7 Maart tour: Rotterdam

zondag 05 maart 2006 :: 13.54 uur

Hier!

Ter ondersteuning van de afdelingscampagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen trek ik tot de raadsverkiezingen van 7 maart heel Nederland door onder het motto ‘Hier is de SP’.

Vrijdagmiddag bezocht ik Nieuw Crooswijk in Rotterdam. Al eerder was ik te gast in deze wijk en op dit weblog verscheen er ook al eens een reportage over. De wijk wordt bedreigd met sloop, terwijl het merendeel van de huizen nog in goede staat is. Er zijn zelfs huizen bij die pas in 1995 zijn opgeknapt. De huizen moeten plaats maken voor duurdere koophuizen. Onlangs kreeg de mogelijke sloop van Nieuw Crooswijk nog de prijs voor de Monumentale Verspilling.

Ik werd rondgeleid door Menno Janssen, een van de drijvende krachten van de Federatie Bewoners Nieuw Crooswijk. De FBNC levert al jaren fel verzet tegen de sloopplannen. Hierin worden zij ondersteunt door de lokale SP. Eerst bezochten we het tabakswinkeltje van Pop Koedam wat bijna een actiecentrum van de FBNC is geworden. De ‘Slopen Bezopen’-posters liggen hier tussen de kranten en de hele dag door komen hier mensen samen. Dit winkeltje en de sociale cohesie die dit met zich meebrengt verdwijnt ook als het aan het college ligt. Eén van de acties van de FBNC: Nieuw Crooswijk scheidde zich af van Rotterdam en werd een aparte gemeente. Ik had de eer ereburger te worden van deze nieuwe stad. RTL-nieuws maakte er een reportage over.

‘s Avonds was het politiek café in Nighttown met een vol en gevarieerd programma. Ik sprak eerst met buurtagent Hans Vos, ook bekend van het Lagerhuis. Hij is de buurtagent van de wijk Middelland. Volgens hem kan je veiligheid niet los zien van investeren in sociale voorzieningen. Sander de Kramer sprak een column uit over de belachelijke dingen die het Rotterdamse college uitspookt. Er was ook een geweldig optreden van Jeroen Naaktgeboren van De Woorddansers. Hij maakt zogenaamde slampoetry.

Theo

Natuurlijk sprak ik ook met Theo Cornelissen, de lijsttrekker van de Rotterdamse SP. Hij ziet de campagne optimistisch in en verwacht een flinke stijging van het aantal raadszetels. Hier kun je luisteren naar het gesprek.

Solooh

Solooh en Barkey vormden met hun SP – Je weet toch… het slotakkoord.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

26 Comments

26 reacties

 1. Vermoedelijk zal Links hier gaan winnen, maar ik hoop voor de Rotterdammer dat ze nu eens niet arrogant zijn en de problemen echt aanpakken. Echter, de lokalen worden ondergesneeuwd door de landelijke politiek. En wat duidelijk is is dat de SP over heel veel geld beschikt om campagne te voeren. En in mijn stad zullen ze nooit komen. Maar dat komt omdat de SP net zolas de Roomsen vroeger, een hekel hebben aan de Zaanstreek. En dat terwijl we toch echter Roder waren dan de SP ooit zal worden.

  Reactie door jojo — zondag 5 maart 2006 @ 14.30 uur

 2. Huh? De SP doet toch gewoon mee in de Zaanstreek?

  Reactie door Johnito — zondag 5 maart 2006 @ 14.45 uur

 3. Beste Jan,
  Na het zien van enkele debatten waaraan jij deelnam en waar het ging om de toegenomen armoede cq voedselbanken in Nederland, miste ik het argument, dat deze armoede hoofdzakelijk is toegenomen door de gevolgen van het invoeren van de euro, waardoor de prijzen van dagelijkse behoeften met soms wel 100 procent is toegenomen, hetgeen vooral de minima heeft getroffen. Het lijkt mij juist belangrijk om de rol van Zalm in deze flink aan de kaak te stellen. Hij immers is de ware oorzaak dat een op de tien Nederlanders onder de armoedegrens moet leven. Hij was het die het advies van wijlen Wim Duisenberg, bij invoering van de euro: “Het belangrijkste bij invoering is prijsstabilisatie” in de wind heeft geslagen. M.i. heeft Slimme Gerrit dit advies opzettelijk genegeerd met de achterliggende gedachte, dat prijsopdrijving hem goed uit zou komen, immers de winsten worden dan ook verdubbeld en dus ook de winstbelasting. Ziedaar zijn “onverwachte” meevallers.
  Veel succes in je campagne.

