‘Zorgpremie kan met 90 Euro omlaag’

woensdag 11 oktober 2006 :: 14.50 uur

Chris Oomen – directeur van zorgverzekeraar DSW – geeft aan dat de no-claim binnen zijn organisatie tot enorme bureaucratie heeft geleid. Afschaffing ervan zal 90 euro per persoon per jaar schelen. Volgens hem kan de no-claim nog op 29 december van dit jaar worden afgeschaft. ‘Het is bij ons een druk op de knop‘. Een schril contrast met de boodschap van Verhagen.

Zorgverzekeraar DSW was vandaag de eerste van de zorgverzekeraars die de ziektekostenpremie voor het komende jaar bekend maakte. 1137 euro, 87 euro meer dan dit jaar.

Chris Oomen is een groot tegenstander van de no-claim en had daar vorig jaar op dit weblog al een gesprek over met Agnes Kant. Vandaag belde ik hem op om te horen hoe het hem afgelopen jaar vergaan was en hoe de premie tot stand is gekomen.

Luister hieronder naar het gesprek.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

72 Comments

72 reacties

 1. Prima dat de no-claim afgeschaft wordt maar dan ook afschaffing van de werkgeversbijdrage.

  Reactie door Frank — woensdag 11 oktober 2006 @ 15.32 uur

 2. De regering zal nooit toegeven dat het nieuwe zorgstelsel voor veel mensen rampzalig en desastreus is. Alles draait in Nederland om cijfers, economie, winstmarche, er is geen MENS genoemd in de troonrede.
  Zelfs de regeringspartijen weten dat de no-claim niet werkt en dat de eigen bijdragen al zoveel omhoog zijn gegaan dat mensen niet meer naar specialist of tandarts durven/kunnen. Over een paar jaar kunnen we het zien, aan tanden, aan onze gezondheid, aan het sterftecijfer, aan de uitbraak van veel meer ziekten.

  De regering wil het niet zien, ze zien geen mensen, alleen cijfertjes. Mw Dekker vertelde van de week bij Pauw en Witteman dat ze de dood van de 12 (!!) mensen bij de Schipholbrand natuurlijk verschrikkelijk vond. Voor haar is het gewoon een cijfertje, ingecalculeerd risico, voor de 11 omgekomen mensen en hun nabestaanden is het een RAMP!
  Rutte die bij Prem ronduit lag te LIEGEN over de beschikbare regelingen, hij heeft geen idee. En dan vraagt men zich af waarom mensen geen vertrouwen hebben in de Nederlandse politiek.

  Reactie door Irma — woensdag 11 oktober 2006 @ 15.36 uur

 3. Dit lijkt mij een redelijk voorstel : 3 x meer premie betalen , met een slecht zorgstellsel lijkt mij redelijk : iemand die in buitenland verblijft beheoft ook minder prenmie te betalen , omdat het zorgstelsel zoveel slechter is : Hoezo ?

  Reactie door Fred — woensdag 11 oktober 2006 @ 15.38 uur

 4. @1 Frank.
  Waar om die werkgeversbijdrage stoppen Frank? Ik vind dat wel een aardig instrument in het kader van de sterkste schouders de zwaarste lasten. Van mij, als werkende, hoeft dat niet echt. Die no-claim afschaffen vind ik wel terecht.

  Reactie door Teun — woensdag 11 oktober 2006 @ 15.39 uur

 5. @Teun, mss wist je het nog niet, maar over die werkgeversbijdrage moet JIJ als werkende wel belasting betalen, je betaald dus belasting over geld dat jij nooit zult zien.

  En daarbij
  ” Ik vind dat wel een aardig instrument in het kader van de sterkste schouders de zwaarste lasten”

  is natuurlijk kolder van de bovenste plank, want dat geld wordt door bedrijven betaald en niet door de sterkste schouders want dat geld komt uit de pot van de bedrijven en daar betalen dus indirect ALLE loonschalen evenveel aan mee.

  Want als er aan het eind van het jaar niet genoeg geld bij het bedrijf is krijgen de lagere loonschalen ook GEEN loonsverhoging hoor.

  Reactie door Frank — woensdag 11 oktober 2006 @ 15.43 uur

 6. @3 Frank, als er aan het einde van het jaar geen loonsverhoging in zit, dan betekend dat volgens mij dat wij het uiteindelijk betalen. Ik vind dat heel prima, houden zo!

  Ik betaal over alles belasting en 50 procent daarvan zie ik niet terug. Dat is ook heel prima, zolang het in zijn algemeenheid maar besteed wordt aan het goede en niet aan het slechte. Daarvoor kiezen we dan weer op de partij die naar onze smaak dat geld het best besteed.

  Reactie door Teun — woensdag 11 oktober 2006 @ 16.02 uur

 7. Overigens……..als die afschaffing van die no-claim een verzekeringsmaatschappij zomaar 90 euro per persoon per jaar oplevert, dan ben ik van mening dat ze een wanprestatie leveren. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om dat geautomatiseerd af te laten handelen.

  Reactie door Teun — woensdag 11 oktober 2006 @ 16.05 uur

 8. Hoi Frank,
  ben jij toevallig een niet helemaal arbeidsgeschikte met een klein eigen bedrijfje. Blijf je vasthouden aan…, maar kom je net niet rond?

  Met dank aan Teun.

  Reactie door roodkapje — woensdag 11 oktober 2006 @ 16.17 uur

 9. Dat berekenen van die no-claim voor 330.000 verzekerden zou in totaal 29.700.000,00€ kosten? Hier stinkt iets verschrikkelijk. Of de berichtgeving in de Telegraaf is onjuist of die verzekeringsmaatschappij is enorm aan het manipuleren of ze leveren oprecht een vette wanprestatie (door bijvoorbeeld alles handmatig uit te rekenen)

