De publieke sector is ziek

In de uitzending van Netwerk van gisteren werden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek onder ruim duizend mensen die werkzaam zijn in zorg of onderwijs.

Slechts een kwart van de mensen heeft een goed contact met de hoogste manager. De meerderheid vindt dat de managers onvoldoende op de hoogte zijn van het werk. Drie-kwart is van mening dat de managers de kwaliteit en de efficiëntie van het werk niet verbeteren. 70% vindt bovendien dat ze veel te duur zijn. 85% oordeelt dat de bureaucratie is toegenomen. Twee-derde heeft minder plezier in het werk dan eerder.

Sinds Paars worden we in de publieke sector geconfronteerd met marktwerking, cijferfetisjisme, bureaucratie, en schaalvergroting. Ontmenselijking, groei van het cynisme, en het verdwijnen van beroepseer en beroepsautonomie zijn het gevolg. De publieke sector is ziek.

Sinds de intrede van de SP in de Tweede Kamer in 1994 zeggen wij dit al. Tot op heden werd van die mening kennis genomen en ging men over tot de orde van de dag. Balkenende is gewoon op de door Paars ingeslagen weg doorgegaan en heeft niks veranderd, en waar ie dat wel gedaan heeft, heeft ie de zaak alleen verder verslechterd.

Dankzij Netwerk beschikken we nu over objectieve cijfers en bewijzen. Er heeft een coup van de managers plaats gevonden. En dat staat vooral voor goedbetaalde vrijblijvendheid. De infectie met het neoliberale virus verlamt inmiddels de hele publieke sector. Er is sprake van een epidemie.

Vanmiddag heb ik de regering gevraagd te reageren op de alarmerende situatie. Vanavond gaat ook het tv-programma Rondom 10 in op dit onderwerp.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 27 april 2006 :: 15.43 uur

109 Comments

109 reacties

 1. Men kan ondertussen spreken van het managerisme. Geen oog voor de menselijke kant van de zaak maar het opdrijven van zakelijke belangen in de zorg of onderwijs.

  En het ergste er van is nog, dat er lui zijn die het goed praten.

  Het is van de gekke dat de bureaucratie tot aanbidding verheven wordt.

  Zodra men het zelf niet meer weet wordt een nieuwe commissie ingesteld om een oplossing te zoeken om uit de chaos te komen die ze zelf veroorzaakt hebben.

  En elke ambtenaar zal er voor zorgen dat hij manager wordt waardoor hij nog meer onderdanen kan kommanderen. KASSA!!!

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 27 april 2006 @ 16.09 uur

 2. Ik ben het helemaal eens met het bovenstaande stukje; deze consequente, kritische, heldere benadering, die wij inmiddels gewend zijn v.d. SP, wat de waarde ervan geenszins vermindert, is de reden waarom ik op de SP stem.

  Reactie door Schaapherder — donderdag 27 april 2006 @ 16.10 uur

 3. Ik zag en hoorde vandaag Agnes Kant sterk opkomen voor bepaalde groepen die door dit kabinet met minachting worden behandeld, of beter, genegeerd, en ik hoorde haar De Geus, van Sociale Zaken het volgende voor de voeten werpen: “(….) Wat ís dit voor hypocriet geklets!? (….)”. Een vrouw naar mijn hart. Goed zo, Agnes, geef ze van katoen, die plofkoppen met hun veile, vale beleid.

  Reactie door Schaapherder — donderdag 27 april 2006 @ 16.20 uur

 4. De uitslag van Standpunt vanmiddag was 95% dat er teveel managers waren en slechts 5% die vond dat er genoeg of te weinig zijn…. Ik zou denken dat dit toch wel duidelijks is?

  NIET :(

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 27 april 2006 @ 16.24 uur

 5. De “terug-tredende” overheid (één van de vele knollen die voor citroenen moeten doorgaan) wordt ruiuiuiuim gecompenseerd, qua cijfer-en- regel-fetishisme, door de toenemde macht der managers. De goede niet inbegrepen, laat ze afvloeien in het vat van druppels die de emmer van ons geduld doen overlopen… vaten, want er zijn al heel wat emmers overgelopen. Eindelijk wordt er een vinger gelegd op een plek waar zelfs déze ongevoelige overheid haar pijngrens nadert, althans dat hoop ik, gezien de toenemende verkiezings-koorts. Of ze hallucineren gewoon verder, dat kan ook.

  Reactie door Schaapherder — donderdag 27 april 2006 @ 16.37 uur

 6. Ik geloof zeker dat er op veel plaatsen teveel bureaucratie is, dat moet zeker aangepat wordenm maar bovenstaand ongenuanceerd geklaag gaat me toch te ver. Goh we schaffen in een ziekenhuis maar de functie af van degene die het kwaliteit bewaakt, schiet je lekker wat mee op of de inspectie op scholen halveren we maar, allemaal overhead.
  Ik denk dat het goed is excessen aan te pakken, men moet goed kijken wat werkelijk overhead is en wat nodig is. De bureaucratie is ook gekomen omdat wij allemaal overal in willen participeren, gehoord willen worden en op maat bediend willen worden. Jammer dat er nooit eens over die keuzes gepraat wordt alleen de wee-klaag over de excessen hoor je.

  Reactie door Jack — donderdag 27 april 2006 @ 16.39 uur

 7. En daarom run ik een bedrijf zonder kantoor personeel alles super geautomatiseerd en gewoon als directeur direct tussen je eigen personeel. Weet je tenminste wat er speelt en je kan nog eens lachen, dat maakt werken leuk. Bij veel bedrijven zie je hetzelfde probleem als de kloof tussen burger & politiek. De meeste bazen kan je vergelijken met politici, ze snappen ‘t niet. Het gaat maar om één ding, ga er naast staan! it’s simple!

  Reactie door Ondernemer — donderdag 27 april 2006 @ 17.01 uur

 8. Beste Jack@6

  Wanneer ik jouw inzending lees, breekt mijn klomp.
  Wie heeft het over het afschaffen van kwaliteits bewaking?
  Heeft dat volgens jouw met bureaucratie te maken?
  Dan bekijk je het toch verkeert.
  In het grootste gedeelte van je schrijven heb je het toch over de echte bureaucratie!
  Daar hebben wij het over.
  Er is geen geweeklaag hier. Feiten spreken voor zichzelf.
  Lees het stukje van Schaapherder@5 nog eens over, dan weet je de consequentie’s.
  Feiten!!!

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 27 april 2006 @ 17.05 uur

 9. - 6 – Ja, Jack, en we horen jouw ongenuanceerde geweeklaag over het geweeklaag ook.

  Reactie door Schaapherder — donderdag 27 april 2006 @ 17.17 uur

 10. De een trompettert, de ander brult, en ertussendoor wordt een hoop ge–, inderdaad.

  Reactie door Schaapherder — donderdag 27 april 2006 @ 17.20 uur

 11. Ik heb een stukje gezien. Het deed mij denken aan the managerial society en bureaucraten in de SU. Het is tijd dat veel van deze manager werkloos worden. Oplossing: privatiseer het onderwijs en decentraliseer de controle.

