Document Nederland: Schraal

Het Rijksmuseum organiseert i.s.m. NRC Handelsblad voor de 9de keer een fototentoonstelling in het kader van de jaarlijkse foto-opdracht Document Nederland. Dit jaar gaat de tentoonstelling, met als titel Schraal, over verborgen armoede in Nederland.

Van Kesteren zocht de verborgen armoede op in wijken van de grote steden én op het platteland, waar vooral boeren degenen zijn die economisch en dus financieel het hardst worden getroffen. De fotograaf portretteerde voedselbanken, tiener- en bijstandsmoeders, kanslozen op de arbeidsmarkt, WAO’ers; mensen die veelal weinig opleiding hebben genoten en soms veel problemen hebben bij de Sociale Dienst en vaak ‘in de schulden’ zitten.

De tentoonstelling is te zien in Huis Marseille van 9 december 2006 t/m 4 maart 2007.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 31 december 2006 :: 13.54 uur

46 Comments

46 reacties

 1. Nederland in Tweeën uit 1997 foto reportage van Roel Visser. een actie van de SP in die jaren, maar nu is het 2006 we praten over normen en waarden, dat het zo goed gaat met de economie. We zijn rijker dan ooit! Maar niet iedereen. De afgelopen 5 jaar is de inflatie onder controle. Maar hoe kan het dan dat je voor hondenvoer evenveel in Euro’s betaald als 5 jaar terug in guldens.
  Geld trouwens voor heel veel artikelen. De Nederlander is zelden zo bedrogen als met de invoering van die Euro. De stijgende armoede “schraalheid” is voor een groot deel daar aan te wijden.

  Reactie door Harry Sangers — zondag 31 december 2006 @ 14.43 uur

 2. Verborgen armoede is nog erger dan openbare armoede.Dat zijn n.l.mensen,welke door hun wrok tegen onrecht en dikwijls welvarende komaf in de problemen zijn geraakt.Dat is een veel gevallen niet hun schuld.Vooral boeren zijn door allerlei onzinnige bureaucratische wetten en voorschriften,ondanks hun hard werken, in armoede verzijld geraakt.Deze mensen plegen regelmatig zelfmoord.Dat is dan feitelijk de schuld van de normen en waarde partij:het CDA. Deze hypocriete partij regeert dikwijls op het platte land via de gemeenteraad.Niet vergeten moet worden,dat dankzei de boeren wij goed en goedkoop te eten hebben.Daarom op deze plaats hulde aan de hardwerkende boeren!Wanneer zij verandering in hun positie willen brengen moeten zij samen meer weerstand bieden, zich anders gaan organiseren en op een andere partij gaan stemmen.De geldwolven in onze maatschappij welke op een gemakkelijke manier rijk worden, dienen veel zwaarder belast te worden.Het E.U.parlement en de commissarisen
  in Brussel hebben door hun rechtse meerderheid bewust,3 deling veroorzaakt in de maatschappij via de EURO truc.Daarmee hebben zij 2 vliegen in een klap geslagen.1) de overheidsschulden zijn bewust met een pennekras met meer dan de helft gereduceerd,dus 600 miljard gulden,werden 275 miljard euro.2) het grootkapitaal en het bedrijfsleven heeft via de nagenoeg onverhoogde lonen de arbeidende klasse,ook via de E.U. uitbreiding, uitgebuit,waardoor via woekerwinsten voor miljarden aan eigen aandelen ingekocht werden om zo de aandeelhouders te plezieren.De gemeenten beginnen in dit geldwolven tijdperk ook hun partij mee te blazen,via een privatiseringstruc van o.m.ESSENT en NUON,waarvan zij samen met de provincies aandeelhouder zijn.Zo kunnen de gemeenteraadsleden,vooral van de coalities met subsidies strooien aan hun verenigings-fans en netwerken,teneinde iedere periode hun verkiezing veilig te stellen.Zo sluipt langzaam de corruptie in de politiek.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 31 december 2006 @ 15.14 uur

 3. Niet alleen de invoering van de euro maar met name het misbruik dat ondernemers en overheid gemaakt hebben van die invoering. De prijzen zijn omhoog geschoten, veel meer dan de foutieve berekening gulden-euro. Ondernemers hebben misbruik gemaakt van de invoering door allemaal samen de prijzen omhoog te duwen.

  Daarbij heeft de overheid lachend de verhoging van de prijzen laten gebeuren omdat immers 19% BTW van een zak hondevoer van 5 euro het dubbele is van 19% BTW op een zak hondevoer van 5 gulden. Ziedaar de ´meevallers´ van Zalm. Het is het teveel aan afgedragen BTW door ons. Het verbaasd me dan ook dat geen van de politieke partijen is gekomen om een belastinghalvering op energie, zorg, levensmiddelen, water, etc. om het weer op het niveau te brengen van vóór de euro. Het had de euro-klap kunnen verzachten en de armoede heel veel kunnen verminderen.

  Dat er dan minder belasting zou binnenkomen is natuurlijk onzin, er zou immers net zo veel belasting binnenkomen als tijdens de gulden. Niets is immers duurder geworden…. toch? meneer Zalm? Balkenende?

  Jammer dat de tentoonstelling zo ver weg is, ik had het graag willen zien. In een interview op TV vertelde Van Kesteren dat na het zien van de afschuwelijke dingen in Irak, hij erg GESCHOKT was door wat hij in Nederland aantrof.
  Ik hoop dat de foto´s ooit op internet komen te staan.

  Reactie door Irma — zondag 31 december 2006 @ 15.35 uur

 4. Volledig mee eens Harry @1.
  De schraalheid is ontstaan na de invoering van de euro. Daar bovenop kwam de nieuwe ziektekostenverzekering en de stijgende huren, openbaar vervoer en energiekosten. En de gemeentelijke belastingen niet te vergeten. Het is gewoon een optelsom.
  De economie trekt aan wordt gezegd. Maar het wordt gezegd om het consumentenvertrouwen op te krikken zodat het lijkt of dat zo is.
  Voor velen is schraalhans keukenmeester maar hopelijk komt daar binnenkort verandering in.

  En pas op met het vuurwerk van de buren, of zo. Want extra zwaar vuurwerk is nu legaal omdat men het uit de illegale sfeer wil halen. En dat is een zeer kromme redenering.

  Prettige avond overigens.

  Reactie door Gandalf — zondag 31 december 2006 @ 16.48 uur

 5. Waarom kijken mensen wel naar armoede als er een tentoonstelling voor ingericht wordt en kijkt iedereen de andere kant op voor de armoede van een klasgenootje van je kind of die senior in de rij bij de kassa?

  Ik wens dat in 2007 een heleboel, laten we zeggen 3 miljoen mensen de schillen van de ogen vallen!

  Prettige jaarwisseling!

  Reactie door Elsemie — zondag 31 december 2006 @ 17.01 uur

 6. nee het schijnt te komen doordat de minima allemaal plasma-TV’s, vuurwerk en Playstations kopen. Echt waar; zelf gelezen op internet.

