Betere controle stemmachines nodig

Stemmachine

Er moeten meer waarborgen komen om stemmen via een stemcomputer veilig te maken. Dit heeft SP-Kamerlid Ewout Irrgang vanavond bepleit in een uitzending van Tros Radar. Uit onderzoeken in Amerika en Ierland, waar vergelijkbare stemcomputers worden gebruikt, bleek dat er bij elektronisch stemmen zonder voldoende veiligheidsmaatregelen tal van mogelijkheden zijn om fraude te plegen.

Bijna elke Nederlandse gemeente maakt gebruik van elektronisch stemmen. Recente onderzoeken tonen aan dat elke momenteel gebruikte vorm van elektronisch stemmen vatbaar is voor fraude. In eerdere antwoorden op Kamervragen van de SP over de betrouwbaarheid van stemcomputers gaf toenmalig minister Pechtold aan geen enkele reden te hebben om onze stemcomputers niet te vertrouwen. Irrgang: “De buitenlandse onderzoeken hebben niet alleen bij mij veel vragen opgeroepen. Ik wil dat naar Iers voorbeeld een commissie wordt ingesteld die nagaat hoe veilig onze stemcomputers zijn.”

Zie verder het SP-nieuwsbericht.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 25 september 2006 :: 22.04 uur

127 Comments

127 reacties

 1. GEWELDIG!
  iets waar ik al een hele tijd om zit te schreeuwen,mijn gebeden zijn verhoord.
  deze aankomende verkiezingen nog maar een keer met het potloodje zou ik zo zeggen,totdat ze veilig zijn en er echt geen twijfel meer over bestaat,of in ieder geval handmatig kan worden nageteld bij het krijgen van een stembewijs uit deze machines![uitgeprint bewijs van het stemmen op de prtij van uw keuze]
  deze kunnen gewoon in een verzegelde stembus na het electronisch stemmen worden gedeponeerd,in het stemlokaal.
  dank u SP !

  Reactie door iew — maandag 25 september 2006 @ 22.24 uur

 2. @1
  Wat is er geweldig,er gebeurt nog niks.

  Reactie door Jofel — maandag 25 september 2006 @ 22.26 uur

 3. De huidige stemcomputers mogen dan gevoelig zijn voor fraude, door manipulaties door kwaadwillenden, maar de stemcomputers kunnen uitermate makkelijk gemaqnipuleerd worden door een kwaadwillende overheid. In principe is het mogelijk dat een partij aan de macht komt en vervolgens de computers zodanig manipuleert dat er nooit meer een verkiezingsnederlaag ontstaat.

  Voorstellen om de computers papierstrookjes te laten produceren, zodat handmatig herteld kan worden hebben totaal geen zijn als de kiezer niet kan controleren hoe die papierstrookjes gedrukt worden. En bij de huidige voorstellen kan dat niet.

  Je zou stemcomputers kunnen ontwerpen zodanig dat de kiezer een papieren stem uitbrengt, waarna hij kan volgen hoe de uitgebrachte stem in een stembus verdwijnt, maar waarbij een electronisch oog registreert hoe de stem is uitgebracht. Op die manier heb je net zo snel een uitslag, zijn de stemmen hertelbaar en heeft de kiezer zicht op hoe zijn stem in de stembus gaat.

  Reactie door Drob — maandag 25 september 2006 @ 22.30 uur

 4. @iew
  Ik had je nog gewaarschuwd dat Ewout in Radar zat. Na de uitzending is het gevoel nog vaag. Dat Binnenlandse Zaken de belofte doet dat ze zorgvuldig controlleren…. dat zeggen ze al jaren. We eisen dus nog steeds een paper-trail en standaard hertelling. Dat lijkt me het veiligst.

  Reactie door Irma — maandag 25 september 2006 @ 22.31 uur

 5. Ewout eindelijk, blij dat tenminste de SP de moed toont dit aan te kaarten.

  Reactie door Henny — maandag 25 september 2006 @ 22.33 uur

 6. Terug naar het rode potlood!!

  Reactie door Marjolein — maandag 25 september 2006 @ 22.33 uur

 7. Aangezien de vuile steeds vuiler wordt, lijkt me checken en re-checken geen overbodige luxe.,

  laten we niet vergeten ,dat ene verdonk., zelfs haar eigen clubgenoten niet vertrouwde!

  Reactie door Gerrit — maandag 25 september 2006 @ 22.44 uur

 8. Gelukkig! Hier moet echt snel wat aan worden gedaan. Liefst terug naar het potloodje, maar een stemcomputer die een bonnetje uitprint -welke vervolgens in een verzegelde bus kan worden gedeponeerd- is ook afdoende.

  Reactie door J3roen — maandag 25 september 2006 @ 22.51 uur

 9. Vandaar dat links zoveel won tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

  Reactie door C Harms — maandag 25 september 2006 @ 22.57 uur

 10. Hoe kan het nu zijn dat de laatste jaren bij bijna alle verkiezingen in de wereld altijd een idioot klein verschil is tussen links en rechts, denk maar aan de VS, Italië en Mexico ik heb het nooit vertrouwd, het is net of de uitslagen allemaal een beetje bijgewerkt zijn.

  Reactie door Willem C. — maandag 25 september 2006 @ 23.04 uur

 11. @ 1 iew

  Eindelijk controle….Zoals je ziet de aanhouder wint en zelfs vele met ons vertrouwde ook die stemcomputers niet.
  Zo er valt nu niets meer te manipuleren.
  Ik denk dat de VVD wel zal tegen sputteren omdat daar de meeste stemfraudeurs zitten.

  Reactie door Pool — maandag 25 september 2006 @ 23.08 uur

 12. Nou wel mooi dat SP er aandacht aan besteed. Maar ik ben verder tegen stemcomputers. Het kost per burger ook nog 3 euro méér dan stemmen per potlood. Dus ik bespaar die drie euro door niet te stemmen per computer. Helaas. Maar ik vertrouw de computer toch niet dus zou zo ie zo niet weten hoe ik nu nog echt Mijn stem kan uitbrengen met het gevoel dat die écht geteld wordt. Brrrr.

  Reactie door casper — maandag 25 september 2006 @ 23.08 uur

 13. @ 2 Jofel

  Wacht maar eens af op 22-11 als de controle op betrouwbaarheid en beveiliging tegen manipulatie van stemcomputers een feit is, dat zal je herkennen aan de verkiezingsuitslag.
  Nog beter het kleine rode potloodje terug in de stemhokjes, dat is de beste methode om stemfraude te controleren.
  Ik heb ook nooit die stemcomputers vertrouwd omdat ze zo simpel te manipuleren zijn.

  Reactie door Pool — maandag 25 september 2006 @ 23.13 uur

 14. Aan de meldingen op hun website lijkt die firma Nedap niet erg voor kritiek open te staan, laat staan dat ze hun systeem nog eens onder de loep gaan nemen. Sterker nog; hun website lijkt wel een complete tegencampagne!

  Zo noemt men een papertrail nutteloos en melden ze over “wijvertrouwenstemcomputersniet.nl”: “Hoera, weer een nieuwe actiegroep erbij”!

  Oordeel zelf:
  http://www.election.nl/bizx_html/ISS/index.html

  Reactie door J3roen — maandag 25 september 2006 @ 23.25 uur

 15. @1 iew — maandag 25 september 2006 @ 22.24,

  Ja, je zou toch er spontaan van gaan geloven dat Jan Marijnissen echt bestaat. ;)

  Nu nog wachter op de dochter, lang leve de emancipatie! :D

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 25 september 2006 @ 23.31 uur

 16. @9 Willem C:

  En voeg daar ook maar Oekraïne, Wit-Rusland en Georgië aan toe.

  Ach, die ouderwetse Ceaucescu / Saddam / Mobutu -methode van 99,99999% stemmen vóór was natuurlijk een beetje te doorzichtig. Nu gaat het met 50,1%, een spannende hertelling en een uitspraak van de opperste rechtbank, vooral dat laatste is reuze belangrijk want onontbeerlijk voor de nodige legitimiteit.