  Reactie door mathijs ter wee — donderdag 27 april 2006 @ 17.38 uur

 12. Heel herkenbaar, mijn moeder is verpleegkundige en haar manager past hier zo in. Incompetent figuur die zelfs zo ver gaat dat hij mensen werk liet doen waar ze niet voor gekwalificeerd zijn. Want dat was weer wat goedkoper…

  Het is trouwens epidemie, Jan ;)

  Reactie door Floris V — donderdag 27 april 2006 @ 17.40 uur

 13. Ik roep al enkele jaren dat er iets flink mis is met het management vak. De echte toegewijde manager, die efficiënt voorwaarden schept en leiding geeft aan zijn werkkrachten is ingeruild voor een machtsgeile, dictator die de wereld reduceert tot modelletjes en schema’s omdat deze te stom is om het management echt te begrijpen.
  Echt goed management is een kunstvorm. Het vereist goed en fundamentaal begrip van psychologie, sociologie, kennis dan de werkzaamheden en de strategie van het bedrijf. De manager zit er midden in moet constant beslissingen maken die de organisatie de gewenste richting opbrengt, zonder dat medewerkers zich verloren voelen. Een goede manager is goud waard, maar is lastig te definiëren. Eigenlijk merk je het pas dat een manager slecht is wanneer het te laat is. Daarbij is het echte management altijd onderschat. Managers die echt voor hun personeel opkwamen werden in directiekringen altijd lastig gevonden. Deze managers remden de cijfergeilheid van de bestuurders af, door deze met de realiteit te toetsen.
  Veel bestuurders hebben het management geïnfiltreerd met mannetjes van hun, die ook cijfergeil zijn, zodat ze op hun niveau aangesproken kunnen worden. De people-manager moest het veld ruimen. Veelal werd deze weggepest doordat de voorwaarden zo veranderd werden dat er geen tijd was om met zijn medewerkers in contact te komen. Dit betekend voor de echte manager het einde en zochten naar andere functies. De vacatures werden opgevuld door de cijferaars, die geen benul hadden in welk speelveld de manager zich bevond. Dit spreadsheetmanagement heeft zicht binnen 5- 10 jaar als een kankergezwel verspreidt door het bedrijfleven en heeft nu ook de overheid aangetast.
  Dus nu is er een leemte tussen cijfermatig strategisch beleid en operationeel beleid. De medewerkers krijgen de taaie beleidstukken voor hun kiezen waar ze eigenlijk niets mee kunnen. De toetsing door de echte managers, die de strategische stukken toetsten aan de hardnekkige praktijk zijn er niet meer, en het huidige spul wat er zit, en zich manager noemt heult met de dikke deur. Dus is de medewerker aan zichzelf uitgeleverd die de vertaling moet maken tussen harde macro cijfers en strategische beslissingen, die steeds verder van de realiteit afdrijven naar de uitvoerbare praktijk, en niemand die hem daar bij helpt.

  Reactie door Alexander — donderdag 27 april 2006 @ 17.48 uur

 14. @13.
  Alexander ik ben het wel 200% met je eens.
  In jouw posting staat precies waar het hier in Nederland is misgegaan.

  Reactie door fransiscus — donderdag 27 april 2006 @ 18.17 uur

 15. de menselijke sector is ziek,autist en skizophrenic,en dat is alleen het begin van het eind….
  la decadence,c’est la bonne ambiance

  Reactie door gaf — donderdag 27 april 2006 @ 18.26 uur

 16. Naar mijn mening is de zorg al heel lang een trechter. In het wijde gedeelte boven worden de managers gegoten, zodat het smalle gedeelte(de werkvloer) totaal niet meer te zien is.

  Reactie door Diny — donderdag 27 april 2006 @ 18.35 uur

 17. Manager zijn is tegenwoordig een STATUS symbool… Gebakken lucht dus eigenlijk.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 27 april 2006 @ 18.41 uur

 18. Ja Totaal ziek.

  Reactie door khosrow — donderdag 27 april 2006 @ 19.10 uur

 19. Tja, dit is niets nieuws… tegenwoordig zijn VEEL van die managers ‘cijfergeil’ zoals Alexander het zo mooi noemt.. Ik ken artsen die een privé-kliniek zijn begonnen, omdat ze er niet meer tegen konden, dat ze maar een bepaald aantal operaties per jaar mochten uitvoeren… Waren ze vaak al in augustus klaar met werken… Dat is toch niet normaal. Die mensen gaven zelf aan dat DAT een van de grootste redenen is waarom er wachtlijsten zijn.

  En ik ken verhalen (inmiddels al een jaar of 5 oud) van mensen die in een verzorgingstehuis werkte, maar niets mochten gebruiken tegen ongedierte, want ‘dat kost te veel’… dat is toch misselijkmakend!!!

  Reactie door Jack Reinieren — donderdag 27 april 2006 @ 19.17 uur

 20. In de publieksector heb ik tot nu toe GEEN gezond denkend of gezond handelende manager gezien. De echte managers in dit land zijn de mensen die met te weinig middelen brood op de plank zetten.

  Reactie door khosrow — donderdag 27 april 2006 @ 19.18 uur

 21. Nederland is inmiddels verworden tot één groot Monty Python scenario, met dank aan deze tragikomische regering waarmee we nog pakweg een jaar mee door moeten. Als het niet zo triest was, kon ik er wel om lachen.

  Reactie door Gandalf — donderdag 27 april 2006 @ 19.21 uur

 22. @13 Alexander, goed geschreven.

  Reactie door Gandalf — donderdag 27 april 2006 @ 19.27 uur

 23. kan iemand mij uitleggen,hoe ze er uitzien en wat ze doen?
  zijn het van die overbodige,in het leven geroepen door de ahum vvd types,met die iritante moderne kapsels,alla leidse onderwijs instelling/loi,
  met lees? bril,en bij de cna gekochte krijtstreep pakjes,die alleen praten met een hete aardappel in hun strot,en voor 95% zo afgrijzelijk duur een dom lullen,dat je na een half uur niet meer weet waar die het over heeft/en zelf ook niet?
  die kursussen??oeps bij wonen waar je springen moet/opwarmen ..en raden moet wat een ander behoord te denken,en met grote stukken papier op de rug rondlopen,,zodat anderen er wat op kunnen schrijven,hoe die is,en dat al weten na een 2 tal uren?
  en voor de rest,, kinder spelletjes moet doen hoe je met 3 plankjes,met 4 man?? over een denkbeeldige snelstromende rivier,aan de overkant moet komen,let wel zonder er in te vallen,,ha ha,leuk he?
  teambilding heet het ,,wie is u ,,nou ik ben janpieter,en u,janpeter,nou sjappo..
  en op de terrug weg iedereen verrot schelden die het durft voor hun bmw in te gaan halen(170-190 km)die zich wel aan de +- 120km houd.
  is het dat soort?? of zit ik er naast,

  Reactie door ad — donderdag 27 april 2006 @ 19.32 uur

 24. De mens stamt af van de apen.
  Apen vlooien elkaar.
  Als jouw chef de onder-manager niet vlooit dan zal jouw werkgroep alle bonussen mislopen.
  Dus vlooi jouw chef, zodat hij de onder-manager vlooit, zodat die de manager kan vlooien, zodat die de boven-manager kan vlooien, zodat die de directie kan vlooien, zodat die de aandeelhouders kan vlooien en misschien krijg je dan geen salaris-vermindering!
  En als je niet deze hierarchische weg bewandeld dan wordt je eruit geschopt!
  Je moet je pikorde wel kennen in deze apen maatschappij.
  Het vergaderen van managers lijkt steeds meer op het onderling vlooien van apen.
  Met beschaafd gedrag heeft het niets maar dan ook niets meer te maken.

  Reactie door Gekke Gerrit — donderdag 27 april 2006 @ 19.53 uur

 25. burocratie moet je actief slopen
  (en dat zal niet eenvoudig zijn)

  Jan, meelezers,

  Er staat bij mij in de boekenkast een heel aardig boek over organisatie vormen:

  “Structure in Fives” door Henri Minzberg

  Daarin staan diverse organisatie vormen beschreven. Één er van is de z.g. mechanistische burocratie. Die wordt gekenmerkt door veel standaardisatie, vaste protocollen en vele hierarchische lagen.

  Een voorbeeld: Een massaproductie bedrijf als Ford in de 70-er jaren.

  Het vervelende is dat deze organisatievorm naar zijn aard zéér stabiel is. Als je b.v. het onderwijs zou willen déburocratiseren, dan moet je waarschijnlijk letterlijk de bijl zetten in de mega leerfabrieken die nu zijn ontstaan: Gedwongen opsplitsing die je bij wet oplegt.

  Dat zal niet eenvoudig zijn. Echter, als je dat niet doet dan zie ik het somber in.