  Stan

  Reactie door stabe — zondag 5 maart 2006 @ 15.18 uur

 4. Inderdaad, de SP doet wel mee, maar is een beetje boel kleurloos.

  Reactie door jojo — zondag 5 maart 2006 @ 15.51 uur

 5. Wat ik zo vreemd vind is dat Rotterdam er mee weg kan komen(en zelfs applaus krijgt)voor hun wet dat je 120% boven minimumloon dient te verdienen!
  Je zal maar als jongeren uit de omgeving van Rotterdam een baan in Rotterdam mogen gaan vervullen op minimumloon! Mag je er niet wonen!

  Dat is toch je reinste discriminatie!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 5 maart 2006 @ 17.41 uur

 6. De SP doet niet mee in de deelgemeente Charlois! Dat wordt dus een blancostem.

  Reactie door Daniel — zondag 5 maart 2006 @ 18.35 uur

 7. @Daniel,
  maar een blancostem levert niks op, ook geen lege zetels als er genoeg mensen blanco stemmen. Dus stem dan in ieder geval op de partij waarvan jij vind dat deze, naast de SP, het beste is.

  Reactie door Maarten — zondag 5 maart 2006 @ 21.30 uur

 8. Nee, Daniel niet blanco stemmen, alsjeblieft niet. Doe zoals Maarten voorstelt geef je stem dan een andere partij die voor jou het beste is.

  Reactie door Alice — zondag 5 maart 2006 @ 21.50 uur

 9. Tja, Wat ik zo jammer vind is de beperkte keuze in mijn gemeente…
  PVDA
  CDA
  Christen Unie
  VVD
  SGP

  Roept u maar…..

  Reactie door Lambert — zondag 5 maart 2006 @ 23.12 uur

 10. @Lambert, wat zit er nu, en doen ze het naar uw idee goed?
  En als u niet gelovig bent hoeft nog maar uit 2 te kiezen, waarvan ik een nooit mijn stem zou geven.
  Helpt dat??
  Stemwijzer al geprobeerd?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 5 maart 2006 @ 23.15 uur

 11. Ik weet mijn keuze Sabineke, tegen beter weten in maar weer PVDA, maar ik had hier ook liever SP gehad…

  Reactie door Lambert — zondag 5 maart 2006 @ 23.18 uur

 12. @11, Lambert, zijn er geen gelijkgestemde zielen, misschien kunnen jullie dan een SP starten, dan wordt de keus volgende keer makkelijker!
  Verhuizen kan ook nog(smily)

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 5 maart 2006 @ 23.22 uur

 13. @12 Krijgen we dan geen LPF toestanden ? mesen die van niks weten en in de raad gaan ?…

  Reactie door Lambert — zondag 5 maart 2006 @ 23.30 uur

 14. @13,Lambert, volgens mij, eerst een partijafdeling oprichten en dan zien hoe je het met verkiezingen doet.
  Elke partijclub is op die manier begonnen en misschien zijn er anderen die wel politieke ervaring hebben?Of op een andere manier bestuurservaring.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 5 maart 2006 @ 23.43 uur

 15. lekker, ik ben lid van de SP, hier in Krimpen gaan er ook onnodig huizen tegen de vlakte a la Crooswijk en er is niemand die er iets tegen doet. er is geen SP om op te stemmen en ik stem altijd, maar ik heb er zo´n nare smaak van.

  Reactie door Daniël — maandag 6 maart 2006 @ 5.03 uur

 16. @ 15 Daniel !
  Stem dan maar blanco uit protest !
  Ooit komt er ook bij jullie een SP afd !
  Het volgend jaar stem je dan maar S.P bij de kamer verkiezingen !

