Statistieken

Gapminder

Voor wie zich onder wil dompelen in statistieken over de ontwikkeling van de wereld, is Gapminder de juiste plek. Bijna alle factoren die er toe doen, worden via grafische presentaties uitéén gezet.

Maar na een tijdje klikken, kom je uiteindelijk maar tot één conclusie. Het is behóórlijk oneerlijk verdeeld in de wereld. Maar dat wisten we al langer…

In samenwerking met Google, hebben ze de cijfers van inkomen per hoofd van de bevolking en gemiddelde levensverwachting tegenover elkaar gezet in een imposante grafiek.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 31 januari 2007 :: 23.43 uur

48 Comments

48 reacties

 1. Een situatie die voornamelijk te wijten is aan lieden die zichzelf en anderen wijsmaken hebben een dergelijke ‘eerlijke verdeling’ met behulp van dwang en geweld af te mogen dwingen. Politici dus.

  Meer vrijheid, meer verantwoordelijkheid, minder overheid.

  Reactie door HenriOsewoudt — woensdag 31 januari 2007 @ 23.55 uur

 2. Vergeet niet om met jaartallen te spelen bij de imposante grafiek. Dan zie je namelijk iets.

  Reactie door nn — donderdag 1 februari 2007 @ 0.07 uur

 3. De grafiek lijkt mij niet geheel correct.In ons land wordt behoorlijk veel belasting,accijnzen,milieuheffingen,sociale premies e.d.betaald,zodat het besteedbaar geschoonde inkomen niet meer is dan ongeveer 30% gemiddeld (Jan MOdaal).In veel Aziatische landen wordt nagenoeg geen belasting en andere heffingen betaald.Zo is auto brandstof in China gesubsideerd en kost ongeveer 30 cent per liter.Wij hoeven niet te klagen, maar wij gaan er wel ieder jaar op achteruit, al was het maar vanwege de geintroduceerde EURO-truck.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 1 februari 2007 @ 0.14 uur

 4. De wereld zal me ff een rotzorg zijn, eerst valt er in Nederland nog meer dan genoeg te doen! En als we daartoe al niet in staat zijn, dan kunnen we de rest van de wereld bij voorbaar vergeten!!!
  Hulp aan de derde wereld? Hulp aan die arme Afghanen danwel Irakezen? Of dat Srebrenica, waar we ook zo’n geweldige hulp en steun voor de bevolking geweest zijn?
  Wat mij betreft eerst hulp aan onze eigen “bijstandsmoeders, daklozen, ex-WAO’ers, enz.!!
  We krijgen ons eigen ultrarijke kleine kikkerlandje al niet eens een beetje “beschaafd en sociaal”…Hoeven we aan de rest van de wereld niet eens te beginnen!!!

  Reactie door ToN — donderdag 1 februari 2007 @ 1.39 uur

 5. Ja moraal van het verhaal? Dat het allemaal niet eerlijk is? Het zal me daadwerkelijk een zorg zijn, landen als pakistan en india hebben kennelijk genoeg centen voor kern/raket programma’s. Bovendien is deze inkomensongelijkheid met name veroorzaakt door bemoeizuchtige regeringen en reguleringen waarvan de SP juist zo een voorstander voor is.
  Verleden heeft uitgewezen dat inkomensongelijkheid echt niet afneemt door overheids herverdeling sterker nog het gezamelijk inkomen neemt af waardoor de zwakkeren het alleen maar slechter krijgen.

  Reactie door Sjors Pals — donderdag 1 februari 2007 @ 2.12 uur

 6. @3 Gloria:

  “De 3 van den Haag”, naar analogie van “de 3 van Breda”? (die veel jongeren inmiddels niets meer zullen zeggen.) Leuk gevonden.
  Overigens, door mijn verkoudheid kan ik niet zo goed slapen en surf zomaar wat rond, altijd wel leerzaam.