  Immers: Een spontane overgang van de huidige burocratieën naar een scholen met een directeur, een paar conrectoren, een congierge en een lerarenkorps dat gewoon z’n werk doet kan je zonder zo’n gedwongen opsplitsing – denk ik – vergeten.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — donderdag 27 april 2006 @ 19.57 uur

 26. Ja Ad,dat zijn ze die types in die krijtstreeppakjes met BMW,s en van die gekke LOI kapseltjes.
  Het ergerlijke is ook dat er veel “verraders” tussenlopen.
  D.w.z, gasten die in de 70 er jaren behoorlijk links, maatschappijkritisch en hip waren.Maar ja: status nu he en geld.
  En het is net zoals kwaadaardige kanker :het zaait uit.
  Om hun baan niet kwijt te raken durven de gewone werknemers niet meer hun mond open te trekken of hebben ze zelf niet eens meer in de gaten dat ze het vuile spelletje meespelen.

  Wat dat betreft:NOOIT heb ik manager willen worden,alhoewel ik steeds meer merk hoe kwetsbaar je dan bent al bied je maar een klein beetje weerstand

  Reactie door Redhigh — donderdag 27 april 2006 @ 20.27 uur

 27. gekke gerrit,is aan het zeggen ,alfa of niet de mens heeft een beta nodig…
  en omdat de beta alleen de alpha luister.dan the beta en alfa geniet van,darwinism versie van capitalism.
  Vooral als jij niet in geloof

  Reactie door gaf — donderdag 27 april 2006 @ 20.32 uur

 28. Ik hoop dat de aandeelhouders snel gaan inzien dat die verbreding van de managerslaag en versmalling van de productielaag wel eens kan leiden tot het kapot gaan van een bedrijf :kennis van elementaire bedrijfseconomie is de productie-omvang en de kosten ( vooral onzinnige managersalarissen ) direct met elkaar in verband staan : de arbeiders zijn de kurken ,waarop een bedrijf blijft drijven en niet een fanfare van managers met hun geleuter bestaande uit dogmaas ,die de arbeider alleen maar belasten en waaruit geen productie voorkomt .
  Vroeger had je een klein aantal bonzen met sigaren ;tegenwoordig heb je katoren vol met reutelaars .

  Reactie door Fred — donderdag 27 april 2006 @ 20.36 uur

 29. laat 75 procent van die managers maar weer op de werkvloer de handen uit de mouwen steken waar het nodig is tegen en normaal loon

  Reactie door joris — donderdag 27 april 2006 @ 20.39 uur

 30. Wat mij opvald is dat iedereen zogenaamd weet wat er aan de hand is maar wie heeft een plan waarmee concreet dingen verbeterd.

  het verminderen van het aantal managers of verminderen van bureaucratie zorgt niet per definitie voor een betere bedrijfsvoering.

  mentaliteits problemen in de westerse samenleving met betrekking tot arbeidsmoraal en sociaal gedrag zijn eerder het probleem om te beweren dat het alleen het management is veel te kort door de bocht.

  handelen uit eigenbelang en egoisme los je met politieke maatregelen niet op.

  Het is tijd voor veel bredere maatschappelijke discussies over een heel web van problemen die met elkaar samenhangen. het aanpakken van een draadje uit het web lost niets op maakt het eerder erger.

  Noem het verwendheid of onwil maar het probleem word er niet beter op in tegen deel.

  Reactie door linx — donderdag 27 april 2006 @ 20.40 uur

 31. Stap 1 : kunnen managers in verschillende niveau’s aantonen dat zij een bijdage tot een productie-verbetering van een bedrijf of instituut :
  elke arbeider is volledig te controleren , en waarom de managers niet ?( Er zijn natuurlijk wel managers die goed zijn ; maar het overgrote deel beunhaast er maar een beetje bij )

  Reactie door Fred — donderdag 27 april 2006 @ 20.47 uur

 32. “Hoe meer managers slecht werk leveren, hoe meer er zullen worden aangesteld”.
  Is dit eureka of plagiaat?

  Reactie door ruud — donderdag 27 april 2006 @ 20.49 uur

 33. Ik heb, ooit, wel eens een manager bij ons in het ziekenhuis gezien, die daadwerkelijk met patienten sprak.
  Bij die gelegenheid ging het over de verhoging van de eigen bijdrage AWBZ…

  Reactie door hno — donderdag 27 april 2006 @ 20.50 uur

 34. Topmanagers zijn managers die verkeerde beslissingen nemen tegen een topsalaris.

  Reactie door ruud — donderdag 27 april 2006 @ 20.55 uur

 35. Managers menen dat bedrijfvoeing iets is als gokken

  Reactie door Fred — donderdag 27 april 2006 @ 21.11 uur

 36. Ook in de zorg en onderwijs.

  Managers in zorg en onderwijs zijn kosten posten voor de betreffende instelling. Niet meer en niet minder.
  Ze werken samen met de arbo diensten die belangen van zowel instelling als werknemer zouden dienen.

  Ondertussen werken arbo artsen, en de vakbonden in het belang van de instelling en minder in het belang van de leerling, zorg behoevenden of de mensen die er werken.
  Kortzichter kan het niet, armoediger op alle gebied ook niet.
  Overberoeps gesproken!
  Arbo artsen hebben gedeelde belangen, vakbond eveneens.
  Managers zijn slechts dure kosten posten en marionetten van de overheid.
  Het leek mij geen fijne job.

  Reactie door mona — donderdag 27 april 2006 @ 21.19 uur

 37. De managersziekte is een een ziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie van het rupsje “vreet nooit genoeg” het zijn lieden die zich in allerlei organisaties wringen om met minimumale prestaties het maximumale ten eigen baten binnen te halen ten kosten van het product en de inkomsten van de arbeiders. Het verhoogd de overheadkosten enz.
  De lui hebben gezorgd voor de ziekenhuisfabrieken, schoolfabrieken, verzorgingsfabrieken zonder menselijke gevoelens wat past in deze moderne tijd waarvan iedereen gestoord wordt en zeer zeker zo’n fabriek aan de binnenkant zullen aanschouwen en aan de lijve zullen ervaren wat de paarse kabinetten bedacht hebben.

  Reactie door Henk Hiensch — donderdag 27 april 2006 @ 21.28 uur

 38. Ik heb al meerdere malen op dit forum vermeld dat de echte zakkenvullers in Nederland de managers zijn en dan vooral de interims. In de zorg verdienen die tot 1000 euro per dag. Uit betrouwbare bron weet ik dat er veel bijzitten die eerst zelf in de zorg werkten maar weggesaneerd zijn door een interim.Als later blijkt dat deze een puinhoop heeft achtergelaten, dan wordt de oude manager, die eerst een oprotpremie van tonnen in zijn zak heeft gestoken, ingehuurd. Inmiddels zijn deze een adviesbureau voor zichzelf begonnen. Bij grote ziekenhuizen werken er tientallen. Hte gebeurt ook regelmatig bij topambtenaren van de gemeente. Eerst wordt een bureauhoofd weggesaneerd met premie, om vervolgens weer ingehuurd te worden voor een veel hogere prijs. Wie gaat hier wat aan doen? Nou niemand, want degene die bij machte zijn, maken er zelf gebruik van.

  Reactie door robert b — donderdag 27 april 2006 @ 21.29 uur

 39. De managerslaag is m.i opzettelijk ingevoerd. Zo kunnen ze zich allemaal verrijken ten koste van de arbeiders. Zij beweren dan ook dat ze echt nodig zijn, wij snappen dit natuurlijk niet. Het plan is alleen maar om de arbeiders monddood te maken. Met zo ‘n hele laag ertussen wordt het nu eenmaal moeilijker als werknemer je mond open te trekken. Je wordt er zo uitgeflikkerd zonder dat de top op de hoogte is van de echte problemen. Ergo, volstrekt inefficient en veel te duur. Hoe minder managers, hoe beter voor het bedrijf en voor de werknemers.

  Reactie door kaatje — donderdag 27 april 2006 @ 21.32 uur

 40. Het rottige is, dat bij iedere bezuiniging of reorganisatie altijd gekeken wordt naar de “handjes” op de werkvloer of aan het bed. Meestal blijft het management, de overhead, lekker buiten schot en wordt er gesneden in het directe personeel, zodat de verhouding direct-indirect alleen maar slechter wordt en de organisatie ineffectiever.

