‘Cuby’ Harry Muskee

‘Cuby + Blizzards, 40 jaar de Blues, 1966 – 2006′, dat is de titel van een boek dat onlangs is uitgekomen. In de box, waar het boek deel van uit maakt zitten ook twee DVD’s – één documentaire en één registratie, en een CD.

Hij is niet goedkoop maar wel erg mooi, een must voor elke bluesliefhebber. Met name de documentaire, een idee van Jan Douwe Kroeske, is erg mooi: hij geeft een prachtig tijdsbeeld en laat zien dat het lang niet altijd goud is wat er blinkt.

Harry wordt binnenkort 65 jaar. Mijn waardering voor ‘m geldt niet alleen zijn muzikale prestaties, maar geldt zeker ook de persoon die hij is. Ik weet nog dat we eind jaren tachtig Mandela-Festivals organiseerden. De SP zorgde voor de locatie, het geluid en het publiek. Artiesten zorgden voor het optreden. Ze deden dat allemaal voor een fles drank en onkostenvergoeding.

Zo ook Harry Muskee en zijn band. Nadien hebben we elkaar nog vaak ontmoet. De laatste keer was ik bij ‘m op bezoek in Drenthe, tijdens mijn provincietour. Het was erg mooi om deze blueslegende te zien en te horen in zijn heimat.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 30 april 2006 :: 13.41 uur

15 Comments

15 reacties

 1. De man heeft een standbeeld verdiend. Je hebt gelijk Jan, niet perse wat hij voor de blues in Nederland heeft betekent, en nog steeds, maar ook de man die hij is, Open eerlijk en oprecht, en altijd een luisterend oor.
  Cuby + Blizzards, 40 jaar de Blues, 1966 – 2006 is een must voor iedereen!

  Reactie door Mart — zondag 30 april 2006 @ 14.19 uur

 2. Ik heb Harry nog zien optreden bij ons in de dorpssoos. En ik heb een aantal jaren geleden weer een plaat (vinyl!) van Cuby aangeschaft. Top!

  Reactie door Sonja — zondag 30 april 2006 @ 15.54 uur

 3. Er zijn gelukkig ook nog artiesten zonder kapsones!

  Reactie door Karin — zondag 30 april 2006 @ 17.55 uur

 4. Fantastische blues voor een blanke,met veel gitaar solo’s waar de meeste bandjes van de laatste tijd nog wat van kunnen leren.Harry alvast mijn felicitaties

  Reactie door harry -wildervank — zondag 30 april 2006 @ 20.26 uur

 5. Goeie Blues raakt je hart! Blanke of zwarte Blues maakt dan weinig uit. Ik heb geen platen van Cuby. Maar wel een aantal platen van bijna originele Blues-zangers/spelers, zoals John Lee Hooker b.v. De echte Blues, zoals ik dat noem, is muziek van voor de jaren 80. Daarna is het verwaterd. Originele platen van Cuby dateren ook van voor die tijd. Zelfs Fleetwood Mac speelde goede Blues.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 30 april 2006 @ 22.23 uur

 6. Bussum 1977 gratis concert op de hei, Cuby, The wild romance, regenachtig, zeiltjes, swingen.
  Sticky’s, koude pizza, whisky.
  En dat prachtige punk meisje wat ik nooit meer terug heb gezien.
  Even mijmeren.

  Reactie door Toergenjev — maandag 1 mei 2006 @ 0.05 uur

 7. Naar aanlleiding van artikel ga Ik heb meteen mijn exemplaren van Cuby & the Bl. afstoffen.
  Overigens: met wat zoekwerk is er op het internet leuke internetradio met blues te vinden.
  Dit voor de gene niet niet van idols enderglijke houden. ;-)

  Reactie door Hendrik-Jan van Hier tot G — maandag 1 mei 2006 @ 0.46 uur

 8. Harry Muskee was een hele poos medepresentator van een programma op Radio Drenthe, getiteld ‘Harry’s Blues’. Een steengoed programma met daarin veel muziekgeschiedenis verwerkt en natuurlijk veel muziek.

