Het Midden Oosten, wat nu?

zondag 30 juli 2006 :: 16.11 uur

Vanmorgen is Qana in Zuid-Libanon getroffen. Er zijn weer veel burgerslachtoffers gevallen. De internationale reacties zijn uiterst verontwaardigd en zeer kritisch ten aanzien van de Israëlische aanpak. De roep om een staakt-het-vuren wordt steeds luider. En terecht, maar dan?

Toen ik in 1998 voor het eerst naar Israël ging, had ik een vrij schematisch beeld van de aard van het land en zijn relatie met de Arabische omgeving. Echter, nadien ben ik er anders naar gaan kijken. ‘Het lijkt wel één groot misverstand. Al deze mensen hier – Palestijnen en Israëli – willen ten diepste eigenlijk niets anders dan het beste voor henzelf en hun kinderen. Het zijn de politici en zij die zich daar voor uitgeven die er zo’n puinhoop van maken, en dat al zo’n zestig jaar’, aldus één van mijn aantekeningen tijdens de reis.

De lange historie van het conflict waarbij er over en weer de meest vreselijke dingen zijn gebeurd, staat ‘n eenvoudige en snelle oplossing – ook nu – in de weg. Een staakt-het-vuren kan mensenlevens sparen en moet daarom snel worden afgekondigd. Maar de hele situatie vereist vooral een snelle niet-vrijblijvende internationale betrokkenheid. En niet zo’n betrokkenheid zoals we die de afgelopen decennia hebben gezien van de kant van de VS, de andere grote mogendheden en de Arabische landen, waarbij vooral hun eigen belangen voorop stonden. De bevolking in de regio betaalt daar de prijs voor in de vorm van doden, gewonden en verwoesting, en steeds verder wegebbend perspectief en hoop voor de toekomst.

En dat laatste heeft de partijen steeds verder ontmenselijkt: buitenproportioneel geweld van beide kanten waren het gevolg. Met als het voorspelbare gevolg dat de wederzijdse karikaturen onsmakelijk werden en werden vertaald in nòg meer haat en geweld, met aan de ene kant goedkeuring van de VS en aan de andere kant van Syrië, Iran en andere Arabische landen.

De Palestijnen betalen een hoge prijs: geen eigen staat, grote armoede, slachtoffer van willekeur van de kant van Israël, onophoudelijke bombardementen en ook nog een corrupt bestuur dat weinig opheeft met de mensenrechten. Anderzijds is daar de staat Israël die zich nooit zeker is van zijn bestaan en veiligheid, en geconfronteerd wordt met aanslagen en raketaanvallen. In het Midden Oosten komt de politieke macht letterlijk uit de loop van het geweer.

Toen de staat Israël werd opgericht was dat uit compassie met de Joden die in WO II zo ontzettend hadden geleden. De prijs voor deze stap van de internationale gemeenschap werd echter éénzijdig bij de Palestijnen gelegd. Zestig jaar lang is dat – op de keper beschouwd – onveranderd gebleven.

De geschiedenis heeft zijn loop gehad. Nu is het zaak vanuit de status quo te werken aan een duurzame oplossing.

Ik denk dat dat moet beginnen met wederzijdse erkenning van het recht op een eigen, veilige, levensvatbare staat.
Ten tweede moeten de VN-resoluties die oproepen tot het ontruimen van de sinds 1967 bezette gebieden worden uitgevoerd, want alleen dan kan een twee-statenoplossing worden gerealiseerd.
Ten derde moet de internationale gemeenschap zijn verantwoordelijkheid nemen door de dan ontstane politieke situatie te bewaken door mee te helpen aan economische voorspoed voor iedereen en het bevorderen van de vrede.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

399 Comments

399 reacties

 1. Mee eens, maar laten we dan beginnen (vanuit 2e kamer/regering namens NL en vervolgens sterk maken binnen Europa) de USA duidelijk te maken dat superioriteit op het gebied van bewapening geen vrijbrief is om de rechten van de mens, een van de weinige charters die ze wel hebben geratificeerd, met voeten te (laten) treden. Zo komt er nooit vrede.

  Reactie door Jan van den Herik — zondag 30 juli 2006 @ 16.53 uur

 2. @1. Jan van den Henk
  Volledig mee eens

  Reactie door maria — zondag 30 juli 2006 @ 16.57 uur

 3. @1

  Eerst maar beginnen met Israel te veroordelen en sancties op gaan leggen.

  Reactie door hutspot — zondag 30 juli 2006 @ 17.05 uur

 4. goed stuk

  Reactie door edwin — zondag 30 juli 2006 @ 17.09 uur

 5. Ik ben blij dat Israel geen genade kent.
  Tenminste nog èèn land met ballen die het op durft te nemen tegen de radicale islam.
  .
  Laat er geen misverstand over zijn: Daar gaat deze hele oorlog over.
  Islam.
  Islam en zijn zucht naar wereldheerschappij.
  Eerst Israel van de kaart, dan de rest van de Westerse wereld.

  Kijk hier:
  http://video.google.com/videoplay?docid=6162397493278181614&q=Obsession%3A+What+The+War+on+Terror+Is+Really+About&pr=goog-sl&hl=en

  This movie explores what all Radical Islamic Extremists, who only make up 10%-15% of the Muslim population, are really trying to do, and how. You have to see this movie to get a real prespective of the problems we have in the world

  Reactie door Y Mahrach — zondag 30 juli 2006 @ 17.12 uur

 6. De zoveelste zionist die uiting geeft van zijn oud-testamentische haatsyndroom.
  Als we het toch hebben over volkeren die samenzweren naar macht, dan raad ik je eens aan de protocollen van zion te lezen, maar doe het wel stiekem, want alles wat zich negatief uitlaat over het Jodendom is verboden in de Westerse wereld.

  Reactie door Mouse — zondag 30 juli 2006 @ 17.16 uur

 7. Zal nog lastig worden om het CDA zover te krijgen een actievere rol te gaan spelen in deze crisis. Kritiek op Israel is vanuit de christelijke standpunten van deze partij als vloeken in de k…..!

  Het standpunt van Van Baalen, sorry, ik bedoel de VVD is sinds zijn bezoek van vorige aan Israel ook glashelder.

  Ik zou zeggen, sterkte Jan!

  Reactie door hanri — zondag 30 juli 2006 @ 17.16 uur

 8. Y Mahrach,

  Sinds wanneer heeft het Talmudjudaïsme genade gekend voor de niet-Joodse wereld. al in de oudheid riep Jahwe zijn volk op om kind, vrouw noch ouden van dagen te sparen bij de vernietiging van het door Jahwe beloofde Kanaan.

  De Talmoed kent geen enkele passage die de Niet-Joodse medemensen ziet als zijn gelijke. De Talmoed rechtvaardigd moord, verkrachting en besodemieteren en bestelen van de Goyim (niet-Jood).

  Reactie door Mouse — zondag 30 juli 2006 @ 17.22 uur

 9. Wanneer de HEZBOLLA dorpen en steden van Israèl zouden bombarderen waar vele 10 tallen doden zouden zijn gevallen hoe zou Amerika dan gereageerd hebben vraag ik me af ? Libanon wordt bijna dag en nacht gebombardeerd waar blijft de reactie van deze marionetten regering van Nederland ? De wereld moet de bombardementen op burgers laten stoppen en wel onmiddelijk en niet over een of 2 dagen of een week zodat er nog niet meer onschuldige burgers vrouwen kinderen en oudere mensen vallen Libanezen zijn ook mensen Israèl is zeker vergeten wat de nazies in de oorlogsjaren deden met de joden ze doen nu precies hetzelfde in libanon Ik vind Amerika (bush )de hoofdschuldige omdat ze niets doen om de oorlog te stoppen bovendien verdienen ze ook nog veel geld aan die wapens die ze aan Israèl geleverd hebben en Bush de gelovige man die altijd schermt met het woordje GOD!!! doet ook niets
  dirk Schuit

  Reactie door Dirk Schuit — zondag 30 juli 2006 @ 17.27 uur

 10. Beste Jan,

  Volgens Tiny moet je (met name in het Midden-Oosten) vrede sluiten met je vijanden om van die vijanden af te komen.

  Dat lijkt me een mooie oplossing.

  Ik ben het alleen niet met Tiny eens, dat dat de énige oplossing zou zijn.
  Je kunt je vijanden ook gewoon doodschieten. Dan ben je er ook van af.

  Dat is alleen niet erg aardig, vind ik.

  Reactie door Wilbert — zondag 30 juli 2006 @ 17.40 uur

 11. Als er één land is wat een laffe repressie oorlog voert, met een overweldigende oorlogsmachine, wat door de VS wordt gefinancierd, is dat Israel.
  Of dat nou wel goed of fout is staat niet ter discussie.
  Het schenden van de mensenrechten, daar gaat het om, de burgers die het slachtoffer worden, het afslachten van kinderen uit een stelling ver uit zicht, je ziet die kinderen toch niet, schieten maar of gooi er bommen op!!!!!
  Hoever is de mensheid heen, om zulk oorlogsgeweld toe te laten?
  Wie brengt deze, oog om oog tand om tand situatie ten einde, hier komt geen einde aan!
  De propaganda probeert dat altijd achter mooie praatjes te verbergen, (van beide kanten), en dus gaat het ongebreideld verder.
  En altijd zijn meelopers die zulke meedogenloze oorlog verdedigen, gedoctrineerd zoals ze zijn, en dan meewarig doen, jammer dat er kinderen bij zijn, was niet de bedoeling, we wilden er naast schieten, of…. ze stonden in de buurt toen we ons in de lucht lieten vliegen.
  Het konden ook terroristische kinderen zijn!
  Wanneer komt men tot inkeer?

  Reactie door Ouwe Dirk — zondag 30 juli 2006 @ 17.40 uur

 12. @mouse.

  Nog erger, de Mossad staat niet toe dat nog één reactie van mij geplaatst wordt.
  Er heerst woede in mij, ik overweeg raketten te bestellen, eventjes shoppen.

  Reactie door Henk.H — zondag 30 juli 2006 @ 17.41 uur

 13. @ Y.Mahrach 4: Ik ben blij dat Israel geen genade kent. Tenminste nog èèn land met ballen die het op durft te nemen tegen de radicale islam. Laat er geen misverstand over zijn: Daar gaat deze hele oorlog over. Islam en zijn zucht naar wereldheerschappij. Eerst Israel van de kaart, dan de rest van de Westerse wereld.

  Marach jouw mening is geplaatst, daar mag je de SP dankbaar voor zijn. Het ligt aan de Moslims dus. Die zouden het op jouw land gemunt hebben? Wat een paranoïde idee!
  Nu mag ik natuurlijk ook mijn mening uiten: Israël een land met ballen? Door de bestiale genocide op Libanese burgers met van Amerika gekregen clusterbommen toont het land Israël zich niet bepaald als een sieraad voor het internationale Jodendom.

  Reactie door Emiel — zondag 30 juli 2006 @ 17.46 uur

 14. Ik wil schrijven, maar durf niet meer.
  Ik hoor buldozers en gevechtshelicopters.
  Ik hoor vreemde stemmen en versta ze niet.
  Ik heb nooit iets verkeerd gedaan waarom moet mij dit allemaal overkomen, dat staat in Genenis hoofdstuk 15 vers 13-21.

  Reactie door Henk.H — zondag 30 juli 2006 @ 17.48 uur

 15. Uitstekend stuk van Jan, maar wederzijdse erkenning kun je wel vergeten lijkt me, daarvoor is de zaak al veel te ver geescaleerd. Maar de V.N. resoluties moeten absoluut worden uitgevoerd. Dat de top in Rome ook weer is mislukt is m.i. grotendeels de schuld van Bush en zijn vriendjes – ben ik met Dirk Schuit eens.
  Van de laffe houding van onze regering is weinig te verachten.

  Reactie door Marjolein — zondag 30 juli 2006 @ 17.49 uur

 16. Jan, heel goed stuk. Daar maken wij ons ook sterk voor, – daarvoor doen we mee met de demo’s.
  Een grote hinderpaal is het klakkeloos napraten door velen van propaganda via de media.
  Palestijnen, de Kaliban, Hetzbolla, – worden zonder meer terroristen genoemd.
  Maar men weet niets af van de scholen en ziekenhuizen die door de Kaliban en de Hetzbolla worden gebouwd en onderhouden!
  Bij de aardbevingsramp in Pakistan was het de Kaliban die als eerste hulp aanbood!

  In een groot deel van Afghanistan, wonen alleen maar Kaliban, – waar ook door Nederlandse soldaten lustig op los wordt geschoten! – De vraag waarom wordt nooit beantwoord.
  Israël heeft het recht op zelfverdiging wordt er geroepen, – maar is dat nu zelfverdediging waar ze mee bezig zijn.

  Er is veel licht en liefde nodig, om al deze duistere energiën om te buigen naar vrede en een menswaardig bestaan in vrijheid voor iedereen. Geen emoties, maar een uitgestoken hand, zonder oordeel.

  In liefde en vrede,
  Amita

  Reactie door Amita — zondag 30 juli 2006 @ 17.49 uur

 17. @ Ouwe Dirk
  Ik ben het met jou eens,
  Wanneer komt men tot inkeer….

  Het wordt de hoogste tijd.

  Reactie door Diny — zondag 30 juli 2006 @ 17.56 uur

 18. Dames en Heren,

  Hier komt geen einde meer aan het onrecht in Palestina/Israel.Zij hebben tegenwoordig overal een la carte blanche en geen land kan hun meer stoppen met het wereldwijd schenden van de mensenrechten.
  De mensheid zal zich moeten neerleggen bij de Joodse wereldheerschappij en wachten op Jezus om ons Goyims van hen te verlossen.

  Reactie door Armageddon — zondag 30 juli 2006 @ 17.58 uur

 19. @4

  Al eerder werd opgemerkt dat zionisten wannneer zij geconfronteerd werden met de barbaarsheid van Israël en zij niet onder de feiten uit kunnen komen zij overgaan tot cynisme. Zij komen dan met de opmerking dat er geen andere weg bestaat dan massaal uit te moorden van de tegenstander. Of projecteren de meest onmenselijke eigenschappen op hun slachtoffers om hun misdaden te rechtvaardigen.

  Reactie door Cicero — zondag 30 juli 2006 @ 17.58 uur

 20. Recht op zelfverdediging? Stel nou eens dat de IRA in haar ‘hoogtijdagen’ twee Britse soldaten had ontvoerd. En stel dat de UK vervolgens heel katholiek Belfast zou platbombarderen? Hoe zou de wereld dan gereageerd hebben? Maar dat is puur hypothetisch, want alleen Israël kan en wil (moreel) zich dit veroorloven. De stuitende arrogantie. Gedekt door de VS. Een van de weinige hoopvolle democratische ontwikkelingen in het Midden Oosten is weggebombardeerd. Alsof Hezbollah gelijk is aan alle Libanezen.

  Reactie door Wim — zondag 30 juli 2006 @ 18.06 uur

 21. Wayne Kopping (de maker van de film in URL van Y Mahrach) is gemaakt door een jood die op dit moment les volgt in Jerusalem (Aish HaTorah). Zijn films zijn puur amateuristische. Zijn anti-islam film is een paniekteken van de propaganda makers. Deze film is laag kwa inhoud en objectiviteit. Het een is kopie van fragmenten uit Al-Jazeera en andere zenders. Al-Jazeera zou een aanklacht indienen wegens copyright rechten. Maar tja, dien maar een klacht tegen zionisme.

  Reactie door MH — zondag 30 juli 2006 @ 18.18 uur

 22. @18
  Ik geloof niet in sprookjes.
  Maar vind prima als iemand dat wel doet.
  Al komt het sprookje van de bozen wolf wel steeds dichter bij de waarheid.
  Want het is vreten of gevreten worden in deze wereld,en in ons landje zeker.

  Reactie door Jofel — zondag 30 juli 2006 @ 18.19 uur

 23. Eenieder die een wapen oppakt, zou ter plekke een langzame pijnlijke dood moeten sterven en kogels zouden 100.000 Euro het stuk moeten kosten.

  Ik kots van alle geweld, hier komt nooit vrede van, stelletje arrogante klootzakken die denken met legertjes iets te bereiken.

  Reactie door Johan Smeets — zondag 30 juli 2006 @ 18.27 uur

 24. Veel mensen hebben een verkeerde voorstelling van wat zelfverdediging is.

  Zelfverdediging is erop gericht om je lichaam, goed en eerbaarheid te verdedigen als deze worden bedreigd. En hoe kan hier sprake van zijn bij een situatie zoals het instandhouden van een wrede rascistische Israëlische bezetting. Bovendien is zelfverdediging gebonden aan redelijkheid en grenzen. Het is nooit gerechtvaardigd om iemand die jou een tik heeft gegeven het ziekenhuis samen met zijn hele familie in het ziekenhuis te slaan.

  Er kan nooit sprake van zelfverdediging zijn als je als eerste schuldig hebt gemaakt aan een agressieve daad en deze agressieve daad handhaaft. Door dan te pleiten voor zelfverdediging als iemand je agressie niet meer wil tolereren en een par wanhopige kattesprongen maakt, is werkelijk de wereld op zijn kop te zetten.

  Iemand die hier in trapt is of werkelijk te stom om zelf conclusies te trekken of uiterst onverschillig, waardoor hij of zij het de moeite niet vindt om toch die conclusie te kunnen maken en maar genoegen neemt met een instant-conclusie.

  Reactie door Cicero — zondag 30 juli 2006 @ 18.33 uur

 25. Beste SP,

  Eenzijdig is niet alleen de media verslaggeving over Libanon maar ook uw commentaar op de zaken in Midden Oosten!
  Wanneer gaan we in dit land eens realiseren dat de Palestijnen en aanhangers van Hezbollah en Hamas NIET de slachtoffers zijn maar de onschuldige burgers van Israel!De prijs voor stichting van de staat Israel werd niet eenzijdig opgelegd aan de Palestijnen(een naam voor een volk dat is afgeleid van de Filistijnen en die geen enkel recht hebben op een eigen staat), het is vervulling van Gods belofte aan Zijn volk!
  Als de Plastijnem eem eigen staat willen,laat ze ter8iggaan naar waar ze vandaan kwamen, Jordanie en omstreken, zijn zijn de ware bezetters van het huidige gebied wat volgens de Bijbel toehoort aan de Joden!!
  De akties tegen Hezbollah zijn altijd gerechtvaardigd: vanuit de huidige gebieden die Israel nu bestookt worden alle raketten op Irael afgevuurd en Hezbollah siw el zo “slim”om dat te doen vanuit burgergebouwen zodat als Israel die treft ze automatisch burgers treffen en dan kunt u en de media Israel weer de scguld geven!
  Israel verdient onze steun als Christenen:zolang terroristen de dienst uitmaken in Libanon en Gaza dan mag en moet Israel zich verdedigen!!
  Lees uw Bijbel: daar staat wat uiteindelijk gebeurt met een ieder die zich tegen het Joodse volk opstelt.Trek daar uw conclusies uit.

  Reactie door P.Beek — zondag 30 juli 2006 @ 18.34 uur

 26. Voor Y Mahrach raad ik de documentaire
  Peace, Propaganda & The Promised Land aan.
  http://video.google.com/videoplay?docid=-7828123714384920696

  Dit is een stuk evenwchtiger en objectiever, doordat het Israëlisch-Palestijns probleem vanuit de ogen van Amerikaanse academici, onafhankelijke jourmnalisten en anti-zionistische rabijnen wordt belicht. Op verdenking van vooringenomenheid of extremisme kan je de vertellers die hier aan het woord niet noemen.

  Reactie door Cicero — zondag 30 juli 2006 @ 18.39 uur

 27. Ha..Jan,in Telegraaf stukje van Prof.Smalhout (ja die) die was toch een partij stout tegen jou…stoute Jan die antizionist,zei hij..maar hij hield het keurig,maar jij was wel stout en naief..gezien ?? Van gisteren of eergisteren de Telgraaf…lachen ! Volgens mij zie jij het wel goed..maar okay..

  Reactie door eric — zondag 30 juli 2006 @ 18.42 uur

 28. Beste meneer van Peek,

  De staat Israël is mede ontstaan door Joods verzet tegen de Britse kolonisator. Daarbij werd door dat Joodse verzet onder meer gebruikgemaakt van bomaanslagen. Methoden die zijzelf nu als terroristisch bestempelen. Los van het feit dat ik ongerichte (op militaire doelen) bomaanslagen altijd verwerpelijk vind, zou de ontstaansgeschiedenis van de staat Israël de Israëli’s tot enige terughoudendheid in grote woorden als terrorisme en zelfverdediging moeten brengen. Als iedereen op zoek gaat naar het begin van de geweldspiraal, vinden we nooit het einde ervan.

  Overigens ben ik geen SP’er, maar lid van Groen Links. En jaloers op de reactiesnelheid en -mogelijkheden van de SP in dit soort situaties.

  Reactie door Wim — zondag 30 juli 2006 @ 18.43 uur

 29. Gelukkig hebben we een permanent oorlogstribunaal in Den Haag.

  Reactie door hutspot — zondag 30 juli 2006 @ 18.44 uur

 30. Wim join the sp club…we need you !
  Geef een kus aan Femke…doei !

  Reactie door eric — zondag 30 juli 2006 @ 18.45 uur

 31. Prof. Smalhout? Wie was dat ook weer. De zoveelste Joodse zionist die de misdaden van Israël rechtpraat en de slachtoffers van deze rascistische staat als üntermenschen en barbaren praat.

  Reactie door Cicero — zondag 30 juli 2006 @ 18.51 uur

 32. ” Het Midden Oosten, wat nu? ”
  Tja, wij bekijken het op z’n NLs.
  Terwijl zij een heel ander in puin geschoten huis en geschiedenis hebben.
  Wraak op wraak? Geweldspiraal?

  Reactie door Barenddvvdberg — zondag 30 juli 2006 @ 18.59 uur

 33. Ik vind het allemaal heel erg, al die arme kinderen al die onschuldige mensen. En voor wat. En voor de mensen die het nog niet weten er zijn nooit winaars aleen maar verliezers.

  Reactie door Lia — zondag 30 juli 2006 @ 19.02 uur

 34. P. Beek

  U gaat voorbij aan het feit dat de wapens die de staat Israel gebruikt zoveel dodelijker zijn dan de wapens van Hezbollah en Hamas. Israel heeft dankzij de VS een moderne oorlogsmachine waar Hezbollah slechts kan putten uit moed en eenvoudige ongeleidde projectielen. Van een gelijke strijd lijkt mij hier geen sprake.

  “het is vervulling van Gods belofte aan Zijn volk!”

  Een dergelijke god zou ik de deur wijzen!

  Wat de staat Israel bereikt heeft is dat voor elke gedode Hezbollah strijder er vele klaar staan om zijn plaats in te nemen.

  Reactie door hanri — zondag 30 juli 2006 @ 19.03 uur

 35. Meneer van Peek,
  Even een vraagje, – beschouwt u zichzelf en de joden als superieur t.a.v. de rest van de mensheid?

  Jammer dan, om vrede op Aarde te kunnen bereiken, is acceptatie nodig, acceptatie dat we allemaal gelijk zijn aan elkaar.
  Niemand heeft meer rechten dan U of ik, ook niet minder verplichtingen.

  Adem diep, hou die adem even vast – adem dan rustig uit en ontspan.
  En besef: voor het goddelijk zijn, zijn alle mensen mensen gelijk aan elkaar,
  zowel joden als palestijnen.

  Wat gij de minste der mijnen hebt aangedaan, hebt ge mij aangedaan.

  Of, wat gij niet wilt dat u geschied doe dat ook een ander niet. (ook al is die ander een moslim).

  Groet, in vrede,
  Amita

  Reactie door Amita — zondag 30 juli 2006 @ 19.04 uur

 36. Na de bombardement van de elektriciteitcentrale ten zuiden van Beiroet zijn tenminste 15 000 liter olie in de Middelandse Zee terechtgekomen en meer dan 80km van de kust van Libanon is daardoor zeer vervuild geraakt.

  Wat nou, moet ook de hele aarde nu vergaan?

  Reactie door walking bull — zondag 30 juli 2006 @ 19.05 uur

 37. Het langlopende conflict tussen m.n Israël en de Palestijnen is het overtuigende bewijs dat vergelding van geweld met geweld niets oplost. Oorlogen zijn er gevoerd, delen land bezet, gebrutaliseerd, aanslagen gepleegd met ook onschuldige slachtoffers enz. Niets, maar dan ook helemaal niets is er bereikt. En toch wordt telkens weer naar dit primitiefste aller middelen gegrepen. Israël zal haar tegenstanders er niet met geweld onder krijgen, zomin als die laatsten Israël eronder zullen krijgen. Partij kiezen zal de oplossing van het probleem niet dichterbij brengen, integendeel.
  Ook het met de Koran of Bijbel in de hand “aantonen” van het eigen gelijk levert absoluut niets op. Met geweld is elke strijd een verloren strijd. Blijft over de REDE, en die is inmiddels ver, heel ver, te zoeken.

  Reactie door william — zondag 30 juli 2006 @ 19.11 uur

 38. P. Beek verwijt de SP éénzijdigheid bij het belichtten van de situatie in het Midden-Oosten. Een vreemde conclusie die zich op bijbelse aanspraken (sprookjesboek) om daarmee denkt een objectief ons denkt te verlichtten vanuit stoffige oud-testamentische dogma’s.

  Blijf mij zelf verbazen over de afgestompte geesten van menog gristen-fundamentalist. naast dat het voor Christenen verboden is in Israël het evangelie te verkondigen, openbare kruisbespuginen en verbrandingen van nieuwe testamenten worden zij aan de lopende band in elkaar getrapt door ultra-religieuze Joden. Ook de minachting voor hun Christelijke verlosser door ultrareiligieuze Joden kan de Christenen voor Israël niet tot wat meer verstandige idëeen. In de Talmoed wordt de Christelijke verlosser als een boze tovenaar beschreven, die voor straf in kokende uitwerpselen eeuwig voor straf zit. En durven zij nog te beweren dat het hier ontbreekt aan evenwichtige berichtgeving.

  Iets is natuurlijk gauw onevenwichtig als het de “uitverkoren” tegenspreekt in hun arogante pretentie’s in de perceptie van deze gristenen voor Israël.

  Ik vraag me alleen af, waarom de God die er alleen is voor de Christenen en Joden (in de ogen van deze geschifte Christenen) het “uitverkoren volkje” al eerder meerdere malen in de steek liet, toen in de geschiedenis uiteindelijk de woede zich massaal keerde tegen de “uitverkorenen”? En waarom zijn zij nou zo overtuigd dat God hun niet weer in de steek laat? En als de God die Christenen beschrijven de misdaden van de Joden al vanaf de oudheid (ethnische zuivering van Kanaan) tegen de mensheid rechtvaardigen, hoe valt dit te rijmen met de God die zij als rechtvaardig en vredelievend beschreven? Hoe kunnen zij Jezus als een vredesduif beschreven, terwijl in de bijbel duidelijk staat geschreven dat hij niet op Aarde is gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard? Hoe kunnen zij Jezus beschrijven als de Heer voor iedereen, als in de bijbel staat dat hij voor de verloren kinderen van Israël is gekomen? Toen een Kanaanitische vrouw (althans volgens de mythe van de bijbel) om hulp vroeg bij de Heere, weigerde hij deze te helpen en zei:”Men moet niet de parlen voor de zwijnen gooien” en het brood aan de honden geven.

  Reactie door Cicero — zondag 30 juli 2006 @ 19.13 uur

 39. @(25) P.Beek
  In sommige opzichten is kritiek op Israël inderdaad eenzijdig te noemen. Israël heeft zich echter te houden aan het internationaal recht en overtreedt momenteel de regels van het internationaal recht.
  De bijbel maakt geen deel uit van de grondslag van het internationaal recht en kan in het licht van het huidige recht niet gebruikt worden ter oplossing van het conflict.
  Het gebruik van religieuze argumenten is altijd een heikele kwestie omdat er verschillende interpretaties mogelijk zijn van religieuze teksten. In het recht speelt dit probleem veel minder, door jurisprudentie, precedentwerking en uitleg van wetteksten bij wetsontwerpen.

  @(28) Wim
  Ik meen altijd gelezen te hebben dat het Joods verzet juist in samenwerking was met de Britse kolonisator tegen de Turken en later de Arabieren.

  In een ander opzicht is nieuws over het Midden-Oosten conflict eenzijdig te noemen omdat alleen dit conflict benoemd wordt. Heel af en toe krijgt Tibet wat aandacht maar daar blijft het ook bij.
  In de Westelijke Sahara is al 30 jaar een conflict gaande waar geen haan naar kraait. Toch zie ik sterke overeenkomsten met het Israël-Palestina conflict.
  Marokko bezet al 30 jaar dat land, heeft veel oorspronkelijke bewoners, de Sahrawi’s, van hun land verdreven en er is zelfs een ‘muur’, al sinds de jaren ’80

  http://www.cmo.nl/conflictenbank/index.php?Afrika:Westelijke_Sahara

  http://www.ethesis.net/marokko/marokko_deel_I_hfst_7_8.htm

  Reactie door Edward — zondag 30 juli 2006 @ 19.18 uur

 40. 25 P.Beek

  Rechtvaardiging uit de bijbel trekken terwijl deze multi intrepetabel is? Uw bijdrage is .i. uw eigen idee over rechtvaardiding voor het plegen van ongediscrimeerd geweld.

  Reactie door maria — zondag 30 juli 2006 @ 19.25 uur

 41. 2 25 Beek (Palestijnen) afgeleid van de Filistijnen en die geen enkel recht hebben op een eigen staat), het is vervulling van Gods belofte aan Zijn volk! Als de Plastijnem eem eigen staat willen,laat ze ter8iggaan naar waar ze vandaan kwamen, Jordanie en omstreken, zijn zijn de ware bezetters van het huidige gebied wat volgens de Bijbel toehoort aan de Joden!! Beek zie je nou écht niet de belachelijkheid van je stukje in? De Bijbel? Wat is dat? Een oud boek uit het jaar Nul Ja, hoor zei Jezus:`Zijn Bloed kome over ons en onze Kinderen.’
  Staat ook in dat onnozele boek.

  Reactie door Emiel — zondag 30 juli 2006 @ 19.31 uur

 42. 2t als P.Beek Lijk het u niet beter om gezamenlijk naar oorzaken en overeenkomsten te zoeken zonder religieuze geschriften te gebruiken en misbruiken als alibi voor een aggreseif en vernietigend handelen jegens de medemens?

  Reactie door maria — zondag 30 juli 2006 @ 19.34 uur

 43. Beste Edward,

  Zie bijv. http://www.likud.nl hoe er vanuit Israëlisch perspectief naar dit Joods verzet tegen de Britse kolonisator wordt gekeken.

  Reactie door wim — zondag 30 juli 2006 @ 19.47 uur

 44. Ik las net op het net dat er zeeeeer oude Joodse geschriften gevonden zijn in Nieuw Zeeland, ze zijn van ver voor de gekende geschriften. Misschien kunnen ze daar een staat gaan vestigen, complete onzin dus, wie zou Nieuw Zeeland willen opzadelen met een zoń snel ontvlambaar volk. Dat is volgens mij het probleem, diverse heethoofden die naast elkaar wonen, als Israel of palestina naast Zweden of Finland zou liggen zou er niks aan de hand zijn. Ik ben trouwens wel voor sancties, maar de enige sanctie die Bakellende kan voorstellen is dat Israel volgend jaar niet mee mag doen met het Eurovisie songfestival. Kortom zolang iedereen het gedrag van de mozzies en de Joden blijft tolereren gebeurd er niks.

  Reactie door Jack — zondag 30 juli 2006 @ 19.53 uur

 45. @ P.Beek.

  Laten wij kijken wat Genesis hoofdstuk 15 vers 13-21 zegt.

  Toe zeide Hij tot Abram: Weet voorzeker,” dat uw zaad vreemd zal zijn in een land, dat het hunne niet is, en zij zullen hen dienen, en zij zullen hen verdrukken vierhonderd jaar.
  14 Doch Ik zal het volk ook regten, hetwelk zij zullen dienen; en daarna zullen zij uittrekken met grote have.
  15 ” En gij zult tot uwe vaderen gaan met vrede; gij zult in goeden ouderdom begraven worden.
  16 “En het vierde geslacht zal herwaarts wederkeren: want de ongeregtigheid der Amorieten is tot nog toe niet volkomen.
  17. En het geschiedde, dat de zon onderging en het duister werd, en ziet, daar was een rookende oven en een vurige fakkel, die tusschen die stukken doorging.
  18 Ten zelfden dage maakte de Heere een verbond met Abram, zeggende: “Aan uw zaad heb Ik dit land gegeven, van de rivier van Egypte af, tot aan de groote rivier, de rivier Frath.
  19 Den Keniet, en den Keniziet, en den Kadmoniet,
  20 En den Hethiet, en den Fereziet, en de Rafaïeten,
  21 En den Amoriet, en den Kanaaniet, en den Girgaziet, en den Jebusiet.

  Je gaat mij toch niet vertellen dat zo’n 3000 jaar geleden dit opgeschreven is om de Palestijnen van nu naar Jordanië te pesten/ verjagen. Het probleem zit na 1945 tot en met nu en al praat onze MP over een Christelijke Joodse traditie, ook hij moet de Bijbel eens goed lezen.

  Reactie door Henk.H — zondag 30 juli 2006 @ 20.11 uur

 46. Die film van Y Marach heb ik bekeken.
  Als je bevooroordeeld bent zie je dus allemaal bevestiging, maar als je kijkt en er bij bedenkt dat 90% van de negatieve beoordelingen in de film beargumenteerd zijn op gebeurtenissen die na het aantreden van Bush hebben plaats gevonden geeft het al te denken.
  Wat heeft die president toch gedaan dat in zijn ambtstermijn de haat tegen America is geexplodeerd?
  En net als in een andere reactie nog maar een een keer.
  Israel heeft het beslist niet gemakkelijk, maar wat te denken over de geplande zelfvernietigingactie tijdens de kipuroorlog om met een atoombom zowel israel als geheel palestina te vernietigen.
  Hoe ligt dat op dit moment?
  Als israel in een verliezingspositie komt zijn ze dan weer van plan om die megezelfmoordactie toe te passen?
  Dat zou op de agenda van de VN telkens moeten terug keren totdat de wereld weet of men in Israel die mogelijkheid nog wil gebruiken.
  America heeft beslist veel goede dingen voor de wereld gedaan, maar als je goede dingen doet wil dat niet zeggen dat alles wat je doet ook goed is.
  b.v. Ook America is tijdens de vietnamoorlog bijna een atoomoorlog begonnen.
  President Nixon dreigde zelf met ontslag van zijn eigen mensen als ze niet bereid zouden zijn toe te stemmen om een atommbom op vietnam te gooien.
  (Een kat in het nauw maakt rare sprongen en dat geld ook en misschien wel juist voor mensen die grof geweld kunnen gebruiken.)
  Als je geen revolver hebt komt het niet in je op om te schieten als je geen atoomwapen hebt komt het niet in je op om het te gebruiken

  Reactie door H.v.Schijndel — zondag 30 juli 2006 @ 20.27 uur

 47. @ 35 Amita

  Het gebeurd niet vaak maar dit keer ben ik het volledig met je eens.