  Hier valt op simpele wijze iets aan te doen, maar dan moet je wel durven én natuurlijk de bevoegdheden hebben: iedere maneger die je niet in vijf minuten kan vertellen wat zhij precies doet en hoe dat bijdraagt aan de organisatie, die mag zijn/haar spullen pakken.

  Minder opperhoofden, meer indianen zeg ik regelmatig, en ik ben het nog steeds unaniem met mezelf eens. Maar vaak ben ik de enige…

  Reactie door Sjouke — donderdag 27 april 2006 @ 21.34 uur

 41. Ben als verpleegkundige voor mezelf begonnen omdat ik dat allang meer dan beu was. En geloof me dat diegene die er iets van durfden te zeggen het meest last hadden. Nu word ik gevraagd als ze door alle ellende met personeelstekort zitten. En geloof me heb het op deze manier weer razenddruk met mijn eigen verantwoording. Ook is zeer opvallend dat in een zogenaamd “vrouwen” beroep de managers hoofdzakelijk mannen zijn. Ze racen je gewoon voorbij omdat die banen veel geld opleveren. En dan nog steeds brullen dat de vrouwen de capaciteiten niet hebben. Maak me daar al jaren woest om.

  Reactie door Ninka — donderdag 27 april 2006 @ 22.03 uur

 42. zolang wernemers bang zijn van managers veranderd er niks .en lachen die zakkenvullers zich kapot en worden ze (terecht)arroganter .je zakkenvullen over de rug van bange arbeiders is het makkelijkste wat er is .

  Reactie door ,texas,henkie — donderdag 27 april 2006 @ 22.05 uur

 43. En nu weet ik weer waarom ik als zeer ervaren psychiatrisch werker eens te meer waarom ik toch zo weinig verdien.(En ik draai al een tijdje mee.)Dat komtdus ook door die managers, waarvan ik weet dat vooral die interim gasten honderden pleuro,s per dag binnenhalen.
  Overigens zou ik werkelijk niet weten hoe dit gif er uit gehaald moet worden,zolang de economie de nieuw god is geworden en die lui zijn handlangers die dit duivelse systeem in stand houden.

  Reactie door Redhigh — donderdag 27 april 2006 @ 22.18 uur

 44. De burocratie in de Thuiszorg en de dure interum managers maken het hele werk kapot, ze komen met buro oplossingen. Onze laatste reorganisatie bij Amsterdajm Thu. En we hebben de afgelopen jaren wat reorganisaties en fusies gehad, we worden steeds groter de lijnen steeds langer. Vroeger pladen we zelf als uitvoering, nu gebeurd dit perf computer. Het is een uitstekend registratiesysteem, maar een ramp voor de planning. De bejegening bij de laatste reorganisatie was een verschrikking, er was een leidinggevende die nog maar een jaar moest, er is geen werk meer voor jou werd door een dure intetrum manager gezegd terwijl ze altijd klaarstond en als er geen hulp genoeg was zelf wel eens naar de klient toeging, ze had zelf ook in de uitvoering gezeten.

  Atte Houtsma; verzorgende en abvakabo kaderlid (en SP raadslid)

  Reactie door Atte Houtsma — donderdag 27 april 2006 @ 22.40 uur

 45. @7 Ondernemer — donderdag 27 april 2006 @ 17.01,

  Klasse! Zulke mensen als jouw moeten we meer hebben. Een goede werksfeer is erg belangrijk, zo blijven de mensen gemotiveerd. Je werknemers treffen het maar.

  Bij mijn vorige stage zat ik bij een klein leuk bedrijfje, de sfeer was daar erg goed en had daar leuke collega’s. Ik heb daar een paar keer wat langer door gewerkt, maar dat was niet zo erg, als je het na je zin hebt op je werk dan heb je ook meer over voor het bedrijf.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 27 april 2006 @ 22.53 uur

 46. @38 Dat is helemaal waar, maar als je een huishouden hebt dan ben je min of meer wel afhankelijk van die managers.
  Ik begrijp ook wel dat als we alles maar slikken dat we uiteindelijk in armoede zullen sterven.
  Zet dit dan op een rijteje, dan zul je beseffen dat een vuist maken, op den duur meer oplevert dan alles maar te slikken van wat die managers je maar bevelen.

  Reactie door Dromer — donderdag 27 april 2006 @ 23.31 uur

 47. ik werk bij de praxis wat dus amerikaans is ………..kruidvat mentaliteit.enorme werkdruk………..minder personeel.en het zelfde werk…..aargh……….moeten we doen op amerika lijken………bah nederland op zijn slechts….

  Reactie door roelof — donderdag 27 april 2006 @ 23.33 uur

 48. en dan euro….aargh alles is duurder geworden………en de schuld geven aan de dollar…de olie dus………bah wat is de wereld is ziek.met dit haagse gelul………

  Reactie door roelof — donderdag 27 april 2006 @ 23.36 uur

 49. @2 helemaal mee eens…SP stemmen en vooral niet meegaan in de Verdonk en Rutte hype…wat zullen daar weer veel mensjes intrappen..!!

  Reactie door eric — donderdag 27 april 2006 @ 23.37 uur

 50. Heb de uitzending Netwerk,Rondom 10 en een vorige Rondom 10 over managers gezien en na weer een snelle fusie en reorganisatie en daarmee dus gepaard gaande weer van die manager types en niet te vergeten collagae die een zelfde referen tiekader lijken te ontwikkelen ben ik tot de conclusie gekomen dat we gewoon gevangen zitten in een door en door verrotte samenleving en ik denk zelfs dat er filosofisch gezien linken zijn met de toenemende verloedering en agressie.

  Misschien wordt het wel tijd om te stoppen,want dit is gewoon traumatisch geworden( heb zelfs patienten,ook managers, opgenomen waarin hun kwalijke rol een groot deel van hun problematiek vormden.

  Misschien moet ik maar gewoon gaan vissen

  Reactie door Redhigh — vrijdag 28 april 2006 @ 0.21 uur

 51. Vraagt niemand zich af waarom er toch opeens zo veel managers zijn? Het schijnt toch een relatief nieuwe ziekte te zijn. Me dunkt dat de enorme groei van managers een direct gevolg is van de overdreven regelzucht van de overheid. Zoals die meneer uit rondom tien die het had over de CPABB richtlijn (of iets dergelijks) die voorschrijft hoe een plakje kaas van de keuken bij de patient terecht dient te worden.

  Reactie door Wim — vrijdag 28 april 2006 @ 0.24 uur

 52. Wat we gisteren in Netwerk en vandaag in Rondom Tien zagen geeft exact weer wat er speelt. Het draait alleen nog maar om de cijfers en absoluut niet meer om de kwaliteit.

  Managers in de zorg en het onderwijs staan veel te ver van de professional af.
  Daarbovenop wordt er gegraaid wat er maar te graaien valt. Bonus hier, bonus daar voor onze “topmanagers” die het, ondanks dat ze zich nooit op de werkvloer begeven toch zo goed weten. Als werknemer wordt je steeds meer gecontroleerd door de systemen. Meten is weten hoor je dan. Dit is nodig want we moeten ons verantwoorden bij de laag die boven ons staat. Anders worden we “afgerekend”. Waar is het vertrouwen in de werknemers gebleven? Mogen we nog creatief en betrokken zijn? Mogen we ons verantwoordelijkheidsgevoel nog tonen? Heb je al die bureaucratische meetinstrumenten echt
  nodig? Als je regelmatig je gezicht laat zien waar je het moet laten zien dan weet je vanzelf wat er speelt in je organisatie, toch!
  Moeten dure externe, “gespecialiseerde” bureaus
  onze “ver van mijn bed” managers vertellen hoe het moet en vervolgens met een vette opdracht op zak aan het
  zoveelste, bij voorbaat tot mislukken gedoemde, implementatietraject/reorganisatie beginnen? Overigens, vaak staat de uitkomst van onderzoeken door externe bureaus al bij de start van het onderzoek vast. En wie betaalt dit? Jij en ik!
  Wordt het niet de hoogste tijd dat in plaats hiervan eindelijk weer eens naar de professionals wordt geluisterd?
  Wordt de zorg en het onderwijs
  gezonder/efficienter/beter door al dit bureaucratische geneuzel? Wordt het niet de hoogste
  tijd dat alles weer kleinschaliger wordt en
  creativiteit en ondernemingsgeest weer de kans krijgt?
  Mensen doe er wat aan. We kunnen met zijn allen gelukkig zijn en met zijn allen werk hebben. Als dit zo door blijft gaan gaat ons sociale landje naar de knoppen. Doe er wat aan en stem volgend jaar op de partij(en) die hierin verandering willen aanbrengen.

