Debat regeringsverklaring Balkenende III

vrijdag 07 juli 2006 :: 16.22 uur

Video ‘Een kabinet dat niet op het bordes mag verschijnen moet ook maar snel van het politieke toneel verdwijnen’.
Den Haag, 7 juli 2006

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Deze minister-president heeft – als hij dit debat overleeft – al drie kabinetten achter zijn naam staan. En dat in vier jaar tijd, met daarin ook nog Balkenende II bis, waarin Balkenende II met kunst- en vliegwerk aan elkaar gelijmd werd na het vertrek van Thom de Graaf. Als we dat meetellen dus gemiddeld één kabinet per jaar, een absoluut record. Het lijkt Italië wel, langzamerhand.

Maar moeten wij de minister-president en – nog belangrijker – het volk met dit nieuwe kabinet feliciteren?

Ik dacht het niet. Want deze minister-president scoort wel veel kabinetten maar weinig populariteit.
Hij is een regeringsleider zonder volk geworden. Alle laagterecords qua vertrouwen heeft hij met gemak gebroken.

Het volk kon en wilde Balkenende niet volgen, omdat niemand wist of weet waar hij naartoe wil.

Onder Balkenende is Nederland voor veel mensen een killer en harder land geworden, verbitterd, en zonder perspectief op echte verbetering, terwijl daar na de ‘puinhopen van Paars’ juist zo’n grote behoefte aan was.

Dáárom revolteerden de kiezers in 2002, dáárom moesten PvdA en VVD terecht hun regeringsbiezen pakken in 2002, dáárom kreeg het tot dan toe ‘onbeschreven blad’ Balkenende aanvankelijk, en zelfs tot twee keer toe, nog zonder bewezen diensten maar op hoop van zegen, het vertrouwen van opmerkelijk veel kiezers.

Dat is verdwenen, dat is voorbij. De kiezers voelen zich bedrogen door een premier die open leek te staan voor de zorgen van de bevolking maar uiteindelijk met de rug naar de mensen toe regeert. Onder deze premier is onze naam in het buitenland een stuk slechter geworden, zijn faam in het binnenland is mogelijk nog beroerder. Belangrijke voorzieningen zijn uitgekleed en uitverkocht, en investeren in de toekomst is er niet van gekomen. We zijn op veel terreinen achterop geraakt en het zal een hele krachttoer worden dat te veranderen.

En tòch wil hij door, toch wil hij verder. Balkenende III lijkt een tragische noodsprong,
niet passend bij de Nederlandse parlementaire traditie, niet gebaseerd op goede argumenten, niets van doen hebbend met de wil van de bevolking.

Balkenende III komt om alweer snel te gaan, met nauwelijks een langer leven dan Balkenende I en met een nog instabielere basis.

Meneer de minister-president, waarom doet u zichzelf en het land dit aan? Waarom kon u niet zeggen: er is een tijd van komen, en er is een tijd van gaan?

Mijn advies: gá weg als premier, en ga als lijsttrekker van het CDA naar de kiezers toe, om hen het laatste woord te geven, zeker nu de politiek er weer eens een puinhoop van heeft gemaakt.
Maar u gaat niet weg – u blijft zitten.

Wat zit er toch op die stoelen in vak K dat als je er eenmaal op zit, je er niet meer van af wilt?

Mijn partij, de SP, heeft de kabinetten Balkenende steeds kritisch gevolgd. Maar de minister-president herinnert zich mét mij dat wíj niet tot de eersten behoorden die riepen dat zijn eerste kabinet niet kon en niet mocht.

Waar anderen hun oordeel al meteen klaar hadden, gaven wij hem een kans, omdat naar onze mening in 2002 Balkenende I onvermijdelijk was, net zoals trouwens de latere val ervan.

Balkenende II wezen we wel vanaf het begin af, omdat het tegen de wens van de kiezers tot stand kwam en alleen mogelijk werd door het politieke vreemdgaan van D66 – wat die partij meteen ernstig infecteerde en haar kiezers wegjoeg.

Balkenende II wezen we vooral óók af omdat het een kabinet was dat tegen de wil van de mensen blééf regeren. Ziende blind en horende doof.
Wat er ook gebeurde, 400.000 mensen in de grootste vakbondsdemonstratie ooit in 2004,
tweederde tegenstemmers bij het referendum over de Europese Grondwet in 2005,
een overweldigende meerderheid tegen de invoering van het zorgstelsel;
nooit bracht het tweede kabinet Balkenende het op om te zeggen:
we hebben geluisterd,
we hebben het begrepen,
we zullen het anders en beter gaan doen.

‘Als het volk ons niet begrijpt, des te erger voor het volk’.
Dat leek de gedachte die het nu pas onderuit gegane kabinet sinds zijn aantreden beheerste.

En hoe beroerder de opiniepeilingen, hoe vastbeslotener het kabinet om elkaar vast te houden, hoe groot op een aantal punten ook de onderlinge verschillen waren, over het onderwijs, over de omroep, over de zorg, over de sociale zekerheid, over Afghanistan.

D66 nam vaker afscheid van het kabinet dan Heintje Davids dat deed van het theater, maar kwam ’s avonds altijd weer als mokkend kind met een pruilmondje terug naar huis.

Gekker kan het niet worden. D66 ziet het niet zitten met ’n minister van een kabinet dat men zelf mogelijk gemaakt heeft, de D66-ministers blijven echter zitten, de fractie zegt het vertouwen op in het kabinet, de D66-ministers stappen als nog op, het kabinet valt, D66 zegt toch weer steun toe aan het kabinetsbeleid om vervolgens weer te zeggen dat men een motie van wantrouwen tegen het nieuwe rompkabinet zal steunen. Wie het kan volgen, moet het maar zeggen.

Velen, ik zeg de meerderheid van de mensen, zijn het negativisme van Balkenende en de zijnen beu. En wat krijgen ze? Wéér een nieuwe editie.

Tegen de mensen die de afbraak zat zijn en willen werken aan opbouw, hoop en nieuw vertrouwen in de toekomst wordt al jaren gezegd dat na het zuur uiteindelijk het zoet komt.

Het werd een gevleugeld begrip waarbij niemand zich eigenlijk ècht iets kon voorstellen.

Maar voor het kabinet werd de mythe van het zoet na het zuur een laatste strohalm, de enige waaraan het zich, losgeraakt van de bevolking, nog vast kon houden.

Totdat D66 die strohalm doorbeet, omdat de partij, die zichzelf zo voor schut gezet had door haar toetreden tot dit kabinet, eindelijk snapte dat het zo niet verder kon. Weg D66, weg kabinet, weg zoet-zure mythe.

En daarom nu deze noodsprong. Balkenende III. Het is genante vertoning waarin een rampkabinet zich transformeert in een rompkabinet. Niemand in het land kan het begrijpen.

Deze gang van zaken getuigt van weinig respect voor de kiezer, voor het parlement al evenmin. Want dreef u eerst op de restanten van D66, nu bent u aangewezen op de wrakstukken van de LPF. Ik dacht: ze gaan straks voor EZ nog de heer Heinsbroek weer van stal halen.

Het is een belediging voor de kiezer en de democratie dat u liever uw lot in handen legt van deze club, die geen enkel vertrouwen meer geniet bij de kiezer, dan dat u terug gaat naar diezelfde kiezer om een nieuw mandaat te vragen.

Tussen Prinsjesdag en 1 november, zeg één volle maand, moet de begroting voor 2007 door de beide Kamers van de Staten-Generaal gejaagd worden. Dat kan alleen lukken door het smeden van allerlei wel erg toevallige gelegenheidscoalities. Mag de Kamer van u vernemen of er al gesprekken plaats gevonden hebben over gedoogsteun, en, zo ja, wat was daarvan de uitkomst?

De staat van het land vereist grote investeringen in bijvoorbeeld onderwijs, zorg en huisvesting, maar wat doet Balkenende III? Die geeft zo maar even 500 miljoen (structureel!) weg aan het bedrijfsleven, juist op een moment dat de bedrijven dat helemaal niet nodig hebben! Een volgend kabinet kan dat dan weer terugdraaien, wat vertrouwen in de overheid zal schaden, of dat kabinet wordt opgezadeld met een nieuwe noodzaak tot bezuinigen waar investeren nodig is.

We weten nu waarom het bedrijfsleven heeft aangedrongen op een volwaardig derde kabinet Balkenende!

De mensen die er in de afgelopen jaren het minste bij kregen van de regering, zullen er ook nu bekaaid vanaf komen.

De SP kan niet leven met een kabinet dat de schatkist plundert voor eigen belang en korte termijnpolitiek. Dat is niet in ons gezamenlijke belang.

Minister-president, u hebt de staatskas al eens als campagnekas gebruikt, dat was bij het referendum over de Europese Grondwet. U weet hoe dat toen voor u is afgelopen…

Balkenende I was onvermijdelijk,
Balkenende II was onfatsoenlijk,
Balkenende III is ongewenst.

Want,
Als een kabinet zelfs niet op het bordes mag veschijnen,
dan moet het ook maar snel van het politieke toneel verdwijnen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

202 Comments

202 reacties

 1. Wij kabinet III denken en doen het voor jullie : dat geeft toch een vertrouwd gevoel ? vertouw ons tot in de diepen ondergang van het sociale stelsel ; wij zijn immers ,.volgens de CDA standpunten aangesteld door het HOGERE .

  Reactie door Fred — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.26 uur

 2. Ome Lubber heeft ons geleid tot een nieuw godelijk pad der vernieleing van het sociale stelset en naar volledige slaafsheid ,volg ons dus OH Domvolkje .

  Reactie door Fred — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.28 uur

 3. Gelukkig nog iemand met gezond verstand., goed gesproken!

  Dat gezeur van van as over lazrak valt onder de noemer van ; een kleinigheidje hou je toch!

  Reactie door Jansonius — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.28 uur

 4. Het benoemen van de vegetatieve mutatie van een ramp – in een rompkabinet sprak me wel aan :-o

  Reactie door Alex — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.30 uur

 5. Goeie speech Jan, zeker voor wat betreft het wrakhout. Je hebt de interruptie van die 2e hands autoverkopers ( sorry voor de goede en betrouwbare in die beroepsgroep) goed gepareerd maar ja, dat was ook niet zo moeilijk. Nu Rutte en Verghagen nog.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.33 uur

 6. En ik maar denken dat rompkabinet verkeerd gespeld was; dat de o een a hoorde te zijn.

  Reactie door Dolby — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.36 uur

 7. Rutte kan je alleen “uitschakelen “door hem eens goed de oren te wassen !

  Reactie door Fred — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.37 uur

 8. Jan, zojuist gehoord wat je hierboven meldt.

  Met een machteloze interruptie van van As die met Herben in de gordijnen wilden klimmen, en met de staart tussen de benen van het toneel verdwenen.

  En Rutte werdt van repliek gediend waar hij niet van terug had.
  Om voor de verkiezingen geen verantwoording wil afleggen ten over staan van de kiezers om troepen naar Afganistan te laten vertrekken.
  Het is een schande dat zoiets plaats vind in dit land.
  In een bananen republiek gebeurt precies hetzelfde.

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.40 uur

 9. eens zal er een Paradijs zijn op aarde dus volgt onze trouwe , hardwerkende JP , hij maakt van Nederland een Paradijsen geloof dat hij door het HOGERE is aangesteld : hij kwam al met zijn waarden en normen , en nu komt hij met de rest !

  Reactie door Fred — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.42 uur

 10. Vreemd dat kamerleden over de kreet “wrakhout” vielen.
  Terwijl zij de echte WAO’rs, in navolging minister de Geus als “echte” arbeidsongeschikten wensten te kwalificeren. Oftewel als “wrakhout”.
  Gaarne verneem ik waar ik kan protesteren tegen dergelijke aantijgingen, zeker omdat zij zelf daar ernstig tegen protesteren.
  Helaas kan ik dat slechts hier vragen, wan de site van de LPF is inactief.

  Reactie door Leftfoot — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.42 uur

 11. go jan,go jan,go jan

  Reactie door ecil-genius — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.43 uur

 12. @2Fred

  Balkje woont al op het paradijsselpark in capelle a/d/ ijssel.,

  ook kwa salaris en reiskosten zit hij in paradijselijke omstandigheden., hij is nog gezond, heeft een gezond kind, zijn gezondevrouw heeft een eigen bedrijf.,christelijk gereformeerd opgevoed!

  zo iemand kan geen goede premier zijn!

  kan niet!

  Reactie door Jansonius — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.47 uur

 13. In vroegere tijden , werden dit soort lui op een schavot gezet !

  Reactie door Fred — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.48 uur

 14. Klasse Jan, ik hoop op 76 zetels voor de SP :-)

  Reactie door kaatje — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.49 uur

 15. Dit geeft toch heel duidelijk aan dat het bedrijfsleven regeert en de Balkenelende III soap gewoon stromannen/vrouwen zijn ;Een gewone hoerentent dus!

  Reactie door Fred — vrijdag 7 juli 2006 @ 16.54 uur

 16. Balkje I
  Balkje I demissionaar
  Balkje II
  Balkje II bis
  Balkje III
  Balkje III demissionaar

  boel brandhout bij elkaar!

  Reactie door Jansonius — vrijdag 7 juli 2006 @ 17.05 uur

 17. Goh, wat een triestigheid zeg die Van As om de ziekte van een kamerlid te lieren aan de afdrachtregeling. Intens triest.

  Reactie door kaatje — vrijdag 7 juli 2006 @ 17.10 uur

 18. Bah, wat flauw allemaal.

  Als ik straks weer bij ome Sjors ben in zijn mooie witte huis, weet je wat ik dan doe ? Ik ga het lekker zeggen, samen met Jaap. Lekker puh voor jullie allemaal

  Reactie door jan peter — vrijdag 7 juli 2006 @ 17.11 uur

 19. Tjonge…

  Wat een “as-best” verhaal.
  Ten eerste is ASBEST in nederlaand op basis van milieu, ook door de LPF, verboden.
  Verder heeft de fractie slects persoonlijke inbreng, en geen partij inbreng.
  Een nieuw lid der kamer, LPF lid, hoort niet bij de van As-fractie, derhalve staat ie uit z’n nek te leuteren.
  Ik kan niets anders zien als wrakhout, echter dat mag je niet zeggen.. behal;ve voor wie door de LPF als wrakhout benoemd moeten worden ( zoals WAO-ers etc ).
  Hypocriet heet dat.

  Reactie door Leftfoot — vrijdag 7 juli 2006 @ 17.11 uur

 20. @19 jp

  schiet je je niet weer in je voet jp?

  Reactie door Jansonius — vrijdag 7 juli 2006 @ 17.13 uur

 21. Wat een idioterie…
  VVD en CDA valt D66 aan op weer doorgaan op reeds behandelde feiten. Alleen: vegaten partijen dat de discussie wat hun betreft ook al gevoerd zou moeten zijn.
  En Weisglas… die idioot herkende dat niet meteen.
  Of wel…. maar dat mag je niet zeggen.

