CoolPolitics

dinsdag 05 september 2006 :: 21.19 uur

MTV/ Coolpolitics bezocht afgelopen zomers de grootste festivals van Nederland en organiseerde hier drukbezochte debatten tussen oa. politici en jongeren. Zelf was ik tijdens Lowlands 2003 te gast in het allereerste debat georganiseerd door CoolPolitics – toen nog met Theo van Gogh.

jaap
(foto: VPRO)

Het festivalseizoen is inmiddels weer afgelopen en dus belde ik met Jaap Spreeuwenberg – initiatiefnemer van de organisatie CoolPolitics. Ik heb hem gevraagd wat zijn visie is op de combinatie jeugd en politiek. Hoe ‘cool’ is politiek nu? Is de betrokkenheid van de jongeren nu groter geworden – of kleiner? Waar liggen volgens hem hun interesses? En – belangrijk natuurlijk – welke rol speelt Den Haag hierin?

Hieronder terug te luisteren, of hier te downloaden.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Harry van Bommel was te gast bij de laatste opname van MTV/ Coolpolitics op festival ‘De Beschaving’. De uitzending is 13 september 19:00 op MTV te bekijken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

22 Comments

22 reacties

 1. Ik vind het bijzonder jammer dat jongeren vooral in de politiek de toon zetten.Ouderen van boven de 60 tellen niet meer mee en zijn afgeschreven.Doordat zij niet meer werken, moeten zij zich ook t.a.v. de AOW maar schikken in een schamele jaarlijkse verhoging,waarvan haast niet rond te komen is.
  Veel ouderen zijn weer rijp voor een nieuwe ouderen partij welke slagvaardig en eerlijk hun belangen gaat verdedigen.Het fundament moet gelegd worden in de gemeenteraden en daarna hogerop.Van succes in deze,worden de gevestigde partijen weer wakker!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 5 september 2006 @ 21.34 uur

 2. Ik vond het wel opmerkelijk dat de jongsten (va 16 jaar) zo’n behoefte hebben aan zingeving. Voelen voor kerk en religieuse verdieping. Zoeken op andere wijze weer naar het occulte. Eigenlijk wel logisch na al die jaren van vervlakking. En zo gaat de mens vanzelf weer op zoek.
  Wel jammer dat de oudere jongeren het gelijk over de grens zoeken i.v.m. ontwikkelingshulp. Ze hadden minder aandacht voor de politiek in Den Haag. Hopelijk gaan zij wel een link leggen en begrijpen dat de politiek hier wel degelijk uitmaakt voor de ontwikkelingslanden daar. Tenslotte zal er toch eens een heel goed plan moeten worden opgemaakt om in de landen zelf zaken op orde te brengen. Met heel veel hulp van die ‘buitenlanders’.
  Een goede en betrouwbare wereldregering kan daar een einde aan maken.
  Ik hoop van harte dat de oudere jongeren goed over Nederland nadenken, want zoals ik vanavond Rutte hoorde bij Knevel praat hij iedereen om de tafel! Die man laat niet los, luistert niet en gaat maar door! Wat een ergernis. Wie zal hem stoppen in verkiezingstijd? Als een leeuw heeft hij zijn ‘klauwen’ gezet in de PvdA. Hij laat geen gelegenheid voorbij gaan. Je kunt het gerust een hetze noemen. Ze zijn als de dood voor links en hopen door het breken van PvdA heel links weg te werken. Nou, we zullen nog wat gaan beleven met deze ratteman.

  Reactie door Gloria — dinsdag 5 september 2006 @ 22.09 uur

 3. ‘De Beschaving’? ‘MTV’?

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 5 september 2006 @ 22.18 uur

 4. @ 3 Hermie Kreeft

  Je zal toch de jongeren moet zoeken waar ze te vinden zijn. En ja, voor velen is dit MTV. Daar heb ik geen enkele moeite mee.

  Reactie door Gloria — dinsdag 5 september 2006 @ 23.01 uur

 5. @2
  Oh, was mijn stukje over Pieter van Vollenhoven dus toch off topic hier? Is nu verdwenen.

