Eén keer stemmen, vier keer prijs

vrijdag 03 november 2006 :: 13.51 uur

Column voor de verkiezingen
Telegraaf, 3 november 2006

Hebt u ook het gevoel dat u op 22 november méér wilt dan Wouter Bos of Jan Peter Balkenende een baan voor de komende vier jaar te bezorgen? Vindt u ook dat verkiezingen méér zijn dan een banenmarkt voor kandidaat-premiers? Dan denken wij er hetzelfde over.

Natuurlijk maakt het uit wie er straks minister-president wordt. Maar we moeten dat niet overdrijven. Veel belangrijker is welke coalitie ons gaat regeren. Gaan VVD en CDA door? Gaat Bos het met Balkenende doen? Of krijgt een sociale coalitie de kans om Nederland beter te maken? Dat laatste is volgens De Telegraaf de voorkeur van de meeste Nederlanders – en ook de coalitie waar ik nu alweer een jaar of twee voor pleit. Niet omdat die ideaal is, wel omdat ik denk dat zo’n regering nu het beste voor ons land is. Beter dan een nog harder en liberaler beleid met CDA en VVD. En zeker beter dan gaan pappen en nathouden, wat gebeurt als de PvdA het met het CDA gaat doen. Dat vinden de meeste Nederlanders helemaal niks – en daar ben ik het erg mee eens.

Ik ben blij dat het economisch weer beter gaat. Nu moeten we zorgen dat iedereen kan meeprofiteren. Nu horen we het beter te maken voor ouderen, die de afgelopen jaren wel veel tekort zijn gekomen, zeker als ze in verzorgings- en verpleeghuizen hun laatste dagen moeten slijten. Nu moeten we ons inzetten voor jongeren in het vmbo, die uitvallen in het beroepsonderwijs voordat ze een diploma hebben en daarmee de kans missen op een degelijke baan. Nu is het onze taak om chronisch zieken en gehandicapten te helpen, die de regering wel erg zwaar gestraft heeft voor hun ziekte met invoering van de discriminerende no-claim. Nu is het fatsoenlijk om werknemers beter te gaan belonen, omdat zij er in de afgelopen jaren niet op vooruit zijn gegaan, terwijl de mensen aan de top zich schandalig mochten verrijken en de gouden handdrukken je om de oren vlogen, in het bedrijfsleven, maar ook in de top van de ziekenhuizen en de woningcorporaties. Daar moeten we nu ook iets aan veranderen. Het moet uit zijn met de graai- en grijpcultuur aan de top.

Ik wil gaan meeregeren om te kunnen investeren in kleinschalige verpleeg- en verzorgingshuizen in de wijk, waar het goed toeven is. Ik wil gaan investeren in de ombouw van grootschalige leerfabrieken naar overzichtelijke scholen, waarin leerlingen weer een naam hebben en waar leraren weer voor de klas willen staan in plaats van te verkassen naar het steeds meer uitdijende management. Ik wil dat onze woningcorporaties weer echt van ons worden – en dus huizen bouwen die we nodig hebben, in plaats van geld oppotten en vooral bouwen voor mensen met veel geld. Ik wil het openbaar vervoer bij de tijd brengen, en om te beginnen door 65+’ers en kinderen onder de twaalf in de daluren gratis in de bus, tram, trein en metro te laten. Dan hoeven er geen lege bussen en treinstellen rond te rijden en kunnen opa’s en oma’s wat vaker met hun kleinkinderen op stap.

Over dit soort concrete kwesties gaat het écht, op 22 november. Wie ons land als premier mag gaan leiden, vind ik veel minder belangrijk dan waarnaar toe de komende regering ons land wil leiden. Laten we ons dus niet zo druk maken om wie er in het Torentje komt, maar hoe het de gewone man en vrouw zal vergaan. Ik ben er eerlijk over: ik wil graag zoveel mogelijk stemmen en zoveel mogelijk invloed om dit land beter en socialer te maken. Natuurlijk moet dat samen met andere partijen – maar ik ben zo onbescheiden om te denken dat onze inbreng daarbij heel verfrissend zal zijn. En dat lijken veel mensen met me eens te zijn. U hebt het op 22 november voor het zeggen en daar heb ik alle vertrouwen in. Als u mij vraagt wat u opschiet te stemmen op mijn partij, dan zeg ik u dat u met één stem de SP groot kunt maken, de PvdA links kan houden, de VVD naar huis kunt sturen en Balkenende-4 kan verhinderen. Eén stem, vier prijzen. En een stem waar u over vier jaar zeker géén spijt zult hebben.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

150 Comments

150 reacties

 1. 4 keer prijs!!!!!Dat belooft dan eindelijk het zoet na al dat verzuur……………

  Alvast Gefeliciteerd!!!!!!!!!!!HUP JAN ,HUP

  Reactie door Angela — vrijdag 3 november 2006 @ 14.07 uur

 2. Nu al heb ik geen spijt om de SP te kiezen, hoe de uitslag zal zijn.
  Maar ik heb een sterk gevoel dat wij een klinkklare overwinning zullen halen.
  En dan doe ik er nog een prijs bij, namelijk het gevoel.
  Voor mij dus 5 prijzen!

  En de SOCIALISTISCHE PARTIJ voor de toekomst.
  Lijst 4

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 3 november 2006 @ 14.08 uur

 3. Toch vraag ik me af, of je geen 4 keer prijs hebt, en 1 troostprijs. Want hoe groot de SP ook word deze verkiezing, er zijn partijen die groter zijn (CDA en Pvda) en daarvan moet ik eerst nog zien of die een coalitie aan willen gaan met SP. Afgezien van wat er gezegd is, en wat mensen gehoord hebben, zit er nou serieus toekomst in een Pvda-SP-GL coalitie?

  ik moet het nog maar zien

  Reactie door David Harms — vrijdag 3 november 2006 @ 14.15 uur

 4. Edit:

  Dat neemt niet weg, dat een zeer grote overwinning van de SP een topprestatie zal zijn, wat er ook voor coalitie gevormd gaat worden.

  Reactie door David Harms — vrijdag 3 november 2006 @ 14.16 uur

 5. Ik stem voor de zoveelste keer gewoon SP natuurlijk!

  Wat me opvalt is dat de verkiezingen om het CDA of PVDA zouden gaan. Net een opiniepeiling uitnodiging gekregen van M.de. Hond, en ook die ging eigenlijk alleen over deze 2 partijen, met zeer moeilijke antwoord mogelijkheden. Erg jammer vind ik dit.

  Reactie door Redstar — vrijdag 3 november 2006 @ 14.18 uur

 6. Aan de technische dienst van de SP: Ik heb net meegedaan aan die fantastische viral campagne van jullie. Maar nu krijg ik dus om de 5 minuten een mail met de tekst die ik ook al in in de sms op mijn telefoon had gekregen: “Beste Jort, je moet me ff helpen.
  Kies NU SP voor een menselijker en socialer Nederland.
  Groeten, Jan Marijnissen”. Ik zit nu al op de 7 e-mailtjes. Begint verdacht veel op spam te lijken. Ik stem tegen spam.

  Reactie door Jort — vrijdag 3 november 2006 @ 14.23 uur

 7. Even ter ‘verfrissing’: Lees eens wat Charles Groenhuijsen te melden heeft in zijn column op planet.nl: http://www.planet.nl/planet/show/id=2696444/contentid=773871/sc=cf47a6

  Met zijn weerzinwekkende Amerikanofiele opiniestukjes is hij op zijn manier ook onbedoeld reclame aan het maken voor een uitgesproken stem (Zeg SP danwel VVD).

  Of ben ik de enige die telkens weer met afgrijzen de columns van deze (god zij dank) net-niet-journaalpresentator leest?

  Reactie door Martijn — vrijdag 3 november 2006 @ 14.46 uur

 8. Hoe zou de gemiddelde Telegraaflezer tegen de column van Jan aankijken? Zoiets van : “wat mot die rooie hier? Ik werk “keihard” ( de Telegraaf brievenschrijvers werken altijd keihard, niet gewoon, maar keihard) en dan zal mijn zuur verdiende geld naar al die uitkeringstrekkers gaan? Dacht ut nieeet.
  Of stigmatiseer ik nu een beetje?

  Reactie door Gandalf — vrijdag 3 november 2006 @ 14.47 uur

 9. Altijd CDA gestemd..NU SP !!! Veel socialer..

  Reactie door eric — vrijdag 3 november 2006 @ 15.20 uur

 10. Gandalf je ziet het goed jouw beeld klopt..normale mensen werken en inderdaad heel grappig..er zit een lijn in : hoe hoger het inkomen hoe harder men werkt..(dus niet)
  Moet je maar eens goed luisteren naar al deze megaverdieners..eerste wat ze zeggen..bijv.Madonna..zegt altijd dat ze KEIHARD werkt..en topmanagers en vetbetaalde artiesten etc etc…In de eerste plaats zeggen ze dan is het KEIHARD werken..zangers bijvoorbeeld of slappe artiesten…keihard gewerkt..Bouwvakkers doen namelijk niets..begrijp je wel..en beeld is dan dat uitkeringstrekkers al helemaal de hele godganse dag op de bank liggen en ik maar keihard werken zeggen ze dan..Je ziet het goed Gandalf. Als mensen zeggen keihard werken…doen ze dus niet veel en innen teveel salaris..ezelsbruggetje

  Reactie door eric — vrijdag 3 november 2006 @ 15.26 uur

 11. Fraaier dan fraai is deze column geworden,
  met een schitterende insteek waar het de to-
  taal analyse betreft.
  Deze dienstbare ‘leider’ heeft het fantastisch verwoord.

  Dat stukje betekent voor mij Bingo, de bevestiging van gedachten uiteindelijk hele-
  maal beantwoord.

  Echt meelevenden gaan er ook voor, juist om
  de formulering van het gehéél.

  Inderdaad, het betekent een indirect zélf
  wégcijferen, niet hoe en door wie het ge-
  beuren zal, deze broodnodige bijstelling van
  verworden normen en verworden waarden, maar
  dát het hele systeem wordt aangepakt en door
  gelicht en zo lang een Kamer te weinig info
  krijgt en/of antwoorden is er maar één voor
  de hand liggende oplossing: de race hollen
  naar een totaal vernieuwend, roodbloed
  serieus Kabinet. Stilstand is achteruitgang,
  het wordt haast maken terwille van de nu ontstane kommer en kwel! Het inzicht heeft
  de SP zeker, en weet ook exact wáár het aan
  hapert. Nu nog de juiste coalitie, die de
  juiste mens op de juiste plaats weet te pro-
  fileren, zo, dat de kiezer weer nachten kan
  doorslapen in het vertrouwen, dat er juist
  met zijn stem gehándeld wordt en niét gemar-
  chandeerd. Dát gaat goedkomen na nog maar
  19 slapeloze nachten voor honderdduizenden!
  Hélp hén stémmen.

  Tja en in mijn dorp mag men ‘overal’ stemmen
  en mijn hartewens een mobiel stembureau is er intussen ook! Wat wil ik nog meer?

  Dik 30 zetels, dan weet je dat de mensen in
  het land de inzet van de SP gezien én begre-
  pen hebben en met een volmondig JA IK WIL SP
  zullen be-ámen!

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 november 2006 @ 16.04 uur

 12. Het gaat er volgens mij alléén nog maar om dat we weer een betrouwbare regering krijgen
  waar wij op kunnen bouwen en die het beste met iedereen voor heeft. Dat is er maar één en dat is de SP. Succes!!!!!

  Reactie door Beppie — vrijdag 3 november 2006 @ 16.04 uur

 13. Ik kreeg net een smsje dat ik een wasmachine, een tosti-ijzer, een pannenset en een grote doos Pampers gewonnen had.
  Ik vind het een leuke actie 1X stemmen 4X prijs, doen mensen het is hartstikke leuk.

  Reactie door Pool — vrijdag 3 november 2006 @ 16.05 uur

 14. Op naar een land zonder VVD, waar eerlijk heerlijk is en je belasting durft te betalen, omdat je weet dat het verantwoord wordt besteed. Jan mijn vertrouwen heb je.

  Reactie door Ruud van der Kroft — vrijdag 3 november 2006 @ 16.09 uur

 15. http://www.youtube.com/watch?v=ps1_Vn17lKA

  kijk hier maar eens, de kwaliteit is wat minder maar de boodschap niet.

  Reactie door de_gewone_man — vrijdag 3 november 2006 @ 16.36 uur

 16. Betse Jan ik gun je heel veel kamer zetels dat staat buiten kijf. Maar hoe denk jij SP gestel dat je regeringsverantwoordelijkheid krijgt het beeld van eerlijk delen in al die compromissen die dan moet sluiten overeind te houden? Zoals je weet wordt de huidige regeer systematiek (beleid) voor een groot deel toch nog steeds bepaald door een zeer klein clubje regenten in de wel bekende achterkamertjes van het Cathuis en omgeving.

  Reactie door Pieter Mavic — vrijdag 3 november 2006 @ 16.41 uur

 17. Twijfelaar twijfelt niet langer, hij gaat definitief SP stemmen!
  Het feit dat ik nu al een kleine 2 jaar op dit forum “meedoe” was natuurlijk al ingegeven door mijn enorme ergernis en onvrede met het regeringsbeleid van de kabinetten van JPB, maar een drietal gebeurtenissen hebben me helemaal over de streep getrokken:

  Het zorgstelsel, met plaatsvervangende schaamte incasseer ik elke maand tientallen euro’s voordeel. Ik en vele anderen met een goede baan hadden die echt niet nodig.
  De meer realistische kijk op de renteaftrek in het programma van de SP, ook in huizen van twee, drie of zelfs vier ton wonen gewone loonslaven die je niet bankroet en dakloos kunt laten worden.
  De stemgarantie van JM, van een stem op de SP heb je vier jaar lang geen spijt. Zo is het maar net, ik “win” altijd met deze verkiezingen. Of een links kabinet, Of een namens mij gevoerde oppositie van een goed niveau.

