Salaris energiesector aangepakt

Ken je deze motie van Ewout nog?

De Kamer,

gehoord de beraadslaging, overwegende, dat het kabinet ter uitvoering van de motie-Bakker in de semi-publieke sector per sector een beloningscode wil opstellen, waar salarissen in beginsel niet boven mogen komen;

overwegende, dat in de energiesector verschillende energiebedrijven actief zijn die in handen zijn van Nederlandse publieke aandeelhouders;

overwegende, dat aan deze situatie in ieder geval voor wat betreft de netwerkbedrijven voorlopig geen einde zal komen;
verzoekt de regering de maatregelen die worden genomen om te komen tot normering van salarissen in de semi-publieke sector, ook toe te passen op energiebedrijven die voor meer dan de helft in handen zijn van Nederlandse publieke aandeelhouders, en ook voor deze sector een beloningscode op te stellen,

en gaat over tot de orde van de dag.

Vandaag is ie aangenomen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 25 april 2006 :: 21.31 uur

39 Comments

39 reacties

 1. Kwestie van: als het kalf verdronken is dempe men de put?

  Reactie door Monique — dinsdag 25 april 2006 @ 21.42 uur

 2. Mosterd na de maaltijd. De energiebedrijven worden gesplitst, ofwel panklaar gemaakt voor overname door buitenlandse partijen.
  Wij hebben als burgers het nakijken, en niet alleen m.b.t. de topsalarissen maar ook de tarieven.
  Met dank aan LJB en zijn vriendjes.

  Reactie door twijfelaar — dinsdag 25 april 2006 @ 22.01 uur

 3. Beter wat laat dan helemaal NIET!
  We moeten toch positief blijven bij zoiets!

  Kan er ook gezorgd worden dat daardoor
  ook de veel lasten van de burgers verlaagd worden? Ik heb bijvoorbeeld vernomen dat in juli de energierekening met 10% wordt verhoogd.

  SP ga zo door!! Ik ben er trots op!

  Reactie door nicole halmans — dinsdag 25 april 2006 @ 22.21 uur

 4. @3 Nicole,
  Dat is dus de reden dat ik niet positief reageerde. Ik ben ook trots op de SP en sta totaal achter ze. Maar in dit geval zijn de zakken al gevuld en de lasten voor de burger al verzwaard. Als jij denkt dat er een lastenverlichting inzit dan ben ik misschien een stuk pessimistischer dan jij…
  Tegenwoordig zijn in Nederland de voordeeltjes alleen voor de rijken.

  Reactie door Monique — dinsdag 25 april 2006 @ 22.26 uur

 5. Monique, we hebben nu gemerkt dat de heer Irrgang ervoor gezorgd heeft dat er veranderingen komen op dat gebied, dit lijkt me geen druppel op een gloeiende plaat, maar een sneeuwbaleffect.
  Dit is slechts het begin, lijkt me.
  We moeten positief blijven, ook al lijkt het moeilijk.
  Als niemand in een betere toekomst geloofde dan had ook niemand op de SP gestemd.

  Reactie door nicole halmans — dinsdag 25 april 2006 @ 22.38 uur

 6. Politicians’ Weblogs

  Trackback door Akufu — dinsdag 25 april 2006 @ 22.47 uur

 7. Mooi dat ie is aangenomen, maar eerst kijken wat het resultaat er van is voordat er een oordeel kan worden over gegeven.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 25 april 2006 @ 23.06 uur

 8. Loon naar werken in meerdere betekenissen kun je dit noemen.
  De arbeid van de SP wordt nu eindelijk gehonoreerd.

  Ik hoop nu echt dat de bedoelde bestuurders ook loon naar WERKEN krijgen.
  Dit houdt niet in zoveel mogelijk WINST maken voor de energiebedrijven, maar gezien bedoelde bedrijven tot de semi-publieke sector behoren: de energie BETAALBAAR maken.
  Ik moet trouwens nog zien wat toegezegde maatregelen gaan inhouden.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 25 april 2006 @ 23.14 uur

 9. Toch wel goed want nu kunnen we allemaal een energieleverancier kiezen welke meer dan 50 % Nederlands bezit is aldus door de aandeelhouders wordt gecontroleerd.
  Gaan onze centen niet naar die overhead zoals nu het geval is. Trouwens Gouda watertarief ook flink verhoogd na fusie.

