HIER is het klimaat

061031hier2.jpg

Vanmiddag werd het klimaatrapport Natuurlijke Klimaatbuffers aan de lijsttrekkers overhandigd. Het rapport is afkomstig van ruim 40 maatschappelijke organisaties die zich geschaard hebben onder de noemer ‘klimaatbureau’.

Na ontvangst heb ik met de aanwezigen gediscussieerd. Hun plannen zijn uiteraard goed, maar om werkelijk verandering te bewerkstelligen is het nodig om de mensen in het hart te raken. We moeten met zijn allen het klimaatprobleem aanpakken en het proberen zoveel mogelijk concreet te maken voor ieder mens. Een presentatie, een rapport, het zijn goede initiatieven, maar wat vooral nodig is – is een omslag van cultuur. Niet – het zal mijn tijd wel duren, maar – we doen het NU.

Hoe gek het op het eerste gezicht misschien ook lijkt: ook hier is solidariteit het centrale begrip. Solidariteit naar tijd en plaats. Solidair met toekomstige generaties én solidair met mensen die nu op de hele wereld in armoede leven en toekomstige welvaart niet ontzegd mag worden. Het organiseren van deze solidariteit is de grote opdracht voor de 21ste eeuw.

Technische innovatie is van levensbelang. Met nieuwe, zuinige en duurzame producten is nog een wereld te winnen. Feit is wel dat we als politiek ook niet bang moeten zijn om met wetten en regels ontwikkeling af te dwingen. Maatschappelijk ondernemen is nu nog een modewoord – en daarom helaas veel te vrijblijvend.

Wat dat betreft kan ik iedereen nogmaals aanraden om de film ‘An inconvenient Truth’ van Al Gore te gaan kijken. Wat de SP betreft: duurzaamheid in milieu- en natuurbeleid staat dagelijks op onze agenda. Maar we fietsen er ook voor!

Jan Marijnissen

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 31 oktober 2006 :: 14.25 uur

51 Comments

51 reacties

 1. Het is gek hoe weinig we erover horen, inwoners van een land dat onder de zeespiegel ligt zouden zich drukker moeten maken over de opwarming van de aarde. een miljoen jaar geleden was de gemiddelde temperatuur 2 tot drie graden hoger en de zeespiegel lag zo’n 25 meter boven het huidige niveau.
  Of we het tegen kunnen houden? Laten we het proberen. Maar laten we vooral zorgen voor elkaar. Met het milieu kan het op lange termijn wellicht goedkomen. Aan de armoede en het klasseverschil in Nederland kunnen we binnen vier jaar een einde maken.

  Reactie door Willem — dinsdag 31 oktober 2006 @ 16.35 uur

 2. Heel goed dat de SP aandacht geeft aan het milieu en de klimaatverandering. Ik hoop dat we hier in de verkiezingscampagne nog veel over de SP plannen hierover horen, want het is echt een heel belangrijk onderwerp!

  Reactie door frederique — dinsdag 31 oktober 2006 @ 16.40 uur

 3. Laten we wel even duidelijk stellen dat de klimaatverandering een natuurlijk proces is. De huidige versnelling is een druppel op de gloeiende plaat. Een paar duizend jaar geleden lag Nederland al vrijwel volledig onder water. We zullen dus moeten inzetten op drooghouding van Nederland met alle mogelijke middelen.

  Ik ga niet in op het overdreven populistisch verhaaltje van Al Gore.

  Reactie door Jan Pruimboom — dinsdag 31 oktober 2006 @ 16.55 uur

 4. @2

  Mag de huidige klimaatverandering ook als een natuurlijke reactie van de natuur op de tegennatuurlijk levende mens uitgelegd worden?
  Zou het ‘morele klimaat’ van de mens misschien hieraan debet kunnen zijn?
  Je hoeft ook niet in te gaan op het populistische verhaaltje van Al Gore.
  Gewoon om je heen kijken is reeds voldoende om te zien dat de aarde zucht onder de nietsontziende mens.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 31 oktober 2006 @ 17.06 uur

 5. @ wattenstaafje

  Uiteraard helpt de mens er aanzienlijk aan mee, maar de illusie dat daar op korte termijn verandering in kan komen heb ik niet. Zolang er gretig geconsumeerd zal worden zal het probleem bestaan. Eerder op het log had ik het al over overbevolking. De grootste producent van co2 uitstoot is de mens zelf. Dan heb ik het niet over fabrieken maar over de adem van de mens. De mens zet zuurstof om in co2, die we gezamenlijk uitademen. Onze vrijwel niet bestaande natuur doet het tegenovergestelde.

  We hebben dus de noodzaak om snelle oplossingen te verzinnen.

  Reactie door Jan Pruimboom — dinsdag 31 oktober 2006 @ 17.12 uur

 6. Alles leuk en aardig, maar het was ruim twintig jaar geleden al bekend dat het klimaat aan het veranderen was door menselijke activiteit.
  De Aarde kent al vele miljoenen jaren een gemiddelde temperatuur: af en toe is deze gemiddelde temperatuur wat lager geweest, af en toe wat hoger.
  Maar vandaag de dag is de stijging van deze gemiddelde temperatuur niet op een natuurlijke manier verlopen.
  Helaas zijn we nu te laat met maatregelen nemen, want het leed is al geschied.
  De permafrost is ook aan het smelten, en hierbij komen enorme hoeveelheden methaangas bij vrij (omdat de eeuwig bevroren grond nu aan het rotten is)
  Onder de ijskappen van de smeltende Noordpool bevindt zich dit gas ook, en langzaam maar zeker komt het in grote hoeveelheden vrij.
  Dit alles samen opgeteld bij wat de mens allemaal uitstoot, kunnen we rustig stellen dat we een groot probleem hebben.
  Beter maar niet echt aan denken, want de natuurrampen die zich langzaam maar zeker aan het ontwikkelen zijn, kent de mens nog niet.

