Een unieke kans

vrijdag 28 juli 2006 :: 12.46 uur

22 November aanstaande is niet alleen de Dag van de Afrekening, het is ook de dag waarop de bevolking een historische stap kan zetten door een regering zónder CDA en VVD morgelijk te maken. Een nieuwe coalitie bestaande uit: PvdA, SP en GL, eventueel aangevuld met de CU.

Vanaf onze intrede in de Tweede Kamer in 1994 hebben we fel oppositie gevoerd tegen de neoliberale koers die de grote partijen vanaf halverwege de jaren tachtig hadden omarmd. De paarse periode vormde het hoogtepunt – dieptepunt, zo u wilt – van de liberaliseringen, privatiseringen, introductie van marktwerking in de publieke sector, afbraak van de sociale zekerheid, verslechtering van zorg en onderwijs, en vergroting van de inkomensverschillen. Onze oppositie tegen die paarse politiek werd door de kiezer beloond: in acht jaar tijd steeg ons zeteltal van 2 naar 9.

Balkenende ging verder waar Kok was opgehouden. WAO’ers werden massaal naar de Bijstand verwezen; er werd een niet-solidaire no claim ingevoerd, terwijl het nieuwe zorgstelsel alleen maar voor meer bureaucratie heeft gezorgd; de huurders kregen het weer voor de kiezen; de situatie in zorg en onderwijs verslechterde verder, ondanks de inzet van het personeel: Balkenende heeft van Nederland een gedeprimeerd land gemaakt.

Het neoliberalisme is op z’n retour. Mensen willen dat een overheid óptreedt in plaats van terugtreedt en steeds meer overlaat aan de markt. Mensen zijn de ieder-voor-zich-mentaliteit meer dan zat en willen perspectief en hoop op dat het morgen beter is dan vandaag. Het alternatief – de bovengenoemde, nieuwe coalitie – is dé weg naar verandering.

Zeker, PvdA, GL en de SP hebben onderling ook verschillen, maar in de oppositie hebben ze laten zien dat samenwerking mogelijk is. De volgende stap is een lijstverbinding bij de verkiezingen. Het is dan aan de kiezer om zich uit te spreken.

Maar, hoe dan ook:
- Elke stem méér op de SP, maakt de kans kleiner dat CDA en VVD doorregeren.
- Wie SP stemt, krijgt de garantie dat wij rechts niet aan een meerderheid zullen helpen. We zijn geen D66, we zijn geen LPF.
- Wie vóór de SP stemt, stemt tégen de VVD en dít CDA. Wordt het socialer of nog liberaler, that’s the question!
- Wij zijn géén PvdA, die acht jaar lang met de VVD regeerde. We hebben geen zin in nieuwe paarse puinhopen. Wie de PvdA voor een nieuw rechts avontuur wil behoeden, doet er wijs aan SP te stemmen.

Wil je meehelpen dit ook anderen duidelijk te maken, sluit je dan aan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

59 Comments

59 reacties

 1. maar dan wel graag zonder stemcomputers,want ook al komt er een stembonnetje uit met daarop de partij waarop men gestemd zou hebben,dan nog is het achtef niet controleerbaar of de stemcomputer intern dat ook zo heeft doorgevoerd.die dingen zijn gewoon ondemocraties en niet te vertrouwen is mijn mening!

  Reactie door iew — vrijdag 28 juli 2006 @ 14.50 uur

 2. Ik ga ervoor!

  Reactie door JE. Mulder — vrijdag 28 juli 2006 @ 15.02 uur

 3. Als aanvullig op ‘iew’ verwijs ik graag naar wijvertrouwenstemcomputersniet.nl

  Reactie door Pieter — vrijdag 28 juli 2006 @ 15.21 uur

 4. Is het streven een nieuw kabinet te formeren zonder CDA en VVD. Of zonder zowel CDA als VVD. SP-ers mogen best consequent zijn!

  Reactie door Jan van der Tuin — vrijdag 28 juli 2006 @ 15.36 uur

 5. Natuurlijk ga ik ook voor een links kabinet! Ik mis alleen een aansprekend thema om mensen onder de linkse banier te krijgen. Alleen schoppen tegen het huidige kabinet is een beetje makkelijk en zeker onvoldoende. Kijk maar naar de peilingen, daar krabbelt het CDA alweer op. Jan, waar blijven de wervende plannen?

  Reactie door Knoel — vrijdag 28 juli 2006 @ 15.48 uur

 6. ik ook.kan niet wachten tot het zo ver is.

  Reactie door R.Drenth — vrijdag 28 juli 2006 @ 15.51 uur

 7. @5
  Ik mis alleen een aansprekend thema om mensen onder de linkse banier te krijgen.
  —————————————–

  Dat is er niet aangezien mensen uiteindelijk toch verstandig kiezen i.p.v. hun portomonnee nog verder leeg te laten roven door de linksen.

  Ik pas er ook voor.

