Vanmorgen was ik te gast op de Kaderschool van de SP-universiteit. In Zeist waren zo’n vijftig afdelingsvoorzitters een weekendje bij elkaar om elkaar bij te praten over de recente ontwikkelingen in en rond de SP. De enorme groei van de partij, het feit dat we de grootste oppositiefractie zijn geworden in de Tweede Kamer; het zijn zaken die maken dat we onze verantwoordelijkheid niet kunnen overschatten. Het is goed dat onze afdelingen zich daar allemaal goed van bewust zijn.
Ik werd ten overstaan van de cursisten anderhalf uur stevig aan de tand gevoeld door Jan Medendorp, bekend journalist in Twenthe.
‘s Middags was ik in Dongen. Ook deze afdeling heeft sinds een jaar een politiek café: Tabasco is de naam. Met ruim twee honderd bezoekers was het café afgeladen vol. Het programma was snel, gevarieerd en onderhoudend. Ook daar werd ik ondervraagd over de snelle groei van de SP en de politieke staat van het land.
De jongens van hiphop-groep Hartslag hadden veel bekijks.
22 reacties
Nou, Jan: die zijn dus ook weer “up to date”.
Nu jij nog een versnelling hoger, hergroeperen en claimen dat JIJ de volgende Minister President wordt, dan gaat dat gebeuren na de kabinetscrisis van 2007.
2008 is Jan De Man!
Roep het Jan en schrijf het op je kalender!
Reactie door MijnZus — maandag 5 februari 2007 @ 1.35 uur
Goedenmorgen Vrienden SP.
Na een lange afwezigheid (Hart) is het weer een gelegenheid om wat ‘Kond’ te doen.
Het is een belangrijke tijd, want de verkiezingen staan voor de deur.
Daarom zijn de presentatie’s van groot belang, vooral de voorlichting, zoals hier.
Ga door met deze belangrijke cursussen!
Vrienden neem je voor: De armen uit de mouwen en ga de straat op om de mensen te overtuigen dat de enige Socialistische Partij de SP is.
Reactie door Ouwe Dirk — maandag 5 februari 2007 @ 8.22 uur
Ik heb begrepen dat je in Dongen gezegd zou hebben dat je je het leplazarus was geschrokken van de voorgestelde wao plannen. Ik zit al jaren in de wao, ik begreep dat ik er op vooruit zal gaan, dus mijn vraag is waarom deugen de voorstellen niet
Reactie door koos — maandag 5 februari 2007 @ 12.07 uur
Antwoord aan Koos: omdat er veel andere mensen de dupe zijn/worden/blijven.
Nieuwe ziektegevallen: alleen als je vrijwel dood bent een uitkering, anders doorwerken (wat dus nu al BLIJKT niet te lukken, mensen kunnen het niet aan en worden uiteindelijk toch ontslagen!).
De herkeuringsgroep: van alle tot nu toe ‘wonderbaarlijke genezingen’ BLIJKEN er slechts 9% werk te hebben gevonden, werkgevers zeggen openlijk zulke mensen niet te willen.
Herkeuringsleeftijd verlagen naar 45 jaar ? Dat zou niets afdoen aan het bovenstaande en… o.a. voor ondergetekende wrang maar waar: wat gebeurt er met de groep 45-50 jarigen die net goed zijn gekeurd (ik ben 48 en ga binnenkort te horen krijgen dat ik goedgekeurd zal worden is mij gezegd)? Nog net niet aan de beurt gekomen, mazzel en anders pech?
Wat een willekeur en a-sociaal gedoe !!!
Reactie door Rik — maandag 5 februari 2007 @ 12.51 uur
off topic : de noclaim gaat verdwijnen,zag ik in voorstellen regeerakkoord..las ik dat goed (zie site NOS) ?
Reactie door eric — maandag 5 februari 2007 @ 14.00 uur
Zeist -Oss- Dongen.
Interessant verslag. Van Zeist horen we dat je er was en geinterviewd bent. Niets over de inhoud van het interview, of wat die vijftig afdelingsvoorzitters daar allemaal bekokstoofd hebben.
Van Oss horen we helemaal niets, en van Dongen horen we dat ze er zo’n leuk politiek cafe hebben.Maar niets over de inhoud van het programma of de discussies.
Je zou als journalist van onze nederlandse media geen slecht figuur slaan.
Reactie door hanneke — maandag 5 februari 2007 @ 14.09 uur
Off topic.
…..En dan is er nog Leeuwarden.
“LEEUWARDEN – De provincie Friesland eist in een rechtszaak ruim 40.000 euro van oud-Statenlid Hanny Palmen. De in 2005 opgestapte SP’er Palmen zou het geld, dat bedoeld was voor ondersteunend fractiepersoneel, in eigen zak hebben gestoken.”