  Groetjes,

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 1 februari 2007 @ 2.34 uur

 7. @1@2@3,
  “Europees Hof kraakt Nederlands uitzetbeleid
  Door de Somaliër Abdirizaq Salah Sheekh uit te willlen zetten, heeft Nederland het Europese verdrag van de Rechten van de Mens geschonden. Dat oordeelde het Europese Hof onlangs. Die uitspraak van het hof heeft verstrekkende gevolgen voor het Nederlandse asielbeleid.”

  Nu blijkt dat het Nederlandse beleid t.a.v. vluchtelingen ( let wel: echte vluchtelingen) door toedoen van Balkenende 1 + 2+3 en straks 4, onder de grens zit van wat acceptabel is. Terugsturen en laten creperen past geheel in de VOC mentaliteit. Internationaal gezien een flater van de eerste orde.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 1 februari 2007 @ 6.36 uur

 8. @ 3 Gloria,

  Bravo!
  Mag het trouwens ook keukengereedschap zijn, heb geen tuin…
  Waar zijn de tijden gebleven van de hooivorken?

  Alle gekheid opeen stokkie. De problemen in de wereld zijn mega. En Busch, BArroso, Bakellende lijken die problemen alleen maar te vergroten omdat hun achterban graiit en graait.
  Om nog maar een keer iets van opperhoofd Seattle te cieteren:
  Ook de blanke man zal ten onder gaan, misschien nog eerder dan al de andere stammen. Bevuil uw legerstee en u zult bezwijken aan uw eigen vuil.

  Het opperhoofd sprak wijze woorden en had een vooruitziende blik. De blanken pakten het land af van de Indianen, verdeelden de gebieden, legden grenzen aan en gaven de stammen onvruchtbare grond als reservaat. Voor de Indianen een onbegonnen strijd. Zij vroegen zich af hoe je de aarde,of de lucht kunt bezitten. Lees voor indianen alle anderen in de wereld behalve de stammen van Bush en Bakellende waartoe Bos ook schijnt te behoren…

  Zie:
  http://www.jankraak-taichitao.nl/content/website.php?hoofdpagina_id=1083

  Reactie door L'écologiste — donderdag 1 februari 2007 @ 7.22 uur

 9. Reactie @1 Maan Arkenbosch @2 ToN Goede reacties!! Inderdaad met al die vaste lasten zitten velen (verborgen) honger te lijden in dit zgn beschaafde ‘rijke’ land! En ja, dit land is van de rijken! En dus hebben we voedselbanken. Met de misleidende EURO, de steeds hogere HUREN en steeds MINDER HUURSUBSIDIE, de walgelijke ZORGVERZEKERING en die belachelijke ENERGIEPRIJZEN is het voor velen geen leven meer in dit land.

  Kunnen we met ons tuingereedschap naar Den Haag? Verdrijven die bende! Voorgoed opzouten met de 3 van Den Haag.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 2.28 uur

 10. De mens is nou een keer een soort roofdier dat bezig is zich te verrijken ten koste van andere mensen en de overige natuur. We hebben dan wel een beschaafd jasje aan, maar dat doet er niets aan af. Het onrecht zal voorlopig nog wel blijven.

  Reactie door reint — donderdag 1 februari 2007 @ 7.43 uur

 11. Gloria 6 je hebt helemaal gelijk ik heb hier niets meer aan toe te voegen !!!!

  Reactie door wem — donderdag 1 februari 2007 @ 8.00 uur

 12. De onderliggende aanname wijs ik af: wij zijn rijk, omdat de mensen in de 3de wereld arm zijn. Wij zijn rijker, omdat we meer economische activiteit hebben ontwikkeld, dat kunnen minder rijke gebieden ook ontwikkelen.

  Verder, ben ik vooral benieuwd naar de verdeling 20-40-60-80 jaar geleden. Dan zal blijken dat mensen in de 3de wereld – hoewel enorm toegenoemen in aantal – gemiddeld rijker en minder ondervoed zijn.

  Dat is goed nieuws, we gaan de goede kant op. De grafiek hierboven laat wel zien dat er nog een lange weg te gaan is voor die mensen.

