Von der Dunk over Irak

Irak is het Srebrenica van het vorige kabinet en zal Balkenende blijven achtervolgen tot in zijn politieke graf. (…) Het is precies als met Srebrenica: iedereen wist indertijd dat Nederland grote brokken had gemaakt, maar dat mocht toen niet worden gezegd, omdat anders het paarse experiment in gevaar zou komen. Vervolgens zeurde de kwestie eindeloos door, totdat de regering besloot om, ten einde een parlementaire enquete te vermijden, het NIOD op te dragen een onderzoek te doen. Alvorens gedegen wetenschappers klaar zijn, zijn we weer een paar jaar verder, en een paar jaar is dan wel voor historici niets, maar voor politici een eeuwigheid.

Aldus Thomas von der Dunk in zijn column op Planet.

Willen we dit scenario voorkomen dan is het zaak voor iedereen dit kabinet op te roepen om openheid over Irak.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 29 maart 2007 :: 13.49 uur

73 Comments

73 reacties

 1. 4713 mensen gingen u voor.

  Reactie door Ome Ko — donderdag 29 maart 2007 @ 14.05 uur

 2. Met een lijst als,

  WIL U OOK EEN ONDERZOEK INZAKE HET POLITIEKE DOSSIER
  VAN DIT KABINET M.B.T. IRAK

  naar de buren in de straat gaan, bij tien hantekeningen zijn het er
  47130 plus het huidige aantal leden, maakt 100.000 om te
  beginnen.

  Willem Jansen

  Reactie door willem jansen — donderdag 29 maart 2007 @ 14.50 uur

 3. http://www.deepjournal.com/p/2/a/nl/537.html
  want bij irak stopt het niet,
  en balkenende is dus een dealer..
  cdabush=>crash

  Reactie door gli'occhi miei, che vedeste — donderdag 29 maart 2007 @ 15.08 uur

 4. buitenom dat er een Irak-onderzoek nodig is,moeten we ook naar de toekomst kijken en wettelijk vastleggen dat er bij eventueele toekomstige militaire uitzendingen:
  - een vastgestelde procedure omtrend informatie via BuZ gevolgd wordt
  -er gedurende de missie ,er periodieke evaluatie plaatsvindt ,en gecontroleerd wordt aan de hand van de bovengenoemde procedure.
  - Er bij het eindigen van de missie er standaard een parlementair onderzoek plaats vindt.
  Degene die vindt dat dit te veel gevraagd is ,moet uberhaupt niet voor zo een missie stemmen.Het gaat tenslotte om mensenlevens.

  Reactie door tom — donderdag 29 maart 2007 @ 15.14 uur

 5. In de NOSTRADAMUS las ik dat in 2008 een moordaanslag op president Bush van de Verenigde Staten gepleegd zou worden. Zou dat het begin zijn van andere tijden?

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 29 maart 2007 @ 15.33 uur

 6. Er is alleen politieke steun verleent, er zijn geen troepen gestuurd. In feite heeft nederland alleen lopen te roepen dat ze het eens waren met wat de VS deed. Nou moet je daar helemaal een onderzoek voor instellen?

  Niet echt te vergelijken met screbenica

  Reactie door paul2 — donderdag 29 maart 2007 @ 16.07 uur

 7. Er is wel enig verschil Thomas, in srebrenica waren nederlandse militairen aanwezig en stonden er bij en keken ernaar.

  In Irak waren geen nederlandse militairen.

  We hadden daar niks te zoeken en eigenlijk ook geen steun moeten geven, maar om het met elkaar in verband te trekken vind ik erg ver gezocht.

  Reactie door Carla — donderdag 29 maart 2007 @ 16.11 uur

 8. Goeden middag vrienden SP.

  Zo zijn we een oorlog in gerommeld.
  Maar de angst van Balkenende is die van een laffaard, hij loopt weg van een verantwoording, het aantonen van zijn onschuld.
  Uit alles is af te leiden dat die onschuld niet zo onschuldig is.
  Hoe moeten wij ons tegenover het buitenland gedragen?
  Dit grenst aan het onbeschaamde.
  Een premier die zijn mond vol heeft over normen en waarden die het volk moet hebben, heeft zelf geen minimum van dit alles.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 29 maart 2007 @ 16.23 uur

 9. We hebben er ieder geval weer wat vrienden bij.

  NEDERLAND VERHEUGD OVER NEDERLANDS-AMERIKAANSE VRIENDSCHAPSDAG

  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft op 13 maart jl. een voorstel aangenomen voor het instellen van een officiële Nederlands-Amerikaanse vriendschapsdag. Dit voorstel was een initiatief van de Republikeinse en uit Nederland afkomstige afgevaardigden Peter Hoekstra en Chris van Hollen en werd door alle 391 leden van het zogeheten ‘Congres’ gesteund.

  De Nederlandse regering is verheugd over dit besluit. De viering van een dergelijke vriendschapsdag weerspiegelt de lange en uitstekende betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten.

  Een datum voor de vriendschapsdag is nog niet vastgesteld. Eén van de mogelijkheden waaraan wordt gedacht is 19 april, de dag waarop John Adams 225 jaar geleden de eerste Amerikaanse Ambassadeur werd in Nederland. Dit zal volgende maand feestelijk worden herdacht in de Ridderzaal in aanwezigheid van minister-president Balkenende. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zal daarnaast begin april een bezoek aan Washington brengen. (RVD, 16.03.2007)

  Reactie door De Hakker — donderdag 29 maart 2007 @ 16.30 uur

 10. Ouwe Dirk, we zijn helemaal geen oorlog ingerold, noem mij 1 nederlandse militair die in irak is geweest, nogmaals nederland heeft deze oorlog gesteund omdat Saddam weg moest, daar was iedereen het over eens.

  Reactie door Carla — donderdag 29 maart 2007 @ 16.31 uur

 11. Als je niets te verbergen hebt, kun je niet tegen een onderzoek zijn, er zit dus een LUCHTJE aan het WEIGEREN en dat zegt alles over deze coalitie.

  Jan, draai de politieke duimschroeven maar gerust verder aan.