  Reactie door Gloria — dinsdag 5 september 2006 @ 23.48 uur

 6. De ‘jongere’ ontdekt omdat hij opgroeit de wereld om zich heen. En daarin maakt hij/zij ook kennis met maatschappelijke verhoudingen. Met een knipoog naar het clich├ę dat jongeren eigenwijs zijn kun dus je rustig stellen dat jongeren betrokken zijn bij de (politieke) wereld om hen heen. Maar ja, als niemand henzelf naar hun mening vraagt, komt ook niemand die te weten. Als ‘volwassenen’ nou eens wat minder druk-druk-druk doen en gewoon zelf eens aan die kinderen vragen wat ze wel of niet vinden, zal blijken dat het met de betrokkenheid wel meevalt, zelfs niet tegenvalt. Dus, Jan, volgende keer niet alleen MTV bellen, maar gewoon ook ‘at random’ 100 jongeren? Het jongerenonderzoeksrapport ‘Je Weet Toch’ dat onlangs mede door de SP-Rotterdam is geschreven laat in ieder geval zien dat je jongeren alles kunt vragen. En, da’s onverwacht, ze geven nog antwoord ook! ;)

  Reactie door Arnold de Man — dinsdag 5 september 2006 @ 23.48 uur

 7. BNN doet met zijn lijst nul toch aardige zaken om de jongeren inzicht te geven in de politiek.

  Reactie door polizei — woensdag 6 september 2006 @ 9.04 uur

 8. @ Maan Arkenbosch (1):

  Een opleving van de Grijze Panters? :)

  Overigens: heel belangrijk dat de jongeren politiek geïnteresseerd raken! Kan niet jong genoeg gebeuren.

  @ Gloria (2):

  Moeten we niet zeggen: “blijf met je rotpoten van onze rot-Rutte af”? :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 6 september 2006 @ 10.52 uur

 9. goed bezig dat MTV, het enigste goeie programma na wildboyz, want van de muziek moet je het niet hebben. lijst nul daarintegen vond ik drie keer r*k

  Reactie door Boudewijn — woensdag 6 september 2006 @ 18.00 uur

 10. Hallo Gloria

  Ik heb nog even het gastenboek van minister Zalm nagekeken, maar ik heb geen posting van je kunnen ontdekken (of was het pseudo en/of niet geplaatst???) misschien Gloria zou je, je schriftelijk
  debat, met Gerrit hier kunnen plaatsen, zodat misschien de jongeren hier een andere kijk of Visie aan over houden. idee??? Ik heb zelf maar geen posting gedaan, daar ik denk dat ik de volle bandbreedte gebruikt zou hebben, met als resultaat geen plaatsing.

  Reactie door Gonda — woensdag 6 september 2006 @ 18.50 uur

 11. @ 10
  Nee Gonda, niets doe ik pseudo! Ik sta voor wat ik zeg en ongeacht de consequentie blijf ik onder eigen naam posten. Ik ben trots op mijn naam en de persoon die daar mee heeft te leven. Ik houd van openheid en wil mij achter niets verbergen.
  Dag Gonda! Hopelijk ga je mij zien bij Zalm. Heb de link niet meer. Had alles opgeschreven maar dit werkte dus niet en kreeg dat rare bericht. (Opgeheven?)

  Reactie door Gloria — woensdag 6 september 2006 @ 21.32 uur

 12. @ 10 Gonda

  Ik zie dat een reactie die ik voor @11 had geplaatst weg is???

  Wel jammer, want hier had ik juist uitgelegd dat ik WEL uitgebreid heb gereageerd in dat gastenboek van Zalm. Ik vroeg ook of jij die link nog hebt, want toen ik het zelf later probeerde kreeg ik zoiets als: opgeheven??
  Vandaar dat ik die informatie niet meer heb. Dus hopelijk kan jij nog even die link doorgeven, zodat ik weer een reactie kan plaatsen WAAROM ze mijn bijdrage niet plaatsen? Wel raar,natuurlijk was het zeer kritisch en heb gezegd dat ik naar de dag uitkijk als we van dit kabinet verlost zijn. Tja… dat wil Zalm natuurlijk niet horen.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 september 2006 @ 13.46 uur

 13. Gloria

  Beetje laat maar hier toch nog een posting van mij en natuurlijk de link, al hoewel ik zie maar 1 posting per dag, in het gastenboek van zalm.
  En natuurlijk lezen ze dat niet graag dat wij graag verlost willen worden van Beelzebul. Al hoewel ik zeker weet dat wat dit betreft, de wal zeker het schip zal keren Gloria. Hier de link en succes. http://www.minfin.nl/nl/organisatie/ministerzalm/gastenboek

  Reactie door Gonda — vrijdag 8 september 2006 @ 16.46 uur

 14. @ 13 Gonda

  Zeer bedankt. Ik ben gelijk gaan reageren in de wetenschap dat dit ook weer niet geplaatst zal worden. Ik ben helemaal uit m’n bol gegaan in de hoop dat hij het stiekem toch wel leest.
  Kenmerken VVD: censuur, dictatuur, leugens en bedrog. Dit waren o.a. de verwijten aan Zalm.