  Mij is altijd geleerd om in het buitenland nooit over geld en politiek te praten, laat staan om uberhaupt over een ander land te praten.
  Hebben wij van 66 jaar geleden nog niets geleerd ???
  Dus waar bemoeien wij ons mee, ‘t is toch niet onze oorlog en willen ze elkaar uitmoorden… ga gerust je gang, ik hou je niet tegen.
  Hier dus weer zo’n staaltje van bemoeizucht.

  Reactie door Pool — zondag 30 juli 2006 @ 20.35 uur

 48. Lucas 19:27 “Doch deze mijn vijanden, die niet hebben gewild, dat ik over hen koning zoude zijn, brengt ze hier, en slaat ze hier voor mij dood.”

  Aldus de zogenaamde vredesprins.

  Goed geschreven hoor Jan: ik ben voor vrede. Net als de rest van Nederland.

  Reactie door Jozias — zondag 30 juli 2006 @ 20.37 uur

 49. Terroristen???….nou geen grotere terroristen dan Amerika en Israël!!!!
  Wanneer veroordeeld en stoppen we die gekken nou eens eindelijk?????
  Arme arme mensen, kinderen en beesten….. een regelrechte nachtmerrie.
  Kan wel janken!!!

  Reactie door Diana — zondag 30 juli 2006 @ 20.38 uur

 50. Ik kan mij goed voorstellen dat God zich op de mens(heid) wil wreken. Wie is goed?
  Je zal maar als een olifant dagelijks door zijn ‘porseleinen kast’ lopen!

  Maar God heeft zijn zwaard omgebogen tot een vredeszwaard. Dit heeft Hij vorm gegeven in EEN MENS. En die MENS heeft het zwaard aan ons overgedragen: HET ZWAARD VAN DE LIEFDE! Een nieuwe Erfenis!
  Deze vermoordt de wraak en werkt overal en altijd! Neem op dit zwaard!! Het zal de ENIGE oplossing voor ieder conflict zijn. Ook in het Midden-Oosten: HEBT ELKAAR LIEF!

  Reactie door Gloria — zondag 30 juli 2006 @ 20.41 uur

 51. @25 P.Beek — zondag 30 juli 2006 @ 18.34,

  Lees uw bijbel? Ik weet niet of je het weet maar we leven hier in een land met godsdienst vrijheid, dit houd in dat je vrij bent om te geloven en het is de bedoeling dat we wel eventjes zo goed mogelijk met elkaar proberen samen te leven.

  @28 Wim — zondag 30 juli 2006 @ 18.43,

  Ik heb net even op de groen links website gekeken en kwam deze forum pagina tegen. Moet je wel voor registreren. Weet niet of je dit al ondekt had? Maar goed, je bent natuurlijk hier ook welkom voor discussie.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 30 juli 2006 @ 20.46 uur

 52. Beste Mouse,

  Wat verder je standpunt ook mag zijn met betrekking tot de huidige situatie in het Midden-Oosten, kom alsjeblieft >> aan met de Protocollen van de wijzen van Zion, als je jezelf niet volkomen belachelijk wilt maken of volstrekt gestoord wilt overkomen.

  Leer eerst fatsoenlijk je geschiedenis, gebruik wikipedia als startpunt wat mij betreft:

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Protocols_of_the_Elders_of_Zion
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Protocollen_van_de_wijzen_van_Sion

  Vergeet vervolgens niet om je te verdiepen in de onderwerpen “conspiracy theories” en “bronnen van het nazisme”. Succes.

  Daarna valt er prima van mening te wisselen over goed en kwaad in het huidige Israel en omstreken, maar dan hopelijk enigszins bewust van de historische wortels van de momenteel gehanteerde anti-Israelische propaganda. En enigszins bewust van het gevaar dat dergelijke kul met zich mee brengt.

  Reactie door markoholland — zondag 30 juli 2006 @ 20.49 uur

 53. Vrede in het midden-oosten, vergeet het maar, de hele wereld en mijzelf zou niet weten hoe.
  Zolang men blijft moorden in naam van Christus, Mohammed of nog te verwachten messias, met in het achterhoofd er financieel beter van te worden, is het een gebed zonder end.
  Toen Pa Bush sr. de strijd aanging tegen Irak/ Iran is hem heel wat keren verweten waarom dat karwei niet afgemaakt is.
  Toen US Irak binnen viel, werd Israël door US gewaarschuwd om zich er niet mee te bemoeien uit vrees dat Israël op land bezit zou gaan.
  Bush jr. zag de kans schoon om na 11/9 onder valse voorwendsels Irak binnen te vallen om zodoende zijn macht over de olie veilig te stellen. Ik begrijp dan ook niet dat Israël zich heeft laten gebruiken om als politie waakhond naar voren te treden om als stok achter de deur de US behulpzaam te zijn. Israël is een laf volkje om met gebruikmaking van de olie hebzucht van de US, hun gebied uit te breiden en dat mag best nog eens jaren duren zolang de US achter de olie aanzit is de toekomst van Israël zeker en heeft in geheel geen belang bij een vrede, enfin dat is al diverse keren in het verleden gebleken.

  Reactie door Henk.H — zondag 30 juli 2006 @ 20.56 uur

 54. @ 48 Jozias

  Over Lucas 19:27:
  Jezus geeft hier een voorbeeld. Altijd moest Hij in parabelen spreken om iets uit goed uit te leggen!

  Niet de klant is bij Hem koning, maar LIEFDE is bij Hem koning. Hij is Koning van de Liefde. Deze Koning spreekt niet over dollarwinst, maar over LIEFDESWINST!
  En hoe meer winst de mens hiermee weet te maken, hoe meer de mens zich hierin beloont zal voelen. Hij is duidelijk over de mensen die Liefde alleen voor zichzelf gebruiken. Dit is bedoeld met de man die angstvallig alles voor zichzelf hield! Hij had de aangeboden Liefde in een doek gestopt en er niets mee gedaan.

  Reactie door Gloria — zondag 30 juli 2006 @ 20.57 uur

 55. Jan ik ben het niet met je eens dat de mensen in Israel alleen maar vrede willen.
  Je hebt er vast en zeker een fijne vakantie gehad.
  De mensen in Israel steunen dit al jaren kiezen Sharon als leider, staan volledig achter dit geweld, willen ook nu nog dat het doorgaat en staan al jaren achter het geweld tegen de Palestijnen. Het leger is heilig, moeders voeden hun kinderen op met de angst en de haat tegen….
  Israel is een militair land geworden, dat militair denkt waarin de jeugd van jongs af aan gevoed wordt met dezelfde propaganda, dezelfde indoctrinatie, dezelfde manipulatie die wij zien, waarin de jeugd vanaf 18/20 jaar zelf militair is,militair denkt en militair handelt. Waar het leven van een militair belangrijker is dan het leven van een burger.
  Waar de wet van Bush al langer heerst al wie niet voor ons is is tegen ons.
  Dit is een oorlog mede gevoed door Amerika, de heer Bush die denkt net als al qaeda hier een slaatje uit te kunnen slaan in zijn war on terror evenals de Israelisch dit gebruiken om de europese bevolking voor zich te winnen.
  God verhoede me maar als de heer Bush de gedachten kon lezen die ik momenteel heb dan ben ik per direct als staatsgevaarlijk en terrorist gebrandmerkt.
  Je symphatie voor de Israelische bevolking is aandoenlijk, die voor mij gaat enkel nog uit naar de Israelische kinderen die per definitie onschuldig zijn, hierin meegesleept worden totdat ze zelfstandig kunnen denken.die van mij gaat enkel nog naar de vredesbeweging, mensen van een ander joods geluid die wonend in Israel moediger zijn dan heel de politieke europese top bij elkaar.
  Voor de rest past enkel stilte.

  Reactie door Henny — zondag 30 juli 2006 @ 21.01 uur

 56. Zolang god en allah daar rondzweven komt er nooit vrede in het Midden Oosten. No way.

  Reactie door Ernst — zondag 30 juli 2006 @ 21.05 uur

 57. David Ben-Gurion (Płońsk (Polen), 16 oktober 1886 – Tel Hashomer (Israël), 1 december 1973) was de eerste premier van Israël.

  Het is zo’n beetje begonnen in 1948 toen de Joden (nu Israeliers) land inpikte van de Palesteinen onder leiding van David Ben Goerion…
  Hij werd in 1886 geboren als David Grün te Płońsk in Polen en verhuisde – als gedreven zionist – naar Palestina in 1906. Daar werkte hij eerst als journalist en nam zijn Hebreeuwse naam (hebr. דוד בן גוריון;) (“zoon van een jonge leeuw”) aan toen hij de politiek in ging.

  Vanaf die periode is er stront aan de knikker in dat hele gebied.

  Dus niet teveel mee bemoeien, het is onze zaak niet en laat het onze zaak ook niet worden.
  Voor de rest zal het mij een rotzorg zijn wat daar gebeurd.

  Reactie door Pool — zondag 30 juli 2006 @ 21.19 uur

 58. @56
  Daar zweeft helemaal niemand en als er al iemand gezweefd heeft dan is hij allang van schaamte weg gevlogen.
  Om zo snel mogelijk deze puinhoop van de mensen niet van boven te hoeven aanschouwen.

  Reactie door Jofel — zondag 30 juli 2006 @ 21.28 uur

 59. ik heb de oplossing,,
  isreal,en de usa,,,de zee indrijven,,zo en de rust is in iedergeval voor 80% opgelost..
  de rest kun je nog mee praten zonder dat ze je gelijk gebombadeert wordt

  Reactie door ad — zondag 30 juli 2006 @ 21.29 uur

 60. @39 Edward.

  Alhoewel de joodse inwoners ook bommen hebben geggoid naar de Engelsen vanaf 1930 was de gerichte actie toch om door middel van geweld de Palestijnen te verdrijven uit Palestina.
  Dat is gelukt met medewerking van diezelfde Engelsen.
  Oorzaak van het conflict in het gebied ligt in de afspraken die gemaakt zijn tussen Engeland en Frankrijk in 1916, over de verdeling van het Arabische gebied wat toen nog onder het Ottomaanse rijk viel.
  De Joodse lobbyist en zionist Herzl heeft met een achterkamer verklaring op zak (Balfour)de staat Israel gelegitimeerd.
  (Engeland en Frankrijk konden toen niet eens beslissen over dat gebied want het viel nog onder het Ottomaanse rijk).
  Natuurlijk zijn er over de hele wereld brandhaarden, en gebeuren er verschrikkelijke dingen.
  Het staat je vrij om daar een blog over te openen en iedereen in die discussie te betrekken.
  Maar nu gaat het over dit conflict, en dat is ook het item van Jan nu.
  Dus of je jezelf aan het topic wilt houden en niet steeds proberen de discussie daarvan af te halen.
  Wat vind je nu van deze aanval van Israel ?
  Doe je dit ook weer af met ach er gebeuren nu eenmaal verschrikkelijke dingen in oorlogen ?

  Reactie door Toergenjev — zondag 30 juli 2006 @ 21.31 uur

 61. Toergenjev,
  De staat Israël is gelegitimeerd door de VN.
  Je stukje is een schoolvoorbeeld van
  historische onkunde.
  Peter Klint

  Reactie door peter klint — zondag 30 juli 2006 @ 21.38 uur

 62. Voor de rest Jan m.b.t. de oplossing te beginnen bij de resolutie van 1967 ben ik het helemaal eens.

  Mbt gedachtengoed wil ik nog dit zeggen.
  Ik dacht nog niet zolang geleden dat hét item in nederland was de vrijheid van meningsuiting. Ik was het met de strekking die eraan gegeven werd niet eens.
  Maar nu moeten wij het goedvinden dat iemand om zijn gedachtengoed vermoord wordt of als terrorist bestempeld ook al heeft hij bijvoorbeeld nog niets gedaan.
  Het is het een of het ander.
  Je kunt geen oorlog voeren tegen een ideologie, welke het ook is.Je kunt wel oordelen over handelen m.b.t. mensenrechten en dan doet de ideologie die erachter zit m.i. helemaal niets ter zake.

  Ik ben moeder en heb twee kinderen. Het ene kind slaat het andere. Het andere kind pakt een bijl en wil de ander de hersens inslaan. Wat denk je dat ik als moeder doe?
  Zeg ik ja doe maar want je hebt het recht je te verdedigen.
  Zeg ik ho eens even dat kan niet. Ja maar hij is begonnen. Dat kan wel zo zijn maar je gaat niet met….
  Het enige dat je kunt doen is praten en uitleggen en zoeken naar een oplossing zodat ze weer samen gaan spelen.
  Simplistisch misschien wel maar soms heel verhelderend.
  De opmerking m.b.t. Ira duidelijk, m.b.t. Egypte is het ook met praten en onderhandelen goedgekomen. Dus ja praten met je vijand en indien je je laat voorstaan op het feit dat resoluties moeten worden uitgevoerd dan ook ieder die is blijven liggen. We moeten af van de eenzijdigheid.

  Reactie door Henny — zondag 30 juli 2006 @ 21.57 uur

 63. Hoi Jan,
  Ben eigenlijk meer voor de 1 staat oplossing. Hoe onrealistisch ook.
  Wapens weg en gelijkheid moet het streven zijn. Wellicht kan de V.n. een rol spelen. Zie het echter donker in nu.
  Wat ik gek vind is dat het CDA zo stil is. Libanon is ook een christelijk land met 43% christelijke inwoners. Zij worden toch ook gebombadeerd en niet alleen die énge’ moslims?

  Reactie door stan — zondag 30 juli 2006 @ 22.04 uur

 64. Ter verduidelijking van mijn eigen schrijven, de Balfour declaration was een voortvloeisel van de Lobby van Herzl, die ten tijde van die declaratie allang overleden was.

  Reactie door Toergenjev — zondag 30 juli 2006 @ 22.11 uur

 65. @ hutspot

  En daarna de Hezbollah, hamas, fatah en al die andere splintergroeperingen in het MO.

  Waar de 2 vechten hebben er 2 schuld en die arme sloebers in het midden vangen de klappen op.

  Syrie, Iran, (jordanie in mindere mate) zijn net zo schuldig als Israel en de VS.

  Reactie door stephan — zondag 30 juli 2006 @ 22.15 uur

 66. ik wordt hier zo moe van,,dat welles nietes,
  neem nou dat gondela rijs geval,,hier israel,gods kinderen,ha,jullie spoetbestelling bommen en vernietigings troep,,goed je best doen hoor wij houden de rest van de wereld wel tegen,veto dit,veto dat,,
  en ooooja arme mensjes in libanon,hulp is onderweg,hoor,fluisterend tegen een andere usér,,over 6 weken,ssssschrijf maar op,
  ssssssie je wel wij usaérs hebben het beste voor,,met onze tegenstanders.

  Reactie door ad — zondag 30 juli 2006 @ 22.16 uur

 67. Jan,

  Het gebeurt niet vaak, maar ik ben het grotendeels eens met wat je schrijft. Jammer dat de rest van je club zoals gewoonlijk weer alleen het hoofd van Bush, de SP-obsessie van de eeuw, voor zich ziet.

  Je slaat wel een paar relevante feiten over:

  1) Israël wil helemaal geen burgers doden; dat werkt alleen maar tegen ze. Bovendien gooien ze strooifolders uit die de bevolking van tevoren waarschuwen voor bombardementen.
  2) Ook in andere oorlogen in het Midden-Oosten hebben we gezien dat regelmatig burgers als schild worden gebruikt. Ik zou me prima kunnen voorstellen dat Hezbollah vanuit de badkamer van dat gebouw in Qana raketten heeft afgevuurd; kunnen ze bij terugschieten door Israël weer met hun dode kinderen voor de camera.
  3) Hezbollah vuurt al jaren honderden raketten lukraak op Israël af in de hoop zoveel mogelijk te raken; burgers, kinderen, scholen, ziekenhuizen.
  4) Israël heeft zich lang geleden uit Libanon teruggetrokken en kortgeleden uit de Gaza-strook. Is het geweld tegen Israël daardoor minder geworden. Neen.
  5) Het volk van Libanon (lees: de regering) accepteert en omarmt deels de Hezbollah: terroristen. Waarom? Religie.

  Groeten,

  Reactie door Belfiore — zondag 30 juli 2006 @ 22.29 uur

 68. Waarom de VN een lachertje is wat betreft Israël:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_UN_resolutions_concerning_Israel_and_Palestine

  Reactie door Jozias — zondag 30 juli 2006 @ 22.31 uur

 69. Pool,

  Joden zijn altijd, Israëliers geweest,
  duizenden jaren lang.
  Ook Joden zijn Palestijnen, alle inwoners van dat stukje land werden zo genoemd door de Romeinen.
  Waarom verdiep je je niet eens in de geschiedenis?
  Peter Klint

  Reactie door peter klint — zondag 30 juli 2006 @ 22.43 uur

 70. @66 Belfiore.

  1.Israel denkt dat het vermoorden van zoveel mogelijk bugers ertoe zal leiden dat Libanon Hezbollah als tegenztander ziet.

  2.Goh was dit niet het argument wat Churchill gebruikte toen hij Neurenberg liet platgooien ?
  En wat Goring gebruikte om zijn aanvallen op Londen goed te praten ?

  3.Het aantal mensen wat vermoord is in Libanon door Israel is vele malen meer dan in Israel door Hezbollah, verder heeft Hezbollah kromme kalasjnikovs en 1940 Katuscha’s terwijl Israel het beste leger van de wereld heeft, wat volledig door Amerika betaald is.
  Omgekeerde David en Goliath.
  Het is bewonderingswaardig dat mensen iets durven te ondernemen met zulke beperkte middelen tegen zo een machtige vijand

  4.Maar heeft doorlopend raids en beschietingen in Zuid Libanon uitgevoerd.

  5.De Terroristen zitten in Tel Aviv, en Hezbollah bestaat uit een coalitie van christenen en moslims.
  De reden dat de staat israel alle resoluties aan ziijn laars lapt en internationaal recht verkracht heef inderdaad als oorzaak religie

  Reactie door Toergenjev — zondag 30 juli 2006 @ 22.44 uur

 71. @(60) Toergenjev

  Ik vind deze aanval van Israël vreselijk en keur deze zonder meer af. Dit is een conflict waar de VN tussenbeide moet komen

  Reactie door Edward — zondag 30 juli 2006 @ 22.45 uur

 72. @69 Edward… klasse

  Mooi dan zijn we het eens

  Reactie door Toergenjev — zondag 30 juli 2006 @ 22.48 uur

 73. @ 57 Pool

  Op zich is het beter dat buren hun onderlinge geschillen zelf uitwerken. Hoe meer mensen erbij, hoe erger. Maar soms als het te erg uit de hand loopt komt de politie erbij om de rust te herstellen. Tot zover kan ik nog begrijpen dat een burenruzie beslecht kan worden.

  Wat echt onbegrijpelijk is, is dat Bush en zijn handlangers het vuurtje opstoken en doelbewust Israel dienen in het vermoorden van de moslims in Libanon. Hij geeft zelfs versterking met oorlogtuig! Dat is gewoon crimineel. Dit is nou de schijnverlosser waarover zijn eigen Bijbel een dringende waarschuwing heeft: de duivel dient zich aan als god. Niet als duivel!! Maar ALS god. Dus namaak! Dus pulp!
  Toch zal deze vele mensen meevoeren in die verschrikkelijke modderpoel. En zie wat er gebeurt in de wereld met als leider Bush! Hoeveel mensen die hem niet zinden heeft hij al niet de wereld af geholpen!!
  Niet voor, dus tegen!

  Wat ik van jou niet begrijp is dat je nu nog zegt: bemoei je er niet mee.
  Want geef toe: het is niet alleen maar een plaatselijk brandje meer! Het doordringt de hele wereld dus Nederland ook! Ons land loop als een slaaf achter deze wereldleider aan! En we worden hierdoor gedwongen ons er wel mee te bemoeien. Stem je TEGEN dit kabinet, dan stem je TEGEN Bush! Toch altijd bij jezelf beginnen on de wereld te veranderen.
  Ben je tegen Bush, dan ben je tegen dit kabinet! Het is geen ver van m’n bedshow, want die ‘show goes on’ tot aan mijn slaapvertrek toe! Want ik ben het die mijzelf hiermee niet in slaap sus. Dus het doordringt je gedachten, je leefstijl, je portemonnee, je schuldig voelen aan deze wereld en je schamen voor een leider in dit land die samen met zijn collega’s NIETS DOET! Dan alleen ons volk beroven van allerlei goed en verkoopt aan de markt! Naar Amerikaans model en dat model bedreigt de hele wereld.

  Ik weet dat je heel betrokken bent, maar om nou te zeggen laat ze toch gaan… daar is het nu toch echt te laat voor!
  Pool, we laten ze niet gaan, we GAAN ERVOOR!

  Reactie door Gloria — zondag 30 juli 2006 @ 22.52 uur

 74. @(70) Toergenjev
  Even nog nader verklaren.
  In eerdere topics heb ik me soms op een nogal ongenuanceerde manier pro-Israël uitgelaten. Dat werd bij mij versterkt omdat je hier ook vaak ongenuanceerde anti-Israël uitspraken ziet zoals die van(59)Ad.

  Ik blijf erbij dat ik Israël niet als vijand zie maar nu slaat dit land door met het gebruik van excessief geweld. Het internationaal recht wordt nu met voeten getreden.

  “The man who never alters his opinion is like standing water, and breeds reptiles of the mind.” – William Blake,
  The marriage of heaven and hell

  Reactie door Edward — zondag 30 juli 2006 @ 23.06 uur

 75. @69 en 70

  Israel had toch gewaarschuwd dat de mensen moesten vertrekken uit Qana…
  dus is hun standpunt wie niet horen wil moet maar voelen.

  Reactie door Pool — zondag 30 juli 2006 @ 23.07 uur

 76. Verschrikkelijk hoor, sommige meningen die hier weer worden verkondigd……
  Ik ga hier in elk geval geen van de betrokken partijen zitten goed te praten.
  Ja de joden hebben geleden in WO II en hebben recht op een eigen plek; en ja ik zou mijn gebied ook verdedigen wanneer er opeens een heel volk komt en mijn land claimt en nee ik sta zeker niet achter welke terroristische daad whatsoever.

  Maar het grote probleem waardoor men niet komt tot vreedzame verhoudingen is dat iedereen voortdurend afgeleid wordt van waar het nu daadwerkelijk om gaat.

  Ook in deze weblog zijn er mensen die de Islam als geloof afwijzen en denken dat het hier om een geloofsoorlog gaat. Terwijl dat geloof in principe slechts een ondergeschikte rol speelt.
  Het is precies hetzelfde hier in ons eigen land waar alle moslims opeens verketterd worden en afgeschilderd als onmensen. Terwijl dit echt niet terecht is.

  Tuurlijk is het zo dat er rotte appels tussen zitten tussen onze moslim-medelanders en moslim-mede-wereldburgers.
  Maar zitten die er tussen de Israëli’s en de Nederlanders dan ook niet tussen??

  Het is gemakkelijk om oogkleppen op te zetten en alles en iedereen over een kam te scheren. Té gemakkeleijk als je het mij vraagt.

  Wanneer ik de Koran bekijk dan zie ik bijvoorbeeld dat die met exact dezelfde geschiedenis begint zoals die ook in het oude testament van onze bijbel staat.
  Hun prfeten en de onze zijn klaarblijkelijk dezelfde totdat bij ons Jezus als zoon van God wordt bestempeld en hij bij onze moslim-broeders slechts de zoveelste profeet is.

  Hiermee wil ik enkel aangeven dat er misschien wel veel meer is dat ons allen bindt dan dat ons van elkaar vervreemdt.

  Waarom zijn de mensen (u, ik en de rest van de wereld) toch zo verrekte kortzichtig om steeds maar weer over de verschillen tussen mensen en culturen te praten, deze onnodig uit te vergroten en daar een probleem van te maken.
  De standpunten van alle partijen zijn te begrijpen. Het is net door welke bril je kijkt en hoe deze gekleurd is.
  Let wel, ik keur geenszins goed wat er allemaal gebeurt.
  Want de excessen in deze crisis in het midden-oosten kosten te veel onschuldige mensenlevens.

  Men zou om te komen tot een leefbare wereld veel meer moeten kijken naar de overeenkomsten en de andere zaken die ons binden; die we gemeenschappelijk hebben.

  Wat dat betreft hebben veel Israëli’s tegenwoordig dus erg weinig geleerd van wat ze zelf hebben ondergaan tijdens de laatste wereldoorlog.

  Vrede is een proces dat alleen maar kan worden ingeleid door te zoeken naar gemeenschappelijkheden. Het wordt tijd dat daar eens in geïnvesteerd wordt.
  Wellicht is de menselijke evolutie nog niet zo ver gevorderd als wij graag van onszelf denken.

  Reactie door M. Bekkers — zondag 30 juli 2006 @ 23.12 uur

 77. @ 72 Edward
  @ 68 Toergenjev

  @72
  Edward, iedereen heeft een eigen manier om te protesteren tegen onrecht. Ad doet dit op zijn manier!

  @68
  Toergenjev, het is heel verhelderend hoe je alles uitlegt. En niets is belangrijker dan dat! Achtergronden zijn nodig om de huidige situatie goed te begrijpen.
  Ik noem dit weer: klasse!

  Reactie door Gloria — zondag 30 juli 2006 @ 23.14 uur

 78. Had Hamas die soldaten niet ontvoerd dan was er nu niks aan de hand geweest.

  Reactie door tja — zondag 30 juli 2006 @ 23.19 uur

 79. Israël is het enige land waarvan wij het accepteren dat zij, net als Duitsland in de 2e wereldoorlog, bezette gebieden heeft. Wij doen dus nu niets.
  We vinden het te bewonderen dat Israël zich uit sommige bezette gebieden heeft terugetrokken. In 45 waren wij blij met de totale bevrijding, dat vieren we jaarlijks.
  In Nederland zijn asielzoekers niet echt welkom. In het Midden Oosten vinden we het echter de normaalste zaak dat aan Israël een gebied, ten koste van anderen, is toegewezen. Dat daar, net als in de periodce 40/45 bij ons, verzet tegengekomen(onze helden) bevreemd ons. Ons verzet hier vinden we normaal, in het Midden Oosten denken we daar anders over. Het argument tegen Hezbollah is de Islam, religie, maar…….. waarom zit Israël daar, inderdaad, religie.
  Wij zijn niet zuiver en handelen uit schuldgevoel. Nederlanders verdiende niet alleen veel aan de slavenhandel maar ook aan het verkopen van Joden aan de Duitsers in de periode 40-45. Waren het niet hoofdzakelijk de Nederlandse ambtenaren en handelsreizigers die uiteindelijk verantwoordelijk waren voor de deportaties?
  Israël kent onze schuldgevoelens en maakt daar dankbaar gebruik van, nog steeds gesteund door VS en Engeland.
  Als wordt besloten dat uw tuin (of balkon, ik heb zelf geen tuin) voor een deel aan anderen wordt gegeven, zou u dit accepteren?
  Merkwaardig genoeg doet Hezbollah dit niet.

  Reactie door Jan Naezer — zondag 30 juli 2006 @ 23.34 uur

 80. Mooi betoog Jan, maar was het maar zo simpel. Vandaag zetten we misschien een stap in de goede richting, maar er hoeft maar iets te gebeuren en we doen weer twee stappen terug.

  Reactie door Bert Klein — zondag 30 juli 2006 @ 23.34 uur

 81. Wat niet ‘klasse’ is, is die ballast van de geschiedenis. De geschiedenis draagt een lang spoor van gruwelijkheden ons leven binnen. En zo komen mensen hun gram halen en zitten we met oorzaak en gevolg. Een litanie waar geen einde aan komt als we de zaak niet anders aan gaan pakken.
  Ik kies toch voor LIEFDE en zou iedereen daar willen troosten aan weerskanten. De Iraelieten en de Libanezen zijn ontspoord in gram halen. Ze komen er niet meer uit. En weer zullen hun kinderen etc.etc.

  Al leer je het hele geschiedenisboek uit je hoofd: het rechtvaardigt niet een oorlog aan de ene kant of de andere kant. Toch, op grond van diezelfde geschiedenis lijkt het een of ander gerechtvaardigd.
  We komen er niet uit! We komen er alleen uit als we vriend en vijand de hand schudden en een ontwapende glimlach schenken! We hoeven ons niets aan te trekken van primitieve wereldleiders, die ons willen opjutten voor eigen doel,nl: de wereld op vulgaire wijze naar hun hand zetten. Integendeel! We moeten ze hun positie ontnemen en dat kunnen we met ons allen. Die eensgezindheid zal vruchten afwerpen. Als we Nederland ontkrachten van dit rechtse asociale regiem,is er een rechts asociaal regiem minder op de wereldweegschaal. En al lijkt het maar een gram… iedere gram naar wereldvrede telt!

  Reactie door Gloria — zondag 30 juli 2006 @ 23.38 uur

 82. Jan Naezer, dat is mede gezien de vele resoluties niet correct, als dat ergens op gaat is dat bijvoorbeeld tibet

  Reactie door edwin — zondag 30 juli 2006 @ 23.38 uur

 83. @72 Tsja, ik kan het niet bewijzen natuurlijk, want die soldaten zíjn ontvoerd. Maar dan had Israël (geprovoceerd of niet) wel een ander incident gebruikt, dat tot hetzelfde resultaat had geleid: de infrastructuur van Libanon totaal vernietigen. Dát is het doel van deze actie en was allang voorbereid. Ik geloof zelfs ook nog dat Israël zo min mogelijk burgerslachtoffers wil maken. Maar ze wéten dat ze veel burgerslachtoffers (zullen) maken en beschouwen dat als ‘collateral damage’.

  Zo was het uitschakelen/platbombarderen van de VN-posten in 96 en vorige week óók bewust en dient om zoveel mogelijk onafhankelijke pottenkijkers buiten te houden. Dat het in 96 bewust was heeft generaal Kappen genoegzaam bewezen. Dat de Israëli logen is zelfs op video vastgelegd. Over enige tijd zal bewezen worden dat ook dit laatste bombardement geen vergissing was.

  Dat de VN in moet grijpen lijkt me dan ook duidelijk. Maar ja, die organisatie werkt ook niet ‘helemaal naar behoren’.

  Reactie door Marc B — zondag 30 juli 2006 @ 23.46 uur

 84. 72
  Had Israel niet zo buitensporig ( zacht uitgedrukt)gereageerd dan was er nu niets aan de hand geweest hadden ze kunnen onderhandelen en soldaten en libanezen die zonder vorm van proces al 20 jaar vastzitten en waar met diplomatie Libanon en Israel geen resultaat werd bereikt omdat Israel consequent weigerde erover te praten, kunnen uitwisselen. Tja…..

  71. De VN op zich prima echter de VN is gekneveld door de VS die ook nu weer een seasefire blokkeert.
  Er komt nu een halfbakken compromis uit om 48 uur geen luchtaanvallen uit te voeren (wel grondtroepen) en het recht te schieten op doelen waarvan zij denken dat die raketten afvuren danwel vijandelijk zijn, om mensen te evacueren.
  De VS die deze oorlog m.i. op een schandelijke manier gebruiken voor hun eigen agenda, overigens wel met de back-up heb ik begrepen van een meerderheid van de Amerikaanse bevolking Christenen en Joden.
  Voor de rest doe ik er nu maar het zwijgen toe heb wat Jan betreft niet veel meer toe te voegen
  Edward je hebt gelijk het is een bewijs dat je serieus blijft nadenken over zaken.
  Starheid heeft nog nooit iets goeds voortgebracht.

  Reactie door Henny — zondag 30 juli 2006 @ 23.48 uur

 85. @ 75 Pool

  En dat is nou juist zo vreselijk!
  Vanmiddag zag ik op CNN een journalist die een Israelische vrouw interviewde. Hij vroeg haar of ze niet bang was voor een tegenaanval. Ze beaamde dit. Vervolgens vroeg hij waarom ze dan toch bleef. Haar antwoord was: ” Waar moet ik heen? Ik kan nergens naartoe!”

  De Israelieten zeggen dat ze de mensen in Qana gewaarschuwd hebben. Waar moesten ze heen? Ze konden nergens anders naartoe. Het was een vluchtpost nota bene!!

  Reactie door Gloria — zondag 30 juli 2006 @ 23.51 uur

 86. Henny, het gaat om 3 gevangen die in israel en dus niet in libanon opgepakt zijn, de andere libaneze gevangenen zijn al jaren geleden geruild voor een israelische zakenman en 3 dode soldaten

  Reactie door edwin — zondag 30 juli 2006 @ 23.58 uur

 87. @61, Klint na de oorlog in 1948 had de VN niets anders dan het legitimeren van de staat Israel, om ook toen een genocide onder Palestijnen te voorkomen.
  Grappig is wel dat de reolutie toendertijd feitelijk is verworpen door een meerderheid van Jawel de Israeliers (omdat ze de grenzen niet accepteerden) en de Palestijnen.
  (goh ik zou al de resolutie nummers een s moeten opzoeken dat discussieert gemakkelijker)
  Het motief en de morele legitimering van de staat israel heeft als oorzaak de lobby Herzl en de zionistische raad, en het mes in de rug van de Arabieren, de befaamde Balfour declaration.
  Let wel, het is een feit dat de staat

  Israel er is, en alle Arabische landen zullen dat moeten erkennen.
  Door de jaren van arbeid en lijden heeft deze staat haar bestaansrecht verworven.
  Het is een moedig en achtenswaardig volk , de Israeliers, maar ze zijn vergeten dat andere volkeren ook bestaansrecht hebben.
  En begaan op dit moment misdaden tegen de menselijkheid.

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 0.03 uur

 88. @79. Naezer.
  Staar je niet blind op de terugtrekking uit Gaza.
  Dat is (heel cynisch) een demografische oplossing geweest.
  Als Israel dat niet gedaan had dan was het Palestijnse deel van de bevolking groter geweest dan het niet Palestijnse, en hoe kun je verkopen dat meer als 50 % van je bevolking geen stemrecht heeft ……

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 0.15 uur

 89. Hallo Jan,

  Bedankt voor je verhelderende uitleg. Ik ben het met je eens. Wederzijdze erkenning en terugtrekking van Israël naar de grenzen van voor 1967. Heel wat anders dan dat je partijgenoot Harry van Bommel predikt. Namelijk eenzijdige straffen voor Israël.
  Ga zo door Jan, ik voel me nu weer een echte SP’er!

