ 13.42 uur

 48. @39 klokkenluider

  Voeg de daad bij het woord!!
  Maak je alias waar!!

  Reactie door Sjaak — vrijdag 30 maart 2007 @ 13.47 uur

 49. Klokkenluiders krijgen toch wet bescherming ?

  Ik vind dat een recht : eigenlijk zou je klokkenluiders moeten belonen !

  Reactie door Fred — vrijdag 30 maart 2007 @ 13.56 uur

 50. In psycho-klinieken worden patienten ook dood gedrukt door pillen : Iemand met een Burn-out kreeg 14 verschillende pillen te slikken : haar ogen stonden er rood bij :Normalebehandeling ?denk het niet : gooi deze pillen in een glas met wat water en kijk wat het doet !

  Reactie door Fred — vrijdag 30 maart 2007 @ 13.59 uur

 51. Er zullen altijd een paar overblijven en om ervoor te zorgen dat zij hun klanten houden gaan ze prijsafspraken maken en omdat de markt dan vrij is mogen ze ook zelf weten wat ze met prijzen gaan doen. De klant is niet meer van belang want er is geen keuze meer…Dit is toch een heel realistisch scenario? Niet concurrentie maar samenwerking en controle/regulering lijkt mij het antwoord. Collectief maakt betaalbaar!

  Reactie door cynthia — vrijdag 30 maart 2007 @ 18.34 uur

 52. Klokenluider @ 39

  Kom op met je info,niet bluffen, niet stoer doen

  Reactie door Ger — vrijdag 30 maart 2007 @ 18.38 uur

 53. Klokkenluider 39

  Laat ons eens genieten van je wetenschap,
  nou niet gauw met een ander pseudoniem komen
  maar gewoon als gote mensen onder elkaar even

  Reactie door Ger — vrijdag 30 maart 2007 @ 18.40 uur

 54. Klokkenluider 39

  Laat ons eens genieten van je wetenschap,
  nou niet gauw met een ander pseudoniem komen
  of niets meer van je laten horen maar gewoon als grote jongens onder elkaar even de rottigheid aan de oppervlakte brengen.
  Als niemand het mag weten fluister het dan maar even in mijn oor.
  Of je bent een echte klokkenluider of je bent quasimodo de klokkenluider van de notre dame maar niet allebei.
  Oke,beste scribent,wij horen van je.
  Tot gauw ,tot lees.

  Reactie door Jh. de Wit — vrijdag 30 maart 2007 @ 18.44 uur

 55. @39
  Sorry er schijnt iets niet te kloppen met de
  nummering, ik ben toch echt Jh. de Wit.
  Geen twijfel mogelijk.
  53 is toch echt niet van mij.
  Ik zoek het uit via de AIVD!!!

  Reactie door Jh. de Wit — vrijdag 30 maart 2007 @ 18.47 uur

 56. @ 46 Chris
  Je zegt: “Slechte zorg leidt er dan toe dat de patienten hun zorg bij een ander gaan halen. Of bij de goedkoopste, het is maar net waar men voor kiest.”

  Slechte zorg kan ook onherstelbare schade aan de gezondheid van mensen brengen en door menselijk falen, meestal gebrek aan communicatie, vallen er nu al slachtoffers.

  Gebrekkige marktwerking kan fataal zijn en is dus ook niet bespreekbaar.
  Slechte/Goede prestaties worden toch alleen in geld gemeten, zoals eerder werd gesteld kan er ook geld verdiend worden aan botoxbehandelingen en is er voor de ‘arme’ geen goede betaalbare zorg meer

  Dit hele idiote plan gaat ervan uit dat iedereen voldoende geld, knowhow en een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid heeft om zijn gezondheid in te kopen.

  Het recht van de sterkste!

  @ 34 Madelief
  Soms is het middel erger dan de kwaal.
  Ik wil vooral aangeven dat er te vaak en te snel naar dit soort middelen wordt gegrepen.
  Het geeft geen genezing, maar onderdrukt symptomen. Te vaak wordt er onvoldoende gekeken naar de oorzaken van b.v. onrust, als achteraf blijkt dat de onrust aanwijsbare oorzaken heeft en de oxazepam moet worden afgebouwd zijn er langdurige ontwenningsverschijnselen en moet je alles wat in de bijsluiter staat zeer serieus nemen.