  Reactie door Arie3D — dinsdag 31 oktober 2006 @ 17.13 uur

 7. Klimaatverandering is dan wel een natuurlijk proces, de afgelopen honderd jaar is een verandering opgetreden die nog nooit eerder in zo’n tempo heeft plaatsgevonden. Er is inmiddels duidelijk aangetoond dat de mens deze verandering heeft teweeggebracht.
  Er moet dus iets gebeuren. Maar niemand schijnt te denken dat hij/zij hiervoor ook iets aan kan doen – of eigenlijk vooral laten! Als er iets moet veranderen wijst iedereen naar de buurman, maar zelf je gedrag wijzigen … dat is iets heel anders.

  Reactie door Astrid — dinsdag 31 oktober 2006 @ 17.15 uur

 8. Het feit dat we nu met zijn allen in een lemen hutje zitten heeft gevolgen. We zitten hier lekker aan de computer, lekker de kachel aan en ‘s avonds voor de tv.

  Het moet bij het individu zelf beginnen, en velen doen wat men kan. Maar helaas maakt het deel uit van een ruimer proces en ergens in die keten gaat het fout.

  Ik ben geen doemdenker, maar de synergie lijkt te ontbreken.

  Reactie door Jan Pruimboom — dinsdag 31 oktober 2006 @ 17.21 uur

 9. de wereld wordt opgewarmd door de zon.
  het gedrag van de zon op het klimaat is zeer groot.
  de zon is niet links en niet rechts en redeneert ook al niet politiek correct..
  vervelend…
  want als je het over milieu hebt moet je natuurlijk wel politiek correct zijn !
  in alle pseudo wetenschappelijke prietpraat staat niemand stil bij mijn zonnetje, haar vlekjes, haar corona’s en haar wispelturige (?) ‘maanstonden’…
  nu ben ik met mijn autoootje en mijn allesbrander de veroorzaker van tsunamies en een stijging van het zeepeil met 10 mtr etc. etc.

  er zijn bacterieen die hun eigen milieu vervuilen waardoor de Ph voor hen onleefbaar wordt.
  die kant moeten we natuurlijk niet op !
  maar ik ben een beetje bang dat jullie de maakbaarheid van het milieu qua omgekeerde redenatie (inversible thinking) een beetje overschatten.
  dus als ik nu SP stem, dan kunnen we de zondvloed keren..
  maar zeur dan over 10 jaar niet dat er een ijstijd aankomt.. :)
  overigens: je ooit afgevraagd hoe het komt dat er olie zit in de arctische wateren. en dat is echt geen vis-olie hoor..
  dag lieve pseudowetenschappers.. !

  Reactie door sunrider — dinsdag 31 oktober 2006 @ 17.23 uur

 10. @3

  Ik zou u willen vragen waar u het vandaan haalt dat ‘onze inbreng’ maar een druppel op de gloeiende plaat is?

  Kijk bijvoorbeeld eens naar de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer over de afgelopen 400.000 jaar. (zie http://cdiac.ornl.gov/trends/co2/graphics/vostok.co2.gif) Hier zie je dat we al 400 duizend jaar niet boven de 310 ppm gekomen zijn. Tot aan de industriele revolutie dan tenminste, want momenteel zitten we op bijna 400 ppm! (zie http://www.whrc.org/resources/online_publications/warming_earth/images/Fig2-CO2-Temp.jpg)

  Het aardse ecosysteem kan onze inbreng niet blijven compenseren. Dat merken we nu al met meer en meer natuurrampen, weersomslagen, temperatuurschommelingen etc. Afgelopen jaar zijn 2 studenten van de TU Delft nog naar de poolkappen gegaan om met eigen ogen te zien dat het ijs daar zich aan het terugtrekken is.

  Wij hier in Nederland zullen waarschijnlijk niet zo snel natte voeten krijgen, wij hebben immers geld genoeg om de dijken te verhogen. Ik vraag me echter af of dat voor de mensen in Bangladesh ook op zal gaan…

  De tijd voor actie is dus wel degelijk NU!

  Reactie door R.E. Schuurbiers — dinsdag 31 oktober 2006 @ 17.31 uur

 11. @ R.E. Shuurbiers

  Zoals ik al zei is de mens door overbevolking zelf de grootste producent van co2.

  Poolkappen. In zout water schijnt dat niet zoveel uit te maken qua waterstijging. In een gebied wat nog steeds tientallen graden onder nul is hoeven we ons nog niet echt zorgen te maken.

  Als men denkt dit even te kunnen stoppen is een verregaande vorm van ignorantie en rozebril visie. Het gaat erom wat we nu op korte termijn kunnen doen.

  Het gaat nu sneller, maar het was sowiezo al onvermijdelijk. Zoeken naar oplossingen is het credo, niet de schuldvraag.

  Reactie door Jan Pruimboom — dinsdag 31 oktober 2006 @ 17.53 uur

 12. In de jaren 70 wist ik eindelijk wat ik wilde en ben toen ecoloog geworden.
  Nu na meer dan 25 jaar knokken, met name tegen politiek en economie ben ik eigenlijk nog geen stap verder gekomen.
  Ik heb gezien dat de opportunisten van toen nu de dikke banen hebben en het grote geld.
  Als je achteraf gelijk krijgt is dat een wel zeer schrale troost.
  Maar goed als morgen de wereld vergaat zal ik nog vandaag mijn boompje planten.

