Manager wordt overgewaardeerd

De manager wordt in Nederland overgewaardeerd. De mensen die het werk uitvoeren zouden beter betaald moeten worden. Dat zegt de Amsterdamse hoogleraar Paul de Beer. „Managers zijn eigenlijk niet meer dan dienstverleners aan de mensen die het echte werk uitvoeren”, aldus De Beer.

In reactie op de plannen van werkgevers en vakbonden voor een variabeler beloning pleit de bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen voor een andere beloningstructuur. „Een organisatie managen kan iedereen. Neem het onderwijs, daarin kun je alleen opklimmen als leidinggevende. Maar wat echt moeilijk is, lesgeven en kennis overdragen, wordt minder gewaardeerd. (Trouw)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 30 september 2006 :: 12.21 uur

65 Comments

65 reacties

 1. Een feit dat iedereen wel weet, alleen zal er met die info nooit iets gedaan worden. Nederland is met de actieve hulp en op andere gebieden passieve houding van de regering een land van zakkenvullers geworden. Graaien aan de top, voor de hardwerkenden nop.

  Reactie door Monique — zaterdag 30 september 2006 @ 12.44 uur

 2. He who can, does. He who cannot, teaches.

  http://therealshowstopper.wordpress.com/2006/09/30/gevonden-voorwerpen-2/

  Reactie door TRS — zaterdag 30 september 2006 @ 12.59 uur

 3. ik ben zelf manager en inderdaad,respect voor de werkvloer..maar ja..ik herinner me regels uit een poplied…that aint working,thats the way you do it..money for nothing and tha ckicks for free !! Ben ik toch slim bezig

  Reactie door eric — zaterdag 30 september 2006 @ 13.07 uur

 4. maar het klopt wel bovenstaande hoor..!
  Inderdaad overgewaardeerd zie het overal om me heen

  Reactie door eric — zaterdag 30 september 2006 @ 13.08 uur

 5. Mee eens, maar is ook al veel langer bekend…

  Wat hiervan te denken:http://frontpage.fok.nl/nieuws/68855

  Reactie door Lambert — zaterdag 30 september 2006 @ 13.19 uur

 6. Inderdaad, en het onderwijs is wel het beste voorbeeld. De leraren op het voortgezet onderwijs waar ik echt wat van opgestoken heb, zijn op een hand te tellen.
  En als die zwaar overbetaalde managers er ook nog wat van bakten, maar nee hoor. Het was altijd een grote bureaucratische rotbende.

  Reactie door Govert — zaterdag 30 september 2006 @ 13.24 uur

 7. Goed bericht want het is zo. Managers zien zichzelf als een meerdere die ook meer moet verdienen.

  Maar nee de taken zijn verdeeld, de een doet dit de ander doet dat.
  In principe is het gewoon een regelaartje, soms kunnen de arbeiders makkelijk zonder zo’n persoon maar besteden het werk uit, fijn toch, weer iemand die een baan heeft..

  We zouden de zaak ‘s moeten omdraaien eigenlijk, zou niet verkeerd wezen.
  Maar laten we de manager dan vooral niet onderbetalen zo oneerlijk willen we natuurlijk niet zijn.
  Dus iedereen blij.
  Kon het allemaal maar teruggedraaid worden, ergens is het ooit fout gegaan…

  Reactie door Ingeborg vv — zaterdag 30 september 2006 @ 13.48 uur

 8. Er zit een man in een luchtballon en hij is de weg kwijt. Maar gelukkig ziet hij beneden hem iemand lopen en hij besluit af te dalen en de weg te vragen.

  “Weet je waar ik ben?” En hij krijgt als antwoord:

  “Je bent in een luchtballon, ongeveer 10 meter boven de grond, in de provincie Utrecht.”

  Hierop zegt de man: “Je bent zeker techneut?”

  “Ja, hoe weet je dat?”

  “Nou, je geeft een antwoord wat volledig waar is, maar waar ik niets mee kan en ik niets aan heb. Ik ben nog steeds de weg kwijt. Ik heb een afspraak en ik weet niet hoe ik er moet komen en ik weet niet of ik op tijd kan komen”

  Hierop vraagt de techneut: “Jij bent zeker een manager?”

  “Ja, hoe weet jij dat nu?”

  “Nou, je weet niet waar je vandaan komt, nog waar je heen gaat. Je hebt dingen beloofd die je niet na kan komen. Je stelt de verkeerde vragen en toch geef je mij het gevoel dat het mijn fout is!”

  Reactie door Hans — zaterdag 30 september 2006 @ 13.51 uur

 9. Er wordt in het stuk een karikatuur geschetst van de manager. Kreten als “Managen kan iedereen” raken kant noch wal.

  Het merendeel van de managers wordt ook niet overbetaald, veertig procent van de docenten daarentegen wel, gezien de geleverde prestatie.

  En ja, de excessen, daar moet wat aan gedaan worden. Ik zou er dan ook voor pleiten dat de manager eerst een jaar op de werkvloer rondloopt om wat beter inzicht te krijgen in de “dagelijkse gang van zaken” aldaar. Er bestaat tussen managers en de mensen op de werkvloer vaak onbegrip. Door zo’n werkvloerstage kan dat verminderd of weg genomen worden.