  Reactie door jimmy — donderdag 1 februari 2007 @ 8.49 uur

 13. Licht aan!!!!!
  Moet echt verder met school werk, dus svp troom aan.
  Zou shit zijn als mijn comp. misschien crashed…groetjes

  Reactie door Jacob — donderdag 1 februari 2007 @ 9.04 uur

 14. @ 10 reint,

  De één is meer roofdier dan de andere.
  In feite zijn we aapachtigen. Daar zitten vegetariërs tussen, maar ook aaseters en levend vlees rovers.
  Wij hebben de planten nodig om te overleven, omgekeerd hebben planten ons niet nodig.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 1 februari 2007 @ 9.09 uur

 15. @ 11 jimmy,

  Kan het niet geheel met je eens zijn, helaas.
  Eventjes kort door de bocht op de achterkant van het bekende sigarendoosje:
  Wij zijn inderdaad deels rijk omdat we via het Descartiaanse denken en aanverwante machinaties de natuur hebben gereduceerd tot een ontzielde materie waardoor we via o.a blackbox methodes geheimen uit die natuur hebben weten te ontfutselen. Geheimen die werken maar waarvan we de draagwijdte niet volledig kunnen overzien omdat die niet via wijsheid maar via ‘diefstal’ (ontfutseling) tot stand is gekomen.

  Bovenstaand systeem gepaard aan imperialisme (economische macht gepaard aan macht uit de loop van geweer) hebben de westerse landen rijk gemaakt, en dat met name de bovenlaag van die landen, de families die zich bezighielden met penningen ophalen van de landheren en overzeesche slavenhandel, zeg maar de VOC-types.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 1 februari 2007 @ 9.18 uur

 16. @8 Als het zo doorgaat en Bos parlementaire enquete over Irak in de onderhandelingen met CDA heeft ingeleverd (ik las dat D66 een spoeddebat over Irak wil) blijven we met deze genante peren van heren en plaatsvervangde schaamte zitten.
  PvdA Samson zou tegen Irak hebben gestemd, noemt dit onder meer ook in zijn agereren over Bos als komend vice premier.
  Blijft afwachten.

  Reactie door maria — donderdag 1 februari 2007 @ 9.44 uur

 17. Waardevolle info! Bedankt.

  Reactie door Peter Hoopman — donderdag 1 februari 2007 @ 10.45 uur

 18. @ 16 maria,

  Heb net een bericht geplaatst onder “Interview GPD”.
  Bos wilde Femke er niet bij wilde hebben. Bos wilde zelf de enige ‘linkse’ partij zijn.
  Natuurlijk hij wil naar het volk toe links kunnen zijn maar ondertussen met CDA de lakens uitdelen in Nederland. CDA en PvdA zijn elkaar zo dicht genaderd dat je bijna van 1 partij kunt spreken met twee gezichten: een “rechts” liberaal-christelijk en een “links” sociaal-christelijk.
  Aardig truc van de heren B&B. Beide partijen mogen wel voor bed en breakfast opteren, maar deze jongen gaat er mooi niet logeren, hij laat zich mooi niet indoctrineren en in slaap sussen. Want na zo’n bed en breakfast komt l’écologiste in een hele andere wereld, in ieder geval niet die van zijn dromen.

  Kijk hier voor het nieuws:
  http://www.nu.nl/news/962590/11/%27Bos_wilde_GroenLinks_niet_in_kabinet%27.html

  Jan ga even koffie drinken met Femke, of beter ga leker dineren en eens uitgebreid analyseren hoe jullie Bos kunnen ontmaskeren.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 1 februari 2007 @ 10.56 uur

 19. Is dat niet de statistiek; waar het VNO/NcW ook hier naar streeft…

  Reactie door ReneR — donderdag 1 februari 2007 @ 11.04 uur

 20. zo een grafiek stimuleert de mensen links in de grafiek om effectiever, slimmer te werken zodat ze meer naar rechts opschuiven zou je kunnen denken…

  Reactie door Daan — donderdag 1 februari 2007 @ 12.08 uur

 21. @L’ecologiste

  Ik wijs de Westerse erfzonde af – in de breedste betekenis van het begrip: slavernij, imperialisme, uitbuiting. De mensen die nu in Westen leven zijn niet medeschuldig en profiteren op geen enkele manier van de misdaden van onze voorouders. Dat is een hardnekkig misverstand.