  Ik heb goede hoop op een goede afloop. Ik zie het zelfs bij mijn ouders, gepensioneerden die het aan niets ontbreekt en hun hele leven cda gestemd hebben, ze zijn het beu om te zien dat de maatschappij waar ze vanaf de jaren 50 aan meegebouwd hebben verwordt tot een vvd paradijs. Misschien stemmen ze ook nog wel sp :)

  Reactie door twijfelaar — vrijdag 3 november 2006 @ 17.17 uur

 18. Leuk twijfelaar en als ouderen het aan
  durven van ‘hun geloof’ in de partij af te
  stappen, dan is dat voor hen zeker een heel
  grote stap te noemen, maar gaan zij ons op-
  nieuw voor in wezenlijke rechtschapenheid,
  pleiten voor moreel rechtsherstél en doet het ze tevens ook verdriet, die stap te moe-
  ten nemen. Wat ik al eerder elders hier ook
  zei: laten we juist hier ons huis en hart
  open hebben voor dié mensen die hier binnen
  gelaten willen worden, omdat ze intussen
  enorm gekwetst werden én bedrogen. Hun blin-
  delings vertrouwen voor goed van de baan!
  Respect heb ik voor deze mensen! Laat ze
  maar gauw komen en help ze met stemmen,
  twijfelaar, ze voelen zich mogelijk meer ontredderd dan ze willen toegeven. Verwen ze
  maar, zolang je dat nog kan doen. Zeker die
  generatie heeft te veel moeten meemaken, wat
  je niemand gunnen zou en daar mogen we wel
  eens even goed rekening mee houden!
  Prettig weekend, en hebben ze geen computer,
  licht ze dan eens voor via alle info die je
  zelf kunt aandragen.
  Word zelf dan lid, als je het nog niet was
  en laat ze jouw maandblad lezen, ja?
  Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 november 2006 @ 17.41 uur

 19. @ 16 Pieter Mavic,

  Daar roer je een heel belangrijk punt aan.
  Wij moeten in ieder geval als 1 blok achter Jan gaan staan. Hij moet een heel goeie club van lijfwachten krijgen! Mensen die er echt anders over denken dan de VOC geestverwanten daarvan zouden het wel eens heel moeilijk kunnen krijgen. In Nederland hebben we zelden iemand die echt zaken durft aan te kaarten.
  Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar het zou zo maar eens kunnen dat Kok er voor gezwicht is en Den Uyl zou wel eens getackled kunnen zijn. Pim, JFK, Martin Luther King, Allende, .. hebben hun werk niet kunnen afmaken.
  Maar misschien lijd ik wel teveel aan paranoia.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 3 november 2006 @ 17.46 uur

 20. @ Martijn (7):

  Die Charles Groenhuijsen heb ik nog nooit op een goed onderbouwde visie kunnen betrappen. Een beetje het type van de egotripper. Net als b.v. Freek de Jonge heeft hij totaal geen helder actueel beeld van wat de SP is en doet. Niet te zwaar aan tillen, dus.

  De SP zal versterkt uit de (stem)bus komen, daaraan kan geen twijfel bestaan. En dat is hoe dan ook een goede zaak. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk, gezien de huidige stand van zaken, dat de SP aan een regeringscoalitie zal kunnen gaan deelnemen. Daarvoor zijn de krachten, die dat per se niet willen, te sterk.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 3 november 2006 @ 18.13 uur

 21. Off topic? NOS journaal TV meldt de conditie
  van de heren Balkenende en Bos, wier debat
  begint om 21.30 op RTL-4.
  Kijk, lieve mensen, in plaats dat de heren
  zich op vrijdagavond huiswaarts begeven en
  zich aan het gezinnetje wijden, zijn wij met
  z’n allen de gelukkigen.
  Als het meezit volgen beide heren de welge-
  meende adviezen op en zullen de heren zélf
  ons voor de buis laten meegenieten van een
  TUSSEN BAD EN BED verhaal.
  Normaliter hadden ze daar hun kinderen mee
  moeten plezieren, maar ook van die lieve kijkbuiskinderen zijn dan de snaveltjes toe!
  GOED KIJKEN VANAVOND, dát zal het kiezen
  voor de SP nog een stuk eenvoudiger maken.
  Toch heeft de verslaggever nu door, dat nu
  eerst de SP genoemd wordt als van belang
  zijnde in de discussie en begrijpt dus ook
  dat de VVD niét langer meer in de opmars
  meedoet, al schuift men nu speels Rita iets
  meer naar voren dan tot nog toe!
  Aansluitend het commentaar bij Pauw en
  Witteman. Maar nu ná Man bijt hond, in
  NETWERK óók Jan Marijnissen, dus hét weekend
  is begonnen….en nu maar vlug zorgen, dat je er geen woord, en geen blik van hoeft te
  missen ! Zien we morgen wel of we één en
  ander naar het rijk der ‘fabelen’ kunnen
  gaan verwijzen, want wáár worden we vanavond
  naar toegebracht? Juist! Van ‘fabeltjes’-
  land naar ‘de kábeltjeskrant’.
  Vanavond gaat de SP al in de prijzen vallen,
  let maar op en veel ontspanning gewenst en
  een héél, héél goed weekend !

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 november 2006 @ 18.26 uur

 22. Jaren geleden ben ik door mijn buurman geattendeerd op de SP en ik kan mij intussen in heel veel standpunten van de partij vinden. Ook ik gruwel van gehospitaliseerde verpleeghuizen, mensen in de WAO die écht niet meer kunnen, jeugd die aan hun lot wordt overgelaten en niet meer wordt geprikkeld door goed jongerenwerk, de vervlakking in het onderwijs die maakt dat leerlingen niet gemotiveerd naar school gaan… Er zijn echter ook uitzonderingen en ik vind die nu gelukkig ook terug in het filmpje over kleinschalig wonen voor ouderen.
  We moeten er denk ik voor waken dat de SP alleen maar negativiteit uitstraalt, want dat kost kiezers. Ik denk dat het beter is niet zozeer de nadruk te leggen op waar het allemaal fout gaat, maar juist (de vaak kleine) initiatieven te laten zien die duidelijk maken dat het ook héél anders kan! En daar staat de SP voor! En dat vind ik klasse. Ik heb overigens nog wel moeite met het bepalen van mijn definitieve keuze op 22 november… Links wordt het sowieso!

  Reactie door Rita — vrijdag 3 november 2006 @ 18.48 uur

 23. Martijn 7,

  Charles Groenhuijsen is een aardige man die heel goed vanuit USA mag blijven roepen.
  Persoonlijk hou ik wel van een praktische Amerikaanse aanpak.
  Echter en daar geef ik Olav Meijer helemaal gelijk in, schiet Charles net even teveel in een vreemde opininie.
  Wat is me die Freek de Jonge de laatste tijd toch tegengevallen en dat terwijl ik hem vroeger altijd zo bewonderde.
  Charles, wanneer je analyseert en je vergeet de SP te noemen dan heb je net een sleutelpartij niet genoemd.
  Ik vrees dat Charles zich lekker laat feteren door zijn Amerikaanse vrienden.
  Laat hem maar. Misschien is hij nog niet eens zo doortrapt. Waarschijnlijk heeft hij nu een andere manier gevonden om zijn centjes te verdienen.
  Nou, dan mag hij ook meedoen.
  En eh Philip Freriks maakt ook zo zijn eh versprekingen maar woont net ietsje dichterbij, non.
  Liberte, Egalite, Fraternite
  Dag Charles jongen, neem nog maar een colaatje en een hamburger in dat prachtige land van jou en geniet van je vrijheid daar! Wanneer je weer zou willen meedoen in dit kikkerlandje van stampot en pannenkoeken raad ik je aan om eens echt in de roots van ons land te duiken en dat met die praktische voortvarendheid waarmee de Amerikaan zo groot door geworden is. Wellicht kunnen we dan zelfs nog eens begroeten bij de SP.
  Verder doe alsjeblieft de groeten aan de indianen, weet je wel de echte inwoners van dat prachtige land.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 3 november 2006 @ 18.51 uur

 24. 8@ Gandalf
  Ook de mensen die de Telegraaf lezen,
  hebben het onder dit kabinet zwaar te verduren gehad.
  Ik hoop op een andere reactie,misschien
  kijken sommigen na het lezen van deze colom
  positiever naar de SP.
  We gaan voor een sociaal nederland, dat is een boodschap die steeds meer mensen aanspreekt.
  Wie weet zijn door deze mooie colom
  zelfs Telegraaflezers van mening veranderd.

  Reactie door kitje — vrijdag 3 november 2006 @ 19.48 uur

 25. @17 twijfelaar
  Goed te lezen dat je niet meer twijfeld.
  SP NU

  Reactie door kitje — vrijdag 3 november 2006 @ 19.56 uur

 26. 03-11 Tja het grote debat deze avond!
  Sorry debat van twee partijen?De lijn is reeds getrokken en de “kleinere”partijen dingen niet mee.’Zo wordt het beeld dat vele mensen hebben nog eens versterkt.Beste Jan,verschuil je niet achter een coalitie met een uitmelker die aan vervlakking van de samenleving aanmoedigd.Ik ben zelf procesoperator en beeldendkunstenaar en zit nog steeds in de resessie van Nederland, per maand zo’n 200-230 euro’s minder per maand te besteden!Dat zijn alle leuke dingen die we per maand juist van plan waren maar niet doorgaan.Beste Jan , ik sorry we vestigen onze hoop op U!Sla met een harde vuist op de tafel en eis alle stemmen op! Nederland moet luisteren naar een man met een boodschap en wijsheid!Laat Je HOREN EN ZIEN!veel stekte en pas ook op je zelf.vr gr David

  Reactie door david doolaard — vrijdag 3 november 2006 @ 20.14 uur

 27. Jan,

  Van deze kant al vast veel succes gewenst, mijn steun heb je al jaren en nu dus ook, gegroeid dat we zijn in al die jaren! Ook nu weer winst en hopelijk veel winst!

  Reactie door René — vrijdag 3 november 2006 @ 20.29 uur

 28. @7 Martijn

  Die Groenhuijsen? Een saai middenmannetje die meeheult met Bush en Balkenende.

  Reactie door Gloria — vrijdag 3 november 2006 @ 20.36 uur

 29. @22 Rita, bedoel je het eigenlijk niet een
  tikje ánders? “We moeten ervoor waken…enz”
  De SP stelt allerlei kwalijke zaken aan de
  kaak, zaken die inderdaad een negatieve uit-
  werking op de samenleving hebben. Het IS ook
  lang niet altijd leuk, zaken op hun merites
  te moeten bezien en grondig proberen te con-
  troleren vanuit de 2e Kamer, op dat punt ook soms een ondankbare taak.
  Leuker is het om vanuit Kabinetskant mooi
  weer te spelen en en niet alleen de eisen te
  kunnen stellen, maar ook nog de ‘kadootjes’
  te kunnen uitdelen, voorzover dat aan de orde zou mogen zijn.
  Met jou ben ik van mening dat het inderdaad
  klasse is, om ondanks alles vanuit de SP heel duidelijk de betrokkenheid te herkennen
  die deze partij bij uitstek aan de dag legt
  voor die groeperingen die er in maatschappe-
  lijk opzicht zwaar aan tekort komen.
  Ook het letterlijke kind van de rekening is
  niet aan de aandacht ontsnapt en verdient
  in een aantal gevallen wel degelijk ‘zorg’
  en ‘aandacht’ op maat gesneden. De no-claim
  korting mag deze groep die vaak nog onmondig
  is niet de das omdoen en dat risico is er nu
  ten volle.
  Overigens is het vrij duidelijk: als we de
  SP kiezen kan deze duidelijk in een rode
  coalitie terechtkomen, maar het grote risico
  dat we opnieuw het CDA moeten gedogen is voor velen, die dwars door de zgn kadootjes
  heen kijken, onverteerbaar.
  PvdA kiezenden willen deze keer absolute ze-
  kerheid en riskeren niet dat de PvdA een 2e
  viool zou moeten bespelen, dus menen er al
  heel veel mensen dan beter SP te kunnen stemmen en verzekeren zich op die manier van
  of een gedeelde eerste plaats naast de PvdA,
  of heeft die partij een samenwerkingsverband
  aangeboden. Zeker is men dan van een goed
  Kabinet en die mogelijkheid zit er zeker in! Alle teleurgestelde CDA-ers en PvdA-ers
  die NU SP zoeken, geven er blijk van dat de
  door de SP ingezette koers hun IN-STEMming
  heeft, en dát is ook goed nieuws!
  Mocht je zelf bijv. al 73 zijn, dan kan ik
  me goed voorstellen, dat je tzt uitziet naar zo’n kleinschalige behuizing. Jouw keu-
  ze kunnen wij niet voor jou beïnvloeden,
  maar wie weet dat ook weer ná vanavond jouw
  keuze vastere vorm gaat krijgen.
  Wij allemaal hier moeten het allemaal nog
  maar waargemaakt zien, maar deze keer zeker
  heb ik niet het gevoel dat ik een gokje waag
  door SP te stemmen: ik wéét het gewoon zéker! Al gelezen, dat zelfs huisartsen van
  mening zijn, dat ze graag Agnes Kant aan het
  werk zien binnen een nieuwe Regering? Ook haar doortastendheid heeft een positieve in-
  vloed, juist daar waar mensen dreigen totaal
  de moed te verliezen. Gedeprimeerd geraakt
  neigen mensen tot doemdenken, murw door alle
  opgelopen tegenslag! Juist ook al die mensen
  wil de SP van diénst zijn en het leuke is dat er ook goed gesitueerden zijn die daar
  graag aan willen mee hélpen! Je ware solidariteit en daarvoor wil men kiezen!
  Fijn weekend verder Rita!

  Reactie door Madelief — vrijdag 3 november 2006 @ 20.57 uur

 30. Ook ik ben overstag gegaan. We willen allemaal een sociaal land, met respect voor elkaar. Laten we dus met z’n alleen wel gaan stemmen op 22 november. Laatooral je stem niet verloren gaan, zodat de grootste er weer mee gaat lopen

  Reactie door renske — vrijdag 3 november 2006 @ 21.11 uur

 31. @7
  Je bent niet de enigste ik walg van die man,heb al een keer geschreven of hij niet op kan donderen.

  Reactie door Jofel — vrijdag 3 november 2006 @ 21.23 uur

 32. Vanavond Bos Versus Balkenende….het liefst geven ze elkaar een dikke knuffel in plaats dat ze flink stelling nemen.

  Reactie door ReneR — vrijdag 3 november 2006 @ 21.52 uur

 33. Ik kijk nu naar het debat…
  Wat een listige slang is Balkenende!!!!!
  Ik kan hem niet aanhoren!!!!!

  Bos doet het goed! Pak ‘m bij z’n lurven Wouter!!!!!!