  Overigens ben ik van mening dat de V.S. geen echte democratie is zolang er geen “evenredige vertegenwoordiging” is, dat wil zeggen zoalang er wordt gewerkt met kiesmannen zodat een dunbevolkte, half-achterlijke staat uit het middenwesten even zwaar telt als een hoogontwikkelde, dichtbevolkte staat als Californië. Bij een evenredige vertegenwoordiging zouden volgens mij de republikeinen maar een kwart van de stemmen halen. Zoiets geldt overigens voor Groot-Brittannië.

  Reactie door olav ten broek — maandag 25 september 2006 @ 23.35 uur

 17. En wat kunnen wij burgers doen?
  Graag zou ik willen weten van de SP of wij ook gemobiliseert kunnen worden, actie kunnen ondernemen.
  Dat is goed voor politiek debat en de media aandacht plus hopelijk bewustwording bij meer stemmers

  Reactie door actiepartij — maandag 25 september 2006 @ 23.46 uur

 18. Fijn ook dat de knakker in dit videootje de percentages 51%-49% er gelijk bij vermeld:

  http://youtube.com/watch?v=4UvEuqYyDoE

  Reactie door J3roen — maandag 25 september 2006 @ 23.46 uur

 19. Ik sluit me hier bij aan. Ook ik ben voor een stembewijs. Een eenvoudige printout na het stemmen die vervolgens door de kiezer gecontroleerd kan worden en vervolgens in een verzegelde box gaat. Daarbij is een hertelling een mogelijkheid en een garantie voor een democratie. Lijkt me technisch niet zo moeilijk. De printer is al lang uitgevonden, nietwaar?

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 25 september 2006 @ 23.48 uur

 20. @14, Rob de Kuster,

  Inderdaad, printer eraan, verzegelde box erbij en klaar! Lijkt me toch in een land van “biometrische paspoorten”, “bodyscans” en “camerasurveillance” niet zo’n groot technisch probleem…

  Reactie door J3roen — maandag 25 september 2006 @ 23.57 uur

 21. @ 12 Olav ten Broeke

  Klopt precies.. tijdens de Oranje revolutie in 2004 in Oekraine was ik ook in Kiev, en heb daar enkele dagen die vreedzame revolutie meegemaakt wat uiteindelijk resulteerde in het hertellen en controleren van de stemmen en dat het oude regime wat gedirigeerd werd door de russen kon verdwijnen.
  Dus ik denk dat we hier ook wel een vreedzame revolutie kunnen beginnen als het stemmen weer van die vreemde uitslagen geeft.

  Reactie door Pool — maandag 25 september 2006 @ 23.57 uur

 22. Nou dit is een eerste. Ik heb nooit vroeger gehoord dat zulke probleem bestaat in nl. Niemand heeft erop gepraat: De computers zijn het redenen waarom sommige geen zetels op het TK hebben gekregen.

  Eigenlijk geloof ik niets ervan. Dit is een verkiezingsstuntje. Dus alle problemen in nl opgelost zijn en er blijft alleen maar dit.
  En ik vraag me af of na het schiphol brand, de ministeriele wijziging en het dalen van CDA-VVD in de opinie als gevolg, is het geen politicus manoeuver!!!

  Dus jullie moeten mij geloven: Er is er niks met de computers. Dit is puur onzin. Niemand kan met die verknoeien zelfs de fabrikant. De enige die een probleem heeft is diegene die aan zulke onzin gelooft (met mijn excuses aan iedereen).

  Reactie door Hong'rigg — dinsdag 26 september 2006 @ 0.00 uur

 23. @16, Hong’rigg,

  Neu, met computers valt ook echt niet te knoeien hoor… Hartstikke goed beveiligd, echt… Virussen: nooit van gehoord…

  Kijk en luister nog maar eens hiernaar:

  http://youtube.com/watch?v=4UvEuqYyDoE

  Reactie door J3roen — dinsdag 26 september 2006 @ 0.04 uur

 24. @22.Hong’rigg
  Het gaat er om dat een hertelling technisch mogelijk is. Een controle achteraf. Dat is een garantie voor een democratie. En zeker geen overbodige luxe.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 26 september 2006 @ 0.17 uur

 25. @ 22 Hongerig

  In 2 minuten heb ik een stemcomputer zo gemanipuleert dat hij een uitslag geeft die ik heb ingebracht en dus totaal afwijkt van wat de kiezer heeft gestemt.
  Regel een stemcomputer en ik zal je het bewijs leveren.

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 0.18 uur

 26. @3 Drob

  Jouw methode lijkt mij behoorlijk waterdicht! Zoiets mag het wel worden.

  Het meest waterdicht is toch met papier en potlood en als burgers bij de tellingen aanwezig te mogen zijn. Eerlijk en open!
  Een ding is zeker: Het huidige systeem werkt niet! Het moet anders en geregeld zijn VOOR de verkiezingen.
  Iedere software is te manipuleren, ook de nieuwe, dus we kunnen maar beter VOORUIT door TERUG te gaan naar papier en potlood.
  Weg met de computers!

  Reactie door Gloria — dinsdag 26 september 2006 @ 0.37 uur

 27. Een niet geheel ondenkbaar scenario is dat nu al de uitslag ven 22-11 bekend is en dat het naar de stembus gaan gewoon een farce is.
  Ik denk dat je hiervoor bij Remkes moet zijn.
  Ik vertrouw dat hele zwikke van een kabinet voor geen meter, en ik zie ze overal toe in staat, als het hun maar uitkomt en dat ze kunnen blijven zitten op het pluche.
  Kijk maar eens waar toe ze in staat zijn ….Hirsi Ali, Schipholbrand en nu weer het asbestschip de Otapan en indirect het gifschip Probo koala die door het VROM weer naar zee is gestuurd.
  Dus niets is mij meer vreemd.

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 0.38 uur

 28. @14 J3roen

  als ik zo op die website van die Groenendaal rondneus en de manier zie waarop ze met gezonde kritiek omgaan dan doet dit het vertrouwen is dit bedrijf niet bepaald toenemen.
  Wat een achterlijk zootje daar!
  Moet de democratie zich aan zulke malloten overgeven?
  Hiet moét vóór a.s. verkiezingen ingegrepen worden.
  Ze redeneren daar als gladpratende oplichtende autoverkopers.
  Je kan dit geen serieus bedrijf noemen!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 26 september 2006 @ 0.44 uur

 29. @2 Jofel
  zie reactie 5 van Henny,dat de SP er nu iets aan probeert te doen is al geweldig.
  er gebeurt dus wel wat.

  hertellen moet gewoon mogenlijk zijn!

  Reactie door iew — dinsdag 26 september 2006 @ 0.44 uur

 30. Aanvulling 26

  Lees vooral het commentaar van Groenendaal:”Controleerbaarheid van stemmen met stemmachines
  Heeft Paper Trail zin?”
  Dit mag je met goed fatsoen toch geen onderbouwing noemen?

  http://www.election.nl/bizx_html/ISS/index.html

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 26 september 2006 @ 0.55 uur

 31. Beste J3roen,

  Je denkt dat Desktop computers dezelfde zijn als stemcomputers? Hahahahahaha!

  Stemcomputers zijn helemaal verschillende dan jouw huis Desktop computer. Deze is aan internet verbonden, daarom krijgt hij virussen. Terwijl de stemcomputer die speciaal gemaakt is voor het stemmen, niet aan internet is verbonden, maar alleen aan de centrale computer van de verkiezings commissie in Den Haag (of de provincie).

  Ook moet je niet naar alle soorten onzin op internet luisteren.

  @Rob de Kuster,

  Stemcomputers zijn bedacht om TIJD en moeite te besparen. Als de computers niet goed werken of er twijfels zijn van sommige zeurende kleine kinderen bij de partijen, dan kunnen we terug naar jouw handmatig hertelling keren. Ok?

  Reactie door Hong'rigg — dinsdag 26 september 2006 @ 0.58 uur

 32. @25 Pool,

  Dus we kunnen veilig zeggen dat de gehele vorige verkiezingen in nl volledig illegaal zijn omdat door jouw foute de stemcomputers verknoeid waren?!!!