  Zonde dat er niet meer van zulke radioprogramma’s worden gemaakt, het is verder allemaal van die oppervlakkige prut. Zeker op de commerciele radiozenders.

  Reactie door Fjodor — maandag 1 mei 2006 @ 9.29 uur

 9. Cuby is de man!
  “De echte Blues, zoals ik dat noem, is muziek van voor de jaren 80.”

  Helemaal mee eens, voor mij is de echte diepe Blues van Robert Johnson, Son House en Leadbelly. Daarnaast de vette rauwe sound van Muddy Waters (dikke bluesharp van Little Walter), Howlin’ Wolf etc uit het midden van de jaren vijftig. Daarna, ook lekker, de bluesexplosie in Engeland met bijvoorbeeld John Mayall en Eric Clapton, tot aan de ultieme bluesman uit die tijd Jimi Hendrix.

  Reactie door Blues — maandag 1 mei 2006 @ 10.15 uur

 10. C & B hebben in het verleden fantastische bluesplaten gemaakt (vooral toen Eelco Gelling er nog bij was en Helmig van der Vegt) maar zijn nu toch een beetje vergane glorie. Er zou in Nederland overigens best wel meer aandacht mogen worden besteed aan het nationale muziekverleden; dat komt er nauwelijks aan te pas!

  Reactie door Paul van Raai — maandag 1 mei 2006 @ 12.13 uur

 11. Een ding valt me tegen van Cuby. Hij valt Eelco Gelling zo vaak af. Eelco was toch een drijvende kracht achter zijn muzien. En nu wordt hij door Cuby weggehoond. Dat is niet correct.

  Reactie door Piet — maandag 1 mei 2006 @ 14.31 uur

 12. @ Fjodor [8]
  Bedankt:
  Zal er komende zondag 13.00 eens naar luisteren
  http://www.rtvdrenthe.nl/
  Zit trouwens in Friesland bij UPC op de kabel en dat zal wel bij meer buurprovincies zo zijn.

  Reactie door Hendrik-Jan van Hier tot G — maandag 1 mei 2006 @ 15.56 uur

 13. 11 Jammer dat ze niet meer samen spelen,
  Eelco Gelling heb ik vorig jaar jaar gezien in zijn Gelling Band, hij blijft zelfs op leeftijd een verbijsterend stimulerende, rauwe bluesgitarist waarbij iemand als Jan Akkerman slechts een parafraserende kunstenmaker is.

  Kleine anekedote, vroeger toen ze begonnen in Assen, waar ik woonde, met bassist Willy Middel er nog bij, kalkten we C+B op de muren, het burgervolk applaudisseerde in `66, want dacht dat de jeugd het huwelijk van Claus en Beatrix bejubelde.

  Reactie door Emiel — maandag 1 mei 2006 @ 17.46 uur

 14. De man van de BLUES en ik denk met weemoed terug aan zijn optreden tijdens het Festival TOMAAT, ik dacht toen nog op de Paasheuvel.
  De BOX is helaas voor mij geen optie, mensen in de WAO kunnen zich niet alles veroorloven.
  Af en toe een optreden bijwonen, zoals door de partij georganiseerde festivals e.d.
  Een andere grootheid bv. Jan Akkerman op het Festival in Amsterdam.
  Jan , blijf deze mensen ontmoeten en inspireren om hun kwaliteiten en de bijzondere muziek levend te houden!!

  Reactie door Bernd Zwart — zaterdag 6 mei 2006 @ 18.42 uur

 15. Ik ben het eens met de reacties 11 en 13
  Eelco speelt fantastisch.
  Sinds deze week gaat Eelco proberen een web-log bij te houden op eelcogelling.web-log.nl over zijn wel en wee. Contact met zijn vele fans vindt hij leuk.
  groeten aan alle eelcofans.

  Reactie door jps — zondag 13 mei 2007 @ 20.02 uur