  Ook al hebben Westerse elites vroeger – zonder enige twijfel – schandalig geprofiteerd van mensen in 3de wereldlanden, dan nog is dat geen voorwaarde voor gehele landen om rijk te worden. Bijvoorbeeld, Afrikaanse en Arabische elites deden tot ver in de 18e eeuw actief mee aan dezelfde genoemde uitbuiting van de Afrikanen. Dat is geen rechtvaardiging om mee te doen aan uitbuiting, maar wel een belangrijk punt. Desondanks zijn die gebieden nog altijd arm en landen in Scandinavie die zowiezo niet mee hebben gedaan aan de Westerse erfzonde zijn ongekend rijk NA het afschaffen van slavernij, kolonialisme, noem maar op.

  Er zijn dus in ieder geval meerdere en zeker belangrijkere factoren, die vooruitgang van landen garanderen. In Oost-Azie zijn er nu grote verbeteringen in levensstandaard, m.n. China, Vietnam en India.

  Klikt u maar eens op de site http://www.gapminder.org/ en kijkt u eens op het tijdsverloop bij de plaatjes. In alle werelddelen worden mensen rijker. Het proces gaat (helaas) te langzaam maar het gaat wel beter met de wereld in plaats van slechter.

  Vooral in 3de wereldgebieden waar de vrije markt is vrijgegeven is de welvaart spectaculair gestegen.

  Reactie door jimmy — donderdag 1 februari 2007 @ 12.21 uur

 22. Het nieuwe TRIO is er weer klaar voor om de roofbouw op de Nederlandse arbeider te hervatten ; want er valt nog heel wat terug te jatten !
  Bekijk mar even : om het aantal ambtenaren terug te brengen , gaan ze reorganisren : mooi met met een Cv , waaop staat aangegegen dat zij een groot aantal jaren werkzaam te zijn geweest als ambtenaar : Nou daar hebben de werkgevers totaal geen zin in : gevolg spiraal naar beneden : uiteindelijk de bijstand : mooier kan die wouterje Bos het niet maken .

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 12.45 uur

 23. Wie worden er wel schatrijk mee : juist de reintergratie bedrijven , want daat worden ze natuurlijk naar toegestuurd : Het zwarte gat van Nederland .

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 12.46 uur

 24. Zalm zal van dat grafiekje wel smullen , dat onderbouwd zijn bewering dat je met 1 dollar pas armoe heb : dus wat zeuren ze toch ( denk hij ) ; er valt dus nog geneog te jatten , voordat in Nederland optreedt .

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 13.01 uur

 25. @18 L’ecologiste zegt: “Bos wilde Femke er niet bij hebben. Bos wilde zelf de enige ‘linkse’ partij zijn.”

  Goed om het woordje links tussen aanhalingstekens te zetten.

  Maar als dat zo was, hoe is dan te verklaren dat Bos aanvankelijk riep: “wij willen samen met de SP.” Of woorden van gelijke strekking.
  Het kan natuurlijk zo zijn dat ik al die politieke driedubbele bodems niet direct door heb. Of is het de zoveelste 180 gradenslag die Bos maakt om persè in de regering te willen.

  Reactie door Gandalf — donderdag 1 februari 2007 @ 13.11 uur

 26. Ik denk eerder dat de PvdA gewoon “link ” is!

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 13.16 uur

 27. Bos is per definitie gewoon een VVDer met grote ambities : zie Duisberg ( ook zo’n rode rakker )

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 13.17 uur

 28. @21 Inderdaad erfzonde gedachte is niet bepaald productief. In de balkan is nog seteds een confict tussen moslims en christelijke vanuit 1200 na christus.
  In de ze gedachten kunnen we de arabieren ook nog wel even aanhalen samen met de nederlanders de griootse slavenhandelaars. Alleen zijn de nederlanders er mee gestopt saudie arabie en sudan niet.

