Meer nieuws uit de provincies

Vorige week werd duidelijk dat in veel provincies de SP – ondanks de grote winst – buiten spel wordt gezet. Inmiddels is er meer nieuws uit de overige provincies. Tekenend is de opstelling in Flevoland en Zeeland waar de andere winnaar CU er ook niet aan te pas komt. Maar in Noord-Brabant heeft het CDA zich wel heel erg laten kennen.

Noord-Brabant

De grote verkiezingsoverwinning ten spijt valt de Socialistische Partij ook in Noord-Brabant buiten de boot. Net als de afgelopen 33 jaar wordt het nieuwe provinciebestuur gevormd door een coalitie van CDA, PvdA en VVD.

Volgens de hevig teleurgestelde SP-fractievoorzitter Nico Heijmans heeft de VVD een samenwerking met zijn partij pertinent uitgesloten. Het CDA had al te kennen gegeven niet met alleen de SP een coalitie te willen vormen en ook niet met alleen SP en PvdA. Omdat de VVD dus nodig was, liepen de onderhandelingen met de SP spaak. (Brabants Dagblad)

Drenthe

De PvdA in Drenthe wil samen met de VVD en de ChristenUnie een nieuw college van GS vormen. PvdA-fractievoorzitter Eddy Veenstra maakte de voorkeur van zijn partij donderdagavond bekend tijdens een vergadering van provinciale staten. Het debat stond geheel in het teken van de formatie van een nieuw college van GS.

De afgelopen dagen voerde de PvdA verkennende gesprekken met alle partijen. Het CDA, dat dolgraag weer wilde regeren, staat net als vier jaar geleden buitenspel. Ook voor de grote winnaar van de statenverkiezingen in Drenthe, de SP, is geen plaats in het college van GS. (DVHN)

Zeeland

CDA, VVD, PvdA en SGP in de Zeeuwse Staten moeten recht doen aan de verkiezingsuitslag van 7 maart. Dat betekent een koersverlegging waarin de visie van de partijen die winst hebben geboekt tot uitdrukking komt.
Het grote minpunt van een nieuw dagelijks provinciebestuur van de vier partijen, is dat het geen van alle winnaars zijn. Die – SP, ChristenUnie en PvZ – staan aan de kant.

Tijdens de bespreking van het verslag van informateur T. Verbree spraken de vertegenwoordigers van deze partijen daar gisteravond hun verbazing en teleurstelling over uit. L. Lievaart-Kist (SP): “Het ziet ernaar uit dat het beleid wordt voortgezet waarvan de kiezers hebben aangegeven dat ze er niet gelukkig mee zijn.” D. Visser (ChristenUnie): “Wij zijn niet serieus genomen.” J. Hageman: “De uitkomst lag al tevoren vast.” (Zeeuwse Courant)

Flevoland

Ondanks de forse winst lijkt het er niet op dat de ChristenUnie kan toetreden tot Gedeputeerde Staten. Informateur Henk Vonhoff adviseert om de coalitie van VVD, PvdA en CDA voort te zetten. Een gemiste kans, vindt fractievoorzitter Dick Schutte van de ChristenUnie.

Volgens Vonhoff wijken de standpunten van SP en ChristenUnie, de twee grote winnaars van de verkiezingen, teveel af van de denkbeelden van de drie partijen die al sinds 1986 de scepter zwaaien over Flevoland. (OpUrk)

Dit verslag van de persconferentie in Groningen is ook tekenend.

Volgens CDA lijsttrekker Henk Bleker heeft Groningen nu eenzelfde coalitie als in Den Haag. ‘Daardoor heeft onze coalitie in Groningen ook meer kans om in Den Haag wat klaar te maken. En als je in Den Haag strijdt om iets voor Groningen te bereiken, dan moet je geen muiterij hebben op de Groninger vloot. Bij de SP zagen we het muitende marinepersoneel nu al klaar staan als het ware’, aldus Bleker. (GIC)

En PvdA-raadslid Alard Beck uit Nijmegen heeft in ieder geval grote bedenken over hoe het in Gelderland ging.

In mijn ogen heeft de Statenfractie een politieke blunder van formaat gemaakt. De verkiezingsuitslag wijst op een coalitie CDA, PvdA en SP en de gronden waarop dat niet door de PvdA is geaccepteerd zijn niet valide en doen geen recht aan de verkiezingsuitslag. Ik kan en wil het ook niet aan de kiezers uitleggen, want er is zelfs nooit overwogen de SP erbij te betrekken en dat geeft te denken. (Weblog)

Blijven over; Friesland en Utrecht, de kansen zijn klein. Ik herhaal dan ook mijn conclusie van vorige week:

Inmiddels is de boodschap aan ons wel duidelijk. Men wil kost wat kost voorkomen dat de SP kan laten zien dat ze óók kan besturen. In de steden waar we in het college van B&W zitten zijn we bij de laatste verkiezingen percentueel over het algemeen sterker gestegen dan gemiddeld… Ondertussen zit er voor ons niks anders op dan groeien, groeien en nog eens groeien. Dat zijn we dan ook vast van plan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 26 maart 2007 :: 0.02 uur

114 Comments

114 reacties

 1. In alle provincie’s WETEN ze dat we kunnen besturen!
  Dat is ‘t hem juist…..!

  Maar het is makkelijker om met de bestaande coalitie door te gaan, of zoals Groningen zegt: “‘Daardoor heeft onze coalitie in Groningen ook meer kans om in Den Haag wat klaar te maken”

  Wat willen ze klaar maken: Balkenende, Bos of Rouvoet….?

  En groeien doen we nu heeeeel zeker…!!

  Reactie door Bart — maandag 26 maart 2007 @ 0.15 uur

 2. Er zit dus maar een ding op, gewoon onzelf blijven in alle lagen van de SP.
  Onze eerlijkheid en duidelijkheid worden door steeds meer mensen gewaardeerd.
  De SP is op dit ogenblik de partij die de mening verkondigd van een groeiend aantal mensen in ons land.
  Kop op we moeten ons door deze uitsluitings methodes niet uit het veld laten slaan.
  De schrik zit er in bij de gevestigde partijen.
  We komen er aan straks kunnen ze echt niet meer ons heen!

  Reactie door kitje — maandag 26 maart 2007 @ 0.24 uur

 3. Jan, ik vind het vreselijk voor jou/jullie en ‘ons. De grote boycot is ingezet en het is ze gelukt. Zo vloeit het regeringsbeleid met gemak door naar de provincies en zonder enige tegenstand sijpelt het asociale beleid onze huiskamer binnen.
  Jan, is het een goed idee om de petitie met al die handkeningen per mens in levende lijve aan te gaan bieden? Als bewijs van al die handtekeningen, de mens erachter? Per petitie de stoet hoe langer hoe dikker maken?
  Iedere keer weer?
  Enig verzet en onrust onder het volk kan dit kabinet toch geen kwaad doen?

  Reactie door Gloria — maandag 26 maart 2007 @ 0.27 uur

 4. ´Kartel van de Regenten´, ´Ons kent Ons´ etc etc…

  Reactie door Daan — maandag 26 maart 2007 @ 1.29 uur

 5. Voorlopig is dit een fenomeen dat we telkens opneuw weer zien..De bestaande parijen vragen zich af waarom het opkomstpercentage voortdurend daalt..Nu geven ze zelf het antwoord! Een SP die zoveel wint en waar zo’n anderhalf miljoen kiezers op gestemd hebben, die schuif je niet zomaar terzijde..Er wordt nu een kabinet gevormd met ChristenUnie (5 zetels) daar waar de SP er 25 had..Als je doelbewust die 25 zetels (goed voor zo’n 1,5 miljoen kiezers) simpelweg negeert en de hoek in zet, dan mogen CDA en PvdA zich terecht afvragen wat onze “democratie” eigenlijk nog waard is!! Dit noem ik ronduit verkrachting van onze democratische beginselen!
  Daarnaast schuilt daar ook het gevaar in, dat deze anderhalf miljoen kiezers de volgende keer niet meer gaan stemmen, simpelweg omdat ze ook nu weer hebben kunnen zien, dat hun stem er blijkbaar helemaal niet toe doet! Die politiek loopt ons steeds voor te houden hoe belangrijk het is om toch maar vooral wel te gaan stemmen..Maar achteraf laten ze steeds (en vooral het CDA) weer zien, hoe die kiezer aan alle kanten belazerd wordt, daar waar de stemmen eenmaal weer binnen zijn..Kortom, Nederland begint steeds ondemocratischer te worden en begint steeds meer op een “bananenrepubliek” te lijken!!!

  Reactie door ToN — maandag 26 maart 2007 @ 1.59 uur

 6. Het corrupte CDA is alleen gevoelig voor machtspolitiek. Dus inderdaad:
  Groeien, groeien en nog eens groeien.
  Wij allen blijven je steunen!
  Als we naar Den Haag moeten? Je zegt het maar!

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 26 maart 2007 @ 2.05 uur

 7. Jammer……. maar meerderheid is meerderheid, zo simpel is het! Ga me daar niet druk om maken.

  Reactie door Ach ja — maandag 26 maart 2007 @ 2.24 uur

 8. Laten we in vredesnaam de weg verder lopen die we nu lopen. Het kabinet zorgt sowieso wel weer voor zaken die niet conform hun regeerakkoord gaan. Verder is het natuurlijk duidelijk dat het CDA erg beangstigend is voor de SP. Overal roepen ze dat ze gewonnen hebben, maar ze vergeten dat ze wellicht in veel situaties de grootste zijn, maar dat ze wel VEEL ZETELS VERLOREN HEBBEN. DE ENIGE DIE ECHT KAN SPREKEN VAN EEN OVERWINNING IS DE SP. En dan is het natuurlijk zaak die buiten de deur te houden, want zo slim zijn ze nu eenmaal niet. Je ziet het aan de PvdA die zich heeft laten inpalmen door niets meer met het Irakbeleid te (willen/durven) doen. Ach ja, je moet wat om in het kabinet te komen, maar dat je je eigen leden en achterban dan zo verloogend, is hen schijnbaar worst. Jammer dat ze geen rechte rug durven te houden tegen het CDA. Per slot van rekening was het CDA NIETS zonder de PvdA, maar ja, Woutertje wil nu eenmaal zo graag en heeft er veel voor over.

  Net zo goed als in de landelijke regering is ook de provinciale staten bang voor de invloed van de SP, maar die kunnen we ook langs de lijn laten zien, en zonder dat we onszelf hoeven te verloochenen.

  Laten we maar aan iedereen laten zien dat WIJ ons elke ochtend recht in de spiegel durven aan te kijken en te zeggen dat WIJ staan voor wat we zeggen: dat is veel meer dan de anderen kunnen.

  Het duurt niet lang meer, en dan is de SP degene die de zwaarste stem zal krijgen en dan zullen we………….

  WE GAAN DOOR.

  SP!!! NU VOORAL!!!!

  Reactie door Jan Dhaenens — maandag 26 maart 2007 @ 2.45 uur

 9. Hoezo corrupt?Ha Ha de heren maken de rekening die ze hiervoor gaan betalen wel erg vet.Dus volhouden en SP stemmen.Ze sturen het erzelf opaan.Dat zijn nu onze leiders met lange ij.Democratie is maar een woord.