  Reactie door Teun — woensdag 11 oktober 2006 @ 16.25 uur

 10. Misschien off-topic, maar heb onderstaande mail verzonden:

  Geachte mevr. Kant,

  Over de ziektekostenverzekering, model Hoogervorst, is al veel gezegd en nog veel meer gezwegen.
  Velen hebben nog steeds niet door, dat marktwerking, met overheidsinvloed, niet kan werken.
  Het is of geheel vrij of overheidsgestuurd. Niet beiden.
  Maar daar gaat het nu niet om.
  Als chronisch zieke heb ik vorig jaar op de SP-site al een bericht achtergelaten, dat per 1 januari 2007 er een probleem komt met de chronisch zieken. Want de basis-verzekering is verplicht accepteren, maar de aanvullende dekkingen mag na medische risico-acceptatie.
  Dat betekend voor chronisch zieken: geen dekking.
  Heb gisteren en vandaag een rondje verzekeringen gedaan. Een beetje voortijdig, want de premies zijn nog niet bekend, maar toch…..
  Je schrikt je dood…
  Chronisch zieken moeten blijven zitten waar ze zitten.
  Ten eerste wordt gekeurd op de aanvullende dekkingen, waardoor je geweigerd wordt.
  Ten tweede is het bij vele maatschappijen niet mogelijk de bestaande aanvullende dekking te behouden en alleen van basis-verzekering te wisselen.
  Geen enkele maatschappij wenste uitsluitsel te geven, maar het is wel duidelijk: “geen enkele chronisch zieke heeft de mogelijkheid om van maatschappij te wisselen om premie-redenen”. En dat is in flagrante tegenstelling op de vrije keus die Hoogervorst heeft beloofd.
  Marktwerking, keuze-vrijheid voor verzekerden… Voor gezonden geweldig… Voor de zieken, minimumlijders, een utopie.
  Heb dit al aangekaard op de web-log van Jan, vorig jaar, om mensen een goede keuze te laten maken.
  En nu hoor ik het alweer…. Te duur…??? Stap over….
  Het Sprookjesbos geeft meer zekerheid…… Vooral omdat binnen een aantal jaar de basisverzekering zal zijn uitgekleed… En de belangrijkste items in de “onbereikbare” aanvullende dekkingen zal zitten.

  Ik hoop dat er eindelijk ‘s recht gedaan wordt. Maak me hier bozer en bozer over.
  Molet dat niet doen… is slecht voor mijn gezondheid…. ;)

  Reactie door Leftfoot — woensdag 11 oktober 2006 @ 16.41 uur

 11. Ik schat dat het per jaar ongeveer 3% omhoog gaat!! ;-)

  Reactie door appie — woensdag 11 oktober 2006 @ 16.45 uur

 12. @ 7 Teun, als ik het goed begrepen heb, komt die 90 euro (in ieder geval deels) neer op de premie-verhoging die in 2005 (dus nog voor het nieuwe stelsel) is ingevoerd om de no-claim te kunnen betalen.

  Reactie door Emma — woensdag 11 oktober 2006 @ 16.46 uur

 13. @11 Dat snijdt volgens mij geen hout Emma. Zonder no-claim zou de premie voor iedereen, ook degenen die nu geen no-claim krijgen vanwege gemaakte kosten, met 90 euro naar beneden kunnen. De link die door de directeur in dat artikel gelegd wordt is er ook eentje met adminsitratieve druk oftewel bureaucratie.

  Als het anders zit, graag een goede uitleg. Wie weet van de hoed en de rand?

  Reactie door Teun — woensdag 11 oktober 2006 @ 16.58 uur

 14. @ Teun,

  Je luistert/ kijkt niet goed. Iedereen betaalt standaard 90 euro meer om het systeem van de no-claim in stand te houden (dus om te zorgen dat anderen maximaal 255 euro terug krijgen). Kortom, iedereen betaalt wat meer, zodat de mensen die het ‘echt gezond doen’ nog meer kunnen terugkrijgen. In principe krijg je dus ook geen 255 terug, maar 255 – 90.

  De bureaucratische kosten van de maatschappij zijn hier volgens mij nog niet in berekend.

  Reactie door Bart — woensdag 11 oktober 2006 @ 17.03 uur

 15. alleen ik. ik. ik.
  maar deze vin’k ook heel slim van nr 5.

  @Teun, mss wist je het nog niet, maar over die werkgeversbijdrage moet JIJ als werkende wel belasting betalen, je betaald dus belasting over geld dat jij nooit zult zien.

  goh.

  kan me gek maken met kleine financiele geintjes; betalen we niet gewoon samen hetgeen wij voor ons nodig achten?
  en is het per sadlo niet hij de arbeid verricht die de waarde creeert?..

  jaja, moeilijk allemaal.
  11 oktober, en nog steeds 20 graden.

  kom ik nog even terug op het kwartje van kok. zullen we die teruggeven via een schoner milieu?

  Reactie door generaal plop — woensdag 11 oktober 2006 @ 17.04 uur

 16. maar elkander lekker aftroeven op de weblog van jan kan ook een dagvulling zijn.

  anderen hebben honger.

  Reactie door generaal plop — woensdag 11 oktober 2006 @ 17.10 uur

 17. Mensen ,een schale troost.
  Buiten europa hebben ze het nog slechter.

  De enigste die wat hebben aan dit systeem zijn de particulieren die voorheen niet in het ziekenfondspakketje zat.
  Terugdraaien zal zeker wel weer niet kunnen.

  Volgens mij is de VVD ook in de PVDA geinfiltreerd.

  Reactie door sander — woensdag 11 oktober 2006 @ 17.11 uur

 18. @14 Bart, In het bovenstaande bericht, staat letterlijk >

  Ik lees hier dat afschaffing van de bureaucratie in het kader van de no-claim direcht 90 euro per jaar zal opleveren. Maar misschien bedoelen ze afschaffing van de no-claim zelf? Lees ik het nu echt fout?

  Reactie door Teun — woensdag 11 oktober 2006 @ 17.19 uur

 19. De no-claim kan dus toch nog dit jaar technisch simpel worden teruggedraaid!
  Waarom wordt er dan door sommige politici zo moeilijk over gedaan.
  Veel mensen, vooral ouderen zullen bij het afschaffen van de no-claim enig baat hebben.
  Het lijkt mij dan ook dat de politiek simpel zo`n maatregel kan nemen.

  Reactie door Hans — woensdag 11 oktober 2006 @ 17.20 uur

 20. houd die Hoogmoedvort dan ook aan zijn woord en zorg dattie opstapt,oppositie!
  het is vanaf dag 1 al een chaotische puinhoop met die nieuwe zorgwet,anders had iedereen er nu wel eens een keer over gezwegen!
  het werkt niet want het word alleen maar duurder,en daar was deze nieuwe zorgwet nou precies niet voor bedoeld,integendeel het zou moeten bewerkstelligen dat het goedkoper zou worden,dat is in eerste plaats al niet zo!

  Reactie door iew — woensdag 11 oktober 2006 @ 17.45 uur

 21. Kwartje valt, gemiddeld krijgt iedereen 90 euro terug (journaal ned 1). Het stuk hierboven waarin staat dat iedereen 90 euro terug zou krijgen is dus niet juist. Sommigen zullen extra betalen, anderen weer niet.

  Reactie door Teun — woensdag 11 oktober 2006 @ 18.07 uur

 22. Het kan nog veel meer omlaag als de minister maar niet ieder jaar een advies voor een prijsverhoging geeft.

  Reactie door spinner — woensdag 11 oktober 2006 @ 18.09 uur

 23. “Sommigen zullen extra betalen, anderen weer niet. ”

  pffff. morgen kopt de krant
  “door afschaffen no-claim gaan diverse groepen er 165,- op achteruit!!!”

  drama.
  als deze nu wordt ‘verdient’ over de rug van de zieken in onze samenleving.