  Reactie door L´écologiste — dinsdag 31 oktober 2006 @ 18.38 uur

 13. Over de zich terugtrekkende/smeltende ijskappen van de Noordpool:
  In feite fungeert de Noordpool ook als reflectiescherm, dus om het zonlicht/warmte terug te kaatsen.
  Aangezien de Noordpool nogal geslonken is in oppervlakte, wordt er minder zonlicht teruggekaatst.
  Hierdoor wordt het dus nog warmer in de Arctische gebieden, en zal het proces van smeltend ijs en opwarming alleen maar sneller gaan.

  Reactie door Arie3D — dinsdag 31 oktober 2006 @ 18.46 uur

 14. Geachte heer Marijnissen,
  Doet U mij en de rest van Nederland alstublieft een plezier en veegt U met de heer Rutten en de heer Balkenende de vloer aan in de komende tijd waar het gaat over de milieuproblematiek, b.v. de klimaatsverandering. Want als er de afgelopen 30, 40 jaar nou twee partijen zijn geweest die die problematiek altijd onder het tapijt hebben geschoven en veranderingen in de goede richting hebben tegengehouden, dan zijn het het CDA en met name natuurlijk de VVD wel! Hun hypocrisie en leugenachtigheid dat ze er altijd belangstelling voor hebben gehad en dat er al veel gedaan is, is werkelijk om van over je nek te gaan! Om maar van de enorme hoeveelheid boter op het hoofd te zwijgen, dat is door alle Dreft van de wereld niet meer te ontvetten! Ik wens U heel veel succes! Mijn stem heeft U! Groeten, Jelle Draijer

  Reactie door Jelle Draijer — dinsdag 31 oktober 2006 @ 18.50 uur

 15. Stem tegen toenemende verrijking, stop Dubai-gedrag. Leef ingetogen als Calvijn en leer strijden als Marx.

  Reactie door bas — dinsdag 31 oktober 2006 @ 19.31 uur

 16. @ 14 Jelle Draijer

  Helemaal mee eens

  Reactie door L´écologiste — dinsdag 31 oktober 2006 @ 19.57 uur

 17. Het milieu is de tragiek van de mens.
  De primitieve mens begreep niet hoe de tijd van zaaien en oogsten zich verhielden.

  Reactie door maria — dinsdag 31 oktober 2006 @ 20.12 uur

 18. Het aantal hongerlijders wordt alleen maar groter wanneer deze milieuverontreiniging en het broeikaseffect zo doorgaat.De erosie door hitte neemt steeds grotere vormen aan.Ik pleit al jaren voor transport over rivieren met containers en bulkvaartuigen op gas.(Zie Limburg in de economische tang van Okt.2004) Daarvan heeft de SP ook een exemplaar gekregen.Doch de politiek wil niet.
  Eerst moet er weer een flinke dijkdoorbraak komen,voordat ze in Den Haag wakker worden.

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 31 oktober 2006 @ 20.22 uur

 19. @ Jan Pruimboom

  Leuke redenering, maar wat wij als men qua CO2 uitstoten draagt totaal niet bij aan de vermeerdering van de totale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Alles dat we uitademen moeten we namelijk ook ingenomen hebben. Het gaat hier om een cyclus, waarbij de mens organisch materiaal omzet in CO2 en waarbij CO2 in de natuur weer omgezet wordt in organisch materiaal. Dit is sluitend.

  Extra CO2 komt pas in de lucht als we het toevoegen door bijvoorbeeld fossiele brandstoffen uit de grond te halen en te verbranden, waarbij zich het CO2 vormt. Fossiele brandstoffen zijn voor maarliefst 80% verantwoordelijk voor de toename van CO2 in de atmosfeer. (zie http://www.knmi.nl/kenniscentrum/lucht_zee_wisselwerking.html)

  Het tweede punt, de zeespiegelstijging. Het smelten van de poolkappen zorgt (maar?) voor ong. 35% voor stijging van het zeewater. Het overige wordt veroorzaakt door het opwarmen van de oceanen, waarbij het water uitzet. Wel is het indirecte effect van de afname van de hoeveelheid poolijs dat er minder warmte wordt teruggekaatst naar de ruimte en hierdoor zal de aarde nog sneller opwarmen (zoals al verteld door Arie3D). (zie ook http://www.knmi.nl/kenniscentrum/zeespiegelstijging.html)

  Begrijp me niet verkeerd, dit probleem valt inderdaad niet even op te lossen. Maar het gaat in het geheel niet over wat we voor de korte termijn kunnen doen! Als ik zeg dat actie NU nodig is, dan bedoel ik dat we NU moeten beginnen met het opnieuw inrichten van de samenleving, dat we NU moeten beginnen met het proces ter overschakeling op de waterstofeconomie, dat we NU duurzaamheid als speerpunt van onze kenniseconomie moeten maken.

  Dit alles zodat er niet op een later tijdstip, wanneer daadwerkelijk de problemen er zijn, de conclusie getrokken moet worden dat we er NU al wat aan hadden moeten doen.