  Reactie door Leftfoot — vrijdag 7 juli 2006 @ 17.14 uur

 22. Bedankt voor de speech, streng doch
  recht(v)aardig!!! Ja wat toch een verschil
  in benadering, toen en nu, toen je begon in
  de Kamer, Jan, in de laatste maanden van
  Lubbers. De ombuiging naar meer inspraak
  werd er één van meer getoonde grootspraak.
  Met als finale nu dit rompkabinet, hetgeen
  me doet denken aan die afschuwelijke erva-
  ringen van mensen die dachten een gezonde
  baby te krijgen en het werd een softenon,
  gehandicapt kind. Echter verschillende van
  deze kinderen bleken formidabele hérsens te
  hebben en vergoedden alles wat het miste…
  daardoor aan ouders, maar rechtvaardigden
  hun bestaan op majestueuze wijze.
  Dit Kabinet is een “SOF té NON”-kabinet ge-
  bleken, waarmee het noch eer inlegt bij de
  kiezers, noch bij het ‘eigen resultaten’-
  lijstje een goed cijfer heeft behaald.
  Tragisch weer, dat ‘het volk’ dit wéér
  niet op de TV heeft kunnen volgen, en wiens
  belang zou dat wel zijn Jan? Sterkte en
  nogmaals bedankt namens ONS kiezers door
  wie je werd uitverkoren deze job naar beste
  weten te vervullen! Met vriendelijke groet, Madelief .

  Reactie door Madelief — vrijdag 7 juli 2006 @ 17.20 uur

 23. gegronde en goede speech.
  Maar inderdaad een kabinet van marionettes van het grote bedrijfsleven en dan komt het CBS nog een keer dat ze een beetje misgerekend hadden, zodat Zalm meer uit kan gaan geven en onterecht zwaar bezuinigd heeft.
  Was dat het zoet dat men ons beloofde een CBS dat niet deugdelijk kan rekenen!
  TIJD VOOR MARIJNISSEN I

  Reactie door Sinne — vrijdag 7 juli 2006 @ 17.34 uur

 24. Steengoede toespraak, Jan!
  De essentie van democratie is, dat men luistert naar elkaar. Hopelijk maken we nog eens mee dat de rechtse coalitie dit daadwerkelijk eens doet.

  Reactie door Arjan — vrijdag 7 juli 2006 @ 17.55 uur

 25. Geachte heer Marijnissen,

  met ongenoegen heb ik zojuist gekeken naar de manier waarop uithaalde naar de LPF fractie. Ook al ben ik geen groot voorstander van hun standpunten behandel je ze niet zo. Dit leek op het natrappen van iemand die al weerloos op de grond lag. Bent u misschien vergeten hoe het meneer Wiegel is vergaan die de weerloze meneer Pechtold ongenadig hard neerhaalde. Uiteindelijk heeft de heer Wiegel zich toen toch maar teruggetrokken uit de VVD-lijsttrekkers verkiezing. Daar komt nog bij dat Nederlanders niet houden van politieke spelletjes en meestal kiezen voor de underdog. Misschien kunt u dit soort acties dus voortaan maar beter laten.

  Met vriendelijke groet,
  M.N. Lekkerkerker

  P.S. U bent erg goed in het voorlezen van brieven van burgers in de tweede kamer. Misschien kunt u dit daar ook voorlezen.

  Reactie door M.N. Lekkerkerker — vrijdag 7 juli 2006 @ 17.59 uur

 26. Filmpje met uw speech net gezien en gehoord; daar kreeg Balkenende van het Commercieel ‘Democratisch’ Appèl, er flink van langs op deze zwarte dag uit onze geschiedenis.
  Mooi.

  Reactie door Pietje af — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.05 uur

 27. het stevige fundament van de hervormingsagenda.,

  sorry hoor., vindt nog steeds dat balkenende een kaartenhuis bouwer is!

  Reactie door Jansonius — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.12 uur

 28. Ja, ja het zoet komt eraan.
  Voor grote bedrijven voornamelijk en een paar tientjes voor gezinnen met kinderen.
  Ouderen?
  Zieken?
  WW’ers?
  Alleenstaanden?
  Het nieuwe positivisme noemt hij dat. Bah, wat een in en in slecht mens.

  Reactie door kaatje — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.15 uur

 29. NIEUW NIEUW NIEUS

  Balk zegt zojuist:

  IK BEN DE MAN VAN HET NIEUW POSITIVISME

  Hallelujah Hallelujah

  Pak je spullen en kom ook gezellig naar de EO jongerendendagen van The Lowlands. Praise The Lord Triple

  Aan zijn nerveuze uitstraling zou je bijna denken dat er kennelijk toch een motie in de lucht hangt, maar kan me niet voorstellen wegens gebrek aan steun.

  Vraag Balk dat hij geen besluiten neemt die geen 4/5 of 5/6 kamermeerderheid hebben.

  Reactie door verkouteren — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.16 uur

 30. Eindelijk, Balkenende III. Wat kan een week lang duren toch lang duren. Op naar het Guinness Book: Balkenende IV in nov/dec

  Reactie door Ton — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.20 uur

 31. Allemaal verkiezingstaal, van iedereen..

  D’66 die dit kabinet alleen wil zien vertrekken omdat Verdonk er nog in zit, maar wel het sociale beleid steunt…

  Wilders had gelijk toen hij zei dat ze na de informatieve gesprekken wel weten waar ze wel en waar ze niet op een meerderheid kunnen rekenen.
  Het sociale beleid dus al wel…
  Als ze een beetje taktisch zijn, kunnen ze hier en daar ook nog wat wind uit de zeilen nemen bij de oppositie.

  (8)Ouwe Dirk
  Mwoah, zo overdonderd vond ik Rutte nou ook weer niet. Je wil meer zien dan er was..:o)

  Iedereen heeft zijn zegje weer gezegd en iedereen weet weer waar iedereen staat..
  of toch niet? :o)
  Voorspelbaar en als het niet zo ernstig was, lachwekkend.

  Reactie door Warrior — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.25 uur

 32. Democratie was een woord was een woord wat nog enige inhoud had, nu heeft het zijn glans verloren. Mensen worden door dit soort schertsvertoningen inderdaad beledigd omdat de kiezer vroeger, toen, bepaalde wie er regeerde. Voor het salaris zal het ze niet te doen zijn, immers verdient het zakenleven beter. Zou macht dan toch corrumperen? Ik hoop dat de kiezers nu eens deze aanfluiting van het verkwanselen van Nederland eens met hun stem afstraffen. Was onze Pim er nog maar.

  Reactie door Ruud — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.27 uur

 33. Ruud, niet voor het salaris? Ik denk dat mevr. Mokum Mobiel dolblij is, een paar maandjes werken en 2 jaar vol salaris voor niks doen.

  Reactie door kaatje — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.29 uur

 34. Eindelijk eens iemand die de dingen gewoon bij z’n naam noemt.
  Geen gedraai en woordenspelletjes en miereneukerij.
  Gewoon SP recht voor z’n raap.

  Reactie door fransiscus — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.33 uur

 35. Zelfs Lazerus stond niet zo vaak op. Over Jezus kunnen we ook zeggen dat hij het na één keer overeind krabbelen het voor gezien hield. Maar Balkenende weet werkelijk van geen ophouden, alsof het fluweel aan zijn kont vastgeplakt zit. Soms zou het fijn zijn als ze wat meer aan de ‘C’ in CDA zouden denken, dan wisten ze dat het na één keer opkrabbelen genoeg is.

  Reactie door Godpipo — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.35 uur

 36. Democratie was een woord was een woord!
  Oeps, dubbel. Mijn fout.

  Reactie door Ruud — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.38 uur

 37. Kaatje,

  Oké, ze krijgen een riantere ww dan jan lul en co maar toch denk ik dat het met machtsgeilheid te maken heeft. Maar och, ik die geen geschiedenis gestuurd heeft weet dat het al eeuwen zo gaat.

  Reactie door Ruud — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.39 uur

 38. 33. Heb je natuurlijk gelijk in Ruud :-)

  Reactie door kaatje — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.43 uur

 39. Balkenende gaat gewoon door met loze beloftes,hij is een idioloog en doet precies wat hij wil.Terughoudendheid is hem vreemd,dus hij probeerd er zoveel mogelijk door te jassen met hulp van de LPF en de Christen Unie.Het is belangrijk dat elk verkiezings-propaganda voorstel ontleed wordt naar zijn juiste waarde.
  Hopelijk worden zijn voorstellen via van allerlei vragen gerekt,dus een vertragingstactiek.De SP mag er rekening mee houden dat er een forse correctie komt op de beurzen en dat de rente verder omhoog gaat door de inflatie (olie/grondstoffen)(binnen 3 maanden).Dan is de euforie over het goede economisch klimaat weer voorbij en dat haalt de wind uit het CDA/VVD zijl.Vooral de woonlasten bij koopwoningen en huren zullen flink stijgen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.49 uur

 40. ik zou toch weleens willen weten waar Balk-elende zijn POSITIEVISME ziet…
  lijkt me sterk dat in capelle alleen positieve mensen wonen….
  is er iemand die het vreemd vind als ik het woordje ‘christelijk’niet meer kan horen….zelf mijn toetsenboord gaat spartelen bij sommige worden…
  wat ik me wel afvraag…wat gaat dat stuk verdriet na 22.11.06 doen?
  Goeroe worden….positiev denken…..hmm…..hebben wel al…!
  wachtgeld hamsteren….loopt aardig op voor zo n minkunkel!
  zonde van de eurries…zijn beter besteed aan chronisch zieken,alleenstanden zonder kinderen enz. …….

  Reactie door sabine — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.51 uur

 41. Tja, als je nu al zo begint wordt het nooit wat, maar ik zal er niet om treuren:

  (…)
  Bos beloofde zaterdag op een partijbijeenkomst in Utrecht dat de PvdA ‘niet meedoet’ aan een volgend kabinet, als dat kabinet de AOW-uitkering niet laat meestijgen met de lonen.(…)

  http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/nieuwsbericht/asp/artnr/102974/index.html

  Reactie door Ton — vrijdag 7 juli 2006 @ 18.58 uur

 42. Klasse van Jan en nou iedereen hem steunen en SP stemmen met de verkiezingen
  zodat er weer voor de mensen gezorgd gaat worden .

  Reactie door rooie aggie — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.00 uur

 43. TOP JAN

  GA ZO DOOR..LAAT ZE TEN ONDER GAAN….
  WE ZIJN TROTS OP JE!

  JE HEBT HET BEESTJE BIJ HET NAAMPJE GENOEMD DAAR IS LEF VOOR NODIG…SUPERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

  Reactie door Lo — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.04 uur

 44. Wou als straf op Geert Wilders temmen maar denk er toch over om op onze Jan te gaan stemmen.

  Reactie door Ruud — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.21 uur

 45. Jan, heerlijk betoog,leuke,domme interruptie van v.As. De lieve zenuwtrekkende koppies van van As en Herben…..het waren echt wrakken.
  Laat de Vijverhofstraat de folders maar vast klaarleggen.

  Reactie door henk de bruin — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.22 uur

 46. Jan vergeet de 450 miljoen niet gekregen ESF subsidie niet van de belastingbetaler die nu in de werkgeverspot verdwijnt.
  Klein vergissinkje(bewust?) met de EU

  Reactie door Jofel — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.23 uur

 47. Jan, bedankt voor je speech. Ik heb genoten, vooral toen (ex)LPF zo spontaan en vrijwillig de gordijnen in gingen… ;)

  Reactie door @bacus — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.29 uur

 48. Goed zo Jan, viezige vunzige spelletjes dienen aangekaart te worden en ondemocratische stinkende zaakjes ook, dus de beuk erin.

  Je moet toch wel van elk gevoel gespeend zijn en verachting voor het volk hebben om op die manier met Verdonk nota bene nog in dat verdomde rompkabinet, je gore zaakjes te willen doordrukken en te denken dat het volk de hele doorzichtige gang van zaken niet doorziet.

  De staatskas als campagneruif gebruiken en dan ook nog denken dat men zijn stem zal uitbrengen, na de zogenaamde zoetigheden die uitgedeeld gaan worden, kots de meerderheid van het volk CDA en VVD uit.

  De rijkeren worden gespekt en de minima staat weer te kijken hoe de poet verdeeld wordt.

  Wat een godsgeklaagde minderwaardige klojo`s, die geen enkele normen en waarden zelf hanteren.

  Deze politiek stinkt tot ver over de landsgrenzen, bevorderd tweedeling en discriminatie, schandelijke vertoning en een vuil smerig spel.

  U ziet meer weer hoe Pechtolds woorden waarheid blijken te zijn.

  Reactie door e.krul — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.29 uur

 49. Staatshuishoudkundig is er iets goed mis, zelfs ik als trouw democraat en decennia lang actief als betrokken kiezer kan het niet meer volgen: Het gevallen kabinet representeerde al niet de uitslag van het electoraat omdat de PvdA op snode wijze werd geschoffeerd en buitengesloten, Balkenende 3 is al helemáál geen afspiegeling meer van de wens van het volk nu D66 niet meedoet en LPF weer een rol speelt.
  Deze formatie had demissionair moeten zijn maar lijkt me door incorporatie van het Staatshoofd, de koningin, in samenspraak met slinkse partijbonzen van het zittende kabinet in flagrant conflict geraakt met het wezen van de parlementaire democratie.

  Me dunkt dat een kabinet dat tegen de uitdrukking van de kiezerswens ingaat onwettig is en dus niet gehoorzaamd hoeft te worden.
  Leugenaarskabinet formeren? Tweede Kamer
  moet het formatteren!

  We hebben in feite te maken met een verkapte staatsgreep van slechte verliezers die voor de volgende verkiezingen nog even per decreet willen regeren.

  En hoe moet ik na dit respectloze machtsvertoon nog kunnen geloven in de integriteit van stemcomputers waarvan het materiaal nb. wordt geleverd van de met fasces getooide gebiedende grootmacht overzee die door dit kabinet wordt aanbeden en gehoorzaamd?
  De democratie is aan de kapstok gehangen!

  Reactie door Emiel — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.31 uur

 50. Leuk hoor al die positieve reacties op
  het betoog van Marijnissen…maar….laten
  al die positievelingen zich eind october nou gewoon melden aan de vijverhofstraat
  en b.v. een 1000 tal folders in de brievenbussen bij hun in de buurt doen of aan de deur afgeven eventueel met
  een even zo goed positief praatje. Echt
  mensen 1000 folders is echt niet veel maar
  als we het allemaal doen loopt het lekker op en we bereiken precies wat we zelf willen.
  DOE HET NOU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Henk de Bruin / Rotterdam

  Reactie door henk de bruin — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.31 uur

 51. Meneer Marijnissen,

  Mijn enorme hartelijke dank voor het geven van deze redevoering in het huis van sprekers des volks.

  Het bewijst, geeft aan, en analyseert de sabotage van het huis daar u gesproken heeft. De sabotage gepleegd door het ‘drijvend kabinet, dobberend zonder schipper, geleid door wanhoop in de blinde nacht’.