  Reactie door Gloria — vrijdag 3 november 2006 @ 22.03 uur

 34. Ben het helemaal eens metGloria

  GO Wouter
  Al stem ik toch lekker op Jan

  Reactie door Esther — vrijdag 3 november 2006 @ 22.05 uur

 35. @ 31 Gloria,

  B is toch zo pedanterig en onuitstaanbaar. Woter kijkt hem aan, maar B kijkt vrijwel steeds andere kant op. typisch want hij wil niet zien wat een ander zegt hij hoort zichzelf zo graag.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 3 november 2006 @ 22.07 uur

 36. Balkenende is een blamage voor dit land. Het lijkt wel Zuid-Afrika uit de tijd van Botha. Zo’n erge minister-president hebben we nog nooit gehad en dat terwijl Van Agt en Lubbers toch ook al geen lekkere jongens waren zeg.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 3 november 2006 @ 22.19 uur

 37. Niet morrelen aan de hypotheekrentre aftrek,
  nee maar alle huurders wel in de onzekerheid
  instorten……is geen probleem blijkbaar.
  SP NU!!!!!!!

  Reactie door kitje — vrijdag 3 november 2006 @ 22.20 uur

 38. Een (te) kleine PvdA drijft ons regelrecht in de klauwen van CDA/ VVD. Bos doet er beter aan op te roepen gewoon LINKS te stemmen en een linkse coalitie prioriteit te geven. Links, aangevuld met een 4e partij, op meer dan 75 zetels is de enige garantie op ander beleid. Ik ben de vunzige move van Balkenende 4 jaar geleden niet vergeten, Bos hopelijk ook niet. PvdA/ CDA met Balkenende als premier en Bos in de kamer?? Nog eens 4 jaar tegen JPB aankijken, ik hou dat niet meer vol.

  Reactie door William — vrijdag 3 november 2006 @ 22.24 uur

 39. Jan kan het wel schudden, ik hoor net op rtl4 dat je een das moet dragen als je premier van nederland wil worden.
  Wat een gedoe zeg….

  Reactie door twijfelaar — vrijdag 3 november 2006 @ 22.49 uur

 40. Wie er ook in het Torentje komt: hij/zij mag alleen maar létterlijk vanuit de hoogte doen.
  Liever Bos dan Balkenende, maar nog liever één van de mensen die ik weer als mijn vertegenwoordigers zal kiezen. Mensen die bij de SP horen. In elk geval iemand met ‘soul’.
  Ambitie om ‘in het Torentje te komen’, is mij te ego-tripperig.
  Het moet nu anders gaan in Nederland. Daarom stem ik niet strategisch, niet zweverig, niet ‘ik doe maar wat’, niet ‘in godsnaam’, maar met hart én verstand met volle overtuiging SP.
  Met allen die ik volg omdat zij kamerlid zijn, en die ik allemaal hun werk goed, creatief en gewetensvol zie doen.
  Dát geeft inspiratie en hoop voor de toekomst.

  Reactie door annemieke wetting — vrijdag 3 november 2006 @ 22.50 uur

 41. Waardigheid, gelijkwaardigheid, solidariteit?!
  Wat George Carlin over de US-situatie (the American dream!) vertelt, geldt evenzogoed voor Nederland, toch?!
  Luister naar “Obedient people!”

  http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=935607276

  Geniet … en stuur door!!! En verwijs tegelijkertijd naar het alternatief in Nederland: de SP !!!

  Ber.t-o-maat

  Reactie door Ber.t-o-maat — vrijdag 3 november 2006 @ 23.17 uur

 42. Wat een rechtse bende zeg aan de RTL4-nabeschouwingstafel! En die Andre van Es? Slappe troel!
  Bos heeft gewonnen en terecht!!!
  Maar…hoor wat er gezegd wordt: 19% van de SP stapt over naar PvdA… NO WAY!!!

  HOUDT LINKS STERK KIEZERS.
  STEM SP.

  Reactie door Gloria — vrijdag 3 november 2006 @ 23.20 uur

 43. Ik heb vanavond het debat tussen Balkenende en Bos gevolgd.
  Bos heeft daar duidelijk gezegd dat hij niet voor een linkse regering is.
  Dus laten alle PvdA stemmers goed nadenken wat ze willen.
  PvdA samen met CDA hebben we ook jaren gehad. Dat is geen goed altenatief.
  En denk toch allemaal eens na, de PvdA in de jaren 70 is niet de PvdA van nu.
  Wil je een links kabinent, dan zul je op de SP moeten stemmen!!!
  Dat is het enige linkse alternatief

  Reactie door Mineke — vrijdag 3 november 2006 @ 23.42 uur

 44. Telegraaf-commentaar-schrijvers: Werken keihard, haten alle uitkeringsgerechtigden, prijzen JP en Zalm de hemel in en minachten alles wat links heet…. Behalve als er door de club van JP een maatregel genomen wordt, welke diezelfde lezers in de portemonnee treft; DAN hebben ze geen goed woord over voor JP en co.
  Jan, voor mij zou je een prima premier zijn; ook ZONDER stropdas (Wijlen Prins Claus had er ook de schurft aan) Ik heb liever een premier zonder stropdas dan eentje zonder greintje socialistich gevoel….

  Reactie door Peter — vrijdag 3 november 2006 @ 23.46 uur

 45. Het onbegrijpelijke is dat Bos niet de stemmen weghaalt van rechts, maar van links!!
  Uitslag na het debat: 2 zetels minder voor de SP, die naar PvdA gaan…

  Bos heeft gestreden tegen de SP, want hij heeft veel punten van de SP gebruikt om de sociale kant van PvdA te laten zien.
  En inderdaad… Bos klonk ook heel verlossend voor dit land.
  Wat is het toch vreselijk jammer dat Bos niet openlijk richting aangeeft.
  Hij zou wel gek zijn! Hij rekent nu op de strategische stemmers. Hier heeft hij zijn winst op gebaseerd.
  Nou, laten we maar hopen op 50 voor de PvdA en 25 voor de SP. Toch?

  Reactie door Gloria — vrijdag 3 november 2006 @ 23.53 uur

 46. 135 twijfelaar
  Mocht Jan premier worden brei ik hem een katoenen stropdas met tomaten er op!!

  19% van de PvdA-stemmers naar de SP zou beter zijn, we kunnen het, samen staan we sterk!

  Reactie door Irma — vrijdag 3 november 2006 @ 23.59 uur

 47. “Men” moet nog gekozen worden, maar beslist van te voren wat ‘men” wel of niet wil.
  De kiezer maakt toch uit wat ‘men’ te willen heeft.Ik kan wel een mening hebben (SP), maar ik ben maar 1 kiezer. Dus met zijn allen naar een grote SP, zodat wij aangeven wat ‘men’ te willen heeft.
  KOM VOOR JE MENING UIT!

  Reactie door Arno Merckelbagh — zaterdag 4 november 2006 @ 0.00 uur

 48. Die minzame glimlach van Balkenende heeft hem de kop gekost.
  Als je die lui van dat natafelen hoorde, zag Bos er als een geslagen hond uit.
  Wat een onzin! Eindelijk zag ik Bos met rimpels in zijn voorhoofd en een ernstig gezicht. Dit sierde hem!

  En Jan Marijnissen… Balkenende boven verwachting gepresteerd????? (P&W)
  Nou ja, hier verschillen we geheel van mening!

  Reactie door Gloria — zaterdag 4 november 2006 @ 0.11 uur

 49. @44 Peter

  Al eerder aangegeven: links + stropdas moet samen kunnen gaan.
  Het is ook niet slim om altijd maar met open boord te komen, want rechts kijkt daar nu eenmaal wel naar!
  Als je een goed sociaal verhaal hebt en ook strak in het pak met stropdas erbij staat, schijnt dit veel Nederlanders aan te spreken.
  Wat is links hier toch star in.

  Reactie door Gloria — zaterdag 4 november 2006 @ 0.19 uur

 50. Het verbaast mij dat zowel de PvdA als het CDA zo hoog in de peilingen staan. Zijn mensen dan soms vergeten dat zij samen met de VVD (en Groenlinks ook trouwens) het JA kamp aanvoerden tijdens het referendum over de EU Grondwet, waar de meeste Nederlanders toch duidelijk NEE hebben gestemd? Zien mensen dan werkelijk niet in dat het overgrote deel van de partijen in Nederland het geen ene reet kan schelen wat het volk wil, maar vooral aan hun eigen hachje denken? Daar ligt nu het verschil met de SP, die actief de straat op gaat en naar mensen luistert. Wie een partij in de regering of kamer wil die WERKELIJK kijk heeft op de wensen van de massa, moet gewoon SP stemmen.

  Reactie door Pascal Obma — zaterdag 4 november 2006 @ 0.33 uur

 51. Ik kan er niets aan doen, voel me echt een Sp-er, maar ik mis ook Femke Halsema. Het drukke politiek-tv, geeft teveel aandacht aan die zogenaamde nieuwe leiders, en eindelijk Sp krijgt nu ook wat aandacht, maar over heel GL is het akelig stil.

  Persoonlijk hoop ik dat Femke met Jan Marijnissen wat naar elkaar toe trekken ,in het zicht van Nederland………Bos daarintegen houd de boot af, de arrogantie ten top, terwijl ik Femke veel meer waardeer.

  Reactie door Angela — zaterdag 4 november 2006 @ 0.38 uur

 52. Ik vond Bos de winnaar van vanavond. Het was niet zijn allerbeste debat ooit, maar hij had Balkenende toch mooi te pakken toen hij vroeg aan Balkie om 3 dingen wat hij de afgelopen 4 jaar aan de rijksten heeft gevraagd om bij te dragen aan de economie..Balkenende kreeg het duidelijk toen moeilijk.

  Reactie door Karin — zaterdag 4 november 2006 @ 0.42 uur

 53. @51 Karin

  Geheel met je eens! Ik vond Bos spits, gedreven en barstensvol energie en bovenal: zelfverzekerd.

  Reactie door Gloria — zaterdag 4 november 2006 @ 0.46 uur

 54. Als meer mensen serieus het hele programma van de SP zouden lezen, zou dat meer stemmen opleveren. Ik denk dat de labeltjes “rood” en “links” en “communistisch” bij voorbaat al veel mensen daarvan weerhouden. Het is in veel kringen te soft of te idealistisch als je links bent, of er wordt (hoe kortzichtig) verwezen naar bijvoorbeeld het voormalig Oostblok. We moeten misschien maar eens af van die inhoudsloze betitelingen en ons gezond verstand gaan gebruiken. De SP staat veel dichter bij de mensen zonder dat de meeste mensen dat weten!

  Reactie door Sandra — zaterdag 4 november 2006 @ 1.01 uur

 55. @36 L’ecologiste

  Ja, een blamage is Balkenende voor ons land.
  Een blamage is het CDA voor ons land!
  Vraagt hij Bos of Drees blij zou zijn geweest met zijn AOW-plan. Bos had hem beter lik op stuk kunnen geven en vragen: Of Christus blij zal zijn met het CDA-plan… schrappen die C Bal!!!

  Reactie door Gloria — zaterdag 4 november 2006 @ 1.18 uur

 56. Doorgeschoten marktwerking in zorg terugdraaien. Niet zomaar ja zeggen tegen het logge europa voor bedrijven. Scholen en ouderenzorg kleinschalig en persoonlijk invullen. Een goede website en informatie verstrekking over de visie. De vinger leggen op de topinkomens waar matigen kennelijk niet voor geldt de laatste jaren. Kamerleden die standpunten kunnen uitdragen zonder Jargon en ambtelijke rekensommen en praten over misstanden en visie. Opkomen voor belangen van huurders en jonge mensen zonder vast contract die geen huis kunnen kopen. Gratis openbaar vervoer voor ouderen om hen vrijheid terug te geven. Noclaim in de zorgverzekering terecht bestempelen als asociaal. Iedereen de zelfde aftrek gunnen voor hypotheekrente tot een maximaal bedrag. En niet langer de landhuizen van miljonairs sponseren van ons belastinggeld.Varkens niet langer onverdooft castreren. Zomaar wat zaken waarmee de SP me heeft geraakt.

  De SP benoemt problemen die er zijn. Signaleert zaken die onrechtvaardig zijn en vaak niet eens meer uit te leggen vallen, maar wel gebeuren onder dit kabinet.

  Het belangrijkste is echter dat er een visie blijkt uit het programma. Lees het en je kunt niet langer roepen dat de partij alleen maar overal tegen is. Er is een idee over wat Nederland beter maakt. Dat vind ik belangrijk.

  CDA/VVD? CDA/PVDA? PVDA/Groenlinks/SP? Ik vind Jan als lijsttrekker heel sterk. De argumenten van de SP staan. In Nederland kan bij een hoge opkomst veel gebeuren is al eerder gebleken. Waarom niet CDA/SP of PVDA/SP? Ik wil gewoon een SP minister in de zorg en 1 op onderwijs. Dat kan niet door tactisch op Bos te stemmen. Kies voor de SP. Dat verdienen ze gewoon!

  Reactie door M. Baard — zaterdag 4 november 2006 @ 1.34 uur

 57. @31 Jofel
  Ik heb ook mijn mening over dit jochie geventileerd en (volgens mij)zelfs als eerste haha…Kijk maar wat HJdeTuinman ervan vindt..:lol:

  Reactie door Ton — zaterdag 4 november 2006 @ 1.37 uur

 58. Jan Marijnissen,ik heb je weer gelezen , gehoord , gezien en sterk aanwezig vanavond bij Pauw & Witteman , mijn stem heb je al veroverd en met mij volgen er meer , we gaan een klinkende overwinning behalen , hopende dat het genoeg is om het ook eens voor het zeggen te hebben om mee te gaan regeren , je hebt gelijk het maakt niet uit wie maar het maakt uit wat en waar je voor staat daarom zeg ik al tegen een ieder die het horen wil in mijn discussies stem SP want zij verdienen de hoofdprijs in dit land en 4 jaar werken aan een socialer en beter Nederland ,waar wij allemaal zeker geen spijt van zullen krijgen ,daarom eens te meer stem SP !!!!!!!!!!!!!!!! Yes.

  Reactie door Rinus — zaterdag 4 november 2006 @ 1.55 uur

 59. Ik mag voor het eerst deelnemen aan de 2e kamerverkiezingen en ik stem absoluut voor de SP. Mijn ouders stemmen niet en hebben mij gemachtigd om hun stem uit te brengen. (op de partij naar mijn keuze) haha dat zijn dus 3 sp vliegen in 1 klap. Op naar die pvda/SP regering! Jan succes!

