Bloed, zweet en doping?

Ullrich

Een favoriet voor de eindzege in de Tour de France, de Duitser Jan Ullrich, wordt met nog 58 wielrenners verdacht van dopinggebruik. Zijn werkgever T-Mobile heeft hem, samen met ploeggenoot Oscar Sevilla, vandaag geschorst.

Ook CSC-kopman Basso wordt genoemd, zoals bijvoorbeeld Botero en Beloki ook onder verdenking staan. Vanmiddag wordt duidelijk hoeveel renners door de organisatie geweigerd gaan worden.

Een dag voor de start kan het peloton al flink uitgedund worden. Veel ploegen zullen incompleet aan de start verschijnen. Het belooft een bizarre Ronde van Frankrijk te worden.

Maar waar ik vooral ook benieuwd naar ben: behalve deze 58 wielrenners staan nog 142 topsporters op de lijst van verdachten van het Spaanse Openbaar Ministerie. Welke voetballers, tennissers, atleten en coureurs zullen deze zomer van hun voetstuk vallen?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 30 juni 2006 :: 12.34 uur

32 Comments

32 reacties

 1. Ik vind dit zo ‘n hetze. Meerdere oud-renners hebben gezegd dat zo ‘n tour helemaal niet te doen is lichamelijk zonder een bepaalde vorm van doping. Gewoon vrijgeven en onder goede regulering van een arts. Uitbannen lukt toch niet, ze verzinnen elke keer wel weer wat nieuws.

  Reactie door kaatje — vrijdag 30 juni 2006 @ 12.36 uur

 2. Nee, alstiblieft niet! Wanneer je daar aan begint is het hek van de dam!

  Met een arts erbij en dan controleren?
  Is bij voorbaat al een verloren zaak, er zijn al meer slachtoffers gevallen om een zogenaamde sport te beinvloeden.

  Het is zoals nu gebeurt ook niet ideaal, maar beter kan het niet!

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 30 juni 2006 @ 12.54 uur

 3. Kaatje: denk je echt dat dopinggebruik zou afnemen als ze de ritten met de helft zouden inkorten? Ik denk dat dit niets zou veranderen. Op de 100 meter sprint wordt net zoveel doping gepakt, en dat is dus echt niet omdat de afstand anders ondoenlijk is. Gewoon doorgaan zoals het nu is, zondaars oppakken, investeren in opsporing en waar mogelijk dopinggebruik wettelijk strafbaar stellen. De sport zal nooit perfect worden en altijd een grijs circuit kennen, dat is niet op te lossen. We hebben er maar mee te leven. En o ja: Vive Le Tour!

  Reactie door M.Hussaini — vrijdag 30 juni 2006 @ 12.55 uur

 4. Wat heeft dit nou met politiek te maken. Zeker zgn interesses van het volk delen. Dit riekt naar populisme.

  Reactie door Ruud — vrijdag 30 juni 2006 @ 12.57 uur

 5. Ruud, welkom op het forum!
  Liever populisme hier dan met een SP premier.

  Reactie door Matthijs — vrijdag 30 juni 2006 @ 13.04 uur

 6. Matthijs, ja idd een SP premier zou een ramp voor het land zijn. Ik denk overigens dat zo’n kabinet snel zal breken. Ik moet nog zien of hij dan ook zo staat te popelen om nieuwe verkiezingen.

  Reactie door Ruud — vrijdag 30 juni 2006 @ 13.15 uur

 7. Niks geen doping in de sport. Zo heeft iemand die niet wil gebruiken geen eerlijke kans! Het gaat verdomme alleen maar om het grote geld tegenwoordig, BAH.

  Reactie door Ruben H. — vrijdag 30 juni 2006 @ 13.19 uur

 8. Zoals Kaatje al zegt..het is al jaren bekend dat het fietsen van de tour onmogelijk is zonder doping..oftewel als ze elke renner die doping heeft gebruikt willen uitsluiten van de tour hoeft men geen tour mer te rijden, want het hele peloton heeft gebruikt..