  Met vriendelijke groet,

  Reactie door Niek van Aurich — maandag 31 juli 2006 @ 0.20 uur

 90. Het ijzer smeden als het heet is: Laten we mensen uit Libanon en Gaza en Israel uitnodigen voor een (openbaar )gesprek. De mensen die bewegingen vertegenwoordigen die het zaakje door hebben en die liefde voor hun volk en de buren van hun volk vertegenwoordigen.Die toekomst gericht zijn en belang- hebbend in de eerste graad…! Jongeren waarvoor de toekomst van hun volk aan het hart gaat, leidinggevenden van levende bewegingen die niet gehoord worden ,maar wel reeds veel werk hebben gedaan…
  Die bewegingen zijn er en de tijd is rijp: Israelische- Palestijnse- Libanese ontwikkelde jongeren met historisch besef zijn voor het grijpen, die kunnen worden uitgenodigt in Amsterdam:velen met mij, bieden onze gastvrijheid aan voor dit doel:
  VOORSTEL:
  De SP leden en een groot aantal Nederlanders, bieden een veilig huis en bieden de vredesbewegingen in het midden oosten de gelegen- heid om elkaar te ontmoeten, elkaar te leren kennen, gezamelijk over hun toekomst te praten,in een veilige omgeving en wetende dat er altijd vrienden zijn.
  Wetende dat: the usual diplomacy even the usual hostile “answers” has had their times by now: FINITO
  Dit is een uitvoerbaar voorstel en het gaat nu over daden, zou ik denken.

  Reactie door E.A. de Gruyter — maandag 31 juli 2006 @ 0.31 uur

 91. 74 edward zoals jij reageert op bepaalde uitspraken van anderen doe ik dat ook,,maar laat maar ik had een hele uitleg neer gezet maar is weer verdwenen,,
  maar dat er daar een heel ander spelletje gespeeld wordt komen we binnen kort wel achter,,ik hoop dat mijn info??/gedachten er naast zitten..

  Reactie door ad — maandag 31 juli 2006 @ 0.40 uur

 92. @ 90 E.A. de Gruyter

  Prima plan. Ik heb altijd wel een kamertje over, al woon ik niet in A’dam. Nederland is meer!
  Maar laten we NU EERST zorgen dat de rest van de bevolking ook veilig is. Het vuren moet gestaakt worden! We moeten druk uitoefenen op misschien Regering.nl of iedere partij afzonderlijk! Deze regering denkt overal buiten te blijven, want: kom niet aan hun vakantie!
  We hebben gezien hoe ze met mensen omgaan tijdens de hitte! Terwijl zij ergens in hun koele bubbelbad liggen te zwieren.

  Nogmaals prima plan. Maar niet voordat het vuren voorgoed gestaakt is. Dit moeten we met ons allen EISEN.

  P.S. Kunnen we niet allemaal naar Bush.nl mailen? Of is dat ook alweer geheim? Creep!

  Reactie door Gloria — maandag 31 juli 2006 @ 0.57 uur

 93. @ 92

  Sorry, ik vergat even dat Bush niet in Nederland woont. Nou ja, dan met z’n allen naar zijn vriend Balkenende.nl. Creeps!!

  Reactie door Gloria — maandag 31 juli 2006 @ 0.59 uur

 94. @ Gloria

  Het is verschrikkelijk als onschuldige mensen het slachtoffer worden van een stelletje machtswellustelingen, maar dat neemt niet weg dat wij ons er verre van moet houden.
  Als we weer onze bemoeizucht niet kunnen beheersen, stuur dan maar 10.000 militairen erheen en kies maar voor wie ze moeten vechten, het enigste effect wat je teweeg brengt is dat de hele arabische wereld zich tegen ons keert met alle gevolgen van dien.
  Weet je hoeveel joden er in ons land zijn en ook hoeveel moslims ???
  Het is nu vrij rustig in Nederland, laten we het zo houden en laten ze daar in he midden oosten zelf maar een oplossing zoeken.

  Reactie door Pool — maandag 31 juli 2006 @ 1.37 uur

 95. @ 87 Toergenjev

  ik denk dat je niet helemaal goed ingelicht bent

  het verdelingsplan (resolutie 181) was in 1947, deze is geaccepteerd door de meerderheid van de joden maar verworpen door de palestijnen en de arabieren landen, gelijk daarna is de arabisch-israelische oorlog uitgebroken, resolutie 181 had niets met een mogelijke genocide te maken

  de grens van 1967 is niet een erkende grens maar een cease-fire line, daarom was resolutie 242 onduidelijk omdat er nog geen internationaal vastgestelde en erkende grens was, deze zou vastgesteld worden in een later vredesakkoord,
  er is wel een akkoord met libanon, egypte en jordanie gesloten maar verder zijn de grenzen van israel niet vastgesteld en ook niet internationaal erkend

  wie daarover meer wilt weten moet maar eens zoeken naar de: Armistice Agreements

  Reactie door edwin — maandag 31 juli 2006 @ 1.59 uur

 96. @allemaal
  ik had er even geen zin in vandaag,dit eeuwigdurende conflict diplomatiek oplossen, kan alleen als er eens een streep gezet word onder de geschiedenis naar mijn inziens,zo als het nu gaat blijft het dweilen met de kraan open,zolang er niemand als eerste de hand uit wil steken houd het nooit op denk ik,dat is alles wat ik erover kan en wil zeggen.

  welterusten allemaal!

  Reactie door iew — maandag 31 juli 2006 @ 2.05 uur

 97. Voordat je een probleem kunt oplossen dien je het te begrijpen. En dat is soms moeilijker dan het lijkt als je sommige meningen er op na leest..

  Punt ter overweging;
  Stel dat Bush en Blair Irak zijn binnen gevallen, NIET vanwege eventuele massa vernietigings wapens, noch om Sadam Hoessein af te zetten, maar om een podium van haat in het midden-oosten op te bouwen. Stel dat ze daar al vele tientallen jaren mee bezig zijn. Stel dat achter die aanslagen in Irak USA en UK special forces zitten. Stel dat die terroristen getraint en bevoorraad worden door de CIA. Zoals de Taliban.
  WAAROM?!?
  War by peroxy. De USA en UK bouwen dermate veel haat op in het midden-oosten dat dit uiteindelijk zal leiden tot een oorlog waarbij de vernietiging van Israel het gevolg zal zijn. En ondertussen doet het westen er alles aan om de illusie in stand te houden dat zij onvoorwaardelijk Israel in woord en daad steunt. DUS NIET.
  De achterban van Bush en Blair is een neoconservative christian (fascist)fundamentalisme en NIET een joodse lobby. (de zoveelste leugen)

  Die neoconservatieve christian fundamentalisten stoken een vuurtje in het midden-oosten en laten vervolgens de Israeli en Arabieren het uitvechten. War by peroxy!

  Ondertussen laat de massa zich (mis)leiden door rauwe emotie. Prik daar eindelijk eens door heen. Het zijn niet alleen de Israeli en de Arabieren die zich laten misleiden door deze neocons, maar juist wij, hier, die denken dat we het allemaal zo goed weten.
  Vooroordelen te over, maar wie snapt hier eigenlijk de ware essentie van het fascisme? Leer van de geschiedenis en herhaal niet steeds de leugens van een ander.
  Besef dat dit zelfde senario zich gaat herhalen in de toekomst in relatie tot het communisme. War by peroxy!

  Het Israeli en Palestijns conflict laat zich enkel oplossen door het wahabbi islamic fascisme bij de bron aan te pakken.
  En die bron is het neoconservative christian fascist fundamentalisme die haar oorsprong heeft binnen de muren van het Vaticaan.
  Vraag u eens af waarom het Vaticaan er al bijna 1000 jaar een militaire tak op na houd; de ridders van Malta.
  Kijk eens goed naar de Maltese crosses in relatie tot de nazi-uniform of op een vliegtuig in WWII.
  Bush senior en junior zijn beiden tijdens hun studietijd lid geweest van een studentenvereniging “Skull and Bones.”
  Skull and bones refereert naar het embleem op het uniform van de waffen-SS.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 31 juli 2006 @ 2.19 uur

 98. Zoek eens op Wikipedia onder ‘The Knights Hospitaller.’ Een 1000 jaar oude christelijke militaire orde die ook wel bekent staat als de Knights of Malta.
  Op Google is ook het een en ander te vinden.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 31 juli 2006 @ 2.30 uur

 99. Vanuit de status quo werken aan een duurzame oplossing…
  De status quo…
  Vandaag reageerde de wereld geschokt op de slachtoffers in Qana en ‘morgen’ walgt men weer bij de beelden van een opgeblazen schoolbus, discotheek of restaurant.
  En bij de nabestaanden wordt de toch al grote haat aangewakkerd door partijen, door landen die daar voordeel bij denken te hebben.
  Bij je drie stappen naar een mogelijke oplossing ga je eigenlijk voorbij aan het feit dat wat er nu aan de hand is verder gaat dan de strijd tussen Palestijnen en Joden (waar uiteraard ook nog oplossingen voor gevonden moeten worden).
  Een deel van de Arabische wereld, een deel van de (fundamentalistische) islam gaat de strijd aan met het verderfelijke westen/Amerika… en ge-/misbruikt Israël/Palestina als strijdveld.
  En alleen al om die reden is het uiterst belangrijk dat er op zeer korte termijn een grote, internationale troepenmacht komt om de partijen langdurig te scheiden.
  Zoals ik eerder schreef: Helaas is de macht van de VN (zeer) beperkt.

  Reactie door Nachthenk — maandag 31 juli 2006 @ 5.16 uur

 100. Wie heeft er toch baat bij die eeuwige oorlogen?
  Als we daar het antwoord op wisten dan konden we een oplossing bedenken.
  Gelukkig hebben slimmere mensen daar al eens over nagedacht.
  http://lexrex.com/enlightened/articles/warisaracket.htm
  Er wordt ook in deze oorlog weer flink verdiend aan de wapenhandel, ook door Nederland waarschijnlijk. Daar moesten we dus maar eens wat aan veranderen want anders blijft het dweilen met de kraan open.
  Lees dat artikel alsjeblieft.

  Reactie door LinkeLoetje — maandag 31 juli 2006 @ 5.38 uur

 101. @98. Mooi verhaal Rob de Kuster! Alleen je draait de feiten wel lekker om, de Nazi’s hebben de dingen gekopiëerd, maar hoe u het stelt lijkt het andersom!

  Ik kan alleen zeggen dat ik hoop dat religie ooit van onze Aarde zal verdwijnen. Echter er lijkt niets menselijkers dan te geloven in het boven natuurlijke, omdat de meesten onder ons te ‘bang’ zijn dat dit leven het enige is. ‘Had je er maar wat moois van moeten maken’, denk ik dan.

  Jan je hebt een mooi stuk geschreven, waarin de hoop naar voren komt dat de gewone man in de straten van Israël/Palestina het heft in handen moet nemen. Persoonlijk heb ik er weinig vertrouwen in dat deze die kans wordt gegeven.

  Ik vraag me ook wel eens af wat onze MP Balkenende nou écht weet van deze situaties. Iedereen spreekt over conspiracy theories en sommige lijken, hoe angstig ook, wel eens aan de waarheid te mogen ruiken, maar is er uberhaupt nog iemand in de wereld die de waarheid in pacht heeft? Moeten we daarom niet gewoon bij nul beginnen en zeggen: Dit is de situatie, laten we een normale, beredeneerde, eerlijke oplossing zoeken? Zijn er nog mensen die normaal en redelijk kunnen denken op het regerende niveau, of maakt regerende macht blind?

  Een Joods meisje schreef dat ze nog altijd geloofde in het goede van de mens, da’s een geloof waar ik me dan nog wel in kan vinden.

  Reactie door Simon — maandag 31 juli 2006 @ 5.47 uur

 102. Weerloze burgers gebombardeerd in Qana.
  De reactie van Olmert: We hebben ze gewaarschuwd met pamfletten dat ze weg moesten gaan.
  De helft waren kinderen en die geen pamfletten konden lezen bovendien de meesten zijn anafalbeet.

  Reactie door volly — maandag 31 juli 2006 @ 6.36 uur

 103. @101
  Of nog erger: als je besluit te vluchten wordt je auto met gezin van de weg geknalt door wat Israelische straaljagers.

  Reactie door stan — maandag 31 juli 2006 @ 6.54 uur

 104. @101 @102
  Ze hebben onze kritiek gelezen op deze weblog, ik weet het bijna zeker.
  Er komt een staak het vuren van Israelische kant van 48 uur. Hopelijk kan iedereen weg komen. Ofschoon ik me afvraag hoe ze moeten reizen met al die kapotte wegen.

  Reactie door stan — maandag 31 juli 2006 @ 7.35 uur

 105. 103. Stan. Heb dit al vermeld in mijn reactie 84. Niets ceasefire dat heeft Amerika wederom geblokkeerd.
  Lees daar maar wat het wel geworden is.

  Wat het eerst opgelost moet worden voordat er ooit iets goed zou kunnen gaan en het westen recht van spreken heeft is het recht van de Palestijnen, anders verandert er tot in lengte van dagen helemaal niets.

  Een internationale troepenmacht met een mandaat Hezbollah uit te schakelen daar ben ik het niet mee eens dan ben je namelijk erg eenzijdig bezig als een verlengstuk van Israel.
  Heeft geen enkele zin. Wie is Hezbollah en is eenieder die sympatiseert ook Hezbollah?
  Daar is geen enkele definitie voor.

  Een internationale troepenmacht aan BEIDE zijden van de grens met een fors mandaat vijandelijkheden aan de grens over en weer en dat bedoel ik ook letterlijk aan te pakken is m.i. voorwaarde.
  Echter als in deze resolutie geen oplossing staat m.b.t. de Palestijnen is het nooit en te nimmer een long-lasting en enduring solution.

  Israel zal dat nooit doen, lost altijd deelproblemen op zonder aan de essentie iets te willen doen. Ze willen gewoon dat de buitenlanders hen helpen tégen en dáár zou ik als Europa voor passen.

  Ik heb er dan ook geen enkel vertrouwen in. Het zijn altijd de ‘voorwaarden’van de sterkste macht die gehonoreerd worden.
  Als je onder vuur ligt heb je weinig in te brengen alleen al gedwongen door de omstandigheden.
  Ik zou zeggen laten we de Libanese regering steunen en Israel de problemen van deze inmiddels totale oorlog maar eens zelf oplossen, dan kunnen we de échte intenties zien.
  NB ze zouden gisteren onmiddelijk stoppen toen de beslissing gevallen was maar tussen de tijd van beslissing en het officieel naar buitenkomen daarvan hebben ze nog snel hevige bombardementen uitgevoerd.

  Ze zeggen dat het toen nog niet besloten was maar als je kijkt naar het tijdstip waarop ik de uitkomst al vermeld heb en het tijdstip van de bombardementen dan klopt het niet, ze liegen wederom.

  Reactie door Henny — maandag 31 juli 2006 @ 8.18 uur

 106. Welke typische producten uit Isael kunnen geboycot worden?? De enige manier om die joden echt te treffen is in hun portemonnaie!

  Reactie door Mike — maandag 31 juli 2006 @ 8.34 uur

 107. Een kleine reactie over de stelling dat Israel werd gegeven aan de joden uit medelijden voor de gebeurtenissen in 2de wereld oorlog: voor de 2de wereld oorlog was al 2/3 van palastina verkocht door de palestijnen aan de Joden De invloed van de 2de wereld oorlog zal een rol hebben gespeeld maar was zeker niet de enige beweeg reden voor het ontstaan van Israel.

  Reactie door J Kollmann — maandag 31 juli 2006 @ 9.10 uur

 108. De Joodse Staat moet niks hebben van délen met buren en heeft geen boodschap internationale afspaken en VN-resoluties. Nu het land in de greep is van de ultrareligieuze Likud Partij, gesteund door de de gristenfundamnetalistische neoconclique van Bush, die ook al God aan zijn zijde waant, verdraagt het zionisme als ideologie geen kritisch geluid meer uit Europa.
  Als Nederlands staatsburger zou het Israëlische vraagstuk me niet boeien, ware het niet dat ons kabinet Balkenende ons land een nationale nasmaak meegeeft door te zwijgen over de misdaden van dat land waar we immers `vriendschapsbanden’ mee hebben. Hierdoor stemt hij toe en en geeft hij dwepers als van Balen de vrije teugel stemming te maken tegen kritisch publiek dat de Israëlische oorlog volgt. De Zionistische volgelingen in Nederland zien dit als vrijbrief om andersdenkenden op het net en in de media te bestormen met propaganda, zoals we ook hier uitbundig merken. Discussie willen deze lieden niet, ze eisen gelijk en bejegenen hen die hun leugens niet willen geloven met agressie. Het wordt tijd dat de overheid korte metten maakt met deze eenzijdige `voorlichting.’

  Reactie door Emiel — maandag 31 juli 2006 @ 9.44 uur

 109. @105 Grapefruits! En sinaasappellen geloof ik…..Succes toegewnst, hun portemonnee heeft een draagweidte die ongekend is. Maar boycot dan ook gelijk datgene wat Libanon en Palestina produceert, dus laat die ene dadel en olijf die je jaarlijks verorbert dan maar staan….

  Reactie door Erik — maandag 31 juli 2006 @ 9.51 uur

 110. 106 J.Kollman
  Kunt u uw reactie nog verder toelichten? Ik dacht nl.dat Palestina voor de 2e wereld oorlog een Brits mandaat was, waar al veel Joden naar toevluchtte wegens vervolging. Ook dacht ik te weten dat
  de Britten indertijd een immigratie beperking aan Joden habben opgelegd gezien toenmend geweld en wrijving met de Arabieren.
  Ik heb nergens kunnen vinden dat de Palestijnen zelf hun grondgebied aan de Joden hadden verkocht.
  Met dank,

  Reactie door maria — maandag 31 juli 2006 @ 10.12 uur

 111. Wisten jullie dat de Hezbollah de Libanese onschuldige burgers als menselijk schild gebruiken.
  Ze lanceren de raketten midden in woonwijken waarop Israel deze stellages bombardeerd waardoor steeds veel onschuldige burgers vallen dankzij Hezbollah. http://www.vapshare.com/86506/06290723_hezbollah-cowards.html

  Reactie door arie — maandag 31 juli 2006 @ 10.16 uur

 112. Het is allemaal erg moeilijk en verschrikkelijk wat er in het midden oosten gebeurd. Maar hier zijn volgens mij veel meer landen bij betrokken. Zoals Syrie die Hamas instueerd en militaire adviseurs naar Palestina sturen. En dit land heeft geen belang bij vrede. Iran die Hezbollah wapens geeft en ondersteund met militaire adviseurs en dit land wil ook geen vrede. Die twee landen zien graag alle Israeliers verdwijnen in zee.
  Terwijl Israel en Palestina het heus wel tot een akkoort kunnen brengen. Deze twee landen wilen heel graag vrede, maar zolang er nog steeds aanvallen worden uitgevoerd onder leiding van Syrie en Iran hebben de Palestijnen geen kans. Israel heeft absoluut geen keus en moet zichzelf wel verdedigen. Laten we ons inzetten om Iranen Syrie buiten dit conflict te sluiten en de kans is heel groot dat er een wapenstilstand komt. Als de Libanese regering dan nog de internationale steun krijgt om Hezbollah op te heffen dan is er geen conflict en is de kans op een burger oorlog in Libanon al veel kleiner. Maar zolang Syrie en Iran nog steeds grote invloed hebben in deze zaak blijft er oorlog. En de discussie over het bestaansrecht van Israel wil ik graag afkappen. De Joden waren ook niet zo welkom in Europa en ook niet in Nederland. Nederland heeft ook 98% van zijn eigen Nederlandse Joden uitgeleverd aan de concentratie kampen. En Engeland is even doorgegaan met die kampen op Cyprus en Haifa tot 1948. En de optie van Engeland toen der tijd om een Joodse staat te maken in Oeganda is zeker geen optie. Nee dit conflict is erg moeilijk maar niet onoplosbaar.

  Reactie door willem — maandag 31 juli 2006 @ 10.20 uur

 113. Ik ben volledig eens met de weg die gevolgd zou moeten worden. En liefst gisteren al dan morgen. Er is een VN. — die dergelijke situaties zou moeten oplossen — maar helaas, die heeft weinig kracht om tot een oplossing te komen. Nu is het alleen maar de VS .. en nog maals de VS. Maar voor velen staat de VS niet boven partijen. Wat juist zeer belangrijk is om tot een oplossing te kunnen komen. Jammer .. maar het zij zo. Triest dat we van WO II niets hebben geleerd.-

  Reactie door Ron. van Ling — maandag 31 juli 2006 @ 10.20 uur

 114. @ 105 Mike

  Jullie willen producten e.d. uit het midden oosten boycotten, nou dat is vroeger ook al eens het geval geweest en het resultaat….. geen olie meer.
  Mensen waar bemoeien jullie je toch mee, het is niet eens een echte oorlog, Israel wil alleen de Hezbollah uitroeien
  niet het Libanese volk, want het Libanese leger is nog steeds niet ingezet.
  Maak je niet zo druk, kijk eerst een wat voor een ellende we hier in ons eigen land hebben, voedselbanken, peperduur zorgstelsel, zeer slechte thuiszorg, ellende in verzorgingscentra, een kabinet wat niet weg wil, graaicultuur enz. enz.
  Laten we onze kritiek daar maar eens aanbesteden in plaats van de ver van m’n bed show.

  Reactie door Pool — maandag 31 juli 2006 @ 10.37 uur

 115. Q111
  Onduidelijk filmpje kan er niet veel uit op maken.
  Maar dit gaat neem ik aan niet over die VN post die per vergissing omver geschoten is.

  Reactie door Jofel — maandag 31 juli 2006 @ 10.56 uur

 116. @110 Maria.

  Correct, als iets wilt weten hoe het ging
  dan moet het boek Exodus lezen geschreven door Leon Uris in 1950. Het is één kant van de medaille de andere kant werd door de geschiedenis afgedekt, 1948 was een heel andere tijd, mensen waren ontzettend moe van oorlogje voeren. Het probleem van nu is, mensen in het westen weten niet wat oorlog is daar oorlog ver van bed gevoerd wordt.

  Reactie door Henk.H — maandag 31 juli 2006 @ 11.09 uur

 117. @107 Kollmann.

  Jouw reactie slaat als een tiet op een pudding. In 1972 heeft Harry van Mierlo en Krikor Guvlekjion een boek geschreven “de Palestijnen” daar in staat een ander verhaal. Overigens als ik 99% van de grond van de Palestijnen zou kopen dan is de grond mijn eigendom maar ik ben niet de bezitter van Palestina.

  Reactie door Henk.H — maandag 31 juli 2006 @ 11.19 uur

 118. Ik ben aangenaam verrast door de evenwichtigheid, welgekozen woorden, directheid en eenvoud van Jan’s column. Nog niet eerder heb ik zo duidelijk en direct van de SP het dilemma gelezen van dit conflict. Complimenten. Jan’s suggesties voor oplossingen zijn weliswaar niet nieuw maar ook niet onomstreden. Met name de tweede (VN resoluties tav de grenzen van 1967) wordt door Israel met hand en tand bestreden.

  Ikzelf, maar wie ben ik, zou eraan toevoegen dat beide staten, Israel en de Palestijnse Staat/Araische wereld zich meer zouden moeten inspannen om met elkaar en niet tegen elkaar in de opbouw van beide staten te bevorderen. We weten nu waartoe het leidt als ieder voor zich met militaire middelen blijft strijden voor het eigen gelijk.

  De arabische wereld zou zich ook veel meer moeten inspannen om al die militaire splinters te ontmantelen. Dan voelt Israel wellicht ook minder aandrang om steeds weer vernietigend terug te slaan.

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — maandag 31 juli 2006 @ 11.48 uur

 119. Quote: “Onduidelijk filmpje kan er niet veel uit op maken.
  Maar dit gaat neem ik aan niet over die VN post die per vergissing omver geschoten is.”

  Wordt hier trouwens nog iets aan gedaan of wordt het weer eens doodgezwegen? 14 aanvallen op een VN post na meerdere waarschuwingen en het bombaderen van de troepen die de rotzooi opruimen kan toch niet ongemerkt voorbij gaan?

  Na 26 VN resoluties is er nog niks veranderd en blijft aggressor Israel zijn buurlanden aanvallen. In de geschiedenis is het al eerder voorgekomen dat de Joden preventief uit Israel zijn verdreven om oorlog te voorkomen. Men had toen gelijk, blijkt nu. Dus de oplossing lijkt me duidelijk.

  Reactie door Matthijs — maandag 31 juli 2006 @ 11.50 uur

 120. @ 116 Henk.H

  Zo wij in het westen weten niet wat oorlog is, maar hoe zat het dan met 1914-1918 en met 1940-1945, en waarom sturen wij militairen naar alle uithoeken van de aarde….
  Nee Henk leer eerst je les maar eens goed voor dat je hier ongenuanceerde dingen begint te spuien.

  Reactie door Pool — maandag 31 juli 2006 @ 11.51 uur

 121. Pool roept ons tot vervelendst toe ons niet te bemoeien met het Midden-Oosten, maar bemoeit zich hier tot vervelendst toe wel mee.

  Als we ons ermee willen bemoeien is dat ons goed recht. Het is ook ons recht om te zeggen dat onze wereld niet ophoudt bij de grenzen van Nederland. Het is ook ons recht om te zeggen dat wij schuldig zijn aan de stichting van een rascistische apartheidsstaat, die zijn niet-Joodse onderdanen op vreselijke wijze onderdrukt. Het is ook ons recht om ons daar verontwaardigd over te voelen. Het is ook ons recht om de onmenselijke zionsiten die ook op dit log hun propagandapulp hier neerstorten van repliek te dienen.

  En als jij denkt dat de wereld bestaat uit je eigen egoïstische streven om je huisje, autotje en buikje gevuld te krijgen en dat de wereld kan doodvallen is dat jouw zaak ,maar ga ons niet vertellen dat dit de meest wijze om de wereld te bekijken. Bovendien mengt onze regering ons al daarin ongevraagd door zich onvoorwaardelijk pro-Israël te zijn.

  Misschien kan die oproep van jouw beter gericht zijn tegen onze regering. Kijk, dan heb je een steekhoudend argument.

  Reactie door Mouse — maandag 31 juli 2006 @ 11.57 uur

 122. nuance: het uitzetten van alle joden uit israel is natuurlijk onbegonnen werk. Ook daar wonen onschuldige burgers die recht hebben op een vredig en normaal leven. Toch ben ik in deze meer tegen Israel dan tegen Libanon of Gaza.

  Een oplossing is denk ik niet realiseerbaar in de komende jaren. Ik denk dat ik in mijn leven in ieder geval geen rustig midden oosten zal zien. Maar het blijven sturen van financiele steun aan Isreal zal het conflict alleen maar aanwakkeren en de Zionistiche gedachte alleen maar vergroten.

  Reactie door Matthijs — maandag 31 juli 2006 @ 11.59 uur

 123. opzich een goed stuk van Jan, maar het behoort toch te gaan over de Hezbollah kwestie?!
  Ik zie dat nergens staan. Er wordt – deels – alleen maar over de Palestijns-Israelishe kwestie gesproken, die van heel andere aard is dan het oorlogs-gebeuren rond Israel-Hezbollah.

  Het is hier al eerder gezegd, wat ik nogmaals wil onderstrepen. En dat is dat men niet wil zien en horen (in de wereld) dat Hezbollah vanuit huizen/flats rakketen afvuurt op Israel.

  Kortom dat Hezbollah hun wapens opsteld tussen gezinnen met kinderen (zelfde geldt vaak voor Palestijnse terreurorganisaties). En daar – zo lijkt het – gaat de gehele wereld eenzijdig aan voorbij in hun berichtgeving.

  Ik wil niet zeggen dat het geweld wat Israel gebruikt goed te praten is. Maar zijn de acties van van deze terreurorganisaties wel goed te praten?!

  Laten we daar ook maar eens zwaar kritiek op leveren!

  Reactie door Andre — maandag 31 juli 2006 @ 12.04 uur

 124. Jan stelt een begin met erkenning wederzijds van het recht op een eigen , veilige levensvatbare staat.
  Ik heb hier op @53 gesteld dat een oplossing er niet inzit daarvoor is er te veel schade aangericht. Oorzaak en gevolgen. Logisch gedacht zou de VN iets kunnen doen maar de VS heeft met zijn minachting voor de VN alles in de hand.
  Feitelijk zijn die landen er voor verantwoordelijk die toendertijd de streepsjes (grenzen) in het zand getrokken hebben. Nu kun je alles wat kapot gemaakt is weer opbouwen en de rekening bij het westen leggen maar mensenlevens die vermoord zijn krijg je er niet mee terug. Maar het ergste van alles vind ik dat Amerika de grondlegger is van al het kwaad en dat wij domme blinde volgelingen er achteraan hollen.

  Reactie door Henk.H — maandag 31 juli 2006 @ 12.21 uur

 125. Ondanks het feit dat ik het heel erg vind wat er gebeurd daar, moet ik toch even kwijt dat ik het van Jan geen goede zet kan vinden om zo’n demonstratie voor te zitten. Israel kan dan niet je goedkeuring wegdragen, maar andersom maken ze er ondertussen ook wel een drama van. En dan hebben we het niet over de burgers. Je echter zo direct weer achter de underdog plaatsen is met de verkiezingen op komst niet slim zullen we maar zeggen!

  Reactie door R. de Munck — maandag 31 juli 2006 @ 12.31 uur

 126. Voor hen, die iets meer willen weten over de zelfstandigheid van diverse landen is er een keurige lijst op
  https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/field/288.html
  Een eigen staat voor de Palestijnen zit er nu niet in tenzij er een wonder gebeurd. Dus het concentratiekamp gebeuren (een Engelse vinding tijdens de boerenoorlog in Zuidafrika) zal blijven bestaan.

  Reactie door Henk.H — maandag 31 juli 2006 @ 12.39 uur

 127. http://www.boycotisrael.info/
  Voor geintreseerden er doen ook joodse organisaties mee die het niet eens zijn met dit beleid van Premier Olmert als exponent van de staat Israel.

  Reactie door volly — maandag 31 juli 2006 @ 12.47 uur

 128. Er is wat weg gevallen.
  https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/fields/2088.html

  Reactie door Henk.H — maandag 31 juli 2006 @ 12.47 uur

 129. 121 Mouse. Recht? Het is zelfs onze morele plicht!

  Reactie door Emiel — maandag 31 juli 2006 @ 12.54 uur

 130. Waarom organiseert de sp niet een demonstratie tegen de oorlogszucht van israël? Helaas in andere landen voornamelijk arabische mensen alleen, zo lijkt het alsof ze alleen staan in hun strijd voor vrijheid en een normaal leven.

  Reactie door Tis M. — maandag 31 juli 2006 @ 12.55 uur

 131. Willem dát is wat ze zeggen maar is nog nergens bewezen. In het midden-oosten is gemakkelijk aan wapens te komen. Niemand beter dan de VS zelf weten hoeveel de wapenhandel oplevert zelfs de kleine wapens die in heel Afrika gebruikt worden door kindsoldaten.
  Welk recht heb je dan om een vinger op te steken naar een ander zelfs als het waar is.
  Zou het dan niet evenwichtig zijn Amerika te verbieden wapens aan Israel te leveren. die buiten de prcedures om via Schotland naar Isrel getransporteerd worden.
  CIA vluchten al vergeten, geheime gevangenissen?
  De Palestijnen hébben geen militaire macht dacht je echte indien die er was ze zich niet zouden verdedigen. De melities ontstaan juist omdat ze niets anders hebben om hun woede voor hetgeen er gebeurt te uiten.

  Munck Waar je je achter plaatst heeft met verkiezingen niets te maken. Indien jij vindt dat dat het belangrijkste is, politiek bedrijven ten koste van morele principes dan ben je wel erg fout bezig denk ik.
  Niet het in de politiek zitten, de macht hebben is een doel op zich maar het middel beleid te voeren waar je achter staat.

  Reactie door Henny — maandag 31 juli 2006 @ 12.56 uur

 132. Sorry ik krijg het adres niet correct op het doek. Je kunt het vinden met google
  The world Factbook.
  het adres is “https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/fields/2088.html”

  Reactie door Henk.H — maandag 31 juli 2006 @ 12.57 uur

 133. Hallo Jan,

  Ik kan me voorstellen dat de bevolking graaf vrede wil. Maar de Israëlische bevolking steunt de nieuwste oorlog massaal, hoor Jan. En de Palestijnen hebben massaal op de Hamas gestemd, die zich tot doel stelt Israël te vernietigen.
  Het is voor zowel het volk als de politici onmogelijk zich aan deze spiraal van wraak en weerwraak te onttrekken. Een oplossing op korte termijn is er niet.

  Reactie door Roel van Dijk — maandag 31 juli 2006 @ 13.03 uur

 134. @ Mouse

  Als je vind dat ik doordraaf met het steeds te zeggen dat wij daar niets te zoeken hebben dan is dat ook zo, tenzij jij mijeen steekhoudend argument kan aanvoeren waarom wij ons met dit onbenullige akkefietje in Libanon zouden moeten bemoeien.
  Er zijn zoveel landen waar een echte oorlog gaande is, maar omdat dat geen financiele belangen een rol spelen wordt er bijna niets over gezegd of geschreven.
  Nou laat Israel nog even twee weken doorgan en dan behoort dit akkefietje ook tot het verleden, zie ze kunnen het best zelf oplossen daar in het midden oosten.
  Wij moeten niet doen of ze daar achterlijk zijn en zelf niets kunnen.
  En voor wat betreft het kabinet…. het is voor hen ook niet intressant of belangrijk anders waren ze wel van vakantie terug gekomen

  Reactie door Pool — maandag 31 juli 2006 @ 13.05 uur

 135. Wat wij willen is vrede, echte vrede voor iedereen.

  Daarom doen wij niet mee aan welles/nietes discussies.
  Doen wij niet mee aan vooroordeel.
  Doen wij niet mee aan beschuldigingen, zoals wie wel/niet begon.
  Geen gescheld en geen geschop.
  Wel een stil protest tegen onmenselijkheid.
  En onze hand is altijd uitgestoken naar diegene die vrede wil.

  Vrede begint namelijk in onszelf.
  Iedereen wil liefde, maar velen vergeten dat hiervoor acceptatie een eerste vereiste is, – ook acceptatie van het veroordelen door de ander, – alsmede het loslaten van alle emoties, omdat het juist die emoties zijn, die uiteindelijk resulteren in pijn, verdriet en vernietiging.