  Reactie door Maurits — vrijdag 28 juli 2006 @ 16.04 uur

 8. Zoals het PVDA de laatste tijd aan het zwalken is tijfel ik of stevige oppositie niet meer resultaat zal opleveren dan regeringsdeelname……

  Reactie door @win — vrijdag 28 juli 2006 @ 16.17 uur

 9. Jan, mijn droomscenario!! Laten we in Godsnaam hopen dat de stemcomputers kloppen, het volk NU opstaat en opvattingen zoals bij Maurits tot het verleden mogen gaan behoren. Zo kan een droom WERKELIJKHEID worden.
  Het is vechten tegen die ‘rechtsen’. Met de hand op de knip korten zij ALLEEN de misdeelden! Dat zijn ALLEN die besodemietert zijn door vroomheid en begeerte: CDA en VVD. En die ALLEN zijn de meerderheid van het volk geworden. Nu maar zien of de meerderheid LEF heeft om het vroomse juk en het gulzige zwaard van zich af te werpen.

  Stem LINKS!
  En voor de gelovigen onder ons: het zal Christus een genoegen zijn!

  Reactie door Gloria — vrijdag 28 juli 2006 @ 17.03 uur

 10. wat betekent die ster in jullie logo?

  Reactie door Dave — vrijdag 28 juli 2006 @ 17.09 uur

 11. maar waarom moeten we links stemmen Jan ??Ik bedoel, wat worden we er wijzer van, wat ga je allemaal terugdraaien…Zorg, privatisering,kern energie,Afghanistan, zo kan ik nog wel een uurtje door gaan…Ik hoor het graag van je !!

  Reactie door Lambert — vrijdag 28 juli 2006 @ 17.24 uur

 12. Ja, leg uit want je heb nu allang kunnen zien van de regeringspartijen doen

  Reactie door C Harms — vrijdag 28 juli 2006 @ 17.29 uur

 13. Sorry, ik bedoel U. Als anderen hier onbeschaafd tegen mij doen dan hoef ik nog niet onbeschaafd terug te doen. (zal wel weer een ban opleveren)

  Reactie door C Harms — vrijdag 28 juli 2006 @ 17.31 uur

 14. Ze willen mij hier natuurlijk zo slecht mogelijk laten lijken

  Reactie door C Harms — vrijdag 28 juli 2006 @ 17.34 uur

 15. 11. En wie de bal kaatst……..

  Reactie door C Harms — vrijdag 28 juli 2006 @ 17.35 uur

 16. We hebben hier al eens een hele waslijst van SP programmapunten langs zien komen.
  Wie kan er zorgen voor een “link” naar deze punten, dan kunnen de twijfelaars zelf kijken wat we als SP van plan zijn.

  In ieder geval, een beter Nederland begint hier, is ons devies.
  Een socialer Nederland,
  een menswaardiger Nederland,
  een betaalbaar Nederland,
  VOOR IEDEREEN!

  Groet,
  Amita.

  Reactie door Amita — vrijdag 28 juli 2006 @ 18.45 uur

 17. @16 Ik heb hier al meerdere malen duidelijkheid gevraagd van Jan, Proagammapunten worden straks onderdeel van onderhandeling..Wat wil de SP concreet,Ik heb helaas nooit antwoord hierop gehad, WEL diverse ban’s..Democratie SP ???

  Reactie door Lambert — vrijdag 28 juli 2006 @ 18.55 uur

 18. als men hier wil weten wat de programma punten zijn ga je er naar op zoek,en zal men ze vinden,als men ze niet kan vinden of niet weet, heeft men er niet naar gezocht,dus kijk even goed op de SP site en ga niet zitten wachten totdat men het naar u toe brengt,doe er iets voor,de SP heeft het momenteel erg druk met VEEL DINGEN VOOR U TE DOEN!iets vinden waar men niet naar zoekt is namelijk onmogenlijk! en dan noemen sommigen de SP lui…

  Reactie door iew — vrijdag 28 juli 2006 @ 19.29 uur

 19. @ 12,13,14,15 C Harms

  Niet zo sneaken, Harms! Vertel eens wat meer van je opvattingen dan alleen maar TEGEN zijn. Luiwammes.
  De SP geeft je hier de kans, maar je houdt liever jezelf in de ban? Een manier waar ik geen U tegen kan zeggen.

  Reactie door Gloria — vrijdag 28 juli 2006 @ 20.21 uur

 20. iew – Dus je weet het wel! – maar wat doe je er zelf mee?

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — vrijdag 28 juli 2006 @ 20.30 uur

 21. @ 20 Amita

  Dat zie je toch? Hij hoort helemaal bij de SP. En gelijk heeft ie! Kom op iew, geef die stem aan de beste partij van Nederland.

  Reactie door Gloria — vrijdag 28 juli 2006 @ 20.35 uur

 22. @4 Jan van der Tuin — vrijdag 28 juli 2006 @ 15.36,

  Zo ver ik het begrepen heb gaat de voorkeur van de SP uit naar een links kabinet, dus zonder cda en vvd.