  Reactie door Bernd Zwart — donderdag 29 maart 2007 @ 16.42 uur

 12. Carla,

  Wat dacht je van die ‘Rambo” die een Irakees ‘per ongeluk in zijn rug
  heeft geschoten.
  Je bent slecht geïnformeerd.
  Neem een proefnummer op de Tribune.

  Reactie door willem jansen — donderdag 29 maart 2007 @ 17.09 uur

 13. Nederlanders gingen er niet heen om te vechten maar om het land te helpen opbouwen.

  die “rambo” deed dit uit zelfverdediging.

  Reactie door Carla — donderdag 29 maart 2007 @ 17.32 uur

 14. Weten Paul2 @ nr 6 en Carla@ nr 7 wel waarover zij het hebben zij zeggen tegen Thomas in de site dat er geen Nederlandse militairen naar Irak zijn gezonden .Ik wil hun geheugen wel even opfrissen er zijn in 2003 wel Nederlandse militairen naar Irak uitgezonden en wel op 31 julie 2003 naar de provincie Al-Muthanna in het zuiden van Irak in de eerste instantie zouden de troepen zes maanden in Irak blijven .Op 28 november2003 besloot het kabinet de missie met een half jaar te verlengen ; op 11 juni 2004 werd de Nederlandse militaire missie met een half jaar verlengd De Nederlandse militairen zijn tot 7 maart 2005 in Irak gebleven De Nederlandse militairen hebben het commando op 7 maart over de provincie Al-Muthanna over gedragen aan de Britten Dus mensen niet al te voorbarig iets te zeggen wat je niet zeker weet Ik weet wel het heeft te maken dat de SP daar vragen over wil stellen in de tweede kamer

  Reactie door Dirk Schuit — donderdag 29 maart 2007 @ 17.32 uur

 15. @14 Dirk Schuit

  inderdaad Dirk,en sinds waneer is logistiek en doorvoer van wapens géén militaire steun?!

  Reactie door iew — donderdag 29 maart 2007 @ 17.49 uur

 16. http://www.openheidoverirak.nu/indemedia/Die%20lieve%20Jan%20Peter.html

  Reactie door Paplepel — donderdag 29 maart 2007 @ 18.21 uur

 17. @ 10 Carla,
  Wij zijn wel degelijk een oorlog ingerommeld, Nederland steunt deze oorlog in politieke zin. Dat Saddam weg moest wisten we allemaal maar dat was niet onze taak, dat was aan de bevolking van Irak. Mede in onze naam zijn er velen gedoodt en ik wil niet dat er mensen uit mijn naam worden vermoord. Als het om Saddam ging kan ik nog wel wat potentaten opnoemen die ook weg moeten maar daar wordt geen aandacht aan geschonken.Daar zijn geen belangen voor het westen.Want was er OLIE in Irak, iets waar Amerika heel veel van nodig heeft. Saddam is notabene door Amerika in het zadel geholpen destijds, dat zegt wel wat nietwaar.

  Reactie door Diny — donderdag 29 maart 2007 @ 18.29 uur

 18. Carla, Nederlandse soldaten zijn onder het mom van een wedeopbouwmissie naar Irak gestuurd. De SP kaarte toen al aan dat dit een vechtmissie zou worden omdat het gebied vol zit met de geen liefhebbers van Amerika.
  Nu kan er niet meer omheen gegaan worden dat de Nederlanders zijn betrokken bij een vechtmissie omdat er vuurgevechten plaatsvinden, je laat je niet doodknallen toch? Met andere woorden, eerst was het Sadam met zijn massavernietigingswapens die hij niet heeft. In Irak is het armoede troef Carla…
  Sadam is opgehangen en nu? De oorlog moest wel doorgaan dus toen werd het uitroeien van terroristen. Is het je niet opgevallen dat Iran veel gevaarlijker is en was?
  Ondertussen hebben de Irakezen het slechter dan onder sadam en komen de Nederlandse soldaten niet aan hun missiewerk toe omdat zij beschoten worden! Het ergste is dat al bekend was dat Sadam geen massavernietigingswapens heeft maar de wapendeskundige die dit weet wordt niet meer gehoord!! De oorlog moet toch doorgaan? het is leugens, leugens en leugens…

  Reactie door cynthia — donderdag 29 maart 2007 @ 19.13 uur

 19. We zijn er in gestapt op basis van leugens en bedog.
  Dit duurt tot op de dag van vandaag voort.
  De steun voor deze oorlog kalft steeds meer af, overal in de wereld zijn er demonstraties.
  Helaas blijven Bush en zeker ook Balkenende doof voor protest en kritiek.
  Bush spreekt een veto uit, en Balkenende regelt de zaakjes in de kabinetsformatie met de twee andere partijen.
  Zo word een onderzoek voorkomen, en kan Bush nog even een tijd doorgaan met zijn bommen voor vrede missie.
  Ondertussen vallen er aan beide kanten onnodige slachtoffers.

  Reactie door kitje — donderdag 29 maart 2007 @ 20.08 uur

 20. @5 Henk
  “In de NOSTRADAMUS las ik dat in 2008 een moordaanslag op president Bush van de Verenigde Staten gepleegd zou worden.”

  Bron? Het jaartal 2008 komt nergens voor in de Nostradamus-profetieën. Daarom graag een toelichting. En ook wat het verband is met deze topic.

  “NEDERLAND VERHEUGD OVER NEDERLANDS-AMERIKAANSE VRIENDSCHAPSDAG”

  Foute vrienden zijn er helaas ook…

  Ik zie het al voor me: hetzelfde systeem als hier maar dan in Irak! Whaaahaha laat me toch niet lachen. Dan heb je daar straks zeker ook een Vara op de TV waar afgesnauwde en afgeblafte en bespotte moslims moeten aanzien dat een of andere conferencier hun oudejaarsavond volkomen kan vergallen met zijn grensverleggende discriminerende linkse spotternij tegen godsdienst. Met al die vrijheid van zondige meningsuiting en rechten om zonde in het land te laten bestaan. Zo zit een moslimland gelukkig niet in elkaar. In dat opzicht vind ik ze wijzer of juist niet achterlijk maar nog een tijd hooghoudend die nog beschaving kende, die van de theocratie.