  Reactie door Elsemie — vrijdag 30 maart 2007 @ 19.23 uur

 57. @38 carla

  Hoi carla! Ja het is een onwaardige zaak die marktwerking! Ik wil helemaal niets te kiezen hebben, maar gewoon als er iets is naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis en goed geholpen worden. Degenene die dit bedacht heeft -op alle kommer en kwel en basisbehoeften van de mensen verdienen en ze aan het winkelen zetten- is in mijn ogen een lelijke geldduivel en een harteloze proleet.

  Carla, hoe ga je dit doen met je naamgenote op dit weblog? Carla1 ofzo? Laat even weten s.v.p.

  Reactie door Gloria — vrijdag 30 maart 2007 @ 21.38 uur

 58. Bij NOVA

  De teloorgang van de PvdA, ze worden door de media maakt ze af.
  Die bal van Noten zit weer te draaien, maar ik mis Tichelaar, hij durft waarschijnlijk niet.

  Reactie door Pool — vrijdag 30 maart 2007 @ 22.20 uur

 59. Gloria
  Carla j!

  Reactie door carla — vrijdag 30 maart 2007 @ 22.46 uur

 60. @39, Klokkenluider,

  Ik kan je verzekeren dat je hier iedereen’s volledige aandacht hebt!

  Daarnaast weet ik ook zeer zeker dat als je deze gegevens hier publiceert er binnen de SP direct werk van wordt gemaakt!

  Mocht je het hier niet willen publiceren, dan kun je ALTIJD per email met de SP of Jan contact opnemen: vertrouwelijkheid gegarandeerd!!

  Reactie door J3roen — vrijdag 30 maart 2007 @ 23.10 uur

 61. @39, Klokkenluider,

  Wij hebben hier de pest aan fraude in zorginstellingen! Als je de betrokkenen wilt aanpakken, ben je hier aan het juiste adres!

  Reactie door J3roen — vrijdag 30 maart 2007 @ 23.15 uur

 62. @58, Pool,

  Inderdaad, die Noten is echt treurig…

  Jammer dat de kapitein van het zinkende schip Jacques Tichelaar er niet was: hij had nog zoveel meer schade aan kunnen richten… :)

  Reactie door J3roen — vrijdag 30 maart 2007 @ 23.22 uur

 63. @ 60 J3roen

  Eerst zien van die klokkenluider dan geloven, er zijn wel meer van die blaters hier langs geweest, dingen beweren kan iedereen.

  @ 62 J3roen

  Ik denk dat het einde van de PvdA in zicht is.

  en

  Reactie door Pool — zaterdag 31 maart 2007 @ 0.01 uur

 64. ik ga mijn premie niet meer betalen,zelf was ik woon begeleider in de gehandicapten zorg,ben zelf ziek geworden,(long emphysem) mijn werkgever deed het goed(port wachter wet,zonder reitegratie mogelijkheid)),ik ben nu zwaar depressief,ben mijn baan kwijt,van 1500 pleuro naar 800 beland,3 maand geen salaris door een uwv fout,en ga maar door.
  Cool!!!!!!altijd gevochten voor anderen,en nu wat?
  Gennaiid.
  Ik durfde eens in die krant stichting ,een kritisch stuk te schrijven over hoe jij met MCG kinderen beter om kan gaan,mcg kinderen die niet ouder dan 30 jaar oud worden,die deels niet eens “gewoon “kunnen eten,of wel via sonde zijn gevoed,score het stichting heeft duur oven angeschaft”10000″euro per stuk,maar geen busje hoor,nee, nu zij ze verhuist binnen een gemureerd new locatie,want prikel draad zijn good tegen autisten, die ook deel maakte van het new plan….
  Ik ben zo boze als het maar kan, fuckers!!!!!
  Sorry voor mijn slecht beheersing van die kloote taal,maar nu het is gewoon te veel,nederland stink tot aan de boot,en heb ik geen zin meer….
  Gooien nacht allemal
  oogjes dicht en snaveltjes toe Slaap lekker

  Reactie door Guess — zaterdag 31 maart 2007 @ 0.20 uur

 65. @63, Pool,

  Ik ben erg benieuwd waar klokkenluider mee komt. En inderdaad, er zijn er al meerdere geweest die een dergelijke aankondiging niet hebben waargemaakt…

  Eindelijk iets wat de PvdA echt aanpakt: haar eigen afbraak! :)

  Reactie door J3roen — zaterdag 31 maart 2007 @ 0.28 uur

 66. 34. Madelief.