  Reactie door R.E. Schuurbiers — dinsdag 31 oktober 2006 @ 20.29 uur

 20. PS: Voor de redenering over het uitademen van CO2, zie http://www.gcrio.org/doctorgc/index.php/drweblog/C48/

  Reactie door R.E. Schuurbiers — dinsdag 31 oktober 2006 @ 20.30 uur

 21. L’écologiste (12)
  Ik heb dezelfde ervaring als jij.Het helpt allemaal niets , als gewone mensen proberen er iets aan te doen.Wat is er niet een tijd, geld en moeite gestopt in de Anti Kernenergie Beweging.Harrisburg en Tsjernobil hebben ons duidelijk gelijk gegeven.Toch is het niet gelukt om de KE tegen te houden, en nu steekt ze de kop weer op, met valse argumenten.Het voornaamste argument indertijd om pas op de plaats te maken was het feit dat KE veel te duur was.(al werd dat toen niet toegegeven)
  Nu ligt dat iets anders, en wordt weer geprobeerd KE op de kaart te krijgen.
  Helaas geven alle (ja ik zeg alle)politieke partijen niet thuis als de gewone burger met goede argumenten komt.Alleen gevestigde wetenschappers mogen aan de discussie meedoen, maar waarom zijn die “gevestigd”?
  Heeft dat iets te maken met hun welbegrepen economische belangen?
  Met het huidige energie, en klimaatprobleem gaat het precies eender.

  Reactie door Aad Sweep — dinsdag 31 oktober 2006 @ 20.37 uur

 22. nog een keer dan!
  subsidie op zonnepanelen voor de burger
  4 jaar geleden een setje gekocht van de nuon ….en dat setje heb ik nu uit de kosten…door de zon.
  dat is koopkracht voor de burger en goed voor het mileu

  Reactie door roelof — dinsdag 31 oktober 2006 @ 21.57 uur

 23. Ik houd me gedeist. Want voordat we het weten hebben de geldjongens de touwtjes weer in handen. Allerlei “groen’producten en natuurlijke smoesjes worden de grond uit gestampt om de Aarde te ‘redden’, maar bovenal hun al veel te fors gevulde portefeuille!
  Al eerder gaf ik aan: waar is Blair mee bezig? Er wordt weer een nieuw spelletje met ons gespeeld! Eerst alles verzieken en leve het plastictijdperk en de economie! En nu ons weer het zgn peperdure groentijdperk in jagen?
  Niet eerder voordat iedereen op Aarde te eten heeft! Daarna gaan we voor de slimme groenduivels maar aan het werk. Ja duivels! Want zij waren het die de Aarde hebben uitgeput en nu alles willen doorschuiven naar het volk? We zijn niet achterlijk!

  Reactie door Gloria — dinsdag 31 oktober 2006 @ 22.08 uur

 24. @ 21 Ad Sweep,

  Ja zo is het wel zo’n beetje.
  Mensen gaan tegenwoordig alleen nog voor geld onderzoek doen. Hun managers bepalen dan wat er onderzocht moet worden, wat voor programma’s ze bijv. via de EU moeten gaan doen. Ze moeten projecten binnen halen anders vliegen ze de laan uit.
  Het geld maakt uit welke richting het onderzoek uitgaat en dat er snel resultaten moeten komen dus..vaak kort door de bocht. Alleen waneer je onafhankelijk bent kun je nog wat doen. Je kunt wel enkele jaren onafhankelijk zijn maar vroeg of laat is toch je geld op.
  En zo winnen de bureaucraten.
  Het land zit in de knip.
  Hopelijk smeult er wat en kan dat op een gunstig moment nog een keer ontvlammen.

  Reactie door L´écologiste — woensdag 1 november 2006 @ 0.48 uur

 25. @ 23 Gloria,

  Simpel voorbeeld. Eerst heeft de Heidemij de heide ontgonnen en de beken rechtgetrokken, ruilverkaveling gedaan etc. Nu ze weer geld krijgen gaan ze de beken weer laten meanderen en laten ze opnieuw heide ontstaan. Echter zij hebben er destijd niet voor gepleit! Dat lieten ze over aan toegewijde wetenschappers en activisten. Nu er geld beschikbaar is staat Arcadis en Heidemij, Grontmij en weet ik wat al niet meer klaar om de projecten uit te voeren.
  Zo wordt je belazerd en betaalt de belastingbetaler zich hardstikke blauw.

  Reactie door L´écologiste — woensdag 1 november 2006 @ 0.53 uur

 26. @ 23 Gloria

  Precies bij het rechte end, was er geen olie in Irak dan was er nu ook geen Boesj, kijk maar naar Koeweit hoe snel was daar het probleem niet opgelost in een paar dagen en hoelang zit Boesj nu al in Irak en heeft niets bereikt als alleen heel veel verdriet in veel gezinnen.
  En goed gezien Gloria niet eerder dan dat iedereen te eten heeft op deze aarde.

  Reactie door Pool — woensdag 1 november 2006 @ 0.57 uur

 27. De boodschappen over het klimaat of breder het milieu horen we al meer dan 30 jaar, toch wordt er heel weinig aangedaan, het smelten van de ijskappen, weersverandering, het verlies van biodiversiteit, het uitgeput raken van grondstoffen en energie-voorraden, wordt steeds urgenter.

  Het kapitalisme heeft de afgelopen 30 jaar bewezen deze problemen niet te kunnen oplossen! Haar tradtionele oplossingswijze is grondstof- en energieoorlogen in combinatie met het privatiseren van water, lucht, energie enzovoorts m.a.w. het komt toe aan de rijken.

  Er is geen actueler probleem als het klimaat/milieu die het belang van het socialisme onderstreept namelijk planning van productie/investering en planning van verdeling, nu meer en meer van schaarse collectieve goederen als lucht, water, energie, bedreigd worden.

  Op voor het socialisme, Stem LINKS!