  Goed gespeeld en goed bedacht! Ik vraag me af wat de politie ervan zou denken ;)

  Reactie door Hong'rigg — dinsdag 26 september 2006 @ 1.03 uur

 33. @ 28 Wattenstaafie

  Ik heb ook even op hun site rondgeneusd en inderdaad wat een stelletje hufters.
  Bewijsvernietiging ten voeten uit, en ze geven ook aan dat er wel degelijk met stemcomputers gerommelt kan worden.
  Goed zij gebruiken het woord gerommelt niet maar dat je zo’n stemcomputer kan beinvloeden naar eigen inzicht wordt wel duidelijk uitgelegd.
  Ze kraken ook stemcomputers van andere fabrikanten steeds af, ik denk dat bij die fabrikanten wel een deugdelijk controlesysteem achter zit en dat hertellen en stemgedrag wel te zien is.
  Ik snap niet waarom NEDAP Groenendaal alle kritiek direct naar de prullemand verwijst, ook voor wat betreft er een printertje aan te hangen.

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 1.04 uur

 34. J3roen,

  Denk je echt dat jouw desktop computer dezelfde is als 1 stemcomputer?!!

  Reactie door Hong'rigg — dinsdag 26 september 2006 @ 1.17 uur

 35. @25 Pool

  Dus als ik het goed begrijp, vorige jaars Gemeenteraad verkiezingen helemaal zijn ILLEGAAL omdat JIJ de stemcomputers verknoeid heeft?!!

  Goed gespeeld en goed bedacht!

  Ik vraag me af wat de politie zou ervan denken.

  Reactie door Hong'rigg — dinsdag 26 september 2006 @ 1.23 uur

 36. Dank je wel!

  Reactie door Bung Phe — dinsdag 26 september 2006 @ 5.15 uur

 37. Ewout Irrgang heeft het vanavond prima
  verwoord op TV.
  We hebben kunnen zien hoe eenvoudig het is
  een ander softwareprogramma toe te voegen
  in een stemmachine, nog erger dat dit als
  een virus verspreid kan worden.
  Het wantrouwen van de kiezer wordt nog meer gerechtvaardigd als er de laatste tijd ineens nogal veel stroomstoringen op-
  treden, die een bedrijfsvoorval kunnen be-
  tekenen of méér dan dat?
  Bovenal gaat het Ewout erom, dat volgens
  de KIESWET aan de voorwaarden voldaan moet
  worden, dat e.e.a. CONTROLEERBAAR moet
  zijn. Daar gaat het om, en zo niet kan men
  gerechtvaardigd elke uitslag in twijfel
  brengen.
  Afgezien daarvan moet men op zijn minst
  tot 10 kunnen tellen en hoog opgeleid
  zijn als ik zo hoor wat de politiek over
  opleidingen zelf aan klachten heeft wil
  men zitting kunnen nemen in de lokale
  Kiescommissies.
  Intussen heeft e.e.a. zijn uitwerking niet
  gemist: het gebrek aan vertrouwen in een
  nauwkeurig werkend Kabinet werkt intussen
  door als een virus en is dus nu bij de
  Kiezer beland. Die accepteert geen ‘softe’
  aanpak meer, maar daadkrachtig optreden en
  een zo waterdicht mogelijke oplossing.
  Hérsens kunnen milieuvriendelijk opereren
  en vragen minder energie dan al die stem-
  machines bij elkaar! Bij ondeugdelijkheid
  dient niet alleen hér-télling, maar ook
  hér-stemming plaats te kunnen vinden,
  desnoods op de koopavonden vóór Sinter-
  klaas, dan kan die nog eens met een écht
  kadootje komen op de 5e december.
  Blijft publiekelijk te beantwoorden vraag
  nog over, wáár de door ons uitgezonden
  mensen kunnen ‘kiezen’ en hoe mensen met
  meerdere paspoorten dat geacht worden te
  doen. De Kieswet doorlichten, is dat al
  gebeurd in Den Haag?

  Reactie door Madelief — dinsdag 26 september 2006 @ 5.35 uur

 38. het wordt tijd dat nederland weer kleur gaat bekennen. ROOD!!!!
  de punten zijn al weer aangescherpt.

  Reactie door mcniel — dinsdag 26 september 2006 @ 7.18 uur

 39. @ 35 Hongerig

  Leer eens lezen en schrijven, of ga anders je schoolgeld terug halen.
  Dom gezwets wat je hier neer schrijft en getuigt niet van een al te hoog IQ.

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 8.13 uur

 40. Democratie staat of valt bij controle van de machthebbers. Anders krijgen wij een sorry-democratie of hadden wij die al?

  Bij deze stemcomputers is controle door een leek niet mogelijk.
  Kwaadwillende programmas zijn wel degelijk zodanig te schrijven dat ze na gebruik niet meer te traceren zijn. Met papieren bewijs is moeilijker te frauderen.
  Een bedrijf dat zo arrogant is, dat ze een printer naast de stemcomputer resoluut afwijzen, maakt zich per definitie verdacht.

  Reactie door Gekke Gerrit — dinsdag 26 september 2006 @ 8.16 uur

 41. @ 35 Hongerig

  Je neemt me weer in de maling, dus vandaar dat ik een beetje krom op je reageer.

  Goedemorgen trouwens

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 8.27 uur

 42. Zeg madam hongerig,
  Je komt nogal eigenwijs en betweterig over.
  Deskundigen bewijzen het, jij weet het beter.
  Zelfs het lezen gaat je niet goed af, zie @32 aan Pool.
  Pool heeft een voorbeeld gegeven, een voorbeeld dat er wel degelijk te sjoemelen valt met stemcomputers.

  Ook Iew is geen domme jongen op dit vlak en heeft dus al heel lang het vermoeden, wat nu eindelijk bevestigd wordt.

  @38, Mcniel,

  Mooie opmerking, houwen er d’r in.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 26 september 2006 @ 8.38 uur

 43. Goeden morgen vrienden SP.

  Natuurlijk kan je een stemcomputer niet vergelijken met de computer waarop ik dit bericht in tik.

  Maar…. zij die er vanuit gaan dat de uitslag niet te manipuleren is, heeft een kinderlijk begrip over de beveiliging.

  Uiterlijk is dat niet te zien, maar op een makkelijke wijze is daar een toestel aan te koppelen waarbij dat heel een voudig kan.
  Maak mij niet wijs dat er geen lieden bestaan die het kunnen EN willen.
  De stemcomissie in het stemlokaal heeft 99,9% geen verstand van computers, afgezien van het toetsenbord van hun PC.
  Waarom je dan overleveren aan zo’n systeem?
  Ik geef Wouter Irrgang groot gelijk.

  Vertrouw alleen jezelf en zeker niet die computer maker.

  Stem SP.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 26 september 2006 @ 8.57 uur

 44. @40 Ouwe Dirk,

  En zo is het en niet anders.
  Sp stemmen zal ik zéker doen! :lol:

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 26 september 2006 @ 9.24 uur

 45. Heel vreemd dat men in een democratie gebruik maakt van computers die fraudegevoelig zijn, ongelofelijk schandalig!!!!!

  Ik overweeg nu om mijn stam niet uit te brengen via die stemcomputer!!!

  Reactie door e.krul — dinsdag 26 september 2006 @ 9.48 uur

 46. Niet alleen de stemmachines zijn onbetrouwbaar. Ook de opiniepeilingen zijn dat. Ik vraag me af wat er gebeurt is als een partij van de ene week op de andere 5 zetels wint. Van de Frits Wester peilingen weten we dat hij het cda promoot tot een nek aan nek race met de pvda waardoor iedereen het cda weer serieus zal gaan nemen. Maurice de Hond krijgt weer wat media aandacht door een spectaculaire peiling.
  Peilingen zijn manipulatie van het gezonde verstand en zouden daarom verboden moeten worden.

  Reactie door spinner — dinsdag 26 september 2006 @ 9.59 uur

 47. De SP zou een voorstel moeten indienen om 2 weken voor de verkiezingen geen peilingen te houden.

  Reactie door Ben tarici — dinsdag 26 september 2006 @ 10.06 uur

 48. Bij de kabinetsformatie schuift het cpb weer aan en gaat bepalen welke regering we krijgen. En het cpb staat niet in de stemcomputer.

  Reactie door spinner — dinsdag 26 september 2006 @ 11.14 uur

 49. Stemmen moet eerlijk dus betrouwbaar zijn, daar zijn we het allemaal over eens dacht ik.
  Zonodig weer het rode potlood.