  Waarom dan zo’n toneelspel als er nu gaande is?

  Reactie door Sigrid — vrijdag 30 juni 2006 @ 13.28 uur

 9. en Basso ligt er ook uit. de Tour is nu degradeerd tot een gezelligheidsrondje.
  of vrijgeven nu zo’n goed idee is weet ik niet maar dat er iets moet gebeuren is duidelijk. de hele wielersport krijgt hiermee een doodschop, welke sponsor wil nu verbonden zijn met een stel spuitende en slikkende ‘sporters’, niemand lijkt me.
  jammer voor alle betrokkenen.
  de discussie inzake Lance A. zal ook wel weer oplaaien….

  Reactie door Matthijs — vrijdag 30 juni 2006 @ 13.38 uur

 10. -a- op doping vermelden wat de bijwerkingen zijn (net als bij tabak).
  -b- de geldverspilling die dopingcontrolle heet afschaffen.
  De renner die dan toch gebruikt weet wat de consequenties zijn. Het zijn volwassen mensen, behandel ze dan ook zo.
  En inderdaad heeft nog nooit iemand een ronde gewonnen op een broodje kroket…

  Reactie door @bacus — vrijdag 30 juni 2006 @ 13.43 uur

 11. sport en doping,sport en reclame,sport en economie…
  wie hier denkt dat sport nog om de sport gaat zit er volgens mij al erg ver naast.
  ik denk zelfs dat of Frankrijk of Duitsland het WK gaat winnen en niet Argentinie of Brazil.
  waarom? omdat dat een land een economische impuls/boost geeft en dat zou Europees gesien dus in het geval van Frankrijk het beste uitkomen denk ik…

  de sponsor reclame oorlogen, tijdens het WK zijn daar al een soort van voorbeeld van.
  het ene hoedje mag wel en het andere niet,maar vervolgens is iedere ploeg gesponsord door een ander wél toelaatbaar?!
  het gaat allang niet meer om sport.

  Reactie door iew — vrijdag 30 juni 2006 @ 13.50 uur

 12. gesien* moet gezien* zijn.
  correctie op post nr: 11

  Reactie door iew — vrijdag 30 juni 2006 @ 13.52 uur

 13. Niemand maakt mij wijs dat ook maar één wielrenner de Tour de France kan uitrijden zonder doping…..

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 30 juni 2006 @ 15.02 uur

 14. Wat een hoop professionele bankzitters hier weeral. Loze, en nogal simpele uitspraken overall. “Niemand de tour zonder doping”… heel stoer.
  Niemand rijdt de tour zonder enorm veel talent en een enorme inzet. Het betekent vooral veel inzet en opofferingen. Voor de meesten zal de recuperatie van het lichaam zelf inderdaad niet toereikend zijn, maar vergeet niet dat hier een uitstekende verzorging is.
  U weet misschien niet dat een beetje amateur 45 in het uur kan rijden in een peloton in een kermiskoers.

  Een voetballer traint 15 uur per week, een wielrenner 30, een turner minstens zoveel. Waarom allemaal leuke berichtjes over voetbal en wielrennen alleen over doping? Daarom eens met Jan’s laatste alinea, m.b.t. de andere sporten. Wielrennen wordt veel meer geviseerd, dat is goed, maar daardoor komt het ook vaker in het nieuws in relatie tot doping. Neemt niet weg dat het samen met atletiek en de krachtsporten een van de sporten is waarin het meest gedrogeerd wordt.

  Ik weet niet hoeveel Olav van inspanningsfysiologie afweet, maar zijn generaliserende uitspraak, daar kan ik al geen verantwoordelijkheid voor nemen. Bedoel je met doping alles op de WADA anti-doping-code? Ik weet dat je fout zit, maar onschuld bewijzen is onmogelijk.
  Dit neemt niet weg dat het grootste deel van het peloton hulpmiddelen gebruikt die niet zijn toegestaan. Dit probleem zal niet volledig opgelost kunnen worden. Vrijgeven is ook geen optie vanwege onmogelijke detectie in sommige gevallen. Dus blijft het voer voor speculanten die van de wielersport weinig kaas gegeten hebben.