  Reactie door generaal plop — woensdag 11 oktober 2006 @ 18.21 uur

 24. Ik verdien samen met mijn vrouwtje 200000 Euro in het jaar rond.
  Onze buikjes zijn best lekker rond.

  Veel meer ging er niet in.
  Toen kwam deze regering wat is dat voor ons gezin een lekker ding

  Elke dag weet ik mij met het geld geen raad.
  Door de lastenverlichting onder meer is het vullen van onze vollen buikjes bijna al een onmogelijke daad.

  Verder ook met de hypotheek gaat het goed.
  Ik koop maar raak en de helft krijg ik weer terug dat is nog eens zoet.

  In een deuk liggen wij in huis,
  Als we de weldoener horen zeggen het is met de economie niet pluis.

  Daarom verteld deze man hadden jullie de afgelopen jaren het zuur.
  Echt we komen niet bij en wijzen naar het huurwijkje verder op en roepen zeker alleen bij die buur.

  Ook die kinderbijslag waarom maak ieder zich zo druk
  Wij slaan dat geld van een jaar op een avond in een restaurant in een keer stuk.

  En die gratis kinderopvang, dat is voor ons van groot belang.
  Ondanks dat ze goedkoop is riep mijn vrouw dan plakken we het Thaise kindermeisje achter het behang.

  En voor ieder die gratis schoolboeken wat dat nu voor een gezang.
  Wat een drukte bij ons betalen we dat al voor een rolletje behang.

  En die non-claim wat moeten wij daar nu mee.
  We kopen er een glaasje voor op een van onze vele vakanties aan een of ander tropische zee.

  Nee, hoor het zuur was ieder geval niet aan ons besteed.
  En als ik het in de krant lees dan veeg ik het hiermee schoon mijn reed.

  Maar gelukkig krijg ik het gevoel van een koopman tijdens de VOC lekker rijk
  En dat geschreeuw over armoede dat gejammer dat gezeik.

  Nee, een ding is duidelijk voor het CDA en de VVD.
  Breng mij nog veel meer zoets en ik stem op u heel gedwee.

  En leg het velen zuren bij de buren
  Die inhaligen met hun subsidie voor de huren.

  De Hakker

  Reactie door De Hakker — woensdag 11 oktober 2006 @ 18.27 uur

 25. Kan me volledig vinden in de reactie van Leftfoot no 10.
  Was voor de chronisch zieken al niet optimitisch t.a.v. de aanvullende verzekeringen, maar begrijp nu dat zelfs het overhevelen van de basisverzekering op problemen stuit.

  Wat we overigens niet moeten vergeten is dat m.i. het grote probleem met betrekking tot de kosten, de ongeloofelijke bureaucratie is.
  En bureaucratie wordt door de uitvoerenden van deze bureaucratie, alleen maar omgezet in nog meer bureaucratie.
  En dat is begrijpelijk en zeer menselijk want je gaat natuurlijk niet je eigen baan wegsaneren.

  Vraag: is het koppelen van de basisverzekering aan het aanvullende pakket geen vorm van “koppelverkoop”.
  Ik meen dat dit bij wet verboden is.

  Reactie door John W — woensdag 11 oktober 2006 @ 18.31 uur

 26. Ook is dit waar, voor jonge mensen onder ons betekent dat 255 – 90 = 165 Euro mee betalen dan nu. En waarschijnlijk nog meer, omdat indien de no-claim afgeschaft wordt de nominale premie zal stijgen (afschaffen eigenrisico verhoogt de premie, no-claim = vooruitbetaald eigenrisico).
  Ofwel veel jonge mensen welke toch al veel mee betalen voor andere (terecht) en daar niks voor terug krijgen zullen dan alleen maar meer moeten betalen. Een kleine eigenbijdrage kan van zieke mensen verwacht worden. Het is absoluut niet zo dat ziek betaald voor gezond, gezond betaalt ook in het huidige systeem enorm voor ziek.

  Reactie door Robin — woensdag 11 oktober 2006 @ 19.18 uur

 27. dit systeem moet op de helling.

  Reactie door che — woensdag 11 oktober 2006 @ 19.49 uur

 28. Prettige gedachten voor de mensen die geen no-claim krijgen, dat je ook nog eens 90 euro meer mag betalen om de no-claim aan de gezonden uit te kunnen betalen

  prettig geregeld toch allemaal door deze potsierlijke leugenachtige regering,

  ik wordt werkelijk kostsmisselijk als ik die koppen zie in de krant of op de tv.

  Reactie door e.krul — woensdag 11 oktober 2006 @ 19.57 uur

 29. http://www.volkskrantblog.nl/bericht/77567

  Hier een leuk stuk van een dokter die schrijft waar het naar toe gaat.

  Reactie door sander — woensdag 11 oktober 2006 @ 20.03 uur

 30. De hele truc was toch om de arbeider weer terug te brengen op de nullijn : Het begon met de invoering van de euro : dat betekende halvering van de koopkracht ( dit klan gecompenseerd worden door gezinnen met twee-verdieners ) , belasting op winsten en andere bedrijfsactiviteiten verlagen , resulteert dat de arbeider meer belasting moet gaan betalen , misschien wat minder naar de landelijke overheid , maar des te meer naar de lokale overheid ( gemeentes ) ; daarnaast moet er natuurlijk het bedrijfsleven meer ontlast worden ; het werkgevers aandeel in de kosten arbeid ( verzekeringen ) dit wordt steeds meer door de arbeider zelf betaald . door privatisering van overheidsbedrijven zijn de kosten van energie en water geleverd aan den arbeider op lossen schroeven komen te staan : je zou kunnen zeggen de overheid is gebaat bij het stijgen van deze kosten : want dan vangt die overheid meer belastingen ( btw ; die overigens bedoeld waren als contributie aan de EEG )

  De reden tot privatiseren is dus voor bedrijfsleven en overheid gunstig : zo wordt je dus heel zachtjes uitgeknepen : Voordeel voor het kapitaal : twee werkende voor een loon ; ja , de kinderopvang voor werkende ouders : dit moet maat bekostigd gaan worden door de alleenstaande en de AOW-ers ; …….en de vakbonden …..die slapen lekker door ; de leiders krijgen toch wel hun maandelijkse loon .

  Reactie door Fred — woensdag 11 oktober 2006 @ 20.14 uur

 31. En neem maar aan dat er nog heel veel plekjes van het sociale systeem afgeschaafd gaan worden “CDA wou al beginnen met verhoging van opleidingskosten , maar hebben dit maar heel snel weer afgeblazen ,wegens de verkiezingen : Na de verkiezingen voeren zij dit idee gewoon in : let maar op !

