Lloyd Narain en de Antillen

woensdag 21 juni 2006 :: 14.42 uur

060620loid.jpg

Lloyd Narain woont op Curacao. Een aantal jaar geleden leidde hij mij rond op het eiland en bracht me in contact met interessante mensen. Uiteraard was hij dus ook mijn gast toen hij deze week in Nederland was.

Lloyd zet zich in voor de lokale organisatie van ‘Friends of the Earth’ op Curacao. Vanuit deze positie heeft hij ook veel te maken met het politieke en sociale leven op Curacao.

Het gaat – net als met veel van de eilanden van het Nederlandse Koninkrijk – niet goed met Curacao. Economisch en sociaal zijn er veel problemen welke maar niet opgelost worden. De politieke situatie is dat de coalitie op het punt van vallen staat. Enige tijd geleden viel ze ook al. Lloyd geeft aan welke problemen er zijn en wat volgens hem mogelijke oplossingen zijn. Het gaat wat hem betreft om duurzaamheid. Niet alleen op het gebied van milieu, maar ook op het gebied van sociale en economische ontwikkeling. Dat moet gebeuren aan de basis, bij de bevoking zelf.

Toch is hij bang dat de eilanden het zelf niet zullen klaren. Lloyd pleit voor een formule waar de eilanden samenwerken en op die manier gekoppeld zijn aan de EU of Nederland. Alle zes apart gekoppeld aan Nederland heeft volgens hem geen toekomst.

Opvallend is dat ook hier naar de naam Shell opduikt. Op Curacao staat één van de grootste raffinaderijen van het Westelijk halfrond, destijds beheerd door Shell. Voor de vervuiling – waarvan ze op de hoogte waren – willen ze nog steeds niet opdraaien.

Luister hieronder naar het gesprek, of download het hier.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

5 Comments

5 reacties

 1. Het lijkt me inderdaad onontkoombaar dat de Antillen een nieuwe samenwerkingsvorm moeten zien te vinden, en een aangepast staatsrechtelijk verbond met Nederland (en dus ook de EU). Officiële onafhankelijkheid zal volgens mij tot de ondergang leiden, en een waarschijnlijke usurpatie door een of meer andere mogendheden.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 21 juni 2006 @ 15.19 uur

 2. De raffinaderij is een enorm belangrijke werkgelegenheids bron, dat was het al toen het nog van Shell was. Maar de vervuiling is nog belangrijker dan de werkgelegenheid, voor de toekomst.
  Het is te hopen dat er iets uit de bus komt dat voor het eiland een opleving betekend.

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 21 juni 2006 @ 16.01 uur

 3. Ik vraag me af wat er elke keer weer mis gaat op de Antillen. Regeringen zijn telkens weer zo openlijk corrupt en doen zo weinig voor het volk. Als er een keer een goede man/vrouw opstaat zijn die binnen no time weer gecorrumpeerd. m.i heeft dit alles te maken met het feit dat het een enorme doorvoerroute is voor drugs, zowel richting Amerika als naar Europa. heel jammer want de mensen zijn warm, hartelijk, gezellig, lief, kunnen heerlijk koken, fantastisch dansen en een grammetje lekkere neusversnapering heb je al voor 10 dollar :-) :-) :-)

  Reactie door kaatje — donderdag 22 juni 2006 @ 0.30 uur

 4. Mijn complimenten overigens aan Lloyd die op mij integer over komt. Misschien Lloyd for president?

  Reactie door kaatje — donderdag 22 juni 2006 @ 0.32 uur

 5. Nu even echt serieus. Antillianen passen mi niet in een vrije markteconomie. Volgens mij is meneer Lloyd dat ook wel met mij eens. Een van mijn beste vriendinnen is antilliaanse en ik heb haar meegemaakt vanaf dat ze 9 was en samen met haar moeder naar Nederland kwam. haar moeder was psychiatrisch verpleegkundige maar kreeg hier geen baan. Men zei ander niveau, bullshit natuurlijk, ze wilden haar op het platteland niet omdat ze zwart was. Als er kinderverjaardagen waren van ons gaven zij dure kadootjes, destijds 1980 van zeker 20 gulden, terwijl ze moesten leven van de bijstand. Als zij aten, at iedereen mee. Deze antilliaanse mentaliteit is prachtig en vraagt dus om een gedeeltelijk geleide economie, waarin op een normale manier voorzien wordt in behoeften als electra, water, gas, gezondheidszorg en scholing. De Antillen moeten gewoon net zoals Venezuela op een ander grondstoffelijk vlak heeft gedaan, de buitenlandse eigenaren van al hun hotels onteigenen; of aan Nederland een significante bijdrage vragen om ze op te kopen. Als de Antillen de kans krijgen om zelf het tourisme te bestieren, komt het wel goed, mits de bevolking oplichters onmiddelijk afzet. Antillen, ami ta stima bo!

  Reactie door kaatje — donderdag 22 juni 2006 @ 2.24 uur