  Reactie door rino — maandag 26 maart 2007 @ 4.11 uur

 10. Ik heb in januari de heer Calon (PVDA) een email gestuurd nadat ik hem op de nieuwjaarsreceptie van het Dagblad van Het Noorden hoorde zeggen: “ De SP heeft zich laf opgesteld door zich terug te trekken uit de onderhandelingen met Balkenende.” Dat werd door de journalist ter plaatse als zoete koek geslikt. Ik heb nog geen antwoord gekregen. En nog steeds wordt die leugen verkondigd.
  Groter groeien is de enige oplossing. Hopelijk dat bij de volgende – mogelijk vervroegde – verkiezingen er een politieke aardverschuiving ontstaat die zijn weerga niet kent.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — maandag 26 maart 2007 @ 7.46 uur

 11. Whats new zou ik haast zeggen. Dat collectief vormen we toch wel…

  Reactie door Vic — maandag 26 maart 2007 @ 7.48 uur

 12. Ik deel de mening van Rino #9. Dit hautaine regentengedrag van de zittende macht in alle provincies en landelijk kabinet om de SP aan de zijlijn te laten staan zal ze t.z.t. gaan opbreken. En dan kan de SP ze eens een koekje van eigen deeg teruggeven!

  Reactie door Jules Timmerman — maandag 26 maart 2007 @ 8.27 uur

 13. Goeden morgen vrienden SP.

  Het is als het dagelijkse verkeersbericht:
  Weinig bijzonderheden!
  Heel veel keren heb ik aangetoond dat een onbetrouwbaar aantal aan te tonen politici geen partij is om mee om te gaan.
  Dat leid altijd tot een teleurstelling, doch wanneer men zich daarop insteld, is daaruit lering te trekken voor de volgende verkiezing.
  En DAAR wordt dan opnieuw geconstateerd dat de SP weer gegroeid is.
  Tel uit je winst!
  Laat ze maar doorgaan met hun ondemocratische maatregelen, wij worden er niet kleiner door, en wij varen er wel bij.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 26 maart 2007 @ 8.44 uur

 14. @13
  Maar is nu werkelijk alles onbetrouwbaar behalve de SP.
  Is dit niet te makkelijk ik stemde op iemand bij ons van de SP en die trok zich twee dagen na de verkiezingen terug.
  Het was meer een grapje schijnbaar dat ze er opstond.
  Erg betrouwbaar kwam dat niet over in onze provincie.
  Verder hebben een paar lieden in de SP fractie van Gelderland afgelopen jaar toch voor een groot deel er een rommeltje van gemaakt.
  Mocht mijn zin opbouw niet deugen dan hoor ik het wel Toon.

  Reactie door De Hakker — maandag 26 maart 2007 @ 9.00 uur

 15. Ik heb jarenlang SP gestemd en zo dus ook op 221106 voor de tweedekamerverkiezingen zonder lid te zijn van de partij. Ik vond en vind nog steeds dat de SP zich te makkelijk uit de onderhandelingen liet rangeren en mis daarvoor nog steeds echt goede en inhoudelijke analyses. Nu voor de PS heb ik geen SP gestemd juist vanwege mijn ontevredenheid. En nu gebeurt het allemaal weer en zo mogelijk nog wat soepeler! Kijk dat de SP zelf wat schrok van de winst in november 2006 is nog wel enigszins te begrijpen, maar dat men nu weer zich zo snel laat lozen kan er bij mij toch niet goed in. Daarvoor beschikt de SP toch over teveel politiek “vakwerk” binnen de eigen rijen?
  Je zou je ook kunnen afvragen als SP of je met zo’n hoeveelheid stemmen nog diezelfde vrijheid kunt aanmeten om buiten het “vieze handen maken” te blijven. Ik denk dus van niet en ben daarom ook in de SP behoorlijk teleurgesteld!

  Reactie door Anton BERBEN — maandag 26 maart 2007 @ 9.11 uur

 16. Het zou me niets verbazen als het nieuwe kabinet al alleen zal vallen doordat ze geen openheid van zaken geven in zake Irak. Na mijn mening heeft Balkenende te veel te verbergen waarom dit niet gebeurd. Dus eigenlijk zou er motie van wantrouwen moeten komen naar Balkenende omdat niet duidelijk is of ie nu nog betrouwbaar is.
  Ik denk dat je wel kan spreken over een cordon sanitaire (geheel van beschermende maatregelen waardoor de invloed van
  iemand die of iets wat gevaarlijk geacht wordt, wordt ingeperkt) naar de SP toe. In dit geval het CDA die duidelijk de Sp niet wil. Hebben we dat in het verleden ook niet gezien bij Pim Fortuin???
  Dus wat dat betreft zie ik de SP snel groter worden dan PVDA. Hopelijk richten de pvda’ers die niet eens zijn met de huidige koers van de pvda een eigenpartij op.
  Want met de pvda een linkse meerderheid vormen zie ook niet echt zitten aangezien niet links genoeg zijn. En een Bos dan aan het hoofd van links kabinet is ook niet overtuigend omdat die niet weet wat ie nu wil.

  Reactie door Reinier — maandag 26 maart 2007 @ 9.22 uur

 17. Ten tijde van de kabinetsformatie kon men nog verkondigen dat Jan Marijnissen te vroeg was weggelopen van de onderhandelingen. Mensen die niet beter weten geloven dat. Maar je kunt het niet verkopen dat de SP in (bijna) alle provincies wordt buitengesloten. NEE, men is bang dat zal blijken dat als de SP meedoet de zaken veranderen. Het CDA en de PvdA zijn BANG voor de SP. Er wordt een vies spelletje gespeeld waar ze beiden de rekening voor gepresenteerd krijgen.
  DE KIEZER IS NIET GEK.

  Reactie door Diny — maandag 26 maart 2007 @ 9.48 uur

 18. @14 Hakker
  Kun je even een naam noemen van degene die zich terugtrok? Anders valt er natuurlijk weinig te reageren.
  Ik weet dat Riet de Wit als lijstduwer op de lijst stond in Limburg, maar ze had ruim voor de verkiezingen aangekondigd dat ze het wethouderschap van Heerlen belangrijker vond en dat ze dat niet ging combineren met een Statenzetel.

  Reactie door Irma — maandag 26 maart 2007 @ 10.09 uur

 19. Vanwaar toch dat wantrouwen tegen de SP? Er is toch op allerlei plekken bewezen dat we kunnen besturen en een goede partner kunnen zijn?
  Mijn vader(Groninger, 85 jaar en geen SPstemmer)vertelde mij dat een van de redenen dat de SP in Groningen niet in het college kwam was, dat de SP te bereid zou zijn om water bij hun wijn te doen. Dus vertrouwden de andere partijen de SP niet meer. Zo had een vooraanstaand provinciaal PvdAer gezegd.
  Blijkbaar wil men de SP nergens, maar de stemmer wel.
  Overigens moet ik bekennen dat de vragen die Anton Berben @15 hierboven stelt, ook langzamerhand bij mij de kop opsteken.

  Reactie door Bert — maandag 26 maart 2007 @ 10.13 uur

 20. @17
  De zus van Jan.

  Reactie door De Hakker — maandag 26 maart 2007 @ 10.14 uur

 21. @15 Anton Berben.
  Het is niet direct een inhoudelijke analyse maar geeft wel een goed beeld.

  Artikel uit de Volkskrant 7 maart 2007

  De SP van Jan Marijnissen is de gedoodverfde winnaar van de provinciale-statenverkiezingen. ‘Ik denk dat we voor het eerst in het bestuur van enkele provincies komen’, zegt de partijleider opgetogen na een middagje campagnevoeren in Rotterdam. Meeregeren – het kwam er niet van na de parlementsverkiezingen in november, ondanks de torenhoge winst.
  Met gemengde gevoelens kijkt Marijnissen, als oppositieleider in de Kamer, terug op de periode na de winst. Dat het CDA de SP niet zag zitten, verbaasde hem niets. Maar zijn teleurstelling, zo niet ergernis, geldt vooral de PvdA. Die liet weten met de SP te willen regeren, maar zette niet door. ‘De SP is weggelopen’, stelt de PvdA. ‘We zijn weggestuurd’, pareert Marijnissen. Het welles-nietes-spelletje duurt al vele weken. Vorige week nog leidde het tot een venijnige woordenwisseling met PvdA-fractieleider Tichelaar.
  PvdA-leider Bos slaat u om de oren met het eindverslag van informateur Hoekstra uit december. Daarin staat dat u geen heil ziet in echte onderhandelingen. De PvdA wilde wel.
  ‘Het gaat vooral om wat er níet staat. Bos heeft Hoekstra drie keer gevraagd de
  tekst te veranderen. Daarvóór had ik gezegd: ik ben bereid te onderhandelen, maar dan moet het CDA wel met ons in zee willen. Je kunt een paard naar de poel brengen, maar het niet dwingen te drinken. Slechts vier procent van de CDA-achterban steunde een kabinet met ons, Balkenende wilde geen linkse meerderheid tegenover zich.
  ‘De PvdA had mét ons het CDA de rug toe kunnen keren, maar deed dat niet. Ook als de vorming van een links kabinet was mislukt, was de positie van het CDA verzwakt. Daarvan had de PvdA in nieuwe onderhandelingen met die partij kunnen profiteren’.
  Was het een tactische blunder om de tekst van Hoekstra te accepteren, waarna u als wegloper werd neergezet?
  ‘Ik wist niet dat de PvdA het zou uitleggen als weglopen. Dat heeft me het meest teleurgesteld. Misschien heeft ook een rol gespeeld dat ik niet stampvoetend de pers te woord heb gestaan. Maar ik geloof niet in een regeringsclub die me alleen gedoogt. En, Calimero-gedrag is ons wezensvreemd’.
  Weglopen wordt uitgelegd als: geen regeringsverantwoordelijkheid durven dragen. Heeft u uw kiezers niet zwaar teleurgesteld?
  ‘Daar blijkt niks van, zie de peilingen. We blijven groeien. We kregen op onze website reacties in de trant van ‘liever principes dan het pluche’. Onze kiezers noemden Bos en Balkenende draaikonten’.
  De ironie wil dat Marijnissen de PvdA-voorman geen draaikont vindt. Sterker nog, hij soms een hele reeks momenten op die moeten aantonen dat de PvdA geen bondgenootschap met de SP wilde. Een greep. In 2005 pleitte de SP voor een 25-punten-programma, op te stellen met PvdA en GroenLinks ‘om kiezers invloed te geven op een toekomstig regeerakoord’. De PvdA gaf niet thuis. Die partij wees vorig jaar een lijstverbinding met SP en GroenLinks af, terwijl zo’n afspraak om restzetels in de wacht te slepen in het verleden wel werd gemaakt.
  Bos noemde als zijn favoriete coalitie: PvdA, VVD, GroenLinks. ‘Later zei hij dat het een grapje was. Tsja’. Het befaamde ‘kopje koffie’ van Bos, Marijnissen en Halsema (GroenLinks) noemt de SP’er een schertsvertoning. Tevergeefs had hij tijdens de campagne van vorig najaar aangedrongen op een ‘inhoudelijk debat’ tussen het drietal, ‘maar het was Bos die geen tijd had’. Toen de krachtsverhoudingen in de nieuwe Kamer drastisch gewijzigd waren, greep Bos die aan om een generaal pardon te eisen. ‘Zónder ons geraadpleegd te hebben’. Voorzover het CDA al iets van de SP moest hebben, zat de angst voor een linkse meerderheid er toen goed in bij de christen-democraten.
  Na de Kamerverkiezingen zei u: ik zie op voorhand geen breekpunten. De weigering van CDA en PvdA om de aanloop naar de Irak-oorlog te onderzoeken, zou er toch wel één geweest zijn?
  ‘Als we over breekpunten hadden gesproken, zouden we het de anderen wel erg gemakkelijk maken om ons weg te sturen. Maar het is inderdaad onverteerbaar dat de regering het parlement verbiedt haar te controleren. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd’.