  Reactie door Nico de Vries — dinsdag 26 september 2006 @ 11.31 uur

 50. De bezwaren van NEDAP Groenendaal zijn werkelijk ridicuul en daardoor niet vertrouwenwekkend.
  Men wijst het aankoppelen van een printertje o.m. af om de zogenaamde “prohibitieve” (?) kosten.
  Men zegt:
  “Een printer van de vereiste kwaliteit, zo die al verkrijgbaar is, zal prohibitief duur zijn.”

  Nou heb ik wel enig begrip van het woord prohibitie, toch heb ik van Dale maar even geraadpleegd, ik zóu me immers kunnen vergissen!
  pro•hi•bi•tief (bn.)
  1 verbiedend.
  Wanneer is iets “verbiedend duur”?
  Waarom maakt een leverancier zich überhaupt druk om de kosten?
  Deze behoeven toch niet door henzelf gedragen worden? Sterker nog: men kan toch door het aankoppelen van extra hardware slechts extra omzet genereren? Ook zou een dergelijke maatregel de reputatie van hun product toch ten goede komen?

  Voor de rest bestaan de door hen opgeworpen bezwaren uit eveneens slecht onderbouwde anekdotes.
  Ik zal er enkele hier neerschrijven:

  Een printertje eraan:

  Experimenten
  In Frankrijk is een beperkte proef gehouden.
  (overigens met een machine van een andere fabrikant)
  Het bleek dat de kiezers;
  a. verzuimden het strookje uit te nemen (vgl. Bankautomaten)
  b. het eenvoudig op de grond gooiden
  c. het mee naar huis namen
  anekdote: Wij noemen dit de Maffia-methode.
  Toen wij in 1992 de stemmachine in Italië presenteerden, werd namelijk
  ook deze eis gesteld, want het kon wel eens nodig zijn te bewijzen op
  wie je gestemd had.
  (zie ook geprefabriceerde stembiljetten)

  In België is een praktijkproef gehouden.
  (ook met machines van ander fabrikaat)
  Voorzover wij weten de enige tot nu toe van enige substantiële omvang in Europa, met catastrofale gevolgen.
  Daarvan bestaan journaalbeelden, waarop ondermeer te zien is dat het papier vastloopt, scheef wordt afgesneden etc.
  Ook de controle nam dagen in beslag en leverde aanvankelijk verschillen, die later
  (uiteraard) bleken toe te schrijven aan menselijke fouten bij de controletelling.
  N.B. Bij gecombineerde verkiezingen komt men er helemaal niet meer uit.

  Geprefabriceerde stemmen
  Denk niet dat het stemmen met papieren stembiljetten meer zekerheid bood.
  Er bestaat een vooroorlogse amerikaanse film van, naar ik meen, een
  burgemeestersverkiezing in een grote stad.
  * Men ziet dat, buiten het stembureau, vertegenwoordigers van een kandidaat de
  kiezers een voorbereid stembiljet in de hand drukken of zelfs in de binnenzak
  van hun jas stoppen.
  * In het stembureau neemt de kiezer een nieuw stembiljet in ontvangst.
  * Gaat het stemhokje in.
  * Verruilt het blanco stembiljet voor het voorbereide.
  * Werpt het voorbereide in de stembus.
  * Verlaat het stembureau.
  * Geeft buiten het blanco stembiljet aan de vertegenwoordigers van de kandidaat.
  * Deze prepareert dit stembiljet weer en geeft het aan de volgende kiezer.
  * Etc. etc.
  De enige benodigde voorbereiding is het in handen krijgen van 1 blanco stembiljet c.q
  dit vervalsen.

  Zoals hiervoor al eerder door mij geconcludeerd: geen serieuze tegenwerpingen t.a.v. het gebruik van een paper trail; ergo: géén bonafide bedrijf.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 26 september 2006 @ 11.38 uur

 51. @39, 41 Pool,

  hehe!

  Reactie door Hong'rigg — dinsdag 26 september 2006 @ 11.53 uur

 52. Bij de verkiezingen van 22 november mogen we toch in een andere gemeente stemmen? Is het niet mogelijk een website te maken met stemlokalen waar nog met potlood gestemd wordt? Dan ga ik daar naar toe, al was het maar om een gebaar te maken.

  Reactie door Irma — dinsdag 26 september 2006 @ 11.59 uur

 53. De VS & Ierland hebben hun eigen problemen met hun stemcomputers. Waarom zou nl dezelfde problemen hebben? Ook een onderzoek die daar geldt betekent niet automatisch dat het ook de geval in nl zou zijn. Waar is de nl onderzoek erop?

  Volgens mij Irrgangs opmerking niet genoeg duidelijk is. Wat zijn bewijzen erop zijn? Ik heb nooit gehoord dat de verkiezingen problemen in nl hebben vanwege foutieve stemcomputers. Anders moeten we alle verkiezingen weer volgens de oude manier doen, (dit geldt vooral voor de laatste Gemeenteraad verkiezingen van maart 2006, toch of niet?). En omdat het Irrgang zo zegt betekent niet dat het automatisch zonder nadere toetsen moet genomen worden, of dat hij onduidelijke berichten erop heeft gekregen.
  Ik liever op de punten van E. Irrgangs nader kijken, omdat ik die tot nu toe niet gezien.

  Als jullie de stemcomputers niet vertrouwen, hoe komt dat dat jullie uw berichten naar deze blog met uw eigen desktops vertrouwen, hé?

  En een laatste punt: Het moet duidelijk zijn voor iedereen dat een blog een plaats is om ideeën in een beschaafde manier te wisselen, niet elkaar door grove woorden te boksen.
  Irrgangs opmerkingen niet heilig zijn, of wel?

  Dus Keep your heads cool!

  Reactie door Hong'rigg — dinsdag 26 september 2006 @ 12.40 uur

 54. @40, Gerrit, “Democratie staat of valt bij controle van de machthebbers. Anders krijgen wij een sorry-democratie of hadden wij die al?”

  Daar ben ik het helemaal met je eens dat controle moet zijn wat dat is de enige waarborg dat zoveel macht niet in handen van enkele sluwe kwaadwillenden komt.

  Ben ook voor papieruitprint en in verzegeld buisje voor natellen erna.

  Reactie door walking bull — dinsdag 26 september 2006 @ 12.45 uur

 55. Ik woon in Amsterdam, en daar konden we tot nu toe gewoon met het potlood stemmen, wel zo veilig. Maar dat verandert nu ook, en ik heb er geen vertrouwen in. Computers zijn handig, maar wel degelijk te manipuleren.
  Ik ben echt geen complot-denker, maar hier spelen te grote belangen mee.
  Goed idee van Irma (52), maar ik geloof dat A’dam de laatste stad was waar je normaal ouderwets kon stemmen.

  Reactie door Marjolein — dinsdag 26 september 2006 @ 12.47 uur

 56. Ik ga serieus contact opnemen met Nedap Groenendaal in Groenlo met de vraag of ze mij in de gelegenheid willen stellen om te bewijzen dat ik in 2 minuten tijd hun stemcomputers kan manipuleren en herprogrammeren precies zoals ik het wil.
  Uiteraard ga ik hier niet alleen naar toe want dan zou het hun ja tegen mijn nee kunnen worden.
  Dus ik ga vandaag nog contact met ze opnemen, en dan hoor ik wel of ze mee willen werken of niet.

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 13.01 uur

 57. Goeden middag vriend Wattenstaafie @50.

  Ik heb ook gekeken naar het woord ‘prohibitief’, echter er is nog een andere verklaring kerel.
  En dat is ‘verhinderend’, en ik vermoed dat ze dat bedoelen.
  Het zal niet in die machine van hun passen.
  En hoewel ze een niet vertrouwens wekkende indruk wekken, kunnen ze zich daarmee er uit redden. Want ze zullen dan een heel andere machine moetem ontwikkelen om zo’n printer te integreren, wat volgens mij niet moeilijk kan zijn.
  En met twee kopieën, één voor de stembus en de ander voor de stemmer.-
  Altijd te controleren!

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 26 september 2006 @ 13.03 uur

 58. Een printer aan een stemcomputer koppelen en de software zodanig aanpassen dat deze na elke stem een bonnetje uitprint is nu werkelijk geen technische uitdaging.