  Ik kan niks zeggen anders dan ‘Bedankt!’, met een hoofdletter B.

  Reactie door Gijs — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.42 uur

 52. Jan, luid en duidelijk!
  Zo’n kabinet zou ik geen enkel land, geen enkel volk toewensen.
  Het is meer dan vals spel spelen,
  het is ondemocratisch,
  het is onwettig,
  dus is het illegaal.

  Strijdbare groet,
  Amita

  Reactie door Amita — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.44 uur

 53. Moeten wij de minister-president en – nog belangrijker – het volk met dit nieuwe kabinet feliciteren?

  Ik dacht het wel!
  Inderdaad is de politiek bewuste mens mondiger geworden en dit via allerlei vormen van (nieuwe) media.
  Dus ook kritiek durven uiten zonder de weggooimentaliteit.
  Meer dan duidelijk is het consumenten vertrouwen de laatste twee jaar gegroeid.
  Ook in de toekomst zullen we, welke regering dan ook, veel kritischer volgen dan bijvoorbeeld zelfs maar een half decennia terug.

  Onder Balkenende is Nederland helemaal niet harder en killer geworden maar eerder realistischer. Men ziet nu eindelijk, ook de minder draagkrachtige, weer perspectieven.

  De kiezers revolteerden helemaal niet in 2002 maar kozen voor dualisme. Beter;
  Meer politiek diversiteit. Meer keuze dus.
  De Nederlandse stemmer wil nu en vandaag wel eens meer te kiezen hebben en zal niet schromen met elke partij af te rekenen.

  De kiezers voelen zich niet bedrogen maar eisen vooral meer en inhoudelijke onderbouwing van regeringsbesluiten. Balkenende wordt dus veel kritischer gevolgd dan bijvoorbeeld een Den Uyl uit de oudheid. Dit is ook goed en past vandaag.

  Vooral juist de laatste twee jaar is het vertouwen van het buitenland in ons land enorm toegenomen en dit vertrouwen weerspiegelt zich in een veel krachtiger economie.
  Balkende wordt door het buitenland veel meer dan in Nederland serieus genomen.

  De constatering van de SP/Jan Marijnissen dat we op moeten passen geen, of te veel, kroonjuwelen te verkopen slaat echter wel hout, maar is niet alleen slechts deze regering te verwijten.
  Een Nederlandse Maginotlinie zou wellicht zelfs wenselijk zijn maar dan zonder te vergeten dat we zowel links als rechts razendsnel voorbij kunnen worden gestoken en daarna ingesloten.
  Belangrijke nationale voorzieningen zijn niet echt uitgekleed maar eerder als kleding aangepast aan de huidige mode.
  Investeren in de toekomst baart echter wel zorgen want de synergie tussen bedrijfsleven en vooral onderwijs is, dit terecht opgemerkt door Jan Marijnissen, zorgwekkend.
  We zijn nog lang niet internationaal ‘achterop geraakt’ maar ik deel de ongerustheid van Jan Marijnissen.

  Balkenende III is inderdaad een noodsprong maar wel een noodzakelijke.
  Maar dan ook niet de werkelijke parameters vergeten zoals de vervroegde verkiezingen die hier mee samenhangen. De meerderheid van de tweede kamer, maar eigenlijk ook het gehele volk, ziet het ook liever zo.

  Voor het belang van Nederland en haar volk/kiezers is dit de beste oplossing en termen als – hij blijft zitten – doen onrecht aan de waarheid.

  Ik wil niet langer kiezen voor het volgen van het betoog van ‘unser Jan’ maar wens liever dat hij eens net zo verstandig wordt als dat hij grijs is.
  (Het woord kaal heb ik niet genoemd!)
  Als de meerderheid van Nederland het anders wil zien, zien we dat wel na de komende verkiezingen.

  En na aftrek van voorarrest (het vakantiereces) blijven er echt niet zo veel weken over om de SP beter te positioneren.

  Wees blij Jan!
  En een fijne vakantie gewenst,

  Jacob

  Reactie door Don.Q — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.49 uur

 54. Fantastisch gesproken. Deze speech zou op oudejaarsavond niet misstaan.

  Reactie door Johnny — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.50 uur

 55. Heerlijk Jan
  Maakte Rutte wel een grapje of is het voor hem geen taboe om het stiekum de hele oorlog te rekken.
  Frankenstein heeft alles er weer aangenaaid, want er komt nog wel veel herrie uit al hun brutale rompjes.

  Reactie door Kakel — vrijdag 7 juli 2006 @ 19.56 uur

 56. ach, en we moeten maar zo denken:
  bij het scheiden van de marktwerking leert men de kooplui kennen!

  Reactie door annemieke wetting — vrijdag 7 juli 2006 @ 20.04 uur

 57. Schaamtelos hied kent geen grens bij Balkenende en zijn ploeg. Dit is zelfs erger dan banaanrepublieken. Balkenende is normen en waardeloos. Balkenende heeft al lang zijn volk en zijn land uitverkocht.

  Reactie door khosrow — vrijdag 7 juli 2006 @ 20.05 uur

 58. Het is werkelijk om misselijk van te worden! Daar zaten ze weer allemaal in ‘Vak K’; met hun arrogante, uitgestreken koppen! Alsof er niets gebeurd is.

  De vorige week nog asgrauwe MP heeft blijkbaar wat EPO genomen, want hij doet het voorkomen alsof hij alles weer strak onder controle heeft en er weer vol tegenaan mag van de kiezer.

  Balkenende en zijn boevenbende hebben het land leeggeroof en overgedragen aan de maffia van grote bedrijven.

  Wat nog erger is: Dit -ooit zo- mooie land is tot op het bot verdeeld geraakt. Elke willekeurige poll eindigt onbeslist: de helft voor, de helft tegen.

  Gruwelijk!

  Reactie door Cees — vrijdag 7 juli 2006 @ 20.05 uur

 59. Bedankt Jan,
  Je hebt mijn gedachten met je schitterende sarcasme mooi weergeven.
  Chris

  Reactie door Chrezen — vrijdag 7 juli 2006 @ 20.06 uur

 60. Fantastische speech, Jan! Ik heb ervan genoten!

  Reactie door Kees — vrijdag 7 juli 2006 @ 20.14 uur

 61. Hé verdacht, ze lachen even niet.
  JP hoeft toch hierom nu al niet te liegen,
  Remkes was vervangend minister voor de Antillen toen we demissionair waren nu niet meer.

  Reactie door Kakel — vrijdag 7 juli 2006 @ 20.17 uur

 62. Goed betoog Jan Marijnissen, in duidelijk taal. Je hebt denk ik wel duidelijk gemaakt dat mensen opbouw willen in plaats van afbraak.
  Maar vergeet niet in de toekomst de mensen in het land goed duidelijk te maken hoe de SP het land weer wil opbouwen. Anders ga ik straks het podiumpje betreden waar je nu stond en jou aanspreken, ok. ;)

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 7 juli 2006 @ 20.24 uur

 63. Goed zo Jan,
  een mooie aftrap en gelijk gescoord!

  Ik ben gisteren op een fluisterboot excursie door het Naardermeer geweest Ik ben er nog stil van,wat een schoonheid,ik kan je dit echt aanbevelen je kan zo een plekje voor de fractie reserveren bij natuurmonumenten en je krijgt een fantastische natuurgids mee.Je zal opgeladen de campagne ingaan
  We kunnen voorbij deze tunnelvisie discussie gaan en een schepje erboven op doen en dat heet natuurontwikkeling.
  Er valt in natuurontwikkeling zoveel werk te doen in Nederland, ook door de bouwondernemingen die begrijpelijk met jeukende handen lopen.Laat alles maar voor ons werken.
  Leve de natuur en leve het openbaar vervoer!

  Reactie door Willem — vrijdag 7 juli 2006 @ 20.37 uur

 64. Je bent in vorm Jan…vuur in de schenen en kom maar op met die 22e november !
  Prima bijdrage..en het debat met Van As was heerlijk.alsof ik een Duitsland Italie zat te kijken..ook een spannende wedstrijd,
  waar je je geen moment verveelt.
  Genieten hoe je die Van As…bijveegde !!
  wat een zielepiet die man met zijn wrakstukken…opzouten,zeg PRIMA JAN !!!\
  Nooit woorden terugnemen..helemaal top!

  Reactie door eric — vrijdag 7 juli 2006 @ 21.02 uur

 65. Wat ik een beetje jammer vind, buiten je fantastische betoog om, is dat je niet wat vaker bij Ferry Mingele rondhangt. Femke en Wouter doen dit altijd en krijgen daardoor veel meer zendtijd. Misschien wat vaker wachten met het sigaretje en wat meer voor de camera? Elke minuut zendtijd helpt :-)

  Reactie door kaatje — vrijdag 7 juli 2006 @ 21.19 uur

 66. @53 Don Quichote “Balkende wordt door het buitenland veel meer dan in Nederland serieus genomen.”

  http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/1990620.stm

  Reactie door Sonja — vrijdag 7 juli 2006 @ 21.26 uur

 67. Misschien begrijp ik het niet zo goed, maar kan iemand mij uitleggen wat het verschil in deze is tussen een ramp- en een rompkabinet? Ik kan deze politiek al niet meer volgen, vinden ze ook nog steeds nieuwe woorden uit daar in Den Haag
  Kunnen ze die mensen niet in een dwangbuis afvoeren, want ze zijn gevaarlijk! Prachtig Gesproken Jan, kan dat wrakhout nog iets van leren!!!

  Reactie door Ton Peeters — vrijdag 7 juli 2006 @ 21.38 uur

 68. @ 65 Kaatje heeft een punt Jan..meer bij Ferry laten zien..is slim..echt ! je kop laten zien doe je al goed,kan nog beter…laat die peiling naar 23 zetels gaan…vechten,Jan !!! Hij gaat lekker nu hoor,..we zijn op stoom..trouwens nieuwe vrij intelligente debater die Rutte…hou hem in de gaten en afbranden maar is mijn devies ! (sorry Mark) Jan,jij kan ook Rutte in je zak doen…!!!

  Reactie door eric — vrijdag 7 juli 2006 @ 21.44 uur

 69. het word tijd voor oogcontact met de M.E de ,maat is vol,!

  Reactie door ,texas,henkie — vrijdag 7 juli 2006 @ 21.54 uur

 70. Weg met B3, allemaal op SP stemmen !
  Gewoon, eens wat anders, niet tot in de eeuwige eeuwigheid die gasten van KVP, VVD en SDAP !!!!
  Jan, zet hem op !!

  Reactie door Gio — vrijdag 7 juli 2006 @ 22.16 uur

 71. oh ja, ik lees bij 49 “verkapte staatsgreep” ; zoek eens voor de gein bij Google ( of iets dergelijks) naar “stille staatsgreep” of bijvoorbeeld “staatsgreep Balkenende”.

  Reactie door Gio — vrijdag 7 juli 2006 @ 22.43 uur

 72. Maar volgens de peilingen hebben wij hier ongelijk.

  Reactie door Jofel — vrijdag 7 juli 2006 @ 22.53 uur

 73. lachen, gieren, brullen in de kamer..
  Ik vrees het ergste… november lijkt inmiddels een overbrugbare tijd en rechts stemt altijd..

  Reactie door Jory — vrijdag 7 juli 2006 @ 23.16 uur

 74. Drijfveer

  ‘Om zeden en wetten te begrypen, is ‘t nuttig zoo nauwkeurig mogelyk zich voortestellen welke omstandigheden die wetten noodig, en die zeden algemeen maakten. ‘t Is ‘n aardige studie, maar meestal leert zy ons dat eigenbelang de dryfveer was van wie die wetten en zeden invoerden of handhaafden. Zoo handhaven de parysche modistes de krinoline.

  Ik ben daarom niet boos op die modistes, maar ik zou boos wòrden, wanneer die wetgevers en die zedemeesters voorgaven dat ze hun wetten en zeden en uitspansels verdedigen tot heil van ‘t menschelyk geslacht. Dàt is niet waar.’

  Multatuli, ‘Idee 111′ in: Ideën I, 1862

  Reactie door Simon — vrijdag 7 juli 2006 @ 23.16 uur

 75. Ik begrijp de peilingen (De Hond & Nova)werkelijk niet meer: dat zovelen zich zó laten neppen. Gelukkig staat de campagne voor de deur om de mensen de rechtse trucs even uit te leggen:

  Vier jaar lang de gewone man uitzuigen en het sociale systeem ten gronde richten ten bate van de verdere verrijking van de welgestelden. Beetje andere bevolkingsgroepen zwart maken en angst zaaien. Tegen het eind van de regeerperiode de geldkraan een beetje openzetten, gouden bergen beloven voor de toekomst en de bevolking voorhouden dat je wel eens even korte metten zal maken met de gecreeerde -fictieve- vijanden.

  Verkiezingen winnen, geldkraan weer dicht, rijken nóg rijker maken…etc..?

  Dit is het rechtse recept om Nederland te verbouwen tot een oogstveld voor het kapitaal…

  Reactie door J3roen — vrijdag 7 juli 2006 @ 23.27 uur

 76. Hoi JAN

  Dit is een stukje politiek waar je U tegen kunt zeggen ga zo door

  Groeten Remco

  Reactie door remco — vrijdag 7 juli 2006 @ 23.30 uur

 77. Die van As met z’n tweedehands autobedrijf is een crimineel persoon.
  Hij verkocht mij jaren geleden een oude Nissan waarvan hij zei dat die zonder problemen de keuring doorkwam.
  Nog geen twee maanden later was het zover de keuring en wat bleek de auto was een wrak, toen ik verhaal ging halen vertelde die van As mij dat ik naar een verkeerd keuringstation was gegaan.
  Toen ik vroeg of hij de auto wilde keuren had meneer het te druk met zaakjes en geen tijd voor een onzinnig keurinkje.
  Toen vroeg ik hem om de koop ongedaan te maken en mij het geld terug te geven veranderde hij in een beest wat alleen kon schelden, bedreigen, intimideren, en slaan.
  Ik heb hierop de politie gebeld, maar die kwam niet omdat hij een oude bekende van hun was, en hem er later weleens aan de tand zouden voelen.
  Voor mij was het daaag 4500,- gulden.

  Ik vind het een schande voor Nederland dat zo’n persoon in een regering kan komen en ook nog eens banden heeft met dhr. Balkenende.

  Ik weet niet wie controleert wie er in de regering kan plaatsnemen, maar dit is geen zuivere koffie, net zo als toen hij in tweedehands auo’s handelde.

  Reactie door Els van den Water — vrijdag 7 juli 2006 @ 23.44 uur

 78. Chapeau Jan, sterkt staaltje van woorden om dit bekellende III gedoe mee te verwoorden.

  Wat een gezeik van, van As, is natuurlijk moeilijk toegeven als je gewoon opvulling en wrakhout bent.
  Het blijkt wel uit de nieuwste 1mans fractie die vanuit de lpf ontstaan is.