  Viva SP !

  Met vriendelijke Groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior — maandag 6 maart 2006 @ 5.39 uur

 17. Sabine heeft natuurlijk helemaal gelijk. Als er geen SP kerngroep bij je in de buurt is kun je er altijd zelf een oprichten. Dat is hard werken en gaat soms met vallen en opstaan, maar je zult zien dat je niet de enige SP-er in je plaats bent. Dan kun je in actie komen en allicht zijn er ook mensen te verzamelen die bestuurlijke ervaring hebben of de capaciteiten daarvoor bezitten. Misschien dat je door cursussen e.d. ook de smaak te pakken krijgt om je tanden in het raadswerk te zetten…

  Reactie door Kees — maandag 6 maart 2006 @ 7.36 uur

 18. Ik stem wel degelijk blanko voor de deelgemeente en stem daarmee gelijk voor de afschaffing van die geldverslindende instellingen. Echte besluiten worden op de Coolsingel genomen. Nauwelijks door de deelgemeente. Voor de gemeenteraad stem ik op Josine Stroerman. Ik kan geen Ascii code gebruiken, omdat je dan gelijk uit het weblog gemieterd wordt terug naar de Home page. Storend vind ik dat. Vandaar Josine’s naam zo geschreven. Ze is een kanjer, naast de kanjer Theo en ik stem dus SP. Logisch toch?
  Ihja, zie hier een link naar een site die hierover gaat: http://www.stemtegendedeelgemeente.nl/

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 6 maart 2006 @ 9.21 uur

 19. Toevallig zag ik van de week een ‘discussie’ tussen Van Aartsen en Marijnissen. Van Aartsen vertelde dat hij goed op de hoogte was van de voedselpakketten-situatie in Frankrijk, deze was volgens hem vergelijkbaar met die van Nederland, de situatie in Nederland kende hij wat minder goed. Marijnissen gaf direct aan dat hij de Nederlanse voedselpakket-situatie in Nederland beter kende dan de Franse situatie. Toch erg voor Marijnissen dat hij op zo’n niveau discussie moet voeren, maar hij doet het goed. Dan even de Rotterdamse situatie. Wat mij stoort in Rotterdam is dat een werkend persoon met een minimum inkomen minder rechten heeft dan een werkloze. IK hoop dat de SP ook voorstander van een beleid is, dat het ook financieel interessant blijft om te werken tegen een minimum-inkomen. Een werkloze kan bijvoorbeeld een Rotterdam-pas krijgen voor heel weinig geld. Daarnaast bestaat er voor werklozen meer gesubsidieerde scholingsmogelijkheden. Persoonlijk vind ik dat juist de mensen die werken en bijvoorbeeld minder dan 1300 netto verdienen een Rotterdampas en mogelijkheid net zo goed moeten krijgen. Als de minimum-loon werknemer gebruik kan maken van bepaalde faciliteiten, worden werklozen ook financieel geprikkeld om aan het werk te gaan. Dat lijkt mij heel belangrijk, ook in Rotterdam.

  Reactie door adbenard — maandag 6 maart 2006 @ 10.16 uur

 20. Lambert en Daniel, velen met jullie, ook al
  eerder hier gemeld, en ikzelf dus ook zal
  PvdA stemmen, om althans zo rood mogelijk te kunnen deelnemen aan het spektakel.
  Bovendien is ‘morgen tevens een signaal aan
  de politiek in Den Haag, welke kant het uit
  moet’. Als nog niet exact duidelijk is of
  Groen Links toch nog afwijkend gaat beslis-
  sen welke kant het mogelijk uit wil, dan is
  daar de tijd voor in de rest van dit jaar.
  Let wel: dat betekent in heel veel plaatsen
  morgen dat de PvdA LIJKT te winnen, maar
  daar massa’s SP-stemmers onder zullen zijn,
  en een categorie CDA, tenzij die de Christen Unie van André Rouwvoet gaat steu-
  nen, maar dan moet André wel zien baas in
  eigen huis te blijven!!
  Op zich had de Chr.Unie mijnentwege zich
  rustig aan kunnen sluiten bij een felrood
  blok. Echter zij zullen meer aanhang gaan
  krijgen van vrouwen, die zélf daarop willen
  stemmen en in eigen kring moeilijk terecht
  kunnen. Als ik jullie was zou ik dus kiezen
  voor PvdA, als SP niet voorradig is,succes.

