‘Die SP-regering komt er toch’

dinsdag 06 maart 2007 :: 12.24 uur

Jan Marijnissen zit niet bij de pakken neer
Metro, 6 maart 2007

De 25 zetels die de SP bij de afgelopen verkiezingen binnen haalde, bleken niet genoeg voor regeringsdeelname. Maar Jan Marijnissen (54) is er niet de man naar om bij de pakken neer te gaan zitten. “Als de SP en de PvdA samen waren opgetrokken, waartoe ik Wouter Bos twee jaar geleden heb opgeroepen, waren we veel verder gekomen.”

Tekst: Bas Paternotte

U heeft 25 zetels en zit niet in de regering. Teleurgesteld?
“De kiezers hebben op 22 november duidelijk willen maken dat ze het menselijker en socialer willen hebben. Het CDA wilde ons er niet bij hebben. Zeker als de PvdA ook mee deed. Mensen vinden het heel merkwaardig. Ik hoor het vaak: de SP heeft gewonnen, hoe kan het dat jullie er niet in zitten?”

En wat zegt u dan? Het is de schuld van Wouter Bos?
“CDA, PvdA en ChristenUnie zagen het wel zitten met elkaar. Ik wilde niet zomaar alles overnemen wat Jan Peter Balkenende ons voorschotelde. We hebben niet voor niets al die jaren oppositie tegen hem gevoerd. Het CDA wilde de SP er gewoon niet bij hebben. “Dat wordt geen stabiel kabinet” heeft Balkenende letterlijk tegen mij gezegd. Het CDA wilde een derde kleine partij die zou zorgen voor een meerderheid. En zo is het gegaan, de ChristenUnie is een hele brave partij met zes zetels. Wij hebben het viervoudige. Als de SP en de PvdA steeds samen waren opgetrokken, waartoe ik Wouter Bos twee jaar geleden heb opgeroepen, waren we veel verder gekomen.”

Had u met Balkenende kunnen samenwerken?
“Het zou niet makkelijk zijn geweest. Het verleden heeft natuurlijk zijn sporen nagelaten. De drie kabinetten-Balkenende hebben het land geen goed gedaan. Op punten als armoedebestrijding, onderwijs en zorg had met het afgelopen CDA-beleid gebroken moeten worden. En de hypotheekrenteaftrek had op de schop gemoeten. Balkenende moest schuiven en dat heb ik hem tijdens de onderhandelingen ook gezegd. Waarop hij zei: ‘Je zult het echt moeten doen met het CDA wat hier zit’. Balkenende heeft ingezet op een voortzetting van het oude beleid en hij wist dat dat met ons niet zou lukken.”

Is er ook nog iets goeds aan Balkenende-IV?
“Het ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken is er deels vanaf, met name door het vertrek van de VVD. Er gaat bijvoorbeeld meer geinvesteerd worden in de wijken en buurten. De woorden zijn veranderd. Ik ben benieuwd hoe dat concreet wordt in beleid. Wij zullen dit kabinet aanmoedigen in haar goede voorstellen. Maar we zullen het blijven aanpakken wanneer ze de fout in gaat.”

En nu zit u samen met die ‘ikke-ikke-ikke-VVD’ in de oppositie.
“Rutte en ik heb onlangs een lang gesprek gehad. De verstandhouding is uitermate goed. Inhoudelijk staan we natuurlijk ver uit elkaar. Zijn we zelfs tegenpolen. Maar we vinden elkaar op een punt als een kritische kijk naar Europa. Beiden zijn we tegen de Bosbelasting waardoor ouderen voor hun eigen AOW moeten betalen. Het is belangrijk dat de oppositie één lijn kan trekken in procedure-zaken in de Kamer. Regeringsfracties willen graag zo snel mogelijk debatten of beleid door de Tweede Kamer jassen. Met Rutte en Halsema kunnen we daar een redelijk tegenwicht tegen bieden. Daarom zijn die Statenverkiezingen morgen ook zo belangrijk. De Nacht van Wiegel heeft laten zien dat de Eerste Kamer wel degelijk macht heeft. Ook daar is een sterke oppositie nodig.”

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld


  • In de media

  • Foto