  Wat kan nu werkelijk een bezwaar zijn voor een fabrikant om een fraudebestendig systeem op de markt te zetten?
  Dat bij controle achteraf wellicht zou blijken dat zijn systeem NIET fraudebestendig is? Als kiezer hoeven we dat soort uitvluchten niet te pikken.
  Een democratie vereist eerlijke verkiezingen. En daarvoor zijn garanties nodig. Anders zijn we met recht een “sorry-democratie.”

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 26 september 2006 @ 13.26 uur

 59. Laat een groepje hackers die website van Nedap Groenendaal maar eens even ludiek kraken. (Het gehele scherm vol met geworpen uiteenspattende tomaten)
  Dan zie je gelijk hoe het gesteld is met hun beveiliging.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 26 september 2006 @ 13.46 uur

 60. Met een printer aan een stemcomputer koppelen maak je het systeem absoluut NIET fraudebestendig. Je kunt bonnetjes naar binnen smokkelen en kiezers kunnen nalaten het bonnetje in een stembus te gooien.

  Reactie door Drob — dinsdag 26 september 2006 @ 14.18 uur

 61. @56 Pool,

  Succes!

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 26 september 2006 @ 14.22 uur

 62. 37. Inderdaad Madelief. Het grote punt is dat het stemmen oncontroleerbaar is. Dit zou ten aller tijden mogelijk moeten zijn. Een oncontroleerbaar systeem roept vanzelfsprekend vragen over fraude op. Niet geheel ondenkbaar gezien het feit zoals al eerder aangehaald dat Verdonk haar eigen partijgenoten niet eens vertrouwde. Moet je nagaan waar ze toe in staat zullen zijn om aan de macht te blijven.

  Irma 52. Ik hoop dat dit nog ergens kan en hoor het graag van iemand, ook ik zal dan in de auto stappen, ookal moet ik ervoor naar Maastricht!
  Nederland=bananenrepubliek.

  Reactie door kaatje — dinsdag 26 september 2006 @ 14.24 uur

 63. Een combinatie van computer en paper-trail is misschien het veiligst: computers zijn te manipuleren en handmatig tellen is vragen om fouten. De papertrail zou in noodgevallen zelfs misschien weer geautomatiseerd moeten kunnen tellen, zoiets als bankbiljetten in banken worden geteld.

  Verder: 100% veiligheid bestaat niet. Beetje vertrouwen is ook goed en nodig, anders hoef je niet eens beginnen met stemmen. Kun je beter thuisblijven, net zo makkelijk…

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — dinsdag 26 september 2006 @ 14.27 uur

 64. @59 Drob

  Dat ligt er maar aan. In plaats van een enkelvoudige papierrol zou je gebruik kunnen maken van zo’n rol met twee lagen papier, soort carbonpapier. Dat heeft vast een naam…
  Hoe dan ook: de bovenste strook scheur je naar wens af en neem je mee, de onderste doorslagstrook wordt automatisch in de stembus gedeponeerd. Dat lijkt me redelijk safe: het is nogal lastig om op die manier op de doorslagstrook iets anders te printen dan op het bonnetje dat de kiezer mee naar huis neemt.

  Reactie door Jan-Willem — dinsdag 26 september 2006 @ 14.28 uur

 65. 62. Dat is wel zo, maar als men die strookjes niet hertelt, heb je er natuurlijk nog niets aan en is die stemcomputer alsnog makkelijk te manipuleren. Wie zegt mij dat als ik een doorslagstrookje SP heb, dat dit ook hetgene is wat er geteld gaat worden in de computer?

  Reactie door kaatje — dinsdag 26 september 2006 @ 14.46 uur

 66. @65 Kaatje

  Ik begrijp je bezwaren niet helemaal. Het systeem zoals ik dat net uit m’n mouw schudde heeft het voordeel dat je snel de uitslag bekend kan maken (de huidige stemcomputer), en dat er een papieren bewijs is van iedere uitgebrachte stem (de doorslagrol). Dus als je twijfelt of de computer de door jouw uitgebrachte stem correct heeft geregistreerd, dan valt dat aan het eind van de dag te controleren aan de hand van de doorslagrol.
  We moeten er dan natuurlijk wel vanuit kunnen gaan dat de doorslagrol aan het begin van de dag nog leeg was en dat soort dingen, maar dat heb je met de ouderwetse stembus ook.

  Reactie door Jan-Willem — dinsdag 26 september 2006 @ 15.00 uur

 67. @56 Pool,

  Ja goed zo jochie! Dan vergeet ook niet om het merk en model van de gekraakt stemcomputer (en telefoonnummer van het bedrijf) te melden.
  Dus als je succesvol bent, kunnen we terecht naar het bedrijf met de resultaten om uitleg te vragen. Maar als er geen resultaten zijn, dan kunnen we terug naar E. Irrgang voor verklaring. Akkoord?

  Reactie door Hong'rigg — dinsdag 26 september 2006 @ 15.28 uur

 68. Zekerheid krijg je op geen enkele manier.

  Waar het om gaat is de eenvoud waarmee verkiezingen te beinvloeden zijn. In de Verenigde Staten zijn er al verkiezingen gemanipuleerd met de stemmachine (http://www.boomantribune.com/
  story/2006/9/21/15233/0027) Link even plakken.

  Als er weinig moeite (lees ook ‘mensen’) nodig zijn om de uitslag te veranderen, dan zal dat ook gebeuren. Er is altijd iemand omkoopbaar.

  Een ‘paper trail’ geeft in ieder geval een betere controle.

  Reactie door Gerard — dinsdag 26 september 2006 @ 15.36 uur

 69. @60 Drob

  Zonder papier kun je heel makkelijk honderden stem machines manipuleren.

  Met papier zul je al die ‘bijzitters’ (Belgische term) in het stemburo moeten omkopen.

  Reactie door Gekke Gerrit — dinsdag 26 september 2006 @ 15.40 uur

 70. Een paper-trail is precies zo onbetrouwbaar als een computer zonder papier-output. Vanwege het stemgeheim mag de kiezer het niet controleren, want dan kan hij zien wat zijn voorgangers gestemd hebben. En dus kun je er op printen wat je wil.

  Alleen een papieren stem is contoleerbaar, je kunt het wel zo maken dat die papieren stemmen electronisch geteld worden.

  Reactie door Drob — dinsdag 26 september 2006 @ 15.54 uur

 71. @70 Drob

  Niet met de hierboven genoemde doorslagstrook. De stemmer kan direct controleren wat er op de paper-trail geprint is. Het kan desnoods ook zonder zo’n doorslagpapierrol. Je laat dan de enkele papierstrook onder een venstertje in het paneel van de stemcomputer doorrollen, zodat de stemmer zijn stem kan checken.

  Reactie door Jan-Willem — dinsdag 26 september 2006 @ 16.04 uur

 72. Graag weer het hokje met het rode potloodje, maar ga er maar van uit dat dat echt nooit meer wordt teruggedraaid, ook niet door een links kabinet.

  Dus we zullen het er mee moeten doen,en misschien toch ook maar een beetje meer vertrouwen in moeten hebben.

  Reactie door carla — dinsdag 26 september 2006 @ 16.18 uur

 73. @ 67 Hong’rrig

  Ik heb morgen om 10:00 een telefonische afspraak met een stafmedewerker van Nedam Groenendaal.
  Ik hou je op de hoogte.

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 16.21 uur

 74. @ 73 Pool

  Houdt ons!! op de hoogte. Ik ben heel erg benieuwd.

  Reactie door Gloria — dinsdag 26 september 2006 @ 16.44 uur

 75. Pool, @56 dat zou ik graag mee willen maken. Maar ik ben bang dat de heren jou géén toegang tot hun software geven. Die is voor hun namelijk te belangrijk. Mocht het wel zo zijn, dan is het misschien verstandig om vooraf de redactie van TROS radar in te lichten.
  Goede namiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 26 september 2006 @ 17.25 uur

 76. tja,…..MAAR WEL GAAN STEMMEN!!!!

  Reactie door Tom — dinsdag 26 september 2006 @ 18.30 uur

 77. Landelijke verkiezingen vooral zijn te belangrijk.
  Papier en potlood.
  Tellingen in aanwezigheid van een flink aantal controleurs.