  Reactie door Teun — zaterdag 30 september 2006 @ 14.01 uur

 10. Hoogleraar worden kan iedereen. Pim Fortuyn was het ook. Dat moet het wel goed doen op deze site. Jammer dat het alleen nu niet zo goed uitkomt.

  Dit stuk bewijst maar weer dat de ‘wetenschap’ arbeidsverhoudingen (kun je dat ergens studeren?) vooral gebaseerd is op opinies.

  Reactie door Gerlach — zaterdag 30 september 2006 @ 14.22 uur

 11. Ach ja, al die managers,
  getalenteerde jongens en meisjes die niet weten wat ze met hun leven aan moeten,doodzonde van hun en mijn energie.
  60% gaat met de pest in zijn lijf naar het werk.
  Stel nu dat we een maatschappij zouden maken die niet gebaseerd is op wat de markt verlangt maar op de talenten die er zijn.
  Jij hebt die talenten, dit gaat je gemakkelijk af en hier heb je plezier in.Dus wij als maatschappij zullen er alles aan doen zodat jij kan doen waarvoor jij hier vanuit je natuur bent neergezet.
  Niet marktconform maar talentconform.
  Hoe zou die maatschappij er uit zien?

  Reactie door Willem .C — zaterdag 30 september 2006 @ 15.17 uur

 12. Managers hebben dikwijls bonus afspraken
  meer resultaat meer eigen verdiensten
  (ook in de sportwereld ziet men dit)
  gevolg dat zij lagere werknemers gaan opdrijven. In de zorg of het onderwijs mag dit nooit gaan gebeuren. Uiteraard wel enig (normaal erdelijk) onderscheid al naar gelang hoe verantwoordelijk de job is.
  Ondertussen zijn de verschillen onaanvaardbaar groot geworden en neemt het streven (de STREBERS) toe. Topmensen bij multi-nationals hebben riante condities en daar kan MEN weinig tegen doen doch in DIENSTVERLENING mits onder overheidscontrole wel. Een rijken-partij als de vvd probeert daarom te privatiseren, vrije marktwerking etc etc. Wat men vergeet is door al dat gedouw mensen over de kling worden gejaagd, ziek worden. De redelijkheid is ver te zoeken momenteel. Hopelijk ziet het VOLK in dat deze tendens gestopt en teruggedraaid moet worden en zal slechts een stem op SP / GL / PVDA / CU helpen om betere solidariteit te verkrijgen en bepaalde sectoren (de BUTS bedrijven gezondheid/openbaar vervoer/energie e.d.) 100 % overheidsbezit te houden.

  Reactie door volghetnieuws — zaterdag 30 september 2006 @ 15.21 uur

 13. buts = nuts (dacht even aan vvd-ers …)

  Reactie door volghetnieuws — zaterdag 30 september 2006 @ 15.23 uur

 14. Al jaren weiger mijn echtgenote de promotie binnen de CAO, omdat ze dan van het bed naar het bureau moet.
  Helaas gaat daardoor de verbetering van saliëring ook niet door. Blijft of het maximum van de bestaande en nooit meer beter.
  En dat is niet slecht – maar is “slechts 3100 euro bruto” ( met HBO opleiding ) en dat is het al jaren.
  Ze kan verbeteren… mits ze van het bed afgaat en aan het bureau gaat zitten.
  Er is dus echt iets mis……
  De papierenwerkers beginnen waar de werkers aan het bed eindigen.
  Een schande.

  Reactie door Leftfoot — zaterdag 30 september 2006 @ 15.43 uur

 15. Mee eens. De winsmarge hangt af avn de inzet van de werkvloer; een goieie manager stimuleert. Kamerleden worden overigens ook vaak overgewaardeerd.
  Kijk naar het aftreden van Donner. Straks mag hij op de 5e plaats met de verkiezingen gewoon weer meedoen. En Hirsch Ballin? Die mag gaan zitten, na te zijn afgetreden. Ik geef Hirschi Ali gelijk; de Kamer heeft geen geheugen.

  Fouten op de werkvloer worden afgestraft. In de Kamer vaak niet, daar lezen de managers hun voordeel wel van af.

  Uit: Het Dossier IRT affaire, NRC Handelsblad:

  “De ironie wil dat Hirsch Ballin nu juist struikelt over het falend gezag van het openbaar ministerie over de bestrijding van de zware misdaad.(..)”
  En: “De criminaliteitscijfers stegen, oplossingspercentages daalden, gevoelens van onveiligheid namen toe, terwijl de rechterlijke macht overbelast raakte, verdachten op grote schaal wegens cellentekort werden heengezonden.”