  Reactie door Danny — zaterdag 4 november 2006 @ 2.25 uur

 60. Wij stemmen voor de 2e keer op de sp als het om de landelijke politiek gaat. ik heb het zo gehad met de gevstigde partijen. Het wordt hoog tijd voor een frisse sociale wind. Ik heb me ook voorgenomen om niet langer langs de zijlijn toe te kijken. Ik wil graag deel gaan uitmaken van een sterke SP in Ede. Ik wil dat Sp ook lokaal gaat mee tellen hier in Ede. Ik stem met mijn geweten en mijn hart ik stem SP

  Reactie door Jean — zaterdag 4 november 2006 @ 2.25 uur

 61. Wouter Bos zowel als b hebben mijn inziens te kampen met een neurose.
  Wouter is 4 jaar terug buiten spel gezet door b.
  Wouter heeft zich afgewezen gevoeld door b.
  Door deze afwijzing is Wouter bang voor b.
  Omgekeerd zag ik hetzelfde gebeuren.
  b moet nu wederom, overeenkomstig de strijd voorafgaande aan de vorige verkiezingsstrijd zichzelf bewijzen. Moet, nu het er om gaat, opnieuw met Wouter in debat en weet zeker dat deze hem zal bekritiseren. Dus zal b zich wapenen, zoals we hebben kunnen zien, zich arrogant opstellen. Arrogant, omdat b bang is zijn huidige positie te verliezen. Beiden beseffen niet welke rol hun neurose vanavond heeft gespeeld in de door de media gecreëerde en hun toebedeelde dynamiek van ‘Titanen.’

  Laten we eerlijk zijn; beiden zij overduidelijk tekortgeschoten wanneer het gaat om het demonstreren van leiderschap. Profilering speelde de boventoon. Profilering in de zin van ‘hoe kom ik over?’ en hoe kan ik slechts díe kant van mijn gezicht tonen zonder dat men ook de andere kant ziet?
  Gelukkig heeft de voorman van de partij waarop ik stem geen last van complexen als vanavond overduidelijk in beeld gebracht. Hij heeft de opgelopen trauma’s welke ieder leven nu eenmaal in zichzelf meedraagt op een constructieve manier vormgegeven, omgezet in levenswijsheid, tolerantie en mededogen..
  Vandaar dat hij zich ook niet laat lenen, zich laat meeslepen door de hectiek , zich niet verlaagd om hierin mee te gaan, gewoon zichzélf blijft!

  Deze doorleefdheid, deze oorspronkelijkheid, deze authenticiteit van Jan Marijnissen spreekt blijkbaar veel mensen aan, getuige zijn populariteit welke terecht naar voren kwam in de enquête van Eenvandaag: ‘Jan Marijnissen (SP) is de lijsttrekker met de meeste deskundigheid, betrokkenheid, leiderschap en gevoel voor humor.’
  Ik wil er graag nog één deugd aan toevoegen: Jan Marijnissen is de meest vertrouwenwekkende politicus in Nederland.
  Hij wéét waarover hij praat, hij weet hoe het voelt, om belázerd te worden.
  Jan ís de SP. En de SP is Jan. En ik ben blij SP’er te zijn.
  Jan zal nóóit slechts één deel van zijn gezicht tonen.
  Daar is zijn gezicht te wáár voor.

  Mensen die twijfelen wil ik graag, als ik mag -ik neem de vrijheid maar- meegeven: volg niet de impulsen alleen ingegeven door het verstand. Deze impuls is waarschijnlijk ingegeven vanuit een doctrine, een mening of zienswijze. Wordt jezelf bewust van je verstand. Wordt je bewust van datgene waarmee je, of waarbinnen je bent opgegroeid. Wordt je alsjeblieft vóór 22 november bewust van het mechanisme van waaruit je denkt, van waaruit je je stem gaat uitbrengen. Mocht je vóór 22 november ontwaken, -ik neem alweer de vrijheid- stem dan wanneer je werkelijk bent ontwaakt, stem dan SP.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 4 november 2006 @ 2.30 uur

 62. Bos Kiest weer niet voluit voor een linkse coalitie…

  Er zit niets anders op… ALLE linkse kiezers naar de SP EN dan de SP de grootste met Jan als ONZE minister-president.

  Het kan echt.. als Links strategisch gaat kiezen voor de SP omdat ze anders de PVDA met de CDA met verhagen krijgen nadat Balkenende na zijn verlies in het bedrijfsleven of een mooi baantje geregeld door GW Bush zijn zakken gaat vullen.

  Reactie door Toine — zaterdag 4 november 2006 @ 3.46 uur

 63. Wattenstaafie,
  Als vanouds weer heel mooi gezegd, ik lees het met een glimlach en een brede grijns op mijn gezicht! Nu maar hopen dat de rest van Nederland diezelfde wijsheid ook ten deel zal vallen….!

  Reactie door Ton — zaterdag 4 november 2006 @ 4.08 uur

 64. We moeten stemmen weghalen bij het CDA, er zijn genoeg sociale christenen die het CDA beu zijn.

  Want inderdaad ik kan ook niet 4 jaar(hopelijk dan weer minder) naar JP z’n ge(b)laat kijken.

  Reactie door Ronald Hoogenboom — zaterdag 4 november 2006 @ 6.28 uur

 65. Ik moet eerlijk zeggen mensen, ik heb niet naar het debat gekeken. Wel naar de poppenkast erna dat ging over de beste techniek, wie het beste overkwam, de poppetjes dus.
  Ik was het wel van plan maar toen ik dat arrgogante hoofd van Balkenende zag was de zin helemaal weg. Die man roept bij mij zo’n afkeer op.
  Ik zag in flitsen erna wel dat Bos gespannen oogde, maar ja ga daar maar eens staan, ook dát is een menselijk trekje.
  Ik kan alleen herhalen.
  Als kiezers integriteit, eerlijkheid solidariteit en autheticiteit zo waarderen in Jan Marijnissen, dat ‘belangrijk’vinden zouden ze dat op z’n minst ook in zichzelf moeten waarderen dus SP blijven stemmen en niet moeten overlopen naar de PvdA.
  Strategisch is niet authentiek dacht ik zo en weinig ‘integer’.
  Ze verfoeien juist in politici dat die strategische spelletjes spelen, dus iets net iets anders brengen dan de werkelijkheid laat vermoeden. Zichzelf ‘verkopen’.
  Ik zou zeggen doe dat als kiezer dan ook zelf niet en kijk verder bijvoorbeeld m.b.t. de marktwerking en hun iedeeen.
  Ik blijf SP stemmen en zal niet overlopen.
  Ik wil wel zeggen dat die zogenaamde 19% duidelijk door de intervieuwer werd gerelativeerd als zijnde mensen die ook gekeken hadden, dát is dus iets geheel anders.
  Ik vind wel ook al wil Bos geen kleur bekennen dat wij niet hém moeten aanvallen maar het CDA programma moeten uitkleden, we willen immers iets bereiken in dit land dat verre afstaat van CDA en VVD.
  Ik vind het jammer dat Jan zich soms laat leiden door wat Bos wel dan niet wil m.b.t. de lijsten en de verkiezingen.
  Ik zou zeggen zoek vooral de programmaverschillen en heb het daar over en laat de overeenkomsten niet weg.

  Reactie door Henny — zaterdag 4 november 2006 @ 8.11 uur

 66. aithenticiteit natuurlijk.

  Reactie door Henny — zaterdag 4 november 2006 @ 8.12 uur

 67. Als jarenlange lid zit ik toch nog regelmatig te twijfelen wat ik moet kiezen, na het debat gisteren, en een hevige discussie met louter cda aanhangers heb ik mijn besluit gemaakt.
  Willen we de Sp in de regering, dan niet meer strategisch kiezen, dat heb ik de vorige keer gedaan, omdat ik perse een linkse regering wil hebben, wat scherts mijn verbazing, ondanks grote overwinning pvda zijn zij gewoon gewipt uit de toen nog te vormen regering, ik zie mijn laatste stem dan als een stem die ik net zo goed niet had kunnen doen.
  Vanaf nu blijf ik mijn partij trouw en ga SP kiezen, het moet niet zo zijn dat wij een strategische stem uit gaan brengen in de hoop dat Bos dan voor Sp in de regering gaat kiezen.
  Ik zeg Nee tegen strategisch plannen, en Ja tegen een stem voor de SP, het moet maar eens afgelopen zijn met al die flauwekul hier in nederland.
  Steeds vaker krijg ik het gevoel dat ik niet in een deomocratisch land leef, maar in een verkapte dictatuur, met hoofdzakelijk vvd aan de macht, zo was het bij paars en zo is het de afgelopen jaren geweest.

  Deze keer gaat mijn stem dus 100% naar de SP

  Reactie door karin Brocker — zaterdag 4 november 2006 @ 9.25 uur

 68. @ 55 Gloria,

  Bos durfde zich niet hard op te stellen tegen Balkenende omdat de PvdA met CDA verder wil. Maar dan krijg je telkens deze zouteloze, “quasi-polariserende” gesprekken. Na afloop zit je met een kater en vraag je je af wat er nu eigenlijk gezegd is.
  Balkenende keek alleen naar Bos wanneer Bos iets zei. Wanneer Balkenende iets zei ke3ek hij niet naar bos. Lichaamstaal: Balkenende liegt dat hij barst?

  Reactie door L´écologiste — zaterdag 4 november 2006 @ 9.32 uur

 69. Wat een aanfluiting het debat van gisterenavond.
  Balkenende probeert losjes te lijken (stakker) en Wouter moet zich uit de naad schreeuwen om gehoord te worden.Tenminste dat was mij opinie van gisteren.

  Wouter was wel degene die iets feller en aanvallender was,maar als hij is uitgeput…dat zie je aan hem…hij is moe
  en is helemaal getraind op dezelfde stukjes zeggen…en het voelt niet spontaan…

  Jan en CO 2 stemmen van ons hooor 22 november uit Flevoland

  Reactie door Lo — zaterdag 4 november 2006 @ 9.41 uur

 70. Op dit moment @61 Wattenstaafie.
  Voor de meer incidentele bezoeker, zou deze
  bijdrage van jou permanent er moeten staan
  op de laatste plaats. Dat nodigt uit tot
  méér willen lezen, hoorde ik al zeggen.
  Het is een zeer welkome, hartverwarmende
  oproep geworden, en het klinkt als antwoord
  bijna té populair als ik toevoeg:
  zij die voortdurend sliepen,
  zullen het hardste piepen….
  de naweeën voelend van deze ellende,
  op naam van zijne excellentie…..ach, ach!
  Bedankt Wattenstaafie, ook hierme kunnen we
  het weekend weer in, afgezien nog van al die
  te maken posters en er valt nog meer af te
  wachten, inspiratie dus kennelijk midden in
  de nacht het grootst? We zullen er goede aandacht voor hebben! Goed weekend verder!

  Reactie door Madelief — zaterdag 4 november 2006 @ 9.49 uur

 71. Allemaal leuke ideeen over hoe de verkiezingen zouden kunnen uitvallen als op zus of zo wordt gestemd. Ik ben van mening dat de helft van Nederland niet eens in staat is om een weloverwogen stem uit te brengen. Als actief SP’er ga ik op straat graag de discussie aan (met een beetje humor), maar tot mijn spijt hoor ik de meest grote onzin uitkramen. Wat blijkt nu: het balletje is eigenlijk weer rond. Het volk lult vaak maar wat en de politici waar ze op stemmen ook.
  De SP is waarlijk een partij van denkende elite. Dat de SP groeit; hopelijk een teken dat steeds meer mensen in staat zijn zinnig te denken en af te wegen.
  Natuurlijk moet de SP meedoen met dit verkiezingscircus in de hoop ook de dommen te trekken. Een stem is een stem.
  Het blijft een waarheid als een koe: een volk krijgt de regering die zij verdiend.
  Het is triest voor de echt goedwillenden.

  Reactie door Gerard — zaterdag 4 november 2006 @ 10.17 uur

 72. Mij keus staat al langer vast en ik kijk niet meer naar deze debatten.
  Het is als met mijn vrouw ik vertrouw haar ze heeft het beste met mijn voor en ze bedriegt me niet(natuurlijk altijd ?)
  Dan kunnen er wel vrouwen omheen gaan lopen met een hoerig gedrag en naar je wenken met mooie beloftes maar je weet dat je heel snel na gebruik weer op straat staat ,alleen dan ook nog met legen zakken.

  Reactie door Jofel — zaterdag 4 november 2006 @ 10.31 uur

 73. Wat ik mis is een duidelijk debat.
  De mediadrukken sowieso een zwaar stempel. Reclame, soaps, and reality TV beheersen het medialandschap. Nou OK dan. Heb een IDEE:
  Waarom niet de komende drie weken in een “Big Brother” huis met alle lijsttrekkers.
  Dan weet iedereen waarschijnlijk wel op wie ze moeten stemmen!
  Eens kijken of Balkenende niet als een schijnheilig figuur kan worden ontmaskert.

  Reactie door L´écologiste — zaterdag 4 november 2006 @ 11.02 uur

 74. wat kan ik hier nog aan toevoegen: jan marijnissen heeft het, zoals gewoonlijk, weer eens perfect onder woorden gebracht.
  Ik doe elke dag een schietgebedje dat we een links kabinet krijgen.
  succes Jan, hou je taai en dit geldt voor alle kandidaten vd SP.

  Reactie door erica kruseman — zaterdag 4 november 2006 @ 11.27 uur

 75. Ik las vanmorgen tot mijn groot genoegen op de partijsite van de SP dat de partij nu 47044 leden heeft dat is meer dat is een grote 4 maar dan x 10 000 Ik doe tegenwoordig heel wat klusjes voor de SP en dat vind ik leuk om te doen Ik wens Jan Marijnissen en z,n medewerkers heel veel succes met de verkiezingen op 22 november en op naar de 40 tweede kamer zetels
  Dirk Schuit

  Reactie door Dirk Schuit — zaterdag 4 november 2006 @ 11.37 uur

 76. Beste Jan ,onze stem heb je op 22 november , echter moet ik heel eerlijk bekennen dat ik bang ben jan , bang om te zien hoeveel stemmen er nog steeds gaan naar die vrome christelijke figuren met hun zogenaamde normen en waarde aanfluiting.
  Zou die beste man die zo’n dikke 2000 jaar geleden hier op aarde rondliep , met de naam jezus , dit bedoeld hebben met de christelijke gedachte , ik dacht het niet.
  Helaas voor ons allen wordt hier nu in deze tijd iets anders over gedacht met eigen bedachte regels als , zelfverijking , graaien , liegen , bedriegen , en vooral de omgekeerde gedachte dat de zwakken nu voor de sterke zorgen.

  En toch jan zie ik hoeveel zetels deze schijnheiligen nog steeds gaan krijgen straks op 22 november , en hoeveel zetels vriend bos heeft op 22 november , dan voel ik nog weer minimaal 4 jaar ellende op ons afkomen , en zie ik dat we in al die jaren niets hebben geleerd .

  Ik hoop dat vriend bos de komende weken het licht zal gaan zien en een verstandige keuze zal gaan maken met wie hij een regering wil gaan vormen , ik ben echter bang dat dit de verkeerde keuze wordt , bang voor het gedrocht dat geboren gaat worden tussen pissebed (BALK) en kakkebed (BOS), dit wordt een monster dat je in je ergste nachtmerries niet wil zien , laten we hopen dat wouter niet als kakkebed de toekomst in wil gaan.