  Ook ik, ook wij, hebben geleerd van onze fouten. Daarom verwijten wij de anderen niets, omdat wij weten het recht daartoe niet te hebben.

  Groet in vrede,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 31 juli 2006 @ 13.08 uur

 136. Israel beschaafd!!? Hahaha! Tot zover ik het weet staan de moeders van een beschaafd land niet met hun kleine kinderen toe te juichen en te klappen als er iedere keer een raket wordt afgevuurd op libanon en vervolgens zelf de schuilkelder in duiken als het voor hen zelf te gevaarlijk wordt..Bah bah baha

  Reactie door Delal — maandag 31 juli 2006 @ 13.19 uur

 137. ..moslims geloofsidioten!!?? Kan iemand mij dan uitleggen, wat een israelse militair met thora in zijn hand, boven op een raket doet?? En bidden natuurlijk voor dat hij een raket afvuurt!!Waarom? in de hoop dat “god” ze veel meer kinderen help te vermoorden!!!!

  Reactie door Delal — maandag 31 juli 2006 @ 13.31 uur

 138. Reactie op mijn eerdere mail. Tot de oprichting van Isreal waren er inderdaad beperking voor immigratie onder Engelse mandaat. Echter tegelijker tijd zijn er ook woestijn gebieden verkocht aan de zionistische beweging. Welke hier kiboetsen stichten om het land vruchtbaar te maken. Dit is geen rechtvaardiging voor het heden daagse geweld echter om het probleem te door gronden moet het wel in het juiste perspectief worden geplaatst. Helaas is hier geen eenduidige oplossing voor handen !

  Reactie door J Kollmann — maandag 31 juli 2006 @ 13.44 uur

 139. Schandalig, alle die door Amerikaanse regering goedgeprate(subjectief gerechtvaardigde) misdaad tegen menselijkheid. Hiermee is democratie, internationale wetten en instituties zijn uitgehold/ondermijnd en zelfs belachelijk ongeloofvaardig gemaakt. Israëliërs geweldacties hebben weer zijn doel voorbijgeschoten.

  Reactie door khosrow — maandag 31 juli 2006 @ 13.48 uur

 140. @95 edward

  De Israelische leiding heeft die resolutie goedgekeurd, niet de meerderheid van de israelische bevolking

  http://www.xs4all.nl/~npk/Soemoed/artikelen/194.321.htm

  wacht even er komen er nog veel meer.

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 13.57 uur

 141. Laten wij 30 sec. of is dat teveel gevraagd stil staan bij de 60 slachtoffers die zondagochtend 30 Juli te Qana het leven ontnomen is. Ook zij hadden hoop op een toekomst.

  Reactie door Henk.H — maandag 31 juli 2006 @ 13.59 uur

 142. @95 edward
  Lees….

  http://users.skynet.be/bk291253/geschiedenis/brochures/Conflict_in_beeld/Isra%EBlisch%20Palestijns%20conflict-lichtere%20versie-%20deel%201.ppt

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 14.00 uur

 143. Zonder de acties van Hezbollah goed te praten, die keur ik ook af, vind ik dat Israel NU moet stoppen met deze oorlog.
  Derhalve ben ik het eens met de voorstellen van Jan.

  De Libanese bevolking die oorspronkelijk niet zozeer pro Hezbollah waren, worden op deze manier automatisch in hun kamp gedreven, immers nu lijkt het te zijn of pro-Israel of pro-Hezbollah.

  Als individu kun je, hoe miniem de bijdrage dan ook is, Israëlische producten boycotten in de supermarkt.

  Laten we hopen dat er zsm een einde komt aan deze brutale en arrogante machtsvertoning van Olmert.

  Reactie door PMP Meese — maandag 31 juli 2006 @ 14.00 uur

 144. Tijdens de zesdaagse oorlog was ik in een kiboets even buiten Eilat, daar moesten we op een gegeven moment brood gaan bakken voor het leger, ik ben direct terug naar Nederland terug gegaan.
  Even nog een stukje geschiedenis om aan te tonen dat er niets is veranderd sinds alle incidenten, oorlogen en noem maar op in dat gebied.
  Als gevolg van de oorlog bezette Israël de Gaza-strook, de Sinaï, de Westelijke Jordaanoever en de Golan-hoogte. Door de gevechten en in een paar gevallen ook door het opzettelijk verjagen van burgerbevolking, vluchtten vele Palestijnen en Syriërs uit de door Israël bezette gebieden. De nieuwe situatie die bij deze oorlog ontstond, zou de geopolitiek van dit gebied blijvend veranderen.

  Ik hoop dat jullie niet denken dat ik een racist, anti semitist of pro arabie ben, ik vind dat dit onze zaak niet is.
  Trieste is dat er altijd slachtoffers vallen bij dit soort akkefietjes.

  Reactie door Pool — maandag 31 juli 2006 @ 14.06 uur

 145. @136 Delal.

  In 1940-1945 stonden wij te juichen als de bommenwerpers overvlogen richting Duitsland om Duitse steden plat te gooien,
  800.000 burgers zijn om gekomen, wat is het verschil? Nu moet je niet aankomen dan hadden ze maar niet op Hitler moeten stemmen, wij vonden het prachtig er was geen betere duitser dan een dooie duitser.
  Er is eens door een Amerikaan een boek geschreven de Nazi’s zijn onder ons.

  Reactie door Henk.H — maandag 31 juli 2006 @ 14.10 uur

 146. Herstel Nasi’s.

  Reactie door Henk.H — maandag 31 juli 2006 @ 14.11 uur

 147. Zijn we dit soms ook vergeten

  De Jom Kipoeroorlog, ook bekend als de Oktoberoorlog of de Ramadanoorlog, begon op Jom Kipoer 6 oktober 1973 en duurde tot 22 of 24 oktober, afhankelijk van het oorlogsfront. De oorlog werd geïnitieerd door een coalitie van Egypte en Syrië die een aanval inzetten tegen Israël. Ook Algerije, Irak, Koeweit, Libië, Marokko, Saoedi-Arabië, Soedan en Tunesië stuurden soldaten, tanks en/of gevechtsvliegtuigen naar de strijd.

  Reactie door Pool — maandag 31 juli 2006 @ 14.14 uur

 148. @ 144 van Pool

  Er worden dagelijks doden gemeld, families uitelkaar gescheurd, zoveel pijn, bloed en tranen en jij noemt dit akkefietjes. Je moet je schamen!!!

  Reactie door Armageddon — maandag 31 juli 2006 @ 14.17 uur

 149. @ 135 Amita

  Ik ben geen Boeddha-beeld los van emoties. Ik ben mens en ik mag emoties hebben en wil ze ook niet loslaten.
  Ik heb mij op laten voeden door een levend Beeld, die niet geheel en al zonder emotie optrad tegen onrecht. Oorlog mag veroordeeld worden en dat moet van de daken geschreeuwd worden. Mensen die in de Lotus-houding stilletjes de wereld denken te verbeteren, levert niet veel meer op dan eigen genoegdoening.
  Ik kies voor wel en niet! Oorlog niet, vrede wel! En daar moet je tegenaan durven gaan. Het is juist door LIEFDE waarom ik niet alles acceptabel vind.

  Reactie door Gloria — maandag 31 juli 2006 @ 14.18 uur

 150. Henk, het is begrijpelijk dat je als jood zijnde hekel hebt aan duitsers…maar liabaneze kinderen zijn geen duiters..ik zie eerlijk gezegd geen verschil tussen Hitler en Olmert..
  Ps.de israeliers hadden maar niet zo hebberig moeten zijn..ze hadden genoegen moeten nemen met het stuk grond wat ze toen hadden gekregen

  Reactie door Delal — maandag 31 juli 2006 @ 14.26 uur

 151. @ 78

  Beste Tja,
  Kun je mij eens de bewijzen geven dat Hamas die soldaat heeft ontvoerd? Ik heb wel meegekregen dat het een Palestijnse groepering was, (overigens is zelfs dat niet bewezen, de truc om een aanval op jezelf te ensceneren en daar dan de tegenstander de schuld van te geven is ook al erg oud!!) maar bewijzen dat Hamas achter de gevangenneming zat heb ik nog niet gehoord, alleen veel geschreeuw dat het Hamas was. Dus nogmaals waar zijn je bewijzen?

  Reactie door Janco — maandag 31 juli 2006 @ 14.27 uur

 152. @Gloria
  Boedha beelden waren toch opgeblazen door moslims niet zo lang geleden ergens in afganistan? Zolang er geloven zijn oa zoals de Islam Chistendom en Jodendom die denken dat alles geoorloofd is om hun denkwijze op te leggen zal er niet veel veranderen in de wereld. Nog steeds geld het recht van de sterkste dat was al in de tijd van Alexander grote en nu nog steeds.
  Helaas.

  Reactie door Klaas — maandag 31 juli 2006 @ 14.33 uur

 153. @120 Beste Pool.
  Uit jouw reactie meen ik te moeten opmaken dat wij niet uit het zelfde kamp komen, doet er niet toe verschil van mening moeten kunnen.
  Dat ik mijn les moet leren dat ik niets van 1914-1918, 1940-1945 heb geleerd vind ik jammer want geschiedenis daar hecht ik grote waarde aan zelfs aan kerkgeschiedenis. Voor alle duidelijkheid wat ik bedoelde is een oorlog meemaken aan levendelijve zowel als burger als militair, ik zelf als oorlogsveteraan vindt het onbegrijpelijk dat mensen zich met vreugede en gebedsboeken in de hand denken dat God hun zal bijstaan, hadden de duitsers niet op hun koppel staan, Gott mit uns. Soldaten sterven aan het front, generaals achter hun bureau en burgers moeten met het puin opgeruimd worden.

  Reactie door Henk.H — maandag 31 juli 2006 @ 14.54 uur

 154. 1. Hezbolla vuurde veel rakketten af vanuit Kana, ook vanuit de directe omgeving van het ingestorte huis waar de slachtoffers vielen. Israel heeft videos van betreffende lanceringen getoond op een persconferentie.

  2. De instorting van het huis vond plaats tussen 7.30 en 8.00 zondagmorgen.

  3. Het Israelisch leger heeft gemeld dat het gebouw in deze periode niet door hen getroffen is. Zo’n zeven uur eerder, om 1 uur ‘s nachts was dit wel het geval.

  4. De conclusie lijkt onontkoombaar: Hezbolla heeft het gebouw opgeblazen, omdat zulks in hun belang was. Wellicht werd wen geinspireerd door de gebeurtenissen in hetzelfde Kana in 1996 toen een (door Hezbolla als “cover” gebruikte) UN post door Israel getroffen werd. Het effect op de internationale opinie was zo groot dat Israel gedwongen werd haar reactie op Hezbolla-rakketten te stoppen.

  5. De gewetenlozen hebben het makkelijk in deze wereld. De wereld staat altijd te popelen om Israel te veroordelen. Men hoeft slechts de goede tv beelden te produceren. Op feiten wordt niet gewacht.

  Reactie door moshail — maandag 31 juli 2006 @ 15.05 uur

 155. @ 148 Armageddon

  So what, het zij zo, en nogmaals triest voor de onschuldige slachtoffers, maar wat denk jij er aan te kunnen doen….
  En het begrip akkefietje komt voor doordat het al jaren en jaren rommelen is daar in dat gebied en dat er nooit duurzame vrede zal komen omdat er teveel landen zich er mee bemoeien.
  Trouwens er is daar geen oorlog,het is een militaire aktie meer niet dus een akkefietje net zoals ik ruzie met een buur zou hebben over z’n stiefzoon of dochter en daar in huis een beetje tekeer gaat.
  Omschrijf jij het dan maar eens anders.

  Weet je wel wat je hebt geschreven in jou reactie @ 18 waar je al aangeeft dat dit nooit zal stoppen zolang……… en dan durf jij nog te zeggen dat ik mij moet schamen, ga eerst je les eens leren waar het werkelijk omgaat voordat je hier begint te oordelen en te veroordelen.

  Reactie door Pool — maandag 31 juli 2006 @ 15.11 uur

 156. @ 148 Armageddon

  Ik zal het nog simpeler voor je omschrijven je moet het zien als dat he Belgische leger Nederland binnenkomt om de SP te verdrijven.. zonder daadwerkelijk het land te willen veroveren,…zo simpel is het.

  Reactie door Pool — maandag 31 juli 2006 @ 15.25 uur

 157. @ 153 Henk.H

  Ik ben het op sommige punten met je eens ik respecteer je geloofsovertuiging, maar wat hier gebeurt is geen oorlog.
  Let wel ik verafschuw geweld, net zo als de meeste mensen op deze weblog, maar laten we ons er politiek niet mee bemoeien.
  Het is onze strijd niet, en denk aan de gevolgen, het is jammergenoeg nog steeds … actie / reactie
  Dit zal je als veteraan toch ook moeten aanspreken.

  Reactie door Pool — maandag 31 juli 2006 @ 15.46 uur

 158. 154 @ Moshail, Israëlische horden bombarderen Libanese burgers dood maar de Zedenmeesters van het Zionisme menen hier te moeten meieren over de woordkeus waarin boosheid van eerlijke mensen over deze schanddaad wordt vormgegeven.

  Reactie door Emiel — maandag 31 juli 2006 @ 15.50 uur

 159. @156 Pool. Die vergelijking slaat nergens op!!!
  -1 De SP hebben geen duizenden rakketten op belgië gericht staan.
  -2 SP voert ook geen terreurbewind
  -3 SP voert geen zelfmoord aanslagen uit.
  -4 SP steekt zich niet weg achter onschuldige burgers om die voor de oorlog op te offeren.
  -5 SP houdt niet Nederland vast in een ijzeren terreurgreep.
  -6 SP word niet gesteund door landen en organisaties die oproepen tot terreur, dood en verderf.
  -7 kan nog wel ff doorgaan

  Reactie door walter — maandag 31 juli 2006 @ 16.02 uur

 160. @ 153 Henk H

  Het gaat blijkbaar niet om gelovigen of ongelovigen. Het gaat om de mens die denkt dat wapens oppakken betekent: vechten voor vrede. Nou, dat gevecht bestaat niet!
  Daar hecht ik mijn geloof niet aan. Altijd weer is bewezen dat het DODEN oplevert.

  Ik zou niet weten hoe we de wapens de wereld uitkrijgen, de mens gelooft hierin. En niet de geloven maken het uit, maar de mensen die NIET GELOVEN in vrede. Want die kan alleen bewerkt worden door goede communicatie en het luisteren naar elkaar. Een beetje passen en meten

  Reactie door Gloria — maandag 31 juli 2006 @ 16.06 uur

 161. deel 1
  Hoe je het ook draait of keert, Israël valt niet los te maken van zijn Goddelijke oorsprong. Het is logisch dat mensen die niet geloven alleen vanuit menselijk perspectief naar de problemen in het midden oosten kijken. Voor mij is dat een vorm van struisvogelpolitiek, je kop in het zand steken voor de duidelijke door God bepaalde geschiedenis, ontstaan en roeping van Israël. Bijbelse geschiedschrijving en archeologie zijn èènluidend daarover.

  Dwars door alles heen volvoert God Zijn plan met Zijn volk. Als we kijken naar wat in de bijbel staat en wat er vandaag de dag gebeurt en is gebeurd.
  Ik zie hier reacties en aan sommige reacties zie ik dat een aantal niet of nauwelijks op de hoogte is van de geschiedenis en zich een mening vormen zonder te kijken wat de bijbel zegt.
  bv:
  psalm 105:8 Hij gedenkt voor eeuwig aan zijn verbond,
  – het woord, dat Hij gebood aan duizend geslachten –
  9 dat Hij met Abraham sloot,
  en aan zijn eed aan Isaak;
  10 ook stelde Hij het voor Jakob tot een inzetting,
  voor Israël tot een eeuwig verbond,
  11 toen Hij zeide: U zal Ik het land Kanaän geven
  als het u toegemeten erfdeel.(er zijn nog 46 andere bijbelplaatsen hierover)

  Reactie door walter — maandag 31 juli 2006 @ 16.07 uur

 162. @161 Walter, “de door God bepaalde geschiedenis”? Dus jij accepteert de bewijzen mbt de evolutie niet?

  En dan verwijt je anderen hun kop in het zand te steken?

  Reactie door Marc B — maandag 31 juli 2006 @ 16.13 uur

 163. 162 @ Marc …die “bewijzen” accepteer ik idd niet want het zijn geen bewijzen maar gissingen anders zou het geen evolutie THEORIE Heten. meer dan genoeg wetenschappers trekken evolutie in twijfel….met bewijzen. Maar daar ga ik hier verder niet off-topic over uitwijden.

  Reactie door walter — maandag 31 juli 2006 @ 16.17 uur

 164. als het op dit Weblog als heftig onweert tussen diverse loggers…en aggressieve discussie (niet wijs)…kun je nagaan hoe groot de brandhaard daar ter plaatse is…ja dat is het brandhaard en beide partijen niet van wijken willen weten…wij noemden dat vroeger gewoon kleuterschool in het Midden Oosten..helaas en Jan..nee geslijm,je hebt gelijk!

  Reactie door eric — maandag 31 juli 2006 @ 16.19 uur

 165. @163 en meer geld voor onderwijs,zei ik met mijn spelfouten…(ja ik zie ze nog)

  Reactie door eric — maandag 31 juli 2006 @ 16.20 uur

 166. Zach 12v 21 en dan zeggen: “Dit zegt God, de HEER: Ik haal de Israëlieten weg bij de volken waar ze terechtgekomen zijn, ik zal ze overal vandaan bijeenbrengen en ze naar hun land laten terugkeren. 22 Ik zal één volk van hen maken in het land en op de bergen van Israël, en één koning zal over hen allen regeren. Niet langer zullen ze uit twee volken bestaan en verdeeld zijn in twee koninkrijken. (Dit proces en de oprichting van de staat Israël is al sinds begin vorige eeuw in gang gezet. Honderduizen Joden zijn reeds teruggekeerd. Ook dit gedeelte zal zijn climax in de toekomst hebben)

  Reactie door walter — maandag 31 juli 2006 @ 16.21 uur

 167. @Moshail vanuit het VN gebouw werden zeker ook raketten afgeschoten op Israel.

  Hieruit blijkt wel dat juist de israeli er alles aan doen om de feiten te verdraaien!

  Reactie door Sinne Tolsma — maandag 31 juli 2006 @ 16.28 uur

 168. @ 161 Walter

  Je spreekt over de Oude Erfenis. Die is al bedongen door God Zelf. Voor de Nieuwe Erfenis moest EERST gestorven worden aan de Oude. Dit is gebeurd door God Zelf.
  Door de Nieuwe Erfenis erven we geen schuld, maar vergeving.
  Oog om oog tand om tand is geschrapt, het oorlogszwaard opgeheven, en vrede terug in het hart. En daar moesten we nou eens HART voor gaan hebben.
  Want als we onze vijanden lief gaan hebben, dan hebben we vrienden waar we niet altijd mee sporen. En daar valt over te praten. En een ontwapenende glimlach blijft wonderen doen.

  Reactie door Gloria — maandag 31 juli 2006 @ 16.32 uur

 169. Zo lanceert Hezbolla rakketten:

  http://www.mfa.gov.il/MFA/Pages/MediaPlayer.aspx?MediaUrl=/NR/rdonlyres/B883D7F6-FF7B-4E46-A639-643ED03F477E/0/FiringBehindBuilding.wmv&LANGUAGE_NAME=En

  Reactie door rene — maandag 31 juli 2006 @ 16.35 uur

 170. @ 166 Walter

  Leer van God! Hij zette een streep onder die hele geschiedenis!! Om mensen weer TOEKOMST te geven.

  Reactie door Gloria — maandag 31 juli 2006 @ 16.38 uur

 171. De strijd in het Midden-Oosten, deze duurt al jarenlang, en al jarenlang wordt Palestina bezet en onderdrukt. Het is ‘n voedingsbodem voor terrorisme, want als mensen wanhopig worden, dan komt er radicalisme uit.Israël luistert ook niet naar de VN-resoluties,zij hebben de VS achter zich staan. Libanon is op ‘n barbaarse manier aangevallen, met opzet wordt libanon keihard neergeslagen.
  Zeker,aan beidde kanten moet het geweld ophouden. Libanon was zich prima aan het herstellen, er kwamen zelfs toeristen.
  Het ging volgens Israël te goed in Libanon,denk ik. Het wordt tijd voor vrede in het Midden-Oosten.Israël en Palestina moeten mekaar erkennen.Israël moet zich terug trekken uit de bezette gebieden.
  Het machteloze instrument,VN,zal eens krachtig moeten optreden en zich niet laten overheersen door de VS.
  Er moet met elkaar gepraat worden, anders wordt het van kwaad tot erger.
  Terreur met terreur bestrijden is ‘n verhaal zonder einde.
  Met vriendelijke groeten,Ben Tarici SP-Heerlen

  Reactie door Ben tarici — maandag 31 juli 2006 @ 16.41 uur

 172. moshail,
  Israel moet toch wel iets (meerdere) verkeerd hebben gedaan he..anders wordt je ook niet zo veroordeelt door de rest van de wereld..maar aan jouw vorige reactie te zien ga jij nu zeker zeggen dat de rest van de wereld door is gedraaid…

  Reactie door Delal — maandag 31 juli 2006 @ 16.42 uur

 173. @ Gloria
  Wat je zegt is deels niet waar, in het bijzonder het OT deel. Wil ik hier niet over uitweiden. Moet je me maar mailen.

  Reactie door walter — maandag 31 juli 2006 @ 16.45 uur

 174. @ Ben Tarici,
  ik heb het helemaal met je eens…
  Ik wil de gene vragen die de dood van de kinderen in Libonen rechtvaardigen door te zeggen dat de ouders “mogelijke” terroristen zijn, dus eigen schuld; hoe zouden julie het vinden als julie toevallig wegens moord terecht stonden en julie kinderen met julie worden opgesloten om dat de kinderen van een moordenaar zijn!!!!

  Reactie door Delal — maandag 31 juli 2006 @ 16.53 uur

 175. @ van Pool

  Het zal daar nooit stoppen dus daarom kun je het ook NOOIT een akkefietje noemen.
  Hopelijk begrijp je mij dit keer wel;

  Reactie door Armageddon — maandag 31 juli 2006 @ 16.59 uur

 176. 167 @ Sinne Tolsma

  inderdaad:

  http://www.canada.com/ottawacitizen/news/story.html?id=37278180-a261-421d-84a9-7f94d5fc6d50

  Reactie door edwin — maandag 31 juli 2006 @ 17.07 uur

 177. ik word gek, wat gaat er weer fout? waarom komt mijn reactie er niet op?

  voordat er open deuren worden ingetrapt.. oke.. ik ben gek… :)

  Reactie door Marc B — maandag 31 juli 2006 @ 17.09 uur

 178. @ 173 Walter

  Je staat met een been in het Oude en met een been in het Nieuwe. Als je vooruit wilt dan zet je beide benen in het Nieuwe en dan volg je met beide voeten het spoor van Degene die VERGEVING kwam brengen.
  Dank God dan op je blote knieen! Als Hij het nodig vond om een STREEP te zetten onder die hele oude geschiedenis, wie zijn wij dan om die hele oude geschiedenis er weer bij te slepen? Mocht je doelen op het laatste hoofdstuk ‘Openbaring’ dan zal Hij dit Zelf komen Open-baren. Laat dat maar aan Hem over!
  Als je het goed vindt, sluit ik ook deze eindeloze discussie hiermee af.

  Reactie door Gloria — maandag 31 juli 2006 @ 17.16 uur

 179. 161 Zo’n Walter, je moet toch wel van de pot zijn gerukt om op grond van een zoodje oud papier wat Bijbel heet te denken dat Israël door God beloofd is aan Zijn uitverkoren volk.
  Ik vind het nog gestoorder dan wat Islamfundo’s roepen, want die schamen zich tenminste niet om te bukken.

  Reactie door Emiel — maandag 31 juli 2006 @ 17.38 uur

 180. @ Marc B
  Gek is de mode….kijk maar naar het Midden-Oosten.

  Reactie door walter — maandag 31 juli 2006 @ 17.42 uur

 181. 177 heb ik ook gehad, niet fijn,
  domheid die meer op een hel lijkt als je je graag respecteerd wil voelen.
  Zit niets anders op dan zelf een weg vinden je bijdrage te leveren.

  Reactie door maria — maandag 31 juli 2006 @ 17.47 uur

 182. @(142) Toergenjev
  Je maakt een vergissinkje, (95) is Edwin, om die tijd lag ik al in dromenland.

  Wel heb ik die webpagina van ‘CODIP’ aangeklikt, daar zie je ook de kaarten van het het verloop van het ontstaan van Israël, zulke kaarten zocht ik al een tijdje.
  Van die kant bekeken lijkt het op niet meer dan een ordinaire West-Europese kolonisatie die in die tijd normaal was.

  Maar wat nu, kiest men voor een één-staat oplossing, met marginalisering van de Palestijnse bevolking die zich echter wel overal vrij kan vestigen, of voor een twee-staten oplossing, met een arme Palestijnse staat die slechts met buitenlandse hulp kan blijven bestaan? De één-staat oplossing is het moeilijkste te bewerkstelligen maar heeft op den duur misschien meer kans op duurzaamheid.

  Reactie door Edward — maandag 31 juli 2006 @ 18.02 uur

 183. …ik hoor dat Poetin Israel veroordeeld, was hij niet de gene die zo veel schoolkinderen opofferde om een paar terroristen te pakken krijgen…grappig een gek die tegen een andere gek zegt, dat die gek is….

  Reactie door Delal — maandag 31 juli 2006 @ 18.05 uur

 184. @179 Walter.

  Buiten haatzaaiers en zionisten nu ook nog een godsdienstwaanzinnige hier op het blog.
  Welja ik zou zeggen ga eens naar Libanon en vertel die kinderen daar eens stevig de waarheid.
  Dat zal ze mores leren.

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 18.12 uur

 185. @174
  Wie herinnert zich de treinkapingen van de Molukkers?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Treinkaping_bij_De_Punt

  Twee onschuldigen kwamen om door wapengeweld van de Nederlandse overheid. Had Israel Nederland moeten veroordelen voor disproportioneel geweld?

  De realiteit kan hard zijn. Soms kan niet voorkomen worden dat onschuldigen worden getroffen. In Libanon worden door Hezbolla burgers gegijzeld en als schild gebruikt om burgers in Israel te beschieten.

  Israel heeft minder keus dan Nederland destijds. De molukkers bedreigende alleen hun gijzelaars. Hezbolla bedreigt het gehele land. De president van hun wapenleverancier, Iran, dreigde openlijk en bij herhaling met de totale vernietiging van Israel. Israel MOET, koste wat het kost, de dreiging van Hezbolla elimineren.

  Reactie door rene — maandag 31 juli 2006 @ 18.19 uur

 186. @(166) Walter

  Er zijn orthodoxe Joden die Israël niet erkennen, juist omdat het door mensenhanden is gerealiseerd en niet door God via de, in traditoneel Joodse opvatting nog te verwachten, messias.
  Internationaal recht levert meer vastheid voor handelen dan de multi interpretabele bijbel,laten we dan ook naar het (wereldse) internationaal recht handelen.

  @(178) Gloria

  Gezien het voorgaande hoeft men niet vanuit het O.T. in het N.T. te stappen om tot dezelfde conclusie te komen.

  Reactie door Edward — maandag 31 juli 2006 @ 18.22 uur

 187. Welke godheid? Welke tekst? En dat moeten wij allemaal maar als wetmatigheid beschouwen? Of is het dat het geschreven staat en dus waar?

  Goed- Jullie moeten mij geloven, want dat schrijf ik hier neer. En als ik jullie wil afmaken voor mijn eigen doeleinden, dan heb ik daar recht toe, want mijn godheid heeft mij dat mandaat gegeven- het staat immers geschreven in mijn eigen heilige boek!

  Reactie door haby — maandag 31 juli 2006 @ 18.29 uur

 188. Natuurlijk. Maar kom alsjeblieft verder met redelijke argumenten in plaats van je te bazeren op één tekst uit velen die de wereld in de loop van de religieuze wereldgeschiedenis heeft gekend. Het Gekozen Volk: Welk dit keer nu weer? Ah- de Joden, juist ja. Welkom, sluit aan in de rij, geacht volk!
  Maar dat geeft werkelijk nog steeds geen enkel recht op het plegen van misdaden tegen de mensheid.

  Reactie door haby — maandag 31 juli 2006 @ 18.34 uur

 189. @ walter Gloria,

  volgens het verhaal in de bijbel hebben de joden al hun kansen verspild…ze zijn door Mozes bevrijd uit Egypte..vervolgens hebben ze weer een zooitje van gemaakt…en toen Jezus ze weer op het rechte pad probeerde te krijgen, hebben ze jezus vermoord om dat hij te mild was en niet oorlogzuchtig..ik denk dat ze naar een derde kans kunnen fluiten…

  Reactie door Delal — maandag 31 juli 2006 @ 18.35 uur

 190. 182 @ Toergenjev, leef jij alleen in zwart wit? wat ik een paar dagen geleden deed was aangeven dat alles niet zo eenzijdig is als sommigen beweren, misschien niet gepast, maar ben een type die gelooft in nuance en rechtvaardigheid, eenzijdigheid is nooit rechtvaardig!
  en wat krijg ik er voor terug; een jullie terwijl ik voor mezelf denk en op persoonlijke titel spreek, ik ben geen pro israel-lobby en heb al helemaal geen olie belangen, hoe eerder we op waterstof overstappen hoe beter
  je hebt het over discussie en tegelijkertijd over haatzaaiers, zionisten en een godsdienstwaanzinnige, welke discussie wil je dan of ben je alleen uit op klapvee?
  en dit zijn gewoon wat vragen naar jou toe, hoop dat jij en anderen die zich aangesproken voelen hierover willen na denken, meer niet, zou graag echte discussie willen en dit is geen plek om persoonlijke kwesties uit te vechten

  Reactie door edwin — maandag 31 juli 2006 @ 18.36 uur

 191. Het is belachelijk waar Israël mee bezig is. Inplaats een beetje blij te zijn met het feit dat ze een stuk land in het midden-oosten hebben gekregen. Zitten ze constant weer nieuwe gebieden te veroveren, moorden en vernieling aanrichten. Dit keer weer met als excuus dat Hezbolla raketten op hun afvuurt.
  Natuurlijk is het niet leuk dat Hezbolla dat doet, maar die mensen hebben er ook een rede voor. Vele hebben hun hele leven alleen maar vernieling door de Israëliers mee gemaakt. Ze zouden eigenlijk wat terug moeten doen voor Libannon om de raketten te laten stoppen. Want via oorlog maak je alleen nog meer vijanden.

  Hezbolla uitroeien!!! ha!, als je alles platbombadeert zorg je er alleen voor dat er nog meer Libanezen zijn wiens leven verwoest is en alleen nog op wraak uit zijn.
  Oja, en straks moet, niet Israël, maar wij weer mee gaan betalen aan de wederopbouw van Libannon.

  Reactie door laurens — maandag 31 juli 2006 @ 19.10 uur

 192. Jammer dat elke discussie over het midden-oosten telkens weer vervalt in een welles-nietus spelletje.
  Dat geeft inderdaar weinig hoop voor de toekomst.
  Als wij hier in Nederland al niet eens afstand kunnen nemen hoe moeten de mensen daar dan tot een oplossing komen. Per slot van rekening heeft iedere betrokkene daar wel een familielid of kennis verloren.

  Toch geloof ik wel in een oplossing maar dan moet er wel de wil voor zijn en zolang er nog te veel geld verdient wordt aan dit conflict zal er niks veranderen.
  Dus nog maar eens:
  http://lexrex.com/enlightened/articles/warisaracket.htm

  Reactie door LinkeLoetje — maandag 31 juli 2006 @ 19.15 uur

 193. GLORIA,

  Hartelijk dank!!!! :(

  DANK AAN JOU!!

  Kun je niet ergen sin een kerk je preekje gaan houden. DANK ZIJ JOUW CHRISTELIJKE INBRENG (al ben ik op mijn manier best gelovig) heb ik géén ènkele zin meer om hier iets zìnnigs neer te schrijven.
  Dit is een politiek weblog.
  Als jij jouw Bijbel wilt verkondigen kun je dat beter niet (volgens mij) op het log van een politicus doen.
  Veel geloofdgenot gewenst, ik haak af.
  Hallelujá!
  Gloria, in excelsis deo.

  Reactie door Bijdehandje — maandag 31 juli 2006 @ 19.28 uur

 194. @141
  Wees daar voorzichtig mee mee zo voorstel als het circus nog even zo doorgaat komen we niet meer van de plek.

  Reactie door Jofel — maandag 31 juli 2006 @ 19.30 uur

 195. @191
  Bij mijn is vaak de vraag schiep het geloof de duivel of schiep de duivel het geloof.
  Als je het niet erg vind hou ik het op het laatste met al die geloofs troep.

  Reactie door Jofel — maandag 31 juli 2006 @ 19.36 uur

 196. 192 bijdehandje

  Zolang er geen directe verdoeminis en hel verwijzing jegens ongeloven op een politiek log wordt gepredikt, leek mij de de bijdragen van genoemde gloria geen probleem.

  Reactie door maria — maandag 31 juli 2006 @ 19.43 uur

 197. @ 175 Armageddon

  Ik heb je begrepen, in onze streek waar ik woon is een akkefietje slaande ruzie met veel wapengekletter, in ander delen van het land is een akkefietje een bijna niets te betekenende onenigheid, daar zit het verschil.
  Vanaf nu zal ik mijn woordkeuze een beetje in de gaten houden.
  Dat neemt niet weg dat ik het ook verschrikkelijk vindt dat zoiets daar op zo’n manier moet worden opgelost.
  Daar zijn we het beiden zeer zeker overeens.

  @ 191 Bijdehandje

  Ik vind dat Gloria zich niet zo moet laten meeslepen met wat andere over hun godsdienst te vertellen hebben.
  Jammer als ze daardoor de meestal goede kritische kantekeningen uit het oog verliest.
  En inderdaad dit is de weblog van de SP.
  dus laten we proberen de zaak een beetje gescheiden te houden al valt het niet mee met zo’n CDA in je kabinet.

  Reactie door Pool — maandag 31 juli 2006 @ 19.52 uur

 198. Israë; doet me denken aan een autistisch jongetje dat zijn kamer volpropt met geweren, pistolen en granaten, klaar om
  driedubbele salvo’s af te vuren als iemand hem pest en dat nog doet ook, terwijl zijn Oom Sam uit Amerika er lachend bij staat te kijken met de handen in de zak Als schijndemocratie wordt het gerepresenteerd door een zionistische clique, kolonisten, de meesten uit Amerika afkomstig, vertaald in een rigide korporaalsregime, dat ook onder eigen volk geen dissidenten duldt. De huidige Joodse Staat is zeker geen afspiegeling van de wil van de bevolking, evenmin als Oostenrijk dat na de Anssloesj was.