  Maar als dat het wordt is nog twijfel achtig,
  maar als dat het niet wordt en in plaats van daarvan een kabinet kan komen van SP + cda + …, en zonder de vvd, dan moeten we daar ook blij mee zijn want je hebt dan op twee punten gewonnen.
  Dit zou ook al uniek zijn.

  @7 Maurits — vrijdag 28 juli 2006 @ 16.04,

  Dus de pvda, cda,vvd zijn links? Dat zijn de partijen die de afgelopen 20 jaar ofzo al aan de macht zijn en het beleid bepalen.

  Zou je mij kunnen vertellen welke partijen rechs zijn?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 28 juli 2006 @ 20.46 uur

 23. Vooralsnog is men bang dat een lijstverbinding aan onderlinge ruzie tenondergaat.

  Reactie door hendrik dieks — vrijdag 28 juli 2006 @ 21.33 uur

 24. In de media en op het journaal zie ik steeds weer mooiweerberichten; dat de werkelozen aan het opraken zijn….en mensen vergeten zo snel.

  Dus wat verwacht je van deze verkiezing? Rond maar alvast je winst naar beneden af dacht ik zo.

  Reactie door ReneR — vrijdag 28 juli 2006 @ 21.45 uur

 25. Poolse president wil doodstraf in EU.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 28 juli 2006 @ 22.58 uur

 26. @Amita
  wat ik er zelf mee doe heb ik al eens eerder gezegd op dit log,ik probeer zelf zoveel mogenlijk een praatje aan te knopen met mensen die ik tegenkom als ik overdag van huis ben,waar dan ook naar toe,bij de bushalte,treinstation etc etc om vervolgens er een politiek slingertje aan te geven en de mensen te ontlokken tot een gesprek daarover waarin ik ze probeer te overtuigen en in te laten zien dat wat de zittende partijen met ons land hebben gedaan,nu echt afgelopen moet zijn,ik merk erg veel onvrede over het huidige kabinet in de gesprekken daarover,en geef de mensen dingen mee om over na te denken,veel mensen zijn het op erg veel punten na afloop van zo’n gesprek/praatje vaak toch met mij eens,en dat doet mij geloven dat ik er toch een beetje aan mee help om de valse media de poten onder de stoelen een beetje weg te zagen,vooral ouderen en mensen met lagere inkomens hebben er toch wel oren naar.
  ik blog hier af en toe wat mee maar ben de laatste tijd steeds vaker onderweg om toch vooral zoveel mogenlijk mensen aan te kunnen spreken[praatje mee te maken]dat is wat ik er aan doe,het vervelende is dat de SP hier in mijn gemeente niet is vertegenwoordigd maar veel mensen toch in ieder geval wel willen luisteren en er over willen praten,is mijn ervaring.

  @Gloria
  ik ben een paar weekjes geleden al lid geworden dus maakt u zich maar niet druk over mijn stem,maar laten we ons wel druk blijven maken om die vervelende stemcomputers,want ik houd er mijn hart voor vast.

  Reactie door iew — vrijdag 28 juli 2006 @ 23.26 uur

 27. Ik zou ook graag een nieuw geluid zien in de tweede kamer maar mijn vertrouwen is zo ondermijnd door het gedrag van de tweede kamer. Wie kan mij uitleggen hoe het mogelijk is dat er een dame in de tweede kamer komt laatste dag voor het reces een eigen zetel opeist dit goedgekeurd wordt door de tweede kamer (geloofsbrieven waren accoord bevonden) terwijl ze nog in een rechtszaak verwikkeld is. Ook de SP niet over gehoord. Hoe kan dit?? Als dit toch de gebruikelijke gang van zaken wordt moeten we dan stemmen waarop !!

  Reactie door Yvonne — zaterdag 29 juli 2006 @ 0.01 uur

 28. Wie horen er in dit rijtje niet thus:
  Jan
  Wouter
  Femke

  Femke….zij is zowel duidelijk over met wie ze verder wil als wat de standpunten van gl zijn.
  pvda houd deuren open..Jan is tegen….maar waar is hij en zijn makkers voor.

  Geef ons op prinsjes dag eens de ideeen van jullie drieen.Neemt niet weg dat ik een links wind zou omarmen..maar dan wel een sterke.

  Neuriet de internationale…

  Reactie door marianne — zaterdag 29 juli 2006 @ 0.51 uur

 29. @11 Lambert
  quote “maar waarom moeten we links stemmen Jan ??Ik bedoel, wat worden we er wijzer van, wat ga je allemaal terugdraaien…Zorg, privatisering,kern energie,Afghanistan, zo kan ik nog wel een uurtje door gaan…Ik hoor het graag van je !! ”

  Reactie van Lambert — vrijdag 28 juli 2006 @

  Samenleven MClambert, inplaats van alleen maar vrije markt economie.
  Mensen met beschaving en inhoud, inplaats van haat en afgunst.
  Je hebt dan wiskunde gestudeerd, maar dat maakt je nog steeds geen econoom of socioloog.
  Ga maar op vofok worteltrekken.