  Reactie door Sittingduck — zondag 31 december 2006 @ 18.21 uur

 7. @5 Elsemie- Ik heb wel een antwoord op jouw vraag, maar dat hoort dan eerder elders op deze weblog thuis. Namelijk omdat voor de gemiddelde pers de aandacht en berichtgeving in de media bepalend is voor het beeld dat zij krijgen van armoede. Als in de pers eert en vooral de misstanden naarvoren komen van arme mensen die bovendien de mist in gaan met leningen voor de verkeerde dingen, en als er in het nieuws berichten komen over dat beneden modale ouders hun kinderen nog steeds de meest hippe kleding blijven geven, of dat zij zelf toch die dure auto willen kopen, dan krijg je dus als lezer en hoorder van die berichten een vertekend beeld.

  Beetje dus het effect van “Nou, als ze dan geen brood kunnen krijgen, dan eten ze toch cake…?” Onwetendheid en verkeerder beeldgeving, Elsemie. Precies wat Sittingduck ook zegt.

  Fijne avond en nacht en tot volgend jaar allemaal. Dat 2007 maar een helder en duidelijk jaar mag worden met allemaal mensen die hun best gaan doen om misstanden de wereld uit te helpen en hun best te doen hun eigen hoekje van de wereld wat beter te maken. Om te beginnen bij onszelf…

  Reactie door Haby — zondag 31 december 2006 @ 18.59 uur

 8. Ik weet natuurlijk niet of jullie vorige verkiezingen nog kunnen herinneren,dan ging het altijd voor de verkiezingen net weer iets beter.
  Na de vekiezingen werden de centjes overgeteld en kwamen de steeds terugkerende tegenvallers weer tevoorschijn…….
  En wij trappen er verblind door het zinloze vuurwerk weer massaal in.Broekriem weer wat aanhalen was het advies van onze koningin.
  En zelf kreeg ze tog weer wat meer,en Claus kwam op de t.v bij ons bedelen voor de noden in Afrika……

  Reactie door fred — zondag 31 december 2006 @ 19.20 uur

 9. De invoering van de euro is ook een van de redenen van meer armoede.
  Verborgen armoede bestond, neem 10 of 20 jaar geleden, ook al en is alleen maar toegenomen met dank aan 4 Kabinetten Balkenende.

  Onder andere door die toename is er, ook in de media, meer aandacht voor gekomen en durven sommigen – eerder anoniem dan herkenbaar – ervoor uitkomen dat ze in verborgen armoede leven.
  Het erge of eerder het mensonwaardige is dat, niettegenstaande de economische groei en de meevallers, de politiek en het bedrijfsleven nog maar zo bitter weinig hebben gedaan om hier iets aan te doen.

  Het vraagt de wil en vooral de moed om hier effectief iets aan te doen.
  Door de belastingsaangiften weet de overheid ook welke mensen zo leven. Indien dit eens in kaart zou worden gebracht zouden veel Nederlanders geschokt zijn.
  Daarnaast is en blijft het een schande om ook anderen in al dan niet verborgen armoede te laten leven.

  Het bedrijfsleven met zijn exorbitante lonen, bonussen, enorme winsten, lonen van bestuurders, commissarissen, adviseurs, reserves van Woningbouwverenigingen en Stichtingen voor het goede doel, enz. : welk percentage komt bij mensen terecht die het financieel niet redden ?

  Niemand vraagt onn in verborgen armoede te leven.

  Reactie door Lieve — zondag 31 december 2006 @ 20.02 uur

 10. Mensen met een bijstands uitkering nog een
  keer uitmelken door ongeveer 10% over hun uitstaande schulden intehouden als je de nuon
  niet kan betalen 15 euro boete drinkwater bedrijven idem portaal woningbouw vereneging
  rekent 50 euro boete bij het te laat betalen.
  Ik vind dat mensen in de bijstand dat hun schulden bevroren zouden moeten worden.
  Ik hoop alleen dat 2007 socialer wordt.

  Reactie door jack Heymans — zondag 31 december 2006 @ 21.03 uur

 11. Irma,

  Ik kan jouw reacties zo waarderen…
  Ik hoop dat de bestuurders van ons land, die de afgelopen decenia in de 1ste en 2de kamer hebben gezeten een vrijkaarte mogen ontvangen voor deze tentoonstelling.
  Met de neus op de feiten…

  En voor jullie allemaal een geweldig leven in 2007,

  Jerome Huijbregsen

  Reactie door Jerome Huijbregsen — zondag 31 december 2006 @ 21.04 uur

 12. Ik ben er geweest. De zichtbare woonarmoede op de foto’s vond ik wel meevallen.
  Armoede uit zich vooral in slecht eten (niet zichtbaar), slechte gebitten vooral bij ouderen, armoedige kleding en schoenen en sociaal isolement bij alleenstaande ouderen.
  Wat je ook niet kunt zien is dat bedden en matrassen vaak niet meer vervangen worden.
  Met museumjaarkaart gratis toegang.

  Reactie door nico — zondag 31 december 2006 @ 22.34 uur

 13. @11 Jerome
  Dankjewel, wat lief om dat te zeggen. De SP doet haar best, daar ben ik zeker van. Op lokaal niveau, Provinciaal niveau en natuurlijk op landelijk niveau. Ik hoop van harte dat we op 7 maart de bevestiging krijgen die zo hard nodig is om het beleid op alle niveaus te kunnen doorvoeren (provincies, Eerste Kamer). Mocht ik in PS Limburg komen (ik sta op nr. 13 dus erg weinig kans) dan zal ik er natuurlijk alles aan doen de armoede ook vanuit dat niveau aan te pakken.

  @nico
  Het is ook de reisafstand. Weet je wat dat kost met 3 kids met de trein?

  Reactie door Irma — maandag 1 januari 2007 @ 12.00 uur

 14. @4, Zijt gij gisteren en heden dezelfde?
  Zo ja, dan heeft iemand intussen een gedeelte van jouw ‘jas’ aangetrokken,
  ‘goede middag overigens’!!!!
  Wat zo’n eerste dag wel niet allemaal op-
  valt hé? We zien het wel of je nu bij 12
  graden buitentemperatuur, je winter ‘..ias’
  hebt afgelegd! Tot evt. later! Vr.groeten,
  en vandaar déze….

  Reactie door Madelief — maandag 1 januari 2007 @ 16.32 uur

 15. Niet de invoering van de € is debet aan de schulden. Alleen had men niet door dat de €, meer waard is dan de oude florijn. Men had meer tijd moeten uitrekken en de mensen meer op moeten wijzen. In het begin heb ik me er ook weleens in vergist! Wat nodig is niet meer de “geweldige” reclamespots
  van verzekeraars, postbank en andere banken, waarmee je wordt geconfronteerd wordt met “goedkope” leningen. Mensen trap er gewoon niet in. Spaar gewoon wat je eventueel overhoudt voor dingen die je nodig hebt. Neem geen extra verzekering voor een b.v.b. een bril, want doe je dat wel, krijg je eens in de twee jaar de b ril wel vergoed, maar wanneer je het goed bekijkt betaal je voor een nieuwe bril 100-den €’s meer! Ik b.v.b ben volledige tot mijn spijt volledig arbeids ongeschikt, heb een eigen huis (waarvoor ik hard heb gewerkt)! Maar ik kom met nog minder dan het minimum inkomen rond. Okay, het is verdomde weinig, heb namelijk geen recht op bepaalde voorziengen, omdat ik een vermogen heb, namelijk een hoopje stenen dat mijn paradijsje is en hopelijk nog heel lang blijft. Maar ik heb geen schulden!
  @12 Nico, Armoede uit zich vooral in slecht eten (niet zichtbaar), slechte gebitten vooral bij ouderen, armoedige kleding en schoenen en sociaal isolement bij alleenstaande ouderen. Je vergeet nog een hele groep: W.A.O.-ers die toevallig door een chronische ziekte zijn overvallen maar echt willen werken, maar het echt niet meer kunnen. Die liever niet van de gemeenschap willen leven zoals ik! Maar mijn nickname is niet voor niets Elsa de Leeuwin, ik wil vrijwillig wat voor de S.P. doen, brieven typen kan ik wel als ik maar niet langer dan b.v.b. een half uur voor de computer moet zitten.
  @14 Madelief, zoals jij getypt heb: Zijt gij gisteren en heden dezelfde? Ja dat ben ik, als is het na 19 jaar wat strubbelingen
  om te accepteren dat ik heel wat heb moeten inleveren.
  Een goede avond allemaal.

