Het is een veelvoorkomend probleem bij bijvoorbeeld privatiserende overheidsorganisaties of professionaliserende ideële ondernemingen: de botsing van oude, traditionele waarden en de gevestigde belangen van een oudere garde medewerkers met de nieuwe zakelijkheid van invloedrijke nieuwe bestuurders en professionals door toenemende commerciële druk. Onderzoek naar een conflict onder het kantoorpersoneel van de Efteling begin jaren negentig [...]

Arend-Jan loopt zich warm

31 juli 2006 :: 16.15 uur

Historicus, tv-commentator en columnist Arend-Jan Boekestijn wil in november Kamerlid worden. Voor de VVD. In HP/De Tijd antwoordt hij in een strijdbaar interview op de vraag welk kamerlid hij als eerste gaat aanpakken:
‘Jan Marijnissen kan wel wat intellectueel tegenspel gebruiken. Ik vind dat hij erg veel ruimte krijgt in de Kamer. Het lijkt [...]

9/11 onderzocht door studenten

31 juli 2006 :: 13.11 uur

Studenten van de TU in Delft gaan proberen de waarheid achter de aanslagen op het WTC en het Pentagon in de Verenigde Staten te achterhalen. Zij krijgen van Studium Generale deze zomer twee weken om onderzoek te doen.
In september organiseert het bureau een uitgebreid programma rond 9/11 en mogen de studenten hun visie tijdens een [...]

Het Midden Oosten, wat nu?

30 juli 2006 :: 16.11 uur

Vanmorgen is Qana in Zuid-Libanon getroffen. Er zijn weer veel burgerslachtoffers gevallen. De internationale reacties zijn uiterst verontwaardigd en zeer kritisch ten aanzien van de Israëlische aanpak. De roep om een staakt-het-vuren wordt steeds luider. En terecht, maar dan?
Toen ik in 1998 voor het eerst naar Israël ging, had ik een vrij schematisch beeld van [...]

TROS Kamerbreed

29 juli 2006 :: 14.13 uur

Vanochtend was ik te gast bij Margriet Vroomans van TROS Kamerbreed (R1).
Heb je belangstelling, dan kun je het gesprek hier terugluisteren. (De link staat onderaan de rechterkolom.)

Peiling

29 juli 2006 :: 13.45 uur

Omdat NOVA de uitslag van de peiling van de Politieke Barometer gisteren niet heeft gepubliceerd, hier de link naar de site voor de uitslag van deze week.
Het verschil tussen de virtuele PvdA- en CDA-aanhang wordt steeds kleiner.

‘Blair is om’

28 juli 2006 :: 13.44 uur

In Engeland is twee van de drie mensen boos op minister-president Blair. De reden is zijn pro-Amerikaanse, pro-Israëlische houding in het conflict in het Midden Oosten. Net als Bush en Olmert wilde hij niks weten van een staakt-het-vuren.
Inderdaad ‘wilde’. Als we de berichten mogen geloven is ie nu om. Vandaag zal ie Bush laten weten [...]

Een unieke kans

28 juli 2006 :: 12.46 uur

22 November aanstaande is niet alleen de Dag van de Afrekening, het is ook de dag waarop de bevolking een historische stap kan zetten door een regering zónder CDA en VVD morgelijk te maken. Een nieuwe coalitie bestaande uit: PvdA, SP en GL, eventueel aangevuld met de CU.

Vanaf onze intrede in de Tweede Kamer in [...]

Shell redt zich wel

27 juli 2006 :: 19.45 uur

Toen ik vanmiddag mijn tank weer volpompte en naar het bedrag achter het glaasje keek, moest ik denken aan wat ik vanmorgen hoorde:
Winst Shell in het laatste kwartaal hoger dan ooit tevoren. De winst is in het tweede kwartaal(!) met 36% gestegen tot 6,3 miljard Euro.
Ja, kunst! Het bedrag dat ik moest afrekenen betaalde [...]

Wonderen bestaan (toch) niet

27 juli 2006 :: 18.17 uur

Het mirakel rond tourwinnaar Floyd Landis is vandaag ontdaan van zijn heroïek en romantiek. Zijn prestaties – in het bijzonder die in de etappe naar Morzine, één dag na zijn inzinking – sprak bij iedereen tot de verbeelding. Ook bij mij. Het zijn dit soort buitengewone prestaties die de wielersport zo populair maakt.
Maar hoe [...]

Ergens in Leiden

27 juli 2006 :: 10.44 uur

Stijging treintarieven

27 juli 2006 :: 9.46 uur

De SP hoopt dat de consumentenorganisaties en de staatssecretaris van Verkeer de voorgenomen tariefstijging van de NS zullen afwijzen. De tariefstijging is namelijk geheel niet nodig voor de NS en bovendien onverstandig om meer mensen de trein in te verleiden.
(Zie verder: persbericht SP)

Eerdere berichten »