  Tenslotte nog even iets over een veramerikaans stuk onbenul met de naam groenhuizen , dit griezeltje vind dat wij niet moeten zeuren en klagen maar dankbaar moeten zijn voor wat deze regering wel niet allemaal voor ons heeft gedaan de afgelopen regeerperiode , en dat de nederlanders geen leiders , maar lijders zoeken.
  Daar wil ik het volgende op zeggen , laten we hopen dat we lijders krijgen en geen leiders zoals in amerika , waar deze groenhuizen zo verzot op is , want dan zijn we de komende 4 jaar zeker nat met elkaar.

  Reactie door john — zaterdag 4 november 2006 @ 11.41 uur

 77. 73. Wat een excellent idee, voor degenen die zichzelf zo graag willen bewijzen.
  Niet meer dan 1 dag kunnen ze verhullen wie ze werkelijk zijn en wat ze werkelijk denken.
  En we zijn in een paar dagen af van het geheel van de verkeizingskaravaan en kunnen doen wat belangrijk is,kijken naar hoe Israel al maanden bezig is de Gazastrook min of meer te bezetten vrouwen en kinderen mede slachtoofer te maken, kijken niet op eentje meer of minder, de extreem rechtse partij van Liebermann in de regering heeft opgenomen die het liefst alle Palestijnen zou platbombarderen, hoe de moorden in Darfur doorgaan, dit zelfs grotere vormen aanneemt (Pronk was blijkbaar belangrijker nieuws dan de mensen daar) Klimaatveranderingen en honger als gevolg van ongebreidelde economische aspiraties de wereld in haar greep houden en ons voorbereiden op een kabinet met de SP. Want uiteraard is Jan de enige die stand houd of liever gezegd zich daarvoor niet zal ‘lenen’. “Ik doe dat echt niet…., ik vang ze wel op als ze door de mand vallen”

  Reactie door Henny — zaterdag 4 november 2006 @ 12.31 uur

 78. Beste Jan,
  Ik praat met notoire VVD- en CDA-stemmers en dan merk je na enig doorvragen dat hun enige alternatief voor hun huidige keuze de SP zou zijn, ook al durven ze dat niet direct toe te geven! Mijn keuze is dat al heel veel jaren, zoals in Jan en Alleman al gezegd: kleinschalig barmhartig en geborgen. Daar hebben (niet alleen oude, hulpbehoevende) mensen behoefte aan, dat is niet soft, dat is nodig! Ik ga niet voor meer welvaart, maar voor meer welzijn. Ik proef een klinkende zege op de 22e: op 23 november komen er 23 kamerleden bij elkaar in jullie fractiekamer! Remi Poppe terug in het parlement en de SP in de regering!!!

  Reactie door Rob — zaterdag 4 november 2006 @ 12.40 uur

 79. Beste lezers, ook ik heb gisteravond het debat tussen Balkenende en Bos gevolgd. De reclame tijdens het debat vond ik erg storend en behoort zo een debat ook spannend zijn. De vonken vlogen er niet vanaf en zat er niet de spirit in dat ik verwachtte. Bos deed het goed en Balkenende kon een vraag van Bos niet goed beantwoorden over mensen met een hoog inkomen en bleef maar draaien. Er viel mij wel 1 leugen van Balkenende op. Die zei dat het CDA in 2007 van de Noclaim af wilde. Ik dacht toch echt dat ik een maand geleden het CDA voor behoud van de Noclaim horen stemmen in de 2e Kamer. Een foutje van de heer Balkenende. De Sp pleit al lange tijd voor afschaffing van de Noclaim, dat is pas rechtvaardig en eerlijk tegenover zieke mensen. De zorgpremie is ook onze zorg en zou liberalisering in de zorg uit den boze moeten zijn. Kijk naar wat het ons gebracht heeft. De problemen met de DBC,s zijn levensgroot. De liberalisering in de huizenmarkt is een doorn in mijn oog. De Sp vecht daar ook al lang tegen. Mevr van Gent van de SP, Jan de wit en Agnes Kant hebben het in mijn ogen erg goed gedaan. Op dit punt verdiend nog iemand mijn lof, dat is Staf Depla van de PvdA die daar fel tegen de huurliberalisatie gestreden heeft. Feit is dat deze regering veel sociale dingen heeft afgebroken en moet men daar niet de ogen voor sluiten. Ook de rijken behoren zich te bekommeren om de sociaal zwakkeren en de armoede. Niet alleen ik en de rest kan stikken voor de rijken. Daar heb ik Balkenende helemaal niet over gehoord. Bos heeft eenmaal de voedselbanken genoemd. Dat was te weinig voor zoveel armoede in Nederland. Sociaal en sterk moet Nederland zijn en daar heb ik te weinig over gehoord in het debat. Frits Wester stelde de vragen die zorgvuldig gekozen zijn, maar over armoede ging het helaas niet. goede leiders behoren dit ook onder ogen te zien in een debat. Op De Sp stemmen is dus niet alleen strategisch maar ook sociaal.

  Reactie door E. Steur — zaterdag 4 november 2006 @ 13.05 uur

 80. Drie jaar lang spijt als haar op mijn tanden gehad van de verkeerde keuze in het stemhokje.
  Er toen vanuitgaande dat mijn stem op Bos Balkenende uit het haagse torentje zou kunnen houden. drie jaar lang me rot geschaamd voor de kleurloze richting van de Pvda. Uiteindelijk een verkwanseling van mijn stem.
  Dat gaat me niet nog eens gebeuren. Ben inmiddels lid geworden van de SP.
  Ik hoop op een geweldige uitslag voor de SP.
  En wat betrefd de vorige verkiezingen?
  Kan ik achteraf alleen maar “Sorry” zeggen.

  Reactie door Alexander Postema — zaterdag 4 november 2006 @ 13.11 uur

 81. Ik ben al jaren zoals men het noemt een vliegende kiezer.
  Maar ik ben het moe wat de privatisering van vele organisaties tot stand hebben gebracht.
  Het is niet goedkoper maar alles is nu veel duurder geworden.
  We worden door de grote mannen ook nog voor de gek gehouden.
  Kijk maar naar de prijzen van de energie die gaan nu weer 7-12 % omhoog,door de hoge olieprijzen zeggen ze dan maar de olie prijs is op dit moment nog net zo hoog als 2 jaar geleden dus daar kan het niet aan liggen.
  Ook de ziektekosten gaan weer met zo’n 95 euro omhoog en de no-claim wordt afgeschaft.

  dus de gewone burger gaat er alleen maar op achter uit terwijl het economisch het voor de wind moet gaan als de de huidige coalitie moeten geloven.

  Dus Jan en de rest van de lijst SP mijn stem krijg je dit jaar en ik zal meerdere mensen aanmoedigen om dit ook te doen.

  Ik hoop dat als jullie zo groot worden als de peilingen nu aangeven dat er ook woord gehouden wordt.

  want er zijn meerdere geweest die wat beloofd hadden en die op het moment dat ze wat te zeggen hadden in een keer niets meer van de beloftes afwisten.

  Maar SP go for it

  Reactie door Pieter Timmermans — zaterdag 4 november 2006 @ 13.29 uur

 82. Bos zegt het misschien niet direct maar als een linke coalitie mogelijk is zal hij denk ik toch Balkenende aan de kant laten staan.

  Succes met stemmen werven! Ik zal zelf proberen mensen in mijn omgeving over te halen om op de SP te stemmen, dat is het minste wat ik kan doen. :)

  Reactie door Fabian — zaterdag 4 november 2006 @ 13.36 uur

 83. @73 L’écologiste, wat een leuk idee ,dat van die Big Brotherhuis!!! Ik zie al voor me hoe,Zalm via marktplaats de stoelen vekoopt,terwijl Jp probeerd te bidden als Jan Marijnissen, een bordje Liefde voorschoteld ,rijk aan vitamine. Femke die de kamerplanten verzorgt, en de bleekmiddel van wilders in een millieudoos wegbergt. De Lpf-lijstrekker die een kruiwagen van een tuinkabouter jat, en de Geus die op de plé blijft slapen omdat hij marmere gebouwen zo fijn vind. En dan niet te vergeten Wouter Bos, hij staat steeds voor de spiegel, en kijkt steeds af hoe Jan zijn zorg verleent aan een heerlijk pannetje tomatensoep…….
  Dan gaan ze allemaal aan tafel, de stoelen zijn weg, Jp breekt het brood voor allen, maar geeft Femke een stukje ter groote van een croutton. Jan vind het niet eerlijk, en pakt nog wat tomaten voor Femke, die weer de lepel jat van de Lpf en daarvoor rijststokje in de plaats teruglegt.

  Nou goed, laat het hiermaar bij, maar ik vind het een geweldig idee in ieder geval!!!

  Reactie door Angela — zaterdag 4 november 2006 @ 13.48 uur

 84. (Wereld)vrede is een onontbeerlijke must.De enige weg daar naartoe leidt via samen delen.Door samen delen creëeren we rechtvaardigheid,hetgeen weer een voorwaarde is voor vrede.Dit omdat de mensheid één familie is,hetgeen een onloochenbaar feit is.De SP zit met haar plannen het dichtst bij deze koers.Vandaar dat ik de SP een nog veel glorieuzer toekomst toedicht dan nu al het geval is.Sterker nog:alle partijen zullen deze (SP)koers op zijn minst moeten gaan benaderen,willen zij niet door de vergetelheid achterhaald worden.HUP JAN!!!!!

  Reactie door Rob Hoogland — zaterdag 4 november 2006 @ 13.51 uur

 85. Ik zou willen vragen aan allemaal, vertel een ieder en maak duidelijk dat alleen door het buiten beschouwing laten van PvdA en CDA bij je stemkeuze er een verandering zal komen.

  Hierbij in het midden latend waar je zelf staat.

  Roep of spreek de solidariteit aan zoals deze in Oranje wel bestaat.

  De groep die is teleurgesteld om wat voor reden dan ook wten zich geen raad meer, zij willen het anders, maar media, CDA en PvdA geven allen overduidelijk aan dat het tussen deze 2 zal gaan.

  Laat duidelijk zijn dat een stem voor PvdA een stem voor paars is en een stem voor CDA een stem voor voortzetting CDA/VVD is.

  Scherm niet gelijk met waar jij staat en dat dat de betere partij zou zijn.

  Laat vooral duidelijk zijn dat deze 2 weg moeten. Decimeren in het belang van Democratie.

  De situatie die nu geschetst wordt door CDA, PvdA en media is er 1 waarin democratie wordt uitgevochten door de partijen zelf.

  Gezien de toenemende populariteit van SP, is SP DE kanshebber om de grootheden van hun troon te zetten.

  Door jezelf neutraal op te stellen, beinvloed je niet zo zeer de keuze van de mens, waardoor zij zelf het gevoel ook hebben dat ZIJ wel degelijk wat te kiezen hebben.

  En ja, dan gaan er wellicht stemmen naar Groen links, of naar PVV in sommige gevallen, of CU.

  Maar ook dat is gezond voor de SP, je moet immer een coalitie kunnen vormen die inderdaad daadkrachtig veranderingen in kan zetten.

  Een coalitie SP/GL / CU zou wellicht het ideaal zijn.

  SP/VVD (zonder zalm en verdonk)/ CU
  met wellicht een 4de partij GL

  zou wellicht een mooi compromis kunnen zijn om alle (politieke) stromingen in Nederland te vertegenwoordigen.

  Waar ik vooral op doel is…..wil je verandering stem dan in ieder geval geen CDA of PvdA…….en dat is precies wat ik op alle fora en in al mijn contacten sterk naar voren zal brengen. Hierbij laat ik buiten beschouwing waar ik zelf sta tenzij mij dat op de man af gevraagd wordt. Maar begin niet de voordelen te benoemen. Mensen moeten wel zelf kiezen.

  Ik stem SP, dat mag een ieder hier gerust weten, ik denk dan ook dat de aanval ingezet moet worden op het vlak, dat in ieder geval de huidige 2 grote de macht ontnomen moet worden.

  Wij zijn Oranje en we spelen thuis.
  Het is niet CDA/PvdA en de media die bepalen om wie deze verkiezingstrijd gaat.

  Het volk bepaald om wie de verkiezingsstrijd gaat.

  Bovendien zou het voor CDA en PvdA heel goed kunnen zijn dat ze zichzelf weer eens moeten bewijzen vanaf de zijlijn. Het volk weer erkent en ziet dat ook volk kan nadenken.

  Ik wist prima waar ik nee tegen zij de laatste stemronde.

  Het spel, dat er slechts 2 partijen bestaan maakt dat je niet anders KUNT dan concluderen dat je als volk niet serieus genomen wordt.

  Inhoudelijke politiek is spannend en interessant.

  Want laten we wel wezen, rechtse standpunten (los gezien van CDA/PvdA)zitten gerust onderbouwde zienswijze bij, die best interessant kunnen zijn om eens serieus naar te kijken. Het zijn de huidige roergangers die deze punten geen aandacht geven maar slechts de punten die een heel select groepje mensen perspectief geeft.

  De gevestigde orde schilderd SP af als communistisch, een niet te onderschatten gevaar, en van een politiek inhoudelijk nivo die we allen in de laatste kleuterklas hebben afgeleerd. Samenwerken, kunnen verplaatsen in een ander, is een capaciteit die je bijgeleerd word voordat je naar de lagere school gaat.

  Door jezelf neutraal op te stellen, voorkom je dat (de beinvloede mens)men zegt, ja maar jij hangt naar links, dat is zo een typische uitspraak van links. Dit zeggen zij daar het hen zo voorgeschotelt wordt.

  Ik onderschat mensen niet, sterker nog, ik weet zeker dat je deze mensen op deze wijze kunt benaderen. Zij zijn slechts “slachtoffer” van de maatschappelijke invloeden.

  Daarnaast wil ik aangeven, politiek is een niet te onderschatten complexe materie, waarvan vele van ons wel bewust zijn.

  Ik zou het niet kunnen, daar mis ik de vaardigheden voor. Wat ik wel kan, is als mens de gevolgen onder woorden brengen welke ik dan vertaal in MIJN stem.

  I.p.v. vertalen middels de mening van CDA en PvdA en media.

  Nu weg met die hap en we hebben weer een democratisch landschap.