  Ik ben niet gezond en heb ook teruggekregen en misschien is het zelfkastijding maar ik heb zo weinig vertrouwen meer in de gezondheidszorg dat ik gewoon niet gegaan ben, zelfs niet naar de huisarts. Ik ben een beetje veel cynisch geworden wat dat betreft. Het jaar daarvoor was ik het hele bedrag kwijt aan 1 laboratoriumonderzoek, het volgende formulier voor controle heb ik maar laten liggen. Dat is toch wat ze willen? En wie wil er nu nog oud worden om in een verzorgingshuis te komen met de Balkenendenorm? Ik zit er niet op te wachten.

  46. Afrekenen op presteren? Dan vergeet je in je betoog een heel belangrijk punt nl. de definitie van “”prestatie”"

  Reactie door Henny — zaterdag 31 maart 2007 @ 7.41 uur

 67. Klokkenluider, wat een aandacht he. Ik vind wel dat wie a zegt ook b moet zeggen.
  Mocht je eerst nog even de juistheid van je beweringen willen verifiëren is dat begrijpelijk, niet over één nacht ijs toch? Of wordt het toch te link om man en paard te noemen? In beide gevallen stel je ons geduld op de proef.

  Nova gisteren. Marcel van Dam gaf de PVDA bobo’s een flinke veeg uit de pan. Mogelijk wijdt Jan Marijnissen hier nog een topic aan.

  Goedemorgen overigens ( Madelief)

  Ps. Zijn die 100 dagen nog niet om of moet Balkenende eerst ergens nog een lintje doorknippen?

  Reactie door Gandalf — zaterdag 31 maart 2007 @ 8.15 uur

 68. er moet een stop komen op onderzoeken.
  in de praktijk het wijst veelal anders uit.

  Reactie door mcniel — zaterdag 31 maart 2007 @ 8.21 uur

 69. Wat de Energiebedrijven doen, doen de zorgverzekeringen ook, meer laten betalen dan nodig is.

  Wie ziek is is de klos, want naar je noclaim kun je meteen al fluiten en steeds meer dingen worden niet meer vergoed.

  Wie geld heeft krijgt wat hij nodig heeft, wie dat niet heeft, krijgt de kruimels of moet zijn vakantiegeld straks gebruiken om nog enige maten van gezondheidszorg te krijgen.

  Het zorgpakket wordt steeds meer uitgekleed en de premie stijgt, hoe zit het met het geld dat de zorgverzekeringen ondertussen hebben opgespaard vraag je je af.
  Of wordt dat geld weer uitgegeven aan al die commissarissen en aan bonussen.

  Reactie door e.krul — zaterdag 31 maart 2007 @ 11.22 uur

 70. @ 68 e.krul
  “Toevallig” hoorde ik laatst van een congres voor managers van ziekenhuizen met als onderwerp “vastgoedbeheer”, omdat in 2008 een wet wort ingevoerd, die het vastgoedbeheer onder verantwoordelijkheid van de sector zelf gaat leggen.
  Dus al dat opgepotte geld gaat weer naar de bouwsector!
  Weet iemand iets meer over wetten die bij voorbaat al ingevoerd worden?!!