  Matthijs zit er ook naast: festina verkocht nooit meer horloges dan in 1998 en slechte publiciteit is publiciteit en dus positief.

  Ik sluit me aan bij M. Hussaini. De sponsors moeten de controles maar betalen want die lopen in de miljoenen. Daar hoeft geen geld van de ministeries in wat mij betreft. Het zijn immers de sponsors die met hun gedrogeerde renners het geld binnenhalen.

  Reactie door no blood for oil — vrijdag 30 juni 2006 @ 15.48 uur

 15. @ No blood for oil (14):

  Nou nou! Mijn uitspraak (in nr. 13) heb ik enkele jaren geleden wielrenners zélf horen doen (op de radio). En met een beetje logisch nadenken, en de steeds weer opduikende “schandalen”, is het eenvoudigweg 1 = 1 = 2. Je hoeft overigens helemaal “geen verantwoordelijkheid te nemen voor mijn uitspraak”. Heb ik je dat soms gevraagd?
  En als je het verschil niet ziet tussen enkele voetbalwedstrijden (van elk zo’n 1,5 uur of iets meer) en zo’n Tour de France, dan is dat echt jouw probleem.
  Natuurlijk wordt ook bij andere sporten doping toegepast. Wordt dat ergens ontkend?

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 30 juni 2006 @ 16.08 uur

 16. Ik denk dat wielrennen al heel lang niet meer dopingvrij is, zeker niet op topniveau. De controleurs lopen altijd achter de feiten aan, tenzij men op heterdaad betrapt wordt, zoals nu in Spanje. De Tour is nu niet meer om aan te zien, want de grote twee favorieten mogen niet starten.

  Reactie door Tiny Romme — vrijdag 30 juni 2006 @ 16.49 uur

 17. De antwoorden op je (retorische) vragen: nee en nee.
  Enkele renners van de kleinste Franse ploegen, soms ook op oproep op het laatste moment als er iemand valt voor de proloog. 80-90% zal structureel of naar pieken doping gebruiken, maar het gaat om de nuance.
  Die uitspraak “iedereen pakt” hoor ik immers te vaak bij over het wielrennen maar maar zelden bij voetbalcommentaar. Jammer.

  Reactie door no blood for oil — vrijdag 30 juni 2006 @ 16.59 uur

 18. @13 Olav, dan maakt niemand jou wijs blijkbaar ;)

  Natuurlijk zijn er rijders die geen doping gebruiken en natuurlijk kun je de tour zonder doping rijden. Of dachten jullie misschien dat in 1900 of 1950 ook al vol epo zaten.

  Dat het een onoplosbaar probleem is.. tsja.. klopt wel. Mensen willen nu eenmaal winnen en zijn bereid daar veel voor te doen. Aard van het beestje?! Alles vrijgeven? Dan komen de ‘arme’ sporters nooit meer in beeld, want voor goede doping heb je veel geld nodig. Bovendien weet je dan niet of de beste sporter gewonnen heeft of de beste doping.

  Wél moeten er een hele hoop produkten van die lijst af. Ik las net dat van ‘t Klooster (honkbal) een jáár geschorst is omdat er cannabis is gevonden in zijn bloed. Nou vraag ik je… pffff.

  Naar mijn mening wordt de tour nu interessanter dan ooit tevoren, omdat we nu weten dat de gedoodverfde (waarschijnlijk) gedopeerde favorieten er niet bij zijn. Of de tour dopingvrij is nu… vast niet. Maar na deze zaak gaan sporters toch wel wat nadenken. De kans om gepakt te worden wordt nu wel erg groot. En de sponsoren gaan zéker nadenken.