  Reactie door Gandalf — maandag 26 maart 2007 @ 10.18 uur

 22. @17
  Ja ,ik weet niet als ik zie hoe mensen hier met een andere mening soms af geblaft worden.
  Men heeft best snel een oordeel klaar.
  Nu denk ik wel dat de bestuurders van de SP wat ruimer zijn met het omgaan van andere meningen dan de vaste kern hier,of niet soms.
  Ben je het een stukje eens met Wilders dat zou de EU kunnen zijn dan ben je een racist.
  Ben je het een stukje eens met CDA dan deug je geloof niet meer.
  Ben je het eens met een stukje van de PVDA dan ben je geen socialist.
  Ben je een stukje eens met GL dan krijg de z.g, aanrecht vrouwtjes op je nek.
  Best wel moeilijk.

  Reactie door De Hakker — maandag 26 maart 2007 @ 10.30 uur

 23. Jan, je verwijt politici dat ze politiek bedrijven. Beetje demagogisch misschien?

  Reactie door Gerrit (die andere) — maandag 26 maart 2007 @ 10.31 uur

 24. De SP wil iedereen in het (gratis) openbaar vervoer, alle infrastructurele werken tbv mobiliteit stopzetten en de uitkeringen met 10% verhogen. Dat is het leitmotiv van klootjesvolk trekker Jan Marijnissen. Ik moet voor mijn werk 100000km pj maken als dat met het openbaarvervoermoet ben ik 5 jaar onderweg. Dus Infrastuctuur moet aangepast worden daar waar het knelt. Uitkeringstrekkers willen vaak niet werken door de armoede val, mensen die hier illegaal waren werken keihard, zodra ze hun papiertje krijgen en recht op een uitkering is het afgelopen met werken. Ook door de armoedeval is dit een probleem. Jan is voor een pardon en de grens mag openblijven, juist door de miljoenen instromers is het hier zo druk; als een overvol land als NL werkgelegenheid moet creeren voor massa immigratie dat zuigt lekker aan en staan we straks allemaal in de file, met overvolle treinen en bussen (De NS overweegt eenspitsheffing!!!). Nog steeds komen er 60-80duizend mensen NL binnen in het kader van ‘gezinshereniging’, veel te slappe wetgeving dus. Dan hebben we nog de grootschalige ”liberaliseringen” van nuts en collectieve organisaties, terug lopende dienstbaarheid aan de burger en grote graai en grabbelcultuur aan de top hier heeft SP een punt maar dan alleen met een salarisschaal instellen voor managers gelieerd aan de politiek haar beloning. Jan doe er wat aan maar links om zal het niet lukken.

  Reactie door Johan — maandag 26 maart 2007 @ 10.34 uur

 25. Ik ben niet teleurgesteld omdat de patijen die het nu nog voor het zeggen hebben niet met de SP willen of durven samenwerken. Dat hoort nu eenmaal bij hun politieke machtspelletjes. De SP moet het hebben van haar eigen kracht en weet zich daarbij gesteund door een groeiend vertrouwen in brede lagen van de bevolking. Door dat groeiend vertrouwen zal de SP eens bepalen met wie zij wil samenwerken om van Nederland een sociaal aanvaardbaar en leefbaar land te maken.

  Reactie door dolf martin — maandag 26 maart 2007 @ 10.34 uur

 26. Ton @ 5
  Ik ben het helemaal met Ton eens dat de ouderwetse rechts conservatieve partijen CDA,VVD en PvdA koste wat kost de macht proberen te houden en de SP steeds weer uit te sluiten vroeger hadden ze wisselende coalitisch CDA ,VVD en daarna weer CDA PvdA de politiek jaagt de kiezers weg en maakt de mensen onverschillig over de politiek ik acht ze zelfs in staat als ze met die 3
  ouderwetse partijen geen meerderheid halen dat ze zelfs in staat zijn om met 4,5 en zelfs met 6 partijen gaan regeren en daar bedoel ik mee CDA,VVD,Pvda,CU ,SGP en zelfs D66 om de SP ,maar af te houden Ik ken het gezegde HET DOMME VOLK KRIJGT DE REGERING DIE HET VERDIENT De SP moet doorgroeien en eerlijk blijven en dan zullen ze best wel eens een keer aan de bak komen Ik heb het CDA eens een keer horen zeggen dat ze geleerd hebben van de LPF maar vergelijk onze partij de SP niet met het LPF want dat was net zoals Wilders een eendagsvlieg die moeten het van rassisme en opjutten hebben zij weten dat het volk ontevreden is en proberen zo rechts aan de macht te houden en daar op in te spelen

  Reactie door Dirk Schuit — maandag 26 maart 2007 @ 10.42 uur

 27. Democratische verkiezingen, het maakt geen moer meer uit wat je stemt, het zittend regime verdeeld gewoon de zetels, hiermee wordt het kiezersvolk niet voor vol aan gezien en wordt de democratie ten schande gemaakt.

  Reactie door e.krul — maandag 26 maart 2007 @ 10.46 uur

 28. Het is gewoon minachting voor de kiezers.

  Diepe minachting!

  Reactie door e.krul — maandag 26 maart 2007 @ 10.47 uur

 29. Waar ik al jaren bang voor was, kleurt zich nu in.
  Als je met je regering het voor elkaar krijgt 1 bepaalde groep naar voor weet te trekken met alle voordelen van dien en de andere groep af te schilderen als dieven van jouw beurs, de dat ten koste gaat van de solidariteit.

  Deze grens is totaal vervaagd en men heeft nu eenmaal bloed geroken. Elke stap uit de sociaal maatschappelijke hoek wordt gezien als een potentieel gevaar en zal tussen de mazen van de wet in een legaal jasje worden bestreden.

  Wanneer er nu van uit de linkse hoek trappen gaan komen zal dat meteen worden aan gegrepen als een stuiptrekking van de kip zonder kop. Helaas is deze groep asociale groot, betrekkelijk en machtig.

  Wat in het oosten tov amerika wordt verafschuwd wordt hier in het westen geadoreerd. Laten we in vredesnaam met zijn alle, onze krachten bundelen en hier europees een gezicht in aannemen.
  Want daar tussen ligt volgens mij de solidariteit.

  Reactie door kbo — maandag 26 maart 2007 @ 11.31 uur

 30. ZEKER NU SP, JUIST ZEKER NU SP, zou het volk
  zich niet tot een ‘psychologische oorlogs-
  voering’ in den lande moeten laten uitlokken,
  door de nu gehanteerde ‘uitputtingsslag’,
  waarbij het de Nederlander dan worst zou moe-
  ten zijn hoe er over zijn hoofd heen gere-
  geerd zou worden, ook al IS het námens de stem van diezelfde Nederlander die tevens een
  kiézer is.
  Veel Nederlanders wensen zich niet meer te
  conformeren aan de al dan niet religieuze in-
  stituties waaraan zij gekoppeld werden met een fanatiek conservatisme.
  Vanuit een traditioneel behoudend denken wer-
  den de ogen door een totaalaanbod van commu-
  nicatie (ook al werd die gecensureerd) goed-
  deels totaal geOPENd en IS het niet meer mo-
  gelijk de burgers onkundig te houden van be-
  langrijke informatie.
  De enige gréns mag zijn, de veiligheid, of het evt. voorzien van een negatieve massa-
  demagogie, maar de gréns daarvan moet per de-
  mocratisch récht vastgesteld worden door de
  Tweede Kamer, die de handelingen van het
  Kabinet controleren moet.
  Een Kabinet kan (met medeweten van de eigen
  coalitiefracties in de Tweede Kamer tevens)
  er niet een privé ‘handeltje’ van gaan maken,
  een restrictie die volgens ons kiesstelsel
  geldt én telt!
  Zoiets als een oorlogsvoering, waarvan men
  vindt die niet tevoren luidruchtig te moeten
  aankondigen, is toch het fiat van de burger
  uitdrukkelijk vereist.
  Zo werd destijds ook op een ‘vreemde manier’
  Nederland op 10 mei 1940 in oorlog gebrácht.
  Ter verdediging, met de nadruk daarop, liet
  Nederland de schouders niet hangen, maar met
  die ervaring wijzer dient Nederland nu zelf
  de schouders eronder te zetten om zichzelf
  niet voor karretjes van anderen te laten
  spannen, maar intussen dacht men de burger te
  moeten leren ‘te vertrouwen op elkaar’ én dat
  is werken op emoties (op Calvinistische grond
  slag) van de goedgelovige/goeddénkende kiezer
  waar burgers in grote getalen vierkant is in-
  getuind!
  Deze kwestie moét kamerbreed worden uitge-
  zocht en de in de boezem van het Kabinet ver-
  antwoordelijken ten tijde van die fatale be-
  slissing openlijk aan de tand gevoeld worden,
  zodat de Tweede Kamer de taak kan uitvoeren waarvoor deze werd gesteld.
  Organisatorisch zal er e.e.a.nader uitgewerkt
  moeten worden als er nu blijkt dat een meer-
  derheidsbesluit in de Tweede Kamer mede wordt ‘gemaakt’ door de fracties die tévens
  zitting in het Kabinet hebben en een ‘voor-
  kennis’positie kunnen hebben, die telkenmale
  de eigen fouten weet weg te stemmen, als de
  coalitie dáártoe uitnodigt, vraagt én eist.
  Regeringsakkoorden, waarbij het ‘geheim hou-
  den van ‘n intussen mede militair aangevangen
  oorlog’ betrokken wordt in het maken van een
  deal tussen coalitiepartijen, t.a.v. het ‘ge-
  ven en némen’ van uit te ruilen ónderhande-
  lingspúnten, alsof het over boter, kaas en
  eieren gaat, is volmaakt ABSURD te noemen:
  niéts réchtvaardigt een dergelijke gedachten-
  gang of handelwijze, nooit!
  Zoals koopzieke mensen worden ingepakt door
  bepaalde ‘muziek’ mensen zeer ontspannen te
  doén kopen, is de uitgezochte ambiance een
  feilloos instrument gebleken om mensen de
  aandacht af te leiden van primaire zaken en
  de omgevingsfactoren deden intussen hun werk,
  geheel ontspannen mensen even de wérkelijk-
  heid van elke dág te doen vergeten.
  Men liet zich in hoger sferen brengen, dácht
  men.
  Ik ben toch benieuwd hoe die drie snui-
  ters vroeger tot een bezoek aan de tandarts
  werden verleid en het zou me toch niet ver-
  bazen als dat met een zak zuurstokken is ge-
  beurd (ach voor die éne keer!).
  Ja vast en zeker kregen we onze zonen vroeger
  wel dáár waar we ze hebben wilde, behalve in
  die nuchtere arbeiderskringen, waarmen ervan
  uitging dat nu eenmaal moest gebeuren wat er
  gebéuren moést. No nonsens en uitvluchten en
  vooral geen gezeur, aanpakken en doorzetten!
  De tand des tijds geeft intussen aan hoe de
  diverse ópvoedingen met een zacht vader- en
  moederschap (heelmeesterschap) naar de blik-
  sem konden gaan!