  Reactie door Fred — woensdag 11 oktober 2006 @ 20.26 uur

 32. Door het nieuwe zorgstelsel ben ik als particulier verzekerde er ongeveer 300 euro netto per maand op achteruitgegaan.
  Ook kan ik geen (huis)artsenkosten declareren bij de verzekering, omdat ik met de verzekeringsmaatschappij heb afgesproken dat ikzelf de medicijnen voor ons gezin voorschrijf. Men ging hiermee accoord, als ik maar geen declaratie stuurde voor onderzoek of het schrijven van de receptuur.
  Hoewel ik voor een gezonde concurrentie ben in de zorg mag wat mij betreft dit stelsel snel teruggedraaid worden, al is het alleen al vanwege de extra overbodige werkzaamheden van alle medici.
  Ik wil dus graag pleiten voor terugdraaien van dit stelsel, omdat het oneerlijk is voor zowel de lage als de hoge inkomens.

  Reactie door Johan. J — woensdag 11 oktober 2006 @ 21.50 uur

 33. Ja afschaffen die noclaim regeling. Als chronisch zieke weet ik op 1 januari al dat ik toch geen cent terug krijg. En als alleenstaande met een minimum salaris is het al moeilijk genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen. Allemaal stemmen op de SP, zodat we de huidige bewindslieden naar huis kunnen sturen!

  Reactie door nummer zeven — woensdag 11 oktober 2006 @ 22.09 uur

 34. @30
  Fred
  De vakbonden brengen alleen maar lul verhalen.
  Geen vaktechnisch personeel daarom langere werkweek zegt het CNV.
  Kan zo een blik voor ze los trekken maar ja boven de 55 dan ben je geen vakman meer.

  Reactie door Jofel — woensdag 11 oktober 2006 @ 22.13 uur

 35. Als het zo doorgaat kan ik binnen 2 jaar geen verzekering betalen met mijn 1 oudergezin.

  Reactie door Angela — woensdag 11 oktober 2006 @ 22.18 uur

 36. Wat is nou toch de bedoeling van dit nieuwe zorgstelsel?
  Dat we ieder jaar de berichten over VERHOGING van de zorgverzekeraars kunnen verwachten. Waar zijn we in terecht gekomen?? Dit is wel de allergrootste volksverlakkerij geworden.
  Ik betaal 220 GULDEN!! per maand. Terwijl ik mijn verkoudheidjes zelf oplos en een vreemdeling voor de huisarts ben.
  Mijn hele leven betalen voor die ene keer dat je eens naar een ziekenhuis moet. Zoals een autoverzekering. Mijn God, ik word hier niet goed van.

  Reactie door Gloria — donderdag 12 oktober 2006 @ 0.18 uur

 37. NOGMAALS:

  Hadden we ons ooit voor kunnen stellen dat we per maand zo’n 220 GULDEN per persoon aan het ziekenfonds moesten betalen?

  ZIEK TOCH?

  Reactie door Gloria — donderdag 12 oktober 2006 @ 2.23 uur

 38. Fijn heel verhaal geschreven, daar boven 7+5=12 beantwoord. Reageer! Antwoord Sorry je uitkomst was niet goed.
  Ik ben nu dus lekker over de zeik. Dank je wel.
  Lomperikken.

  Reactie door Rene — donderdag 12 oktober 2006 @ 5.49 uur

 39. ff afgekoeld, hoop dat dit nu wel goed gaat.
  Optelsom: 8+1=9
  Zieknfonds premie 15 eur per maand, geen tandarts meer wel fysio, dan 31 eur permnd, ook geen tandarts maar, hiep hiep ook geen fysio meer. Nu 89eur + 89eur werkgever, ook geen tandarts of fysio meer. Maar wel kraamzorg,ja leuk voor een 41 jarige vent die alleen woont.
  Wel rug klachten (21 jaar)maar zoek het maar uit, ja extra verzekeren kan voor 25 eur p/mnd.
  Lang leve de vooruitgang hier.
  Straks kunnen we naar elkaar glimlachen net zoals de mensen waar ook geen zorg e.d. aanwezig is. En ik ken veel landen met armoede maar waar het gebit nog op de eerste plaats staat, wat een 80 jarige zei: niemand mag tandpijn hebben.

  Reactie door Rene — donderdag 12 oktober 2006 @ 6.03 uur

 40. Mijn opmerking zal al wel vele malen gemaakt zijn maar ik moet toch even reageren ten gunste van al die mensen die altijd zorg nodig hebben en die dan binnen de kortste keren de no-claim kwijt zijn. Ik vind het heel oneerlijk. Die mensen hebben het zwaar genoeg. Het is een extra straf die no-claim voor hun en ik ben er dus tegen. Ik praat niet voor mezelf want ik kom misschien 2 keer per jaar bij de huisarts en dan geldt die no-claim niet eens. Dus kom ik op voor de minder gelukkige medemens.
  Afschaffen die no-claim. Op de SP stemmen!!!

  Reactie door Nettie — donderdag 12 oktober 2006 @ 8.49 uur

 41. Vraag om uitleg van iemand……………..

  Kan iemand mij uitleggen hoe commerciele particuliere ziektekostenverzekeraars, die winst moeten maken, goedkoper zijn dan de overheid? Na de fusiegolf zijn er nog maar een paar en als die afspreken dat de premie 10% omhoog moet, waar blijf je dan met die zogenaamde concurrentie? En, inderdaad, die no-claim moet zo snel mogelijk worden afgeschaft want we moeten wel solidair zijn met elkaar.

  Reactie door H. Jasper — donderdag 12 oktober 2006 @ 9.57 uur

 42. Als je het ziekenhuis binnenkomt (poli) ben je je no-claim al kwijt!
  Ik ben dit jaar 15 minuten door specialist gezien met klein onderzoekje. Kreeg na 2 maanden specificatie van zorgverzekeraar €428.63 met mededeling no-claim teruggave 2006= €0.00
  Belachelijk of niet?

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 12 oktober 2006 @ 10.15 uur

 43. Misschien heeft iemand hier iets aan.
  Ik heb als basisverzekering de ONVZ, maar daarnaast gewoon een losse tandartsverzekering afgesloten bij de Friesland, die kost mij 4,95 per maand. Je kunt gewoon naar de tandarts en mondhygienist en 80 % wordt vergoed. Wij gaan 1 x per jaar en hebben dan misschien nog 10 euro eigen kosten. Op deze manier kun je wel je gebit bijhouden terwijl je wacht op betere tijden. Heb je een erg slecht gebit dan neem je de verzekering van 7,50 die dekt nog meer.
  Beide bovenstaande verzekeringen stonden in de top 5 van beste verzekeringen, de ONVZ op plaats 1 en de Friesland op plaats 3.
  Volgens mij heb je de verdere aanvullende verzekeringen ook eigenlijk niet nodig als je redelijk gezond bent, maar meestal zijn die gecombineerd met de tandarts en dus veel duurder.