  En Leftfoot je heb gelijk!!!
  de wao mag wel als van alles uit gemaakt worden, maar wee o wee als de heren zelf eens dit over zich te horen krijgen dan is de wereld even te klein en eisen ze excuses.
  Waar kunnen alle Wao’ers hun excuses komen op eisen?
  Malieveld?

  Jammer geen verkiezingen in Spetember, campagne voeren met nog geen kou had toch eerlijker een heerlijker geweest :-)

  Reactie door cyber — vrijdag 7 juli 2006 @ 23.49 uur

 79. @76, Els van den Water,

  Dat is nou nog eens een “eye-opener”! Goed van je om dit hier te plaatsen; laten we hopen dat iemand dit even flink gaat uitzoeken!

  Je verhaal past perfect in het beeld wat ik al van die knakker had; niet fris. Hoe heeft Van As je bedreigd? Heb je er naderhand nog last (angst) door gehad?

  Reactie door J3roen — vrijdag 7 juli 2006 @ 23.55 uur

 80. @76, Els van den Water,

  Misschien zou je eens bij de politie moeten gaan informeren of ze hem er echt ooit nog eens over aan de tand hebben gevoeld of even een mailtje sturen naar Tros Opgelicht!

  Het is niet te verkroppen dat iemand die je heeft opgelicht de meneer loopt uit te hangen als volksvertegenwoordiger.

  Er zullen waarschijnlijk wel veel meer mensen, zoals jij, het slachtoffer van hem zijn geworden. Eigenlijk zouden die de koppen bij elkaar moeten steken om Van As te “ontmaskeren”.

  Reactie door J3roen — zaterdag 8 juli 2006 @ 0.05 uur

 81. @74, J3eroen,

  Je zal 22 november helemaal gaan schrikken als je de verkiezingsuitslag ziet. Ik ga al uit van het doemscenario waarin de VVD samen met het CDA een meerderheid hebben in de kamer.

  Ze zijn in ieder geval hard op weg, alle prachtige toespraken van Jan of Wouter ten spijt.

  Reactie door Wim — zaterdag 8 juli 2006 @ 0.11 uur

 82. Ha, die Jan!

  Geweldig, man, je hebt vanmiddag weer prachtig vuurwerk gegeven in je debat! De maestro debatteren, hè?
  Ik lachte me rot toen je op herhaaldelijke verzoeken om de woorden “de wrakstukken van de LPF” in te trekken niet inging, maar integendeel, ze nog eens herhaalde! Heerlijke koppigheid! Volgens mij heb je het wel een keer of 5 gezegd!
  En je slotwoorden, ook nog in rijm: “Een kabinet dat niet op het bordes mag verschijnen, kan maar beter van het politieke toneel verdwijnen!” Ik vond het jammer toen je aankondigde dat je tot een slot van je betoog kwam, had je niet nog een uurtje door kunnen praten? Ik had nog best een uurtje naar je willen luisteren!

  Een paar mensen schrijven hiervoor dat je wat vaker met Ferry Mingelen moet praten. Heb je dat zelf in de hand?…Bepaalt Ferry Mingelen dat zelf niet, wie hij om een interview vraagt? Nou, aan gebrek aan durf zal het bij jou echt niet liggen!

  Met vriendelijke groet,

  Aafke Klopman, Leeuwarden.

  Reactie door Aafke Klopman — zaterdag 8 juli 2006 @ 0.16 uur

 83. @65 kaatje — vrijdag 7 juli 2006 @ 21.19,

  We gaan Jan toch niet meer aan het roken helpen? Staat ie straks de halve tijd te kuchen, dan blijf voor de goede toespraak weinig over.

  Als je nog rookt Jan, gewoon af en toe zo’n kleine cherry tomaat opeten, heb je ook wat in je mond en is denk ik wel een stuk gezonder.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 8 juli 2006 @ 0.32 uur

 84. In 1 woord, adembenemend. Wat een betoog zeg! Jan, ik heb werkelijk van je genoten. Voor de komende jaren heb je weer mijn steun.

  Het was zo adembenemend dat ik het zometeen nogmaals ga luisteren. Ik probeer zo goed en zo kwaad mogelijk alle debatten te volgen, maar ja, de plicht roept ook weleens en dan ben ik blij dat ik je hier even kan terughoren.

  Het `nieuwe` kabinet heeft ons al veel teveel afgepakt. We laten ons de trots niet ontnemen en zullen vechten om het beetje zelfrespect dat we nog over hebben te behouden. Ik behoud mijn eigenwaarde en doe lekker waar ikzelf van denk dat het goed is.

  Je hebt terecht de LPF hard aangepakt, maar wat is hard, heb ze niet jankend zien wegrennen. Nu de VVD nog aanpakken.

  Ik stel voor dat VVD landelijk erkent gaat worden als ZIEKTE, want anders kan ik het niet noemen. Maar beter nog zie ik graag een wetsvoorstel waarbij ministers niet langer onschendbaar zijn bij bewuste misdragingen of bewuste verkeerde keuzes. Wij, het gewone volk is steeds de dupe van die VVD. Eerst waren ze alleen uit op zelfverijking, nu doen ze ons zo enorm korten, zodat ze groter lijken dan ze werkelijk zijn. Het gaat ze enkelt en alleen maar om geld en macht.

  Straks zijn ze in Nederland weer verbaast als er een politicus is omgebracht! Ik vind de VVD eigenlijk een criminele organisatie! En ja, als je daar aan meedoet (CDA), dan ben je medeplichtig volgens de Nederlandse wetgeving.

  Reactie door Edgar Dolman — zaterdag 8 juli 2006 @ 0.36 uur

 85. Mensen In verNederland stem SP!!
  Of…..wilt U weer genept worden? Wilt U weer, álwéér ZOET worden gehouden met een door Uzelf betaald, in feite van U gestolen (!) ZOEThoudertje aan het einde van de rit?
  VerNederland wordt nu eens wakker!!
  Hoe ziet Uw persoonlijke agenda eruit?
  Die van deze ‘nieuwe’ negering is al ingevuld hoor!
  U wordt straks weer 4 jaar uitgemolken ten gunste van het grootkapitaal en aan het eind van de rit wordt U weer ZOETgehouden en krijgt U weer een door Uzelf betaald en in feite van U gestolen (!) ZOETJE!!!
  Om dan wederom ZOET te worden gehouden met een door Uzelf betaald en in feite van U gestolen (!) ZOETJE!!!
  Is dit Uw agenda?

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 8 juli 2006 @ 0.47 uur

 86. @80, Wim,

  Het zijn daarom ook onze “prachtige toespraken” die er óók toe doen! Wij (SP leden, links gezinden) moeten anderen de waarheid laten zien en hen van ons gelijk overtuigen. Om het even populair te zeggen: buzzen…

  Of links de verkiezingen gaat winnen is natuurlijk nooit zeker, maar laten we in ieder geval massaal de beuk erin gooien! Niet geschoten is altijd mis…

  Reactie door J3roen — zaterdag 8 juli 2006 @ 0.48 uur

 87. @82, Wattenstaafie,

  Hee Wattenstaafie, hoe is ie? Nog gefeliciteerd met je verjaardag vorige week. Het is inderdaad niet te geloven dat men met deze doorzichtige rechtse trucs zovelen, zo lang weet te neppen!

  Reactie door J3roen — zaterdag 8 juli 2006 @ 0.52 uur

 88. JUIST!!!!!… we kunnen niet snel genoeg van deze beste man af komen!!! wanneer zijn de verkiezingen ook alweer???

  Reactie door Menno — zaterdag 8 juli 2006 @ 0.55 uur

 89. Schot in de roos J3roen!
  Nu de roos van de PvdA nog zien te raken! :)

  Leuk je weer te lezen!
  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 8 juli 2006 @ 0.55 uur

 90. De roos van de PvdA kan je mijn inziens alleen raken door ermee samen te gaan regeren.

  De SP en de PvdA hebben heel veel raakvlakken maar deken anders in de oplossingssfeer.

  Reactie door Edgar Dolman — zaterdag 8 juli 2006 @ 0.59 uur

 91. Ik schrok mij kapot toen die Bakellende weer een 3e termijn wil – weliswaar een tijdelijk kabinet. Mijnheer Balkenende, kom alstublieft niet weer in de regering. Dit kankerkabinet heeft genooeg schade aangericht. J.P. ga maar lekker levenslang in de oppositie. De SP moet nu maar eens gaan regeren. Lang leve de SP!!

  Reactie door Joost Rohenkohl — zaterdag 8 juli 2006 @ 1.03 uur

 92. @87 Edgar Dolman

  ‘Oplossing’ heeft volgens Van Dale meerdere betekenissen.
  Ik opteer en pleit voor de 2e betekenis.

  Groet

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 8 juli 2006 @ 1.14 uur

 93. ZAK en AS zijn synoniemen.

  Hoeveel negatiever denkt B-III ons nog te moeten stemmen om ten eigen bate een willoos, kritiekloos, respectloos volk over te houden?

  Als ik het goed begrijp, hebben de GPF (Gereformeerd Politiek Fortuyn) en de LPV (Lijst Pim Verbond) en andere partijen, waaronder ook de SP, niet kunnen voorkomen, dat Gonnie in de TK komt.

  Geloof me maar: Gonnie is het prototype van onoirbaarheid. (Zelf kent ze dat woord waarschijnlijk niet en dat zegt dan genoeg.)

  Als zo iemand in de TK kan komen, dan mag B-III zich wel even over iets meer wezenlijks buigen dan over een begroting voor het komende jaar.

  Reactie door Wilbert — zaterdag 8 juli 2006 @ 1.14 uur

 94. Hartelijk dank Jan.
  Voor mij ben je “Koning, Keizer en Admiraal”
  Wat een formidabel betoog!
  Eindelijk een nieuwe Minister President, DIE DE GELOOFWAARDIGE WAARHEID SPREEKT! Hij heet, u wist het al,Jan Marijnissen!
  Mensen laat je “niet en nooit meer foppen”
  STEM NU SP

  Reactie door Wil van Lier — zaterdag 8 juli 2006 @ 1.32 uur

 95. De manipulatie gaat verder….
  Het reformatorisch Dagblad meldt enkele ueren terug:

  Investering in JSF nu al terugverdiend
  DELFT – Nederlandse bedrijven hebben meer geld binnengehaald aan compensatieorders dan ons land eiste bij de deelname aan de ontwikkeling van de F-35 Joint Strike Fighter.
  Nederland stak in 2002 1,8 miljoen gulden in de ontwikkeling van de Amerikaanse straaljager. Omgerekend is dat zo’n 800 miljoen euro. Inmiddels is ongeveer 1 miljard euro teruggekomen aan compensatieorders. Dat is meer dan toen door Nederland werd geëist.
  Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nederlandse Industriële Inschakeling Defensie (NIID) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De volledige onderzoeksresultaten worden na de zomer bekendgemaakt. Dan besluit het kabinet mogelijk ook over de aankoop van de Joint Strike Fighter (JSF).
  Nederland nam vier jaar geleden al deel aan de ontwikkeling van de F-35 Lightning II, zoals de JSF sinds vrijdag door de Amerikanen wordt genoemd. Formeel stond die deelname los van de definitieve keuze voor de aanschaf van het toestel. Het feit dat Nederlandse bedrijven garen spinnen bij de aankoop van het vliegtuig gaat naar verwachting een grote rol spelen bij het definitieve besluit daarover. Lange tijd was niet duidelijk of, en zo ja hoeveel er aan compensatieorders terugkwam voor de Nederlandse JSF-investeringen.
  Voorzitter Ben Droste van de stichting NIID hoopt dat Nederland nu ook overgaat tot koop van de JSF. „Het toestel moet qua technologie en prijs concurreren met andere straaljagers op de markt. De aanschaf is geen automatisme. De JSF heeft echter het beste toekomstperspectief. Ik ga er daarom van uit dat de Tweede Kamer akkoord gaat.”
  Nederland is een van de zeven landen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het door Lockheed gebouwde vliegtuig. Engeland is naast de Verenigde Staten de belangrijkste deelnemer aan het programma. Daarna volgen Italië en Nederland, die beiden een zogenaamde Level 1-partner zijn. Andere landen, waaronder Noorwegen en Denemarken, willen de JSF wel kopen maar zetten minder in op deelname aan de ontwikkeling

  Ik snap overigens de convertering van genoemde bedragen van gulden naar euro niet!
  Had ik in 2002 ook maar wat geld gehad en weggelegd. Dat had me volgens dit bericht geen windeieren gelegd.

  http://www.refdag.nl/artikel/1267093/Investering+in+JSF+nu+al+terugverdiend.html

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 8 juli 2006 @ 1.38 uur

 96. @94, Wattenstaafie,

  We worden smerig doordacht gemanipuleerd! Schijtziek word ik van die JSF, nog zieker als ik denk aan waar dat geld beter aan besteed kan worden met eenzelfde bijkomende positieve prikkel voor de economie.

  Oorlogstroep inslaan vinden ze geweldig, investeren in de zorg zal ze een rotzorg wezen…

  Reactie door J3roen — zaterdag 8 juli 2006 @ 2.00 uur

 97. CDA en VVD samen gepeild op 69 zetels.
  Dit komt vooral door herhaalde (met gespeelde verontwaardiging) opmerking van vooral Verhagen/CDA dat PVDA (en SP) de aow en hypotheekrenteaftrek aanpakken.
  Waarom en hoe (gewoon veel rechtvaardiger dan nu) zij dat willen doen wordt er niet bij uitgelegd ! Hoogste tijd daar nu eens tegengas te gaan geven zodat de huizenbezitters en ouderen het begrijpen en geen onnodige aangeprate angst hoeven te hebben. Zal cruciaal worden voor 22-11.

  Reactie door volghetnieuws — zaterdag 8 juli 2006 @ 2.06 uur

 98. mooie speech… De beschrijving van een romp-kabinet was magistraal en tevens de uitlokking van de LPF… dat was lachen toen die van As bijna zijn stropdas inslikte toen hij de waarheid te horen kreeg.

  Reactie door Toine — zaterdag 8 juli 2006 @ 2.11 uur

 99. Balkenende III gaat ervoor zorgen dat minimaal 51 % met een tevreden gevoel naar de stemcomputer gaat op 22 november…
  De mate van ontevredenheid bij hen die om welke reden dan ook niet (goed) meekunnen in de maatschappij speelt geen electorale rol. Men kan met een gerust gevoel 20 % ‘afschrijven’, solidariteit is er niet meer… dus ik vrees zelfs voor Balkenende IV. :(

  Reactie door Nachthenk — zaterdag 8 juli 2006 @ 2.17 uur

 100. mensen van de sp doe toch eens niet altijd zo negatief!! het gaat goed met de economie, er komen weer meer mensen aan het werk.het gaat weer de goede kant op. wees toch eens positief. dat eeuwige gezeik van jullie komt mij ( en met mij velen ) zo langzamerhand een keer de strot uit. er zit niet voor niets weer een dalende lijn in de opinie peilingen voor de sp. het is altijd maar: het volk wil dit niet en het volk wil dat niet, maar het volk spreekt zich nooit massaal uit voor de sp. gelukkig hebben de meeste mensen in nederland nog wel een stel hersens en stemmen ze geen sp.