  Reactie door Madelief — maandag 26 maart 2007 @ 11.41 uur

 31. Even terug naar de jaren voor 1940.Toen de nood het hoogst was mocht de SDAP meedoen.
  Dit lijkt iets op de gebeurtenissen nu.
  Voor de SP geldt trap niet in de zelfde val.
  Rustig doorgaan met uitbouwen van de toenemende invloed tot een echte verandering.
  In dit land valt veel te veranderen.Zeker op sociaal gebied.Met de buitenlandse politiek
  zit de SP wat moeilijker.Israel en het
  Midden oosten.

  Reactie door henri — maandag 26 maart 2007 @ 11.59 uur

 32. En het dan vreemd vinden dat de statenverkiezingen weinig animo opwekken.
  Het is gewoon een regenten-bestuurslaag die door inteelt geinstalleerd wordt.

  Reactie door alexander — maandag 26 maart 2007 @ 12.00 uur

 33. Partijen als VVD, CDA, PvdA en CU hebben natuurlijk ook de verkiezingsprogramma’s voor de provincies gelezen en daarin staat onder andere te lezen dat (als uitvloeisel van het landelijk partijstandpunt) de provincies zoals ze nu zijn dienen te worden opgeheven. Provincies moeten kleinschaliger worden.

  De partijen die in de provincies nu de SP buiten hebben weten te houden hebben al lang begrepen dat het opheffen van de nu nog zo grote afstand tussen provinciebestuurders en burgers (door de provincies op te splitsen) betekent dat ze in de nieuwe situatie meer verantwoordelijkheid moeten gaan opleggen naar de burgers toe. Iets wat niet past in de traditie van partijen van PvdA, CDA en VVD die nu wederom de provincies ‘bezet’ houden.

  Het is niet meer dan een strategie van zelfbehoud dat PvdA, CDA en VVD in de meeste provincies liever een grote SP er buiten willen houden. Deze partijen willen immers geen verandering als het gaat om de politiek dichter bij de burgers te brengen, of dat nu is door provincies op te splitsen (hetgeen zou gebeuren als de SP het alleen voor het zeggen zou hebben) of een interne hervorming van bestaande politieke praktijken binnen de provincies (wat het compromis zou zijn als de SP er met andere partijen in een college van GS uit zou moeten komen).

  Misschien krijgt de SP in een van de ‘overgebleven’ provincies, Utrecht of Friesland wél een uitnodiging om mee te doen in een college van GS. Met de gedachte die de ‘grote’ (maar niet groter geworden) partijen zouden kunnen hebben dat alleen een ‘kleine’ SP aantrekkelijk is om uit te nodigen voor coalitiedeelname. Het zou dan een soort ‘proefcoalitie’ kunnen worden: de SP mag in Utrecht of Friesland meedoen, maar dan wel met beperkte inbreng. Of daar voor de SP dan nog iets mee te winnen valt (voor zover PvdA, CDA en VVD in deze provincies niet zelf inmiddels al een onderhands akkoord hebben bereikt), is dan natuurlijk zeer de vraag.

  Reactie door David Tompot — maandag 26 maart 2007 @ 12.01 uur

 34. Je ziet duidelijk dat de ‘D’ in CDA en VVD in beide gevallen een uiterst grove vorm van kiezersbedrog zijn.

  En het geeft te denken dat de PvdA daarin meegaat, maar het kleine ‘d’-tje staat dan ook niet voor zelfs maar een klein beetje democratie.

  Reactie door Drob — maandag 26 maart 2007 @ 12.02 uur

 35. Kleine toevoeging bij de eerste zin van mijn vorige bijdrage: verkiezingsprogramma’s van de SP voor de provincies

  Reactie door David Tompot — maandag 26 maart 2007 @ 12.04 uur

 36. Goedemiddag Madelief,

  Met alle respect, maar zou je misschien jouw bijdragen misschien eens wat helderder willen neerzetten. Dan is er misschien een lijn in je betoog te ontdekken.

  Begin bijvoorbeeld eens met het verdelen van jouw voornamelijk lange bijdragen in alinea’s, want zo is er in elk geval voor mij geen touw aan vast te knopen.

  Reactie door Karel — maandag 26 maart 2007 @ 12.38 uur

 37. WAT IS het emailadres van Balkenende?
  cda@cda.nl?
  Ooit geprobeerd ze zo te bereiken, na 3 weken excuses voor late reactie van hun en eigenlijk nog niks…
  Deze berichten over hoe en wat wij denken en voelen over deze:
  NON-DEMOCRATISCHE
  Pluche gesettelde
  PATRIARCHISCHE
  Zelfingenomen
  Dienstuitmakers
  moeten weten wat wij vinden!!! TOCH??
  Olinda

  Reactie door Olinda — maandag 26 maart 2007 @ 12.40 uur

 38. Deze soap gaat dus gewoon door
  De Bos-tapes en misschien later de Balkenende-tapes. De kijkcijfers dalen.
  SP maak er een einde aan.

  Reactie door Jan Olofsen — maandag 26 maart 2007 @ 12.44 uur

 39. Iedereen hier heeft (terecht) grote verwachtingen van de volgende verkiezingen, die hopelijk geen 4 jaar meer zullen wegblijven.Er is echter één groot gevaar dat volgens mij veronachtzaamd wordt.Er zullen zeker genoeg mensen op de SP gaan stemmen, maar komt dat met de stemcomputers ook in de verkiezingsuitslag terecht?Als het aan VVD,PvdA en CDA ligt volgens mij niet. Kijk maar hoe de verantwoordelijken voor het verkiezingsgebeuren constant om de hete brij heendraaien als het gaat over de mogelijkheid van fraude. SP let (op tijd) op uw saeck!!!

  Reactie door hanneke — maandag 26 maart 2007 @ 12.47 uur

 40. Heel vervelend allemaal.op het forum is duidenlijk een toon van agresie,in veel onderwerpen.terecht naar mijn mening.dit zijn de kiezers van de SP.De fractie zou wat mij betreft ook wel wat meer vuurwerk mogen tonen.het is op zijn zachts gezegd nogal slapjes.wat het kabinet doet de eerste 100 dagen,daar gaan wij toch niet op wachten.straks komen ze met het plan 365 dagen te luisteren en is de dictatuur hier een feit.er is op dit moment geen politiek debat.de boel licht plat.hoe lang gaan we dit nog pikken ?.

  Reactie door paul — maandag 26 maart 2007 @ 13.02 uur

 41. De SP wordt ooit de grootste,en dan gaat het roer om.
  Laat ze nog maar even modderen zou ik zeggen,ze komen steeds vaster te zitten.
  De bevolking wil dit niet!

  Reactie door Hans Feddema — maandag 26 maart 2007 @ 13.12 uur

 42. Des te harder men ons remt des te harder zal de klap zijn.
  !het is niet meer de vraag of … maar waneer en hoehard de klap zal zijn die wij (de hele SP) zal uitdelen!

  Reactie door Rob van Breemen — maandag 26 maart 2007 @ 13.25 uur

 43. De toenemende kracht binnen onze schijnbare machteloosheid…wordt sterker en sterker, om uit te komen in een (nog) sterkere SP, die stáát voor Sociaal en Menselijk.

  Steeds meer mensen doorzien het onware van deze regering !

  Reactie door franslj — maandag 26 maart 2007 @ 13.42 uur

 44. 21@, Gandalf,
  Bedankt voor dat interview, dat had ik nog niet gelezen.

  14@+22@, De Hakker,
  Vrije meningsuiting is wat anders dan zinloos woorden-geweld naar elkaar plegen, zoals ik dat helaas weleens op deze site meemaak.
  Ik vind het héél jammer dat juist hier op de site v.d. SP, een aantal van de achterban zich zo laten gaan i.p.v. zelf,(ondanks dat een ander terug-/reageert met opmerkingen die niets constructiefs opbouwends heeft toe te voegen aan iemands reactie/opmerking), de eer aan zichzelf te houden en te laten zien hoe je WEL met elkaar om dient om te gaan.

  Als je hier al niet je eerlijke reactie mag geven, waar dan wel?
  Het is toch niet de bedoeling dat we elkaar monddood maken, of wel soms?
  Ik vind dat jij(DE Hakker) en alle anderen op deze site moet kunnen vertellen wat ze graag aan anderen kwijt willen.

  Wellicht dat een aantal er bewust voor kiest om “niet politiek correct” te reageren om b.v.een bepaald probleem aan de kaak te stellen en dan graag(heftig)discussies over willen voeren, omdat ze b.v. graag duidelijkheid willen
  Op zich is daar nix mis mee, alleen hoe ga je een discussie aan of verkondig je je mening ZONDER iemand voor het hoofd te stoten?
  Er is bijna altijd wel iemand die er aanstoot aangeeft of zich beledigd/aangevallen voelt.
  Dat is nou eenmaal een bijkomend gevaar van een eventuele goede discussie willen voeren.
  Moeten we dan maar helemaal geen risico’s meer nemen?

  Dat maakt toch juist de SP “DE SP!”…toch?

  Goed communiceren is een kunst met eigenlijk een hééle grote “K”.

  12@, Jules Timmerman,
  Laten we met alle Sp-ers een lekker tomatenSoePje brouwen en deze aan onze medemens uitdelen.
  Dat is toch veel lekkerder dan een koekje van eigen deeg, niet dan?
  Het SP-Tijdperk is naderende, echt!!

  Met vriendelijke groet aan allen,

  Reactie door F. Smit — maandag 26 maart 2007 @ 13.54 uur

 45. De angst zit er wel erg in bij de regerende partijen. Een goed teken, hoop ik, want dat kan alleen maar betekenen dat de angst voor het onbekende groot is terwijl juist heel veel burgers daar in het geheel niet bang voor zijn. Die willen juist verandering. In mijn ogen komt dit er op neer dat hoe meer men vasthoud aan dat wat bekend is, als beleid, hoe meer mensen verandering willen want velen zijn het er niet mee eens. Wat betreft het weglopen van de SP zoals het gesteld wordt, is een kwestie van de leugen regeert. Zelfs het gelijknamige programma doet zijn eigen naam eer aan gezien ze zich ook laten regeren over wat ze presenteren, maar goed dit even terzijde. En wat had Jan moeten doen? Stampvoetend er bij gaan staan van ik wil meedoen? Het CDA is bang, de PvdA is bang, vanuit eigen belang want ze willen maar al te graag op het pluche zitten. En daar komt denk ik nog bij dat wanneer de SP hier mee in zee was gegaan en de betrokken partijen aan hun eigenbelang hadden vastgehouden vanwege hun meerderheid, de SP had moeten inleveren. En dat had kunnen betekenen dat de SP hun visie en ons als SP stemmers had moet verloochenen middels concessies om aan de wensen van het CDA en de PvdA te voldoen, waren we daar blij van geworden. Ik niet. En concessies maken is niet erg maar dan moet het wel in overeenstemming zijn met allen en niet ten koste gaan van….maar in dienst staan van ons aller belang. Onbegrijpelijk dat het CDA een nog zittende partij is en dat half Nederland middels zijn stemgedrag met het beleid wat gevoerd is en wordt, hiermee ingestemd heeft. Het Irak beleid, het nieuwe zorgstelsel, de Wao problematiek, het onderwijs, de zorg en ga maar door.
  @16 Reinier
  Het zou mij ook niet verbazen als het kabinet hier door zou vallen, een motie van wantrouwen, prima. Het elkaar de hand boven het hoofd houden moet maar es afgelopen zijn.
  Jan en SP, hup.