Vervelend dat bericht. Morgen zal de Telegraaf wel met een vette kop openen.
Erg dat dit gebeurt is maar wat erger is, is dat de media er als de kippen bij zijn. Hoe anders als de SP in positieve zin scoort, dan zie je ze niet. Het beïnvloed de opinie en kost de SP zeker stemmen.
Reactie door Gandalf — maandag 5 februari 2007 @ 14.22 uur
Goede middag Ouwe Dirk.
Ja, het was nogal stil de laatste tijd.
Beetje kalm aan doen zou ik zeggen.
Reactie door Gandalf — maandag 5 februari 2007 @ 14.25 uur
De snelle groei van de SP is grotendeels ontstaan door de onvrede over het gedraaikont van de PvdA.Voorts heerst de algemene opinie dat Wouter Bos de gangmaker is geweest om de ouderen aan te pakken.Ontevreden kiezers gaan naar een andere partij, omdat zij verwachten hier meer aandacht voor hun grieven te krijgen.Van de SP wordt nu op zijn minst vuurwerk in de oppositie verwacht.De Jan Modaal ouderen voelen zich bedrogen, daar zit de keizerswinst voor de SP.Ik vind het jammer dat ouderen,gezien hun aantal, zo slecht in de SP politiek
vertegenwoordigd zijn. Het is wachten op een charismatische “oude”politieke leider/partij.
De turbulentie in de Nederlandse politiek is nog lang niet voorbij.
Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 5 februari 2007 @ 14.38 uur
Verantwoordelijkheidsgevoel is inderdaad een hele goeie eigenschap.
Risico daarbij is of je kunt delegeren ja of nee. Verantwoordelijkheidsgevoel OK, maar het is geen soort koek die eindig is en die de SP neemt in plaats van een ander. Het is een delfstof die voor iedereen meer kan worden, net als goud. Ook in de maatschappij zelf.
Jullie (echte!) socialisten kijken van de onderdrukte mens uit, zijn ook zeer menselijk in de gewone omgang, nemen geen blad voor de mond met gevoelens ook over onrecht en dat siert reuze, zijn ontzettend maatschappijbewust, kennen rechten misschien iets beter dan plichten van andersdenkenden, en ik weet ook wel zeker dat als ik naar buiten kijk in deze grote stad, dat jullie gunstig afsteken bij velen. Net als christenen een uitgestelde beloning, en inzet voor een ideaal.
Je loopt het risico door zelf in de overheids-positie te komen, dat je in aanraking komt met een mentaliteit die wat “rechts” is doordat je steeds meer de problemen van de bovenkant van de maatschappij uit gaat bekijken. Juist daar verwacht men een nederige houding van onderdanen en dat men al die overheidsbevelen maar als een weldaad ondergaat. Dit neig je vanuit een overheidspositie niet alleen maar naar de bijval gevende partijgenoten te geven die zich vrijwillig bij je aansloten omdat je liet blijken wie je bent zonder dwang, maar nu in hoog tempo geforceerd naar anderen en daar heeft het een risico dat de wal het schip keert. Dat verantwoordelijkheidsgevoel is dus iets wat doordat je een grote tent gaat beheersen, geleidelijk en met engelengeduld gaat. Meer dan ooit inderdaad met die slimme SP universiteit de inhoud achter de regels blijven zoeken.
Je smaak voor films geeft een mooi kijkje in wat je hart echt wil. En dat is iets waar je gigantisch als een trein opaf dendert. Vanuit een onderdrukte en onrecht ondergaande positie zegevieren. De bijbel heeft ook van die heldenverhalen. Die nederigheid van David, Saul, Jacob is er een van de maatschappelijke positie. Hun hart is er een van recht doorzee, dapper, zorgen dat geen schaapje mist of bedreigd wordt, en zo stomen ze zich klaar voor het koningschap. David die waar een heel leger verzaakt het niet kan uitstaan dat Goliath zijn God beledigt, en nog wint ook. De welgemikte actie die een probleem zuiver precies bij de diepste oorzaak op z’n bek kan doen gaan. Die oprechtheid is wat jij ook hebt.
Je ziet dat ik hier iets schets wat als christenen dit bij zichzelf door gaan krijgen, dat die nederigheid een misplaatst idee was over hoe ze dat dachten, in een oogwenk een gedwongen solidariteit kan afschudden om er vrijwillige naastenliefde voor in de plaats te stellen, als er zo’n bewustwordingsproces op gang zou komen over waar God op let. Dwang kun je van de ene dag op de andere kotsbeu zijn als je ziet dat het juist de rode draad door je eigen problemen heen is. Het is dus zaak dat mensen op inhoud zullen blijven worden aangesproken, jullie mogen blij zijn dat journalisten niet zo zeuren over die dwang die me een doorn in het oog blijft bij de SP. Het is ook in het licht in jezelf, en als die schillen eromheen uit hun voegen barsten is dat gewoon te zien, dat als je mensen op hun hart aanspreekt dat ze dat met meer motivatie zullen doen. Wat je populair maakt is niet je pro dwang houding maar hoe je naar mensen kijkt die in de problemen zitten. De compassie, inlevingsvermogen.