  Reactie door jan — zaterdag 8 juli 2006 @ 2.18 uur

 101. @99, jan,

  De economie mag dan wellicht -door de wereldconjunctuur- verbeteren, sociaal gezien is ons land behoorlijk gesloopt. Als een partij dat wil veranderen, is dat positief lijkt me.

  Pas maar op jan, de SP groeit zoiezo gestaag! :)

  Reactie door J3roen — zaterdag 8 juli 2006 @ 2.24 uur

 102. hoezo groeien ze gestaag, er zit een dalende lijn in, dat lijkt mij geen groei.

  Reactie door jan — zaterdag 8 juli 2006 @ 2.28 uur

 103. @99 jan

  ben je niet zo wakker omdat je moe bent, of omdat je net ‘op’ bent? of is dit je ‘normale’ staat van bewustzijn?

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 8 juli 2006 @ 2.28 uur

 104. bedankt Jan, ik beschouw jouw vlammende toespraak als balsem voor de geteisterde geest. Ik hoop dat je op 22 november bij Ferry Mingelen nog een keer zo’n oudejaarsconference mag houden. Succes!

  Reactie door arjen — zaterdag 8 juli 2006 @ 2.41 uur

 105. Wrakhout, geweldig!!! D66 had tenminste nog gevoel voor humor

  Reactie door Patrick — zaterdag 8 juli 2006 @ 3.21 uur

 106. Overigens, de vvd-er Weisglas kon je wel waarderen… Hij is het even dimmen vast nog niet vergeten ;-)

  Reactie door Patrick — zaterdag 8 juli 2006 @ 3.37 uur

 107. Ik keek gisteravonf naar het debat op ned 3 en ergerde me nogal aan een uitspraak van Rutte. Hij zei dat het verlagen van de vennoootschapsbelasting tot gevolg heeft bedrijven minder snel off- shoren. Dus: Deze maatregel zal voorkomen dat fabrieken niet naar China en India verhuizen omdat daar lagere lonen zijn.

  Dit was een leugen zonder weerga. Rutte liegt dat ie bartst of hij heeft geen idee hoe een bedrijf in elkaar zit.
  Wat je ziet is dat bedrijven activiteiten verplaatsen naar het buitenland, maar dan hier gevestigd blijven.(multinationals)

  Wat nu gebeurd is dat deze bedrijven een enorm voordeel krijgen, en dat dit helemaal geen gevolg heeft voor de positie van de nederlandse werknmemer.

  Reactie door Gerrit — zaterdag 8 juli 2006 @ 4.24 uur

 108. Circus Balkenende III. Met een speciall gastoptreden van van Oudenallen. Waarom zijn er voor dat soort “overtredingen” geen flitspalen. Stuitend vind ik verder ook dat vragen uit de Kamer vandaag gewoon niet beantwoord werden. Wat is dat voor misplaatse arrogantie en grootheidswaan?

  Reactie door Hans de Jong — zaterdag 8 juli 2006 @ 4.30 uur

 109. Beste Jan,

  Ik ben niet geïnteresseerd in jouw “bijdrage aan het debat over de regeringsverklaring van het kabinet Balkenende III”. Heb jij een motie van wantrouwen ingediend? Zo niet, dan ben je net zo’n zakkenvuller als de rest.

  Ik heb je overigens, naar aanleiding van het stukje ‘Is dat cynisch, of is dat cynisch?’ op http://www.opinieleiders.nl/techlog/pivot/entry.php?id=3093 een mailtje gestuurd, net als je fijne collega’s. Doe ermee wat je wilt. Dan reageer ik op mijn webzijde weer op jouw reactie en zo houden wij elkaar lekker bezig.

  Reactie door Cpt. Iglo — zaterdag 8 juli 2006 @ 5.07 uur

 110. Het interesseert de ‘jannen’ van nederland geen bal dat er mensen overboord gaan.
  De wind in de zeilen… een blauwe lucht en de investeerders achter de ABN-Balkenende III genieten van de race.
  Verdeel en heers… brood en spelen… waar gehakt wordt, vallen spaanders…
  De ‘jannen’ hebben hun huisje, hun autootje, hun vakantie naar Frankrijk en vinden dat mensen die het minder hebben niet moeten zeuren. Zij hebben er keihard voor gewerkt. Voor wie het minder heeft: Eigen schuld, dikke bult. En in vergelijking met de armen in Afrika hebben al die zeurende mensen het uitstekend…
  Nee, die ‘jannen’ hebben inzicht… :(

  Reactie door Nachthenk — zaterdag 8 juli 2006 @ 5.43 uur

 111. Wat mij uitermate stoort, is dat de lof voor Balkenende 2 te pas en te onpas naar voren wordt gebracht door o.a. Rutte en Verhagen en eerder nog de 2 nieuwe ministers zonder echt door te vragen door Mingele.

  Nova is verworden tot een spreekbuis van het kabinet. En om die schijn weg te nemen mag Jan Marijnissen aanzitten. Zoals in Nova politiek gisteravond.

  Voor dit kabinet geldt de gewone mens niet.

  Ja, het waren moeilijke jaren hoor je dan, maar nu komt alles goed.
  Als Zalm straks de knip open trekt zullen we wat beleven. Ik heb daar geen vertrouwen in. Met een lach van oor tot oor en een vette knipoog van Zalm, wordt het plebs enkele euro’s toe geworpen die je dan vervolgens weer in kunt leveren aan de meer dan fors gestegen energiekosten en aan de zorgverzekering. +10%!
  De forse achteruitgang van met name de inkomens tot 1 ½ modaal zal echt niet gecompenseerd worden. Dus, per saldo is er géén vooruitgang.
  En men trapt er wéér in.
  Het lijkt me zonneklaar dat de gewone mens weer een loer gedraaid wordt.

  Het gemak waarmee W. Bos er vanuit ging dat trekken aan een dood paard geen zin heeft, had met gemak gepareerd kunnen worden door de opmerking: “een dood paard moet naar een destructiebedrijf !!”

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 8 juli 2006 @ 7.20 uur

 112. Denk maar niet dat een goeie speech enige indruk maakt op de mensen in vak K.
  Als ik Balkenende was en mij werd zo publiekelijk de oren gewassen, zou ik de rest van mijn leven met een papieren zak over mijn hoofd de straat op gaan.

  Is Balkenende nog ingegaan op de speech van Jan? Ik heb namelijk niet alles gezien.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 8 juli 2006 @ 8.09 uur

 113. Hadden ze allemaal maar de wijsheid van deze brabantse politicus.
  Goed gedaan Jan hoe je van As een veeg uit de pan gaf!! Vraag mij af wat hij aan meerwaarde heeft in de kamer!
  Ook zo´n profiteur die alleen maar om zijn eigen portemonee denkt.
  En Jan ben je je al aan het voorbereiden als onze minister president?
  Mijn zegen heb je de groetjes uit Breda.

  Reactie door Gerda Radder — zaterdag 8 juli 2006 @ 8.25 uur

 114. Conclusie lijkt gerechtvaardigd om te stel-
  len dat het ASseszins noodzakelijk is dat
  nieuwe kamerleden tot en met gescreened wor
  den. Ach en het meisje met het rode haar,
  waar menigeen geaumuseerd naar zat te kij-
  ken, had toch een ‘snoeperig’welkom naar de
  publieke tribune tevens.
  Het mag dan géén gebruik zijn, maar moge-
  lijk dat ze heeft gedácht en zich gereali-
  seerd dat die Tweede Kamer bestaat bij de
  gratie van ménsen/kiezers op die Publieke
  Tribune! Jammer dat Frans meende daarop te
  moeten ingrijpen, geïnfecteerd door de
  ‘gele en rooie kaarten uitdeler’?
  Wie weet welke omslag door háár zetelinname
  nog eens bereikt gaat worden in de parle-
  mentaire geschiedenis m.b.t. ELEVEN TWENTY-
  TWO en wij met andere ogen gaan kijken naar het meisje met het rode haar,wie weet!
  Eén takel als een slotschakel in een adem-
  benemend spektakel: rood zoékt rood !

  Reactie door Madelief — zaterdag 8 juli 2006 @ 8.51 uur

 115. “De bal ligt nu bij Donner en Bot, laten zij zien dat zij ook maar iets om Nederlandse kinderen geven of blijven zij bij de Kabinetsstelling dat Nederlandse kinderen ONDERGESCHIKT zijn en blijven aan ‘Staatsbelangen’?

  Straks zullen er Syrische soldaten aan de poorten van de Nederlandse ambassade staan om de door Nederland ‘gegijzelde’ Syrische kinderen vrij te krijgen.

  Een internationaal conflict is op komst, Lousewies v.d. Laan en Femke Halsema,ik kan jullie nu meerdere stokken bieden om dit Kabinet voor eens en altijd mee ‘knock-out’ te slaan.”

  http://www.kinderontvoering.info/forum/

  Reactie door w — zaterdag 8 juli 2006 @ 8.53 uur

 116. Oh gut het lijkt de dorre vlakte der woe-
  stijnen wel, want bloeien zal zij als een
  roos…..wie weet….nog even geduld!

  Reactie door Madelief — zaterdag 8 juli 2006 @ 8.54 uur

 117. Goeden morgen vrienden SP.

  Jan een hele goede vakantie gewenst.

  En Gandalf, er werd nergens op ingegaan door JP. Ook jij het goede gewenst overigens.

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 8 juli 2006 @ 9.42 uur

 118. Insgelijks Ouwe Dirk.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 8 juli 2006 @ 9.56 uur

 119. Prima speech, Jan. Kort maar krachtig en gewoon duidelijke taal.

  Nu is het aan ons, de mensen, om de opkomst op 22-11 zo hoog mogelijk te krijgen. De datum is beroerd gekozen; precies in de tijd van het jaar met het beroerdste weer. Dit is een voordeel voor CDA en VVD want hun achterban gaat altijd stemmen, al ligt er een meter sneeuw; al waait er een orkaan.

  Daarom dit idee: ga in je straat de deuren langs en overtuig de mensen om toch te gaan stemmen. Doe bij iedereen, ook mensen die een NEE sticker op de brievenbus hebben, een folder in de bus. Ga bij mensen langs waarvan je kunt verwachten dat ze niet het slechte weer zullen trotseren (denk vooral aan ouderen, gehandicapten et cetera) en bied aan om namens hen te stemmen. Uiteraard moet je hun wens respecteren en bijvoorbeeld ook op Rutte stemmen voor ze als zij dat willen.

  Het is aan ons, de mensen, om elkaar te motiveren toch naar de stembus te gaan. En wie dat zelf niet kan, hoort iemand te kunnen machtigen. Elke verloren stem is er een voor het huidige kabinet want zij hebben nu eenmaal een achterban die sowieso wèl naar de stembus gaat. Het wordt tijd dat links ook zo trouw wordt.

  Reactie door Chantal — zaterdag 8 juli 2006 @ 10.05 uur

 120. Gerrit 106:

  het zal wel een Shell/unilever kabinet worden na 22 november!

  Reactie door Sinne — zaterdag 8 juli 2006 @ 10.07 uur

 121. @Chantal, die nee sticker zit er niet voor niets op hoor.

  Of heb je daar gewoon lak aan?

  Reactie door Ronald — zaterdag 8 juli 2006 @ 10.28 uur

 122. 113. Chantal, langs de deuren gaan gebeurt bij elke verkiezing.
  Elke SP afdeling kan net zoveel folders bestellen als het wil, die worden dan weer onderverdeeld aan actieve leden.
  Als er in jouw dorp geen afdeling is, valt deze altijd onder een moederafdeling. Even checken op de sp site, lid worden (als je dat al niet bent) en meehelpen. Bij Ja/nee en nee/nee stickers altijd even aanbellen, dit zijn vaak milieubewuste mensen die misschien ook wel lid willen worden. Als de gezondheid dat niet toelaat kun je altijd nog vragen om een poster om voor je raam te hangen.

  Reactie door kaatje — zaterdag 8 juli 2006 @ 10.32 uur

 123. Aafke, Mingele bepaalt natuurlijk zelf wie hij spreekt, maar Femke en Wouter zijn altijd zo opportunistisch om rond hem heen te gaan hangen, die worden elke keer dan weer voor de camera gehaald.

  Reactie door kaatje — zaterdag 8 juli 2006 @ 10.37 uur

 124. het beste lijkt mij,dat we de media zelf eens confronteren met de veelal verwrongen beeldvorming die men ten toon spreid aangaande dit kabinet.
  weerleg in dat soort tafelgesprekjes nu eens gewoon feitelijk hoe het werkelijk in elkaar steekt[cijfers,feiten].
  zet ze maar eens te kijk voor het Nederlandse volk,aangezien de meeste mensen nog steeds alles voor lief nemen wat men op tv te zien en te horen krijgt.

  van objectieviteit is namelijk geen sprake,vind ik [en velen met mij denk ik]
  veel vragen willen/durven ze niet te stellen,kritisch zijn tegenover een zittend kabinet al helemaal niet.
  de regering word altijd de hand boven het hoofd gehouden door de media en “daar” mag ook wel eens iemand wat aan gaan doen.

  begin gewoon eens over dat onderwerp op tv in zo’n programma!
  Ferry Mingele?! pfffffffff
  nog even en de tv bepaald wat waarheid is,en wie we moeten kiezen….
  kom op zeg!!!!

  Reactie door iew — zaterdag 8 juli 2006 @ 11.07 uur

 125. Nog eens iets over de WAO wat ook nog een heet hangijzer is. Hoe kan het dat als keuringsartsen anoniem op tv verklaren dat ze in strijd met hun eed mensen goedkeuren die niet eens kunnen werken? Dit is toch echter een staaltje van asociale politiek. Immers was vroeger de WAO een vergaarbak geworden van allochtonen en mensen die ontslagen werden uit bedrijven die dachten dat de WAO een aardige oplossing voor ze was. Nu dus met de botte bijl hun eigen fouten verdoezelen door onschuldige mensen die NIET kunnen werken de hel insturen, want dat is het. In plaats van dat ze bijvoorbeeld rechercheurs inschakelen of mensen wel degelijk arbeidsongeschikt zijn zoals ze beweren, net zoals in Amerika maar dan met verzekeringen, dan kunnen de klaplopers er vanzelf uitgefilterd worden en de rechtmatige mensen die afhankelijk zijn van de WAO met rust gelaten worden. Onmenselijk is dit gewoon. En ze willen gewoon nog effe hun zin doordrammen voordat de verkiezingen komen.

  Reactie door Ruud — zaterdag 8 juli 2006 @ 11.19 uur

 126. @99 jan — zaterdag 8 juli 2006 @ 2.18,

  Dat het weer beter gaat met de economie dat is waar, dat kan ik als net afgestudeerde goed merken maar er is meer dan enkel economie.