  Reactie door Saul — zaterdag 30 september 2006 @ 15.51 uur

 16. CDA -> JP de MP:

  Trots hier en trots daar, en nog is trots.
  Doodzonde………..

  zie ook

  http://www.tscpulpitseries.org/nederlands/rj000024.htm

  Reactie door gecensureerde barend — zaterdag 30 september 2006 @ 16.08 uur

 17. @8 Inderdaad, leiding geven is een gave. Dat kan niet iedereen. Niemand zal ontkennen, dat er te veel management is bij openbare instellingen. Zij verheffen vaak lange koffiepauzes en eindeloos vergaderen tot corebusiness.
  Toch moeten mensen eens ophouden de managers de schuld te geven van alle misere, die ze meemaken op het werk. Veel openbare instellingen hebben wel geprofiteerd van het management.

  Reactie door jimmy — zaterdag 30 september 2006 @ 16.22 uur

 18. Niet alleen overgewaardeerd, maar ook nog eens veel te veel van deze “regelaars” die de onbedwingbare drang hebben om zich vooral, vaak totaal onnodig, te manifesteren in een organisatie en jawel ze houden de mensen die het met werken verdienen ook nog eens van hun werk af met onnodige reorganisaties. Kortom managers zijn een ramp voor elk bedrijf. Helaas is het zover gekomen dat in erg veel bedrijven de managers wel uitmaken wie er belangrijk is, dus zij zullen die ramp niet onderschrijven, zij weten al dat de haperingen in de onderneming altijd van anderen komen en vooral van de werkvloer. Wie helpt de bedrijven van deze pest af? Want het is net echt ongedierte, ze nemen, via de os kent ons cultuur, Nijenrode, nietsnuttende nakomelingen van eens wel goed functionerende leidinggevenden nu over het paard getild en opererend zonder enige positieve correctie, kortom on-geleide projectielen. De aandeelhouders lijkt het ook een worst te zijn, zolang de aandelen geld opleveren, en het lijkt er op dat daar speculeren belangrijker is dan de staat van een onderneming, alweer niets nuttende opvreters die de productiviteit ernstig aan tasten. Voorlopig vrees ik dat we nog lang aan dit soort mentaal verarmde en vaak asociale figuren vast zitten en dat dus ons bedrijfsleven voorlopig grosso modo geen echte vooruitgang te zien zal geven en de ondernemingen grootschalig afgeroomd zullen worden door dit soort figuren een code Tabaksblad draagt alleen maar bij tot het rookgordijn dat dit soort onmaatschappelijk gedrag mogelijk maakt.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 30 september 2006 @ 16.26 uur

 19. Leftfoot@
  “Al jaren weigert mijn echtgenote de promotie binnen de CAO, omdat ze dan van het bed naar het bureau moet”

  dan heeft ze nog geluk…
  vele echtgenotes maken promotie en moeten daarvoor van het bureau naar het bed…

  Reactie door econometristje — zaterdag 30 september 2006 @ 16.38 uur

 20. “7 Hans,

  Goed stukkie jong, je hebt hem helemaal door!

  Reactie door Bijdehandje — zaterdag 30 september 2006 @ 16.42 uur

 21. moge dat beeld in de non-profit sector voor een deel waar zijn (vooral waar bealstinggeld mag worden uitgegeven door *-gogen), in de harde sector zeker niet. uitzonderingen daargelaten.
  de meeste industriele bedrijven kennen 2 soorten job’s : uren-functies en taak-functies.
  deze laatste zijn niet aan uren gebonden en kennen alleen bij goede winst een bonus. gemiddeld maakt een industrieel manager 20-30 uren meer per week. daar staat een uitstekend salaris tegenover, maar hier wordt een beetje dom onderschat, wat de meerwaarde van een sterk organisator is.
  leuk, dat gelijkheidsprincipe…
  jammer dat zoveel sp-ers een relatief lage opleiding hadden waarin geen tijd voor het vak geschiedenis was..
  anders was het failliet van het socialistisch/communistisch gelijkheidsprincipe qua beloning hen ook bekend…
  passee.. voorbij.. werkte nergens :)

  Reactie door econometristje — zaterdag 30 september 2006 @ 16.46 uur

 22. De generatie van 40/45 jarige die hebben het er niet slechter van af gebracht als de generatie van nu zonder al die managers. Toen was het onderwijs vele malen goedkoper zonder die managers die bijna de helft van het budjet opslokt.
  in mijn school tijd hadden we een directeur die zelf ook les gaf en verder niets en ik kan me de indruk niet ontrekken dat het een slechte school was.
  Als er bezuinigd moet worden dan op de managers en verder nergens op. Als er iets niets toevoegd aan het onderwijs waar het allemaal omdraait dan zijn het wel die zakken vullers.

  Het lijkt er op dat we niet meer zonder kunnen, maar ik ben er van overtuigd dat het alleen maar beter kan zonder de managers.

  En dat is niet anders in de gezondheidszorg, het is de omgekeerde wereld als je denkt dat we juist de managers nodig hebben om de zorg goedkoper te maken. Gezond verstand dat hebben we nodig.

  Reactie door Johan Wienen — zaterdag 30 september 2006 @ 16.47 uur

 23. Wel grappig dat hoogleraren nu meningen verkondingen die het klootjesvolk al vijf jaar gelden riep.
  Alleen luisterde er niemand na.
  Ik ben benieuwd of er nu naar geluisterd wordt.

