Even voorstellen: Ronald van Raak

vrijdag 22 december 2006 :: 16.34 uur

Van 9 naar 25 zetels, dat zijn een hoop nieuwe gezichten in de Kamer voor de SP. De komende weken stellen we ze één voor één aan je voor.

Ronald van Raak

Vandaag Ronald van Raak. Luister hieronder naar het gesprek dat ik met hem had. Je kunt het ook downloaden.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

29 Comments

29 reacties

 1. Helemaal oké die Ronald!

  Reactie door e.krul — vrijdag 22 december 2006 @ 16.49 uur

 2. Goed je best gaan doen. Zet de boel maar mooi op zijn kop.

  Reactie door Harry Scheltema — vrijdag 22 december 2006 @ 17.42 uur

 3. Dat is toch de oprichter van die REPUBLIKEINSE PARTIJ die het Koningshuis “nu even niet” meer een prioriteit vindt? Hoe makkelijk is het om je principes opzij te zetten voor de goede zaak en ja,het pluche is zacht…….

  Reactie door Cicero — vrijdag 22 december 2006 @ 17.51 uur

 4. ‘k Heb Ronald twee keer zien optreden op tv en dat deed tie perfect.
  Ga zo door Ronald…

  Reactie door Pool — vrijdag 22 december 2006 @ 19.33 uur

 5. Gave gast, superintelligent.
  Af en toe is hij misschien iets te impulsief en reageert dus soms voordat hij heeft nagedacht, maar wat mij betreft is hij de kroonprins van de SP.

  Reactie door kaatje — vrijdag 22 december 2006 @ 20.21 uur

 6. Nou Ronald, moeilijke vragen stelt J.M.
  op jouw stelling: ik ben verliefd geworden op de SP. Waarom vraagt J.M.?? hij vraagt weer naar de bekende weg. Op de eerlijkheid
  en betrouwbaarheid van de SP. daar ben jij natuurlijk verliefd op geworden. Welkom!

  Reactie door Beppie — vrijdag 22 december 2006 @ 20.26 uur

 7. Wat een preachtige combinatie: een ‘filosoof- historicus- onderwijzer- onderzoeker’ zit nu in de tweede kamer en dan helemaal thuis bij de SP fractie. Het levert ontzetend veel trots om door zulke mensen vertegenwoordigd te zijn. Hartelijk gefeliciteerd.

  Nu dat Ronald van Raak in de tweede kamer zit moeten de rechtse dames en heren nog voorzichtigere op hun tenen gaan lopen. Want ze kunnen aan de scherpe filosofische lens van Ronald Van raak niet zomaar ontsnappen. Er is nog 25 keer zoveel hoop voor de democratie.

  Reactie door khosrow — vrijdag 22 december 2006 @ 20.48 uur

 8. PRACHTIG.

  Reactie door khosrow — vrijdag 22 december 2006 @ 20.49 uur

 9. Hij lijkt me slim en komt enthousiast en symphatiek over. Ik wens hem veel succes in de Kamer !

  Reactie door simbro — vrijdag 22 december 2006 @ 20.59 uur

 10. 3. Wat een intens zielige opmerking.
  Als Ronald zou willen zou hij tonnen kunnen verdienen. Hij wil zich met hart en nieren inzetten voor een beter Nederland.
  Laten we er maar vanuit gaan dat je niet beter weet.

  Reactie door kaatje — vrijdag 22 december 2006 @ 21.07 uur

 11. De eerste keer dat ik Ronald van Raak namens de SP het woord hoorde en zag voeren in een televisieoptreden viel mij vooral zijn adremheid, schranderheid en intelligentie op.
  Hij gaat op een authentieke en enthousiaste manier met kritiek van opponenten om, althans hij zet daar een fabuleuze non-verbale houding tegenover en weet deze ook van een adequate repliek te dienen
  Een houding van ‘ik weet allang wat je tegenwerpingen zijn’, bijna alsof het hem in de kaart speelt. Vaak voordat de ander is uitgesproken weet hij al wat of deze bedoeld, waar deze heen wil. Hij lijkt er van te genieten, hij begrijpt het politieke spel.
  Daarnaast is hij ook écht wezenlijk geïnteresseerd in deze tegenwerpingen, dit is een filosoof eigen. Hij weet daarnaast heel goed zaken binnen de juiste context te plaatsen én te relativeren. Zijn stem gebruikt hij goed. Verlegt de intonatie op het juiste moment.
  All together komt hij mij heel idealistisch, krachtig als debater en bevlogen over. Wat mij betreft een waardevolle exponent van het gedachtengoed van de SP.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 22 december 2006 @ 22.03 uur