  Reactie door Toergenjev — zaterdag 29 juli 2006 @ 0.52 uur

 30. @ 25 iew

  Sorry voor mijn ‘duwtje’. Ik kreeg de indruk via Amita’s reactie dat de zaken anders lagen.
  Precies zoals jij, ben ik ook bezig om overal mijn innige onvrede over dit kabinet achter te laten. Niemand op mijn pad ontkomt hieraan. Mensen zijn het overigens meestal met mij eens dat dit ECHT niet meer kan. Ik ‘dwing’ ze niet tot de Sp, maar wel tot LINKS. Links moet en ik wijs ze op de SP. Zelf geef ik het voorbeeld dat het bij de SP voor een christen goed toeven is.

  Ik vind het heel vreemd dat de doorsnee christen zo behoudend reageert op links. Waar komt dit toch vandaan? Hopelijk heeft het CDA het zo ONVEILIG voor ze gemaakt dat ze eens een andere stap durven gaan nemen. Het volk groeit op en de pastoor en de dominee hebben het niet meer voor het zeggen. Zelf kunnen we de Bijbel lezen en zij staat beslist NIET voor de (mis)daden van dit kabinet! Wat bezielt die predikers dan toch? Allemaal in de tang van de rijken gekomen? Teveel zich ophouden met de ‘elite’? Elitaire ijdelheid? Boven het volk verheven? (Zie preekstoel!)

  Het wordt tijd dat Christus weer kan huizen onder het volk en niet gevangen wordt gehouden in die stenen tempels. Hij is de Man die het niet ‘in Zijn bol’ heeft, maar in Zijn HART! En als wij buiten ons hart toch nog een tempel willen zoeken, laat het dan bruizen van energie en hartelijkheid. Het Vaticaan zou de deuren dagelijks moeten openen om koffie te drinken met de paus en gezellig een babbeltje met hem maken. Zo weet hij wat onder het volk leeft en toont hij zich een goede plaatsvervanger. Christus deed niet anders dan praten, lopen, drinken, bakken (visjes barbequen op het strand) en uitleggen. God onder de mensen! Want niets menselijks is Hem vreemd! Al die zgn ‘hoge kerkpieten’ gedragen zich Christus-vreemd. Zo ook de leider van ons land.
  Bij de SP weet ik zeker dat ik in het spoor van Christus wandel, ook al dragen zij de C niet uit… zij dragen hart voor de mens uit. En dat is de kern van alles!
  Iew veel succes op je pad!

  Reactie door Gloria — zaterdag 29 juli 2006 @ 0.58 uur

 31. 26 Yvonne Er is vast en hopelijk iemand op de site die je vraag beantwoordt. Ik kan het in ieder geval niet. Ik heb de verkegen zetel Gonny van Oudenallen, de houding 2e kamer ook niet kunnen begrijpen.

  Reactie door maria — zaterdag 29 juli 2006 @ 8.18 uur

 32. Is een kabinet van 4 partijen en dan nog “maar” 77 zetels (laatst nova-peiling) niet te instabiel? Ik begrijp dat de SP heel graag wil regeren, maar met de huidige peiling en klanken in de wandelgangen is een coalitie van PvdA met CDA voor de hand liggender. Zij hebben gezamelijk 87 zetels in de kamer. Blijkbaar zijn zij meer “de keus van het volk” en bovendien is een coalitie van 2 partijen met zo’n grote kamermeederheid ook stabieler. Waarom zou de PvdA voor de SP, GL en CU moeten kiezen in plaats van het CDA, wat op dit moment de logische keuze lijkt?

  Ik ben voor positief benaderen van de verkiezingen, maar we zijn er nog lang niet. We moeten “de logische keuze” worden, dan kan de PvdA er niet meer omheen.

  Reactie door Dennie — zaterdag 29 juli 2006 @ 9.37 uur

 33. @30 Gloria
  Gij zult geen beeld aanbidden,is waar men in mijn ogen dus nooit naar heeft geluisterd om toch een soort positie in te nemen waarmee men in zekere zin toch boven de mensen denkt te moeten gaan staan,kerken en dergelijke zijn spreekhuizen die eigenlijk niet bedoeld zijn in mijn ogen,geloof komt uit jezelf “jij houd ze dom en ik houd ze arm” was daar in de middeleeuwen al een voorbeeld van,neem nu de rijkdommen van de kerk, die in stand gehouden worden en dus niet gedeeld, zijn in mijn ogen al het creeeren van een machtspositie,Jezus deelde zijn brood,de kerk wil méér brood,dit is in mijn ogen al het verloochenen van het geloof op zich,zo was het namelijk niet bedoeld,de rest is dus een gevolg van,kerken moskeen en wat voor gebedshuis dan ook zijn dus eigenlijk alleen maar bedoeld om anderen hun WIL op te leggen,als dit dus niet lukt krijg je oorlog,zo is het altijd al geweest,en heeft het dus allang niets meer met geloof te maken,is mijn mening,waar men terecht komt na de dood weet niemand,daar kom je pas achter als je dood bent,of misschien ook niet…