  Reactie door alexander — zaterdag 30 september 2006 @ 16.50 uur

 24. De VVD speelt de leerkrachten tegen elkaar uit over de ruggen van de leerlingen.
  Wie meer presteert des te meer salaris, het gevolg……

  Kinderen nog langer op school desnoods tot ‘s avonds laat, nog meer huiswerk, nog meer onzinnige boeken, nog zwaardere tassen en dat alles om de portomonaie van de leerkracht te spekken.

  Maar gelukkig komt er ook een nieuw soort onderwijs naast het mislukte VMBO en de teloorgang van het MBO komt nu het …. NBO …. oftewel het … Nog Belabberder Onderwijs.

  Sinds wannneer is onderwijs gekoppeld aan de marktwerking.

  Ik denk dat een kind in Zimbabwe beter onderwijs geniet dan hier in onze z.g. kennislandje..
  Typisch weer zo’n idiote zet van de VVD ach Rutje komt ook vanaf Onderwijs.
  Lukt het om tweedracht te zaaien in het bedrijfsleven nu is het onderwijs aan de beurt.
  Volgens mij heeft Rutje tijdens de geboorte klem gezeten hij heeft zo van die getrokken ogen, en zijn ook z’n hersenen aangetast door het naar buiten trekken, het ziet er wel zo naar uit, maar helaas ik was niet bij zijn bevalling ander had je nu met een teil water in de tweede kamer gezeten.

  Reactie door Pool — zaterdag 30 september 2006 @ 17.56 uur

 25. 11. Wel Saul het CDA vertelde vandaag toch iets héél anders hoor, zo ook de VVD.

  Al is de waarheid nog zo snel Balkenende achterhaald hem wel.

  Ik probeer te promoten Wilbert.

  Tom Elias schreef altijd in de Volkskrant waarbij ik dacht wat een rechtse rakker een echte VVD mentaliteit en jawel Tom Elias is toegetreden tot de VVD.

  Partij voor verloedering en demagogie.

  Reactie door Henny — zaterdag 30 september 2006 @ 18.05 uur

 26. Heb dit ook al jaren geleden gedacht (en geroepen)
  Heb als techneut jaren bij Philips gewerkt.Collega’s en chefs voor wie de techniek te moeilijk was werden meestal technisch commercieel. En werden dan ook meestal hoger ingeschaald!
  Gevolg: frustraties bij de mensen die hun werk wel goed aan konden.
  Aad Sweep

  Reactie door aad sweep — zaterdag 30 september 2006 @ 18.21 uur

 27. Het management verkoopt zichzelf altijd goed. De werkvloer verkoopt veel minder!

  Reactie door reint — zaterdag 30 september 2006 @ 18.25 uur

 28. wat moberg doet kan ik ook !als je faalt met een vette premie vertrekken is niet zo moeilijk .een bedrijf of afd heeft leiding nodig zo simpel is het maar de beste BEDRIJFSLEIDERS !!!!! worden in het bedrijf opgeleid en hebben van onderaf aan alles meegemaakt en zich opgewerkt met kennis van zaken en dergelijke mensen zijn wars van arrogantie en genieten respect van de werknemers .de manager (bedrijfsleiders zijn het niet)van tegenwoordig zijn niets presterende arrogante figuren die als je ze aanpakt direct door de mand vallen kwa kennis .

  Reactie door ,texas, henkie — zaterdag 30 september 2006 @ 18.52 uur

 29. Ja, ook in onderwijsland wordt de manager overgewaardeerd. Er is een struktureel tekort aan mensen ” on the floor” , maar desondanks eerder mensen in management-taken dan personeel om de jeugd de toekomst te bieden!

  Reactie door P. Mutsaers — zaterdag 30 september 2006 @ 19.32 uur

 30. Het is een algemeen gegeven dat managers worden overbetaald. In onze maatschappij is de status van deze lieden in de afgelopen decennia enorm gestegen en status betaald. Status omdat zij iets bereikt hebben, omdat zij een hele organisatie leiden en omdat zij de credits krijgen voor de positieve prestaties die de organisatie levert.
  Persoonlijk ben ik juist van mening dat een manager beter betaald krijgt omdat hij meer verantwoordelijkheden en stress heeft, omdat hij ook wordt aangesproken op negatieve ontwikkelingen in zijn organisatie. Een manager heeft wel degelijk kwaliteiten en kan zeker een meerwaarde hebben voor een organisatie, maar in onze maatschappij is het probleem dat de managers buitensporig worden beloond voor hun prestaties. Dit komt omdat zij het uithangbord zijn van alles waar de huidige individuele samenleving voor staat. Geld verdienen, carriere maken, leiding geven. Weg is het respect voor mensen met een grote vakkennis en voor mensen die nog een fatsoenlijke les kunnen geven op een middelbare school. Managers zijn noodzakelijk voor een bedrijf, maar blijven nergens zonder goede medewerkers. Tussen hen is inmiddels een enorme (financiele?) kloof ontstaan die alleen nog maar groter zal worden. Vergeleken met Amerika zijn we in Nederland namelijk nog helemaal nergens. Maar Amerika is het ideaal, daar moeten we naartoe. Individualisme voert meer en meer de boventoon en is naar mijn mening de oorzaak van de vele problemen in onze huidige maatschappij, waar overigens geen manager iets aan kan (of zal) doen.