  Reactie door hendrik dieks — dinsdag 26 september 2006 @ 18.31 uur

 78. Weet hier iemand te achterhalen welke 13 gemeenten in Nederland nog met het ouderwetse systeem werken? Ik heb vanmiddag al wat nagezocht maar kan het niet vinden.
  Ik ben vast van plan om in een van die gemeenten te gaan stemmen, we mogen de gemeente immers zelf uitkiezen.

  Het lijkt me een goed gebaar!

  Reactie door Irma — dinsdag 26 september 2006 @ 18.38 uur

 79. @ 75 Gandalf

  Ik hoef niet perse in hun software te duiken het zou natuurlijk wel leuk zijn maar dat is voor mij niet het belangrijkste, het gaat om de hardware die beinvloed wordt.
  Maar goed ik wil je niet gaan vermoeien in de wereld van chips, eeproms, en interfaces.

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 18.52 uur

 80. @34, Hongrig,

  Ééntjes en nulletjes, ‘t is allemaal ééntjes en nulletjes…

  Reactie door J3roen — dinsdag 26 september 2006 @ 20.04 uur

 81. @34, Hongrig,

  Kort door de bocht gezegd: ja, zo’n stemcomputer is eigenlijk precies hetzelfde…

  Reactie door J3roen — dinsdag 26 september 2006 @ 20.05 uur

 82. wat zou er gebeuren als je op de stemdag ,,perongeluk??de stekker eruit trekt??

  Reactie door ad — dinsdag 26 september 2006 @ 20.44 uur

 83. Zelfs de noodzakelijke papertrail is absoluut niet voldoende.
  Stemcomputers mogen nergens mee verbonden worden, eventueel alleen heel even na het tellen en printen van de uitslag.

  Stemcomputers mogen na de telling niets onthouden om later te kunnen annaliseren, niks geen random
  opslag bla bla verhaaltje.
  Niemand mag na de telling ook maar “enige” steminformatie aan de machine kunnen ontfutselen.

  Een paar lampjes en een printertje aansturen en naar een paar knoppies luisteren, moet dat nou zou moeilijk zijn
  Ik wil de hele k#tcomputer op een chippie van een paar duppies, kan makkelijk, en vernietigen na gebruik.

  Hoevaak zijn/worden stemprogramma’s ge-update en verandert de hard- en software, en waarom als ze perfect zijn.
  Willen/kunnen we niet iets fraais verzinnen wat een eeuwtje meegaat.
  Willen/kunnen we niet iets fraais verzinnen wat de toets der kritiek doorstaat.
  Allerlei eisen worden met voeten getreden, zo dom waren ze niet ten tijde van het ontwerp van de
  kieswet.

  Reactie door Kakel — dinsdag 26 september 2006 @ 20.49 uur

 84. @ 82 ad

  Dan zit jr zonder licht…..

  Even serieus, In sommige grote steden hebben ze noodagregaten geplaatst maar over het algemeen draait allees gewoon op het net.
  Als de stroom uitvalt dan hebben ze alleen maar te wachten tot er weer stroom is en kan men zonder de handel te resetten doorgaan, alleen de laatste persoon (stemmer) voor de stroomuitval moet gecontroleerd worden en dat gebeurt alsvolgt.. heeft de laatste persoon zijn stem uitgebracht zoja en is deze stemmer b.v. nr. 125 dan moet de stemcomputer als aantal stemmen ook 125 aangeven geeft de stemcomputer b.v. 124 aan dan moet de laatste persoon opnieuw z’n stem uitbrengen.
  Verders valt er van de buitenkant aan zo’n stemcomputer niet veel te prutsen alleen kan je al die netwerk kabels doorknippen want dan hebben ze een probleem met de centrale registratie.

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 20.59 uur

 85. Het stembureau tovert altijd een persoons-
  kaart uit de bak op tafel die moet corre-
  sponderen met gegevens in het Bevolkings-
  register. We kunnen natuurlijk die kaarten
  in duplo laten aanrukken en 1 ex. voorzien van de rode stip, met als aandui-
  ding, het nummer van de lijst en het num-
  mer van de candidaat op de Kieslijst.
  Mocht er dan alsnog een stroomstoring plaatsvinden, immers die kan je verwachten
  zoals ook uitval door bijv. een stevige
  onweersbui, dan heeft men een stapel
  papieren stemmen, die alsnog door een vrij
  willigersgroep eenvoudig zijn te tellen.
  De kiezer dient dus in het hokje hetzelfde
  te stemmen en weet dat hij op nummer is
  terug te vinden. De zaak voor de gek hou-
  den en toch verschillend stemmen, moet dan
  een heel zware boete inhouden en daarmee
  is de zaak dan afgedaan. Kost een beetje
  telwerk en slechts een extra bak met oproepkaarten. Is dit te eenvoudig????

  Reactie door Madelief — dinsdag 26 september 2006 @ 21.09 uur

 86. Dames en Heren,

  Pool neemt ons allen in de MALING!

  Groenlo & Nedam Groenendaal bestaan helemaal NIET apart in zijn kopje. Ik vind het in de Telefoongids niet. Maar wachten tot hij ons morgen de goede nieuws brengt.

  Reactie door Hong'rigg — dinsdag 26 september 2006 @ 21.09 uur

 87. Nog een leuk voorbeeld van niet goed werkende stemcomputers…..
  We kunnen in iedere gemeente van ons land onze stem uitbrengen ja toch…
  Nu wil ik een zien als 400.000 Limburgers gaan stemmen in Friesland en 500.000 Friezen gaan stemmen in Utrecht en 200.000 Groningers in Drente…. mijn vraag is … zou dan het controleren van personen en het tellen van de stemmen ook binnen die 2 uur klaar zijn… ik heb zo mijn twijfels.

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 21.20 uur

 88. 84 pool ;-)

  Reactie door ad — dinsdag 26 september 2006 @ 21.21 uur

 89. Irma, sorry, dat ik ‘m in je maag splits
  daar in Heerlen waar jullie sterk verte-
  genwoordigd zijn en ik las al wat op de
  site van jullie gemeente.
  De ploeg zal groot genoeg zijn om Eric
  aan zijn verstand te peuteren dat hij ver-
  keerd bezig is, maar ‘t lijkt nog een erg
  jonkie te zijn en mogelijk mag hij vrij
  reizen in de Herfstvakantie om eens zelf
  een kijkje te nemen bij jullie!
  Al vast bedankt ! Met vr.gr.Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 26 september 2006 @ 21.28 uur

 90. @86 21.09 uur

  ff beter controleren hoor!

  NEDAP/Groenendaal
  Postbus 105
  7140 AC Groenlo
  Telefoon: 0544-xxxxxx
  Fax: 0544-xxxxxx
  X= privacy (voordat iedereen gaat bellen)

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 26 september 2006 @ 21.31 uur

 91. Sorry Irma, mijn inzending onder 87 had
  bij het andere topic moeten staan,daar
  waar je reageerde op Eric met z’n ook door
  mij onbegrepen opmerkingen. Je komt het
  wel tegen en ik ben helaas even fed up van
  dat gezanik van ‘m zo vlak voor de Algemene Beschouwingen morgen. Het meneer-
  tje lijkt niet erg blij te zijn met het
  feit dat de SP zo goed, wat we er ook alle
  maal van mogen denken, genoteerd staat in
  de peilingen. Nederland lijkt in bepaalde
  regionen verschrikkelijk goed wakker te
  zijn geworden en gaat kiezen zoals het nog
  nooit heeft gekozen: we zullen met z’n allen ongetwijfeld de adem inhouden en ik
  kan me er intens op verheugen! Fijne avond, groetjes van Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 26 september 2006 @ 21.37 uur

 92. @ 86 Hong’rrig
  @ 89 Wattenstaafie

  Even voor alle duidelijkheid heb ik morgen een telefonische afspraak

  N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek “Nedap”
  Parallelweg 2
  7141 DC Groenlo
  Postbus 6
  7140 AA Groenlo
  T +31 (0)544
  F +31 (0)544

  Iedereen tevreden ?????