  Reactie door W6969 — donderdag 29 maart 2007 @ 20.22 uur

 21. @13
  Ik denk dat we even naar NOVA vanavond moeten kijken
  Eric O.
  Mariniers die in 2003 aanwezig waren bij het schietincident rond Eric O. in Irak hebben onder dwang van superieuren valse verklaringen afgelegd. Ze werden gemanipuleerd en voelden zich bedreigd.

  Reactie door De Hakker — donderdag 29 maart 2007 @ 20.27 uur

 22. Het kostenplaatje wordt nog groter.
  Vandaag werd er in de media al aandacht geschonken (of draagkracht gezocht)aan de slechte kwaliteit van de nederlandse F16,s
  slecht 40 vliegtuigen zijn nog bruikbaar de ander zijn defect of hebben geen onderdelen.
  De defecten kunnen toegeschreven worden aan de bizarre omstandigheden in Irak en Afghanistan en de slechte onderdelen voorziening aan het feit dat de amerikanen altijd een optie op de onderdelen hebben voor hun eigen matrieel waarbij landen die ook f16 straaljagers hebben dus altijd aan het kortste eind trekken.
  Er zijn al een aantal f16,s gestript voor de onderdelen.
  Door deze oorzaken worden we straks gedwongen om weer nieuw matrieel te kopen.
  De joint strike fighther kan er beter ook maar niet komen.

  Reactie door che — donderdag 29 maart 2007 @ 20.30 uur

 23. @19 che
  Maar volgens Balkenende, in de Prinsjesdag toespraak, is het ons gevraagd.

  Ik kan me geen vraag herinneren, gewoon minder inkomen, veel minder inkomen, meer kosten, veel meer kosten… maar geen vraag.

  We zouden ons als SP-ers massaal moeten aanmelden voor de burger-debatten die het kabinet in den lande wil gaan voeren.

  Reactie door Irma — donderdag 29 maart 2007 @ 21.31 uur

 24. Het is nog erger dan het Srebrenica.

  De vieze handen van Balkenende moet bloot gelegd worden.

  De vieze draaikont van PvdA is al bloot gelegd door hun besluit geen onderzoek te doen.

  Er zijn zoveel doden gevallen, door en politiek en ook financiële steun aan een illegale oorlog tegen het wil van VN. En nog belangrijker tegen de wil van de burgers in dit land.

  Reactie door khosrow — donderdag 29 maart 2007 @ 21.34 uur

 25. http://www.janmarijnissen.nl/2007/03/29/congres-vs-bush/#comment-350564

  Reactie door Sjaak — donderdag 29 maart 2007 @ 21.34 uur

 26. OK We hebben er tot 2005 gezeten maar alleen om de zaak op te bouwen, dat is helaas niet gelukt, misschien ben ik naief maar ik stond daarachter.

  Ik blijf erbij dat de nederlandse soldaten er niet heengingen om oorlog te voeren, de oorlog was toen zgn. al afgelopen.

  Reactie door Carla — donderdag 29 maart 2007 @ 22.11 uur

 27. Uiteraard heb ik de petitie ondertekend. Maar of het helpt betwijfel ik. Bijna 4 miljoen handtekeningen hielpen ook niet om de kruisraketten buiten te houden.

  Wat betreft de militaire inzet tijdens de inval: er was een Pershing-batterij gestationeerd in Turkije en een andere in Bahrein. Beide alleen defensief bedoeld, maar de commandant van de laatste zat wel bij een persconferentie van de Amerikaanse bevelhebber die de hele wereld rond is gegaan, zo de indruk gevend dat Nederland actief militair meedeed. Daarbij heeft het radioprogramma Argos de afgelopen week onthuld dat waarschijnlijk echt militaire steun is gegeven met F-16 verkenningsvluchten boven Irak.

  Jan, het is goed dat je Von der Dunks scenario wil vermijden, maar ik zie liever dat (a) zulke schandalen helemaal niet gebeuren, en (b) de daders gestraft worden.

  Het is van den gekke dat je als minister in Nederland gerust de Kamer en het volk mag voorliegen zonder dat daar enige serieuze sanctie op staat, anders dan dat je je ontslag bij de Koningin aanbiedt en vervolgens door je politieke vriendjes een andere pluche zetel in geholpen wordt.

  Alle politici die het besluit tot inval in Irak hebben gesteund horen zich voor het ICC daarvoor te verantwoorden. Het is een klip en klare schending van het volkenrecht en het handvest van de VN. Van de PvdA-politici is het ook belachelijk dat ze het winst noemen dat we niet meer oorlog gaan voeren zonder toestemming van de VN. Zijn we vergeten wat we 62 jaar geleden bij toetreding tot de VN afgesproken hebben?

  Dat Balkenende (en Bush en Blair) ooit voor het ICC moet verschijnen is ook hoogst onwaarschijnlijk, maar laten we blijven hopen op en ijveren voor een rechtvaardiger wereld waar werkelijk zonder aanzien des persoons het recht gehandhaafd wordt.

  Reactie door Daniel — vrijdag 30 maart 2007 @ 0.28 uur

 28. @27.Daniel
  Het is veel ernstiger dan dat, Daniel.
  Van de 150 kamerleden heeft een meerderheid aan gegeven dat ze de democratie naast zich neer leggen doordat ze als parlement bij meerderheid van stemmen besloten hebben het kabinet NIET te controleren en daarmee in hun primaire taak verzaken.
  Ik hoor het Balkenende nog zeggen;
  “Deze motie ontraden wij…”"
  Waarna 112 kamerleden hem daarin gelijk gaven. Einde democratie.

  Er moeten bergen verzet worden, maar om vervolgens als SP verder mee te werken om de democratie nog verder onderuit te halen helpt niet. Dat is nu juist NIET de bedoeling.

  Wat is de oorzaak? Wie stuurt dit gedrag en waarom? Mijn ogen zijn in ieder geval gericht op de USA en UK. En dat kleine onafhankelijke staatje in Rome waar de CIA zo nauw mee verweven is.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 30 maart 2007 @ 5.39 uur

 29. Nederland wast zij handen zeker niet in onschuld,
  een pershing batterij met nederlandse crew in turkije.
  Terwijl de turken met ex-nederlandse tanks en ander matrieel de koerden te lijf gaat.
  het is nog steeds een grote farce.

