Staking bij Smit

Smit

Vandaag zijn de 240 havenslepers van Smit in de Rotterdamse haven met steun van de vakbonden in staking gegaan. Ze eisen een tegemoetkoming in de gestegen ziektekostenpremie, betaling van de volledige arbeidsongeschiktheidspremie door de werkgever, een goede ouderenregeling en een eenmalige uitkering nu de winst van Smit in 2006 is verdubbeld tot 75 miljoen.

De stakers hadden me gevraagd om vandaag even langs te komen. Maar helaas, ik was campagne aan het voeren in Friesland. Aan Paul Ulenbelt, SP-Tweedekamerlid heb ik gevraagd onze solidariteit over te brengen. Paul toog met een Groningerkoek naar de boot de Smit Rusland aan de Havenstaat in Schiedam. Onvermijdelijk kwam het gesprek op de historische wilde staking in 1979.

De “Smitters” hebben trouwens een eigen website.

Vanaf deze plek wens ik de stakers alsnog succes!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 23 februari 2007 :: 19.15 uur

19 Comments

19 reacties

 1. De werknemers van Smit hebben groot gelijk.Grotendeels over hun ruggen worden de forse winsten behaald.Tot nu toe is van het “zoet” van het CDA niets terecht gekomen.De werknemers van Numico moeten eigenlijk ook gaan staken,wanneer geen behoorlijke loonsverhoging er komt.Hun baas is er inmiddels met 14 miljoen euro vandoor gegaan,dus er is geld genoeg.De beurskoersen hoeven niet tot in de hemel te stijgen.De hebzucht op de beurs kent toch geen grenzen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 23 februari 2007 @ 20.27 uur

 2. Als de werknemers een groter deel van de winst willen dan moeten ze maar aandelen Smit kopen.

  Maan Arkenbosch, als de beurskoers niet stijgt dan wordt Smit overgenomen door een bedrijf die het wel beter doet op de beurs en vervolgens leeg gestript en daaaaaaaag werkgelegenheid.

  Reactie door Ronald — vrijdag 23 februari 2007 @ 20.55 uur

 3. En het rare is, Ronald…

  Dat je dat kennelijk normaal vind…

  denk daar maar eens over na.

  Reactie door Johan — vrijdag 23 februari 2007 @ 21.03 uur

 4. Johan, het gaat er niet om of ik dat normaal vind, het gaat er om dat het een normaal gebruik is in deze als maar kleiner wordende wereld.

  En helaas is nederland geen eiland en moet je daar dus wel rekening mee houden dat er een buitenlands bedrijf komt dat je komt opkopen.

  Reactie door Ronald — vrijdag 23 februari 2007 @ 21.46 uur

 5. Prachtig, dat in de Rijnmond de strijd tegen het Kapitaal wordt gestreden.
  Jammer dat de grote roerganger daar verstek laat gaan, omdat hij meer geïnteresseerd is in de provinciale verkiezingsresultaten van Friesland.
  Hoe betrokkenheid taant als het pluche lonkt!

  Reactie door Hans van Dijk — vrijdag 23 februari 2007 @ 21.48 uur

 6. Wat verdienen die havenslepers eigenlijk ? Ik heb wel eens gehoord dat er in de Rotterdamse havens behoorlijk verdiend wordt vergeleken bij andere werkplekken. Wie kent daar cijfers over ? Als ministers zich 30% salarisverhoging toeëigenen vraag je je toch ook af: ws dat nu nodig ? Ofwel, het maakt natuurlijk wel uit wat het personeel op de slepers nu verdient.

  Reactie door simbro — vrijdag 23 februari 2007 @ 22.06 uur

 7. @ 4 Ronald
  Ik ben blij dat jij het zegt, Nederland wordt op deze manier leeg geplunderd!

  Ik ben trots op de werknemers van Smit.
  Volle koers vooruit!

  Wij kunnen die plunderaars missen als kiespijn!

  Reactie door Elsemie — vrijdag 23 februari 2007 @ 23.20 uur

 8. Deze mannen verdienen incl. toeslagen rond de 2700,- netto.
  Er wordt al gekeken of er mogelijkheden zijn om deze mannen te vervangen voor Polen, of andere Europeanen. Dan is dit probleem ook weer opgelost….

  Reactie door Jan — zaterdag 24 februari 2007 @ 0.02 uur

 9. @2 Ronald 20.55:

  Tsjaaa, als je de uitwassen van het roofdierkapitalisme als normaal beschouwt en als dat dan aldus leidt tot de door jou geschetste situatie … dan heb je – net als jij – een rustig gemoed en totaal geen probleem.

  Maar, tal van mensen zijn bezorgd over Nederland en de wereld en hebben een rechtvaardiger en menselijker visie op bedrijvigheid, werk, inkomen enz. Noem dat desnoods de SP-visie.
  Zolang ik die niet verwoord zie bij discussies over mensen die het moeilijk hebben, dan, ja dan tot zolang Ronald, daaaaaaag.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 24 februari 2007 @ 1.57 uur

 10. @2 Ronald toevoeging:

  En waarom zou het onvermijdelijk en normaal moeten zijn dat het door jou beschrevene maar moet gebeuren?? Je zou je ook gewoon kunnen voorstellen dat de overheid wetgevend en daardoor onrecht belemmerend ingrijpt, of niet soms?! (maar eh, niet voor jouw, want “vrije markt” en zo …)