  Reactie door Els — maandag 1 januari 2007 @ 20.36 uur

 16. @2 Maan Arkenbosch, ik ga met je mee, maar je vergeet die mensen die veel geld aan een Universitaire opleiding uit hebben gegeven. Die kennen die wrok ook: denk maar aan leerkrachten en docenten. Nu is er een tekort aan, maar over een jaar of 6, zijn er weer teveel. Hiermee wil ik allen maar zeggen dat het niet alleen WAO’ers; mensen die veelal weinig opleiding hebben genoten zoals fotograaf Van Kesteren beweert.

  Reactie door Els — maandag 1 januari 2007 @ 20.48 uur

 17. Vandaag heb ik van mijn zoon,welke auto-technisch ingenieur,emissie techniek is,een interresant boek over internet ontvangen.De titel:Aardolie,de uitverkoop is begonnen.Vanaf 2005 is sprake van een afnemende productie,welke na 2010 met sprongen omlaag gaat.Zo is vanaf 1970 in de V.S.de productie (incl.Alaska met 52% gedaald.Het hoogtepunt van ontdekking van grote voorkomens vond plaats in de 60-er jaren.De uitgeputte bronnen leveren sterk milieu-onvriendelijke olie met veel zwavelzuur.Van de 15 grootste olievelden,welke 1 Mio barrel per dag produceerden in 1973,zijn er nog maar 2 over met zulke capaciteit,de rest levert nog 20% van de toenmalige productie.Na 2010 loopt de productie en prijs tegenstrijdig sterk uiteen.Inmiddels is in enkele jaren de aardgasprijs komeetachtig omhoog geschoten en dat heeft een “Poetin”effect op de politiek.Shell is gedwongen haar aandeel in het Sachalin veld te reduceren.De grote voorkomens in Salekhard en Bovanenskoye zijn niet winbaar i.v.m.het wegzakken van de pijpleidingen in het permafrost.Na 2010 valt de productie-capaciteit in de E.U.(incl.Noorwegen terug naar nog maar 30%.Het grote gevaar is uiteraard de afhankelijkheid van Rusland(welke in de E.U.via Gazprom ditribiteurs wil kopen) en het Midden Oosten.Inmiddels beginnen de prijzen van uranium te stijgen,waarbij atoomkracht vanwege de milieuvervuiling erg duur is.Vanaf 1990 zijn 51 atoomcentrales stilgelegd.(te hoge concentratie kanker gevallen)Inmiddels zijn geavanceerde wapens ontwikkeld om aanslagen op atoomcentrales door terroristen te voorkomen.(Skyshield 35).Duidelijk is dat vooreerst een forse bezuiniging in het energie-verbruik moet plaatsvinden via massaproductie van sensor/nano-techniek,warmte-kracht koppeling aardwarmte/zonnecollector koppeling.De SP zal zich meer moeten laten leiden door:
  1)De te verwachten hoge energie-kosten en de hierdoor te verwachten verarming/sociale onrust.
  2)De verdere afhankelijkheid van Rusland en het Midden Oosten.
  3)De sterk toenemende milieuvervuiling door zwavel,kool en stikstof-oxides.
  4)Uitdaging m.b.t.werkgelegenheid in geavanceerde technieken met toegevoegde waarde.
  Voormeld relaas is bedoeld als opbouwende kritiek, aangezien straks mogelijk de kiezers eerder naar de erwtensoep-kar (Groen Links) dan naar de tomatensoepkar trekken.De SP kan haar invloed in het huidige stadium,alleen vasthouden, wanneer zij meer deskundigheid mobiliseerd!

  Reactie door Maan Arkenbosch,Marktonderzoek/Strategie — maandag 1 januari 2007 @ 22.09 uur

 18. Schrale armoe gaat vaak hand in hand met het afsteken van honderden euro’s aan vuuwerk. Mensen, waar hebben we het over.

  Reactie door Samson — dinsdag 2 januari 2007 @ 9.19 uur

 19. @17 Maan Arkenbosch, wat is de STRATEGIE
  ervan dit artikel ook te plaatsen bij
  het topic getiteld: “Een gelukkig….enz.”?
  Het antwoord gaf ik dus daar!
  Het werkt ook een beetje op m’n lachspieren,
  alsof je met een p.r. marktonderzoek aan de
  gang gaat, maar dan voor jezelf…..toch?
  Ja, een spannend boek lijkt me dat, wat je
  zoon meebracht en dat wordt dus lézen of had
  je het al in één adem uit?
  Vertel ons even wié het heeft geschreven,
  dan begrijpen we mogelijk e.e.a. wat beter,
  of wij het ook zouden moeten kopen of zo!

  Reactie door Madelief — dinsdag 2 januari 2007 @ 9.52 uur

 20. Madelief:Zoals reeds aan het einde opgemerkt:mijn relaas is bedoeld als OPBOUWENDE kritiek.Ik weet ook wel dat mijn opmerkingen af en toe controversieel zijn.Maar dat is toch het zout in de SP pap?Actie is reactie!!Dat bewijs jij wel!!De kwaliteit van Jan zijn weblog staat of valt met veel of weinig bla-bla-bla.Ik durf mijn naam voluit op dit log te zetten! Hallo Madelief ben je daar nog?

  Reactie door Maan Arkenbosch, — dinsdag 2 januari 2007 @ 10.36 uur

 21. Wel Maan Arkenbosch er zijn verschillende redenen waarom iemand niet zijn/haar volledige naam op dit log zet.

  Als ik mijn achternaam erbij zou zetten denk je al snel. Jij staat niet in de rij bij een voedselbank.