  Reactie door che — vrijdag 30 maart 2007 @ 8.14 uur

 30. 8. Paul juist voor mensen als jij is een onderzoek broodnodig. Zand uit de ogen wassen nadat de kop in het zand gestoken is zodat men weer een heldere kijk op de zaken krijgt.

  Reactie door Henny — vrijdag 30 maart 2007 @ 9.02 uur

 31. Nu op radio 1 VPRO Argus over Nederlandse steun aan oorlog in Irak

  Reactie door Carla — vrijdag 30 maart 2007 @ 10.07 uur

 32. Dank Carla!

  Reactie door Sjaak — vrijdag 30 maart 2007 @ 10.25 uur

 33. Het was weer een geruchtmakende uitzending van Argos naar ik heb begrepen. Helaas te laat ingeschakeld. Kreeg nog net het commentaar van Dries van Agt mee.

  Ook hij vind het ongehoord dat de huidige coalitie het parlement heeft gemuilkorfd. ‘Dat is niet best’ en dat is een ‘understatement’ aldus van Agt
  ‘De genomen beslissingen van destijds zijn onweerlegbaar in strijd met het Internationaal Recht, er was geen mandaat’ ‘Het zijn dus wederrechtelijke en onrechtmatige op onhoudbare gronden genomen beslissingen geweest.’
  ‘De parlementariërs van toen -met uitzondering van deze die zich met hand en tand tegen deelname aan de oorlog hebben verzet- hebben boter op hun hoofd’
  ‘Balkenende kan beter een onderzoek niet langer tegenhouden. Dit zal hem blijven achtervolgen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald en dat onderzoek zal er hoe dan ook toch komen..’

  Reactie door Sjaak — vrijdag 30 maart 2007 @ 10.47 uur

 34. @28

  Dat is juist de democratie in optima forma. De volksvertegenwoordigers die wij democratisch gekozen hebben brengen hun stem uit. Dat hun besluit niet is wat u wil is een andere zaak.
  Als het Nederlandse volk het daar niet mee eens is moeten ze de volgende keer maar op een ander stemmen.
  Het zal overigens snel weer overwaaien. Irak is geen Srebrenica. Een vergelijking maken tussen die twee is pure demagogie.

  Reactie door Gerrit (die andere) — vrijdag 30 maart 2007 @ 11.03 uur

 35. Bron: nu.nl

  Asielzoekers ‘gevlucht’ na clash met rechts-radicalen

  Uitgegeven: 30 maart 2007 10:44
  Laatst gewijzigd: 30 maart 2007 11:33

  WINSCHOTEN – Drie families van asielzoekers hebben donderdag het asielzoekerscentrum (AZC) in Winschoten verlaten na een vechtpartij met rechts-radicalen.

  Dat verklaarde een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vrijdag. Hij wilde niet spreken van een vlucht, maar had het over een tijdelijke verhuizing naar een ander AZC.

  De vechtpartij tussen de asielzoekers en de “Lonsdale-jongeren” zou vorige week hebben plaatsgevonden in het centrum van Winschoten. Volgens de woordvoerder wordt het AZC inmiddels extra bewaakt.

  Verrast

  Burgemeester Janny Vlietstra van Winschoten zegt “verrast” te zijn door het incident. Zij laat momenteel onderzoeken wat er precies gaande is. Tot die tijd wil ze niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

  De politie in Groningen was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

  einde bericht.

  natuurlijk is men weer verrast,en ziet men dit soort zaken zogenaamd nooit aankomen…
  let maar eens op als straks de grenzen opengaan en deze rechtse rakkertjes hun baantjes verliezen,hoeveel van dit soort zogenaamde incidenten die men niet aan ziet komen,verbaasd over gaat zijn…
  maar nee zo moet u het natuurlijk niet zien,u MOET het zien zoals het word uitgelegd!

  Reactie door iew — vrijdag 30 maart 2007 @ 12.10 uur

 36. aanvulling op @35

  maar er zijn absoluut geen duidelijke signalen…

  http://www.ad.nl/rotterdam/voorneputten/article1230670.ece

  Reactie door iew — vrijdag 30 maart 2007 @ 12.26 uur

 37. Zoals gewoonlijk weet Thomas von der Dunk het weer kernachtig uit te drukken.

  @ Paul2 (6):

  Dat is juist NIET het geval!
  Was de POLITIEKE steun al fout (en het waarom daarvan is nog helemaal niet glashelder), het gaat wel degelijk ook om MILITAIRE steun.
  Het radioprogramma “Argos” (VPRO) onthulde op 16 maart jl. al, dat Nederland vóór het begin van de Irakoorlog (nl. eind 2002) met F 16′s verkkenningsvluchten heeft uitgevoerd boven Irak, en voorts “speciall forces” onder leiding van Denen (!) actief zijn geweest in Irak aan het begin van de oorlog.

  Vanochtend zette “Argos” de onthullingen voort.
  Een saillaant citaat van de nieuwe minister van defensie, Van Middelkoop: “Mischhien is er inderdaad iets te verbergen, maar ik ben zelf gebonden aan het regeerakkoord”(sic!).
  Uit berichtgeving van RTL-verslaggever Roel Gerards in november 2002 is het volgende gebleken. Hij heeft meegevaren met een Walrus-onderzeeër van de marine. De bemanning verzamelde inlichtingen, en daartoe waren ook speciaal Amerikaanse afluisteraars aan boord, die diverse varianten van het Arabisch machtig waren, MET HET OOG OP DE OORLOG IN IRAK. Dat heeft de toenmalige staatssecretaris ook per ongeluk toegegeven, en vervolgens werd Gerards onder druk te gezet, om dat niet zo uit te zenden. Admiraal Kees van Duyvendijk sprak er met trots over, maar ontkent het inmiddels nu.
  Niet voor niets heeft de regering ook geen melding gemaakt van een schietincident eind 2002, waarbij de onderzeeër betrokken was. Want dan zou blijken dat Nederland wel degelijk betrokken was bij oorlogvoering, nl. voorbereidende verzameling van inlichtingen!
  De onderzeeëer was zogenaamd actief in het kader van “Enduring Freedom”(met betrekking tot Afghanistan), maar feitelijk dus in het kader van de voorgenomen Amerikaanse aanval.