  Reactie door Emiel — maandag 31 juli 2006 @ 20.37 uur

 199. Het wordt tijd dat we de realiteit onder ogen gaan zien. http://video.google.com/videoplay?docid=6162397493278181614

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 20.51 uur

 200. 145. Dat was toch niet omdat eer twee duitse soldaten de grens waren overgestoken of wel?

  Reactie door Henny — maandag 31 juli 2006 @ 20.51 uur

 201. 154. Israel heeft soortgelijke video’s getoond, ik heb het gezien op CNN en BBC.
  Het rare is het kan van ieder gebeisd zijn en is totaal onduidelijk. Jij ziet er evenmin iets staan als ik.
  Je ziet eerst een video met lichtflitsen maar niet exact waar die vandaankomen en vervolgens.
  De Amerikanen hadden ook van die viedo’s om te ‘bewijzen’dat de Iraki’s etc… weet je nog.

  Reactie door Henny — maandag 31 juli 2006 @ 20.56 uur

 202. 154 Vraag Waarom wil Israel en de VS geen ónafhankelijk VN onderzoek maar enkel een intern onderzoek door Israel zelf?

  Reactie door Henny — maandag 31 juli 2006 @ 20.57 uur

 203. reality hurts
  http://video.google.com/videoplay?docid=6162397493278181614

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 21.00 uur

 204. 154. Het was duidelijk een precisie bombardement, dat kwam nl. in dezelfde uitzending en is toegegeven door Israel. Je klets wel een stuk in de ruimte zeg?
  Eerst zeg je dat ze daar Hizbollah ontdekt hadden en vervolgend zeg je dat ze er niet waren en Hezb.. het zelf gedaan heeft.
  Maar toch bedankt ik sta weer op het goede been.

  Overigens hebben ze vandaag bekend gemaakt dat er géén staakt het vuren komt en Israel gewoon doorgaat, zoals ze ook gewoon doorgegaan zijn vandaag. De Arabische leden van het parlement werden ‘buiten gevecht’ gesteld en afgevoerd.

  Reactie door Henny — maandag 31 juli 2006 @ 21.03 uur

 205. Henny

  200 @ dit is ook bevestigd door de vn en journalisten oa Harald Doornbos:

  http://harryzzz.blogspot.com/2006/07/beste-mensen-ik-ben-de-afgelopen-twee.html

  201 @ er komt nu ook een onafhankelijk vn onderzoek, mede daarom zou israel 48 uur geen bombardementen uitvoeren

  Reactie door edwin — maandag 31 juli 2006 @ 21.05 uur

 206. Pool.

  Ik las op The Dutch Forum, Kiboets, de droom, die geen werkelijkheid is geworden, de meeste kiboets zijn faillit of zijn faillit aan het worden. Wat weet jij ervan?

  Reactie door Henk.H — maandag 31 juli 2006 @ 21.06 uur

 207. oooh ok, moeten we nu alle Molukkers maar gaan haten om dat er een paar gekken in 1975 de trein hebben gekaapt…
  Hoe het komt het dan dat jij wel weet dat Hezbollah wapens krijgt van Iran en syrie, maar niet dat israel wapens krijgt van VS…Ik praat geweld niet goed, maar we hebben gezien wat er met de palastijnen is gebeurd die alleen maar stenen hadden om te gooien….dus wordt tijd dat zij ook eindelijk wapens krijgen waarmee ze zich zelf kunnen verdedigen…

  Reactie door Delal — maandag 31 juli 2006 @ 21.12 uur

 208. @ 190 Edwin, reageer nu eerst eens op mijn bijdrage van 142, en praat dan verder .

  Als iemand hier de talmoed erbij moet gaan halen om het gelijk van Isreal te bewijzen dan ben je een beetje doorgeschoten in je godsdienst beleving. Wat trouwens niet aan jou gericht was.
  Verder blijf je maar doorgaan met argumenteren waarom Israel in zijn gelijk zou staan met het vermoorden van burgers, alle beelden van de media naast je neerleggend.

  Heel de wereld spreekt zijn afschuw uit, zelfs Amerika twijfelt, deskundigen uit alle windstreken spreken van aanvallen op burgerdoelen met voorbedachte rade.
  Maar nee ene Edwin weet het beter.
  Vind je het vreemd dat ik je er dus stevig van verdenk dat je betaald word om hier te gaan zitten bloggen, of dat je echt stekeblind bent.
  Het draait om oliebelangen en invloedssferen, en ik heb nooit beweerd dat jij oliebelangen zou hebben.
  Haatzaaiers zijn diegenen die tepas en te onpas iedereen van terrorisme beschuldigen, zelfs kinderen worden voor terrorist uitgemaakt om een verontschuldiging te vinden dat ze vermoord zijn.
  En zionisten zijn niets anders als diegenen die de alles van Israel blijven steunen alleen maar omdat het Israel betreft.
  Herzl was de eerste Zionist, en was daar trots op, dus een schelwoord kun je het toch niet noemen ……

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 21.15 uur

 209. 185 rene

  Ja de vorige (205)was een antwoordt op jouw reatie “In Libanon worden door Hezbolla burgers gegijzeld en als schild gebruikt om burgers in Israel te beschieten.”

  Hoe kom jij aan deze wijsheid? Uit een israelische krant ofzo?!!!

  Reactie door Delal — maandag 31 juli 2006 @ 21.19 uur

 210. Mijn type vaardigheid is wel een ratjetoe geworden en mijn toetsenbord werkt ook niet echt mee sorry voor de onleesbare woorden en zinnen.

  204. Heb toch wederom gehoord vandaag dat Israel zelf dat onderzoek zou doen. Welnu we zullen het wel zien.

  Reactie door Henny — maandag 31 juli 2006 @ 21.20 uur

 211. @204 Edwin,
  Het word ook niet door Hezbollah ontkent om dat te doen , raketten tussn burgers neerzetten, want met een strijd in het open veld zouden ze binnen een dag weggevaagd zijn.
  Alleen mag dat nooit geen argument zijn om dan maar burgerdoelen met clusterbommen en fosfor aan te gaan vallen.

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 21.21 uur

 212. 205 delal,
  Ze krijgen niet alleen wapens(via engeland) maar worden ook financieel gesteund met 1 miljard U.S dollar.
  Israel mag zichzelf verdedigen,maar ze vallen aan?

  Reactie door volly — maandag 31 juli 2006 @ 21.21 uur

 213. @205
  Ooit al eens afgevraagd waarom ouders hun kinderen aan zulke gevaren blootstellen? Propaganda, ze geven daar niets om leven, martelaren daar zijn ze dol op. En verder is de helft in scene gezet. Pallywood noemen ze het. http://www.dailymotion.com/relevance/search/pallywood/video/x3e0x_pallywood

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 21.24 uur

 214. 204 En ja die bombardementen hebben ze ook niet uitgevoerd. Er zijn naast mortiervuur vele bombardementen geweest.
  Ik wist dat allang geef ze één vinger en ze pakken de hele hand. Ik noemde het al een halfbakken maatregel en jawel eigenlijk is het gewoon doorgegaan op een íets’lager pitje (Bevestigd door BBC reporters en VN reporters) Niets geen aanvallen vanuit de lucht.
  Toen ik Olmert vanmiddag zijn toespraak hoorde houden om uit te leggen waarom ze gewoon doorgaan het eerst vooral inspelen op de emotie vervolgens met de vuist in de lucht en stemverheffing., felheid….liepen de rillingen me over het lijf in het laatste deel.
  Waar heb ik dit eerder gezien?

  Reactie door Henny — maandag 31 juli 2006 @ 21.28 uur

 215. Israël onderzoekt ‘misser’
  In de kranten.
  Dus ze geven het zelf toe.
  @211
  Ja,klinkt schofterig zeg zo iets maar een over de Holocaust.
  Maar dat van jou klinkt ook schofterig.

  Reactie door Jofel — maandag 31 juli 2006 @ 21.33 uur

 216. O.a. zo’n Edwin in 82 en 86 raaskalt als een zuigende zionist door te ontkennen wat glashard de waarheid is. Is leugenachtigheid voortaan het krijgsbanier waarmee Israël-worshippers hun gelijk willen afdwingen?

  Reactie door Emiel — maandag 31 juli 2006 @ 21.35 uur

 217. @196 Maria,
  Ik vrees dat het wel een oeverloze discussie wordt maar dan op theologisch
  nivo, en mensen worden al tegen de haren ingestreken, als ze horen beweren: “God HIJ”, velen zijn al veel verder datn een
  HIJ’s persoon.
  Ergens stond ook geschreven, het Koninkrijk is in en rondom u!…Daar zouden we dus zelf een indirecte invulling
  in kunnen zien en/of ontdekken.
  Politiek, kunnen rechten niet meer ontleend worden aan welk geschrift danook,
  zeker niet in die gehele omgeving en dan
  even alleen maar teruggaan tot 2000 jaar
  terug . Nee, niet meer op terugkomen, want
  de meningen staan en blijven haaks op el-
  kaar staan, niet door een spraakverwarring
  maar hedentijdse begripsverwarring en dát
  wordt dan opnieuw ruzie ! Wat wij denken te weten, weten we in wezen nog zelfs niet
  voor één fractie, laat staan meerdere!
  Fijne avond allemaal,
  Groeten van Made-lief (de oude?).

  Reactie door Madelief — maandag 31 juli 2006 @ 21.36 uur

 218. @211 Jan heb je jezelf ooit wel eens afgevraagd hoe ze mensen zover hebben kunnen drijven dat ze zo wanhopig zijn om met stenen tegen Tanks te vechten ?

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 21.51 uur

 219. @214
  Stenen tegen yanks? Je bedoelt zeker tegen israelies. Is gewoon een hobby van ze door de haat die ze dag in dag uit binnenkrijgen van hun leiders die graag van de werkelijke problemen afleiden.
  http://www.dailymotion.com/relevance/search/pallywood/video/x3e0x_pallywood
  en
  http://video.google.com/videoplay?docid=6162397493278181614

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 22.07 uur

 220. @215
  http://video.google.com/videoplay?docid=6162397493278181614
  Voor iedereen die de haat van mensen als mocro wil begrijpen. Arabische propaganda stelt zelfs dat Joden het bloed van christenen drinken.

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 22.08 uur

 221. Beste Jan

  Heeft Frits Barend die lekke band van jouw fiets nou al geplakt? Zie zijn column in het AD van Zaterdag j.l.

  Reactie door Rijn Doting — maandag 31 juli 2006 @ 22.15 uur

 222. @218
  Ik ben geen Jood, en iedereen die ogen heeft die ziet.

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 22.18 uur

 223. Beste Rijn,

  Ga nou eens deze video kijken (gaat niet over alle moslims, wordt ook duidelijk gezegd) en open eens je ogen.

  http://video.google.com/videoplay?docid=6162397493278181614

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 22.20 uur

 224. @211
  Dat hoef ik mij niet af te vragen, dat ik ken, ik ben een koerd en mijn land is niet alleen door 1 land maar door 4 ingepikt, snappie van alle kanten..en kom maar alsjeblieft niet aan zetten met PKK, want dat dat niet heeft geholpen en misschien onnodig is geweest weten we wel..maar ja demokratisch hebben ze ook geprobeerd met een eigen partij in de poliek, maar die zijn weer in de gevangenis in gestopt..ik weet dus dat die mensen daar, alleen maar voor hun leven en toekomst vechten!!

  @211
  als je met dit filmpje doelt op de nazi vlag daar, zeg ik gewoon pesterij net zoals de deense plaatjes in de krant…en je ziet dat ik nogmaals gelijk heb he!!? ze hebben alleen maar stenen

  Reactie door Delal — maandag 31 juli 2006 @ 22.23 uur

 225. @221
  Ik doel op pallywood, hoe kom je bij een nazi vlag? Palestijnen zijn net als andere arabieren ongekend in hun propaganda. In arabische landen is alle media in handen van de media en daarom hoor je maar een geluid.
  http://video.google.com/videoplay?docid=6162397493278181614

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 22.26 uur

 226. in handen van de overheid

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 22.26 uur

 227. Vrijdagavond laat was men er uit. Israel en Libanon waren beiden bereidt om vergaande concessies te doen. ( bron CNN )
  Alleen de USA blockeerde de deal.
  En zaterdagochten konden we de slachting in Qana aanschouwen. Nu roept Olmert dat de strijdt voort gaat en zegt Rice er alles aan te doen om een cease-fire te bewerkstelligen.
  Bush heeft weer even de teugels aangehaald.
  Bush wil oorlog. Daarom is hij Irak binnen gevallen. Bush is uit op de vernietiging van Israel. Hij bouwt een podium van haat in het midden-oosten.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 31 juli 2006 @ 22.28 uur

 228. Ludovico Chigi Albani della Rovere was de grandmaster van de Knights of Malta ( Christian Militairy order of the Vatican ) van 1931 tot en met 1951.
  Het familie paleis van Ludovico Chigi Albani della Rovere op de Via del Corso in Rome is vandaag de dag het paleis waar de Italiaanse regering zetelt.
  De Knights of Malta hebben tevens een permanente zetel bij de VN.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 31 juli 2006 @ 22.29 uur

 229. @217
  jan, je zult zelf vast wel ogen hebben dus… denk ik maar dat jij in een andere wereld leeft waardoor ook jij andere dingen ziet..

  Reactie door Delal — maandag 31 juli 2006 @ 22.46 uur

 230. Iran moet zich per ultimatum vóór september aan de UN-resolutie binden, op straffe van represailles. Kan een Sion-cheerleader mij hier uitleggen waarom Israël dat nooit hoeft?

  Niet dat ik Iran-fan ben maar het is toch niet abnormaal dat Ahmadinead teleurgesteld is dat hij geen kernenergiecentrale mag hebben terwijl Israël zelfs atoombommen bezit. Trouwens ook een oliegestookte electriciteitscentrale is de Libanezen & Palestijnen niet gegund, die zijn allang
  aan puin geschoten door het IDF, energie is kennelijk exclusief voor de Israëlieten.

  Reactie door Emiel — maandag 31 juli 2006 @ 22.49 uur

 231. Pool

  Je verwijt mij geen steekhoudende argumenten te hebben waarom wij ons zouden moeten bemoeien met het Midden-Oosten.

  Als je de moeite zou willen nemen om mijn voorgaande reactie’s te lezen zou je genoeg steekhoudende argumenten lezen. Maar ik ga ze voor jou hier niet nog eens herhalen.

  Iedereen die gelooft in humunitaire principes zoals het recht op waardigheid, veiligheid, welzijn en vrede voor iedere mens op deze Aarde kan het zich niet veroorloven om zich niet mee te bemoeien met deze misdaad tegen de mensheid. Door het een akkefietje vinden verander je niet de werkelijkheid, maar slechts je gemoedtoestand om je geest af te sluiten voor mensen waar je niets gemeenschappelijk mee deelt. Zou je het ook een akkefietje willen noemen als Engeland door Frankrijk of Ierland door Engeland werden gebombardeerd?

  Zoals Emiel al eerder zei is het een morele plicht van ieder die humanitaire principes belangrijk vindt. Waarom staat Nederland massal op zijn achterpoten als zij denken dat mensenrechten zoals “vrijheid van meningsuiting” en “het recht om het leven zo souverein te mogen leven zonder daar vervolgd voor te hoeven worden”, maar intresseert het ons niet als een zogenaamde ” bevriende staat” de mensenrechten op zeer brutale schendt. Is dan onze verontwaardiging als er mensenrechten worden geschonden alleen maar van toepassing als landen zich hier aan schuldig maken die we toch al niet zo mochten? Kan je dan wel spreken van een integere verontwaardiging?

  Zoals

  Reactie door Mouse — maandag 31 juli 2006 @ 22.50 uur

 232. @220 Jan Stenen tegen tanks, de filmpjes die je laat zien zijn een voorbeeld van propaganda zoals die al jaren word toegepast om het vijandbeeld te versterken.
  Daarom zitten we nu al bijna 7 jaar met oorlog in het midden oosten.
  Hoe vreemd is het dat als we over slachtoffer aantallen praten van Arabieren versus het Westen we komen aan honderdduizenden aan Arabische kant en enige duizenden aan westerse kant.
  Wie zijn hier nou eigenlijk gevaarlijk en de moordenaars ?

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 22.51 uur

 233. Toergenjev, raketten tussen burgers plaatsen is een oorlogsmisdaad en het is ziek dat goed te praten

  ik heb ook nergens beweerd dat israel in zijn gelijk staat, dat is weer jouw interpretatie, ik vind de reactie van israel buiten proportie

  jouw gesprekstechniek is zeer éénzijdig alle schuld bij één partij leggen, al het andere bagatelliseren en als je dan zegt dat dit niet helemaal klopt praat je blijkbaar de andere kant goed, kies je partij voor die kant en ben je een zionist, je lijkt bush wel; wie niet met ons is is tegen ons, je bent echt een liefhebber van eerlijke discussie, echt hulde

  Reactie door edwin — maandag 31 juli 2006 @ 22.58 uur

 234. @231
  De film is een verzamelings van propagandamomenten die toch echt door de arabieren zelf de lucht in wordt gebracht. Wie maakt er nu propaganda?
  http://video.google.com/videoplay?docid=6162397493278181614

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 23.03 uur

 235. Ja Jan, dat ene mooie zinnetje van erkenning van recht op een eigen staat.
  Als de Palestijnen of de Hezbollah de militaire potentie hadden om de Joden de Middellandse Zee in te drijven dan hadden ze dat allang gedaan. En de Joden willen geen tweede Holocaust. Tussen Joden en Arabieren bestaat een eeuwige haat die terug te voeren is naar het Oude Testament, die God zelf heeft voorspeld.
  Probeer dat als sterveling maar eens te veranderen. Mission Impossible.

  Reactie door pieter — maandag 31 juli 2006 @ 23.09 uur

 236. De afschuimende zionisten op dit log kunnen zich niet genoeg uitspreken over de éénzijdige berichtgevingen over Israël in Nederland. Nou hebben zij natuurlijk gelijk, want in Nederland worden de IsraËlische schendingen van de Conventie’s van Geneve het meest gebagatelliseerd. Zelfs in Israël zelf is er een meer objectievere berichtgeving over de zituatie (vooral in de Haarretz).

  Hoe noem je mensen die zich druk maken over het modderfiguur dat de staat Israël slaat in de publieke opinie, terwijl zij geen enkele empathie voelen met de slachtoffers van de Israëlische slachtingen?

  Iemand heeft ooit tegen mij gezegd dat hij daar één woord voor heeft psychopathisch-apathische (nou, ja twéé dan).

  En dat is precies waar de autistische staat na de slachteingen in Sabra en Shatila zich druk om heeft gemaakt. Hoe kunnen wij in de toekomst beelden die ons beleid ter discussie stellen uit de publike opinie halen. Er zijn toen tientallen Propagandaburau’s opgericht om zulke immorele flater van Israël uit beeld te brengen.

  Reactie door Mouse — maandag 31 juli 2006 @ 23.09 uur

 237. “we succeeded, with allah’s grace, to raise an ideological generation that loves death like their enemies love life” aldus een commandant uit Gaza. 9:46 in de film
  http://video.google.com/videoplay?docid=6162397493278181614

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 23.11 uur

 238. @232, nee ik leg niet de schuld bij 1 partij, niet ik praat het goed wat hezbollah doet, maar ze hebben geen andere manier om te overleven.
  Dat is het gevolg van het enorme wapenoverwicht wat Israel heeft.
  En gebruikt.
  Israel wil winnen , maar wil dat doen met bombardementen. En kiest daarmee bewust voor aanvallen op burgerdoelen.
  Overigens hebben in ww2 de russen stalingrad verdedigt terwijl er nog heel veel burgers waren ….een Misdaad ??
  De verdediging van Lille in 1940 door de Fransen ….een misdaad ?
  Arnhem, de slag om de brug , nog veel burgers aanwezig, positie in woonhuizen van britse Para,s ….een misdaad ?
  Soms noopt de situatie een verdedigende partij om zich te verschansen in steden en dorpen omdat ze in het open veld geen partij zijn.
  Nederlands verzet in Rotterdam….. en noemden we toen het plat bombarderen van Rotterdam door de Duitsers geen misdaad ?
  Je meet met 2 maten, jij lijkt net op Bush met je terminologie en stigmatisering van bevolkingsgroepen.

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 23.11 uur

 239. Jan

  Er is al eerder door iemand een link van een veel betere documentaire hier geplaatst. Ik heb de film gezien en moet zeggen dat de film zeer objectief de situatie beschrijft. En kom niet aan met Arabische propaganda, want de meeste vertellers zijn Amerikaans met zelfs een paar anti-zionistische rabbijnen aan het woord.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-7828123714384920696

  Reactie door Mouse — maandag 31 juli 2006 @ 23.14 uur

 240. @mouse
  En gij gelooft het?

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 23.16 uur

 241. @233 Het westen Jan begrijp dat dan, want die grijpt dit soort van filmpjes aan omzichzelf de verdediger van de beschaafde wereld te noemen, terwijl er een heel andere agenda van belang is.

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 23.16 uur

 242. @239
  En welke agenda is dan van belang?

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 23.18 uur

 243. Nou Jan,

  das een beter stuk dan wat je de afgelopen tijd hebt laten horen. Ik wilde je nog even zeggen dat vanavond bij 2 vandaag arabist Leo Kwarten was. Hij heeft een langere tijd in Libanon gezeten en contact gehad met Hezboallh leiders. Deze leiders zeiden letterlijk dat wanneer Israel zich terug zou trekken uit de bezette gebieden en de palestijnen een eigen staat zouden hebben dat de strijd niet over zou zijn, nooit nee nooit zullen ze vrede met Israel willen. Ik hoop dat je dit je goed beseft Jan, hoe kan je ooit met zulke mensen samenleven, het zal je buurland maar zijn..

  Reactie door Ruben — maandag 31 juli 2006 @ 23.38 uur

 244. @ruben
  Ik ben hier vanavond voor het eerst.

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 23.40 uur

 245. @243 Jan Olie , invloed in het midden oosten, machtspolitiek, zoals de Arabist Leo Kwarten al zei vanavond bij 2 vandaag , dat Israel bewust burgerdoelen aanvalt en fout op fout stapelt.
  En allemaal vanwege macht in de regio.
  Het zal je buurland maar zijn.

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 23.49 uur

 246. @246
  Hoe weet jij wat Israel bewust doet?

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 23.50 uur

 247. @247, Ze hebben advanced weapons, volgens hun eigen legerwoordvoerders kunnen ze een voordeur op 50 kilometer afstand nauwkeurig treffen, dus de burgerslachtoffers en de VN post waren geen ongelukjes.

  Reactie door Toergenjev — maandag 31 juli 2006 @ 23.55 uur

 248. @248
  Ik keur niet alles goed wat Israel doet. Alhoewel ik in hun verdediging moet zeggen dat vanaf dat dorp raketten werden afgevuurd. Verder verschuilt Hezbollah zich tussen de burgers. Maar dan nog vind ik het zeer te betreuren.

  Reactie door jan — maandag 31 juli 2006 @ 23.58 uur

 249. 224 jan,,je loopt een filmpje hier te vertonen van een paar bom aanslaagjes,,eeu de woorden van het westen,,we leven mee met de slachtoffers in irak,afganistan,de palestijnen,de libanezen,,de afrikanen,enz,, maarja in een oorlog vallen slachtoffers,,ook aan de kant van spanje en de uk,,hee we vechten toch niet alleen op mijn grond,jullie vallen onze landen binnen,dan kun je niet verwachten dat alleen op mijn grondgebied gevochten wordt,onze onschuldige burgers door de westerse wereld wordt afgeslacht,erg he als er een paar slachtoffertjes vallen aan westerse kant,daar heb je omgevraagt toch?,
  zo de boel even omgedraait.

  Reactie door ad — maandag 31 juli 2006 @ 23.59 uur

 250. @ 159 en 161 walter

  Walter sinds wanneer gebruik je een voorbeeld om de dingen simpeler uit te leggen als zijnde een waarheid, je moet wel goed lezen wat ik schrijf anders sla je de plank volledig mis.

  Veel blijven bidden Walter misschien dat het in het midden oosten dan wel eens vrede komt….. ik denk het niet.

  Reactie door Pool — dinsdag 1 augustus 2006 @ 0.06 uur

 251. Toergenjev,
  hezbollah geen andere manier om te overleven? weet niet of je het door hebt maar israel was al 6 jaar weg daar, wie is deze bagger begonnen voor 3 gevangenen?

  je loopt echt belachelijke vergelijkingen te maken om je gelijk te halen:
  werd duitsland vanuit rotterdam beschoten?
  zegt bewapening ook maar wat? dus als ik met een pistool uit 1830 iedereen afknal mag een betere en modernere bewapende politie niet terug schieten? dat geeft mij het recht mij achter burgers te verschuilen? dan ben ik de zielige partij met het gelijk aan mijn kant?
  een verdediging is geen misdaad maar is een land bestoken met raketten in jouw optiek verdedigen?
  denk je nou echt dat er in israel ook maar iemand rondloopt die denkt dit te kunnen winnen of zouden ze gewoon met rust gelaten willen worden?
  israel valt bewust burgerdoelen aan? jij spoort echt niet, laatste wat israel kan gebruiken is nog meer negatieve publiciteit

  maar ik stop hiermee, ik heb geen zin om israel te verdedigen omdat er één of andere gek er de meest waanzinnige theorieën op na houdt

  lees wat de heer marijnisse hierboven heeft geschreven, ik onderschrijf dat volledig, ik ben geen betaalde blogger, ben zelfs lid van deze partij

  Reactie door edwin — dinsdag 1 augustus 2006 @ 0.10 uur

 252. ….jan, ik zou je gezicht wel willen zien als jouw buren in eens in jouw tuin stonden…

  Reactie door Delal — dinsdag 1 augustus 2006 @ 0.19 uur

 253. @ 193 Bijdehandje
  @ 196 Maria

  @ 193
  Sorry Bijdehandje, ik wist echt niet dat ik zo’n irritatiebron was voor jou. Ook sorry dat ik zo laat reageer, want ik moest weg. Zojuist dit allemaal doorgelezen en ingezien dat de C maar bij het DA moet blijven. Ik probeerde hier wat aan te doen, maar als jullie dit niet vinden passen op het weblog van de SP zal ik direct plaatsmaken voor jou. Ik wil jou niet in de weg zitten en niemand!
  Allemaal bedankt voor de leuke tijd hier op het weblog. En weet: ik stem SP! Dus daar gaan we voor. Succes!

  @ 196
  Maria, heel bedankt voor je steun!

  Liefs allemaal!

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 augustus 2006 @ 0.23 uur

 254. @ 232 Mouse

  De vergelijking die jij maakt met Frankrijk, Engeland, Ierland zou een hele ander zijn als wat er nu gebeurd in het midden oosten.
  Daar is geen oorlog en jij begint over een oorlog.
  Israel houd alleen een schoonmaakactie meer niet.
  En wat betreft je humanitaire principes, waardigheid daar is nog nooit een conflict mee opgelost, dus blijf lekker zweven, en lees eerst eens goed wat ik allemaal heb geschreven voordat je weer dezelfde fout in herhaling begaat.
  Ik oordeel niet en veroordeel niet, het is onze zaak niet.
  Waar gehakt wordt vallen spaanders.

  Ik zou willen dat er zoveel reacties kwamen als er eens werd geschreven over de ellende in ons eigen land zie vorige reacties van mij.
  Maarja het is altijd makkelijker om over een ander te oordelen waar je geen grip op zal kunnen krijgen.

  Reactie door Pool — dinsdag 1 augustus 2006 @ 0.27 uur

 255. en pallywood fimpje waar zogenaamdt de boel belazert wordt?? kijk even naar het stukje waar de zogenaamde man neergeschoten wordt in zijn linker been,,op het moment dat de us commentator zegt ze zijn toch onder vuur??,,waarom bla bla,,en kijk dan even rechts van die mensen die de gewonde oppakken,,wat er inslaat in/op de grond,,laat me raden het waaide er terplekke plotseling,,
  zo zijn er zoveel filmpjes van bijde kanten,,zoals bv het neerhalen van het beeld van de irakeze president,,ook op film weergegeven,,ahum,zoals in hollywood,,
  belgen hebben er een uitzending aan besteed,,hoe en wat.

  Reactie door ad — dinsdag 1 augustus 2006 @ 0.28 uur

 256. @ 253 Delal

  Jan geeft z’n buren een biertje moet je ook doen krijg je nooit ruzie.

  Reactie door Pool — dinsdag 1 augustus 2006 @ 0.30 uur

 257. @ 193 Bijdehandje
  @ 254 Gloria

  Hey mensen jullie laten ons toch niet in de steek, er kan zo links en rechts best weleens een beetje irritatie de kop op steken, maar daar is toch overheen te komen.
  Kom op, morgen een nieuwe dag een nieuw begin.

  Reactie door Pool — dinsdag 1 augustus 2006 @ 0.58 uur

 258. @ 232 Mouse

  Even nog een aanvulling…
  in een OORLOG situatie kun je krijgsgevangen maken,,,, maar bij een militaire schoonmaakactie zoals nu in Libanon kun je geen krijgsgevangen maken want er is geen oorlog, dus het is of je laat de mensen leven of je schiet ze overhoop die keuze is aan de militair.

  Reactie door Pool — dinsdag 1 augustus 2006 @ 1.17 uur

 259. Israel heeft het volste recht om in Libanon achter Hezbollah aan te gaan. Hezbollah is van mening dat ze boven de Libanese autoriteiten staat, en doet wat ze wil. Het is daarom behoorlijk naief om te denken dat Israel de van Libanees grongebied afgeschoten raketten zich laat welgevallen, of dat de ontvoerde militairen zich op Libanees grondgebied bevonden. Hezbollah heeft namelijk helemaal niets in Libanon te zoeken. Dat er bij de Israelische aanvallen burgers worden getroffen is vreselijk genoeg, maar hezbollah zou er ook voor kunnen kiezen om geen raketten vanuit woonhuizen af te schieten op Israel. Raketten die overigens willekeurig op Israel worden afgeschoten met de bedoeling zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Waar er twee kijven hebben er natuurlijk twee schuld, maar het zou een stuk simpeler zijn als Libanon gewoon weer te zeggen kreeg over wat er in Libanon gebeurd, de Hezbollahstrijders weer terug gaan naar Iran en Syrie inclusief hun rakettenarsenaal zodat ook de 330.000 Israelische vluchtelingen weer gewoon naar huis kunnen. Als Israel al aan de eisen van hezbollah tegemoet zou moeten komken door gezellig gevangenen te gaan zitten ruilen, dan kan Hezbollah er ook voor kiezen om aan de wensen van de Israeli’s te voldoen. Ze hoeven dus alleen die twee soldaten maar vrij te laten en op te houden met die raketten, en Israel gaat weg uit Libanon. Zo simpel is het namelijk. Blijbaar hebben ze daar geen zin in. Dat is echter niet de schuld van Israel.

  Reactie door Frank — dinsdag 1 augustus 2006 @ 1.52 uur

 260. Toergenjev, sorry van mijn harde woorden naar jou toe maar werd een beetje boos van jouw suggestieve opmerkingen naar mij toe, mijn excuses, zou leuk zijn als discussies gevoerd werden op basis van feiten en niet veronderstellingen

  Reactie door edwin — dinsdag 1 augustus 2006 @ 3.55 uur

 261. Beste Frank 260, het staat je natuurlijk vrij om de propaganda van je zionistische Meesters te geloven en hier uit te venten, maar enige bijstelling van de waarheid is wel op zijn plaats dunkt me: Libanese partisanen hebben op éigen grondgebied 3 Israëlische soldaten krijgsgevangen genomen, zonder schermutselingen in Israël vooraf, waarna Israël op brutale wijze bééstachtige bombardementen op burgerdoelen in heel Libanon heeft uitgevoerd zodat Hezbollah terug is gaan schieten met raketten, waarna Israël een buitenproportioneel massief grondtroepenoffensief is begonnen.

  Het is Israëls shock & awe aanval, (gekopieerd van hun Amerikaanse vrienden) 10 à 20 levens op één Joods leven, weet je nog? Dus Libanon heeft het recht zich te verdedigen! Of zie ik dat verkeerd?

  Reactie door Emiel — dinsdag 1 augustus 2006 @ 7.53 uur

 262. WAAR ZIJN DE MODERNE ATHEISTEN GEVLEVEN? dEGENEN DIE ZICH MODERN NOEMEN IN EEN GESCULARISEERDE KLIMAAT KUNNEN MENSEN HET JOODSE FUNDAMENTALISME NIET VEROORDELEN. HOE KOMT DAT?

  Reactie door DEVRIMBAZ — dinsdag 1 augustus 2006 @ 8.12 uur

 263. jan

  met interesse je stukje gelezen kan in een hoop dingen hierin meegaan.
  valt me alleen op hoe de mening over israel kan omslaan.
  tijdens de 6 daagse oorlog waren er zelfs plitici die de mensen om steun voor israel vroegen
  mijn mening is nog steeds dat geweld nergens een oplossing voor is.
  maar om israel nu alleen te veroordelen gaat wat ver ook hezbolah is hier net zo schuldig aan,een hoop mensen vergeten wat de reden voor deze escalatie is.
  het enige wat ik verwijtbaar acht dat dit nooit in libanon uitgevochten mag worden dit land heeft al genoeg geleden.
  zag nu dat mevr rice een voorstel aan de vn wil doen volgens mij is dat voledig zinloos de vn heeft zichzelf allang oveleefd of men moet de grote landen hun veto recht afnemen de vs zal elke maatregel tegen israel blokeren

  Reactie door marcel van Bale — dinsdag 1 augustus 2006 @ 9.31 uur

 264. @254 Gloria,

  Je bent vrij om hier te reageren, ik ben niet bepalend voor dit weblog. Dus je hoeft geen plaats te maken voor mij, maar ietsje minder (hoog)liederlijk zou ìk wel op prijs stellen.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 1 augustus 2006 @ 9.33 uur

 265. Men was in Israel op de goede weg. Palestijnse burgers en Israelische burgers kregen zo hier en daar weer contact met elkaar. Ja, de bezette gebieden moesten echt ontruimd worden, en ook moesten de Palestijnenen weer toegang krijgen tot het drinkwater, dat moest dan nog gebeuren. Maar, helaas toen kwam er een nieuwe man aan de macht en de sfeer sloeg om. Kom op mensen in het westen, het is zo simpel als Jan het stelt! maar misschien is dat dan ook direct het moeilijkste. Iedereen terug binnen eigen landsgrenzen, Israel dat zich koest moet houden en de Palestijnene een kans om hun economie op te bouwen!!! Dus ook weer het water!!!