  Reactie door Klaas — donderdag 1 februari 2007 @ 14.27 uur

 29. Wat we ons zeker niet moeten laten aanpraten is een collectief schuldgevoel (daar zijn ze in Nieuw Zeeland t.o.v. de Maori’s erg goed in, maar dat terzijde). Al die verwijzingen naar vroeger werkt dit alleen maar in de hand en ik voel me dan ook voor geen meter verantwoordelijk voor wat mijn voorouders allemaal hebben uitgespookt.

  Ik mis een bepaald realiteitsgehalte in de grafiek namenlijk ‘wat kan ik in een bepaald land met mijn geld doen?’. Beetje indexeren naar gelang de kosten van levensonderhoud dus.

  Helaas allemaal bekende materie maar er zitten gewoon een aantal mensen op deze wereld die denken dat ze zichzelf alleen in stand kunnen houden door macht en dus geld.
  Tja, het is de mens eigen,helaas.
  Ik ben niet tegen geld verdienen maar dat kan ook op een sociale manier en dat wordt vaak vergeten en dan wordt het een of/of situatie, jammer.

  Reactie door Cor — donderdag 1 februari 2007 @ 15.41 uur

 30. @ 25 Gandalf,

  Femke zei letterlijk:
  “Maar hij wilde de enige linkse partij zijn. Bos gunde het ons niet in de zon te staan. Hij verkoos de ChristenUnie boven GroenLinks.”

  Maar ik heb “links” tussen aanhalingstekens gezet.

  Wanneer Bos heeft gezegd “wij willen samen met de SP.” of woorden van gelijke strekking dan kun je de conclusie trekken dat of Femke onwaarheid spreekt of dat Bos liegt…
  Gezien de voorgaande perikelen rondom Bos ben ik geneigd Femke te geloven. Trouwens hoewel ik geen GL stem, ben ik wel een fan van Femke. Zulke kritische kamerleden zie graag. In Wouter heb ik bar weinig vertrouwen, hoewel hij wellicht een hoog IQ heeft (maar dat heeft Femke ook).

  Reactie door L'écologiste — donderdag 1 februari 2007 @ 16.01 uur

 31. @ 21 jimmy,

  Dank voor de uiteenzetting. Het is inderdaad zo dat wanneer ook andere landen in het spel gaan meedoen ook daar de welvaart wel zal stijgen.

  Zal ook het welzijn stijgen? De prijs voor de ‘vooruitgang’ wordt nog wel eens betaald met verlies aan kwaliteit van aarde, lucht, water, natuur…

  Is een visser die nu met trawler de Middellandse zee leegstroopt net zo gelukkig als eens de eenvoudige visser die een kilometer of wat voor de kust wat visjes ving/vangt? OK hij is rijker, maar kan hij op zo’n mmoie plek wonen en in zo’n sociale structuur leven als die visser van 50 jaar terug? Is zijn omgeving nog spiritueel, idyllisch of voornamelijk materialistisch. Ik noem maar wat.

  Nu nog even terug naar het opperhoofd Seattle. Wanneer het westen niet het goede voorbeeld heeft gegeven denk je dat andere mogendheden, bijv. India of China met een hele lange culturgeschiedenis, het beter, duurzamer zullen doen?

  Tenslotte nog weer even over die rijkdom.
  De verdeling ervan was duidelijk zeer ongelijk. Ik ben bang dat die in de toekomst alleen maar zal toenemen.
  Wat kunnen we daar aan doen?
  Er zit iemand op bijv. de Bahama’s achter zijn computer en koopt aandelen van bijv. Stork. Er zit een grote aandeelhouder in Manhattan die wil Stork opsplitsen zodat het minder goedlopende deel verkocht kan worden en wat er overblijft nog meer winst kan maken. Gevolg: mensen komen op straat te staan. Ik ben geen groot financieel licht, maar volgens mij krijg je door dit type van globalisering steeds meer sociale instabiliteit en ongelijkheid. Die mensen die op straat staan werkten hard, maar zijn hun baan kwijt omdat iemand in Manhattan bij wijze van spreken op een computerknop drukt.
  Volgens mij leidt dit tot nieuwe vormen van slavernij, via remote control.