  Maar belangrijke dingen zoals de zorg zijn achteruit gegaan. De kosten van de zorg zijn omhoog gegaan, en dat ziet er voor de toekomst niet beter uit. Hierdoor zullen de gevolgen van de grijze golf alleen maar groter worden, als we op deze manier door gaan gaat het Nederland bakken met geld kosten. Je kunt dan alleen maar hopen dat het goed gaat en dat er geen dipje eerst in de economie komt anders worden de problemen nog groter.

  Dat mag misschien wel negatief klinken maar
  ik zie het meer als de gevolgen onder ogen durfen zien.

  En dat mensen geen SP stemmen heeft voor een groot deel niet met hersens te maken.
  Neem nou die cda stemmers, denk je werkelijk dat veel echt nadenken als ze gaan stemmen. Ze stemmen al sins jaar en dag cda, horen de mooie praatjes weer aan en hup de knop op de stemmachine gaat weer in gedrukt. Dit geld niet voor alle cda stemmers maar toch voor een groot deel volgens mij wel.

  Maar gelukkig is er nog hoop, gisteren las ik in de krant dat hier in het noorden (Friesland) weer wat afdelingen erbij hebben! :D

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 8 juli 2006 @ 11.41 uur

 127. Weet je wat ik vreemd vind, en dat doet die Rutte altijd. Hij bekritiseert Wouter Bos in Nova van gisteravond, zonder dat Wouter Bos iets kan terugzeggen.
  Dan die gemaakte lach van hem, bah, misselijk mannetje. Ze zaten met elkaar te keuvelen(Verhagen) of ze verliefd waren op elkaar. Kan wel, want een homohuwelijk is toegestaan.

  Die peiling maakt we wel een beetje angstig omdat die rechtse ballen steeds dichter bij komen. Jan, Wouter en Femke, gebruik de komende tijd om de verkiezingen in te gaan. We zullen debatten op TV zien dus kunnen jullie al de verkiezingsstrijd aangaan.
  Wellicht kunnen jullie ook dan vast het homohuwelijk tussen Rutte en Verhagen sluiten.
  Jan, je deed het weer perfect en ik lag alweer krom van het lachen, want een nederlander verstaat alleen normale taal, toen van As repliek kwam halen over je wrakstukken. Die LPF zijn toch rampenfondsen voor het land? Misschien kunnen we een stichting starten, steun Rampenfonds LPF(geld gaat naar zorg) komt het eindelijk goed terecht.
  Dan kwam die Oudenallen nog wat lullen, wat ze daar kwam doen weet ik niet, wellicht zakken vullen en wachtgeld opstrijken.
  Jan, geef die Rutte eens goed van repliek, zodat hij rood achter zijn oortjes wordt, wat een misbaksel. Gewoon doen, als ik hem op TV zie ga ik al zappen.

  LET OP: WE MOGEN DIT OP 22 NOVEMBER NOOIT VERLIEZEN. WAT KUNNEN WE NOG MEER DOEN VOOR JE? JE ROEPT MAAR EN WE GAAN KIEZERS WERVEN!!!!!!!!

  Reactie door Marcel — zaterdag 8 juli 2006 @ 11.45 uur

 128. Het angst aanpraten was gisteren ook al weer begonnen. Rutte zei maar weer eens fijntjes dat een links kabinet desastreus zou zijn voor Nederland. We moeten de komende tijd gaan besteden om dit flink te ontkrachten. En Jan, probeer een podium te vinden waar je voor eens en voor altijd het HRA aftrek plan van de SP kan uitleggen.

  Reactie door kaatje — zaterdag 8 juli 2006 @ 11.52 uur

 129. De enige die hier de dienst uitmaakt in Nederland is het bedrijfsleven niet de Politiek. Zij varen wel bij dit Kabinet. Zij zullen er ook alles aan doen dit beleid voort te zetten en zij zijn hier de echte winnaars.

  Reactie door simONE — zaterdag 8 juli 2006 @ 12.02 uur

 130. Het staaltje van afgelopen vrijdag bij de installatie van Balkenende3 laat weer duidelijk zien wat de burger in deze nep-democratie te vertellen heeft,nul komma nul.
  Het was gewoon een Haagse klucht,rijp om er een musical door van den Ende van te laten maken.
  Mij werd opnieuw duidelijk hoe wij de intelligentie van onze politici overschatten,van hoog tot laag.
  De eigenwaan van CDA en VVD fractieleiders droop er vanaf.
  En die kwiebus van een van As(lpf) deed er nog een schepje bovenop,met zijn uitgerangeerde club.
  Hoe lang gaat men door om de burger in dit land voor gek te verslijten?
  Maar de 22 november mogen we weer massaal opdraven,LEVE de DEMOCRATIE

  Reactie door Hans — zaterdag 8 juli 2006 @ 12.09 uur

 131. Bij toeval kwam ik tegen op een film site:

  http://www.imdb.com/name/nm1496264/bio

  Wat nu Jan, nu al een film over je leven!?

  Reactie door Barendd — zaterdag 8 juli 2006 @ 12.21 uur

 132. De actie van VVD en CDA om de steun te zoeken bij de LPF moeten we niet ze moeilijk over doen ook dit is een natuurverschijnsel.
  Iemand die honger heeft en wil overleven vreet ook ratten of ander ongedierte.

  Reactie door Jofel — zaterdag 8 juli 2006 @ 12.29 uur

 133. Zo, de klus is weer geklaard. Iedereen heeft zijn zegje weer kunnen doen na de regeringsverklaring en is iedereen hard aan een beetje rust toe. De de hele getuimelde club gaat na deze film weer op reces. Waarom vechten de partijen met slimme woorden in de kamer nou zo tegen elkaar? Waarvoor zitten ze daar nou eigenlijk? Het gaat parlementariers toch om het belang van de burgers en het land? Schijnbaar toch niet. Alle partijen behoren in het belang van de burgers en het land te zijn en daar naar te handelen. Daarom zitten ze toch daar?. Zodra dat gebeurd gaat ons land met ongekende sprongen vooruit en zal er iedereen wel bij varen. Helaas is liberalisering, geld, belangen en bonussen de drijfveer en heeft men het zicht op het goede doel verloren. Op wie moet ik straks nou gaan stemmen, op diegenen met de beste verkiezings retoriek? Mijn vrome wens weet u nu, is dat ook uw wens?

  Reactie door E. Steur — zaterdag 8 juli 2006 @ 12.37 uur

 134. Naast de kiezersschennis van Balk 3 ook nog het geval Oudenallen.
  Een slag in het gezicht voor elke uitkeringsrechthebbende die voor profiteur wordt uitgemaakt: zo’n Gonnie Mobiel die wordt beëdigd, nu>/i>, omdat ze dan recht heeft op twéé jaar wachtgeld ipv. een half jaar als dat in september zou zijn gebeurd, en een half jaar wachtgeld ís al meer dan 5 jaar bijstand!
  Ze was ex LPF nr. 8 op de LPF-lijst en volgens het AD:
  http://www.ad.nl/binnenland/article449529.ece
  Ik snap werkelijk niet dat de hele Kamer ermee akkoord gaat om haar wachtgeld te redden. Schunnig!! Dit soort dingen maakt dat zelfs ik geen zin meer heb om nog te gaan stemmen, dit land is verziekt door corrupte zakkenvullers. Schandálig, recht en eerlijkheid hebben verloren.
  Ik geloof niet meer in integriteit van de overheid.

  Reactie door Emiel — zaterdag 8 juli 2006 @ 12.38 uur

 135. Blanco stemmen – dan verkoop je je ziel niet. Turn on, tune in & drop out.

  Reactie door Sonja — zaterdag 8 juli 2006 @ 12.42 uur

 136. Je kan ook de SP een kans geven.

  Reactie door kaatje — zaterdag 8 juli 2006 @ 12.51 uur

 137. Evert, dat het beter gaat met de economie is natuurlijk ondanks dit kabinet, niet dankzij. Van de zwakkeren in de samenleving zijn echter de werklozen de enigen die hiervan de vruchten plukken. Voor ouderen niets, voor wao’ers nog steeds de nul-lijn. Dit kabinet verdeelt het zoet onder grote bedrijven en werkenden met kinderen. Dus fijn die aantrekkende economie, maar ik heb er geen klote aan.

  Reactie door kaatje — zaterdag 8 juli 2006 @ 12.56 uur

 138. @Kaatje, de (grote) bedrijven en de werkenden (met gezinnen) brengen ook het meeste geld in het laatje he.

  Werkenden betalen belasting en de kinderen zijn nodig voor de toekomst.

  Goh raar he dat men daar dan het meeste geld in investeerd.

  Reactie door Ronald — zaterdag 8 juli 2006 @ 13.14 uur

 139. Het spreken van Jan was op zich niet slecht maar had op concrete zaken m.i. scherper moeten zijn, meer toegespitst op het gebeuren zoals Rouvoet het deed maar dan met weglating van het uitspreken van vertrouwen. Iets over de moreel staatsrechtelijke zaken.

  Want het IS geen terughoudendheid in dié zin als je door tijdsgebrek iets niet kunt, beperkt bent Het gaat over de controversaliteit in samenhang met het minderheid zijn EN de uitgeschreven verkiezingen. Die drie-eenheid kun je niet los zien van ekaar en heeft NIETS te maken met wisselende meerderheden.

  Wat Jan Peter betreft, die vreselijke arrogante kwast moet terug naar de basisschool leren dat het een kwestie is van goed fatsoen mensen die je iets vragen fatsoenlijk antwoord te geven.

  Waarschijnlijk heeft hij dat niet geleerd kende hij alleeen de lineaal als reden om een antwoord te geven aan de gereformeerde meester of de dreiging van doem en hellevuur door de domineee

  Dat eenieder maar genoegen nam met het eerste het beste non-antwoord geen antwoord dus begrijp ik totaal niet.
  Ook Jan heb ik niet meer gezien, ik wil weleens weten waarom?
  Op geen enkele vraag door de oppositie gesteld waaronder zeer ter zake doende, zeer concrete fatsoenlijke vragen is enig antwoord gekomen, volledig genegeerd de grootste vorm van onfatsoen die ik ken en in de comminicatiewetenschappen aangeduid als agressie macht uitoefenen door te negeren.

  De oppositie hield de lineaal thuis, de doem en het hellevuur maar ging op vakantie het had toch geen zin zoals Wouter het verwoordde, hij had geen zin om aan een dood paard te trekken. Dat is misschien wel zo maar vele kiezers begrijpen dit niet, je doet zelfs niet de moeite het bloot te leggen wat essentieel is voor de gewone man in het land.

  De zin is derhalve dat je daar waar je het hele jaar als oppositie geen enkele mogelijkheid hebt gehad,je het hier op het moment surpreme waar je het met het volste recht en zeer noodzakelijk kunt doen, de kijkers kunt laten zien warom het werkelijk gaat wát er zo onfatsoenlijk is, volkomen laat liggen.
  Geen tweede termijn dus, afdruipen als mensen die liever op vakantie gaan, machteloos ja, moe.
  Ik ben daar niet blij mee, voel me zelfs benonderd.
  De arrogantie die Balkenende dientengevolge uitstraalde samen met Rutte en die uit de kluitren gewassen Limburgse timmerman stuit mij dermate tegen de borst dat ik niets meer wilde weten. De oppositie liep weg met de staart tussen de benen en dat was lachen geblazen..

  Nooit krijgen we kans via de media ons te profileren, nu hebben ze kans ze het vuur aan de schenen te leggen en enkel Groen-Links reageert.
  De PvdA vond het zinloos om aan een dood paard te trekken de SP helemaal niets.
  Ik voel me zelfs alk kijker bedonderd.
  Zit ik daar naar die vragen te luisteren en dan komt Balkenende af met ja ik zeg niets meer dan ik gezegd heb en wat ik gezegd heeft was niets.
  En de oppositie droop af. Gemiste kans verkeerde peilingen Maurice de Hond daar moet je dan niet vreemd van opkijken.

  Reactie door Henny — zaterdag 8 juli 2006 @ 13.16 uur

 140. @Ronald. Het is maar net wat voor maatschappij je voor ogen hebt natuurlijk. Eens soort klein Amerika met een grote tweedeling in arm en rijk waar iedereen zich de tering werkt en nooit tijd heeft van hun kinderen of andere zaken te genieten of een Sociaal Nederland waarin iedereen recht heeft op dezelfde zorg en minder materialistisch ingesteld is. Ik ga voor het tweede.

  Reactie door simONE — zaterdag 8 juli 2006 @ 13.35 uur

 141. Volledig mee eens @140 Henny. Ook mij bekroop het gevoel van onmacht tegenover zoveel arrogantie. De zaak werd afgeraffeld en een ieder kon op vakantie. De oppositie had in 2e termijn m.i. in kunnen gaan op het uitblijven van info over het lijstje – wat er natuurlijk wél is – om dan alsnog klaarheid te krijgen. Maar zo zie je dat de oppositiepartijen elkaar behoorlijk tegenwerken en dát zal altijd wel het manco van links blijven, vrees ik.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 8 juli 2006 @ 14.20 uur

 142. @138 Ronald, goh ik dacht dat het midden en klein bedrijf het meeste opbracht.

  De grote, veelal multinationals hebben zo hun constructies waardoor ze geen of weinig belasting betalen. Het douceurtje voor hen zal zeker niet gebruikt worden waarvoor het is bedoeld.

  Denk nog maar even aan de verlaging van BTW voor kappers. De bedoeling was prijsverlaging, meer omzet dus meer personeel. Nou, die prijzen zijn niet omlaag gegaan maar het verschil in BTW is gewoon door de barbiers in hun eigen zak gestoken. Dit zou je ook kunnen verwachten met de op handen zijnde belastingverlaging voor het bedrijfsleven. Als je daarentegen de consument meer armslag geeft, is het vanzelfsprekend dat de economie verbeterd.

  En nog even dit, niet werkenden betalen ook belasting, laat dat duidelijk zijn.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 8 juli 2006 @ 14.36 uur

 143. Schitterend ,wat heb ik gelachen…
  En het was nog waar ook allemaal!!!!!
  Mijn stem heb je .

  Reactie door Willem — zaterdag 8 juli 2006 @ 14.43 uur

 144. @simONE, ik heb het niet over het creeren van een kloof, maar over investeren in die zaken die uberhaupt een sociaal systeem mogelijk maken, vaak vergeet men wel eens dat het de bedrijven zijn die werkgelegenheid creeren voor mensen die op hun beurt belasting betalen van waaruit het sociale stelsel betaald moet worden.

  @Gandalf, de consument meer armslag geven is een oplossing die alleen op korte termijn winst oplevert, investeren in bedrijven doe je voor het lange termijn rendement.
  En inderdaad niet-werkenden betalen ook belasting en 3x raden waar uit de inkomsten van de niet-werkenden worden betaald?
  Belasting betalen over geld dat in eerste instantie uit belasting is betaald noem ik geen belasting bdetalen, dat is gewoon dom geld rondpompen en zinloos ambtenaren aan het werk houden.