  Reactie door Lisette — dinsdag 2 januari 2007 @ 11.37 uur

 22. @ 20 Ja Maan, ik ben er nog en als jij
  dus dezelfde bijdrage ook poot op het topic
  “Een gelukkig, gezond 2007″, dan volstaat het mij om m’n antwoord te plaatsen op één
  van beide topics, of wil je dat dan hier ook
  in duplo….nee toch? Hallooooo…zeg?
  Wat jij wel allemaal durft, daar kreeg ik dus vorig jaar ook al aardig inzicht in,
  maar het ontbreekt mij aan mogelijkheden om
  - net als vele anderen hier – er een ‘spel’
  van te maken, en zó zou ik het ook niet
  willen, zo’n vogel ben ik dus van nature al
  niet! Ja, je kunt het hele jaar op reaktie
  van me rekenen en ik zal proberen m’n huis-
  werk zorgvuldig te maken, maar waar gehakt
  wordt moet je niet verbaasd staan dat de
  splinters als een boemerang je om je oren
  vliegen en met je tegenstrijdige opmerkingen
  verhalen lok je dat dan uit helaas, en dan
  moet ik die ‘verhalen’ geloofwaardig vinden?
  Bla-bla-bla zég dat je een ‘verhaal’ lan-
  ceert, want mensen proberen hier serieus op
  elkaar in te gaan en begaan te zijn met an-
  dermans sores, maar je moet er natuurlijk
  geen ‘loopje’ mee nemen, althans niet met
  mij! Zo de kop van het jaar is er af, dus
  als je ‘aandacht’ wil, kom dan met een rea-
  liteit voor de draad en doe iets aan dat
  ‘recht door zee’! Tot bij gelegenheid, ik
  zal je lézen, maar of ik…..zie ik nog wel!

  Reactie door Madelief — dinsdag 2 januari 2007 @ 14.40 uur

 23. @18 Samson:

  Als armoede weer eens onloochenbaar wordt aangetoond, dan ontlokt dat honderden mensen met een versteend hart drogredenen als deze door jou hier gedumpte.

  Ik wens je een gelukkig 2007 en vooral begrip en mededogen met de minder bedeelden onder ons

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 2 januari 2007 @ 14.48 uur

 24. @21 Goed opgemerkt Lisette! Niemand vindt het prettig om zijn identiteit vereenzelvigd
  te weten met die van anderen of die nu nega-
  tief of positief zou kunnen worden uitge-
  legd. Is de achternaam bovendien veel te ge-
  dateerd in werkelijkheid, wordt mensen hun
  geheel eigen identiteit en uniek zijn niet
  naar ‘waarde’ geschat!
  Grapje: al zou je van veurst tot veurt heten, dan kan jouw relaas mogelijk toch,
  door een nadruk op het décors te leggen,
  minder inhoudelijk naar jouw bijdrage worden gekeken en leidt het de aandacht af
  van waar je het accent zelf zou willen plaat
  sen. Ik neem je serieus, maar zou ik hier te
  veel ‘verhaaltjes’ tegenkomen, dan zou ik
  op dergelijke bijdragen gewoon niet meer rea
  geren, want dan dient dát geen enkel doel,
  behalve de schouderklopjes die de diverse
  schrijfsters zichzelf graag zien geven of
  verwachten te krijgen. Dáár is het mij dus
  al helemaal nooit om te doen, want ik vind
  politiek inmiddels een schrijnend onderwerp
  maar zal me er niet aan onttrekken, terwille
  van mijn kinderen en verdere nageslacht.
  Bovendien zou ik van ieder ander kunnen be-
  grijpen dat bij door scholen geëntameerde
  interesse voor politiek, en er werkstukken
  over gemaakt moeten worden, dat dát in alle
  objectiviteit moet kunnen en het werkelijk
  geen enkel doel dient als Marie met Anna in
  de clinch moet gaan over wat haar moeder
  Johanna wel niet allemaal op het weblog van Jan Marijnissen schrijft.
  Dat is danook voor menigeen de meest gehan-
  teerde reden, of als je familie politiek
  hoog te paard zit en dan evt. ook nog van een ándere partij, die voor iemand keus X is
  maar je wel met ‘rust’laat.
  Wie weet, als ik alleen met mezelf te maken
  zou hebben, er nog eens gaat veranderen aan
  mijn ondertekening! Voorlopig houd ik het
  erop dat wij als ménsen ‘allen gelijk’ zijn
  en mensen door ons afgevaardigd in de poli-
  tiek, zich niét kunnen veroorloven in de
  anonimiteit onder te duiken!
  Valse ‘nood’ hier klagen is niet de ‘noot’
  waar ik muziek in zie, maar de noot die ferm
  gekraakt moet worden, maar zo dat de inhoud
  nog wel te cosumeren valt! Succes dit jaar
  Lisette en ook het afgelopen jaar hebben we
  weer ‘overleefd’ moet je maar denken, groet,

  Reactie door Madelief — dinsdag 2 januari 2007 @ 15.20 uur

 25. @18 Samson
  Het is duidelijk welke kant jij uit wil kijken.
  Bij mij in de straat was de kersverlichting beduidend minder dan andere jaren. De enkeling die wel alles uit de kast haalde zal zijn enthousiasme nog betreuren als de eindafrekening komt. Er zijn zeker veel mensen voor wie het lastig is om goed met geld om te gaan. Vooral het vuurwerk afsteken blijkt zoveel respons te geven dat je ego een opkikker krijgt waar het hele jaar op geteerd kan worden. Ik hoop voor de kinderen van die mensen niet letterlijk. Een grote groep mensen kan hier nog wat sturing gebruiken, terwijl ondertussen de commercie zich naturlijk heerlijk uitleeft op deze doelgroep aangezien ik in mijn “getto” bijna iedere dag colporateurs van de deur moet wegjagen. Toch wil ik je vragen om ook eens de andere kant op te kijken. Er zullen altijd mensen zijn die tegenslagen in hun leven moeten incasseren. Met een beetje steun, zoals een minimumuitkering kunnen zij zich redden en zelfs vaak weer een zinvol en gelukkig leven opbouwen. Toch krijgt ook deze groep door een falend beleid problemen met het betalen van de hoge rekeningen voor zorg en energie. Deze groep hoor je niet klagen over benzineprijzen of zo, deze groep wil eigenlijk helemaal niet klagen. Het lukt ze ook hardstikke goed om hum armoede te verbergen, zodat er zelfs een tentoonstelling voor wordt ingericht. Als er dan door een foutje in het systeem van de belastingdienst je huurtoeslag per direct wordt teruggevorderd en je na veel telefoontjes en bezwaarprocedure’s de erkenning krijgt dat het inderdaad een “foutje”is ben je er nog niet. Dan is het wachten tot de toeslag waar je recht op hebt ook weer op je rekening komt. Zo ken ik nog tientallen verhalen van mensen die niet willen klagen, maar door het falende systeem en de gigantische rekeningen hun administratie zelfs met deskundige hulp niet meer op orde krijgen.

  Reactie door Elsemie — dinsdag 2 januari 2007 @ 16.20 uur

 26. Madelief zoek hier maar eens op:

  http://z3950gw.dbf.ddb.de/z3950/zfo_get_file.cgi?fileName=DDB/searchForm.html

  Titel: Grun gewinnt–Die letzte olkrise und danach. Auteur:Rudolf Rechsteiner.

  Ik kan ook de e-mail van mijn zoon doorsturen naar sp@sp.nl

  Ik hoop dat je nu weer rustig wordt.
  Wij 2 maken dit log wel interresant en dat is een plus voor de SP.