  Reactie door iew — zaterdag 29 juli 2006 @ 10.22 uur

 34. @30 Gloria
  dat duwtje was niet erg hoor,ik ben niet gevallen ;)

  Reactie door iew — zaterdag 29 juli 2006 @ 10.25 uur

 35. @30 Gloria — zaterdag 29 juli 2006 @ 0.58,

  Ik denk dat veel christenen wel kijken naar de ‘c’. Ze zijn denk ik te goed gelovig en kijken niet verder dan mooie praatjes en denken dan “oh, het cda is een christelijke partij dus dat zou wel goed zitten” en het cda maakt dankbaar gebruik (misbruik) van deze goedgelovigheid.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 29 juli 2006 @ 11.17 uur

 36. Yvonne ik herinner mij nu dat de sp na installatie gonnie ouwegallen wel direct
  een wetswijziging of iets dergelijks heeft aangevraagd. Er is vast wel iemand die precies weet hoe het zat en zit.

  Reactie door maria — zaterdag 29 juli 2006 @ 12.37 uur

 37. @33 iew
  @35 Evert Tigchelaar jr

  Ja, zo is het helaas… zie de peilingen!
  Het CDA kruipt op door een nieuwe oorlog… en de dominee op de preekstoel en de paus die zwijgt.

  Reactie door Gloria — zaterdag 29 juli 2006 @ 15.27 uur

 38. eindelijk, het cda en de vvd eruit. het werd tijd. het zou mooi zijn, als pvda, groen links, de sp en de christen unie eens een kans krijgen in de regering. ik ben reuze benieuwd, want het cda en de vvd hebben teveel kapot gemaakt en dat kunnen jullie straks weer op gaan knappen.alsof dat allemaal geen geld heeft gekost. over bezuinigen gesproken.

  Reactie door maayke jong-doppen — zaterdag 29 juli 2006 @ 19.18 uur

 39. Yvonne, nog geen andre reacties.
  dat de 2e kamer een slappe kamer is
  v0nd ik altijd al.
  hopelijk krijg je nog reactie, speuren op het net hoe het zat, volgens mij mocht oudegallen genoemde positie innemen.
  waaarom er voor haar installaatie geen groot protest aanbgetkend weet ik echt niet. het had m.i. een spoed debat kunnen zijn om het te voorkomen.

  Reactie door maria — zaterdag 29 juli 2006 @ 21.20 uur

 40. 39 Ach Maria, overdenk al deze uitlatingen
  nog eens extra en zie hoe mogelijk ook die
  Gonnie v.O. nog één dag van nut zou kunnen
  zijn, al was het maar op 22 november, nl.
  haar illusie: “zij geloven in mij”!.

  Zo goed als ook Mark Rutte er dus precies
  één dag aan te pas kwam en dat op zijn
  VVD CV-tje kan zetten, prachtig toch? Dat
  hoort echt ergens op zijn rapport van:
  vlijt en goed gedrag en het verder bewijzen hoeft hij dus niet te doen en de
  goede voornemens ventileren op je eerste
  nieuwe werkdag doet nu eenmaal iedereen.

  Al veel eerder dan de afgelopen week, is er gespeculeerd over PvdA, SP, Gr.L. en
  CU. Als de CU volloopt door afvalligen van
  het CDA, en dat zit er dik in, vanwege de
  houding en stellingname van André, zou de
  Verkiezingsuitslag door stemming (niet al-
  leen dus door officiële partijleden)wel
  eens dik 80 zetels kunnen opleveren, in de
  hierboven gewenste (en eerder door mij be-
  schreven)commune ! Al kan ik het niet op
  alle punten eens zijn, in een andere con-
  structie valt de VVD en de PvdA, of die
  sámen, niét te ontlopen door het CDA.

  Daar heeft de kiezer echt geen zin meer in
  gezien de relatief kleine vooruitgang die
  werd geboekt door de Regering maar niet door de bewerkstelliging van het Kabinet, integendeel, chaos is het geworden voor grote groepen van de bevolking.

  Naar een dergelijke constructie wil nie-
  mand terug en de Nederlander laat zich niet paaien door hen wat grijpstuivers
  voor ogen te houden.

  Het zou wel grappig zijn als er evengoed
  een verdeelsleutel zou zijn voor media-
  aandacht in procenten van betalende partijleden, dat wordt dan nog lachen, maar goed als die aandacht er is op grond
  van peilingen, dan is dat absoluut niet
  relevant te noemen.