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 21.39 uur

 93. HOI Wattenstaafie, wat doen we met de
  hongerigen onder ons? Gaan we die voeren,
  of roepen we zoals nog niet zo lang terug
  een langgerekt t * * * alarm af? Dit gaan
  we vast geen 8 weken volhouden en er re-
  soluut wat aan doen ! Kennelijk niet in
  het bezit van een eigen politiek honk!
  Er zullen wel meer ‘hangjongeren’ hier
  langskomen en ik ben op alles voorbereid!
  Maar het meest om mijn dag van morgen in
  te richten voor een TVbezoekje aan Den
  Haag! Fijne avond verder en tot kijk!
  Groetjes van Madelief !

  Reactie door Madelief — dinsdag 26 september 2006 @ 21.48 uur

 94. @91 Madelief

  Ja er zijn er meer, ook op de site van @home, die maar blijven doorzagen over de daling in de peiling van links en dat we het zo moeilijk kunnen verdragen en dat socialisme en communisme en nog een aantal -ismen hetzelfde zijn en natuurlijk slecht…. duh.
  Ik wordt een beetje moe van het bewijzen aandragen en vervolgens dom gebral terugkrijgen. We zien het wel, eerst morgen, dan 22 november. Voorlopig ziet het er goed uit!

  Fijne avond!

  Reactie door Irma — dinsdag 26 september 2006 @ 21.58 uur

 95. @92 Pool

  Dat zoiemand als 86 stemrecht heeft, dit terwijl hij/zij niet eens een adres weet te vinden.
  Maakt het wat mij betreft begrijpelijk dat hij ook de weg niet weet vinden binnen het politieke landschap. ;)

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 26 september 2006 @ 22.11 uur

 96. @95, Wattenstaafie,

  Nummer 86 lijkt ook de weg kwijt in z’n eigen landschap. :)

  Reactie door J3roen — dinsdag 26 september 2006 @ 23.05 uur

 97. @ 95 Wattenstaafie

  We zullen het Hong’rrig maar niet kwalijk nemen want inderdaad heb ik een type foutje gemaakt i.p.v. NEDAP schreef ik Nedam zie hoe goed men op je past ze geven direct aan wanneer je een schrijffoutje maakt, maar het mag de pret niet drukken.
  Ik weet alleen niet of dit Hongerigge type stemrecht heeft, ik hoop het wel voor hem, het zal ook wel zo’n potloodstemmer zijn ha ha ha of een pianostemmer.

  @ 96 J3roen

  Topografisch gezien zit ons landje best moeilijk in elkaar met al die provincies, ‘t is dus helemaal niet zo verwonderlijk dat je soms de weg kwijt bent

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 23.22 uur

 98. Het zijn ondertussen 12 gemeenten omdat schouwen-duivenland heeft besloten voor
  22 nov ook Nedaps te kopen:

  * Zuidhorn (GR)
  * Leeuweradeel (Fr)
  * Ooststellingwerf (Fr)
  * Neerijnen (Gld)
  * Schermer (NH)
  * Zeevang (NH)
  * Nederlek (ZH)
  * Zoeterwoude (ZH)
  * Oirschot (NB)
  * st-Anthonis (NB)
  * Schijndel (NB)
  * Meijel (LB)

  Morgen zetten we uitgebreide info op de site over het aanvragen van de
  noodzakelijke kiezerspas voor het stemmen in een willekeurige gemeente.
  Ik ga ze nog even allemaal bellen voor een laatste check.

  groet
  Maurice Wessling
  wijvertrouwenstemcomputersniet.nl

  Reactie door Irma — dinsdag 26 september 2006 @ 23.23 uur

 99. @97
  Wie het echt graag wil kan dus met een potlood gaan stemmen. Ik ga in elk geval met een rood potlood stemmen, daar heb ik meer vertrouwen in.

  Reactie door Irma — dinsdag 26 september 2006 @ 23.24 uur

 100. @ 96 J3roen

  Zou mijn Tom Tom wel te vertrouwen zijn????

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 23.24 uur

 101. @ 1 iew … en iedereen die stemcomputers niet vertrouwen bekijk de volgende link eens aandachtig…

  http://ce.et.tudelft.nl/~knop/stemmachines/

  Reactie door Pool — dinsdag 26 september 2006 @ 23.35 uur

 102. Als ik straks ga stemmen, dan neem ik gewoon de gereedschapskist mee! Sloop het hele ding uit elkaar en als ik zeker weet dat het klopt, zet ik het weer in elkaar en druk ik het knopje in!

  Reactie door Ton — woensdag 27 september 2006 @ 0.53 uur

 103. @ 97 irma

  Het lijkt mij nu toch beter om alle energie te steken in de stemcomputers die gewoon volkomen betrouwbaar moeten zijn.
  Voor de verkiezingen moet dit opgelost zijn en als het dat niet is, laten we dan hopen dat het hele land weer naar papier en potlood gaat. Niet een beetje dit en een beetje dat, het moet gewoon voor iedereen goed zijn. Want niet iedereen kan achter een papier en potlood aanrennen, dus velen zulle het van die stemcomputer moeten hebben. Dus dan blijft het daar toch misgaan, ondanks de rode potlood stemmers.

  Reactie door Gloria — woensdag 27 september 2006 @ 1.32 uur

 104. Alleen aangesloten op het net?
  Er schiet mij iets te binnen.
  Op voorhand moet ik zeggen dat ik op dit gebied bijna géén kennis van de materie heb, maar er zijn toch ook apparaatjes waarmee je een signaal via dat zelfde net kunt versturen of ontvangen. Babyfoon of zo iets. Indien dat zo is, moet het ook mogelijk zijn om in te breken.
  De techniek staat voor niets of zie ik nu spoken.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 27 september 2006 @ 7.12 uur

 105. @ 104 Gandalf

  Als die stemcomputers een draaloze verbinding zou hebben dan was het wel mogelijk, maar alles is bekabeld, dus op dat gebied valt er weinig te beinvloeden.

  Reactie door Pool — woensdag 27 september 2006 @ 7.34 uur

 106. @101 Pool
  waar het mij dus ook om gaat is dit: Onze democratie moet echter niet gebaseerd zijn op blind vertrouwen, maar op controleerbaarheid. Hierbij gaat het om controleerbaarheid door alle kiezers die hun stemmen aan het systeem moeten kunnen toevertrouwen.

  dat er met die machines makkelijk te sjoemelen valt dat was mij al heel duidelijk.
  en deze zittende regering heeft daar op dit moment alle baat bij…

  Reactie door iew — woensdag 27 september 2006 @ 8.57 uur

 107. @103
  Natuurlijk Gloria, dat zou het beste zijn. Een werkend controlesysteem zodat we de stemmen wel binnen een paar uur kunnen tellen en toch een controlemogelijkheid hebben. Maar met alle andere schandalen die dit rampkabinet onder het kleed moet zien te houden voor de verkiezingen zal hun aandacht daar niet naar uitgaan. Daarbij gaan we uit van moedwillige sabotage dus zal de verantwoordelijke partij niet staan te springen het systeem waterdicht te maken.
  Ik geef het alleen aan als mogelijkheid een gebaar te maken.

  Reactie door Irma — woensdag 27 september 2006 @ 9.02 uur

 108. @101 Pool

  Aaah Pool! Kom jij nu op mijn kant staan? Maar welkom welkom! Ik hoef niet te zeuren.

  Maar eigenlijk waar jouw afspraakje is gebleven met de stafmedewereker van Nedap/Nedam Groegroe dat jij ons gisteren heeft belooft?

  Reactie door Hong'rigg — woensdag 27 september 2006 @ 12.26 uur

 109. @100, Pool,

  Als Hong’rigg er niet mee heeft lopen prutsen wel. :)

  Reactie door J3roen — woensdag 27 september 2006 @ 14.11 uur

 110. @109, Hong’rigg,

  Computer says no…

  http://teletet.org/?post_id=113105

  Reactie door J3roen — woensdag 27 september 2006 @ 14.12 uur

 111. Hoe is het met de gebruiksvriendelijkheid : moeten oudere mensen zonder ervaring met een computer nu eerst een integratiecursus volgen ?