  Reactie door Elsemie — zaterdag 31 maart 2007 @ 12.04 uur

 71. @ 65 Henny
  Waarom zet je je cynisme niet om in kritiek.
  iedereen mag zijn arts confronteren met kritische vragen, we leven toch niet meer in de 20e eeuw. Je bent niet meer afhankelijk van het establishment. Vooral iemand die zo gezegend is met gezond verstand en wat al niet meer!
  We LATEN het gebeuren, maar je MAG ook kiezen om het niet te laten gebeuren.
  Via internet kun je met de juiste zoektermen heel veel te weten komen om ook gefundeerde kritiek te leveren over zaken waar je misschien niet zo in thuis bent.
  Bijna iedere zorgverzekering geeft het recht op een second opinion.
  Ik heb misschien makkelijk praten omdat ik een hele fijne huisarts heb, om te illustreren hoe het ook kan een korte impressie van zijn werkwijze:
  Vraag 1: Hoe gaat het met u? De kinderen?
  Vraag 2: Hoe is het gegaan met de klacht waarvoor u de laatste keer op het spreekuur was?
  Vraag 3: Wat is nu uw vraag?
  Vraag 4: Wat denkt u zelf?
  Vraag 5: Wat heeft u er zelf al aan gedaan?

  Antwoord:
  Er zijn een aantal aanwijzingen (wordt specifiek verwoord) die verwijzen naar mogelijke oorzaken (wordt ook specifiek verwoord) Om een juiste diagnose te kunnen stellen, wil ik die en die onderzoeken (wordt ook specifiek verwoord) adviseren.

  Enfin, met deze beknopte weergave van een gesprek met de huisarts wil ik aangeven hoe het samenspel tussen arts en patiënt zou kunnen zijn, waardoor zorg op maat gerealiseerd kan worden.
  We moeten ook geen kind met het waswater weggooien en vooral kijken naar waar het wel goed gaat en daar op focussen.

  Reactie door Elsemie — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.20 uur

 72. @ 70 correctie
  water=badwater

  MVG

  Reactie door Elsemie — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.23 uur

 73. Kling is weer aan het klungelen
  Op radio 2 komt het bericht dat minister Kling de ziekenhuizen vraagt om een registratie van fouten zodat de “klant” beter kan selecteren op kwaliteit!
  Helaas zijn veel van deze “klanten” al mond’dood gemaakt!

  WEG MET DE MARKTWERKING!

  Voor het kabinet moeten we een immens GEHOORAPPARAAT aanschaffen!

  Reactie door Elsemie — zaterdag 31 maart 2007 @ 13.37 uur

 74. Denkt Klink nou werkelijk, dat de ziekenhuizen hieraan vrijwillig hun medewerking zullen gaan verlenen? Klink lijkt mij een wereldvreemde man.

  Reactie door reint — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.35 uur

 75. Ja de verkiezingen zijn weer voorbij en hoeven ze in Den Haag de burgers die mails sturen niet meer twe beandwoorden, want ze zitten weer vier jaar goed!
  en dat noemd men de burgers dichterv bij de politiel brengen, vertrouwen winnen!

  maar waar eens goed onderzoek naar gedaan moet worden is naar de zorgaanbieders die meer zorg minuten declareren als dat zij zorg verlenen.huishoudelijke hulpen die clientgericht mogen douchen , maar daar niet voor betaald worden en de zorgaanbieder die wel verzorging declareerd bij het het zorgkantoor .
  zorgaanbieders die intake gesprekken aftrekken van de zorgtijd!
  En laat je dan je stem horen wordt er gezegt en mevr wij hoeven u niets te vertellen over de organisatie en beleidsvoering .
  en wat blijkt als je doorgeeft aan het zorgkantoor dat de zorgaanbieder de persoonlijke verzorging declareerd en uitbetaald voor huishoudelijke hulp krijg je te horen dat de zorgaanbieder zoveel ..uren mag decareren voor zorg .dat ze er niets aan kunnen doen als de zorgaanbieder de hulp betaald voor huishoudelike hulp i.p.v persoonlijke verzorging.
  Wat heeft het melden nu voor zin , het is een pot nat!
  Jammer dst er nog zo weinig mondige clienten zijn , en die er al zijn worden steeds weer gepakt op hun mondigheid .