  Snap je nu waarom een grondig onderzoek GEBODEN is met het oog op geloofwaardige controle van de Nedrerlandse regering? (En dat onderzoek komt er echt wel…..).

  Nog een leuk citaatje van ex-premier Dries van Agt in dezelfde uitzending (bijna letterlijk): ” De afpsraak ik het coalitieakkoord, die resulteert in het muilkorven van het parlement -de staatsrechtelijk aangewezen toezichthouder- verbluft mij, en dat is nog een understatement. Het heeft geen precedent. De politieke steun was in strijd met het Handvast van de VN….Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het Irakonderzoek moet er komen. Als er niets is te verbergen, waarom zou dan een onderzoek PER SE NIET MOGELIJK zijn?”

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 30 maart 2007 @ 12.34 uur

 38. @ Daniel (27):

  Citaat: “Bijna 4 miljoen handtekeningen hielpen ook niet om de kruisraketten buiten te houden.”
  Hoezo? Die kruisraketten zijn hier toch niet gekomen (al was de officiële reden alleen de détente tussen de VS en de Sowjet-Unie)?

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 30 maart 2007 @ 12.44 uur

 39. Excuses voor het vergeten van correctie van het typwerk in nr. 37.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 30 maart 2007 @ 12.45 uur

 40. De Walrus-onderzeeër is niet het enige wat boven water komt!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 30 maart 2007 @ 12.47 uur

 41. Aanvulling op nr. 37: met “de toenmalige staatssecretaris” bedoel ik die van defensie, Van der Knaap.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 30 maart 2007 @ 12.51 uur

 42. @ Olav Meijer (37):

  “Hoezo? Die kruisraketten zijn hier toch niet gekomen”
  Nee, dat klopt – en inderdaad voor de reden die je geeft, de detente tussen VS en SU.
  Het regeringsbesluit om ze te plaatsen is nooit teruggedraaid.

  Reactie door Daniel — vrijdag 30 maart 2007 @ 13.00 uur

 43. “Irak is het Srebrenica van het vorige kabinet en zal Balkenende blijven achtervolgen tot in zijn politieke graf.”

  Lijkt me zeer helder, gezien dat de situatie in Irak zal niet 1-2-3 gaan verebeteren. Deze stelling is volkomen correct.

  Reactie door walking bull — vrijdag 30 maart 2007 @ 13.00 uur

 44. @ Rob (28):
  “Er moeten bergen verzet worden, maar om vervolgens als SP verder mee te werken om de democratie nog verder onderuit te halen helpt niet. Dat is nu juist NIET de bedoeling.”

  Ik snap niet helemal waar je dat uit mijn reactie haalt.
  Waar ik zei dat het van den gekke is dat politici ongestraft de Kamer mogen voorliegen bedoel ik niet de democratie onderuit te halen. Ik zou graag zien dat politici die de Kamer (bewust) voorliegen daarvoor strafrechterlijk vervolgd kunnen worden. Dat kan de democratie alleen maar goed doen, dunkt me.

  Reactie door Daniel — vrijdag 30 maart 2007 @ 13.14 uur

 45. @44.Daniel
  Ik ben ook voor een juridisch onderzoek. Men kan niet bij meerderheid van stemmen beslissen om de democratie af te schaffen.

  Probeer dit in internationaal verband te zien.

  Europese Unie of Federatie?
  Liberaal kapitalisme?

  Reactie door Rob deKuster — vrijdag 30 maart 2007 @ 14.57 uur

 46. @45 Rob
  “Men kan niet bij meerderheid van stemmen beslissen om de democratie af te schaffen.”
  En dat gebeurt helaas maar al te vaak. Irak is niet het enige voorbeeld.

  Over internationaal verband: ik noemde in m’n eerste reactie ook al het ICC. Heeft iemand daar al een klacht ingediend tegen de diverse regeringen?

  “Europese Unie of Federatie?”
  In Europees verband is het toch bemoedigend om te zien dat het Europees Parlement langzamerhand steeds meer z’n tanden laat zien. Het is jammer dat zo weinig mensen ervoor naar de stembus gaan.
  “Irak” heeft eens te meer duidelijk gemaakt wat voor belachelijk idee het was om een Europese minister van Buitenlandse Zaken te hebben. Daarvoor is op BZ gebied Europa veel te verdeeld.

  Reactie door Daniel — vrijdag 30 maart 2007 @ 15.46 uur

 47. Daniel, liberaal kapitalisme is in strijd met de democratie.

  Primair; een Europese Unie of een Europese Federatie waar het liberaal kapitalisme in de grondwet verankert ligt?

  Ziet u de oorzaak van dit probleem?

  Reactie door Rob deKuster — vrijdag 30 maart 2007 @ 15.53 uur

 48. Rob, nou snap ik waar je heen wilde met je vorige reactie.

  Ik heb de Europese grondwet niet nauwkeurig meer in m’n hoofd, dus in hoeverre het liberale kapitalisme daarin vastgelegd is weet ik niet. Of het daarin sterker verwoord is dan in onze Nederlandse wetten en rechtsprincipes waag ik ten zeerste te betwijfelen.

  Echt liberaal kapitalisme – laissez-faire, alles mag – hebben we allang niet meer. Elke wettelijke inmenging, of dat vergunningsregels zijn, of verplichte diplomering, enz., is een inbreuk daarop.

  Alle huidige kapitalistische economieen kennen wat dat betreft enige mate van regulering; en ik ben het volledig met je eens dat die regulering op Europees niveau veel minder is dan in Nederland.

  Ironisch genoeg is het Neelie Smit-Kroes die op Europees niveau nu het duidelijkst laat zien dat we geen 100% laissez-faire kapitalisme hebben. Is immers anti-trust wetgeving niet ook een inbreuk op het vrije ondernemerschap?