  Reactie door onbegrijpelijk — dinsdag 25 april 2006 @ 23.53 uur

 10. Ik zou maar nog niet te vroeg gaan juichen.

  Want het is nog maar net hoe je die code invult en dat komt er straks op neer, dat die nog heel erg royaal wordt ingevult. Vandaar dat de kamer er ook wel mee akkoord kon gaan. Ja ik ben ook pessimistisch. Ik heb op het gebied van gegraai al zo veel moeten horen en lezen.

  Vandaag veel op de radio gehoort; dat GAzprom hier wat wil overnemen. iedereen in rep en roer, nou laten die russen de hele handel maar opkopen, mischien krijgen we dan ook wel russische prijzen. Das tenminste beter dan dat een amerikaans bedrijf hier komt shoppen, want dan weet je het wel…UPC is niet voor niks ook de duurste afknijper.

  Reactie door ReneR — woensdag 26 april 2006 @ 0.22 uur

 11. Ewout, toch gefeliciteerd!
  Claimen in de pers!!

  Reactie door kaatje — woensdag 26 april 2006 @ 2.33 uur

 12. Wat heeft dit overigens te maken met Gazprom, die zich volgens Brinckhorst best in de nederlandse markt mogen mengen?
  Zoals ik al zei, een overwinning voor Ewout, maar what about the russians?
  Dat wordt lachen, voor 2007 rossen ze europese normen, zoals geformuleerd in de europese grondwet er nog even doorheen en wie gaat dit terugdraaien? niet een PVDA/CDA coalitie of nog erger een PVDA/VVD coalitie. Straks hebben we te maken met een internationaal aangestuurde elite die de energiemarkt bepaalt, onze gasbellen in de wadden zijn al 15 jaar geleden verkocht, elke oetlul met een beetje inside info weet dit.

  De enige manier om het nog te winnen van dit soort gasten is een volledige revolutie alla ReneR.
  Ik ben er ook van overtuigd, als je nu een grote demonstratie zou houden tegen het kabinet op de dam dat er 2 miljoen mensen zouden komen. SP, wakker het aan, wij komen allemaal!!

  Reactie door kaatje — woensdag 26 april 2006 @ 2.53 uur

 13. Zo, die zit.
  Dan ook nog de salarissen van ziekenhuisdirecteuren/managers bevriezen, want dat kan mensenlevens redden.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 26 april 2006 @ 6.40 uur

 14. Goed nieuws, goed gedaan!

  Goed idee van “onbegrijpelijk” trouwens.

  Reactie door Helma D. — woensdag 26 april 2006 @ 7.20 uur

 15. Goedenmorgen vrienden SP

  Het begint mogelijk te dagen in Den Haag.
  Ewout mijn felicitatie’s.
  Op het juiste moment de motie ingediend. Want dat wil ik even aan Monique verklaren, er zijn momenten waarbij het indienen van een motie totaal geen zin heeft, omdat de neuzen in de verkeerde richting staan.
  En is het aftasten wanneer er een gunstig moment is, dat neemt niet weg dat er motie’s ingediend moeten worden om het standpunt te verduidelijken, en om te zien wanneer het moment wel goed is.
  Dat is politiek.

  Soms komt dat over als overbodig, en soms lukt het.

  Maak het verder af Ewout.

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 26 april 2006 @ 7.31 uur

 16. Op Radio 1 gaf Ewout uitleg. Kennelijk vallen ook de salarissen van corporatie-directeuren onder zoiets als een code, maar De Woonbond vindt die salarissen echt veel te hoog:

  22-08-2005

  Salaris corporatiedirecteur moet omlaag

  De Nederlandse Woonbond wil dat er paal en perk wordt gesteld aan de hoogte van de salarissen die corporatiedirecteuren verdienen. Directeuren van topcorporaties hebben inkomens van rond een kwart miljoen euro. Salarissen van meer dan 150.000 euro zijn geen uitzondering. Om de sterke stijging van deze salarissen in de hand te houden, pleit de Woonbond ervoor dat de overheid normen formuleert voor het maximum ervan. Is daar geen politieke meerderheid voor te vinden, dan moeten de directeurssalarissen in ieder geval weer onderdeel worden van de CAO-onderhandelingen. Het instellen van visitatie zoals CDA en PvdA dat bepleiten, levert weliswaar openheid op, maar dat is voor de Woonbond niet effectief genoeg. Openheid alleen heeft zelfs een salarisopdrijvend effect.