  Laat Dekkertje nog maar eens gek doen dit jaar :D

  Reactie door Marc B — vrijdag 30 juni 2006 @ 17.25 uur

 19. Jammer,het is een geweldige sport.

  Reactie door Jofel — vrijdag 30 juni 2006 @ 18.26 uur

 20. Bij het nachtelijke debat in de Tweede Kamer leek hier en daar ook sprake van dopinggebruik. :)

  Reactie door J3roen — vrijdag 30 juni 2006 @ 19.11 uur

 21. Ik geloof al jaren lang niets meer van de strijd tegen de doping. Ik ben er van overtuigd dat iedereen in de tour doping gebruikt. In andere sporten zal het wel niet veel beter zijn. Wat dat betreft denk ik dat de strijd redelijk gelijk is in de tour. Wat ik jammer aan de tour vind is dat niemand Lance Armstrong heeft kunnen onttronen als kampioen. Het huidige tourpeloton heeft de afgelopen 7 jaar bar weinig tegen hem kunnen uitrichten.

  Reactie door Martin — vrijdag 30 juni 2006 @ 19.59 uur

 22. 4 Tour de France heeft alles met politiek te maken. Bush-gunsteling, 6-voudig winnaar
  Armstrong werd vorig jaar augustus door de Fransen schuldig bevonden aan doping via diepgaandere tests, nu nemen de Amerikanen wraak! Deze kankerlijer (of was dat gesimuleerd?) kon makkelijk zes keer winnen omdat op geraffineerde wijze zijn medicijnen konden worden aangevuld met stimulatiopreparaten. Voor de Readers Digestpropaganda is het kassa: `How the real American Spirit, with the help of God,
  succeeded in convincing Manhood by cycling
  in France.’
  De wrok jegens Frankrijk na diens weigerachtigheid inzake Amerikaans optreden in Irak werd aldus per sport betaald gezet. Als iedereen zich suf moet laten controleren maar Armstrong uitzonderingen krijgt vanwege zijn `ziekte’, ja, dat roept vragen op!!

  Reactie door Emiel — vrijdag 30 juni 2006 @ 20.48 uur

 23. @22 Emiel, helaas (of niet?) is Armstrong nooit schuldig bevonden aan dopinggebruik.
  Verder lijk je me niet echt op de hoogte te zijn van de ins-and-outs van de wielersport. Niet overal zit een politiek complot achter overigens…

  Reactie door Marc B — vrijdag 30 juni 2006 @ 20.59 uur

 24. Beste Marc B. Het komt me vreemd en onwaarschijnlijk voor dat iemand die kanker zou hebben zes keer de Tour wint.
  Geloof me, ik heb al van tien mensen de kankerdoodbegrafenis/crematie meegemaakt, energieke mensen die jonger waren dan ik.

  Die verhalen rondom medicatie bij Lance Armstrong roept bij mij dan toch vragen op over wie dat controleert en graag had ik ook gedetaileerde medische rapporten gezien, niet om Amerikanen te bashen, maar
  omdat ik het succesverhaal te onwaarschijnlijk vind.
  l’Antan Jacques Anquetil? Bien sûr, daar twijfel ik niet aan, maar niet uit chauvinisme, dat succesverhaal klópt tenminste.

  Reactie door Emiel — vrijdag 30 juni 2006 @ 21.44 uur

 25. ik ben ervan overtuigd dat iedereen gebruikt in welke sport dan ook
  of denk je dat je nog op een bordje havermout de wedstrijd kunt winnen

  Reactie door DIana — vrijdag 30 juni 2006 @ 23.06 uur

 26. @22: Armstrong was tegen de Irak-oorlog. Achter de zaak Armstrong zit geen politiek. Ja hij was niet de enige cleane in het peloton, maar dat had niks met de kanker te maken.

  En ja, nike heeft veel aan de livestrong-bandjes verdiend, maar er is door arsmtrong ook aan miljoenen binnengehaald voor kankerbestrijding, iets wat zijn ook gebruikende concurrenten niet kunnen zeggen. En dan gaat het om mensenlevens.