  Reactie door Froukje — maandag 26 maart 2007 @ 14.02 uur

 46. Wat mij grote zorgen baart is de stemming alom als je je oor te luister legt.
  Te vaak heb ik nu om mij heen gehoord dat mensen afnokken. Eigenlijk vertrekt het volk gevoelsmatig uit de politiek. Stemmen heeft geen zin wordt er gezucht. Mensen zien hun stem niet verzilverd.
  Juist de meest enthousiaste stemmers gaan het bijltje erbij neerleggen. Te vaak gehoopt, te vaak teleurgsteld.
  Toedeloe politiek is de cynische tendens.
  En zo zal de democratie uit handen worden gegeven. Want dat is het nu juist: democratie?

  Uitslag stand.nl vandaag over het Europees verdrag:
  54% TEGEN
  46% voor

  Er wordt NIET geluisterd. De meerderheid doet er niet meer toe. Democratie is een speelbal van machtshebbers geworden en staat in het teken van grote bolwerken. Het communisme is in TEGENGESTELDE vorm teruggekomen. Neo-liberale bolwerken van grootheidswaanzin regeren de wereld. Stemcomputers zullen het niet redden. Ook deze worden gemanipuleerd. Toedeloe democratie!

  Reactie door Gloria — maandag 26 maart 2007 @ 14.17 uur

 47. Ik ben heel teleurgesteld dat wij met zoveel winst niet aan de bak komen en dat de verliezers het hier voor het zeggen hebben.
  Wij zijn toch een actiepartij of niet? Als er ergens misstanden zijn dan klimmen wij op de barricade. Waarom nu dan niet? Waarom laten wij ons dit aandoen? Waarom niet massaal naar Den Haag demonstreren om te laten zien dat wij wel regeringsverantwoordelijkheid willen dragen? Waarom vinden wij het goed als van Heijningen zegt: ze willen ons er niet bij hebben? Dat laten wij in andere situaties toch ook niet op ons zitten en waarom nu dan wel?

  Reactie door Antoinetta — maandag 26 maart 2007 @ 14.18 uur

 48. beste s.p.ers.
  Ik volg diverse discussies en comments op internet en wat mij opvalt is dat de mensen die heel negatief reageren op de SP ook menen dat de SP stemmers mensen zijn die maximaal zwakbegaafd zijn om op de SP te stemmen.Ik voer regelmatig aan dat deze commentaarleveraars zelf tot deze groep behoren.
  Naar mijn mening zijn 20 % van de stemmers in Nederland die op de SP stemmen mensen die begaan zijn met het lot van anderen zoals vakbondmensen,adviseurs voor sociale wetten zoals mensen van de Ango en andere gehandicaptenorganisaties,ouderenbonden, juristen,onderwijsmensen,ambtenaren,mensen uit de zorg,doktoren en zo voort.
  Maar alleen menden die met het lot van de Andere mens begaan is.
  Daarom blijft de SP groeien met mensen met allerlei inteligentie….

  Reactie door Jan Spierings — maandag 26 maart 2007 @ 14.28 uur

 49. Ja…de bekende powerplay van de gevestigde partijen. De verlokkingen om de macht heeft ze in de greep.
  Maar bang zijn ze intussen overduidelijk; voor de niet te stuiten opkomst van de SP.
  Ze denken dat ze hun krediet wel weer terug zullen verdienen door weer te gaan besturen. Nou, dat doen ze al decennia lang en hun populatiteit kalft slechts verder af onder de kiezers.
  De krampachtige pogingen om nu de SP weer buiten te sluiten , ach, zie het als de laatste stuiptrekkingen.

  Reactie door kinkel — maandag 26 maart 2007 @ 14.52 uur

 50. @47 Antoinetta
  Het heeft weinig zin een actie te houden tegen een systeem wat al jarenlang bij wet zo geregeld is. We kunnen het oneens zijn met het systeem, maar het staat nou eenmaal zo in de wet.

  Reactie door Irma — maandag 26 maart 2007 @ 14.58 uur

 51. Zouden die zg politici van vandaag niet door hebben, dat ze met hun gedrag ten opzichte van de SP een lading weerzin aan het opbouwen zijn, waar hun grootvaders nog last van zullen hebben. Die zullen nog spreken over het “oud zeer” van 2007.
  Ons let alleen de leus: IN AKTIE!!!

  Reactie door pieter verbunt — maandag 26 maart 2007 @ 15.35 uur

 52. Madelief:

  Als het grootste deel van een bevolking het materieel best goed heeft en er tegelijkertijd een maatschappelijk klimaat heerst van vervlakking, platvloers amusement, afwezigheid van diepgang, egoisme, soms ook DODELIJKE verveling: zo’n maatschappij (ik zeg bewust niet SAMENLEVING) zit al tot over z’n oren in de gevarenzone.

  Onvolmaakte mensen moet hun mogelijk gebrekkig functioneren en falen van jongsaf bijgebracht worden, tegelijkertijd met het besef dat onvoldoende beteugeling van eigengereidheid en egoisme GROTE MAATSCHAPPELIJKE GEVAREN inhoudt.

  Ik schroom niet om te zeggen dat in feite al diegenen die nu, met ontzettend veel technische en financiele mogelijkheden, voortdurend roepen om “meer individuele vrijheid”, verplicht zouden moeten worden om zo’n tot niets verplichtende kreet in een allesomvattend denkkader te plaatsen.
  Want, wat levert dat het gros van de bevolking op? Juist, steeds minder WEZENLIJKE vrijheid (denk ook aan de beinvloeding van gedachten, in feite het hele denkproces, dat soms haast dwangmatig met problemen bezig is, fijn he? …)

  Als je in een zeer complex geheel als een gemiddelde samenleving vooral invloedrijke en machtige mensen, maar eigenlijk iedereen, te veel hun gang laat gaan, gaat dat natuurlijk ALTIJD FOUT!! (zie de lessen die te trekken zijn uit een zich ONGEBREIDELD uitlevend liberalisme, bijv. uit de 19e eeuw, maar waar is de/het historisch(e) kennis/besef??)

  Wat ik zeer ergerniswekkend vind is het voortdurend benoemen van 1 enkele uitwas (die dus, zie bovenstaande, in het geheel niet onverwacht komt) en dan verzuimen om dit in de gebeurtenissenstroom van het groot geheel te plaatsen. Zou men dit altijd doen, dan zou telkens weer blijken dat onze maatschappij een volslagen verkeerde koers is ingeslagen (en dat al van meet af aan, we hebben de egoisten nooit goed kunnen beteugelen, maar nu dreigen we nog verder door te slaan)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 26 maart 2007 @ 15.36 uur

 53. @36 Voor jou zal ik wat blanco leesruimte in-
  voegen Karel en vraag me intussen af hoe jij
  die ellenlange kolommen van kranten tot je
  neemt. Ben je uitgenodigd om mij te komen
  corrigeren en je speciaal op mijn lay-out te
  werpen? Hoe was je achternaam ook weer?
  In jouw geval, kun je het beste mij voorbij
  fietsen lijkt me een stuk zinniger! Dag, dag!

  Reactie door Madelief — maandag 26 maart 2007 @ 16.06 uur

 54. 8. Jan Daehnens.

  Wat is ook alweer het gezegde:
  “”angst is een slechte raadgever”"

  Dus wie weet leidt het uiteindelijk tot iets moois. Intussen gaan wij leden en stemmers symphatisanten volle vaart vooruit.

  51. Pieter Verbunt en wat te zeggen van de kiezers, ook zij al dan geen lid worden bijhoorlijk gebruskeerd op deze manier.

  Naar HET volk gaat de PvdA enkel voor de verkiezingen daarna heeft dit kabinet er geen boodschap meer aan.

  Reactie door Henny — maandag 26 maart 2007 @ 16.18 uur

 55. Madelief,

  Ik ben van het type geen woorden, maar daden. Jij gebruikt gewoon teveel woorden die je dan ook nog eens te onsamenhangend neer pent om er nog enige soep van te kunnen koken. Daarmee komt je boodschap niet echt over en dat kan niet de bedoeling zijn, toch…?

  Reactie door Karel — maandag 26 maart 2007 @ 17.00 uur

 56. geen gejammer democratie is democratie bas de bruijn

  Reactie door bas de Bruijn — maandag 26 maart 2007 @ 17.12 uur

 57. beste anton berben,

  lees het geheim van oss, dan leer je hoe moeilijk het is er tussen te komen, bestuursverantwoordelijkheid te mogen dragen. of wil jij dat de sp zoveel water bij de wijn doet (waar we niet eens de kans voor hebben gekregen) dat je net zo goed pietje puk had kunnen stemmen?
  er zijn 3 wegen: mensen die het met marijnissen eens zijn; mensen die vinden dat we niet moeten zeuren dat we niet de kans hebben gekregen want zo werkt de democratie; en mensen die vinden dat we ons te vroeg hebben teruggetrokken.
  misschien helpt het ook eens een sociologisch boekje te lezen “de gevestigden en de buitenstaanders”.daar te komen waar je wezen wilt kost nu eenmaal tijd. en eerlijk gezegd vind ik het best snel gaan de laatste jaren. hoewel ik ontzettend veel respect heb voor jan dat hij al bijna 40 jaar voor de goede zaak bezig is.
  jan dat jubileum gaan we toch wel vieren hé?

  Reactie door marga — maandag 26 maart 2007 @ 18.11 uur

 58. @ 56 bas de Bruijn

  En socialisme is socialisme!
  Power to the people = zelf gaan nadenken!

  Voor mij is democratie méér dan ééns per(4) jaar stemmen.
  Democratie is:
  1 Zelf verantwoording dragen,
  2 Verantwoording afleggen,
  3 Ter verantwoording Roepen!

  Het zijn fundamentele plichten!

  Reactie door Elsemie — maandag 26 maart 2007 @ 18.17 uur

 59. @55 Karel, ik zou je aanraden hier eens eerst
  6 maanden mee te lezen, om je dan daarna
  alsnog af te vragen of je mij als nummer één
  moest uitzoeken om belérend toe te spreken!
  Ik ben van mening, dat jij meent in de posi-
  tie te zijn anderen te moeten betuttelen,
  ze eerst maar eens een jaar te volgen, al-
  vorens je kritiek te uiten. Aangezien je
  hier nog niet zolang meeschrijft vind ik je
  toon nogal aanmatigend en verzoek ik je
  vriendelijk mijn reakties te laten voor wat
  ze zijn. Intussen heb je overduidelijk ge-
  maakt dat je mijn reakties inhoudelijk niet
  weet te plaatsen/waarderen, waarvan ik dus nu kennis heb genomen.
  Dank je wel en een goeden avond!