  Het is tekenend voor de ethiek en mentaliteit van mensen zoals jij dat – daar waar anderen terecht gloeiend verontwaardigd worden bij zoveel ongelijkwaardigheid en onrecht – zij nog meer olie op het vuur gooien door dan in feite AANSTOOTGEVENDE en alle hoop de bodem inslaande praat te gaan verkondigen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 24 februari 2007 @ 2.10 uur

 11. @ Harrieke nr 8
  Harrie die uitdrukking roofdierkapitalisme vind ik een hele goeie uitdrukking en wat die Ronald betreft dat is een super VVDer zo praten die VVDers allemaal ik heb ook zo iemand in de familie dat zijn egoïsten en die denken alleen maar aan zichzelf NU ZEKER SP stem 7 maart SP

  Reactie door Dirk Schuit — zaterdag 24 februari 2007 @ 11.24 uur

 12. @8
  Eerstegraads leraren in het VO van na de HOS verdienen maximaal (op ca 43-jarige leeftijd) 3500 bruto, waar ongeveer 2300 euro netto van over blijft. Je moet dan een universitaire studie hebben afgerond met nog een jaar extra om leraar te worden. Een enkeling kan doorgroeien tot 4000 bruto, als je wat organisatorisch werk gaat doen. Haal je de toeslagen eraf dan verdient een havensleper dus ongeveer hetzelfde. Ik zeg niet, dat dit teveel is, maar wel dat in ‘t onderwijs te weinig wordt betaald tegenwoordig(vóór de HOS ca 1000 bruto meer per maand voor het zelfde werk!). Ik zou zeggen tegen de leraren: gooi dat werk nu eens een keer helemaal plat ! Niet altijd dat medelijden met leerlingen en hun ouders !

  Reactie door simbro — zaterdag 24 februari 2007 @ 15.06 uur

 13. Ik geef ze groot gelijk. Het ergerlijke vind ik dat op de radio alleen nog maar werkgevers komen uitleggen wat er aan de hand is, de stakers worden amper aan het woord gelaten.
  De directie vond dat ze heel erg goed betaalden. Ze mochten niet mopperen.
  Nou mopper maar lekker door dan zijn er in dit land gelukkig nog mensen die niet meegaan in de stroom van slachtvee.

  Reactie door Henny — zaterdag 24 februari 2007 @ 15.27 uur

 14. In 1979 was ik er bij, bij de haven- en sleepbotenstaking. Toen ging het om werkgelegenheid en poen. Er is dus in 28 jaar tijd geen donder verandert. Als voormalig bootsman heb ik iets met de sleepbootbemanningen. In het boekje Doorbraak aan de Maas – op pagina 93 – zie je een motormuis met voor zich de tekst Twente solidair met Rotterdamse stakers

  Reactie door Harry Scheltema — zaterdag 24 februari 2007 @ 18.30 uur

 15. mooie en inspirerende video !
  en nu gaan we folderen en plakken !

  Reactie door dirk — dinsdag 27 februari 2007 @ 18.27 uur

 16. Aan deze mensen heb te danken wat nu heb, kan iemand mijn vertellen welke bedrijven met stakingen meer hebben bereikt dan Amsterdamse haven Rotterdamse haven.
  Wat als de lonen bij deze mensen een verhoging hebben en Cao hebben. Dan kom de rest van Nederland ook belang hebben.
  Ik zelf heb stakingen mee gemaakt enkel dat was in 1968 1969 1970 dat waren sleepboten stakingen dan had ander bond OVB en staking leider toen heer VOS. die was al bezig al na tweede wereldoorlog
  EN DAT MENSEN GOED WILLEN VERDIENEN ZE ZITTEN HELE WEEK AANBOORD EN NACHT EN ONTIJ STAAN DEZE MENSEN PARAAT EN KOM VOOR DEZE MENSEN OP. WANT IK WEET WAT VOORWERK IS. JE WORD WEL DOOR STRONTKAR OVER REDEN EN NIET DOOR EEN RIJTUIG.

  Reactie door Ad — vrijdag 2 maart 2007 @ 21.16 uur

 17. Dit is erg slecht voor de Rotterdamse haven, uitzendkrachten worden naar huis gestuurd omdat schepen buitengaats blijven of uitwijken naar andere havens. Deze aktie heeft ook voor ons bedrijf een behoorlijke invloed, we hebben nu al minimaal 150.000 euro schade (m.n. doordat schepen uitwijken en niet binnenkomen).
  Uit ervaring weet ik dat de mannen van Smit zeker niet slecht verdienen, al snap ik dat ze het m.n. van toeslagen en overwerk moeten hebben, dit is in andere branches ook zo (vrachtwagenchauffeurs, alleen wordt daar niet gestaakt omdat er al niets verdiend wordt bij de bedrijven.) Ik hoop dat deze aktie van Smit snel stopt. Ik steun ze in ieder geval niet.

  Reactie door Hans — vrijdag 9 maart 2007 @ 20.12 uur

 18. Een sleepbootkapitein in de haven van Rotterdam verdiend veel meer dan wat hij krijgt, zijn opleiding ligt op M.B.O niveau zeevaart, de vergoeding die hij ontvangt incl alle toeslagen voor 36 uur volcontinu is zon en feestdagen nacht en ontij 1800 €, een machinist heefd 1750 € en een matroos 1550 €

  Reactie door harrie — maandag 12 maart 2007 @ 15.22 uur

 19. Om er buitenlanders op te zetten is voor even leuk maar daar komen ze dan toch ook weer op terug. Zie het vrachtvervoer. De Polen en anderen hebben hun eigen werkethiek en die past niet bij die van de Hollanders.

  Reactie door Hans — maandag 19 maart 2007 @ 23.20 uur