  Reactie door Fred — woensdag 27 september 2006 @ 14.24 uur

 112. @ iew, @ Wattenstaafie, @ Hongerig

  Ik vanochtend contact gehad met de firma Nedap en ze hebben een soort zwijgplicht omtrent de stemcomputers ze willen over de veiligheid en betrouwbaarheid van de stemcomputer praten maar daar houd het mee op.
  Toen ik vroeg of ik dan eens onder HUN toezicht mocht proberen om een stemcomputer te manipuleren werd mij dat geweigerd omdat dat wettelijk verboden is en ik niet bevoegd ben en geen opdracht heb om een stemcomputer maar te openen.
  Volgens hun zeggen is de stemcomputer goed beveiligd en betrouwbaar.
  Op mijn vraag wie evt. de stemcomputer zou kunnen beinvloeden b.v. gemeentes of overheid daar kreeg ik geen antwoord op.

  Nou ja dan maar eens proberen of ik er via een andere weg toegang tot kan krijgen.

  Wordt vervolgd…

  Reactie door Pool — woensdag 27 september 2006 @ 14.34 uur

 113. @112, Pool,

  Puike actie! Bedankt Pool!

  Reactie door J3roen — woensdag 27 september 2006 @ 16.27 uur

 114. Hopelijk heb je een les hier geleerd:

  Nooit veel beloven en lawaai maken over iets voor je ZEKER bent van je vakje.

  Akkoord?

  Reactie door Hong'rigg — woensdag 27 september 2006 @ 17.55 uur

 115. @114, Hong’rigg

  Computer says no…

  Reactie door J3roen — woensdag 27 september 2006 @ 18.00 uur

 116. @112 Pool, @113 J3roen

  Hier zijn we terug naar square ONE!
  Van jouw avontuur bij het bedrijf Pool, hebben we niets duidelijks geleerd over de beweerde ONbetrouwbaarheid van de stemcomputers. Alle die stunten waren voor niks.
  Dus ik bied aan iedereen om de pagina van deze onderwerp over te slaan. Het is duidelijk dat het gewoon POLITIEK is. Als iemand de duidelijkheid wil, dan moet hij beter de zekerheid bij Erwout Irrgang gaan zoeken.

  Reactie door Hong'rigg — woensdag 27 september 2006 @ 18.03 uur

 117. @116, Hong’rigg,

  We hebben van Pool’s gesprek juist erg veel geleerd; namelijk dat Nedap allesbehalve open en transparant te werk gaat en zij allerminst openstaat voor opbouwende kritiek!

  Als Nedap zo achter haar stemcomputers staat, is het toch geen enkel probleem hier op een meer open wijze mee om te gaan en de apparaten bijvoorbeeld te onderwerpen aan objectieve tests.

  Maar ach, waarom zou ik je dit eigenlijk nog uitleggen: jij hebt toch je eigen creatieve interpretatie van zaken…

  Reactie door J3roen — woensdag 27 september 2006 @ 21.06 uur

 118. Wie heeft dat systeem uitgevonden.
  Met dat systeem word 100% mee gekloot.
  Misschien nu niet maar als de SP meer invloed krijgt zeg maar dag met je handje.
  Je stem is opeens PVDA of CDA.
  Ik vraag me af hoe dat gecontroleerd word en wie er dan gecontroleerd mag worden.
  Zou ik mijn stem mogen opvragen en is dat in een computer terug te vinden.
  Weet ook de staat wat voor persoon jij bent.

  Reactie door sander — woensdag 27 september 2006 @ 22.16 uur

 119. @ Hong’rigg
  werkt u soms bij Nedap ?!
  u bent al net zo nietszeggend…

  Reactie door iew — woensdag 27 september 2006 @ 22.21 uur

 120. ps
  De Vs heeft al in nederland gespioneerd wat de gevolgen zijn van een links kabinet.
  Denken we nou echt dat ze staan te springen op de SP en dat de wapenindustrie geen orders meer binnen zal krijgen.
  Gewoon de controle op ons houden en desnoods manipuleren.

  Reactie door sander — woensdag 27 september 2006 @ 22.22 uur

 121. @120 sander
  dat is nu ook één van de redenen waarom dit kabinet gebaat is bij manipulatie om door te kunnen regeren,samen met het 30 jarenplan van JPB en het overeindhouden van dit kabinet B3 door onze Koningin tegen de wil van het volk in.
  ook de constante kontkruiperij naar de VS toe, de steun in de oorlog in Afghanistan [een vredesmissie is het namelijk niet] en het geen gehoor willen geven van Nedap en politieke steun aan velen die willen dat het verbeterd [controleerbaar] word omdat men de stemcomputers onveilig en onbetrouwbaar vind,
  maken dat dit zaakje [de stemcomputers] een heel vreemd luchtje krijgen.
  en de burgers een eerlijke nacontroleerbare democratische horen te krijgen,met de nadruk op hertelbaar en nacontroleerbaar via eigen verificatie aangaande het stemmen op de partij naar keuze.

  Reactie door iew — donderdag 28 september 2006 @ 10.03 uur

 122. @120.sander
  Dat lost de VS op door rechtse knakkers binnen linkse partijen te positioneren, waardoor deze linkse partijen keurig netjes opschuiven naar het midden van het politieke spectrum. Daarvoor moeten ze die rechtse knakker (hij of haar) natuurlijk eerst wel op een voetstuk plaatsen.

  @121.iew
  Dat met die stemcomputers, daar zit niet slechts een luchtje aan. Zeg het maar gerust. Het STINKT!

  Reactie door Rob de Kuster — donderdag 28 september 2006 @ 19.41 uur

 123. Niemand kan garantie afgeveb dat een computersysteem veilig is , maar dat is natuurlijk ook niet het geval met het oude systeem van tellen van stemmen ; dat is in het verleden ook al een anatal malen gebeurt , dat er fraude is gepleegd door “onafhankelijke “medewerkers in kieskringen .

  Reactie door Fred — vrijdag 29 september 2006 @ 13.16 uur

 124. @123.Fred
  We mogen de mogelijkheid tot frauderen toch wel zo moeilijk mogelijk maken, vind u niet?

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 29 september 2006 @ 22.10 uur

 125. @122
  Tja, knakkers is misschien niet de juiste benaming. Maar het geeft wel aan dat ik me daar nog steeds kwaad om kan maken.
  Dat soort activiteiten horen naar mijn mening niet in de politiek thuis.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 29 september 2006 @ 22.17 uur

 126. Eindelijk! Na de recente uitzending van Tros Radar heeft het stemcomputerverhaal een flinke staart gekregen vanavond bij “één vandaag”.

  Nou maar hopen dat Atzo “Mr. Europe” Nicolai voor rede vatbaar is (dat kunnen we dus wel schudden).

  Wij willen POTLOOD & PAPIER!

  http://www.eenvandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=2&sid=31156

  Reactie door J3roen — woensdag 4 oktober 2006 @ 20.36 uur

 127. Vandaag lezen we in de krant dat de SDU-stemcomputers niet betrouwbaar zijn en dat we daarom allemaal aan de Nedap-stemcomputer moeten. En dit terwijl ik het commerciële Nedap dus al jarenlang niet vertrouw.
  Nedap is actief met:

  Agri-chipcontroll
  AVI (Automatische VoertuigIdentificatie)
  Education-chipcontroll
  Healthcare-chipcontroll
  Library-chipcontroll
  Power Supplies
  Retail Support
  Security Management
  Specials
  And
  Election Systems

  Zeg maar gerust: BigBrother die alles controleert én dan ook nog eens “eerlijk” de stemmen telt!
  dit heet “BELANGENVERSTRENGELING”

  En ja.. Ik geloof dat we al jaren worden opgelicht door toppolitici en bedrijfsleven!

  En ik kan dan ook bijna niet geloven dat Minister Nicolai nu zegt dat alle computers van Nedap moeten zijn…….

  DEMOCRACY HAS FAILED BIG TIME!
  Het is Corporatisme dat regeert…. Staat&bedrijfsleven versus de burger!

  Doe daar maar wat eens aan heer Marijnissen…. Dat slappe gelul om een paar centjes los te weken voor de zwakken scoort wel, maar is als water naar de zee dragen binnen een systeem dat totaal verziekt is!

  Je mag reageren op dit bericht@ meneer M…. maar ik weet dat ook hier de afstand burger-politicus veel te groot is….

  Reactie door Rinze — dinsdag 31 oktober 2006 @ 12.00 uur