  Reactie door Hein — vrijdag 28 april 2006 @ 0.39 uur

 53. Mensen, lees dit eens http://www.rationelepolitiek.nl/economie/managen_en_vakkennis_luyten.htm

  Reactie door Hein — vrijdag 28 april 2006 @ 0.52 uur

 54. Heb het gelezen Hein.,
  in:http://rationelepolitiek.nl/economie/mana
  En ik begrijp ook niet,zoals Geert Mak schrijft:waarom is er nog geen opstand uitgebroken!!!

  Reactie door Redhigh — vrijdag 28 april 2006 @ 1.19 uur

 55. @ 51 en wat is jouw remedie dan? Nóg meer de vrije hand geven?

  Reactie door Floris V — vrijdag 28 april 2006 @ 1.21 uur

 56. En oh ja…relatief nieuwe ziekte. Van wie is dat dan de schuld, wie zien er ‘relatief nieuw’ aan de macht hier?

  Reactie door Floris V — vrijdag 28 april 2006 @ 1.26 uur

 57. Ouwe Dirk, bedankt voor je bijval -8- (zeldzaam, en daarom des te meer gewaardeerd), wilde ik toch even zeggen.

  Reactie door Schaapherder — vrijdag 28 april 2006 @ 1.52 uur

 58. Vroeger jureerde ik turnwedstrijden, ik had dan zelf ook lang geturnd en wist waar ik het over had. Er waren ook mensen die zelf nooit geturnd hadden, dat waren dan ook slechte juryleden.
  Ik vind het een gotspe dat je een HBO opleiding management zorg en overheidsinstellingen hebt, waarvoor je in je pakket alleen maar economie en wiskunde nodig hebt. Enige kennis van de zorg hoeft niet eens meer. Ze denken dan dat je objectiever tot een oordeel kunt komen. Onzin natuurlijk. Geef mensen intern een 4 jarige extra opleiding en laat hen “managers” zijn.

  Reactie door kaatje — vrijdag 28 april 2006 @ 7.53 uur

 59. Ben nu, juist door deze site, tot inzicht gekomen, dat deze grotendeels overbodige managers de plaats van de vroegere kerk hebben veroverd, daar moest je ook in geloven.

  De snelste manier om van ze af te komen, is verstoring van communicatielijnen, speciaal de globalisatie/luchtvervoer, hopelijk gaat het snel vanzelf, alleen, iedereen gaat hierdoor veel lijden.

  Vraag me af of Marx in zijn toekomstvisie ook specifiek het managersprobleem heeft onderkend, moet haast wel

  Reactie door cmotor — vrijdag 28 april 2006 @ 8.19 uur

 60. 45/Evert Tigchelaar jr

  Ik wil het gewoon leuk hebben, daarom kan ik me wel vinden in de uitspraak van Jan Marijnissen “het moet gewoon weer een leuk en gezellig land worden”, zoiets was het meen ik. Nou helemaal mee eens, je kan geld verdienen en het leuk hebben en menselijk zijn. Alleen moet je dan als leiding terug naar de werkvloer. Net als politici die terug de straat op moet omdat hij de feeling met de burger kwijt is geraakt.

  Wat dat aangaat maken politici en werkgevers vaak dezelfde fouten.

  Reactie door Ondernemer — vrijdag 28 april 2006 @ 9.19 uur

 61. aanvulling 60

  Overigens hoop ik ook dat de SP meer richting werkgevers beleid gaat ontwikkelen zodat meer werkgevers niet zo krampachtig hoeven te reageren op de SP. Want men doet af en toe net of de SP je komt afslachten als je een bedrijf runt.

  Reactie door Ondernemer — vrijdag 28 april 2006 @ 9.28 uur

 62. @55,56

  Ik wil graag zoals gisteren ook door de mensen werd aangegeven in rondon tien dat de verantwoordelijkheid weer daar wordt gelegd waar ze zou moeten liggen: nl. bij de mensen die het werk uiteindelijk doen.

  Om daar te geraken moet de overheid stoppen met alles proberen te reguleren. Om bij het plakje kaas te blijven: er zal wel ooit iemand ziek zijn geworden van een plakje kaas, waarna onze overheid het nodig vond om een plakje kaas richtlijn in het leven te roepen om deze “misstanden” in de toekomst te kunnen vermijden.

  En ja, voor de implementatatie van al die regels had je managers nodig. Probleem met heel veel managers is echter dat ze je niet het werk uit handen nemen maar een hele hoop extra werk genereren.

  Het lijkt me simpel: laat de mensen op de vloer (professionals) weer bepalen wat belangrijk is, niet een regeletje voor elke handeling; dan worden hopen managers vanzelf binnen no time overbodig.

  Reactie door Wim — vrijdag 28 april 2006 @ 9.44 uur

 63. Managers…ze kunnen heel goed veel geld innen, ze kunnen meestal niet managen, daar zij te veel zelfverzekerdheid kregen ingeprent, ze kunnen geen blik op eigen functioneren werpen, ze kunnen mooi praten met de directie, die ook in mooie woorden geloofd, ze leven meestal in de illusie, dat zij instaat zijn de boel goed te laten lopen, ze falen meestal daarin, ze krijgen contracten aangeboden voor onbepaalde tijd, ondanks de klachten, die de directie bereikt.

  Weet u hoe dat komt?
  Om dat de werknemers op de werkvloer, die het werk moeten doen, nooit serieus worden genomen, als niet weten worden beschouwt en onderbetaald!

  Wist u dat dat nog veel erger gaat worden?
  Geld daar draait het om mensen tellen niet meer in deze, de managende illusie moet voortgang hebben…u bent het paard in de tredmolen, met een touw om de hals!

  Reactie door e.krul — vrijdag 28 april 2006 @ 9.53 uur

 64. Wim, regels kunnen ook heel goed werken. Het ISO systeem bijvoorbeeld werkt bijzonder goed in ondernemingen. Ik heb vaak meegewerkt dit soort systemen te implementeren en ben daarbij tot de conclusie gekomen dat je de specifieke draaiboeken per afdeling door de werknemers zelf moet laten maken, niet door het management. Daarbij kan er per afdeling iemand als coordinator worden aangesteld, die vervolgens weer overleg heeft met de coordinatoren van andere afdelingen om te voorkomen dat procedures niet op elkaar aansluiten en er onnodig zaken dubbel worden gedaan. Zodra de werkwijze geimplementeerd is houden zij 1 maal per maand overleg om eventuele knelpunten op te lossen. Of komen enkel bij elkaar wanneer zich een probleem voordoet. Hier komt geen manager aan te pas. Je hoeft hooguit voor een maandje of twee iemand in te huren die ISO uitlegt en wat de makkelijkste werkwijze is. Kortom werknemers verantwoordelijkheden geven, dat geeft ze weer trots in hun werk en voorkomt ook onnodig ziekteverzuim en onnodige fouten. Daar is iedereen bij gebaat.

  Reactie door kaatje — vrijdag 28 april 2006 @ 10.02 uur

 65. Nog even als toevoeging moet je om manager te worden aan de volgende Voorwaarden voldoen: mannelijk geslacht, een pak met stropdas en mee lachen en meelullen met de top. Competentie is niet vereist, hoewel een MBA (nikszeggende simpele master of business administration studie) nog wel eens wil helpen. Eenmaal op de plek aanbeland, is het zaak vooral zo hard mogelijk naar beneden te trappen. Als zaken goedgaan is het dankzij jou (terwijl het vaak ondanks jou is), als de zaken slecht gaan is het de schuld van de werknemers en moet er worden gereorganiseerd.
  In Amerika is het beroep van advocaat het meest uitgekotste, wat mij betreft zijn managers dat hier in Nederland vooral in de zorg.