  Reactie door Madelief — maandag 26 maart 2007 @ 18.22 uur

 60. Ik kan me niet echt voorstellen dat het mogelijk is de SP buiten de deur te houden. Wat een schijn democratie leven wij in zeg.

  De tijd dat de SP dus mee mag praten, zal ik niet meer mee maken, want binnen nu en 4 jaar zijn we weg uit Nederland.

  Reactie door Redstar — maandag 26 maart 2007 @ 19.09 uur

 61. @36/55 Karel

  Zoek jezelf broeder, vind jezelf, wees en blijf alleen jezelf…
  Dikkerdoenerij genoeg, op kantoor en in de kroeg.
  Als je nou ‘ns geen masker droeg, zou je dat niet beter staan?!
  Nee, Karel, nee, Karel, niet vandaag…
  Nee, Karel, nee, al wil je nog zo graag…

  Reactie door Sjaak — maandag 26 maart 2007 @ 19.32 uur

 62. @61
  Slechte reactie niet beter als die van Karel en die was al niet best.

  Reactie door De Hakker — maandag 26 maart 2007 @ 20.12 uur

 63. In groningen komt nog een leuk baantje vrij als CdK. Ik weet dat de SP niet vol zit met baantjesjagers, maar een capabel bestuurder is ongetwijfeld in de partij beschikbaar.
  Getalsmatig lijkt me dat de SP zeker recht heeft op een dergelijke post.
  Belangrijker nog lijkt het me om pseudo/argumenten als: “de SP is geen partij om echt verantwoordelijkheid te dragen” en “ze kunnen het nog niet” te weerleggen.
  Als voormalig groninger zou ik het in elk geval graag willen zien gebeuren dat er Sp-er op di epost komt.

  Reactie door twijfelaar — maandag 26 maart 2007 @ 21.44 uur

 64. ‘Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut…’

  Julius Caesar

  Reactie door Maurice — maandag 26 maart 2007 @ 22.00 uur

 65. @62 De Hakker

  Ha, ha, Hakker..
  Je komt je gram halen?
  Is een reactie bedoeld als correctie slecht? Misschien, of eigenlijk bovendien -in zoverre kan ik met je meelopen- ik ben het zelfs met je eens- de door mij gekozen vorm was nou niet bepaald uitmuntend. Maar het gaat uiteindelijk toch om de essentie?
  Daarnaast komt het mij voor dat zeker jij mij niet de aangewezen persoon lijkt om mij iets te verwijten waarvan vele van jouw reacties doorregen zijn?
  Ik bedoel we hebben allemaal wel eens moment toch!
  Ik heb vele van jouw reacties ongemoeid gelaten juist omdat ik weet dat iedereen zijn ‘moment’ heeft.
  Nou, over tot de orde van de dag?

  Reactie door Sjaak — maandag 26 maart 2007 @ 22.04 uur

 66. Geweldige timing…
  Na de laatste zielenroerselen van Wouter…
  BAAAAAAAAAAAAAAAAM . zendtijd voor SP partij. Grandiooos!!!

  Keep smiling

  Reactie door Ben Koot — maandag 26 maart 2007 @ 22.09 uur

 67. @65
  Gevoelig mannetje.

  Reactie door De Hakker — maandag 26 maart 2007 @ 22.33 uur

 68. Inderdaad geweldige timing! Trieste vertoning trouwens die Wouter Tapes!

  Reactie door anja — maandag 26 maart 2007 @ 22.46 uur

 69. @67
  Gelukkig wel! Dank!

  Reactie door Sjaak — maandag 26 maart 2007 @ 23.10 uur

 70. @ 67 Sjaak

  Dat was wel voor ons gevoel een stukje beter dan dat spotje van gisteren voor de uitzending van Reporter.

  Reactie door Pool — maandag 26 maart 2007 @ 23.13 uur

 71. Beste Madelief, Sjaak en De Hakker,

  Het niveau van debatteren op dit log mag toch best dat van borrelpraat ontstijgen of niet soms. Anders kunnen jullie net zo goed een eigen logje beginnen.

  Maar op het log van Dhr. Marijnissen verwacht ik wezenlijke bijdragen over de topics die hij aandraagt. Dit topic gaat over het buiten de boot vallen van de SP, terwijl de SP de grote winnaar is geworden afgelopen van de PS-verkiezingen. Zelfs in de eigen Brabantse provincie is dit het geval. Dan mag je toch verwachten dat de reacties en bijdragen op dit log daarover gaan en niet over tandartsen, de tweede wereldoorlog, etc.

  Wat ik frappant vind, is dat ondanks het waarschijnlijk meer uitgesproken (lees verder van het midden verwijderde) programma van de CU, het deze partij wel lukt om aan te schuiven en deel te nemen en de SP niet. Ondanks dat de CU verreweg de kleinste partij is in de diverse colleges krijgt zij bijzonder veel van haar eigen programma terug in de diverse akkoorden. Blijkbaar is men te bang voor de SP en kan de SP deze angst onvoldoende wegnemen.

  Reactie door Karel — maandag 26 maart 2007 @ 23.21 uur

 72. En Wouter Bos maar jammeren in het programma de Tapes, dat de SP niet verder wilde. Hier had de Pvda twaalf (12!) keer de kans om de SP-hand aan te nemen. En twaalf keer kiest men voor de regentencoalitie. Artikel 3 van de Grondwet (iedereen is voor de wet gelijk) is een lege huls. Als je van de CDVVdA bent liggen de ‘baantjes’ voor het oprapen. De derde partij van Nederland wordt geboycot.

  Reactie door dirk — maandag 26 maart 2007 @ 23.51 uur

 73. @70 Pool

  Ik weet waaraan je refereert

  @71Karel
  Wat betreft je eerste alinea; eens!

  De rest van wat je betoogt illustreert en onderstreept nog maar eens dat het uitblijven van regeringsdeelname van de SP niet aan de SP is toe te schrijven maar dat de zittende macht/ machtsverhoudingen hier verantwoordelijk voor/ debet aan zijn.

  Reactie door Sjaak — dinsdag 27 maart 2007 @ 0.00 uur

 74. @71
  Dit is echt beter Karel ik vond de reactie op Madelief een beetje flauw.
  Men heeft nog wel eens de mode om mensen hier aan te vallen op bv. hun zins opbouw maar ja de een is pennenlikker en een ander zit in de techniek dus dat afzeiken dat kennen we hier wel vooral als je een beetje andere mening hier neer zet als die van zeg maar de vaste kern.
  Maar misschien moet je die vraag juist bij de ander partijen leggen en niet bij de SP.
  De SP schopt natuurlijk veel en dat moet ook maar misschien doet dat de ander partijen wel erg veel pijn.
  Maar je zult zelf wel merken als je hier de reacties leest dat men niet zo graag de hand reikt.
  Dat leerproces moet nog beginnen het is soms moeilijker om winnaar te zijn dan verliezer.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 27 maart 2007 @ 0.52 uur

 75. Beste Karel.
  Op het weblog van Jan Marijnissen wordt afhankelijk van het geboden onderwerp voor het overgrote deel inhoudelijk op zaken ingegaan. Mochten er posts zijn die zich hoofdzakelijk of zijdelings bezighouden met borrelpraat dan is dat, als het je niet bevalt een kwestie van overheen lezen. Mocht je over die eigenschap niet beschikken, dan nóg is het aan de beheerder van dit weblog om daar tegen op te treden en niet aan Karel. Eisen stellen aan anderen met betrekking tot hun schrijftrant, zinsopbouw, indeling en het wel of niet plaatsen van alinea’s, getuigt van een belerende attitude.

  Voorts is het zo dat iedereen hier zijn wel en wee kwijt kan, ook jij, maar vergeet niet dat het gros hier al jaren intensief hun meningen uitten, elkaar van haver tot gort kennen ( voor zover dat virtueel mogelijk is ) en daardoor het geschrevene luid en duidelijk overkomt, met of zonder alinea’s.
  Veel succes met je inbreng hier.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 27 maart 2007 @ 8.24 uur

 76. 61. Sjaak ik vind dat Karel wel gelijk heeft. Hij zegt er duidelijk bij ‘het is voor mij niet te lezen’ en ‘ik vind’ Hij houdt het dus volkomen bij zichzelf. Het is dus evenmin zoals Madelief schrijft ‘ belerend’.

  Reactie door Henny — dinsdag 27 maart 2007 @ 9.28 uur

 77. Belerend is bemoeizuchtig. Het kwam op mij dus ook belerend over :)

  O.T
  De andere partijen duwen veel van hun sociale kiezers op deze manier naar de SP toe (underdog effect). We zouden ze eigenlijk moeten bedanken ;)

  Reactie door Lisette — dinsdag 27 maart 2007 @ 10.44 uur

 78. Als ik het voorstuk van deze site doorlees dan staat er voor mij wel vast wie de dienst uitmaakt in Nederland over de provincies Dat zij de oude mannen politicie zoals Vonhoff,Wim Kok ,Lubbers ,van Acht ,van Mierlo en Gerrit Zalm en zo kan ik nog wel even doorgaan om de SP af te houden deze heren zijn nooit voor democratie geweest ze denken dat het volk dom is zij jagen de kiezers nog veel verder weg De politiek heeft nog nooit zo ver van het volk gestaan als nu Dat zie je wel aan Wouter Bos ik heb zelf op de TV gezien dat Gerrit Zalm zei Wouter Bos moet minister van financièn worden want hij is vroeger staatssecretaris onder Zalm bij financièn geweest en ik heb Bos horen zeggen dat hij goed op de centjes zal passen En wat de PvdA aan hun programma,s ingeleverd heeft dat wil je niet weten kijk b.v maar naar de kwestie Irak

  Reactie door Dirk Schuit — dinsdag 27 maart 2007 @ 11.07 uur

 79. Dirk schuit, wat ik nu eigenlijk even niet snap is dat jan Marijnissen niet duidelijker en meer in beeld komt! De groei van extreem-rechts zet namelijk door en dat moet gestopt worden! Jongeren moeten weten dat er een partij is die wel om hun toekomst geeft!!!!!!

  Reactie door cynthia — dinsdag 27 maart 2007 @ 12.27 uur

 80. De angst voor de SP zit er nog steeds in.
  Intussen groeit de partij lekker door….

  groet,
  net.

  Reactie door net — dinsdag 27 maart 2007 @ 13.17 uur

 81. een opmerking in de kantlijn: de politiek in de democratie zoals we die in Nederland kennen komt er op neer dat de regeermacht in handen ligt bij coalitiepartners. In de regel betekent het dat de grootste partij of partijen, in dit geval dus CDA en PvdA, de dienst uit maken. Voor het CDA geldt klaarblijkelijk dat de SP ideologisch te ver van de de beginselen van het CDA ligt, de PvdA is bang te linkerzijde te worden overschaduwd door de SP. Dus SP doet niet mee.
  Enige wat de SP rest is doorgroeien.