Ik wou soms dat zorg een populairdere hobby werd. Dat we wat meer een we-society zouden zijn. Mensen kwamen vroeger nog met pannetjes soep bij hun buren maar nu heb je kennis overal beschikbaar om het nog beter te kunnen doen. Je zou een overheid die ook maar vlees en bloed is, aardig kunnen ontlasten (en overbodiger maken want het kost gedwongen belastinggeld). Zit meteen ook een beetje dichter bij het eind-ideaal van Marx. Alleen er is ook een christelijk alternatief voor.
De touch houden met de eigen achtergrond. Je bent apetrots op je eigen “SP universiteit” maar het is wel iets wat probleemgevoed is. Een houding die overal op let bij jullie zelf kan chemie en spontaniteit eruit zuigen of al een gewoonte worden terwijl er nog niks is gedaan. Omdat het beloond is doordat het voorheen inzichten gaf, zo ook over je eigen verleden, dat nu ook vast meer in het reine zal zijn. Wat betreft toekomstige acties die nog niet zijn gebeurd kan dat juist maar de vraag zijn. Daar is de feitenkennis een stuk minder over. En schiet de aangeleerde “overal op letten” houding tekort. Die was voor het verleden bestemd. Op een gegeven moment dreig je niks meer te durven zonder dat er op elke stap gelet moet worden hoe meer dat pakket afspraken toeneeemt in het kader. Het is als de inzichten op een gegeven moment duidelijk genoeg zijn, een hele goeie zaak om critici op te blijven zoeken, de actie. Ik ben er een waar jullie niet om gevraagd hebben en als je er last van hebt zeg het gerust hoor! Ik vind die mening van Dirk wel cool wat dat betreft. Het kost je niet je eigen energie aan jezelf, maar geeft juist een uitwisseling of communicatie waar beiden wat van opsteken.
Zogauw je merkt dat er bij jullie zelf even niks nieuws onder de zon meer is dan vergaderen op zich en alleen maar praten over, is het het moment om eens wat anders te doen en over ervaren feiten te praten naderhand. Gewoon een vergaderpauze durven inlassen als de regeltjes duidelijk zijn. In de praktijk, waar al dat gepraat tenslotte over gaat, ontdek je namelijk principes over de werking der dingen zoals ze ook echt zijn. Onmisbare informatie voor bij een vergadering.
Links en rechts kennen dwang gemeenschappelijk als ze aan de macht zijn, het enige verschil is dat de een op je portemonnee loert en de ander op je denkbeelden omdat ze beiden denken dat ze het beter kunnen en beter weten dan de burgers die de overheid gekozen hebben met hun verantwoordelijkheidsgevoel dat nog werd vertrouwd bij de verkiezingen.
Wat je op individuele basis het best kunt gebruiken is vlgs mij bemoediging, bevestiging, voor wie je bent, wat je doet, wat je vindt, en die verdien je dubbel en dwars, maar ook even een reminder als de onvrede steeds meer over dwang (en dus geweld stel dat je weigert) gaat praten en in onvrede gaat lopen afkeuren.
Je favoriete films zijn overigens kaskrakers stuk voor stuk. Dankzij de vrije markt heb je ze kunnen zien. Diezelfde vrije markt zorgt voor de wereldwinkels, biologische kippenfarms, en ook dat je werkelijk zodanig struikelt over aanbieders van electriciteit en telefonie dat je je daar als overheid die al zoveel aan z’n kop heeft helemaal niet druk meer om hoeft te maken dat je dat zelf beter zou kunnen. Klanten van de overheid zijn van het type dat niet de klant van Tomtom hoeft te zijn qua geld, en daarom is het beter dat de overheid misschien zorgt voor een uitkering die die electriciteitsrekening mogelijk maakt dan alles uit handen te nemen van het ondernemerschap. Elke stap in die richting beschouw ik als toegeven aan het Beest, zonder wie je niet meer kunt kopen en verkopen (=de menselijke overheid).