  Reactie door Ronald — zaterdag 8 juli 2006 @ 14.52 uur

 145. @137 kaatje — zaterdag 8 juli 2006 @ 12.56,

  Dat weet ik. Ik heb in mijn voorgaande stukje ook eigenlijk gezecht dat we dankzij het kabinet er niet op vooruit zijn gegaan op b.v. de zorg. De zorg wordt op deze manier een groot blok aan ons been, door de kosten.
  En dat dit zeer negative gevolgen zal hebben voor de economie.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 8 juli 2006 @ 15.19 uur

 146. Ronald, je schijnt te vergeten dat er bij grote bedrijven steeds meer ontslagen vallen omdat ze hun arbeid tegenwoordig uitbesteden aan lage lonen landen.

  Reactie door Sonja — zaterdag 8 juli 2006 @ 15.19 uur

 147. @Sonja 146, en wat zouden ze daar aan kunnen doen dan?

  Reactie door Ronald — zaterdag 8 juli 2006 @ 15.31 uur

 148. Goed gedaan Jan.Mijn lidmaatschap en stem blijf je houden.
  Prettige vakantie

  Reactie door Duifje — zaterdag 8 juli 2006 @ 15.46 uur

 149. Het kabinet-Balkenende III is niet gebaseerd op een (kort) Regeerakkoord.
  Terzijde: geen enkel Tweede-Kamerlid duidde gisteren op het ontbreken van een bindend Regeerakkoord.
  Met andere woorden: B III heeft geen missie. Idem dito geen regie. Het is dus letterlijk een rompkabinet: zonder hoofd en benen. Een wangedrocht!

  Maar: aangezien er geen Regeerakkoord is (een strategische fout van informateur Ruud Lubbers), kan B III alles doen wat zij opportuun en noodzakelijk acht.
  Er is immers geen afgesproken zelfbeperking! Maxime Verhagen (CDA) zei gisteren: “bij voorbaat geen taboes”. Mark Rutte (VVD) sprak over “een beleidsrijke begroting 2007″. Verhagen sprak over “een doorstart”; daarbij in de groteske waan en domme dwaling dat B III een gewoon meerderheidskabinet is.

  Conclusie: CDA en VVD weten kenbaar (geobjectiveerd!) niet wat “terughoudendheid” en “prudentie” betekenen.

  Premier Balkenende zei gisteren “dat 2007 geen verloren jaar mag zijn”. Welnu: dat bepalen de kiezers op 22 november 2006! B III kan niet na zijn graf regeren!!!

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 8 juli 2006 @ 16.23 uur

 150. Bericht aan Gandalf:

  Nee Gandalf, Balkenende is in het geheel niet ingegaan op Jan Marijnissen. Je verwacht toch ook niet van dat watje, dat zich onze ministerpresident noemt, dat hij opgewassen is tegen de speech van Jan Marijnissen?

  Met vriendelijke groet,

  Aafke.

  Reactie door Aafke Klopman — zaterdag 8 juli 2006 @ 16.29 uur

 151. @144 “En inderdaad niet-werkenden betalen ook belasting en 3x raden waar uit de inkomsten van de niet-werkenden worden betaald?”

  Wat is dat nu weer voor een onzin.
  Bedrijven die al verschrikkelijk veel winst maken moeten namelijk hun eigen broek ophouden.. Al die liberalen willen zo graag een terugtredende overheid maar als het op geld aankomt willen ze wel incasseren. Hoeveel miljarden zijn via die multinationals uiteindelijk verdwenen? Onderwijl worden niet productieve min of meer de grond in getrapt ongeacht de reden en het waarom ze niet productief kunnen zijn. We hebben in de loop der geschiedenis een systeem opgebouwd waarin iedereen zijn bijdrage doet voor de verzorgingsstaat zodat iedereen een menswaardig bestaan heeft en dat niet een groot de van de armen hoeft te bedelen. Daar hebben ze zelf voor betaald. En vergeet ook niet dat heel veel mensen die zich kapot gewerkt hebben onder slechte omstandigheden voor die grote bedrijven, nu in de WAO zitten, als ze geluk hebben.
  Die pro machtige bedrijvenmentaliteit van sommige die hier opduiken missen iets en daar is géén verzekering voor.

  Reactie door Gandalf — zaterdag 8 juli 2006 @ 16.40 uur

 152. @99, Jan,

  Ach, nou kan ik je uit gaan leggen dat ik het over de verkiezingen had en niet over de peilingen, maar Wattenstaafie @103 heeft je hopelijk al aan het denken gezet…

  Reactie door J3roen — zaterdag 8 juli 2006 @ 16.41 uur

 153. Even een test, ik heb al tweemaal een bericht getypt en dat wordt maar niet geplaatst? Gaat daar wat tijd overheen?

  Met vriendelijke groet,

  Aafke.

  Reactie door Aafke Klopman — zaterdag 8 juli 2006 @ 16.42 uur

 154. Snap er niets van, mijn stukje wordt maar niet geplaatst…En zonet toen ik hetzelfde knipte en plakte kreeg ik een foutmelding, zoiets van: “Dubbel commentaar ontdekt”.

  Met vriendelijke groet,

  Aafke Klopman.

  Reactie door Aafke Klopman — zaterdag 8 juli 2006 @ 16.49 uur

 155. Er is blijkbaar een fout op de website…

  Met vriendelijke groet,

  Aafke Klopman.

  Reactie door Aafke Klopman — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.02 uur

 156. Aafke
  Dit komt helaas wel eens voor.
  Het ligt vaak niet aan je bijdrage zelf.
  Elke bijdrage wordt automatisch gefilterd, er zijn bepaalde trefwoorden waarbij het filter je bericht tegenhoudt.
  Het gebeurt mij ook wel eens en dan vind ik het niet leuk, maar ach, de wereld draait door denk ik dan maar.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.07 uur

 157. Reactie aan Jan (nee, niet de Jan Marijnissen, maar de Jan die zo optimistisch over onze economie doet!)
  Opiniepeilingen gaan altijd wat op en neer. De SP staat in ieder geval structureel op winst. Dat toont het vertrouwen van de burger in een partij die zich durft te profileren!

  Met vriendelijke groet,

  Aafke Klopman.

  Reactie door Aafke Klopman — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.08 uur

 158. Als ik het optreden van Jan vergelijk met die van de overige kamerleden/fractievoorzitters, dan steekt hij er met kop en schouders bovenuit.
  Ik bespeur respect, maar daarnaast ook vrees voor Jan.
  Ik heb de indruk dat men een directe confrontatie met hem liever uit de weg gaat.
  Dit omdat men wel weet dat wanneer Jan voluit zou gaan ze geen partij voor hem zijn.
  Hij prikt dwars door alle leugens en gekonkel heen!

  Jan moet nu echt een mediaoffensief gaan opstarten.
  Laat ze maar met de billen bloot gaan!!
  Tegen de onmiskenbare feiten zijn ze toch niet opgewassen, hoe vaak ze ook maar blijven reciteren dat het zo goed gaat in en met Nederland.
  Go Jan Go!!

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.21 uur

 159. @138 Ronald
  en als er dan gezinnen op straat komen te staan vanwege de fijne regering met al hun privatisering omdat het voor die hardwerkende gezinnen niet meer te behapstukken is,dan heb je dus voor niets geinvesteerd!
  gek he Ronald?!

  Reactie door iew — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.21 uur

 160. @158, Wattenstaafie,

  Ik krijg inderdaad ook vaak de indruk dat men een directe confrontatie met de SP en Jan uit de weg gaat. Ze zijn bang voor de waarheid! Een flink pak waarheid zullen ze krijgen!

  Reactie door J3roen — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.27 uur

 161. Beste Wattenstaafje,

  Dank voor je bericht!
  Ja, ik zat me ook al af te vragen, of mijn bericht door een of andere reden door een filter was tegengehouden. Al zou ik niet weten op grond van welk woord dan…
  Ja, inderdaad draait de wereld wel door, gelukkig wel! Haha, zou niet best zijn, als dat niet zo was, door het niet verschijnen van een Internetbericht…:)

  Met vriendelijke groet,

  Aafke.

  Reactie door Aafke Klopman — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.36 uur

 162. Ja Jan, gogogo!!

  Met vriendelijke groet,

  Aafke.

  Reactie door Aafke Klopman — zaterdag 8 juli 2006 @ 17.38 uur

 163. Jan Marijnissen – Volksvijand nummer 1
  Een interessante hypothese

  Afvragen of sociaal schreeuwen hetzelfde is als sociaal presteren.
  En dat denk ik toch niet in alle bescheidenheid.

  Tot op de dag van vandaag heeft Jan Marijnissen/SP slechts alleen vanuit de periferie het gebruik van kretologie tot haar absolute kunstprestatie omgetoverd. En dit zonder politieke, maar vooral kwalitatieve prestaties.
  Verstand zou zeggen; Politiek SP verleent alleen mandaad aan politieke waanzin.
  Of beter; SP als Don Quichote van de Nederlandse politiek.

  Dan even gas terug nemen.
  Want daarmee is Jan Marijnissen natuurlijk niet de Volksvijand nummer 1 van Nederland.
  Hij bedoelt het natuurlijk allemaal wel goed maar schiet met een gebroken geweertje en is vooral los van politieke realiteit. Eigenlijk snapt hij het nog steeds niet.
  Eerder is hij (ongewild) de grootste vijand voor de sociaal bewuste Nederlander.
  Dus zijn echte achterban, die hij op deze manier niet en tot op vandaag nooit heeft kunnen dienen.

  Ga zo niet door, beste Jan.
  Je hebt nog maar 5 jaar om niet net zo een politiek lachertje te worden.
  Zoals een eerder door mij genoemd triest figuur die het niet snapte.

  Boer Koekkoek.

  Reactie door Don.Q — zaterdag 8 juli 2006 @ 18.26 uur

 164. Jan Marijnissen NIET als volksvijand nummer 1!

  Don Q,

  Jan schreeuwt niet sociaal, hij presteert sociaal! Jij bent met je mening in de minderheid op dit forum! En Jan Marijnissen is echt niet volksvijand nummer 1. Als hij jouw vijand is, dan is hij daarmee nog niet een volksvijand! Even met je twee beentjes op de grond blijven Don Q!

  Met vriendelijke groet,

  Aafke Klopman.

  Reactie door Aafke Klopman — zaterdag 8 juli 2006 @ 18.49 uur

 165. @163 Don Q, misschien kun je maar beter van de pilletjes afblijven :)

  Reactie door Marc B — zaterdag 8 juli 2006 @ 20.57 uur

 166. Boerenverstand wordt helaas steeds zeldzamer Q.

  Pseudo -elitair gebral daarentegen wordt steeds meer gemeengoed.
  Verhult vaak gebrek aan intelligentie. Of men tracht hiermee het gebrek aan werkelijke kennis van zaken te verbloemen.
  Met gebral is men óf niet in staat tot, óf niet uit op werkelijke communicatie.

  Mijn voorkeur gaat i.i.g. uit naar het boerenverstand…

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 8 juli 2006 @ 21.17 uur

 167. Was ik blij dat we eindelijk van dat gevoelloze monster Verdonk verlost waren ,komt ze terug in deel 3 van jeepees ivorentorentjesclub!Yeeeech!

  Reactie door Jan — zaterdag 8 juli 2006 @ 21.26 uur

 168. @147
  Niet zoveel Ronald.
  http://www.gelderlander.nl/dgeconomie/article484680.ece
  Men reist de wereld rond op zoek naar de laagst betaalde krachten.

  Reactie door Jofel — zaterdag 8 juli 2006 @ 23.00 uur

 169. zo weer een dag dichter bij de verkiezingen…
  ik ga nog ff onderuit op de bank!
  ff ontspannen,we tellen af.
  @167 Jan
  verdonk schrijven we niet meer met een hoofdletter hé….!? ;)

  Reactie door iew — zaterdag 8 juli 2006 @ 23.07 uur

 170. @169 iew

  Iemand die uitsluitend uit HOOFDe van de LETTER van de wet handelt verdient het zeker niet om nog met een hOOFDLETTER geschreven te worden.
  Iemand die keer op keer kapitale blunders maakt en door partijpolitieke spelletjes hiermee wegkomt behoeft niet langer met een kapitaal beschreven dan wel geschreven te worden.
  Dat zou taalkundig en ethisch gezien een intrinsieke contradictie inhouden.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 juli 2006 @ 0.52 uur

 171. Nu is het tijd voor een links sociaal doch rechtvaardig kabinet. Kom op voor de minderen in eze samenleving niet te veel zeuren over uitkeringtrekkers en pak vooral die graaiers van boven aan! Geen slap/half werk tegen de onroerendgoed meneren, beleggers, het bankwezen etc. Deze heren zijn keihard en zo moet je ze dan ook aanpakken. Geen prestigieuze strijden meer over economisch beleid (hoe hoog staan we in de top 10 van rijkte landen?!) met het buitenland. Eerst de zaken herstellen van de afgelopen jaren en dan rustig vooruit kijken. En vooral amrika en haar beleid links laten liggen.

  Ik hoop van harte dat je hiervoor gaat strijden Jan, mijn stem heb je!

  Reactie door Emilio — zondag 9 juli 2006 @ 2.06 uur

 172. Kabinet Balkenende III kwam er binnen een week, met steun van de Raad van State en hare majesteit. En binnen 24 uur daarna werd de ‘vreemdelingenwet’ van minister Verdonk aangenomen binnen de 2e Kamer. Is dit de ‘uitruil’ die gemaakt moest worden om dit minderheidskabinet door te laten regeren? Alle ministers zeggen hetzelfde, dus niets. En als het zo nog even doorgaat? Ramt het kabinet er nog wel even die snelweg bij het Naardermeer doorheen, en nog erger, ook weer de nieuwe maatregelen WAO en WW.
  Hoop toch echt niet dat ik de enige ben die niet ligt te snurken nu, want het blauwe leer mag dan (voor veel kamerleden het inkomen) enorm trekken, maar de democratie binnen ons aller staat is volgens mij in de afgelopen week echt om zeep geholpen! En de SP zegt wel waar het op staat, maar trekt zich vervolgens ook terug in een hoekje. Motie van wantrouwen die ze wel willen, dienen ze niet in als ze denken dat die er niet door gaat komen.

  Hoe moet het verder nu met ons arme land (geestelijk vooral) en onze arme bevolking dan? In een autocratische, bureaucratische staat? Zonder democratie? En zonder antwoord op?

  groeten, ineke

  Reactie door ineke jager — zondag 9 juli 2006 @ 3.12 uur

 173. Verkiezingsleus voor de SP:

  STOP HET GEVAAR VAN RECHTS!

  Tja Rutte… gelijke monniken, gelijke kappen!