  Reactie door Ron — zaterdag 30 september 2006 @ 19.41 uur

 31. Een steen in de vijver via ESB

  Ja, meelezers,

  Ik wil jullie even op dit aardige artikel in Economisch Statistische Berichten wijzen:

  ESB, 8 serptember 2006, p. 437-440, “Overdaad schaadt: meer management, minder productiviteitsgroei”, door Alfred Kleinknecht, Ro Naastepad en Servaas Storm

  Mazzel & broge, Evert

  Zie ik dit stukje.

  Reactie door Evert Wesker — zaterdag 30 september 2006 @ 19.45 uur

 32. Voor de zoveelste maal! Mijn schoonvader werkt op de administratie van een groot ziekenhuis. De gemiddelde interim-manager verdient 1000 euro per dag. Na enkele maanden gaat hij weg, wordt zijn werk versnipperd en komt er weer een nieuwe. De ergste zijn eerst wegbezuinigd in de zorg. Gaan naar huis met oprotpremies van tonnen. Dan beginnen ze een eigen bedrijf in advies. DE oude werkgeevr komt erachter dat hij de verkeerde weggewerkt hebt. Vervolgens komt deze persoon voor zijn oude werkgever werken voor 1000 euro per dag. Ook bij de gemeente’s worden gigantische bedragen uitgegeven aan interims. Ik heb al twee maal een hoofd P&O gehad, die eerst interims binnenhaalde. enkele maanden later werkte hij zelf voor het bureau waar hij eerst zaken mee deed. EN NU MOET IK KOTSEN, WANT BLIJKBAAR IS DIT DE NORM IN NEDERLAND GEWORDEN.

  Reactie door robert b — zaterdag 30 september 2006 @ 19.54 uur

 33. Waarom komt men daar nu pas achter dat is misschien al tien jaar aan de gang in het bedrijfsleven.
  Gelukkig zijn ze daar inmiddels al aan het lozen.
  Alhoewel dat natuurlijk voor de personen in kwestie niet prettig is, is het een goede ontwikkeling dat managementlagen flink weggesnoeit worden. Voor dat geld die zij opsnoepen kan je misschien weer een hele afdeling aan de gang houden.

  Reactie door Erwin v K — zaterdag 30 september 2006 @ 20.29 uur

 34. @Ron — zaterdag 30 september 2006, 19.41,

  Helaas kon k je bijdrage niet helemaal lezen. Ik moest namelijk enorm kotsen en wou mezelf je vervolgverhsaal niet aandoen. Zo verzeker ik mezelf gratis alvast tegen een stukje ellende.

  Daar heb ik geen manager voor nodig.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 30 september 2006 @ 21.26 uur

 35. #9 Teun

  Waar je voor pleit; daar zit wel wat in.

  Dat deed Mao ook in China; waar iedere intellectueel verplicht een paar jaar bij de boer moest werken. Natuurlijk is dit overdreven; maar er zit wel degelijk een goede gedachte achter.

  Er blijven goede managers nodig met leiderskwaliteiten. Nu wordt er helaas teveel gekeken naar het amerikaanse systeem; waar je kil af wordt gerekend op steeds hogere doelstellingen en dat kweekt killere mensen.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zaterdag 30 september 2006 @ 21.44 uur

 36. Ik word ondergewaardeerd

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 30 september 2006 @ 22.33 uur

 37. Het systeem van prestatiebeloning voor managers is naar mijn mening pas echt schadelijk. Ik werk momenteel in een nutsbedrijf.

  In mijn werk heb ik te maken met managers die bijvoorbeeld een prestatiebonus krijgen als er een bepaalde tijd geen verzuimongevallen zijn. Dus: als er eens een ongeval gebeurt, wordt het arme slachtoffer dubbel gestraft door gedwongen naar zijn werk te moeten komen, ook als het beter zou zijn om thuis te herstellen.

  Dus: als iemand iets overkomt op de werkvloer, wordt hij geacht met leed en lijden de bonus van de manager te betalen.

  Ook zijn er bonussen voor het op tijd afkrijgen van onderhoudswerkzaamheden, voor de doorlooptijd van aannemingscontracten en voor budgettering. In de praktijk levert dit zeer schadelijke wantoestanden op binnen het bedrijf, er wordt graag naar de korte termijn effecten gekeken (de bonussen worden jaarlijks toegekend) en veel minder naar de langere termijn.

  Het is soms zelfs zo, dat noodzakelijk onderhoud op het bedrijf waar ik werk wordt uitgesteld, omdat de topmanager bang is zijn bonus mis te lopen tijdens de uitvoering. Zo wordt het personeel opgezadeld met een opgelapte productie-installatie, maar moet wel de productie op peil houden anders komt er weer een andere managersbonus in gevaar.

  De man met de overall krijgt nergens een bonus voor. Maar zorgt met keihard werken en een hoop inventiviteit, dat de manager een “goed jaar” heeft of krijgt de zwarte piet, als dat niet mocht lukken.