  Reactie door kaatje — vrijdag 28 april 2006 @ 10.07 uur

 66. @62,

  Ik ben het zeker met je eens dat regels een bittere noodzaak zijn. Echter er is een groot verschil tussen een richtlijn die ergens in Den Haag is opgesteld ver weg van de werkelijkheid; voorbijgaand aan verschillen die tussen ziekenhuizen/ scholen nu eenmaal bestaan en ISO. ISO is simpel samengevat: opschrijven wat je doet en vervolgens doen wat je hebt opgeschreven. Ofwel je hebt als organisatie zelf bepaald hoe je je eigen werkwijze wilt inrichten ipv een piepeltje uit Den Haag. En inderdaad, wie kan beter opschrijven hoe processen lopen en zouden moeten lopen dan de mensen op de vloer? Helemaal mee eens.

  Reactie door Wim — vrijdag 28 april 2006 @ 10.12 uur

 67. @63,

  Idd, en ze houden elkaar op een gegeven moment nog in stand ook. Als baas/ manager wil je geen mensen in dienst die tegengas geven, maar ja knikkers; veel gemakkelijker. En wat voor type mensen denk je binnen te halen met ja knikkers? Ik heb ze meegemaakt; mensen die tot hun oksel bij de baas in de bips zitten…

  Reactie door Wim — vrijdag 28 april 2006 @ 10.18 uur

 68. Helemaal met je eens Wim

  Reactie door kaatje — vrijdag 28 april 2006 @ 10.29 uur

 69. En vergeet die uitzendburo,s ook niet,die infiltreren ook steeds meer in de ziekenhuizen,zoals Rampstad uitbuitbureau.
  En ze zetten er als het ff kan veel foute managers neer.

  Reactie door Redhigh — vrijdag 28 april 2006 @ 11.06 uur

 70. Teveel lijnmanagers zijn gericht op centrale regels en de strakke sturing van bovenaf. Ze zijn onvoldoende in staat de consequenties er van voor de werkvloer in te schatten en/of of bieden er geen weerstand aan.
  Managers verliezen het contact met de werkvloer, doordat de aandacht teveel is gericht op financien, prestatie-indicatoren, e.d. De vraag “waarom doen we ook al weer?” wordt niet gesteld.
  De werkvloer hebben dit besef destemeer, omdat ze er dagelijks mee worden geconfronteerd.
  Het lijnmanagement zit tussen twee vuren.
  Afgeven op de managers als zakkenvullers vind ik te gemakkelijk. Dat er wat moet veranderen is absoluut waar.
  Investeer in de lijnmanagers (niet de top) als compagnons in de verandering en de weerstand. Zoek naar gezamenlijke belangen. Dat is wat ik als lijnmanager in ieder geval probeer!!

  Reactie door Rob (manager+sp-lid) — vrijdag 28 april 2006 @ 11.25 uur

 71. Is geld zucht een ziekte? Een verslaving?
  En zullen wij als SP daar een ‘methadon’ voor zien te bemiddelen die de burger dan de geldscheppers EXTRA beloont?
  ‘Compensatie’ is namelijk de omgekeerde weg en daar worden de NUO N’s e.d. alleen maar rijker van !
  Maar de illusie neemt af, er zal weer geen antwoordt komen op mijn idee van : we moeten de geldstroom naar ‘boven’ niet vergroten, maar de vraag naar beneden toe afdammen!

  Reactie door Barend vd Berg — vrijdag 28 april 2006 @ 11.27 uur

 72. En dan… de competentieprofielen. Als ze in kaart hebben gebracht wat de poppetjes kunnen dan kun je er makkelijker mee schuiven. Ik vraag me af of ze de mens achter het werk nog wel zien!
  Daarnaast de vergadercultuur. Kost handen vol geld maar… het liefst vergaderen ze ook nog “buiten de deur”.
  Kunnen ze onderweg, gebruik makend van de door de belastingbetaler gefinancierde lease-auto, op weg naar vergaderzaal x in kasteel y nog snel even bij de Makro langs.

  Reactie door Hein — vrijdag 28 april 2006 @ 11.39 uur

 73. @ 72 Hein,
  Inderdaad is dit een van de manieren waaropde rijke multinationals rijker worden en de kleintjes failliet gaan. Onze regeringen, we kozen ze indirect zelf, zijn er debet aan. Of niet?
  Hoe denk jij over compenseren? Geven we dat geld niet gewoon als tussen-doorgeefluik aan de incasso der energie, huur, zorg, enz. ?

  Reactie door Barend van den Berg — vrijdag 28 april 2006 @ 11.45 uur

 74. Rob, ik vind juist vaak het lijnmanagement het grote probleem. Ik prefereer dan ook “de meewerkend voorman/vrouw”.
  Juist de lijnmanagers houden eigen falen richting hoger management onder de pet en blameren hun medewerkers. Ik heb bij een tak van mitsubishi gewerkt, 600 medewerkers, daar liepen wel een stuk of 40 lijnmanagers rond a een eurotonnetje per stuk. Ik heb nog nooit zo ‘n stel niksnutten bij elkaar gezien. Uitzonderingen daargelaten. Daarboven zaten dan nog een bak general managers, dan pas de directeuren en daarboven de managing director. Dat dit nu ook in de zorg gebeurt, moet echt afgeschaft worden!

  Reactie door kaatje — vrijdag 28 april 2006 @ 11.45 uur

 75. Kaatje,
  Je hebt gelijk dat er een hoop nietsnuttende managers zijn. Echter hoe je het wendt of keert, ze zullen er blijven!
  Dus palm ze in, bewerk ze continu en maak ze deelgenoot. Maak ze bewust van “waarom doen we het ook al weer” Waarschijnlijk werkt dit dit anders in dienstverlenende bedrijven, zoals zorg en onderwijs, dan in productiebedrijven zoals Mitsibishi.
  Op de langere termijn werkt het.

  Reactie door Rob (manager+sp-lid) — vrijdag 28 april 2006 @ 11.56 uur

 76. Zo’n 100 jaar geleden al stelde de Duitse socioloog Max Weber, dat in de onttoverde wereld, ontdaan van religie, een wereld waarin we nu leven, de moderne rationaliteit volledig autonoom is geworden. Deze bedreigt de vrijheid van mensen die gevangen zitten in een ijzeren kooi van kapitalisme en bureaucratie. Hierop had Weber een antwoord: durf je eigen verantwoordelijkheid te nemen en handel weloverwogen op basis en uit kracht van je eigen principiele overtuiging. We moeten ons niet meer laten kooien door verstikkende bureaucratie en ons niet laten onderwerpen aan het invullen van oeverloos papierwerk, cijfertjes etc. etc. Als je een professional bent in de zorg, onderwijs of andere publieke taak, dan durf je ook beslissingen te nemen en te handelen, die niet volgens het “boekje” zijn. Het management wordt meestal niet gehinderd door enige kennis van jouw werkterrein, maar men matigt zich dat wel aan.

  Reactie door Tiny Romme — vrijdag 28 april 2006 @ 11.58 uur

 77. Ik ga meteen een email naar Fidel en Chavez sturen. Misschien kunnen ze dit ontwikkelingsland komen helpen met de gezondheidszorg.

  @76 ” durf je eigen verantwoordelijkheid te nemen en handel weloverwogen op basis en uit kracht van je eigen principiele overtuiging.”
  Ja leuk Tiny, maar hoe breng je dat een slaaf van het kapitalisme aan zijn verstand? Je kunt met een boek niet de tralies van je ijzeren kooi doorzagen…

  En naast sociologische aspecten is het kapitalisme van tegenwoordig vooral gericht op de economische uitsluiting.