  Reactie door Henriette — dinsdag 1 augustus 2006 @ 9.47 uur

 266. @Bijdehandje
  ik vond het prima liedjes hoor!en smaken verschillen nu eenmaal,ik zou het zeer op prijs stellen als de groenteboer geen bruine bonen meer zou verkopen,die vind ik namelijk niet zo lekker,laat iemand lekker even in z’n waarde aub?!

  Reactie door iew — dinsdag 1 augustus 2006 @ 10.11 uur

 267. @ 251 edwin

  hezbollah geen andere manier om te overleven? weet niet of je het door hebt maar israel was al 6 jaar weg daar, wie is deze bagger begonnen voor 3 gevangenen?

  Allereerst Israel , omdat die op menen een heel land te moeten platgooien vanwege 2 gevanngen genomen soldaten

  je loopt echt belachelijke vergelijkingen te maken om je gelijk te halen:
  werd duitsland vanuit rotterdam beschoten?

  Wij verdedigden ons daar, net zoals Hezbollah nu en ook toen werd geprobeerd dat mat aanvallenm op burger doelen te breken.

  zegt bewapening ook maar wat? dus als ik met een pistool uit 1830 iedereen afknal mag een betere en modernere bewapende politie niet terug schieten? dat geeft mij het recht mij achter burgers te verschuilen? dan ben ik de zielige partij met het gelijk aan mijn kant?

  In een oorlog pas je die tacktiek toe die nodig is om te jezelf zo effectief mogelijk te verdedigen, dat geeft de andere partij niet het recht om met clusterbommen te gaan smijten.

  een verdediging is geen misdaad maar is een land bestoken met raketten in jouw optiek verdedigen?
  Ik beweer niet dat hezbollah geen fouten maakt, ik sta niet achter hun aanvallen op Israel.

  denk je nou echt dat er in israel ook maar iemand rondloopt die denkt dit te kunnen winnen of zouden ze gewoon met rust gelaten willen worden?

  Wat ik van Olbert hoor heeft hij nog 2 weken nodig, en 90 % van de Israelische bevolking denkt er zo over, en kinderen schrijven gedichtjes op granaten.

  israel valt bewust burgerdoelen aan? jij spoort echt niet, laatste wat israel kan gebruiken is nog meer negatieve publiciteit.
  Zolang als Amerika israel steunt heeft het schijt aan de publiciteit.

  maar ik stop hiermee, ik heb geen zin om israel te verdedigen omdat er één of andere gek er de meest waanzinnige theorieën op na houdt
  Je begint steeds harder te schreeuwen en te beledigen

  lees wat de heer marijnisse hierboven heeft geschreven, ik onderschrijf dat volledig, ik ben geen betaalde blogger, ben zelfs lid van deze partij

  Tuurlijk joh

  Reactie door Toergenjev — dinsdag 1 augustus 2006 @ 10.19 uur

 268. @266 Iew,

  Beste Iew, ik doe niet anders, heb toch aangegevn dat niet ik bepalend ben voor dit weblog.
  Het staat Gloria volkomen vrij om te reageren. Het staat mij ook volkomen vrij om te zeggen, dat ik hier geen complete preken verwacht.
  De oplossingen die Gloria aandraagt werken nl. niet in de praktijk.
  Na Jesus is er niemand meer geweest die zichzelf zo onzelfzuchtig opstelde.
  Ontdek de liefde in de medemens, heb elkaar lief, allemaal heel leuk, maar zo zit de mens niet in elkaar en dus niet realiseerbaar.
  De moeders Theresa zijn niet dik gezaaid op deze aardkloot. HELAAS!
  De mensen doen zich vaak wel mooi voor, maar als puntje bij paaltje komt, is het bij de meetste toch, ikke, ikke, IKKE.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 1 augustus 2006 @ 10.33 uur

 269. @268 Bijdehandje
  dat ben ik dan wel weer met u eens,toch vind ik het wel fijn om te lezen in haar bijdrages dat zij hier toch nog hoop voor koesterd,net als bij dieren [wat wij in mijn ogen eigenlijk ook zijn] is ons levensinstinct in eerste plaats gericht op overleven en niets anders,daarbij heb ik liever dat iemand zoals Gloria hier meeblogd dan sommige extreempjes die hier regelmatig voorbij wandelen,ook al moet je die dan ook in hun waarde laten,veel waarde heeft dat voor mij dan niet,maar dat hebben wij niet voor het zeggen zoals u al zei.

  Reactie door iew — dinsdag 1 augustus 2006 @ 10.45 uur

 270. Pool,

  De nazi’s noemden de Jodenvervolgingen ook een schoonmaakactie.

  Wat jij hier aan het doen bent is mensen proberen te weerhouden hun afschuw over de oorlogsmisdaden te geven. Israël valt een souverein land illegaal aan, valt burgerdoelen en burgers op ongekende en wij moeten ons onze mond maar houden.

  Als je van mening bent dan humanitaire principes er niet doe doen om je doel te bereiken kom dan er voor uit dat je een fascist bent, want alleen een fascist sluit zich af voor het leed van zijn slachtoffers om zijn doelen te bereiken.

  En de manier hoe je oorlog ziet verklaart wel je benauwde waarnemingsvermogen, want kennelijk is jouw geheel ontgaan dat oorlog voeren is gebonden aan het Internationaal recht. En Internationaal recht schrijft voor dat een land alleen mag aangevallen worden om een aanval af te slaan, zodra het aanvallende land niet meer aanvalt of zich terugtrekt moeten de oorlogshandelingen stoppen. Het is dan volgens de Conventies van Geneve verboden bij een tegenreactie burgers en burgerdoelen aan te vallen.

  Israël heeft alle regels van het Internationaal recht overschreden en iedere zich beschaafd noemend mens zou hier op zijn minst zijn verontwaardiging over moeten uitspreken.

  Wie ben je, verklaar je nader, want voor iemand die vindt dat men zich niet moet bemoeien met de situatie aldaar, geeft je hier maar al te vaak reactie’s. Eigenlijk probeer je hiermee te zeggen dat het Midden-Oosten wordt bewoond die niet zoals wij zijn en massalslachtingen de normaalste zaak van de wereld zijn, want anders noem je niet de vernietiging van een hele natie een akkefietje. Kennelijk heb jij een hele lage dunk van de mensen in het Midden-Oosten en zijn zij niet zo beschaafd als jouw. Dan zeg ik op mijn beurt dat de kennis van jouw over de oorzaak van de ellende-het zionisme even bedroefd is als jouw empathie met het leed van mensen die niet gemeenschappelijke kenmerken delen zoals jij.

  Of probeer je hiermee te voorkomen dat men het ware gezicht van de Joodse staat toont?

  Reactie door Mouse — dinsdag 1 augustus 2006 @ 10.52 uur

 271. Tuurlijk wil Israel geen extern onderzoek, dan komt wedererom hetzelfde naar boven als in 1998.
  Nova gisteren avond!

  Reactie door Sinne Tolsma — dinsdag 1 augustus 2006 @ 10.54 uur

 272. Toergenjev,

  Het is zelfs nog erger. De Israëlische soldaten zijn krijgsgevangen genomen op Libanees grondgebied. In dat geval was het krijgsgevangen maken van vijandige strijders op het eigen grondgebied gewoon een legale actie.
  VN-waarnemers hebben al eerder (tevergeefs) gerapporteerd dat de Israëliers in een bepaalde tijd 10.000 keer de grens met Libanon hebben overschreden. Vaak passeren zij de grens om Libanese meisjes te ontvoeren en naar IsraËlische kampen te brengen om daar verkracht te worden.
  http://www.whatreallyhappend.com/israeli_soldier.html

  israëliers maken er een gewoonte van om hun tegenstander zo te provoceren dat er een tegenreactie komt, waardoor zijn hun agressieve handelingen kunnen rechtvaardigen. Zij beschieten vanuit Noord-Israël op Libanon, ontvoeren continu mensen uit Libanon waardoor een tegenreactie uiteindelijk wel moet
  komen. De overleden Moshe Dayan zei vlak voor hij stierf dat hij zo vaak opdracht heeft gegeven om Syrië te provoceren om een reactie te geven door landbouwvoertuigen en legervoertuigen over de Syrische grens te laten passeren zodat Syrië deze zou aanvallen en zij aan de wereld konden verkopen dat Syrië begonnen is met de oorlogsdaad. Niet vertellende dat de “oorlogsdaad” op Syrische bodem heeft plaatsgevonden en dat Syrië volkomen legaal zou hebben gereageerd.

  Reactie door Mouse — dinsdag 1 augustus 2006 @ 11.08 uur

 273. De “ontslagen havenarbeiders” in Liverpool, Engeland, roepen op tot een boycott van Israel als uiting van solidariteit met de Palestijnen en Libanezen. Kijk naar deze Palestijnse site:

  http://www.pacbi.org/boycott_news_more.php?id=298_0_1_0_C

  Reactie door Sue Blackwell — dinsdag 1 augustus 2006 @ 11.09 uur

 274. Edwin heeft nagelaten te vertellen dat Israël voordat Hezbullah bestond (sinds 1982) Israël al verschrikkelijk huishield in Libanon.

  Israël reageerde de bezetting van Libanon als operatie “peace voor Galilea” door zogenaamde vijandige PLO-strijders die zich in Libanon verstopten daar te verjagen. Het bleek algauw dat Israël heel andere bedoelingen heeft dan te zorgen voor vrede.

  Libanon werd het verboden om haar produkten te verkopen in Libanon. In Libanon mochtten alleen Israëlische producten verkocht worden. Op Libanese markten was het verboden om lokaal vebouwde groente en fruit te verkopen. De lokaal verbouwde groenten en fruit moesten plaats maken voor Israëlische groenten en fruit. Libanom moest ook haar markten openstellen om daar produkten van de apartheidsstaat in Zuid-Afrika te kunnen verkopen. In de meeste landen russte daar een boycot op, omdat de burgerbevolking protesteerde tegen de apartheid door die produkten niet te kopen. Zo bewees Israël de bevriende apartheidsstaat een vriendendienst. Israël begon ook aan de voorbereidingen om illegale Joodse nederzettingen in Libanon te bouwen.

  De bevolking werd op gruwelijke wijze geminacht en geterroriseerd door de Israëlische soldaten. Zij vielen dorpen binnen intimideerden de bewoners, vermoorden en verkrachtten erop los. Een religieuze Sjietische feestdag (Ashoera) waar duizenden Sjieten op een vlakte bijeen zijn gekomen om deze te vieren werden door sadistische Israëlische soldaten met tanks overrreden. Het begon steeds meer de Libanese bevolking te dagen dat zij hier tegen moest vechtten ook al waren hun middelen zeer beperkt. Uiteindelijk werd het verzet in Libanon geboren, waar veel later de Hezbullah de meeste successen tegen de Israëlische bezetting haalde.

  De zionisten begonnen al gauw het verzet in Libanon als terroristen af te beelden, die geheel tegen het Westen waren geïnspireerd door religieus-fascistische motieven. Dat Hezbullah en andere verzetsbewegingen enkel het eigen grondgebied met beperkte middelen verdedigden tegen een invasie van zeer goed uitgeruste Israëlische soldaten met panstervoertuigen en luchtdekking hadden met vliegtuigen en helikopters ertelden de zionistische propagandamakers niet.

  De I

  Reactie door Mouse — dinsdag 1 augustus 2006 @ 11.27 uur

 275. Een naar menselijk inzicht op het oog goed voorstel. Wat echter vergeten wordt dat de Arabische wereld Israel als staat en volk wil vernietigen. Daarbij speelt ons geloof ook een rol. Volgens de Torah (Wet van Mozes)heeft Israel recht op nog veel meer land! In onze Torah komt geen Palestijnse staat voor. Israel heeft een levende G’d of je Hemn nou wel of niet erkent. Jeruzalem verdelen is onbespreekbaar en ondekenkbaar voor elke Jood die de Tenach (Joodse Bijbel) serieus neemt. Men wil zo graag een scheiding tussen kerk/ godsdienst en staat, maar dat gaat niet. Ook de moslims kunnen en willen dat niet. En die reactie van Mouse over het Talmoedjudaisme kan echt niet door de beugel. Maar goed dat is het mooie van vrijheid van meningsuiting. Zou het trouwens kunnen zijn dat er de G’d van Israel dan toch bestaat? En dat Hij verhindert dat bepaalde plannen door mensen bedacht telkens op niets uitlopen? Ik weet het. het merendeel van de SP gelooft niet en dus houdt men hier geen rekening mee.

  Shalom Jisrael!

  Reactie door Chaim — dinsdag 1 augustus 2006 @ 11.55 uur

 276. Op 30 januari 1948, het jaar dat de exodus naar Palestina plaats vond werd Gandhi in New Delhi door Nathuram Godse doodgeschoten, zijn laatste woorden waren
  “He Ram!” (Oh God).
  Het word tijd dat God te Israël ingrijpt.
  De vraag is welke God is zo goddelijk om dat te doen.
  Zal het een griekse god zijn, een Romeinse, een Germaanse of de God van Gandi.
  De god van de Joden en Christenen gelooft er niet meer in en geeft vrij baan aan iedere god die nog toekomst ziet in het midden-oosten en Israël in het bijzonder.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 1 augustus 2006 @ 12.06 uur

 277. “operatie “peace voor Galilea” door zogenaamde vijandige PLO-strijders die zich in Libanon verstopten daar te verjagen.”

  Zogenaamd vijandig? Ze verstopten zich?

  Wie vuurde begin jaren 80 de rakketten af op Israel? Niet de Palestijnen? Of toch wel, maar met niet-vijandige bedoelingen? Was het misschien vredesvuurwerk dat per ongeluk in Noord Israel viel? Wat duivels van die Israelis dat ze dat aangrepen om Arafat te verjagen.

  Reactie door rene — dinsdag 1 augustus 2006 @ 12.42 uur

 278. 275 Chaim bralt: ` Wat echter vergeten wordt dat de Arabische wereld Israel als staat en volk wil vernietigen. Daarbij speelt ons geloof ook een rol. Volgens de Torah (Wet van Mozes)heeft Israel recht op nog veel meer land!

  Alleen in het hoofd van gestoorde sekteleden leven zulke primitieve paranoïde ideeën. En dat acht zich beter dan moslems ook nog. Dat wordt dan nog een hele klus voor de IDF Tsahal. Hoeveel inwoners heeft Libanon? Zes miljoen? (Oh, sorry)

  Reactie door Emiel — dinsdag 1 augustus 2006 @ 13.05 uur

 279. Ik kan mij de wil om een eigen joodse staat te stichten na de tweede wereld oorlog best begrijpen. Maar nadat in 1967 de grenzen waren bepaald heeft Israel niet gestopt om verder te gaan en de internationale beslissing naast zich neergelegd. Dit heeft geresulteert in een steeds uitbreiden van zijn grondgebied. Gelijktijdig gaat het met de palastijnen om zoals de duitser het met de joden in de tweede wereldoorlog deed. De joodse uitroeiing van de tweede wereldoorlog begint nu te lijken op een selectief uitroeien van de palastijnen om zo weer zijn grondgebied te kunnen uitbreiden. hierbij worden bombardementen op onschuldige burgers,waaronder vele kinderen niet geschuwt. Vervolgens word dit afgedaan als dat daar “teroristen” zouden zitten. Dit alles word gestimuleerd door de amerikanen die dezelfde gedachten te aanzien van de wereld houden. Allebei zullen doorblijven gaan tot ze de alleenheersschappij in het midden oosten en de olie hebben.

  Reactie door Charlie — dinsdag 1 augustus 2006 @ 13.06 uur

 280. @275 Chaim,

  Hoop voor jou dat ze niet te eten moet geven, want dat zou je nog wel eens tegen kunnen vallen.
  Genoeg Godvruchtige mensen bij de SP.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 1 augustus 2006 @ 13.11 uur

 281. Inderdaad zijn er grote stukken land verkocht aan de Israëli, niet door de palestijnse bevolking, wel door de arabische grootgrondbezitters. Deze verkoop behelsde zowel woestijn als moerassen en maar al te vaak incl. de waterrechten, hele dorpen werden domweg
  gedwongen om te vertrekken. Het allerlaatste wat de grondbezitters kon boeien was hun bevolking. In 1948 is de staat Israël erkend door de VN. Van dat moment af was er geen houden meer aan. In 1967 heeft Israël gebieden bezet van omringende Arabische staten na aangevallen
  te zijn. In 1968 heeft Israël zich bereid
  verklaart ALLE bezetten gebieden te verlaten op voorwaarde dat er een totale
  vredesovereenkomst gesloten zou worden met
  diezelfde Arabische staten. De Arabische staten hebben dit categorisch geweigerd, in deze waanzinnige situatie zijn er twee
  bevolkingsgroepen het slachtoffer van de Arabische mentaliteit t.w.: de Israëli EN
  de Palestijnen. Hoe iemand dit nog op zou
  kunnen lossen weet ik niet, na tientallen jaren van (welbewust) haatkweken van de kant van de Arabieren en loeihard terugslaan van de Israëli waarbij ze echt
  wel meerdere malen in de fout zijn gegaan
  is er volgens mij helemaal niemand meer die dit ooit op kan lossen. Angst, haat, financiële en politieke belangen bepalen nu wat er gebeurd en zullen dat blijven bepalen, onze hoop dat het ooit zal stoppen ten spijt.

  Reactie door A.H. Boon — dinsdag 1 augustus 2006 @ 13.21 uur

 282. “Ik kan mij de wil om een eigen joodse staat te stichten na de tweede wereld oorlog best begrijpen. Maar nadat in 1967 de grenzen waren bepaald heeft Israel niet gestopt om verder te gaan en de internationale beslissing naast zich neergelegd.”

  Dit is onjuist.

  “Dit heeft geresulteert in een steeds uitbreiden van zijn grondgebied.”

  Ook onjuist. Alle gebieduitbreiding was in verdedigingsoorlogen, en Israel heeft voor vrede met Egypte de gehele Sinai teruggegeven, een gigantisch gebied, veroverd nadat Egypte in 1973 aanviel. Hoe durf je te stellen dat Israel steeds uitbreidt?

  “Gelijktijdig gaat het met de palastijnen om zoals de duitser het met de joden in de tweede wereldoorlog deed. De joodse uitroeiing van de tweede wereldoorlog…”

  Dit is niet onjuist. Dit is kwaadaardig.

  Reactie door rene — dinsdag 1 augustus 2006 @ 13.23 uur

 283. @277
  Ik ben met je eens renee de wereld moet het verzet de zelfde wapens geven als Israël vliegtuigen,tanks betere raketten die nauwkeurig te richten zijn,zo wordt het gevecht eerlijker.
  Want je kunt natuurlijk niet met je geweertje in een open weiland gaan staan en zeggen kom maar op want dan wou je door een helikopter van de plaats geveegd.
  Dus gelijke wapens gelijk kansen.
  Ik heb nog nooit verzet gezien die in het open veld zit,het is nog laffer van Israël om niet met grondtroepen proberen het zogenaamde terrorisme te lijf te gaan, dus wie is er laf door gevaarloze acties met bommen uit te voeren en dan hun vreselijke missers nog proberen te verkappen.

  Reactie door Jofel — dinsdag 1 augustus 2006 @ 13.26 uur

 284. Vanuit de status quo, Jan?
  Hoe durf je het voor te stellen?

  Reactie door abo — dinsdag 1 augustus 2006 @ 13.38 uur

 285. 231. Mouse ik ben het geheel met je eens, je verwoordt precies mijn gevoelens in deze reactie/
  Gisteravnond lieten ze op CNN een arabische vader aan het woord die in Israel woont en die twee zoontjes verloren heeft door een Hezbollah-raket,
  De israelisch hadden dit gebruikt voor propaganda van “zie eens zelfs twee arabische kinderen etc…”.
  De vader echter was het hiermee oneens zei dat Hezbollah geen andere mogelijkheid had dan zichzelf te verdedigen en dat de oorlog z.i. door Israel gestart is dat de reactie ook anders meer diplomatiek had kunnen zijn op de ontvoering.
  Hij heeft honderde telefoontjes gekregen van Israelische mensen of hij maar naar Libanon wilde verhuizen, dat ze zijn familie weleens zouden uitmoorden en dat hij indien hij de lichamen van zijn zonen meenam naar Libanon hij misschien wel 200.000 dollar voor ieder zou ontvangen van Hezbollah.
  Wat compassie met de slachtoffers vraag ik me dan af, daar was ineens geen plaats meer voor.
  Een dag in het leven van iemand in Israel die niet voldoet aan de geeiste propagandadoelstellingen. Blijkbaar is dat leven en die familie ineens niet meer getroffen maar zijn het vijanden van de natie, geen slachtoffers meer.
  Ik heb vanmorgen een discussie gevolgd van twee rabijnen in de VS. Waarin de een precies de propaganda van Israel uitdroeg, dood en verderf zaaien in Libanon op conto van Hezbollah, zij deden helemaal niets etc… en de ander zich afvroeg waarom het leven van een ander dan een joods leven zoveel minder waard scheen te zijn voor Israel en haar inwoners.Dat er voor zoveel haat en vernieling van levens in het joodse geloof geen plaats was.
  Hij onderschreef jouw standpunt hierboven voor 100%
  De Havik onder de twee heette Dennis Drager, de ander zijn naam ben ik helaas vergeten.
  Mensen focussen nu op Qana maar ook daarvoor zijn hondereden kinderen vermoord door de Israelische haat jegens anderen en ook nu gebeurt het op dit moment. Ik kan enkel bedenken hoe het zou ‘kunnen’zijn daar en ben woedend op mijn eigen onmacht.
  Wie waren degene die niet konden vluchten. Journalisten haalden mensen uit de puinhopen slapende op straat oude mensen die niet meer konden lopen,invaliden, arme mensen die geen vervoer hadden danwel geen brandstof, die nergens naar toe konden.
  Hulpverleningstroepen hebben weinig aan de zgn. verminderede airstrikes. Ze moeten evengoed vragen om toestemming, duurt soms 3 dagen voor ze kunnen vertrekken en worden geweerd uit dorpen die ze tóch bombarderen.
  De wereld kijkt toe en het meest verfoeiende het meest laffe vind ik het uitblijven van zelfs maar een woord van medeleven met de slachtoffers vanuit Nederland.
  Nederland is wederom stil daar waar de Belgen in de vorm van minister de Gught in ieder geval gereageerd hebben.
  De EU momenteel bijeen in Brussel is wederom verdeeld.
  En Nederland denkt weer alles af te kunnen kopen door geld t.b. te stellen voor humanitaire hulp, die veel mensen straks niet eens meer nodig hebben omdat ze reeds overleden zijn.
  Ik schaam me voor mijn land waar op tv en radio gelult wordt over de spelling, de zwemkampuioenschappen de tilburgse kermis etc..etc. en dat alles binnen een tijd van 5 minuten langer duurt het journaal niet eens meer.
  Ik kán het niet meer aanzien, die volstrekte onverschilligheid in dit land, de overheid, de media etc.
  Ooit stonden we erbij en keken ernaar en wederom staan we erbij en kijken ernaar.
  Geen excuses achteraf geen niet-gemeende verontschuldigingen zal ik in dit land nog accepteren.
  Het is één grote misdaad tegen de menselijkheid .
  Het géén gezichtverlies leiden van het Israelische leger is belangrijker dan een mensenleven.
  Laten we als Europa ons uit dat wespennest houden en géén verlengstuk worden van Israel want dát is wat Israel vraagt. Geen macht die twee kanten op de orde met eventueel geweldsinstructies moet handhaven, zich aan twee kanten van de grens beweegt, nee een bezetting door buitenlandse troepen die alleen ingrijpen in Libanon.
  Ik schaam me nederlander, Europeaan, westerling te zijn.

  Reactie door Henny — dinsdag 1 augustus 2006 @ 14.02 uur

 286. Opmerkelijk en typisch. Schijnt zowat iedereen te ontgaan dat door al te ‘bijdehande’ mensen hier iemand van het weblog wordt geregeerd. Sommige mensen lijken op Israel. Aanvallen en afschieten!
  Zeer onwaardig en jammer om deze waardevolle bijdragen te moeten missen. Voortaan iets dichter bij huis kijken mensen! Terreur vind op alle fronten plaats.

  Reactie door Magdalena — dinsdag 1 augustus 2006 @ 14.26 uur

 287. Er wonen miljoenen joden over de hele wereld, respectable mensen die zich afkeren van het zionisme. Iedere jood is geen Israëliër maar goed ook anders hadden zij geen leven als het uit de hand loopt en dat doet het. De grote meerderheid van de Israëlische joden komen uit oost-europa(Rusland), dit is een ander mens en het spijt mij te zeggen: “Hoe kleiner de geest des te groter het beest.
  Joden die na 1948 naar Israël vertrokken om in de kiboets te werken waren idealisten zij werkten hard, zongen en dachten een goede staat op te bouwen, maar het was een droom die geen werkelijkheid is geworden, de meeste kiboets zijn failliet of failliet aan het worden. Het zionisme is verantwoordelijk voor al het kwaad wat nu geschied.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 1 augustus 2006 @ 14.35 uur

 288. Paraphrase van Henk:

  Er wonen miljarden mensen over de hele wereld, respectable mensen die zich afkeren van het jodendom. Ieder mens is geen jood maar goed ook anders hadden zij geen leven als het uit de hand loopt en dat doet het. De grote meerderheid van de joden … is een ander mens en het spijt mij te zeggen: “Hoe kleiner de geest des te groter het beest.

  Antizionisme is antisemitisme.

  Reactie door rene — dinsdag 1 augustus 2006 @ 14.53 uur

 289. @258 van pool,

  ..zo, dus volgens jou houd israel een schoonmaakactie, dan kan ik mij heel goed voorstellen dat de Hezbollah strijders ook met de barbaren willen afreken die hun bestaansrecht bedreigen. En trouwens met alles wat ze doen en zeggen verliezen de israeliers met de dag wel hun geloofwaardigheid en komt hun ware aard naar buiten…weet je wat ik mij ook afvraag..? wat jij eigenlijk van die toeristen vond die daar aanwezig waren o.a Nederlanders die ook voor hun leven moesten vluchten..israel wist daar toch ook van af…waren dat ook terroristen die schoongeveegd moesten worden..of werden ze gewoon gestraft om dat ze daar op vakantie waren… israel heeft gewoon nieuwe speeltjes gekregen wat hij gewoon wil testen..maakt ze uit op wie!!! En gezien jouw uitspraak denk ik dat jij nooit van het gezegde hebt gehoord: Leven en laten leven!!!

  Reactie door Delal — dinsdag 1 augustus 2006 @ 15.03 uur

 290. @ van Pool

  ..en trouwens, als mij buren een tuinhuisje plaatsen in mijn tuin, zou ik ze er uit schoppen…want voor je het weet zitten ze al in mijn woonkamer!!

  Reactie door Delal — dinsdag 1 augustus 2006 @ 15.05 uur

 291. http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/060730/photos_wl_me_afp/9034cf170a188a04a5e80bd48812ca98

  Deze poster verscheen zondagmorgen in Kana, slechts twee uren na de instorting van het gebouw aldaar. Het is technisch onmogelijk een poster van dergelijke omvang te maken in zo korte tijd. De poster moet tevoren gemaakt zijn. De ramp werd in scene gezet.

  Reactie door moshail — dinsdag 1 augustus 2006 @ 15.10 uur

 292. Ik word niet goed!!! Elke keer weer dat gehannes over Zionisme en Jodendom en Antisemitisme! Niet om het een of ander hoor, maar de Verenigde Staten houden over de hele wereld op verschillende plekken veel erger huis dan Israel nu ‘even’ doet. Wat de staat Israel aan het flikken is, is inderdaad misdadig. Maar wat de Vernigde Staten doen is ook zeer misdadig. Maar als we het hebben over de Verenigde Staten, dan praten we toch ook niet over Die Christenen, De Amerikaanse Christenheid, of het Amerikaanse Christenvolk? Schei nou toch es uit met dat erbij halen van de religie! Israel als staat gedraagt zich als een staat die aan het vechten is om te overleven in een vijandige omgeving. Daar heb je geen religie voor nodig, alleen maar een politiek beeld in een geografische situatie. Eerlijk, ik dacht dat mensen die bij de SP aanklopten wel iets helderder en zuiverder van gedachten konden converseren dan wat ik hier constant lees…!

  Reactie door Haby — dinsdag 1 augustus 2006 @ 15.11 uur

 293. Correctie, de poster verscheen in Beirut.

  Reactie door moshail — dinsdag 1 augustus 2006 @ 15.18 uur

 294. @278 Emiel

  Beste Emiel, dat ik mij beter zou voelen dan dan de moslims zijn jouw woorden. Blijkt nergens uit mijn reactie en is bij mij ook niet het geval. Dus…….
  Is jouw reactie om aan het eind van het getal van 6 miljoen (hierbij kennelijk refererend aan het aantal omgekomen Joden tijdens de Shoa in WOII) nu echt nodig? Kennelijk voel jij je btere dan andere mensen…….

  Reactie door Chaim — dinsdag 1 augustus 2006 @ 15.34 uur

 295. ..en voor de gene die zich afvragen, wat ze nou hebben geleerd van WO2..? Nou, zo te ze zien veel, want ze hebben het tactiek volledig overgenomen…
  Toen waren de joden de boosdoeners en een bedreiging voor de wereld en nu zijn het de moslims!!!

  Reactie door Delal — dinsdag 1 augustus 2006 @ 15.40 uur

 296. @286 Maria Magdalene,

  Ik wil je wèl even uit de droom helpen hoor meisje.
  Ik ben het in het gehéél niet met de gang van zaken eens vwb Israël.

  Voor alle duidelijkheid: IK VIND HET MISDADIG WAT ZE DAAR FLIKKEN!!!!!!

  En verder moet je maar eens beter gaan lezen.

  Dit laat te wensen over meisje.

  Ik wéér hier niemand van het log, nu voor de 3e keer, ik ben niet bepalend hier, maak alléén een wens kenbaar, dus hou op met die stemmingmakerij, daar zijn andere logs voor is het niet?

  Maar dat hoef ik jou niet te vertellen is het wel??????????????????????

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 1 augustus 2006 @ 15.53 uur

 297. @ 286 Magdalena

  Jouw reactie doet er toe, tussen al die bekvechtende woordmeesters van de ‘waarheid’ hierboven.
  Ik heb veel gelezen en weinig gereageerd, maar nu ‘klim ik in de pen’.
  De manier waarop Gloria hier op dit weblog afscheid neemt( @253), zou mij bijna doen geloven in Christus. Ik moet niet veel hebben van gelovigen, maar haar reacties waren schitterende juweeltjes. Altijd wordt het goede afgestraft. Harteloosheid? Nijd? Opdringerige bijdehandjes?
  Gloria had echt hart voor de SP en haar geloof. Beiden moeten te verenigen zijn. Het is niet de SP die haar geen plaats geeft, maar het zijn de leden die deze partij klein willen houden. Dat betreur ik als SP-er.
  Als het in het Midden-Oosten begon om 2 soldaten, is er weinig compassie gebleken voor een kleine heldin die geen lang leven is beschoren tussen de ‘vechters’ voor rechtvaardigheid.
  Goria, ik zal je missen!

  Een SP vriend.

  Reactie door Maxim — dinsdag 1 augustus 2006 @ 15.59 uur

 298. @287 Rene.

  Het omdraaien van feiten is mij al jaren bekend, jammer hiermede komt het intellect onder druk te staan. Joden zijn van huis uit verstandige mensen die tijdens hun aardse bestaan hebben leren nadenken. Onder de christenen heb je ook mensen die de feiten geweld aan doen. Maar ik kan jammer genoeg niet anders vaststellen dat van de gedachten, een arbeiderspartij, op basis waarvan kiboets te werk zijn gegaan, weinig zoniet niets overgebleven is.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 1 augustus 2006 @ 16.01 uur

 299. Nee hoor, Delal, de wereld verandert niet zo snel. Toen was het antisemitisme, nu is het antisemitisme. Toen waren het Hitler en Mufti Haj Amin al-Husseini. Neefje Arafat zette het werk van oom Mufti voort. Nu zijn het Ahmadinejad, Nasralla, en Mashaal.

  Reactie door rene — dinsdag 1 augustus 2006 @ 16.02 uur

 300. @294 Maxim, Gloria kennende,zij komt terug, daar haar boodschap nog niet voldragen is, een ieder mens moet weleens geestelijk bijtanken en die rust heeft zij verdiend.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 1 augustus 2006 @ 16.08 uur

 301. @288 rene `Antizionisme is antisemitisme’

  Huh? Wat klinkt dat slachtofferig, leg eens uit knul! Wat is er mis met kritiek hebben op Zionisme? Wordt dat beschouwd als neiging om Übermenschsaamhorigheid van een sokkel te halen? Dan is het volgens mij okee.

  Reactie door Emiel — dinsdag 1 augustus 2006 @ 16.14 uur

 302. @ Bijdehandje

  Blij dat je er weer bij bent, zie je een nachtje slapen doet soms wonderen.

  Ik denk dat Gloria nog ligt te slapen, we zullen proberen haar stilletjes wakker te maken.

  A propos ik weet dat jij een ieder z’n mening e.d. respecteer dus daar is niets mis mee en hoef jij jezelf ook niets te verwijten.

  Reactie door Pool — dinsdag 1 augustus 2006 @ 16.16 uur

 303. @ 293 Bijdehandje

  Lees je eigen reactie terug. (@193)
  Een wens?
  Een regelrechtige dreun in het gezicht van iemand die zich op waardevolle wijze in ons midden heeft getoond.
  Niet zo bijdehand…

  Reactie door Tim — dinsdag 1 augustus 2006 @ 16.44 uur

 304. @ 270 Mouse

  Ten eerste voel ik mij totaal niet tot het fascisme aangetrokken en ik weet dat je best wel eens gelijk kan hebben, en de hele joodse staat kan me gestolen worden ik heb er niets mee, maar de situatie die daar is gecreerd is er een van…. beschieten of beschoten worden…. dus zeg ik op mijn beurt dat als groeperingen en legereenheden dit soort situaties gebruiken om gijzelaars vrij te krijgen dan ben je beter af om je er niet mee te bemoeien.
  Vanddar dat ik iedere keer zei dat het opnze zaak niet is, ik neem aan dat de situatie aldaar zo verslechterd is dat er al geen dialoog meer mogelijk is.
  Maar waar gaat het nu om en wat wil men bereiken geld zowel voor Israel als voor Hezbollah, want persoonlijk denk ik dat de vrijlating van de gijzelaars allang naar de achtergrond is verschoven.
  Ik hoop dat je het nog kan volgen.