  Reactie door henry — woensdag 1 november 2006 @ 9.16 uur

 28. @ 27 henry,

  Helemaal mee eens. Leve Moeder Aarde, leve de vrije mens en neer met de kapitalistische mentaliteit die mensen via managers als machines behandelt en natuur en milieu als een wegwerpartikel beschouwt.
  Bijbelse Botha, Bijbelse Bush en Bijbelse Balkenende: Zuid-Afrikaanse fundamentalist, Texaanse fundamentalist en Hollandse fundamentalist alle drie opgegroeid met den bijbel.
  Alle drie al heel vroeg geleerd om te liegen. Deze farizeers zullen niet adam en eva uit het paradijs verdrijven, maar juist het paradijs verdrijven van ons allen.

  Reactie door L´écologiste — woensdag 1 november 2006 @ 10.07 uur

 29. + 28
  Met uitzondering dan van een kleine club waaronder de heren B. zelf natuurlijk.

  Reactie door L´écologiste — woensdag 1 november 2006 @ 10.08 uur

 30. Zelf woon ik 45 kilometer van Cadzand af,nooit een auto gehad, echte armoede hier dus. Zelfs een baantje in de schoonmaak vereist op den duur een rijbewijs en dus een auto. Ben als mensje dus ook zeer verheugd op die groene draad actie, want hoevaker ik over het millieu begin, des te vaker ik als doemdenker word gezien, en dat word ik dus zo beu!!!
  Die hervatting op subsidie voor groene innitiatieven vind ik geweldig, en met de dag word ik ook zo veel meer trotser op de Sp.
  Omdat deze partij de milleuproblematiek niet in zijn ééntje kan, vraag ik om Groen Links, en partij voor de dieren mee te fietsen!! Het iedeale concept om rechts te laten zien, hoe eendrachtig partijen iets kunnen veranderen in het land, ten goede!!!
  Alvast zeer bedankt!!! Heel hoopgevend, eendrachtig arkjes bouwen kan dus nog even wachten!!!

  Reactie door Angela — woensdag 1 november 2006 @ 12.01 uur

 31. Ps; jullie gaan toch wel niet door de westerschelde-tunnel!!, want dat mag niet met de fiets!! Het is wel zo dat voor de tunnel een bus rijdt die fietsers door de tunnel brengt, maar daarvoor zal ik eerst maar even bellen, gezien er meestal maar 1 bus per uur door die tunnel gaat!!
  Ook gaat de oversteek bij Breskens met het voetveer, vaak fout, tja het eiland aan Belgie…….

  Reactie door Angela — woensdag 1 november 2006 @ 12.14 uur

 32. “Duurzaamheid in natuur- en milieubeleid” staat op de SP-agenda, ja, maar volgens mij is het te laat, we hebben het allang verpest.
  Sorry hoor, ik ben langzamerhand wel een doemdenker geworden: vanaf begin 70er jaren heb ik me druk gemaakt over het milieu (ik had de allereerste B.D.winkel, begon daar ook met glas in te zamelen, een kringloop-
  afdeling – die dingen zijn nu gemeengoed
  geworden, gelukkig).
  Maar als je om je heen kijkt is het er niet bepaald beter op geworden: de economie gaat altijd voor alles, het draait allemaal om geld. We zijn niet eens in staat om mondiaal de welvaart eerlijker te verdelen, omdat niemand echt bereid iets van zijn eigen belang op te geven.
  De aarde zal wel doordraaien de komende paar miljard jaar, maar de mensheid zal het door eigen toedoen niet overleven, denk ik.

  Reactie door Marjolein — woensdag 1 november 2006 @ 13.11 uur

 33. Marjolein,

  het antwoord van de VVD en het VNO en in hun kielzog het CDA was de afgelopen 30 jaar meer “markt” ze bedoelen meer kapitalisme, als er nu op 1 punt dit beleid volledig is vastgelopen dan is dat wel het milieu, de problemen zijn nog nooit zo groot en dringend geweest!

  Het kapitalisme met het denken in termen van marktprijzen kan deze problemen niet oplossen, het enige dat gebeurt is “nieuwe markten” scheppen voor milieu-vervuiling, straks is er niets meer te verhandelen!

  Op voor het socialisme, STEM LINKS!

  Reactie door henry — woensdag 1 november 2006 @ 15.11 uur

 34. “In de jaren 70 wist ik eindelijk wat ik wilde en ben toen ecoloog geworden.
  Nu na meer dan 25 jaar knokken, met name tegen politiek en economie ben ik eigenlijk nog geen stap verder gekomen” aldus L’ecologiste

  Tja.. het bekende probleem. Het getuigt ook niet van werkelijkheidszin om ‘tegen’ de economie en ‘tegen’ de politiek te knokken.
  Hadden we alle fabriekn moeten sluiten en geiten voor sokken kweken ? Of course not !
  Ik heb gekozen voor de industrie en het zou heel wat groen linksers verbijsteren als ze zouden ontdekken, dat ‘de industrie’, meer zelfs als de politiek zich al die decennia steeds meer is gaan realiseren dat een gezonde sociale en natuurlijke infrastructuur veel interessanter is dan de eigen ‘habitat’ vernietigen..
  maar leg dat eens aan ultra-linkse neo-maoisten uit. die kunnen in de grijze celletjes de switch moeilijk maken, en geloven liever dat alles wat produceert ‘slecht’ en ‘kapitalistisch’ is.. op natuurlijk de klompenmaker en de rietdekker na…

  lieve ecologiste.. je hebt niet geknokt, maar je bent stil blijven staan.
  op de erasmus univ kreeg ik een college dat me zeer shockeerde.
  Het “Red Queen effect”; direct uit Alice in Wonderland…
  De red Queen pakt Alice bij de hand, en ze rennnen.. en ze rennen… en staan dan hijgend stil..
  En wat zien ze… ?
  Ze staan nog steeds op de zelfde plaats..
  Lost energy…

  Reactie door der kreuzritter — woensdag 1 november 2006 @ 16.41 uur

 35. Kneuzritter
  Mij bedrijf loodste het afval altijd richting het Oosten Rusland enz.
  Best goed van dit bedrijf om de boel hier schoon te houden.
  Ook met die sloopschepen dat lossen ze best goed op hier in Nederland.
  Dat die linkse dat niet snappen

  Reactie door Jofel — woensdag 1 november 2006 @ 18.01 uur

 36. @ 34 kreuzritter,

  “Het getuigt ook niet van werkelijkheidszin om ‘tegen’ de economie en ‘tegen’ de politiek te knokken”.