De SP is iets wat m.i. juist door het kennisgehalte in Nederland, het ondernemerschap alleen maar hoeft te faciliteren en als rechter te fungeren. Het zou ook mij lastig lijken om de balans te vinden tussen vrijheid en een kleuterklasje. Ik vind zo’n verstandelijke universiteit over redelijk autonome processen iets waar juist op gelet zou moeten worden. Ipv dat het op alles zelf let en dat een gewoonte gaat worden op zich. Net als een overheid die dat ook altijd neigt te worden.
Groetjes W
Reactie door w6969 — maandag 5 februari 2007 @ 14.42 uur
Ik zie mijn reactie niet meteen terug. Gaat hij door een beoordelingscomité heen of is er bij mij iets misgegaan?
Reactie door W6969 — maandag 5 februari 2007 @ 14.45 uur
@5
Weinig feest eigen risico komt terug.
Reactie door De Hakker — maandag 5 februari 2007 @ 14.52 uur
@ 2 Ouwe Dirk
Blij dat je er weer bent, en maak je nou niet zo druk meer, alhoewel het moeilijk zal zijn.
Denk aan je rikketikker,
@ 7 Gandalf
Laten we even afwachten wat de media ons wil wijsmaken omtrent dit incident, of ze blazen het enorm op of ze zwijgen als het graf,.. zie recentelijk de uitzending van Zembla over de keuringsartsen.
Reactie door Pool — maandag 5 februari 2007 @ 15.10 uur
@ 5 Erik
Ja de no claim verdwijnt, maar er word
wel nagedacht over een nieuwe eigen bijdrage.
De eerste 150 euro zouden dan voor rekening
van de patient komen.
Dus de chronisch zieken worden dus weer het slachtoffer!
Het is meer van hetzelfde alleen noemen ze het nu weer eigen bijdrage.
Mooie sier maken met plannen die in de praktijk weer slecht uitpakken voor de mensen die het toch al moeilijk hebben.
Het sociale gezicht van de PvdA.
Reactie door kitje — maandag 5 februari 2007 @ 15.24 uur
Kitje
Men hoeft dat bedrag in totaal van de no-claim niet meer te betalen integendeel men pakt ons nu twee keer we moeten gaan betalen als je ziek wordt dat is kassa.
Chronisch zieke hoeven niet de betalen maar daar blijft dus alle het zelfde voor maar het is de vraag wat er onder chronisch zieken wordt verstaan.
Dus ook mensen met een klein inkomen zijn met die 150 Euro enorm de klos kregen ze eerst nog wat geld als ze een beetje ziek waren nu moeten ze betalen.
Reactie door De Hakker — maandag 5 februari 2007 @ 17.32 uur
@ 15 De Hakker.
Hoe je het ook went of keert,
er veranderd niets!
Betalen moeten we !!
En ik ben heel benieuwd wie straks beslist
of je chronisch ziek bent.
Feit blijft dat wie gezond is beter af is dan iemand die minder gezond is.
Hoe durven ze dit sociaal te noemen?
Reactie door kitje — maandag 5 februari 2007 @ 18.23 uur
Jan, lekker toch he,onder elkaar met gewone mensjes die zich inzetten voor anderen en
graag willen samenwerken.
En goed bezig zijn voor dit steeds verder afglijdend landje.
We hebben die gasten broodnodig,respect hoor.
Reactie door Henk de Bruin — maandag 5 februari 2007 @ 18.55 uur
Kitje,
ik heb hedenmiddag beslist wie er chronisch
schizofreen zijn, Balkenende,Bos,Rouvoet!
Helaas,Kitje,genezing is volledig uit te sluiten.
We zitten er mee opgescheept,helaas!
Reactie door Jh. de Wit — maandag 5 februari 2007 @ 18.58 uur
@ 17 Jh de Wit
Ik hoop dat de PvdA kiezers nu voorgoed
genezen zijn.
Reactie door kitje — maandag 5 februari 2007 @ 19.11 uur
@ Ouwe Dirk (2):
Hallo, Ouwe Dirk! Wat goed dat je weer van de partij bent! Nog veel goeds met je gezondheid toegewenst!
Hopelijk laat ook Madelief binnenkort ook weer eens iets van zich horen. Ik mis toch wel haar bewogen stukjes. Volgens mij heeft zij niets meer van zich laten horen sinds 27 januari (“Nu SP, nu zeker!!” van 26 januari jl., nr. 92). Of vergis ik mij?
(Ik hoop dat ze die venijnige nogal uit de hand gelopen discussie met persoonlijke grieven kan laten voor wat het is).
Reactie door Olav Meijer — maandag 5 februari 2007 @ 19.16 uur
bedankt voor je compliment he :)
groetjes marieke (het meisje met de mooie stem )
Reactie door marieke — maandag 5 februari 2007 @ 20.58 uur
het is hardslag en niet hartslag
Reactie door tjerkovara — donderdag 8 februari 2007 @ 17.05 uur