  Reactie door Jeroen Westerman — zaterdag 4 november 2006 @ 13.59 uur

 86. Renske, goed dat je er nog eens even op hebt gewezen: niet stemmen betekent dat je
  stem dus naar de op dat moment grootste par-
  tij gaat. Vanuit het CDA schuift men mogelijk door naar PvdA en SP.
  Dan zou mogelijk de PvdA die ‘niet-stemmers’
  erbij kunnen krijgen, want het is natuurlijk
  je reinste nonsens dat het CDA denkt de grootste partij te worden en ook de VVD kan
  het schudden! Samen dachten zij kadootjes
  uit te delen, maar de burger/kiezer heeft
  geen kindse handen die je maar even snel
  denkt te kunnen voelen, absoluut niet!
  Het wordt overduidelijk, dat de financiën
  het komende jaar tekorten kan opleveren,
  doordat men de kosten voor energie, zorg,
  ontwikkeling én opvang, claims ivm het niet
  nakomen van afspraken, defensie, en polder-
  lasten zwaar heeft onderschat. Dat noement
  men ‘vooruit schuiven over dit Kabinet heen
  naar het volgende’ of men tilt de budgetten
  over het einde kalenderjaar heen.
  Daarna is het bal voor de burger, dwz het
  ballen van de vuisten zal toenemen en met argusogen zal gekeken worden waar de voor-
  malige excellenties hun tentenkamp hebben opgeslagen, en dat is vast geen vrijwilligerswerk tbv de vredesmissie in het
  midden-oosten. Dat terrein vereert men met
  een bliksembezoek en duidelijk is nog steeds
  dat wij ons hebben laten ‘inpakken’ met de
  gevolgde argumentatie! Een verstandige PvdA
  moet deze keer kans zien in haar achterban
  duidelijk gesteund worden door mensen als de SP-ers zijn. De SP zal bij stemming binnen de partijvergadering kunnen rekenen
  op een overgrote meerderheid méélevenden!
  De peilingen zijn niet objectief genoeg, dus
  moet men gewoon het eigen vólle verstand ge-
  bruiken en HIER BLIJVEN, NU SP STEMMEN!

  Reactie door Madelief — zaterdag 4 november 2006 @ 14.35 uur

 87. @80 Alexander, precies mijn verhaal, never again!

  Reactie door Gandalf — zaterdag 4 november 2006 @ 15.01 uur

 88. na jaren lang wat anders te hebben gestemd
  is het voor mij de tijd gekomen om te veranderen.

  het inderdaad SP is waar ik me thuis voel

  ik hoop op een grote opkomst voor de Sp zodat het sociale roer nu omgaat

  want de C van da is ver te zoeken

  een oud C stemmer

  Reactie door jan — zaterdag 4 november 2006 @ 15.36 uur

 89. Jammer dat de media zich teveel richt op de PVDA en CDA. Ik noem het pure indoctrinatie van de media. Echter spreekt de SP me al jaren aan en elke keer stem ik weer SP in de hoop dat het allemaal beter gaat worden want er zal veel opgeruimt moeten worden van de afgelopen 4 jaar

  Reactie door Meg — zaterdag 4 november 2006 @ 15.49 uur

 90. Prachtige column, Jan.
  Helemaal mee eens.
  Goeten,
  Eduard.

  Reactie door Eduard Boessenkool — zaterdag 4 november 2006 @ 15.51 uur

 91. @ off topic of niet ?????

  Kijk wat Rutte nu weer zit te brallen……..
  Rutte in Lunteren..Hij onthulde daar de ‘centrale boodschap’ van zijn partij tijdens de verkiezingscampagne: “Mensen, het karwei begint nu pas echt”.

  De VVD wil de komende vier jaar minstens een derde van de mensen in de bijstand of WW aan een baan helpen. Dat komt neer op 200.000 uitkeringsgerechtigden. Verder wil ze elk jaar 50.000 startende ondernemers erbij, en jaarlijks 25.000 jongeren extra met een diploma van school.

  Volgens Rutte vindt de VVD, in tegenstelling tot CDA en PvdA, dat Nederland niet af is. Hij bespeurt bij die partijen een “gebrek aan urgentie. ……………………

  Waar wil hij die mensen en jongeren vandaan halen.
  Dit zijn dus de laatste stuiptrekkingen van een partijleider die op alle fronten verloren heeft.
  Dit past precies in het plaatje van de VVD, schelden en de sociaal zwakkeren nog verder uitbuiten.
  Dit gore gel#l moet hij eens tegen de rijken gaan houden, zo van…nou mensen we gaan jullie HRA afschaffen en jullie inkomen en je spaargeld dubbel belasten dit ten goede van de zwakkeren in onze samenleving en we plukken jullie kaal tot op het niveau van Balkenenden, laat de bevolking zien dat jullie VVD-ers zijn en niet alleen graaiers

  Reactie door Pool — zaterdag 4 november 2006 @ 17.05 uur

 92. Lang getwijfeld als Pv/dA-stemmer. Maar ik ben om wil een links kabinet en geen minzaamglimlachende premier meer. Jammer dat Bos dat niet inziet. Zoals Marijnissen zegt hij laat een historische kans liggen. Echt doordzonde. Mijn stem gaat naar de SP, veel sukses

  Reactie door elsbeth — zaterdag 4 november 2006 @ 18.18 uur

 93. @91 Pool

  Precies!!! Amen!!!
  Waarom nou nooit eens een VVD-er die bij zichzelf begint?? Nooit ZELF komen met waar zij kunnen minderen. Oh nee, altijd wijzen naar de ander en het kan voor die ander NOG MINDER!!
  Dit is dus de geldwolven mentaliteit. Ze hebben zelfs geen greintje integriteit.
  Dan schreeuw je toch van de daken tegen de rijksten:
  Weg met de kinderbijslag!
  Weg met de AOW!
  Weg met de hypotheekrenteaftrek!
  Zo hoor je te beginnen om een land EERLIJK welvarend te maken? Hij weet niet half hoeveel stemmen hem dat op zou leveren!!!
  Maar nee hoor! Gewoon aan de onderkant beginnen om hun zakken vol te plunderen. Die mensen hebben geen ruggegraat. Ze leunen en steunen op de meerderheid van het volk en blijven hun hand ophouden bij de Overheid.
  VVD? Een zwaktebod! En Rutte? Als een kat in het nauw!

  Reactie door Gloria — zaterdag 4 november 2006 @ 18.58 uur

 94. Ik heb gisteravond het debat gezien van Bos en Balkenende. Ik vond het een opgeklopte boel, de media wil er een hele poppenkast van maken en doen ofdat er niets anders bestaat dan een verkiezing tussen twee toekomstige premiers om het torentje.
  Maar daar gaat het helemaal niet om.
  Het gaat erom dat ons land goed geregeerd word door bekwame en warme mensen die echt leiding kunnen geven. En zoals er nu met Bos en Balkenende omgegaan word, daar heb ik vreselijk veel moeite mee.
  Het media-circus wil expres dat de kiezers vergeten dat er nog andere partijen zijn en nog andere toekomstige premiers.
  Ik heb het helemaal gehad met deze stemming-makerij om die twee heen.
  Geef mij maar de SP en laten we allemaal stemmen op de SP dan hebben Bos en Balkenende het nakijken. Het gaat erom wat de mensen zelf willen, de kiezers dus.
  En het gaat er niet om wat het media-circus wil en het CDA en de PvdA.
  Gelukkig dat ik op tijd met mijn hart en mijn gevoel de stemwijzer heb gebruikt en er achter gekomen ben dat ik toch bij de SP hoor en dat ik weer opnieuw stem voor de SP.

  Heel veel groetjes, Paula

  Reactie door Paula Buisman — zaterdag 4 november 2006 @ 19.26 uur

 95. Wat triest is in dit land dat het werken niet gestimuleerd word. Je kan in een uitkering samenwonend met kinderen een riante cent hebben terwijl als je werkt er misschien 100 a 150 euro meer heb maar wel zelf alle lasten moet dragen. Als je in een uitkering zit worden die lasten je kwijt gescholden.

  Laten ze die uitkeringen minder stimulant maken zodat mensen het aantrekkelijker vinden om te gaan werken. Dus het werk beter belonen .

  Reactie door Meg — zaterdag 4 november 2006 @ 19.53 uur

 96. Weer een mooie collumn, jan.

  Ik erger mij half dood dat zowel jij als Femke Halsema in deze strijd via een groot deel van de media buiten spel gezet worden.
  Net alsof jullie niet mee doen en geen kans hebben. Daar gaan ze nog op terug komen.
  De PVDA, CDA en VVD krijgen veel meer media kansen.
  Gelukkig heeft het volk ook verstand.
  Kijk maar naar de uitslag op een vandaag.
  Jan marijnissen heeft de meeste capaciteiten.
  STEM SP NU

  Reactie door jose — zaterdag 4 november 2006 @ 20.02 uur

 97. @ 95 Meg

  Welk werk waar heb je het over over de armoede val, het zwarte financiele gat waarin je valt als je na twee of drie maanden werken niet meer nodig ben.
  Werken OK maar betaal dan ook eens een behoorlijk salaris en geef die zwakkere niet kado aan een louche werkgever.
  Lost eerst die hiaten eens op voordat je hier begint te schreeuwen om de armen nog armer te maken met je stimulans.
  Nadenken schijnt voor de VVD een vloek te zijn.

  Reactie door Pool — zaterdag 4 november 2006 @ 20.19 uur

 98. @Paula Buisman — zaterdag 4 november 2006, 19.26

  Welkom terug.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 4 november 2006 @ 20.19 uur

 99. @ 95 Meg

  O ja een riante uitkering…… klopt precies een klein voorbeeld

  Gezin, .. man vroeuw 2 kinderen 15 en 12 jaar.
  Bijstandsinkomen ongeveer 1150.00 euro p/m
  Vaste lasten ongeveer 800 euro p/m
  Let op wat je met een uitkering kan doen…….. twee keer per jaar met het gezin op een luxe vliegvakantie naar de zon 8000.00 euro, elke 2 jaar een nieuwe auto, kinderen een zwemabonnement, kinderen op sport, Vader en moeder op een tennisclub. moeder elke maand naar de sauna, gezamelijk regelmatig uit gaan eten, regelmatig nieuwe kleding kopen, regelmatig bezoek aan een schoonheidsspecialist, elke dag een gezonde maaltijd.

  Echt dit kan je allemaal met een uitkering, maar ik bemerk dat je jaloers ben en daarom zo’n kromme reactie schrijft.

  Laten ze die salarissen minder stimulant maken zodat mensen het aantrekkelijker vinden om een uitkering in te gaan.
  Dus de uitkering beter belonen.

  Reactie door Pool — zaterdag 4 november 2006 @ 20.41 uur

 100. @95 Meg

  Ach Meg,
  Nederland is zolangzamerhand een land aan het worden van ‘de elite, de horigen en de paria’s.’
  De vrijen, de lijfeigenen en de verschoppelingen.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 4 november 2006 @ 20.49 uur

 101. @94
  Propaganda is een soort van beïnvloeding van de geest, om deze door middel van opgewekte emoties tot het aanvaarden van een denkbeeld of doctrine te brengen. Hoewel de propagandisten altijd de mond vol hebben van ‘het opvoeden der massa’s', richten zij hun appèl nooit tot het verstand, maar altijd tot het gevoel en instinct.
  Goebbels.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 4 november 2006 @ 21.34 uur

 102. @95 Meg
  In welke wereld woon jij? Riant leven en allerlei kwijtscheldingen?
  Misschien kun je je beter eerst eens verdiepen in de zaak voordat je hier iets typt. Trap aub niet in de praatjes dat het goed gaat met Nederland, het gaat namelijk alleen goed met de rijke helft van Nederland. Een bijstandsuitkering is beslist NIET riant!
  En als de plannen om de WW in te korten naar 6 maanden ingaat dan kunnen alle medewerkers van Nedcar in Born en de ABN/AMRO in Amsterdam hun huis verkopen. En dat kan iedereen (uw ouders, grootouders, kinderen of kleinkinderen) gebeuren, ook uw bedrijf kan worden overgenomen en gesanneerd. Laten we in hemelsnaam het sociale stelsel in stand houden!!

  Reactie door Irma — zaterdag 4 november 2006 @ 21.41 uur

 103. @94
  Het doel van de propaganda is niet een oordeel te vellen over tegenstrijdige rechten, waarbij elke partij het hare wordt gegeven, maar uitsluitend om het recht dat wij nastreven te beklemtonen. Propaganda moet de waarheid niet objectief onderzoeken en, in geval deze gunstig is voor de tegenpartij, ze presenteren volgens de theoretische regels der rechtvaardigheid; nee, propaganda dient slechts dat aspect van de waarheid te vermelden, dat voor de eigen zijde gunstig is.”
  Ook Goebbels

  Reactie door De Hakker — zaterdag 4 november 2006 @ 21.44 uur

 104. 95) Meg
  quote: Je kan in een uitkering samenwonend met kinderen een riante cent hebben

  Laat me raden: Maar je wilt vast niet ruilen met mensen die in die situatie zitten?……Precies!

  Reactie door Karin — zaterdag 4 november 2006 @ 22.14 uur

 105. @95
  Ach Meg ,ik sluit me aan bij wattenstaafie dit land is doodziek aan het worden.
  De hoop is 22 november maar is dat het niet wat dan.
  Weet je ik ben bijna de hele week bezig met V.W. om mensen te proberen uit de stront te halen.
  Ook zeer goed levende mensen kwaar rijkdom dan,ik heb zoiets barst daarna maar met het zooitje zoek het maar uit.
  Ik walg van het idee dat ik misschien mensen het handje moet vasthouden die gekozen hebben van het voortzetten van dit a sociaal gebeuren.
  Eigenlijk niet zoveel zin meer in dit land.
  Ik woon er en kan verlopig geen kant op maar eigenlijk komt steeds meer het gevoel wat heb ik er nog mee met dit land.
  Wat is er van Nederland geworden, een ik land en de rest is stik land.
  Ik zie mensen verpauperen kapot gaan in doolhof aan maatschappelijkwerk en hulpverlening.
  Ik zie alleen nog maar kunstmatig vreugde.
  Ik zie een natie van kinderen wanneer hun iets zoets beloofd wordt die weer naar vader moeder kruipen om daarna weer met een pak slaag weg geschopt te worden.
  Is het niet droevig een volwassen natie die kruipt voor het woordje zoets nooit iemand bij stilgestaan wat voor vernederende opmerking dat is.
  Een natie van trots die het was, en behandeld met het woordje zuur en zoets.
  Een natie in verval ,een natie zonder karakter, een natie van slaafsheid.