  Reactie door Pool — dinsdag 1 augustus 2006 @ 16.56 uur

 305. ook “hier” zien we nu conflicten ontstaan omdat men het niet met elkaar eens is,en gaat men elkander beschuldigen,en wie heeft er gelijk? daar komt men waarschijnlijk ook niet uit,moeten we de geschiedenis van dit praatplekkie even nagaan misschien? dan gaat het al net zo de verkeerde kant op lijkt me,gelukkig kunnen we op dit virtueele papieren plekkie niet met bommen naar elkaar gooien,tsja spam misschien maar daar ga je gelukkig niet dood aan…

  Reactie door iew — dinsdag 1 augustus 2006 @ 16.57 uur

 306. @288 Je parafrase klopt niet Rene, “mensen keren zich niet af van het jodendom.” Mensen keren zich af van de door Israël gevoerde politiek. Jij vereenzelvigt dat blijkbaar met ‘het jodendom’.
  Daarom slaat je “antizionisme = antisemitisme” nergens op.
  Eindeloze discussie met iedere keer dezelfde argumenten. Maar je mag het blijven proberen natuurlijk…

  Reactie door Marc B — dinsdag 1 augustus 2006 @ 17.14 uur

 307. Ik zie in de volkskrant dat Engeland, Duitsland en Nederland tegen een onmiddelijk staakt het vuren zijn.

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/article335562.ece/Duitsland_en_Engeland_tegen_onmiddellijk_bestand_Libanon

  Ik schaam me ook een Nederlander te zijn.

  Reactie door Pietje af — dinsdag 1 augustus 2006 @ 17.17 uur

 308. Over het ‘Gloria/Bijdehandje-topic’ ;)

  Bijdehandje mag zich ergeren aan bijdrages. Dat deed hij en heeft hij kenbaar gemaakt. Niks wegpesten ofzo…
  Gloria mag gewoon bijdrages blijven leveren. Niemand verbiedt haar dat.

  Bovendien kun je het nooit voor iedereen goed doen, dus haar wegblijven vanwege Bijdehandje’s reactie vind ik een ‘beetje lange tenen’.

  Wat de inhoud van Gloria’s reacties betreft: Zij waren zeer duidelijk, geïnspireerd en idealistisch. Niks mis mee, ik wilde dat meer mensen zo waren. Maar ook ik begon ze over te slaan vanwege het hoge ‘God-gehalte’. Daarmee is er met haar bijdrages niks mis. Gewoon kwestie van smaak.

  Reactie door Marc B — dinsdag 1 augustus 2006 @ 17.19 uur

 309. @303 Tim,

  Ja, inderdaad een wens, maar hoogst waarschijnlijk wèl wat ongelukkig geformuleerd door mij.
  Heb nl. afgelopen zaterdag mijn schoonzoon verloren, 56 jaar nog maar.
  Gevolg van asbest.
  Snap niet goed waar God nog te zoeken is.
  Helaas ben ik wat rancuneus dit momenteel.
  Maar nogmaals, Gloria hoeft van mij hier beslist niet weg te blijven.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 1 augustus 2006 @ 17.20 uur

 310. @Chaim

  En hoe verklaar je de uitspraak van een in het Jodendom zeer gerespecteerde Amerikaanse opperrabijn Yaacov Perrin: “Een miljoen Arabieren zijn minder waard dan een vingernagel van een Jood.”
  New York Daily News, 28 februari 1994, pag.6

  Rabbi Yitzhak Ginsburg: “Wij moeten erkennen dat joods bloed en het bloed van een goy niet hetzelfde zijn.”
  New York Times,6 juni 1989, pag.5.

  Geen enkele zionist heeft zich ooit moreel geroepen gevoelen om de woorden van deze opperrabijnnen te veroordelen. Sterker nog, de rabijn geniet een ongekende respect binnen Joodse zionisten.

  In plaats van dat nemen Israëliërs jaarlijks deel aan een nationale pelgrimstocht naar het graf van Simon ben Yohai, om deze rabbi te eren die gepleit heeft voor de uitroeiing van niet-joden.
  (Joodse Pers,9 juni 1989, pag. 56B).

  Er zijn nog duizenden onfrisse qoutes van binnen het Jodendom gerespecteerde Leiders, maar de bovenste opmerkingen en de praktijk van vandaag wijst uit dat binnen de kring van zionistische Joden en Christen weinig genade of respect voor een mensenleven dat éénmaal de pech heeft gehad als niet-Jood te zijn geboren.

  Reactie door Mouse — dinsdag 1 augustus 2006 @ 17.47 uur

 311. @308 Bijdehandje
  gecondoleerd en veel sterkte.

  Reactie door iew — dinsdag 1 augustus 2006 @ 17.50 uur

 312. @ 308 Bijdehandje

  Zullen we elkaar de hand geven? Vreselijk voor je dit verlies! Je hoeft God niet te zoeken, want Hij is er. In het diepste plekje van je hart. Je zit niet voor niets bij de SP, allemaal mensen die hart hebben voor de wereld. Menselijke mensen en daar ben jij er zeker een van. Ik zal proberen wat te dimmen voor wat betreft C en het meer omzetten in ander woordgebruik. Ik hoop oprecht dat je dochter en jij dit verdriet te boven zullen komen.
  Lieve bijdehandje, als ik een geel hoofdje kon vinden zou ik er een met een lach en een traan bijdoen. Traan voor je verdriet, lach voor vrede. Aanvaard?

  Dikke pakkerd!

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 augustus 2006 @ 17.56 uur

 313. Marc B: Tirades tegen “de zionisten” zijn niet op te vatten als valide kritiek op de regering van Israel.

  Reactie door rene — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.10 uur

 314. @282 rene

  Onjuist…??!! Denk daar nog maar eens over na. Hoe kan het dat ze nu toch veel meer land bezitten dan wat ze toen hadden gekregen. Veroverd dus!!
  Weet je wat echt kwaadaardig is? Dat is het aanvallen van een die zich militair niet kan verdedigen..dus ook geen eerlijke strijd!! De staat Israel terroriseert het midden-oosten en de grote baas VS bezit de kampen (guantanamo bay) het als de duitsres toen

  Reactie door Delal — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.13 uur

 315. @Chaim

  En hoe verklaar je de uitspraak van een in het Jodendom zeer gerespecteerde Amerikaanse opperrabijn Yaacov Perrin: “Een miljoen Arabieren zijn minder waard dan een vingernagel van een Jood.”
  New York Daily News, 28 februari 1994, pag.6

  Rabbi Yitzhak Ginsburg: “Wij moeten erkennen dat joods bloed en het bloed van een goy niet hetzelfde zijn.”
  New York Times,6 juni 1989, pag.5.

  Geen enkele zionist heeft zich ooit moreel geroepen gevoelen om de woorden van deze opperrabijnnen te veroordelen. Sterker nog, de rabijn geniet een ongekende respect binnen Joodse zionisten.

  In plaats van dat nemen Israëliërs jaarlijks deel aan een nationale pelgrimstocht naar het graf van Simon ben Yohai, om deze rabbi te eren die gepleit heeft voor de uitroeiing van niet-joden.
  (Joodse Pers,9 juni 1989, pag. 56B).

  Er zijn nog duizenden onfrisse qoutes van binnen het Jodendom gerespecteerde Leiders, maar de bovenste opmerkingen en de praktijk van vandaag wijst uit dat binnen de kring van zionistische Joden en Christen weinig genade of respect voor een mensenleven dat éénmaal de pech heeft gehad als niet-Jood te zijn geboren.

  Reactie door bram — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.15 uur

 316. Ik sta me te verbazen over het feit hoe sommige mensen; Mouse en Toergenjev zich volledig laten gaan. Het lijkt erop dat bij jullie de haat diep ja heel diep jegens Israel zit. Ik vind dat een gevaarlijke ontwikkeling. Ik zou zeggen relax man, kijk eens naar oplossingen in plaats van je haat te verspreiden.. zo heeft Jan het nooit bedoeld..

  Reactie door Ruben — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.21 uur

 317. “Onjuist…??!! Denk daar nog maar eens over na. Hoe kan het dat ze nu toch veel meer land bezitten dan wat ze toen hadden gekregen. Veroverd dus!!”

  Ja, in verdedigingsoorlogen nadat door haat gedreven Arabieren zoals jij Israel dachten te komen elimineren. Onjuist, want Israel heeft zich niet “steeds uitgebreid” maar heeft heel veel weggegeven. Zoals ik schreef, Israel gaf de Sinai aan Egypte. De Golan werd angeboden aan Syrie, maar Assad weigerde. Arafat kreeg de Palestijnse autoriteit, maar weigerde zijn staat. Israel trok zich terug uit Libanon, uit Gaza.

  Reactie door rene — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.24 uur

 318. @292 van Haby,

  als het het goed heb gelezen wordt er weinig verwezen naar de joden..het zou anders ook onterecht zijn tegenover de joden die wel vrede willen..Het is “de staat Israel” die juist niets wilt weten van vrede..en dat die het alleen maar wil overleven klopt ook niet..enige wat ze willen is aanvallen!! En sinds de komst van Sharon is dat alleen maar erger geworden en met Olmert vereselijk, als je kijkt naar de afgelopen jaren zul je ook zien dat dit staat elke keer de spelbereker was..voorbeeld Qana, Hezbollah was met of tegen zin accoord gegaan met het staat het vuur..en ff later………….Boem in Qana!!

  Reactie door Delal — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.24 uur

 319. De Eueropese Unie heeft géén staakt het vuren geeist. Engeland Duitsland en NEDERLAND waren er tegen. Tjechie ?
  In plaats darvan vragen ze om terughoudendheid in vijandelijkheden.

  Weg met Balkenende en Bot die duizende mensen in het zuiden laten uithongeren, uitdrogen laten stikken.,medische hulp onthouden en medeverantwoordelijk zullen zijn voor een humanitaire ramp.
  Slechts 7 van de 18 konvooien met hulpgoederen hebben toestemming gekregen van IDF tot doorgang anderen zitten volkomen vast omdat bombardementen gewoon doorgaan.

  Vanaf vandaag alhoewel een nederlands paspoort ben ik géén nederlander meer.

  De EU incluis Nederland is medeverantwoordelijk voor de op hande zijnde genocide.

  Minister president slaap zacht in die ivoren toren.
  Blair de Bush van de EU, JP het poedeltje van blair.
  In wat voor een verrotte definitie van vrijheid en democratie zijn wij terecht gekomen. Ik ben woedend.

  Reactie door Henny — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.25 uur

 320. Zeg henny, jouw Jan van de SP wil samen regeren met Bot, Balkenende..

  Reactie door Ruben — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.33 uur

 321. @ rene

  …hoe kunnen ze iets teruggeven wat ze niet eens hebben…en met het woord teruggeven zelg het al he..iets wat niet van jouw is moet je ook teruggeven!!

  Reactie door Delal — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.36 uur

 322. Het is godgeklaagd, de Zionisten slaan Libanon aan puin, Nederland betaalt 3,5
  miljoen aan humanitaire hulp voor de Libanezen op ónze kosten) waarvoor Israël zou moeten dokken en verschaft tegelijkertijd overslag op Schiphol voor Amerikaanse wapens voor het IDF. (kamervragen a.u.b!) en dan nóg zaniken hiér, bij de SP, groezelige zionisten over woordkeus van loggers op hun eigen thuishonk. Het is de wereld op zijn kóp!

  Reactie door Emiel — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.37 uur

 323. jammer dat hier een kleine club mensen het nodig vindt elke echte discussie aangaande het israelisch-arabische conflict te verzieken, een kleine club die één conflict in de wereld uit hebben gekozen en daar hun levenstaak van hebben gemaakt en al het andere negeren
  er is maar één waarheid; de wereld is één groot zionistisch amerikaans olie complot en bij elke poging daar enige nuance in te brengen, wordt geprobeerd je monddood te maken door je in het vermeende kamp te plaatsen van de zionisten, het maakt niet uit of je zelf de israelische acties buiten proportie vind, het maakt niet uit dat je vind dat er vlug een einde moet komen aan de bezetting, het maakt niet uit dat je vind er vlug vrede moet komen in die regio, het maakt niet uit dat alle slachtpartijen daar je de strot uitkomen, er is maar één waarheid en al het andere wordt niet getolereerd, er wordt maar één ding getolereerd en dat is éénzijdig alle schuld leggen bij israel en alles aan die kant de grond in te boren
  echt hulde, een klein groepje mensen die alleen ‘discussie’ willen met mensen die het allemaal met elkaar eens zijn om zo elkaar in overdrijvende trap te overtuigen wat voor beesten israeliers zijn

  Reactie door edwin — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.37 uur

 324. Ruben wij praten hier over mensen, vrouwen, kinderen, armen die nu volgens heel de Uhncr, maar op in directe levensnood zijn.
  Lijken in auto’s van mensen die wilden vluchten, lijken aangevreten door honden die ze geborgen hebben, wil je het niet horen? Vluchten en vervolgens neergeschoten worden.
  Dan ga je niet eerst praten maar red je levens en gaat dán praten sorry hoor, woede verontwaardiging en verdriet t.o.v. die mensen is hier zéér op zijn plaats, omdat onze zogenaamde vrije westerse wereld met normen en waarden… wélke normen en waarden, niet de waarde van een mens dacht ik zo, de normen zijn totaal zoek.
  Het doet er nu even politiek niets meer toe mensen zijn in nood….en onze JP maakt zich schildig aan de moord op mensen door Israel te blijven steunen.

  Reactie door Henny — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.40 uur

 325. Er valt een stuk weg: Alle hulpverleningsinstellingen artsen zonder grenzen uhncr red cross en ga maar door waarschuwen voor een humanitaire ramp en de EU doet niets, vergadert de hele dag om een fluaw aftreksel dat iets lijkt mar niets anders is dan datgene dat al honderd keer gezegd is.

  Reactie door Henny — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.43 uur

 326. @319 Henny
  welke democratie?

  Reactie door iew — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.44 uur

 327. @ 309 Bijdehandje

  Gecondoleerd. Kracht en sterkte wens ik je toe!

  Reactie door Tim — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.46 uur

 328. @(275) Chaim
  Van de drie monotheïstische godsdiensten heeft het Jodendom nog mijn meeste sympathie omdat het geen bekeringsdrang jegens andere volken heeft gekend, maar met te stellen dat op basis van de Thora Israël recht heeft op meer land begeef je je op twijfelachtig terrein.
  Geloof kent altijd verschillende interpretaties, het kan geen juridische grondslag leveren voor het toeëigenen van land.

  Ik vind dat Israël als land bestaansrecht heeft, maar ik heb het idee dat als de vereniging van het Joodse volk door God, als hij bestaat althans, naar de messiaanse verwachting zich in de eerste plaats zal voordoen in een ‘geestelijk’ Jeruzalem met broederlijke vereniging van het Joodse volk en uiteindelijk van de hele mensheid.

  Reactie door Edward — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.47 uur

 329. ik stop er weer mee voor vandaag,heb mn portie ellende wel weer gehad,prettige avond iedereen!

  Reactie door iew — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.48 uur

 330. 320. Daarom stem ik vooralsnog op de SP. Als die de grootste wordt komt JP niet eens aan BOT.

  Reactie door Henny — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.51 uur

 331. 320 @ Ruben, als je samen regeert heb je ieder geval een grote invloed op het beleid

  Reactie door edwin — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.55 uur

 332. @ (322)Edwin
  De discussie is inderdaad niet meer zo bedaard als in het begin, het is nu net als een discotheek aan het einde van de nacht.

  Reactie door Edward — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.58 uur

 333. En toch weet ik het zeker. Op de BBC24NEWS werd deze middag gemeld dat de EU in Brussels opriep tot een onmiddelijke cease-fire in het Libanon/Israeli conflict.

  ALLEEN DE UK EN GERMANY WAREN TEGEN?!????

  En toch weet ik zeker dat PM Tony B.Liar gisteren nog riep om een onmiddelijk cease-fire. Toen ik de BBC om opheldering vroeg wist ene Gisela Stuart van de foreign affairs office niet hoe snel zij dit bericht moest corrigeren. Maar toch…..
  de leugen regeert.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 1 augustus 2006 @ 18.59 uur

 334. @ Rene, u weet toch ook dat Amerika onder bestuur staat van Israel. Waarom denkt u dat ik denk dat er meer Joden zijn op aarde?

  Is het niet zo dat de grootste multinationals in de wereld in Joodse handen zijn een paar voorbeelden, MC Donalds, Coca-Cola, Sara Lee, Citigroup bank, Ralph Lauren, Douwe Egberts, MTV,Fox, de grootste wapenfabrikanten en ga zo nog een hele dag door.
  Denkt u dat deze mensen geen invloed hebben in een land? En dan maar niet te praten over de Joden in het Pentagon, Senaat, Witte Huis.Misschien wordt het de meeste Joden geleerd om dit te ontkennen maar al is de leugen snel, de waarheid achterhaald hem wel.

  Wat betreft de president van Iran, indien Israel zich menselijk gedroeg in het Midden-Oosten dan werden ze niet zo gehaat. Ze hebben het er zelf naar gemaakt door zich doorgaans als ubermenschen te gedragen wat zij beslist niet zijn.

  Over Jeruzalem dat is de plaats waar de profeet Mohammed de hemelreis heeft gemaakt. De plaats vanwaar hij is opgestegen staat nu de Rotskoepelmoskee. De Joden hebben al zoveel geheime opgravingen gedaan onder de Moskee om resten van de Tempel te vinden maar het mocht niet baten. Vind u het trouwens niet raar dat jullie een overgebleven muur van de tempel gebouwd door Herodes als heilig verklaren? Is dat geen teken van wanhopigheid?
  Alsnog heb ik daar respect voor ook al vind ik het zo raar.

  Reactie door Armageddon — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.00 uur

 335. @ lieve Gloria,

  ..ik ben zelf niet gelovig, ben er ook niet mee opgegroeid..maar ik weet dat God liefdevol, zachtaardig, rechtvaardig, vergevingsgezin is en als je je hier in kunt vinden..dan zit God inderdaad in je hart!

  @275 chaim

  Volgens mij wordt er in dat verhaal van Mozes verteld hoe de joden van toen werden bevrijd uit het slavenij..en als ik me goed herinner heb ze toen ook de 10 geboden gekregen..of zijn ze die tijdens de tweede exodus kwijtgeraakt…

  Reactie door Delal — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.02 uur

 336. @309
  Dat is kloten bijdehandje.
  Veel sterkte.

  Reactie door Jofel — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.03 uur

 337. Gloria, t’is al goed meisje, ga hier gewoon door.

  Reactie door Bijdehandje — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.07 uur

 338. 324 henny,

  ..klopt ze doen niets..ze vinden het zo leuk om achter te zeggen; DIT NOOIT MEER!!! zou er dan nog iemand zijn die dat als ze over een tijdje weer gaan roepen DIT NOOIT MEER..

  Reactie door Delal — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.11 uur

 339. Ieuw de democratie van al wie niet voor ons is is tegen ons en al die tegen is noemen we een terrorist.
  De democratie van je mag wel kiezen maar wij bepalen wel wie je mag kiezen.
  De democratie van het recht hebben in vrijheid anderen te onderdrukken en erger…
  De democratie van wie de beste wapens heeft heeft her ‘recht’aan zijn kant.
  De democratie van het willen van vrede voor JEZELF maar niet voor de ander.
  De democratie van de vrijheid van gedachten en meningsuiting alleen voor jezelf niet voor de ander.
  Moet ik nog even doorgaan?
  Inderdad de democratie is DOOD.

  Reactie door Henny — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.11 uur

 340. @ 333 Lieve Delal

  En zo te zien zit het bij jou op de goede plaats.

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.13 uur

 341. @ 335 Bijdehandje

  Bedankt!!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.19 uur

 342. We gooien eerst de electriciteits centrales plat, vervolgens de media centres en dan gaan we mensen waarschuwen dat ze beter kunnen vertrekken!
  Doet Olmert dat zelf bij monde van een schout????
  En het gros van Europa stinkt er weer in dat de mensen gewaarschuwd waren.
  Maar ja politici betrap je wel vaker op korte termijn geheugen

  Reactie door Sinne Tolsma — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.26 uur

 343. Nou Edwin, Jan heeft zichzelf dan mooi verraden door altijd tegen het CDA te zijn en zijn kornuiten, en nu plots men macht ruikt wil men samen regeren. Mooi is dat jongen.
  En Henny, kom mij niets vertellen over vluchtelingen slachtoffers en dergelijke. ik ben in Israel en Libanon geweest en weet wat meer dan een oppervlakkige discussie die hier gevoerd wordt. Weet je wat zo jammer is, nu het plotseling oorlog is gaan mensen zich er tegenaan bemoeien. Ik zou zeggen verdiep je in de geschiedenis en kijk eens met een open blik naar het conflict zonder te beginnen te veroordelen!!

  Reactie door Ruben — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.26 uur

 344. Kunt u nog herinneren hoe zionistische apostelen moslims verweten hebben een gebrek aan incasseringsvermogen en democratie hadden toen onder de moslims boos werd gereageerd over de Deense spotprenten?

  Diezelfde zionisten zijn des duivels bij het verschijnen van een Noorse spotprent van Ehud Olmert als commandant van een concentratiekamp. Dat je kwaad wordt als een religieuze leider of je religie bespot wordt kan ik begrijpen, maar datje president op een heilige voetstuk zet waar niemand het in zijn hoofd mag wagen om zijn misdaden tegen de mensheid af te beelden door middel van een spotprent is werkelijke verbijsterend. Hypocrysie is binnen het zionisme geen vreemd verschijnsel, maar dat wist de oplettende waarnemer al.

  OSLO/LONDEN – De Israëlische ambassadeur in Noorwegen heeft een officiële klacht ingediend over een spotprent van de Israëlische premier Ehud Olmert als commandant van een naziconcentratiekamp. De krant Dagbladet, die de cartoon afdrukte, beroept zich op de vrijheid van meningsuiting.

  Ambassadeur Miryam Shomrat vindt de spotprent te ver gaan. Zij protesteerde bij de Noorse persraad, meldde de Britse omroep BBC woensdag.

  Ze ontkende dat haar protest vergeleken kan worden met de golf van verontwaardiging in de moslimwereld over Deense spotprenten van de islamitische profeet Mohammed. De Olmert-cartoon was op 10 juli gepubliceerd.

  http://www.nu.nl/news/789002/23/Isra…spotprent.html

  Reactie door Mouse — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.27 uur

 345. Ruben, jan had het over een sociaal cda en niet dit cda, we worden geregeerd door het compromie, als een partij iets van zijn doelstellingen wilt verwezelijken zal je toch water bij de wijn moeten doen, hoe groter de partij hoe sterker de wijn, vanuit de oppositie berijk je ieder geval bijna niets, dat heet democratie

  Reactie door edwin — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.43 uur

 346. Beste Jan, ik was erg tegen de demonstratie die o.a. de SP hield tegen Israël. Wat jij nu schrijft daar kan ik mij weer helemaal achter scharen, omdat je het probleem eerlijk benaderd. Kan ik helaas van je collega Van Bommel niet zeggen. Er wordt behoorlijk gereageert op je verhaal, maar ik vind dat er een hoop lariekoek wordt beweerd. Vooral een hoop venijn naar degene waar ze tegen zijn. Schiet niet echt op en is naar mijn mening hetzelfde als wat daar gebeurt. Mensen die bijbelteksten gaan aanhalen (reactie 45) en er zelf blijkbaar niet veel van begrijpen. Als men denkt dat deze oorlog gaat om islam of jodendom dan effe kort het volgende: Het zaad van Abram is veel en veel meer dan enkele miljoenen joden. Bijbels gezien gaat het allang niet meer over de joden, maar over het Huis Israël wat bijbels gezien niet tot de joden behoort. De joden zijn alleen de nazaten van Juda, Levi en Benjamin, maar er waren meer zonen van Jacob (Israël). Lees en bestudeer de bijbel en citeer er niet te hooi en te gras uit! Want om de nazaten van de andere zonen van Israël gaat het niet om de joden. We zitten in de eindtijd en de laatste slag zal in Noord-Israël gevochten worden. Er is maar één echte oplossing voor al het geweld dat door wie dan ook wordt gepleegd en dat is dat we NU massaal Gods wetten gaan eerbiedigen. Pas dan zal er vrede zijn en een echte sociale maatschappij. Dat moet ons toch als muziek in de oren klinken.

  Reactie door Ramses — dinsdag 1 augustus 2006 @ 20.44 uur

 347. @341 Gloria. ik zie dat je weer voldoende geestelijk bijgetankt hebt.
  Om met de woorden van Sinead O’Connor te spreken, ieder mens krijgt bij zijn geboorte God in zich mee. En het bestrijden van misstanden is een gave die je mee krijgt, ook bij de SP heb je vogels van allerlei pluimage, als wij allemaal gelijk waren, hadden wij ook niets te vertellen. Dan zou het een dooie boel zijn. En daarom hebben wij bij de geboorte ook de duivel in ons meegekregen.
  Zoals je weet had Sinead grote moeite met de kerk gezien de onmenselijke benaderingen van problemen in Ierland.
  Ik hoop van jou nog veel te lezen.

  Reactie door Henk.H — dinsdag 1 augustus 2006 @ 20.57 uur

 348. Een van de meest vooraanstaande figuren binnen het Iraanse regime, ayatollah Ahmad Jannati, heeft alle moslimlanden opgeroepen om wapens te leveren aan de Libanese beweging Hezbollah. Moslimlanden moeten volgens hem “Hezbollah en de Libanezen geen hulp weigeren, zeker niet wapens, medicijnen en voedsel”. Daarbij moeten moslimlanden politieke en financiële hulp geven. “Dat is een religieuze plicht”.

  Jannati is de voorzitter van de machtige Raad van Hoeders. Zijn uitlatingen zijn zeer ongewoon. Teheran spreekt normaal alleen morele steun uit voor de shi’itische Hezbollah-beweging. Daarbij ontkent het land de beschuldigingen van de Verenigde Staten en Israël dat het geld en wapens levert aan Hezbollah. Het is de eerste keer dat er zo direct steun wordt gegeven aan Hezbollah.

  De Iraanse staatstelevisie heeft de Iraniërs de afgelopen dagen opgeroepen om Hezbollah financieel te steunen. Jannati vindt dat islamitische landen geen enkele moeite moeten sparen om Hezbollah bij te staan in het conflict.

  Lijkt me duidelijk mensen hier op dit forum, men wil geen vrede. In het handvest van de PLO, Hamas, HEzbollah en ook in die van Iran staat dat de staat Israel vernietigd moet worden…
  get awake!!

  Reactie door Ruben — dinsdag 1 augustus 2006 @ 21.34 uur

 349. @344 Op zijn zachtst gezegd een ‘beetje hypocriet’ van de ambassadeur Mouse.. grin.

  @343 Ruben, blijkbaar weet je meer van L en I dan van Nederlandse politiek. Vooral goed inlezen en niet te snel oordelen ;)

  Maar dat je niet gemerkt hebt dat er mensen zijn die zich, op allerlei niveau’s, al jaren bezig houden met Israël en Libanon bevreemd me een beetje.

  @334 Ik verbaas me niet snel meer, maar “dat de VS onder bestuur staat van Israël” gaat mij toch een brug te ver Armageddon.

  Verder ben ik erg benieuwd naar de grootaandeelhouders van de bedrijven die jij opnoemt. Want dat zijn de mensen met een dikke vinger in de pap.

  @323 Ben ik met je eens Edwin, zowel links als rechts zijn er ‘brallers’.

  @313 Rene, inderdaad. Reden te meer om er een goede vergelijking tegenover te zetten dan toch?

  Reactie door Marc B — dinsdag 1 augustus 2006 @ 21.41 uur

 350. @346 Ramses. Bedankt, dat mijn plaatsing @ 45 aanhaalt. Ik vond dat er slecht op gereageerd werd. Vooropgesteld ik ben geen Bijbelkenner, zoals een diepgelovige zou moeten zijn. Waar het mij omgaat is dat door de Zionisten continue wordt gesteld dat het beloofde land staat beschreven in de heiligeboeken uit het verre verleden en daarom recht hebben op het beloofde land wat hen toebehoort, de rest is basta. Ik kan hier veel over schrijven maar dat is niet terzake. Wat wel aan de orde is hoever denkt Israël te gaan.
  Israël is bijzonder goed in het verzwijgen van de ware toedracht. Al het kwaad wat hen toegebracht wordt en is, wordt volop geëtaleerd. Daarna pakken zij beetje voor beetje wat zij nodig hebben en dat is WATER en nog eens WATER. De Sinaï woestijn hebben zij teruggegeven, de Gazastrook was ook niet belangrijk(te veel zand) maar de Westbank laten zij nooit meer los.
  Nu is Libanon aan de beurt tot aan de rivieren en de hele wereld kijkt de andere kant op, anders wordt Bush boos.
  Voor Israël is water belangrijker dan olie. Hoeveel Palestijnse moslims hebben een Israëlisch paspoort?

  Reactie door Henk.H — dinsdag 1 augustus 2006 @ 21.45 uur

 351. @ 347 Henk.H

  Mooi gesproken! Bedankt Henk!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 1 augustus 2006 @ 22.29 uur

 352. Henk.H israel zit letterlijk naast een zee met water, is dat niet een beetje ver gezocht? zouden ze niet banger zijn dat de west-bank net als zuid libanon vol gepompt wordt met wapens?

  Reactie door edwin — dinsdag 1 augustus 2006 @ 22.44 uur

 353. Jan verloochende publiekelijk op de TV Karel Glastra van Loon bij Barend&van Dorp. Durf daar eens op te reageren Jan? De schaduw van de ster daar ging het over.

  Reactie door zomeravondconcert — dinsdag 1 augustus 2006 @ 22.48 uur

 354. “Het zijn de politici en zij die zich daar voor uitgeven die er zo’n puinhoop van maken, en dat al zo’n zestig jaar’, aldus één van mijn aantekeningen tijdens de reis.”

  Het lijkt warempel Nederland wel.

  Reactie door S — dinsdag 1 augustus 2006 @ 23.38 uur

 355. Israel heeft het voortdurend over de geschiedenis waarin ze het hebben over hun recht van bestaan maar ik bedoel als iedereen dat gaat doen dan bestaan er niet meer dan 10 landen op deze wereld.

  Ik snap tevens ook niet waarom er geen druk op Israel komt. Het is nu bezig met schendingen van VN-Resoluties en mensenrechten. Ik hoop dat de wereld zijn oogkleppen afdoet en ziet wat voor mensen-eters Israel en de VS(Bush)zijn.

  Pff et kan niet meer gekker, 2 soldaten en libanon is K.O. van de kaart geveegd.

  Reactie door John — woensdag 2 augustus 2006 @ 1.04 uur

 356. 2 soldaten, Libanon van de kaart geveegd,
  honderden slachtoffers.
  1 soldaat, Gaza plat, licht uit,kraan dicht,
  en op slot, en nog meer slachtoffers.
  Ik vraag me af, wie zijn hier nu de terrorristen?

  Reactie door Riet — woensdag 2 augustus 2006 @ 3.17 uur

 357. Als Hezbolla arabische kinderen doodt in Nazaret begrijpt iedereen dat het per ongeluk was. Hezbolla probeert immers alleen joodse kinderen te doden. Niemand is dus echt boos. Als Hezbolla raketten afvuurt vanuit dorpen en steden is niemand echt boos, want ze kunnen niet anders. Kortom, Hezbolla kan het niet fout doen.

  Maar Israel, beste Riet, ziet dat anders. Het is niet zo vreemd als u schijnt te denken. Het komt omdat Israelische steden en dorpen het doelwit zijn van rakketten. Ook al voor de ontvoering van de soldaten, en de moord op hun kameraden, waren er voortdurend rakketten, beste Riet. Was u even vergeten, want Hezbolla kan niets fout doen. Maar Israel, beste Riet, kan dit niet vergeten.

  Uw probleem, beste Riet, is slechts dat u in Nederland woont, en nog niet het doelwit bent. Ik vertrouw erop dat uw probleem spoedig wordt opgelost.

  Reactie door rene — woensdag 2 augustus 2006 @ 6.25 uur

 358. http://www.examiner.com/a-201482~Edward_Morrissey__This_is_the_soft_nihilism_of_low_expectations.html

  Beter dan dit kan ik het niet zeggen.

  Reactie door rene — woensdag 2 augustus 2006 @ 6.41 uur

 359. 343. Ruben.
  Ik heb het lef te veronderstellen dat je destijds een aardige zonnebril ophad, alsof ergens geweest zijn iets zegt. Duizende mensen gaan ieder jaar op reis naar Spanje maar weten ondanks dat nog niet een sikkepit van de geschiedenis. Vertel me eens wat je zag op je reizen en waarom je oordeelt i.p.v. dat.
  Verder heb ik bij jou nergens gemerkt dat je je ook maar ergens in verdiept hebt, i.p.v. te reageren op inhoud ben je constant bezig de berichtgever onderuit te halen, het grootste teken van zwakte.
  Ik zal je zeggen een dergelijke aanpak heeft op mij geen enkele invloed Ruben omdat het geen enkele inhoud heeft.

  Reactie door Henny — woensdag 2 augustus 2006 @ 7.57 uur

 360. Vergeet niet de invloed van de media, televisie voorop. In de joodse cultuur filmt men geen doden, en u ziet ze dus niet. Aan de andere zijde wordt niet geschroomd doden te gebruiken in de strijd, zoals in het Kana 2 media festival.

  Reactie door moshail — woensdag 2 augustus 2006 @ 9.07 uur

 361. @357 Rene, sinds de terugtrekking van Israel uit Libanon zijn er bijna 10000 grensoverschrijdingen en provocaties geweest op Libanees grondgebied door Israel. (verkrachtingen moorden brandstichtingen)
  Doet men dan wat terug dan schreeuwt Israel moord en brand.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 2 augustus 2006 @ 9.15 uur

 362. Verkrachtingen, moorden, toemaar. Toergenjev, je bronnen liegen.

  Reactie door rene — woensdag 2 augustus 2006 @ 9.24 uur

 363. 358: Heel Europa (behalve Nederland) verontwaardigd over de burgerslachting in Kana, en Israël roept weer dat een golf van antisemitisme over Europa trekt.
  Ik trap er niet meer in, in deze misselijke manier van muilkorven.

  Reactie door Emiel — woensdag 2 augustus 2006 @ 9.25 uur

 364. Het is alleen de Nederlandse overheid die de burgerslachting In Qana door wil laten gaan, de bevolking is het er grotendeels niet mee eens.

  TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws doet leuk een vragenrondje onder 600 mensen waardoor het lijkt alsof maar liefst 1 op de 3 Nederlanders voor deze slachtpartij zijn (en dan noemen ze dit ‘begrip hebben voor de acties van Israel tegen Hizbollah’; terwijl de waarheid is ‘acties tegen Libanezen’), en dat is ook een misselijke manier van proberen te muilkorven trouwens.