  Ik heb iedereen al voor de nieuwjaarswisseling een gezond en gezegend jaar toegewenst en bij deze doe ik dat nog eens!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch, — dinsdag 2 januari 2007 @ 17.00 uur

 27. @26 Maan, veel te veel eer aan mijn adres
  als je vindt dat “wij dit log wel interes-
  sant maken”, zo zie ik dat voor mijn aandeel
  zeker niet, maar wil het zo veel mogelijk
  reëel benaderen en toegankelijk houden voor
  een hééél grote groep, die mogelijk nog hier
  en daar wel kan lezen, maar intussen zelfs
  de vaardigheden zijn gaan missen om er zélf
  op te antwoorden, of te moe en te zwak zijn
  om nog zelf aktie te ondernemen! Het zijn
  de gevoélens die moeten verwoord worden en
  régelrécht op de klinkklaar te signaleren
  feiten moeten slaan.
  Misschien is het juist niet de bedoeling dat
  ik één en al rust zou uitstralen, immers we
  moeten feitelijk allemaal onze grote onrust
  duidelijk maken, voordat we geza(p)pig in-
  slapen, en heus Maan, morgen ga ik weer ver-
  der aan m’n huiswerk maar eerst m’n mailbox
  legen en alle ook leuke post beantwoorden.
  Wie weet ben ik ook wel toe aan een dagje
  ‘uit’ en het is er uitstekend weer voor!
  Laat ik ten overvloede stellen, dat ik voor
  mij zelf echt niet denk hiér nodig te zijn
  op dit log, maar interessant genoeg bespeur
  ik regelmatig dat de door mij vooronderstel-
  de zaken, flaters, eigenaardigheden, soms
  zelfs binnen 3 x 24 uur de pers hebben ge-
  haald en IK ben niet in de gelegenheid om me
  op talloze dagbladen te abonneren. Zo zullen
  er binnen een halfjaar nog wel een aantal
  stukjes van de diverse puzzles op hun plek
  vallen, maar dan is het hooguit interssant
  voor mij persoonlijk, en niemand die er wat
  mee kan, behalve mijn intimi!
  Goede avond allen, wees de storm voor zodat
  de verzekeringspremies niet elke klipklap
  worden opgetrokken en laten we eens nadenken
  over alle sportblessures, die in de lijn der
  verwachting van de sport liggen, maar ver-
  haald worden op de belastingbetaler in plaats dat belanghebbenden er zelf een extra
  verzekering voor afsluiten! Een gát in de
  markt Maan, hop er achteraan! Doe een stevig
  marktonderzoek en ontwerp er een door ieder-
  een geaccepteerde strategie voor.
  Doe ook iets voor die kwetsbare politiemen-
  sen, die een extra betaling in het vooruit-
  zicht hebben, die ik heel logisch vind, want
  als zij zich ook maar ten dele kunnen verze-
  keren voor fysiotherapie, na zich met onver-
  zettelijke arrestanten te hebben moeten be-
  zig houden, hebben ze die duizend eurootjes
  hard nodig om hun eigen extra kosten voor ge
  nezing te betalen! Het is buitengewoon spor-
  tief van ze te noemen, dat ze de rotklussen
  opknappen voor ons allemaal…en wie weet,
  kun je er zelfs een combiverzekering mee
  ontwerpen…..ik zie je positieve inzet met
  belangstelling tegemoet!

  Reactie door Madelief — dinsdag 2 januari 2007 @ 17.56 uur

 28. Volgens mij is het een reality tentoonstelling. Verleden, heden en toekomst.
  Er is helaas maar bitter weinig veranderd. De moderne versie van de tentoonstelling vindt u in het theater van alle dag, op straat. Alleen worden de beelden nu digitaal vast gelegd in plaats van op film. De technologische vooruitgang is er nu nog de sociale vooruitgang.

  Reactie door cees cadel — dinsdag 2 januari 2007 @ 18.33 uur

 29. Ja.heel leuk,mogelijk zelfs leerzaam, die tentoonstelling maar waarom alleen in het Rijksmuseum, zijn er in dit landje geen andere musea of zijn er geen mensen buiten Amsterdam die ook geinteresseerd zouden kunnen zijn en niet de mogelijkheden (geld)hebben om naar Amsterdam af te reizen.N.b. de NRC is een Rotterdamse krant en toch naar Amsterdam, dat is stadverraad.

  Reactie door Joop Fontein — dinsdag 2 januari 2007 @ 18.41 uur

 30. @28 Cees Cadel:

  Ik kan me helemaal vinden in jouw betoog.

  Jaren geleden heb ik een boek gelezen van een Belgische journalist die een studie had gemaakt van de allerarmsten van Antwerpen, geconcentreerd in bepaalde volkswijken.

  Wat heel veel indruk op mij maakte was diens vaststelling dat deze mensen letterlijk opgesloten zaten (zitten!!) in hun levenswijze: hij noemde n.b. gevallen waar aangetoond kon worden dat de ellende en armoede zonder onderbreking was overgeerfd en kon worden teruggevoerd naar soms meer dan 200 jaar terug.
  Hij benadrukte ook dat deze mensen hem nogal eens imponeerden met hun onwrikbare, elementaire medemenselijkheid.

  Dat vastzitten in structuren: Eigenlijk niet eens zo verwonderlijk, met grote rijkdom is dat immers ook zo?!

  Verdeel en heers, deel in en scheid (eigenlijk automatisch het gevolg van de menselijke natuur als die zich ONGEREMD kan ontplooien): De machtigen valt zo vanzelf het – materieel – beste toe.

  Ik heb het op dit weblog als eens eerder gezegd: als gelovig christen kan ik mij heel goed vinden in het merendeel van de standpunten van de SP.

  Moge 2007 voor iedereen heel veel goeds brengen, met name voor diegenen die de afgelopen jaren veel tekort is gedaan.
  Het is dan ook gemakkelijker om vrede in je hart te krijgen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 2 januari 2007 @ 19.24 uur

 31. @24 Madelief,

  Natuurlijk is iedereen gelijk, als je voorbij de oppervlakte kijkt en geloofsovertuiging blijft er een persoon over met “emotie, gevoel en angsten”.

  Als iedereen naar de overeenkomsten zou kijken i.p.v de uiterlijke verschillen zouden we al half op weg zijn.

  Ik zeg wat ik voel, denk en heb ondergaan/doorstaan, Ik ben het niet met alles eens maar dat kun je dan ook lezen.
  Vaak weet ik hoe je van A naar D kunt gaan zonder via B en C te gaan, velen zullen dat TE simpel vinden …. en dat is het ook.Maar waarom moeilijk doen als het veel gemakkelijker kan?

  42 jaar worden over bijna 3 jaar is voor mij een mijlpaal ( kerstverhaal) aan de andere kant ben ik van plan ongeveer 100 jaar oud te worden. Ik denk wel dat 3x scheepsrecht is……

  Buiten de webmaster weet alleen Evert m’n achternaam (LB) dat vind ik meer dan genoeg.

  @Maan, waarom etaleer jij je achternaam en beroep hier op dit log? Wil je op deze manier klanten werven?