  Ook al zou de SP niet binnen een Kabinet
  meeregeren, een SPijkerharde Oppositie is
  inmiddels van het, op één na, gróótste belang gebleken om er te ZITTEN, er te corrigeren en naar ons, kiezers, te willen
  luisteren. Dat doét de SP: ontegenzeggelijk!!
  Politieke bewustwording groeit ook op de
  scholen en veel meer ouderen komen in het
  bezit van een computer en ‘blijven bij’,
  met mogelijk meer invalshoeken dan die
  ene krant op de mat.
  Blijf ik dus ook hameren op het feit dat
  men kranten niet moet veroordelen, zonder
  naar de hoofdredakties te wijzen, die op
  hun beurt allerlei berichten verwoorden
  onder : “Van één van onze verslaggevers..”
  en kijk eens onder welk pseudo al die
  mensen zo mogelijk elders op de loonlijst
  staan, volkomen legaal, en per definitie
  niet gebonden loyaal te zijn naar een eindredaktie toe, een grote groep ‘kleine
  zelfstandigen’ . Laten we de kranten dus
  even ‘breed zien’ ! Een unieke kans om dat
  ook eens even goed te onderzoeken en de
  sofnummers liëren aan de sofI-nummers!
  Fijne dag wenst u allen, Made-lief !

  Reactie door Madelief — zondag 30 juli 2006 @ 11.21 uur

 41. @22

  Nederland heeft helaas geen rechtse partij. Het is allemaal rommelen in de marge aangezien de partijpunten bijna niet verschillen.

  Een ding lijkt de gemene deler en dat is dat alle partijen streven naar een grote overheid, iets waar ik pertinent op tegen ben. En een grote overheid is imho typisch links :)

  Reactie door Maurits — zondag 30 juli 2006 @ 15.43 uur

 42. Een van de kritiekpunten op het aantreden van het kabinet Balkenende II was het feit dat PvdA en CDA veel meer zetels hadden. Zo’n regering zouden de kiezers zich gewenst hebben. Hoewel niemand de al die kiezers gevraagd heeft naar hun kabinetsvoorkeur was dit een terecht punt van kritiek. Waarom wordt er dan nu wel gepleit voor een kabinet van linkse partijen plus CU terwijl een combinatie CDA en PvdA nog steeds veel meer zetels heeft?

  Reactie door Martin — zondag 30 juli 2006 @ 17.12 uur

 43. @Maurits, zondag 30 juli, 15.43,

  Je zegt, dat Nederland geen rechtse partijen heeft en dat een grote overheid in jouw “humble opinion” typisch links is.

  Enerzijds zou iemand dus gemakkelijk kunnen concluderen, dat je extreem rechts bent (want rechtse partijen bestaan volgens jou “helaas” niet, terwijl de VVD, Wilders en mogelijk enkele aanstormende andere individuen toch zeker als “rechts” worden aangeduid). Wellicht heeft zo iemand wat verduidelijking van je nodig om verkeerde conclusies zoveel mogelijk te vermijden.

  Anderszijds ben je tegen een grote overheid. In extrema wil je misschien dus liever helemáál geen overheid. Dat zou op iets extreem links duiden, namelijk anarchie. Dus ook op dît punt zou je wat moeten verduidelijken, als je niet ten onrechte verkeerd begrepen zou willen worden.

  Om je dus maar enkele concrete vragen te stellen:
  - Ben je extreem rechts?
  - Ben je extreem links?
  - Of weet je het zelf eigenlijk niet? Dat zou namelijk best kunnen. Ik zou ze in ieder geval niet de kost kunnen geven, die in de war zijn, al zou ik het willen.

  Denk er gerust even over na.

  Reactie door Wilbert — zondag 30 juli 2006 @ 18.56 uur

 44. Er zijn geen twee kanten. Een grote overheid beschouw ik een typische linkse aangelegenheid (veel reguleren, hoge belastingen, veel overheidsinterventie). Aangezien iedere partij in Nederland hiervoor staat zie ik die ook als links. Tel daarbij op dat er tussen de partijen onderling geen significante verschillen zijn. Het blijft zoals ik al zei rommelen in de marge.

  Ik moet er gelijk bij zeggen dat links/rechts niet echt aan de orde is. Amerika is wel enigszins rechts op dit moment maar tegelijkertijd een erg grote en bemoeizuchtige overheid.

  Dus extreem rechts? nee. Extreem links? nee. Ik hou het maar op het libertarisme.

  Beetje flauw van je om te insinueren dat ik in de war zou zijn omdat ik niet kies tussen zwart en wit. Erg tekenend voor een SP’er

  Reactie door Maurits — zondag 30 juli 2006 @ 19.30 uur

 45. @Maurits, zondag 30 juli 2006, 19.30,

  Links, rechts… Even tellen… 1+1=2.
  Je eerste zinnetje is dus al gelijk onzin.

  Met een beetje mazzel blijft mijn volledige reactie je bespaard.

  Reactie door Wilbert — zondag 30 juli 2006 @ 20.25 uur

 46. Waar heb jij het nou weer over met tellen? Wie is er nou begonnen met enerzijds en anderzijds. Ik vermeld alleen dat die twee zaken niet afzonderlijk gezien hoeven te worden.