  Hoe het ook zij, de wereld wordt steeds kleiner en de culturen gaan steeds meer op elkaar lijken, de beurzen gaan voorlopig weer omhoog en gek genoeg wordt het ook warmer…

  Reactie door L'écologiste — donderdag 1 februari 2007 @ 16.29 uur

 32. @ L’écologiste (9):

  Ja, “op een stokkie” ag dus ook. En wie weet kan de tomahawk nuttige diensten bewijzen…. :)

  @ Gandalf (25):

  Dat was inderdaad de zoveelste draaikonterij van Bos. Hij zag zich door de verkiezingsuitslag min of meer gedwongen de SP erbij te betrekken. Maar in werkelijkheid wilde hij dat hrlrmaal niet. Zoals ik op dit weblog al meerdere malen heb geschreven:
  Bos heeft vlak voor de verkiezingen gezegd het liefst in zee te gaan met het CDA zonder een derde partij (Parlementaire Nieuwsbrief). CDA-er Hillen heeft vlak na de verkiezingen op TV gezegd (Te Elfder Ure) dat de winst van de SP het CDA niet noopte daarmee een coalitie te vormen. PvdA en CDA wilden noch de SP, noch GL erbij. In die zin heeft ook Halsema gelijk (van wie ik overigens geen fan ben).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 1 februari 2007 @ 16.54 uur

 33. De Europese Centrale Bank (ECB) moet erop toezien dat de banken de privacyregels naleven bij het doorsturen van Europese bankgegevens naar de Amerikaanse geheime dienst.
  Het vertrouwen en privacy van miljoenen mensen is geschaad’, zei het hoofd van de EDPS.
  De CIA bleek in 2006 al enkele jaren zicht te hebben op bankrekeningen in Europa. De dienst had informatie opgevraagd in Brussel, het betaalcentrum van 7800 banken.
  De E.U.is verworden tot een lakei van Bush.Reeds eerder heb ik op dit log gewezen, dat de burgervrijheden via de E.U. en de CDA/Balkenende/VVD/Rutte,PvdA/Wouter Bos regering stelselmatig ingekapseld en verkwanseld worden.De E.U./Balkenende regering maakt geruisloos van ons land een politiestaat.Het is een schandalige zaak dat het betaalverkeer van de E.U. bevolking overgeleverd wordt aan het Bush regieme.Met terrorisme heeft dit alles niets meer te maken.Die zoeken echt wel andere wegen voor hun betalingsverkeer.Ik vind het bijzonder jammer dat mijn verschillende verwijzingen op dit afkeurenswaardig beleid zo weinig respons krijgt.Hoe ver kan Bush gaan,voordat wij wakker worden?

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 1 februari 2007 @ 17.27 uur

 34. Beste Klaas de Geschiedenis is niet alleen van 1200 maar de laatste wereldoorlog : toen hebben veel Moslims de kant gekozen van de NAZI’s : zij hebben meegevochten in de Oostbloklanden ( zoals een aantal Nederlanders ) …dus de Haat is slechts 2-3 generaties geleden !