  Als ik jouw redenering volg, begrijp ik dat jij democratie alleen gewaarborgd ziet in een marxistisch-socialistische maatschappij, waarin het prive-eigendom van productiemiddelen is afgeschaft?

  Reactie door Daniel — vrijdag 30 maart 2007 @ 16.41 uur

 49. @48.Daniel
  Wat ik zie is dat de USA en UK binnen de Europese Unie bewegen met een puur liberaal kapitalistische agenda.
  Ik zie daarin een gevaar.

  Ik persoonlijk ben in alles gematigd, zo ook in het socialisme. Kapitalisme kan, maar uitsluitend onder het gezag van een democratie.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 30 maart 2007 @ 18.09 uur

 50. Vandaar primair; Unie of Federatie?

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 30 maart 2007 @ 18.11 uur

 51. Daniel, ik denk eerlijk gezegd dat jij niet weet waar het liberalisme voor staat, het is mij al lang duidelijk dat het liberalisme alleen denkt aan de mens met een overvolle beurs…Het gepeupel is niet interessant…
  Er zal nooit sprake zijn van een echte vrije markt omdat groe bedrijven die nu een monpoly-positie hebben deze niet willen verliezen en dit ook niet hoeven te vrezen aangezien het tegenoowrdig geld is wat de dienst uitmaakt! Liberalsime zie ik als sprookje voor hen die erin mee doen en als uitbuiting en vertrapping van hen die er niet aan mee kunnen doen!

  Reactie door cynthia — vrijdag 30 maart 2007 @ 18.42 uur

 52. Zware schande dat hij over Srebrenica spreekt. Die stomme klont mag snel eens de argieven pakken en lezen wat voor iets Srebrenica was en de Sfir Missie in Irak!

  Zwaare schande! Noemen jullie maar eens de overeenkomsten met Srebrenica.

  En daarbij komt ook nog eens. Lekker makkelijk he alles een oordeel geven achter je computer terwijl er geen 1 klont van jullie ergens is geweest!

  Reactie door Blaat — vrijdag 30 maart 2007 @ 19.06 uur

 53. @ 12 willem jansen

  Jij mag wel eens op je woorden passen met je RAMBO verhaal.

  zoals ik al zei in mijn vorige post dat geen 1 klont van jullie ooit daar is geweest. En dus ook niet bij dat schietincident zijn betrokken. Dus ga niet gelijk zeggen dat hij hier RAMBO is.

  Reactie door Blaat — vrijdag 30 maart 2007 @ 19.11 uur

 54. @52 Blaat

  en u kunt dat zeker wel zien van achter uw pc, of iemand die hier blogt daar wel of niet is geweest,of in Srebrenica.
  militairen kunnen niet bloggen zeker?!
  blaat lekker verder…

  Reactie door iew — vrijdag 30 maart 2007 @ 19.43 uur

 55. @20 w6969

  Uit welke bron ik dat vernomen heb.

  De bron heet “NOSTRADAMUS” De nieuwste visie op onze toekomst, geschreven door Mario Reading. Dit is een heel andere Nostradamus, dan die wij uit het verleden kennen.
  De oorspronkelijke titel is “Nostradamus-The Complete Prophecies for The Future.
  Voorwoord: Door de verbanden die Mario Reading weet te leggen tussen de oorspronkelijke kwatrijnen van Nostradamus, onthult de auteur een geheel nieuwe en oorspronkelijke kijk op de voorspellingen voor de 21e eeuw.
  Dit boek is te koop bij Boek en Plaat voor 13,25 euro.

  Wat Bush te doen heeft met deze topic?

  Hier zal men diep over moeten nadenken, maar dan moet men wel in duivels geloven.

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 30 maart 2007 @ 20.48 uur

 56. @51 Cynthia: ik weet wel wat (economisch) liberalisme betekent. De grondgedachte is gehele vrijheid van economische ontplooiing voor iedereen; en de markt regelt alles. Dat betekent geen regulering van markten (en dus geen mededingings-autoriteit ook), geen vereiste diplomering (iedereen mag zich, zeg, voor arts uitgeven), geen milieuwetgeving, geen regulering waar je huizen of bedrijven mag bouwen, kinderarbeid, enz. enz. De staat is er alleen voor om de orde te handhaven en boeven te vangen.

  Overdrijf ik? Ja en nee. Geen zich “liberaal” noemende Nederlander zal zulke dingen heden ten dage goedvinden – in Nederland. Maar over de kinderarbeid in de Oostaziatische sweatshops van Nike hoor je niets, we dumpen ons afval in West-Afrika, enz. zonder dat er een haan naar kraait. De “free trade” afspraken van GATT doen ook niets anders dan dit stimuleren.

  Dat de consequentie van de liberale ideologie is dat de rijken – lees de grote bedrijven – almaar rijker worden en de armen in de goot belanden is evident. Dat hedendaagse westerse liberalen voor een sociaal vangnet zijn is meer omdat al die mensen in de goot zo slordig staat en omdat je daar geen stemmen mee trekt, dan dat dat in lijn is met hun ideologie. Liever armen in de goot in de Derde Wereld, dat valt niet zo op.

  Gezien de “onfeilbaarheid van de vrije markt” die deel uitmaakt van de liberale ideologie, vond ik het daarom zo ironisch dat het nu een ras-liberaal als Neelie is die in feite anti-liberale wetgeving ten uitvoer brengt. Want anti-trust-wetgeving is niets meer en minder dan het toegeven dat de vrije markt niet onfeilbaar is maar afschuwelijk kan ontsporen.

  Reactie door Daniel — vrijdag 30 maart 2007 @ 21.47 uur

 57. @49 Rob:
  Ik ben het geheel met je eens dat de USA en het UK een veel liberalere koers voeren dan de meeste andere (Europese) landen.

  Maar als je zegt:
  “Kapitalisme kan, maar uitsluitend onder het gezag van een democratie.”
  wat is je criterium daarvoor dan?

  In de USA is de president bij voorbaat een lakei van de (grote) bedrijven, want zij hebben z’n campagne gefinancierd – welke president het ook is overigens. Dat is zeker niet wat je bedoelt, maar ook in Nederland, zonder zulke campagne-contributies, denkt de regering primair aan de belangen van bedrijven. En als de regering iets onwelgevalligs dreigt te doen, dan dreigen bedrijven hun vestigingen naar het buitenland te verleggen…

  Hoe denk je dat te voorkomen?