  Reactie door Sonja — vrijdag 28 april 2006 @ 12.17 uur

 78. Rob, vooral dat “palm ze in” stuit me tegen de borst. Dit is voor mij synoniem met ofwel meeslijmen, danwel hun werk doen voor nog geen kwart van het salaris. Aangezien ik daarvoor pas, zal ik wel voor mezelf moeten beginnen als ik weer beter ben. De frustratie die deze managers mij geven is veel te groot. Om nog maar te zwijgen over de zieke geldverspilling over de rug van het personeel. Ik ben blij voor je dat je een goede baan hebt, maar voor mij hoeft het op die manier dus niet.

  Reactie door kaatje — vrijdag 28 april 2006 @ 12.26 uur

 79. Gisteren nog leuk voorbeeld uit thuiszorg organisatie. (word er veel en op verschillende plekken ingehuurd dus kan mooi vergelijken). Op de meeste plaatsen is er even met 7 a 8 verpleegkundigen kwartiertje vooroverleg. Kom ik gisteren op een plek had een manager het afgeschafd, want 8 keer kwartier was toch 2 uur bezuiniging. Gevolg dat de helft van team in eigen tijd toch kwartier eerder komt omdat dit overleg nu eenmaal noodzaak is en andere helft weet het niet, wil het niet of komt gewoon “op tijd”. Gevolg…..onrust in het team, want de mensen die eerder komen hebben toch meer hart voor de zaak zogenaamd. Schandalige beslissingen vind ik dat. Gewoon een skkel die totaal niet in de gaten heeft dat dit gigantische gevolgen heeft voor zo’n team. Laat zo’n sukkel zelf een uur minder vergaderen waardoor 8 verpleegkundigen ook fatsoenlijk overleg kunnen voeren. Woest word ik dan temeer omdat er daarna weer iemand voor niks ergens aan de deur staat om ogen te druppelen omdat er geen tijd is om even de faxen en wijzigingen door te nemen. Gigantische sukkels die ik het liefst een emmer koud water in het kantoor zou gooien. Zulke beslissingen kosten uiteindelijk juist heel erg veel.

  Reactie door Ninka — vrijdag 28 april 2006 @ 12.30 uur

 80. Heel Nederland is ziek.

  Reactie door Maz — vrijdag 28 april 2006 @ 12.41 uur

 81. Ninka, volgens Rob moet je zo ‘n manager dan aan het handje meenemen om hem/haar uit te leggen hoe noodzakelijk dit overleg is. Tip: Begin meteen over het kostenbesparende effect van dit overleg.

  Reactie door kaatje — vrijdag 28 april 2006 @ 12.44 uur

 82. @78, Kaatje

  Je hebt de keus: of meehuilen met de wolven in het bos of voor jezelf beginnen. Ik zou zeggen, laat ze allemaal in de stront zakken en begin voor jezelf.

  Ik had hetzelfde bij mijn vroegere werkgevers. Als ik samen met anderen een project had gedaan, werd bij de presentaties altijd in de ik-vorm gepraat. Ideeen van het “werkvolk” werden gepresenteerd als zijnde van hun. etc. etc.

  Kon je goede cijfers presenteren? Dankzij briljant inzicht van de manager. Moest je slechte cijfers presenteren? Slechte economie en luie werknemers.

  En, met in het achterhoofd dat het waarschijnlijk nooit beter zou worden; je hebt, hoe hoog je ook klimt in een organisatie tenslotte altijd een baas, heb ik er ook de brui aan gegeven en ben ik ook voor mezelf begonnen.

  Ik heb intussen bijna 60 mensen in dienst met een zeer beperkte minimale overhead. Niks geen managers, maar alleen mensen die ook werkelijk waarde toevoegen. Je staat er versteld van waartoe mensen in staat zijn als je ze de eigen verantwoordelijkheid geeft.

  Reactie door Wim — vrijdag 28 april 2006 @ 13.20 uur

 83. Goed zo Wim! Er zijn veel meer ondernemers zoals jij nodig..hierbij een oproep aan arbeiders: Begin een eigen zaak en laat de economie weer bloeien en geef mensen een zinnige tijdsbesteding/autonomie/zeggenschap en en goed loon!

  Reactie door cynthia — vrijdag 28 april 2006 @ 13.24 uur

 84. Wim, wat doe je en in welke regio? Leuke baan voor mij als ik weer beter ben? Graag zo ‘n baas als jij!

  Reactie door kaatje — vrijdag 28 april 2006 @ 13.26 uur

 85. @84,

  Ik zit in de metaal in het noorden des lands. Wie weet…

  Reactie door Wim — vrijdag 28 april 2006 @ 13.32 uur

 86. Ik heb me persoonlijk lopen ergeren aan de discussie op tv. Alle goede conclusies en oplossingen werden van tafel geveegd! Het probleem zit `m toch echt wel bij de managers en de top van bedrijven/instellingen. Wat Wim zegt is waar! Geef mensen zeggenschap en behandel ze als volwaardig en zie hoeveel ieder mens kan!
  Sinds de introductie van al die zogenoemde managers die bijna niets managen..ja hun eigen beurs!! is er al heel wat gesloopt in Nederland!
  Een manager hoort te managen en niet te slopen! De goede managers hierbuiten gelaten uiteraard! Managers staan ten dienste van de werknemers en niet andersom! Zonder werknemers wordt er geen werk gedaan!Minsister pechtold ging finaal voorbij aan het punt dat het probleem bij managers ligt en natuulijk ook bij de top van bedrijven die deze managers verkeerd inzetten! Hij praatte het goed….tsja. Waarom wordt er minachtend gedaan over de kennis van werknemers? Wat is dit voor onzin? Waarom wordt er neit geluisterd naar de werkvloer? Ervaring doet leren!!!

  Reactie door cynthia — vrijdag 28 april 2006 @ 13.32 uur

 87. Net als bij gemeenten Cynthia, die onderschatten ook altijd schromelijk hun eigen personeel. Dan moeten er weer taken geoutsourced worden (blijkt achteraf vaak drie keer zo duur) of wordt er een extern bureau of een interimmanager aangesteld om problemen op te lossen. En dan vinden ze het nog vreemd ook dat werknemers lui worden of ziek..

  Wim, als je in de regio Alkmaar zou zitten was het leuk geweest, Noorden van het land is geen doen, helaas.

  Reactie door kaatje — vrijdag 28 april 2006 @ 13.38 uur

 88. @73 Barend
  Als de geldstroom naar boven ten goede zou worden aangewend en naar beneden terug zou vloeien dan is hier niets mis mee. Echter als de geldstroom (“boven” – ook in de zorginstellingen) “onder de armen” wordt verdeeld dan is er iets fundamenteel mis. Een goede overheid, betrouwbare politici kunnen het tij misschien ten goede keren.
  De signalen aan de huidige regering worden voortdurend afgegeven. Post, NS, onderwijs, energiebedrijven etc. zou mijns inziens geregeld moeten worden door een betrouwbare overheid. Als je het van boven goed en eerlijk regelt kunnen we het woord “compensatie” misschien schrappen.
  We “veramericaniseren” en dat is triest. Onze sociale cultuur gaat naar de knoppen.
  Maar…volgend jaar wordt de SP de grootste partij dus er is nog hoop!

  Reactie door Hein — vrijdag 28 april 2006 @ 13.41 uur

 89. @ Kaatje.
  Zo’n manager aan de hand meenemen zorgt maar voor één ding en dat is dat je als eerste buiten word gekieperd. Ben ook niet voor niks voor mezelf begonnen. De managers die er nog wel zitten hebben niet eens in de gaten dat de “weer woord” mensen allang voor zichzelf zijn begonnen of wat anders doen.

  Ook ik heb me geergerd aan Berthold die absoluut niet in de gaten heeft wat er gaande is.

  Reactie door Ninka — vrijdag 28 april 2006 @ 13.54 uur

 90. Hoi Wim,

  ik voel helemaal met je mee.
  ik ben ook van plan om een eigen zaak te beginnen want ik ‘pas’ niet meer in de reguliere bedrijven.
  Ik zie ook dat het echte vakmanschap bijna niet meer telt bij de grotere bedrijven.
  Vaklui worden eruit gekieperd om plaats te maken voor prut-managers.