  Nee getuigt niet van realiteitszin inderdaad. Maar wat is dan die realiteit?
  Klimaatsverandering, vervuiling, genetische manipulatie, obese bevolking, overal stress, files, slecht OV, verpauperde zorg, slechte scholen,ondermaats eten in de Nederlandse restaurants, afschuwelijke muziek uit de radio, onbeschoft gedrag op straat…?

  “Hadden we alle fabriekn moeten sluiten en geiten voor sokken kweken ? Of course not !”

  We hadden niet die fabrieken hoeven sluiten hoor. Alleen alles beetje beter verdelen en meer solidariteit, rechtvaardigheid. Hadden we gezelige geitenwollensokkenfeesten kunnen hebben en een fantastische kweekvijver van geluk vriendschap, creativiteit…Nu niet hoeven zeggen: “achteraf hadden die geitenwollensokkentypes toch gelijk”

  Jij hebt gekozen voor industrie. Ik heb het je niet verboden. Ben zelf een tijdlang workingclass hero geweest aan de lopende band. Wat voor industrie dan en wat maakten ze dan en hoe was de sfeer daar en bestaat die industrie nog?
  Ik denk wel dat er mensen zijn in ‘de industrie’, die zich realiseren dat een gezonde sociale en natuurlijke infrastructuur veel interessanter is dan de eigen ‘habitat’ vernietigen.. Interessanter omdat ze in de eerste plaats er zelf mooi willen wonen en omdat ze er geld aan kunnen verdienen.
  Dat zie ik ook wel, zo’n ultra-linkse figuur ben ik niet en al helemaal geen neo-maoist.
  Iets te gemakkelijk door de bocht om het voor te stellen dat wat produceert ’slecht’ en ‘kapitalistisch’ is.. op natuurlijk de klompenmaker en de rietdekker na…

  stilstaan kan vooruitgang betekenen.
  Weet je hoe?
  Kijk eens naar het onderwijs, kijk eens naar natuurbescherming, kijk zelfs eens naar de politiek of de economie of de filosofie, etc.
  Heb je niet iets teveel van dat idee dat wat nieuw is ook goed is? Vernieuwing tegenwoordig is vaak verslechtering maar wordt met mooie commercials gebracht.
  Zo’n dakdekker die riet gebruikt, dat is een prachtig ambacht dat vrijwel niemand meer verstaat. Een herder is meestal veel beter bekend met flora, fauna, natuur- landschapsbeheer dan een academische gevormd persoon die plotseling onderzoek gaat doen in die richting omdat de overheid er NU ineens geld in stopt. Enzoverderenzovoorts.

  Jij zult ongetwijfelt beter ‘geboerd’hebben dan ik. En ik zou best wel meer wille verdienen en meer willen bezitten, maar ik ben wel mezelf gebleven.
  En dat zie ik eerder als een teken van sterkte dan als een teken van zwakte en stomheid. Het is fijn toeven in ‘wonderland’. Elke dag wel piekervaringen en betovering.
  Jammer dat JP en zijn kornuiten ons paradijs vergallen.
  Mein lieber kavalier kreuzritter, snappez-vous?

  Reactie door L´écologiste — woensdag 1 november 2006 @ 18.25 uur

 37. Jofel,

  Kneusje is een prachtig voorbeeld van brainwash op de universiteiten, de markt lost het wel op, hij is ook een prachtig voorbeeld van het kapitalisme, als er een gat in de markt is, vullen we deze op.

  Maar pinquins op de Noordpool kunnen geen emissie-contract tekenen evenals gletsjers, voor schone lucht, water enzovoorts is moeilijk een prijs te bedenken, iedere economische orde heeft zijn grenzen, ook grenzen aan de ongebreidelde economsiche groei, dus ook het kapitalisme, is dat even schrikken naar al die goedweerberichten van Zalm en co!

  Reactie door henry — woensdag 1 november 2006 @ 18.26 uur

 38. kneunitter met begrip voor je ervaring het vogende.
  Het had de mensheid en overleving deugd gedaan begrijpelijke primitieve angsten voor de natuur, het uitblijven van de oogst waarmede het bezweren,offeren en eren van betreffende de goden geplaatst ging,
  De ontwikkeling van de wetenschap is achter gebleven. De van ouds het latere georganiseerde politieke zucht en offers qua commerciele oogst i.p.v. de leergang naar verder inzicht in de natuur en het behoud vervan,lijkt daarentegen verloren.

  Reactie door maria — woensdag 1 november 2006 @ 18.31 uur

 39. Het is niet terug naar de angsten over de natuur maar voor de wetenschappers onder ons de taak er naar te luisteren en a-politieke informatie te geven.

  Reactie door maria — woensdag 1 november 2006 @ 18.37 uur

 40. der kreuzritter
  Mijn excuus dat ik uw naam in @ 37 niet goed heb weergegeven.