  Reactie door Daniel — vrijdag 30 maart 2007 @ 22.06 uur

 58. @ 12 willen jansen

  Inderdaad maar geen Rambo, geen film, nee puur realiteit,… die Eric O. heeft volgens mij gewoon die Irakees vermoord en wil door intimidatie van getuigen onder zijn straf uit zien te komen.

  @ 52 Blaat

  Jij schrijft, …
  ….. Zwaare schande! Noemen jullie maar eens de overeenkomsten met Srebrenica…..

  ik zal je de overeenkomst wel geven,.. daar in Srebrenica hebben wij als laffe honden toegestaan dat er duizenden mannen en jongens zijn vermoord, en hetzelfde gebeurt nu ook in Irak, ruim 600.000 doden en wij willen er nog niet eens een onderzoek naar doen.
  Dus hier heb jij je overeenkomst, en lul me niet van de nederlandse militairen,.. slappe hap.
  Je wordt uitgezonden naar Afghanistan voor een opbouwmissie en je wordt naar het front gestuurd, en niemand protesteert.

  Reactie door Pool — zaterdag 31 maart 2007 @ 0.24 uur

 59. @57.Daniel
  Dat lijkt mij evident. De democratie is het criterium.

  Een campagne sponsor is niet meer dan dat. Als deze sponsors het beleid gaan bepalen, arresteren en vervolgen. Het is in strijd met de wet. Eenvoudig.

  Voorkomen is een beetje te laat, maar ik begrijp wat u bedoelt. Het antwoord is politiek bedrijven.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 31 maart 2007 @ 1.58 uur

 60. @57 Daniel

  Sorry dat ik mij even meng in de discussie tussen jou en Rob.
  Maar wat is democratie als de regering primair denkt aan de belangen van bedrijven? Juist dit belang brengt de democratie om zeep. Daarom regeren de rechtse partijen al jaren!! Want de innige flirt met het bedrijfsleven zorgt daar wel voor! Ook de stemcomputers komen uit het bedrijfsleven en de manipulatie moge dan wel niet bewezen zijn, maar dat zit in het slinkse systeem. Wat is te bewijzen met deze manier van stemmen? Een goedwillende regering zal in samenwerking met het desbetreffende bedrijf zo’n machine met een uitdraai maken als bewijs van je stem. Democratie kan alleen zo ZUIVER blijven. Er moet betrouwbare natelling plaatsvinden.
  Daar is geen sprake meer van. We worden beslist gemanipuleerd door de combinatie regering/bedrijfsleven. En het bedrijfsleven dwingt steeds verder door naar het liberaal kapitalisme. Natuurlijk!!
  Hieruit blijkt dat democratie aan het afsterven is. Het volk heeft de illusie dat hun stem telt. Maar wat telt? Money!
  De democratie is verworden tot MONEYCRATIE en die is wars van democratie! De SP zal geboycot worden… De dictatuur van de moneycratie trekt zich geen laars aan van democratie. Welnee! Wat is niet democratischer dan het onderzoek Irak? Meer, veel meer dan de helft van het volk WIL dit. En zie wat er gebeurt in de ‘democratische’ Tweede Kamer. Hier STIERF onze democratie ter plekke. Met vereende kracht en met voorbedachte rade: TEGEN dit zo essentiele onderzoek. De ‘moordenaars’ van onze democratie trekken verder en verder in het dodenrijk waar leugen en bedrog gemeengoed is. Samen met de USA en UK. Bedrijfsleven… waar alles samenkomt! Want het onderzoek Irak treft niet alleen Balkenende, maar bovenal het bedrijfsleven, waar de POEN omtrent deze oorlog welig tiert. Wat nou onderzoek? Wat nou STOP Bush? Het bedrijfsleven kijkt wel uit! En de regering flirt door… pleegt zelfs overspel en is hiermee het volk ontrouw geworden.
  Democratie? Ja! Maar dan wel geheel gezuiverd. Andere stemcomputers met dubbele telling en het bedrijfsleven? Zij, die niet meer kunnen sjoemelen en denken dat er door LINKS niet meer ongebreideld gegraaid kan worden zullen gaan vertrekken. God zij dank!
  Laat dit land alsjeblieft verlost worden van deze chantagedemocratie. De flirt tussen de regering en het bedrijfsleven mag dan een knipoog zijn, maar niet meer gezamenlijk het bed in! Want deze vrijage levert niets dan walstaltig nageslacht op. Misbaksels!

  Reactie door Gloria — zaterdag 31 maart 2007 @ 2.31 uur

 61. Gloria. Helemaal goed : Laat het bij een knipoog blijven!

  De graaicultuur gaat niet alleen onverminderd door, volgens mij heeft het virus zich al overal genesteld.
  Het laat zich nu weer even zien bij het PMC.
  Wie stopt het?

  Voor wie dit niet gezien heeft, Koenders in de wereld draait door van maandag jl. met droge ogen over Irak.
  Ook hier wordt genoemd dat het meer op een dictatuur lijkt als een PE wordt ingeleverd.
  En ook nog een keer Joosten die hem corrigeert over het niet mee regeren van de SP.

  Fijn week end allemaal

  Reactie door maria — zaterdag 31 maart 2007 @ 10.13 uur

 62. Wat vinden jullie van de uitspraak van verhagen? Ik vind dit beangstigend.het zal toch niet weer een voorbode zijn voor onvoorwaardelijke steun.gaan we weer een oorlog in?

  Reactie door paul — zaterdag 31 maart 2007 @ 11.20 uur

 63. @62 Paul
  Wat heeft Verhagen gezegd? Het zal om Iran gaan?
  In het B4 regeerakkoord zou zijn vastgelegd dat er geen Nederlandse steun wordt gegeven of troepen zonder de VN worden uitgezonden.
  Ik heb Harry van Bommel horen zeggen dat het helemaal niet zo vast omschreven is, er zou dus ruimte in zitten.
  Hoe het precies met die ruimte zit, weet ik evenmin. Andere mensen op dit log zullen het wel weten.
  Ik moet er ook niet aan denken dat de situatie rond en met Iran tot de volgende rampzalige oorlog en hel zou leiden.