  Reactie door Hanna — donderdag 12 oktober 2006 @ 11.19 uur

 44. eindelijk, die no-claim eruit. dat zal een hoop schelen in de kosten, die gebruikt kunnen worden voor de betaling aan de zorgverzekeraars, zodat de burgers niets extra’s bij hoeven te leggen. zo zou dat geregeld moeten worden.want hoogervorst denkt zeker, dat het geld bij de burger op de rug groeit, of dat de burgers een geldboompje in de tuin hebben staan. ik niet. het zou mooi zijn,maar zover zijn ze nog niet met de techniek.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 12 oktober 2006 @ 11.45 uur

 45. Ik vraag me persoonlijk af waarom die no-claimregeling de verzekeringsmaatschappijen geld kost. Eigenlijk zou het hen veel geld moeten opleveren. In feite wordt die maatschappijen namelijk telkens een renteloze lening met een looptijd van een jaar verschaft. De implementatie ervan in hun informatiesystemen zal éénmalig wel daadwerkelijk geld hebben gekost, maar dat het € 90 per persoon zou kosten lijkt me schromelijk overdreven. Het afschaffen van die no-claim leidt opnieuw tot kosten, omdat er wéér aanpassingen gedaan zouden moeten worden en de eerder gedane investeringen moeten dan binnen één jaar worden afgeschreven.

  Reactie door Laffe Haas — donderdag 12 oktober 2006 @ 14.43 uur

 46. DSteeds meer cliëntenstops
  van een onzer verslaggevers

  12 OKTOBER 2006 – ZWOLLE – Bijna alle samenwerkende zorgaanbieders uit de wijde regio Zwolle, een regio met ruim een half miljoen inwoners, zijn gisteren in spoedberaad bijeengekomen. Onderwerp: de 10 miljoen euro niet gefinancierde zorg, gevolg van een niet toegenomen budget bij een toegenomen vraag naar zorg.
  Zonder zicht op compenserende maatregelen, staken de zorgaanbieders de levering van de gevraagde zorg. Cliënten wordt het advies meegegeven om hun recht op zorg desnoods via een gang naar de rechter op te eisen.

  In de afgelopen periode is er voor miljoenen extra geïndiceerde zorg geleverd, zeggen de zorgaanbieders. Het geld heeft echter de zorg niet gevolgd. Vandaar dat cliëntenstops ondervermijdelijk lijken.

  De zorgaanbieders roepen zowel het ministerie van VWS als het zorgkantoor van Achmea op om hun verantwoordelijkheid te nemen en zorg te dragen voor de vereiste financiering.

  Dit is dus ons zorgstelsel!!!

  Reactie door Hans — donderdag 12 oktober 2006 @ 18.21 uur

 47. @42
  De vraag is heeft de Poli ook dit geld gebeurt.

  Reactie door De Hakker — donderdag 12 oktober 2006 @ 19.12 uur

 48. Gloria,

  Waarom betaal je 100 Euro (f220,-) indien je nooit naar de dokter gaat of ziekenhuis gaat? Ten eerste betaal je minder, namelijk 1200 – 255 = 945 Euro (79 Euro)
  En in jouw geval neem je gewoon 500 euro eigen risco en geen aanvullende verzekering, kosten per maand 62 Euro (b.v. CZ of Interpolis). Effectief per jaar betaal je dan 744 – 255 = 489 per jaar, ofwel 41 euro per maand.

  Gewoon verder kijken dan je neus lang is, 41 euro is heel wat anders dan de 100 waar jij het over hebt!

  Reactie door Robin — vrijdag 13 oktober 2006 @ 0.20 uur

 49. En Gloria (#37),

  Ook vergeten dat je netto inkomen iets hoger geworden is met dit stelsel? En daarnaast krijg je ook toeslag indien het nodig is.
  Allen pietpraat van mensen die zeggen dat ze er op achter uit gaan, het merendeel blijft ongeveer gelijk en met wat nadenken kun je zelfs geld besparen.
  Persoonlijk ben ik er op vooruitgegaan, en stel ik had geen eigenrisico genomen dan was ik vrijwel hetzelfde uitgekomen (33 euro ZV + 50 euro minder van je salaris = 83 Euro wat ongeveer een basis verzekering kost zonder aanvullende verz.).

  Reactie door Robin — vrijdag 13 oktober 2006 @ 0.30 uur

 50. @48 Robin

  Ik bedoel meer in het algemeen. Het is toch treurig hoeveel mensen MEER zijn gaan betalen.
  Ja, ik betaal 103 euro per maand en ik krijg 33 euro zorgtoeslag. (70 euro) Hierdoor moest ik ong. 25 euro p.mnd meer gaan betalen en niets is in de afgelopen 4 jaar in inkomen vermeerderd. (Vergeet niet dat die nominale premies ook al absurd waren gestegen in de jaren daarvoor! En toen kwam daar nog eens die 25 euro extra bij!!)

  Zo is dit ook met de huur minus toeslag. Ook dit jaar weer 20 euro meer p.mnd. En zo gaat dit maar door met dat minimale inkomen van mij.

  Ik durf mij dus niet te verzekeren met een eigen risico van 500 euro. Weliswaar zie ik mijn dokter bijna niet, maar stel dat er ineens iets onverwachts gebeurt? Dan kan ik niet die 500 euro betalen. Ik houd geen stuiver over per maand.

  Ik had niet veel te kiezen. Mijn gemeente had gedeald met Menzis en heeft collectieve afspraken met ze gemaakt.

  Overigens vind ik het vreselijk om al die zaken uit te zoeken. Het liefst allemaal weer gewoon terug in het ziekenfonds en ophouden met die private onzin. Mensen hebben het al druk genoeg en buiten al dat gepuzzel voor je normale leefomstandigheid, moeten we maar doorpuzzelen met al die verprivatisering.
  De overheid is een waar juk op onze schouders geworden. En ondertussen verrijken zij zichzelf. Beestenbende!

  Reactie door Gloria — vrijdag 13 oktober 2006 @ 1.39 uur

 51. Die no-claim weg ermee. Dat is één. Dat de zorgpremie, hoeveel AGIS omhoog gaat weten we nog niet maar als het een hoog percentage wordt zitten we gewoon op 300,– per maand en dat als kleine zelfstandige ondernemer, waarvan velen denken die verdient wel veel, wat het grootste gelul is. Als we zien wat we overhouden, met aftrek van allerlei belastingen heb je een gewoon inkomen en wij als free lancers krijgen geen werkgeversbijdrage maar draaien op voor het hele bedrag.
  Ach, het wordt toch tijd dat dit kabinet ophoepelt, hebben we dat alvast gehad.
  Toch zit ik vaak naar actualiteiten programma’s te kijken en merk toch dat het CDA groter wordt dan PvdA, dat doet me pijn, en er mag zeker geen VVD komen, met hun prachtige zorgstelsel, de malloten, ze mogen tesamen gewoon geen meerderheid hebben. Dit kabinet was dan wel goed voor bedrijven maar de burgers komen er bekaaid vanaf, zker de midden en lagere inkomens. Krijgen iets zoets erbij, maar de premies schieten omhoog, waardoor je netto nog meer achteruit gaat.
  Deze regering was één Ba(l)k ellende.