  Reactie door Fred — donderdag 1 februari 2007 @ 17.34 uur

 35. Dit soort statistieken blijven altijd schokkend. Helaas zijn wij niet in staat tot eem goede en snelle oplossing van dit problemen.
  Bij sommige mensen leidt dit wel erg simpele opmerkingen, zoals dat we wel genoeg hebben aan onze eigen problemen of dat ze in de derde wereld maar net zo’n goed draaiende economie moeten zien te creëren als hier.
  Daarmee komen we natuurlijk niet weg!
  Ten eerste zijn onze sociale problemen – die we zeker niet moeten en hoeven accepteren – in geen velden of wegen te vergelijken met de honger, armoede en andere ellende in de derde wereld.
  Verder is het natuurlijk wel waar dat ontwikkelingslanden zich zelf economisch moeten ontwikkelen. Soms gebeurt dat ook (India) en anders zal het in de toekomst wel ooit gebeuren. Maar hulp is natuurlijk belangrijk, evenals een eerlijke verdeling van de nieuwe rijkdom (vaak een probleem).
  Het is een liberale misvatting dat arme mensen in een moeilijke positie zichzelf wel zullen optrekken naar een beter leven. Het tegendeel gebeurt: ze haken eerder definitief af en leggen zich, zo goed en kwaad als dat gaat neer bij hun lot. Waar moeten zij ook de kennis vandaan halen.
  Er zullen zeker ook vanuit de socialistische gedachte fouten gemaakt zijn, maar het liberale gedachtegoed heeft intussen wel bewezen geen oplossing voor de wereldproblematiek te hebben, maar er eerder de oorzaak van te zijn.

  Reactie door Jeroen van Gerven — donderdag 1 februari 2007 @ 17.44 uur

 36. @3 Maan Arkenbosch
  @4 ToN

  Sorry voor de vervormde reactie @4.
  Het is niet mijn stijl om het zo in te delen.
  Ik geef toe dat ik mij bepaald niet diplomatisch heb uitgedrukt over de “3 van Den Haag”.
  De webmaster heeft het recht om te schrappen. Dit is dan ook gebeurd. Vandaar dat de zaak er wat verdrongen uitziet.

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 18.46 uur

 37. @36

  Sorry! Moet zijn @6

  Reactie door Gloria — donderdag 1 februari 2007 @ 18.55 uur

 38. reactie op 4
  Ben het eens dat als je in crisis zit, je eerst probeert jezelf op orde te krijgen, maar het een sluit ook het ander niet uit.
  Groetjes
  Gwenn the Flippo

  Reactie door Taai Taai — donderdag 1 februari 2007 @ 19.23 uur

 39. @ 32 Olav Meijer,

  Waarschijnlijk toch wel het sproken woord. En het opperhoofd kon het goed verwoorden.

  Reactie door L'écologiste — donderdag 1 februari 2007 @ 21.45 uur

 40. Is er ook een grafiekje met het inkomen als functie van de stress ?

  Reactie door Fred — vrijdag 2 februari 2007 @ 12.40 uur

 41. @ Maan Arkenbosch (33):

  Het feit dat ik niet reageer betekent nog niet, dat ik het niet met belangstelling heb gelezen. (Dat zal ook voor anderen gelden).

  Aan jouw verhaal kan nog het nieuws van gisteren worden toegevoegd, dat de Italiaanse justitie GSM-gesprekken van een verdachte in Nederland heeft afgeluisterd, zonder de Nederlandse autoriteiten daarom te verzoeken of zelfs maar daarvan in kennis te stellen. (Informatie van de advocaat). Dit is feitelijk schending van de integriteit van het Nederlandse grondgebied. (Leve Europa!). We belanden dus werkelijk in een situatie, waarin iedereen overal 24 uur per dag kan worden gevolgd…..Brave new world dus.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 2 februari 2007 @ 15.02 uur

 42. @L’ecologiste

  “Ik ben geen groot financieel licht.” Dat is ook niet nodig. Dat u (en velen met u) zich zorgen maken over globalisering is niet meer dan normaal en geeft aan dat u sociaal betrokken en er wat aan wilt doen – ten goede welteverstaan.

  Welnu, laat u niet verleiden tot tirades van mensen, die goedkoop afgeven op de vrije markt en de globalisering.

  Het verbaast mij echt dat de SP dit plaatje van Gapminder liet zien, want die ontkracht eigenlijk de retoriek van de SP tot op het bod. Elk land dat meedoet aan globalisering en het kapitalisme wordt rijker en gezonder!