  Reactie door Jofel — zaterdag 4 november 2006 @ 23.35 uur

 106. @95 Meg
  Uitkeringen minder stimulant maken? Hoe denk je dat de voedselbanken zijn ontstaan? Hoever wil je daar eigenlijk nog in gaan? Leef jij van een uitkering? Wil je naar een situatie waarin werkgevers in hun nette pak de straten afschuimen om te zien of er ergens nog een hongerige zwerver bijligt die nog enigszins in staat is om te werken? Of beter gezegd, WIL werken? Ja ooit wou die zwerver dat wel, maar in die situatie inmiddels allang niet meer, gek he?
  Nee, die werkgevers gaan (gesteund door CDA/VVD) straks onze economische groei zelf weer afremmen omdat ze allemaal altijd eerst voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en niet meer in (ongeschoold) personeel willen investeren! Die gaan straks een gevecht met elkaar om het gekwalificeerde personeel aan en bieden tegen elkaar op om dit personeel bij elkaar “weg te kopen” door hoge lonen en leuke extraatjes te verstrekken! En dan is het ook met de groei weer snel gedaan..En die werkloze met een uitkering? Die blijft gewoon werkloos hoor, maak je geen illusies..

  Reactie door Ton — zondag 5 november 2006 @ 0.28 uur

 107. 1 x stemmen, 4 x prijs: super slogan en absoluut tegelijk ook absoluut humoristisch en er spreekt ten minste leven uit.

  Maar, Wouter Boskabouter en B.ende…: was dat een serieus debat? Ik begrijp niet dat zo veel mensen deze 2 strofiguren en hun innerlijk allang verrotte partijen zo serieus nemen, maar toch schijnt het zo te zijn dat mensen die eigenlijk SP zouden stemmen zich zouden hebben laten overhalen toch wat wordt genoemd strategisch te gaan stemmen… (wat natuurlijk nergens over gaat).

  Wat gaat de SP hiermee nog voor 22 november mee doen?

  Reactie door ant — zondag 5 november 2006 @ 0.43 uur

 108. @ 106 Ton

  Excact verwoord waar het heengaat met ons land als we niet oppassen.
  Het is toch van de zotte dat een stelletje oude streepjes pakken zo met de mensen kan omgaan.
  Weet je Ton er wordt altijd ophef gemaakt over de rijken zie Quot met z’n top 500, dan heb je nog de beste zakenman / vrouw van het jaar, wie is de grootste werkgever dit jaar, maar, ……… je zal nooit horen wie is de EERLIJKSTE werkgever van het jaar …..en weet je waarom niet,.. om de eenvoudige reden dat die er niet is.
  Wat ze eigenlijk moeten doen is een top 150 maken wie de grootste minkukel van dit kabinet is / was, kijk dan gaan ze mischien wel eens anders tegen de dingen aankijken alhoewel ik dit niet verwacht.

  Reactie door Pool — zondag 5 november 2006 @ 1.04 uur

 109. hallo Jan. uit princiepe lees ik niet de telegraaf,wel een andere krant uit Amsterdam.Vandaag\gisteren naar denhaag geweest, het was een grandioos demonstratie!! vandaag ga ik naar Arnhem. We gaan voor 25 zetels. allen sp stemmers groetjes gerard.

  Reactie door gerard — zondag 5 november 2006 @ 1.08 uur

 110. Ik zou alle SP’ers nogmaals willen oproepen om niet strategisch op de PvdA te gaan stemmen! De situatie van nu is anders dan in 2003..! Wouter Bos heeft meerdere keren de uitnodigingen van zowel SP als Groen Links ontvangen om voor een echte “Linkse Lente” te gaan..Die heeft de PvdA steeds niet willen aannemen omdat ze alle opties wilden openhouden, dus ook met het CDA..Des te goedkoper is het eigenlijk, nu Bos de hete adem van het CDA weer in zijn nek voelt, om nu te gaan gokken op SP’ers die misschien wel strategisch weer op de PvdA gaan stemmen! NIET DOEN, Bos moet nu zijn eigen probleem maar oplossen en misschien kan hij zijn huid nog redden door zich alsnog openlijk voor een linkse meerderheid uit te spreken!

  Reactie door Ton — zondag 5 november 2006 @ 1.33 uur

 111. Het onder moet uit de kan.. om te voorkomen dat Balkenende en verwanten hun rampzalige beleid kunnen voortzetten.
  Ikzelf en velen met mij zijn er de laatste jaren steeds maar weer op achteruit gegaan. Dat KAN NIET blijven doorgaan. Dat moet stoppen. De rek is er echt uit.
  Jan, alle SP’ers, mijn laatste hoop is nu zo’n beetje op jullie gericht. Ik ben de afgelopen 40 jaar bij elke verkiezing gaan stemmen. Eerst CPN, PSP, PPR, dan als logische gevolg Groen Links, maar van geen van deze lid geweest.
  De laatste verkiezingen SP gestemd en lid geworden. Nu dus weer SP.
  Voor een sociaal en eerlijk beleid.

  Reactie door Ludo — zondag 5 november 2006 @ 2.42 uur

 112. @107, helemaal gelijk.
  Die gaste met hun ideologie of egoisme.

  Het is ook serieus tijd voor SP.
  Als we niet op sp stemmen zijn de consequenties voor ons :(

  Reactie door Rifet — zondag 5 november 2006 @ 3.35 uur

 113. Ben een vaste SP stemmer sinds ik mocht gaan stemmen 15 jaar geleden. Vanuit de bijstand, inmiddels een leuke baan met 4500 euro bruto pm;

  Blijf SP stemmen, al is mijn vraag of en hoeveel we er netto op achteruit zullen gaan met SP in het kabinet (graag in honderden euros nauwkeurig)? kunnen we daar alvast rekening mee houden!

  Goede column!

  Reactie door Sjefke — zondag 5 november 2006 @ 6.49 uur

 114. Ik ben het helemaal met Jan Marijnissen eens. Ik vind het een schrikbeeld wanneer we weer opgescheept worden met VVD en CDA.
  En PvdA met CDA vind ik ook geen optie, want wanneer je Maxim Verhagen hoort over Wouter Bos dan belooft de formatie op voorhand al niet veel goeds.
  Miets C.

  Reactie door M. Caberg — zondag 5 november 2006 @ 11.08 uur

 115. 91. Die wil hij op kosten van de samenleving en met harde hand dwingen tegen minder dat het minimumloon nl. de bijstandsuitkering twee jaar te werken.
  Dat is dus een verkapte subsidie van de staatskas die wij opbrengen aan het bedrijfsleven.
  Hij heeft niet gezegd hoe hij dat gaat doen mar dit is al een betsaand voorstel hij zal dat uitbreiden.
  Geloof maar dat het besparingen oplevert voor het bedrijfsleven.
  In feite is het gewoon ‘dwangarbeid’.
  Als een mens werkt heeft hij recht op het WETTELIJK MINIMUMLOON EN ONAFHANKELIJKHEID dat mag nooit ontdoken worden onder het mom van. Zo wordt onze rechtsstaat langzaam maar zeker afgebroken.
  Eerst de mensenrechten en nu de lokale nederlandse rechten, wetten.
  Een legaal gemaakte ontduiking van de wet niet meer en niet minder.
  Het minimumloon kan dan evengoed op de helling, heeft geen waarde meer.
  Het begint klein mar langzaamaan wordt het recht op het minimumloon geheel ondermijnd.

  Reactie door Henny — zondag 5 november 2006 @ 11.51 uur

 116. 113.Sjefke.
  In de NRC collumn economie van zaterdag geschreven door Flip de Kan las ik dat de middengroepen het beste af zijn bij de SP en Groen Links.
  Bij alle andere partijen gaan ze er niet op vooruit. Ook het CDA programma doet niets voor de middengroepen integendeel.
  Dus bij de SP zit je persoonlijk nog steeds niet slecht al zou dat niet de enige drijfveer moeten zijn en is dat bij jou ook niet het geval blijkbaar.
  Trouw aan iets wat goed is voor iedereen en de wereld is zeer te waarderen in een mens zeker als hij het zelf beter krijgt.

  Reactie door Henny — zondag 5 november 2006 @ 11.58 uur

 117. @44 Peter

  Wie zegt dat een STROPdas om je nek hoort.

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 5 november 2006 @ 13.13 uur

 118. Als er al zoiets bestaat als strategisch stemmen, dan is dat deze verkiezingen om in ieder geval niet op CDA/VVD of PvdA te stemmen.

  Stem je op 1 van deze 3, dan geef je feitelijk je stemrecht en daarmee de democratie uit handen.

  Strategisch stemmen, wiens strategie?

  Die van het volk of die van de grote 3?

  Dit zou de allergrootste staking kunnen zijn die Nederland kent, waarin mensen stemmen op een partij buiten de grote 3.
  Solidair als in Oranje, laat je de grote 3 dan zien dat je wel degelijk bewust bent van het feit dat je een KEUZE hebt die ook INVLOED heeft.

  Ook CDA,VVD en PvdA worden hier beter van, als zij ieder minder dan 5 stemmen krijgen gaan zij er toch echt uit, of zij het nou leuk vinden of niet. Het is goed voor ze, daar ze zichzelf weer kunnen vinden en het volk. Zij mogen dan kijken, hoe het ook kan.

  Goed voorbeeld doet goed volgen.

  Als mensen hebben we het over debatteren, discussieren, terwijl je eigenlijk in gesprek bent. Als dit gesprek in respect plaats vind, waarbij beide de vaardigheden hebben om zich te verplaatsen in een ander, de moeite nemen te vragen hoe de ander iets bedoeld als het voor de persoon onduidelijk is…..pas dan voer je een gesprek waar beide leraar en leerling tegelijk zijn.

  Er zijn dan aan het eind ook geen verliezers, het eind product van het gesprek overstijgt dan het geen wat een ieder persoon ansich had kunnen behalen.

  Hiermee kun je als individu sterker worden en een bredere visie rijk worden.

  Pas als deze omgeving geschapen is, is er weer sprake van voorruitgang.

  Om die omgeving te scheppen is het nu toch wel overduidelijk dat de grote 3 eerst weg moeten.

  Onze stem heeft dan wel invloed (we zijn immers allemaal scheppers van de realiteit)

  Onze gezamenlijke realiteit zorgt dan voor de sprong voorwaarts die we dan maken als mensheid. (wellicht bestrijden we dan met goed resultaat, honger in landen als Afrika)

  Een stem voor PvdA is een stem voor een nieuw paars, daar hoef je geen helderziende voor te zijn. Een stem voor CDA is voortzetteing CDA/VVD. Een stem voor VVD is ook een stem voor voortzetting CDA/VVD.

  Wil je dat JOUW stem van JOU blijft en uberhaupt een tactische waarde heeft.
  Wil je weer een democratisch landschap.
  Wil je dat niet alleen wij het volk zich ontwikkeld maar ook de politiek.

  Zet deze grote 3 dan gewoon buiten spel.

  Gediskwalificeerd wegen ondermijning van de democratie en inhoudloze verkiezingsstrijd zijn:

  CDA, PvdA en VVD….

  De media draait wel bij zodra de geldkraan vanuit de grote 3 dicht moet.

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 5 november 2006 @ 13.46 uur

 119. Hoe goed is ons geheugen …

  Maart 2003, 2 ja-knikkers, zijnde Balkenende en Bos,
  die de illegale inval in Irak politiek steunen,
  die militaire steun volgde weldra.
  Wie zijn er oorlogsmisdadigers?
  Met 650.000 doden in Irak sinds maart 2003,
  en Balkenende en Bos komen er mee weg?
  Draai de film maar terug.
  En nu is volgens Bos, alleen Balkenende degene die
  meehuppelde. Moet je nog peultjes.

  Reactie door Vrede op Aarde — zondag 5 november 2006 @ 16.10 uur

 120. Ik vind het een goed plan, want ik heb schoon genoeg van het CDA en de VVD. Een kabinet met de PVDA, de SP en GroenLinks is de beste keuze en daarom wil ik op 22 november op de SP stemmen. Ik heb dit al vaker gedaan, maar dat heeft tot nu toe nog niets uitgehaald.

  Reactie door Herman Kassenberg — zondag 5 november 2006 @ 17.42 uur

 121. Hallo Jan!
  Waarom niet ook meedoen, uiteraard op geheel eigen wijze, met het TV-Debat? We zien slechts Bos-Balkenende; een ondemocratische facade!
  Zo klopt er niks van.
  Dus Hup Jan, voor mij en vast veel meer mensen, minstens ook Mark, Femke en jij in het Debat.

  Reactie door Olinda — zondag 5 november 2006 @ 17.44 uur

 122. Jan,

  Veel succes!
  Ik hoop dat het wordt zoals het hoord.
  Geen leugens en (kiezers) bedrog,
  MAAR WEL MET EEN PARTIJ ZOALS DE SP.

  Reactie door Jan Baans — zondag 5 november 2006 @ 21.03 uur

 123. Met zo’n lijstaanvoerder en zo’n programma moet je wel stemmen winnen. Veel sukses Jan.
  Het komt allemaal goed.

  Reactie door Herman Blanto — zondag 5 november 2006 @ 22.36 uur

 124. En generaal pardon voor Balkendende!

  Reactie door maria — zondag 5 november 2006 @ 22.53 uur

 125. Sorry, ik be zo boos, ik bedoel per uitzondering:

  Geen generaal pardon voor Balkende !

  Reactie door maria — zondag 5 november 2006 @ 22.55 uur

 126. Off topic. Sorry hiervoor.Maar alvoor de oorlog in Irak waren wij beter geinformeerd dan dat dit kabinet: premier Balkenende,de VVD en PvdA die dit verachtelijk spelletje meespeelde , aan ons heeft ons publieke heeft medegedeeld.

  Reactie door maria — zondag 5 november 2006 @ 23.03 uur

 127. @ 121 Olinda

  Daar werkt de media niet aan mee Olinda.
  Dat is namelijk niet in het belang van de grote partijen.

  Dit is geen ononderbouwde beschuldiging aan het adres van de grote 3 en de media.
  Als Ex werknemer van HET media bedrijf heb ik met eigen ogen moeten aanschouwen hoe de werkelijkheid in elkaar steekt als het gaat om objectieve verslaglegging.

  Sorry, die bestaat niet.

  Dat is niet mijn mening, dat is wat er werkelijk gebeurd.

  Reactie door Jeroen Westerman — zondag 5 november 2006 @ 23.57 uur

 128. Ik ben het met een groot deel van de inleiding van Jan eens. Een ding springt daaruit en dat is de ongewenste coalitie van CDA en PvdA. Dan wordt het zoals Jan zegt pappen en nathouden. Dat is vlees nog vis en dan krijgen we een coalitie van regenten. Maar goed, dan toch maar principieel stemmen en niet strategisch oid. Voor mij wordt het daarom de Christenunie, want gister heb ik weer geleerd dat het begin van alle echte wijsheid het ontzag voor de Heer is. Ik ben trouwens net als dhr Van der Vlies civiel ingenieur, maar ik heb het dus niet over kennis maar over wijsheid. Uiteindelijk zijn alle menselijke pogingen gedoemd te mislukken. God zelf zal het huis moeten bouwen en daarom zou de ‘vrije mens’ moeten leren dat hij slechts een vrijgekocht mens is.