  Reactie door maria — woensdag 1 november 2006 @ 18.42 uur

 41. Ik hoop dat men mijn reacties begrijpt. De primitieve mens was overgeleverd aan een onbegrijpelijk bestaan, een onherbergzame wereld gezien hij/zij niet wist waarom en wanneer de oogst/tijd of natuur maniferstaties plaats zouden vinden. De daarop volgende ontwikkelingen spreken beknopt voorzich. Helaas heeft de wetenschap het in boeten voor godsdienst en commercie.

  Reactie door maria — woensdag 1 november 2006 @ 18.52 uur

 42. De waterstofeconomie is voor een belangrijk deel een goed alternatief, maar die wordt systematisch tegengewerkt.
  Door de overheid de oliemaatschappijen en andere economisch belanghebbenden.
  Vandaag werd bekend dat er een waterstofgeleerde op een van de shetland eilanden is verdwenen.
  Deze was bezig met een proefopstelling om waterstof uit wind te generen.
  Het deed me weer denken aan die man van de broncode die op onverklaarbare wijze om het leven kwam precies op het moment dat hij de broncode openbaar zou maken voor een college van specialisten samen met vertegenwoordigers van grote bedrijven.
  Die eenvoudige hobbyist in informatica wist het mogelijk te maken om met een eenvoudige p.c. 12 video films tegelijk af te spelen wat door alle specialisten voor onmogelijk werd gehouden.
  Natuurlijk wordt de verdwijning van die waterstof geleerde nooit bewezen als opzet door belanghebbenden, net zomin als dat de doodsoorzaak van die man van de broncode wordt bewezen, maar de vraag is hoe kunnen we zulke ongelukken voorkomen want zij zouden zoveel kunnen betekenen voor het oplossen van problemen als de klimaatsverandering.
  Wel kan de overheid de voorwaarden scheppen dat mensen die oplossingen mogelijk maken gestimuleerd en beschermd worden.
  Als we overstappen op waterstof als brandstof hebben we een scala van mogelijkheden om duurzame energie te winnen, maar de winsten zijn dan meer te halen waar b.v. veel zonneenergie is en dat is nou niet echt waar de belanghebbenden van de energiemarkt zich aan kunnen verrijken.
  Ik vergelijk het meestal met de pook in de auto.
  Die pook zit er niet in omdat we zonodig zelf moeten schakelen of om zuiniger te kunnen rijden, nee die zit er alleen maar in omdat een groot deel van de mensen hem er niet uit willen.
  De waterstofeconomie komt niet op gang, niet omdat dat niet haalbaar of onverstandig is, maar omdat een groot aantal belanghebbenden hem niet willen.
  Ik verdenk er de regering van de afgelopen 4 jaar van, dat deze wat alternatieve energie betreft, veel tegenwerking heeft ondersteund.
  In ieder geval is er van een visie op energie alternatieven geen sprake geweest.

  Reactie door H.v.Schijndel — woensdag 1 november 2006 @ 20.25 uur

 43. Kijk maar eens naar………Breathing Earth

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 1 november 2006 @ 20.50 uur

 44. @42 H.v.Schijndel

  Daar zeg je me wat; Jan Sloot!
  Tijden niet meer aan die affaire gedacht.
  Het was inderdaad wel een zeer dubieuze samenloop van omstandigheden meneer Pieper…

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 1 november 2006 @ 21.52 uur

 45. 3. Dat is klinklare Amerikaanse onzin. Amerika is een land waar de economie niet mag lijden onder de wetten van de vervuiling en de gevolgen voor de wereld.

  America first=money first=economy first en daar kopen ze graag wat positieve relativerende wetenschappers voor in om een rapportje te schrijven.
  Met dank aan de spindoctors.

  Zo ook onze van Geel die drie jaar bezig geweest is ten behoeve van bouwend nederland in de EU te lobbyen om soepeler te zijn met de regels voor luchtvervuiling en tegelijk alle maatregelen die er waren tegen luchtvervuiling afschaft omdat ze geld kosten.

  De agenda voor de toekomst van Balkenende is de agenda voor economisch gewin ten koste van het milieu, het klimaat, de aarde en de wereldbevolking.
  De agenda voor de toekomst van Balkenende is kernernergie zonder nog maar te weten wat met het afval te doen en wat de gevolgen van veel radioactief afval voor de toekomst betekent.

  De meest vervuilende economie heeft altijd ontkend omdat zij degene is die onder de waarheid veel stappen terug zal moeten doen en dat niet van plan is, Balkenende doet hetzelfde in de persoon van van Geel die door hem geregisseerd is.
  Een minster voor milieuzaken die alle maatregelen neemt tegen een goed milieu en alle maatregelen voor een goed milieu afschaft of er via de EU tegen ageert.

  Als je met Balkenende in zee gaat weet je zeker dat het één groot avontuur zal worden.