  Reactie door Gloria — zondag 9 juli 2006 @ 3.23 uur

 174. Jeetje… wat vindt die Jan Tomaat zichzelf weer geweldig he! Ik heb zojuist even het debat van die Jan Tomaat gezien. Volgens mij is hij zijn clownsneus vergeten op te doen. Hij kan veel beter cabaratier worden ofzo. Dat gebral van hem altijd zeg. Precies wat we van hem gewent zijn. Alles afzeiken, anderen voor wrakhout uitmaken. Jezus wat een lul zeg. Die tomatenpartij dan….. dat noem ik nou groente en tuinafval. Hup in de biobak en weg ermee.

  Zal hij nou echt zelf denken dat hij zou kunnen deelnemen aan een kabinet? Mensen wees toch eens realistisch! De SP is gewoon een schertsvertoning.

  Maar ja de beste stuurlui staan aan wal. Hij heeft makkelijk praten want hij blijft toch voor altijd in de oppositie.

  Reactie door Ruud — zondag 9 juli 2006 @ 5.55 uur

 175. @150 Aafke,
  het was inmiddels al tot mij door gedrongen.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zondag 9 juli 2006 @ 7.55 uur

 176. Kiezers?

  Gelezen onder Eerst aanpakken dan pakjes in het NRC zaterdag 8 juli onder opinie en debat Marc Chavannes redacteur.

  Werken aan verkiezingswinst dat is alles wat rest. Uitdeling van het ‘zoet’ na het ‘zuur’ onder de NIETSVERMOEDENDE kiezers. Het is keer op keer gebleken dat economisch herstel evenveel of MEER te maken heeft met internationaal herstel dan met het gevoerde beleid, maar het is ‘begrijpelijk’dat Balkenende en Zalm krediet willen VANGEN voor de pijnlijke maatregelen die het kabinet de afgelopen jaren heeft genomen. Met medewerking van de vakbeweging, maar die heeft geen lijst bij de verkiezingen op 22 november.
  Het is de vraag of een pakjesavond verstandig is en of een snellere verkiezingsdatum niet eerder had geleid tot een volwaardig kabinet met een vers mandaat. Het is zeker de vraag of een verlaging van de vennootscghapsbelasting er even tussendoor gejast moet worden zonder een afgewogen blik op het geheel van de belastingheffing.

  Het is prachtig dat vergelijkende rapporten zeggen dat we het zo gek niet doen.:
  DAT GOLD OOK VOOR DE EERSTE VIER ZEEDAGEN VAN DE TITANIC
  Lees en begrijp argeloze, nietsvermoedende CDA en VVD kiezers:

  Ëerst problemen anpakken dan pakjesavond.

  Reactie door Henny — zondag 9 juli 2006 @ 9.53 uur

 177. Was aan het kijken of de peiling al op internet stond en wat zag ik tot mijn grote verbazing op RTL 5 het hoofd van Balkenende op een groot scherm met een christelijke boodschap aan de amerikaanse prediker als ‘PREMIER’van nederland in HOUR OF POWER.

  Het is toch niet te ‘geloven’hOE DIEP KUNNEN WE ZINKEN M.B.T. DE OVERHEID IN DIT LAND. Dit kan echt niet……..
  Kennen wij niet de scheiding van kerk en staat? En wat zegt het in godsnam over dit kabinet en hemzelf Amerikaanse toestanden schreeuwende, dansende opzwepende geloofsuitingen…..

  Waar gaat dit land naar toe als er geen ‘nuchtere’politici meer zijn.

  Reactie door Henny — zondag 9 juli 2006 @ 10.04 uur

 178. Stel je voor: het is verkiezingsdag, en niemand komt opdagen…

  Reactie door Sonja — zondag 9 juli 2006 @ 10.17 uur

 179. Linkse partijen doen het goed in Limburgse peiling!!!

  Eindelijk een peiling die waarheidsgehalte doet vermoeden, of is het wishfull dreaming?

  http://www.l1.nl/l1/nl/html/algemeen/homepage/nieuws2.pshe?nieuws_item=G225336NKFFTL4NE4A70&nieuws_sectie=G52415X574006G42T2PV

  Reactie door Johan Smeets — zondag 9 juli 2006 @ 11.03 uur

 180. Een peiling onder 300 mensen? Is de PvdA een linkse partij? Wordt toch eens wakker…

  Reactie door Sonja — zondag 9 juli 2006 @ 11.39 uur

 181. Heeft wel waarde voor mij aangezien het Limbo’s betreft die normaal tamelijk rechts minded zijn, PVDA is voor mij altijd nog linkser als CDA, VVD.

  Reactie door Johan Smeets — zondag 9 juli 2006 @ 11.47 uur

 182. @Henny 177

  Heb je wel eens naar de vara of nos gekeken dan? Een en al linkse doctrine en dat al meer dan een halve eeuw.

  Het is algemeen bekent dat de hele journalistiek voor meer dan 80% bestaat uit linkse stemmers. Hoezo objectieve berichtgeving.

  Vooral bij een programma als nova komt de linkse mening wel zo duidelijk om de hoek kijken. Er wordt altijd gesproken over “extreem-rechts”. Maar wat is dat “extreem rechts” dan eigenlijk? Dat bestaat eigenlijk helemaal niet. Het is gewoon een algemene lege term die linksen gebruiken als ze het ergens niet mee eens zijn.

  Als jij me een paar “rechts-extremistisch” partijen kunt noemen.

  Reactie door Ruud — zondag 9 juli 2006 @ 14.13 uur

 183. 182. Ruudje wat zeg je me nou?
  NOS en NOVA links, sorry hoor dan vind jij het CDA, de VVD en D66 dus links.
  Ja er zijn mensen die links en rechts niet uit elkaar kunnen houden. Ik zou het CDA en de VVD voor mensen die het wél uit elkaar kunnen houden niet rechts-extremistisch noemen maar wel extreem rechts.
  Jij bent zeker CDA-lid, die zeggen altijd dat de berichtgever niet deugt als het bericht ze niet aanstaat en draaien alles om indien het van pas komt en zeggen wat ze niet-doen en doen wat ze niet-zeggen.

  Nee NOVA-VARA -NOS zijn rechts danwel rechts van het midden en iedere NOS directeur is nog hoofd van de rijksvoorlichtingsdienst geworden en dat zal nu ook wel gebeuren Ruud.

  Wiens brood men gaat eten wiens kont men al even likt oftewel we effenen het pad voor…

  Ooit eens nagegaan hoeveel journalisten hier bijverdienen met karweitjes voor de verschillende ministeries vooral dat van financien.
  In niet een land is dit voor ónafhankelijke’journalistiek toegestaan zowel in Nederland.

  Nee Ruud volgens mij lees jij dus helemaal geen kranten alleen het partijblaadje van je partij zo te horen en misschien wel het parochieblaadje zo te horen.

  Succes Ruudje en doe de groeten aan Lubbers.

  Reactie door Henny — zondag 9 juli 2006 @ 18.36 uur

 184. @Henny

  Ik weet niet in hoeverre jij hiervan op de hoogte bent. Niet dus blijkbaar (of je ontkent het gewoon). De PVDA en de Vara waren altijd met elkaar verbonden. Dat is dus een linkse samenwerking.
  Het kan misschien ook komen omdat ik hier op een SP site zit. In veel reacties hier lees ik dat de PVDA een rechtse partij genoemd wordt. Als je het zo bekijkt dan zou de Vara dus ook rechts zijn.

  Maar neem maar van mij aan dat dat allemaal links is.

  Dat 80% van de journalisten links danwel extreem links is, is ook allang ontmaskerd.

  Dat jij het CDA en de VVD extreem rechts noemd bewijst maar weer eens hoe weinig kennis je hebt.

  Reactie door Ruud — zondag 9 juli 2006 @ 19.10 uur

 185. Er is een 2e Ruud die dus verwarring zaait. Het verhaal over de WAO is dus mijner pennenvrucht. Ik mag Jan wel dus en zijn partij, mits natuurlijk met een vleugje nationalisme. Want wat is er mis om trots op je eigen land te kunnen zijn, nu ben ik dat allang niet meer, net zoals de Fransen. En dat werdt vertaalt door nee tegen de Europese grondwet te stemmen bijvoorbeeld. Nederland moet geen provincietje worden.

  Reactie door Ruudde echte — zondag 9 juli 2006 @ 19.56 uur

 186. je moet Erasmus maar eens lezen : Lof der Zotheid ; dan vindt je overenkomsten met het Balkenelende kabinet over het Christendom .

  Reactie door Fred — maandag 10 juli 2006 @ 10.47 uur

 187. Balkenelende kabinetr wordt gesteund door het bedrijfsleven en daarom zitten zij nog steeds te regeren : maar of zij nog wel op een christelijke wijze regeren is de weg zoek .

  Reactie door Fred — maandag 10 juli 2006 @ 10.51 uur

 188. Aan Ruud (de onechte). Natuurlijk zijn de meeste journalisten links. Overwegend trachten zij de waarheid boven water te halen en op dit pad kom je veel mensen tegen die uitsluitend bezig zijn met hun eigen belang!

  Reactie door An — maandag 10 juli 2006 @ 20.11 uur

 189. Het Christendom, sorry hoor maar religieuzen zijn de grootste hypocrieten die er zijn. Doen alsof ze begaan zijn met hun naasten maar in de praktijk wijst dat toch echt anders uit.

  Reactie door Ruudde echte — dinsdag 11 juli 2006 @ 11.00 uur

 190. lees maar Eramus !

  Reactie door Fred — woensdag 12 juli 2006 @ 9.40 uur

 191. Links, Rechts, Links, Rechts….etc etc etc.

  Mensen waar gaat het over. Iedereen weet dat het kabinet dat nu zit extreem rechts is…. Het Linkse moet nog komen en dat is wederom PvdA, SP etc etc. Overigens veranderen de partijen ook vele malen van richting. Dat is om stemmen te trekken of alsnog om geld te verdienen.
  LPF is ook links, maar neigt nu naar rechts en waarvoor…samenwerking met CDA en VVD om zodoende mee te kunnen regeren wat ze al die tijd heel graag willen, maaar de kans niet voor kregen. Nu zijn ze gevraagd en zeggen ze volmondig:…JA!!! En daarna was de LPF rechts…terwijl deze oorspronkelijk hartstikke Links moet zijn. Ik weet heel zeker dat Pim Fortuijn helemaal doorgedraaid is in zijn graf. Hij weet van ellende niet meer hoe hij moet leggen. En dat allemaal door politiek Den Haag welke toendertijd bang voor hem waren. Om hun angst te verliezen lieten zij hem gewoon koud maken, zodat hun alsnog door konden regeren.
  Wat nou democratie… Dat is hier niet meer. Het is hier een dictatuur aan het worden met als leermeester Bush.. Je mag protesteren maar dan met je rug tegen de muur en ik hoor je lekker toch niet want er zitten vingers in mijn oren om je geschreeuw niet te horen.

  KLOTE KABINET BALKENENDE 3. JULLIE ZIJN GERED DOOR HARE MAJESTEIT DE KONINGIN EN DAN NOG ZIJN JULLIE VAN PLAN ER NOG EVEN ALLES DOORHEEN TE DUWEN WAAR NORMAAL TOT MEI VOLGEND JAAR VOOR STAAT. ALSNOG AFTREDEN EN VERKIEZINGEN UITSCHRIJVEN, WANT DAT ZULLEN JULLIE PER ONGELUK WEL VERGETEN NET ALS DIE WACHTGELDREGELING, OMDAT HET NAMELIJK IN JE EIGEN STRAATJE PAST.

  Reactie door Maarten — donderdag 13 juli 2006 @ 3.40 uur

 192. Och beste beste Jan,

  Ik heb je aangehoord. heb gelachen om je schets van de hachelijke situatie waarin balkenende 3 zich nu bevindt. Prijsschieten inderdaad, en de LPF nog een draai om de oren geven tegelijk: lekker.

  Mijn probleem is dat ook door deze schets de SP karikatuur ook weer door de woorden klonk. Ik heb affiniteit met rechts omwille van het economisch realisme en de directe gevolgen daarvan op de samenleving, juist ook op de langere termijn. Ik heb affiniteit met links vanwege het sociale, loyale, het milieubewuste.

  Wat ik soms zo mis zijn genuanceerde afwegingen tussen beide. Ik ben bang dat je mijn stem nog niet hebt…

  Reactie door Niels — vrijdag 14 juli 2006 @ 17.36 uur

 193. Goed gesproken Jan, ga zo door.

  Reactie door Frank — donderdag 27 juli 2006 @ 0.36 uur

 194. Hele slimme universitaire text. NOT wat een kinderlijk verhaal andere de schuld geven, alsof jezelf superieur voelt.

  Reactie door Joost — donderdag 10 augustus 2006 @ 16.11 uur

 195. Niels (vorige reactie)
  schrijft…mijn stem heb je (nog) niet

  maar Niels bedenk dat……..
  hij een goed heelmeester is die stukgeschoten benen en gebroken koppen
  weer te zamen kan lappen

  Reactie door guus — vrijdag 11 augustus 2006 @ 20.27 uur

 196. geachte mensen.
  ik doe een oproep om beslist niet in zee te gaan met deze poppekastspeler balkenende.hij houd mensen voor de gek.
  eerst het zuur dan het zoet.maar waar bliven wij nu.meer werk maar ondanks vele stress toch weer 40 uur werken om je schulden te betalen door toedoen van allerlei regeltjes dit duurder dat duurder.het is toch niet te filmen hoe deze balkenelende een sosiale finansiele schulden gevangenis om nederland heen aan het bouwen is warin rijk nog rijker word en arm nog armer word.wat vinden jullie hiervan.toch bezopen.

  Reactie door erickuijpers — vrijdag 18 augustus 2006 @ 7.25 uur

 197. Zie de prent van Joep Bertrams op pagina 5 in het Parool van zaterdag 19 augustus 2006. Het zoet en Zalm. Zoals het zal gaan!
  (Helaas weet ik niet hoe ik de prent kan meesturen.)
  Ton.

  Reactie door Ton Maas — maandag 21 augustus 2006 @ 0.58 uur

 198. Hallo! site the best! :)

  Reactie door Fill — woensdag 1 november 2006 @ 16.49 uur

 199. rtjofieqz edkfy zgfqxpe cpjlirqv esctgma qlwugojyc luvp

  Reactie door nwdmt gszykap — zondag 24 december 2006 @ 2.31 uur

 200. xhkns jnebygo jcbri lbnhk limxf ngmxdk zxpdjvruo

  Reactie door ovmkhxq cibrzempq — zondag 24 december 2006 @ 14.05 uur

 201. krdolfyn ghuxinjmy dcstuaiw cmxwvf pcysuo sozau pvxud fgveh bfnqkaxl

  Reactie door ksue qklbuewr — zondag 24 december 2006 @ 14.06 uur

 202. Achte hear,

  Ik bin it net alhiel mei jo iens. It liket my in poepetoer ta om foar hiel it folk de jopy-popy út te hingjen. We wenje no ienrtis yn in kapitalistysk stelsel, it is net oars.

  Reactie door Auke S. Elsinga — woensdag 14 februari 2007 @ 16.17 uur