  Reactie door Marcel — vrijdag 13 oktober 2006 @ 17.16 uur

 52. Wel grappig SP webhosters, vergeet je de Anti Spam soms in te vullen, verhaal weg!!

  Reactie door Robin — vrijdag 13 oktober 2006 @ 19.23 uur

 53. @50 Deze private “onzin” vindt ik juist prima, ergerde me altijd aan die starre communistische “wij weten wat goed voor jouw” ziekenfonds. Met alle andere verzekeringen/producten werkt het ook zo, dus waarom hier ook niet?

  Reactie door Robin — vrijdag 13 oktober 2006 @ 19.26 uur

 54. @50 en is naast je zorgtoeslag je netto inkomen ook niet hoger geworden?? Bepaalde toeslagen zijn namelijk verlaagd als compensatie, echter veel mensen willen/kunnen dit niet begrijpen.
  Die 50 euro in mijn verhaal is geen zorgtoeslag, maar verlaging van een premie, waardoor ik 50 euro minder betaal.

  Reactie door Robin — vrijdag 13 oktober 2006 @ 19.29 uur

 55. @53 Robin

  Geheel niet met je eens. Star communistisch?
  Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n naargeestig regime meegemaakt als dit kapitalistische dictatoriale systeem! Deze dictatuur overtreft alles! Van Bush tot Balkenende! De Stalinistische trekjes komen boven drijven, binnen de democratie-farce!
  Dit kabinet is een ware plaag voor het volk. Eigen aan de mens is dat er iets met jezelf aan de hand kan zijn. Daarvoor moest ziekenfondspremie volkomen door de OVERHEID geregeld en beschermd worden. Naar draagkracht!
  We zijn geen auto’s! Dat is een luxe-artikel. De mens kan zichzelf niet aan de kant zetten, zoals je dat evt. met een auto kan doen als het te duur wordt.
  Niet een verzekering is te vergelijken met die op de mens! Als je aan de mens en diens kwetsuren commercieel wilt verdienen behoor je tot de BEESTENBENDE!

  Ik merk dat je wel op z’n voordeligst rekent in je leven. Je zal vast over van alles de goedkoopste manier hebben uitgedacht voor jezelf.
  Waar je nog eens je gedachten over moet laten gaan is hoe je een warm hart kunt gaan ontwikkelen voor de samenleving. Evolueren betekent socialiseren. Het is niet voor niets dat de SP langzaam groeit en gestaag. Daar moet je niet alleen brein, maar ook HART voor hebben. De grote kudde is nog in het egoistische oerdenken. Die kwantiteit werkt slecht uit, het land verloedert aan kwaliteit.
  Hopelijk hoor je snel bij ons! Het zal je sieren. :)

  Reactie door Gloria — vrijdag 13 oktober 2006 @ 21.52 uur

 56. owke tssssssk blijkbaar is die anti-spam door pabo studenten gegenereerd of de som van 9+0= geen 9 meer ?

  Reactie door Lisette — zaterdag 14 oktober 2006 @ 10.52 uur

 57. ik wil dat het verplichte karakter van de zorgstelsel verdwijnt, waarom zou ik voor een duur en inefficient systeem betalen als ik dat niet wil?

  Reactie door Marcel — zondag 15 oktober 2006 @ 16.11 uur

 58. hoezo 90 euro krijg er nu 250 euro terug
  een en een is toch twee ?????

  Reactie door ad — maandag 16 oktober 2006 @ 10.12 uur

 59. Hoi Ad…dit betekent dus dat we massaal 90 euro teveel betalen aan zorg op jaar basis! Dus ook de mensen die echt zorg nodig hebben! 90 euro teveel voor minder zorg eigenlijk…dus is dit diefstal!
  De no-claim zorgt dus voor zoveel bureaucratie! Waarom vind jij het goed dat mensen die echt ziek zijn en zorg nodig hebben en/of medicijnen moeten gebruiken gestraft worden? Zij betalen ook al meer premie en kunnen niet kiezen voor het basispakket want anders moeten ze veel te veel zelf betalen. Zouden zij zorgen voor de no-claim van zogenaamde gezonde mensen? Want zij leveren dus wel ieder jaar 250 euro in…plus veel premie per maand! ??

  Reactie door cynthia — donderdag 19 oktober 2006 @ 12.06 uur

 60. het wordt maar hoger en hoger der lasten van de zorgverzekering toch blijven de lonen
  nog steeds aan de gulden tijdperk gebonden terwel we nu leven in de euro tijdperk waar de guldenlonen die nog steeds worden toegepast in het niets vallen liegen en bedriegen is het geen wat c.d.a v.v.d doen en blijven doen ik ben een voorbeeld wat je niet moet hebben en toch gebeurd ik kan mijn zorgtoeslagen niet meer betalen en heb er voor gekozen niet meer verzekerd te zijn heb ik hier voor willen kiezen nee wordt ik hier toe gedwongen door het rijk mijn antwoord is ja ik kan niet meer naar een doktor toe als mij iets overkomt of ik beland in het ziekenhuis heb ik een groot probleem aan mijn broek doet de overheid iets om dit tegen te gaan mijn antwoordt is nee er wordt net gedaan of het probleem niet bestaat en het bestaat ik kan ook niet meer naar de tantarts toe voor controlen of gebit herstel zo rotten mijn tanden mijn bek uit en wordt ik ziek was er beter nagedacht door de overheid zodat alle groepen deze zorgtoeslag kunnen betalen wat er nu wordt gedaan is lettelijk en verfuurlijk de mensen uitkleden

  afzender: meijer.m@wanadoo.nl

  Reactie door BURGER_IN_NOOD — woensdag 25 oktober 2006 @ 18.32 uur

 61. de zorgverzekering zijn en blijven te hoog en en paar euro s eraf zal niet bijdragen tot een betere betaalbaren zorgverzekering
  er zal toch zeker 30 tot 40 euro af moeten
  dat het enige kans van slagen zal hebben bij de bevolking er wordt al genoeg belastingen genomen van het volk en mensen hebben de betaalkracht niet meer om alle verhogingen wat de overheid door voert op te brengen ze weten dat maar al te goed maar houden zich voor de dommen en reageren nagoliek op alle reatie s van het volk
  om tot een beter inzicht te komen zal men toch beter het verstand moeten gebruiken om uit deze beerput te geraken

  afzender:meijer.m@wanadoo.nl

  Reactie door BURGER_IN_NOOD — zondag 29 oktober 2006 @ 9.44 uur

 62. Niet alleen is de premie verhoogt en is er een no claim, er is ook nog eens de zorgtoeslag bedacht! Dit is nog eens zo´n bureaucratische regeling die wel voor meer eerlijkheid zou kunnen zorgen maar die mensen zelf moeten aanvragen. Nu is eht volgens mij zo dat de mensen die dit het meest nodig hebben vaak ook de meeste moeite hebben met het aanvragen van dit soort regelingen. Je moet tegenwoordig al en hele boekhouder zijn wil je nog op het sociaal minimum uitkomen. Zorgtoeslag voor de ziektekostenpremie, huurtoeslag voor de huur (en goed in de gaten houden of je wel genoeg krijgt want als je in inkomen achteruit bent gegaan in 2006 gaat de belastingdienst tot nog uit van je inkomen over 2005) dan moet je ook nog eens heffingskortingen terugvragen bij de belastingdienst als éénoudergezin of minstverdienende partner.