  Ik raad u aan naar de documentaire te kijken van Johan Norberg. U zult zien dat het echt goed gaat komen met de wereld, dankzij kapitalisme en globalisering.

  http://video.google.com/videoplay?docid=5633239795464137680&hl=nl

  Kijk en huiver.

  Ik kan niet ingaan op de uitwassen bij Stork of de voordelen van immateriele welvaart. Laten we nu eerst eens zorgen dat de echte armoede uit de wereld verdwijnt.

  Reactie door jimmy — vrijdag 2 februari 2007 @ 17.43 uur

 43. 42 @ Jimmy

  Aha, ik ben dus dom……maar bot schrijf ik wel op de juiste manier.

  Rijker en gezonder, ook een manier om te vertellen dat je de verkeerde oorlog voert.
  Ook een manier om te vertellen dat een groot deel van de samenleving er niet toe doet.
  Kapitalisme gaat aan zichzelf ten onder, er zal altijd iets of iemand zijn die de rekening moet betalen…blijft nooit functioneren, gaat vanzelf stuk.

  Reactie door Gerard Mulder — vrijdag 2 februari 2007 @ 18.59 uur

 44. @GM haha, stom van me. Ik check altijd mijn spelling. Kan gebeuren toch?

  U heeft alleen ook een woord verkeerd geschreven. Waar “kapitalisme” staat moet “socialisme” staan. Geloof me, het overkomt de beste onder ons.

  Reactie door jimmy — vrijdag 2 februari 2007 @ 19.56 uur

 45. Even een aantal zaken in balans brengen:

  Allereerst de constatering dat een groot deel van de wereld er in de afgelopen jaren zowel in welvaart als in welzijn op vooruit gegaan is. Afrika blijft hopeloos achter. Hiervoor zijn een aantal oorzaken aan te wijzen, daar kom ik zo op terug.

  Ten tweede dat het in Nederland nog niet zo slecht is op wereldniveau, zowel qua inkomensongelijkheid, welvaartsnivea en armoede niveau. Bovendien geeft Nederland ook nog eens veel weg aan ontwikkelingslanden, is het defensiebudget relatief laag, maar de geestelijke armoede neemt echter toe met het toenemen van welvaart en welzijn.

  Ten derde dat kapitalisme en socialisme elkaars tegengestelden zijn. Volgens mij kunnen ze prima samen gaan en wordt daarmee de grootste synergie bereikt.

  Even terug naar de problemen in Afrika. De grootste problemen zijn mijns inziens, de grote corruptie, de hypocriete en selectieve inmenging van met name de VS, het gebrek aan onderwijs en het onnodig opwerpen van handelsbarierren.

  Reactie door Balans — vrijdag 2 februari 2007 @ 22.20 uur

 46. Inkomen zegt heel weinig. Wat je met dat inkomen kan doen (koopkracht) veel meer. Op dat punt zijn we in NL heel rijk. Zelf de mensen met een bijstanduitkering. Ga je echt rijkdom verdelen over heel de wereld, dan zal NL (inc de mensen in de bijstand) het hardtst moeten betalen

  Reactie door Arjen — vrijdag 2 februari 2007 @ 22.41 uur

 47. Het wordt nog erger: FD van vandaag:

  Beloning bij beursfondsen onder de maat
  Private equity biedt fors meer geld
  De beloning van de bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven moet omhoog. Anders lopen ceo’s en andere topbestuurders over naar private equity-huizen, die riantere bezoldiging bieden. Dit is de boodschap van verschillende kenners van de beloning van topbestuurders in Nederland. Bij de veelal Angelsaksische bedrijvenopkopers kunnen talentvolle medewerkers en ervaren bestuurders fors meer verdienen dan zij nu gewend zijn bij beursgenoteerde concerns. Bovendien is het afbreukrisico bij private equity lager en staat de manager veel minder in de schijnwerpers.

  Reactie door Johan — maandag 5 februari 2007 @ 21.16 uur

 48. Ik heb de presentatie in het nederlands vertaald. Wie een copie daarvan wil kan die bij mij bestellen.

  Reactie door Roel — zondag 4 maart 2007 @ 12.16 uur