  Reactie door Pietje af — woensdag 2 augustus 2006 @ 10.11 uur

 365. De oorlog tussen Libanon en Israël is niet op te lossen als aan beide kanten (voor- en tegenstanders van Israël) haat de overhand blijft voeren en consensus over de verdeling van het land uit blijft.

  p.s.= Waarom neemt de media het woord oorlog niet in de mond? Ik heb sterk de indruk dat men de zaken probeert te verdoezelen. Van dale definieert oorlog trouwens als “strijd tussen twee of meer volkeren, vorsten of staten”

  Reactie door Daniel — woensdag 2 augustus 2006 @ 10.13 uur

 366. Rene is een typisch voorbeeld van hoe zionisten omgaan met mensen die niet hun propagandapulp willen slikken. Ineens liegt iedereen, elke bron is betrouwbaar. De enige, die waarheid spreken zijn zij. Kijken we naar de praktijk dan zien we dat het ten eerste een gebod is binnen het Talmoedjudaïsme om niet-Joden te misleiden met leugens en dat voor de Talmoed een getuigenis van een niet-Jood als onbetrouwbaar wordt gezien. Tel daarbij op, dat zionisten niets te winnen hebben bij de waarheid, want het stichten van een groot-Israël zal niet gerealiseerd worden bij het verkondigen van de ware bedoelingen van Israël.

  Armageddon

  Het was niet minder dan Sharon zelf die openlijk de woorden sprak: “We hoeven ons niet druk te maken over Amerikaanse druk, want wij hebben het voor het zeggen in Amerika”

  Reactie door Mouse — woensdag 2 augustus 2006 @ 10.26 uur

 367. @357
  Rene,de tijd dat de zielige Joden zich alles kon veroorloven met als achtergrond het schandalige wat in Europa is gebeurd is voorbij.
  Want deze zielige Joden hebben een ander zielig volk gecreëerd de Palastijnen en alle twee zijn ze bezig elkaar op een zielige manier naar de kloten te helpen.
  Waarbij de Joden geholpen worden door een de zielige ophitser Amerika die weer zielig belangen heeft bij olie en daar de zielige joden voor gebruikt.
  Je zult moeten aanvaarden dat een hoop mensen niet alleen de joden zielig vinden maar ook de Palestijnen.
  En daar van uit de ook de oorlogsmisdaden tegen de Palestijnen zielige acties vinden.

  Reactie door Jofel — woensdag 2 augustus 2006 @ 10.27 uur

 368. @352 Edwin.

  Israël heeft geen behoefte aan zout water maar ZOET water, proef je het verschil, anders kunnen de sinasappels niet groeien.

  Reactie door Henk.H — woensdag 2 augustus 2006 @ 10.28 uur

 369. @ Bijdehandje

  Gecondoleerd met het verlies
  Ik wens jou en je familie veel sterkte en kracht voor nu en in de komende tijd

  Reactie door Pool — woensdag 2 augustus 2006 @ 10.36 uur

 370. @rene 357- 362

  Israel heeft zich nooit echt teruggetrokken uit Libanon, ze zijn altijd gebleven op de veiligheidszone en van daaruit hebben ze het volk verder geteroriseerd.
  Soldaten ontvoeren..? Als je bang bent om ontvoerd te worden of om dood te gaan, moet je ook geen soldaat worden en bij mammi en pappie blijven..ach dat kan niet he? Iedereen in Israel is een soldaat..en de kameraden waar je het over hebt..denk je dat de mensen aan de andere kant ook geen kameraden hebben? Wat vind je van de ministers van Hamas of Hazbollah die worden vermoord?

  Reactie door Delal — woensdag 2 augustus 2006 @ 10.49 uur

 371. Ruben zegt dat Israël zoveel concessie heeft gedaan aan de Palestijnen en zijn buren, maar dat deze dit “gulle gebaar” afwijzen. Een veelghoorde standaardstelling binnen de lobby.

  Laat we eens kijken naar dit gulle gebaar. Israël gaf inderdaad de Sinaïwoestijn terug aan Egypte om Egypte van de Arabische coalitie los te weken en de Arabische hegomoniteit te breken. Egypte was de sterkste tegenstander van Israël en heeft deze de grootste slagen gebracht. Het gevolg was dat Syrië in het noorderfront alleen voorkwam te staan doordat Egypte zich met een dooie mus blij liet maken. Bovendien is de Sinaïwoestijn een dorre vlakte van geen enkele waarde.

  Israël trok zich terug uit Gaza, omdat het haar militaire apparaat wou ontlasten. Het verzet was in Gaza hevig dan op de Westbank. Het is eigenlijk meer een strategische terugtrekking om uiteindelijk weer terug te komen (en dat doen zij dan ook).

  Israël bood in Camp DAvid een Palestijnse staat aan Arafat maar weigerde deze. In de eerste plaats hebben zij nooit een Palestijnse staat geboden. Het ging om een (bantoe) staat waar Israël militair blijft controleren, de Israëlische nederzettingen blijven bestaan (Er is nooit zoveel nederzettingen gebouwd door Israël als tijdens de Oslo-akkoorden), De palestijnen mogen niet beschikken over hun watervoorraden, de import en export moet via Israël gaan. En zelfs voor deze bantoestaat zocht men binnen de Israëlische regering naar een reden om helemaal niets te geven. Stelt u eens voor. Staten die door het apartheidsregime in Zuid-Afrika zonder overleg aan zwarte bevolkingsgroepen gaf en die wij als uiterst rascistische oplossingen vonden, maar de bantoestaat die Israël met overleg van corrupte Palestijnse leiders moeten wij als een gebaar van vrede zien. Het enige wat er door de corrupte Palestijnse leiders hebben gedaan is het verzet gebroken hebben door ze met een illusie blij te maken, waardoor Israël adempauze heeft gehad. Israël heeft zeven jaren rust gehad om zich op een nieuwe confrontatie te bereiden. Het heeft veel geleerd van de eerste intifada. Het heeft daarom de Palestijnse bevolking nog meer omsingeld waardoor verzet in de toekomst moeilijker is en het heeft propagandatechnieken ontwikkelt om het breken van het verzet als noodzakelijke verdedigin tegen terrorisme. Je kan zeggen dat het IsraËl met de illusie van een Palesijnse staat gelukt is om zich in de toekomst voor te bereiden en het verzet bijna onmogelijk wordt. Uiteindelijk waren de Palestijnen zo omsingeld door chechkpoints, militairen, bouwkundige omheiningen en nederzettingen dat de Palestijnen uit armoe hun toevlucht hebben genomen tot strijdmethoden die niet bepaald in het buitenland op sympathie konden rekenen. En in de eerste intifada hadden de Palestijnen politiek gezien een enorme succes bepaald door wereldwijde sympathie.

  Reactie door Mouse — woensdag 2 augustus 2006 @ 10.51 uur

 372. @360 moshail

  Zo als je het kunt zien, heeft zelfs de media Israel laten vallen..werd ook tijd!!
  Aan andere kant laten ze inderdaad de doden zien omdat ze er ook zijn!!!
  Wat ik van Israel zie!!?? Mensen op terassen!!

  Reactie door Delal — woensdag 2 augustus 2006 @ 10.55 uur

 373. Beste Renee,

  Vergeten? Israel vergeet een hele boel als het haar uitkomt hoor, wie begon? tja volens mij heette dat land vroeger gewoon Palestina, beste Renee, en voor de rest moet je nooit iemand veroordelen die je niet kent, volgens mij zijn Hezbolla en Hamas ontstaan door onrechtmatige bezetting van die gebieden.
  En inderdaad, ik heb problemen, zie je beste renee, mijn hele familie woont namelijk in Gaza, maar gelukkig woon ik hier, in een landje zonder bezetters.
  Beste renee, lees Anja Meulenbelts boeken eens, misschien leer je dan nog wat echte geschiedenis, beste renee.

  Reactie door Riet — woensdag 2 augustus 2006 @ 11.20 uur

 374. @323 edwin

  ..gek he!? Dat iedereen massaal de schuld bij Israel legt. Als je zelf ook maar eens de feiten naast elkaar legt en tuerug gaat in de geschiedenis kom je misschien ook tot de zelfde conclusie..er is ook geen klein groepje voor nodig om Israel in slecht dag licht te brengen, Israel doet dat zelf heel goed…en een zeer zeer grote groep mensen zijn daar ook van overtuigd!!!

  Reactie door Delal — woensdag 2 augustus 2006 @ 11.35 uur

 375. Beste mensen,

  Hartelijk dank voor jullie betrokkenheid.

  Reactie door Bijdehandje — woensdag 2 augustus 2006 @ 11.43 uur

 376. @ 290 Delal

  Maar Israel plaatst geen tuinhuisjes in Libanon.

  Voor wat betreft jou tuin met het gekregen tuinhuisje van de buren, als je er niets mee doet de kinderen van m’n zoon willen hem graag hebben.
  Want dan komen de buren ook niet bij in de woonkamer, want die zijn dan pissig omdat jij dat tuinhuisje weer hebt weg gegeven.

  En trouwens… de Joden zijn nooit een bedreiging geweest zowel voor als tijdens de tweede wereldoorlog.

  Reactie door Pool — woensdag 2 augustus 2006 @ 11.59 uur

 377. @ 289 Delal

  Zeker ken ik de uitspraak van… Leven en laten leven… maar al te goed
  Dat is ook wat ik steeds schrijf, laat die mensen leven zoals ze willen, laat de mensen elkaar afslachten zoals ze willen, laten we ons er niet mee bemoeien … leven en laten leven

  Reactie door Pool — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.05 uur

 378. Ruben toont zich verontwaardigd voor de vermeende (politiek) steun van Iran en
  Syrië aan Hezbullah en meent daarom kwaadaardige bedoelingen te kunnen bewijzen van de tegenstanders van Israël. Maar waar blijft zijn verontwaardiging voor de overduidelijke politieke, financiële en militaire steun aan Israël van de EU en de VS? En alsof het niet genoeg is geven christen-fundamentalisten met zeer gulle hand aan Israël, maar weigeren zelfs een dollarcent aan een hongerige dakloze te geven of halen hun neus op voor het leed van een Amerikaanse burger die de huur of de ziektekosten niet meer kan betalen.

  Kennelijk wordt met het Christelijke gebod ” heb uw naaste lief” niet de geografische naasten van Christen-fundamentalisten, maar zien zij in het gebod als naaste “het volk van Israël”. En hun heidense buren kunnen doodvallen. Of ze kunnen met een kop soep of koffie een dakloze proberen te bekeren. Veel Amerikaanse daklozen willen daarom liever geen kop koffie of soep van deze Christelijke instellingen, omdat zij daarvoor urenlang schijnheilige preken moeten horen.

  Reactie door Mouse — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.11 uur

 379. 359@
  Beste Henny,
  bedankt voor je commentaar. inderdaad had ik een zonnenbril op aldaar. Kom mij aub niet vertellen dat wat ik zeg inhoudsloos is. Dat getuigt van respectloosheid, dat siert je jongen. Ik hoef me ook niet te verdedigen ten opzichte van jou. Daar heb ik ook geen zin in.
  Hetgeen waar ik op reageer zijn mensen die haat prediken of dit nu tegen Israel is of welke andere partij dan ook. Als jij dit zwakte vindt broeder dan zou ik zeggen, verdiep je in de MO cultuur. Dat is tevens waar mijn roots liggen. Emotie dat is waar we het hier over hebben, jij kan dat niet voelen want je staat daar ver van af. Dat is je ook niet kwalijk te nemen.

  gegroet

  Reactie door Ruben — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.33 uur

 380. @ Rene 334

  Ik hoop dat Rene nog een reactie geeft op
  334, of ben je aan het zoeken naar betrouwbare bronnen.

  Reactie door Armageddon — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.34 uur

 381. de fabeltjeskrant brigade is weer actief met wathrealyhappend en deanspeak

  Henk.H tegenwoordig bestaan er filters om zout water zoet te maken

  Reactie door edwin — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.45 uur

 382. Er zijn alweer mensen die de protocollen van Zion tevoorschijn halen. Leuk dit verzinsel van de Nazi’s weer eens terug te zien maar jammer dat dat op de verkeerde site is. De SP en deze protocollen. Laat me niet lachen.
  Ik weet zeker als de Arabieren en de Palestijnen (dat is wel een verschil hoor) eens ophouden om Israel van de kaart te willen vegen, het gehele Midden Oosten welvarend kan worden. Alles is in potentie aanwezig. Afgezien van de stichtingsgeschiedenis het volgende. Als een jood in de jaren 20 van de vorige eeuw grond kocht in wat toen Turks Palestina was, werd hij door de toenmalige bewoners doodgeschoten. Ook toen was er geen tolerantie. Het is niet alleen de grond die daar speelt maar ook een zeer hoog testosterongehalte. Hier komt pas vrede als de om Israel heen liggende landen vrede willen. Egypte en Jordanie hebben dat al ingezien en eigenlijk Libanon ook wel maar ja, er zijn in Libanon nou eenmaal krachten die een ouderwets standpunt innemen en tegenwoordig boordevol wapens zitten. Wees nou eerlijk, Israel heeft ooit eens een stukje Libanon bezet maar alleen omdat het vandaaruit werd beschoten. Hebben de omliggende landen ooit pamfletten uitgeworpen om de Israelische bevolking te waarschuwen voor aanvallen. Kom nou toch, vanuit Hezbolla worden in het wilde weg raketten op Haifa afgeschoten. Als er dan niemand wordt gedoor vinden ze het jammer maar, ze hebben toch voldoende geld om nieuwe te kopen.

  Reactie door CorM — woensdag 2 augustus 2006 @ 12.46 uur

 383. Waarom is de Nederlandse regering niet voor een onmiddellijk staakt-het-vuren? Het gaat toch in eerste instantie om mensenlevens?

  Daarna moet inderdaad getracht worden een leefbare situatie voor de Palestijnen en de Israeli te creeeren. Geen idee hoe, want dat lijkt me heel moeilijk. Ik vind niet dat boeken als de Bijbel/Talmoed hieraan ten grondslag moeten liggen, maar de actuele situatie en het moderne recht en de wetten en kijken naar ‘eerlijkheid’ en ‘rechtvaardigheid’ en niet naar oude teksten…

  Reactie door Caroline — woensdag 2 augustus 2006 @ 13.59 uur

 384. @383 Caroline.

  Het zou veel eenvoudiger kunnen gegaan zijn als……….. men koppie, koppie gebruikt had. Maar na 1948 (Exodus) moest en zou alles joods zijn want Israël was bestemd voor een joodse staat. Men had toen moeten leren omgaan met mensen die een ander geloof er na hielden, je had Palestijnse moslims en Palestijnse Joden en Palestijnse Christenen. Een goede samenwerking had veel goeds gedaan maar nee hoor waarom makkelijk als het moeilijk kan. Nu denk men alleen in machten.
  Hoelang heeft het in de Nederlanden geduurd eer Protestanten en Katholieken en Joden door één deur konden gaan, ik bedoel maar. Het zijn de kerkleiders die het volk de wet voorlezen. Voor mij mogen zolang hersens ontbreken al die heilige geschriften/ boeken op de brandstapel in plaats van die mensen die opgeofferd zijn. Ik weet zeker dat God hier mee eens is.

  Reactie door Henk.H — woensdag 2 augustus 2006 @ 15.12 uur

 385. Armageddon, omdat je het zo vriendelijk vraagt:

  “u weet toch ook dat Amerika onder bestuur staat van Israel. Waarom denkt u dat ik denk dat er meer Joden zijn op aarde?”

  Je had het (in een andere draad) over 65 miljoen joden. Die zijn er bij lange na niet. Het zijn er zo’n twaalf miljoen.

  “Is het niet zo dat de grootste multinationals in de wereld in Joodse handen zijn een paar voorbeelden, MC Donalds, Coca-Cola, Sara Lee, Citigroup bank, Ralph Lauren, Douwe Egberts, MTV,Fox, de grootste wapenfabrikanten en ga zo nog een hele dag door.
  Denkt u dat deze mensen geen invloed hebben in een land? En dan maar niet te praten over de Joden in het Pentagon, Senaat, Witte Huis.Misschien wordt het de meeste Joden geleerd om dit te ontkennen maar al is de leugen snel, de waarheid achterhaald hem wel.”

  Joden zitten op veel invloedrijke plaatsen. Het kan niet ontkend. Het volk van twaalf miljoen kreeg en krijgt ook een ongeloof hoog percentage van de Nobelprijzen. Deugen ze daarom niet?

  “Wat betreft de president van Iran, indien Israel zich menselijk gedroeg in het Midden-Oosten dan werden ze niet zo gehaat. Ze hebben het er zelf naar gemaakt door zich doorgaans als ubermenschen te gedragen wat zij beslist niet zijn.”

  Ubermenschen? Omdat ze succes hebben? Het spijt me.

  “Over Jeruzalem dat is de plaats waar de profeet Mohammed de hemelreis heeft gemaakt. De plaats vanwaar hij is opgestegen staat nu de Rotskoepelmoskee.”

  Hmm, wanneer hebben ze dit bedacht? Hoe vaak staat Jeruzalem ook alweer in de Koran?

  “De Joden hebben al zoveel geheime opgravingen gedaan onder de Moskee om resten van de Tempel te vinden maar het mocht niet baten.”

  Een leugen, Armageddon. Het zijn de Moslims die daar steeds graven, en de troep naar buiten gooien. In die troep zijn tienduizende archeologische vondsten naar voren gekomen uit de tijd van de eerste en tweede Tempel.

  “Vind u het trouwens niet raar dat jullie een overgebleven muur van de tempel gebouwd door Herodes als heilig verklaren? Is dat geen teken van wanhopigheid?
  Alsnog heb ik daar respect voor ook al vind ik het zo raar.”

  Dank voor het respect. De muur is niet heilig maar is dicht bij de plaats waar de Tempels stonden. De joodse wet laat niet toe in onze dagen dichterbij te komen. Wellicht heb je daar ook respect voor.

  Reactie door rene — woensdag 2 augustus 2006 @ 15.51 uur

 386. Rene zegt: “Je had het (in een andere draad) over 65 miljoen joden. Die zijn er bij lange na niet. Het zijn er zo’n twaalf miljoen.”

  Hoeveel Joden er zijn is heel onduidelijk en verschillende bronnen melden verschillende aantallen. Belangrijk is het niet om te weten hoeveel Joden er zijn. Veel belangrijker om te weten is hoeveel zionisten er zijn, want niet elke Jood is een zionist en niet elke zionist is een Jood. Het zijn de zionisten die door hun pretentie van een staat exclusief gereserveerd voor Joden op de puinhopen van verjaagde en vermoorde Arabieren koste wat het kost hun heilstaat willen stischten en zich enkel loyaal voelen met Israël. Of het land waar zij leven in grote problemen is niet relevant, als Israël maar overleeft. Zo hebben Amerikaanse zionisten zelfs een kernoorlog met de Sovjet-Unie geriskeerd om Israël te helpen toen de voormalige Sovjet-Unie Egypte en Syrië met wapens en militaire training voorzag. Het is dat de voormalige Sovjet-Unie verstandiger omging met die atoomknop en indien de Sovjet-unie een gelijkwaardige schietgrage staat was zoals de VS de wereld al een paar decennia geleden op hield te bestaan.

  Verder maken aantallen van een bepaalde bevolkingsgroep niet zoveel uit om een bepaald doel van ongekende omvang te verwezenlijken. Hoe hecht het groepsgevoel is veel belangrijker dan grote aantallen dom tot ongekende prestaties te kunnen komen. En het groepsgevoel binnen het Jodendom is van een omvang at bij geen enkel volk waargenomen kan worden. Het Joodse volk is dan ook het meest chauvinistische volk wat er bestaat of heeft bestaat. Joden van overal in de wereld voelen zich in de eerste plaats Jood en verbonden met Israël, terwijl andere religie’s zoals Christendom en Islam in de eerste plaats zich Marokkaan, Fransman, Brit, Pakistaan of Pers voelen.

  Om te zien dat grote aantallen mensen niet zo veel uitmaken kunnen we zien met China, Indonesië en india dat gigantische grote bevolkingsaantallen hebben, maar niet kon voorkomen worden dat zij door een handjevol kolonialisten geknecht en onderworpen werden. In tegenstelling daarvan heeft Japan met amper 20 miljoen inwoners kunnen weerhouden dat zij door verschillende reusachtige koloniale machten onderworpen kon worden.

  Reactie door Mouse — woensdag 2 augustus 2006 @ 16.19 uur

 387. Mensen dit is geen geloofskwestie dit is puur beschieten of beschoten worden dit is oud zeer.
  Als het een geloofskwestie zou zij dan vallen we in de catagorie kruistochten.
  Hier is heel wat anders aan de gang.

  @ een Delal iemand geboren in die regio heeft het juiste antwoord aan mij gegeven….leven en laten leven.
  en bemoei je er niet verder mee.

  Reactie door Pool — woensdag 2 augustus 2006 @ 16.27 uur

 388. @377 pool

  …ik heb niets voor niets schuttingen in mijn tuin…dat wilt dus zeggen dat de gene die daar niets te zoeken heeft ook daar buiten blijven!

  @376
  De joden waren tijdens de WO2 slachtoffers ja..maar na die tijd zijn ze ook daders geworden…En als beschaafde mensen met een gezonde verstand willen we niet dat mensen afgeslacht worden…waar dan ook!!!

  Reactie door Delal — woensdag 2 augustus 2006 @ 16.42 uur

 389. Rene zegt: Joden zitten op veel invloedrijke plaatsen. Het kan niet ontkend. Het volk van twaalf miljoen kreeg en krijgt ook een ongeloof hoog percentage van de Nobelprijzen. Deugen ze daarom niet?

  Ze zitten inderdaad op veel invloedrijke plaatsen en ook helaas ook op de plaatsen waar men beslist wie de Nobelprijs krijgt, die filmprijs, literaire prijs etc.
  Of wou je zeggen dat Peres de nobelprijs heeft gekregen om zijn vrede. Vroeger geloofde ik ook in Peres dat hij een man van de vrede was, maar spijtig heb ik de ware aard van deze schijnheil leren kennen en de laatste jaren komt hij er overduidelijk uit niet geïnteresserd te zien in de holle frase van vrede. Helaas zitten op sleutelposities in universiteiten, filmindustrie, politiek en zakenleven zionisten, waardoor we te horen en te zien krijgen wie die filmprijs, wie die nobelprijs en welke wetenschapelijk studies als objectief bevonden worden.

  Om met een voorbeeld te komen. Ooit kwam een zionist met een boek waar de staat Israël geapologiseerd werd en de Arabieren als üntermenschen en veroorzakers van het conflict waren. Het boek kreeg lovende kritieken van diverse universiteits commissies als betrouwbaar en historisch juist. Totdat een dappere anti-zionistische Jood professor Norman Finkelstein door de propaganda heen prikte en alle drogargumenten naar het rijk der fabelen verwees. Hij sprak niet zozeer zijn verontwaardiging over de schrijver, maar dat zeer gerespecteerde professoren binnen de Amerikaanse universiteiten hun academische souvereiniteit opzij zetten om zich in te lenen voor een politiek doel.

  Rene zegt: Ubermenschen? Omdat ze succes hebben? Het spijt me.

  Als u eerlijk was dan kwam u ervoor uit dat Israël een ethnocratie is die haar bevolkingsgroepen niet dezelfde rechten bij wet toewijst. Zij geeft aan de Ashkenazische Joden (omdat deze blank zijn en het meeste geld hebben) de meeste rechten, gevolgd door de Sefardische Joden (zijn wat donkerder en hebben minder geld dan de Ashkenaziem) en weer gevolgd door de Falashische Joden (zijn zwart en komen uit het zeer arme Ethiopië en krijgen niet meer dan baantjes in het leger of als politieagent). En lager in het Joodse kastenstelsel bevinden zich de Islamitische en Christelijke Palestijnen en Druzen. We hoeven niet naar deze gegevens te kijken om te zien dat Israël haar bevolkingsgroepen als gelijkwaardige burgers ziet. Kijk maar hoe Joden vanuit de hele wereld uitgenodigd worden om zich in israël en de bezette gebieden te vestigen, terwijl de autochtone bevolking weggepest, gebuldozerd en vermoord worden en hebben weggevluchte Palestijnen geen recht op terugkeer naar hun oorspronkelijke gebieden.

  Rene zegt:Een leugen, Armageddon. Het zijn de Moslims die daar steeds graven, en de troep naar buiten gooien. In die troep zijn tienduizende archeologische vondsten naar voren gekomen uit de tijd van de eerste en tweede Tempel.

  U draait hier de wereld op zijn kop door te stellen dat armageddon hier liegt. De voormalige president Bibi Netanyahu was begonnen met opgravingen onder de rotskoepelmoskee. Daar is niets geheimzinnig overgedaan.

  Stel dat waar is wat het niet is dat er wel degelijk een Joodse tempel heeft gestaan daar. (In werkelijk heeft daar een romeinse fort gestaan en weigeren fanatieke Joden dit historische wetenschappelijke bewijs aan te nemen). Kan je dan een gebied claimen op grond van een vage vermoeden dat meer dan tweeduizend jaar geleden alleen maar een Joodse tempel op die plaats heeft
  gestaan? Als je dat vind dan moet je ook stellen dat gebieden die amper honder jaar geleden bij een ander land horen geannexeerd kunnen worden. In dit geval moet je ook geen moeite ermee hebben als Libanon door Syrie geannexeerd worden (Is voormalig Syrisch grondgebied), Pakistan en Benladesh door India geannexeerd kunnen worden (zijn voormalig Indiaas grondgebied), Koweit door Irak geannexeerd kunnen worden (was Iraaks grondgebied) en zo bestaan er honderden voorbeelden waar wij als internationale wereldgemeenschap niet mee akkoord gaan. En waarom denk je dat het Jodendom op een vage bijbelse claim recht denkt te hebben, omdat daar vermoedelijk tweeduizend jaren Joden gewoond hebben. En zelfs dat klopt historisch gezien niet, omdat het Jodendom ook al tweeduizend jaar geleden een minderheid was in het Midden-Oosten.

  Reactie door Mouse — woensdag 2 augustus 2006 @ 16.53 uur

 390. Ik vergat noch te zeggen dat de Moslims samen ook bijna tien Nobelprijzen kregen, en die waren toevallig wel HEEL belangrijk. Die van Arafat voor de vrede, bijvoorbeeld. En die tien prijzen, dat is meer dan die 16 miljoen Nederlanders kregen, met al hun universiteiten. Moslims hebben bijna geen universiteiten omdat de zionisten dat dwarsbomen en TOCH hebben ze bijna tien Nobelprijswinnaars. Dat is meer dan een halve Nobelprijs per honderd miljoen arme onderdrukte Moslims. En de twaal miljoen zionisten die de hele wereld beheersen moeten toch mooi meer dan de helft van de Nobelprijzen aan anderen laten. Zie je, dat is gerechtigheid. Laat ze zien dat ze niet alles kunnen.

  Reactie door anti — woensdag 2 augustus 2006 @ 16.57 uur

 391. Ik heb geen idee wat Netanyahu ermee te maken heeft. Over tempelberg opgravingen, zie bv:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Temple_Mount

  Armageddon zei dat de joden in het geheim groeven, en dat er niets gevonden is. Er zijn heel erg veel relicten van de Tempels gevonden, en veel van het materiaal kwam van de graverij van Moslims in de laatste jaren. Er is heel veel bewijs, en het is dus een leugen te stellen dat dit niet zo is. Trouwens, alleen Moslims claimen dit.

  Reactie door rene — woensdag 2 augustus 2006 @ 17.14 uur

 392. 388 Goed verwoorde insteek Anti-, complimenten!

  Reactie door Emiel — woensdag 2 augustus 2006 @ 17.38 uur

 393. rene, dat heeft allemaal geen zin, sommige mensen leven alleen in hun eigen fictie

  Reactie door edwin — woensdag 2 augustus 2006 @ 17.54 uur

 394. Pool zegt: Maar Israel plaatst geen tuinhuisjes in Libanon.

  Geen tuinhuisjes, maar als het aan Israel ligt riante woonhuizen voor Joodse kolonisten van overal de wereld voorzien van alle gemakken voorzien zoals airconditioning, stromend water, kabeltv en elektra op de ruïnes van Libanese dorpen en steden. IsraËl had al een begin gemaakt door te bouwen in Sebaa Farms in Zuid-Libanon, maar is nog niet zover gekomen met het hevige verzet in Libanon.

  Ik krijg steeds meer het idee dat Pool met het laat maar elkaar afmaken daar bedoelt laat maar de Libanezen en Palestijnen afmaken door Israëliers. Pool sugerreert ten onrechte dat het een steijd is tussen militair gelijkwaardige machten. Het is de derde militaire macht in de wereld (die ook nog volledig de controle heeft over de besluitvorming heeft over de machtigste staat in de wereld) tegen bevolkingsgroepen, die helemaal als ratten ingesloten zijn met aftandse wapens proberen het laatste wat zij overhebben te verdedigen, n.l hun waardigheid om liever te sterven dan geknecht gaan onder één van de onmenselijkste bezettingen in de geschiedenis van de mensheid.

  Voor iemand die onverschillig zou moeten zijn zoals hij suggureert, emoeit hij naar mijn mening al te vaak met de situatie. En bovendien blijkt uit zijn diverse bijdrages dat zijn sympathie duidelijk naar Israël gaat, want immers deze is met een “schoonmaakactie” bezig zoals hij al eerder zei.

  Pool zegt: Mensen dit is geen geloofskwestie dit is puur beschieten of beschoten worden dit is oud zeer.
  Als het een geloofskwestie zou zij dan vallen we in de catagorie kruistochten.
  Hier is heel wat anders aan de gang.

  Dus Pool ontkent dat de calim van een Joods thuisland niet door oudtestamentische redenen is ingegeven. Niet voor de veiligheid van het Joodse volk noch van nationalistische gevoelens.

  Als het gaat om veiligheid door het trauma wat de Joden hebben opgelopen in de tweede wereldoorlog, waarom waren zionisten al meer dan vijftig jaar voor de tweede wereldoorlog met alle middelen proberen een joodse thuisland in palestina te
  vestigen.? Als het om veiligheid gaat, dan heb je de meeste verkeerde geografische ligging gekozen voor het project en zeker niet als je duizenden autochtonen hebt verjaagd en vermoord om daar te gaan
  wonen. Om nationalistische redenen dan? Ook, want er zijn zat gebieden op Aarde waar de Joden zonder commotie of problemen in alle rust hadden kunnen krijgen/kopen. Er zou geen enkle probleem zijn geweest als men een leeg gebied in Canada, de VS, Australië en Azië hadden gekocht of zelfs kunnen krijgen. Een Joods thuisland in Palestina was al eeuwenlang een streven vanfanatieke groepjes binnen het Jodendom.

  Reactie door Mouse — woensdag 2 augustus 2006 @ 18.14 uur

 395. Het blijft een euvel van de meeste linkse partijen in Nederland, jullie zijn ijzersterk betreffende de binnenlandse en economische politiek, maar in mijn optiek ontstellend zwak in de buitenlandse en integratievraagstukken

  Reactie door Jos van Weersch — woensdag 2 augustus 2006 @ 19.32 uur

 396. De gedachtengangen van Jan kan ik goed volgen.
  Het geweld moet stoppen. “Gij zult geen kwaad met kwaad vergelden” Dit geweld lost echt niet de bestaande problemen op.Wordt alleen maar erger.Hoeveel jaar is dit al aan de gang? Vraag is wel wie kan de partijen bij elkaar brengen en een toekomst bieden? Ik vind dat de Nederlandse regering een duidelijke stelling moet nemen. Als ik het op het nieuws zie kan ik er eigenlijk niet meer naar kijken, ik word er erg moedeloos van.

  Reactie door madeleine — woensdag 2 augustus 2006 @ 20.20 uur

 397. @ 394 Mouse

  Ten eerste ben ik niet pro Israel of Hezbollah,
  ten tweede ben ik atheist en ook zo opgevoed.
  en ten derde ik verafschuw geweld, van wie maar ook

  en vierde hebje mijn reactie op 57 wel gelezen want in 1948 werd de staat Israel uitgeroepen en inderdaad ze hadden het beter in Canada of Alaska kunnen doen
  dan was het nu een stuk rustiger in de wereld, maar ja waar kies je voor eeuwige ellende of eeuwige rust die keuze was aan het volk van Kanaan als ik het goed gelezen heb.

  Kijk als het kabinet het niet belangrijk vind om hiervoor de vakantie te onderbreken, moeten wij burgers hen dan aan de haren naar Den Haag slepen om een duidelijk standpunt in te nemen aangaande de situatie.
  Volgens Olmert heeft hij nog een paar dagen nodig om de klus te klaren, en over twee weken praat niemand hier meer over, en zo is de realiteit.
  en voor de rest zal het mij een worst wezen welke motieven daar gehanteerd worden waarom Israel raketten op Libanon afvuurt en waarom Hezbollah raketten op Israel afvuurt.
  Het is mijn conflict en het zal ook nooit mijn conflict worden.
  Ik hen niets met het Jodendom of Islam of Budha, of Christendom.
  Ik heb respect voor m’n medemens ongeacht zijn geloofsovertuiging.
  Duidelijk genoeg zo Mouse

  Reactie door Pool — woensdag 2 augustus 2006 @ 21.18 uur

 398. Trouwens hoe zit he met Darfur, Atjeh, Colombia, en zoveel andere landen waar het geweld escaleert en onschuldige slachtoffers worden gemaakt, je wil toch niet beweren dat het hier ook om een uit een geloofsovertuiging gaat die al was vootbestemd en neergepend in het oude testament of zo, nee Mouse dit zijn net zoals in het midden oosten ordinaire machtspelletjes waarbij weer duizenden en duizenden mensen gedood worden en dat gedurende ettelijke jaren.

  Reactie door Pool — woensdag 2 augustus 2006 @ 22.46 uur

 399. Trouwens Mouse ik hoor nog steeds niets over het Libanese leger wordt dat niet ingezet om Israel van z’n grondgebied te verjagen, hoe zit dat dan in elkaar.

  Weetje Olmert wist dat er 10.000 Hezbollah raketten op z’n land waren gericht alleen kon hij niets doen er was op dat moment geen aanleiding om Libanon binnen te vallen.
  Toen plots als een donderslag bij heldere hemel waren er 2 militairen gegijzeld, en zie Olmert had z’n vrijbrief om Libanon binnen te gaan om de Hezbollah uit te roeien.
  Want Olmert weet ook dat de aanval de beste verdediging is.

  Mij bekruipt het gevoel dat die gegijzelde militairen ongeveer overeen zou kunnen komen met die chemische wapens in Irak want die waren er ook nooit, maar dit blijft gissen natuurlijk

  Reactie door Pool — woensdag 2 augustus 2006 @ 23.01 uur