  Reactie door maria — zaterdag 31 maart 2007 @ 12.41 uur

 64. @68.Gloria
  Liberaal kapitalisme wil boven de democratie uitstijgen. Handeld daardoor in strijd met de democratie. Dat besef alleen is niet genoeg. Als SP moeten we ons realiseren hoe men hier te werk gaat. Het is niet zwart-wit.
  Religie wordt hierin doelbewust misbruikt om kiezers aan zich te binden. Zelfs esoterische retoriek kan men via de vrijmetselaarij sturing geven. Via het idee dat men iets onthult voedt men gevoelens van weerstand, geeft men het idee de absolute waarheid. Supremacy.
  Vergeet aub niet dat nationaal socialisme een geconditioneerde bijtreflex is van het fascisme.

  In een event als 9/11 is van alles mis. Mensen krijgen de waarheid met opzet niet te horen. Allerhanden theorieen stijgen op, vermengen. Dan kan daar vervolgens met opzet ook sturing aan gegeven worden. Men creert dualisme. Men creert een geconditioneerde bijtreflex.
  Fascisme (liberaal kapitalisme) en nationaal socialisme gaan hand in hand. Het eindresultaat is het einde van de democratie.
  Meestal probeert men democratie te verruilen voor een gevoel van veiligheid.

  Liberaal kapitalisme streeft naar vrijheid. Vrij van democratie en vrij van civiele rechten. Leer aub hoe men te werk gaat.
  Fascisme verwerpt zowel democratie als socialisme.

  Om het dan nog moeilijker te maken. Men opereert nu juist van binnenuit. Men probeert beide zijden van dit dualisme te beheersen. Heeft daardoor volledig controle.

  Blijf als SP bij uw kern. Weet waar u voor staat. Wees altijd en zonder aanzien des persoon kritisch. Onderschat dit NIET.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.00 uur

 65. En Nu Even Genieten Allemaal:

  Openingslied camagne openheid over irak
  (van de website Openheid over irak.)

  http://www.openheidoverirak.nu/indemedia/Die%20lieve%20Jan%20Peter.html

  Groet, geniet!!!!!!

  Reactie door maria — zaterdag 31 maart 2007 @ 14.32 uur

 66. @58 jij zegt dus dat wij daar ons als laffe honden hebben gedragen door niets te doen.

  Weet jij in wat voor toestand we daar waren. Onder welk mandaat nederland daar zat.

  Met 500 man kun je 0,0 uitbrengen tegen een serviche meerderheid van wel 20.000 man.

  en weet je hoe het komt dat nederland onder meer een k*t mandaat hadden en dus 0,0 konden doen daar. Door die linkse partijen die altijd het beste willen voor de bevolking als er militairen heen gaan. En dus geen schot mogen lossen. Als er een goed mandaat was geweest en dus meer zouden mogen en dus beter materieel naar toe was gegaan was het mischien wel heel anders gelopen.

  Als Nederland daar 10 leopard tanks had neergezet hadden die serven wel 10 x na gedacht of ze wel naar binnen zouden gaan

  Reactie door Blaat — zaterdag 31 maart 2007 @ 15.48 uur

 67. @66.Blaat
  Heeft u zich ook verdiept in het conflict wat daar speelde? Voorhoeven was destijds geen linkse minister, dat weet u ook.
  Ik weet van de situatie waar men zich in bevond. Maar u mist het plaatje van het groter geheel.
  Nationaal socialisme is een geconditioneerde bijtreflex van het fascisme (liberaal kapitalisme). Dat was destijds in Joegoslavie niet anders. Als u het proces tegen Milosevic gevolgt had dan had u deze relatie ook herkent.

  Reactie door Rob de Kuster — zaterdag 31 maart 2007 @ 16.07 uur

 68. @ 66 Blaat

  Het zijn en blijven laffe honden, als die 500 man waren gaan schieten hadden ze nog iets aan die moordpartij kunnen doen, maar die moordpartijen de rug toekeren is wel het lafste wat je als militair kan doen.

  Vroeger had je nog echte soldaten, zie Indonesie, Nieuw Guinea, daar werd nog gevochten, daar kwamen de militairen nog in actie.

  En nu anno 2007 zijn het gewoon een stel watjes, grote bek, en schijten in hun broek zodra ze enigzins aangevallen worden.

  Reactie door Pool — zondag 1 april 2007 @ 1.13 uur

 69. Wat een elitaire reactie zeg. De medewerkers of de uitvoerende soldaten de schuld geven terwijl het een probleem van de leiding is.

  Reactie door W6969 — zondag 1 april 2007 @ 12.09 uur

 70. W6969, uitvoerende soldaten zijn dat niet mensen die zelf gekozen hebben om zich in een leger te voegen? Ook een dictator kan niet zonder volgelingen

  Reactie door cynthia — zondag 1 april 2007 @ 13.56 uur

 71. meneer van der Dunk zijn gedachten zijn net zo slecht onderhouden als zijn gebit. Srebernica is in t geheel niet vergelijken met Irak. Waarom vergelijk je t niet met 1940? Kortom onzin. Onderzoek doen is wederom een oefening navelstaren. En met het opzetje aan te tonen dat we Amerika hebben geholpenj. Nou en? Tovallig wel onze bondgeboot. Maar sommigen in Nederland zijn zo pervers geworden , dat ze zelfs de mensen die de Holocaust ontkennen zullen steunen om hun eigen gelijk te halen

  Reactie door Fred — vrijdag 6 april 2007 @ 17.08 uur

 72. het is zo klaar als een klontje dat er zaken niet boven water mogen komen in de irakkwestie. alweer vind ik het ongelooflijk dat een zittende ministerpresident gewoon weigert om tekst en uitleg te geven. het is hier geen dictatuur.

  Reactie door G. — zaterdag 7 april 2007 @ 3.36 uur

 73. 655000 doden in irak bron
  the independent van vorige week

  Reactie door jack Heymans — woensdag 11 april 2007 @ 19.25 uur