  Reactie door Lisette — dinsdag 2 januari 2007 @ 23.36 uur

 32. @31 Prima Lisette en een prachtig streven
  zodat je vast op goed resultaat kunt rekenen
  als je het rustig aan doet, voorzover moge-
  lijk. Welke Evert je bedoelt is ook voor mij
  niet belangrijk, want er komen er hier ver-
  schillende voorbij. Ook zie je dat mensen
  hun naam rood vermelden en er een link ach-
  ter plaatsen die maar zelden refereert aan
  een eigen weblog, maar linken naar een hun
  van pas komende weblog. Het kan je dus ge-
  beuren dat je een emailadres op zo’n weblog
  aanschrijft en de eigenaar ervan zelf geen
  enkele relatie met dit SP-log heeft of het
  zelfs maar op prijs stelt zo ‘gebruikt’ te
  worden, dit voor als je het nog niet wist!
  Mag ik toch hopen dat ‘jouw Evert een echte
  vent is van vlees en bloed’en niet iemands
  zoveelste ‘luchtpummeltje’…Altijd blijven
  lachen Lisette en de SPlendid ideas hier
  gewoon koesteren en helpen om met elkaar de
  samenleving wat socialer te krijgen en wat
  toeschiételijker te krijgen, al hoeft dát
  niet op ándermans gróndgebied te zijn, toch?
  De missie van de SP is niet een kansloze,
  integendeel die er er juist ook vóór de
  kanslozen onder ons. Ook jij getuigt weer
  steving in een wederopbouw te geloven een onvervalst optimisme te bezitten en dat dus
  primair te stellen en mocht ik intussen goed
  begrepen hebben dat je in het wijde schone
  noorden des lands je domicilie hebt dan wens
  ik je een helder uitzicht all over om je
  blikken op mens en samenleving mee te ver-
  ruimen…en je weet het toch wel hé, het le-
  ven zou pas beginnen bij 40 en ik moet zeg-
  gen, dat er véél waarheid in schuilt !
  Hoop ik toch dat ene Evert jou hier heel goed wegwijs weet te maken en wens ik jou dus veel plezier en beveilig jezelf flink,
  als het weer ‘schraal’ zou zijn, want tijde
  lijke overgevoeligheid is niet ondenkbaar,
  dus zuinig zijn op jezelf Lisette. Vr.gr. M.

  Reactie door Madelief — woensdag 3 januari 2007 @ 2.48 uur

 33. Ik weet dat Jan óók het NRC leest en dan zou Jan moeten weten dat het NRC nog niet zolang geleden, iets voor de verkiezingen, een redactioneel stuk heeft geplaatst, ik dacht op de economiebijlage, over armoede in Nederland mét dezelfde conclusie als het CDA Balkenende danwel de VVD heeft.
  Armoede is relatief en gezien de globalisering moeten de sociale uitkeringen nu eenmaal omlaag, hebben mensen de eigen verantwoordelijkheid en tenslotte de conclusie; de Nederlandse overheid kan niet overal voor ‘zorgen’.
  Zo de NRC een ‘objectieve’krant is misschien in het plaatsen van berichten is de redactie zoals ik meermaals in hún stukken meekrijg zeker van een VVD gehalte, óók m.b.t. het item Armoede in Nederland die ook zij ‘relatief’ noemen en onvermijdbaar in een globaliserende economie en wereld.
  Ik heb me toen zéér geergerd aan het artikel
  omdat blijkbaar de overheid wel heel goed kan zorgen met belastinggeld voor de 30% hoogste inkomens. Zij (leden van de redactie hebben voor zover ik weet nimmer voorgsteld hun hypotheekrenteaftrek, bijdrage kinderopvang etc… maar niet te innen omdat zij het niet nodig zouden hebben.
  De overheid kan immers niet overal voor zorgen toch?
  Dit wilde ik even toevoegen omdat ik niet weet m.b.t. dit geheel wat de NRC hiermee beoogt.

  Reactie door Henny — woensdag 3 januari 2007 @ 9.32 uur

 34. Lisette:Ik heb geen behoefte aan klanten.Mijn financieele analyses zijn goed genoeg om er redelijk van te leven.Voor mij is alles betrekkelijk.Ik geloof dat je hier op aarde gekomen bent om een taak te vervullen.Wij zijn leerling en leeraar tegelijk.Geestelijke waarden zijn belangrijker dan materieele.

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 3 januari 2007 @ 15.10 uur

 35. @34 Maan:

  “Geestelijke waarden zijn belangrijker dan materiele”,

  Helemaal met je eens, maar ik denk dat je het wel met me eens kunt zijn dat een dergelijke conclusie pas met een gerust gemoed kan worden getrokken als in de elementaire levensbehoeften is voorzien.
  Een samenleving die hiervoor ruimschoots de middelen bezit, heeft de morele plicht om dat voor iedereen mogelijk te maken.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 3 januari 2007 @ 18.07 uur

 36. @34 Maan Arkenbosch

  Ik lees met belangstelling je analyses hoor!
  Ik wacht de volgende weer af.
  Geestelijke waarden zijn niet belangrijker dan de materiele… we leven in deze materie. Wel kan je geestelijk de materiele waarde op juistheid inschatten. En die neemt vaak een te grote plaats in bij mensen. Dan komt de geestelijke waarde in gedrang. En dat levert een Aarde met mensen op die we hier voor ogen hebben… mistake op mistake.

  Reactie door Gloria — woensdag 3 januari 2007 @ 18.26 uur

 37. Posting 12 sorry, ik schreef nav. de gelijklopende interieur fotoserie. De tentoonstelling schraal is erg goed, speciaal voor die mensen die daar nooit mee in aanraking (willen) komen.
  Huishoudens die minder dan 150e/maand te besteden hebben mogen naar de voedselbank.
  Als je dan leest van mensen die 100x meer te besteden hebben dan is er toch wel iets mis in NL met dank aan CDA en paars.

  Reactie door nico — woensdag 3 januari 2007 @ 22.28 uur

 38. @32 Madelief,

  Ik ben niet iemand die snel opgeeft. We hebben een plan wat te doen in 2007. Mijn echtgenoot is sinds 3 wkn uit de ziekenwet en inmiddels zitten we alweer 3 wkn zonder uitkering. Schraalheid in nederland, we hebben geen plasma scherm in huis en geen leningen bij wehkamp niet eens een 06.

  We klagen het UWV aan laat hen onze schulden maar betalen. Probeer je maar voor te stellen om in 1,5 jaar tijd inmiddels nu 40 wkn geen uitkering te ontvangen van het UWV (ziekenwet wachten op ww), Achteraf betalen is een druppel op een gloeiende plaat huurschuld loopt op als je spaargeld er inmiddels doorheen is gedraaid.

  40 van de 88 wkn niks nakkes nada. STILL MAD AS HELL.

  @34 Maan,

  Ik geloof je ik vroeg het me alleen af, fijn voor je trouwens.

  Reactie door Lisette — woensdag 3 januari 2007 @ 23.11 uur

 39. @38 Lisette

  Als je maar niet denkt dat Zalm zijn admonistratie wel op orde heeft

  Reactie door Elsemie — donderdag 4 januari 2007 @ 1.19 uur

 40. Mijn vader heeft kanker. Heeft gewerkt en belasting betaald vanaf zijn 15e jaar.
  Hij moet nu 80 Euro zelf betalen van zijn AOW voor vervoer naar het ziekenhuis (30Km) voor bestraling van zijn hersenen (15 X) na 3 maanden van chemokuren.
  Moet ik nog meer zeggen?