  De woningcorporaties zijn maatschappelijke organisaties met een publieke taak. Het door hen beheerde vermogen is grotendeels afkomstig uit subsidies en huurinkomsten. Volgens de wettelijke regelgeving (BBSH) moeten woningcorporaties sober en doelmatig werken. Dit brengt bepaalde verplichtingen met zich mee. Daar horen geen salarissen bij van meer dan 150.000 euro. In een tijd dat de gewone burger de broekriem moet aanhalen is het erg te moeten vaststellen dat er geen rem staat op die topsalarissen. Dat een directeur een extra bonus krijgt voor sloop vindt de Woonbond pervers, vooral ook vanwege het grote tekort aan betaalbare huurwoningen.

  De Nederlandse Woonbond constateert dat de groei van de salarissen van corporatiedirecteuren vooral gerelateerd is aan het fenomeen schaalvergroting. Fusies van corporaties hebben een enorme vlucht genomen. Dit terwijl grote corporaties (meer dan 20.000 woningen) stukken minder efficiënt opereren dan kleinere corporaties. Het aantal werknemers bij gefuseerde corporaties wordt eerder groter dan kleiner en veel functionarissen worden na fusie hoger ingeschaald. De service die de huurder wordt geboden, heeft veelal sterk te lijden onder het fusiegeweld..

  Niet alleen de directeurssalarissen stijgen, ook de vergoeding voor de leden van de Raden van Toezicht. De bezoldiging per commissaris is volgens een onderzoek van de Volkskrant onder de vijftig grootste corporaties het afgelopen jaar maar liefst met 14 procent opgelopen. Volgens de Woonbond lijkt ook hier de relatie tussen de prestatie en de hoogte van de vergoeding zoek te raken. Gemiddeld strijkt een voorzitter van een grote corporatie als vergoeding 11.300 euro op, maar de verschillen in vergoeding zijn erg groot. Ook hiervoor geldt dat er, om de hoogte van de vergoedingen in de hand te houden, duidelijke normen nodig zijn.

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 26 april 2006 @ 8.33 uur

 17. Eindelijk wordt het grote graaien aan banden gelegd. En nu nog de vervuiling aan banden laggen !
  Gefeleciteerd Ewout en de SP met dit succes. :)

  Reactie door Charlie — woensdag 26 april 2006 @ 9.09 uur

 18. Ik vraag me af of parasieten wel te stoppen zijn, een parasiet uit het dierenrijk heeft toch ook geen “geweten”.

  Misschien heb je parasieten die hun voedsel net lang genoeg in leven laten, om er het maximale uit te zuigen.

  Reactie door cmotor — woensdag 26 april 2006 @ 9.22 uur

 19. Goed gedaan van Ewout. Toch jammer dat beperkende maatregelen voor topsalarissen van de tweede kamer moet komen en niet van de werkers in betreffende bedrijven. Daar zal de verontwaardiging over het graaien toch net zo hoog zijn als bij de rest van de bevolking.
  Juichen dat de politiek het toch zo goed opgelost heeft, maar de werkers zouden zelf daden moeten tonen. Politiek moet daarom veel meer naar de werkvloer. Ook daar moet democratie.

  Reactie door Sprut — woensdag 26 april 2006 @ 9.32 uur

 20. Medezeggenschap moet weer naar de werknemers ipv de aandeelhouders.

  Reactie door Sprut — woensdag 26 april 2006 @ 9.36 uur

 21. We krijgen ze nog wel.

  Een beurswaarzegger heeft net gemeld, dat de ABN alleen nog kosten kan besparen, door grote ontlagrondes aan te kondigen.

  Dan lijkt het een paar maanden later opeens ook nog, of er banen zijn.

  het kaartenhuis zal instorten.

  Reactie door cmotor — woensdag 26 april 2006 @ 9.41 uur

 22. Het begrip ‘parasieten’ is inderdaad de juiste aanduiding voor deze ‘mensen’. Het is toch wel opvallend, dat het kabinet een jaar voor de verkiezingen ineens concessies gaat doen richting de oppositie. Dit doen ze enkel om niet al te veel mensen meer tegen zich in het harnas te jagen, het paaien van de zwevende kiezer is nu al begonnen! Deze overwinning is dus geen overwinning, maar het zoveelste bewijs dat parlementaire (schijn)democratie niet werkt.

  Reactie door Pascal Obma — woensdag 26 april 2006 @ 9.43 uur

 23. #18 sprut

  Werknemers die het ongenoegen naar boven naar het management uiten; die worden gekortwiekt. Zo werkt dat in bedrijven. Onderling kunnen ze alleen nog hun hart luchten (en zelfs dan moet je soms uitkijken tegen wie je het zegt…)

  Deze taak zouden de vakbonden moeten opnemen, want daarvoor zijn al die arbeiders lid. Maar de bonden; althans het management van die bonden zijn inmiddels zelf in de roes van het zitvlak en het polderen gekomen. Daar hoef je niks of weinig meer van verwachten.

