Oss en omgeving

De Maas bij Batenburg

Een journalist en fotograaf Paul Tolenaar zijn een dagje met mij op stap geweest in Oss en vooral de omgeving. Met name het gebied ten zuiden van de Maas tussen Megen en Ravenstein is erg mooi. Tot nu toe kwamen er weinig touristen, de laatste tijd lijkt daar verandering in te komen. De schoonheid is dan ook moeilijk geheim te houden, en dat eigenlijk maar goed ook.

Het interview staat in de september-editie van de Kampioen van de ANWB. Paul Tolenaar was zo vriendelijk enkele van zijn foto’s beschikbaar te stellen voor dit weblog.

De Wetering

Megen

Ravenstein

Ravenstein

Bruurke van Megen

De Maas bij het kanaal naar Oss

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 14 september 2006 :: 22.35 uur

15 Comments

15 reacties

 1. Hey Jan dat is nog eens wat anders dan 3 hoog in de Pijp in A,dam.

  Reactie door Pool — donderdag 14 september 2006 @ 22.40 uur

 2. Wel mooi om te zien. Het hangt veel af van hoe je het bekijkt. Even de huis- tuin- en keukenwaarden en id. -normen weglaten. Esthetiek blijft iets vreemds en fantastisch! Zelfs een vuilnisbelt kan mooi zijn bijv. bij aanzwellende donkere lucht.
  Verwar de plaatjes overigens niet met hoogwaardige natuur want daar schort het wel aan. De boeren hebben zo hun invloed (OK ze houden het landschap wel open, maar ze zetten het landschap behoorlijk droog en te kakken als je begrijpt wat voor giertanks ik bedoel). En dan de kwaliteit van het water….En de grondwaterstanden dus zeg maar heel wat randvoorwaarden zijn onvoldoende voor een hoogwaardige natuur. Gelukkig hebben niet zoveel mensen die kennis, maar ik helaas wel (waardoor het leven ook weer minder aangenaam is omdat ik weliswaar geniet van de plaatjes maar ook weer pijn krijg, bijv. hoe die dijk is ingezaaid met zeer waarschijnlijk gebiedsvreemd materiaal (floravervalsing). En ze weten het wel maar ja het kost wat hè? Kwantiteit voor kwaliteit. Kijk en dan is er toch iemand die er weer iets moois van weet te maken, gelukkig.
  Maar Jan we moeten wel op de biodiversiteit letten natuurlijk. En dat kun je best doen door boeren een beetje te ondersteunen om duurzamer om te gaan met de omgeving en de werkelijke prijs van een stukje vlees door te berekenen (wel minus de schade die de boeren de afgelopen zeg 50 jaar hebben toegebracht en uiteraard de overheid die dat allemaal heeft laten gebeuren. Dat wordt de pensioenkas uitkloppen van De Quaay en duizenden oud-gedienden!

  Reactie door L'écologiste — donderdag 14 september 2006 @ 23.12 uur

 3. Tof Jan, Oss! Ik ken Oss van het station. Ik heb ook nog een paar jaar in Uden gewoond en dan is Oss de plaats waar uitgestapt werd en opgehaald moest worden.
  Leuke stad!

  Reactie door Gloria — donderdag 14 september 2006 @ 23.25 uur

 4. Veel in Oss moeten werken,de stad zelf kan me niet zo bekoren normale doorsnee stad,de omgeving is zeker mooi.
  Ravestein is een leuke oude stad.

  Reactie door Jofel — donderdag 14 september 2006 @ 23.32 uur

 5. Ik kom uit Cuijk. Niet zo ver van Oss. En winter of zomer – als ik bij mijn moeder ben: even fietsen van Cuijk over de dijk langs de Maas naar Grave en via Mook weer terug,(met het pontje over) of via St. Agatha, Beugen, Gennep, Mook terug. Het is geweldig en alleen maar beter geworden sinds er fietsroutes over de dijken zijn aangelegd! Wat ik wel opvallend vind: veel ouderen en weinig jongeren die genieten van de prachtige omgeving. Wel veel wielrenners natuurlijk die voorbijflitsen. Maar zijn er geen jongeren meer die gewoon lekker genietend van hun eigen prachtige omgeving fietsen? Of is dat oubollig en ben ik een theemuts? Ik heb niks tegen Spanje, Italie of Frankrijk. Heerlijk natuurlijk. Maar Nederland is ook erg mooi. Waarom stimuleren dat mensen een weekendje naar NY gaan, Berlijn of Parijs, terwijl Oost-Groningen (jawel!) of de omgeving rond Oss (Cuijk) ook heel geweldig is. “Uit in eigen land” – daar ben ik helemaal voor.