  Ik denk dat deze regering liever had gezien dat hij maar dood ging. Immers, hij kost geld en is niet meer productief?
  Hem was beloofd dat hij goed verzorgd zou worden op zijn oude dag. Daar had je toch “verzekering” voor?
  Nou, Regering, ik betaal die 80 Euro wel.
  Dat is toch wat de bedoeling is met dit beleid? Triest. Diep triest. Dat u deze man met dit soort problemen DURFT op te zadelen.

  Reactie door MijnZus — donderdag 4 januari 2007 @ 1.28 uur

 41. 40 MijnZus

  Misschien is dat ook de bedoeling van wachtlijsten, want die bestaan nog steeds, dat mensen voor dat ze geholpen worden reeds overlijden, bespaart geld nietwaar!

  Reactie door e.krul — donderdag 4 januari 2007 @ 10.10 uur

 42. @39 Elsemie,

  Nee dan zou ik teveel verwachten ;)

  @40 MijnZus,

  Kweenie welke zorgverzekeraar je vader heeft maar er zijn er die dat wel vergoeden.
  Sterkte voor jou en je familie !

  Reactie door Lisette — donderdag 4 januari 2007 @ 10.36 uur

 43. @42 Lisette, de diverse toestanden die je
  beschrijft kom ik in mijn eigen omgeving ook
  tegen. Voorbeeld, omdat ik een leverfunktie-
  stoornis heb etc. werd mijn Plavix, na hel-
  en-donderbrieven(in ABN) wel door de Zorgver
  zekeraar vergoed, maar dit afgelopen jaar en
  nog twee maanden niet voor mijn man, die
  einde februari door omstandigheden een acute
  hartaanval kreeg. Zijn Plavix wordt niet ver
  goed met als argument, dat HIJ NIET overge-
  voelig is voor paracetamol. Reken even uit,
  28 st.voor 57,85 en dat voor 366 dagen lang.
  Hetzelfde medicijn Clopidogrel dat in zie-
  kenhuizen wordt gebruikt is daar kwa inkoop
  prijs goedkoper maar je kunt het daar niet
  bestellen voor desnoods 13 pakjes tegelijk,
  dat is een zaak van de Zorgverzekeraar die
  de ziekenfondspatiënt gaat selecteren op de
  door hun stellen voorwaarden. De cardioloog
  kan zich niet een ‘medisch’ leugentje om
  bestwil van de patiënt veroorloven, probeert
  ethisch te zijn, maar is met de patiënt van
  mening dat het op die manier onderscheid
  aanbrengen werkelijk te walgelijk is voor
  woorden. Nog nooit heb ik ook begrepen, waarom ook al 30 jaar terug, en nu nog (?),
  mensen met diabetes in het gezin, hooguit
  een vorm van dieetvoeding vergoed krijgen,
  maar zélf voor aanzienlijk veel extra kosten
  moeten opdraaien, als het bijv. ging om
  naalden etc.
  Soms denk ik ook, waarom eerst ‘stents’aan
  brengen bij hartpatiënten, en die dingetjes
  die kosten heel veel geld, waarom dan niet
  direct een bypass aangebracht…dan luister
  je en hoort dat een ziekenhuis maar een aan-
  tal van dat soort ingrijpende operaties kan
  opvoeren op het budget….en niet zelden is
  er voorrang voor mensen die hun levenlang
  als ketters hebben gerookt, ook de afgelopen
  jaar, terwijl de waarschuwingen op pakjes
  stonden of te lezen waren bij elke bushalte!
  Ze krijgen zelfs nog voorrang op de wacht-
  lijsten naar gelang hun maatschappelijke po-
  sitie daartoe belangrijke aanleiding toe zou
  geven….geen woord over het beláng van de
  sociale omstandigheden van zo iemand binnen
  de eigen familie/partners/relaties!
  Bij het aanspannen van een kort geding door
  de Vereniging van Cardiologie en zelfs in ‘n hoger beroep daarop, meent de rechter
  de Vereniging v.C. in het ongelijk te kunnen
  stellen. Vrouwe Justitia die niet over recht
  of onrecht gaat, maar over léven en dood…
  Wij, die openlijk de doodstraf afwijzen,
  worden gewaar in eigen omgeving dat je die
  doodstraf ook ánders uitdeelt aan mensen. Mensen die geen enkel kwaad op hun geweten hebben en vaak heel hard nodig zijn, daarin de Overheid en samenleving géld besparend
  omdat mensen niet meer 78 worden maar
  93, overleven nu zelfs het eigen voorge-
  slacht niet en hebben geen rustige oude dag
  maar een levensavond vol stress.
  Dat is dan al heel verontrustend als ver-
  schijnsel, maar dan er ook nog niets aan kun
  nen doen dat het gewoon niet meer te betálen
  is door de minstvermogenden.
  Ja dan vraag ik me regelmatig af wát Hans
  Wiegel daar aan de top deed in zijn funktie
  van Voorzitter Zorgverzekeraars Nederland.
  Verbijsterd ben je dan elke keer opnieuw
  als je Hans Wiegel Parlement en Politiek
  vermeld ziet met zoveel funkties, dat onmo-
  gelijke alle stukken naar behoren bestudeerd
  kunnen zijn en net zo min dat je dan ziet
  dat ook de studie ‘rechten’ niet voltooid is
  geworden! Als het visitiekaartje van deze
  vereniging nog steeds rondsjouwt met dikke
  cigaren en ongetwijfeld geweten heeft ook
  zijn omgeving te hebben doen meeroken, dan
  huiver ik voor degenen die hem voorgedragen
  hebben voor imposante onderscheidingen, die
  mij dus nu geheel niets zeggen als je je
  probeert in te denken hoé hij zijn huiswerk
  voor Nederland moet hebben gemaakt, en één
  van de eerste schertsfiguren binnen de poli-
  tiek was, die toen al zijn one-liners over
  het voetlicht bracht en nog enkele jaartjes
  (2?) in een vraaggesprek stelde géén compu-
  ter te hebben.Als zelfs de hoogsteOverheids
  funktionarissen geen benul van Internet heb/
  ben/hadden of een gsm kunnen hanteren, dan
  vraag je af hoe armetierig hun bijscholing
  door ook hen zelf werd aangepakt, daar waar
  iedereen zijn vakliteratuur moet bijhouden
  of de laatste vakbijscholing dienen te volgen. Ja ik zie graag mensen, die die kan-
  sen ruimschoots kregen, zich beter bezig te
  houden met weinig zaken en die goed doen,
  dan een hele waslijst toveren, waarvan je op
  je klompen kunt uitrekenen dat e.e.a. onmo-
  gelijk ‘grondig’ kan zijn aangepakt én bijge
  houden, incl. bijv. een Wet Rampenplannen
  1981 na 25 jaar bleek onvoldoende ‘bij’ge-
  houden te zijn. Teveel wat voor verantwoorde
  lijkheid van gepasseerde Kabinetten gerekend
  dient te worden en met zoveel is blijven sud
  deren met minstens zoveel animo als de cohe-
  sie en chemie diebij ‘sportaktiviteiten’aan
  de dag werd gelegd. Zoenen, flink veel zoenen en nu het verdriet van de bevolking
  nog ff afzoenen, of zijn de Nieuwjaarsrecep-
  ties al weer allemaal achter de rug?
  Grote zorgen stapelen zich op en het is een
  te snel oordeel om de omzet van luxe artike-
  len te verwijzen naar ‘de klagende minder-
  heden, die het zo slecht nog niet zouden
  hebben’. Die zie je hooguit nog op rommel-
  markten, bazaars, in de uitverkoop hun spul
  halen en naar de Voedselbank gaan: ja zeker
  een schraal weertje vandaag ondanks een bui-
  tentemperatuur van 9 graden!
  Ook familie van mij heeft de armoed, de tyfus gekend in de beginjaren van 1600 en
  ook toen werd men niet allemaal oud en had
  elk gezin doden te betreuren aan babies,
  kinderen, kostwinners, dood in het kraambed,
  en handwerkslieden verdienden er een boter-
  ham aan, en vele man zorgden écht voor vrouw
  en kinderen van hun broer als die kwam te
  overlijden. Ook mannen, die noodgedwongen de
  eigen kinderen in het weeshuis moesten bren-
  gen of er een bruid konden vinden die na het
  overlijden van de kostwinner er ook de eigen
  kinderen moest brengen. Barre tijden gaan aan je voorbij als je je eigen genealogie
  uitzoekt tot 500 jaar terug!
  De overeenkomsten met hiér en nú zijn soms
  te schrijnend om op papier te zetten, maar
  het signaal moet door gaan klinken. Veel
  mensen wordt hun eigen waardigheid heel lang
  zaam afgepakt, en worden bevoogd op een mens
  onterende wijze en geen keuze hebben in de
  eigen omstandigheden die hen aan lager wal
  brachten door ziekte, ongeluk, gebrek aan
  goed, fatsoenlijk werk om zich te bedruipen
  en daarmee bedoelen ze dan van oudsher dat
  kleine beetje JUS over de stamppot aardappel
  puree! De Zorgverzekeraars dienen dus met
  voorrang te worden ‘aangepakt’.