  Reactie door Olav ten Broek — zaterdag 30 september 2006 @ 23.14 uur

 38. @35……Revolutie…..vind jij dan niet dat altijd dezelfde types na een revolutie er met de buit van tussen gaan? Een soort van “van de regen in de drup?”

  Reactie door Teun — zaterdag 30 september 2006 @ 23.15 uur

 39. @30 Ron
  Bij het lezen van jouw stukje, kreeg ik spontaan de lichaamstaal: van Hoogervorst!

  Vanuit je luie stoel en een luttel bedrag kun je een gediplomeerd manager worden!
  http://www.studieplan.nl/voorjewerk/management/bekwaam_leidinggeven.html
  Om leiding te kunnen geven zit in je, bijv. docenten.

  Reactie door Elsa De Leeuwin — zaterdag 30 september 2006 @ 23.20 uur

 40. Covey heeft in zijn 8e eigenschap van leiderschap al tijden terug gezegd dat een manager een dienstbare instelling moet hebben. Het sterker maken van de schakels(werknemers). Empathische leiders zijn echter nog niet allom aanwezig. Wat zich nu richting top beweegt of zich daar nu bevindt, zijn de ego-denkers.

  Reactie door Alie Dekker — zaterdag 30 september 2006 @ 23.29 uur

 41. Waarom kunnen ego-denkers zich uberhaubt aan de top van een bedrijf begeven? Waarom worden ze daar vervolgens vet voor betaald?

  Ik denk omdat we allemaal nog steeds ego-denkers zijn.

  Reactie door Alie Dekker — zaterdag 30 september 2006 @ 23.35 uur

 42. Eens! de managers van tegenwoordig zijn geen echte leiders!

  Reactie door Kees — zaterdag 30 september 2006 @ 23.45 uur

 43. @ Olav ten broek

  Quote:
  “De man met de overall krijgt nergens een bonus voor. Maar zorgt met keihard werken en een hoop inventiviteit, dat de manager een “goed jaar” heeft of krijgt de zwarte piet, als dat niet mocht lukken.

  Reactie van Olav ten Broek — zaterdag 30 september 2006 @ 23.14 ”

  Dat is niet helemaal waar.

  Ik heb gewerkt bij een amerikaans bedrijf; waarin een beloningssysteem is ingevoerd; waarbij een ploeg werknemers worden beloond met een uitje; als er niemand van die ploeg ziek is geweest. Je kunt raden hoe zo’n druk er dan komt op een werknemer, om het uitje van de rest niet te verpesten…

  Reactie door ReneR — zondag 1 oktober 2006 @ 0.19 uur

 44. @38 Teun

  Helaas heb je daar wel gelijk in Teun.

  Maar geldt dat niet hetzelfde voor als er nieuwe verkiezingen zijn geweest??

  In het eerste geval is meer kans dat er wat nieuwe (wil niet zeggen betere) fundamenten voor een andere maatschappij worden opgericht. Dat kan ik van de tweede niet zeggen. Je moet eerst het oude afbreken, om dan vervolgens iets nieuws op te kunnen bouwen. Het Yin en Yang-principe.

  Reactie door ReneR — zondag 1 oktober 2006 @ 0.24 uur

 45. Bij een bedrijf als “de lampenfabriek” geldt dat de manager van vandaag vindt dat de manager van gisteren het helemaal verkeerd zag, en daarom moet het roer om. Dat gegeven wordt door de manager van morgen weer overboord gegooid. Het spreekwoord luidt, althans voor de manager: “de aandeelhouder wint”.
  Dat is de essentie van het liberaal denken.

  Reactie door Wink — zondag 1 oktober 2006 @ 0.28 uur

 46. @43. Als je nu “de manager van morgen” vervangt door je eigen naam, dan heb je vermoedelijk precies hetzelfde effect. Het is namelijk een menselijke eigenschap dat het eene individu denkt het beter denkt te kunnen dan de andere.

  Al met al wordt er een hoop tegen managers aangeschopt hier zonder eerst eens in de spiegel te kijken. Het is waar dat er onder hen zijn die teveel betaald krijgen voor te weinig kwaliteit, het is waar dat er veel eerst eens op de werkvloer zouden moeten kijken, maar ik gooi ze niet graag op een grote hoop. Er wordt vergeten dat managers onder druk gezet worden door een raad van bestuur of een directie.

  Reactie door Teun — zondag 1 oktober 2006 @ 1.00 uur

 47. @31 Evert Wesker

  Complimenten zeg! Ik ben op je weblog geweest en daar ben ik een flinke tijd blijven ‘hangen’. Heel interessant en wat geweldig die foto’s van al je reizen.
  Een genoegen om allerlei te lezen en dat alles wat je gestudeerd hebt.
  Bedankt voor je link: “dit stukje”, waardoor ik fijn verder kon snuffelen. :)

  Reactie door Gloria — zondag 1 oktober 2006 @ 2.27 uur

 48. Quote van meneer Balkenende

  ‘Collectief hebben we ons, als Nederland, uit het moeras getrokken. Samen hebben we een paar jaar achter elkaar de broekriem aangehaald. Samen hebben we de lonen gematigd en daarmee weer duizenden mensen aan de slag geholpen.’