  Reactie door elma verhey — donderdag 14 september 2006 @ 23.52 uur

 6. Mooi wonen we he?! Heb je het maasgebied wel eens vanaf het water bekeken? Nog mooier en als je zin hebt, vaar maar een keer mee. Wel een thermoskan koffie meenemen.

  Reactie door johan — vrijdag 15 september 2006 @ 1.02 uur

 7. Mooie foto’s, Jan. Dank.

  Het schaap poseert niet.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 15 september 2006 @ 2.45 uur

 8. Ik ben in OSS één keer in de sauna geweest. Dat was meteen mijn enige bezoek in OSS.

  Vooral foto nummer 2,3,4 en 9 vind ik mooi gemaakt. Pakt de sfeer goed (van bovenaf geteld)

  Reactie door Jan — vrijdag 15 september 2006 @ 8.13 uur

 9. Mooi, heel mooi.
  Nederland is een mooi landje, jammer dat er langer hoe meer mensen met chagrijnige
  koppen daar rondlopen. Daar gaan wij 22 November iets aandoen. Ik ben een geboren Gelderlander en ook in Veenendaal gewoond zodoende ken ik het rivierengebied.
  Na een lange tijd in het westen (Leiderdorp) gewoond te hebben woon ik nu ruim 30 jaar in het NO van Groningen en ik moet zeggen er gaat niet boven Groningen behalve, die eenzame zwarte kraai die een foto maakte van ons terpdorpje waar zo’n 40 huizen staan en waar 95 mensen wonen rondom een kerk uit 1280 en die stond er al voordat
  Floris de V vermoord werd.
  Er staat een huisje te koop voor 169.000
  niet allemaal tegelijk want het is hier zo heerlijk rustig, je hoort het graan groeien en de schapen en koeien vinden dat het hun land is.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Kre-fot-3.jpg

  Reactie door Henk.H — vrijdag 15 september 2006 @ 11.45 uur

 10. Geen foto’s van het plaatselijk Ziekenhuis?

  Reactie door Stephan — vrijdag 15 september 2006 @ 12.03 uur

 11. Ik woon nu elders in Brabant, maar nu ik de foto’s zie krijg ik toch heimwee naar mijn geboorteplaats. De dorpen rond Oss zijn erg mooi. Mijn vrouw en ik zijn in Ravenstein getrouwd. (De foto met de witte huisjes is – waarschijnlijk – in Ravenstein gemaakt ) Een beslissing die we tot op vandaag niet betreuren.

  Reactie door Resa — vrijdag 15 september 2006 @ 13.33 uur

 12. @Stephan — vrijdag 15 september 2006, 12.03

  Tip: Loop alle foto’s langs en zie, of er eentje tussen zit van het plaatselijke ziekenhuis.

  Dan hoef je niemand lastig te vallen.
  Eigen verantwoordelijkheid zit in kleine dingen.

  Reactie door Wilbert — vrijdag 15 september 2006 @ 21.30 uur

 13. Jammer als een reactie een kritische noot heeft, dat deze wordt geschrapt.

  Had ik van de SP niet verwacht dat ze zelf op dit soort kleine lulligheidjes zouden vallen.
  Ik had het zelfs met een :) geplaatst, maar dat schijnt dus ook niet over te komen.

  Nogmaals, ik vind het zonde van de (foto)dat Jan op de laatste foto het uitzicht van een mooi stuk natuur wegneemt. :)

  Jan z’n hoofd kènnen we allemaal.

  Reactie door Bijdehandje — woensdag 20 september 2006 @ 16.47 uur

 14. Prachtige omgeving, zonder meer.

  Ten zuiden van Spijkenisse , richting Simonshaven en Bernisse kun je ook zulke mooie foto’s maken van de Zuid Hollandse eilanden. Of anders wel tussen Zoetermeer en Bergschenhoek.

  Eens te meer wordt duidelijk dat er nog steeds hele mooie stukken Nederland bestaan, een rden te meer hier zuinig op te zijn.

  Als er nog meer suggesties voor fraai Nederlandsch landschap, deel het met anderen!

  Reactie door Erik van Donk — maandag 22 januari 2007 @ 20.35 uur

 15. Op mijn site staan heel watfot’s van de Bernisse, Polders Simonshaven en Biert.

  Reactie door Koos Kweekel — dinsdag 30 januari 2007 @ 17.17 uur