  Reactie door Madelief — donderdag 4 januari 2007 @ 12.40 uur

 44. @Madelief,

  We hadden eerst oz als zorgverzekeraar maar zijn na zoeken uiteindelijk bij menzis (collectief FNV) terecht gekomen reiskosten worden hier wel vergoed bij oz niet en als mijn INR te hoog is word VIT K ook vergoed en bij oz ook niet. Naalden e.d worden bij allebei vergoed vallen die trouwens niet onder AWBZ ? ik heb ze nog nooit hoeven betalen.Alhoewel.. toen ik 11 was moesten we bijbetalen dat was een bedrag van ongeveer 10 gulden op 100 spuiten plus naalden.Dat is inmiddels ook al 27 jr geleden tegenwoordig heb ik 2 pennen en hoeft alleen de ampul en de naald verwisseld te worden.

  Safe to say dat het nieuwe zorgstelsel sux er zit zoveel verschil tussen wat de ene doet en de andere laat dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
  Het beste kun je dan ook met specefieke vragen rechtstreeks bellen.

  Ik ga achter het UWV aan met een advocaat ze brengen mijn gezondheid in gevaar.Het stikt daar van de artsen die zouden moeten weten dat stress op zn zachts gezegt ongezond is voor een diabeet (voor iedereen trouwens) Maar door stress en adrenaline komt er glucagon vrij uit de lever deze laat mn blds naar ongekende hoogten schieten naar b.v 32 en hoger terwijl ze eigenlijk tussen de 4-8 moeten zitten dan moet je bijspuiten en net als je denkt yess blds 12 wel te hoog maar OK dan zakt hij weer te diep naar een blds van 1.5 of lager.

  *&^$#&^* UWV

  Reactie door Lisette — donderdag 4 januari 2007 @ 20.30 uur

 45. @44 Wenste ik toch van al die details flink
  verstand te hebben, maar weet dat buitentem-peratuurverschillen mensen al flink uit ba-
  lans kunnen brengen en onderschat dus geheel
  niet wat stress op het lijf kan uithalen.
  Een tekort of een teveel, het kan je buiten
  bewustzijn doen raken en moet dus goed be-
  waakt worden. Voor jezelf dus alleen de prio
  riteiten in je leven aandacht geven, want de
  rest is niet belangrijk, irritant, en niet
  zelden arrogant van buitenaf.
  Sommige mensen ontwikkelen pas begrip als ze
  zelf een sneetje in een vinger opliepen en
  dan pas begrijpen dat vingertoppen buitenge-
  woon gevoelig zijn, álles wat meer is dan dat kunnen ze vaak niet aan en ik zag mensen
  al tot mijn verbazing reageren met: “Ik ben
  blij dat ik dát (de klacht/ongerief/pech van
  die ánder)niet heb”, dan hoor je dat op een
  receptie en denkt dat er nog wel wat aan toe
  gevoegd gaat worden als: ‘wat afschuwelijk
  voor je/jullie…etc’, maar ze komen vaak niet verder dan: ‘ik ga nog een drankje halen, zal ik voor jou ook wat meenemen?’
  Dit is een veel tegengekomen cliché, ook op
  verjaardagen of in winkels en dit soort uit-
  latingen doen ook mensen van wie je, als je
  ze mocht kennen, dat gewoon niét voor kunt
  stellen. Sterkte Lisette, zet je schrap en
  houd je calorieverbruik maar goed in de ga-
  ten, dat is de helft van je conditie….en
  natuurlijk…je niét kwaad laten maken!
  Fijne avond, groet Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 5 januari 2007 @ 17.48 uur

 46. T.a.v.de topic “Schraal” mag nog het volgende dienen;
  Het ineenklappen van de huizenmarkt in de VS heeft meer impact, als euforische goeroes op de effectenbeurzen denken.In zeer korte tijd zijn de grondstoffenmarkten in elkaar aan het klappen.Ofschoon nog niet echt sprake is van een domino-effect, is het oppassen geblazen.Het haperen van de Chineesche en Aziatische export moter kan de financieele markten, vooral in Azie zenuwachtig maken.De Centrale banken in Azie krijgen steeds meer invloed,t.a.v.valuta,intrest en het psychologisch effect op de economie.Feit is dat economische bloei niet lang gebouwd kan worden op drukpers valuta ($)en schulden.
  Ons kikkerlandje heeft weinig invloed op deze globale krachten.Voor de E.U. komt daar nog bij dat zij 10 armlastige (nieuwe)lidstaten naar binnen heeft gehaald.De toekomstige koopkracht verwachtingen voor Jan Modaal en Piet Minima blijven zorgelijk.
  Een kabinet CDA/PvdA/C.U.krijgt het niet gemakkelijk.Het is de vraag of Wouter Bos voldoende de belangen van die mensen,welke het financieel niet gemakkelijk
  hebben wel voldoende verdedigd. Gevreest moet worden dat Wouter, met veel P.R.tam-tam enkele kruimels uitdeeld.Als dat voor de Statenverkiezingen duidelijk gemaakt kan worden, door de SP,welke feitelijk door het CDA met minachting is behandeld,tijdens de voor-coalitie besprekingen,dan zijn de vooruitzichten voor Jan, goed.Wellicht,kan hij dan, nog meer 1e prijzen in de wacht slepen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 5 januari 2007 @ 19.57 uur