  Hebben die managers ook hun lonen gematigd??
  Ik hoor heel andere verhalen.

  Het zou zo mooi kunnen zijn in Nederland …als mensen ‘ns wat meer verantwoordelijkheidsgevoel zouden krijgen.
  En bv niet een laag loon nog lager maken. Degenen die dat willen en of regelen moeten ‘ns naar hun eigen loon kijken! Daar moet zeker weer wat bovenop omdat ze zogenaamd zo wijs en hoogbegaafd bezig zijn…?

  Het CDA en VVD geven de zwakkere of tijdelijk zwakkeren, bv zieken, deels afgekeurden of geheel afgekeurden geen kans meer om zichzelf echt te verbeteren. Het is alles of niets, keihard wordt je een uitkering geweigerd of eruit gegooid, en als je het krijgt wordt het je onmogelijk gemaakt aan burocratie en verplichtingen, waardoor hun situatie van kwaad tot erger groeit.

  Dank je wel voor jullie nep mooie woorden JvP en Rutte

  Reactie door Ingeborg vv — zondag 1 oktober 2006 @ 9.04 uur

 49. @48 JvP moet JPB (Balkenende) zijn

  Reactie door Ingeborg vv — zondag 1 oktober 2006 @ 9.22 uur

 50. Goeden morgen vrienden SP.

  Vanmorgen een ogenblik tijd genomen om een artikel in de bijlage van de volkskrant te lezen over de Belg Jean Mentens.

  Wat hij daatin zegt ben ik helemaal met hem eens:
  Religie staat aan de basis van de grootste vergissingen:
  van de brandstapel tot de inval in Irak.
  Godsdienst belemmert de eerlijkheid en de groei van mensen omdat ze dingen moeten geloven die ze diep in hun hart niet kúnnen geloven. Dat geeft een enorme wrijving, met alle tragische gevolgen van dien.
  Einde citaat.
  Zo is het ook met managers, men moet geloven in wat ze doen en laten en dat is opgeblazen tot enorme proporties, het managerisme.

  Kom tot inzicht, laat u niet misleiden.

  Daarom stem SP.

  Reactie door Ouwe Dirk — zondag 1 oktober 2006 @ 9.48 uur

 51. Nog Evert bedanken voor de link naar zijn website, niets dan lof!

  Ook daar kom je tot inzicht…. STEM SP.

  Reactie door Ouwe Dirk — zondag 1 oktober 2006 @ 9.57 uur

 52. Ik hoorde bij mijn afscheid van de mulo van het ‘hoofd’van de school destijds de heer Van Engeland die naast ‘hoofd’gewoon les gaf.
  Het onderwijs wordt minder, ze krijgen minder vakken dus minder algemene kennis de naam wordt mooier Mavo en het hoofd wordt directeur en voor de rest is het enkel achteruitgang.

  Deze man wist waar hij over sprak.
  De leugen van de manager is alles te minderen en het meer te laten lijken en er vervolgens een flink salaris aan te verdienen.
  Want hoe ‘hoger’ het lijkt hoe ‘hoger’ zijn recht op een forse bonus.

  Reactie door Henny — zondag 1 oktober 2006 @ 10.30 uur

 53. @ 48

  “Collectief hebben we ons, als Nederland, uit het moeras getrokken.”, J.P. Baron von Münchhausen

  Reactie door Johan — zondag 1 oktober 2006 @ 15.36 uur

 54. En verlos ons van het management.

  En hoe is het allemaal gekomen?
  Een veelvoud van verklaringen zijn op te noemen. Zowel mijn echtgenote als ik zelf behoren niet meer tot de jongeren. Ik zelf
  vanaf de pionier’s tijd in de automatisering en mijn echtgenote in zorg (verpleegster).
  Laten wij de zorg bij de kop pakken. Zoals men weet, Nederland is een dienstverlenend land in wording, het management is een steeds grotere club die niet of nauwelijks in het bedrijfsleven geplaats kan worden en wringen zich nu overal in.
  Het academischziekenhuis in vroegere tijden bestond uit een administratie, doktoren en verpleegsters. De directrice van het ziekenhuis was een voormalig hoofdverpleegster die het vak en het ziekenhuis tot in de puntjes beheerste en kende.
  Hoofdverpleegsters waren niet te beroerd om mee te helpen daar waar het nodig was, zelfs het helpen patienten op de pot zetten.
  Nu heb je verpleegsters met HBO opleiding en zijn/ voelen zich halve doctoren. Zij zijn de hele werkdag bezich met vergaderen en statussen van patienten te lezen en het werk aan de bedden wordt gedaan door verpleeghulpen, daardoor hebben zij hun eigen positie verhoogd met een veel hoger salaris. Het zelfde met de medische staven. De organisatie is een organisatie geworden met een waterhoofd, alles is dood georganiseerd en daarboven het managementteam die de leidsels in handen genomen hebben tegen een betaling waar je U tegen zegt.
  Maar geen vakervaring.
  Dit allemaal moet betaald worden met een zorgpremie van de burger die door de kleine man niet meer te betalen is. Begrijp je nu dat het eindresultaat chaos wordt.
  Daarom een nationaal gezondheid dienst in handen van de overheid. En laat die zogenaamde regelaars een vak leren waar de maatschappij wat aan heeft.
  Alleen het socialisme heeft hier een antwoord op.