  Dit zou toch ook anders kunnen?. Zou het niet goed zijn om eens te onderzoeken wat het eigenlijk kost de uitvoering van deze regelingen? Kan dit niet zonder aanvraag? Of zou het juist iets opleveren (wie niets aanvraagt krijgt niets)? Maar goed, dat is weer een ander thema, maar misschien een discussie waard.

  Reactie door Tina — zondag 29 oktober 2006 @ 15.29 uur

 63. Nog even voor Robin…. Omdat we nu meer zorgpremie betalen en dat de overheid marktwerking wil bewerkstelligen in de zorg, wil nog niet betekenen dat zij ineens minder goed weet wat goed voor je is. Mag ik je er even aan herinneren dat het hebben van een zorgverzekering verplicht is? Dat het niet hebben van een zorgverzekering zal leiden tot een boete?

  Is het vervolgens niet logisch dat wij met zijn allen de last dragen voor de zorg? Dit omdat wij niet weten wanneer en hoeveel we er uiteindelijk zelf gebruik van gaan maken. Dat is nu ook juist de reden waarom marktwerking in de zorg niet zal werken. Mensen zullen altijd te veel betalen omdat zij nooit zullen kunnen beoordelen hoeveel ze nodig zullen hebben.

  Ik ben benieuwd hoeveel mensen er net als meijer vanaf volgend jaar onverzekerd rondlopen en of ze dan nog ergens terecht kunnen.

  De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en toegeven dat het niet werkt. Als zij het verplicht stelt meot zij ook zorgend at het goed geregeld is. Schaf gewoon alle verzekeringsmaatschappijen af en betaal rechtstreeks aan de ziekenhuizen. Scheelt weer een hoop overhead en management kosten en topsalarissen bij de verzekeringsmaatschappijen. De premie kan rechtstreeks van het salaris worden geind zoals nu het werkgeversdeel waardoor deze meteen inkomensafhankelijk is.

  Reactie door Tina — zondag 29 oktober 2006 @ 17.28 uur

 64. Mijn premie bedraagt 122 euro per maand. Ik ben gehandicapt en krijg geen enkele euro no-claim terug. Die hoge premie komt omdat ik een dure aanvullende verzekering heb moeten afsluiten i.v.m. met mijn ziekte.
  Mijn premie in 2005 was 45 euro en nu betaal ik na aftrek van de zorgpremie en dat kleine beetje meer uitkering dat ik krijg 79,79 euro. Dit is een verhoging van 56 % in vergelijking met het jaar ervoor. Mag mijn WAO uitkering misschien ook met 56 % omhoog ?
  En dan hebben we nog de huurtoeslag. Ik Juli ging mijn huur met 8 euro omhoog maar ik kreeg één euro MINDER huurtoeslag. Weer 9 euro extra. De kosten van gas en elektra komen straks per jaar op een modaal maandinkomen, dat is 2 maal een maand- inkomen op bijstandniveau. Ik heb Verpleging/ Verzorging en huishoudelijke verzorging. Tot nog toe gold hiervoor 1 eigen bijdrage. Met ingang van 1 januari gaat de gemeente de huishoudelijke verzorging regelen en wil ook een eigen bijdrage van 17 euro per maand. Voor de Verzorging/Verpleging betaal ik ook bijna 17 euro per maand. Totaal: 34 euro. Dat is toch belachelijk. Ik betaal gigantisch veel premie en moet voor mijn zorg dan ook nog eigen bijdrage van 34 euro per maand extra betalen. Ik krijg geen no-claim. Mijn zorgpremie per maand is geen 79,79 euro maar 133,79 euro. Geen no-claim scheelt me 20 euro per maand + de eigen bijdrage van 34 euro = 133,79 euro per maand aan kosten voor mijn zorg. Dat is 294,34 gulden. TE ZOT VOOR WOORDEN.

  Reactie door Ria Kwakman — vrijdag 3 november 2006 @ 23.49 uur

 65. Reken even mee:
  Per 1 Januari a.s. is mijn huur inclusief verwarming en water en service kosten gestegen tot 310 euro per maand. Dit was in 2005. 286 euro/ maand
  Tel er 151 euro huur toeslag / maand bij en zie wat ik zonder huur toeslag Bruto moet betalen.
  Maar ook de ziektekosten nota is gestegen van 105,05
  euro naar 114,90 per maand.
  Hier gaat nog 34 euro per maand af i.v.m. de zorg
  toeslag.
  De energie-nota is van 60 euro, dat is inclusief vast rechten en netwerk toestanden, naar 65 euro gestegen.
  En dat voor 270 m3 gas en 820 Kwh aan stroom.
  ( Dit is mijn langjarig verbruik gemiddelde / jaar.)
  Ondanks dat ik zeer zuinig leef wordt ik voor mijn
  zuinigheid niet beloont, maar afgestraft.
  Ieder jaar stijgen de nota’s steeds verder door.
  Waardoor mijn beoogde bezuiniging / besparing te niet wordt gedaan.
  Aan de Telefoon ben ik iedere maand 35 euro kwijt.
  En aan kabel internet, de kabelverbinding en het
  ongewilde TV abonnement van 25 voor mij aangesmeerde
  TV aanbod, kosten mij iedere maand 51 euro.
  Het volgend jaar stijgt deze nota dan ook door
  tot 60 euro per maand.
  De komende jaren gaan er onder uit: De huur toeslag
  en de zorg toeslag.
  Per 1 Januari ben ik 550 euro 90 kwijt aan vaste lasten.
  Mijn inkomen is per 1 januari 856 euro per maand.
  Ik hou er 305 euro per maand aan over.
  Van die 305 euro per maand moet ik 100 euro per maand reserveren voor onvoorziene uitgaven.
  Denk maar eens aan afreken nota’s die elk jaar steeds vetter worden, maar ook aan reserveringen voor verzekeringen en reparaties en vervanging.
  Van die overige 205 a 200 euro die ik over hou moet
  ik zien te leven.
  Dat wil zeggen dat ik iedere dag 6 euro 65 besteden
  heb per 1 januari a.s.
  Nu ben ik er nog wel redelijk goed van af gekomen.
  Want ik ken ook mensen die van maar 2 euro per dag
  leven.
  De rest van hun inkomen gaat helemaal op aan de vaste lasten.
  In 2008 zou ik ten gevolge van het overheidsbeleid
  in de schulden komen, omdat ik dan ook op 2 a 3 euro
  per dag zit om in leven te blijven.
  Dus ergens in 2008 of 2009 mag ik mij gaan voegen bij het groeiende leger van daklozen.
  En wordt een kartonnen doos mijn nieuwe huisvesting.
  Maar ik zal wel tegen maatregelingen gaan nemen als
  de kosten blijven stijgen.
  Onder andere, mij laten afsluiten van de primaire
  voorzieningen.
  Dus ik ben nu vrijwillig meerdere dagen stroomloos
  om na te gaan hoe het zich aanvoelt.
  Meerdere dagen per week gaat de verwarming uit, om
  na te gaan hoe het zich aanvoelt in een onverwarmt
  huis.
  Het enigste wat ik wel laat bestaan is de watervoorziening.
  Ik weet niet of de SP het tij kan keren.