  Reactie door Henny — donderdag 2 november 2006 @ 1.06 uur

 46. @ 45 Henny,

  Zo zie ik het ook.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 2 november 2006 @ 11.07 uur

 47. Het is misschien wel een dom idee, (maar het weerhoud me niet om toch naar een oplossing te zoeken)Is het niet mogelijk om de rivieren nog veel meer ruimte te bieden? Oké, nederland zal nog meer wateriger worden, maar meer water naar de zee laten gaan is toch ook weer gevaarlijk vanwege de zeespiegel!! Het regent harder, en misschien ook veelvuldiger in de toekomst, en drinkwater word steeds schaarser, laat men elke druppel alle kanaaltjes vullen die nederland rijk kan zijn. Op die kanaaltjes zouden we best hele leuke woonboten kunnen leggen, en de huizen die moeten verdwijnen kunnen plaats maken voor bomen of gewoon meer groen. Het lijkt me gewoon ook zo veel leuker meer natuur te zien ,dan dat alsmaar meer verstedelijking een ramp is voor de wateraflating, zie bv s”Gravenzande die vaak na een regenbui, het water niet kwijt kan. En natuurlijk zijn er zovele plaatsen meer..
  De grond kan ook gebruikt worden natuurlijk, voor een ander stuk wat dit behoeft, en /of de dijkverzwaring natuurlijk. Ik zou ook graag meer fruitbomen zien, dan hoeven ze niet bespoten te worden ,want een appeltje meer mag dan best terug naar de natuur van mij….Waterworld zou zeerzeker sneller waarheid kunnen worden in nederland dan we dachten, en wat je niet kunt bevechten moet je een bondgenood maken willen we overleven in dit land. Wat dat betref waren we in historisch oogpunt meer tot aanpassen gedreven dan nu, en kan nederland wederom zijn hoge huisprijzen aanpassen,door nieuwe in het water te bouwen.

  Reactie door Angela — donderdag 2 november 2006 @ 14.17 uur

 48. Cool Angela! Ja, wonen op water moet kunnen.
  Ik ga voor een toffe woonboot en Nederland kan van aanzien veranderen. Overal leuke watertjes en waterhuizen. Goed idee! :)

  Reactie door Gloria — donderdag 2 november 2006 @ 16.15 uur

 49. ‘Over 50 jaar bijna geen vis meer’
  WASHINGTON – Als de overbevissing en vernietiging van het zeeleven in het huidige tempo doorgaat, zal er medio deze eeuw… bijna niets meer te vissen zijn. Dat staat in een groot internationaal wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd in het blad Science.
  Uit een analyse van wetenschappelijke data van de afgelopen veertig jaar en historische verslagen van ruim duizend jaar, blijkt dat de biodiversiteit van de zeeën – vissen, schelpdieren, vogels, planten en micro-organismen – dramatisch is afgenomen. Het aantal soorten is met bijna een derde afgenomen.
  De onderzoekers hebben deze resultaten uit het verleden doorberekend naar de toekomst en komen tot de conclusie dat in 2048 alle soorten voor de ondergang zullen staan. Dat betekent dat dan van de oorspronkelijke aantallen minder dan 10 procent over zal zijn. Ook grote zeezoogdieren als orka’s, dolfijnen en zeehonden zullen drastisch in aantal teruglopen.
  Eindige voorraden
  ,,Wat we benadrukken is dat de voorraden eindig zijn; wij zijn al door een derde heen en we zullen ook door de rest heen gaan”, zei onderzoeker Boris Worm van de Dalhousie Universeit in Canada tegen de BBC. Steve Palumbi van de Amerikaanse Stanford Universiteit stelt dat dit de laatste eeuw is dat we wild zeevoedsel hebben tenzij we drastisch anders met het leven in zee omgaan.
  De onderzoekers pleiten voor meer beschermde gebieden waardoor bestaande soorten kunnen overleven. Dit blijkt ook een effectieve manier om uitgeputte gebieden te laten herstellen, zo blijkt volgens Worm uit de praktijk. Zonder een vangstverbod is de kabeljauw in de Noordzee ten dode opgeschreven, stellen de wetenschappers.

  ER is nog veel meer aan de hand met het milieu! TIJD VOOR ACTIE!

  STEM LINKS!

  Reactie door henry — vrijdag 3 november 2006 @ 7.30 uur

 50. @48 Gloria, goh er stappen niet veel in het woonbootje met ons. Misschien is mijn idee wel een optie voor het kweken van meer vis, zoals Henry zou willen. Natuurlijk is zout water de oplossing voor zeevis, zo dom ben ik nog net niet maar, ook dat kan nederland toch? We kunnen vele soorten vis in babybroedkamers (beschremt van de andere vissen) later uitzetten? Ik denk dat Nederland nog heel veel kan doen, voor het te laat is, ik snap dus ook niet dat die watermanager W.v.Oranje niet een kanaalenstelsel voorsteld!! Het kan toch niet zo zijn met alle knappe koppen van Nederland dit niet oplossen kan? Moet het idee dan van mij komen? ik , dat blonde ding uit de bijstand!! Goed hoor , gratis en voor niets, ik denk dat we moeten gaan graven in het land , wil het niet verzuipen!!!

  Reactie door Angela — zaterdag 4 november 2006 @ 22.17 uur

 51. Het is natuurlijk nooit te laat om ergens mee te beginnen. Wat voorbeelden…
  1] Een paar weken terug zat ik ‘s avonds op een terrasje in Amsterdam. Beetje fris… “Gelukkig” kon ik buiten blijven zitten dankzij de terrasverwarmers!
  2] De winter staat weer voor de deur. Winkels hebben de deuren uitnodigent open staan terwijl de airco warmte naar buiten blaast. Zomers vice versa…
  3] Dan heb ik het nog niet eens over de overbodig verlichte etalages (zelfs ‘s nachts!). Op dit gebied kunnen we eigenlijk een voorbeeld nemen aan de middenstanders van buitenlandse komaf. Zij plaatsen een houten uithangbord voor de winkel met de naam er op. Geen (overbodige) verlichting. That’s it!
  Motto: Begin gewoon bij jezelf en laat je niet gek maken.

  Reactie door Papzke — vrijdag 10 november 2006 @ 7.58 uur