  Reactie door Henk.H — zondag 1 oktober 2006 @ 15.39 uur

 55. In de afgelopen jaren zijn de inkomens van managers drastisch gestegen. De overheid is bovendien de grip verloren door privatisering. De individuele burger heeft geen vuist, zodat de manager zijn gang kan gaan.
  Telkens weer wordt aangebracht dat de manager in het buitenland NOG beter verdient. Dezelfde argumenten hoort men ook over de grens, dus dat imponeert niet. Talent is kostbaar, maar hoe waarderen we toptalent in de techniek, de medische wereld, de kunst…. Laat de Nederlandse manager maar eens eerst iets doen aan haar imago als dienstverlener aan de werkvloer. Respect voor de werkvloer is daarbij een vereiste, maar dat is niet voldoende. Het respect moet vertaalt worden in daden. En hoe moet ik respect vertalen als ik de inkomstenverhoudingen in Nederland zie???

  Reactie door Ton Smeets — zondag 1 oktober 2006 @ 15.52 uur

 56. Is er iemand bereid om samen met mij die managers ‘n kopje kleiner te maken? letterlijk he, niet fuguurlijk! Verzoeken aan ons worden op volgorde van binnenkomst gehonoreerd.
  Zuivering heet dat geloof ik!!

  Reactie door Rooie Rakker — zondag 1 oktober 2006 @ 17.17 uur

 57. voor het onderwijs zijn ze een ramp, het is wel het regerings beleid !

  Reactie door maria — zondag 1 oktober 2006 @ 18.27 uur

 58. Uhm tsja zoals ik de meesten hoor dan kan maar beter het hele HBO afgeschaft worden.
  Aangezien de meesten daar toch voor manager worden opgeleid. Ik ben het er zeker mee eens dat veel managers in het onderwijs het niet goed doen, maar er zijn ook managers die het wel goed doen en die je zeker qua effectiviteit kunt gebruiken. En misschien kunnen ze beter de studenten een beloning geven voor hogere cijfers, zodat ze niet net als ik blij zijn met een 6, maar echt voor de 9 gaan.

  Reactie door Folko — zondag 1 oktober 2006 @ 18.49 uur

 59. Ik ben het wel eens met Paul de Beer. Managers doen over het algemeen niet veel meer dan regelneef spelen, op de uitzonderingen na natuurlijk.

  Reactie door Niels — zondag 1 oktober 2006 @ 19.55 uur

 60. @21,economietje
  Je vergeet dat ook in het bedrijfsleven de regelzucht is toegeslagen, en door managers vanwege zinloze rapportages die niemand leest de ene na de andere administratieve rompslomp word gecreeerd.
  De manager zoekt vaak zijn weg in zekerheden, gezocht in cijfers verkregen uit rapportages.
  Daarmee de mensen die moeten produceren in weg lopend, omdat grote delen van tijd opgeslokt worden aan de papieren rompslomp.
  De verwording naar een machine bureaucratie, in plaats van een dynamische adhocratie van professionals.
  De onderneming van de toekomst zal niet meer hiearchisch opgebouwd zijn, maar een structuur hebben van gelijkwaardige werknemers waarin de productieve factor centraal staat, niet de bureaucratische.
  Winst telt, niet de papieren die vertellen hoe die winst gemaakt is

  Reactie door Toergenjew — zondag 1 oktober 2006 @ 21.46 uur

 61. @60 Toergenjew.

  Moet de w op het einde geen v zijn?

  Toegenjev, zo kènnen we je toch? ;)

  Reactie door Bijdehandje — zondag 1 oktober 2006 @ 23.35 uur

 62. Mangers zijn meer de regelneefjes/nichtjes van de aandeelhouders , zij regelen slechts wat leidt tot hogere winsten ten kosten van de sociale status van de lagere werknemen !

  Reactie door Fred — maandag 2 oktober 2006 @ 9.17 uur

 63. Hangt natuurlijk wel af van de kleur stropdas die men draagt , er bestaat een pikorde !

  Reactie door Fred — maandag 2 oktober 2006 @ 9.33 uur

 64. Folko, wordt het niet gewoon tijd dat het beroep van manager weer wordt zoals het was? Managers worden nu ingezet voor snoeiwerk in plaats van het managen van..
  En waarom zoveel magers op de werkvloer? zijn er zoveel niet geschikten?

  Reactie door cynthia — maandag 2 oktober 2006 @ 13.34 uur

 65. Zioals we weten is de taak van managers om de kosten te minimaliseren , als ze dit lukt krijgen zij een leuke bonnus : wat voor consequenties dit voor een bedrijf en voorla voor het lagere personeel tot gevolg is na hun opstappen naar een andere leuke baan ! Het zijn een soort premiejagers , zoals vroeger in Cowboyfilms .

  Reactie door Fred — maandag 2 oktober 2006 @ 16.04 uur