  Maar kom maar op met je verdere reactie, ik wacht er met trilende benen op *bang is*. Een goede lach op zondag avond is niet verkeerd aangezien het wel weer hilarisch zal zijn.

  Niets leukers dan zwart/wit denkende linksen :D

  Reactie door Maurits — zondag 30 juli 2006 @ 20.32 uur

 47. @Maurits,

  Als je graag in domheid wil excelleren, zal ik je daarbij niet meer in de weg proberen staan.

  Reactie door Wilbert — zondag 30 juli 2006 @ 20.56 uur

 48. Hahahahahahahahahahaha….

  Reactie door Belfiore — zondag 30 juli 2006 @ 22.33 uur

 49. tja, een linkse meerderheid lijkt mij een horror scenario.
  een overheid die zich met alles en nogwat bemoeid, een sterk anti-atlantisch -westers gericht buitenlands beleid, de nadruk op het verhogen van uitkeringen, het anti israel standpunt van de sp enz, dat alles is genoeg om mij scherp te houden en zoveel mogelijk mensen eraan te herinneren dat dat beleid en de ideologie erachter de oorzaak was en is van een hoop ellende in nederland en de wereld.
  bedenk wel, dat nog niet zo heel lang geleden een groot deel van de linkse achterban heulde met het communisme en een maatschappij, ingericht volgens die idealen geweldig vond.
  ondertussen weten we beter!
  geef mij maar een meer liberaal / gematigd kapitalistisch beleid met de nadruk op eigen verantwoording, eigen kracht, minder bemoeienis – afhankelijk van de overheid enz.
  wat betreft het huidige conflict in het midden oosten: het is vreselijk wat er weer gebeurd en het lijden van mensen aan beide zijden is om wakker van te liggen
  israel maakt fouten, maar heeft het volle recht op bestaan in vrede en veiligheid en dat moet hoe dan ook geborgd worden.
  helaas zijn er partijen die de vernietiging van israel hoog in het vaandel hebben en dat ook zullen uitvoeren als ze de kans krijgen.
  een snelle oplossing is er niet, er is 60 jaar rancune aan beide zijden opgebouwd en dat los je niet op.
  wie het weet mag het zeggen, israel de schuld geven is gemakkelijk, bedenk dat de bezette gebieden in 1967 bezet zijn, omdat israel toen bedreigd werd door alle arabische buren en niet meer bestaan had als ze die oorlog “verloren”hadden.
  kortom ik ben pessimistisch en zie geen oplossing, anders dan een oplossing op zeer lange termijn.

  Reactie door Eeffie — zondag 30 juli 2006 @ 22.37 uur

 50. @Belfiore en Eeffie,

  Excelleren betekent “uitblinken”. :)

  Reactie door Wilbert — zondag 30 juli 2006 @ 22.42 uur

 51. “een deprimerend land”, dat noem ik stemmingmakerij waar nuancering op z’n plaats is.

  Reactie door Renald Chi — zondag 30 juli 2006 @ 22.49 uur

 52. @47

  Goh, verrassend antwoord. Maar kan ik jouw antwoord nog verwachten. Je snapt natuurlijk wel dat ik bijzonder uitkijk naar een antwoord van zo’n intelligent persoon.

  Of heb je gewoon niet? ;)

  Reactie door Maurits — zondag 30 juli 2006 @ 23.03 uur

 53. @Renald Chi, zo 30/07/2006, 22.49,

  Zo zie ik het ook.

  Hoe zou ik e.e.a. beter kunnen aanpakken?

  Reactie door Wilbert — zondag 30 juli 2006 @ 23.07 uur

 54. @Maurits,

  Verwacht wat je wil, maar ik zou niet mijn adem inhouden voor een eerdere reactie van mij, die je niet hebt kunnen aanschouwen.

  Ik ga die echt niet voor je proberen te reproduceren. Sorry, als je dacht dat ik je belangrijk of interessant vond, maar dat is toch echt niet het geval.

  Reactie door Wilbert Boeijen — zondag 30 juli 2006 @ 23.37 uur

 55. Het lijkt hier wel een digitale versie van Pravda

  Reactie door Maurits — maandag 31 juli 2006 @ 12.33 uur

 56. voor wat voor een monsterlijke partij heeft de Christenunie zich de laatste tijd gemanifesteerd! al vanaf de grondwet liep het op rolletjes. Ik zou er bijna op gaan stemmen! DE CU MAG VAN MIJ OOK AANSCHUIVEN BIJ JAN FEMKE EN WOUTER

  Reactie door Kees — maandag 31 juli 2006 @ 15.49 uur

 57. @ Gloria: “Het is vechten tegen die ‘rechtsen’. Met de hand op de knip korten zij ALLEEN de misdeelden! Dat zijn ALLEN die besodemietert zijn door vroomheid en begeerte: CDA en VVD. En die ALLEN zijn de meerderheid van het volk geworden. Nu maar zien of de meerderheid LEF heeft om het vroomse juk en het gulzige zwaard van zich af te werpen.