  Reactie door HARSAN — dinsdag 27 maart 2007 @ 14.01 uur

 82. @ 79 Cinthia Wat jij schrijft dat extreem rechts zo opkomt dat moet gestopt worden dat vind ik ook.
  Extreemn rechts dat was in Duitsland in 40-45 eerst de buitenlanders daarna de stokoude mensen en daarna de ongelukkige kinderen dat ras moest zijver zijn Ik vind dat ook gevaarlijk maar ik denk dat de pers aan Jan Marijnissen niet zo veel aandacht besteedt want je ziet op TV toch niets anders als Balkenende ,Bos en Rouvoet en een enkele keer Bert Bakker en Pechtold

  Reactie door Dirk Schuit — dinsdag 27 maart 2007 @ 14.47 uur

 83. 77. Dan is eenieder hier belerend toch? We doen niet anders dan ons met elkaars bijdragen bemoeien. Dat is ook de strekking van het middel.

  Reactie door Henny — dinsdag 27 maart 2007 @ 16.24 uur

 84. Het zal misschien een beetje naief overkomen maar kan iemand mij het volgende uitleggen ?
  Hoe kan het gebeuren dat een bepaalde partij, lees de SP, zoveel stemmen krijgt, zowel landelijk als in de provincies en dat met name het cda en pvda uitmaken dat de sp wordt buitengesloten. Ik begrijp er echt helemaal niets van.
  Waarom is het niet zo dat de partijen welke de meeste stemmen hebben ontvangen in de regering c.q. het provinciebestuur komen ?
  Ik hoop op een serieus antwoord want ik wil het erg graag weten.

  Reactie door Annie — dinsdag 27 maart 2007 @ 21.37 uur

 85. @ 84. Reactie door Annie — dinsdag 27 maart 2007 @ 21.37

  “..Waarom is het niet zo dat de partijen welke de meeste stemmen hebben ontvangen in de regering c.q. het provinciebestuur komen ?..”

  Annie…de SP is met het aantal stemmen weliswaar in zetels gegroeid, maar andere partijen, die verlies van stemmen hebben geleden, maar sámen toch meer zetels overhouden, willen het graag onder elkaar bekonkelen.

  Snap je?

  Reactie door franslj — dinsdag 27 maart 2007 @ 22.37 uur

 86. Hoi Annie, omdat het cda in totaal 44 zetels heeft gekregen mocht J.P. bepalen wie er met hem aan tafel ging. Als J.P. had gekozen voor een kabinet met SP en PVDA had hij zijn liberale koers niet voort kunnen zetten en dat wil hij wel! De PVDA was bereidt om veel op te geven in ruil voor deelname aan de regering en de CU wilde ook wel meedoen. Hierdoor is er een meerderheid gekomen en dit is een meerderheid en de meerderheid regeert Annie. J.P. en Wouter Bos hebben doelbewust de SP buiten de boot gehouden en dat verklaart ook waarom de PVDA nu zoveel stemmers verliest. De Sp zal nooit de waarden gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit uit het oog verliezen en dat had wel gemoeten in een kabinet met Balkenende! Ik hoop dat ik duidelijk ben geweest en anders vraag je maar!

  Reactie door cynthia — dinsdag 27 maart 2007 @ 22.40 uur

 87. @86
  Goed antwoord cynthia, maar hoewel ik het “systeem” best begrijp, dan nog vind ik het vanuit democratisch oogpunt wel bedenkelijk en zeker niet bevorderlijk voor de opkomst bij “verkiezingen” in de toekomst..We kiezen tenslotte een Tweede Kamer, maar we weten inmiddels toch ook allemaal dat in dat opzicht een Kabinet (steunend op de minimale 76 zetels) altijd haar zin door kan drukken! Zeker wanneer de regeringfracties “de mond gesnoerd wordt” en vervolgens als braaf STEMVEE fungeren..Dan kan je in feite als oppositie net zo goed thuisblijven toch?

  Reactie door ToN — woensdag 28 maart 2007 @ 1.30 uur

 88. @87
  Als aanvulling..Zie de door Jan aangevraagde hoofdelijke stemming over een onderzoek naar deelname aan de oorlog in Irak..Ik dacht toch te weten dat nogal wat PvdA’ers daar ook voor waren? Uit die stemming bleken ineens al die PvdA’ers zomaar ineens geen interesse meer te hebben naar zo’n onderzoek..Hoe zou dat nu toch komen????? STEMVEE misschien?

  Reactie door ToN — woensdag 28 maart 2007 @ 1.35 uur

 89. @53 Madelief
  Hoe was jou achternaam ook alweer (haha)…Maar ik ben het wel met jou eens dat iedereen gewoon moet schrijven zoals hij/zij gewend is en zich het lekkerste bij voelt! Over het algemeen lees ik jouw bijdrages graag, maar het vereist nou eenmaal tijd om te willen of te kunnen doorgronden wat je in feite zegt..En ik kan me voorstellen dat zoiets voor sommigen een beetje te hoog gegrepen, danwel niet interessant is..Nou ja, leer er mee leven en reageer niet op diegenen die daar weinig mee kunnen (hoewel het hun volste recht is om aan te geven dat ze jouw berichten niet zo goed kunnen plaatsen)..Zolang ze dat op persoonlijke titel doen, dan mag dat toch? Reageer er dan gewoon niet op, er zijn genoeg anderen die jouw berichten wel op waarde schatten, dus ga gewoon door..Ieder die daar ff of principieel geen zin in heeft, die kan ze gewoon overslaan!!

  Reactie door ToN — woensdag 28 maart 2007 @ 1.55 uur

 90. Goed hoor Ton, c’est le ton qui fait la
  chanson….en ik maak dan ook absoluut be-
  zwaar als men buiten de perken gaat door over
  ‘wij’ (hier) te spreken.

  Overigens is het een kunst om zo veel moge-
  lijk ‘opbouwend’ te reageren op de ánder,
  als duidelijk blijk gegeven wordt van het te-
  gendeel.

  Proberen zoveel mogelijk de éigen mening bij
  het onderwerp te bepalen ipv continu tegen
  andere loggers in te gaan (alsof dát de hobby
  lijkt te zijn…) kan niét de bedoeling zijn,
  en vooral als je de ‘toon’ in aanmerking
  neemt…..doet me er trouwens nog even aan
  herinneren: ben je eruit gekomen m.b.t.
  ‘alleen staande vrouwen..etc’, een flinke
  evaluatie voor jezelf weten te maken? Je
  vroeg erom, weet je nog?

  Precies, dat ‘overslaan’ is vaak van toepas-
  sing, en in die zienswijze geef ik je ook
  volledig gelijk! Zo, ik ga nu even ‘mantel
  zorgster’ zijn en met dit mooit weer kan ik
  erop rekenen, dáár een jasje van uit te gaan
  doen, enfin, de dag is nog láng ! Tot kijk.

  Met een hártelijke partijgroet tevens,
  Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 28 maart 2007 @ 11.26 uur

 91. @10 Gandalf

  Typerend, wat je daar zegt. Ik heb W. Bos een mailtje gestuurd, de dag na het bekendmaken van het bereiken van het regeringsakkoord.

  Mijn vraag was of hij zichzelf (en daarmee de PvdA) nog wel geloofwaardig vond omdat hij had staan te verkondigen dat:

  1) Hij nóóit ‘onder’ JPB zou dienen.
  2) Het Irak onderzoek er móest komen.

  Ik heb óók nog steeds géén reactie.

  Tjonge, ben ik blij dat ik bij de SP ben. JM heb ik tot heden toe nog niet op dat soort populistisch gedoe ‘kunnen betrappen’.

  En in de provincies blijkt wéér een keer dat netwerken vruchten afwerpt, want het zijn tóch maar al te vaak mensen die elkaar állang kennen uit het bedrijfsleven die daar aan het roer staan. (pakken wat je krijgen kan, houden wat je hebt…)

  Reactie door Maurice — woensdag 28 maart 2007 @ 11.32 uur

 92. Beste Maurice @ nr 91 ik denk dat jij van Wouter Bos wel geen bericht zult krijgen .Komt bij mij zeer onevenwichtig over is onbetrouwbaar Ik ben het met je eens dat hij b.v nooit onder Balkenende zou werken heeft hij gezegd en over Irak ook .Ik stem al 13 jaar op de SP toen de PvdA met de VVD onder paars ging regeren heb ik ze de rug toegekeerd Ik zie tussen de VVd ,CDA en de PvdA geen verschil die partijen zijn de gevestigde orde van net na de oorlog Het CDA is ontstaan in 1980 uit de KVP,CHU en de AR omdat ze toen al een leegloop hadden en proberen vast te houden aan het verleden en niet aan het heden .Ik ben er sinds 2003 lid van de SP ik help ook mee de Tribune te verspreiden ga congressen af en ga 21 april naar een regiocongres in Eindhoven
  Ik voel me gelukkig bij de SP en heb geen andere partij meer nodig ook niet de z.g.n Christen Unie is me ook te glad

  Reactie door Dirk Schuit — woensdag 28 maart 2007 @ 17.25 uur

 93. @92 Dirk Schuit

  Zo te lezen heeft de SP er een heel enthousiast mens bijgekregen. Fijn om zo’n Partij in Nederland te hebben.
  Ik ben ook blij met de SP en ons weblog.

  Reactie door Gloria — woensdag 28 maart 2007 @ 22.05 uur

 94. @90 Madelief
  Zekers heb ik over jouw reactie nagedacht, zoals ik ook kritisch over mezelf nadenk..Ik plaats graag kritische reacties, niet om te frustreren hoor! Maar juist kritische reacties leiden tot nadenken en dat kan je naar mijn mening nooit genoeg doen..Vandaar dat ik het waarschijnlijk ook nooit zal afleren..Alleen maar roepen hoe “eens” of je het met iets of iemand bent, dat vind ik niet zo constructief en weinig zinvol..Dit log is volgens mij niet bedoeld om populariteit na te streven, maar om een zinvolle bijdrage te leveren aan discussies, ook als het geen onverdeeld blije reacties oplevert..Maar “sois, c’est la vie n’est pas?”
  Groetjes ToN.

  Reactie door ToN — donderdag 29 maart 2007 @ 0.02 uur

 95. @83 Henny,

  Zeker dat klopt, maar de toon waarop dat gebeurd kan veel verschil maken. Is het een verschil van mening over een topic? Is het ironisch of cynisch bedoelt?

  Dit kwam op mij over als een leraar die een leerling iets wou leren (volgens mij is Madelief dat stage allang voorbij). Gewoon mijn mening meer niet :)

  Reactie door Lisette — donderdag 29 maart 2007 @ 9.09 uur

 96. Ton, eigenlijk wel…
  Of het systeem moet anders worden! De meerderheid bepaalt vind ik schaapgedrag en getuigt niet van democratie maar van corruptie aangezien partijen echt wel onder een hoedje spelen als ze dit kunnen en de bewijzen daarvan zijn er volop..ons kent ons in de provincies en nu ook het kabinet van onze VOC heer J.P.Roerbakellende. Zou hier een petitie voor kunnen komen? Wij leven ( leefden) toch in een democratie? Ik ben dit corrupte gebeuren in ieder geval zat!