  Reactie door ReneR — woensdag 26 april 2006 @ 10.18 uur

 24. #21 Pascal

  Wat werkt dan wel?

  Ik denk toch, dat het over het algemeen de mens eigen is, om zich elke keer weer te laten beduvelen door geslijm vlak voor de verkiezingen. Terwijl eigenlijk ons parlementair systeem op een paar struktuurfouten na best prima kan werken.

  Het is de mens zelf, die tot inzicht moet komen eer er verandering optreed.

  Reactie door ReneR — woensdag 26 april 2006 @ 10.23 uur

 25. @23

  Er is nog heel veel te doen voor de SP.

  Reactie door Sprut — woensdag 26 april 2006 @ 10.43 uur

 26. beetje blaadjes snoeien, maar de wortels
  die rotten door.

  Reactie door Hendrico — woensdag 26 april 2006 @ 10.58 uur

 27. Het is niet meer dan normaal dat de salarissen van “top-bestuurders” aan banden wordt gelegd, als gewone werknemers er in dit land dik op achteruit gaan is het toch niet meer dan normaal dat deze heren ook een duit in het zakje doen.
  Onze premier geeft toch het voorbeeld met zijn 30% salaris verhoging en als je dat doet is het niet vreemd dat je vriendjes ook hun zakken vullen, ook dit is publiek geld.
  Ik vind het oke als je een top-baan hebt en iets meer verdiend dan jan modaal, dat brengt de verantwoordelijkheid met zich mee, maar 8 miljoen is toch wel al te veel zoals dhr. Moberg van ahold excl. bonussen.
  Daarom wordt het tijd om in te grijpen want dit mag je toch niet pikken.

  Ook deze mensen hebben een taak in onze nederlandse samenleving en dat betekend dat je prioriteit niet licht bij je zakken vullen, maar zorgen dat er geen voedselbanken meer nodig zijn en zorgen dat bedrijven niet wegrennen naar goedkope lonen landen. DAAR BEGINT DE VERANTWOORDELIJKHEID!!!!!!!

  Reactie door Herman Romijn — woensdag 26 april 2006 @ 11.00 uur

 28. Ik sluit mij aan bij Dhr Romijn,
  30% salarisverhoging???
  Klopt NIET!!!
  Er kloppen steeds meer mensen aan bij de voedselbank, de premier moet zelf maar eens een half jaartje op het niveau van iemand gaan leven die moet rondkomen van een uitkering!!!

  Reactie door Judith Nobel — woensdag 26 april 2006 @ 11.33 uur

 29. Ik denk dat het een mooie overwinning voor de SP is maar ik ga er natuurlijk wel achteraan want dit is pas het begin. Versterking van de bevoegdheden van de Ondernemingsraad die de werknemers vertegenwoordigd kan ook helpen. Bijvoorbeeld via een instemmingsrecht over de topsalarisssen voor de OR.

  Maar laten we vooral niet te verzuurd doen want gisteren was een mooie dag. En de eerste klap is een daalder waard. Toch?

  Reactie door Ewout Irrgang — woensdag 26 april 2006 @ 11.40 uur

 30. tuurlijk Ewout, het is een heel mooi begin.
  Kan jij mij trouwens uitleggen waarom grote woningcorporaties zwaar betaalde commissarissen nodig hebben?
  De kerntaak van zo ‘n corporatie is toch al duidelijk omschreven?

  Reactie door kaatje — woensdag 26 april 2006 @ 12.03 uur

 31. Ik ben het eens met Ewout dat er altijd een begin moet zijn en ook een succesje voor de SP, maar we moeten niet juichen want er is nog erg veel te doen aan inkomens nivellering en rechtvaardige verdeling van inkomen en kennis.

  Natuurlijk is elke (winst) er 1 die je moet koesteren maar je moet niet doen alsof hiermee de problemen van zakkenvullers zijn opgelost.

  Dat is niet het geval.