  Stem LINKS!
  En voor de gelovigen onder ons: het zal Christus een genoegen zijn!”

  Het lijkt mij niet dat Christus links was, ervan uitgaande dat Hij zo verdraagzaam was als dat er van Hem gezegd wordt. Het probleem van links is namelijk dat zij voor het ten uitvoer brengen van hun ideeen altijd geweld nodig hebben.

  Ga maar na, mensen moeten dit, mensen moeten dat, bij vrijwel alle ideeen die hier worden geopperd gebeurt de uitvoering daarvan met dwang.

  Net als Jezus ben ik zelf een vredelievend mens, en hooguit bereid geweld te gebruiken om mijzelf tegen het geweld van de initiator te beschermen. De belangrijkste initiator van geweld is de ambtenaar. Niet alleen vandaag de dag, maar door de hele geschiedenis. In Christus’ tijd waren dat de Romeinen. Meestal gaat dat als volgt: de ambtenaar wil jou iets afhandig maken, en vraagt jou niet om toestemming. Weiger je, dan volgt er een hele berg papier waaruit zou moeten blijken dat wat van jou is, niet van jou is. Wanneer je dat, logischerwijs negeert, haalt de ambtenaar er nog meer ambtenaren bij, genaamd ‘rechters’. Ook zij maken een papierbende barstensvol ongefundeerde claims. Als je ook die laat voor wat het is, namelijk stukken papier, volgen er ten slotte de gewapende ambtenaren, ook wel politie genoemd. Deze doen uiteindelijk het veilsten werk, het uitschakelen van de rechtmatige eigenaren en de daadwerkelijke roof.

  De meeste mensen zwichten voor deze geweldsdreiging, maar er zijn altijd mensen die hun rechtmatige eigendom blijven verdedigen.

  Deze mensen zijn niet zozeer begerig, ze zijn gewoon nogal principieel. Dat wat je zelf gemaakt of verdient hebt is van jou, en iemand anders die dat wil hebben moet daar toestemming voor vragen. Zij zijn van mening dat ze baas zijn over hun eigen leven, hun lichaam en hun have en goed. Sommige zijn vrijgevig, anderen gierig, voornamelijk willen ze resultaat zien van hun acties, bij iedere handeling die ze verrichten. Ze willen groeien en vaardiger worden, het zijn positief ingestelde mensen, niet alleen geloven zij in vooruitgang, ze realiseren het ook.

  Deze mensen, ookwel ‘ondernemers’ genoemd, houden de wereld draaiende, met hun onuitputtelijke creativiteit en energie. Zij bedenken en bouwen, voor anderen, met als doel daar zelf beter van te worden. Want ze weten: de hoogste waarde in dit leven heeft je eigen leven. Om dit te behouden moet je al je acties richten op zelfbehoud, en iedere actie die dat bevordert is goed, en iedere actie die dat benadeelt is slecht.

  Geld verdienen is goed, geld roven is slecht; geweld slaat meestal terug op degene die met geweld begon. Mensen helpen zonder daarvan beter te worden (op wat voor manier dan ook) is slecht. Mensen helpen voor een tegenprestatie (materieel of non-materieel) is goed. Stemmen op de SP, CDA, VVD, PvdA, D66, CU, SGP, Groenlinks, LPF etc. (geld roven met geweld) is slecht, niet stemmen is goed.

  Reactie door Marnix van Suylekom — maandag 31 juli 2006 @ 16.48 uur

 58. Jan, wil je a.u.b. erg naar buiten komen met de hypotheekrente aftrek…HET GROOTSTE MISVERSTAND IS DAT DE SP DIT VOOR ALLES EN IEDEREEN AF WIL SCHAFFEN…
  Misschien ook handig om de grens opnieuw te bekijken?
  DIT KOST DE SP VEEEEL STEMMEN!!!
  Cynthia

  Reactie door cynthia — dinsdag 1 augustus 2006 @ 19.50 uur

 59. @Marnix van Suylekom — maandag 31 juli 2006, 16.48 uur,

  Als je dat “moeten” (van links) alleen als dwang kunt interpreteren, dat vervolgens ook steeds met alleen maar met geweld zou worden afgedwongen, dan ben je voor mij niet zo’n goed mens als dat je kennelijk van jezelf vindt (door jezelf met Jezus te vergelijken).

  In de spreektaal kan “moeten” namelijk ook betekenen “stellig overtuigd zijn van”. Bovendien zeg je zélf geweld onder omstandigheden ook niet te schuwen. Lijdt je wellicht aan megalomanie? Als je meent te kunnen bepalen onder welke omstandigheden geweld grechtvaardigd is, lijkt het daar wel een beetje op, vind ik.

  Volgens mij is geweld NOOIT gerechtvaardigd. Hooguit begrijpelijk.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 5 augustus 2006 @ 21.03 uur