  Reactie door Madelief — maandag 6 maart 2006 @ 12.01 uur

 21. Het is inderdaad jammer dat veel mensen noodgedwongen PvdA moeten stemmen bij gebrek aan een (volwassen) SP-afdeling.

  Maar dat betekent wel dat de huidige peilingen misschien wat vertekend zijn, en dat de verhouding PvdA/SP in 2007 wel eens veel sterker naar de kant van de SP zou kunnen doorslaan. Met in het achterhoofd het gegeven dat, ik meen zo’n 63% van de kiesgerechtigden, landelijke issues mee laten spelen bij hun lokale stem. (bron van dat cijfer kan ik op dit moment even niet voor me halen)

  Reactie door Johnito — maandag 6 maart 2006 @ 19.56 uur

 22. @Johnito, Dat was vanavond ook in Nova:
  68% stemt hetzelfde als landelijk
  19% stemt op gemeentelijke gronden
  7% wist het niet

  Zelf mis ik dan 5%, maar dit waren de cijfers!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 6 maart 2006 @ 23.49 uur

 23. Ook hier in Montfoort kon ik niet op de SP stemmen, ik ben voor de “dichtsbijzijnde” partij gegaan (progessief akkoord).
  Na de afgelopen verkiezingen blijkt dat de behoefte aan een eventuele kerngroep ook hier waarschijnlijk zal zijn.
  Helaas kan ik geen informatie vinden over het eventueel oprichten van een kerngroep, niet zo zeer om er direct een op te richten als wel om te kijken wat de mogelijkheden zouden zijn.
  Misschien kan iemand mij daar duidelijkheid in geven….

  Reactie door irene — woensdag 8 maart 2006 @ 14.46 uur

 24. I LOVE MARCO PASTORS!!!

  Reactie door M — zaterdag 18 maart 2006 @ 11.19 uur

 25. T.a.v. nr 20…en zo geschiedde dus, de
  Gemeenteraadsverkiezing van zeven maart
  tweeduizendzés!
  Zo kwam dus ook op 22 maart duidelijk naar
  voren, dat t.a.v. de Tweede Kamerverkiezingen
  iedereen weer kon kiezen op zijn ‘eigen par-
  tij’, de SP, en werden er 25 zetels verkregen

  A.s. 7 maart tweeduizendZEVEN, dan nu de a.s.
  PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN, waaraan ie-
  dereen kan meedoen en de SP er zetels heeft
  te winnen, opnieuw!

  HIER IS DE S.P.!!! (nu niet in 2000ZES) maar,
  7 maart 2007…..zodat het zelfs aanbeveling
  verdient datum en jaartal bij het onderwerp
  te noémen.

  Er is weer een jaar hard gewerkt door een
  grote ploeg SP-sympathisanten die het meer
  dan verdient resultaat van wérken te zien.

  Opnieuw kan ik NU SP stemmen, NU ZEKER S.P.,
  want HIER **IS** de SP !

  SP-ers in hart en nieren zeggen:
  HIER BEN IK EN HIER BLIJF IK, ZEKER NU!

  7 MAART 2007, ‘LANDELIJK BEVESTIGEN’ ÉN
  MEEDOEN WAAR HET ‘PLAATSELIJK’ VORIG JAAR OP
  DEZELFDE 7 MAART ORGANISATORISCH NOG NIET KON

  DE dag die mede het ‘tij zal doen keren’.

  Fijne zondag, lezeressen en lezers!

  ‘t Wordt voor de SP een echte FELICITAS !

  Met hartelijke groeten van (de enige échte)
  Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 17 februari 2007 @ 8.40 uur

 26. Madelief corrigeert: 22 maart is dus voor
  insiders en outsiders te wijzigen in:
  22 november, met excuses!

  Reactie door Madelief — zaterdag 17 februari 2007 @ 8.45 uur