 12. Ronald, mijn favoriet. Met zijn intelligente sociale filosofische moraal is het een man naar mijn hart. (Niet dat ik de anderen wil afvallen want voor Jan voel ik hetzelfde maar dat kun je blijkbaar toch voor meerderen voelen.) Ik herken me in hem, hoe raar dat ook is om te zeggen maar het is zo en daarom mag ik hem. Ik verheug me erop hem op tv te zien. Jammer dattie getrouwd is…Ik ben net gescheiden…zucht…;)
  Mijn vader was ook vrachtwagenchauffeur trouwes.
  Ik hoop je nog veel te zien en te horen…Ik ben nu al benieuwd naar de reacties en gezichten van andere kamerleden op zijn argumenten, hihi.

  Succes Ronald

  Reactie door Ingeborg vv — vrijdag 22 december 2006 @ 22.13 uur

 13. Ja Wattenstaafje zo heb je het mooi gezegd. Hij is goed hè! (nou maar hopen dattie door deze complimenten niet overmoedig of overenthousiast gaat worden…Ronald niet doen, zoals je nu doet is goed…:)

  Reactie door Ingeborg vv — vrijdag 22 december 2006 @ 22.17 uur

 14. Ik heb op Ronald gestemd, zoals ik al had aangekondigd. Prettige bijkomstigheid is, dat dat tevens een SP-stem was.

  Off-Topic:
  Wattenstaafie, mail me eens, als je wil.

  Reactie door Wilbert — vrijdag 22 december 2006 @ 23.41 uur

 15. Is een intelligente jongen, die Roanald.

  Reactie door Tim — vrijdag 22 december 2006 @ 23.56 uur

 16. Ronald, dus.

  Reactie door Tim — vrijdag 22 december 2006 @ 23.56 uur

 17. Ik heb ook op Ronald gestemd. Wat mij betreft de kroonprins van de SP.

  Reactie door Bart — zaterdag 23 december 2006 @ 0.49 uur

 18. Doe uw best jongeman

  Reactie door Vic — zaterdag 23 december 2006 @ 10.04 uur

 19. kritisch,relativerend,jong en realistisch
  succes Ronald.

  Reactie door che — zaterdag 23 december 2006 @ 11.17 uur

 20. Ik vind Ronald van Raak ook een goede, vooral zijn opiniestukken die regelmatig voorbijkomen in de NRC en Volkskrant. Bij Nova echter vond ik hem niet zo goed. Toen was hij met Freek de Jonge in debat, die trouwens ook slecht op dreef was. Het was echt niveau borrelpraat, sorry dat ik het zeg. Het verbaasde mij zeer. Dus Ronald, werk aan je debattechnieken, dan kom je er wel!

  Reactie door Ellen — zaterdag 23 december 2006 @ 17.47 uur

 21. Helemaal okée perfect superintelligent
  impulsief scherp slim sympathiek
  intelligent sociaal filosofisch moralistisch idealistisch
  kritisch,relativerend,jong,realistisch
  authentiek enthousiast waardevol
  fabuleus non-verbaal adrem schrander
  jammer datik getrouwd ben…Ik ben niet gescheiden…zucht…hihi.

  Reactie door FIFI — zaterdag 23 december 2006 @ 17.49 uur

 22. Zijn ouders en eigenlijk wij ook mogen op hem trots zijn. Hij is een reflectie van zijn opvoeding en ook de SP stemmers. Is het jullie opgevallen dat in dat in dat foto zijn glimlach en gezichtsexpressie lijkt veel op Jan Marijnissen?