  Reactie door Niels — maandag 6 november 2006 @ 9.41 uur

 129. Ik snap werkelijk niet dat het CDA nog zoveel zetels zal gaan behalen.
  maar geloof wel zeker dat ze een flink deel van hun sociale achterban zullen gaan verliezen aan de SP of het PvDA.
  Want wat is het CDA verworden tot aan achterbakse (ver)rechtse partij zeg.

  ik heb 10 x meer respect voor de VVD. Met die partij eet je tenminste waar je aan toe bent.
  natuurlijk oneindig keer meer respect voor de SP en ook de PVda

  Ik hoop op een goed resultaat voor de SP.

  Reactie door René — maandag 6 november 2006 @ 15.46 uur

 130. KIJK EEN FILMPJE OVER 4 REDENEN OM SP TE STEMMEN

  http://www.youtube.com/watch?v=1JwQQP_hFqs

  Reactie door NeWarg — maandag 6 november 2006 @ 19.17 uur

 131. Ik heb vanavond de verkiezingsprogramma’s van de PvdA en GroenLinks van het internet geplukt en ik zie veel overeenkomsten met het verkiezingsprogramma van de SP. Daarom wil ik, dat er een kabinet komt van de PvdA, GroenLinks en SP. Desnoods mag er nog een 4e partij bijkomen.

  Reactie door Herman Kassenberg — maandag 6 november 2006 @ 21.50 uur

 132. @128 Niels

  En uit datzelfde ontzag voor de Heer stem ik SP!
  Want ook al staan zij zich niet op Christus voor, zij HANDELEN ernaar!!
  Om de C in de politiek te gebruiken is te prententieus! Zie de handelingen… meeheulen met de rijken, voor de doodstraf van Saddam en vriendjes met werelddictator Bush! Hoelang nog wordt Zijn Naam misbruikt?
  Ik doe daar niet aan mee. Ik stem SP. ;)

  Reactie door Gloria — maandag 6 november 2006 @ 22.20 uur

 133. Beste Gloria,

  Dat is nu precies waarom ik niet op Jan-Peter, maar wel op Andre stem. Waarmee ik niet zeg dat er niet veel sumpathieke standpunten van de SP zijn. Alleen wie o wie zal er dan met de SP en de CU regeren??? Misschien kom je dan toch wel bij een CDA, SP, CU & SGP kabinet uit…;-)?

  Reactie door Niels — dinsdag 7 november 2006 @ 0.27 uur

 134. @133 Niels

  Rouwvoet is ook een toffe gast. Nog iets te behoudend vind ik persoonlijk. (Stemde dit kabinet er niet uit!!)
  Wat zou je ervan vinden als de SP de PvdA gaat vervangen en de CU het CDA?
  Een droom? Nee, niets is bij God onmogelijk. Wel jammer dat mensen zoveel mogelijk maken… dit kabinet bijvoorbeeld!
  Hoe is het mogelijk!!

  Wie weet Niels, gaat er toch een lentewind door Nederland. Wauw… en zo dansen we na een paar maandjes de echte lente in. Wat een heerlijke zomer zal dat zijn!

  Niels, probeer veel met mensen te praten, zodat ze van het CDA overgaan naar de CU!
  (Of SP!)
  Want het CDA moet nu toch echt fors gaan krimpen. Mensen stemmen vaak domweg op wat ze nu eenmaal altijd doen. Laat hen het verschil zien tussen de beide christelijke partijen. Juist christenen moeten in gaan zien dat de C met DA als een vlag op een modderschuit is!

  Reactie door Gloria — dinsdag 7 november 2006 @ 1.49 uur

 135. Hallo Jan en alle medewerkers,

  Laten we hopen dat nu eindelijk het gezonde Brabantse Boerenverstand zegevierd.
  De regering kun je beoordelen aan
  hoe men met de zwakste in onze samenleving omgaat vind ik.
  Nou …dat zegt genoeg over het huidige beleid…
  Veel Succes,onze stemmen heb je (alweer)
  Houdoe Lilian.

  Reactie door Lilian laureijs — dinsdag 7 november 2006 @ 18.17 uur

 136. ik hoop dat de sp ook is wat meer voor de invalide doe ,de uitkering word lager maar zij hebben vaak meer kosten mijn man is invalide.en wat mantelzorg betreft is het zwaar daar om zijn wij in het dorp komen wonen mantel zorg krijgen is hoop papier werk was het maar makkelijk ik heb 18 jaar zelf gedaan daarnaast ook werken ik vind daar eerst na gekekken kan worde of de partner uit kering kan krijgen en de dokters beter geaargeren als je beld dit gebeurt als je zelf staandig niet goed daarom hebben wij voor deze vorm van wonen gekozen

  Reactie door bruijbntjes — donderdag 9 november 2006 @ 9.42 uur

 137. 119. Ik ben het over zowat alles met je eens maar dit is ongenuanceerd.
  De PvdA heeft nooit de inval in Irak politiek gesteund maar zelfs verworpen.
  Was breekpunt met Balkenende.
  Wél heeft ze toen de VN de regie overnam omdat die oorlog een feit was geworden politieke steun toegezegd, dat is toch wel iets anders dacht ik.

  Hoezeer ik symphatiseer met de SP en oorlog haat en niet vrede behels ik wil wel duidelijkheid houden in de discussie en eerlijk blijven in mijn kritiek.
  Ik ben meer afgeknapt op de steun voor troepenzendingen naar Afghanistan als opvolging van.
  Balkenende is volledig verantwoordelijk voor de steun voor de start van de oorlog in Irak tégen iedere VN visie in. En hij is geheel toerekeningsvatbaar.
  Begin daar waar de schoen echt wringt.

  Reactie door Henny — donderdag 9 november 2006 @ 10.34 uur

 138. Een mooi stuk van Jan in de Telegraaf. Veel Nederlanders lezen die krant, dus hopelijk doen zij wat met de oproep van Jan. Verbeeld je dat het CDA het weer voor het zeggen krijgt. Ik moet niet er niet aan denken.

  Reactie door Pien van der Kleij — donderdag 9 november 2006 @ 23.40 uur

 139. Zelf ben ik niet zo’n Telegraaf fan.
  Deze keer kan ik een heel eind met hen meegaan.
  Dat een coalitie PVDA-SP-GL na de ‘minima uitbuitende’ regering Balkenende I-II-III, broodnodig is (voor velen zelfs letterlijk ‘broodnodig’)lijkt mij wel duidelijk.
  En aan mij zal het in géén geval liggen.

  Waar ik het NIET mee eens ben is dat het niet zo belangrijk zou zijn wie MP. gaat worden.
  Laten we wel wezen. JP als MP was toch een regelrechte aanfluiting (Wat een zeldzame koekebakker.)
  Het is wel degelijk van belang dat iemand met leidinggevende capaciteiten en uitstraling op de stoel van de Minister President komt te zitten.
  Hij is wel het visitekaartje van Nederland.
  En wanneer ik kijk naar Wouter Bos, dan zie ik ook in hem niet de ideale MP.
  Daarentegen, wanneer ik naar Marijnissen kijk,(hoe kan het anders als trouwe SP-er) dan zie ik een man die een ‘club’ bijeen kan houden. Een perfecte combinatie van Kracht en Vrolijkheid.
  Nu maar hopen dat Wouter en Jan daar (wanneer de verkiezingsuitslag dit uitwijst) samen goed uit gaan komen.

  Hetlijkt mij dan Nederlanders zo langzamerhand wel genoeg hebben van de uitbuiting en toch zo langzamerhand wel het besef moeten hebben dat het zo niet langer kan. Nog een periode CDA-VVD en de Voedselbanken worden nog eens de grootste bank van Nederland.
  Zelden heb ik zo vol spanning uitgekeken naar de uitslag van verkiezingen als nu.
  Nederland:
  STEM WIJZER, SOCIALER, STEM SP! A.u.b.

  Reactie door GJ — vrijdag 10 november 2006 @ 2.48 uur

 140. Dat een coalitie PVDA-SP-GL na de ‘minima uitbuitende’ regering Balkenende I-II-III, broodnodig is (voor velen zelfs letterlijk ‘broodnodig’)lijkt mij wel duidelijk.
  En aan mij zal het in géén geval liggen.

  Hou toch op, man. Weet je wat jij een keer moet doen? Open je ogen. Deze regering heeft de minima helemaal niet uitgebuit. Door economische tegenwind, heeft iedere groep offers moeten brengen, ook de minima. Dat heet solidariteit. En zit toch niet zo te fantaseren als je zegt “broodnodig”. Niemand hoeft hier in principe honger te lijden. Dat sommigen gebruik maken van voedselbanken, is eerder te wijten aan het feit dat ze onzorgvuldig met hun geld zijn omgesprongen en schulden hebben gemaakt, dan aan het feit dat zij niet met hun uitkering kunnen uitkomen.
  Weet je wat het probleem is met mensen zoals jij? Je wilt geen verantwoordelijkheid nemen voor je eigen levensloop. Doe iets.

  Reactie door Jopie — woensdag 15 november 2006 @ 21.54 uur

 141. @140

  Jopie: Je hebt helemaal gelijk. Tenminste wanneer we de situatie bekijken vanaf het ‘eiland’ waar jij kennelijk op zit.
  Dat geeft ook niet, want iedereen heeft recht op zijn/haar eigen mening.
  Maar wanneer je de moeite had genomen je te verdiepen in wat er werkelijk gaande is in dit land en de positie waar veel mensen in verkeren, dan zou je je waarschijnlijk kapot schamen dat je zo praat over mensen die zijn aangewezen op voedselbanken.
  Maar je hebt gelijk dat de ‘rijken’ redenen tot klagen hebben wanneer ze niet ieder jaar een nieuwe auto kunnen aanschaffen maar een jaartje moeten overslaan.
  Ter informatie: Het zijn juist de mensen met een laag inkomen geweest die onder dit ‘schrikbewind’ hebben moeten inleveren en solidariteit getoond hebben.
  Maar eens komt daar een einde aan en is het genoeg geweest. Vandaar SP.

  Overigens hoef jij je geen zorgen te maken over mijn verantwoordelijkheid, niet voor niets gaat mijn stem naar de SP.

  Reactie door GJ — donderdag 16 november 2006 @ 9.58 uur

 142. De peilingen zien er goed uit, groter dan de VVD bijna groter dan de PVDA en straks groter dan het CDA? Dan kan de schade die Paars (PVDA!!) en daarna het kabinet Balkenende aangericht hebben eindelijk hersteld worden.

  Reactie door Jan for president — vrijdag 17 november 2006 @ 19.40 uur

 143. Volgens Maurice de Hond is de SP aan het inleveren en komt nu uit op 26!
  De kans op een linkse meerderheid is dus aan het slinken.
  Tijd voor een snelle SP-aktie om nog wat ‘zwevers’ te trekken?

  Reactie door GJ — maandag 20 november 2006 @ 12.33 uur

 144. Dat zou kunnen maar dat word wel er krap. dan is er nog maar 24 uur om de zwevende kiezers te overtuigen! eigenlijk is dat veel te kort maarja… morgen weer een nieuwe dag-en een nieuw debat!

  Reactie door MH — maandag 20 november 2006 @ 19.55 uur

 145. PS. maurice de Hond is ook maar een mens(net als ik) en hij kan ook een fout maken. Kijk maar naar vorig jaar, Hij zat er best wel flink naast!

  Reactie door MH — maandag 20 november 2006 @ 20.05 uur

 146. @145
  Laten we hopen dat hij er ook deze keer flink naast zit.
  Er is momenteel sowiso geen peil te trekken op de peilingen. Er zijn nog zoveel zwevende kiezers, dat er niets te voorspellen valt.
  Gaat een spannend dagje worden woensdag.

  Reactie door GJ — maandag 20 november 2006 @ 23.04 uur

 147. Vandaag heb ik al op SP gestemd. Van ons gezin hebben 2 van de 4 dit gedaan. Zet ‘m op ‘Tovenaar van OSS’! ;-)

  Reactie door PB — woensdag 22 november 2006 @ 16.14 uur

 148. Beste Jan. gefeliciteerd met de klinkende overwining. En wellicht als jullie ook kunnen deelnemen aan een regering dat het voor mij makkelijker word als Canadees om Nederlander te worden en ook op jullie te stemmen wat ik voor de gemeente raad al een tijd doe. En ik geloof dat je een van de weinige integere politici bent. En hoop wel dat het zo blijft.

  Reactie door David — vrijdag 24 november 2006 @ 18.34 uur

 149. ik ben een aapje!! HOEHOEHOE!!!!

  Reactie door stoephoer — maandag 4 december 2006 @ 13.18 uur

 150. Geachte heer Marijnissen,
  stemgaranties zeggen mij weinig. Het gaat mij en vele andere mensen met mij erom welke partijen een coalitie gaan vormen. Bij de vorige 2e kamerverkiezingen was de PvdA de grootste winnaar maar zij kwamen niet in het kabinet. Nee, de toenmalige informateur, R. Lubbers meen ik mij te herinneren stelde vast dat de programma’s van de partijen CDA en VVD goed op elkaar aansloten en dat een coalitie met een kleine partij een stabiele kabinet gevormd kan worden, aldus kregen we een Rechtse regering.

  Nu hebben we weer een informateur van alweer de CDA, die zou heel goed een minderheid kabinet kunnen adviseren met een coalitie van CDA en VVD, mits beide partijen in onderhandeling zouden toegeven en eventueel met steun van kleine rechtse partijen. Daarbij aangevend dat een coalitie met linkse partijen eigenlijk tot mislukken gedoemd zijn.

  Meneer Marijnissen, waar ik naar toe wil is te zeggen dat door een coalitie zonder SP niets terecht komt van uw stemgaranties.

  Ik vrees en velen met mij dat er een rechtse minderheidkabinet(met toevallig CDA en VVD)ons door de strot wordt gedrukt door te stellen dat er een overlap tussen de programma´s van de rechtse partijen bestaat en daarmee een rechtse kabinet wordt gerechtvaardigd. Niet volgens de democratisch gekozen meerderheid, nee maar wel volgens de toevalligheids-normen en waarden van de moraalridder JPB en co.

  Reactie door Dick Meijer — dinsdag 5 december 2006 @ 23.03 uur


 • In de media

 • Foto