  Reactie door carla j — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.48 uur

 76. 71. Elsemie ik zeg dit natuurlijk niet zomaar. Helaas de huisartsen die hier zetelen zijn geheel andere artsen dan die ik doorgaans op TV voorbij zie komen.
  Ik kon/kan zeer wel voor mijzelf opkomen en beargumenteerd helaas werkt dat bij sommigen volkomen averechts.
  Ik had een nieuwe huisarts en dacht een goeie, helaas lijkt het er op of de een de ander infecteert (werken met tweeen)
  Zopas, mijn dochter nog, kwam overstuur thuis van de huisarts. Het eerste wat de huisarts vroeg was of ze zich wel prettig voelde in haar werk. Ze voelde zich zoals heel het jaar al totaal niet serieus genomen en werd dat ook niet. Ik heb de huisarts al eerder daarop aangesproken en toen speelde hij het weer terug op mij. Zo ben je wel even bezig.Omdat ze volwassen is heb ik het haar eerst (te) lang zelf op laten knappen(moet ze leren) maar toen kreeg ik dus de wind van voren of ik me soms etc… Toen ben ik heel boos geworden maar wel netjes en nadien was hij poeslief naar mij toe tenminste maar het beklijft blijkbaar niet.
  Op de school waar mijn dochter werkt hebben ze gezegd dat ze zich nu eens goed moest laten nakijken. Hij heeft uiteindelijk dan toch bloed laten prikken. Uitslag ze had Pfeiffer of kortgeleden gehad en daarnaast waren het aantal ontstekingscellen in het bloed veel en veel te hoog dus nu doorverwijzing naar specialist.
  Ikzelf kreeg haar niet meer terug naar de huisarts, als school dat niet aangemoedigd had was ze door blijven lopen. Ze werkt graag en voelde zich steeds schuldig als ze zich even niet lekker voelde, ook al zei ze het niet ze zagen het.
  En laat ik het zo stellen zonder verder meer persoonlijk te worden, ik heb het erger meegemaakt, maar enfin dat was een andere tijd. Wat dat betreft is er niets veranderd.En helaas die ervaringen gaan wel meespelen in je opstelling wat jzelf betreft daar waar ze blijkbaar gewoon doorgaan op de ingeslagen weg en geen lering wensen te trekken uit gemaakte fouten. Als ik het nu weer mee zou maken wat er toen gebeurd is zou ik ze aanklagen, dat wel. Misschien is het de leeftijd kan die energie die ik nog heb wel anders gebruiken. Om met Jan te spreken vaak is het trekken aan een dood paard en daar word je zo moe van.

  Reactie door Henny — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.17 uur

 77. Henny ik vind het meer dan treurig en het vermoeden rijst dat zelfs een correcte bejegening al niet meer tot de basisvaardigheden van de huisartsen hoort.

  Het beroep van huisarts is er niet gemakkelijker op geworden, veel buraeucratie en mondige cliënten, maar dit mag nooit aanleiding zijn om patiënten niet serieus te nemen of op zichzelf terug te werpen.
  Welke idiote communicatiecursus zou hier weer debet aan zijn.

  Het volgende wil ik in het algemeen stellen:
  Patiënten hebben het recht op steun en support en ook al kan de mondige patiënt niet altijd naar tevredenheid bediend worden, de arts moet in staat zijn om zijn cliëntele respectvol te bejegenen en zonodig doorverwijzen als onderstening niet binnen zijn mogelijkheden ligt, of tenminste wijzen op andere mogelijkheden.

  Henny voor je verhaal heb ik als enige tip, ga niet meer alleen op ‘visite’ en neem iemand voor steun en getuigenis.

  Reactie door Elsemie — zaterdag 31 maart 2007 @ 16.10 uur

 78. @ 75 Carla J
  Op de website van het CIZ staat een klanttevredenheidsonderzoek en jawel, ze hebben het weer voor elkaar gekregen….. een 7,5!!!
  Er zijn een aantal aandachtspunten, zoals bereikbaarheid en inzichtelijkheid waar ze in de toekomst uiteraard flink in gaan investeren.

  Nu hecht ik weinig waarde aan dit soort onderzoeken, want ik weet dat de vragenlijsten altijd zo worden samengesteld dat er weinig ruimte is voor persoonlijke ervaringen en behoefte, het is altijd een feedback op de ‘geleverde’ diensten zoals:
  Heeft u binnen de termijn van 6 weken antwoord gekregen op uw aanvraag?
  Dat die termijn ook te lang kan zijn is dan geen item en zo wordt de beleving van mensen gemanipuleerd.

  Ook de kritiek van patiëntenverenigingen
  worden mondjesmaat gewogen.
  Deze organisaties vinden bijna nergens gehoor.