  Wel heb ik wat koudwatervrees, maar ik ie nu geen enkel alternatief.

  Reactie door Alexander — vrijdag 28 april 2006 @ 14.35 uur

 91. Geen kift hoor, maar in kringen om me heen waar ik niet bij wil horen, ken ik van die `zorgmanagers’, ze gaan zès keer per jaar op vacantie! Meivacantie naar het buitenland, 2x`s zomers ook ver weg, herfst, Kerstvacantie en wintersporten met Krokus. `Tjonge, we waren er wèl aan toe’, hoor je dan op verjaardagsvisite.
  En dan ook nog een levensloopregeling om met 50 op pensioen te gaan en jaarlijks een cruiseschip te boeken.
  Gelukkig begint W.Bos ook in te zien dat hij dit niet meer aan zijn achterban kan verkopen.

  Reactie door Emiel — vrijdag 28 april 2006 @ 14.47 uur

 92. Wouter Bos.

  Eindelijk staan de plannen van de PvdA in de etalage. Er staan geen prijzen bij.
  Import uit de Skandinavische landen zonder garantie. Gij zult betalen, nog vele managers a la Bos zullen volgen.

  Reactie door Henk Hiensch — vrijdag 28 april 2006 @ 15.00 uur

 93. Bekijk eens het filmpje op de website http://www.ambiorix.nl/ m.b.t. het tot stand komen van een nieuwe naam i.v.m. fusie tussen twee organisaties.

  Men heeft er hard voor gewerkt om een naam te bedenken. “En omdat het ons gelukt is een naam te bedenken laten we dat ook aan iedereen weten” dus… een filmpje op internet.

  Vraag je na het kijken van het filmpje eens af wat zo’n nieuwe naam bedenken (vergaderen etc.) gekost zou hebben!

  Reactie door Hein — vrijdag 28 april 2006 @ 15.16 uur

 94. Tja dat krijg je er van als je promotie op basis van de periode dat je er werkt ipv het werk zelf of de beschikbaarheid van een functie.

  Reactie door Stephan — vrijdag 28 april 2006 @ 15.30 uur

 95. Vond ik wel een goeie: wanneer er in een ziekenhuis 5 managers ziek zijn merk je daar niks van. Maar wanneer er 5 verplegers ziek zijn loopt de boel in het honderd.

  Reactie door Sonja — vrijdag 28 april 2006 @ 18.40 uur

 96. @75 Rob (manager+sp-lid) — vrijdag 28 april 2006 @ 11.56,

  Het zijn over het algemeen niet alleen niet nutten, maar ook tuig. Je hoeft nog geen dag mee te lopen in een bedrijf of je weet dat daar ook een paar rondlopen. Het enige waar ze goed in zijn is om hun eigen zakken te vullen en de werksfeer te verpesten.

  Tegen zulke frietzakken ga ik niet aardig doen, zoveel mogelijk uit de buurt blijven.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 28 april 2006 @ 20.51 uur

 97. @93 hein

  Geweldig filmpje Hein!!
  Het wordt nog met trots gepresenteerd ook!
  Met recht een ‘schoolvoorbeeld’ van jezelf bezig houden met geldverkwistende flauwekul!!
  En daar zijn volwassen mensen beroepsmatig en nog serieus ook lange tijd mee bezig! Onvoorstelbaar!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 28 april 2006 @ 23.37 uur

 98. Ik heb een deel van mijn leven verdaan in het welzijnswerk. Het werk op de “vloer” werd daar gedaan door IDers en Maatwerkers, terwijl de managers geld verduisterden en jaarverslagen vervalsten en verder geen zak uitvoerden. Ik was dom en kon mijn bek niet houden (SPer), werd dus ontslagen en sta volgens mij op een zwarte lijst, want ik kom nergens meer aan de bak.
  Managers zijn namelijk zeer loyaal naar elkaar.

  Reactie door Erik de Ruijter — zaterdag 29 april 2006 @ 1.06 uur

 99. @98 Erik de ruijter

  ‘Netwerken’ heeft voor dergelijke managers een andere betekenis als ‘net(jes) werken’

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 29 april 2006 @ 1.11 uur

 100. Ik ben vanaf 08-1998 tot 09-2004 afhankelijk geweest van de GGZ, de Gelderse Roos. In deze jaren heb ik de kwaliteit van de GGZ zien verslechteren van middelmatig naar hopeloos. Er is geen geld meer voor zorg, wij clienten worden gemanaged volgens standaard procedures. Werkers in de zorg maken zich drukker om het bijhouden van alle registraties i.p.v. de zieke medemens.
  Dit kabinet zou zich de ogen uit de kop moeten schamen wanneer men eens zou beseffen waar al dat gemanage, de liberalisering toe heeft geleid. Triest, in en in triest.
  Hans Koek

  Reactie door kastanje — zaterdag 29 april 2006 @ 8.40 uur

 101. Een vriendin van me, gediplomeerd met alle kwalificaties, is al jaren bezig om een vaste baan in de thuiszorg te krijgen. Je zou toch zeggen dat ze daar zitten te springen om personeel. Soms mag ze even ergens komen proefdraaien. Daarna wordt ze weer naar huis gestuurd. Omdat ze 30+ is en dus te duur!

  Reactie door Sonja — zaterdag 29 april 2006 @ 9.45 uur

 102. nog een paar jaar door bijten en de “manager”cultuur gaat afvalen…
  Kapitalism ook ,trouwens/….
  HE HE! laat maar zie,wat in deze chaos, iets te verdenien nog val….
  Chaotists(bad smile)
  el plueblo unido jamas sera vincido,
  Courage,sterkte,

  Reactie door gaf — zaterdag 29 april 2006 @ 19.05 uur

 103. “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.” — Abraham Lincoln

  Reactie door Sonja — zaterdag 29 april 2006 @ 19.46 uur

 104. kapitalisme en de huidige management cultuur gaat zeker vallen, maar ze zullen nog veel slachtoffers maken voor dat dit gebeurt.

  Reactie door Alexander — zaterdag 29 april 2006 @ 19.56 uur

 105. @ 104 Alexander

  helaas!
  no comments

  Reactie door gaf — zaterdag 29 april 2006 @ 20.06 uur

 106. ik bedoel,jammer dat het weer gaat gebeuren.

  Reactie door gaf — zaterdag 29 april 2006 @ 20.14 uur

 107. Jan Marijnissen en de andere SP-ers hebben gelijk gekregen. Ze wijzen er immers al jaren op: dat de wildgroei aan managers de sfeer verziekt op de werkvloer, de motivatie van de professionals naar beneden haalt, de prestaties eronder lijden, etc. Bovendien zijn managers belachelijk duur en kosten ze de maatschappij dus veel.

  Ongeveer een jaar geleden kwam ik erachter dat de SP dit al jaren geleden inzag. Via de oudere opinie’s en boeken van Jan op de site. Logisch, want de SP heeft veel contact met mensen op de werkvloer en luistert ook echt naar ze. Vanaf toen besloot ik voortaan SP te stemmen, ook doordat mijn politieke mening veranderde, ik ben linkser geworden.

  Heel goed dat dit onderwerp eindelijk wat meer aandacht krijgt. Ik hoop van harte dat er wat aan gedaan gaat worden en dat de SP hier krediet voor gaat krijgen. De partij heeft dat echt verdiend.

  Reactie door Ellen — zondag 30 april 2006 @ 16.04 uur

 108. Als ik alle reacties zo lees is er dus eigenlijk maar 1 oplossing voor. Privatiseren….

  Ook in het bedrijfsleven heb je flinke bureaucratie en overhead. Maar dat is niets vergeleken met de publieke sector. En daarbij, in de private sector heb je een keuze. Bij de publieke sector niet, je MOET verplicht gebruik maken van die instellingen en dat houdt het systeem in de hand :)

  Reactie door Maurits — zondag 30 april 2006 @ 19.38 uur

 109. De publiek -vertegenwoordigende sector is ziek!!!

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 30 april 2006 @ 22.12 uur