  Reactie door cynthia — donderdag 29 maart 2007 @ 11.02 uur

 97. Geld corrumpeert en macht maakt vies

  Reactie door cynthia — donderdag 29 maart 2007 @ 11.02 uur

 98. @ 97. Reactie door cynthia — donderdag 29 maart 2007 @ 11.02

  Was het ooit anders, Cynthia?
  En zal het ánders worden in geval de SP aan de “macht” komt?

  Streven naar macht…Macht bereiken..en dan rechtvaardig délen is nog niet eerder vertoont, lijkt me.

  Reactie door franslj — donderdag 29 maart 2007 @ 13.07 uur

 99. hup sp hup laat de leeuw niet in zijn hempie staan.Gewoon doorgaan we zijn in aantocht ze voelen t op alle fronten kwestie van tijd .rino.

  Reactie door rino — donderdag 29 maart 2007 @ 13.28 uur

 100. Rustig blijven doorademen en verder gaan op de ingeslagen weg ! De PVDA raakt steeds meer achterban kwijt, en deze achterban zal vrijwel volledig bij de SP terechtkomen als we ons rustig en redelijk blijven opstellen, zoals we nu trouwens ook al doen.We zullen nooit een absolute meerderheid krijgen, moeten we ook niet willen, maar we zullen wel binnen acht jaar de plaats van PVDA aan de linkerkant van het politieke spectrum hebbne ingenomen. Het opkomen voor de belangen van de stakende ambtenaren is al een uitstekende zet! Deze groep traditionele PVDA-stemmers wordt door die partij al jaren geminacht en genegeerd. Kortom, jezelf blijven, eerlijk, gedegen, sociaal en zonder politici die er alleen maar voor een mooi baantje zitten, en het komt allemaal wel goed !

  Reactie door Jomario — donderdag 29 maart 2007 @ 13.57 uur

 101. Ik heb het slotdebat gekeken na de verkiezingen voor de PS van Gelderland. Dat was op tv Gelderland.

  Het spijt me Jan, maar daar is het de lijsttrekker van de SP die zich zelf buiten spel zet.

  Reactie door rogier — donderdag 29 maart 2007 @ 17.01 uur

 102. Rogier, verklaar je ander graag?

  Reactie door cynthia — donderdag 29 maart 2007 @ 22.33 uur

 103. Ik bedoel nader…?

  Reactie door cynthia — donderdag 29 maart 2007 @ 22.33 uur

 104. Nou, dan is het wel duidelijk wat bij de volgende verkiezing het slogan moet worden: “Stem SP, neem wraak.”

  Reactie door Izak — vrijdag 30 maart 2007 @ 0.42 uur

 105. @96 cynthia
  Misschien zou, ten aanzien van een onderzoek naar de oorlog in Irak, Jan een andere vraag moeten stellen aan al die Pvda gekozen “volksvertegenwoordigers”…Je kan ze (gezien hun stemgedrag) ook de principiele vraag stellen of ze zichzelf (nu al) nog steeds “volksvertegenwoordiger” voelen of dat ze ze zich ineens getransformeerd hebben van volksvertegenwoordiger tot “slaaf” van het zittende kabinet, daarmee hun democratische taak met voeten treden en de kiezer “belazeren”!! Mijn mening is in elk geval nu al, dat de kiezer aan alle kanten simpelweg belazerd is! Enerzijds heeft het CDA de SP met 25 zetels (anderhalf miljoen kiezers) buitenspel gezet en anderszijds blijkt de PvdA-fractie als vertegenwoordiger van het volk hun taak niet zo series te nemen en er een stemgedrag op na te houden die enkel het zittende kabinet dient, maar waar ze als “volksvertegenwoordigers” niet datgene doen, waar ze door het volk voor gekozen en “ingehuurd” zijn!
  Zomaar een voorbeeld om aan te nemen dat onze z.g. “democratie” nogal aan slijtage onderhevig is en daardoor nodig wat onderhoud behoeft! Ook Nederland is bij lange na niet meer zo democratisch als we met z’n allen eigenlijk zouden wensen!

  Reactie door ToN — vrijdag 30 maart 2007 @ 1.16 uur

 106. Duidelijk is dat het CDA/PvdA en Chr.Unie een cordon sannitair trekken rondom de SP.Door 3 maanden het land in te gaan om “de wensen van de bevolking”te horen is gewoon een truc,om de oppositie buiten spel te zetten.Het CDA wil feitelijk zeggen wij regeren samen met de bevolking.Door de SP nagenoeg,zowel op landelijk,provinciaal en gemeentelijk niveau geen bestuursfuncties te geven,geeft de partij-politieke CDA/PvdA overheid eigenlijk een signaal af aan de kiezers van de SP,dat hun keuze feitelijk niet leidt tot invloed in besturen.Dat zou dus eigenlijk t.a.v.de SP kiezers tot frustatie en indirect tot minachting moeten leiden.Wat dient hiertegen gedaan te worden?Vooreerst moet vooral de achterban van de PvdA aangepakt worden.Zij dienen verantwoordelijk gesteld te worden voor het a-sociale gedrag van hun prominenten.In de 2e kamer mag de SP rustig op een populistische wijze hard tegen de PvdA en CDA oppositie voeren.Voorts moet de SP zo snel mogelijk,zoals ik al eerder gesteld heb,een bestuurlijk kader gaan formeren.De SP dient zowel, minstens een Kommisaris van de Koningin en een stel burgemeesters te leveren,ook in grote steden,vooreerst in Oss!!Waarom zijn er wel D66 en Groen Links Kommisarissen en burgemeesters en geen SP mensen hiervoor? Kortom de SP kan het beste keer op keer via het opwerpen van problemen aantonen dat het 100 dagen bezoeken afleggen bij de bevolking,om draagvlak te verkrijgen, niets anders is dan een goedkope en hypocriete goodwill stunt.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 30 maart 2007 @ 19.16 uur

 107. Hoi Cynthia,

  Bedankt voor je antwoord, je hebt het wel goed uitgelegd. En mijn conclusie is eigenlijk dat ik het wel goed heb begrepen hoe het spelletje gespeeld wordt.
  Maar wat ik nog steeds niet begrijp is waarom de regering niet wordt gevormd zoals zij democratisch wordt gekozen. Het zal wel aan mij liggen !

  Reactie door Annie — vrijdag 30 maart 2007 @ 19.24 uur

 108. Nee Annie, het ligt aan ons in mijn ogen waardelijke kontenkruipsysteem van de meerderheid mag regeren, want eigenlijk zou het moeten zijn: zij die gekozen zijn moeten regeren omdat burgers dat willen en zij zijn degenen die het voor het zeggen zouden moeten hebben omdat zij het loon van al die ministers ophoesten en ook multinationals zouden niet bestaan als mensen niets kochten!

  Reactie door cynthia — zondag 1 april 2007 @ 14.10 uur

 109. In Drenthe weten wij nu hoe de top van de pvda daar over de sp denkt.

  Gelezen in het dagblad van het noorden van maandag 2 april:

  Lijsttrekker Eddy Veenstra en gedeputeerde Anneke Haarsma, die gezamelijk namens de pvda onderhandelingen voeren met de vvd en de christen unie over een nieuw college van gedeputeerde staten, namen afstand van partijgenoten die willen dat de pvda in zee gaat met nieuwkomer sp. “de sp is een partij zonder visie, bovendien een partij die zomaar van standpunten wisselt”, aldus Haarsma. lees verder in het dvhn.

  Reactie door berend — maandag 2 april 2007 @ 10.50 uur

 110. Dan moet die Anneke Haarsma maar eens het standpuntenrpogramma lezen, heel wat duidelijker en standvastiger dan die van de PVDA( draaikontenpartij en links lullen rechts vullen) Het domme is dat de PVDA nu op de tactiek van zwart maken gaat..het komt allemaal bij ze terug want al is een leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel! Ik zou zeggen; PVDA ga lekker door met zakken vullen en lullen..dan zien de inwoners van Nederland steeds meer wat voor waardeloze partij jullie zijn! Partij voor de arbeiders..tuurlijk!

  Reactie door cynthia — maandag 2 april 2007 @ 13.01 uur

 111. En ja dit is mijn mening!

  Reactie door cynthia — dinsdag 3 april 2007 @ 19.12 uur

 112. @92 Dirk Schuit

  Natúúrlijk komt daar nooit een reactie op Dirk; ‘ons benne maar gewone mensen’ hè, en zéker niet interessant voor jongens zoals Wouter Bos, die zichzelf tóch maar even +30% geeft (‘Arbeider’ ???)
  Die mail was er voornamelijk voor bedoeld om te kijken of ik er gelijk in had, dát die reactie nooit zou komen. Ja dus.
  En ik breng ook de Tribune rond, en geniet van het stukje rondlopen/fietsen in de buurt, vooral omdat ik dan mensen uit mijn omgeving tref (ook de beruchte ‘hangjongeren’), en dan een gezellig babbeltje kan maken.

  Verder valt me op dat die partijen die je noemt altijd bezig zijn met de SP te verwijten dat we te ‘conservatief’ zouden zijn, terwijl dat juist hún manier van doen en denken is; zij willen doorgaan met de armen nóg armer, en de rijken nóg rijker te maken. En was dat niet altijd al zo, ook voor onze democratie?

  Zodra je tégen regeren door multinationals en hun vrienden bent, óf moreel besef hebt, wordt je als conservatief bestempeld. Het wordt tijd dat de (internationale) overheid eens laat merken wie er écht de baas hoort te zijn, en zaken zoals gelijke lonen bij de bedrijven wettelijk regelt, dan krijg je ook niet die verschijnselen dat ze naar ‘lage lonen landen’ kúnnen uitwijken. Want dat is natuurlijk het tóppunt, dat bedrijven onder het mom van economie álles en iederéén naar hun hand zetten, door (dankzij?) een tekort aan goede wetgeving.

  Ik zou persoonlijk wel eens willen weten hoeveel van die jongens zelf in de ‘hedge-funds’ en dergelijke meedoen.

  Reactie door Maurice — donderdag 5 april 2007 @ 16.31 uur

 113. Hoe meer ik over de provinciale staten, en het kabinet nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat de wetgeving of het beleid daaromtrent foutief of incompleet is.

  Het is natuurlijk van de zotte dat degene met de meeste stemmen kan bepalen wie er mee mag doen, en niet de kiezer.

  Wat mij betreft moet een kabinet of de provinciale staten niet op basis van een debat of regeringsakkoord worden samengesteld, maar op grond van de stemmen die kiezers uitbrengen (naar rato dus). Want nu hebben we dus de situatie dat degene die het ‘het meeste eens is met het CDA’, mag meeregeren, en niet degene waar de meeste mensen (kiezers) hun vertrouwen in uitspreken via hun stem.

  De aantallen stemmen moeten dan simpelweg worden omgerekend naar zetels of kabinetsposten, of hoe je het noemen wil. En dan vechten ze het maar uit, het beleid. Misschien gebéurt er dan nog eens iets in het beleid, want zoals het nu gaat is púre verlakkerij. (Kan JM dat niet in de kamer ‘gooien’?)

  Reactie door Maurice — donderdag 5 april 2007 @ 16.49 uur

 114. maurice, ik ben het volledig met je eens en ik hoop dat de SP hier werk van wil maken!

  Reactie door cynthia — woensdag 11 april 2007 @ 11.48 uur