  Reactie door no blood for oil — zaterdag 1 juli 2006 @ 0.10 uur

 27. Voor diegene die niets van de wielersport weet.
  lees eens de boekjes van Mart Smeets, daarin krijg je een klein lesje in dopinggebruik.
  Mart weet van de hoed en de rand, ik wil daar zelf niet op in gaan; ik verwijs naar posting nr. 1.

  Reactie door kaatje — zaterdag 1 juli 2006 @ 0.48 uur

 28. 14. Moet zich nog even goed inlezen.
  Veel leesplezier jongetje.

  Reactie door kaatje — zaterdag 1 juli 2006 @ 1.54 uur

 29. oja en Armstrong won hem 7, geen 6 keer. Btw ik ga hier niet wetenschappelijk op in maar insinueren dat hij z’n kanker “gesimuleerd” zou hebben, zegt meer over je eigen jalouzie. En dat zeg ik, als alles behalve een fan van de ongelooflijk arrogante Armstrong die een grote bek had tegen z’n betrapte collega’s.

  Armstrong heeft absoluut geen attesten overigens als je daarop doelde in de laatste zin van je betoog. Ga je huiswerk dus nog maar eens doen want er klopt geen woord van wat je schrijft.

  Reactie door no blood for oil — zaterdag 1 juli 2006 @ 3.27 uur

 30. @24 Beste Emiel. Zoals in 29 ook wordt gemeld had Armstrong geen attesten, zoals sommige anderen wel. Kanker (teelbal en dat is toch wel iets anders dan longkanker bv) had hij echt én hij heeft het overleefd. Nou weet ik niks van kansen op dat gebied en ook vrijwel niks van de bestrijding, maar ik kan me voorstellen dat je er sterker uit komt uiteindelijk dan je erin ging. Al is het maar psychisch.

  Naruurlijk heeft hij in die tijd een hoop medicijnen/doping binnen gekregen. Of en wat dat eventueel veranderd heeft, geen idee. Maar toen hij weer wedstrijden ging rijden is hij op exact dezelfde manier gecontroleerd als alle anderen. Dat is trouwens niet helemaal waar: hij is veel vaker gecontroleerd dan anderen!

  Of l’histoire de succes d’Armstrong echt waar is weet ik gewoon niet. Hij is echter, in tegenstelling tot anderen, nóóit schuldig bvevonden.

  PS Ook ik vind Armstrong een verschrikkelijke potentaat en een vervelende yank, maar ja, dat doet aan zijn prestaties weinig af.

  Reactie door Marc B — zaterdag 1 juli 2006 @ 12.23 uur

 31. Dat is nu typisch weer een voortvloeisel van het verotte kapitalistisch systeem !
  Deze jongens worden zo onder druk gezet dat ze alle middelen aangrijpen om maar mee te kunnen draaien want ook in de tour draait alles om commercie en geld !
  Ik veroordeel dan ook geen een van deze renners.
  Maar zo gaat het overal !
  Hoeveel mensen drinken alcohol om te kunnen functioneren op hen werk ?
  Hoeveel mensen slikken kalmerings middelen ?
  De mensen staan toch overal onder druk en stress !
  Er moet iets gaan veranderen !
  Ik weet al wat maar de heren politici nog laaaaaaaaaaaaaaaaaaang niet !!

  MVG

  Reactie door Peter Grootheest Junior ! — zaterdag 1 juli 2006 @ 23.18 uur

 32. @31 Peter, dat ben ik niet met je eens. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Niemand wordt gedwongen doping te slikken.

  Neemt niet weg dat de hoofdschuldigen inderdaad niet de renners, maar vaak doktoren en ordinaire dealers zijn. Dat renners gestraft worden als ze gepakt worden vind ik dan ook terecht.

  Overigens doet de wielrensport zelf zeer veel aan dopingbestrijding. Ik durf wel te stellen meer dan welke andere sport dan ook. De ploegmanagers hebben de renners ook naar huis gestuurd voor deze tour, niet de UCI of de Tourdirectie.

  Reactie door Marc B — zondag 2 juli 2006 @ 1.06 uur