  Reactie door Jacques — zondag 3 december 2006 @ 8.46 uur

 66. Aanvulling op mijn eigen schrijven.
  Inmiddels is de uitverkoop van mijn bestaan al begonnen.
  Ik probeer mij zelf zo licht als maar mogelijk te maken.
  De internet koppeling is een tijdelijke maatregel.
  En ik gebruik deze om mijn spullen te koop aan te bieden bij de nodige internet winkels en veilingen.
  Dat geld wat het oplevert kan ik gebruiken om de
  koppeling en telecommunicatie kosten op te vangen, als ook een deel van het daaraan gekoppelde energie
  verbruik te compenseren.
  Als ik dan licht genoeg ben geworden dan gaat de
  internet koppeling van de hand en laat ik mijzelf
  afsluiten van de elektra en het gas.
  Alleen de verwarming en water via de verhuurder
  loopt dan gewoon door.
  In het eerste jaar moet ik de stroom krijgen uit
  accu’s. Ik heb een stel kleine zonnepanelen, die
  ik achter glas kan zetten voor het laden van accu’s.
  ( Deze stammen uit een tijd toen het mij nog goed
  ging…..ik heb ze ooit eens aangeschaft voor in
  noodgeval….maar dat ik ze zelf permanent zou gaan gebruiken had ik eigenlijk niet gedacht…..)
  Dit is alleen maar om de nota’s waar ik niet omheen
  kan te kunnen blijven betalen.
  En om de dak-loosheid zolang als maar mogelijk uit te stellen.
  Ik denk dat met mij heel veel Nederlanders straks
  verstoken zullen zijn van allerlei voorzieningen omdat deze, heel simpel, onbetaalbaar worden.
  Internet wordt dan zoveel mogelijk via een internet
  café en de bibliotheek geregeld.

  Reactie door Jacques — zondag 3 december 2006 @ 9.08 uur

 67. @65/66

  verhaal klinkt mij bekend in de oren.
  om mij heen hoor ik niks anders .

  @ storyline
  : de zorgpremie van plusminus 100 euro per persoon is ok als dan ook ALLE ZORG is verzekerd zodat iedereen die zorg nodig heeft daarvan ook daadwerkelijk verzekerd kan zijn zonder achteraf een rekening te krijgen EN zonder eigen bijdrages
  ZORG is iets waar we recht op hebben en als ze dan de zorgpremie tot een plicht maken moeten ze de ZORG verder GRATiS maken
  alles kost geld , geef ik toe . maar gaat niet aan 2 kanten vragen
  de afgelopen regeringen hebben het voor elkaar om Nederland straal voor lul te zetten in de ogen van het buitenland
  met blunders in de gezondheidszorg , in de asielwetgeving noem maar op….

  Reactie door Paul J — maandag 5 februari 2007 @ 19.08 uur

 68. geen zin om interessant te doen, maar wel simpel;
  eruit die no claim , Zorgbijdrage , werkgeversbijdrage en al dat gesodemieter . !!!
  gewoon terug naar enkele jaren terug wat de ZF betreft en geen onderscheid tussen jan met de pet en de “elite” maar verzekeren met een redelijke en betaalbare premie!!!!!!

  Reactie door lucien — zondag 25 februari 2007 @ 21.23 uur

 69. De Zorg is ten opzichte van 2001 voor een normaal gezin met al z’n toeters en bellen voor mij met 400% gestegen, dus wat mij betreft mag al die administratieve rompslomp er wel af, sterker nog “zorg hoort niet in de markt”.
  De no claim afschaffen, graag! Maar vergeet niet de €70 extra premie er af te halen waarmee de noclaim wordt gefinancierd.
  Waarom moet ik als uitkeringsgerechtigde, het werkgeversaandeel a €1950 pj zelf betalen.

  Reactie door Rob Hoogendoorn — woensdag 28 maart 2007 @ 10.01 uur

 70. verhoging na verhoging!!!!!
  nog effe moeten we alleen goedkoop voedsel gaan eten omdat alles maar systematisch omhoog gaat,meer zieken,meer sterfgevallen,kunnen ze in denhaag zeggen :zie je wel! maar goed dat we de zorgpremie hebben ingevoerd.stelletje ratten in den haag wij als volk moeten betalen voor hun linkse hobby’s.begint hier langzaam op een communistische land te lijken we hebben hun bevelen maar opte volgen en je krijgt er geen moer voor terug.

  Reactie door armando — zaterdag 29 september 2007 @ 1.28 uur

 71. Allemaal blijven klagen en nooit samen 1 vuist maken tegen al die onzin die ze ons voorschotelen. Met al die dingen zoals prijzen die omhoog gaan zoals , zorg , benzine , roken , huizen , autokosten , en nog veel andere dingen. Daarbij je kunt er niets tegen doen want je moet verplicht verzekerd zijn dus met andere woorden ,je hebt zelf geen keuze meer. O wat zijn we blij als we een paar procent omhoog gaan met ons salaris die lever je al weer in als prinsjesdag is geweest. Ik vraag me af wat er zou gebeuren met de zorg als alle mensen zouden zeggen we kappen met betalen aan de zorg zoals het nu is. Groeten Peter.

  Reactie door Peter — zaterdag 29 september 2007 @ 12.58 uur

 72. zorg premie betalen wij voor die de premie niet betalen dat soort mensen heb je toch asociaale mensen die teren op anders mans zak waar om betaald niet iedereen naar inkomten dat lijk mijn het eerlijkse

  Reachtie door bertus zondag 4 nov 2007

  Reactie door bertus — zondag 4 november 2007 @ 18.12 uur