  Reactie door Gloria — vrijdag 8 september 2006 @ 17.29 uur

 15. Op de vraag van Jan wat de trend was onder jongeren m.b.t engagement, vond ik het antwoord van Jaap Spreeuwenberg in negatieve zin typerend: “meer engagement…tot hun 25ste concreet aan de slag gaan… neiging hebben meer te kijken naar hun eigen consumtiepatroon”. Met andere woorden “kijken naar eigen consumptiepatroon” in relatie tot engagement. M.a.w.: wat consumeer ik wel of niet drukt uit dat ik betrokken ben.
  Wel ERG MAGER engagement!
  Engagement is niet passief consumeren, maar actief naast iemand of iets staan en je ermeen verbonden voelen. Dat engagement is er nu, jammergenoeg, helemaal uit!

  Reactie door John Janssen — zaterdag 16 september 2006 @ 15.08 uur

 16. m.i.omdat is dit niet de gewenste politieke richting. Ze zijn zowel te jong en vooral te dom om aan mensheid en politiek een richting te kunnen geven.

  Reactie door maria — maandag 18 september 2006 @ 3.00 uur

 17. 16 dit programma bedoel ik, hou het op maatschappijleer,geschiedenis en een stuk bijleren en inhalen waar dat over gaat!

  Reactie door maria — maandag 18 september 2006 @ 3.02 uur

 18. popie jopie BNN programma, belang geven aan van opinies waarover? Zonder gevolg omdat de werkelijk inhoud ontbreekt.

  Reactie door maria — maandag 18 september 2006 @ 3.07 uur

 19. Ik heb de vraag naar zingeving in dit cool politics jongeren niet gezien, wel het bn’er zijn. Een treurige vertoning,
  omhoog gevalen jeugd omwille ervan.
  Daarnaast in de vraagstelling naar zingeving vanuit het publiek, jongeren wel.

  Reactie door maria — maandag 18 september 2006 @ 3.14 uur

 20. 3 Hermien juist ! Hallo!!!
  15 Inderdaad! Hallo!

  Meer geld voor educatie en minder/geen geld voor dit soort programma’s graag!

  Reactie door maria — maandag 18 september 2006 @ 3.22 uur

 21. @ 1 Jongeren die de toon zetten in de politiek? Ik denk dat er meer kamerleden van boven de 50 dan van onder de 50 zijn. Om over gemeenteraden en provinciale staten maar te zwijgen. Dat zijn hoofdzakelijk AOW-ers.
  Verder moeten we voorkomen dat we hier schijntegenstellingen tussen ouderen en jongeren in het leven gaan roepen. Het gaat niet om iemands leeftijd, maar om de mate waarin mensen misdeeld worden. Dat kunnen net zo goed jongeren als ouderen zijn.

  Reactie door Guido — zondag 22 oktober 2006 @ 10.57 uur

 22. Hallo allemaal.
  Het is perfect dat CoolPolitics is onstaan.
  In samenwerking met mojo, lowlands etc. Brengt het de jongeren op een ander vlak aan het denken dan alleen school en uitgaan.
  Ik heb bij debatten gestaan op Low Lands en ik vind het goed dat jongeren zo bereikt worden. Iedereen moet mee kunnen delen in het gebeuren van het land en ook de wereld. Zo stukje bij beetje bereik je iedereen. Niet alleen ouderen of jongeren, allochtonen of autochtonen, iedereen heeft het recht zich te bemoeien in deze democratie. Zo bereik je dat stukje bij beetje en het bevalt mij dus prima! Doorgaan zo COOLPOLITICS LAAT JE HOREN! Een SP’er

  Reactie door Bob van Oerle — dinsdag 11 september 2007 @ 10.33 uur