  Het gedonder met PGB’s begint ook al een luchtje te krijgen, organisaties die als paddestoelen uit de grond schieten en met een ‘deskundige’ website zoveel mogelijk PGB’s binnen halen. Na verloop van tijd blijkt echter dat het niet zo deskundig is en wordt er alleen an klantenbinding gedaan. Jan met de pet heeft het nog lang niet in de gaten en zo kunnen ze nog wel even hun gang gaan met
  PLUK ZE KAAL WANT DAT IS LIBERAAL

  Reactie door Elsemie — zaterdag 31 maart 2007 @ 16.30 uur

 79. mensen, doe iets op de site http://www.samenwerkenaannederland.nl. Geef je mening op die site!!!

  Reactie door b — zaterdag 31 maart 2007 @ 19.01 uur

 80. Mijn broer woont in Duitsland en betaald € 90 per maand aan ziekenfonds voor het hele gezin(man, vrouw en 2 kinderen.) Wie kan mij vertellen waarom we in Nederland meer dan het dubbele betalen? Wachtlijsten kennen ze daar ook nog niet eens. We worden dik belazerd door de stropdassen!

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 31 maart 2007 @ 21.00 uur

 81. Accept, omdat we hier de zogenaamde marktwerking hebben..lekker snel cashen de rijke heren! Dit terwijl zij verplicht verzekerd zijn!!! Dan ook niet verplicht stellen!

  Reactie door cynthia — zaterdag 31 maart 2007 @ 22.25 uur

 82. @76
  Ook de huisarts is maar een mens net als jij,maar sommige mensen hebben overal pech in ze trekken het als het ware aan.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 31 maart 2007 @ 22.35 uur

 83. @82 De Hakker,

  Wat wil je nou eigenlijk zeggen?

  Ja de huisarts is ook een mens (net als iedereen). Hoe denk je dat het voelt als een huisarts de diagnose stelt dat het migrainne met uitval verschijnsellen is en daarna zegt dat het een voorhoofds onstekng is en dat de epilepsie aanvallen (niet grand mal) paniekaanvallen zijn, dit terwijl ik vanaf de eerste epilepsie aanval tegen mijn man gezegt heb “er zit iets niet goed in mijn hersenen, ze moeten kijken of er geen stolsel o.i.d zit” dit had OOK mogelijk geweest.

  We hebben de huisarts ook duidelijk eraan herinnert dat mijn moeder op jonge lftd is overleden aan een hersenbloeding en dat ik toen ik 17 was een herseninfarct, hartaanval wat uiteindelijk resulteerde in een massaal longembolie heb gehad.

  Uiteindelijk waren het drie bloedingen in de afvoerende aders.Iets wat volgens de neuroloog maar 1% van degene die dat heeft overleeft.

  Mijn vorige huisarts (zelfde praktijk) was beter hij zocht verder en behandelde niet ALLEEN de symptomen.

  Wat het voordeel van dit alles is, is dat ik alleen maar hoef te vragen naar een verwijzing naar een specialist en ik krijg hem.

  FYI, als men had geluisterd had het ‘alleen maar’ een herseninfarct geweest i.p.v….. zeg dus a.u.b niet dat ik (of wie dan ook)deze situatie opzoek en verkies. Ik zou graag helemaal gezond zijn.

  @Elsemie en Henny vertrouw je intuitsie beter te vroeg dan te laat bij welke arts dan ook.

  Reactie door Lisette — zaterdag 31 maart 2007 @ 23.44 uur

 84. @14 Jeroen,

  Ik stoor me niet zo aan dat woordje klant hoor. Wat zou je het zelf willen noemen, patiënt? Of iets anders? En het woord klant slaat juist op mensen. In de winkel is een ieder trouwens ook een klant. Ook jullie als jullie bij de wereldwinkel aan de globalisering van de wereldhandel meehelpen.

  Reactie door W6969 — zondag 1 april 2007 @ 12.17 uur

 85. W6969,een klant gaat ook naar het stem buro,
  Goed heh ,voordat ik geboren ben, ben ik een client….
  Zie,en denk

  Reactie door Guess — zondag 1 april 2007 @ 17.26 uur

 86. @84, W6969,

  Naar mijn mening dekt het woord “klant” niet de lading. Er is nogal een verschil tussen iemand die vrijwillig wat koopt of iemand die bijvoorbeeld doodziek in het ziekenhuis een aandoening poogt te overleven.