  Reactie door khosrow — zaterdag 23 december 2006 @ 18.40 uur

 23. Beste Ronald fans, kom eens met een enkel oorspronkelijk en wezenlijk idee van jullie favoriet. Dit interview toont slechts dat deze jongen nog veel te jong is om een bestuurder te zijn.

  Reactie door anti — zaterdag 23 december 2006 @ 20.18 uur

 24. @22 anti

  Hoe jou te overtuigen antipode?
  Hoe jou tot andere inzichten te bewegen?
  Maakt niet uit, tégen zul je hoe dan ook toch zijn. What’s in a name…

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 23 december 2006 @ 21.57 uur

 25. Helemaal eens met @20. Debat-techniek (of het gebrek er aan)was bij NOVA tenenkrommend. Hier ligt echt een verbeterpunt. Waarschijnlijk buitelen van Raaks gedachen over elkaar heen, zo lijkt het althans als Ronald de media te woord staat. Verer niets dat lof!

  Reactie door dirk — zondag 24 december 2006 @ 14.49 uur

 26. Een fijne kerst,

  Voor jullie allemaal!

  Met alle waardering en respect,

  Jerome Huijbregsen

  Reactie door Jerome Huijbregsen — maandag 25 december 2006 @ 16.04 uur

 27. Ronald van Raak is een kerel naar m’n hart! Ik heb dan ook op hem gestemd! Daar zal rechts een heeele zware dobber aan gaan krijgen!

  Reactie door J3roen — donderdag 28 december 2006 @ 17.42 uur

 28. Ronald en Jan, jammer dat er zo kort gesproken wordt over de Antillen. Je hebt het wel over zo’n 250.000 NEDERLANDERS (ruw geschat) en weten jullie wel hoeveel Antilianen en Arubanen er in Nederland wonen. In Rotterdam; Dordrecht en Tilburg tienduizenden en ook nog in andere steden/dorpen. MAAR WAT ERGER IS, een TOTAAL VERKEERDE voorstelling van zaken: De Antiliaanse regering heeft al jaren weldegelijk maatregelen genomen om overheidskosten te sparen en meer geld in kas te krijgen. Achterstallige belastinggelden effecient terugvorderen en niet noodzakelijke overheidsmensen op wachtgeld zetten, zijn een paar voorbeelden. Nederland is degene die zich keer op keer niet aan beloftes houdt, ondanks toezeggingen door de Europese Monetaire Unie en Internationale Monetaire Unie. De Antillen waren ooit welvarend, maar sinds de oprichting van het Statuur in de jaren vijftig is het criteria Gelijkwaardige Partner in het Koninkrijk nooit echt van de grond gekomen en ging het bergafwaarts. Er wordt alleen over gepraat, bla bla bla. Ik spreek niet tegen dat er corruptie in het Bestuur bestaat en dat er onnodig veel geld in het onderzoekscircuit blijft hangen in bijv. Onderwijs, Zorg, Milieu en bij grote bedrijven, maar daar doet Nederland ‘vrolijk’ aan mee hoor! En noem Antilianen en Arubanen geen allochtonen. Het zijn Nederlanders en gezien het koloniale verleden van Nederland en hun van geboorte Nederlandse Nationaliteit weegt dit zwaar voor hen. Dat is toch wel te begrijpen…? Denk er daar eens over na. En oh, ja toen in de Antillen het referendum gehouden werd over de staatkundige toekomst van hun eilanden, vond (toenmalig)minister van Koninkszaken Thom de Graaff het belangrijker om zich druk te maken om zijn stokpaardje “de gekozen burgemeester”. Waar slaat dat op!!! Ronald, ik spreek echt de hoop dat de Antilianen serieus neemt en je meer in de feiten verdiept en niet andere ‘deskundigen’ napraat. Succes in de Tweede Kamer en het ga je goed!!! Groetjes van een SP-lid uit Tilburg.

  Reactie door Angelique Crestian — donderdag 11 januari 2007 @ 15.27 uur

 29. wij hebben samen op school in Hilvarenbeek gezeten ,ik vond je toen al een spontane jongen.Veel succes in de Tweede kamer!

  Reactie door Karin Goossens — maandag 8 oktober 2007 @ 10.23 uur