  Reactie door Herman Romijn — woensdag 26 april 2006 @ 12.35 uur

 32. Goed begonnen Ewout Irrgang,
  Bedankt voor dit resultaat van nu en we
  zullen zeker geduld hebben om te zien welke
  strategie de SP in petto heeft.
  Met vertrouwen de toekomst tegemoetziende,
  en in afwachting van verdere SP-akties,
  onder dankzegging tevens voor de genomen
  moeiten, met vriendelijke groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 26 april 2006 @ 12.42 uur

 33. Toch gefeliciteerd Ewout.
  Maar helaas is het terugdraaien van de bestaande situatie juridisch bijna onmogelijk.
  Wat dat betreft hebben de heren de slag al binnen.
  Beetje Pirrus-overwinning dus maar voor de toekomst een goede signaalfunctie dat niet alles zo maar kan.
  De volgende stap is het aanvallen van de torenhoge salarissen voor CEO’s die geen enkel persoonlijk financieel risico daarvoor hoeven nemen.
  Ik denk dat de eerste stap moet zijn om eens massal, met hulp van de andere partijen in te zetten om hypotheekrente aftrek boven, pak hem beet, Euro 400.000 af te toppen.
  (helemaal weg bedoel ik hier liever)
  Als het niet via de voordeur kan dan maar via de achterdeur.
  De door deze heren alom geuitte kreet dat zij dan naar het buitenland vertreken mag wat mij betreft door hun zelf worden gehonoreerd.
  Trouwens, waar vinden zij in het buitenland zo een prachtige regeling?

  Reactie door Don Q — woensdag 26 april 2006 @ 17.07 uur

 34. PS
  Ik vraag vergiffenis voor de taalfouten want ik tikte het even in 15 seconden weg.

  Reactie door Don Q — woensdag 26 april 2006 @ 17.11 uur

 35. Vol gas tegen het verloedering van salarissen van directeuren
  Die lui nemen nergens verantwoording voor en hun salarissen nemen onbeperkt toe :wat uiteindelijk de arbeider zijn baan kost !

  Reactie door Fred — woensdag 26 april 2006 @ 17.27 uur

 36. het blijkt dat een rus hier de boel wil gaan opkopen en dat een soort van maffia te gaan toepassen : oppassen dus !

  Reactie door Fred — woensdag 26 april 2006 @ 17.55 uur

 37. @ ReneR

  De parlementaire democratie is een instrument van de heersende klasse (het bedrijfsleven, topmannetjes hier en daar en ander parasitair volk) die Nederland, maar eigenlijk de hele wereld als een soort bio- industrie runt. We krijgen als burger net dát beetje wat we nodig hebben om aan hun parasitaire behoeften te kunnen blijven voldoen. Met dát beetje bedoel ik onder meer tevredenheid. Het feit dat de huidige regering de oppositie met kleinigheidjes tegemoet begint te komen, wil alleen maar zeggen dat ze de scherpe randjes van hun beleid afhalen in de hoop dat de kiezer ze hun fouten ‘vergeeft’ en ze weer opnieuw zal kiezen. Eenmaal opnieuw gekozen zullen ze vrolijk weer verder gaan met de zooi afbreken. De SP probeert dingen te veranderen door in parlementen zitting te nemen, een nobel streven dat wel, maar niet erg praktisch. Getuige de verkiezingen van 7 maart, waar de PvdA in de meeste gemeenten de SP buiten het college heeft gehouden, terwijl de SP toch de tweede partij is geworden! Dit geeft te denken hoeveel zin het heeft om te stemmen, als de partij met de meeste stemmen in feite toch beslist wat er gaat gebeuren. Om die reden is er binnen de SP ook een groep mensen, waaronder ikzelf, die geen heil zien in de parlementaire democratie, omdat de partij zich in dat opzicht teveel conformeert naar het establishment. Persoonlijk zie ik meer in directe democratie. Moeilijk om nu te realiseren, weet ik, en er is ook niet echt een format van hoe dat er dan uit zou moeten zien. De parlementaire democratie is in elk geval enkel bedoeld om het volk het idee te geven dat ze iets te zeggen heeft, terwijl in werkelijkheid de grote jongens van de zakentop de besluiten voor ons nemen. Lekkere democratie heb je dan.

  Reactie door Pascal Obma — woensdag 26 april 2006 @ 18.33 uur

 38. @29 Ewout Irrgang — woensdag 26 april 2006 @ 11.40,

  De eerste klap is misschien een daalder waard
  maar we moeten niet te overmoedig worden want dan ben je die daalder zo weer kwijt.
  Goed dat je er achter aan blijft gaan, veel succes gewenst.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 26 april 2006 @ 18.42 uur

 39. directe democratie..

  Volgens mij bestaat er zoiets in Zwitserland, waar de zogenaamde Kantons een manier zijn om het land te besturen en er over belangrijke zaken referenda gehouden worden.

  een referendum-democratie dus maar? Mij best.

  Reactie door ReneR — zaterdag 29 april 2006 @ 0.22 uur