  Maar ach, noem jij het toch gewoon klant als je dat wilt…

  Reactie door J3roen — zondag 1 april 2007 @ 18.44 uur

 87. het PGB in de zorg!

  heb PGB aangevraagt.
  Ben verbonden aan veel zorg 15.20 uur per week.
  aangezien het moeilijk is met zoveel zorg om een team mensen bij elkaar te vinden die de zorg kunnen geven ben ik verbonden aan een zorgaanbieder.Met een PGB houd een zorgaanbieder meer rekening met je wensen ( raar maar waar)!
  wat blijkt nu klaase 6 =13-15.9 daar krijg je op jaar basis bruto E20526,- voor de eigen bijdrage moet daar nog vanaf.
  De meeste zorgaanbieders vragen ongeveer het zelfde uurloon.
  Mijn zorgaanbieder vraagt E33,- per uur.
  nu als je dan 15.20 uur zorg per week nodig hebt kom je met het geld dat je krijgt niet uit.
  15.20 uur per week x E33,- = E501,60 per week x52 = E26083,- per jaar .
  ik kom dus op jaar basis E5557,20 te kort.
  ik kan bij mijn zorgaanbieder voor het geld wat ik krijg maar 12 uur zorg inkopen.
  12 uur x E33,- = E396,- x52 weken is E20592,-per jaar .
  dit zou betekenen dat ik per week 3.20 minder zorg kan inkopen als dat ik nodig heb.

  neem je zorg in natura dan heb ik gewoon de klasse 6 15.9 uur per week .

  wie is er goed mee , de zorgaanbieder!
  Waar gaat de zorg aan ten onder?!

  waar leid dit alles naar toe!
  het water naar de zee dragen en de zorgvragers afknijpen!

  Reactie door carla j — zondag 1 april 2007 @ 21.35 uur

 88. @87 carla j Naam veranderd?

  Idd en geef de inkomsten (die je gelijk weer uitgeeft aan hulp) vooral niet op aan de belasting want dan ben je ineens een zelfstandig ondernemer dan betaal je ook nog eens extra belasting. :s

  Reactie door Lisette — zondag 1 april 2007 @ 23.01 uur

 89. @ 86 J3roen

  Zodra de hebberigheid van geld de overhand krijgt, worden mensen klanten.

  Reactie door Pool — zondag 1 april 2007 @ 23.21 uur

 90. De Zorg als een oude dag voorziening van ex-VVD politici ?

  Er zitten in het bestuur van de zorg behoorlijk veel öude”gediende van de VVD ; Heeft bijvoorbeeld Wiegel niet te veel baantjes , dat kan leiden tot belangenverstrengeling ?

  Reactie door fred — maandag 2 april 2007 @ 10.12 uur

 91. Lissette
  Een PGB is geen inkomsten, dit is het geld dat je krijgt , om zorg in te kopen .Voor degene die de zorg leverd is het inkomsten.
  Beter en goedkoper zou zijn als gewoon iedereen krijgt wat hij/zij nodig heeft .Ditleverd aan bureaucratie alleen al veel op.
  zie je iemand van 80 jaar al met een PGB .
  Ja, dan komen er weer zorgconsulenten die hun zakken weten te vullen en zo is het end van de zorg die zo goed was in zicht.

  Reactie door carla j — maandag 2 april 2007 @ 10.12 uur

 92. Waar is de klokkenluider gebleven???? Of is hij in rook opgegaan !

  Reactie door wem — maandag 2 april 2007 @ 11.12 uur

 93. @91 carla j,

  Ik kan je echt verzekeren dat ik als zelfstandig ondernemer werdt geclassificeerd. Maar als dat een fout was moeten ze dat dan toch terug betalen…. neem ik aan (hoop ik).

  Reactie door Lisette — maandag 2 april 2007 @ 23.43 uur

 94. @89 Pool,

  De klant is koning ;)

  Reactie door Lisette — maandag 2 april 2007 @ 23.48 uur